plegen. 1 Letterlijk staat hier dat Paulus wil dat mannen overal (op elke publieke? plaats) met geheven, heilige handen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "plegen. 1 Letterlijk staat hier dat Paulus wil dat mannen overal (op elke publieke? plaats) met geheven, heilige handen"

Transcriptie

1 Derde preek in de serie heilzame leer over 1 Timoteu s 2:8 3:1a over christelijke relaties (m/v) Paulus geeft aanwijzingen over relaties in de gemeente. Mannen en vrouwen krijgen allebei een opdracht mee: Mannen (vers 8) om een heilig, biddend leven te leiden vol toewijding aan God en zonder ruzie te maken met elkaar. 1 Vrouwen om te leven in geloof, in liefde en in ingetogen heiligheid. Andere vertalingen geven weer: bezonnenheid, matigheid of nuchterheid. (vers 15) Paulus aanwijzingen voor vrouwen moeten we leren begrijpen tegen de achtergrond van de opkomst van een feministische beweging die opkwam vanuit Rome: er waren vrouwen (vooral welgestelde, getrouwde) vrouwen die zowel in de samenleving als in de kerk heel nadrukkelijk de aandacht opeisten 1) door prat te gaan op hun looks: dure kleding, juwelen en kapsels. Hoe hoger de haardracht, hoe rijker. 2) door te willen genieten van hun seksuele vrijheid door geen kinderen te willen krijgen. 2 3) door hun eigen onderwijs: deze vrouwen wilden zich in niets laten gezeggen door mannen. Er was zelfs Romeinse wetgeving om dit fenomeen tegen te gaan. De Romeinse wetgevers zagen in de opkomst van deze zgn. vrije vrouw een bedreiging voor de samenleving: het geboortecijfer ging omlaag, relaties en gezinnen kwamen onder druk te staan. Tegen die achtergrond zegt Paulus dat vrouwen zich gehoorzaam en bescheiden moeten laten onderwijzen, ze mag geen gezag uitoefenen door te onderwijzen, ze moet stil zijn (NBV: bescheiden). 1 Letterlijk staat hier dat Paulus wil dat mannen overal (op elke publieke? plaats) met geheven, heilige handen bidden. Niet met onheilige handen. D.w.z. met gebalde vuisten. Dit gedeelte staat in direct verband met het voorgaande: het heeft weinig zin te bidden voor koningen en gezagsdragers, met het oog op een rustig leven wanneer de samenkomst van christenen bekend staat om geruzie (Myriam Klinker De Klerck, Als vrouwen het Woord doen, Barneveld: De Vuurbaak, 2011, p ). 2 Daartoe mede in staat gesteld door voorbehoedsmiddelen en (weliswaar riskante) methodes om abortus te plegen.

2 Paulus gebruikt hetzelfde woord in 2 Tess. 3:12 wanneer hij mensen die hun dagelijks werk verwaarlozen vermaant dat ze in stilheid werken. 3 Stil betekent hier dus niet: niks zeggen. Maar eerder: zoals betamelijk is. Zoals het hoort. Wat je zegt onderwijs niet gebruiken om te overheersen. 4 Iedereen voelt vanmorgen denk ik best aan: hier moet het nodige uitgelegd worden. En dan heb ik het niet over wat een Grieks woord precies betekent maar over de vraag: hoe landt zo n bijbelgedeelte anno 2011? Voordat ik daaraan begin is het goed om bewust te beseffen dat dit onderwerp erg gevoelig ligt en waarom dat is. Ik noem vier redenen waarom dat is: - Iedereen is of man of vrouw. Het gaat hier dus om een onderwerp dat je moeilijk kunt parkeren het heeft te maken met je identiteit; - Ik ben een man. Ook nog de man van dat maakt het voor mij lastig: ik ben geen perfecte man. Ook geen onbevooroordeelde man; - Sommigen van jullie hebben geen man of vrouw (meer) bedenk dat de (ongetrouwde) Paulus dit tekstgedeelte schrijft over man/vrouw verhouding in de kerk. In de Bijbel liggen die twee: m/v verhouding in het huwelijk en in de kerk altijd in elkaars verlengde. Ze zijn elkaars beeld. - Wij leven in een samenleving die niet neutraal staat tegenover het antwoord op de vraag wat goede verhoudingen zijn tussen mannen en vrouwen. Denk even aan de uitspraak van het Hof, later bevestigd door de Hoge Raad over het zgn. vrouwenstandpunt van de SGP. Er zijn allerlei verdragen en universele verklaringen die uitspraken doen over manvrouw verhoudingen. Als je onderscheid maakt tussen mannen en vrouwen wordt dat door anderen ervaren als discriminatie. Je ligt er al snel uit als je de Bijbel aanvaardt als heilzame leer: universele verklaring van Gods liefde voor alle mensen! 3 Misschien juist omdat ze christen waren? Zoals slaven soms meenden na hun bekering niet meer aan hun (aardse) meester gebonden te zijn zie de brief van Paulus aan Filemon en sommige vrouwen in Efeze wellicht meenden niet langer gebonden te zijn aan het gezag van (hun) mannen. 4 Vrouwen mogen best onderwijzen, het gaat er maar om hoe: Titus 2:3-5; 2 Timoteüs 1:5 en 3:14,15; Handelingen 18:25-26; Over Prisca: Romeinen 16:3; 1 Korintiërs 16:19; 2 Timoteüs 4:19.

3 Wat mogen op grond van deze verklaring mannen van vrouwen en vrouwen van mannen verwachten en waarom? Je zou het ook zo kunnen zeggen: wat mag God van ons allemaal in zijn gemeente verwachten? Over die vraag gaat het vanochtend. Als Paulus de relatie tussen mannen en vrouwen in de gemeente praktisch gaat maken, doet hij dat met een verwijzing naar de geschiedenis van Genesis. Nu is dat om te beginnen typisch christelijk. Daarmee bedoel ik dit. Waar anderen gaan praten over relaties gaat al snel over vragen als: wat mag, en wat mag niet? en: wie doet wat? Ik zag vorige week een televisieprogramma van de NTR over de vraag hoe moslimgelovigen hun passie voor geloof combineerden met hun passie voor de liefde. Over de vraag wanneer een relatie halal is en wanneer haram. Dat is ook een valkuil voor christenen, dat als het gaat over relaties dat je dan meteen in de val stapt om te praten over wat mag en wat niet mag. In persoonlijke relaties: sex, voorbehoedsmiddelen, wel of geen kinderen. Maar ook over m/v relaties in de kerk: wat mag een vrouw wel en wat niet. Zo op het eerste gezicht doet Paulus hetzelfde: hij wijst mannen en vrouwen hun plaats in de gemeente door te zeggen wat wel en wat niet mag. Maar Paulus doet nog iets anders. Hij maakt duidelijk dat deze regels alles te maken hebben met Gods verlossingswerk in de geschiedenis. Met andere woorden: wij (christenen) hebben een verhaal over relaties. Een heilzaam verhaal. Dat verhaal geeft antwoord op belangrijke vragen. Zoals: wat is dat, gezag. En leiding geven en gehoorzaam zijn. Het christelijke verhaal over relaties begint in Genesis. Paulus gebruikt drie argumenten, die we stuk voor stuk met elkaar nalopen. (1) [dia 1] Adam werd als eerst geschapen, (pas) daarna Eva. Daarmee bedoelt Paulus: Adam was degene die als eerste rondliep in Gods schepping. Om als eerste te ontdekken: wat is nodig? Het eerste dat hij trouwens mocht ontdekken was dat hij zonder vrouw hulpeloos was. Man en vrouw vormden vanaf het begin samen beeld van God. Genesis 1:27: God schiep de mens als zijn evenbeeld, als evenbeeld van God schiep hij hem, mannelijk en vrouwelijk schiep hij de mensen.

4 In die twee-eenheid is Adam initiatief nemend, verzorgend. Adam (niet Eva) krijgt ook de sprelregels mee: niet van die ene boom eten! (2) [dia 2] Paulus vervolgt: Niet Adam werd verleid (misleid), maar de vrouw en daardoor lett.) raakte zij in staat van overtreding. Het lijkt er misschien op dat ons probleem alleen maar groter door die verwijzing naar Genesis. Staat hier echt dat de vrouw vatbaarder is voor verleiding, en dus slechter dan de man? Nee. Dat staat er niet. Er staat niet dat Eva verleid werd toen het satan bij Adam niet lukte. Er staat Genesis 3:1: Van alle in het wild levende dieren die God, de HEER, gemaakt had, was de slang het sluwst. Dit dier vroeg aan de vrouw: [ ] En even later: Ze (de vrouw) plukte een paar vruchten en at ervan. Ze gaf ook wat aan haar man, die bij haar was, en ook hij at ervan. (vers 6) Adam stond erbij en keek ernaar. De slang was sluw, niet alleen omdat hij voorstelde om te eten van wat God verboden had, maar ook omdat hij niet Adam, maar Eva aansprak. Niet Adam werd verleid, maar de vrouw. Dat betekent: satan sprak Eva aan, niet Adam. Wat gaat er hier dus mis, afgezien van het feit dat beiden (!) uiteindelijk van de verboden vrucht eten? Je zou het zo kunnen zeggen: de vrouw sprak voor haar beurt. Maar de man spreekt helemaal niet! Degene die de eerste fout maakt is niet Eva, maar Adam. Hij verzuimt hier leiding te geven. Toen Satan Eva verleidde stond Adam niet hevig protesterend naast haar, ten koste van alles Eva ervan proberen te overtuigen dat je beter niet naar de slang kunt luisteren en dat je als mens beter God kan vertrouwen. Helemaal niet! Als we uit de Bijbel opmaken dat de man geroepen is tot leiderschap even nog afgezien van de vraag wat dat dan precies is, daar kom ik straks op dan ontdek je dat hét drama van de geschiedenis niet is dat de vrouw zwak is, maar dat ze samen in zonde vielen omdat de man verzuimde leiding te geven. 5 Dat is nog steeds het grondpatroon in onze man-vrouw relaties. Als mannen te bang zijn om leiding te geven in het leven met de HERE dan zijn man en vrouw samen vatbaarder voor zonde 5 Vgl. Gen. 3:17.

5 (3) [dia 3] De volgende stap die Paulus neemt is deze: de vrouw zal worden gered doordat ze kinderen baart. We zien dus: schepping, zondeval én: redding. Maar wat betekent dit? Komen vrouwen via een omweg toch weer terecht achter het aanrecht en op kraambed en daarmee uit? Wat is dat: gered door kinderen te baren. En over wie gaat het hier eigenlijk? Twee dingen kort hierover: er zit inderdaad iets in van kinderen krijgen is prachtig. Vooral tegen die vrouwen die in een decadente Romeinse cultuur erom bekend stonden voorbehoedsmiddelen te gebruiken en abortussen te plegen om te voorkomen dat ze kinderen zouden krijgen (soms zelfs vanwege hun mooie figuur). Belangrijker is dit: letterlijk staat er zij wordt gered (enkelvoud),, als zij (meervoud) volharden in het geloof. Die tweede zij dat zijn alle vrouwen moeten volharden in geloof, in liefde, in heiligheid. Eigenschappen tussen twee haakjes die ook van mannen worden gevraagd! Die eerste zij slaat terug op Eva. Zij werd gered door het krijgen van kinderen. Wat bedoelt Paulus hier? Als je direct doorleest in hst. 4 dan lees je dit: De mens, Adam, had gemeenschap met Eva, zijn vrouw, en zij werd zwanger en bracht Kaïn ter wereld. Hier blijkt dat Genesis 3 niet het eindpunt van de mensengeschiedenis is. Eva wordt zwanger. Het leven gaat door. Weliswaar niet vanzelfsprekend maar met pijn en moeite. Dat is de vloek. De zegen is dát er nieuw leven komt. En dat dat nieuwe leven uiteindelijk zou leiden tot de geboorte van Jezus. Eva werd gered door het krijgen van kinderen.. uiteindelijk: Jezus Christus. Zo werd Eva, in haar hoedanigheid als moeder van alle mensen (de mensheid) gered. En zo zullen, sindsdien alle vrouwen en alle mensen worden gered. Niet door zelf kinderen te baren maar door dat ene kind: Jezus Christus. [dia 2 titel] Wat is nu het verschil tussen man en vrouw volgens de Bijbel? Wat mogen vrouwen van mannen en wat mogen mannen van vrouwen verwachten in de gemeente van Christus? We kunnen een paar belangrijke conclusies trekken. Mannen en vrouwen verschillen niet van elkaar in:

6 - [dia 2.1] Waardigheid of kwaliteit. Man en vrouw zijn vanaf het begin gelijkwaardig. Ze zijn niet gelijk of allebei afzonderlijk gelijk aan God maar sámen vormen ze het beeld van God. Volkomen gelijkwaardig. Eva is niet minderwaardig en meer vatbaar voor zonde en/of verleiding dan Adam. Vrouwen zijn meer vatbaar voor bepaalde verleidingen en mannen voor andere. Mannen zijn in vele opzichten zelfs zwakker. Maar vanaf het begin zijn beiden samen beeld van God. Paulus schrijft in Galaten 3:28 dat beiden in Christus principieel gelijkwaardig zijn voor God. Niet tegenover elkaar (allebei apart), maar samen. - [dia 2.2] Ook niet in deskundigheid. Natuurlijk geldt: vrouwen kunnen sommige dingen beter dan mannen, en andersom. Maar m/v relaties in huwelijk en in de kerk zijn dan ook niet gebaseerd op het feit dat mannen bepaalde dingen beter kunnen dan vrouwen. Verschillen daarop baseren is een heilloze weg. Vrouwen kunnen en moeten worden ingezet in alle taken, in allerlei bedieningen in kerk en huwelijk: pastoraat, diaconaat onderwijs. Dat kan en moet niet alleen. Het is ook altijd zo geweest. En dat is nu ook nog zo. Ook als we dat niet benoemen (we hebben er geen officiële functies voor) dan is het nog zo. Want mannen en vrouwen zijn gemaakt om sámen op te trekken. Gelukkig maar. [dia 2.3] Hét verschil tussen mannen en vrouwen is een verschil in verantwoordelijkheid. Want niet Eva werd ter verantwoording geroepen, maar Adam. God spreekt hém aan op wat er met Eva begon! Adam waar ben je? Waar was je? We ontdekken zo voorzichtig aan de Bijbelse lijn dat Adam geroepen is tot leiderschap niet door alles te doen maar in verantwoordelijkheid. En verantwoordelijkheid, dat is precies wat het woord zegt: dat je geroepen bent om als eerste antwoord te geven. De Bijbel zegt: mannen en vrouwen komen tot hun recht waar beiden in alles samen optrekken en waar mannen verantwoordelijk durven zijn.

7 Ik denk eigenlijk dat de boodschap van vandaag vooral hard aankomt bij de mannen onder ons. In huwelijken, maar ook in de kerk. Wij kunnen in onze orthodoxe kerken en huwelijken wel zeggen dat mannen moeten leidinggeven en vrouwen niet maar als we daar in feite te laf voor zijn dan loochenen we Gods orde, misschien niet in theorie (in de leer) maar wel in de praktijk. [dia 3 leeg scherm] Wat is leiding geven? Concreet. Leiding geven begint meestal bij een probleem. Er is sprake van geestelijke lauwheid. Huwelijksproblemen. Of ruzie. Of wat dan ook. In gezin of kerk. Mannen worden dan geroepen om initiatief te nemen. In de eerste plaats door gebed. Sta je met je handen in het haar? Vraag het aan God! Steek ze maar omhoog. En dan niet met gewichten maar in gebed. De eerste vraag van God aan Adam na de zondeval is: Wie heeft je verteld dat je naakt bent? M.a.w.: waar haal je je oplossingen vandaan? Wie vraag je? Leiding geven in het leven met God is niet alles doen, alles uitvoeren of zelfs maar bedenken. Het is biddend voorgaan. Wat wordt er van vrouwen verwacht? Paulus vergelijkt niet voor niets in de brief aan de Efeziërs de rol van de vrouw met die van de gemeente t.o.v. Christus. 6 Van vrouwen mogen mannen verwachten dat zij zich toevertrouwen aan de (biddende) leiding van mannen. Dat zij zich (huwelijksformulier) daarbij veilig voelen. Dat is ook een beslissing. Niet omdat mannen altijd goed leiding geven maar omdat hij zich aan God toevertrouwt. Petrus schrijft het zo: mannen, ga verstandig om met je vrouw, behandel hen met respect. Jullie delen samen in de genade van het nieuwe leven. Je bent samen beeld van God. Petrus voegt daaraan toe: Dan staat niets uw gebeden in de weg. Kortom en tot slot. Anderen zullen blijven kijken naar de buitenkant, naar de regels (wie zit er in het ambt, wanneer begin je met seks). Dat is logisch: zo zijn zij gewend om over relaties te praten. Maar christelijke relaties zijn niet halal of haram als je je aan bepaalde regels houdt, maar als je leeft volgens het patroon dat God in zijn schepping geweven heeft. Daarvoor is Jezus gekomen. Om het beeld van God te herstellen. Dat is het christelijke verhaal over relaties. 6 Een belangrijke tekst is 1 Kor. 11 vers 3: Christus is het hoofd van de man, de man het hoofd van de vrouw en God het hoofd van Christus.

8 Maar het blijft een verhaal als we dit niet concreet maken. Dus vrouwen: geef de verwachting niet op maar blijf van mannen verwachten dat zij voorgaan in het leven met God. Vertrouw je toe aan dat gebed, ga erin mee. Ook in geestelijke gesprekken. Mannen: loop niet weg voor problemen maar ga ermee naar God. Dan mag je de hulp van vrouwen verwachten. In uitvoering. In taakverdeling. In alles. Dan ben je niet meer zo hulpeloos. Zo worden we samen met Eva gered en dan zingen we samen met Adam: eindelijk één, gelijk aan mij. Tot eer van God in eeuwigheid. [amen]

M/V en ambt Waarom revisie? Corné Koelewijn

M/V en ambt Waarom revisie? Corné Koelewijn M/V en ambt Waarom revisie? Corné Koelewijn De Bijbel over M/V 2 lijnen 1. De lijn van de gelijkwaardigheid tussen man en vrouw 2. De lijn van het verschil in verantwoordelijkheid die God aan man en vrouw

Nadere informatie

Toch maak ik me daarover niet zo n zorgen. Zeker niet na het lezen van 1

Toch maak ik me daarover niet zo n zorgen. Zeker niet na het lezen van 1 Preek over 1 Timoteu s 2 vers 1-7. Heilzame leer (deel II): politiek en samenleving Ik begin met een kleine peiling. Wie van jullie is lid van een politieke partij? En wie maakt gebruik van zijn of haar

Nadere informatie

Welkom op de gemeentevergadering! Het onderwerp voor vanavond is: Huwelijk en Echtscheiding

Welkom op de gemeentevergadering! Het onderwerp voor vanavond is: Huwelijk en Echtscheiding Welkom op de gemeentevergadering! Het onderwerp voor vanavond is: Huwelijk en Echtscheiding Zingen: Psalm 51: 4 en 5 Afsluiten met gebed Programma: Opening Zingen: Psalm 51: 1 en 3 Gebed Inleiding door

Nadere informatie

Aan het eind zal ik nog even kort stilstaan bij de synode besluiten, en aangeven welke bezwaren ik daartegen heb.

Aan het eind zal ik nog even kort stilstaan bij de synode besluiten, en aangeven welke bezwaren ik daartegen heb. Dia 1 - Inleiding Het is al meer dan 10 jaar geleden dat ik me voor het eerst serieus in het onderwerp M/V en ambt ben gaan verdiepen. Ik ben in de Bijbel gaan spitten, heb er artikelen en boeken over

Nadere informatie

Toen God Adam en Eva schiep, bereikte de Schepping haar hoogste niveau: inderdaad, het was zeer goed. (v. 31).

Toen God Adam en Eva schiep, bereikte de Schepping haar hoogste niveau: inderdaad, het was zeer goed. (v. 31). Les 2 voor 9 januari 2016 Licht was God schiep zes e dingen op eerste zes dagen van de Schepping (Genesis 1): Land en zee waren Vegetatie was Het uitspansel was Zeedieren en vogels waren En God zag al

Nadere informatie

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14 Dordtse Leerregels Hoofdstuk 3 en 4 Artikel 12 t/m 14 Werkboek 10 Dordtse Leerregels hoofdstuk 3 en 4 artikel 12 t/m 14 Boven artikel 12 t/m 14 schrijven we : wedergeboorte en geloof In dit werkboek gaat

Nadere informatie

Preek over 1 Tim. 4:1-5 i.c.m. 1 Kor. 6:12-20 (openbare geloofsbelijdenis)

Preek over 1 Tim. 4:1-5 i.c.m. 1 Kor. 6:12-20 (openbare geloofsbelijdenis) Preek over 1 Tim. 4:1-5 i.c.m. 1 Kor. 6:12-20 (openbare geloofsbelijdenis) Vandaag wil ik het met jullie hebben over seks. Waarom doe ik dat? Omdat bij het leven van een christen altijd een bepaalde lifestyle

Nadere informatie

HC zd. 42 nr. 31. dia 1

HC zd. 42 nr. 31. dia 1 HC zd. 42 nr. 31 weinig mensen zullen zeggen dat ze leven voor het geld geld maakt niet gelukkig toch zeggen we er graag achteraan: wel handig als je het hebt want waar leef ik voor? een christen mag zeggen:

Nadere informatie

HC zondag 32 en 33. Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars,

HC zondag 32 en 33. Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, HC zondag 32 en 33 Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, Ik vind de vraag van zondag 32, en dan bedoel ik de eerste vraag (86) een beetje raar. Of eigenlijk: wel begrijpelijk maar

Nadere informatie

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen vandaag wil ik dit gebod toepassen op het geloofsgesprek onderwerp van de gemeenteavond komende week onze overtuiging is dat zulke gesprekken hard nodig zijn voor de opbouw van onze gemeente tegelijk is

Nadere informatie

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en 1 De Bijbel open 2013 5 (02-02) Vandaag bespreken we een vraag over de betekenis van de Wet die God aan Israel gaf voor de christelijke gemeente van het Nieuwe Testament en dus voor ons. Is het zo dat

Nadere informatie

- 1 - Werkelijk vrij. Want de zonde zal over u niet heersen. U bent namelijk niet onder de wet, maar onder de genade.

- 1 - Werkelijk vrij. Want de zonde zal over u niet heersen. U bent namelijk niet onder de wet, maar onder de genade. - 1 - Werkelijk vrij Wij zijn, zoals Galaten 5:13 het noemt, tot vrijheid geroepen. We zullen achtereenvolgens behandelen: * Geen slaaf meer van de zonde. * Geen slaaf meer van mensen. * Geen slaaf meer

Nadere informatie

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

Noach bouwt een ark Genesis 6-8 2 Noach bouwt een ark Genesis 6-8 Het is niet fijn meer op de aarde. De mensen maken ruzie, ze vechten en ze zijn God vergeten. Maar er is één man die anders is. Dat is Noach. Op een dag praat God met

Nadere informatie

De stap tussen u en de genezing

De stap tussen u en de genezing De stap tussen u en de genezing profeet T.B. Joshua Introductie Er is een stap tussen u en het herstel, de genezing, de zegen en redding. Die stap is geloof in Christus. Jezus staat aan de ene kant en

Nadere informatie

De eerste zonde - ongehoorzaamheid

De eerste zonde - ongehoorzaamheid In de vorige studie is ingegaan op de rebellie in de hemel 1. De Bijbel openbaart niet wanneer deze rebellie heeft plaatsgevonden, maar die had wel zijn invloed op het leven van Adam en Eva in het paradijs

Nadere informatie

Jouw avontuur met de Bijbel

Jouw avontuur met de Bijbel Nieske Selles-ten Brinke Jouw avontuur met de Bijbel Dagboek voor kinderen Uitgeverij Jes! Zoetermeer Uitgeverij Jes! is een samenwerking tussen Uitgeverij Boekencentrum en de HGJB. Kijk voor meer informatie

Nadere informatie

In het voetspoor van...

In het voetspoor van... In het voetspoor van... Bijbelse figuren en hun levensgeheim voor jongeren van 2 en 3 jaar drs. M. van Campen Zevende druk Zoetermeer Inhoud. Timotheüs - op school bij God 7 2. Adam - een gevallen mens

Nadere informatie

Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10

Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10 Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10 Bedrinkt u niet (5:18a) is duidelijk een opdracht waar we

Nadere informatie

Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DISCIPLE MENTOR

Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DISCIPLE MENTOR Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DEEL 4 DISCIPLE MENTOR In Gen 1, 2 en 3 lezen we direct hoe God denkt over de mens. Hij laat zien wie we zijn, waar we voor gemaakt zijn en wat onze bestemming in het

Nadere informatie

Een nieuw begin. De schepping van hemel en aarde Genesis 1:1-10

Een nieuw begin. De schepping van hemel en aarde Genesis 1:1-10 Een nieuw begin De schepping van hemel en aarde Genesis 1:1-10 God heeft door te spreken de hemel en de aarde gemaakt. Onvoorstelbaar machtig is God. Wat een wijsheid zien we in al die mooie schepselen

Nadere informatie

het hoofd van een man, ja, van iedere man in Christus. Een macht op het hoofd We gaan lezen in 1 Korinthe 11:3 en verder:

het hoofd van een man, ja, van iedere man in Christus. Een macht op het hoofd We gaan lezen in 1 Korinthe 11:3 en verder: - 1 - Een macht op het hoofd We gaan lezen in 1 Korinthe 11:3 en verder: 3a Maar ik wil dat u weet, dat Christus het hoofd is van iedere man. Paulus, de door God aangestelde apostel der heidenen, begint

Nadere informatie

Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars, Preek over Galaten 4:21-5:1 Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars, Wie van jullie heeft er wel eens stamboomonderzoek gedaan in de familie? In onze familie heeft iemand dat wel eens

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 47 (30-11)

De Bijbel open 2013 47 (30-11) 1 De Bijbel open 2013 47 (30-11) Zie, hij bidt. Dat lezen we in Hand. 9 over Paulus. Zie hij bidt., het wordt verteld na zijn bekering op de weg naar Damascus. En het wordt gezegd alsof het iets heel bijzonders

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

HC zd. 22 nr. 32. dia 1

HC zd. 22 nr. 32. dia 1 HC zd. 22 nr. 32 een spannend onderwerp als dit niet waar is, valt alles duigen of zoals Paulus het zegt in 1 Kor. 15 : 19 als wij alleen voor dit leven op Christus hopen zijn wij de beklagenswaardigste

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 1 t/m 4

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 1 t/m 4 Dordtse Leerregels Hoofdstuk 3 en 4 Artikel 1 t/m 4 Werkboek 7 Dordtse Leerregels hoofdstuk 3 en 4 artikel 1 t/m 4 Hoofdstuk 3 en 4 gaat over de bekering. Hoofdstuk 3 en 4 heeft 17 artikelen. In dit werkboek

Nadere informatie

De Bijbel Open Adam & Eva de zondeval Genesis 3. Genesis 2 : 16 Van alle bomen in de hof moogt gij vrij eten,

De Bijbel Open Adam & Eva de zondeval Genesis 3. Genesis 2 : 16 Van alle bomen in de hof moogt gij vrij eten, slang twijfel God had gezegd: Genesis 3 : 1 Is het echt zo dat God gezegd heeft: U mag niet eten van alle bomen in de hof? Genesis 2 : 16 Van alle bomen in de hof moogt gij vrij eten, slang vrouw twijfel

Nadere informatie

Werkelijk vrij. Zonde is overtreding van Gods wetten. Men moet dus weten, of iets zonde is of niet.

Werkelijk vrij. Zonde is overtreding van Gods wetten. Men moet dus weten, of iets zonde is of niet. - 1 - Werkelijk vrij Wij zijn tot vrijheid geroepen, zoals Galaten 5:13 het noemt. We zullen achtereenvolgens zeven van die vrijheden behandelen: Ten eerste: Geen slaaf meer van de zonde: We lezen in Johannes

Nadere informatie

Gemeente van onze Here Jezus Christus,

Gemeente van onze Here Jezus Christus, Gemeente van onze Here Jezus Christus, Echt gelukkig! Dat is het thema waar we vanochtend over na gaan denken. En misschien denkt u wel: Wat heeft dat thema nu met deze tekst te maken, Die gaat toch over

Nadere informatie

Preek over zondag 3. Gemeente van Christus, gasten,

Preek over zondag 3. Gemeente van Christus, gasten, Preek over zondag 3 Gemeente van Christus, gasten, Iedereen wordt geboren met een bepaald DNA profiel. Dat geldt voor mij, voor jou, voor jou, voor iedereen. Sterker nog, het geldt voor alles dat leeft.

Nadere informatie

Maria, de moeder van Jezus

Maria, de moeder van Jezus Maria, de moeder van Jezus Kerstoverdenking Rotary 2014 1. Maria in de kerkgeschiedenis 2. Maria in de Bijbel 3. Boodschap 1. Wees gegroet Wees gegroet Maria, vol van genade. De Heer is met u. Gij zijt

Nadere informatie

Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool

Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool NAAM September 2009 In september en oktober 2009 was de Levend evangelie Gemeente bezig met het onderwerp 40 DAGEN GEBED. Om gemeente breed

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Jouw reis door de Bijbel. Uitgeverij Jes! Zoetermeer

Jouw reis door de Bijbel. Uitgeverij Jes! Zoetermeer Nieske Selles-ten Brinke Jouw reis door de Bijbel Dagboek voor kinderen Uitgeverij Jes! Zoetermeer Onder de naam Jes! Junior verschijnen boeken voor kinderen tot twaalf jaar. Jes! Junior is een imprint

Nadere informatie

Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag lijden voor de Kerk van Jezus Christus

Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag lijden voor de Kerk van Jezus Christus AVONDMAALSVIERING KONINGSKERK 13-09 - 2009 door ds. L. Krüger Schriftlezing: Koloss. 1: 24-29 (NBV) Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

EEN GROOT VERLIES WAT HEBBEN WE VERLOREN DOOR DE ZONDEVAL? 2/16

EEN GROOT VERLIES WAT HEBBEN WE VERLOREN DOOR DE ZONDEVAL? 2/16 EEN GROOT VERLIES WAT HEBBEN WE VERLOREN DOOR DE ZONDEVAL? 2/16 EEN GROOT VERLIES De schepping De zondeval 3/16 De schepping (1) Genesis 1:27 En God schiep de mens naar Zijn beeld; naar het beeld van God

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Het DOEL en de KRACHT van de VROUW begrijpen Myles Munroe 2001

Het DOEL en de KRACHT van de VROUW begrijpen Myles Munroe 2001 Het DOEL en de KRACHT van de VROUW begrijpen Myles Munroe 2001 The doel van iets bepaalt zijn natuur (of ontwerp). De natuur van iets bepaalt zijn/haar nood. (65) Mannen en vrouwen zijn geschapen als aanvullende

Nadere informatie

Geschapen om te dienen

Geschapen om te dienen Bijbelstudie 1 Geschapen om te dienen Genesis 2:4-25 Welke zin heeft het leven? Je wordt geboren. Je leeft een aantal jaren op aarde. Daarna sterf je. Wat is de zin ervan? Op die vraag geeft de Bijbel

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

Het koninkrijk van God vlakbij

Het koninkrijk van God vlakbij Het koninkrijk van God vlakbij Dit werkboek is van : Cellessen voor kinderen van 8-12 jaar Serie lessen voor kleine groepen; leeftijd 8-12 jaar Lessen zijn geschreven op basis van het boek Natuurlijk BOVENnatuurlijk

Nadere informatie

1 Korintiërs 12 : 27. dia 1

1 Korintiërs 12 : 27. dia 1 1 Korintiërs 12 : 27 kerk in deze (21 e ) eeuw een lastige combinatie? want juist in deze tijd hoor je veel mensen zeggen: ik geloof wel in God maar niet in de kerk kerk zijn lijkt niet meer van deze tijd

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen Broeders en zusters, 1. Zingen : Gezang 25 : 1 en 3 2. Gebed voor de opening van het Woord 3. Bediening van de Heilige Doop

Nadere informatie

1. Gods eigendom. Op Toonhoogte 265

1. Gods eigendom. Op Toonhoogte 265 Jaarreeks 1: Jaarreeks 1: 1. Gods eigendom Abba, Vader, U alleen U behoor ik toe. U alleen doorgrondt mijn hart. U behoort het toe. Laat mijn hart steeds vurig zijn, U laat nooit alleen U behoor ik toe.

Nadere informatie

Wat is op deze vragen jullie antwoord? (antwoord)

Wat is op deze vragen jullie antwoord? (antwoord) Inleiding De kerkenraad heeft u tot twee keer toe bekend gemaakt dat een aantal broers benoemd is tot ouderling en diaken van onze gemeente. Het zijn (namen). Daarmee is ook ruimte gegeven om eventueel

Nadere informatie

Luisteren naar de Heilige Geest

Luisteren naar de Heilige Geest Luisteren naar de Heilige Geest Johannes 14:16-17 En Ik zal de Vader bidden en Hij zal u een andere Trooster geven om tot in eeuwigheid bij u te zijn, de Geest der waarheid, die de wereld niet kan ontvangen,

Nadere informatie

Conferentie Mannen en Vrouwen in de Kerk. VROUWEN & MANNEN. Almatine Leene 19 maart 2011

Conferentie Mannen en Vrouwen in de Kerk. VROUWEN & MANNEN. Almatine Leene 19 maart 2011 Conferentie Mannen en Vrouwen in de Kerk. VROUWEN & MANNEN Almatine Leene 19 maart 2011 - Hoe zien we mannelijkheid en vrouwelijkheid? Waarom is dit belangrijk en wat bedoelen we hiermee? - Hoe zit het

Nadere informatie

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4).

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4). BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 4 Les 4 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 1) De ongelovige

Nadere informatie

In de buik van een zwangere vrouw waren eens twee ongeboren kinderen: een kleine gelovige en een kleine scepticus.

In de buik van een zwangere vrouw waren eens twee ongeboren kinderen: een kleine gelovige en een kleine scepticus. In de buik van een zwangere vrouw waren eens twee ongeboren kinderen: een kleine gelovige en een kleine scepticus. De kleine skepticus vraagt: Geloof jij eigenlijk in een leven na de geboorte? De kleine

Nadere informatie

Vijf redenen waarom dit waar is

Vijf redenen waarom dit waar is Les 14 Eeuwige zekerheid Vijf redenen waarom dit waar is In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Is de echte (ware) gelovige voor eeuwig veilig en geborgen in Christus? Voor

Nadere informatie

En God schiep de mens naar Zijn beeld; naar het beeld van God schiep Hij hem; man en vrouw schiep Hij ze. Genesis 1:27

En God schiep de mens naar Zijn beeld; naar het beeld van God schiep Hij hem; man en vrouw schiep Hij ze. Genesis 1:27 Inhoud Inhoud 5 Woord vooraf 7 1. Een hoge afkomst 11 2. Ongehoorzaamheid 19 3. God zoekt 27 4. Geloof 33 5. Het horen van Gods stem 41 6. Als God het hart opent 49 7. Kennis van onze zonde 55 8. Niet

Nadere informatie

Heeft God het Kwaad geschapen?

Heeft God het Kwaad geschapen? Heeft God het Kwaad geschapen? Zondagavond 22 september 2013 (Genade & Waarheid Preek) Inleiding A. Genade & Waarheid Preken (Soms) Ingewikkelde of wettisch toegepaste onderwerpen bekeken vanuit Genade

Nadere informatie

Relatie <> Religie. Beste Galsem,

Relatie <> Religie. Beste Galsem, RelatieReligie BesteGalsem, Hetfeitdatjouwpatientnuopeenchristelijkevenementisisnietongevaarlijk.Hetgeestelijke levenvanjouwpatientzalgrotesprongenmakennaarhetkampvandevijandtoe.watikjou aanraadisomditnietafteremmen,maaromdittebederven.brengjouwpatientincontactmet

Nadere informatie

Thema: Vrijheid (3) Johannes 8:32

Thema: Vrijheid (3) Johannes 8:32 Thema: Vrijheid (3) Johannes 8:32 Liturgie zondagmorgen 8 augustus 2010 Ds. D. Vonck Psalm 121:1 = votum Zegengroet Psalm 121:2,3,4 Inleiding thema vrijheid Psalm 43:3,4 Gebed Johannes 1:1 5, 10 17 Johannes

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, We zijn begonnen aan een bijbelboek dat niet makkelijk is, dat was ook de ervaring van sommigen vorige week, toen ik heb uitgelegd over die schijnapostelen,

Nadere informatie

1 Timoteüs. 1:1-2 Inleiding. Van: Paulus Aan: Timoteüs

1 Timoteüs. 1:1-2 Inleiding. Van: Paulus Aan: Timoteüs 1 Timoteüs 1:1-2 Inleiding Van: Paulus Aan: Timoteüs Paulus noemt Timoteüs hier zijn kind in het geloof. Timoteüs is niet Paulus zoon, maar zijn geestelijke zoon. Paulus bracht het evangelie aan Timoteüs.

Nadere informatie

HC zd. 6 nr. 32. dia 1

HC zd. 6 nr. 32. dia 1 HC zd. 6 nr. 32 wie Jezus wil kennen moet de verhalen over hem lezen beschreven door Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes terecht worden ze evangelisten genoemd ze beschrijven het evangelie ze vertellen

Nadere informatie

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 U hebt de Geest niet ontvangen om opnieuw als slaven in angst te leven, u hebt de Geest ontvangen om Gods kinderen

Nadere informatie

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL.

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL. Liefde Ik laat je nooit in de steek. Ik zal je helpen. Jij bent mijn beste vriendin. Het mooiste wat ik heb, geef ik aan jou. Ik ben verliefd... Ik heb alles voor je over. IK HOU VAN JOU! Ik bid voor je.

Nadere informatie

Waarom zijn er ongelukkige mensen?

Waarom zijn er ongelukkige mensen? Eerste Communieproject 8 Waarom zijn er ongelukkige mensen? De mensen doen niet wat God wil Je hebt gezien wat geluk is. Als mensen van jou houden, word je gelukkig. Niet iedereen is gelukkig. Als andere

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

Ik noem een paar sleutels die in veel sloten passen [dia 1 titel]:

Ik noem een paar sleutels die in veel sloten passen [dia 1 titel]: Preek over HC zondag 31 GEMEENTE VAN JEZUS CHRISTUS, GASTEN EN LUISTERAARS, Iedereen weet wel dat je sleutels hebt in verschillende soorten. Aan het soort sleutel kan je vaak al zien voor welk doel je

Nadere informatie

Johannes 3,3-8 - Zoek elkaars hart, zoek echt geestelijk leven

Johannes 3,3-8 - Zoek elkaars hart, zoek echt geestelijk leven Johannes 3,3-8 - Zoek elkaars hart, zoek echt geestelijk leven Liturgie Voorzang Gez 121,1.2.3 Stil gebed Votum / groet Zingen Gez 121,4.7.9 Wet Zingen: Ps 96,1.4 Gebed Schriftlezing: - Joh 2,23-3,21 -

Nadere informatie

Preek 11 oktober 2009 Diever Thema: Het koninkrijk van God en de werkvloer Schriftlezing Kolossenzen 3:23-4:1 en Filemon

Preek 11 oktober 2009 Diever Thema: Het koninkrijk van God en de werkvloer Schriftlezing Kolossenzen 3:23-4:1 en Filemon 1 Preek 11 oktober 2009 Diever Thema: Het koninkrijk van God en de werkvloer Schriftlezing Kolossenzen 3:23-4:1 en Filemon Het koninkrijk van God en de werkvloer God koninkrijk is niet alleen voor het

Nadere informatie

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand.

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

God bestaat en Hij is belangrijk We hebben God nodig in ons leven Jezus: Zijn leven Jezus: Zijn dood Jezus: Zijn opstanding De Heilige Geest

God bestaat en Hij is belangrijk We hebben God nodig in ons leven Jezus: Zijn leven Jezus: Zijn dood Jezus: Zijn opstanding De Heilige Geest Basiscursus Christelijk geloof Module 1 Les 1: Les 2: Les 3: Les 4: Les 5: Les 6: Les 7: Les 8: God bestaat en Hij is belangrijk We hebben God nodig in ons leven Jezus: Zijn leven Jezus: Zijn dood Jezus:

Nadere informatie

Als je niet goed weet hoe je moet bidden, kun je het leren! Daarom gaan we in deze les kijken wat God ons te zeggen heeft over gebed.

Als je niet goed weet hoe je moet bidden, kun je het leren! Daarom gaan we in deze les kijken wat God ons te zeggen heeft over gebed. Les 2: Bidden. Bidden is praten met God. En dat heb je nodig, om Hem te leren kennen. Als je bidt kom je als het ware bij God in zijn huiskamer en ga je Hem dingen vertellen en vragen. Dan zal Hij ook

Nadere informatie

DE HERE VRAAGT VOLLEDIGE TOEWIJDING.

DE HERE VRAAGT VOLLEDIGE TOEWIJDING. DE HERE VRAAGT VOLLEDIGE TOEWIJDING. Zondag 32 / gehouden op 10-08-2008 / p.1 Liturgie: (middagdienst) Votum & groet Zi: Ld 95:1.2.3 (Liedboek) Gebed Schriftlezing: Titus 2:1-3:7 Zi: Gez. 178 (KGB) Preek:

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels. Artikel 1 t/m 5

De Dordtse Leerregels. Artikel 1 t/m 5 De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 1 Artikel 1 t/m 5 Werkboek 1 De Dordtse Leerregels Geschiedenis Het gaat in dit werkboek over de Dordtse Leerregels, of de vijf artikelen tegen de remonstranten. In het

Nadere informatie

Lieve gemeente, beste jongens en meisjes,

Lieve gemeente, beste jongens en meisjes, Lieve gemeente, beste jongens en meisjes, De preek gaat over: God was blij met Noach. Noach vond genade bij God. Noach was de Here God welgevallig. Dat merkte Noach (Gods knipoog), dat merkten de mensen

Nadere informatie

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (1)

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (1) Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (1) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de doop Bij de doop word je in water ondergedompeld of ermee besprenkeld.

Nadere informatie

Gebedsboek. voor dagelijks gebruik. Dinsdag

Gebedsboek. voor dagelijks gebruik. Dinsdag Gebedsboek voor dagelijks gebruik Gemaakt door club 12-14 Marije Hoekstra Indra de Vries Delia Postma Ekyoci Amisi Shabani Jentje Hansma Johan Gjaltema Mendé Bosma Femke Veenhuizen Elzerd Elzinga Gert

Nadere informatie

Neem nu even tijd om de Heilige Geest te vragen je te helpen bij deze studie en inzicht te geven in zowel het Woord als in je eigen leven.

Neem nu even tijd om de Heilige Geest te vragen je te helpen bij deze studie en inzicht te geven in zowel het Woord als in je eigen leven. Doel B: Relatie met Jezus de Koning : studenten ontwikkelen zich, vanuit een persoonlijke overtuiging, als leerling, vertrouweling en toegewijde volgeling van Jezus op elk terrein van hun leven. Doel van

Nadere informatie

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn?

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn? Voor 16 jaar en ouder! Zondag 24 Zondag 24 gaat over de goede werken. Zondag 24 vraag en antwoord 62, 63 en 64. Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk

Nadere informatie

Samen één in de liefde van Christus

Samen één in de liefde van Christus Samen één in de liefde van Christus Eerst twee voorbeelden: Je bent verliefd Je hebt elkaar lief Hoe laat je dat aan elkaar merken? * door een complimentje; * door tijd en aandacht; * door iets leuks te

Nadere informatie

TOEN GOD ALLES MAAKTE

TOEN GOD ALLES MAAKTE Bijbel voor Kinderen presenteert TOEN GOD ALLES MAAKTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: Bob Davies en Tammy S. Vertaald door: Erna van Barneveld

Nadere informatie

DOPEN. Th ema s N i e u w L e v e n M a as tri ch t. Geloven = dopen

DOPEN. Th ema s N i e u w L e v e n M a as tri ch t. Geloven = dopen Th ema s N i e u w L e v e n M a as tri ch t DOPEN Geloven = dopen Op veel plekken in de bijbel wordt gesproken over dopen. Maar als je onbekend bent met dopen, waar moet je dan beginnen? We hopen dat

Nadere informatie

Goede buren. Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam

Goede buren. Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam Goede buren Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam Voorganger: ds. Joke van der Neut Organist: Alex Hommel Orgelspel Welkom door ouderling van dienst Jan

Nadere informatie

Dienst van 25 juli 2010 Ds. Willemijn Bakkes Silogemeente, Utrecht,

Dienst van 25 juli 2010 Ds. Willemijn Bakkes Silogemeente, Utrecht, Dienst van 25 juli 2010 Ds. Willemijn Bakkes Silogemeente, Utrecht, Teksten: Gen. 18, 20-33 en Luc.11, 1-13 Vragen staat vrij. Heer, leer ons bidden De leerlingen vroegen aan Jezus; Heer, leer ons bidden.

Nadere informatie

Jezus en jij. Tekst: Willem de Vink. Illustraties: Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink

Jezus en jij. Tekst: Willem de Vink. Illustraties: Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink Jezus en jij Tekst: Willem de Vink Illustraties: Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink Vooraf Jezus en jij Minidagboek Vink, Willem de ISBN 978-90-8601-101-8 NUR 248, 707 Boekverzorging: Marian

Nadere informatie

07.2014 Deze studie bouwt voort op de studies God schiep de mens - Adam 1 en God schiep de vrouw - Eva 2 uit de studie Het ontstaan van de wereld.

07.2014 Deze studie bouwt voort op de studies God schiep de mens - Adam 1 en God schiep de vrouw - Eva 2 uit de studie Het ontstaan van de wereld. 07.2014 Deze studie bouwt voort op de studies God schiep de mens - Adam 1 en God schiep de vrouw - Eva 2 uit de studie Het ontstaan van de wereld. God schiep de vrouw, Eva, omdat Hij het niet goed vond

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het is bijzonder om te ontdekken, hoe veel overeenkomsten er zijn, tussen het verhaal van de opstanding zoals Matteüs dat vertelt, en het boek Daniël,

Nadere informatie

Doel van Bijbelstudie

Doel van Bijbelstudie Bijbelstudie Hebreeën 4:12 Want het woord Gods is levend en krachtig en scherper dan enig tweesnijdend zwaard en het dringt door, zó diep, dat het vaneen scheidt ziel en geest, gewrichten en merg, en het

Nadere informatie

WE LEZEN NU HOOFDSTUK 14, WAARIN HET LIEFDESPRINCIPE WORDT TOEGEPAST OP DE KERKDIENST IN KORINTE.

WE LEZEN NU HOOFDSTUK 14, WAARIN HET LIEFDESPRINCIPE WORDT TOEGEPAST OP DE KERKDIENST IN KORINTE. 1 Inleiding Als het erg druk wordt op straat, moet je het verkeer gaan regelen. In de jonge gemeente in de havenstad Korinte was het druk in de samenkomsten: er waren mensen die vol van de Geest allemaal

Nadere informatie

WANNEER, GOD, WANNEER?

WANNEER, GOD, WANNEER? INHOUDSOPGAVE Deel 1 Wanneer, God, wanneer? Inleiding...................................................... 7 1. Timing en vertrouwen...................................... 8 2. De juiste tijd................................................

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

Wapenuitrusting van God

Wapenuitrusting van God Wapenuitrusting van God Author : Emmanuel-Oliveiro [audio mp3="https://ccg.nu/wp-content/uploads/2014/05/140518.mp3"][/audio] Emmanuel doet de aftrap van de serie "Wapenuitrusting van God". Introductie

Nadere informatie

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31 1 januari OOGGETUIGE Johannes 20:30-31 Een nieuw jaar ligt voor ons. Wat er gaat komen, weten we niet. Al heb je waarschijnlijk mooie plannen gemaakt. Misschien heb je goede voornemens. Om elke dag uit

Nadere informatie

Vanwaar Hij komen zal. Geschreven door D. J. Steensma zaterdag, 09 april 2016 08:19

Vanwaar Hij komen zal. Geschreven door D. J. Steensma zaterdag, 09 april 2016 08:19 Velen hebben moeite met de tekenen en wonderen die in de Bijbel staan beschreven, ook met de opstanding van Christus uit de doden en met zijn hemelvaart. Maar als we daarmee moeite hebben, dan kunnen we

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht Lees : Mattheüs 18:21-35 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was,heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

Liturgie voor de scholendienst 2015

Liturgie voor de scholendienst 2015 Liturgie voor de scholendienst 2015 Kerk van de Nazarener & Christelijke Basisschool De Vliet Klaaswaal Zondag 1 februari Thema: Bestaat God (eigenlijk wel)? Welkomstwoord Uitleg over de kerk Kinderopwekking

Nadere informatie

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I Preek Gemeente van Christus, De mooiste dingen in het leven kun je niet als erfernis wegschenken Let er maar eens op. De belangrijkste dingen zijn geen erfstuk. Zeker, je kunt mooie spulletjes erven. Of

Nadere informatie

Welkom in de kerkschoolgezinsdienst van zondag 16 februari 2014. Organist Cornelis Jacobi

Welkom in de kerkschoolgezinsdienst van zondag 16 februari 2014. Organist Cornelis Jacobi Welkom in de kerkschoolgezinsdienst van zondag 16 februari 2014 Voorganger Organist Beamer ds Henk-Jan de Groot Cornelis Jacobi Welkom en mededelingen Zingen allemaal: - Goedemorgen welkom allemaal Goedemorgen,

Nadere informatie

Ik geloof (4) in de Heilige Geest. Preek over zondag 20 van de catechismus

Ik geloof (4) in de Heilige Geest. Preek over zondag 20 van de catechismus Ik geloof (4) in de Heilige Geest. Preek over zondag 20 van de catechismus Na wat we net gezegd en gezien hebben lijkt het antwoord van de catechismus misschien een beetje mager. Maar, zondag 20 is het

Nadere informatie

1) Gered worden is net zo gemakkelijk als een cadeau krijgen (Johannes 1:12)

1) Gered worden is net zo gemakkelijk als een cadeau krijgen (Johannes 1:12) Les 8 - Redding In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Heel veel mensen hebben er geen behoefte aan zich door Jezus te laten redden. Daarvoor hebben ze allerlei redenen. Bijvoorbeeld:

Nadere informatie