Toch liggen ze op soms, op één of andere manier, dichterbij elkaar, dan we denken

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Toch liggen ze op soms, op één of andere manier, dichterbij elkaar, dan we denken"

Transcriptie

1 Gebed Laten we bidden Zin en Waanzin, Licht en Duister God en Satan Goed en Kwaad Het zijn uitersten, Tegenpolen, en toch. Toch liggen ze op soms, op één of andere manier, dichterbij elkaar, dan we denken zijn de grenzen tussen het één, en het ander, niet altijd scherp, en val je soms zomaar, over een rand Aan U, die ons Licht en Adem heeft gegeven, Vragen wij Wees onze gids. Wees onze gids als we gevallen zijn als we de weg kwijt zijn in ons eigen leven en ronddwalen. Als we overspoeld worden, en verdrinken Geef ons dan Adem

2 Trek ons dan omhoog Draag ons dan, en Ontferm U over ons Amen Zingen Kom adem ons open (OVG 334) Lezen 2Korinthiërs 12:1-9 (NBV) Ik word er wel toe gedwongen hoog van mezelf op te geven. Daarom zal ik, hoewel het geen enkel doel dient, het hebben over visioenen en openbaringen die de Heer ons schenkt. Ik ken een volgeling van Christus die veertien jaar geleden tot in de derde hemel werd weggevoerd in zijn lichaam of buiten zijn lichaam, dat weet ik niet, dat weet God alleen. Maar ik weet dat deze man in zijn lichaam of zonder zijn lichaam, dat weet ik niet, dat weet God alleen werd weggevoerd tot in het paradijs en dat hij daar woorden hoorde die door geen mens mogen worden uitgesproken. Van zo iemand wil ik hoog opgeven. Wat mijzelf betreft zal ik me slechts op mijn zwakheid laten voorstaan. En zelfs al zou ik hoog van mezelf willen opgeven, dan nog zou ik geen dwaas zijn, want ik zou de waarheid spreken. Maar ik zie ervan af, want ik wil worden beoordeeld op grond van wat men van mij hoort en ziet, niet op grond van de uitzonderlijke openbaringen die ik heb gekregen. Om te verhinderen dat ik mezelf zou verheffen, werd mij een doorn in het vlees gestoken: ik word gekweld door een engel van Satan. Ik heb de Heer driemaal gesmeekt mij van hem te bevrijden, maar hij zei: Je hebt genoeg aan mijn genade. Kracht wordt zichtbaar in zwakheid. Zingen Opnieuw en opnieuw door het woeste gegaan (OVG 708)

3 Overweging Soms lijkt theologie een beetje op CSI Of okee, misschien is het eerder Cluedo Namelijk, op die momenten dat we op basis van zeer schaarse aanwijzingen proberen te achterhalen waar een tekst over gaat, wat de werkelijkheid is die achter een tekst schuilgaat. Wie, wat, waar, wanneer en waarom. Het zijn de vijf w s, die je als theologiestudent aan een tekst leert stellen. Wie, wat, waar, wanneer en waarom Als we deze vragen loslaten op de Bijbellezing van vandaag, 2Korinthiërs 12, dan zijn een aantal w s vrij eenvoudig te beantwoorden. Wie, wie heeft deze brief geschreven dat is een makkelijke, dat is Paulus. Er zijn in het Nieuwe Testament zeven brieven die met zekerheid aan Paulus worden toegeschreven, en dit is er één van. Toevallig, heeft Paulus het in deze passage ook nog eens over zichzelf. Indirect, in de eerste alinea, maar uit de tweede alinea wordt zonder meer duidelijk dat hij het over zichzelf heeft. Waarschijnlijk is de Tweede brief aan de Korinthiërs een compilatie uit verschillende andere brieven, die allen rond het jaar 56, vanuit (Grieks- ) Macedonië aan de christenen in de stad Corinthe zijn geschreven. Dat waren de waar en het wanneer. Waarom schreef Paulus de brief, en in het bijzonder deze passage?

4 Dat heeft de maken met een autoriteitskwestie waarin Paulus is verwikkeld. Kijk maar naar de eerste regel: Paulus wordt ertoe gedwongen hoog van zichzelf op te geven. Want wat is er aan de hand: sommige van de christenen in Corinthe luisteren naar Paulus, maar er zijn er ook een groot aantal die luisteren naar wat Paulus valse apostelen noemt. Christelijke leraren die er een andere boodschap op na hielden dan hij. Waarschijnlijk beriepen zij zich daarbij op bijzondere kennis die ze hadden verkregen door middel van visioenen. En in reactie daarop zegt Paulus: als we zo gaan beginnen, dan win ik: want niemand heeft zulke bijzondere visioenen gehad, als ik. Veertien geleden ben ik zelfs meegevoerd, niet naar de eerste hemel, niet naar de tweede hemel, maar naar de derde. Dat is de hoogste hemel die er is. Paulus wil niet opscheppen, en daarom heeft hij het hier niet zo vaak over. Hij vindt het ook geen ervaring waar hij zich op zou moeten voorstaan. Hij noemt het nu alleen, omdat hij er min of meer door wordt gedwongen door het gepoch van zijn tegenstanders. Veel liever, laat Paulus zich voorstaan op zijn zwakheid. Op zijn gebreken. En daar helpt God hem ook bij, want om te verhinderen dat Paulus te trots wordt, is hem een doorn in het vlees gestoken, wordt hij gekweld door een engel van Satan. En hier komt dan ten slotte de laatste w, het wat om de hoek kijken. Want wat bedoelt Paulus hier? Waar gaat dit over? Een engel van Satan, en een doorn in zijn vlees. Het klinkt een beetje raar. Is dit letterlijk bedoeld, of is het een metafoor. Tijd, lijkt me, om als een heuse Sherlock Holmes op zoek te gaan naar aanwijzingen. Laten we eerst eens kijken wat we grammaticaal uit dit stukje tekst kunnen afleiden.

5 Letterlijk staat er iets als om te verhinderen dat ik te trots zou worden: werd aan mij gegeven, een doorn in het vlees, een engel van Satan, slaande mij Wees gerustgesteld; we zullen de zinnen niet gaan ontleden, Maar we kunnen er wel een aantal dingen uit proberen af te leiden met betrekking tot Paulus probleem. Allereerst het slaan, dat is een praesensvorm, wat betekent dat het niet om een eenmalig slag gaat in het verleden, maar om iets waar voortduur in zit, Het gaat om een terugkerend geslagen worden, steeds weer opnieuw. Waarschijnlijk begonnen, kort na het bezoek aan de hoogste hemel, veertien jaar geleden, Paulus zelf legt immers heel duidelijk het verband tussen de doorn en dit bezoek; de doorn is hem gegeven om te voorkomen dat hij zich daar trots over zou voelen. Paulus leeft dus al veertien jaar met deze doorn, er is sprake van een chronische situatie. Die dus ook niets te maken heeft met de problemen in de stad Corinthe op dit moment, maar alles met Paulus zelf. Het betekent ook dat Paulus probleem pas op latere leeftijd is begonnen. Aandoeningen als epilepsie of stotteren [die ook wel eens genoemd worden als verklaring voor de doorn], vallen daardoor af. Het steken met de doorn lijkt tot slot ook nog te suggereren dat het probleem op één of andere manier vergelijkbaar is met een felle, stekende pijn. Interessant is dat rond het jaar 220 de kerkvader Tertullianus ook Paulus doorn noemt. Naar aanleiding van 2Corinthiërs 12 merkt Tertullianus op dat hij gehoord heeft dat Paulus last had van zijn oren of van zijn hoofd. En zo graaf je steeds dieper in een tekst en probeer je te beoordelen of het inderdaad zo zou kunnen zijn dat Paulus leed aan Trigeminus- neuralgie Dat is in ieder geval de conclusie van het meeste recente artikel dat ik hierover heb gelezen. Trigeminus- neuralgie. Aangezichtspijn, hevige pijn in het gezicht veroorzaakt door een beschadigde zenuw. Vergelijkbaar met hevige migraine aanvallen.

6 Het lijkt precies overeen te komen met alle symptomen die Paulus beschrijft: Het begint meestal rond het veertigste levensjaar, Het is geen pulserend pijn, maar een hele felle pijn, als stroomstoten zeggen we nu, in plaats van die doorn Het is een pijn die het gezicht betreft, en het je onmogelijk kan maken te praten Het is chronisch Maar de aanvallen gaan ook altijd weer voorbij. Je bent dus tijdelijk volledig uitgeschakeld, om vervolgens, compleet te herstellen. Bingo, dacht ik, Dat moet het zijn, helemaal geen engel van Satan, gewoon hele nare hoofdpijn. Dat is het wat, waar Paulus het over heeft. Opgelost! Of toch niet? Want wat lost deze medische diagnose nu eigenlijk op? Heb ik begrepen wat Paulus probeert te vertellen? Heb ik geluisterd naar wat hij hier zegt? Begrijp ik Paulus beter, nu ik weet, vermoed, dat hij een ernstige vorm van migraine had? Of is dit de reflex waar we als moderne mensen steeds in vervallen. Onze valkuil om steeds in problemen te denken, én in oplossingen? Om onverklaarbare uitspraken terug te brengen tot redelijkheid? Staan wij niet voortdurend klaar

7 om alles in het leven terug te brengen tot tekortkomingen, in het lichaam of in het brein, die we na zorgvuldige diagnoses ook weer kunnen overwinnen met pillen, met therapie, of door gewoon heel goed ons best te doen. Alsof onze levens afleveringen zijn van CSI waarin alles volgens vaste patronen doorlopen wordt en alle problemen opgelost kunnen worden als je maar voldoende aanwijzingen hebt. In de praktijk, werkt het zo toch niet. In de praktijk zou Paulus ook helemaal niet geïnteresseerd zijn in onze oplossingen Hij weet immers allang waar hij last van heeft : Hij wordt mishandeld, door een engel van Satan. En ja, wij lezen deze opmerking van hem het liefst als een metafoor, maar hij bedoelt het natuurlijk wel degelijk letterlijk. niet zo, dat er daadwerkelijk een engel naast hem, voortdurend op zijn hoofd slaat Maar wel zo dat hij geraakt wordt door een macht van buiten, Een macht waartegen hij zich niet beschermen kan. Veel beter dan wij nu, beseft Paulus dat het stoffelijke en het onstoffelijke in het leven samen gaan.

8 Dat je het één niet van het ander scheiden kunt. En dat de grenzen tussen het zelf, het lichaam en de wereld, niet altijd ondoordringbaar zijn. De fout die wij maken is, om alles terug te willen brengen tot het stoffelijke, het lichamelijke, de chemische processen in ons brein. En die manier van denken heeft ons veel gebracht. Vergis je niet. Alle welvaart waarin wij nu leven, alle medische kennis, onze technologie, ons rechtssysteem, komt voort uit een denken gebaseerd op deductie, het zoeken naar aanwijzingen, en het bieden van verklaringsmodellen. Denk na, Denk zelf na En je bent niet langer de speelbal van omstandigheden Ja, dit denken heeft ons veel gebracht Maar in het geweld van al deze redelijkheid, en behoefte aan controle, lijken we wel te zijn vergeten dat het leven, dat Gods schepping, ook een onredelijke kant heeft. Een kant van chaos, een kant van waanzin. Dit betekent niet dat gekken de werkelijkheid beter zien dan wij. Maar ik denk wel dat zij meer oog hebben voor weerbarstigheden en de rafelranden van het leven. Voor de ongerijmdheid van het bestaan. Terwijl wij onszelf gek maken, met dingen die, als het erop aankomt, helemaal niet belangrijk, of zinvol zijn.

9 Paulus vraagt Christus hem te bevrijden van zijn doorn, maar als Christus dat niet doet, accepteert Paulus dat het leven niet volbracht kan worden zonder pijn. Hij accepteert dat het kwaad hem treft en dat leven ook een heel lelijke kant heeft. Misschien wordt het tijd dat we dit allemaal accepteren Dat we onze eigen lelijkheid leren zien Dat we onze eigen waanzin, onze eigen mislukkingen, een plek in ons leven geven, om vervolgens kracht te putten uit deze zwakheid, net als Paulus. Laten we aan onszelf toegeven dat niet alles uit onszelf komt, of hoeft te komen. Laten we onszelf een eenheid leren zijn, afgestemd op het stoffelijke en het onstoffelijke, op de zinvolle kanten van het leven, en op de waanzinnige kanten van het leven Hoe? Door beter te luisteren naar ons lichaam Want ons lichaam weet wie we zijn Ons lichaam vertelt ons, zoals we hier zitten, hoe we ons voelen, wat we willen, en wat ons van buiten treft. Ons lichaam laat al, het stoffelijke en het onstoffelijke in onszelf samen vallen. Door het eerste en het laatste wat je als mens op aarde doet Met dat wat je levend maakt, en in leven houdt Met het inademen van Gods schepping Steeds opnieuw, en keer op keer

10 Dus adem in, En voel het leven. Adem Gods schepping in, en voel. Amen Zingen Gij wacht op ons (OVG 592) Stilte Zingen Wie niet de schaduw kent, kent niet het licht Voorbeden Laten we bidden Wat is waarheid, Wat is waar, Wat is echt het juiste om te doen Soms weet je het zelf niet meer Word je overvallen door de Schaduw Zit je vast in het donker Word je vastgehouden door je eigen hoofd

11 Daarom bidden wij tot u Brenger van Licht, Vragen wij uw hulp Grote Bevrijder Voor diegenen onder ons die dagelijks worstelen met de lelijke kanten van het leven, Met de lelijke kanten van hunzelf Geef hen uw kracht Help degenen die worstelen met angst Help degenen die worstelen met sombere, nare gedachten Help degenen die zichzelf niets waard vinden wij vragen u, God, Geef hen uw Adem Duw hen omhoog Richting uw Licht. En bevrijd hen, Bevrijd ons, uit de macht van het kwaad Amen

12 Nodiging en Vredeswens Laten we het stoffelijke en het onstoffelijke, in onze levens vermengen Laten we de mooie en de lelijke kanten van het leven bij elkaar brengen Laten we onszelf een eenheid leren zijn Laten we onszelf het leven leren leven Op de manier zoals Christus ons dat geleerd heeft Met Brood en met Wijn Dus kom naar voren en maak jezelf heel Kom naar voren, maar niet voordat we elkaar Christus Licht en Christus Vrede in onze levens toegewenst hebben

Paulus en Korinte. Apostel en gemeente in gesprek. Dr. Myriam Klinker-De Klerck 20 MEI Theologie dichtbij. Voor iedereen.

Paulus en Korinte. Apostel en gemeente in gesprek. Dr. Myriam Klinker-De Klerck 20 MEI Theologie dichtbij. Voor iedereen. Paulus en Korinte Apostel en gemeente in gesprek Dr. Myriam Klinker-De Klerck 20 MEI 2015 Overzicht college 1. Paulus en Korinte 2. Apostel en gemeente in gesprek 3. En wij? 1. Paulus en Korinte a. Bestemming:

Nadere informatie

Liturgie middagdienst. Gezang 328 vers 1, 2 en 3 Zondag 28 juli 2013

Liturgie middagdienst. Gezang 328 vers 1, 2 en 3 Zondag 28 juli 2013 Here Jezus, om uw woord zijn wij hier bijeengekomen. Laat in 't hart dat naar U hoort uw genade binnenstromen. Heilig ons, dat wij U geven hart en ziel en heel ons leven. Ons gevoel en ons verstand zijn,

Nadere informatie

Openingsgebeden INHOUD

Openingsgebeden INHOUD Openingsgebeden De schuldbelijdenis herzien Openingsgebeden algemeen Openingsgebeden voor kinderen Openingsgebeden voor jongeren INHOUD De schuldbelijdenis herzien De schuldbelijdenis heeft in de openingsritus

Nadere informatie

Gebedsviering 29 januari 2017 m.m.v. kinderkoor Unisono. Vierde zondag door het jaar. De Bergrede

Gebedsviering 29 januari 2017 m.m.v. kinderkoor Unisono. Vierde zondag door het jaar. De Bergrede Gebedsviering 29 januari 2017 m.m.v. kinderkoor Unisono Vierde zondag door het jaar De Bergrede De berghelling waar Jezus zijn Bergrede uitsprak. Bovenop de heuvel de kerk van de Bergrede Welkom In het

Nadere informatie

VIEREN DOOR/VOOR JONGEREN

VIEREN DOOR/VOOR JONGEREN VIEREN DOOR/VOOR JONGEREN GEBED OM VERGEVING De schuldbelijdenis heeft in de openingsritus van elke viering een belangrijke betekenis en functie. De afstand die in het dagelijkse leven tussen God en mens

Nadere informatie

Liturgie avondgebed in de Stille Week in de Michaëlskerk. Aanvang uur dinsdag 11 april Sterk en dapper

Liturgie avondgebed in de Stille Week in de Michaëlskerk. Aanvang uur dinsdag 11 april Sterk en dapper Liturgie avondgebed in de Stille Week in de Michaëlskerk Voorbereid door gemeenteleden Aanvang 19.30 uur dinsdag 11 april 2017 Sterk en dapper Sterk en dapper is jezelf, anderen en situaties accepteren.

Nadere informatie

Hebreeën 4, Bidden dankzij Jezus onze hogepriester

Hebreeën 4, Bidden dankzij Jezus onze hogepriester Hebreeën 4,14-16 - Bidden dankzij Jezus onze hogepriester Biddag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang: Gez 172,1.4 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Gez 149 Gebed Lezen uit de Bijbel - Hebreeën 2,14-18

Nadere informatie

A. God, wij bidden U voor alle mensen die onzeker zijn over zichzelf: dat zij het vertrouwen in zichzelf hervinden.

A. God, wij bidden U voor alle mensen die onzeker zijn over zichzelf: dat zij het vertrouwen in zichzelf hervinden. Bidden met jongeren Voorbede Ben je teleurgesteld in het leven? Ben je gekwetst door anderen? Draag je vervelende herinneringen met je mee? A. God, wij bidden U voor alle mensen die hun leven graag anders

Nadere informatie

Preek Matteüs 18: mei 2017 Themadienst Feest van het Koninkrijk

Preek Matteüs 18: mei 2017 Themadienst Feest van het Koninkrijk Preek Gemeente van Christus, Zesentwintig was hij nu. Vrolijk en vol levenslust. Tenminste, zo leek het van de buitenkant. Van binnen was het anders. Er waren wonden in zijn leven, littekens. In zijn jeugd

Nadere informatie

Het verhaal over de opstanding is de climax van het Nieuwe Testament. Het is een verhaal dat aansluit bij ons diepste mens-zijn.

Het verhaal over de opstanding is de climax van het Nieuwe Testament. Het is een verhaal dat aansluit bij ons diepste mens-zijn. Lieve gemeente, Zopas zijn we de dienst begonnen met tegen elkaar te zeggen dat Christus waarlijk is opgestaan. Een prachtig begin van de Paasmorgen. Toch voelen we het vaak als een lastige uitspraak.

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord De vrucht van de Geest Liefde Vreugde Vrede Geduld Vriendelijkheid

Inhoud. Voorwoord De vrucht van de Geest Liefde Vreugde Vrede Geduld Vriendelijkheid Inhoud Voorwoord 6 1. De vrucht van de Geest 9 2. Liefde 23 3. Vreugde 35 4. Vrede 47 5. Geduld 59 6. Vriendelijkheid 71 7. Goedheid 85 8. Geloof 97 9. Zachtmoedigheid 108 10. Zelfbeheersing 121 Nawoord

Nadere informatie

z17.12 Rinze IJbema - Zondag 17 en Efeziërs 2, 4-7.

z17.12 Rinze IJbema - Zondag 17 en Efeziërs 2, 4-7. Rinze IJbema - Zondag 17 en Efeziërs 2, 4-7. [1] Ik wil beginnen met je iets vertellen over twee situaties, zoals ik ze regelmatig tegenkom en die ik zelf ook herken. Misschien herken je ze ook wel, misschien

Nadere informatie

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen vandaag wil ik dit gebod toepassen op het geloofsgesprek onderwerp van de gemeenteavond komende week onze overtuiging is dat zulke gesprekken hard nodig zijn voor de opbouw van onze gemeente tegelijk is

Nadere informatie

[1] Bewaar door de heilige Geest, die in ons woont, het goede dat je is toevertrouwd.

[1] Bewaar door de heilige Geest, die in ons woont, het goede dat je is toevertrouwd. Rinze IJbema - 2 Timoteüs 1, 14 [1] Bewaar door de heilige Geest, die in ons woont, het goede dat je is toevertrouwd. Kracht en genade. Ik had twee week terug een gesprekje met Nynke hier over deze belijdenisdienst.

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

Zondag 14 Februari 2016 is er om 15 uur een aangepaste gezinsdienst in de Opstandingskerk te Terneuzen. Voorganger: De heer J. Bimmel uit Middelburg

Zondag 14 Februari 2016 is er om 15 uur een aangepaste gezinsdienst in de Opstandingskerk te Terneuzen. Voorganger: De heer J. Bimmel uit Middelburg LITURGISCHE WERKGROEP VOOR AANGEPASTE GEZINSDIENSTEN Corr. Adr.: Mevr. J. Pelle - Tel. 0115-694737 e-mail: japelle@zeelandnet.nl Dhr. A. Scheele - Tel. 0115-563188 e-mail: ascheele@hetnet.nl THEMA: Zondag

Nadere informatie

te spreken - Hij zal dit grote werk in ons doen. Bijna niet te geloven en toch waar!

te spreken - Hij zal dit grote werk in ons doen. Bijna niet te geloven en toch waar! - 1 - Bijna niet te geloven en toch waar! In Romeinen 16:20 staat één van de krachtigste woorden van het nieuwe testament en toch zijn die woorden vrij onbekend. Die woorden zijn ook bijna niet te geloven,

Nadere informatie

van christenvervolger tot iemand om na te volgen Overloper dagopeningen voor schoolweek 18

van christenvervolger tot iemand om na te volgen Overloper dagopeningen voor schoolweek 18 van christenvervolger tot iemand om na te volgen Overloper dagopeningen voor schoolweek 18 schoolweek 18 dag 1 thema: overloper ochtend 1 Korintiërs 11 : 1 1 Dus volg mij na, zoals ik Christus navolg.

Nadere informatie

Helaas zijn christenen niet per definitie hartelijke en gastvrije mensen.

Helaas zijn christenen niet per definitie hartelijke en gastvrije mensen. Heb God lief zo goed als je kunt, en heb elkaar lief zoals Jezus ons liefhad. Het is niet niks, wat we net gelezen hebben. Eerst het verhaal van het volk Israel. Gevlucht uit Egypte, een lange vermoeiende

Nadere informatie

1 Sam. 13 preek NGKO 12 juli 2015

1 Sam. 13 preek NGKO 12 juli 2015 1 Sam. 13 preek NGKO 12 juli 2015 Persoonlijk aangesproken! (Geloven in Generaties 1) Tekst: 1 Samuël 13 Mijn geloof in mijn kerk Deze week vroeg ik me af wanneer ik eigenlijk zélf tot geloof gekomen ben?

Nadere informatie

Lees : Mattheüs 25:14-30

Lees : Mattheüs 25:14-30 De gelijkenis van de talenten Lees : Mattheüs 25:14-30 Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

1 Sam. 13 preek NGKE 4 sept. 2016

1 Sam. 13 preek NGKE 4 sept. 2016 1 1 Sam. 13 preek NGKE 4 sept. 2016 2 Persoonlijk aangesproken! (Geloven in Generaties 1) Mijn geloof in mijn kerk Deze week vroeg ik me af wanneer ik eigenlijk zélf tot geloof gekomen ben? En ik weet

Nadere informatie

Viering voor de 1e zondag van de missiemaand 7 oktober e zondag doorheen het jaar B

Viering voor de 1e zondag van de missiemaand 7 oktober e zondag doorheen het jaar B Viering voor de 1e zondag van de missiemaand 27 e zondag doorheen het jaar B Alle Bijbelteksten werden genomen uit de Bijbel in Gewone Taal. Deze viering is een uitgave van Missio vzw: Vorstlaan 199, 1160

Nadere informatie

Viering voor de 2e zondag van de missiemaand 14 oktober e zondag doorheen het jaar B

Viering voor de 2e zondag van de missiemaand 14 oktober e zondag doorheen het jaar B Viering voor de 2e zondag van de missiemaand 28 e zondag doorheen het jaar B De eerste lezing in deze viering werd genomen uit de Willibrordvertaling 1995. De andere lezingen werden genomen uit de Bijbel

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus)

Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus) Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus) 1 PROS GALATAS 1931 Sir Chester Beatty 1931 Sir Chester Beatty 1931 Sir Chester Beatty P A U L O C PAULUS WIE WAS DEZE MAN? Muurschildering van de apostel Paulus in een

Nadere informatie

Kom-over-de-brug-dienst

Kom-over-de-brug-dienst Kom-over-de-brug-dienst Zondag 5 juli 2015 Bethlehemkerk 9.30 uur Voorganger: Organist: Koster: Ds. J. Aarnoudse Addo Dam Stefan Schoonderwoerd 2 Verwelkoming en mededelingen door ouderling van dienst

Nadere informatie

Droom niet je leven, leef je dromen! 8 januari 2017

Droom niet je leven, leef je dromen! 8 januari 2017 Droom niet je leven, leef je dromen! 8 januari 2017 Welkom Iedereen gaat staan en de Paaskaars wordt aangestoken Openingslied: 1. Wij zoeken U als wij samenkomen, hopen dat Gij aanwezig zijt, hopen dat

Nadere informatie

Preek 2 Timoteüs 4 24 maart 2019 Doopdienst

Preek 2 Timoteüs 4 24 maart 2019 Doopdienst Preek Gemeente van Christus, Je moet er nu nog niet aan denken. Het moment dat N.N. en N.N. het huis uit gaan. Op kamers. Of op een andere manier op eigen benen. Daar moet je nu nog niet aan denken Zo

Nadere informatie

Er waren twee dingen waar Jezus vaak op wees in Zijn bediening geloof in God en de kracht van de Heilige Geest.

Er waren twee dingen waar Jezus vaak op wees in Zijn bediening geloof in God en de kracht van de Heilige Geest. Leven door geloof Veel christenen hebben door de eeuwen heen oprecht gezocht naar heiligheid en overwinning over de zonde, door hun kruis op zich te nemen en zichzelf te verloochenen. Maar ze hebben het

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 8, Middagdienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 8, Middagdienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Marcus 8, 21-26 Middagdienst Broeders en zusters, de Here wil ons in deze dienst voor de vraag stellen of wij Hem werkelijk liefhebben. Of wij zijn liefde ook willen

Nadere informatie

Lucas 19, en Jes. 1, november 2016 Hengelo Gld.,

Lucas 19, en Jes. 1, november 2016 Hengelo Gld., Lucas 19, 41-48 en Jes. 1, 18-26 6 november 2016 Hengelo Gld., Thema: God heeft het laatste woord Gemeente van Jezus Christus, Onze aarde volgens astrologen een planeet tussen miljoenen andere ooit is

Nadere informatie

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4).

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4). BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 4 Les 4 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 1) De ongelovige

Nadere informatie

Gebedsdienst dinsdag 20 oktober 1987 Thema: Maria, moeder van liefde. Woord ter inleiding

Gebedsdienst dinsdag 20 oktober 1987 Thema: Maria, moeder van liefde. Woord ter inleiding Gebedsdienst dinsdag 20 oktober 1987 Thema: Maria, moeder van liefde Openingslied God groet u, zoals bloemen Woord ter inleiding De genade van onze Heer Jezus Christus, de liefde van God en de gemeenschap

Nadere informatie

Lied voor de dienst, uit de bundel van Johannes de Heer, 94: 1,2,3,4 Heer ik kom tot u

Lied voor de dienst, uit de bundel van Johannes de Heer, 94: 1,2,3,4 Heer ik kom tot u De morgendienst in de Hoeksteen Leek op 16 sep. 2018 Lied voor de dienst, uit de bundel van Johannes de Heer, 94: 1,2,3,4 Heer ik kom tot u Heer, ik kom tot U hoor naar mijn gebed Vergeef mijn zonden nu

Nadere informatie

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen:

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen: Jaargang 8, nummer 19 Voorganger: ds. Piet Jan Rebel Koor o.l.v. Tanja van Dijk Piano: Myrre van Dijk, David van Dijk Zaterdag 20 april 2019 Paaswake Een nacht vol hoop Binnenkomst in stilte in de donkere

Nadere informatie

Antwoord zonder vragen

Antwoord zonder vragen Antwoord zonder vragen Zr. Eefje Hendriksen Zr. Eefje Hendriksen Inhoud: 1 Vader in de Hemel 2 Antwoord zonder vragen 3 Telefoon 4 Mijn genade is voor jou genoeg 5 Ons eindexamen 6 De Heer is daar 7 De

Nadere informatie

1 Korintiërs 2 - Help, ik twijfel! Waar vind ik God?

1 Korintiërs 2 - Help, ik twijfel! Waar vind ik God? 1 Korintiërs 2 - Help, ik twijfel! Waar vind ik God? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

NIEUW LEVEN IN JEZUS

NIEUW LEVEN IN JEZUS NIEUW LEVEN IN JEZUS 7 mei 2017 8:30 uur Voorganger: ds. Werner Gugler Ouderling: Jacquelien Simon Organist: Lydia van den Broek Koster: M. vd Bor Lector: Fennie van den Broek Intocht: Psalm 139 1 Heer,

Nadere informatie

Zondag 15 juli 2018 VOORBEREIDING. Dietrich Buxtehude ( ) Stilte. Welkom door de ouderling van dienst

Zondag 15 juli 2018 VOORBEREIDING. Dietrich Buxtehude ( ) Stilte. Welkom door de ouderling van dienst Protestantse Gemeente Wijk bij Duurstede Zondag 15 juli 2018 Kleur : Groen Koster : Aart Batenburg Organist : Pim Schipper Lector : Amy v.d. Bercken Kerkrentmeester : Ben van Leeuwen Collectant : Elly

Nadere informatie

JANUARI. arkbwspiegelssmileysenstilletijdmetgod.indd 3

JANUARI. arkbwspiegelssmileysenstilletijdmetgod.indd 3 JANUARI 3 arkbwspiegelssmileysenstilletijdmetgod.indd 3 05-07-16 09:56 1 JANUARI De Heer houdt zich echt aan zijn belofte, ook al beweren sommige mensen van niet. Hij wacht omdat hij geduld heeft met jullie!

Nadere informatie

Nada te turbe Laudate Omnes gentes

Nada te turbe Laudate Omnes gentes Gebedsviering Ten Bos op zondag 19 juni 2011 VOORAF INSTRUMENTAAL Nada te turbe Laudate Omnes gentes INLEIDING Le. 1 Welkom op deze eerste zondag na Pinksteren waarop we het feest van de Drievuldigheid

Nadere informatie

DUINZICHTKERK zondag 30 september 2012

DUINZICHTKERK zondag 30 september 2012 Zijn wij in U één, samen op uw wegen, dan wordt ons tot zegen lachen en geween. DUINZICHTKERK zondag 30 september 2012 PROTESTANTSE WIJKGEMEENTE DUINZICHTKERK/VREDESKAPEL Hartelijk welkom in de Duinzichtkerk.

Nadere informatie

De Bijbel open op 3 augustus 2013; herhaling van 18 oktober 2008

De Bijbel open op 3 augustus 2013; herhaling van 18 oktober 2008 De Bijbel open op 3 augustus 2013; herhaling van 18 oktober 2008 Van een van de luisteraars ontving ik een vraag: wat betekent toch die uitdrukking in Openbaring 3: Zie, Ik heb een geopende deur voor u

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

Die Jezus volbracht in zijn leven, toen hij in de wildernis leefde

Die Jezus volbracht in zijn leven, toen hij in de wildernis leefde Kunt u een verhaal over Jezus vertellen dat veel voor u betekent? Ja, Jezus is erg belangrijk voor mij en anderen die geloven dat hij onze redder en heer der levenden is Een belangrijk verhaal voor mij

Nadere informatie

Wie is de Heilige Geest?

Wie is de Heilige Geest? Wie is de Heilige Geest? De Heilige Geest is God, net als God de Vader en God de Zoon. Soms lijkt het of we over drie personen praten, maar het is allemaal dezelfde God. Hij is één. Net als water dat er

Nadere informatie

Geestverruimend KOM NAAR DE OPEN DAG OP 23 JUNI IN HUIS TER HEIDE! KIDS Kidzrally in Scherpenzeel één groot feest

Geestverruimend KOM NAAR DE OPEN DAG OP 23 JUNI IN HUIS TER HEIDE! KIDS Kidzrally in Scherpenzeel één groot feest NIEUWS Fam. De Jong Van Donselaar 70 jaar getrouwd NIEUWS WERELDKERK Evangelisatie in Cuba via baseball KIDS Kidzrally in Scherpenzeel één groot feest dvent04 2013 JAARGANG 112 HET KERKBLAD VAN HET HET

Nadere informatie

Cursus de Bergrede. Dagelijkse inspiratiebron voor een radicaal leven als volgeling van Jezus

Cursus de Bergrede. Dagelijkse inspiratiebron voor een radicaal leven als volgeling van Jezus Cursus de Bergrede Dagelijkse inspiratiebron voor een radicaal leven als volgeling van Jezus 1 Opwekking 520 1 Wees mijn verlangen, o Heer van mijn hart Leer mij U kennen in vreugde en smart. Laat mijn

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

AMEN OM MET KRACHT TE BEVESTIGEN

AMEN OM MET KRACHT TE BEVESTIGEN Gebedsviering juni 2017 AMEN OM MET KRACHT TE BEVESTIGEN LIED: LICHT DAT ONS AANSTOOT IN DE MORGEN ZJ 825 In ons midden kunnen we verschillende kaarsjes plaatsen, in de vorm van een kruis. Bij het zingen

Nadere informatie

3 februari / 10.30

3 februari / 10.30 3 februari 2019 9.00 / 10.30 Intochtslied: Psalm 139 1 Heer, die mij ziet zoals ik ben, dieper dan ik mijzelf ooit ken, kent Gij mij, Gij weet waar ik ga, Gij volgt mij waar ik zit of sta. Wat mij ten

Nadere informatie

Orde van dienst voor de viering van zondag 10 mei 2015 Wijkgemeente Ambacht-Oost Bethelkerk, Vlaardingen

Orde van dienst voor de viering van zondag 10 mei 2015 Wijkgemeente Ambacht-Oost Bethelkerk, Vlaardingen 1 Orde van dienst voor de viering van zondag 10 mei 2015 Wijkgemeente Ambacht-Oost Bethelkerk, Vlaardingen voorganger : ds. Freek L. Bakker, Voorschoten orgel : Kees van den Berg 2 De kaarsen worden aangestoken

Nadere informatie

LES 7 DE MANIER OM TE AANBIDDEN!

LES 7 DE MANIER OM TE AANBIDDEN! DE MANIER OM TE AANBIDDEN! Heb je een favoriete predikant of leraar? Wat is volgens jou de reden dat je die persoon zo graag mag? Heb je die persoon vertelt hoe je over hem of haar denkt? Stel je voor

Nadere informatie

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = Orde van dienst voor zondag 6 september 2015 Kerk: Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 9.30 uur Organist: Ton Timmerman Voorganger: ds. Kees Benard = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Nadere informatie

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = Orde van dienst voor zondag 9 maart 2014, 1 e zondag in de 40-dagentijd, medewerking van De Lofstem uit Lemele Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 10.00 uur Voorganger: ds. Kees Benard Organist:

Nadere informatie

Marcus 14,22 Jezus deelt zichzelf uit aan zwakke mensjes

Marcus 14,22 Jezus deelt zichzelf uit aan zwakke mensjes Marcus 14,22 Jezus deelt zichzelf uit aan zwakke mensjes Liturgie Voorzang Ps 23,1 Votum / groet Zingen Ps 23,2.3 Wet Zingen Ps 61,2.3.6 Gebed Lezen: Markus 14,17-31 Preek over Markus 14,22 Zingen Gez

Nadere informatie

GEBEDSWORKSHOPS Werkgroep Gebed CGK / NGK

GEBEDSWORKSHOPS Werkgroep Gebed CGK / NGK GEBEDSWORKSHOPS Werkgroep Gebed CGK / NGK INLEIDING bij de drie workshops Als je christen bent zijn er een paar wezenlijke zaken die bij je horen, n.l. : de bijbel lezen en bidden! Het is de bedoeling

Nadere informatie

Eucharistie met ziekenzalving

Eucharistie met ziekenzalving Intredelied: Eucharistie met ziekenzalving Vrede voor jou, hierheen gekomen, zoekend met ons om mens te zijn. Jij maar alleen, jij met je vrienden, jij met je last, verborgen pijn: vrede, genade, God om

Nadere informatie

Is Christus dan verdeeld?

Is Christus dan verdeeld? Is Christus dan verdeeld? Voorganger: Jan Willem Doff Open Hof Cantorij o.l.v. Willem Blonk Intochtslied: gezang 289 Welkom Gebed: v Genade zij u en vrede van God, onze Vader, en van de Heer Jezus

Nadere informatie

- GK gezang 174 = LB 221 (zo vriendelijk en veilig als het licht)

- GK gezang 174 = LB 221 (zo vriendelijk en veilig als het licht) 5 februari 2017 17.00 uur A Kruizinga orgel: Piet Noort - gezongen votum / zegengroet / gezongen amen - GK psalm 63: 2. 3 (Uw liefde is het hoogste goed) - L: 2 Koningen 20: 1-11 - GK psalm 116: 1. 2.

Nadere informatie

Liturgie. Mededeling overlijden Ps.23:1

Liturgie. Mededeling overlijden Ps.23:1 Preek over 2 Korintiërs 12:9-11 - Schildwolde, 26 oktober 2014 - Kees van Dusseldorp - 2 e preek bij het jaarthema Wat heeft God in je leven gedaan? - Nationale bijbelzondag Liturgie Mededeling overlijden

Nadere informatie

Startzondag 14 september 2014 Vieren en Verbinden

Startzondag 14 september 2014 Vieren en Verbinden Startzondag 14 september 2014 Vieren en Verbinden Hoera, voor altijd verbonden. Het zou een reclame voor de kerk kunnen zijn. Voor altijd verbonden met God, met elkaar, van jong tot oud. U begrijpt natuurlijk

Nadere informatie

Zondag van de voleinding gedachtenis van de gestorvenen

Zondag van de voleinding gedachtenis van de gestorvenen Zondag van de voleinding gedachtenis van de gestorvenen 26 november 2017 Lezing Daniël 12, 1-3 Lied Liedboek 725 Gij boden rond Gods troon... Lezing Openbaring 7, 2-12 Lied Liedboek 769, 1.2.3. Eens, als

Nadere informatie

Zondag 17 november 2013

Zondag 17 november 2013 Zondag 17 november 2013 aansteken tafelkaarsen lichtlied Stilte Welkom v Onze hulp is in de naam van de Heer a DIE HEMEL EN AARDE GEMAAKT HEEFT v in de naam van de Heer die de weerstand van de nacht wil

Nadere informatie

OM TE BEGINNEN Welkom en mededelingen Muziek

OM TE BEGINNEN Welkom en mededelingen Muziek WILHELMINAKERK SOEST Dienst van Schrift en Tafel Datum: 15 januari 2017 Voorganger: Ds. Wim Kievit Ambtsdrager: Elly Roorda Lector: Loes Paul Organist: Terry Hamberg OM TE BEGINNEN Welkom en mededelingen

Nadere informatie

Ze zoeken troost bij elkaar door te vertellen wat ze beleefd hebben.

Ze zoeken troost bij elkaar door te vertellen wat ze beleefd hebben. Lezingen: Genesis 28 Jacob te Betel Lucas 24: 13-35 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Wij zijn mensen na Pasen. Niet alleen sinds een week, maar ons hele leven al. Hoe gaat het met u, nu het Pasen

Nadere informatie

Mij liefhebben: Mijn geboden bewaren Joh. 14:15/26. aan de borden voor éénrichtings verkeer.

Mij liefhebben: Mijn geboden bewaren Joh. 14:15/26. aan de borden voor éénrichtings verkeer. - 1 - Mij liefhebben: Mijn geboden bewaren Joh. 14:15/26 15 Wanneer gij Mij liefhebt, zult gij Mijn geboden bewaren. Wat zijn geboden? Een gebod is niet een verbod. Een verbod verbiedt ons iets, zoals

Nadere informatie

1 Korintiërs 2 Help, ik twijfel! Waar vind ik God?

1 Korintiërs 2 Help, ik twijfel! Waar vind ik God? 1 Korintiërs 2 Help, ik twijfel! Waar vind ik God? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Jezus blijft altijd bij ons

Jezus blijft altijd bij ons Eerste Communieproject 46 Jezus blijft altijd bij ons Jezus staat op uit het graf Jezus is dood. In les 7 heb je gezien dat Jezus wordt vermoord. De vrienden van Jezus zijn bedroefd. Ze leggen Hem in een

Nadere informatie

Laat uw Koninkrijk komen en Uw wil gedaan worden op aarde zoals in de hemel

Laat uw Koninkrijk komen en Uw wil gedaan worden op aarde zoals in de hemel Laat uw Koninkrijk komen en Uw wil gedaan worden op aarde zoals in de hemel Deze week gaan we ontdekken dat God Zijn schepping heel gaat maken en dat wij daarbij ingezet worden. 2 19 Gods Koninkrijk komt

Nadere informatie

DAG 1: Voorbeelden Lees Johannes 13:12-17 Als je van lego iets gaat bouwen, gebruikt je vaak een voorbeeld. Dat voorbeeld maak je na. Ook op school gebruik je vaak voorbeelden. Bij schrijven, bij knutselen

Nadere informatie

Prediker 7:3 Wat moet ik met verdriet?

Prediker 7:3 Wat moet ik met verdriet? Prediker 7:3 Wat moet ik met verdriet? Iedereen wordt geconfronteerd met de dood. Moeilijk is dat. Maar volgens Prediker is het mooi om op een begrafenis te zijn. Want verdriet om de dood zet je stil,

Nadere informatie

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk?

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Oecumenische Vredesviering. AndreasKerk - Lucas parochie-h. Maria Zuivering Zondagavond 25 september 2016

Oecumenische Vredesviering. AndreasKerk - Lucas parochie-h. Maria Zuivering Zondagavond 25 september 2016 Oecumenische Vredesviering AndreasKerk - Lucas parochie-h. Maria Zuivering Zondagavond 25 september 2016 ORDE VAN DIENST Allen gaan staan Zingen Zo vriendelijk en veilig als het licht. Zo vriendelijk en

Nadere informatie

En ik bid dat uw liefde blijft groeien door inzicht en fijnzinnigheid, zodat u kunt onderscheiden waar het op aankomt.

En ik bid dat uw liefde blijft groeien door inzicht en fijnzinnigheid, zodat u kunt onderscheiden waar het op aankomt. 1 Preek 28 september 2008 1 e thema 40 dagen project doelgericht SAMEN leven Thema: We zijn bedoeld om Gods gezin lief te hebben Filippenzen 1:1-11 Tekst Fil 1:9,10a En ik bid dat uw liefde blijft groeien

Nadere informatie

Jezus leert ons bidden om te doen wat God wil. (4)

Jezus leert ons bidden om te doen wat God wil. (4) Lezen: Matt.26:30-46 Tekst: HC zondag 49 Zingen: Ps. 25:2.6 (na votum en groet) Gz.158 (gebed) Ps. 86:2.4.7 (na de lezing) Liedboek 473:1.5.6.10 (na de preek) Gz.179 a (geloofsbelijdenis) Ps.134:1.3 (na

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

ZEGENING VAN... Zorg dragen voor elkaar behoort tot het meest menselijke van ons bestaan.

ZEGENING VAN... Zorg dragen voor elkaar behoort tot het meest menselijke van ons bestaan. ZEGENING VAN... Zorg dragen voor elkaar behoort tot het meest menselijke van ons bestaan. Zorg dragen voor elkaar behoort tot het wezen van ons christen-zijn. Stille overweging dagelijks worden we geconfronteerd

Nadere informatie

Zondagmiddag 28 december 2008 Welkomkerk Ds. J. Schep

Zondagmiddag 28 december 2008 Welkomkerk Ds. J. Schep Preek over het Bidden - bij Zondag 45 Lezingen: Lucas 11: 1-11 Zondag 45 Intro Waarom heeft een christen het gebed nodig? Het is eigenlijk een wat vreemde vraag, die we uit de Catechismus horen. Hebben

Nadere informatie

Joni Eareckson Tada. kracht voor vandaag

Joni Eareckson Tada. kracht voor vandaag Joni Eareckson Tada kracht voor vandaag in het licht kracht voor vandaag_bw_v2.indd 3 01-03-13 15:41 Met geen pen valt te beschrijven hoe afschuwelijk het is om artsen te horen zeggen: Je zult nooit meer

Nadere informatie

Welkom en mededelingen (waarbij: kaarsen aansteken en gedichtje)

Welkom en mededelingen (waarbij: kaarsen aansteken en gedichtje) Liturgie voor de kerkdienst op zondag 3 december 2017 (1 e zondag van Advent) In deze dienst wordt het heilig Avondmaal gevierd. Lied van de maand : couplet 1 en 3 van het projectlied. Welkom en mededelingen

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Zondag 2 november 2014 * Gedachtenis van de overledenen Kogerkerk * Preek Spreuken 9. 1 18 / Matteüs 25, 1-13 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Vandaag een prachtige en poëtische tekst

Nadere informatie

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = Orde van dienst voor zondag 6 juli 2014, 3 e zondag van de zomer Kerk: Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 9.30 uur Organist: Ad Huetink Voorganger: ds. Kees Benard = = = = = = = = = = = = =

Nadere informatie

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = Voorstel orde van dienst voor zondag 27 november, 1 e zondag van advent Kerk: Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 10.00 uur Organist: Wim Pardoen Voorganger: ds. Kees Benard = = = = = = = =

Nadere informatie

Gem : ZAL ER VOOR ONS ZIJN. Voorg.: Jezus die ons voorgaat, de Heilige Geest die onze reisgenoot is,

Gem : ZAL ER VOOR ONS ZIJN. Voorg.: Jezus die ons voorgaat, de Heilige Geest die onze reisgenoot is, ORGELSPEL en LIED: NLB 536 2. De schepping die voor ons gesloten was ontsluit Gij weer, Gij opent onze ogen. O zoon van David, wees met ons bewogen, het vuur van bloed en ziel brandde tot as. 4. Gij onderhoudt

Nadere informatie

Woord vooraf. I n het begin Die woorden doen je misschien wel direct denken aan

Woord vooraf. I n het begin Die woorden doen je misschien wel direct denken aan Woord vooraf I n het begin Die woorden doen je misschien wel direct denken aan de allereerste woorden uit de Bijbel. In het begin, a, maakte God de aarde. Maar wie a zegt, moet ook b zeggen. En dat doet

Nadere informatie

Toetertoe wil je vriend zijn!

Toetertoe wil je vriend zijn! Gezinsvieringen 1 Toetertoe wil je vriend zijn! 2 Dag allemaal, Samen eucharistie vieren is Jezus dankbaar herdenken. Jezus was er vooral voor die mensen die aan de rand van de maatschappij leefden, en

Nadere informatie

Viering voor de derde zondag van de missiemaand

Viering voor de derde zondag van de missiemaand Viering voor de derde zondag van de missiemaand 15 oktober 2017 28 e zondag doorheen het jaar A In samenwerking met de Sint-Pieterparochie van Puurs Intredelied ZJ 735 Zomaar een dak Begroeting P. Vandaag

Nadere informatie

Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente.

Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente. Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente. Ben je ooit aan iets begonnen met een prut houding? Zo van: dit is niks, dit was niks en dit zal ook nooit wat

Nadere informatie

Oasemoment 'De goede herder' Emmaüsparochie - donderdag 27 april 2017

Oasemoment 'De goede herder' Emmaüsparochie - donderdag 27 april 2017 Oasemoment 'De goede herder' Emmaüsparochie - donderdag 27 april 2017 Inleiding Er is maar één goede herder die zijn schapen kent, één naar wie de schapen luisteren. Eén die bekwaam is om ze allemaal op

Nadere informatie

Ik wil bij jou zijn Zondag 24 maart, 19uur Oude Kerk te Borne

Ik wil bij jou zijn Zondag 24 maart, 19uur Oude Kerk te Borne Ik wil bij jou zijn Zondag 24 maart, 19uur Oude Kerk te Borne Voorganger: Marije Kooistra Pianist: Albert van Eldik Ouderling: Hielkje de Vos Koster: Marianne Schipper Orde van dienst Welkom en ontsteken

Nadere informatie

PKN SOEST WILHELMINAKERK 18 JUNI 2017

PKN SOEST WILHELMINAKERK 18 JUNI 2017 PKN SOEST WILHELMINAKERK 18 JUNI 2017 Voorganger : ds. Wim Kievit Ambtsdragers : Leen Lievaart, Dénise Smit Lector : Loes Paul Pianist : Terry Hamberg Beamer : Ernst Mellink Muziek Welkom en mededelingen

Nadere informatie

zondag 5 feb 2017 in het Kruispunt

zondag 5 feb 2017 in het Kruispunt zondag 5 feb 2017 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jesaja 43, 9-12 lied Liedboek 513 God heeft het eerste woord... lezing nieuwe testament (lector) Matteus 5, 13-16 lied Liedboek 838, 1.

Nadere informatie

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken)

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Doek achter de tafel Even kijken hoor. U en jullie hebben er al naar kunnen kijken, maar ik nog niet. Nu wil ik het goed zien. Ja, zo

Nadere informatie

De kaarsen worden aangestoken moment van stilte voor persoonlijke bezinning

De kaarsen worden aangestoken moment van stilte voor persoonlijke bezinning 4 augustus 2019; Immanuëlkerk; ds. Pim Brouwer; Piet George Klootwijk liederen uit Nieuwe Liedboek, tenzij anders aangegeven De kaarsen worden aangestoken moment van stilte voor persoonlijke bezinning

Nadere informatie

Luisteren naar de Heilige Geest

Luisteren naar de Heilige Geest Luisteren naar de Heilige Geest Johannes 14:16-17 En Ik zal de Vader bidden en Hij zal u een andere Trooster geven om tot in eeuwigheid bij u te zijn, de Geest der waarheid, die de wereld niet kan ontvangen,

Nadere informatie

Preek 2 Timotheüs 2: februari 2019 Zoek je kracht in Christus

Preek 2 Timotheüs 2: februari 2019 Zoek je kracht in Christus Preek Gemeente van Christus, Welke mensen inspireren je? Door wie ze zijn en hoe ze in het leven staan? Of door hoe ze hun werk doen? Of door hoe ze bezig zijn met hun sport? Welke mensen inspireren je?

Nadere informatie

ORDE. voor afscheidsdienst van. Theo Cornelis Heus. Theo. Maranathakerk, Lunteren 30 november 2017

ORDE. voor afscheidsdienst van. Theo Cornelis Heus. Theo. Maranathakerk, Lunteren 30 november 2017 ORDE voor afscheidsdienst van Theo Cornelis Heus Theo Maranathakerk, Lunteren 30 november 2017 Voorganger: ds. Jaap Hansum Orgel: mw. Margret Spelt Intochtsmuziek: George Samphire - The Lonely Shepherd

Nadere informatie