Herhalingsoefeningen. Cursusboek Computergebruik voor anderstaligen. Cursusboek Windows 98 voor beginners. bij ISBN ISBN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Herhalingsoefeningen. Cursusboek Computergebruik voor anderstaligen. Cursusboek Windows 98 voor beginners. bij ISBN 90 5905 123 8 ISBN 90 5905 103 3"

Transcriptie

1 bij Cursusboek Computergebruik voor anderstaligen Cursusboek Windows 98 voor beginners ISBN ISBN

2 2 Toelichting herhalingsoefeningen Per hoofdstuk wordt één herhalingsoefening gegeven waarin de relevante handelingen worden herhaald. De herhalingsoefeningen kunnen worden gebruikt als diagnostisch toetsmateriaal om de vaardigheid van de cursist te testen. Bij de oefeningen worden geen voetstapjes met cijfers die verwijzen naar de Bijlage Hoe doe ik dat ook alweer? afgebeeld. Cursisten proberen de opdrachten zonder hulp uit te voeren. De docent krijgt hiermee een indicatie of de handelingen voldoende zijn ingeslepen. Als voorbereiding op deze toets zonder hulpmiddelen kunnen cursisten de oefeningen aan het einde van een hoofdstuk in het cursusboek nog eens herhalen om hun kennis op te frissen. Als variant kan uiteraard worden toegestaan om het cursusboek als naslagwerk te gebruiken. Ook het trainen van de opzoekvaardigheid is een zinvolle activiteit.

3 3 OEFENING HOOFDSTUK 1 Starten en stoppen Start Windows Help. Minimaliseer het venster van Windows Help. Start de Rekenmachine. Start de Help van de Rekenmachine en klik op Help-onderwerpen. Sluit het Help-venster van de Rekenmachine. Maak de volgende rekensom: 7 X 4 = Minimaliseer het venster van de Rekenmachine. Open vanaf de taakbalk het venster van Windows Help. Maximaliseer het venster van Windows Help. Zet het venster van Windows Help terug naar het vorige formaat. Stop met Windows Help. Open vanaf de taakbalk het venster van de Rekenmachine. Stop met de Rekenmachine.

4 4 OEFENING HOOFDSTUK 2 Klikken en slepen Start Windows Help. Sleep het venster van Windows Help naar rechtsonder. Sleep het venster van Windows Help naar het midden van het scherm. Maak het venster van Windows Help smaller. Maak het venster van Windows Help breder. Maximaliseer het venster van Windows Help. Klik op tabblad Zoeken. Klik op tabblad Inhoud. Klik op Introductie Windows 98. Klik op Een Help-onderwerp afdrukken. Klik op Probleemoplossing (onderaan de lijst). Klik op tabblad Index. Klik in de lijst op 256-kleuren beeldscherm. Klik op de knop Weergeven. Sluit het venster van Windows Help. Start de Prullenbak. Sluit de Prullenbak.

5 5 Start Deze Computer. Maximaliseer het venster van Deze computer. Kies bij Beeld de opdracht Lijst. Kies bij Beeld de opdracht Grote pictogrammen. Zet het venster van Deze computer terug naar het vorige formaat. Stop met Deze computer.

6 6 OEFENING HOOFDSTUK 3 Typen Start WordPad. Typ de tekst: Dit is een leuke oefening. Haal het woord leuke weg. Typ op die plaats het woord: moeilijke Ga naar de volgende regel. Typ de tekst: Typen is leuk. Ga naar de volgende regel. Typ de tekst: Als ik veel oefen, gaat het typen sneller. Typ op de volgende regel de letters: é ó ö è Druk één keer op de toets Caps Lock. Typ de volgende tekst: HARTELIJKE GROETEN ALLEMAAL Druk één keer op de toets Caps Lock. Zet de cursor in één keer aan het begin van de regel. Zet de cursor in één keer aan het einde van de regel. Ga met de cursor naar het begin van de tekst. Stop met WordPad en sla de tekst niet op.

7 7 OEFENING HOOFDSTUK 4 Opslaan, openen en afdrukken Start WordPad. Typ de volgende tekst en zet iedere zin op een nieuwe regel: Beste buurman en buurvrouw, Morgen vieren we mijn verjaardag. Komt u ook op het feest? U bent van harte welkom. Vriendelijke groet, [uw naam] Sla de brief op met de naam Uitnodiging verjaardagsfeest Stop met WordPad. Start WordPad. Open de brief Uitnodiging verjaardagsfeest. Voeg boven de brief de datum toe. Druk de brief af. Begin met een nieuw document. Laat de wijzigingen opslaan. Stop met WordPad.

8 8 OEFENING HOOFDSTUK 5 Tekst bewerken Start WordPad. Open de tekst Uitnodiging verjaardagsfeest. Typ boven de tekst de volgende zinnen: We beginnen om uur. Eet u ook een hapje mee? Selecteer de nieuwe zinnen. Sleep de zinnen vóór de tekst U bent van harte welkom. Zorg er voor dat iedere zin op een eigen regel staat. Maak de volgende zin vet: U bent van harte welkom. Typ bovenaan de tekst het woord natuurlijk Kopieer het woord natuurlijk en plak het naast U bent... van harte welkom. Nu staat er: U bent natuurlijk van harte welkom. Haal het woord natuurlijk boven de brief weg. Druk de brief af. Begin met een nieuwe tekst. Laat de wijzigingen opslaan. Stop met WordPad.

9 9 OEFENING HOOFDSTUK 6 Surfen over internet Start Internet Explorer. Maak verbinding met internet. Ga naar de website Ga terug naar uw startpagina. Ga naar de website Ga naar het tabblad Tips & Nieuws. Klik op de hyperlink Sluit het venster van de website Nu ziet u weer het tabblad Tips & Nieuws van de oefenwebsite. Ga naar het tabblad Oefenmateriaal. Open de voorbeeldbrief Adreswijziging. Minimaliseer het venster van de voorbeeldbrief Adreswijziging. Open de voorbeeldbrief Adreswijziging van de taakbalk. Sluit het venster van de voorbeeldbrief Adreswijziging. Zet de tekengrootte van de letters op de website op Grootste. Zet de tekengrootte van de letters op de website op Gemiddeld Stop met Internet Explorer en verbreek de verbinding met internet.

10 10 OEFENING HOOFDSTUK 7 Navigeren over internet Start Internet Explorer. Maak verbinding met internet. Open het kader met Favorieten. Open uit Favorieten de website van de ANWB. Sluit het kader met Favorieten. Ga naar de website Voeg deze website toe aan de map Favorieten. Open vanaf de lijst met adressen in de adresbalk de website Verbreek de verbinding met internet. Klik op de knop Vernieuwen en maak de verbinding met internet. Ga naar Klik op tabblad Nieuw account aanmaken. Klik op tabblad Alles over Hotmail. Ga naar Maak deze website favoriet in de map Websites bij dit boek. Stop met Internet Explorer en verbreek de verbinding met internet.

11 11 OEFENING HOOFDSTUK 8 Start Outlook Express. Maak een nieuw bericht.. Typ bij Aan: uw eigen adres. Typ bij Onderwerp: oefening Typ als tekst: Dit is een om te oefenen. Verzend de naar Postvak UIT. Verzend de met de internetverbinding. Controleer of de verzonden in de map Verzonden items zit. Maak een nieuw bericht. Vul bij Aan: met het adresboek uw eigen adres in. Typ bij Onderwerp: oefening met bijlage Typ als tekst: Dit is een met een bijlage. Maak een bijlage aan het bericht. Kies daarvoor een brief uit de map Voorbeeldbrieven. Verzend de naar Postvak UIT. Verzend de met de internetverbinding. Controleer of de verzonden in de map Verzonden items zit. Kijk in Postvak IN of uw met het onderwerp oefening is aangekomen.

12 12 Open de oefening. Sluit het venster van het bericht. Ontvang met de internetverbinding uw met het onderwerp oefening met bijlage. Open de oefening met bijlage. Open de bijlage. Sluit de bijlage. Sluit het venster van het bericht. Verwijder de twee berichten oefening en oefening met bijlage uit Postvak IN. Verwijder de twee berichten oefening en oefening met bijlage uit de map Verzonden items. Controleer of de vier verwijderde berichten in de map Verwijderde items staan. Verwijder de vier berichten uit de map Verwijderde items. Stop met Outlook Express.

13 13 OEFENING HOOFDSTUK 9 Werken met Paint Start Paint. Kies zwart als kleur. Teken met het gereedschap potlood een boom in het midden van het witte vlak. Zorg ervoor dat de vorm gesloten is. Teken met het gereedschap potlood een lijn van links naar rechts in het midden van het witte vlak. De lijn moet beide randen raken en mag door de boom heen gaan. Teken met het gereedschap potlood rechtsboven de boom een kleine cirkel. Vul de boom met de kleur zwart. Vul de cirkel met de kleur geel. Vul het onderste deel van de tekening met de kleur groen. Vul het bovenste deel van de tekening met de kleur blauw. Typ in de tekening de tekst: Boom Maak de letters wit. Kies lettertype Arial en lettergrootte 18. Maak de achtergrond van de letters doorzichtig. Sla de tekening op met de naam Boom (Indien toegestaan:) Druk de tekening af. Stop met Paint.

Hulp bij een aantal uit te voeren opdrachten Outlook Express (of Windows Mail)

Hulp bij een aantal uit te voeren opdrachten Outlook Express (of Windows Mail) Hulp bij een aantal uit te voeren opdrachten Outlook Express (of Windows Mail) outlook Express starten en afsluiten welke versie een bericht verzenden, ontvangen, openen en afdrukken een bericht beantwoorden

Nadere informatie

6. Tekst verwijderen en verplaatsen

6. Tekst verwijderen en verplaatsen 6. Tekst verwijderen en verplaatsen In deze module leert u: een stuk tekst selecteren een stuk tekst verwijderen; acties ongedaan maken en opnieuw doen; een stuk tekst vervangen; een stuk tekst verplaatsen;

Nadere informatie

Vragenlijst Computerbrevet voor senioren

Vragenlijst Computerbrevet voor senioren Vragenlijst Computerbrevet voor senioren Met deze toets test u uw kennis over Windows XP en de bijbehorende programma s WordPad, Paint, Internet Explorer en Outlook Express. In de toets worden ook vragen

Nadere informatie

Wat kan je allemaal met het programma Word 2010?

Wat kan je allemaal met het programma Word 2010? Wat kan je allemaal met het programma Word 2010? Door: Meester Michael www.meestermichael.nl 1. Hoofdletters 3 2. Opslaan 4 3. Openen 6 4. Foutje? 7 5. Een tekst selecteren 7 6. Vet, schuin of onderstreept.

Nadere informatie

Telefoonmodem wordt steeds minder gebruikt. Er wordt betaald per minuut, en kan leuk oplopen als er wat uren geinternet wordt.

Telefoonmodem wordt steeds minder gebruikt. Er wordt betaald per minuut, en kan leuk oplopen als er wat uren geinternet wordt. Les 3 Werken met internet, email Aansluiting De verbinding met internet kan verlopen op verschillende manieren. 1. Telefoonmodem 2. ADSL, al of niet inclusief bellen 3. Kabel Telefoonmodem wordt steeds

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Werken met Windows Live Mail

Studio Visual Steps. Werken met Windows Live Mail Studio Visual Steps Werken met Windows Live Mail Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2013 Visual Steps B.V. Opmaak / bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum: juli 2013 Alle

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Solcon secure webmail

Gebruikershandleiding Solcon secure webmail Gebruikershandleiding Solcon secure webmail Quickstart Ontdek Solcon secure webmail in vijf eenvoudige stappen: 1. Start uw computer op. 2. Open de internetbrowser, bijvoorbeeld Internet Explorer. 3. Typ

Nadere informatie

11. Website controleren

11. Website controleren 11. Website controleren 11.1 Website controleren op verschillende browsers Het blijkt nog altijd nodig te zijn een website te controleren. De website zoals deze er in Kompozer uit ziet, ziet er op internet

Nadere informatie

Casey s Cursus Outlook Express In samenwerking met de Stichting Welzijn Ouderen, Duiven & Westervoort

Casey s Cursus Outlook Express In samenwerking met de Stichting Welzijn Ouderen, Duiven & Westervoort Deze cursus geeft een algemeen overzicht van de mogelijkheden van Outlook Express. Outlook Express is een programma waarmee e-mail kan worden verstuurd en ontvangen en adressen kunnen worden beheerd. Om

Nadere informatie

INHOUD CENTRUM BASISEDUCATIE KEMPEN 2

INHOUD CENTRUM BASISEDUCATIE KEMPEN 2 E-mail outlook.com INHOUD 1. Inleiding... 3 2. Een e-mailadres aanmaken... 5 3. een e-mail lezen... 8 4. een e-mail verzenden... 9 5. een e-mail beantwoorden... 10 6. Een bijlage... 11 6.1 een bijlage

Nadere informatie

Word basiscursus. Wat zullen we doen? Waarom ga ik het doen? Wat wordt het resultaat? Oefeningen en werkwijzen

Word basiscursus. Wat zullen we doen? Waarom ga ik het doen? Wat wordt het resultaat? Oefeningen en werkwijzen Wat zullen we doen? Word basiscursus In deze cursus Word leren we tekstverwerking. Je kunt hier:? Starten met het programma Word? Invoeren en het verbeteren van tekst? Selecteren van tekst? Afdrukken van

Nadere informatie

Word. Inleiding. De basis

Word. Inleiding. De basis Word Inleiding Word is een tekstverwerkingsprogramma. Het is één van de programma s uit het Microsoft Officepakket, een softwarepakket met meerdere veelgebruikte kantoortoepassingen zoals ook een e-mailprogramma(outlook),

Nadere informatie

HANDLEIDING emindmaps - software om Mind Maps te maken

HANDLEIDING emindmaps - software om Mind Maps te maken HANDLEIDING emindmaps - software om Mind Maps te maken Wil jij ook méér uit je brein halen? Einstein heeft eens gezegd dat we maar 10% van de mogelijkheden van onze hersens gebruiken. Eén manier om het

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Werken met de Samsung Galaxy Tab

Studio Visual Steps. Werken met de Samsung Galaxy Tab Studio Visual Steps Werken met de Samsung Galaxy Tab Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2012 Visual Steps B.V. Met medewerking van Yvette Huijsman Opmaak / bureauredactie: Rilana

Nadere informatie

1. Outlook.com (gratis versie)

1. Outlook.com (gratis versie) 1. Outlook.com (gratis versie) 1.1 Downloaden Misschien hebt u (nog) geen computer, maar u wilt wel mailen met uw familie, buren of kennissen? Dat kan natuurlijk want bij u in de buurt is altijd wel een

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Adobe Reader X. PDF-bestanden openen, lezen en afdrukken

Studio Visual Steps. Adobe Reader X. PDF-bestanden openen, lezen en afdrukken Studio Visual Steps Adobe Reader X PDF-bestanden openen, lezen en afdrukken Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2011 Visual Steps B.V. Mei 2011 Alle rechten voorbehouden. Niets uit

Nadere informatie

WINDOWS MAIL. Windows Mail. 2012 Computertraining voor 50-plussers

WINDOWS MAIL. Windows Mail. 2012 Computertraining voor 50-plussers WINDOWS MAIL 2012 Computertraining voor 50-plussers PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl C O M P U T E R T R A I N I N G V O O R 5 0 -

Nadere informatie

Boekje met opdrachten

Boekje met opdrachten Boekje met opdrachten Welkom bij de Bibliotheekservice Fryslân. Vandaag gaan we eens kijken hoe we zelf kleine computerprogramma s kunnen maken. Het zelf maken van computerprogramma s heet programmeren.

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Microsoft Word

Hoofdstuk 1. Microsoft Word Handleiding Hoofdstuk 1. Microsoft Word... 2 Vet, cursief en onderstreept... 2 Opslaan van een bestand... 2 Afsluiten van een bestand... 2 Definitief Verwijderen van een bestand... 2 Beginnen met nieuw

Nadere informatie

Handleiding ClaroRead

Handleiding ClaroRead Handleiding ClaroRead Welkom bij ClaroRead Welkom bij ClaroRead. ClaroRead is speciaal ontwikkeld om het werken met de computer te vereenvoudigen. De volledige integratie met Microsoft Word helpt u bij

Nadere informatie

11. Na een aantal keren selecteren en op de delete knop drukken ziet mijn egel er nu zo uit:

11. Na een aantal keren selecteren en op de delete knop drukken ziet mijn egel er nu zo uit: Open Paint.Net 1. Klik op "Bestand" 2. Klik op "Openen " 3. Zoek de afbeelding "eend" op en open hem. 4. Herhaal de stappen 1 tot en met 3 maar open nu de afbeelding "egel". 5. Je hebt nu beide afbeeldingen

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

Activboard, activ Primary Handleiding & digibord-links

Activboard, activ Primary Handleiding & digibord-links Edumaat Tel: 079 360 37 18 Sloepkade 37 06 1343 55 86 2725EX, Zoetermeer Mail: info@edumaat.nl Activboard, activ Primary Handleiding & digibord-links LET OP: Deze handleiding bevat verwijzingen naar opdrachten

Nadere informatie

SCMS - Smart Content Management System

SCMS - Smart Content Management System Online websites bouwen & beheren met SCMS Smart Content Management System & website builder Inhoud: Hoofdstuk 1: Inleiding, wat is SCMS?... 4 Hoofdstuk 2: Inloggen SCMS... 5 Hoofdstuk 3: Control Panel...

Nadere informatie

PUBLISHER Desk Top Publishing (DTP) voor beginners Overzicht van de belangrijkste mogelijkheden van MS Publisher 2010 Carl Maegerman www.lesgever.

PUBLISHER Desk Top Publishing (DTP) voor beginners Overzicht van de belangrijkste mogelijkheden van MS Publisher 2010 Carl Maegerman www.lesgever. PUBLISHER Desk Top Publishing (DTP) voor beginners Overzicht van de belangrijkste mogelijkheden van MS Publisher 2010 Carl Maegerman www.lesgever.be INHOUDSOPGAVE LES 1 INLEIDING... 3 LES 2 BASISHANDELINGEN

Nadere informatie

Digitale Cliënten Dossier (DPD) Logopedie

Digitale Cliënten Dossier (DPD) Logopedie Digitale Cliënten Dossier (DPD) Logopedie Inleiding Het Digitale Cliënten Dossier hierna te noemen, DPD, is een zeer uitgebreide vorm van digitale verslaglegging. Dankzij deze digitale vorm kunnen de gegevens

Nadere informatie

Introductie Windows 8 Handleiding Workshop Webstore.be

Introductie Windows 8 Handleiding Workshop Webstore.be Introductie Windows 8 Handleiding Workshop Webstore.be Inhoudstafel Inhoudstafel... 1 1 Inleiding... 2 2 Het nieuwe Windows Startscherm... 3 2.1 Bureaublad is er nog steeds... 4 2.2 Het startscherm is

Nadere informatie

Inleiding. De handleiding bestaat uit vier delen:

Inleiding. De handleiding bestaat uit vier delen: Versie 3.2 01/2013 Inleiding Prezi is net als het alom bekende PowerPoint een tool om presentaties mee te maken. Je start met een groot, leeg vel papier (= canvas) waarop je je informatie gaat ordenen.

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Visuele stappengids Windows 8

Studio Visual Steps. Visuele stappengids Windows 8 Studio Visual Steps Visuele stappengids Windows 8 Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2013 Visual Steps B.V. Opmaak/bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum: mei 2013 Alle rechten

Nadere informatie

Fred Beumer. Guus Mul. Digitaal Leerplein. Hollandridderkerk, Ridderkerk

Fred Beumer. Guus Mul. Digitaal Leerplein. Hollandridderkerk, Ridderkerk Word 2010 titel Klikmee Word 2010 eerste druk juni 2010 auteur webdesign zetwerk druk Fred Beumer Guus Mul Digitaal Leerplein Hollandridderkerk, Ridderkerk Digitaal Leerplein Postbus 50, 6990 AB Rheden

Nadere informatie