Aquarium & Terrarium Vereniging Betta Splendens Almelo

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aquarium & Terrarium Vereniging Betta Splendens Almelo"

Transcriptie

1 Aquarium & Terrarium Vereniging Betta Splendens Almelo Clubblad Oktober 2013 jaargang 54

2 Rappersweg 79a 7603 VP Almelo Achter het wijkcentrum de Trefhoek aan de Ootmarsumsestraat Maandagavond: tot uur. Donderdagavond: Is alleen voor de activiteiten. Zaterdagmiddag: tot uur Voorzitter: Bert Morsink Elhorsterweg RX Zenderen morsi156@planet.nl Secretaris: Cornelis Vreulink Oosteres AM Almelo cjvreulink@home.nl Penningmeester: Peter Soer Poptastate XP Almelo beowolf2r@home.nl Public Relations: Martin Ekkerink Burcht JA Almelo martin.ekkerink@home.nl Redactie clubblad: Frans Verweg Oosteres AR Almelo (copy clubblad) fverweg@home.nl Technische commissie: Bertus Uitzetter Uitzetter1@kpnmail.nl Contributie Girorekening: Voor leden die niet via het automatische incasso betalen komt er 2,00 per acceptgiro bij. Uw lidmaatschap gaat pas in als de betaling van de contributie bij de penningmeester is voldaan. De opzegtermijn is uiterlijk voor 01 Oktober van het kalender jaar. Dit is door de N.B.A.T. per ingevoerd. Alleen lid Betta Splendens 30,00 NBAT lid zonder het Aquarium Volwaardig lid van de NBAT 55,00 Er volgt geen restitutie van de reeds betaalde contributie gelden. Na de vernieuwingen bij de NBAT moeten we de contributieregeling aanpassen. Iedereen betaalt in het vervolg van januari tot januari van het volgende jaar. Dus begin december wordt voor iedereen de contributie afgehouden voor het jaar daarop. De reden om de contributie begin december te innen is dat er nog steeds leden zijn die niet op tijd betalen en de vereniging wel een bedrag af moeten staan aan de NBAT. Wie nu in december niet betaalt kunnen we voor 1 januari nog afschrijven bij de bond en kost het de vereniging geen geld zonder inkomsten te ontvangen. We hopen op uw begrip hiervoor. Penn.mr. Betta Splendens. Erelid: D. Egberts Zwolle Leden van verdienste A. Molenveld Almelo

3 Woord van de redactie Beste leden, Het einde van dit jaar nadert alweer met rasse schreden het duurt niet lang meer dan komt Sinterklaas met zijn befaamde en veel besproken PIET(EN) weer aan in ons land, en komen ook de kerstdagen er weer achter aan. Op zaterdag 19 oktober hebben wij weer onze landelijke aquarium dag gehad, ik moet eerlijk zeggen dat de opkomst mij persoonlijk tegen viel. Ook dit is een activiteit die normaal gesproken een grote opkomst geniet, maar landelijk ook niet meer zoveel wordt bezocht. Er zijn ook verenigingen waar dit evenement nog heel druk wordt bezocht. Een clubblad in elkaar maken is op zich geen probleem. Wat wel een probleem is dat ik zeer weinig kopie krijg of heb. En een clubblad heeft veel kopie nodig om er een goede uitgave van te maken. Een persoon springt er met kop en schouders boven uit, dat is Henk Berends uit Borne van hem krijg ik veel kopie aangeleverd. Als er nog leden zijn die die ook graag een stukje in ons clubblad willen schrijven aarzel dan niet en mail het naar mij toe: Denk niet van ik maak schrijffouten in mijn verhaal die worden er wel uitgehaald. Want zo ben ik ook begonnen Op donderdag 28 november hebben wij een workshop aquariumfoto s maken gepland. De aanvang is om uur de avond staat onder leiding van Johan Nijkamp. Deze workshop hebben wij in 2012 ook gehouden en er was veel animo voor. Vandaar dat wij Johan Nijkamp hebben gevraagd of hij bereid was om dit jaar nog een keer bij ons te komen. Kom gerust met uw fotocamera u steekt er altijd wat van op, want foto s maken van een aquarium en vissen is voor velen een moeilijke opgave. De huiskeuring die normaal gesproken in november plaats vindt, gaat wegens gebrek aan belangstelling van onze leden dit jaar niet door. Wij vinden dit zeer jammer voor Henk Berends die graag had meegedaan. Maar dit wordt voor een persoon te duur, je hebt minimaal 10 of 12 leden nodig. Anders wordt het voor ons als vereniging veel te duur. M.V.G. Frans Verweg

4

5 AGENDA VOOR 2013 (onder voorbehoud van schrijf en druk fouten) Met groen gemarkeerd is al geweest AGENDA VOOR 2013 Januari 18 Jaarvergadering en tevens nieuw jaars receptie District keuring. Februari: 5 Bak kijken bij Cornelis geef u op in het clubhuis Nvc bijeenkomst dorpshuis Odijk. Maart: 2 Gezellig een keer met elkaar uit eten wokken b.v 7 een lezing met als titel quiz door oud keurmeester Henk Veenstra uit Nijverdal. 15 Workshop licht in het aquarium en achterwanden. 16 Maart uitslag district keuring in Preston Palace in Almelo Dit jaar geen Vivarium aqua weekend April: 3 Bestaat betta splendens 60 jaar. Terrabeurs Houten / Workshop N.V.C bijeenkomst in Odijk 10 District vergadering bij betta splendens almelo 20 Een dag met de auto op stap naar de Rifwachter in Hilversum en op de terug weg naar Utaka een hele mooie aquarium zaak in Amersfoort. Mei: 16 MOOIE LEZING over planten in het aquarium door de firma FESTAL. Juni: Jaarmarkt Daphia Boxtel 15 FOREL VISSEN N.v.c. bijeenkomst in Odijk Terrariumbeurs Houten. 22 de gezellige Fiets puzzel tocht en daarna een lekkere barbecue voor De deelnemers opgave in het clubhuis. Juli en Augustus grote vakantie Grote vakantie van T/M 18-Augustus. September. Begint het kaarten weer 7of 14 eens kijken bij Zoo Zajac in Duisburg Duitseland dvd van Mexico en Nicaraqua aanvang uur Oktober: Grote n.v.c.bijeenkomst in Odijk 19 L.A.D Betta splendens 26 L.A.D./N.B.A.T. November: 23 Huiskeuring gaat dit jaar wegens veel te weinig animo van de leden niet door. 28 workshop foto s maken (van het of uw) aquarium door Johan-Nijkamp uit Rijssen December: N.v.c.bijeenkomst in Odijk. Kerstkaarten.

6

7 Rondje Duitsland 2013 door Henk Berends Inleiding. Als alternatief voor het bezoeken van een beurs hebben we, een goede aquariumkennis (Hans Wilderink) en ik, besloten om een aantal dieren-/aquariumwinkels in Duitsland te bezoeken. We vonden het jammer dat de Vivariumbeurs en de nieuw te verwachten beurs in Nijkerk dit jaar niet door gingen en zochten naar een gelijkwaardige informatieve invulling. We besloten om de interesse in onze hobby dan maar zelf op te zoeken en puzzelden een rondje aquariumwinkels. Eerst een dag in Duitsland (in dit verslag) en binnenkort een dag door Nederland (verslag volgt later). Hieronder volgt een voornamelijk beeldverslag. De route. Op onderstaande map ziet u de gevolgde route vanaf Almelo: - Almelo naar Münster (dierenwinkel Kӧlle), route A naar B - Münster naar Havixbeck (aquariumbouwer), route B naar C - Havixbech naar Lünen (dierenwinkel MegaZoo), route C naar D - Lünen naar Gelsenkirchen (dierenwinkel Burda), route D naar E - Gelsenkirchen terug naar Almelo, route E naar A

8 Dierenwinkel Kӧlle-Zoo. Allereerst hebben we een bezoek gebracht aan dierenwinkel Kӧlle-Zoo in een buitenwijk van Münster. Kӧlle-Zoo is een dierenwinkelketen door heel Duitsland ( met dertien filialen. Wat meteen opviel was de overzichtelijke indeling met ruime paden tussen de schappen. De afdeling aquaristiek is goed vertegenwoordigd met een ca. 50-tal zoetwatervissenbakken, enige plantenbakken en een kleine zeewaterafdeling. Ingang Kӧlle-Zoo Aquarium bij ingang Helaas vielen de prijzen voor vissen wat tegen, zeker niet goedkoper dan in Nederland. En de planten waren ronduit duur te noemen. Wat te denken van een enkel potje Pogostemon Helferi voor 9,99! Nu wat blijft dan de moeite waard, dat zijn technische hulpmiddelen en bv. visvoeder. Zoals wel bekend komen veel aquariumfabrikanten en voedingsmiddelen uit Duitsland.

9

10 Ons oog werd getrokken naar een ingerichte bak met LED-verlichting en eiland-indeling (zie boven). Dit wordt tegenwoordig aqua-landscaping genoemd. Het is een andere kijk op de aquaristiek waarbij door middel van decoratief gebruik van wortelhout en/of stenen met gebruikmaking van maar weinig plantengroepen een grote rust wordt uitgestraald. Deze voornamelijk Japanse visie is gebaseerd op de eeuwenoude Zen-cultuur. Op internet zijn inmiddels veel sites en voorbeelden te vinden, bv Aquariumbouwer "Diamantaquaria" We vervolgden onze weg naar een aquariumbouwer in Havixbeck. ( Hier hadden we een afspraak gemaakt voor het aanpassen van een offerte en het plaatsen van een eventuele bestelling. Deze fabrikant heeft al vele jaren ervaring bij het maken van allerlei aquaria, of dit nu zoet- of zeewater is, rechte of gebogen voorruiten, L-vormige aquaria en biotopen met diverse kamers. Alles volgens wensen van de klant. Zij maken ook series voor de Nederlandse markt. We mochten in de werkplaats rondkijken en fotograferen.

11 Aan de hand van de foto's wordt wel duidelijk dat deze aquariumbouwer alle mogelijke vormen kan samenstellen. En prijstechnisch zeker de moeite waard om eens een offerte aan te vragen via hun site, of eens naar toe te reizen. Dierenwinkel MegaZoo. Ook MegaZoo ( te Lünen is een dierenwinkel, een keten in Duitsland met veertien filialen en zelfs winkels in Oostenrijk. De winkel in Lünen heeft een grote afdeling aquaria, zoet- en zoutwater. Maar wat meteen opviel is de grote en professionele afdeling zeewater.

12

13 Alles was overzichtelijk gepresenteerd, gewervelde en ongewervelde diersoorten, mooie koralen, techniek en alles keurig voorzien van prijzen op de voorruiten. Vergeleken met Nederland zijn de prijzen interessant. Onze vragen werden correct en professioneel beantwoord. Voor de foto's beperken we ons tot de zeewaterafdeling. Burda's Tierwelt te Gelsenkirchen. Als laatste bezochten we een dierenwinkel in Gelsenkirchen, inmiddels doorkruisten we het Ruhrgebied, toch wel een eind van huis! Burda's dierenwinkel ( is een familiebedrijf en heeft een lange bestaansgeschiedenis, ontstond in 1969 uit liefhebberij voor de dieren. Bij de ingang staat een immens groot zeewaterbassin in een rotsdecor. Helaas waren hier weinig vissen en koralen aanwezig. Ook hier was de afdeling aquaria goed vertegenwoordigd met zowel zoet- als zeewater. Het huidige pand in een buitenwijk van Gelsenkirchen.

14 Samenvatting. Al met al een geslaagde dag van 's morgens uur tot uur in een strak schema, met alleen een kleine koffiepauze. Aanvankelijk stond nog een bezoek aan een echte aquariumwinkel in Dülmen ( op het programma, maar daar zijn we helaas niet aan toe gekomen. jammer, want in deze specialistische winkel hebben we in het verleden al vele vissen gekocht. Een aanrader. Deze dag gaf ons een goede indruk van de professionele opbouw en aanbod van Duitse dierenwinkels. Uiteraard niet te vergelijken met een Zajac Dierenzoo te Duisburg, de grootste dierenwinkel in de wereld. Hier waren we al meerdere keren geweest. Onze voorlopige mening is dat de bezochte Duitse dierenwinkels kunnen concurreren met de meeste Nederlandse aquariumspeciaalzaken. De aangeboden vissen en planten zijn niet goedkoper, techniek is wel voordeliger. In een volgend verslag zullen we "een rondje Nederland" bespreken en zien of we onze mening dienen bij te stellen. Als laatste wil ik nog aangeven dat we die dag zo'n 340 km gereden hebben... Henk Berends te Borne

15 Apistogramma gephyra. Bron Hobbykwekers.nl Geschreven door Coby. Herkomst: Brazilië. Uiterlijk: Lengte 6 cm. Inrichting: Voor deze vissen is een aquarium nodig van minimaal 80 centimeter, de bak inrichten met dichte beplanting, kienhout, stenen en halve kokosnoten zodat er voldoende holen en schuilplaatsen ontstaan. Gebruik drijfplanten voor een gedempte verlichting, de bodem moet bestaan uit zand. Water: Temperatuur: graden. PH: 5,5-6,5 GH: 0-4 Maximale Lengte Man 6 Centimeter Maximale Lengte Vrouw 5 Centimeter Familie Cichlidae Herkomst Brazilië Dieet Carnivoor Broed Gedrag Holenbroeder Temperament Vredelievend Onderling Temperament Mild Agressief Temperatuur ph GH 0-4 Voeding: Als voedsel kan klein levend voer gegeven worden zoals muggelarven, artemia, watervlooien of cyclops. Zorg voor voldoende afwisseling. Karakter: Het is een vreedzame dwergcichlide die als koppel gehouden kan worden, in een groter aquarium kan er een mannetje met meerdere vrouwtjes gehouden worden. De vrouwtjes hebben een territorium binnen het territorium van het mannetje. Ze kunnen samengehouden worden met maanvissen, dwerggourami s en corydorassen. Kweek: Voor de kweek moet het water zeer zacht en zuur zijn, de eitjes worden in een hol afgezet en bevrucht. Het vrouwtje verzorgt en bewaakt het legsel, het mannetje verdedigt het territorium. Als de jongen vrij rond zwemmen toont het mannetje ook broedzorg. De jongen kunnen opgekweekt worden met artemia-naupliën. Auteur: Coby Foto: Britzke

16 Onderhoud vijver en tips voor najaar en winter Vergeet u het onderhoud vijver de komende maanden niet!! Na een zomer lang genieten is vijver onderhoud net als tuin onderhoud in het najaar erg belangrijk. Zo heeft u ook het volgende jaar weer veel plezier van de tuinvijver of zwemvijver die ook zwembad onderhoud nodig heeft. BELANGRIJK--> Voor een uitgebreid schrijven over de vijver in de winter, en de fouten die een beginnend vijver houder kan maken kunt u onze pagina Winter en onderhoud vijver lezen. Het kost iets meer tijd maar het is belangrijk om te weten. Vijver onderhoud en planten onderhoud in November U kunt de vijver het beste in November schoonmaken 1. Dit betekent het in de vijver gevallen blad verwijderen. U doet dit het beste elke dag door op het water drijvend blad te verwijderen. Dit voorkomt dat het op de bodem gaat rotten. 2. Reeds rottend blad op de bodem kunt u met een schepnet verwijderen. In voorgevormde vijvers van polyester of betonnen vijvers kunt u ook een riek of hark gebruiken.voorkom schade aan een folie vijver. 3. Handig is het om een bladeren-net over de vijver te spannen. Dit voorkomt dat er teveel blad in de vijver terecht komt. 4. Laat dode stengels van vijverplanten staan of want deze zorgen bij een bevroren vijver voor lucht en gasuitwisseling. Dit is beter voor de koi en andere vissen 5. Vooreen zwemvijver is het beter alle stengels af te knippen en het teveel aan planten te ruimen. Zo kunnen woekeraars in bedwang gehouden worden en kan het filter (helofyten-filter) een schone start in het nieuwe jaar maken. 6. Haal vijver planten die kunnen bevriezen, zoals de waterlelie, uit de vijver en bewaar ze in een bak met molm op een vorstvrije plaats. 7. Dit geldt natuurlijk alleen voor heel ondiepe vijvers. Tropische waterplanten zoals Pistia stratiotes kunt u in huis in een schaal water overwinteren. 8. Haal vijverpompen die in een ondiepe vijver staan er tijdig uit, maak ze schoon 9. en berg ze vorstvrij op.

17 Onderhoud vijver tips December 1. December is een rust maand. U mag in december de vijver niet meer uitvoerig gaan schoonmaken omdat veel dieren dan al in rust zijn en u ze zou verstoren. 2. Het is nuttig om een ijsvrijhouder in de vijver aan te brengen. Hierdoor kan lucht gemakkelijker toetreden en kunnen gassen ontsnappen. 3. Een bos stro of riet ( vijverplanten ) kan ook een bijdrage zijn aan luchtaanvoer in de vijver. U mag natuurlijk nimmer een wak in het ijs slaan, want dat kan het leven van uw koi of andere vissen kosten. 4. Eenvoudige zuurstof steentjes kunnen het water openhouden en zuurstof aan het water blijven toedienen. - See more at: Onderhoud van de vijver in de winter Onderhoud van de vijver in de winter en de fouten die gemaakt kunnen worden. Dit artikel is geschreven voor het aankaarten van een aantal veelgemaakte fouten die vooral beginnende vijverliefhebbers maken tijdens de koude maanden. Vijveronderhoud in de winter Velen onder ons zullen hun vijver en de bewoners voor een eerste keer de winter zien ingaan en vaak gaan hier fouten gemaakt worden. Vissen in de vijver kunnen zonder probleem een lange, koude periode overleven mits de vijver volledig of gedeeltelijk ten minste 80cm diep is. Voor koi vijvers gaat men liever nog een stap dieper van 150cm of meer. Wellicht de meest gestelde vraag: Moet ik mijn vissen blijven voederen? Vroeger zei men om niet meer te voederen beneden een watertemperatuur van C. Nu komt men meer naar het idee om de vissen te blijven voederen, zolang ze erom vragen. Stop absuluut met voederen van zodra de watertemperatuur de 6 C bereikt. Het idee hierachter is dat de vissen zo minder lang moeten leven op hun reserves. Pas zeker de hoeveelheid voeder aan in functie van de watertemperatuur. Koi houders voederen een wintervoeder (wheat gearm).

18 En vijverpompen en filters moeten dan op hun beurt blijven aanstaan. Vele beginners leggen hun vijverpomp in de winter stil en reinigen hem eens grondig om in het voorjaar weer te starten. U hebt zonet één van de crusiaalste punten van uw vijverbiotoop teniet gedaan. Uw filter zit vol leven (bacteriën). Verwoest de maandenlange opbouw van uw bacteriekulonie dus niet door uw filter stil te leggen, u zult uw filter hard nodig hebben in het voorjaar, dan opstarten met een filter is haast onmogelijk. En wanneer er vriestemperaturen worden opgemeten moeten alle filters zoveel mogelijk worden beschermd tegen de koude zodat onder andere leidingen niet kunnen stukvriezen maar ook voor de bacteriën is het heel belangrijk. Een skimmer en waterval bij een vijver in de winter moeten wel stilgelegd worden. Een waterval zal het vijverwater in rechtsreeks contact brengen met de koude lucht en de kille stenen. Het water dat wordt opgepompt uit de vijver zal hierdoor té sterk afgekoeld worden. Ook de skimmer moet worden stil gelegd. De skimmer gaat telkens het bovenste waterlaagje afzuigen en er is ook gevaar voor bevriezing aangezien het mondstuk van de skimmer aan het wateroppervlak ligt. Het is zeker opletten voor bovengrondse filters (pompgevoede - oeverfilters) die het water niet onder waterniveau terug in de vijver brengen maar bovengronds (in de meeste gevallen een waterval) of moeraszone. Als het even kan leiden we dit water direct onder waterniveau terug de vijver in. De planten in de moeraszone zijn toch in rust en vervullen geen functies meer uit, zeker wanneer we de moeraszone in het najaar hebben opgeschoond en uitgedund.filters die bovenop de grond staan isoleren we goed. Vorming van ijs en dichtvriezen van een vijver in de winter kan tot de grootste paniek leiden met als gevolg dat velen ondoordacht dit fenomeen proberen te verhelpen met heel kwalijke gevolgen. Een vijver in de winter die compleet dichtvriest kan op zich geen kwaad, onze winters zijn nu ook niet van de strengste waardoor de vijver niet al te lang zal dichtvriezen. Belangrijk is wel dat je een gezonde en goed onderhouden vijver hebt. Als uw vijver op de bodem bedekt ligt met een aantal centimeters dikke laag van rottende bladeren moet je opletten. Schadelijke gassen kunnen immers niet ontsnappen door de ijslaag. Extra zuurstof wordt het best voorzien in de filters, in het biologische filterdeel, de bacteriën profiteren er mee van en de zuurstof aanmaak gebeurt buiten de vijver. Het is dan niet zo erg dat een vijver volledig is dichtgevroren op voorwaarde dat de organische belasting (bvb bladeren op de bodem) tot een minimum beperkt blijft. Er bestaan slechts maar een beperkt aantal goede methoden om een gat in het ijs te maken. Een gat in het ijs kappen of met heet water overgieten doet u best niet, dit zijn de twee meest dodelijke methodes voor uw vissen.

19 Hoe kan het dan wel? Preventief werken en voorkomen dat de vijver dichtvriest. De beste en mooiste methode zijn één of meerder luchtstenen in de vijver hangen. De opborrelende bellen zullen niet alleen uw vijver op die plek ijsvrij houden ook zullen schadelijke gassen verdreven worden en zal zuurstof worden toegediend. Er zijn nog methoden, zoals isomo en andere maar de luchtsteentjes hebben toch de aanbeveling omdat ze eigenlijk drie taken uitvoeren. Hoe kan je nu veilig een gat in het ijs maken? Laat een ketel met water koken, houdt deze vast en zet deze ketel op het ijs en laat het erdoor zakken. Giet in geen geval heet water op het ijs. Dit brengt als het ware een schokgolf mee voor uw vissen. Sneeuw op het ijs zou kunnen zorgen voor een mooie isulatielaag maar toch is het aan te bevelen om een deel van de sneeuw uiterst voorzichtig weg te ruimen. Ook al zijn de vissen en waterplanten in rust. Een straaltje zonlicht in de donkere winterperiode doet wonderen. Bijvoorbeeld voor vitamine D productie bij vissen. Waterplanten en dan met name de ondergedoken (zuurstof)planten hebben zonlicht nodig, ook al zal hun werking tijdens de winter op een heel laag niveau staan. Een laatste en minder rechtstreekse fout die mensen soms maken zijn werkzaamheden aan de vijver of in de nabije omgeving. Bedenk dat uw vissen in de winter een soort van winterslaap houden en met rust moeten gelaten worden. Storende zaken doen hen geen deugd. Laat de vijver en de tuin voor wat het is tijdens de winter. Het water is een goede geleider, ook van geluid. Werken in de nabijheid van de vijver veroorzaken trillingen die de vissen zullen waarnemen. Koi in de vijver in de winter Voor mensen met koi is de winterperiode altijd een bange periode. Hoewel koi zich kan aanpassen aan watertemperaturen van 2 tot over de 30 moet er extra aandacht besteedt worden aan het overwinteren van koi. Koi hebben het liever warmer dan kouder en ze hebben het absuluut niet begrepen op temperatuurschommelingen van meer dan 3 per dag. Vaak zullen koi houders hun koivijver dan ook overkappen met noppenfolie, bicarbonaatplaten enz. Bron: The Pond Library - See more at:

Rondje Duitsland 2013

Rondje Duitsland 2013 Rondje Duitsland 2013 Inleiding. Als alternatief voor het bezoeken van een beurs hebben we, een goede aquariumkennis (Hans Wilderink) en ik (Henk Berends), besloten om een aantal dieren-/aquariumwinkels

Nadere informatie

Aquarium & Terrarium Vereniging Betta Splendens Almelo

Aquarium & Terrarium Vereniging Betta Splendens Almelo Aquarium & Terrarium Vereniging Betta Splendens Almelo Clubblad Juni 2013 jaargang 54 www.avbettasplendens.nl info@avbsalmelo.nl www.avbettasplendens.nl Rappersweg 79a 7603 VP Almelo Achter het wijkcentrum

Nadere informatie

SPREEKBEURT Vissengroep Cichliden

SPREEKBEURT Vissengroep Cichliden SPREEKBEURT Vissengroep Cichliden l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VISSENGROEP

Nadere informatie

www.deschuttervis.nl Aan: Beste Leden, Als eerste wens ik u namens het bestuur een goed en gezond 2012 toe.

www.deschuttervis.nl Aan: Beste Leden, Als eerste wens ik u namens het bestuur een goed en gezond 2012 toe. Beste Leden, Als eerste wens ik u namens het bestuur een goed en gezond 2012 toe. Even een terugblik naar onze jaarlijkse feestavond van december 2011. Met een goed gevulde zaal, blije mensen en vele mooie

Nadere informatie

SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS

SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE SLUIERSTAARTGOUDVIS

Nadere informatie

SPREEKBEURT MAANVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT MAANVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT MAANVIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE MAANVIS BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Aquarium & Terrarium Vereniging Betta Splendens Almelo

Aquarium & Terrarium Vereniging Betta Splendens Almelo Aquarium & Terrarium Vereniging Betta Splendens Almelo Clubblad Februari 2014 jaargang 55 www.avbettasplendens.nl info@avbsalmelo.nl www.avbettasplendens.nl Rappersweg 79a 7603 VP Almelo Achter het wijkcentrum

Nadere informatie

Aquarium & Terrarium Vereniging. Betta Splendens Almelo

Aquarium & Terrarium Vereniging. Betta Splendens Almelo Aquarium & Terrarium Vereniging Betta Splendens Almelo Clubblad december 2014 jaargang 55 NIEUWE INTERNET NAAM www.bettasplendens.nl info@avbsalmelo.nl www.bettasplendens.nl Rappersweg 79a 7603 VP Almelo

Nadere informatie

De vijverkalender. In januari heeft de vijver niet veel aandacht nodig. Enkele punten van aandacht zijn:

De vijverkalender. In januari heeft de vijver niet veel aandacht nodig. Enkele punten van aandacht zijn: De vijverkalender Hovenier Roel Zuidema biedt u advies en tips voor u vijver. Welke taken en welk onderhoud kunt u het best in bepaalde perioden uitvoeren? Vijver in januari In januari heeft de vijver

Nadere informatie

Apistogramma cacatuoides

Apistogramma cacatuoides Apistogramma cacatuoides Geschreven door: Dirkje (man) (vrouw) 1.1 Aanleiding tot het schrijven van het artikel het is een leuke vis die steeds bekender aan het worden is. Maar er is nog geen artikel over,

Nadere informatie

SPREEKBEURT SUMATRAAN

SPREEKBEURT SUMATRAAN SPREEKBEURT SUMATRAAN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE SUMATRAAN BIJ

Nadere informatie

SPREEKBEURT Chinese vuurbuiksalamander

SPREEKBEURT Chinese vuurbuiksalamander SPREEKBEURT Chinese vuurbuiksalamander l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER

Nadere informatie

Aquarium & Terrarium Vereniging. Betta Splendens Almelo

Aquarium & Terrarium Vereniging. Betta Splendens Almelo Aquarium & Terrarium Vereniging Betta Splendens Almelo Clubblad augustus 2015 jaargang 56 NIEUWE INTERNET NAAM www.bettasplendens.nl info@avbsalmelo.nl www.bettasplendens.nl Rappersweg 79a 7603 VP Almelo

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

SPREEKBEURT VUURSTAARTLABEO

SPREEKBEURT VUURSTAARTLABEO SPREEKBEURT VUURSTAARTLABEO l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VUURSTAARTLABEO

Nadere informatie

SPREEKBEURT BETTA VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT BETTA VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT BETTA l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE BETTA BIJ ELKAAR

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT AXOLOTL AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT AXOLOTL AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT AXOLOTL AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE AXOLOTL BIJ

Nadere informatie

www.deschuttervis.nl Aan:

www.deschuttervis.nl Aan: Beste Leden, Wat gaat de tijd toch snel, alweer 3 maanden geleden dat onze laatste clubavond was. A.s. zal daarom in het teken staan van een grote vis en plantenveiling en tijdens de pauze vindt er nog

Nadere informatie

Jos Koster gefeliciteerd, door het bestuur en de leden

Jos Koster gefeliciteerd, door het bestuur en de leden Danio Rerio Del 69 2013 Jos Koster gefeliciteerd, door het bestuur en de leden Op zaterdagavond 23 maart was de uitslag van de Districtskeuring van het district Zuidholland Noord. Jos Koster verdedigde

Nadere informatie

SPREEKBEURT Vissengroep Harnasmeervallen

SPREEKBEURT Vissengroep Harnasmeervallen SPREEKBEURT Vissengroep Harnasmeervallen l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER

Nadere informatie

SPREEKBEURT KOI VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT KOI VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KOI l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KOI BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie

SPREEKBEURT GUPPY VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT GUPPY VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GUPPY VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GUPPY BIJ ELKAAR

Nadere informatie

HANDIG HET TROPISCH ZOETWATER- AQUARIUM

HANDIG HET TROPISCH ZOETWATER- AQUARIUM HANDIG HET TROPISCH ZOETWATER- AQUARIUM l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HET INRICHTEN

Nadere informatie

SPREEKBEURT DISCUSVIS

SPREEKBEURT DISCUSVIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT DISCUSVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE DISCUSVIS BIJ

Nadere informatie

Dus heb je tijd op donderdag 10 augustus kom dan om u naar Moershei 13 in Landgraaf.

Dus heb je tijd op donderdag 10 augustus kom dan om u naar Moershei 13 in Landgraaf. Jaargang 37 Nummer 15 aug. 2017 www.terracollinaria.nl E-mail: info.terracollinaria@gmail.com TC Onze vakantie-hobby-avond bij Luc en Kristel. EXTRA, EXTRA, EXTRA, EXTRA, EXTRA, EXTRA, EXTRA, EXTRA,EXTRA

Nadere informatie

Herder Maina ofwel treurmaina

Herder Maina ofwel treurmaina Herder Maina ofwel treurmaina De aankoop In de zomer van 2005 hadden we de mogelijkheid om achter ons huis een flinke volière te bouwen. In eerste instantie zou deze een groot deel van de achtertuin gaan

Nadere informatie

2011/2012. aquariumplantenvoeding. Catalogus www.syfiori.nl Festal. Sybren Brouwer

2011/2012. aquariumplantenvoeding. Catalogus www.syfiori.nl Festal. Sybren Brouwer Catalogus www.syfiori.nl Festal aquariumplantenvoeding Sybren Brouwer 2011/2012 In deze catalogus treft u een overzicht aan van de Festal producten en krijgt u informatie over de diensten van www.syfiori.nl

Nadere informatie

Aquarium & Terrarium Vereniging. Betta Splendens Almelo

Aquarium & Terrarium Vereniging. Betta Splendens Almelo Aquarium & Terrarium Vereniging Betta Splendens Almelo Clubblad oktober 2015 jaargang 56 Clubblad nu weer via onze site te lezen NIEUWE INTERNET NAAM www.bettasplendens.nl info@avbsalmelo.nl www.bettasplendens.nl

Nadere informatie

Aquarium & Terrarium Vereniging Betta Splendens Almelo

Aquarium & Terrarium Vereniging Betta Splendens Almelo Aquarium & Terrarium Vereniging Betta Splendens Almelo Clubblad April 2014 jaargang 55 www.avbettasplendens.nl info@avbsalmelo.nl www.avbettasplendens.nl Rappersweg 79a 7603 VP Almelo Achter het wijkcentrum

Nadere informatie

Dieren in de winter. Kids for Animals winter spreekbeurt. Brrr. Honden

Dieren in de winter. Kids for Animals winter spreekbeurt. Brrr. Honden Dieren in de winter Brrr In de winter kun jij een lekkere warme trui aantrekken. Bij dieren werkt dit anders. Sommige kunnen heel goed tegen de kou, andere minder. Het ene dier krijgt een dikke vacht,

Nadere informatie

SPREEKBEURT VUURNEON VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT VUURNEON VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT VUURNEON l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VUURNEON BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Altolamprologus calvus. Geschreven door: Lubbito

Altolamprologus calvus. Geschreven door: Lubbito Altolamprologus calvus Geschreven door: Lubbito 1. Inleiding 1.1 Aanleiding tot het schrijven van het artikel Aangezien ik veel informatie van dit forum afhaal, heb ik besloten een artikel toe te voegen,

Nadere informatie

ZAAI- GOED DEZE LESBRIEF IS VAN..

ZAAI- GOED DEZE LESBRIEF IS VAN.. ZAAI- GOED DEZE LESBRIEF IS VAN.. DIT BOEKJE GAAT OVER ZADEN EN WAT ER MEE GEBEURT ALS JE ZE IN DE GROND STOPT Heb jij wel eens wat in de tuin gezaaid? ja / nee Misschien woon je in een huis zonder tuin

Nadere informatie

Aanwijzing: Lees de verhalen op de borden boven de kist goed; er staan aanwijzingen op. Kijk goed in de kist. Valt je daar iets bijzonders op?

Aanwijzing: Lees de verhalen op de borden boven de kist goed; er staan aanwijzingen op. Kijk goed in de kist. Valt je daar iets bijzonders op? Ondergronds Opdrachten groepen 5, 6 en 7 In Ondergronds gaan kinderen aan de slag als een echte archeoloog. Ondergronds is een reconstructie van een archeologische opgraving. De leerlingen werken met echte

Nadere informatie

SPREEKBEURT NEONTETRA

SPREEKBEURT NEONTETRA SPREEKBEURT NEONTETRA l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE NEONTETRA BIJ

Nadere informatie

Nieuwsbrief april 2015 3e jaargang nr. 1

Nieuwsbrief april 2015 3e jaargang nr. 1 Nieuwsbrief april 2015 3e jaargang nr. 1 Beste leden, Heb je vragen, opmerkingen of leuke, anekdotes? Laat het aan ons weten via nieuwsbriefsvs@hotmail.com. Wellicht zullen wij het plaatsen in de nieuwsbrief!

Nadere informatie

SPREEKBEURT ZWAARDDRAGER

SPREEKBEURT ZWAARDDRAGER SPREEKBEURT ZWAARDDRAGER l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE ZWAARDDRAGER

Nadere informatie

2.2 Beschrijver van de vis Deze killivis werd in 1846 door Cuvier en Valenciennes wetenschappelijk beschreven onder de naam Panchax lineatum.

2.2 Beschrijver van de vis Deze killivis werd in 1846 door Cuvier en Valenciennes wetenschappelijk beschreven onder de naam Panchax lineatum. Aplocheilus lineatus Geschreven door: RomboNUB 1. Inleiding 1.1 Aanleiding tot het schrijven van het artikel De Aplocheilus lineatus heb ik ontmoet op de beurs in Veenendaal. Daar had ik er die dag 6 gekocht

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014 LERAREN HANDBOEK 1e Editie, 2014 1. Je eerste Workshop Om te beginnen In dit Leraren Handboek vind je een paar tips en tricks die je kunnen helpen bij het voorbereiden van je workshop. Als je nog nooit

Nadere informatie

Opdrachtkaarten Herfst

Opdrachtkaarten Herfst Zandspoor Opdrachtkaarten Herfst Zandspoor Opdrachtkaarten Herfst Je gaat in het duingebied onderzoek doen naar allerlei dingen die met zand te maken hebben. De materialen die daarvoor nodig zijn, zitten

Nadere informatie

SPREEKBEURT Vissengroep barbelen, danio s en rasbora s

SPREEKBEURT Vissengroep barbelen, danio s en rasbora s SPREEKBEURT Vissengroep barbelen, danio s en rasbora s l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

SPREEKBEURT LANDHEREMIETKREEFT

SPREEKBEURT LANDHEREMIETKREEFT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LANDHEREMIETKREEFT ONGEWERVELDEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER

Nadere informatie

December 2015. Jaargang 37

December 2015. Jaargang 37 December 2015 Jaargang 37 Bij ons voelt uw viervoeter zich thuis! T 0162 437822 F 0162 437284 I www.teraalst.nl Aquariumvereniging De Siervis Ingeschreven onder 40258165 bij de K.v.K te Tilburg. Goedgekeurd

Nadere informatie

De vereniging en uw Aquarium

De vereniging en uw Aquarium De vereniging en uw Aquarium Aquarium houden is een veel eisende hobby. Maar al te veel mensen onderschatten dit, wat leid tot grote teleurstellingen en dat terwijl ze ooit zo lekker enthousiast waren

Nadere informatie

SPREEKBEURT PLATY VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT PLATY VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT PLATY l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE PLATY BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Winterslaap. Met filmpjes, werkblad en puzzels. groep 5/6. uitgave januari 2013

Winterslaap. Met filmpjes, werkblad en puzzels. groep 5/6. uitgave januari 2013 uitgave januari 2013 Winterslaap Met filmpjes, werkblad en puzzels groep 5/6 inhoud blz. Inleiding 3 1. Wat is een winterslaap? 4 2. Lage hartslag 5 3. Lage temperatuur 6 4. Winterrust 7 5. Winterslapers

Nadere informatie

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde ``

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Heerlerheide Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Opgericht: 7 oktober 1961 te Heerlerheide gemeente Heerlen. Koninklijk goedgekeurd bij besluit van 4 september 1975 Aangesloten bij de N.B.A.T. en

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Pleco algeneter. Hypostomus plecostomus. www.licg.nl. Serie vissen

Pleco algeneter. Hypostomus plecostomus. www.licg.nl. Serie vissen Serie vissen Pleco algeneter Hypostomus plecostomus De pleco algeneter, ook wel zuignapharnasmeerval genoemd, behoort tot de familie van de harnasmeervallen. De naam pleco algeneter wordt ook wel gebruikt

Nadere informatie

Tekst: Annemarie Görts Foto s: Noël van Mierlo

Tekst: Annemarie Görts Foto s: Noël van Mierlo Natuurlijke wellnesstuin De privétuin van tuinontwerper Noël van Mierlo - een natuurlijk ogende stadstuin - werd in 2010 gekozen tot Tuin van het Jaar. Bij zijn bedrijf in Deurne ligt een al even indrukwekkend

Nadere informatie

1 van 8 Written by Online Tuinieren 11 January 2010 Er zijn nogal wat standaard vijvervragen waar ik telkens weer mee geconfronteerd wordt. Op iedere verjaardag of bijeenkomst waar men weet dat ik een

Nadere informatie

3. Verslag secretaris over 2015. Dit werd door de secretaris, Joop Bootz, voorgelezen. Werd zonder op of aanmerkingen aangenomen.

3. Verslag secretaris over 2015. Dit werd door de secretaris, Joop Bootz, voorgelezen. Werd zonder op of aanmerkingen aangenomen. TC De Viskoerier Jaargang 36 Nummer 2 jan. 2016 www.terracollinaria.nl Verslag jaarvergadering Terra Collinaria 15-januari 2016. Afgemeld: Nic Luijten, Hans Mommer, Remy Meertens en Hub Hartmans. Aanwezig:

Nadere informatie

2.3 Familie De familie van de Corydoras panda is de Callichthyidae of terwijl, pantsermeervallen

2.3 Familie De familie van de Corydoras panda is de Callichthyidae of terwijl, pantsermeervallen Corydoras panda Geschreven door: Jeto 1. Inleiding 1.1 Aanleiding tot het schrijven van het artikel: Ik heb dit artikel geschreven, omdat ik zelf de Corydoras panda een leuk beestje vind om te houden maar

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

D E L T A I M p U L S

D E L T A I M p U L S D E L T A I M p U L S jaargang 2009-3 Inhoudsopgave ROSEMA SPORTPRIJZEN Kievitstraat 27 8446 GN Heerenveen tel: 0622802708 Email:info@rosemasportprijzen.nl Website: www.rosemasportprijzen.nl Het adres

Nadere informatie

Ga je mee op watersafari?

Ga je mee op watersafari? Informatie en reserveringen voor het Nationaal Park Weerribben-Wieden: www.np-weerribbenwieden.nl Beulakerpad 1 8326 AH Sint Jansklooster t 0527-246196 / 06-12890380 e n.vanderlaan@ivn.nl Ga je mee op

Nadere informatie

Ik ben David de Graaf

Ik ben David de Graaf Ik ben David de Graaf geboren in 1984. met Downsyndroom Surprise! Ook voor mijzelf Ik heb het niet alleen, maar... ik ben ook in vaste dienst van de Stichting Downsyndroom Kort: de SDS www.downsyndroom.nl

Nadere informatie

Gebedsboek. voor dagelijks gebruik. Dinsdag

Gebedsboek. voor dagelijks gebruik. Dinsdag Gebedsboek voor dagelijks gebruik Gemaakt door club 12-14 Marije Hoekstra Indra de Vries Delia Postma Ekyoci Amisi Shabani Jentje Hansma Johan Gjaltema Mendé Bosma Femke Veenhuizen Elzerd Elzinga Gert

Nadere informatie

Aquarium-/vijverplant over? Gooi ze in de GFT-bak!

Aquarium-/vijverplant over? Gooi ze in de GFT-bak! Aquarium-/vijverplant over? Gooi ze in de GFT-bak! Gooi overtollige aquariumen vijverplanten niet in de sloot, maar in de GFT-bak. De veelal exotische planten kunnen in de sloot en ander buitenwater zorgen

Nadere informatie

AQUA TROPICA NIEUWS. Jaargang 10, nummer 2 - datum: 10 augustus 2013

AQUA TROPICA NIEUWS. Jaargang 10, nummer 2 - datum: 10 augustus 2013 AQUA TROPICA NIEUWS Jaargang 10, nummer 2 - datum: 10 augustus 2013 Verenigingslokaal : Maria Danneelserf 20, 2907 BD Capelle aan den IJssel Telefoonnummer : 06 48 38 78 67 Clubavond : Maandagavond van

Nadere informatie

Opdrachten Jaar van de Bever voor groep 3,4,5 van de basisschool

Opdrachten Jaar van de Bever voor groep 3,4,5 van de basisschool Opdrachten Jaar van de Bever voor groep 3,4,5 van de basisschool 2012 is het jaar van de bever. Vroeger kwam de bever in een groot deel van Nederland voor, maar er kwamen er steeds minder. De bevers werden

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Vijvervragen top 10. Written by Online Tuinieren

Vijvervragen top 10. Written by Online Tuinieren Er zijn nogal wat standaard vijvervragen waar ik telkens weer mee geconfronteerd wordt. Op iedere verjaardag of bijeenkomst waar men weet dat ik een hoveniersbedrijf heb is het onderwerp al snel tuinen.

Nadere informatie

Lente. Zomer. Winter. Herfst. Winter

Lente. Zomer. Winter. Herfst. Winter Lente Winter Winter Zomer Herfst Goedemorgen, Beertje, het is tijd om op te staan. Je moet naar school. Maar kijk eerst maar eens naar buiten, want het sneeuwt, zegt Moeder Beer. Beertje springt uit bed

Nadere informatie

De zin en onzin over wheat germ oftewel tarwekiemen.

De zin en onzin over wheat germ oftewel tarwekiemen. De zin en onzin over wheat germ oftewel tarwekiemen. Veel hobbyisten gebruiken wheat germ pellets. Als je vraagt waarom ze dit doen is het antwoord meestal omdat de Japanse kwekers dit ook doen of omdat

Nadere informatie

Waterplanten in het algemeen:

Waterplanten in het algemeen: Water in de tuin: In veel culturen wordt water gezien als bron van leven en een belangrijk onderdeel van tuinen. Water fascineert mensen en in een tuin met een vijver kan dit op verschillende manieren:

Nadere informatie

Aquarium & Terrarium Vereniging A.V. Betta Splendens Almelo

Aquarium & Terrarium Vereniging A.V. Betta Splendens Almelo Aquarium & Terrarium Vereniging A.V. Betta Splendens Almelo Clubblad oktober 2016 jaargang 57 Clubblad nu weer via onze site te lezen INTERNET Site www.bettasplendens.nl info@avbsalmelo.nl www.bettasplendens.nl

Nadere informatie

Neontetra. Paracheirodon innesi. www.licg.nl. Serie vissen

Neontetra. Paracheirodon innesi. www.licg.nl. Serie vissen Serie vissen Neontetra Paracheirodon innesi De neontetra is een veel gehouden aquariumvis. Hij behoort tot de familie van de karperzalmen. Het zijn scholenvissen, afkomstig uit de bovenloop van het Amazonegebied

Nadere informatie

Voeding: Cichliden vlokken. Er zijn vele soorten voer, van levend voer tot droogvoer en diepvries. Ik zal er een aantal noemen.

Voeding: Cichliden vlokken. Er zijn vele soorten voer, van levend voer tot droogvoer en diepvries. Ik zal er een aantal noemen. Voeding: Er zijn vele soorten voer, van levend voer tot droogvoer en diepvries. Ik zal er een aantal noemen Droogvoer: Hikari droogkorrels rood en groen Cichliden vlokken Spirulina vlokken granulaat Diepvries:

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LACHDUIF VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LACHDUIF VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LACHDUIF VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE LACHDUIF BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Maanvis. Pterophyllum scalare. www.licg.nl. Serie vissen

Maanvis. Pterophyllum scalare. www.licg.nl. Serie vissen Serie vissen Maanvis Pterophyllum scalare De maanvis behoort tot de familie van de cichliden. Het zijn scholenvissen, afkomstig uit het Amazonegebied. Maanvissen heten zo omdat hun lichaam een ronde, vertikaal

Nadere informatie

Wandelen in Echt in het natuurgebied de Doort.

Wandelen in Echt in het natuurgebied de Doort. Wandelen in Echt in het natuurgebied de Doort. Het is een mooie zondag middag. De zon schijnt volop, en het is niet koud. Een fijne dag om lekker te gaan wandelen met het IVN. Om 13.00u hebben we samen

Nadere informatie

Dieren in de winter 3

Dieren in de winter 3 Dieren in de winter 3 inhoud blz. 1. Winter 3 2. De egel 4 3. De vleermuis 5 4. De eekhoorn 6 5. De merel 7 6. De ree 8 7. De pad 9 8. Het lieveheersbeestje 10 9. Filmpjes 11 Bronnen en foto s 12 Colofon

Nadere informatie

Avontuur onder water Ontdek je nieuwe aquarium

Avontuur onder water Ontdek je nieuwe aquarium Avontuur onder water Ontdek je nieuwe aquarium Capt n Sharky Coppenrath Verlag, Münster, Germany Ahoi piraat! Je hebt nu je eigen Capt n Sharky Aquarium. Laten we op avontuur gaan en een spannende onderwaterwereld

Nadere informatie

7.4: Naar het Natuurwetenschappelijk museum

7.4: Naar het Natuurwetenschappelijk museum 7.4: Naar het Natuurwetenschappelijk museum De zender de ontvanger de boodschap Kies uit: geschreven, gesproken, de brief, de telefoon, luistert, leest, de luisteraar, de lezer BOODSCHAP BOODSCHAP Ik deel

Nadere informatie

10 Tips voor Beginners. De Beginnende. Aqauriaspecialist. Een introductie handleiding voor iedereen die een aquarium wilt. Aquariaspecialist.

10 Tips voor Beginners. De Beginnende. Aqauriaspecialist. Een introductie handleiding voor iedereen die een aquarium wilt. Aquariaspecialist. 10 Tips voor Beginners De Beginnende Aqauriaspecialist Een introductie handleiding voor iedereen die een aquarium wilt Aquariaspecialist.nl Gratis ebook TABLE OF CONTENTS Inhoud Introductie Tip 1 Tip 2

Nadere informatie

Jouw werkstuk lever je uiterlijk in op donderdag 20 maart 2014!!

Jouw werkstuk lever je uiterlijk in op donderdag 20 maart 2014!! Hoe maak ik in groep 8 een werkstuk? Jij gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in

Nadere informatie

Geelwangschildpad. Trachemys scripta troosti. www.licg.nl. Serie reptielen

Geelwangschildpad. Trachemys scripta troosti. www.licg.nl. Serie reptielen Serie reptielen Geelwangschildpad Trachemys scripta troosti Geelwangschildpadden zijn erg populair als huisdier. Deze koudbloedige dieren worden vaak gekocht wanneer ze nog klein zijn. Ze kunnen echter

Nadere informatie

Experimenten KIT. werkboekje. Dokter in de wetenschap: Klas:

Experimenten KIT. werkboekje. Dokter in de wetenschap: Klas: Experimenten werkboekje KIT Dokter in de wetenschap: Klas: 1 Licht/zon Zonnebaden in het licht Zonlicht is heel belangrijk voor planten. Als een plant enkele dagen geen of onvoldoende licht krijgt, begint

Nadere informatie

Samenvatting van Ban de kom. (met dank aan de leden van Aquaforum 2008)

Samenvatting van Ban de kom. (met dank aan de leden van Aquaforum 2008) Samenvatting van Ban de kom. (met dank aan de leden van Aquaforum 2008) Waarom moet de kom verbannen worden uit het aquariumwereldje? In principe is er met de kom niet zo super veel mis, alleen zijn ze

Nadere informatie

Mijn kledinggebruik. Succes! Dit gedeelte gaat over het kopen van kleding.

Mijn kledinggebruik. Succes! Dit gedeelte gaat over het kopen van kleding. Mijn kledinggebruik Wellicht weet je al dat verschillende aspecten van kleding slecht zijn voor het milieu. In deze opdracht gaan we bekijken op welke manier jij zelf je steentje bij kan dragen aan het

Nadere informatie

Winterslaap. groep 5/6

Winterslaap. groep 5/6 Winterslaap groep 5/6 inhoud blz. Inleiding 3 1. Wat is een winterslaap? 4 2. Lage hartslag 5 3. Lage temperatuur 6 4. Winterrust 7 5. Winterslapers 8 Werkblad winterslaap 15 Schrijf je eigen e-boek 16

Nadere informatie

De Hoef Tennisvereniging Maart 2014

De Hoef Tennisvereniging Maart 2014 De Hoef Tennisvereniging Maart 2014 Zicht op bestuurszaken maart 2014 De lente is weer begonnen en we kunnen genieten van heerlijk voorjaarsweer. Voor veel tennissers reden genoeg om het racket weer uit

Nadere informatie

Limburgs Landschap. natuurboekje van

Limburgs Landschap. natuurboekje van Limburgs Landschap natuurboekje van winter 2014 Hoi! Veel dieren houden winterslaap. Kikkers, egels, vleermuizen, salamanders Een vos niet. Voor meneer en mevrouw vos zijn de wintermaanden druk druk druk.

Nadere informatie

SPREEKBEURT ROODKOPZALM

SPREEKBEURT ROODKOPZALM SPREEKBEURT ROODKOPZALM l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE ROODKOPZALM

Nadere informatie

Suchmann. Natuur, hoofdstuk Lente en natuurverschijnselen

Suchmann. Natuur, hoofdstuk Lente en natuurverschijnselen Suchmann Natuur, hoofdstuk Lente en natuurverschijnselen Wanneer: Dinsdagmiddag 6-13-20 & 27 april De kinderen worden in groepjes verdeeld van 3 of 4 kinderen. Ieder groepje krijgt een onderwerp toebedeeld

Nadere informatie

Zo het beton is gestoord en nu deze eerst even laten drogen voordat de staande binten er onder geplaatst kunnen worden.

Zo het beton is gestoord en nu deze eerst even laten drogen voordat de staande binten er onder geplaatst kunnen worden. Al een tijd hadden wij het idee om een zeeaquarium aan te schaffen. Na veel informatie te hebben ingewonnen bij Waterweelde en op het Zeewaterforum gaat onze voorkeur uit naar een bak van 130x50x60 waterhoogte.

Nadere informatie

Ledenavond Donderdag 25 Jan :00u Vanaf 19:30 zaal open Locatie: Reitse Hoevenstraat 30, 5042 EH Tilburg Extra uitgave Januari 2018.

Ledenavond Donderdag 25 Jan :00u Vanaf 19:30 zaal open Locatie: Reitse Hoevenstraat 30, 5042 EH Tilburg Extra uitgave Januari 2018. Ledenavond Donderdag 25 Jan 2018 20:00u Vanaf 19:30 zaal open Locatie: Reitse Hoevenstraat 30, 5042 EH Tilburg Extra uitgave Januari 2018. Foto s ledenavond uitslag huiskeuring. SINDS 10 DECEMBER 1950

Nadere informatie

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN 10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN Ervaar zelf hoe je met weinig moeite, meer klanten krijgt! Door Theo de Kleijn helpt zelfstandig ondernemers aan meer klanten Theo de Kleijn www.theodekleijn.nl

Nadere informatie

Les 3 Vragenstellen Leestekst: De inbreker. 1. "Vandaag gaan we voor de derde keer een tekst lezen en daarbij vragen maken."

Les 3 Vragenstellen Leestekst: De inbreker. 1. Vandaag gaan we voor de derde keer een tekst lezen en daarbij vragen maken. Les 3 Vragenstellen Leestekst: De inbreker "Welkom:... " Introductiefase: 1. "Vandaag gaan we voor de derde keer een tekst lezen en daarbij vragen maken." 2. Vraag: "Welke vraag hebben we daarbij nodig?"

Nadere informatie

Kardinaaltetra. Paracheirodon axelrodi. www.licg.nl. Serie vissen

Kardinaaltetra. Paracheirodon axelrodi. www.licg.nl. Serie vissen Serie vissen Kardinaaltetra Paracheirodon axelrodi De kardinaaltetra is een veel gehouden aquariumvis die behoort tot de familie van de karperzalmen. Kardinaaltetra s zijn scholenvissen, afkomstig uit

Nadere informatie

Aquarius nieuwsbrief. Van de voorzitter 2019 FEBRUARI NO 2. Er komt weer leven in de brouwerij.

Aquarius nieuwsbrief. Van de voorzitter 2019 FEBRUARI NO 2. Er komt weer leven in de brouwerij. 2019 FEBRUARI NO 2 Aquarius nieuwsbrief Van de voorzitter Er komt weer leven in de brouwerij. In dit nummer 1 van de voorzitter klaverjas Zoo Zajac Bakkentoer Dia lezing Leo Brand Artikelen bestellen Water

Nadere informatie

MAKWARIUM NIEUWSBRIEF!

MAKWARIUM NIEUWSBRIEF! Beste MAK-kers, 01 april 009 MAKWARIUM NIEUWSBRIEF! We zijn in de running naar onze tentoonstelling, de hete adem is duidelijk voelbaar in je omgeving! Tijdens de voorbije werkvergaderingen is gebleken

Nadere informatie

Plantenkennis Waterplanten

Plantenkennis Waterplanten Plantenkennis Waterplanten Lijst 2 Algemene informatie Waterplanten De planten in, op en aan het water zijn onder te verdelen in de volgende groepen: oeverplant moerasplant echte waterplanten Functies

Nadere informatie

Sumatraan. Capoeta tetrazona. www.licg.nl. Serie vissen

Sumatraan. Capoeta tetrazona. www.licg.nl. Serie vissen Serie vissen Sumatraan Capoeta tetrazona De Sumatraan is een populaire aquariumvis uit de familie van de karperachtigen (Cyprinidae). Hij wordt in de literatuur teruggevonden onder de namen Capoeta tetrazona,

Nadere informatie

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN 10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN Ervaar zelf hoe je met weinig moeite, meer klanten krijgt! Door Theo de Kleijn helpt zelfstandig ondernemers aan meer klanten Theo de Kleijn www.theodekleijn.nl

Nadere informatie

Spreekbeurt de grote Toppereend

Spreekbeurt de grote Toppereend Ra,ra wie ben ik. Spreekbeurt de grote Toppereend Inleiding Ik doe mijn spreekbeurt over de grote toppereend. Omdat ik dit een hele mooie vogel vind. En omdat jullie misschien veel te weinig weten over

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Eend Inleiding Ik hou mijn werkstuk over eenden omdat ik het leuke dieren vind en ik wil er wat over leren. Dit wil ik er over weten: Wat doen eenden de hele dag? Wat eten eenden? Wat voor soorten eenden

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie