Spaans Gevorderden (start oktober 2016)

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Spaans Gevorderden (start oktober 2016)"

Transcriptie

1 Spaans Gevorderden (start oktober 2016) Eén keer per jaar, in oktober, start het Gilde met diverse Spaans cursussen, die elk bestaan uit 20 lessen van anderhalf uur. De einddata van deze cursussen ligt in maart. Verlenging na maart is eventueel mogelijk. In een gemoedelijke sfeer er wordt niet gewerkt voor een diploma of getuigschrift! leren cursisten woorden, grammatica, zinsopbouw e.d. van het Spaans en hoe zij zich in het Spaans kunnen uitdrukken. De kosten per cursus verschillen, omdat dit afhankelijk is van het gebruikte lesmateriaal. Inschrijving is pas mogelijk vanaf medio augustus. Zodra eind september het lesmateriaal is besteld, is inschrijven niet meer mogelijk. Spaans 2e jaars/gevorderden Deze cursus sluit aan op onze beginnerscursus. Aan deze cursus kunt u alleen deelnemen als u bij ons of elders recentelijk een beginnerscursus Spaans hebt gevolgd. De kosten bedragen. Een kopje koffie/thee in de pauze is in de prijs inbegrepen. Een boek is niet inbegrepen. Dit wordt tijdens de cursus, in overleg met de cursusleidster, door uzelf aangeschaft. Woordenboeken Spaans-Nederlands en Nederlands-Spaans kunt u, indien nodig, zelf aanschaffen. Er zijn 2 groepen die respectievelijk starten op: Dinsdag.. oktober van uur Woensdag.. oktober van uur Het maximale aantal deelnemers is 16.

2 cursus Frans Gevorderden (start oktober 2016) Eén keer per jaar, in oktober, start het Gilde met diverse cursussen Frans, die elk bestaan uit 20 lessen van anderhalf uur. De einddata van deze cursussen liggen in maart. In een gemoedelijke sfeer er wordt niet gewerkt voor een diploma of getuigschrift! leren cursisten woorden, grammatica, zinsopbouw e.d. van het Frans en hoe zij zich in het Frans kunnen uitdrukken. Inschrijving is pas mogelijk vanaf medio augustus. Zodra eind september het lesmateriaal is besteld, is inschrijven niet meer mogelijk. Frans gevorderden Deze cursus sluit aan op onze cursus Frans 2e jaar.2 Aan deze cursus kunt u alleen deelnemen als u bij ons Gilde of elders recentelijk een aantal jaren een cursus Frans hebt gevolgd. De kosten bedragen 80,- voor cursisten die afgelopen 2 seizoenen de Franscursussen hebben gevolgd. Voor nieuwe cursisten bedragen de kosten 105,-. Zij hebben het cursusmateriaal uit de vorige 2 jaren nodig. Dit zal de eerste les worden uitgereikt. Een kopje koffie/thee in de pauze is in de prijs inbegrepen. Er is één gevorderden groep die start op dinsdag.. oktober van uur. Het maximale aantal deelnemers is 12.

3 Frans voor beginners (start oktober 2016) Eén keer per jaar, in oktober, start het Gilde met diverse cursussen Frans, die elk bestaan uit 20 lessen van anderhalf uur. De einddata van deze cursussen liggen in maart. In een gemoedelijke sfeer er wordt niet gewerkt voor een diploma of getuigschrift! leren cursisten woorden, grammatica, zinsopbouw e.d. van het Frans en hoe zij zich in het Frans kunnen uitdrukken. Inschrijving is pas mogelijk vanaf medio augustus. Zodra eind september het lesmateriaal is besteld, is inschrijven niet meer mogelijk. Frans beginners Deze cursus is bedoeld voor mensen die weinig tot geen kennis hebben van deze taal of in het verleden wel Frans hebben geleerd, maar er nooit meer iets mee hebben gedaan. De kosten bedragen. Het lesmateriaal zal de eerste les worden uitgereikt. Een kopje koffie/thee in de pauze is in de prijs inbegrepen. Er is één beginnersgroep die start op donderdag.. oktober van uur Het maximale aantal deelnemers is 15. Conversatie Engels (start oktober 2016)

4 Eén keer per jaar, in oktober, start het Gilde met twee (of drie) cursussen Conversatie Engels, die bestaan uit 20 of 25 lessen van anderhalf uur. De einddatum ligt in maart. In deze cursussen wordt geen lesmateriaal behandeld, maar wordt uitsluitend in het Engels geconverseerd. U dient dus te beschikken over een gedegen kennis van de Engelse taal om te kunnen deelnemen. De kosten voor deze cursussen bedragen. (voor 20 lessen) en. (voor 25 lessen). Een kopje koffie/thee in de pauze is in de prijs inbegrepen. Inschrijving is pas mogelijk vanaf medio augustus. Er zijn 2 (3) conversatiegroepen die respectievelijk starten op: (Maandag.. oktober Donderdag van uur (20 lessen)) oktober van uur (25 lessen en daarom duurder) Dinsdag.. oktober van uur (20 lessen) Het maximale aantal deelnemers voor elke cursus is 12. Le Tour de France en chansons (start oktober 2016) Eén keer per jaar, in oktober, start het Gilde met diverse cursussen Frans, die elk bestaan uit 20 lessen van anderhalf uur. De einddata van deze cursussen liggen in maart. In een gemoedelijke sfeer er wordt niet gewerkt voor een diploma of getuigschrift! leren cursisten woorden, grammatica, zinsopbouw e.d. van het Frans en hoe zij zich in het Frans kunnen uitdrukken. Inschrijving is pas mogelijk vanaf medio augustus. Zodra eind september het lesmateriaal is besteld, is inschrijven niet meer mogelijk.

5 Frans Le tour de France en chansons Ook dit jaar weer een cursus Frans waarbij chansons de leidraad vormen; veelal aangevuld met proza of poëzie. In de loop van de lessen zullen diverse thema s voorbij komen. Een andere benadering om uw Frans en uw kennis over Frankrijk op te halen c.q. uit te breiden. U dient wel minimaal 3 jaar Frans gevolgd te hebben (niveau MULO/3 HAVO-VWO of vergelijkbaar). Aan de hand van chansons, teksten en gedichten wordt in 20 lessen gewerkt aan lees- en luistervaardigheid, grammatica en idioom. Elke les zal specifiek aandacht worden geschonken aan spreekoefeningen. De kosten bedragen. Een kopje koffie/thee in de pauze is in de prijs inbegrepen. De cursus zal starten op vrijdag.. oktober van uur. Het maximale aantal deelnemers is 12. Engels voor beginners (start oktober 2016) Eén keer per jaar, in oktober, start het Gilde met de cursus Engels beginners, die bestaat uit 15 lessen van twee uur. De einddatum ligt in januari. Deze cursus is voor iedereen die de Engelse taal wil leren. Enige voorkennis is niet noodzakelijk! In een gemoedelijke sfeer er wordt niet gewerkt voor een diploma of getuigschrift! leren cursisten woorden, grammatica, etc. van het Engels en

6 hoe zij zich in deze taal kunnen uitdrukken. De kosten bedragen.. Het lesmateriaal zal de eerste les worden uitgereikt. Een kopje koffie/thee in de pauze is in de prijs inbegrepen. Inschrijving is pas mogelijk vanaf medio augustus. Zodra eind september het lesmateriaal is besteld, is inschrijven niet meer mogelijk. De cursus start op vrijdag.. oktober van uur. Het maximale aantal deelnemers is 12. Nederlands voor anderstaligen: vervolgniveau nà inburgering (start oktober 2016) Eén keer per jaar, in oktober, start het Gilde met de cursus Nederlands voor anderstaligen, vervolgniveau nà de inburgering, die bestaat uit 20 lessen van anderhalf uur. De einddatum ligt in maart. Gilde Westelijke Mijnstreek wil anderstaligen de mogelijkheid bieden hun Nederlands te verbeteren en verder te ontwikkelen. Het is natuurlijk fijn meer dan alleen de makkelijkste zaken in de Nederlandse taal te kunnen vertellen of vragen. In deze cursus wordt getracht het spreken en ook het schrijven van de deelnemer te verbeteren en de deelnemer nieuwe woorden te leren. Ook is er veel aandacht voor de grammatica: de regels hoe je goede Nederlandse zinnen moet maken. Deelnemers aan deze cursus moeten wel al beschikken over een bepaald niveau van de Nederlandse taal. Deze cursus gaat verder, waar de inburgeringscursus stopt. Het is dus geen beginnerscursus!!!

7 De cursus zal gegeven worden door dhr. Harry Dieteren, een ervaren NT2docent. De kosten bedragen.. Het lesmateriaal zal de eerste les worden uitgereikt. Een kopje koffie/thee in de pauze is in de prijs inbegrepen. Inschrijving is pas mogelijk na de zomervakantie. Als eind september het lesmateriaal is besteld, is inschrijven niet meer mogelijk. De cursus start op maandag.. oktober van uur. Het maximale aantal deelnemers is 12. BLOESEMTOCHT op dinsdag 26 april Gilde Westelijke Mijnstreek organiseert op dinsdag 26 april a.s. haar volgende wandeltocht van dit jaar. We starten op de parkeerplaats naast De Harmoniezaal op de hoek Dorpstraat/Putstraat in Eckelrade. Hier verzamelen we om 9.45 uur en starten vervolgens met de wandeling om uur. We hebben een verrassend mooie wandeling uitgezet, waarin de bloesem centraal staat. Gedurende de hele tocht kunt u genieten van de diverse fruitbomen die met hun mooie bloesempracht het landschap sieren. Niet voor niets werd dit gedeelte van Zuid Limburg uitgeroepen tot mooiste landschap van Limburg.

8 Maar we hebben nog meer in petto. Langs mooie veldwegen brengen wij u naar het Savelsbos. Bij een oude prehistorische vuursteenmijn houden we een korte pauze om u te laten genieten van de mooie omgeving. Van hieruit gaan we langs de bovenrand van het bos met open velden en het bos sterk dalend. Tenslotte komen we terecht in Sint Geertruid. Hier houden we de middagpauze met koffie en vlaai op t Binnehöfke. Na de pauze wandelen we verder met prachtige vergezichten richting het Plateau van Margraten om tenslotte weer te eindigen in Eckelrade. De totale wandeling is ongeveer 13 km lang, met eenvoudige hoogteverschillen klasse 1A. We verzamelen ons bij parkeerplaats Glanerbrook in Geleen. Na carpooling vertrekken we vanaf hier stipt om 9.00 uur richting Eckelrade. Elke chauffeur ontvangt van ons een routebeschrijving in Geleen. De wandeling gaat onder alle weersomstandigheden door. Meewandelen is op eigen risico. Zorg voor gepaste kleding en goed schoeisel, want het pad kan soms modderig zijn. Zorg zelf ook voor een lunchpakket. Om mee te wandelen hoeft u geen lid van het Gilde te zijn. U kunt deelnemen aan deze begeleide wandeltocht met ervaren gidsen door aanmelding tot en met vrijdag 22 april op ons Gildekantoor. De kosten bedragen 6,00 per deelnemer. U kunt zich ook aanmelden via de mail tot woensdag 20 april o.v.v uw naam. Het verschuldigde bedrag kunt u dan overmaken op rekening:nl02rab Vergeet dus niet om u ook op ons kantoor aan te melden. Zonder voorgaande aanmelding is meewandelen niet mogelijk. Openingstijden kantoor Sittard Odasingel Donderdag en vrijdag van 9.00 tot uur

9 Dinsdag van 9.00 uur tot uur Foto's wandeling omgeving Valkenburg 29 maart 2016 Hieronder de foto s van de wandeling in de omgeving van Valkenburg

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26 Jaarverslag 2015 ORGANISATIE Samenstelling van het bestuur: Hans Laudy voorzitter Sittard Bert Wassenberg secretaris Urmond Giel Schneiders penningmeester Geleen Ingrid Muijtjens bestuurslid/coördinator talenprojecten Sittard Debby van Wagensveld bestuurslid/coördinator computerprojecten Doenrade (tot ) Menno Landman bestuurslid/coördinator computerprojecten Sittard (vanaf ) Ine Meuffels bestuurslid/coördinator creatieve projecten Sittard Marcel Bohnen bestuurslid/coördinator recreatieve projecten Susteren VOORWOORD Het jaar 2015 stond bij het Gilde Westelijke Mijnstreek in het teken van consolidatie. Na enkele moeilijke jaren zijn wij weer in rustiger vaarwater terecht gekomen. Daardoor kregen wij meer mogelijkheden om ons extern te profileren. Diverse positieve krantenartikelen getuigen daarvan, evenals enkele interviews op de regionale radio. Ook de viering van ons 20-jarig jubileum was een mooie gelegenheid om het Gilde Westelijke Mijnstreek op de kaart te zetten. Het resulteerde onder andere in een mooi artikel in het jaarlijks verschijnende boekwerk Feestelingen en Historische Mijlpalen in Sittard-Geleen Ook zijn wij sinds afgelopen jaar actief op Facebook en Twitter. Het blijft de moeite waard om onze website te bezoeken. Op 30 en 31 mei 2015 hebben wij op bescheiden wijze ons 20-jarig bestaan herdacht met twee open dagen. Naast een goed bezochte receptie was er informatie over onze cursussen en werden werken van onze creatieve cursisten getoond. Het Gilde Westelijke Mijnstreek constateert dat het moeilijk blijft om cursisten te werven. Er komen steeds meer aanbieders van cursussen op de markt. Wij zullen ons best moeten blijven doen om ons te onderscheiden. Dit doen we onder andere door nieuwe cursussen aan te bieden waarvan ipad/ iphone en smartphone/tablet voorbeelden zijn, evenals de workshop ebike. Ook merken wij dat het moeilijker wordt om cursusleiders te vinden. Vrijwilligers zijn niet altijd gemakkelijk te enthousiasmeren. We zien dat veel mensen erg druk zijn met allerlei activiteiten, vaak naast hun normale baan. De participatiesamenleving vraagt veel van hen in het kader van vrijwilligerswerk en mantelzorg. In het kader van de optimalisering van onze klantgerichtheid is ons kantoor

27 sinds 2015 ook op dinsdagochtend open. Tevens hebben wij in het verslagjaar samenwerkingsmogelijkheden onderzocht. In dat kader kan ik het UWV, de vrijwilligersvacaturebank van PIW en het Participatiehuis noemen. Met Gilde Landgraaf lopen initiatieven om te bezien of wij meer van elkaars ervaringen kunnen leren en mogelijk cursusleiders kunnen uitwisselen. Graag maak ik ook dit jaar weer van de gelegenheid gebruik om mijn dank uit te spreken aan mijn medebestuursleden. Hun betrokkenheid, inspanning, inspiratie en enthousiasme wordt zeer gewaardeerd. We hebben in 2015 afscheid genomen van ons bestuurslid Debby van Wagensveld die werd opgevolgd door Menno Landman. Ook zijn wij trots op onze cursusleiders en kantoormedewerkers. Zonder hun belangeloze en professionele inzet als vrijwilliger zou het Gilde Westelijke Mijnstreek geen bestaansrecht hebben. En last but not least dank aan onze cursisten, waar we het toch allemaal voor doen. Ook in 2015 hebben ze vertrouwen getoond in de kwaliteit van de door ons aangeboden cursussen. Het jaar 2016 zal in het teken staan van het aanpassen van ons cursusaanbod aan de vragen uit de markt, om op deze wijze onderscheidend te blijven. Te denken valt onder andere aan Windows 10, omgaan met social media, hoe werkt de lokale democratie?, opfriscursus verkeersregels etc. Tevens zullen wij onderzoeken of we onze cursuslocaties kunnen uitbreiden. We zullen er in 2016 alles aan doen om de van ons bekende kwaliteit te waarborgen. Hans Laudy Bestuursvoorzitter. VERSLAG VAN DE BESTAANDE PROJECTEN COMPUTERCURSUSSEN Coördinator: Debby van Wagensveld Begin 2015 werd gekenmerkt door hardware problemen. Door het omzetten van lescomputers van Windows 7.1 naar Windows 8.1 bleek dat bepaalde hardware niet optimaal meer functioneerde. Daar geen ondersteuning vanuit de leverancier werd geboden heeft het enige tijd geduurd voordat de geconstateerde problemen waren opgelost. Net als voorgaande jaren zien wij het aantal deelnemers aan de computercursussen afnemen. Mogelijke oorzaken zouden kunnen zijn: het relatief grote aanbod in de markt en het feit dat veel senioren inmiddels de grote inhaalslag hebben gemaakt. ipad/iphone Smartphone met een knipoog naar Androïd tablet Cursusleiders: de heren de Wijn en Rongen Inspelende op de vraag konden wij een aantal nieuwe cursussen aanbieden, namelijk ipad/iphone en Smartphone met een knipoog naar (Androïd) tablet. Gezien de doelgroep is voor de cursussen gekozen voor een kleine groep (5 deelnemers). De insteek van de beide cursussen is dat de deelnemers met hun eigen ipad of iphone of Androïd Smartphone of tablet de cursus volgen. Ze werden goed bezocht en waren laagdrempelig. Windows 8 Internet en Cursusleider : de heer Borghmans

28 De cursus Windows 7 is, door de introductie van Windows 8.1, vervangen door de cursus Windows 8. De cursus internet en wordt nog wel aangeboden, doch de animo loopt gestaag terug. In 2015 is deze cursus dan ook niet meer gegeven. Website bouwen met Joomla Cursusleider: de heer van der Velde Ook heeft de cursus Website bouwen met Joomla wederom plaatsgevonden. Het aantal deelnemers bedroeg 10. Helaas moeten we ook melden dat enkele aangeboden cursussen niet zijn doorgegaan. De cursus Digitale Fotografie hebben wij in tweeën gedeeld te weten Digitale Fotografie I, met name gericht op het maken van digitale foto s en Digitale Fotografie II, welke met name gericht is op het bewerken van digitale foto s. In 2015 hebben helaas onvoldoende cursisten ingeschreven. Door het vertrek van een cursusleider is de cursus Stamboom via de computer komen te vervallen. Mede door het aantrekken van nieuwe cursusleiders kunnen we waarschijnlijk in 2016 ook andere cursussen gaan aanbieden zoals de workshop Social Media. TALEN (coördinator: Ingrid Muijtjens)Onze talencursussen starten elk jaar in oktober en lopen door tot maart. Zij bestaan uit twintig lessen van anderhalf uur. In een gemoedelijke sfeer leren cursisten een vreemde taal. Er wordt niet gewerkt voor een diploma of getuigschrift. Onze talencursussen bestaan uit: Engels. Cursusleider: De heer Van Gellekom De cursus Engels voor beginners liep af in maart. Dit najaar was de belangstelling voor deze cursus niet erg groot, maar besloten werd deze toch te laten doorgaan met een kleine groep cursisten. Conversatie Engels. Cursusleiders: De heren Geraghty en Smolders en mevrouw Anholm Voor dit project is een goede kennis van de Engelse taal vereist. Tijdens deze cursus converseren de cursisten in het Engels en waar nodig wordt de grammatica wat opgefrist. De groepen van de heren Geraghty en Smolders liepen in maart af. In oktober gingen beide groepen opnieuw van start. Mevrouw Anholm startte in januari met een korte cursus van 10 lessen. In het najaar was de belangstelling te gering om een cursus te starten. Spaans. Cursusleidsters: De dames Peters en Castro De vier lopende groepen (twee beginners- en twee 2e jaar groepen) eindigden in maart. Zowel vanuit de beginnergroepen als uit de 2e jaar groepen was voldoende belangstelling om een verlenging van de beginnersen 2e jaar cursus met 8 lessen te realiseren. In het najaar was de belangstelling weer zeer groot. Er kwamen 2 beginnergroepen.

29 Uit de groepen van de voorgaande jaren wilden vele cursisten doorgaan, zodat we ook met twee gevorderden groepen konden starten. Voor de beide beginnerscursussen meldde zich een nieuwe cursusleidster, mevrouw Castro, die hulp bood aan deze groepen en in januari 2016 zelfstandig aan het werk gaat. Frans. Cursusleiders: De heren Soons en Van Son en mevrouw Jaspers Deze cursussen bestaan al vele jaren en zijn nog steeds zeer populair; ze liepen af in maart. In het najaar werd gestart met een zeer grote beginnergroep. Uit de beginnergroep van het voorgaande jaar was helaas te weinig belangstelling om een 2e jaar groep te starten. De groep 2e jaar van het vorige cursusseizoen ging in oktober van start onder de naam Frans gevorderden (derde jaar). De cursus Le tour de France en chansons was zo n groot succes dat ook deze een vervolg kreeg, waaraan alle cursisten van het voorgaande jaar meededen, aangevuld met nieuwe cursisten. Het aantal lessen werd uitgebreid van 15 naar 20. Naast chansons komt ook proza en poëzie aanbod. Een andere benadering dus om de kennis van de Franse taal op te frissen c.q. uit te breiden en de lees- en luistervaardigheid, spreekvaardigheid, grammatica en idioom te oefenen. tenslotte Voor de cursus Nederlands voor anderstaligen was onvoldoende belangstelling. Wij moeten bekijken of we deze cursus wellicht uit ons aanbod moeten verwijderen. Voor de Opfriscursus Duits was wel voldoende belangstelling. Omdat onze cursusleidster in 2015 niet beschikbaar was in het najaar werd besloten deze cursus in verkorte vorm (10 lessen van 2 uur) naar januari 2016 door te schuiven. CREATIEVE PROJECTEN (coördinator: Ine Meuffels) Het 10 jarig bestaan van Gilde Westelijke Mijnstreek is op gepaste wijze gevierd o.a. met een expositie van schilderijen die door ongeveer 80 personen is bezocht. Andere creatieve onderdelen willen bij volgende gelegenheden graag meer ruimte om hun creaties te tonen. We kunnen dit wellicht vaker doen. Misschien is het een idee om dit een keer in de 2 jaar te doen. Ook om nieuwe cursisten de weg naar het Gilde Westelijke Mijnstreek te laten vinden. Bekendheid en bereikbaarheid zijn heel belangrijk. Bloemschikken. Cursusleider: mevrouw van Rooijen. Bloemschikken hebben we toch kunnen aanbieden. Mevr. M. van Rooijen gaf de workshops in haar atelier. De belangstelling valt tegen, maar de cursisten die de workshop gevolgd hebben zijn heel tevreden. Randlood en Tiffany.

30 Cursusleider: mevrouw van Rooijen. Randlood en Tiffany werden ook aangeboden en konden ternauwernood doorgaan, vanwege het beperkt aantal aanmeldingen. Het glas is duurder geworden en dit heeft gezorgd voor een prijsverhoging van de activiteiten. De cursisten die de lessen gevolgd hebben waren echter zeer content. Schilderen. Cursusleiders: de heren Caanen en Ruijters en mevrouw Caubo. Als vanouds waren de schildercursussen een doorslaand succes. De samenstelling van de groepen wijzigt nauwelijks en van jaar tot jaar willen ze graag met elkaar doorgaan. We gaan in 2016 een 5e schildersgroep starten. Voor bloemschikken moeten we op zoek gaan naar nieuwe cursusleiders. Nieuwe ideeën voor creatieve activiteiten zijn van harte welkom. RECREATIEVE PROJECTEN (coördinator: Marcel Bohnen) Wandelen Wandelgidsen: De heren Stapelvoort, Theunissen,Wijnands, Roebroek en Bohnen. In het verslagjaar 2015 werd weer flink gewandeld. Naast de vaste kern van wandelaars worden er regelmatig nieuwe wandelaars verwelkomd. Het aantal deelnemers ligt meestal tussen de 50 en 60. Er waren zes thema wandeltochten, te weten: januari : Wandeling Thorn en omgeving februari : Wandeling Valkenburg Meersen maart : Wandeling Vaals drielandenpunt april : Wandeling Meinweggebied oktober : Eifelwandeling november : Wandeling Voerendaal Ubachsberg Fietsen. Fietsgidsen: De heren Stapelvoort, Theunissen en Wijnands Vanwege het grote aantal deelnemers aan de fietstochten wordt, met het oog op de veiligheid, in meerdere kleine groepen gefietst. Er zijn in het verslagjaar drie fietstochten geweest, t.w.: 26 mei : De Maasdorpen 30 juni : Bunde Meersen 29 september : Germany route omgeving Breberen

31 FINANCIËN Gilde Westelijke Mijnstreek heeft een gezonde financiële basis. In het verslagjaar hebben wij een negatief exploitatieresultaat geboekt. Dit komt met name door de terugloop in het aantal cursisten en de verdergaande aanpassingen in ons automatiseringssysteem. De door de Gemeenten Sittard-Geleen en Schinnen toegezegde subsidies zijn in 2015 ontvangen en worden dit jaar gebruikt om de oplopende kosten te dekken. Lettend op onze financiële mogelijkheden proberen we de cursussen zoveel mogelijk op kostendekkende basis aan te bieden. DIVERSEN Er is in 2015 afscheid genomen van Debby van Wagensveld, bestuurslid en coördinator computerprojecten. Zij heeft vanaf 2013 deel uitgemaakt van het bestuur en is gestopt vanwege het vinden van een mooie fulltime job, na een periode van werkloosheid. Menno Landman is haar inmiddels opgevolgd en wij wensen hem uiteraard heel veel succes. Op 10 september heeft er, als bedankje naar de cursusleiders, een uitstapje plaatsgevonden. Er werd gekozen voor een soortgelijke opzet als in Er werd gewandeld rondom Doenrade met aansluitend een etentje in kasteel Doenrade. In 2015 hebben we twee keer provinciaal overleg gehad met de Gilden uit Limburg in respectievelijk Maastricht en Landgraaf. Als uitvloeisel van de doelstellingen uit het in 2014 vastgestelde beleidsplan zijn we inmiddels ook actief op Facebook en Twitter. In het najaar van 2015 is voor de eerste keer een kantooroverleg gehouden, waarbij alle kantoormedewerkers aanwezig waren. Voortaan zal dat 2 x per jaar plaatsvinden. De wandel- en fietsgidsen zijn nu allemaal uniform herkenbaar omdat ze allen hetzelfde jack dragen tijdens de tochten, hetgeen de herkenbaarheid en de veiligheid vergroot. VOORUITBLIK In 2016 zouden we meer nieuwe cursussen moeten opstarten. Tevens adequaat reageren op de vraag naar vervolgcursussen. De kostenstructuur zullen we echter kritisch inde gaten moeten houden. We moeten de marktontwikkelingen goed volgen en zo nodig gebruik maken van de ervaringen van andere Gildes. Uiteraard staan we zeer positief tegenover nieuwe vrijwilligers die iets voor ons kunnen betekenen. We maken gebruik van diverse opties om cursusleiders en cursisten te werven. Vacaturebanken worden gebruikt en inmiddels gaan maandelijks persberichten naar meer dan 20 verschillende media. Dat zullen we in 2016 continueren en zo mogelijk intensiveren. Door het Dorpsplatform Elsloo zijn we uitgenodigd om een bijdrage te leveren aan het creëren van een centrale ontmoetingsplek en om een aantal cursussen ook aan te bieden in het Maaslandcentrum. We staan positief tegenover dit verzoek, zodat we in 2016 waarschijnlijk deze locatie gaan toevoegen aan ons

32 aanbod. In 2016 zijn wij aan de beurt om het provinciaal overleg van alle Limburgse Gilden te organiseren en dat zal op 13 april gaan plaatsvinden. SLOTWOORD In 2015 waren er nauwelijks aanvragen voor één op één bemiddeling; we gaan die bemiddeling dan ook niet meer actief aanbieden c.q. promoten. Ook het aantal cursisten liep iets verder terug tot in totaal 772 personen. We hopen en verwachten dat we in 2016 weer de weg omhoog vinden. Wat we doen wordt zeer gewaardeerd en dit danken wij vooral aan de geweldige inzet van onze cursusleiders, kantoormedewerkers en bestuur, die dit allemaal op vrijwillige basis en belangeloos doen. Ook de hulp en financiële steun van gemeenten, bedrijven en instellingen waarmee wij samenwerken blijft onontbeerlijk, waarvoor onze dank! Vrijwilligers van het Gilde: Bedankt voor jullie geweldige inzet in 2015! Sittard, 22 maart 2016 Hans Laudy, Voorzitter Bert Wassenberg, Secretaris

Jaarverslag 2015 ORGANISATIE

Jaarverslag 2015 ORGANISATIE Jaarverslag 2015 ORGANISATIE Samenstelling van het bestuur: Hans Laudy voorzitter Sittard Bert Wassenberg secretaris Urmond Giel Schneiders penningmeester Geleen Ingrid Muijtjens bestuurslid/coördinator

Nadere informatie

Foto's Bloesemtocht 26 april 2016

Foto's Bloesemtocht 26 april 2016 Foto's Bloesemtocht 26 april 2016 Hierbij levendige foto s van de bloesemtocht Frans opfriscursus (start donderdag 6 oktober 2016) Eén keer per jaar, in oktober, start het Gilde met diverse cursussen

Nadere informatie

Frans 2e jaars (start oktober 2016)

Frans 2e jaars (start oktober 2016) Frans 2e jaars (start oktober Eén keer per jaar, in oktober, start het Gilde met diverse cursussen Frans, die elk bestaan uit 20 lessen van anderhalf uur. De einddata van deze cursussen liggen in maart.

Nadere informatie

Nieuwe voorzitter Gilde Westelijke Mijnstreek

Nieuwe voorzitter Gilde Westelijke Mijnstreek Nieuwe voorzitter Gilde Westelijke Mijnstreek Els Meewis-Stans treedt op 1 augustus 2016 aan als de nieuwe voorzitter van de stichting Gilde Westelijke Mijnstreek. Zij volgt daarmee Hans Laudy op die volgens

Nadere informatie

Foto s wandeling omgeving Valkenburg 29 maart 2016

Foto s wandeling omgeving Valkenburg 29 maart 2016 Foto s wandeling omgeving Valkenburg 29 maart 2016 Hieronder de foto s van de wandeling in de omgeving van Valkenburg Jaarverslag 2015 ORGANISATIE Samenstelling van het bestuur: Hans Laudy

Nadere informatie

Engels voor beginners (start vrijdag 7 oktober 2016)

Engels voor beginners (start vrijdag 7 oktober 2016) Engels voor beginners (start vrijdag 7 oktober 2016) Eén keer per jaar, in oktober, start het Gilde met de cursus Engels beginners, die bestaat uit 15 lessen van twee uur. De einddatum ligt in januari.

Nadere informatie

Foto s VERRASSINGSFIETSTOCHT van 31 mei Hierbij een aantal foto s van de verrassingfietstocht:

Foto s VERRASSINGSFIETSTOCHT van 31 mei Hierbij een aantal foto s van de verrassingfietstocht: Foto s VERRASSINGSFIETSTOCHT van 31 mei 2016 Hierbij een aantal foto s van de verrassingfietstocht: Workshop elektrische fietsen op 6 juli 2016 Elektrische fietsen zijn een normaal verschijnsel geworden

Nadere informatie

OPFRISCURSUS ENGELS (start maandag 9 januari 2017)

OPFRISCURSUS ENGELS (start maandag 9 januari 2017) OPFRISCURSUS ENGELS (start maandag 9 januari 2017) Twee keer per jaar, in januari en oktober, start het Gilde met de cursus Engels Opfris, die bestaat uit 10 lessen van 2 uur. Deze cursus is geschikt voor

Nadere informatie

GEZOCHT: cursusleid(st)ers

GEZOCHT: cursusleid(st)ers GEZOCHT: cursusleid(st)ers Gilde Westelijke Mijnstreek is een stichting, die uitsluitend bestaat uit vrijwilligers. De stichting kan het best omschreven worden als een dienstverlenende instantie, die gebruik

Nadere informatie

Gedurende de kerstvakantie is het. kantoor gesloten van. donderdag 22 december tot en met maandag 2 januari Wij wensen u allen een

Gedurende de kerstvakantie is het. kantoor gesloten van. donderdag 22 december tot en met maandag 2 januari Wij wensen u allen een KANTOOR GESLOTEN GEDURENDE KERSTPERIODE! Gedurende de kerstvakantie is het kantoor gesloten van donderdag 22 december tot en met maandag 2 januari 2017. Wij wensen u allen een fijne vakantie toe!!! Eifelwandeltocht

Nadere informatie

Foto s wandeling Mechelse heide

Foto s wandeling Mechelse heide Foto s wandeling Mechelse heide Wandeling: De Mechelse Heide op dinsdag 26 september Gilde Westelijke Mijnstreek organiseert op dinsdag 26 september weer haar volgende wandeling na de zomervakantie

Nadere informatie

Wandeltocht Selfkant en omgeving op dinsdag 31 januari

Wandeltocht Selfkant en omgeving op dinsdag 31 januari Wandeltocht Selfkant en omgeving op dinsdag 31 januari Gilde Westelijke Mijnstreek organiseert op dinsdag 31 januari weer haar eerste wandeling van dit jaar. Deze wandeling zal dicht bij Sittard plaatsvinden.

Nadere informatie

Foto s Selfkantwandeling 31 januari 2017

Foto s Selfkantwandeling 31 januari 2017 Foto s Selfkantwandeling 31 januari 2017 Wandeltocht Selfkant en omgeving op dinsdag 31 januari Gilde Westelijke Mijnstreek organiseert op dinsdag 31 januari weer haar eerste wandeling van dit

Nadere informatie

Eifelwandeltocht 25 oktober 2016

Eifelwandeltocht 25 oktober 2016 Eifelwandeltocht 25 oktober 2016 In oktober starten we weer met onze bekende wandeltocht in de Eifel. Dit keer hebben we gekozen voor het Natuurpark Swalm Nette over de grens bij Belfelt. Oorspronkelijk

Nadere informatie

Foto s wandeling Val Dieu 28 maart 2017

Foto s wandeling Val Dieu 28 maart 2017 Foto s wandeling Val Dieu 28 maart 2017 Foto s wandeltocht Voerendaal Wandeling in De Voerstreek op dinsdag 28 maart Gilde Westelijke Mijnstreek organiseert op dinsdag 28 maart weer

Nadere informatie

Programma wandel- en fietstochten 2018 ( onder voorbehoud)

Programma wandel- en fietstochten 2018 ( onder voorbehoud) Programma wandel- en fietstochten 2018 ( onder voorbehoud) 30 JANUARI Schinveld en omgeving 27 februari Stein en omgeving 27 maart De Voerstreek 24 april Bloesemtocht omgeving Vroenhoven 29 mei Fietstocht

Nadere informatie

Jaarverslag 2016 ORGANISATIE INHOUDSOPGAVE 1. VOORWOORD

Jaarverslag 2016 ORGANISATIE INHOUDSOPGAVE 1. VOORWOORD Jaarverslag 2016 ORGANISATIE Samenstelling van het bestuur: Els Meewis voorzitter Geleen (vanaf 1-8-2016) Hans Laudy voorzitter Sittard (tot 1-8-2016) Bert Wassenberg secretaris Urmond Giel Schneiders

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2015-2020 A. INLEIDING EN AANLEIDING In 2013 heeft het Gilde Westelijke Mijnstreek een doorstart gemaakt met 5 nieuwe bestuursleden. Na een inwerkperiode heeft het nieuwe bestuur besloten om

Nadere informatie

Workshop Hoe werkt de lokale democratie? (start 2 oktober in Elsloo en 30 oktober én 13 november in Sittard)

Workshop Hoe werkt de lokale democratie? (start 2 oktober in Elsloo en 30 oktober én 13 november in Sittard) Workshop Hoe werkt de lokale democratie? (start 2 oktober in Elsloo en 30 oktober én 13 november in Sittard) Wilt u uw algemene kennis over de lokale democratie vergroten? Wilt u weten hoe de lokale politiek

Nadere informatie

foto s wandeling Jekerdal november 2014

foto s wandeling Jekerdal november 2014 foto s wandeling Jekerdal november 2014 Workshop Bloemschikken: woensdag 7 oktober 2015 om 09.00 uur Op woensdag 7 oktober 2015 om 09.00 uur tot 11.30 uur zal de 1e Workshop Bloemschikken plaatsvinden.

Nadere informatie

Cursus Breien en Haken (start 18 november 2016 in Sittard)

Cursus Breien en Haken (start 18 november 2016 in Sittard) Cursus Breien en Haken (start 18 november 2016 in Sittard) De cursus is van 14.00-16.00 uur. Het lijkt alsof heel Nederland weer aan het handwerken is. Gilde Westelijke Mijnstreek wil inspelen op die behoefte

Nadere informatie

VACATURE CURSUSLEIDER (M/V) FILOSOFIE

VACATURE CURSUSLEIDER (M/V) FILOSOFIE VACATURE CURSUSLEIDER (M/V) FILOSOFIE Praten over Socrates, De Montaigne, Russell, Nietzsche over angst, wat het betekent een goed mens te zijn, het lot of eenzaamheid. Geen alledaagse gesprekken, zou

Nadere informatie

Foto s De Heuveltjes fietstocht juni 2015

Foto s De Heuveltjes fietstocht juni 2015 Foto s De Heuveltjes fietstocht juni 2015 foto s schilderijen expositie mei 2015 Foto s fietstocht De Maasdorpen mei 2015 «1 van 2» Persbericht: Gilde zoekt cursusleiders Computer en Fotografie Hebt u

Nadere informatie

Foto s wandeling mooi Zuid Limburg 29 november 2016

Foto s wandeling mooi Zuid Limburg 29 november 2016 Foto s wandeling mooi Zuid Limburg 29 november 2016 CURSUSSEN DIE BEGIN 2017 STARTEN!!!!! De lange cursussen lopen door in het jaar 2017, maar er starten ook de nodige nieuwe cursussen. Een kleine

Nadere informatie

Informatie MEERWAARDE

Informatie MEERWAARDE Informatie MEERWAARDE Van stichting Meerwaarde hebben wij toestemming gekregen om de activiteiten t.b.v. ouderen en volwassenen uit het programmaboekje najaar 2005 te publiceren. De activiteiten vinden

Nadere informatie

Locatie cursussen FNV Scholing

Locatie cursussen FNV Scholing Locatie cursussen FNV Scholing FNV Scholing & IT Werkgroep Kantooradres: Nieuwe Fellenoord 7, 5612 KB EINDHOVEN Postadres: p/a Gentiaanweg 8, 5643 CB EINDHOVEN Telefoon 06 1513 3287 (na 14.00 uur) E-mail:

Nadere informatie

Website maken met Joomla (start april 2018)

Website maken met Joomla (start april 2018) Gilde Nieuws 1. CURSUSPROGRAMMA 2017-2018 GEREED: kijk op deze website en ontdek welke cursussen jouw voorkeur hebben. Schrijf snel in om een plaatsje te bemachtigen want VOL=VOL. 2. GILDE-UITSTAPJE OP

Nadere informatie

Schildervakanties. Inspirerende workshops en vrij schilderen

Schildervakanties. Inspirerende workshops en vrij schilderen Schildervakanties Kunstschilder José van den Helder-van Oudenallen geeft met veel enthousiasme schilderworkshops voor beginnende en gevorderde schilders. Op een vrije en toegankelijke manier brengt zij

Nadere informatie

Nieuwsbrief. LesOpMaat (Computerles bij u thuis) medewerkers. Start nieuwe lesseizoen. Open Dagen. Augustus 2013. In dit nummer

Nieuwsbrief. LesOpMaat (Computerles bij u thuis) medewerkers. Start nieuwe lesseizoen. Open Dagen. Augustus 2013. In dit nummer 2013 NUMMER 1 Nieuwsbrief Augustus 2013 In dit nummer 1 LesOpMaat 1 Start nieuwe lesseizoen 1 Open Dagen 2 Facebook pagina 2 Nadere informatie en aanmelden 3 Cursusaanbod 4 Workshops najaar 2013 5 Workshops

Nadere informatie

Voor alle cursussen geldt Wijzigingen voorbehouden

Voor alle cursussen geldt Wijzigingen voorbehouden Locatie cursussen FNV Scholing FNV Scholing & IT Werkgroep Kantooradres: Nieuwe Fellenoord 7, 5612 KB EINDHOVEN Postadres: p/a Gentiaanweg 8, 5643 CB EINDHOVEN Telefoon 06 1513 3287 (na 14.00 uur) E-mail:

Nadere informatie

Start tweede lesperiode. Succesvolle Open dagen. Grote belangstelling voor de. Tabletcursussen. Evaluaties

Start tweede lesperiode. Succesvolle Open dagen. Grote belangstelling voor de. Tabletcursussen. Evaluaties 2013 NUMMER 2 Nieuwsbrief November 2013 Start tweede lesperiode In dit nummer 1 Start tweede lesperiode 1 Succesvolle Open dagen 1 Grote belangstelling Tabletcursussen 1 Evaluaties 2 LesOpMaat 2 Workshops

Nadere informatie

Om het doorgaan van een cursus te garanderen is een minimum van 8 inschrijvingen vereist. Wacht dus niet te lang met inschrijven.

Om het doorgaan van een cursus te garanderen is een minimum van 8 inschrijvingen vereist. Wacht dus niet te lang met inschrijven. Locatie cursussen FNV Scholing FNV Scholing & IT Werkgroep Kantooradres: Nieuwe Fellenoord 7, 5612 KB EINDHOVEN Postadres: p/a Gentiaanweg 8, 5643 CB EINDHOVEN Telefoon 06 1513 3287 (na 14.00 uur) E-mail:

Nadere informatie

Foto s wandeling Mechelse heide

Foto s wandeling Mechelse heide Foto s wandeling Mechelse heide Tweede (thematische) leesclub onder leiding van Suzan Voncken start op 30 oktober Onder leiding van Suzan Voncken start het Gilde Westelijke Mijnstreek met een

Nadere informatie

In Zuid-oost Drenthe diverse cursussen en workshops gegeven. Er zijn ook inloopmiddagen.

In Zuid-oost Drenthe diverse cursussen en workshops gegeven. Er zijn ook inloopmiddagen. In Zuid-oost Drenthe diverse cursussen en workshops gegeven. Er zijn ook inloopmiddagen. CURSUSSEN Windows 10 Basis incl. Intern&Email 9 lessen prijs 75 Cursussen najaar gestart. Nieuwe cursussen starten

Nadere informatie

Cursus- en activiteitenoverzicht Welzijn De Meierij

Cursus- en activiteitenoverzicht Welzijn De Meierij Cursus- en activiteitenoverzicht Welzijn De Meierij 2017-2018 26-6-2017 Naam cursus/activiteit Locatie Cursustijd Duur Periode Start Schijndel - beweging + 20% Dru yoga maakt gebruik van toegankelijke,

Nadere informatie

Cursus- en activiteitenoverzicht Welzijn De Meierij

Cursus- en activiteitenoverzicht Welzijn De Meierij Cursus- en activiteitenoverzicht Welzijn De Meierij 2017-2018 4-7-2017 Naam cursus/activiteit Locatie Cursustijd Duur Periode Start Schijndel - beweging + 20% Dru yoga maakt gebruik van toegankelijke,

Nadere informatie

Stichting t Gilde Maastricht

Stichting t Gilde Maastricht 1. De naam van de instelling Stichting t Gilde Maastricht 2. RSIN 816690716 3. Adres, telefoonnummer, mail adres, website, facebook 3.1. Adres: Pastoor Habetsstraat 42, 6217 KM Maastricht 3.2. Telefoonnummer:

Nadere informatie

Computer Hulp Geldrop Cursussen Workshops Overige activiteiten 2012-2013

Computer Hulp Geldrop Cursussen Workshops Overige activiteiten 2012-2013 Computer Hulp Geldrop Cursussen Workshops Overige activiteiten 2012-2013 Tournooiveld 10 5663 EA Geldrop Tel. 040-2861213 Doelstelling van de Stichting Senior Computer Hulp Geldrop. De stichting heeft

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Start 1 e lesperiode najaar 2015. Open dagen op 12 september a.s. LesopMaat (Computerles bij u thuis) Augustus 2015.

Nieuwsbrief. Start 1 e lesperiode najaar 2015. Open dagen op 12 september a.s. LesopMaat (Computerles bij u thuis) Augustus 2015. NR 7 AUG 2015 Nieuwsbrief Augustus 2015 Start 1 e lesperiode najaar 2015 In dit nummer 1 Start 1 e lesperiode najaar 2015 1 Open dagen 12 september 1 LesOpMaat 2 Workshops 2 Facebookpagina 2 Lidmaatschap

Nadere informatie

ACE-GROEP T TALEN07/08

ACE-GROEP T TALEN07/08 ACE-GROE T TALEN07/08 ANTICIATIVE CONTINUING EDUCATION taalcursussen WWW.GROET.BE ACE Groep t. spreek snel een taal! ACE-Groep T organiseert taalcursussen waarin mondelinge communicatie centraal staat.

Nadere informatie

Jaarprogramma 2016 IVN Afdeling Sittard-Geleen

Jaarprogramma 2016 IVN Afdeling Sittard-Geleen Jaarprogramma 2016 IVN Afdeling Sittard-Geleen Dit jaar is het thema voor de meeste activiteiten Leven in en om het water. www.ivn.nl/afdeling/sittard-geleen ivn.sittard.geleen@gmail.com Binnen de Gemeente

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Start derde lesperiode. Steeds grotere belangstelling voor de Tabletcursussen. Ontwikkelingen Windows XP. Januari 2014.

Nieuwsbrief. Start derde lesperiode. Steeds grotere belangstelling voor de Tabletcursussen. Ontwikkelingen Windows XP. Januari 2014. NR 3 JAN 2014 Nieuwsbrief Januari 2014 Start derde lesperiode In dit nummer 1 Start derde lesperiode 1 Steeds grotere belangstelling voor de Tabletcursussen 1 Ontwikkelingen Windows XP 2 LesOpMaat 2 Workshops

Nadere informatie

SeniorWeb. augustus t/m december 2015. aan de Vliet

SeniorWeb. augustus t/m december 2015. aan de Vliet SeniorWeb augustus t/m december 2015 aan de Vliet SeniorWeb Ook dit najaar verzorgt SeniorWeb opnieuw interessante computercursussen en workshops voor beginners en gevorderden in de Bibliotheek aan de

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Wie heeft er goede ideeën? 5 e jaargang - juli-aug nr. 6-7 Onder redactie van het secretariaat van CCN-Z. Workshops en ideeën.

NIEUWSBRIEF. Wie heeft er goede ideeën? 5 e jaargang - juli-aug nr. 6-7 Onder redactie van het secretariaat van CCN-Z. Workshops en ideeën. NIEUWSBRIEF 5 e jaargang - juli-aug. 2017 - nr. 6-7 Onder redactie van het secretariaat van CCN-Z. Workshops en ideeën. Zowel vanuit de begeleiding als vanuit de deelnemers leven ideeën om workshops te

Nadere informatie

SeniorWeb. januari t/m juni 2016. aan de Vliet

SeniorWeb. januari t/m juni 2016. aan de Vliet SeniorWeb januari t/m juni 2016 aan de Vliet SeniorWeb Ook dit najaar verzorgt SeniorWeb opnieuw interessante computercursussen en workshops voor beginners en gevorderden in de locaties Leidschendam, Rijswijk

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Start 2e lesperiode winter 2015-2016. Verslag van de eerste periode. Digitale vaardigheden. November 2015.

Nieuwsbrief. Start 2e lesperiode winter 2015-2016. Verslag van de eerste periode. Digitale vaardigheden. November 2015. NR 8, NOV EMBER 2015 Nieuwsbrief November 2015 Start 2e lesperiode winter 2015-2016 In dit nummer 1 Start 2 e lesperiode winter 2015-2016 1 Verslag van de eerste periode 1 Digitale vaardigheden 2 LesOpMaat

Nadere informatie

Haags Gemeentearchief CURSUSSEN + WORKSHOPS 2014-2015

Haags Gemeentearchief CURSUSSEN + WORKSHOPS 2014-2015 19 Haags Gemeentearchief CURSUSSEN + WORKSHOPS 2014-2015 32015 22 1843 2014 971 1840 Inhoudsopgave Algemene informatie 4 Lezingen 5 Workshops 6 Cursussen Cursus paleografie voor beginners 8 Inleiding Ook

Nadere informatie

Gilde Westelijke Mijnstreek Sittard Eifelwandeling

Gilde Westelijke Mijnstreek Sittard Eifelwandeling Gilde Westelijke Mijnstreek Sittard Eifelwandeling Gilde Westelijke Mijnstreek organiseert op dinsdag 31 oktober weer haar volgende wandeling. We gaan dit keer naar de Eifel. Ten zuiden van Aken ligt het

Nadere informatie

Allemaal digitaal! augustus t/m december Cursusaanbod voor computer, tablet, e-reader en smartphone. aan de Vliet

Allemaal digitaal! augustus t/m december Cursusaanbod voor computer, tablet, e-reader en smartphone. aan de Vliet Allemaal digitaal! augustus t/m december 2017 Cursusaanbod voor computer, tablet, e-reader en smartphone aan de Vliet Cursusaanbod augustus t/m december 2017 Van de prille beginner tot de gevorderde gebruiker,

Nadere informatie

JANUARI 2015 JANUARI - FEBRUARI - MAART APRIL 2015. 01/01/15- Cafetaria gesloten 13/01/15 Bloemschikken Maria heeft weer een mooi idee

JANUARI 2015 JANUARI - FEBRUARI - MAART APRIL 2015. 01/01/15- Cafetaria gesloten 13/01/15 Bloemschikken Maria heeft weer een mooi idee + ACTIVITEITENKALENDER JANUARI - FEBRUARI - MAART APRIL 2015 JANUARI 2015 01/01/15- Cafetaria gesloten 04/01/15 13/01/15 Bloemschikken Maria heeft weer een mooi idee 14/01/15 Spelletjesnamiddag Uno, Rummikub,

Nadere informatie

Jaarverslag 2012 Roosendaal, april 2013 1

Jaarverslag 2012 Roosendaal, april 2013 1 Jaarverslag 2012 Roosendaal, april 2013 1 Voorwoord Doel De doelstelling van Stichting Ouderen Achter de Computer, welke doelstelling elders in dit verslag gedetailleerd is omschreven is feitelijk het

Nadere informatie

BIJBLIJVEN DOE JE MET CVO WAREGEM www.cvowaregem.be ONDERWIJS VOOR VOLWASSENEN

BIJBLIJVEN DOE JE MET CVO WAREGEM www.cvowaregem.be ONDERWIJS VOOR VOLWASSENEN BIJBLIJVEN DOE JE MET CVO WAREGEM www.cvowaregem.be ONDERWIJS VOOR VOLWASSENEN Schrijf tijdig in! Het aantal plaatsen is beperkt! Belastingsaangifte Computer beginners Office PC-EHBO Tablet/Smartphone

Nadere informatie

JAARCURSUSSEN 15/16. Pipe Smet. GC t Blikveld

JAARCURSUSSEN 15/16. Pipe Smet. GC t Blikveld JAARCURSUSSEN 15/16 Pipe Smet GC t Blikveld Elk jaar opnieuw geven een dertigtal enthousiaste lesgevers onze jaarcursussen aan geïnteresseerde deelnemers. Onderstaande cursussen vinden wekelijks plaats

Nadere informatie

BIJBLIJVEN DOE JE MET CVO WAREGEM- ANZEGEM-TIELT

BIJBLIJVEN DOE JE MET CVO WAREGEM- ANZEGEM-TIELT BIJBLIJVEN DOE JE MET CVO WAREGEM- ANZEGEM-TIELT ONDERWIJS VOOR VOLWASSENEN Schrijf tijdig in! Het aantal plaatsen is beperkt! Computer Tablet Frans Engels Duits Spaans Italiaans Nederlands Boekhouden

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 Roosendaal, april 2015 1

Jaarverslag 2014 Roosendaal, april 2015 1 Jaarverslag 2014 Roosendaal, april 2015 1 Voorwoord. Alstublieft, ons jaarverslag 2014 voor u! Het is mij een genoegen u het jaarverslag 2014 van Stichting Ouderen Achter de Computer (SOAC) aan te bieden.

Nadere informatie

Computerlessen voorjaar 2014

Computerlessen voorjaar 2014 GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR SENIOREN Secretariaat : Astridplein 17, 9150 Bazel 03 740 04 08 - secretariaat.senior@gmail.com Informatie : http://users.telenet.be/kruibeke Voorzitter : Levien Foubert 03

Nadere informatie

Haags Gemeentearchief CURSUSSEN, LEZINGEN EN WORKSHOPS

Haags Gemeentearchief CURSUSSEN, LEZINGEN EN WORKSHOPS 19 Haags Gemeentearchief CURSUSSEN, LEZINGEN EN WORKSHOPS 2015-2016 32015 22 1843 2014 971 1840 Inhoudsopgave Algemene informatie 4 Cursussen Paleografie 5 Lezingen 8 Workshops 10 Inleiding Bent u geïnteresseerd

Nadere informatie

AGENDA nr. 1 NIEUWS. JARIG 31-8 Cor van Kooten groep 7/8 8-9 Yfke Siebert groep Lennart Zwanenburg groep 2

AGENDA nr. 1 NIEUWS. JARIG 31-8 Cor van Kooten groep 7/8 8-9 Yfke Siebert groep Lennart Zwanenburg groep 2 AGENDA nr. 1 Dinsdag 5-9 Informatieavond Woensdag 6-9 leerlingenraad Donderdag 7-9 OR-vergadering Vrijdag 8-9 Nieuwsbrief 2 JARIG 31-8 Cor van Kooten groep 7/8 8-9 Yfke Siebert groep 4 8-9 Lennart Zwanenburg

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Bestuur! SamenSpraak. Kantoor. Stichting Gilde Alkmaar Augustus 2015

NIEUWSBRIEF. Bestuur! SamenSpraak. Kantoor. Stichting Gilde Alkmaar Augustus 2015 NIEUWSBRIEF Stichting Gilde Alkmaar Augustus 2015 Kantoor Een belangrijke functie binnen Gilde Alkmaar heeft het kantoor. Als een spin in het web ondersteunt dat de activiteiten van Gilde Alkmaar. Lijkt

Nadere informatie

Het optreden vindt plaats in de Leeuwerik in Bleiswijk op woensdag 23 september van 14.00 uur tot 17.00 uur. Om 13.30 uur gaat de zaal open.

Het optreden vindt plaats in de Leeuwerik in Bleiswijk op woensdag 23 september van 14.00 uur tot 17.00 uur. Om 13.30 uur gaat de zaal open. Sponsors Actiefpas De Actiefpas wordt dit seizoen 2015-2016 gesponsord door zeven partijen. In elke nieuwsbrief wordt er een sponsor uitgelicht. Deze keer is dat Museum Molenaars Oude Tractoren Museum

Nadere informatie

Taal en digitaal Cursusprogramma

Taal en digitaal Cursusprogramma Taal en digitaal Cursusprogramma Juli - december 2016 Een leven lang blijven leren Steeds meer informatie wordt digitaal aangeboden. Goede digitale basisvaardigheden zijn een voorwaarde voor informatievaardigheid.

Nadere informatie

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014 @ KureghemNet is een project van MAKS vzw Computerles Programmaboekje sep dec 2014 2 Iedereen mee met de PC Heb je nog nooit een computer gebruikt en wil je de basis leren? Zoek je werk of wil je beter

Nadere informatie

Opnieuw op volgende locaties: Starten in januari februari maart april mei juni. Inschrijven vanaf 5 januari. Albertschool Ooststraat 29 (Centrum)

Opnieuw op volgende locaties: Starten in januari februari maart april mei juni. Inschrijven vanaf 5 januari. Albertschool Ooststraat 29 (Centrum) Albertschool Ooststraat 29 (Centrum) OC De Blomme Chrysantenstraat 30 (Stene/Konterdam) OC De Schelpe Elisabethlaan 32 (Mariakerke) t Viooltje Violierenlaan 3B (Mariakerke/Raversijde) De Spuikom Dokter

Nadere informatie

Activiteit Datum start & tijdstip Duur Prijs Tabblad. 19.30 21.30 uur Maandelijks gratis 1. Vrijdagmiddag van 14.00 16.00 uur

Activiteit Datum start & tijdstip Duur Prijs Tabblad. 19.30 21.30 uur Maandelijks gratis 1. Vrijdagmiddag van 14.00 16.00 uur Activiteit Datum start & tijdstip Duur Prijs Tabblad Alzheimercafé 19.30 21.30 uur Maandelijks gratis 1 Contact: Mevrouw M. de Leeuw Aquarelleren club Donderdagmiddag van 14.00-16.00 uur Vrijdagmorgen

Nadere informatie

BIJBLIJVEN DOE JE MET CVO WAREGEM- ANZEGEM-TIELT

BIJBLIJVEN DOE JE MET CVO WAREGEM- ANZEGEM-TIELT BIJBLIJVEN DOE JE MET CVO WAREGEM- ANZEGEM-TIELT ONDERWIJS VOOR VOLWASSENEN Schrijf tijdig in! Het aantal plaatsen is beperkt! Computer Tablet Frans Engels Duits Spaans Italiaans Nederlands Boekhouden

Nadere informatie

Meneer Rob krijgt andere taken binnen Delta-onderwijs

Meneer Rob krijgt andere taken binnen Delta-onderwijs Dinsdag 27 mei 2015 Internet: www.obsduizendpoot.nl e-mail: directie@obsduizendpoot.nll Woensdag 27 mei 2015 Internet: www.obsduizendpoot.nl E-mail: directie@obsduizendpoot.nl Woensdag 27 mei 2015 Internet:

Nadere informatie

Cursussen en Workshops voor computer, laptop, tablet en smartphone

Cursussen en Workshops voor computer, laptop, tablet en smartphone Cursussen en Workshops voor computer, laptop, tablet en smartphone Aanbod najaar 2017 Cursussen en Workshops voor computer, laptop, tablet en smartphone Aanbod najaar 2017 Wil je handiger worden met de

Nadere informatie

Taal en digitaal Cursusprogramma

Taal en digitaal Cursusprogramma Taal en digitaal Cursusprogramma januari - juli 2017 Een leven lang blijven leren Steeds meer informatie wordt digitaal aangeboden. Goede digitale basisvaardigheden zijn een voorwaarde voor informatievaardigheid.

Nadere informatie

Cursussen en Workshops. voor computer, laptop, tablet en smartphone

Cursussen en Workshops. voor computer, laptop, tablet en smartphone Cursussen en Workshops voor computer, laptop, tablet en smartphone Aanbod winter/voorjaar 2018 Cursussen en Workshops voor computer, laptop, tablet en smartphone Aanbod winter/voorjaar 2018 Wil je handiger

Nadere informatie

75 JAAR EHBO VERENIGING TER AAR 1936-2011

75 JAAR EHBO VERENIGING TER AAR 1936-2011 75 JAAR EHBO VERENIGING TER AAR 1936-2011 1936 Oprichting 20 april 1936 Eerste bestuur bestond uit: De heer S. Valk (voorzitter) Mej. Dijkstra (1 e secretaresse) Mej. A. Kroft (2 de secretaresse) De heer

Nadere informatie

Cursusaanbod en workshops 2012-2013

Cursusaanbod en workshops 2012-2013 Cursusaanbod en workshops 2012-2013 Marc Kuyper Hans van der Pas Atelier: Wateringweg 155 email : art@marckuyper.com en hvdp@telfort.nl 2031EG Haarlem telefoon 06-11204994 (inspreken) Volop gratis parkeergelegenheid

Nadere informatie

** korting per aangebrachte cursist. CREATIEVE / WELLNESS VAKANTIE WEKEN VAN ARTFRIENDS 31 juli t/m 7 augustus 2010 7 t/m 14 augustus 2010

** korting per aangebrachte cursist. CREATIEVE / WELLNESS VAKANTIE WEKEN VAN ARTFRIENDS 31 juli t/m 7 augustus 2010 7 t/m 14 augustus 2010 Individuele en groeps deelname korting per aangebrachte cursist Gratis workshopdeelname: Creëer je eigen groep Voor een aantal cursussen en workshops kun je je individueel inschrijven. Voor die cursussen

Nadere informatie

Cursussen digitale vaardigheden. januari - juni 2016

Cursussen digitale vaardigheden. januari - juni 2016 Cursussen digitale vaardigheden januari - juni 2016 Een leven lang leren Steeds meer informatie wordt digitaal aangeboden. Goede digitale basisvaardigheden zijn een voorwaarde voor informatievaardigheid.

Nadere informatie

DoeMeeWeek 15-19 september

DoeMeeWeek 15-19 september Lokaal Dienstencentrum 6 De Vlaschaard DoeMeeWeek 15-19 september Kom ons hele aanbod gratis uitproberen, een week lang! Tijdens onze DoeMeeWeek, van maandag 15 tot vrijdag 19 september, kan u al onze

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2015 Emilie Lindenbergh Een nieuw begin Binnenkort de nieuwe website! Kunstschilder

Nieuwsbrief 2015 Emilie Lindenbergh Een nieuw begin Binnenkort de nieuwe website! Kunstschilder Nieuwsbrief 2015 Emilie Lindenbergh Een nieuw begin Binnenkort de nieuwe website! Kunstschilder Exposities: Kloosterkapel, Kerkstraat 8, Vorstenbosch tot 9 maart Expositie in de (h)artgalerij in het Brinkhuis,

Nadere informatie

Nieuws update eind november 2014. Beste allemaal,

Nieuws update eind november 2014. Beste allemaal, Nieuws update eind november 2014 Programma editie 2014: Fietsdagen: Vrijdag 19 december, zaterdag 20 december en zondag 21 december, met maandag 22 december gezamenlijk Serious Breakfast en het aanbieden

Nadere informatie

Cursus Facebook op 2 avonden in juni in Elsloo

Cursus Facebook op 2 avonden in juni in Elsloo Cursus Facebook op 2 avonden in juni in Elsloo Facebook is een sociale netwerk site, waar gebruikers hun persoonlijke interesses delen met anderen. Gebruikers kunnen een persoonlijk profiel aan maken en

Nadere informatie

Vrijwilligers delen kennis, kunde en ervaring

Vrijwilligers delen kennis, kunde en ervaring Conversatie Samenspraak Stitch & Bitch Stadswandelingen Virtuele wandelingen Tekenen en schilderen Struikelstenen Muziek Natuurwandelingen Atoomschuilkelder 0 Jaarplan 2016 van Inhoudsopgave Pagina 1.

Nadere informatie

Nederland - Workshop kaart & kompas, 1 dag Verantwoord kompasgebruik vanuit diverse locaties in Nederland, Outdoor School

Nederland - Workshop kaart & kompas, 1 dag Verantwoord kompasgebruik vanuit diverse locaties in Nederland, Outdoor School Europa / Nederland Code OS020 outdoor school Niveau Nederland - Workshop kaart & kompas, 1 dag Verantwoord kompasgebruik vanuit diverse locaties in Nederland, Outdoor School Leren omgaan met kaart en kompas.

Nadere informatie

Augustus 2014. Start nieuwe seizoen. Open dagen. De Open dagen worden gehouden op 13 september a.s.

Augustus 2014. Start nieuwe seizoen. Open dagen. De Open dagen worden gehouden op 13 september a.s. NR 4 AUG 2014 Nieuwsbrief Augustus 2014 Start nieuwe seizoen In t nummer 1 Start nieuwe seizoen 1 Open dagen 1 Verhuizing Leercentrum Franeker 2 LesOpMaat gaat door 2 Workshops 2 Evaluatie afgelopen seizoen

Nadere informatie

Wijkontmoetingscentrum

Wijkontmoetingscentrum Wijkontmoetingscentrum Jeanne d Arc Bezoekadres Wijkontmoetingscentrum Jeanne d Arc Hertog Willemweg 3, 8084 VP t Harde Tel: (0525) 65 96 90 www.facebook.com wijkontmoetingscentrum Jeanne d Arc Openingstijden

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 8 Opleidingen

Spreekopdrachten thema 8 Opleidingen Spreekopdrachten thema 8 Opleidingen Opdracht 1 bij 8.2 Lees de vragen. Geef antwoord. 1. Kun je bij jou in de buurt cursussen volgen? Waar dan? 2. Volg jij een cursus of heb je een cursus gevolgd? Welke

Nadere informatie

Nieuwe cursussen. Ons aanbod in dit voorjaar 2016:

Nieuwe cursussen. Ons aanbod in dit voorjaar 2016: Eigen Herd is officieel erkend als leercentrum van Seniorweb voor het geven van computercursussen. Op www.seniorweb.nl/lessen/leercentra vindt u meer informatie over deze leercentra voor senioren. Onze

Nadere informatie

Nieuwsbrief februari 2008 3e jaargang nr. 7

Nieuwsbrief februari 2008 3e jaargang nr. 7 Nieuwsbrief februari 2008 3e jaargang nr. 7 Deze keer een korte Nieuwsbrief en deze heeft vooral betrekking op de laatste cursussen en workshops die dit voorjaar worden gegeven in de leercentra. Zowel

Nadere informatie

Welkom bij SeniorWeb!

Welkom bij SeniorWeb! Welkom bij SeniorWeb! Over SeniorWeb SeniorWeb is een landelijke vereniging zonder winstoogmerk met meer dan 150.000 leden, ruim 400 cursuslocaties en 3.000 vrijwilligers. SeniorWeb is sinds 1996 actief

Nadere informatie

Digitaal op weg in de bieb. Hoe werkt de digitale overheid? Hoe leen ik een e-book? Hoe gebruik ik Facebook? Hoe verstuur ik een ?

Digitaal op weg in de bieb. Hoe werkt de digitale overheid? Hoe leen ik een e-book? Hoe gebruik ik Facebook? Hoe verstuur ik een  ? Hoe werkt de digitale overheid? Hoe leen ik een e-book? Hoe gebruik ik Facebook? Hoe verstuur ik een e-mail? Digitaal op weg in de bieb Draai om voor Hulp bij taal Digitaal op weg Wat past bij jou? Ik

Nadere informatie

Activiteitenfolder februari 2016

Activiteitenfolder februari 2016 ntmoetingscentrum de plek waar je thuis bent Activiteitenfolder februari 2016 Februari wordt voor Ontmoetingscentrum Prinsenhof een bijzondere maand. We gaan eindelijk verhuizen naar het Alexanderhof.

Nadere informatie

Allemaal digitaal! Cursussen voor computer, tablet en de digitale overheid - januari t/m juli aan de Vliet

Allemaal digitaal! Cursussen voor computer, tablet en de digitale overheid - januari t/m juli aan de Vliet Allemaal digitaal! Cursussen voor computer, tablet en de digitale overheid - januari t/m juli 2017 aan de Vliet Cursusaanbod SeniorWeb Dit voorjaar biedt de Bibliotheek aan de Vliet in samenwerking met

Nadere informatie

Vrijwilligers Bedankt! Keuze uit 10 inspirerende activiteiten!

Vrijwilligers Bedankt! Keuze uit 10 inspirerende activiteiten! Programma GEMEENTE HEERHUGOWAARD 2015 Vrijwilligers Bedankt! Keuze uit 10 inspirerende activiteiten! Vrijwilligers in Heerhugowaard kunnen van 14 t/m 22 november 2015 gratis deelnemen aan boeiende en inspirerende

Nadere informatie

Hoe schrijf ik tekst voor mijn website?

Hoe schrijf ik tekst voor mijn website? Hoe schrijf ik tekst voor mijn website? Heb je een eigen website, maar worstel je met de teksten die je daarop kwijt wil? Volg dan dit stappenplan. Met een paar handige tips kom je vast een heel eind.

Nadere informatie

Cursussen Frans en Culturele Activiteiten. September 2010 - Januari 2011. Sinds 1965

Cursussen Frans en Culturele Activiteiten. September 2010 - Januari 2011. Sinds 1965 Cursussen Frans en Culturele Activiteiten September 2010 - Januari 2011 Sinds 1965 Het Centre Culturel Français gaat verhuizen! Het Centre Culturel Français (CCF) blijft op de eerste verdieping van het

Nadere informatie

BEELDHOUWEN EN SCHILDEREN IN NOORD FRANKRIJK ATELIER MOOI WERK. Na lang voorbereiden gaat in deze zomer mijn eerste cursus in Frankrijk van start.

BEELDHOUWEN EN SCHILDEREN IN NOORD FRANKRIJK ATELIER MOOI WERK. Na lang voorbereiden gaat in deze zomer mijn eerste cursus in Frankrijk van start. BEELDHOUWEN EN SCHILDEREN IN NOORD FRANKRIJK ATELIER MOOI WERK Na lang voorbereiden gaat in deze zomer mijn eerste cursus in Frankrijk van start. In Noord Frankrijk, 385 km van Den Haag, net onder de Franse

Nadere informatie

Vragenlijst Leercentrum inventarisatie 2016

Vragenlijst Leercentrum inventarisatie 2016 Vragenlijst Leercentrum inventarisatie 2016 1. Vul hieronder de naam in van het Leercentrum waarvoor u deze inventarisatie invult. Toelichting: - Als u de inventarisatie voor meerdere Leercentra invult,

Nadere informatie

Stichting SeniorWeb Stiphout. Cursusprogramma voorjaar Start in de week van 18 januari

Stichting SeniorWeb Stiphout. Cursusprogramma voorjaar Start in de week van 18 januari Stichting SeniorWeb Stiphout Cursusprogramma voorjaar 2016 Start in de week van 18 januari Stichting SeniorWeb Stiphout Leslokaal: Dorpsstraat 29, 5708 GC Stiphout tel. 0492 474494 Secretariaat: Voor algemene

Nadere informatie

Jaarplan 2012 van Stichting Maasland Gilde Oss e.o.

Jaarplan 2012 van Stichting Maasland Gilde Oss e.o. Jaarplan 2012 van Stichting Maasland Gilde Oss e.o. Inhoudsopgave Pagina 1. Inleiding 1 2. Omschrijving Maasland Gilde 1 3. Wie zijn we en waar staan we voor 2 4. Doelstellingen die het Maasland Gilde

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. 5 e jaargang - dec nr. 11 Onder redactie van het secretariaat van CCN-Z. Kerstmarkt 16 december

NIEUWSBRIEF. 5 e jaargang - dec nr. 11 Onder redactie van het secretariaat van CCN-Z. Kerstmarkt 16 december NIEUWSBRIEF 5 e jaargang - dec. 2017 - nr. 11 Onder redactie van het secretariaat van CCN-Z. Kerstmarkt 16 december Heb je plannen om dit jaar een of meerdere Kerstmarkten te bezoeken? Meer dan genoeg

Nadere informatie

Jaarplan 2013 van Stichting Maasland Gilde Oss e.o.

Jaarplan 2013 van Stichting Maasland Gilde Oss e.o. Jaarplan 2013 van Stichting Maasland Gilde Oss e.o. Inhoudsopgave Pagina 1. Inleiding 1 2. Omschrijving Maasland Gilde 1 3. Wie zijn we en waar staan we voor 2 4. Doelstellingen die het Maasland Gilde

Nadere informatie

55+ Activiteiten Poort 20 ouderenwerk Recreatie Najaar 2013

55+ Activiteiten Poort 20 ouderenwerk Recreatie Najaar 2013 55+ Activiteiten Poort 20 ouderenwerk Recreatie Najaar 2013 Literatuurgroepen maandag 23 september. 1x per maand op maandag of donderdag maandag, donderdag 9.30 11.30 uur 12,50 (uitgaande van 5 bijeenkomsten)

Nadere informatie

cursusaanbod voor het onderwijs 2013-2014

cursusaanbod voor het onderwijs 2013-2014 WORKSHOPS thema avonden TRAININGEN team en individueel CURSUSSEN persoonlijk computergebruik OP MAAT cursussen, trainingen en workshops cursusaanbod voor het onderwijs 2013-2014 1 WORKSHOPS thema avonden

Nadere informatie

Cursussen, workshops en lezingen 2012/2013

Cursussen, workshops en lezingen 2012/2013 Cursussen, workshops en lezingen 2012/2013 Haags Gemeentearchief onder auspiciën van Geschiedkundige Vereniging Die Haghe Inhoudsopgave blz. Inleiding 3 Algemene informatie 4 Cursussen Cursus paleografie

Nadere informatie