Zwakke Schakel. Nolle-Westduin

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zwakke Schakel. Nolle-Westduin"

Transcriptie

1 Zwakke Schakel Nolle-Westduin Nieuwsbrief 10 juli/augustus2009 Zomereditie Op de hoogte van de kustversterking in Vlissingen De vakanties zijn begonnen, het zonnetje schijnt en het strand ligt er netjes bij. Iedereen is klaar voor de zomer! Om de badgasten zo min mogelijk te storen, last het waterschap een zomerstop in. Tot 31 augustus wordt er niet gewerkt aan de kustversterking Nolle- Westduin, met uitzondering van het explosievenonderzoek achter de duinen (landzijde). In dit speciale nummer van de nieuwsbrief zijn we ook in zomerse sferen. Zo leest u wat iedereen gaat doen de komende maanden, welke leuke uitjes er zijn én kunt u met uw vakantiefoto een prijs winnen. Stand van zaken Begin deze maand is de zomerstop begonnen bij het werk aan Zwakke Schakel Nolle-Westduin. Dat betekent dat het werk tot 31 augustus stil ligt. Een goed moment om de balans op te maken: wat is er klaar en wat moet er nog gebeuren? Wat moet er nog gebeuren? Na de zomerstop staat het versterken van de duinen op de planning. Dit doen we door middel van zandsuppletie. Daarnaast maken we de aansluiting op de Boulevard, plaatsen we de keerwanden op de Nolledijk met banken, vergroten we het parkeerterrein Zwanenburg (tennisbaan), verbreden we de Burgmeester van Woelderenlaan, leggen we de rotonde aan de Bachlaan aan, creëren we nieuwe fiets- en wandelpaden, knappen we het parkeerterrein aan de Galgeweg op en leggen we het nieuwe parkeerterrein aan de Burgemeester van Woelderenlaan aan. De onderhandelingen met de grondeigenaar lopen nog bij het laatste parkeerterrein. We gaan ook nog een laag zand aanbrengen op de geasfalteerde dijk en het netjes inplanten met grassoorten. Zo ziet het er straks uit als een prachtige duin. De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan de kustversterking. Tijdens het werk zijn we ook veel verrassingen tegengekomen. Een vliegtuigbom, granaten en een te zachte grond. Het lijkt soms niet op te houden! Met het explosievenonderzoek zijn we nog steeds bezig, dat loopt tijdens de zomerstop nog een aantal weken door. Daarnaast hebben we een proefbelasting aangebracht (twee bergen zand) zodat we kunnen meten hoe stabiel de grond is. Ondanks alle ontwikkelingen, is er toch al veel gedaan. Hieronder vindt u een overzicht. Wat is er klaar? Het werk aan de dijk is bijna klaar. Aan de zeezijde is breuksteen geplaatst met gietasfalt en waterbouwasfalt. Aan de landzijde en op de kruin is open steenasfalt aangebracht. Dit asfalt maakt de dijk overslagbestendig. Dat zorgt ervoor dat de dijk niet bezwijkt als er tijdens een superstorm water overheen slaat. Behalve het werk aan de dijk is ook zes hectare bos gerooid, het parkeerterrein aan de President Rooseveltlaan uitgebreid, de overgangsconstructie afgemaakt en een stuk fietspad aangelegd bij de Kanovijver.

2 Wat doet u deze zomer? Het is zover: de zomer is begonnen! Twee maanden lang legt het waterschap het werk aan de kustversterking stil, zodat iedereen volop kan genieten van het strand. Wij zijn benieuwd wat u gaat doen deze zomer. Antoinette Vreeswijk, vakantieganger uit Vreeswijk: Wij komen ieder jaar genieten van de Zeeuwse kust en logeren dan in een huisje aan de Galgewei. Het gaat ons niet om het strand, maar om de streek. Er is hier zoveel te beleven: fietsen, wandelen, boulevards. Voor iedereen is er wat leuks te doen. Het is wel even wennen dat het gebied er nu anders uitziet dan vorig jaar. Maar ach, je bent al snel vergeten hoe het was. En tot nu toe hebben we helemaal geen last van de kustversterking. Meneer en mevrouw Van der Salm, omwonenden van het project: We hebben respect voor de kustversterking en accepteren ook dat er overlast is. Toch is het voor ons een ontzettende opluchting dat het werk nu tijdelijk stopt. De afgelopen maanden hebben we veel last gehad van het vrachtverkeer dat langs ons huis rijdt. Tijdens de zomer komen de kleinkinderen logeren en gaan we lekker vaak naar het strand. We wonen hier middenin een vakantiegebied, dus waarom zou je weg gaan?

3 Marc Serier, toezichthouder bij het waterschap: Nu de zomerstop bij Nolle-Westduin is begonnen, kan ik mooi wat administratie doen. Daarnaast ben ik nog met twee andere projecten bezig: een persleiding voor de N57 en een stuw op Bokkegat. Als ik straks vakantie heb, ga ik eerst ruim een week tarwe dorsen op een combine. Het wordt dus een werkvakantie! Daarna ga ik met het gezin vooral genieten van ons strandhuisje op Kamperland. Honden op het strand? Een aantal hondenbezitters vraagt zich af of ze op het Vlissingse strand nog kunnen lopen, nu er aan de kust gewerkt wordt. Het antwoord is: ja! U kunt nog heerlijk met de hond genieten van een strandwandeling. Woef Het werkterrein van het waterschap is iets verplaatst waardoor de overgang bij de Vijgheter bereikbaar blijft tot september. U kunt daar gewoon met de hond het strand op en komt dan direct op het hondenstrand bij Zwanenburg. Daarnaast hebben we een tijdelijk (gratis) parkeerterrein aangelegd onder aan de duinen bij de Galgeweg. Hiermee compenseren we onder andere de parkeerplaatsen bij de Vijgheter, waar vroeger veel mensen met honden gebruik van maakten. Dit terrein blijft ook tot september liggen.na de zomer start de zandsuppletie en verandert het werkgebied. Dat betekent dat de overgang bij de Vijgheter en het tijdelijke parkeerterrein worden opgeheven. U kunt dan wel het strand op bij de overgang Westduin (Galgeweg) en met een aangelijnde hond lopen naar het hondenstrand. Vanaf 15 september mag u weer met de hond op alle Vlissingse stranden komen.

4 Uw verhaal Het gebied Nolle-Westduin is meer dan alleen een waterkering. Veel mensen hebben een persoonlijk verhaal of herinnering bij het gebied. In deze nieuwsbrief besteden we hier iedere maand aandacht aan. Deze maand: Thomas Dreier. Kogels, granaten en een vliegtuigbom. De ene vondst bij Nolle-Westduin is nog spectaculairder dan de andere. Gelukkig hoeven we niet zelf te zoeken, daar hebben we een expert voor: Thomas Dreier. Samen met zijn collega s is hij al ruim vier maanden bezig met detectieonderzoek. Teamwerk Ik ben nooit bang, zegt Thomas stellig. In Duitsland én Nederland heb ik hiervoor speciale opleidingen gehad. En dat is te merken. Thomas is senior OCE deskundige. Dat betekent dat hij leiding geeft, bepaalt of iets gevaarlijk is en als enige de sleutel heeft van de container waar alle explosieven in bewaard worden. Samen met een kraanmachinist en een assistent gaat hij in een ploeg te werk. Op het project Nolle-Westduin werken ze met maximaal drie van dit soort teams tegelijkertijd. Kogels en vliegtuigbommen We scannen eerst digitaal de oppervlakte met sondes. Op een computer bekijk ik deze data met een speciaal programma. Hoe dat eruit ziet? Als een bont geheel van gekleurde vlekken. Geel en groen betekent dat er niks ligt. Is het rood of blauw, dan zit er metaalhoudende stukken in de grond. Dat kan een colablikje zijn, maar ook een granaat. Ik bepaal of we het gaan benaderen, dat doen we met een analoog apparaat op de plek zelf. Vervolgens graaft een kraan twintig of dertig centimeter af. Daarna meet ik weer en zo gaan we door tot we iets vinden. Tot nu toe is er al veel uit de grond gekomen; van kleine kogels tot een 1000 lbs (ongeveer 450 gram) vliegtuigbom. Willem Jan Buijs Vijand demotiveren Tijdens het interview wordt Thomas geroepen door een collega: ze hebben iets gevonden. Uit de grond komt een stuk metaal. Dat is een deel van een rioolpijp, voel maar, zegt Thomas. De randen zijn stomp. Als het een bomscherf is, dan zijn die veel scherper. De Duitsers wilden de vijand demotiveren, zorgen dat ze niet meer zouden vechten. Door de scherven van een bom raken veel mensen gewond, dat brengt het moraal omlaag. Een ander voorbeeld zijn kleine raketten die ik heb gevonden op een ander project. In die raketten zaten geen explosieven, maar pamfletten. Hierop stonden teksten als: Wat doe je hier, hou je niet van je familie? Dat moest de soldaten overtuigen om te stoppen met vechten.

5 Geen inloopspreekuur Tijdens de zomerstop is er geen inloopspreekuur. Woensdag 26 augustus zijn bezoekers weer welkom op het spreekuur. Bij vragen kunt u contact opnemen met het algemene telefoonnummer Op onze website vindt u meer informatie over het project, kijk op Of bezoek de informatiehoek in hotel Westduin, Westduin 1 in Vlissingen. Boem Nederland stukje veiliger Hoe bijzonder de verhalen ook zijn, de achtergrond blijft droevig. Er is hard gevochten in de Tweede Wereldoorlog en veel mensen zijn gestorven in de strijd, ook in Vlissingen. In dit gebied stonden bunkers en hebben de Duitsers versperringen op het strand gezet en afweergeschut. In heel Nederland zit er nog veel materiaal in de grond. Over een paar weken is Thomas waarschijnlijk klaar bij Zwakke Schakel Nolle-Westduin. Dan is in ieder geval weer een klein deel Nederland opgeruimd. Planning en nieuwsbrief In de nieuwsbrief zetten we altijd de laatste planning van het project. Helaas kunnen we op dit moment nog geen actuele planning maken, omdat het onzeker is hoe de zandsuppletie gaat plaatsvinden. Hiervoor moeten we de resultaten van de proefbelasting in augustus afwachten. We hopen in de volgende nieuwsbrief meer duidelijkheid te kunnen geven. Voor de direct betrokkenen organiseren we in augustus een informatiemiddag om bij te praten. Omdat het nu zomerstop is, komt de volgende nieuwsbrief pas in september uit. Excursies Tijdens de zomerstop zijn er geen excursies. In september plannen we waarschijnlijk weer nieuwe rondleidingen. Wilt u een kijkje achter de schermen krijgen? Hou dan de website in de gaten voor nieuwe data. Twitter Het begint langzaam aan populariteit te winnen: Twitter. Als waterschap mogen we natuurlijk niet achterblijven en hebben daarom al sinds enige tijd een account voor Nolle- Westduin. Het is te vinden onder de naam Zwakke Schakels. U vindt er korte berichtjes over het werk inclusief foto s. Kijk op

6 Een van de proefbelastingen Proefbelasting In het werkgebied liggen sinds kort twee grote, mysterieuze hopen grond. We vragen om uitleg aan Hans van der Sande, beleidsmedewerker planvorming waterkering en wegen bij het waterschap. Het is een proefbelasting, vertelt Hans. Hiermee meten we hoe de grond achter de duinen reageert als we er straks kuub zand op storten. En dat is nodig, want de grond is erg zacht. Daar kwamen we begin dit jaar achter, toen twee kranen wegzakten. Voordat we aan het project begonnen, hebben we natuurlijk gebruik gemaakt van onderzoek om te meten wat er in de grond zit. Dat zag er allemaal prima uit. Nadat de kranen wegzakten, hebben we extra onderzoek en boringen gedaan. Daaruit bleek dat er een laag veen in de grond zit. Dat is een probleem omdat veen voor tachtig procent uit water bestaat. Het werkt eigenlijk net als een broodje kroket, legt Hans uit. Als je daar in knijpt, loopt de vulling er aan de zijkanten uit. Dat werkt ook zo bij een zachte grond. Als we op een veenlaag veel zand leggen, dan loopt het water er aan de zijkant uit. Een paar meter verderop zie je dan de grond omhoog komen door het water. Dat willen we natuurlijk voorkomen! We hebben daarom eind juni twee grote bergen grond neergelegd op het terrein. We meten tot en met augustus hoe de ondergrond op dit zand reageert. Daarna kunnen we een werkwijze kiezen om de duinen te verbreden. Hans van der Sande Broodje kroket

7 Leuke uitjes Er is genoeg te doen deze zomer op en rondom het strand in Vlissingen. We hebben een paar leuke uitjes voor u op een rij gezet. Open Schelde (toernooi) Burgemeester van Woelderen- 27 juli t/m 2 augustus (tennis) laan 3, Vlissingen Stormbaan kinderen Strandpaviljoen Kon Tiki 30 juli (vanaf uur) Westduin The Juke Joints Panta Rhei in Vlissingen 2 augustus Midzomernachtmarkt Boulevards Vlissingen 7 augustus Samba/Zumba avond Strandpaviljoen Kon Tiki 8 augustus (vanaf uur) Westduin Nordic Walking De Kanovijver in Vlissingen Iedere vrijdag en zaterdag Info: Culi Club Westduin Golden Tulip Westduin Reserveren naar beschikbaarheid Koken aan ZEE Westduin 1 Koudekerke ( Woordzoeker

8 Fotowedstrijd Iedere nieuwsbrief roepen we mensen op om de mooiste foto Fons Wijnacker foto s op te sturen van het werk Nolle-Westduin. Deze keer zijn we op zoek naar de leukste vakantiefoto s op of rondom het strand bij de kustversterking. Heeft u dus een bijzondere foto, stuur hem in en maak kans op een cadeaubon. U kunt foto s sturen naar communicatie@wze.nl onder vermelding van uw naam en adres. De winnende foto drukken we af in de nieuwsbrief en plaatsen we op de website. Onder de inzendingen van vorige maand zat deze prachtige foto van Fons Wijnacker. Hij woont in de buurt van het project en komt regelmatig langs om de kustversterking vast te leggen. Met zijn foto wint hij een cadeaubon van Cinecity. Mooie foto Op de hoogte blijven Het waterschap houdt belangstellenden onder andere op de hoogte via nieuwsbrieven. Heeft u nog geen abonnement? Stuur een mailtje naar communicatie@wze.nl en geef aan dat u de nieuwsbrief over Nolle-Westduin graag wilt ontvangen. U kunt de nieuwsbrief ook per post aanvragen. Wie meer wilt weten over het project, kan ook in Hotel Westduin terecht. Hier is een informatiehoek ingericht. U vindt er onder andere de laatste nieuwsbrief, folders en een overzichtskaart van het werk. Daarnaast draait continu een film over het project. Ook in het gemeentehuis van Vlissingen ligt informatie over de Zwakke Schakel. Contact Heeft u naar aanleiding van deze nieuwsbrief nog vragen, opmerkingen of suggesties? Neem dan gerust contact met ons op. Inhoudelijke vragen: André Marinisse Vragen over planning en uitvoering: Coen Bertijn Vragen over voorlichting: Emilie Sturm Als u een klacht heeft over het werk en er niet uitkomt met bovenstaande medewerkers, kunt u contact opnemen met Joséphine van Belzen, klantcoördinator. Alle medewerkers zijn te bereiken op het algemene nummer: Colofon Het project Zwakke Schakels is een initiatief van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat (V&W). Het ministerie treedt op als financier en is verantwoordelijk voor de aansturing van de realisatie van de studies voor de zwakke schakels. De regierol bij het uitvoeren van de studies is weggelegd bij Provincie Zeeland vanwege de beleidsmatige rol in de ruimtelijke planvorming en toezichthoudende taken op de primaire waterkeringen en de ruimtelijke ordening. Waterschap Zeeuwse Eilanden voert het werk uit in nauw overleg met Rijkswaterstaat, projectbureau Zeeweringen, de gemeenten Veere en Vlissingen en de provincie Zeeland. juli/augustus2009 Tekst: Communicatie Foto s en vormgeving: Rudy Visser Bezoekadres Kanaalweg 1, 4337 PA Middelburg Postadres Postbus 1000, 4330 ZW Middelburg Telefoon: Telfax: info@wze.nl

Zwakke Schakel. Nolle-Westduin. Kust is weer sterk! Nieuwsbrief 14. oktober 2010

Zwakke Schakel. Nolle-Westduin. Kust is weer sterk! Nieuwsbrief 14. oktober 2010 Zwakke Schakel Nolle-Westduin sbrief 14 oktober 2010 Alle dijken en duinen in Nederland moeten een superstorm kunnen trotseren. We toetsen daarom iedere vijf jaar hoe sterk onze waterkering is. Tot 2015

Nadere informatie

Informatie over de versterking van de Noord-Hollandse kust Voor je spreekbeurt of werkstuk

Informatie over de versterking van de Noord-Hollandse kust Voor je spreekbeurt of werkstuk Informatie over de versterking van de Noord-Hollandse kust Voor je spreekbeurt of werkstuk De kust is (niet) veilig! De dijk aan de kust van Petten ziet er zo sterk en krachtig uit, maar toch is hij niet

Nadere informatie

Zwakke Schakel. West Zeeuws-Vlaanderen. Kustversterking

Zwakke Schakel. West Zeeuws-Vlaanderen. Kustversterking Zwakke Schakel West Zeeuws-Vlaanderen Kustversterking Alle dijken en duinen in Nederland moeten een superstorm kunnen trotseren. Iedere vijf jaar wordt daarom bekeken hoe sterk de waterkering is. Uit dit

Nadere informatie

Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu > Retouradres: pia Postadres: Postbus 1000 4330 ZW Middelburg Rijkswaterstaat Zeeland Projectbureau Zeeweringen pia Waterschap Scheldestromen Kanaalweg

Nadere informatie

Datum 15 november 2010 Onderwerp Strandcabines Westkapelle. Geachte heer/ mevrouw,

Datum 15 november 2010 Onderwerp Strandcabines Westkapelle. Geachte heer/ mevrouw, > Retouradres Pia Postadres: Postbus 1000 4330 ZW Middelburg Rijkswaterstaat Zeeland Projectbureau Zeeweringen Pia Waterschap Eilanden Kanaalweg 1 Zeeuwse Middelburg Pia Postadres: Postbus 1000 4330 ZW

Nadere informatie

VAKANTIE VOORBIJ: SCHOP IN DE GROND!

VAKANTIE VOORBIJ: SCHOP IN DE GROND! Nieuwsbrief augustus 2015 Verbreding N279 s-hertogenbosch-veghel VAKANTIE VOORBIJ: SCHOP IN DE GROND! Tot nu toe waren er nog weinig werkzaamheden te zien voor de ver bre - ding van de N279 tussen s-hertogenbosch

Nadere informatie

Waterdunen. Waterdunen is een groot recreatienatuurproject

Waterdunen. Waterdunen is een groot recreatienatuurproject De aanleg Waterdunen Waterdunen is een groot recreatienatuurproject in West Zeeuws- Vlaanderen. Het geeft de regio de kans om de leefbaarheid op de lange termijn te waarborgen. Dit gebeurt door te investeren

Nadere informatie

Nieuwsbrief 11, Zwakke Schakels Zeeland juli 2007

Nieuwsbrief 11, Zwakke Schakels Zeeland juli 2007 1 Nieuwsbrief 11, Zwakke Schakels Zeeland juli 2007 West Zeeuwsch-Vlaanderen Ontwerp-Kustversterkingsplan verwacht in september Fase 2 van de planstudie Zwakke schakels West Zeeuwsch-Vlaanderen nadert

Nadere informatie

Nieuwsbrief 14, september 2010

Nieuwsbrief 14, september 2010 Stichting WoonMere Nieuwsbrief 14, september 2010 Redactie: Mariska Elfrink Hallo allemaal, Eindelijk is het dan gebeurt: we zijn verhuist naar ons eigen appartement! Inmiddels wonen we hier alweer een

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Groot onderhoud N473 in Delft

Veelgestelde vragen Groot onderhoud N473 in Delft Veelgestelde vragen Groot onderhoud N473 in Delft 1. Werkzaamheden Wat gaat er gebeuren? De provincie Zuid-Holland voert vanaf het voorjaar van 2015 groot onderhoud uit aan de N473. De N473 loopt van de

Nadere informatie

Tandartspraktijk Hoek verder als Mondmedicentrum Tiel

Tandartspraktijk Hoek verder als Mondmedicentrum Tiel Tandarts Hoek Konijnenwal 23 4001 HA Tiel T. 0344 61 62 40 Tandartspraktijk Hoek verder als Mondmedicentrum Tiel Geachte heer/mevrouw, Al enige tijd werken Tandartspraktijk Hoek, Tandartspraktijk G. van

Nadere informatie

Van Zwakke Schakels naar sterke kust

Van Zwakke Schakels naar sterke kust Van Zwakke Schakels naar sterke kust Informatiebijeenkomst 24 april 2013 Programma De opgave (Bert Kappe) Wat gaan we doen (Anita Willig-Kos) Aanbesteding en aanleg (Menno Steenman) Inspraak en Ruimtelijke

Nadere informatie

Melkweg. Een dagje ouder. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Ouder worden

Melkweg. Een dagje ouder. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Ouder worden Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Een dagje ouder Ouder worden Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Een dagje ouder, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern

Nadere informatie

verslag Rijkswaterstaat Zeeland, district Westerschelde: B. Kint Gemeente Terneuzen: R. Bracke Waterschap Zeeuws Vlaanderen: B.

verslag Rijkswaterstaat Zeeland, district Westerschelde: B. Kint Gemeente Terneuzen: R. Bracke Waterschap Zeeuws Vlaanderen: B. Verslag ',;,..,Ministerie van Verkeer en Waterstaat Di rectoraat-generaal Rij kswaterstaat Deelnemers Rijkswaterstaat Zeeland, district Westerschelde: B. Kint Gemeente Terneuzen: R. Bracke Waterschap Zeeuws

Nadere informatie

ROFFELTJE. Hij ziet het niet

ROFFELTJE. Hij ziet het niet Spechtstraat 49, 3853 VA, Ermelo, 0341-552284 ROFFELTJE > Hij ziet het niet Vol vertrouwen legt hij zijn kleine bruine handjes in die van mij. Ik heb zwarte Piet gezien vertelt hij me met glanzende bruine

Nadere informatie

Rijkswaterstaat T.a.v. de heer P. Vollenberg Postbus 1000 4330 ZW MIDDELBURG. Terneuzen, 16 oktober 2006. Betreft: tijdelijke vrijstelling artikel17

Rijkswaterstaat T.a.v. de heer P. Vollenberg Postbus 1000 4330 ZW MIDDELBURG. Terneuzen, 16 oktober 2006. Betreft: tijdelijke vrijstelling artikel17 Postadres: Postbus 35,4530 AA Terneuzen telefoon 0115-455 000, fax 0115-618 429 Bezoekadres: Oostelijk Bolwerk 4, Terneuzen E-mail: gemeente@terneuzen.nl Internet: www.terneuzen.nl Bij beantwoording a.u.b.

Nadere informatie

15. eten moet je toch

15. eten moet je toch GRATIS voorproefje 15. eten moet je toch Uitnodigen Ik zal zorgen dat ik honger heb. Hou het eenvoudig, hoor! Ik eet alles. Ik ben niet zo n moeilijke eter. Maar verder eet ik alles! Je ziet me wel verschijnen.

Nadere informatie

Voorwoord. aanvulling voor de natuur- en recreatiemogelijkheden,

Voorwoord. aanvulling voor de natuur- en recreatiemogelijkheden, DE ZANDMOTOR van zand naar land De provincie Zuid-Holland is één van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld. Het ligt grotendeels onder zeeniveau. Met het veranderende klimaat komt van verschillende kanten

Nadere informatie

WELKOM. op de NVN Themadag (Pre) dialyse en je sociale leven. 14 september 2013

WELKOM. op de NVN Themadag (Pre) dialyse en je sociale leven. 14 september 2013 1 WELKOM op de NVN Themadag (Pre) dialyse en je sociale leven 14 september 2013 2 Mededelingen Gelieve uw mobiele telefoon uit te schakelen 3 Ochtendprogramma 10.30 10.45 Welkom 10.45 10.50 Ludiek filmpje

Nadere informatie

Merewade PrO-krant Tekening: Beau (1)

Merewade PrO-krant Tekening: Beau (1) Merewade PrO-krant Tekening: Beau (1) Schoolvoetbal Deel 1 Op vrijdag 22 mei 2015 was het jaarlijkse pro Talents! We waren begonnen met de eerste wedstrijd het begon in een keer goed. We hadden alles gewonnen

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

Zonder DIJKEN Zwemmen hier VISSEN. Kom kijken bij de Texelse dijk in uitvoering

Zonder DIJKEN Zwemmen hier VISSEN. Kom kijken bij de Texelse dijk in uitvoering Zonder DIJKEN Zwemmen hier VISSEN Kom kijken bij de Texelse dijk in uitvoering Aan het werk voor droge voeten Misschien zag je het al meteen toen je op Texel aankwam met de boot: hier wordt gewerkt aan

Nadere informatie

Het is herfst in de poppenkast. door Nellie de Kok

Het is herfst in de poppenkast. door Nellie de Kok Het is herfst in de poppenkast door Nellie de Kok 1 Het is herfst in de poppenkast door Nellie de Kok Samenvatting Jan en Katrijn gaan naar het bos om spullen te zoeken voor de herfsttafel. Als Jan in

Nadere informatie

Verslag informatiebijeenkomst uitvoering versterken zwakke schakel in dijk en duinen tussen Westkapelle en Domburg Opening

Verslag informatiebijeenkomst uitvoering versterken zwakke schakel in dijk en duinen tussen Westkapelle en Domburg Opening Verslag informatiebijeenkomst uitvoering versterken zwakke schakel in dijk en duinen tussen Westkapelle en Domburg 17 maart 2008, 19.00 uur, gemeentehuis Veere te Domburg Opening De heer Bostelaar, wethouder

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

Een van de agenten komt naar hem toe. Nou, het is me het dagje wel, zegt hij. Nu zijn er toch rellen in de stad.

Een van de agenten komt naar hem toe. Nou, het is me het dagje wel, zegt hij. Nu zijn er toch rellen in de stad. Een dode De voetbalwedstrijd is afgelopen. Het stadion is bijna leeg. Het is koud, de zon schijnt bleek. Munck staat op de tribune van vak H en staart naar de dode man op de bank. Wat vreselijk, denkt

Nadere informatie

Zonder DIJKEN Zwemmen hier VISSEN. Welkom bij de Waddenzeedijk

Zonder DIJKEN Zwemmen hier VISSEN. Welkom bij de Waddenzeedijk Zonder DIJKEN Zwemmen hier VISSEN Welkom bij de Waddenzeedijk Aan het werk voor droge voeten Misschien zag je het al meteen toen je op Texel aankwam met de boot: hier wordt gewerkt aan de dijk. In opdracht

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug, want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

BINNENSUIS Jehudi van Dijk

BINNENSUIS Jehudi van Dijk BINNENSUIS Jehudi van Dijk Op het toneel staat een vrouw. Ze draagt gewone kleren en ze heeft een horloge om. Ook staat er een stoel en een prullenbak en ligt er een pluisje op de grond. Ik denk altijs

Nadere informatie

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt?

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? Beste kinderen, Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? In mijn vrije tijd ben ik natuurgids. Met mijn verrekijker en vergrootglas trek ik naar allerlei plekjes om de natuur

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 8 Oktober/november 2014 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF LTC DE SCHELDE

NIEUWSBRIEF LTC DE SCHELDE NIEUWSBRIEF LTC DE SCHELDE Sluitingsdatum nieuwe kopij: 15 juli 2015 Jaargang 3 nr. 5 Juni 2015 redactie@ltcdeschelde.nl MINI/MAX toernooi 2015 Op 21 juni gaan jong en oud het z.g. MINI/MAXI toernooi spelen.

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer Deze les gaat over praten in de wachtkamer. Een man, meneer Wong, gaat naar de huisarts. Hij moet even wachten. Hij zit in de wachtkamer. Er zitten veel mensen.

Nadere informatie

Aanwijzing: Lees de verhalen op de borden boven de kist goed; er staan aanwijzingen op. Kijk goed in de kist. Valt je daar iets bijzonders op?

Aanwijzing: Lees de verhalen op de borden boven de kist goed; er staan aanwijzingen op. Kijk goed in de kist. Valt je daar iets bijzonders op? Ondergronds Opdrachten groepen 5, 6 en 7 In Ondergronds gaan kinderen aan de slag als een echte archeoloog. Ondergronds is een reconstructie van een archeologische opgraving. De leerlingen werken met echte

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

De arme man en zijn parkiet

De arme man en zijn parkiet De arme man en zijn parkiet deel 3/3 Iedereen op straat is blij dat de arme straatmuzikant niet arm meer is. s Avonds brengt hij zijn volle buideltjes met geld naar de bank. Dat is heel veel en thuisgekomen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven Moerenburg- Inhoud: Zichtbare resultaten Kavelruil Heukelom 6 Kavelruil belangrijk voor realisatie doelstellingen Toekomstige plannen Deelname aan de Nationale Natuurwerkdag Procesmanager Nellie Raedts

Nadere informatie

Liturgie voor de scholendienst 2015

Liturgie voor de scholendienst 2015 Liturgie voor de scholendienst 2015 Kerk van de Nazarener & Christelijke Basisschool De Vliet Klaaswaal Zondag 1 februari Thema: Bestaat God (eigenlijk wel)? Welkomstwoord Uitleg over de kerk Kinderopwekking

Nadere informatie

VOORWOORD. Aantrekkelijk Petten. Zelden heeft een badplaats zulke verborgen talenten gehad als Petten. Hier liggen zoveel onbenutte mogelijkheden,

VOORWOORD. Aantrekkelijk Petten. Zelden heeft een badplaats zulke verborgen talenten gehad als Petten. Hier liggen zoveel onbenutte mogelijkheden, VOORWOORD Aantrekkelijk Petten Zelden heeft een badplaats zulke verborgen talenten gehad als Petten. Hier liggen zoveel onbenutte mogelijkheden, hier is de kans op een prachtige metamorfose zo groot: gemeente

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou.

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou. JUST BE YOU.NL Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen Marian Palsgraaf - www.justbeyou.nl Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. Mijn passie is mensen te helpen

Nadere informatie

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren Welzijn op recept Welkom bij SWOA. Uw huisarts heeft u met ons in contact gebracht. De dokter kan u op dit moment geen passende behandeling (meer) bieden. Toch voelt u zich niet lekker, of heeft u pijn.

Nadere informatie

t Paelsteenveld, Geef ons uw idee

t Paelsteenveld, Geef ons uw idee t Paelsteenveld, Geef ons uw idee A. Inleiding t Paelsteenveld is een 10 hectare groot park in de kustgemeente Bredene. De dahliatuin telt variëteiten uit alle windstreken die s zomers de omgeving opfleurt.

Nadere informatie

Vrije tijd. Walcheren Juni 15

Vrije tijd. Walcheren Juni 15 Walcheren Juni 15 Middelburg: 1, 2, 3 en 4 juni Vrije Tijd Walcheren gaat weer mee doen met de Avond4daagse. Vier avonden achter elkaar 5 kilometer wandelen. Wie doet er mee? Er hebben zich al een aantal

Nadere informatie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie Zaken voor mannen Verhalen van mannen met epilepsie Introductie Niet alle mannen vinden het prettig om over hun gezondheid te praten. Ieder mens is anders. Elke man met epilepsie ervaart zijn epilepsie

Nadere informatie

EXTREME MAKE-OVER in winkelcentrum Amsterdamse Poort. Je moet er even doorheen kijken

EXTREME MAKE-OVER in winkelcentrum Amsterdamse Poort. Je moet er even doorheen kijken EXTREME MAKE-OVER in winkelcentrum Amsterdamse Poort Je moet er even doorheen kijken EXTREME MAKE-OVER in winkelcentrum Amsterdamse Poort Op 8 januari 2007 gaat de eerste schep in de grond. Dan wordt begonnen

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Verslag. 2 1400 meter ligt te laag en moet verhoogd worden: is dat zowel aan de west- als oostkant?

Verslag. 2 1400 meter ligt te laag en moet verhoogd worden: is dat zowel aan de west- als oostkant? Aan aan- en afwezigen en tijd bespreking, 20.00 uur Plaats bespreking Het Plashuis, Noorden Projectnummer 01.0638 E-mail noordsedorpsweg @waternet.nl Aanwezig bewoners en geïnteresseerden Onderwerp bespreking

Nadere informatie

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij Rijk Phileas Fogg is een vreemde man. Hij is erg rijk. Maar niemand weet hoe hij aan zijn geld komt. Een baan heeft hij namelijk niet. Toch woont hij in een groot huis, midden in Londen. In zijn eentje.

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie

Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Dick de Wilde

Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Dick de Wilde Memo Werkgroep Kennis Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat Projectbureau Zeeweringen Betreft Stormschade kreukelberm Westkapelle Afschrift aan WG Kennis, pb-overleg,

Nadere informatie

Beste ouders, Agenda:

Beste ouders, Agenda: Beste ouders, Op 3 december krijgen we bezoek van een inspecteur. We hebben vorig jaar voor de derde keer onder de eindnorm gescoord bij de Cito-toets en dan krijg je als school een inspectiebezoek. Oorzaken

Nadere informatie

Les 2: Voorspellen Tekst: Veilig in het verkeer. Introductiefase: 2. Vraag: "Kan iemand zich nog herinneren wat de bedoeling was bij het voorspellen?

Les 2: Voorspellen Tekst: Veilig in het verkeer. Introductiefase: 2. Vraag: Kan iemand zich nog herinneren wat de bedoeling was bij het voorspellen? Les 2: Voorspellen Tekst: Veilig in het verkeer "Welkom:... " Introductiefase: 1. "Vorige week zijn we begonnen met voorspellen." 2. Vraag: "Kan iemand zich nog herinneren wat de bedoeling was bij het

Nadere informatie

Onderzoek Alcohol en Zwangerschap

Onderzoek Alcohol en Zwangerschap Pagina 1 Onderzoek Alcohol en Zwangerschap Juni 2011 - Nieuwsbrief Nr 3 Beste verloskundige en assistente, Dit is de derde nieuwsbrief over het onderzoek Alcohol en Zwangerschap van het Nederlands Instituut

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer Deze les gaat over praten in de wachtkamer. Meneer Bashir gaat naar de huisarts. Hij moet even wachten. Hij zit in de wachtkamer. Er zitten veel mensen. Ze praten.

Nadere informatie

Nieuwsbrief 06. Woensdag 11 november 2015

Nieuwsbrief 06. Woensdag 11 november 2015 Nieuwsbrief 06 Woensdag 11 november 2015 Agenda: Woensdag 11 november: Sint-Maarten Maandag 16 november: Eco-bakken worden weer geleegd Dinsdag 17 november: MR-vergadering Dinsdag 24 november: 19.30 21.00

Nadere informatie

1. Wat doe jij het liefst om je te ontspannen? (meerdere antwoorden mogelijk) 46%

1. Wat doe jij het liefst om je te ontspannen? (meerdere antwoorden mogelijk) 46% Relaxmomenten Een moment voor jezelf inplannen schiet er wel eens bij in. 50% 4 40% 3 30% 2 20% 1 10% 0% Toelichting: 17% 1. Dagje naar de spa 1. Wat doe jij het liefst om je te ontspannen? (meerdere antwoorden

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Nieuws van het KDV. April 2011. Inhoud

Nieuwsbrief. Nieuws van het KDV. April 2011. Inhoud Nieuwsbrief April 2011 Inhoud Nieuws van het Kinderdagverblijf Nieuws van de Humpie Dumpie Nieuws van de BSO Ook nog even dit Versje Colofon Dit is de nieuwsbrief van april 2011. In deze nieuwsbrief vindt

Nadere informatie

~!~!~ Ministerie van lnfrasrrucruur en Milieu

~!~!~ Ministerie van lnfrasrrucruur en Milieu ti Rijkswaterstaat ~!~!~ Ministerie van lnfrasrrucruur en Milieu verslag Verslag van bespreking Deelnemers 6 e Voortgangsoverleg Oesterdam Zuid Contract 31051225 5 juli 2012 Peter den Otter (Zeeweringen)

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Het nieuwe Koningin Wilhelmina

NIEUWSBRIEF Het nieuwe Koningin Wilhelmina NIEUWSBRIEF Het nieuwe Koningin Wilhelmina 1 In dit nummer 2. De gemeente laat weten 2. Veilig en weer goed zicht 3. Pendelbus is succes 3. Interne verhuizing loopt goed 4. Mevr. Reijneke over haar interne

Nadere informatie

Mr Dim Turkije Zuid-Egeïsche kust Göcek

Mr Dim Turkije Zuid-Egeïsche kust Göcek Mr Dim Turkije Zuid-Egeïsche kust Göcek 1. Algemene informatie Eliza was here - Mr Dim - /turkije/_zuid-egeische_kust/gocek_/mr_dim.htm 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Mr Dim - (Turkije Zuid-Egeïsche

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk bij Carintreggeland

Vrijwilligerswerk bij Carintreggeland Vrijwilligerswerk bij Carintreggeland Meld u ook aan als vrijwilliger! 2 Het waarom van vrijwilligerswerk De één doet het om een zinvolle bijdrage te leveren aan de maatschappij. De ander doet het om andere

Nadere informatie

Het maken van herfst foto s.

Het maken van herfst foto s. Het maken van herfst foto s. Hallo en welkom terug. In deze blog zou ik het graag willen hebben over het veranderen van kleuren in foto s, om deze zo beter overeen te laten komen met de perceptie van een

Nadere informatie

Nieuwsflits juli 2014

Nieuwsflits juli 2014 Nieuwsflits juli 2014 Samen bouwen in Vertrouwen Nog maar een kleine 2 weken en dan is het vakantie wat is het weer enorm snel gegaan. En wat hebben we allemaal weer ontzettend veel geleerd! Vanaf deze

Nadere informatie

Mascha Pijnenborg. Naast een nieuwe outfit, hoort daar ook een natuurlijk ook nieuwe fiets bij. Deze fiets kon ik begin januari op gaan halen!

Mascha Pijnenborg. Naast een nieuwe outfit, hoort daar ook een natuurlijk ook nieuwe fiets bij. Deze fiets kon ik begin januari op gaan halen! Nieuwsbrief Mascha Pijnenborg Uitgave 1, 2011 Nieuw jaar, nieuwe ploeg, nieuwe fiets Een nieuw jaar is begonnen! Mijn oude ploeg bestaat nu écht niet meer en ik start nu officieel bij het nieuwe Dolmans

Nadere informatie

College van Burgermeester en Wethouders Gemeente Heemstede ^ mi 2011 Afdeling Jeugd en Gezin Postbus 352 2100 AJ Heemstede

College van Burgermeester en Wethouders Gemeente Heemstede ^ mi 2011 Afdeling Jeugd en Gezin Postbus 352 2100 AJ Heemstede College van Burgermeester en Wethouders Gemeente Heemstede ^ mi 2011 Afdeling Jeugd en Gezin Postbus 352 2100 AJ Heemstede 23 juni 2011 Ons kenmerk: 2011-072 Betreft: subsidieaanvraag Geachte meneer /

Nadere informatie

ing. J. Perquin. 14 oktober 2005 PZST-B informatie dijkversterking Scheldeboulevard 2006

ing. J. Perquin. 14 oktober 2005 PZST-B informatie dijkversterking Scheldeboulevard 2006 Ministerie van Verkeer en Waterstaat Rijkswaterstaat Contactpersoon ing. J. Perquin Datum 14 oktober 2005 Ons kenmerk PZST-B-05159 corn Onderwerp informatie dijkversterking Scheldeboulevard 2006 Doorkiesnummer

Nadere informatie

Eikenhorst (kliniek) Informatie voor patiënten. Eikenhorst

Eikenhorst (kliniek) Informatie voor patiënten. Eikenhorst Eikenhorst (kliniek) Informatie voor patiënten Eikenhorst Je komt mogelijk binnenkort op Eikenhorst. Daar is alles anders en nieuw vergeleken met waar je nu woont. Om je te laten wennen aan al dat nieuwe,

Nadere informatie

PROFIEL TOERISTISCHE EN INFORMELE TAALVAARDIGHEID

PROFIEL TOERISTISCHE EN INFORMELE TAALVAARDIGHEID PROFIEL TOERISTISCHE EN INFORMELE TAALVAARDIGHEID Instructies voor de examinator Afname-instructies DEEL C: Mondeling gedeelte Voorbeeldexamen 3 Inhoudsopgave Het boekje bevat de volgende onderdelen: ~

Nadere informatie

Mirjam Ngoy-Verhage. om het vol te houden

Mirjam Ngoy-Verhage. om het vol te houden Mirjam Ngoy-Verhage 10 PEPPERS om het vol te houden Uitgeverij Jes! is een samenwerking tussen Uitgeverij Boekencentrum en de HGJB. Kijk voor meer informatie op www.jesvoorjou.nl. Naast deze 10 peppers

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over de aanleg van glasvezel in BOEKEL

Veel gestelde vragen over de aanleg van glasvezel in BOEKEL Veel gestelde vragen over de aanleg van glasvezel in BOEKEL Wij vragen uw begrip tijdens de werkzaamheden In december 2012 is Glasvezel Boekel begonnen met de aanleg van het glasvezelnetwerk in Boekel.

Nadere informatie

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw.

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. De Specht Er zijn verschillende soorten spechten: de groene, de zwarte en

Nadere informatie

Nieuwsbrief Lekkanaal/3 e kolk Beatrixsluis Juli 2016

Nieuwsbrief Lekkanaal/3 e kolk Beatrixsluis Juli 2016 Nieuwsbrief Lekkanaal/3 e kolk Beatrixsluis Juli 2016 In deze nieuwsbrief vindt u meer informatie over de voorbereidingen en de uiteindelijke aanleg van de 3 e kolk Beatrixsluis en de verbreding van het

Nadere informatie

zomer Vakantie zomer

zomer Vakantie zomer NieuwsBrief nr.3, 2011 Naar Binnen Beste lezer, Het is weer tijd voor de zomer. In het midden van Nederland is afgelopen week de zomervakantie begonnen. De kinderen hebben zes weken geen school. Zes weken

Nadere informatie

Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm

Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm In 2011 gingen mijn man en ik 10 dagen op vakantie naar Cyprus. Toen we geland waren, stond er een taxi klaar, om ons naar ons vakantieverblijf, te brengen.

Nadere informatie

1. Nooit in orde! Wat moeten wij met u nu aanvangen? Wat moeten wij met u nu doen? Gade gij nu nooit eens luisteren? Ge zijt echt niet te doen!

1. Nooit in orde! Wat moeten wij met u nu aanvangen? Wat moeten wij met u nu doen? Gade gij nu nooit eens luisteren? Ge zijt echt niet te doen! 1. Nooit in orde! Wat moeten wij met u nu aanvangen? Wat moeten wij met u nu doen? Gade gij nu nooit eens luisteren? Ge zijt echt niet te doen! Ge zijt nooit in orde! Ge zijt altijd te laat! Ge zijt nooit

Nadere informatie

SAMUEL VAN DER MEER. De Ontsnapte Joden

SAMUEL VAN DER MEER. De Ontsnapte Joden SAMUEL VAN DER MEER De Ontsnapte Joden De inval Het is een zonnige dag. Bram en Theo zijn een spelletje aan het spelen, maar ze moeten eigenlijk allang naar bed. Papa zegt tegen Bram: Bram, je moet naar

Nadere informatie

Handhaven oostelijke loswal Schelphoek (dijkpaal 75)

Handhaven oostelijke loswal Schelphoek (dijkpaal 75) {, I 1.. Memo Werkgroep Kennis Ministerie van Verkeer en Waterstaat Rijkswaterstaat Aan Simon Vereeke Pol van de Rest Bas van Liere Van Projectbureau Datum Februari 2008 Zeeweringen Doorkiesnummer Bijlagen

Nadere informatie

Vanuit de groep van Carina/Ellen De ouderkring van volgende week donderdag 19 mei gaat NIET door! Een nieuwe datum volgt nog.

Vanuit de groep van Carina/Ellen De ouderkring van volgende week donderdag 19 mei gaat NIET door! Een nieuwe datum volgt nog. Vanuit het team Langs deze weg kondigen wij het vertrek van onze gewaardeerde collega Jordi Erbé aan. Jordi gaat dichter bij huis, in Amersfoort, werken. Hij wil alle kinderen en ouders onwijs bedanken

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

November 2010. Nieuwsbrief 1

November 2010. Nieuwsbrief 1 Nieuwsbrief 1 Finse, Noorwegen Hallo! Welkom bij mijn eerste echte nieuwsbrief. Mijn intentie is om ongeveer elke 2 a 3 maanden een nieuwsbrief te maken met mijn belevenissen. Ik kreeg dit idee van mijn

Nadere informatie

Hier is die dan de allereerste Nieuwsbrief van 2012!!!

Hier is die dan de allereerste Nieuwsbrief van 2012!!! Nieuwsbrief 2 Hier is die dan de allereerste Nieuwsbrief van 2012!!! De schoolvakanties zijn binnenkort achter de rug. Wij hopen dat jullie een heerlijke vakantie hebben gehad. Wij hebben als brigade niet

Nadere informatie

Werkzaamheden en afsluiting viaduct Zeisterweg/Odijkerweg Werkzaamheden tunneltje Rijnwijcksewetering en Ecotunnel Kromme Rijn

Werkzaamheden en afsluiting viaduct Zeisterweg/Odijkerweg Werkzaamheden tunneltje Rijnwijcksewetering en Ecotunnel Kromme Rijn Retouradres: Postbus 20, 3980 CA Bunnik Aan de bewoner(s)/gebruiker(s) van dit pand Projectnaam A12 Utrecht Lunetten - Veenendaal Uw referentie Onze referentie Behandeld door Telefoon direct E-mail PvB-OM-B-1129-RBO

Nadere informatie

December. Tot dan, en pakt elkaar ondertussen allemaal ne keer goed vast! Veel liefs, de groepsleiding

December. Tot dan, en pakt elkaar ondertussen allemaal ne keer goed vast! Veel liefs, de groepsleiding December Normaal gezien beperkt dit voorwoord zich tot de nodige informatie, liefst melig geschreven en met af en toe een verwijzing naar de fratsen van de leiding. Normaal gezien doen wij als Vincies

Nadere informatie

Afschrift Deelnemers, L. Boom, A. Hoekstra, M.J.C. Kroon, M. Koelmans, E. van Dijke en SeCr'etariêraf' Doorkiesnummer 0113-241358.

Afschrift Deelnemers, L. Boom, A. Hoekstra, M.J.C. Kroon, M. Koelmans, E. van Dijke en SeCr'etariêraf' Doorkiesnummer 0113-241358. Verslag Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat Directie Zeeland Deelnemers RJ. de Rijk (Waterschap "Hulster Ambacht"). A. Maranus, L.A. Van Hese,(voorzitter), M. Meulblok,

Nadere informatie

INFOBROCHURE Schouwen-Duiveland

INFOBROCHURE Schouwen-Duiveland INFOBROCHURE Schouwen-Duiveland SCHOUWEN-DUIVELAND KLIMAATBESTENDIG Het klimaat verandert, de zeespiegel stijgt en de neerslag neemt toe. Studies brachten de huidige en toekomstige uitdagingen in kaart,

Nadere informatie

Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag.

Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag. Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag. Onze vragen: 1. Wanneer bent u met uw schrijfcarrière begonnen? 8 jaar geleden ben ik begonnen met het schrijven.

Nadere informatie

Interview met meneer Demmers (onderwijsassistent) Meneer Demmers, wie is hij? Wat doet hij? En waarom?

Interview met meneer Demmers (onderwijsassistent) Meneer Demmers, wie is hij? Wat doet hij? En waarom? INTERVIEWS Om de mensen van het onderwijs ondersteunend personeel die op het Dalton College werken iets beter te leren kennen, zijn er interviews met een aantal medewerkers gehouden. Hier volgen ze! Interview

Nadere informatie

Kwaliteitssysteem Zorgboerderijen

Kwaliteitssysteem Zorgboerderijen Jaarverslag November 2012 - december 2012 Boerderijnummer: 1576 Kwaliteitssysteem Zorgboerderijen Versie 4.1, juni 2011. Federatie Landbouw en Zorg Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar

Nadere informatie

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie.

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. De cliënt krijgt een groot vel papier en kleurkrijt. De opdracht is: Teken je gezin van herkomst rond de etenstafel. Een werkvorm

Nadere informatie

Naam: Emil Idema Klas: B1D Schooljaar: 2009/2010 Naam van de school: Jan Arentsz Titel: Stage verslag Naam en adres van het bedrijf: Hollandia

Naam: Emil Idema Klas: B1D Schooljaar: 2009/2010 Naam van de school: Jan Arentsz Titel: Stage verslag Naam en adres van het bedrijf: Hollandia Naam: Emil Idema Klas: B1D Schooljaar: 2009/2010 Naam van de school: Jan Arentsz Titel: Stage verslag Naam en adres van het bedrijf: Hollandia archeologen, Tuinstraat 27a, 1544 RS Zaandijk Inhoudsopgave

Nadere informatie