Software hoofdstuk Wat is de functie van een besturingssysteem? 2. Welke hoofdtaken heeft het besturingssysteem?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Software hoofdstuk 1. 1. Wat is de functie van een besturingssysteem? 2. Welke hoofdtaken heeft het besturingssysteem?"

Transcriptie

1 Software hoofdstuk 1 1. Wat is de functie van een besturingssysteem? Een besturingssysteem ( in het Engels operating system of afgekort OS) is een programma (meestal een geheel van samenwerkende programma's) dat na het opstarten van een computer in het geheugen geladen wordt en de Software aanstuurt. Het fungeert als een medium tussen de Software en de computergebruiker met als opzet dat de gebruiker programma's op een gemakkelijke en/of efficiënte manier kan uitvoeren. 2. Welke hoofdtaken heeft het besturingssysteem? Het opstarten van het systeem; er wordt gezorgd dat alle benodigde bestanden worden geladen. Het verdelen van toegang tot systeembronnen (RAM-geheugen, opslag, printer etc.) tussen actieve programma's. Actieve programma's de mogelijkheid bieden om een gebruikersinterface weer te geven. Vrijwel elk besturingssysteem heeft ook zelf een gebruikers-interface. Voorbeelden zijn de DOS-prompt en Windows Verkenner. Programma's uitvoeren. Het uit te voeren programma wordt naar het interne geheugen geschreven. De processor voert de opdracht uit. Communicatie met randapparatuur Invoer: via randapparaten zoals het toetsenbord en de muis moet correct verwerkt worden. Uitvoer: via randapparaten zoals de monitor en de printer, deze moeten de juiste instructies krijgen. Geheugenbeheer: Intern geheugen: indeling en gebruik ervan door een of meer applicaties. Extern geheugen: Organisatie voor opslag van gegevens en regeling voor het ophalen en wegschrijven van bestanden. 3. Er zijn heel veel besturingssystemen in omloop. In dit hoofdstuk wordt er een aantal behandeld. Noem vijf andere die bestemd zijn voor desktops. Kijk en huiver.

2 4. Ook tablets en mobiele telefoons werken met een besturingssysteem. Noem er hier vijf van. Android IOS Windows Blackberry OS Symbian Zie verder vraag 3 5. Wat is een API? Een application programming interface (API) regelt de toegang tot de verschillende randapparatuur, zoals harde schijf, printer en beeldscherm. Het is de schakel tussen het besturingssysteem en de applicaties (toepassingen). 6. Wat is een "embedded versie" van een besturingssysteem? een uitgeklede versie van het besturingssysteem dat meestal geschikt is voor een doel 7. Windows XP wordt niet meer ondersteund door Microsoft. Leg uit waarom de betaalautomaten er dan toch nog op draaien. De embedded functie van Windows XP wordt nog ondersteund tot Noem drie dingen waarvan het succes van een besturingssysteem afhangt. Kosten Gebruiksgemak Verkrijgbaarheid

3 Software hoofdstuk 2 1. Leg uit wat in Unix de "root" betekent. In Unix is de root de hoofdgebruiker, die alle rechten heeft. 2. Waarvoor wordt Unix tegenwoordig veel gebruikt? Voor servers 3. Noem twee voordelen van Unix. Volledige multitasking met beveiligd geheugen. Meerdere gebruikers kunnen meerdere programma's elk op hetzelfde moment draaien zonder zich te bemoeien met elkaar of het crashen van het systeem. Zeer efficiënt virtueel geheugen, het kan veel programma's draaien met een bescheiden hoeveelheid fysiek geheugen. Een rijke verzameling van kleine opdrachten en hulpprogramma's die specifieke taken doen - niet volgestopt met veel speciale opties. Niet beperkt tot de vooraf geconfigureerde combinaties of menu's, zoals in de personal computer systemen Een krachtig unified bestandssysteem. Alles is een file: data, programma's, en alle fysieke apparaten. Gehele bestandssysteem verschijnt als een enkele grote boom van geneste directories, ongeacht hoeveel verschillende fysieke apparaten (schijven) zijn inbegrepen. 4. Noem twee nadelen van Unix. De traditionele command line shell interface is niet gebruiksvriendelijk - ontworpen voor de programmeur, niet voor de gewone gebruiker. Commando's hebben vaak cryptische namen en hebben weinig betekenis voor de gebruiker. Veel gebruik van speciale tekens op het toetsenbord - klein typefouten geven onverwachte resultaten. Om Unix goed te gebruiken, moet je een aantal van de voornaamste ontwerpkenmerken begrijpen. De kracht van Unix is dat je weet hoe je commando's moet maken en hoe programma's met elkaar omgaan.

4 5. Leg uit waarom Unix en Linux vaak met elkaar worden verwisseld. Linux is afgeleid van Unix en heeft dezelfde structuur en opbouw

5 Software hoofdstuk 3 1. Welke voordelen heeft Linux? Linux kost weinig en is meestal gratis te downloaden. Linux groeit snel doordat er vele programmeurs over de hele wereld aan werken. Het is stabiel, veilig en betrouwbaar. En het is gebruiksvriendelijk bij installatie en gebruik. Beveiligingsproblemen worden snel ontdekt en snel opgelost. De gebruikers zijn niet afhankelijk van een enkele softwarefabrikant. Niemand is eigenaar van Linux (wel van het merk). Iedereen mag het kopiëren, of - als hij meent dat het beter kan - er een heel andere kant mee op gaan en het onder een andere naam aan de man brengen. 2. Leg uit waarom Linux in de commerciële markt nog geen groot succes is. "Gratis" wordt al snel gezien als: "Dan zal het wel niet veel zijn." Linux lijkt te weinig op de vertrouwde software. Dat heeft verschillende nadelen Wie met Linux begint moet meestal overstappen en nieuwe dingen leren. In Nederland wordt het zelden voorgeïnstalleerd. Voor een deel van de Software - vooral als die nog heel nieuw is - zijn geen drivers beschikbaar. 3. Geef vijf voorbeelden van Linux distributies. Rang Distributie 1 Mint 2 Ubuntu 3 Debian 4 Mageia 5 Fedora 4. In welke sector wordt veel van Linux gebruik gemaakt? Hosting en andere servertoepassingen, de cloud is voor een groot gedeelte gebaseerd op Linux 5. Op wat voor manier kun je aan software voor Linux komen? Linux is opensource, dit is vrij verkrijgbaar. Een zoekopdracht in google geeft heel veel resultaat

6 6. Wat is de verzamelnaam voor dit soort software? Open source

7 Software hoofdstuk 4 1. Leg uit waarom OS X een buitengewoon stabiel besturingssysteem is. Het is gedeeltelijk gebaseerd op Unix 2. Wat is het belangrijkste nadeel van OS X? Apple biedt alleen maar de kostbare combinatie Software software 3. Was kost OS X mavericks? Het is gratis 4. Kun je OS X ook installeren op een computer die niet door Apple is gemaakt? Dat kan, maar niet heel gemakkelijk. Het vereist wel wat kunst en vliegwerk vooral in de softwarematige sfeer. Voorbeeld 5. Kun je Windows installeren op een apple computer? Dat gaat veel makkelijker. Je moet wel een recente apple hebben met Intel processor. Het snelste gaat het via een virtuele box. Voorbeeld 6. Waarom bestaan er weinig virussen, malware ed. voor OS X? Omdat OS X verhoudingsgewijs weinig wordt gebruikt loont het niet de moeite om hier virussen enz. voor te ontwikkelen.

8 7. Verleden week bleek er een ernstig beveiligingslek te zitten in Linux en OS X. Welk lek is dat en welke gevaren brengt dat met zich mee? Apple brengt update voor Shellshock-bug uit Apple heeft een update uitgebracht voor zijn besturingssysteem OS X. Die moet een ernstige bug verhelpen die onlangs werd ontdekt. Foto: Thinkstock De update is er voor gebruikers van Lion, Mountain Lion en Mavericks, de drie meest recente versies van OS X. Vermoedelijk brengt Apple de update ook snel via de ingebouwde software-updater in OS X uit. De update moet het Shellshock-lek verhelpen. Dat lek blijkt al sinds 1992 in de zogenoemde Bashshell van de software te zitten. Met Bash kunnen gebruikers zelf code op hun systeem uitvoeren. Bash Het Shellshock-lek komt zowel voor in OS X en het opensource-besturingssysteem Linux, die beiden tot de Unix-familie behoren. Door het lek zouden kwaadwillenden zulke systemen in potentie geheel kunnen overnemen, door eigen code uit te voeren op andermans systeem. Apple reageerde eerder al dat de meeste gebruikers standaard geen gevaar lopen door de bug. Wel was het mogelijk dat gebruikers toch kwetsbaar waren omdat zij zelf geavanceerde instellingen hadden veranderd. De Shellshock-bug werd op 24 september ontdekt.

9 Software hoofdstuk 5 1. Verklaar het aanvankelijke succes van MS-DOS. Het werd geleverd bij de IBM-pc en de daar aan verwante computers. Dit werd heel snel de marktleider, 2. Leg uit waarom dit besturingssysteem uiteindelijk niet blijvend is gebleken. De CLI (Command Line Interface) was niet gebruiksvriendelijk genoeg. Een (GUI) Grafische User Interface zoals van Apple was veel makkelijker te gebruiken. 3. Verklaar het regelmatig vastlopen van de versies van Windows die op MS-DOS gebaseerd waren. MS-DOS is niet geschikt voor multi-tasken daardoor raakten programma s al spoedig met elkaar in conflict bijvoorbeeld bij geheugen beheer. Het gevolg: het beruchte BSOD.

10 Software hoofdstuk 6 1. Leg uit waarom een in principe inferieur besturingssysteem als Windows toch de pc markt kan beheersen. Windows is de opvolger van MS-DOS en wordt geleverd bij alle nieuwe pc s. Computerfabrikanten hebben allemaal een deal met Microsoft gesloten. 2. Noem een voordeel van Windows. Er is heel veel software voor beschikbaar. 3. Noem een belangrijk nadeel van Windows. Er zijn heel veel virussen, malware enz. in omloop die zich richten op Windows 4. Leg uit waarom Windows XP nog steeds zo populair is. Werkt nog steeds goed Updaten kost geld Aanvankelijke opvolger (Vista) was slecht 5. Zoek de aanschafkosten op van: a. Windows 7 Zie bijvoorbeeld Tweakers. Maar reken rond de 130 euro. b. Windows 8 Zie bijvoorbeeld Tweakers. Maar reken rond de 130 euro.

11 c. office 2013 Heel gevarieerd, maar kan oplopen tot 600 euro. Kijk op tweakers 6. Waardoor is Windows 8 mislukt? De desktopomgeving ziet er uit als Windows 7, maar dan zonder startmenu. De tegelomgeving in Windows 8 is helemaal gericht op de touchscreens van tablets en hybride laptops. Op een desktop of laptop zonder touchscreen werkt het besturingssysteem veel minder fijn. 7. Waarom zal Windows 10 waarschijnlijk wel weer een succes worden? Zie vraag 1 In Windows 10 is het startmenu weer terug. De kans is echter groot dat het bedrijfsleven Windows 7 blijft gebruiken. Dit voldoet goed, waarom zou je opnieuw kosten maken.

HOOFDSTUK 2. 2.1 Systeembeheerprogramma s. 2.1.1 Werking en functies van besturingssystemen. Module 3 Software. Informatie

HOOFDSTUK 2. 2.1 Systeembeheerprogramma s. 2.1.1 Werking en functies van besturingssystemen. Module 3 Software. Informatie HOOFDSTUK 2 Module 3 Software 2.1 Systeembeheerprogramma s Het besturingssysteem zorgt ervoor dat de software met de hardware kan communiceren. Er zijn verschillende soorten besturingssystemen voor de

Nadere informatie

Tevens zou het niet compleet overbodig zijn om het fenomeen commercieel te bespreken

Tevens zou het niet compleet overbodig zijn om het fenomeen commercieel te bespreken de verschillen tussen Linux, Mac OS en Windows uit. Tevens bekijk ik de overeenkomsten en vergelijk ik de drie besturingssystemen. Deze tekst heb ik echter flink wat aangepast. Tevens zou het niet compleet

Nadere informatie

Software > 2. Hans van Rheenen

Software > 2. Hans van Rheenen Software > 2 Hans van Rheenen Software 2 Hans van Rheenen Meer informatie over deze en andere uitgaven kunt u verkrijgen bij: Sdu Klantenservice Postbus 20014 2500 EA Den Haag tel.: (070) 378 98 80 www.sdu.nl/service

Nadere informatie

Overstappen naar Linux (deel 1)

Overstappen naar Linux (deel 1) Marcel Beelen Overstappen naar Linux (deel 1) De UNIX voorgeschiedenis De hele wereld werkt al zo n twintig jaar met Windows, Windows op desktops, Windows op laptops en Windows op servers. De hele wereld?

Nadere informatie

Officiële Gebruikershandleiding

Officiële Gebruikershandleiding Officiële Gebruikershandleiding Linux Mint 17.1 CINNAMON Editie Pagina 1 van 48 Inhoudsopgave INTRODUCTIE LINUX MINT... 4 HISTORIE...4 DOEL...4 VERSIENUMMERS EN CODENAMEN...5 EDITIES...6 WAAR IS HULP TE

Nadere informatie

UBUNTU inleiding. Onderwerpen. Inleiding Linux compatibiliteit naar hardware Ubuntu als distro Veiligheid en beheer. 1.

UBUNTU inleiding. Onderwerpen. Inleiding Linux compatibiliteit naar hardware Ubuntu als distro Veiligheid en beheer. 1. UBUNTU inleiding Onderwerpen Inleiding Linux compatibiliteit naar hardware Ubuntu als distro Veiligheid en beheer 1. Inleiding ( ) Linux is een stabiel, betrouwbaar en flexibel besturingssysteem. Technisch

Nadere informatie

Ontwerpverslag. Geentronics Enschede, 7 mei 2003. Opdrachtgever: Jan Mulder Scholengemeenschap. Versie 1.15

Ontwerpverslag. Geentronics Enschede, 7 mei 2003. Opdrachtgever: Jan Mulder Scholengemeenschap. Versie 1.15 Ontwerpverslag Ontwerpverslag Geentronics Enschede, 7 mei 2003 Opdrachtgever: Jan Mulder Scholengemeenschap Versie 1.15 Toelichting Bij het ontwerpdocument dat voor u ligt, valt één zeer belangrijke opmerking

Nadere informatie

Erratum en addendum op het boek Windows 7, installeren, configureren en onderhouden

Erratum en addendum op het boek Windows 7, installeren, configureren en onderhouden Erratum en addendum op het boek Windows 7, installeren, configureren en onderhouden Auteur: Erwin in de Braekt Co- auteurs: Gert Berends en Armand Lejeune In dit erratum en addendum willen wij het boek

Nadere informatie

Virtualisatie en de IT-auditor

Virtualisatie en de IT-auditor 39 Virtualisatie en de IT-auditor Bert Rechter Virtualisatie is het gebruik van software om hardware of een gehele computeromgeving anders dan die waar de software feitelijk op draait, te emuleren 1. In

Nadere informatie

ios, Android, Windows Phone of BYOD? Hulp bij het kiezen van juiste mobiele platform

ios, Android, Windows Phone of BYOD? Hulp bij het kiezen van juiste mobiele platform ios, Android, Windows Phone of BYOD? Hulp bij het kiezen van juiste mobiele platform ios, Android, Windows Phone of BYOD? helpline B.V., 20 maart 2014, versie 1.0 Dellaertweg 9 C 2316 WZ Leiden 071-523

Nadere informatie

Naam: Mohamed Markouch Naam: Faizal Lartey Naam: Zumer Cankaya Klas: M44 ITTL. Docent: Meneer De Lange.

Naam: Mohamed Markouch Naam: Faizal Lartey Naam: Zumer Cankaya Klas: M44 ITTL. Docent: Meneer De Lange. Naam: Mohamed Markouch Naam: Faizal Lartey Naam: Zumer Cankaya Klas: M44 ITTL. Docent: Meneer De Lange. - inleiding -wanneer is de pc uitgevonden? - Wat hadden, of hebben, de volgende bedrijven met pc

Nadere informatie

Door Jorrit Herder, Herbert Bos, Ben Gras, Philip Homburg en Andrew S. Tanenbaum

Door Jorrit Herder, Herbert Bos, Ben Gras, Philip Homburg en Andrew S. Tanenbaum Profiel MINIX 3 Amsterdam, 13 februari 2006 MINIX 3: een veilig en betrouwbaar besturingssysteem Sinds kort is een nieuw open-source besturingssysteem voor de PC beschikbaar: MINIX 3. Dit besturingssysteem

Nadere informatie

Software Distributie. Universiteit van Amsterdam Systeem en Netwerk Beheer Large Installation Administration. 3 april 2006

Software Distributie. Universiteit van Amsterdam Systeem en Netwerk Beheer Large Installation Administration. 3 april 2006 Universiteit van Amsterdam Systeem en Netwerk Beheer Large Installation Administration 3 april 2006 René Jorissen rjorissen@os3.nl Mark Meijerink mark@os3.nl 1 Samenvatting Samenvatting Om tijd en geld

Nadere informatie

Smartphones en tablets in de bedrijfsomgeving

Smartphones en tablets in de bedrijfsomgeving WAAR LIGGEN DE RISICO S EN WAAR IS DE CONTROLE? Smartphones en tablets in de bedrijfsomgeving Smartphones en tablets, zowel zakelijk als privéeigendom, overspoelen de werkomgeving. Op deze apparaten wordt

Nadere informatie

Copyright door het Ubuntu-handleidingteam. Enkele rechten voorbehouden. c b a

Copyright door het Ubuntu-handleidingteam. Enkele rechten voorbehouden. c b a Copyright door het Ubuntu-handleidingteam. Enkele rechten voorbehouden. c b a Dit werk is uitgebracht onder de Creative Commons A ribution Share Alike. License. Om een exemplaar hiervan te bekijken, zie

Nadere informatie

Windows 7 / 8.1 Basis

Windows 7 / 8.1 Basis Windows 7 / 8.1 Basis Inhoudsopgave 0. Inleiding... 3 1. Functionaliteiten Windows 7 en 8.1... 4 1.1 Inloggen in Windows 7 en Windows 8.x... 4 1.2 Programma s en bestanden in de taakbalk... 8 1.3 Aero

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 3 Jaargang 2009

Nieuwsbrief nr. 3 Jaargang 2009 Binnenkort is het weer zover. Allerlei Microsoft nieuwigheden zullen eerstdaags het levenslicht zien en dit waarschijnlijk met de nodige media-aandacht zoals we dat gewend zijn van Microsoft. Zune HD Op

Nadere informatie

1. ICT. Hardware. Hoofdstuk 1 Computer Essentials Pagina 1

1. ICT. Hardware. Hoofdstuk 1 Computer Essentials Pagina 1 1. ICT ICT is de afkorting voor informatie- en communicatietechnologie. De informatietechnologie beslaat de kennis over hard- en softwareproducten en diensten. Met communicatietechnologie wordt, in algemene

Nadere informatie

De Acronis -gids voor back-up en herstel

De Acronis -gids voor back-up en herstel De Acronis -gids voor back-up en herstel Het waarom, wat en waar van back-up en herstel Alan Stevens, Freelance Journalist Het waarom... van back-up en herstel Uw pc is een ingewikkeld apparaat, waarop

Nadere informatie

In deze les staan we stil bij verschillende soorten software:

In deze les staan we stil bij verschillende soorten software: Les B-07 Software In deze les staan we stil bij verschillende soorten software: - systeemsoftware - applicatiesoftware - embedded software 7.1 Inleiding systeemsoftware Allereerst zullen we ons bezighouden

Nadere informatie

Linux op school Van software tot hardware

Linux op school Van software tot hardware E UROPESE H OGESCHOOL B RUSSEL EINDPROEF C AMPUS N IEUWLAND N IEUWLAND 198 1000 B RUSSEL T EL: 02-512 32 59 F AX: 02-512 29 06 Onderwijsgroep Vorming & Welzijn Studiegebied Onderwijs Linux op school Van

Nadere informatie

Woord vooraf Deze bachelorproef is tot stand gekomen naar aanleiding van mijn stage in de Arteveldehogeschool. Mijn belangrijkste opdracht was een onderzoek te voeren naar de mogelijkheden van virtualisatie

Nadere informatie

Curs us Linux. ve rs ie 0.1

Curs us Linux. ve rs ie 0.1 Curs us Linux ve rs ie 0.1 2 This work is licensed under the Creative Commons Attribution-Noncommercial- Share Alike 2.0 Belgium License. To view a copy of this license, visit http:// creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/be/

Nadere informatie

Management special. TableTs op het netwerk: De voor- en nadelen

Management special. TableTs op het netwerk: De voor- en nadelen Management special TableTs op het netwerk: De voor- en nadelen TableTs op het netwerk: De voor- en nadelen Steeds vaker besluiten organisaties tablets en ipads te gebruiken in plaats van laptops. Welke

Nadere informatie

Toelichting - Harddisk vervangen

Toelichting - Harddisk vervangen Toelichting - Harddisk vervangen 1) Harddisk controle Voor een aantal problemen kan het belangrijk zijn om de harddisk te controleren op defecten. Defecte harddisk gevonden - Wat is het probleem a) De

Nadere informatie

Wij richten ons uitsluitend op het MKB

Wij richten ons uitsluitend op het MKB Backup Protector in dagelijkse praktijk Vergeet u wel eens een backup te draaien? Als u een backup heeft is het risico nog niet voorbij want de meeste dragers zijn gevoelig voor beschadiging, diefstal

Nadere informatie

4 Servers 77 4 SERVERS. Waarin de koningen van een computernetwerk eigenlijk eerder dienaars van hun netwerkvolk blijken te zijn.

4 Servers 77 4 SERVERS. Waarin de koningen van een computernetwerk eigenlijk eerder dienaars van hun netwerkvolk blijken te zijn. 4 Servers 77 4 SERVERS Waarin de koningen van een computernetwerk eigenlijk eerder dienaars van hun netwerkvolk blijken te zijn. 78 www.sleutelboek.eu 4.1 Client/server-verwerking Het begrip client/server

Nadere informatie

Technische Documentatie en Specificaties

Technische Documentatie en Specificaties Technische Documentatie en Specificaties Document versie : 7.0, t.b.v. Delta/W Document datum : 23-3-2015 Auteur : Richard van Gool, Ben Hofstede Inhoud 1. Delta/W systeem eisen 3 2. Delta/W software en

Nadere informatie

Deze pagina werd bewust blanco gelaten

Deze pagina werd bewust blanco gelaten Deze pagina werd bewust blanco gelaten 2 1 Voorwoord Gedurende de afgelopen 2 jaar heb ik binnen het Ubuntu-be LocalTeam al heel wat mensen geholpen om hun eerste stappen te zetten in Ubuntu. Doorheen

Nadere informatie

Basiskennis emulatie in 5 lessen. Brinkman Uitgeverij

Basiskennis emulatie in 5 lessen. Brinkman Uitgeverij 0 Basiskennis emulatie in 5 lessen Brinkman Uitgeverij Emulatie versus virtualisatie Virtualisatie Deel 0: Emulatie versus virtualisatie Basiskennis emulatie in 5 lessen Marcel Beelen Brinkman Uitgeverij

Nadere informatie