Software hoofdstuk Wat is de functie van een besturingssysteem? 2. Welke hoofdtaken heeft het besturingssysteem?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Software hoofdstuk 1. 1. Wat is de functie van een besturingssysteem? 2. Welke hoofdtaken heeft het besturingssysteem?"

Transcriptie

1 Software hoofdstuk 1 1. Wat is de functie van een besturingssysteem? Een besturingssysteem ( in het Engels operating system of afgekort OS) is een programma (meestal een geheel van samenwerkende programma's) dat na het opstarten van een computer in het geheugen geladen wordt en de Software aanstuurt. Het fungeert als een medium tussen de Software en de computergebruiker met als opzet dat de gebruiker programma's op een gemakkelijke en/of efficiënte manier kan uitvoeren. 2. Welke hoofdtaken heeft het besturingssysteem? Het opstarten van het systeem; er wordt gezorgd dat alle benodigde bestanden worden geladen. Het verdelen van toegang tot systeembronnen (RAM-geheugen, opslag, printer etc.) tussen actieve programma's. Actieve programma's de mogelijkheid bieden om een gebruikersinterface weer te geven. Vrijwel elk besturingssysteem heeft ook zelf een gebruikers-interface. Voorbeelden zijn de DOS-prompt en Windows Verkenner. Programma's uitvoeren. Het uit te voeren programma wordt naar het interne geheugen geschreven. De processor voert de opdracht uit. Communicatie met randapparatuur Invoer: via randapparaten zoals het toetsenbord en de muis moet correct verwerkt worden. Uitvoer: via randapparaten zoals de monitor en de printer, deze moeten de juiste instructies krijgen. Geheugenbeheer: Intern geheugen: indeling en gebruik ervan door een of meer applicaties. Extern geheugen: Organisatie voor opslag van gegevens en regeling voor het ophalen en wegschrijven van bestanden. 3. Er zijn heel veel besturingssystemen in omloop. In dit hoofdstuk wordt er een aantal behandeld. Noem vijf andere die bestemd zijn voor desktops. Kijk en huiver.

2 4. Ook tablets en mobiele telefoons werken met een besturingssysteem. Noem er hier vijf van. Android IOS Windows Blackberry OS Symbian Zie verder vraag 3 5. Wat is een API? Een application programming interface (API) regelt de toegang tot de verschillende randapparatuur, zoals harde schijf, printer en beeldscherm. Het is de schakel tussen het besturingssysteem en de applicaties (toepassingen). 6. Wat is een "embedded versie" van een besturingssysteem? een uitgeklede versie van het besturingssysteem dat meestal geschikt is voor een doel 7. Windows XP wordt niet meer ondersteund door Microsoft. Leg uit waarom de betaalautomaten er dan toch nog op draaien. De embedded functie van Windows XP wordt nog ondersteund tot Noem drie dingen waarvan het succes van een besturingssysteem afhangt. Kosten Gebruiksgemak Verkrijgbaarheid

3 Software hoofdstuk 2 1. Leg uit wat in Unix de "root" betekent. In Unix is de root de hoofdgebruiker, die alle rechten heeft. 2. Waarvoor wordt Unix tegenwoordig veel gebruikt? Voor servers 3. Noem twee voordelen van Unix. Volledige multitasking met beveiligd geheugen. Meerdere gebruikers kunnen meerdere programma's elk op hetzelfde moment draaien zonder zich te bemoeien met elkaar of het crashen van het systeem. Zeer efficiënt virtueel geheugen, het kan veel programma's draaien met een bescheiden hoeveelheid fysiek geheugen. Een rijke verzameling van kleine opdrachten en hulpprogramma's die specifieke taken doen - niet volgestopt met veel speciale opties. Niet beperkt tot de vooraf geconfigureerde combinaties of menu's, zoals in de personal computer systemen Een krachtig unified bestandssysteem. Alles is een file: data, programma's, en alle fysieke apparaten. Gehele bestandssysteem verschijnt als een enkele grote boom van geneste directories, ongeacht hoeveel verschillende fysieke apparaten (schijven) zijn inbegrepen. 4. Noem twee nadelen van Unix. De traditionele command line shell interface is niet gebruiksvriendelijk - ontworpen voor de programmeur, niet voor de gewone gebruiker. Commando's hebben vaak cryptische namen en hebben weinig betekenis voor de gebruiker. Veel gebruik van speciale tekens op het toetsenbord - klein typefouten geven onverwachte resultaten. Om Unix goed te gebruiken, moet je een aantal van de voornaamste ontwerpkenmerken begrijpen. De kracht van Unix is dat je weet hoe je commando's moet maken en hoe programma's met elkaar omgaan.

4 5. Leg uit waarom Unix en Linux vaak met elkaar worden verwisseld. Linux is afgeleid van Unix en heeft dezelfde structuur en opbouw

5 Software hoofdstuk 3 1. Welke voordelen heeft Linux? Linux kost weinig en is meestal gratis te downloaden. Linux groeit snel doordat er vele programmeurs over de hele wereld aan werken. Het is stabiel, veilig en betrouwbaar. En het is gebruiksvriendelijk bij installatie en gebruik. Beveiligingsproblemen worden snel ontdekt en snel opgelost. De gebruikers zijn niet afhankelijk van een enkele softwarefabrikant. Niemand is eigenaar van Linux (wel van het merk). Iedereen mag het kopiëren, of - als hij meent dat het beter kan - er een heel andere kant mee op gaan en het onder een andere naam aan de man brengen. 2. Leg uit waarom Linux in de commerciële markt nog geen groot succes is. "Gratis" wordt al snel gezien als: "Dan zal het wel niet veel zijn." Linux lijkt te weinig op de vertrouwde software. Dat heeft verschillende nadelen Wie met Linux begint moet meestal overstappen en nieuwe dingen leren. In Nederland wordt het zelden voorgeïnstalleerd. Voor een deel van de Software - vooral als die nog heel nieuw is - zijn geen drivers beschikbaar. 3. Geef vijf voorbeelden van Linux distributies. Rang Distributie 1 Mint 2 Ubuntu 3 Debian 4 Mageia 5 Fedora 4. In welke sector wordt veel van Linux gebruik gemaakt? Hosting en andere servertoepassingen, de cloud is voor een groot gedeelte gebaseerd op Linux 5. Op wat voor manier kun je aan software voor Linux komen? Linux is opensource, dit is vrij verkrijgbaar. Een zoekopdracht in google geeft heel veel resultaat

6 6. Wat is de verzamelnaam voor dit soort software? Open source

7 Software hoofdstuk 4 1. Leg uit waarom OS X een buitengewoon stabiel besturingssysteem is. Het is gedeeltelijk gebaseerd op Unix 2. Wat is het belangrijkste nadeel van OS X? Apple biedt alleen maar de kostbare combinatie Software software 3. Was kost OS X mavericks? Het is gratis 4. Kun je OS X ook installeren op een computer die niet door Apple is gemaakt? Dat kan, maar niet heel gemakkelijk. Het vereist wel wat kunst en vliegwerk vooral in de softwarematige sfeer. Voorbeeld 5. Kun je Windows installeren op een apple computer? Dat gaat veel makkelijker. Je moet wel een recente apple hebben met Intel processor. Het snelste gaat het via een virtuele box. Voorbeeld 6. Waarom bestaan er weinig virussen, malware ed. voor OS X? Omdat OS X verhoudingsgewijs weinig wordt gebruikt loont het niet de moeite om hier virussen enz. voor te ontwikkelen.

8 7. Verleden week bleek er een ernstig beveiligingslek te zitten in Linux en OS X. Welk lek is dat en welke gevaren brengt dat met zich mee? Apple brengt update voor Shellshock-bug uit Apple heeft een update uitgebracht voor zijn besturingssysteem OS X. Die moet een ernstige bug verhelpen die onlangs werd ontdekt. Foto: Thinkstock De update is er voor gebruikers van Lion, Mountain Lion en Mavericks, de drie meest recente versies van OS X. Vermoedelijk brengt Apple de update ook snel via de ingebouwde software-updater in OS X uit. De update moet het Shellshock-lek verhelpen. Dat lek blijkt al sinds 1992 in de zogenoemde Bashshell van de software te zitten. Met Bash kunnen gebruikers zelf code op hun systeem uitvoeren. Bash Het Shellshock-lek komt zowel voor in OS X en het opensource-besturingssysteem Linux, die beiden tot de Unix-familie behoren. Door het lek zouden kwaadwillenden zulke systemen in potentie geheel kunnen overnemen, door eigen code uit te voeren op andermans systeem. Apple reageerde eerder al dat de meeste gebruikers standaard geen gevaar lopen door de bug. Wel was het mogelijk dat gebruikers toch kwetsbaar waren omdat zij zelf geavanceerde instellingen hadden veranderd. De Shellshock-bug werd op 24 september ontdekt.

9 Software hoofdstuk 5 1. Verklaar het aanvankelijke succes van MS-DOS. Het werd geleverd bij de IBM-pc en de daar aan verwante computers. Dit werd heel snel de marktleider, 2. Leg uit waarom dit besturingssysteem uiteindelijk niet blijvend is gebleken. De CLI (Command Line Interface) was niet gebruiksvriendelijk genoeg. Een (GUI) Grafische User Interface zoals van Apple was veel makkelijker te gebruiken. 3. Verklaar het regelmatig vastlopen van de versies van Windows die op MS-DOS gebaseerd waren. MS-DOS is niet geschikt voor multi-tasken daardoor raakten programma s al spoedig met elkaar in conflict bijvoorbeeld bij geheugen beheer. Het gevolg: het beruchte BSOD.

10 Software hoofdstuk 6 1. Leg uit waarom een in principe inferieur besturingssysteem als Windows toch de pc markt kan beheersen. Windows is de opvolger van MS-DOS en wordt geleverd bij alle nieuwe pc s. Computerfabrikanten hebben allemaal een deal met Microsoft gesloten. 2. Noem een voordeel van Windows. Er is heel veel software voor beschikbaar. 3. Noem een belangrijk nadeel van Windows. Er zijn heel veel virussen, malware enz. in omloop die zich richten op Windows 4. Leg uit waarom Windows XP nog steeds zo populair is. Werkt nog steeds goed Updaten kost geld Aanvankelijke opvolger (Vista) was slecht 5. Zoek de aanschafkosten op van: a. Windows 7 Zie bijvoorbeeld Tweakers. Maar reken rond de 130 euro. b. Windows 8 Zie bijvoorbeeld Tweakers. Maar reken rond de 130 euro.

11 c. office 2013 Heel gevarieerd, maar kan oplopen tot 600 euro. Kijk op tweakers 6. Waardoor is Windows 8 mislukt? De desktopomgeving ziet er uit als Windows 7, maar dan zonder startmenu. De tegelomgeving in Windows 8 is helemaal gericht op de touchscreens van tablets en hybride laptops. Op een desktop of laptop zonder touchscreen werkt het besturingssysteem veel minder fijn. 7. Waarom zal Windows 10 waarschijnlijk wel weer een succes worden? Zie vraag 1 In Windows 10 is het startmenu weer terug. De kans is echter groot dat het bedrijfsleven Windows 7 blijft gebruiken. Dit voldoet goed, waarom zou je opnieuw kosten maken.

HET BESTURINGSSYSTEEM

HET BESTURINGSSYSTEEM HET BESTURINGSSYSTEEM Een besturingssysteem (ook wel: bedrijfssysteem, in het Engels operating system of afgekort OS) is een programma (meestal een geheel van samenwerkende programma's) dat na het opstarten

Nadere informatie

Albert-Jan de Croes & Stefan Willemink V4C Docent: Mevrouw van Uden

Albert-Jan de Croes & Stefan Willemink V4C Docent: Mevrouw van Uden Albert-Jan de Croes & Stefan Willemink V4C Docent: Mevrouw van Uden 1 Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Wat doet een besturingsysteem, en hoe werkt het?... 3 Algemene informatie... 3 Taken van een besturingssysteem...

Nadere informatie

Windows XP Migratie opties. Bart van Dijk (b.van.dijk@hccnet.nl)

Windows XP Migratie opties. Bart van Dijk (b.van.dijk@hccnet.nl) Windows XP Migratie opties Bart van Dijk (b.van.dijk@hccnet.nl) Windows XP Migratie opties Wat is het probleem met Windows XP De opties te vervanging van Windows XP Migratie naar Linux Mint Probleem met

Nadere informatie

Waarmaken van Leibniz s droom

Waarmaken van Leibniz s droom Waarmaken van Leibniz s droom Artificiële intelligentie Communicatie & internet Operating system Economie Computatietheorie & Software Efficiënt productieproces Hardware architectuur Electronica: relais

Nadere informatie

Windows 10. 2015 Training voor 50-plussers. PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.

Windows 10. 2015 Training voor 50-plussers. PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus. 2015 Training voor 50-plussers PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl Windows 10 TRAINING VOOR 50- PLUSSERS Inhoud opgave. Pagina 01-0 7

Nadere informatie

Het besturingssysteem of operating system, vaak afgekort tot OS is verantwoordelijk voor de communicatie van de software met de hardware.

Het besturingssysteem of operating system, vaak afgekort tot OS is verantwoordelijk voor de communicatie van de software met de hardware. Het besturingssysteem of operating system, vaak afgekort tot OS is verantwoordelijk voor de communicatie van de software met de hardware. Het vormt een schil tussen de applicatiesoftware en de hardware

Nadere informatie

4.01.2 De computer, software

4.01.2 De computer, software 4.01.2 De computer, software Voor de werking van en met een computer zijn 3 dingen nodig 1. De computer zelf (hardware) 2. Programma's (software) 3. Randapparatuur(hardware) Opmerking vooraf In deze les

Nadere informatie

SBO Nilda Pinto BASISKENNIS BESTURINGSSYTEMEN (MBI 1) PERIODE MATERIAAL BOEK SOFTWARE VOOR ICT SUPPORT 2 EN 3 (HANS VAN RHEENEN)

SBO Nilda Pinto BASISKENNIS BESTURINGSSYTEMEN (MBI 1) PERIODE MATERIAAL BOEK SOFTWARE VOOR ICT SUPPORT 2 EN 3 (HANS VAN RHEENEN) SBO Nilda Pinto BASISKENNIS BESTURINGSSYTEMEN (MBI 1) PERIODE 1 2017 MATERIAAL BOEK SOFTWARE VOOR ICT SUPPORT 2 EN 3 (HANS VAN RHEENEN) BOEK (1) 1.1 Inleiding 1.2 Belangrijke OS 1.3 OS en Memory 1.4 Onderdelen

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. - is verantwoordelijk voor de communicatie van de software met de hardware.

Hoofdstuk 2. - is verantwoordelijk voor de communicatie van de software met de hardware. Hoofdstuk 2 2.1 systeembeheerprogramma s Werking en functies van besturingssystemen Besturingssysteem/operating systeem(os) - is verantwoordelijk voor de communicatie van de software met de hardware. -

Nadere informatie

Linux Mint Cinnamon 18.1 Ervaringen. Bart van Dijk

Linux Mint Cinnamon 18.1 Ervaringen. Bart van Dijk Linux Mint Cinnamon 18.1 Ervaringen Bart van Dijk (b.van.dijk@hccnet.nl) Linux Mint Cinnamon 18.1 Waarom overstappen naar Linux Linux weetjes Achtergrond Linux Mint Ervaringen Aanbevelingen Waarom overstappen

Nadere informatie

Erik Poll Martijn Warnier. http://www.cs.kun.nl/~erikpoll/linux

Erik Poll Martijn Warnier. http://www.cs.kun.nl/~erikpoll/linux Introductie Linux/UNIX Erik Poll Martijn Warnier http://www.cs.kun.nl/~erikpoll/linux Concrete doel van vandaag Basisvaardigheden UNIX/Linux werken met de command line shell file beheer proces beheer Betere

Nadere informatie

Desktop, Laptop, Netbook, Ultrabook or Tablet? Which is best for what? Keuzes maken

Desktop, Laptop, Netbook, Ultrabook or Tablet? Which is best for what? Keuzes maken Desktop, Laptop, Netbook, Ultrabook or Tablet? Which is best for what?. Keuzes maken Wanneer je een computer wilt aanschaffen denk je tegenwoordig niet meteen meer aan de desktop. De desktop is een "grote"

Nadere informatie

6,7. Werkstuk door een scholier 2286 woorden 24 januari keer beoordeeld. Informatica. Algemeen

6,7. Werkstuk door een scholier 2286 woorden 24 januari keer beoordeeld. Informatica. Algemeen Werkstuk door een scholier 2286 woorden 24 januari 2004 6,7 90 keer beoordeeld Vak Informatica Algemeen Voordat er besturingssystemen werden uitgevonden, werd de bediening van computers door mensen geregeld

Nadere informatie

Besturingssystemen Opdracht 1

Besturingssystemen Opdracht 1 Opdracht door een scholier 2585 woorden 14 januari 2007 4,1 11 keer beoordeeld Vak Informatica Besturingssystemen Opdracht 1 Een besturingssysteem (in het Engels operating system of afgekort OS) is het

Nadere informatie

LINUX ZORIN. een alternatief voor MS Windows

LINUX ZORIN. een alternatief voor MS Windows LINUX ZORIN Gewoon Anders een alternatief voor MS Windows 1 Zorin OS Een ander besturingssysteem 2 Over Zorin gesproken... Zorin OS is een van de kinderen van Linux Linux is een programmeertaal voor besturingssystemen

Nadere informatie

Vakinhoudelijke uitwerking Keuzevak Applicatieontwikkeling van het profiel MVI vmbo beroepsgericht

Vakinhoudelijke uitwerking Keuzevak Applicatieontwikkeling van het profiel MVI vmbo beroepsgericht Vakinhoudelijke uitwerking Keuzevak Applicatieontwikkeling van het profiel MVI vmbo beroepsgericht Deze vakinhoudelijke uitwerking is ontwikkeld door het Redactieteam van de Schooleamenbank vmbo voor dit

Nadere informatie

Qlik Sense Desktop. Qlik Sense 1.1 Copyright 1993-2015 QlikTech International AB. Alle rechten voorbehouden.

Qlik Sense Desktop. Qlik Sense 1.1 Copyright 1993-2015 QlikTech International AB. Alle rechten voorbehouden. Qlik Sense Desktop Qlik Sense 1.1 Copyright 1993-2015 QlikTech International AB. Alle rechten voorbehouden. Copyright 1993-2015 QlikTech International AB. Alle rechten voorbehouden. Qlik, QlikTech, Qlik

Nadere informatie

Hoe partitioneer ik een hardeschijf?

Hoe partitioneer ik een hardeschijf? Project Hoe partitioneer ik een hardeschijf? Voor: Medewerker ICT Door: Patrick Koning Inleiding In deze opdracht ga je leren hoe je een harde schijf kunt partitioneren, oftewel: een harde schijf indelen

Nadere informatie

Windows Basis - Herman Van den Borre 1

Windows Basis - Herman Van den Borre 1 Windows Vista Basis Herman Van den Borre Praktische zaken Lessen Vrijdagmorgen 9u00 11u45 Pauze 10u15-10u30 Handboek Windows Vista Basis Roger Frans Uitgeverij Campinia Media ISBN: 978.90.356.1212.9 Prijs:

Nadere informatie

WINDOWS 8. Windows 8. 2012 Training voor 50-plussers

WINDOWS 8. Windows 8. 2012 Training voor 50-plussers WINDOWS 8 2012 Training voor 50-plussers PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl Windows 8 T R A I N I N G V O O R 5 0 - P L U S S E R S A

Nadere informatie

Linux Wat is Linux? UNIX Mainframes UNIX

Linux Wat is Linux? UNIX Mainframes UNIX Linux Wat is Linux? Overal ter wereld is Linux het meest gebruikte besturingssysteeem. bijv: auto's, apparaten, supercomputers, smartphones, mediaspelers In laptops en pc's is het gebruik van MS Windows

Nadere informatie

Windows 8 Consumers preview

Windows 8 Consumers preview Windows 8 Consumers preview Een introductie door Ron Verschuren HCC!Hardware ondersteuning regio Midden Brabant 1 Agenda voor deze presentatie : De tijdlijn en de verdere ontwikkeling. Welke versies en

Nadere informatie

5,5. Werkstuk door een scholier 1934 woorden 3 februari keer beoordeeld. Nederlands

5,5. Werkstuk door een scholier 1934 woorden 3 februari keer beoordeeld. Nederlands Werkstuk door een scholier 1934 woorden 3 februari 2007 5,5 634 keer beoordeeld Vak Nederlands Apple Computer Verslag Apple Computer Naam: Klas: Vak: Nederlands Opdracht: Maak een verslag van je eigen

Nadere informatie

Van dvd naar webserver. Marcel Nijenhof Marceln@pion.xs4all.nl 18 Juli 2006 http://pion.xs4all.nl/lezingen/centos.pdf

Van dvd naar webserver. Marcel Nijenhof Marceln@pion.xs4all.nl 18 Juli 2006 http://pion.xs4all.nl/lezingen/centos.pdf Van dvd naar webserver Marcel Nijenhof Marceln@pion.xs4all.nl 18 Juli 2006 http://pion.xs4all.nl/lezingen/centos.pdf 1 Indeling Start installatie Wat is linux Wat zijn distributies Geschikte distributies

Nadere informatie

Verslag: Computer. Naam: Tyrone Ste Luce. Klas: M4B

Verslag: Computer. Naam: Tyrone Ste Luce. Klas: M4B Verslag: Computer Naam: Tyrone Ste Luce Klas: M4B Inhoud 1. Inleiding 2. Binaire taal 3. Besturingssysteem 4. Hardware 5. Cmos en Bios 6. De processor 7. Internet 1. Inleiding Wanneer is de computer uitgevonden?

Nadere informatie

Laat je kennis maken met. Augustus 2015 - Presentator

Laat je kennis maken met. Augustus 2015 - Presentator Laat je kennis maken met Augustus 2015 - Presentator 1 De visie van Microsoft is dat Windows op zoveel mogelijk apparaten moet kunnen draaien en dat ook touch-besturing steeds belangrijker wordt. Daarom

Nadere informatie

Nieuwe UEFI Bios en GPT

Nieuwe UEFI Bios en GPT Nieuwe UEFI Bios en GPT 1 schijven. Koopt U een nieuwe Personal Computer (desktop of Notebook) dan komt U vanzelf deze nieuwe zaken tegen. Dit verhaal gaat niet op voor een andere soort computers zoals

Nadere informatie

Super GRUB2 Disk Super GRUB2 Disk

Super GRUB2 Disk Super GRUB2 Disk Super GRUB2 Disk Super GRUB2 Disk is een live cd die je helpt om te starten in elke Operating System (OS), zelfs als je niet kunt opstarten door normale middelen. Een nieuwe stabiele release De voormalige

Nadere informatie

Handleiding. Certificaat installeren

Handleiding. Certificaat installeren Handleiding Certificaat installeren Inhoudsopgave 1. Installatie op PC s met Windows 2 2. Voor niet-windows PC s en andere apparatuur 3 1.1. Microsoft Internet Explorer / Google Chrome 3 1.2. Mozilla Firefox

Nadere informatie

Friesland College Leeuwarden

Friesland College Leeuwarden Voorwoord In dit project laat ik zien wat de voor en nadelen zijn van werken in de Cloud. Ook laat ik zien hoe je met Google Drive kunt werken een totale beschrijving van aanmelden tot gebruiken en instaleren.

Nadere informatie

Mobiel werken. 15.12.10 Mobiel Werken Sven Moreels 1

Mobiel werken. 15.12.10 Mobiel Werken Sven Moreels 1 Mobiel werken 15.12.10 Mobiel Werken Sven Moreels 1 Inhoud: Definitie van Mobiel werken Wat heb je nodig om mobiel te werken? Historiek mobiele connecties Historiek van de toestellen Operating systems

Nadere informatie

Handleiding Certificaat installeren

Handleiding Certificaat installeren Handleiding Certificaat installeren Inhoudsopgave 1. Installatie op PC s met Windows 2 2. Voor niet-windows PC s en andere apparatuur 4 1.1. Microsoft Internet Explorer / Google Chrome 5 1.2. Mozilla Firefox

Nadere informatie

Friesland College Leeuwarden

Friesland College Leeuwarden Voorwoord In dit project vertel ik wat Open Source is en wat ik daarover heb gevonden. Ik laat zien hoe ik een Virtuele machine geschikt maak voor Dual Boot. Dan laat ik zien hoe je 2 besturingssystemen

Nadere informatie

Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd:

Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd: Soorten Personal Computers De drie meest voorkomende computers zijn: * Desktop * Laptop * Tablet Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd: Systeemkast Beeldscherm Toetsenbord Printer

Nadere informatie

Laat je kennis maken met. Augustus 2015 - Presentator

Laat je kennis maken met. Augustus 2015 - Presentator Laat je kennis maken met Augustus 2015 - Presentator 1 De visie van Microsoft is dat Windows op zoveel mogelijk apparaten moet kunnen draaien en dat ook touch-besturing steeds belangrijker wordt. Daarom

Nadere informatie

Jen Kegels, Eveline De Wilde, Inge Platteaux, Tamara Van Marcke. Hardware. De computer in een oogopslag. 1 / 11 Cursusontwikkeling

Jen Kegels, Eveline De Wilde, Inge Platteaux, Tamara Van Marcke. Hardware. De computer in een oogopslag. 1 / 11 Cursusontwikkeling Hardware De computer in een oogopslag 1 / 11 Cursusontwikkeling Opslag Er worden verschillende apparaten gebruikt om gegevens op te slaan. Dit zijn de meest voorkomende apparaten. Harde schijf; CD / DVD;

Nadere informatie

MS Virtual pc 2007 Handleiding

MS Virtual pc 2007 Handleiding MS Virtual pc 2007 Handleiding Start de Virtual PC 2007 console en klik op [New...] om een nieuwe virtuele pc aan te maken. De wizzard voor het aanmaken van een nieuwe, virtuele pc start op. New Virtual

Nadere informatie

iprova Suite Systeemeisen iprova 5 Hosting

iprova Suite Systeemeisen iprova 5 Hosting iprova Suite Systeemeisen iprova 5 Hosting Let op Dit document bevat de systeemeisen voor versie 5.0 van de iprova Suite. Door nieuwe ontwikkelingen kunnen de systeemeisen voor iprova wijzigen. Controleer

Nadere informatie

Activatiecode voor Kaspersky ONE voor 3 apparaten voor 1 jaar.

Activatiecode voor Kaspersky ONE voor 3 apparaten voor 1 jaar. Talen Nederlands Korte omschrijving Activatiecode voor Kaspersky ONE voor 3 apparaten voor 1 jaar. Omschrijving Universal Security Met Kaspersky ONE Universal Security bescherm je met maar één licentie

Nadere informatie

Tevens zou het niet compleet overbodig zijn om het fenomeen commercieel te bespreken

Tevens zou het niet compleet overbodig zijn om het fenomeen commercieel te bespreken de verschillen tussen Linux, Mac OS en Windows uit. Tevens bekijk ik de overeenkomsten en vergelijk ik de drie besturingssystemen. Deze tekst heb ik echter flink wat aangepast. Tevens zou het niet compleet

Nadere informatie

Hoofdstuk 3. Besturingssystemen

Hoofdstuk 3. Besturingssystemen Informatica Deel III Hoofdstuk 3 Besturingssystemen Een besturingssysteem (in het Engels operating system of afgekort OS) is een programma (meestal een geheel van samenwerkende programma's) dat na het

Nadere informatie

Prijslijst 2015. Algemeen. Reparaties. Installaties. Voorrijkosten binnen gemeente Bedum: 5,- Voorrijkosten buiten gemeente Bedum: 20,-

Prijslijst 2015. Algemeen. Reparaties. Installaties. Voorrijkosten binnen gemeente Bedum: 5,- Voorrijkosten buiten gemeente Bedum: 20,- Prijslijst 2015 Algemeen Voorrijkosten binnen gemeente Bedum: 5,- Voorrijkosten buiten gemeente Bedum: 20,- Advisering: 10,- per uur. Reparaties Onderzoekskosten: 10,- Reparatiekosten: 10,- Installaties

Nadere informatie

UBUNTU. Vandaag had ik voorzien om een opstart-cd of usb te maken om je pc op linux op te starten. Open source. Gratis software UBUNTU

UBUNTU. Vandaag had ik voorzien om een opstart-cd of usb te maken om je pc op linux op te starten. Open source. Gratis software UBUNTU Open source UBUNTU UBUNTU Gratis software Vandaag had ik voorzien om een opstart-cd of usb te maken om je pc op linux op te starten We gaan eerst de software op onze pc zetten in het mapje download Eerst

Nadere informatie

Er zijn verschillende OS bv: Microsoft Windows Apple Macintosh Linux-versies/distributies zoals Ubuntu en Knoppix

Er zijn verschillende OS bv: Microsoft Windows Apple Macintosh Linux-versies/distributies zoals Ubuntu en Knoppix Hoofdstuk 2 2.1 Systeembeheerprogramma s Besturingssysteem zorgt voor de communicatie tussen de software en de hardware.er zijn verschillende soorten besturingssystemen voor je pc.een andere naam voor

Nadere informatie

Pagina 1. Installatiehandleiding vanaf versie 2017

Pagina 1. Installatiehandleiding vanaf versie 2017 Pagina 1 Installatiehandleiding vanaf versie 2017 Inhoudsopgave Update stand alone DATAflor BUSINESS (single user)... 3 Update server DATAflor BUSINESS... 6 Update client DATAflor BUSINESS (na server update)...

Nadere informatie

Systeemvereisten voor Qlik Sense. Qlik Sense 3.1 Copyright QlikTech International AB. Alle rechten voorbehouden.

Systeemvereisten voor Qlik Sense. Qlik Sense 3.1 Copyright QlikTech International AB. Alle rechten voorbehouden. Systeemvereisten voor Qlik Sense Qlik Sense 3.1 Copyright 1993-2016 QlikTech International AB. Alle rechten voorbehouden. Copyright 1993-2016 QlikTech International AB. Alle rechten voorbehouden. Qlik,

Nadere informatie

HOOFDSTUK 2. 2.1 Systeembeheerprogramma s. 2.1.1 Werking en functies van besturingssystemen. Module 3 Software. Informatie

HOOFDSTUK 2. 2.1 Systeembeheerprogramma s. 2.1.1 Werking en functies van besturingssystemen. Module 3 Software. Informatie HOOFDSTUK 2 Module 3 Software 2.1 Systeembeheerprogramma s Het besturingssysteem zorgt ervoor dat de software met de hardware kan communiceren. Er zijn verschillende soorten besturingssystemen voor de

Nadere informatie

1.2 Belangrijke besturingssystemen

1.2 Belangrijke besturingssystemen 1.2 Belangrijke besturingssystemen 1. Wat is de functie van het besturingssysteem? Dit programma voorziet de computer van de verkeersregels voor de gegevens. Het zorgt ervoor dat de computer commando s

Nadere informatie

Raspberry Pi. 14-04-2014 HCC- Haaglanden Tim Woldring

Raspberry Pi. 14-04-2014 HCC- Haaglanden Tim Woldring Raspberry Pi 14-04-2014 HCC- Haaglanden Tim Woldring De Raspberry Pi, een computer voor ca 35. De Raspberry Pi is een complete computer. De Raspberry Pi heeft alles aan boord om een scherm, muis en toetsenbord

Nadere informatie

1 Besturingssysteem. 1.1 Wat is een besturingssysteem? 1.2 Verschillende besturingssystemen. 1.3 Windows, verschillende versies

1 Besturingssysteem. 1.1 Wat is een besturingssysteem? 1.2 Verschillende besturingssystemen. 1.3 Windows, verschillende versies 1 Besturingssysteem 1.1 Wat is een besturingssysteem? Elke computer heeft een besturingssysteem. Zonder besturingssysteem kan een computer niet werken. Het besturingssysteem zorgt ervoor dat de computer

Nadere informatie

Door Jorrit Herder, Herbert Bos, Ben Gras, Philip Homburg en Andrew S. Tanenbaum

Door Jorrit Herder, Herbert Bos, Ben Gras, Philip Homburg en Andrew S. Tanenbaum Profiel MINIX 3 Amsterdam, 13 februari 2006 MINIX 3: een veilig en betrouwbaar besturingssysteem Sinds kort is een nieuw open-source besturingssysteem voor de PC beschikbaar: MINIX 3. Dit besturingssysteem

Nadere informatie

SOFTLOK 12.5x. Update met behoudt van gegevens en het instellen van het EMS geheugen bereik

SOFTLOK 12.5x. Update met behoudt van gegevens en het instellen van het EMS geheugen bereik SOFTLOK 12.5x Update met behoudt van gegevens en het instellen van het EMS geheugen bereik Beste SOFTLOK gebruiker! Met SOFTLOK 12.5 Update kunt u ook de gegevens van een oudere SOFTLOK versie overnemen.

Nadere informatie

Releasenotes versie 1.1 VERSIE A

Releasenotes versie 1.1 VERSIE A Releasenotes versie 1.1 VERSIE 10. 06A Inhoud 1. Inleiding FORTUNA 10.06A 3 2. Systeemeisen FORTUNA 10 4 3. Installatie 5 4. FORTUNA App 6 5. Beveiliging 6 6. Besturingssystemen 6 7. App functionaliteiten

Nadere informatie

Multiboot systeem maken

Multiboot systeem maken Multiboot systeem maken Met de opkomst van Linux stappen steeds meer mensen over op een multiboot systeem, waarbij meerdere Operating Systemen op de harde schijf worden geplaatst. Ook als u alleen bij

Nadere informatie

Windows 10. Bart van Dijk

Windows 10. Bart van Dijk Windows 10 Bart van Dijk (b.van.dijk@hccnet.nl) Windows 10 Inleiding Waarom is Windows 10 nu uitgebracht Geschiedenis van Windows Wat is nieuw/verwijderd in Windows 10 Waarom wel/niet upgraden Installatie

Nadere informatie

Handleiding. Certificaat installeren

Handleiding. Certificaat installeren Handleiding Certificaat installeren Inhoudsopgave 1. Installatie op PC s met Windows 2 2. Voor niet-windows PC s en andere apparatuur 4 1.1. Microsoft Internet Explorer / Google Chrome 5 1.2. Mozilla Firefox

Nadere informatie

Kijk eerst in Computer (Mijn Computer) van je werkplek. Welke stationsletters zie je op de PC?

Kijk eerst in Computer (Mijn Computer) van je werkplek. Welke stationsletters zie je op de PC? Korte omschrijving van dit practicum We zullen spelenderwijze ervaren wat enkele van de virtualisatietechnieken inhouden. We gaan aan de slag met een freeware applicatie voor het aanbieden van een gevirtualiseerde

Nadere informatie

5,6. Werkstuk door een scholier 2786 woorden 2 maart keer beoordeeld. Informatica

5,6. Werkstuk door een scholier 2786 woorden 2 maart keer beoordeeld. Informatica Werkstuk door een scholier 2786 woorden 2 maart 2009 5,6 24 keer beoordeeld Vak Informatica Besturingssystemen Inleiding Wij hebben gekozen om deze 3 besturingssystemen langs elkaar te zetten Windows,

Nadere informatie

Een.NET-besturingssysteemtoolkit. Discovering Cosmos. Sijmen J. Mulder

Een.NET-besturingssysteemtoolkit. Discovering Cosmos. Sijmen J. Mulder Een.NET-besturingssysteemtoolkit Discovering Cosmos Sijmen J. Mulder Agenda Boek 1 Cosmos: a very short introduction Boek 2 Modern Operating Systems Pauze Boek 3 The Design and Implementation of the Cosmos

Nadere informatie

HCC presentatie: Linux iets voor mij?

HCC presentatie: Linux iets voor mij? 1 Dia 1: GNU/Linux iets voor mij? Linux is voor vele onbekend terrein. Onbekend maakt onbemind. In deze presentatie probeer ik wat meer over Linux te vertellen. En uitleg geven aan het een en ander. Wie

Nadere informatie

Aansluitingengids. Ondersteunde besturingssystemen. Aansluitingengids. Pagina 1 van 5

Aansluitingengids. Ondersteunde besturingssystemen. Aansluitingengids. Pagina 1 van 5 Pagina 1 van 5 Aansluitingengids Ondersteunde besturingssystemen U kunt de cd Software en documentatie gebruiken om de printersoftware te installeren voor de volgende besturingssystemen: Windows 8 Windows

Nadere informatie

Introductie Workshop. Tom Hufkens Shopmanager Turnhout & Geel tom.hufkens@webstore.be

Introductie Workshop. Tom Hufkens Shopmanager Turnhout & Geel tom.hufkens@webstore.be Introductie Workshop Tom Hufkens Shopmanager Turnhout & Geel tom.hufkens@webstore.be Introductie in Android & Windows 8 Inhoud: DEEL 1: ANDROID Wat is het en hoe er mee werken? DEEL 2: WINDOWS 8 Wat zijn

Nadere informatie

VirtualBox: hoe werkt het?

VirtualBox: hoe werkt het? VirtualBox: hoe werkt het? Handleiding van Auteur: ReD123NaX Oktober 2014 VirtualBox: hoe werkt het? In deze nieuwsbrief ga ik wat vertellen over virtualisatie. Virtualisatie is dé uitkomst wanneer je

Nadere informatie

Assignment 3 Arjan Dekker (23-02-05)

Assignment 3 Arjan Dekker (23-02-05) Assignment 3 Arjan Dekker (23-02-05) Dit document beschrijft twee onderzoeken uitgevoerd in opdracht van de afdeling ICT van Administratiekantoor Dekker BV. Deze afdeling wil achterhalen wat de beste manier

Nadere informatie

Whitepaper Virtualisatie en veilig internetbankieren

Whitepaper Virtualisatie en veilig internetbankieren Whitepaper Virtualisatie en veilig internetbankieren In dit white paper zullen we uitleggen hoe u met behulp van virtualisatie veilig kunt internetbankieren. We zullen eerst een korte uitleg geven hoe

Nadere informatie

Handleiding. Handleiding

Handleiding. Handleiding Handleiding Certificaat installeren Handleiding Certificaat installeren Inhoudsopgave Inleiding 2 1 Installatie op pc s met Windows 2 2 Handmatig installeren 4 2.1 Microsoft Internet Explorer/Google Chrome

Nadere informatie

Internetfilter HTTPS instellen

Internetfilter HTTPS instellen Internetfilter HTTPS instellen Windows Windows Phone Mac / Linux iphone / ipad Android Handleiding Installatie van HTTPS bij het Internetfilter In deze handleiding staat stapsgewijs beschreven hoe het

Nadere informatie

V I R U S S E N versie 1f 19 juni 2013 Deel 1 Deel 2 Deel 3 Deel 4 Deel 5 Deel 6

V I R U S S E N versie 1f 19 juni 2013 Deel 1 Deel 2 Deel 3 Deel 4 Deel 5 Deel 6 V I R U S S E N versie 1f 19 juni 2013 Deel 1 Verslag Virus Deel 2 Software virusscanner met gebruiksaanwijzing Deel 3 Online virusscanners Deel 4 Help, ik heb het Politievirus! Deel 5 Virusscanner testen

Nadere informatie

Overstappen van Windows naar Linux. Hans Lunsing

Overstappen van Windows naar Linux. Hans Lunsing Overstappen van Windows naar Linux Hans Lunsing (hans.lunsing@xs4all.nl) 4 april 2016 Overstappen van Windows naar Linux Waarom zou ik het doen? Hoe bereid ik me voor? Hoe doe ik het? 2 Waarom zou ik het

Nadere informatie

Software is in veel manieren te indelen,meest bekend op grond van :

Software is in veel manieren te indelen,meest bekend op grond van : Hoofdstuk 1 1.1: Softwarecategorieen Software is in veel manieren te indelen,meest bekend op grond van : Taal Platform Manier van bedienen Licentie voor de software Het in in algemeen te gebruiken voor

Nadere informatie

Kennis maken met Linux. Besturingsystemen: windows, apple/mac, linux/unix

Kennis maken met Linux. Besturingsystemen: windows, apple/mac, linux/unix Besturingsystemen: windows, apple/mac, linux/unix virussen, beveiliging, updates waarom onervaren eindgebruikers daarmee belasten? schijfgebruik: windows vertraagt onherroepelijk lapmiddel defragmenteren,

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Nieuwsbrief 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Nieuwsbrief 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 Uw voorkennis... 7 Nieuwsbrief... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website bij het boek... 9 Toets uw kennis... 9 Voor

Nadere informatie

Propa e d e u s e taak 2

Propa e d e u s e taak 2 Propa e d e u s e taak 2 Introductie Cygwin voor studenten HTS Elektrotechniek Inhoudsopgave Installatie van Cygwin......1 Wat is Cygwin?......1 Waarom gebruiken wij Cygwin?...2 Systeemveiligheid...2 Installatie

Nadere informatie

BESPROKEN onderwerpen

BESPROKEN onderwerpen BESPROKEN onderwerpen Wat is er zoal besproken in de afgelopen maanden aan onderwerpen? Kijk op: http://www.bblthk.nl/ - speciaal voor Senioren of rechtstreeks op http://themapresentaties.webklik.nl PCBEHEER

Nadere informatie

Windows 8.1 is de opvolger van Windows 8 uit 2012,

Windows 8.1 is de opvolger van Windows 8 uit 2012, Kennismaken met Windows 8.1 1 Windows 8.1 is de opvolger van Windows 8 uit 2012, maar voor velen ook de eerste kennismaking met Windows 8. Het is daarmee tevens de opvolger van Windows 7. Het belangrijkste

Nadere informatie

26-3-2015 PAS OP! Wat doe je ermee? De wereld verandert. Windows 10. Wat is de cloud? (Letterlijk: wolk )

26-3-2015 PAS OP! Wat doe je ermee? De wereld verandert. Windows 10. Wat is de cloud? (Letterlijk: wolk ) PAS OP! Eerste impressies Dit is een eerste blik op een nieuw product dat nog niet is vrijgegeven Alle informatie is gebaseerd op de Technical Preview 9926 Mathieu Geelen maart 2015 - Helmond Veranderingen

Nadere informatie

Systeemvereisten voor Qlik Sense. Qlik Sense June 2017 Copyright QlikTech International AB. Alle rechten voorbehouden.

Systeemvereisten voor Qlik Sense. Qlik Sense June 2017 Copyright QlikTech International AB. Alle rechten voorbehouden. Systeemvereisten voor Qlik Sense Qlik Sense June 2017 Copyright 1993-2017 QlikTech International AB. Alle rechten voorbehouden. Copyright 1993-2017 QlikTech International AB. Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Linux en Open Source

Linux en Open Source Linux en Open Source Computer - Besturingssyteem Besturingssysteem Windows OS X Linux Software Open Source Closed Source Broncode Vrij beschikbaar Door iedereen te controleren en te gebruiken Geen licentiekost

Nadere informatie

Systeemvereisten voor Qlik Sense. Qlik Sense September 2017 Copyright QlikTech International AB. Alle rechten voorbehouden.

Systeemvereisten voor Qlik Sense. Qlik Sense September 2017 Copyright QlikTech International AB. Alle rechten voorbehouden. Systeemvereisten voor Qlik Sense Qlik Sense September 2017 Copyright 1993-2017 QlikTech International AB. Alle rechten voorbehouden. Copyright 1993-2017 QlikTech International AB. Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Toegankelijk vanaf elk apparaat

Toegankelijk vanaf elk apparaat Gigabit NAS RAID-behuizing met 2 bays voor 3,5 inch SATA harde schijven met WebDAV en Media Server StarTech ID: S352BMU3N Met de S352BMU3N NAS RAID-behuizing met 2 bays kunt een veilige externe RAID-array

Nadere informatie

1 Client/Server. 2 Geschiedenis. 3 Toekomst

1 Client/Server. 2 Geschiedenis. 3 Toekomst Deel 1 Inleiding 1 Client/Server 2 Geschiedenis 3 Toekomst Het client-server model is een model voor de samenwerking tussen twee of meer programma's, die zich op verschillende computers kunnen bevinden.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding E-Zorg Remote Access op Android.

Gebruikershandleiding E-Zorg Remote Access op Android. Inhoud 1) Inleiding Pagina 2 2) Het token Pagina 2 3) Junos Pulse installeren en configureren Pagina 3 4) Een verbinding maken met Junos Pulse Pagina 4 5) Een werkstation op afstand overnemen Pagina 6

Nadere informatie

1 INTRODUCTIE...5 2 SYSTEEMVEREISTEN...6. 2.1 Minimum Vereisten...6 2.2 Aanbevolen Vereisten...7

1 INTRODUCTIE...5 2 SYSTEEMVEREISTEN...6. 2.1 Minimum Vereisten...6 2.2 Aanbevolen Vereisten...7 NEDERLANDS...5 nl 2 OVERZICHT nl 1 INTRODUCTIE...5 2 SYSTEEMVEREISTEN...6 2.1 Minimum Vereisten...6 2.2 Aanbevolen Vereisten...7 3 BLUETOOTH VOORZIENINGEN...8 4 SOFTWARE INSTALLATIE...9 4.1 Voorbereidingen...10

Nadere informatie

DIT PROGRAMMA EN EEN ADOBE ID DIENT TE GEBEUREN VOORDAT U BOEKEN KOOPT!

DIT PROGRAMMA EN EEN ADOBE ID DIENT TE GEBEUREN VOORDAT U BOEKEN KOOPT! BELANGRIJKE NOOT OVER e-books: e-books in epub formaat, zijn beveiligd met DRM (Digital Rights Management) Om digitale E-Books te kopen, downloaden en lezen op uw ereader, epub formaat, heeft u het programma

Nadere informatie

Les 11: systeemarchitectuur virtuele machines

Les 11: systeemarchitectuur virtuele machines Les 11: systeemarchitectuur virtuele machines Geavanceerde computerarchitectuur Lieven Eeckhout Academiejaar 2008-2009 Universiteit Gent Virtuele machines Motivatie Interfaces Virtualisatie: inleiding

Nadere informatie

UBUNTU 8 installatie. 13/10/2009 http://www.ivowebschool.be/uploads/ ivowebschool.be/ /205bc10d-ef8e-4a 1/14. Onderwerpen

UBUNTU 8 installatie. 13/10/2009 http://www.ivowebschool.be/uploads/ ivowebschool.be/ /205bc10d-ef8e-4a 1/14. Onderwerpen UBUNTU 8 installatie Onderwerpen Ubuntu downloaden VMWare klaarmaken Ubuntu installeren VMWare tools installeren 1. Ubuntu downloaden ( ) Je kan ubuntu gratis downloaden via de website www.ubuntu.com.

Nadere informatie

LET OP! Lees dit eerst even door!

LET OP! Lees dit eerst even door! LET OP! Lees dit eerst even door! Als je op zoek bent naar de officiële website van WhatsApp klik dan hier. WhatsApp op PC is een onafhankelijk initiatief en is op geen enkele manier verwant aan WhatsApp

Nadere informatie

Externe toegang met ESET Secure Authentication. Daxis helpdesk@daxis.nl Versie 2.0

Externe toegang met ESET Secure Authentication. Daxis helpdesk@daxis.nl Versie 2.0 Externe toegang met ESET Secure Authentication Daxis helpdesk@daxis.nl Versie 2.0 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave:... 1 Inleiding:... 2 Stap 1: Download eenmalig Eset Secure Authentication op uw smartphone...

Nadere informatie

Arjen Glas Stage: Viaict. Opdracht virtualisatie I44

Arjen Glas Stage: Viaict. Opdracht virtualisatie I44 Arjen Glas Stage: Viaict Opdracht virtualisatie I44 Inhoud Software... 3 Wat wordt er gevirtualiseerd... 4 Hardware... 6 Opslag... 7 Fouttolerantie. High availability, Scalability... 8 Verdere relevante

Nadere informatie

I N F O R M A T I E - E N C O M M U N I C A T I E T E C H N O L O G I E

I N F O R M A T I E - E N C O M M U N I C A T I E T E C H N O L O G I E ICT Leerkracht G. Van de Slycke I N F O R M A T I E - E N C O M M U N I C A T I E T E C H N O L O G I E APPARATUUR EN PROGRAMMATUUR 1.De systeemeenheid Een computersysteem bestaat uit twee soorten apparaten:

Nadere informatie

2. Installatie Welp op een PC met internet verbinding

2. Installatie Welp op een PC met internet verbinding 1. Welp installeren Welp wordt vanaf internet geïnstalleerd op een PC met een van de volgende besturingssystemen: Windows XP, Windows Vista, Windows 7 of Windows 8. Welp kun je installeren vanaf de NJBB

Nadere informatie

Tekla Structures Hardware aanbevelingen

Tekla Structures Hardware aanbevelingen Tekla Structures Hardware aanbevelingen Aan de inhoud van dit document kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de weergave van de afbeeldingen kunnen geen conclusies worden verbonden met betrekking tot

Nadere informatie

Handleiding. Handleiding

Handleiding. Handleiding Handleiding Certificaat installeren Handleiding Certificaat installeren Inhoudsopgave Inleiding 2 1 Installatie op pc s met Windows 2 2 Handmatig installeren 4 2.1 Microsoft Internet Explorer/Google Chrome

Nadere informatie

Bent u nu dus genoodzaakt om een nieuwe computer te kopen? NEE, want er is een goede, ja zelfs gratis, oplossing voorhanden.

Bent u nu dus genoodzaakt om een nieuwe computer te kopen? NEE, want er is een goede, ja zelfs gratis, oplossing voorhanden. Linux Mint Als u een computer hebt die met Windows XP werkt weet u inmiddels dat u met die computer niet meer veilig kunt internetten, omdat Windows XP niet meer door Microsoft wordt onderhouden. Bent

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR LAPTOPS EN DESKTOPS MET WINDOWS PRO GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR LAPTOPS EN DESKTOPS MET WINDOWS PRO GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR LAPTOPS EN DESKTOPS MET WINDOWS PRO GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie wordt in de

Nadere informatie

Friesland College Leeuwarden

Friesland College Leeuwarden Voorwoord In dit project stel ik een hele snelle computer samen voor het bedrijf Peer B.V.. Ook laat ik zien wat het grote verschil is tussen Windows 7 en Windows 8, de voor en nadelen laat ik zien. Ook

Nadere informatie

Toegankelijk vanaf elk apparaat

Toegankelijk vanaf elk apparaat Gigabit NAS RAID-behuizing met 2 bays voor 3,5 inch SATA harde schijven met WebDAV en Media Server StarTech ID: S352BMU3N Met de S352BMU3N NAS RAID-behuizing met 2 bays kunt een veilige externe RAID-array

Nadere informatie

Mac OS X 10.6 Snow Leopard Installatie- en configuratiehandleiding

Mac OS X 10.6 Snow Leopard Installatie- en configuratiehandleiding Mac OS X 10.6 Snow Leopard Installatie- en configuratiehandleiding Lees dit document voordat u Mac OS X installeert. Dit document bevat belangrijke informatie over de installatie van Mac OS X. Systeemvereisten

Nadere informatie