Welkom in het Paridaensinstituut

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Welkom in het Paridaensinstituut"

Transcriptie

1 Welkom in het Paridaensinstituut Beste (toekomstige) leerling Wellicht heb je onze school al bezocht, of ben je al op de website geweest. Je kreeg zo al heel wat informatie over het Paridaensinstituut en het schoolleven. In deze brochure zetten we alles eens op een rijtje en proberen we een aantal praktische vragen - die je je ongetwijfeld stelt - te beantwoorden. We zijn een school met ASO-bovenbouw. Dat wil zeggen dat wij enkel algemeen secundair onderwijs aanbieden. We hebben geen technisch noch beroepsonderwijs. Maar binnen het ASO kan je bij ons in bijna alle mogelijke studierichtingen terecht. En je krijgt er eigentijds onderwijs, met aangepast werkmateriaal. Zo beschikken we over open leercentra, goed uitgeruste computerklassen, vaklokalen met multimedia-apparatuur en andere moderne didactische middelen. Voeg daarbij een korps gemotiveerde en enthousiaste leraren, en je hebt een leeromgeving waarin iedereen aan zijn trekken kan komen. We kijken er al naar uit je te ontmoeten. Ann Henderickx Maryleen Verhavert Peter Wallays Directeur Adjunct-directeur Technisch directeur

2 2 OPVOEDINGSPROJECT Het Paridaensinstituut wil zijn leerlingen maximale kansen geven om hun talenten te ontwikkelen door een kwaliteitsvolle opleiding en een harmonieuze vorming aan te bieden. De school wil dat realiseren vanuit een christelijk geïnspireerd mens- en maatschappijbeeld én in een sfeer van openheid, respect en betrokkenheid. De pijlers van ons pedagogisch project zijn: christelijke inspiratie, kwaliteitsvol onderwijs, leerlinggerichtheid, openheid en respect, kritische geest, engagement en participatie. Geloof! We werken aan de uitbouw van onze school als een christelijk geïnspireerde leer- en leefgemeenschap. Directie en personeel leven een aantal ethische en evangelische waarden en attitudes voor en roepen de leerlingen op tot beleving ervan. We denken hier o.a. aan respect voor de andere, verdraagzaamheid, mildheid, soberheid, moed, eerlijkheid, dienstbaarheid, solidariteit, medeleven met de zwakke, omgaan met onvolkomenheid, opvoeden tot gewetensvol handelen, bewustzijn van de diepere dimensie van het leven, geloof in zichzelf, de anderen en de Andere, hoop op een steeds nieuwe toekomst en de wil om mee te werken aan de schepping. We drukken het christelijk geloof uit en beleven het in bezinningsmomenten, vieringen en concreet sociaal engagement. De leerlingen krijgen wetenschappelijk verantwoorde en op het leven betrokken informatie over het christelijk geloof en andere godsdiensten, zodat ze zich een eigen, verantwoorde en doordachte visie kunnen vormen. Dat gebeurt vooral, maar niet uitsluitend, tijdens de godsdienstlessen. Leer! Paridaens reikt de leerlingen maximale kansen aan om hun talenten ten volle te ontwikkelen. De school wil hen stimuleren en begeleiden bij hun persoonlijke groei, wil hen sociale vaardigheden aanleren, hen zelfvertrouwen geven en hen aanzetten tot het nemen van verantwoordelijkheid. We bieden algemeen vormend onderwijs van hoge kwaliteit aan met als doel alle leerlingen de eindtermen te laten bereiken en hen voor te bereiden op hogere studies. Kwaliteitsvol pedagogisch-didactisch handelen staat hierbij centraal. De leerlingen krijgen les van leraren die beschikken over een stevige vakkennis, die open staan voor onderwijsvernieuwingen en aandacht hebben voor de noden van elke leerling. We waken over de kwaliteit van ons onderwijs door zelfreflectie en bijsturing. De school stimuleert de leerlingen om hun leerproces in eigen handen te nemen en zich zo voor te bereiden op levenslang leren. Groei! In het hele schoolleven staat de leerling centraal. Paridaens zorgt voor een stimulerende leer- en leefomgeving en een leerling-gerichte schoolorganisatie met inspraak van de leerlingen.

3 3 We willen de persoonlijke ontwikkeling, het leerproces en het welbevinden van alle leerlingen bevorderen. De leerlingenbegeleiding is goed uitgebouwd, zowel op het vlak van studiebegeleiding als op dat van socio-emotionele begeleiding. We nemen de zorg op voor elke leerling, rekening houdend met de draagkracht van de school. Ook willen we de leerlingen actief ondersteunen bij de verschillende keuzemomenten in de schoolloopbaan. Kijk! Paridaens wil de leerlingen opvoeden tot verantwoordelijke mensen met een open kijk op de wereld. We zetten ons bewust in voor een respectvolle manier van samen leven en samen werken. Luisteren naar elkaar, respect voor elke persoon en bereidheid om helder en open te communiceren zijn daarbij belangrijk. Denk! We leren de leerlingen kritisch reflecteren over hun eigen manier van zijn, denken en handelen, over de wereld om hen heen en over de ontwikkelingen in de maatschappij. Ze leren een gefundeerde mening vormen en die kenbaar maken op een genuanceerde manier. We vinden het belangrijk dat ze hun mening ook in vraag kunnen stellen en dat ze kunnen omgaan met opbouwende kritiek. Doe! Het blijvende engagement en de actieve participatie van directie, personeel, leerlingen, ouders en lokale gemeenschap zijn belangrijk voor de realisatie van ons pedagogisch project. De omzetting daarvan in concrete beleidsprojecten gebeurt in nauwe samenspraak met de overleg- en participatieorganen van de school.

4 4 ONDERWIJSMETHODE Onze school hanteert dynamische onderwijsmethodes. We proberen de leerlingen zo actief mogelijk bij het leren te betrekken. De leraren zorgen voor een aangepaste didactiek in de klas en kunnen werken in goed uitgeruste vaklokalen. Ze stimuleren de leerlingen tot het zelfstandig verwerken van leerstof en informatie. De school heeft ook aandacht voor het leren buiten de klas. Daarom organiseren we studie-uitstappen en bezoeken we musea en tentoonstellingen. Paridaens biedt een degelijke studiecoaching aan. Elke jongere 'leren studeren' is de zorg van iedere leraar. Vanaf het eerste jaar komt het aanleren van een goede studiemethode voor elk vak regelmatig aan bod. De werkgroep studiecoaching werkte een leerlijn uit voor alle jaren. Het doel is dat leerlingen komen tot begeleid zelfstandig studeren. Leerlingen kunnen ook extra begeleiding krijgen op het vlak van organisatie, structureren en verwerken, motivatie, zelfvertrouwen Met een regelmatige evaluatie willen we de evolutie van de leerling op de voet volgen. Overhoringen over een kleine en/of grotere hoeveelheid leerstof (toetsen, repetities, examens) informeren de leerlingen over de manier waarop ze de leerstof verwerkt hebben. Rapporten vermelden de vorderingen of tekorten en geven nuttige studietips. Op basis van alle beschikbare gegevens neemt de klassenraad op het einde van het schooljaar een beslissing met betrekking tot het overgaan naar het volgende leerjaar. In heel uitzonderlijke gevallen wordt de beslissing uitgesteld tot na bijkomende proeven. In samenwerking met het VCLB (Vrij Centrum voor Leerlingenbegeleiding) formuleert de klassenraad een advies m.b.t. de verdere studiekeuze.

5 5 STUDIEMOGELIJKHEDEN EERSTE GRAAD In het eerste leerjaar krijgen alle leerlingen dezelfde leerstof voor 27 van de 32 wekelijkse lestijden. Alle eerstejaars in onze school krijgen wekelijks een uur sociale activiteit. Tijdens dit uur werkt de klassenleraar met de leerlingen aan het verwerven van een goede studiehouding en worden sociale vaardigheden ingeoefend. Wat de resterende 4 uren betreft zijn er twee keuzemogelijkheden : Klassieke Talen met 4 uren Latijn. In deze studierichting maakt de leerling grondig kennis met de Latijnse taal en krijgt hij de gelegenheid de eerste beginselen van het Grieks te leren. Moderne wetenschappen met volgende uitbreiding: 2 uren Project, 1 flexi-uur voor Frans, 1 flexiuur voor wiskunde. Tijdens de flexi-uren wordt klasoverstijgend, gedifferentieerd gewerkt zowel remediërend als verdiepend. In de projecturen gaan leerlingen klas- en vakoverschrijdend samenwerken, probleemoplossend denken, creatief redeneren, zelf op zoek gaan naar kennis en inzichten en hun kritisch vermogen aanscherpen en dit in verschillende interessedomeinen. De leerling kiest een project per semester en heeft de keuze uit: ICT en programmeren, wetenschap en techniek of taal en maatschappij. De keuze van de optie die de leerling bij het begin van het schooljaar maakt, geldt voor de rest van dat jaar. In het tweede leerjaar wordt het gemeenschappelijke gedeelte verminderd (24 uren) ten voordele van de keuzevakken (8 uren). Paridaens biedt drie mogelijkheden: De optie Grieks - Latijn, met 4 uren Grieks en 4 uren Latijn, is de geknipte richting voor wie in de tweede graad twee klassieke talen wil studeren en eerder taalkundig aangelegd is. De optie Latijn telt 5 uren Latijn, en 3 uren aanvulling van de basisvakken (Nederlands, Frans en wiskunde). Wie later Latijn wil behouden in het vakkenpakket, kan in deze optie de basis uit het eerste jaar verder uitbouwen. De optie Moderne wetenschappen heeft 3 uren wetenschappelijk werk en 2 uren socioeconomische initiatie als hoofdoptie. Die worden aangevuld met 3 uren basisvakken (Nederlands, Frans en wiskunde).

6 6 LESSENROOSTER EERSTE GRAAD Eerste jaar Tweede jaar Basisleerstof Aardrijkskunde 2 1 Natuurwetenschappen 2 1 Frans 4 3 Engels - 2 Geschiedenis 1 2 Godsdienst 2 2 L.O. en sport 2 2 Muzikale opvoeding 1 1 Nederlands 5 4 Plastische opvoeding 2 - Techniek 2 2 Wiskunde 4 4 Optievakken Lat Mod GL Lat Mod Frans (flexi-uur in 1 ste jaar) Grieks Latijn Project (1 ste jaar) - 2 Nederlands (2 de jaar) Socio-econ. initiatie Sociale activiteit Wetenschappelijk werk Wiskunde (flexi-uur in 1 ste jaar)

7 7 STUDIEMOGELIJKHEDEN TWEEDE GRAAD De overstap van het tweede naar het derde jaar secundair onderwijs is een cruciaal moment in het studiecurriculum van de ASO-leerling. De tweede graad legt immers de basis voor een meer gespecialiseerde studierichting in de derde graad. Bij de keuze moet je dus, behalve met de belangstelling van de leerling, ook rekening houden met de uitwegen die de beoogde studierichting heeft in de derde graad. In Paridaens sluiten meerdere richtingen aan op elke studierichting van de tweede graad. Anderzijds steunt elke richting van de derde graad toch op een specifieke onderbouw. Hoewel er theoretisch altijd overstapmogelijkheden bestaan, lijkt het ons zinvoller een logisch curriculum op te zetten en daarin consequent verder te gaan. Binnen een graad - of zelfs tussen de tweede en de derde graad - grondig van keuze veranderen, zou slechts uitzonderlijk mogen gebeuren. Paridaens biedt in de tweede graad volgende studierichtingen aan: Economie, Grieks-Latijn, Latijn, Humane wetenschappen en Wetenschappen. Sommige vakken worden in het derde of het vierde jaar gegeven; bijgaande tabel toont hoe de verdeling precies gebeurt. Zo krijgen bvb. leerlingen in het derde jaar plastische opvoeding en in het vierde jaar muzikale opvoeding. In het vierde jaar krijgen alle leerlingen Duits. Waar twee cijfers staan voor één vak, verschilt het aantal wekelijkse lestijden in het derde en het vierde jaar.

8 8 LESSENROOSTER TWEEDE GRAAD 3 de jaar/4 de jaar Econ.A Econ.B Grieks- Latijn Latijn A Latijn B Humane Wetensch. Wetensch. Aardrijkskunde Biologie Chemie Cultuurwetenschappen Duits (4 de jaar) Economie Engels (3 de /4 de ) 3/3 3/2 2 3/2 2 3/2 3/3 Frans (3 de /4 de ) 5/ /3 4 5/4 Fysica Gedragswetenschappen Geschiedenis Godsdienst Grieks Informatica Latijn Lichamelijke opvoeding Muzikale opv. (4 de jaar) Nederlands Plastische opv. (3 de jaar) Wiskunde (3 de /4 de ) 4 5 5/

9 9 STUDIEMOGELIJKHEDEN DERDE GRAAD De derde graad bouwt verder op wat in de tweede graad werd begonnen. In het vijfde jaar zijn er vakoverschrijdende vormingen. De leerlingen krijgen dan de tijd om onderzoeksvaardigheden in te oefenen via begeleid zelfstandig werken. Zo zijn ze grondig voorbereid om in het zesde jaar een zelfstandig onderzoek te voeren voor elk van de polen van hun studierichting. We trekken daar 2 uren per week voor uit. De leerlingen kunnen het grootste deel van hun onderzoek dus op school uitwerken, met een vakleraar als coach. De meeste leerlingen van het zesde jaar krijgen ook de kans om deel te nemen aan een vakoverschrijdend project. Wat het vak wiskunde betreft: om in aanmerking te komen voor een cursus van 6 uren, moet men in de tweede graad voor de cursus van 5 uren wiskunde goede resultaten behalen. Wie bovendien kiest voor de wiskundig-wetenschappelijke vorming als complement, zal geconfronteerd worden met verdiepende, uitdagende leerstofonderdelen die een scherp wiskundig en wetenschappelijk inzicht vergen. Tijdens deze vorming wordt een extra uur wiskunde gegeven. Waar twee cijfers staan voor één vak, verschilt het aantal wekelijkse lestijden in het vijfde en het zesde jaar.

10 10 LESSENROOSTER DERDE GRAAD Econ. Grieks Latijn Hu.Wet. Mod. talen Wet. mt wi Lat wi mt we wi we wi wi Aardr / /2 1 1/2 Biologie /1 1-2/1 1 2 Chemie ,5/2 Cultuurwet Duits 2/ / /3 2/3 - Econ Engels / Esthetica 1/- 1/- 1/- 1/- 1/- 1/- 1/- 1 1/- 1/- 1/- Frans 4/ / /3 4/3 3 Fysica ,5/2 Gedragswet Gesch Godsd Grieks Latijn L.O Natuurwetensch Ned Wisk Onderzoek -/2 -/2 -/2 -/2 -/2 -/2 -/2 -/2 -/2 -/2 -/2 Keuzeproject -/1 -/1 -/1 -/1* -/1 -/1* -/1 -/1 -/1* *Behalve voor de leerlingen die in het vijfde jaar kiezen voor de wiskundig-wetenschappelijke vorming. 1 vorming naar keuze in het vijfde jaar Ec.-maatsch.-taalk Kunst en taal Wetensch Wiskundig-wetensch

11 11 WIE IS WIE? Het PARIDAENSINSTITUUT is een school voor algemeen vormend secundair onderwijs (ASO) Het schoolbestuur van Paridaens is de vzw Leuvense Katholieke Scholen aan de Dijle. De directeur, mevrouw Ann Henderickx, heeft de dagelijkse leiding van de school. De adjunct-directeur, mevrouw Maryleen Verhavert, draagt zorg voor de dagelijkse organisatie van het schoolleven. De technisch directeur, de heer Wallays, draagt zorg voor het materieel en logistiek beleid van de school. Er is een grote groep leraren. Ze geven les en begeleiden de leerlingen dagelijks bij hun studie. Naast hun lesopdracht vervullen sommigen onder hen nog andere taken: klassenleraar, coördinator, leerlingenbegeleider, Het ondersteunend personeel heeft o.a. als taken: de schooladministratie, het toezicht op en het begeleiden van leerlingen. Ook het onderhoudspersoneel, dat alles netjes en proper houdt en in de refter werkt, is belangrijk voor het goed functioneren van onze school. Onze 930 leerlingen vormen de grootste groep op school. Sedert 1 september 2000 zijn alle leerjaren gemengd. Het aantal jongens bedraagt ongeveer 25% van de totale schoolbevolking. De leerlingenraden bestaan uit leerlingen van elke graad. Zij formuleren voorstellen en organiseren activiteiten om het schoolleven voor de leerlingen zo aangenaam mogelijk te maken. De pedagogische stuurgroep vormt een brug tussen de leraren, het ondersteunend personeel en de directie, en denkt mee na over het schoolbeleid. De ouderraad wil meewerken aan de opvoeding van al de leerlingen, op school en thuis. De ouderraad organiseert vergaderingen en activiteiten voor de ouders en ondersteunt allerlei initiatieven van de school. In de schoolraad krijgen de personeelsleden, de ouders, de leerlingen en de lokale gemeenschap inspraak in het dagelijks onderwijsgebeuren in de school, waarvoor het schoolbestuur de eindverantwoordelijkheid draagt. Elk met hun eigen inbreng, komen zij samen op voor de christelijke opvoeding van de leerlingen. De school werkt samen met het Vrij Centrum voor Leerlingenbegeleiding in Leuven (VCLB). Het VCLB heeft als opdracht bij te dragen tot het welbevinden van de leerlingen en situeert de begeleiding op vier domeinen: het leren en studeren, de preventieve gezondheidszorg en het psychisch en sociaal functioneren en de schoolloopbaanbegeleiding. De school en het VCLB hebben een gezamenlijk beleidscontract opgesteld dat de aandachtspunten voor de leerlingenbegeleiding vastlegt. Niet alleen de school, maar ook de leerlingen en de ouders kunnen het VCLB om hulp vragen. Het VCLB werkt gratis en discreet. Als de school aan het VCLB vraagt om een leerling te begeleiden, zal het een begeleidingsvoorstel doen. Het VCLB zet de begeleiding slechts voort als de leerling (vanaf 12 jaar) of de ouders van de leerling (jonger dan 12 jaar) hiermee instemmen.

12 12 Ouders en leerlingen zijn echter verplicht hun medewerking te verlenen aan de begeleiding van leerlingen die spijbelen en aan collectieve medische onderzoeken en/of preventieve gezondheidsmaatregelen i.v.m. besmettelijke ziekten. Hebben zij bezwaren tegen een bepaalde arts van het VCLB, dan kan in overleg een andere arts worden aangeduid. In dat geval zijn de kosten ten laste van de ouders. De schoolarts, Dr. Veerle Van Gerven, en haar medewerkers zijn te bereiken op het VCLB (tel veerle.vangerven@vclbleuven.be). Mevrouw Kim Goossens is als psychosociale medewerker van het VCLB verbonden aan onze school. Zij is op donderdag en vrijdag op school aanwezig. Op de andere schooldagen is ze bereikbaar via het VCLB, Karel Van Lotharingenstraat 5, 3000 Leuven, tel , kim.goossens@vclbleuven.be. Het Paridaensinstituut maakt deel uit van de scholengemeenschap Katholiek Secundair Onderwijs Leuven (KSLeuven). Tot deze scholengemeenschap behoren de 16 katholieke secundaire scholen van Groot-Leuven. De samenwerking binnen de scholengemeenschap berust op een fundamenteel respect voor iedere individuele school: respect voor het eigen profiel, de specificiteit en het opvoedingsproject. De verantwoordelijkheid voor elke individuele school blijft bij haar schoolbestuur. Toch biedt de vorming van de scholengemeenschap aan de Leuvense scholen de mogelijkheid om op bepaalde domeinen, zoals studieaanbod en leerlingenoriëntering, samen te werken en zo de kwaliteit van het katholiek secundair onderwijs in Leuven te versterken. De scholengemeenschap wordt bestuurd door het college van afgevaardigden van inrichtende machten (CAIM), met als voorzitter de heer Roger Haest, en door het college van directeurs, met als coördinerend directeur de heer Danny Pijls.

13 13 PRAKTISCHE INFORMATIE HET SCHOOLJAAR BEGINT OP dinsdag 1 september 2015! Op de eerste schooldag verwachten we: - de eerstejaars: van 8.25 tot uur - de tweedejaars: van 9.15 tot uur - de derde- en vierdejaars: van tot uur - de vijfde- en zesdejaars: van tot uur EEN SCHOOLDAG BEGINT OM De lessen beginnen om 8.25 uur en eindigen voor de eerste graad om uur. Op woensdag eindigen ze voor alle leerlingen om 12 uur. De sessies studiecoaching worden gegeven om uur. Alle uitzonderingen op de gewone dagorde worden steeds vooraf meegedeeld. Zo nodig wordt aan de ouders gevraagd de mededeling te ondertekenen. De school (Janseniusstraat 2) is open vanaf 7.30 uur. In de Janseniusstraat is ook nog een toegang via de poort van de speelweide. De fietsers komen via het Pater Damiaanplein en de brandgang, of via de speelweide de school binnen. MIDDAGPAUZE De leerlingen blijven tijdens de middagpauze op school. Ze kunnen in de refter een warme maaltijd of hun meegebrachte lunch gebruiken. Belegde broodjes, soep, drank en nagerecht zijn daar ook afzonderlijk te verkrijgen. Alleen de leerlingen die binnen de stadsvesten wonen, krijgen de toestemming om tijdens de middagpauze de school te verlaten en thuis te gaan eten. De aanvraag daarvoor dient schriftelijk te gebeuren via de inlichtingenfiche bij de start van het schooljaar. De leerlingen van de derde graad mogen op donderdag tijdens een lange middagpauze de school verlaten als hun ouders daar de toestemming voor geven. Tijdens de middagpauze is er een gevarieerd aanbod van activiteiten waaraan de leerlingen vrijblijvend kunnen participeren. Zo kunnen ze zich uitleven en leren ze ook andere leerlingen dan de klasgenoten kennen tijdens middagsport, gezelschapsspellen of activiteiten die door de leerlingenraad georganiseerd worden. Bovendien staat ook het open leercentrum tot hun beschikking om schooltaken af te werken.

14 14 AVONDSTUDIE Op maandag, dinsdag en donderdag is er tot uur studie onder toezicht; op vrijdag tot 17 uur. Er zijn geen kosten aan verbonden. Leerlingen die thuis weinig kans hebben om op de PC te werken, kunnen dat na schooltijd op school in een informaticalokaal. Ze gaan daarvoor langs bij een van de directieleden. SCHOOLKLEDIJ De leerlingen dragen op school een sobere, verzorgde en aangepaste schoolkledij. De school laat slordigheden, nonchalance en het volgen van extravagante en uitdagende modebewegingen niet toe. Ze brengt de ouders schriftelijk op de hoogte van verregaande tekortkomingen. In de gymles dragen de leerlingen een T-shirt met het logo van de school, een zwarte gymbroek, een zwarte trui en gymschoenen. Het T-shirt en de broek worden op school aangekocht. EXTRA-ACTIVITEITEN Aansluitend bij de lesinhouden worden er studiereizen georganiseerd en gaan de leerlingen o.l.v. de leerkrachten naar culturele manifestaties of nemen ze deel aan sportactiviteiten. De kosten van deze activiteiten bedragen voor de leerlingen van het 1 ste, 2 de, 3 de en 4 de jaar ongeveer 85; voor het 5 de en het 6 de jaar ongeveer 90. De tweedaagse excursies en de driedaagse naar Parijs in het 6 de jaar zijn hier niet in begrepen. Via een aanbod van Europese projecten en taaluitwisselingen krijgen de leerlingen de gelegenheid om actief in contact te komen met jongeren uit andere streken en landen. Om de twee jaar organiseert de school voor de leerlingen van de eerste graad tijdens de zomervakantie een sportief kamp. Voor de leerlingen van het vierde en het vijfde jaar wordt - zo mogelijk - ieder jaar een skivakantie tijdens de krokusvakantie aangeboden. De schoolloopbaan in Paridaens kan door de laatstejaars worden afgesloten met een culturele groepsreis in de krokus- of paasvakantie.

15 15 BOEKENFONDS De school heeft via een boekenfonds de gebruikte handboeken aangekocht en verhuurt ze aan de leerlingen. De huurprijs is afhankelijk van de aankoopprijs en moet bij het afhalen eind augustus worden betaald. Alleen boeken die gedurende meerdere schooljaren gebruikt worden, o.a. atlassen en bijbel, moet de leerling aankopen. Die handboeken kunnen ook via de school worden besteld. De werkboeken worden in elk geval door de school aangekocht en eind augustus, samen met de huurboeken, aan de leerling bezorgd. BIBLIOTHEEK / OPEN LEERCENTRUM Iedere leerling van de school kan boeken uit de bibliotheek ontlenen en/of raadplegen. De openingsuren van de bibliotheek en van het open leercentrum worden begin september meegedeeld. INFORMATIE De school houdt ouders op de hoogte van alles wat op school gebeurt. Dat gebeurt via (of brief, voor wie het verkiest), en via Smartschool, het elektronisch leerplatform maar kan ook op contactavonden en via de Paridaensinfo, die driemaal per jaar verschijnt. Informatie over het schoolleven van elke dag verschijnt op de website SCHOOLTOELAGEN De aanvraagformulieren voor het verkrijgen van schooltoelagen voor het secundair onderwijs kunnen bij het begin van het schooljaar aan het onthaal van de school worden afgehaald. Voor inlichtingen kan men terecht bij op de website of op het gratis infonummer 1700 of op de afdeling Studietoelagen, Hendrik Consciencegebouw, Koning Albert IIlaan 15, 1210 Brussel. VERZEKERING VOOR SCHOOLONGEVALLEN Naast de verzekering 'burgerlijke aansprakelijkheid' heeft de school een groepsverzekering voor schoolongevallen van leerlingen. Een leerling die het slachtoffer is van een ongeval, hetzij op school hetzij onderweg van huis naar school of omgekeerd, moet zonder uitstel een aangifteformulier vragen aan het onthaal of bij de heer Wallays. Dit formulier moet binnen de 24 uur, door de dokter ingevuld en ondertekend, aan de heer Wallays afgegeven worden.

16 16 Voor ongevallen op weg naar school geldt een proces-verbaal als het meest afdoende bewijsstuk voor de verzekeringsmaatschappij. De ouders bezorgen eerst de rekeningen aan het ziekenfonds waarbij het gezin aangesloten is. De verzekeringsmaatschappij van de school dekt de overblijvende kosten. Er is geen dekking voor materiële schade (bril, fiets, enz.). De schoolverzekering geldt ook niet voor ongevallen die gebeuren op plaatsen die niet rechtstreeks op de weg van school naar huis (of omgekeerd) liggen en/of tijdens activiteiten die buiten de school en zonder uitdrukkelijke goedkeuring van de directie worden georganiseerd en toch de schijn wekken van de school uit te gaan, b.v. klasfuiven, enz... LEEFREGEL BINNEN ONZE SCHOOL Waar veel mensen samenleven, zijn er omwille van de goede gang van zaken een aantal regels nodig. Deze regels vormen geen doel op zichzelf maar zijn een noodzakelijk middel om ieder lid van de schoolgemeenschap maximale kansen te bieden. Omdat goede omgangsvormen uitdrukking zijn van respect voor de andere, vragen we in alle omstandigheden van de leerlingen een verzorgd voorkomen, een verzorgde taal en een correcte houding. Ook verwachten we dat de leerlingen deelnemen aan alle activiteiten die tot het schoolprogramma behoren. De tekst van de leefregel wordt aan de leerlingen en hun ouders bij het begin van het schooljaar ter ondertekening voorgelegd.

17 17 BEREIKBAARHEID VAN DE SCHOOL De school is te bereiken langs de glazen deur en langs de speelweide, beide gelegen in de Janseniusstraat. MET DE FIETS De meeste leerlingen komen met de fiets naar school. Ze kunnen hun fiets veilig stallen in de fietsenkelder, die bereikbaar is via het Damiaanplein en de brandgang. Kaarten met veilige fietsroutes vanuit de verschillende gemeenten uit de omgeving zijn verkrijgbaar op school. MET DE LIJNBUS Het openbaar vervoer is uiteraard veilig en zuinig. In Leuven hebben de meeste bussen een halte op het Rector De Somerplein, op vijf minuten loopafstand van de school. Enkele bussen rijden slechts tot aan het station waar de leerling kan overstappen op een stadsbus richting Rector De Somerplein. De meest gebruikte stopplaatsen in de buurt van de school zijn: Rector De Somerplein, Sint- Michielskerk, Dirk Boutslaan en Sint-Pieterskliniek. Een gedetailleerde dienstregeling is bij de buschauffeur verkrijgbaar of op de website en doorklikken naar Mijn lijn - Dienstregeling. Het aanvraagformulier voor een abonnement kan je bekomen in de Lijnwinkel in het station van Leuven (Martelarenplein 19) of je kan je abonnement online kopen via en doorklikken naar Verkooppunten en Online abonnementenverkoop Je kan ook telefonisch informatie vragen op het nummer MET DE TREIN De afstand van het station van Leuven naar de school bedraagt te voet 20 minuten. Er vertrekken aan het station voortdurend bussen naar het Rector De Somerplein. In het station kan een schoolabonnement worden aangevraagd. Voor meer inlichtingen kan je terecht bij de NMBS Station Leuven (Martelarenplein 16), tel Online vind je info op en doorklikken naar Vervoerbewijzen Abonnementen Schooltreinkaart. MET DE AUTO Wie per auto wordt gebracht en/of gehaald moet niet noodzakelijk vlak bij de school in/uitstappen. Er zijn afzetpunten aan de Bodartparking, de Tervuurse Poort, de Kapucijnenvoer, de Naamsestraat en aan het Pater Damiaanplein. Het gebruik van deze punten maakt de onmiddellijke omgeving van de schoolpoort minder druk en dus veiliger voor alle schoolgangers.

18 18 INSCHRIJVINGEN INSCHRIJVEN KAN - Voor het eerste jaar start de aanmeldingsperiode na de paasvakantie; ze loopt van dinsdag 21 april 2015 om 12 uur tot en met dinsdag 5 mei 2015 om 12 uur. Het maakt niet uit wanneer je binnen deze tijdsruimte aanmeldt. Je kan je kind aanmelden voor de scholen van je keuze via de website: aanmelden.ksleuven.be (zonder http of www). - Voor de andere jaren vanaf woensdag 1 juli 2015 om uur. Elke werkdag tijdens de vakantie van tot uur. De school is gesloten van maandag 7 juli tot en met zondag 16 augustus PARIDAENSINSTITUUT Janseniusstraat Leuven tel (onthaal) secundair@paridaens.be website:

19 19 Bijlage 1 Aanmelden en inschrijven in het eerste leerjaar A of B Iedereen gelijke kansen om in te schrijven INSCHRIJVEN IN KSLEUVEN: ENKELE BELANGRIJKE VRAGEN Waarom organiseert KSLeuven een aanmeldingsprocedure? We willen er in de eerste plaats voor zorgen dat zoveel mogelijk kinderen, ongeacht hun herkomst, in de school van hun eerste keuze kunnen ingeschreven worden. We willen voorkomen dat er wachtrijen aan de schoolpoorten ontstaan. We willen voorkomen dat kinderen in meer dan één school van onze scholengemeenschap effectief ingeschreven worden. Het aanmeldingssysteem via computer zorgt ervoor dat het aanmelden zonder tijdsdruk kan gebeuren. Het aanmeldingssysteem zorgt ervoor dat iedereen evenveel kans krijgt om zijn kind in de school van eerste keuze in te schrijven. Wat is het verschil tussen aanmelden en inschrijven? Aanmelden betekent dat je vooraf laat weten in welke school of scholen jij je kind wil inschrijven. Een kind inschrijven in een school houdt in dat er een plaats vrij is in de school en dat je als ouder akkoord gaat met het pedagogisch project en het schoolreglement van de school. Wanneer starten de aanmeldingen? De aanmeldingen starten na de paasvakantie en lopen van dinsdag 21 april 2015 (12 uur) tot en met dinsdag 5 mei 2015 (12 uur). Het maakt niet uit wanneer je in deze periode aanmeldt. Je kan je kind aanmelden voor de scholen van je keuze via de website aanmelden.ksleuven.be. Van dinsdag 21 april 2015 (12 uur) tot en met dinsdag 5 mei 2015 (12 uur) kan je aanmelden via aanmelden.ksleuven.be. Wie krijgt voorrang bij het inschrijven? Volgende kinderen krijgen voorrang bij het inschrijven: 1. Broers en zussen van leerlingen die nu ingeschreven zijn in de secundaire school. Ook stiefbroers en -zussen, halfbroers en -zussen of andere kinderen die op hetzelfde adres wonen. 2. Kinderen van personeel van de secundaire school. Voor de voorrangsgroepen lopen de inschrijvingen van vrijdag 20 maart 2015 (12 uur) tot en met vrijdag 3 april 2015 (12 uur). Deze leerlingen hoeven dus niet aan te melden via aanmelden.ksleuven.be. Hoeveel plaats is er in de scholen van KSLeuven? Vóór de start van de voorrangsperiode kan je op de website van KSLeuven zien hoeveel plaatsen er zijn in 1A en 1B per school. Je kan dan ook zien hoeveel plaatsen we voorzien voor indicator- en nietindicatorleerlingen.

20 20 Na de paasvakantie, nadat de kinderen met voorrang ingeschreven zijn, kan je op de website van KSLeuven zien hoeveel plaatsen er dan nog vrij zijn. Op 11 juni 2015, nadat de aangemelde leerlingen zich hebben ingeschreven, geven we opnieuw een overzicht van de vrije plaatsen per school. De scholen van KSLeuven streven ernaar een goede verdeling te krijgen van de leerlingen met verschillende achtergrond. Elke school reserveert daarom in 1A minstens 20% en in 1B minstens 50% van de plaatsen voor leerlingen die aan bepaalde achtergrondkenmerken voldoen. Deze leerlingen worden indicatorleerlingen genoemd. Wat zijn indicator en niet-indicatorleerlingen? Indicatorleerlingen voldoen aan minstens één van volgende voorwaarden: kinderen uit gezinnen die het schooljaar en/of recht hadden op een schooltoelage. kinderen van wie de moeder geen diploma secundair onderwijs heeft of geen studiegetuigschrift van het zesde jaar secundair onderwijs. Niet-indicatorleerlingen voldoen aan geen enkele van de bovenstaande criteria. Hoe bewijs ik dat mijn kind indicatorleerling is? Bij het aanmelden op de website zal men je hierover bevragen. Bij het inschrijven op school moet je extra documenten meenemen. Bijvoorbeeld: Een bewijs dat je een studietoelage krijgt van de afdeling studietoelagen. Bv. een brief, een rekeninguittreksel Een verklaring op eer over het diploma van de moeder. Kan je geen bewijs voorleggen, dan heeft je kind geen recht op de plaatsen die gereserveerd zijn voor indicatorleerlingen. Wat heb ik nodig om mijn kind aan te melden? Een computer met internet. Indien je geen internetverbinding hebt, kan je terecht op verschillende plaatsen zoals je basisschool, een buurthuis, een openbare bibliotheek... Naam, voornaam, geboortedatum en adres van je kind. Het rijksregisternummer van je kind. Dat vind je op de achterzijde van de kids-id van je kind (11 cijfers; links bovenaan). Als je het rijksregisternummer niet vindt of er geen hebt, neem dan contact op met of Het adres en telefoonnummer waarop KSLeuven je kan contacteren. WANNEER AANMELDEN EN INSCHRIJVEN: HOE PRAKTISCH TE WERK GAAN? Inschrijvingsperiode voor voorrangsgroepen 20 maart 2015 (12 uur) tot en met 3 april 2015 (12 uur): Broers en zussen van leerlingen die nu ingeschreven zijn in de school. Ook stiefbroers en - zussen, halfbroers en -zussen of andere kinderen die op hetzelfde adres wonen. Kinderen van personeel van de secundaire school. Je ontvangt van de secundaire school de nodige uitleg om in te schrijven.

21 21 1. De voorrang geldt alleen tijdens deze periode, niet nadien. 2. Heb je van deze voorrang gebruik gemaakt (en dus het kind ingeschreven in school A) en je wil het kind toch inschrijven in een andere school? Contacteer dan school A uiterlijk op 30 april Nadien kan je je kind aanmelden op aanmelden.ksleuven.be. Zie daarvoor ook hieronder. Aanmelden en inschrijven voor leerlingen die NIET behoren tot de voorrangsgroepen 21 april 2015 (12 uur) tot en met 5 mei 2015 (12 uur) Als je je kind wil inschrijven in het eerste jaar, ga dan naar de website aanmelden.ksleuven.be. Let er op dat je het adres van de website intypt in de adresbalk van je browser zonder www of http ervoor of gebruik de link op Volg de stappen op het scherm: Stap 1: gebruikersnaam en wachtwoord maken Gebruikersnaam ( adres van de aanmelder) Wachtwoord (kan je zelf kiezen) Door je gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen, kom je in het aanmeldingsprogramma. Bewaar je gebruikersnaam en wachtwoord goed. Je hebt ze nadien nodig als je gegevens wil nakijken of veranderen. Je kan gegevens veranderen tot en met 5 mei 2015 (12 uur). Stap 2: aanmelder identificeren naam en voornaam van de aanmelder telefoon/gsm van de aanmelder Stap 3: je kind aanmelden Op het invulscherm noteer je volgende gegevens van je kind: naam en voornaam geboortedatum rijksregisternummer postcode en gemeente straat en huisnummer de mogelijkheid om kinderen van dezelfde leefeenheid gekoppeld aan te melden antwoord op 2 vragen om na te gaan of je kind al dan niet beantwoordt aan de achtergrondkenmerken van indicatorleerling keuze voor het eerste jaar A of B naam van de gekozen scholen in volgorde van voorkeur: - je kan alle scholen aanduiden maar dat hoeft niet - je kan eenzelfde school maar één keer aanduiden de keuze of je verder op de hoogte wil gehouden worden via brief of .

22 22 De ervaring leert dat er voor verschillende scholen meer aanmeldingen dan plaatsen zijn. Je bent alleen zeker van een plaats binnen KSLeuven, indien je alle scholen in volgorde van voorkeur aanduidt. Stap 4: bevestiging Je kan de gegevens die je hebt ingevoerd uitprinten. Je krijgt ook een bevestigingsmail. Als je geen mail krijgt, contacteer je best KSLeuven. Hoe gebeurt de toewijzing van de aangemelde leerlingen? 11 mei 2015 (14 uur) De computer wijst elke leerling toe aan een school. Het computerprogramma houdt daarbij eerst rekening met de opgegeven schoolvoorkeur. Voor sommige scholen is er meer vraag dan plaats. Omdat we met dit systeem iedereen gelijke kansen willen geven, zal de schooltoewijzing per toeval gebeuren. Het verloopt als volgt: Eerste ronde: de computer gaat bij iedere leerling na welke zijn eerste schoolvoorkeur is. Hij ordent de leerlingen op een willekeurige wijze zodat een lijst tot stand komt. Zolang er plaats is in je school van eerste voorkeur, krijg je er een effectief nummer (E-nummer). Van zodra er geen plaats meer is in je school van eerste voorkeur, krijg je een reservenummer (R-nummer) voor deze school. Tweede ronde: de computer gaat na voor de leerlingen met een R-nummer in de school van eerste voorkeur, welke hun school van tweede voorkeur is. Opnieuw ordent hij deze leerlingen op een willekeurige wijze. Als er plaats is in de school van tweede voorkeur, krijg je daar een E-nummer. Je behoudt uiteraard ook je R-nummer in je school van eerste voorkeur. Als ook in de school van tweede voorkeur geen plaats is, krijg je weer een R-nummer. Derde of volgende ronde(s): we hanteren hetzelfde principe voor wie nog niet toegewezen is aan een school van eerste, tweede of volgende voorkeur. De computer herhaalt deze procedure tot elke leerling die nog een volgende school heeft aangeduid een E-nummer heeft. De computer controleert bij elke ronde of een leerling een indicatorleerling is. Indicatorleerlingen worden in volgorde van toewijzing aan de gereserveerde plaatsen toegewezen (minstens 20% voor 1A en minstens 50% voor 1B). Een deurwaarder is aanwezig bij de toewijzing en controleert de procedure. 12 mei 2015 KSLeuven stuurt een of brief per post (als je dat wenst). Daarin staat in welke school je kind een effectieve plaats (E-nummer) heeft en/of in welke scholen je kind op de reservelijst (R-nummer) staat. Je krijgt voor een school een volgnummer dat begint met een E: dit is het nummer voor de school waaraan je kind effectief is toegewezen. Je krijgt voor een school een volgnummer dat begint met de letter R: dit is het nummer voor de school waar je kind op de reservelijst staat. De reservelijst begint met 1 te nummeren. De volgorde van de reservelijst blijft bestaan tot het afsluiten van de inschrijvingen. Wanneer er plaatsen vrij komen, worden de leerlingen op de reservelijst in de genummerde volgorde gecontacteerd. E-nummer betekent: ik heb een effectieve plaats in de school. R-nummer betekent: ik heb een reservenummer en sta op de wachtlijst in de school. Voor de leerlingen met een E-nummer zal bij de mail ook de praktische informatie zitten over de regeling om in te schrijven in de school.

23 23 Voor de leerlingen met een R-nummer bevat de mail een bijlage met de mededeling van nietgerealiseerde inschrijving. Dit bewijs moet je goed bijhouden. Indien er op deze school later plaatsen vrij komen, zal de school je contacteren om in te schrijven. Hierbij zal de school steeds de volgorde van de lijst met de R-nummers respecteren. 18 mei 2015 tot en met 10 juni 2015: Je hebt een E-nummer Tijdens deze periode kom je naar school om je in te schrijven. Wat heb je nodig? De of brief van de school met je E-nummer Het bewijsstuk en/of de verklaring op eer indien je je kind als indicatorleerling hebt aangemeld. Wie verkeerde informatie geeft, verliest zijn effectief en/of reservenummer(s). De identiteitskaart of kids-id van je kind indien je kind hierover beschikt. Als je niet naar de school komt tijdens de periode die in de brief staat, verlies je je volgnummer (Enummer). Je hebt een R-nummer Je verliest nooit een R-nummer in scholen van hogere voorkeur, tenzij je er zelf afstand van doet. Het is daarom belangrijk dat je de mededelingen van niet-gerealiseerde inschrijving met het R- nummer goed bijhoudt. Van zodra er een plaats vrij komt in een school waar jij een R-nummer hebt en jij staat er vooraan op de reservelijst, zal deze school je contacteren om daar in te schrijven. Je hebt dan maximum vijf schooldagen om te beslissen. De ervaring leert dat in scholen met wachtlijsten plaatsen kunnen vrij komen om verschillende redenen: leerlingen kiezen voor een andere school, ze zijn tevreden met de toewijzing aan een school van lagere voorkeur, toevallige omstandigheden zoals bv. verhuis... Je kan op aanmelden.ksleuven.be steeds zelf de stand van zaken van je kind op de reservelijst raadplegen. Je hebt je gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Hoe afzien van een E-nummer? Indien je om één of andere reden wil afzien van een E-nummer, neem je rechtstreeks contact op met die school. Indien je in een school van hogere voorkeur inschrijft omdat er een plaats is vrijgekomen, vervallen automatisch je nummers in lager gerangschikte scholen: dat geldt zowel voor een E-nummer als voor R-nummer(s). Hoe afzien van een R-nummer? Je kan een R-nummer zelf annuleren. Dit kan door in te loggen op aanmelden.ksleuven.be met je gebruikersnaam en wachtwoord. Om zo snel mogelijk plaatsen vrij te krijgen zodat leerlingen kunnen doorschuiven naar een school van hogere voorkeur, vraagt KSLeuven dat ouders die zouden afzien van hun E- en/of R-nummer(s) dit zo snel mogelijk annuleren. Indien je in een school van hogere voorkeur inschrijft omdat er een plaats is vrijgekomen, vervalt je R-nummer automatisch in de school/scholen van lagere voorkeur. Vanaf 11 juni 2015: De vrije inschrijvingsperiode start.

24 24 We geven op onze website opnieuw een overzicht van de vrije plaatsen. We voorzien echter dat niet meer in alle scholen plaats zal zijn. Als je kind nog niet is ingeschreven, kan je vanaf 11 juni 2015, 8 uur inschrijven in een school waar er nog plaats is. Je gaat dan rechtstreeks naar de school zelf. De school ordent vanaf nu de inschrijvingen in chronologische orde. VRAGEN EN/OF KLACHTEN Neem eerst contact op met KSLeuven: tijdens de kantooruren (8 tot 17 uur) aanmelden@ksleuven.be Indien je kind niet terecht kan in een studierichting en onderwijsnet van keuze binnen het Leuvense grondgebied of indien je denkt dat je kind onterecht geweigerd werd, kan je bemiddeling vragen bij het LOP. Zo n bemiddeling moet binnen de 10 dagen gebeuren na de mededeling van niet-gerealiseerde inschrijving. Je kan de contactgegevens van het LOP SO Leuven vinden op: asp. LOP Leuven - secundair - contact. Als je denkt dat je kind onterecht geweigerd is, kan je klacht indienen bij de Commissie inzake leerlingenrechten. Dat moet binnen de 30 dagen na de vaststelling van de betwiste feiten of binnen de 30 dagen na de bemiddeling van het LOP. De commissie laat je binnen de 21 dagen weten of de school de inschrijving terecht weigerde of niet. De contactgegevens van de Commissie inzake leerlingenrechten vind je op:

25 25 INHOUDSTAFEL Opvoedingsproject... 2 Onderwijsmethode... 4 Studiemogelijkheden... 5 Eerste graad... 5 Tweede graad... 7 Derde graad... 9 Wie is wie? Praktische informatie Bereikbaarheid van de school Inschrijvingen Bijlage

Welkom in het Paridaensinstituut

Welkom in het Paridaensinstituut 1 Welkom in het Paridaensinstituut Beste (toekomstige) leerling Wellicht heb je onze school al bezocht, of ben je al op de website geweest. Je kreeg zo al heel wat informatie over het Paridaensinstituut

Nadere informatie

Welkom in het Paridaensinstituut

Welkom in het Paridaensinstituut 1 Welkom in het Paridaensinstituut Beste (toekomstige) leerling Wellicht heb je onze school al bezocht, of ben je al op de website geweest. Je kreeg zo al heel wat informatie over het Paridaensinstituut

Nadere informatie

Janseniusstraat 2-3000 Leuven - 016 24 05 10 - www.ksleuven.be. Aanmelden en inschrijven in het eerste leerjaar A of B

Janseniusstraat 2-3000 Leuven - 016 24 05 10 - www.ksleuven.be. Aanmelden en inschrijven in het eerste leerjaar A of B Scholengemeenschap Katholiek Secundair Onderwijs Leuven Janseniusstraat 2-3000 Leuven - 016 24 05 10 - www.ksleuven.be Kiezen en inschrijven in KSLeuven op stap naar 2012-2013 Aanmelden en inschrijven

Nadere informatie

Infobrochure

Infobrochure Infobrochure 2016-2017 2 Beste (toekomstige) leerling Heb je onze school al eens eerder bezocht? Ben je al een keer op de website van Paridaens geweest? Of heb je al over ons gehoord? Misschien kom je

Nadere informatie

Studieaanbod Schooljaar 2015-2016

Studieaanbod Schooljaar 2015-2016 Studieaanbod Schooljaar 2015-2016 SINT-LODEWIJKSCOLLEGE Beste leerling Met deze brochure in de hand kun je zien welke studierichtingen in het Sint- Lodewijkscollege aangeboden worden. Het is een waaier

Nadere informatie

meld je aan Schooljaar ONDERWIJS ANTWERPEN Uw kind inschrijven in het secundair onderwijs Vlaanderen is onderwijs & vorming

meld je aan Schooljaar ONDERWIJS ANTWERPEN Uw kind inschrijven in het secundair onderwijs Vlaanderen is onderwijs & vorming meld je aan ONDERWIJS ANTWERPEN Schooljaar 2018-2019 Uw kind inschrijven in het secundair onderwijs Vlaanderen is onderwijs & vorming Inhoud Beste ouder Welke mogelijkheden hebt u om uw kind in te schrijven

Nadere informatie

Latijn-wiskunde Latijn-moderne talen wetenschappen economie-wiskunde economie-moderne talen humane wetenschappen

Latijn-wiskunde Latijn-moderne talen wetenschappen economie-wiskunde economie-moderne talen humane wetenschappen Tweede graad aso In de tweede graad aso kies je voor een bepaalde richting. Ongeacht je keuze, blijft er een groot gemeenschappelijk basispakket van 26 lesuren algemene vakken. Het niveau van deze vakken,

Nadere informatie

INSCHRIJVINGEN IN HET EERSTE JAAR (schooljaar 2016 2017)

INSCHRIJVINGEN IN HET EERSTE JAAR (schooljaar 2016 2017) INSCHRIJVINGEN IN HET EERSTE JAAR (schooljaar 2016 2017) INSCHRIJVINGSPROCEDURE STAP 1: aanmelding, telefonisch via het callcenter (dinsdag 12 april, 19-21u) STAP 2: registratie van de aanmelding, op school

Nadere informatie

Inschrijven en aanmelden

Inschrijven en aanmelden Inschrijven en aanmelden Heb ik het recht om me in te schrijven in de school die ik het liefst wil? De vrije schoolkeuze is een heel belangrijk recht. Iedereen mag zich inschrijven in een school of vestigingsplaats

Nadere informatie

Hoe aanmelden en inschrijven in een Wijnegemse school?

Hoe aanmelden en inschrijven in een Wijnegemse school? Hoe aanmelden en inschrijven in een Wijnegemse school? Aanmelden en inschrijven: STAP VOOR STAP 1. Kies een school Maak voor jezelf een keuze: welke school kies je? Kleuteronderwijs Het Notendopje (GO!

Nadere informatie

Wat is een indicatorleerling?

Wat is een indicatorleerling? INSCHRIJVINGEN IN HET EERSTE JAAR VAN HET SINT-ROMBOUTSCOLLEGE (schooljaar 2014 2015) Sinds vorig schooljaar legt de overheid de scholen op om een evenwichtige sociale mix na te streven in hun leerlingenpopulatie.

Nadere informatie

olvp ieder1 telt Kies voor jouw talent juiste accent! het

olvp ieder1 telt Kies voor jouw talent juiste accent! het olvp Beste ouder(s) Een school en studiekeuze maken na zesde leerjaar is niet gemakkelijk. U krijgt heel wat informatie en wilt met zoveel mogelijk zaken rekening houden. In deze kleine brochure maken

Nadere informatie

De stap naar het secundair onderwijs komt dichtbij. In de lagere school ben je bij de oudsten, je weet hoe alles daar draait. Volgend schooljaar ben

De stap naar het secundair onderwijs komt dichtbij. In de lagere school ben je bij de oudsten, je weet hoe alles daar draait. Volgend schooljaar ben De stap naar het secundair onderwijs komt dichtbij. In de lagere school ben je bij de oudsten, je weet hoe alles daar draait. Volgend schooljaar ben je weer de jongste. Je moet alles nog ontdekken. Dat

Nadere informatie

WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT. Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46. info@shn.be www.shn.be www.wico.

WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT. Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46. info@shn.be www.shn.be www.wico. STUDIERICHTINGEN TWEEDE GRAAD 2011-2012 WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46 info@shn.be www.shn.be www.wico.be STUDEREN IN DE TWEEDE GRAAD

Nadere informatie

Studieaanbod. tweede graad. Studiekeuze voor het schooljaar KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora

Studieaanbod. tweede graad. Studiekeuze voor het schooljaar KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora Studieaanbod tweede graad Studiekeuze voor het schooljaar 2014-2015 KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora adres Zuidstraat 27 8800 Roeselare telefoon 051 26 47 26 fax 051 26 47 27 webadres www.kleinseminarie.be

Nadere informatie

1 STUDIEAANBOD. Instituut Dames van het Christelijk Onderwijs (IDCO) vzw Ignatiaanse Scholen Antwerpen (vzw IgnAS)

1 STUDIEAANBOD. Instituut Dames van het Christelijk Onderwijs (IDCO) vzw Ignatiaanse Scholen Antwerpen (vzw IgnAS) 1 STUDIEAANBOD 2 LESSENTABELLEN LESSENTABEL 1 ste graad 1ste leerjaar A 2de leerjaar Optie: Klassiek Optie: TOP! Grieks- Latijn Latijn Moderne Wetensch. Godsdienst 2 2 2 2 2 Aardrijkskunde 2 2 1 1 1 Beeld

Nadere informatie

Inhoud info-avond. 3.1 een richting kiezen 3.2 een school kiezen

Inhoud info-avond. 3.1 een richting kiezen 3.2 een school kiezen 1 2 Inhoud info-avond 1. Hervorming secundair onderwijs 2. Huidige structuur secundair onderwijs 3. Hoe kiezen? 3.1 een richting kiezen 3.2 een school kiezen 4. Inschrijven 5. Waar vind ik verdere informatie?

Nadere informatie

Studiebegeleiding Op studievlak kan je extra begeleiding krijgen door co-teachting, inhaallessen, avondstudie, sessies leren leren, faalangsttraining... Alleen in een veilige en geborgen omgeving is een

Nadere informatie

ZOEK BIJ ONS TE VER! START JE HET NIET STEM SPORT. Latijn MODERNE MIDDELBAAR STEM. Maatschappij en welzijn TECHNIEKEN WETENSCHAPPEN

ZOEK BIJ ONS TE VER! START JE HET NIET STEM SPORT. Latijn MODERNE MIDDELBAAR STEM. Maatschappij en welzijn TECHNIEKEN WETENSCHAPPEN Latijn Maatschappij en welzijn MODERNE STEM TECHNIEKEN SPORT ZOEK HET NIET TE VER! START JE MIDDELBAAR BIJ ONS STEM WETENSCHAPPEN Beste ouder, beste zesdeklasser Straks wordt de stap gezet naar de middelbare

Nadere informatie

Richtlijnen om uw kind aan te melden en in te schrijven in de gemeentelijke basisschool Cade van Aartselaar: voor schooljaar 2015-2016

Richtlijnen om uw kind aan te melden en in te schrijven in de gemeentelijke basisschool Cade van Aartselaar: voor schooljaar 2015-2016 Richtlijnen om uw kind aan te melden en in te schrijven in de gemeentelijke basisschool Cade van Aartselaar: voor schooljaar 2015-2016 1. Inleiding Cade kleuter- en lagere school werkt voor schooljaar

Nadere informatie

SPEELHOFLAAN SINT-TRUIDEN tel WEBSITE

SPEELHOFLAAN SINT-TRUIDEN tel WEBSITE SPEELHOFLAAN 9 800 SINT-TRUIDEN tel. 0 68 7 E-MAIL rita.utens@ktasinttruiden.be WEBSITE www.atheneumsinttruiden.be VISIE EN PEDAGOGISCH PROJECT In de eerste graad stond een brede basisvorming centraal,

Nadere informatie

Aanmelden en inschrijven STAP VOOR STAP

Aanmelden en inschrijven STAP VOOR STAP Hoe aanmelden en inschrijven in een Wijnegemse school? 2019-2020 Aanmelden en inschrijven STAP VOOR STAP 1. Inschrijven... wat en hoe? We willen iedereen een eerlijke kans geven om school te lopen in Wijnegem

Nadere informatie

www.middenschoolbeernem.be Beste ouder, beste zesdeklasser Straks wordt de stap gezet naar de middelbare school. Een belangrijke stap. Je staat niet alleen voor de keuze van een studierichting, maar ook

Nadere informatie

Wat biedt het GO! atheneum en leefschool De Tandem?

Wat biedt het GO! atheneum en leefschool De Tandem? ASO? TSO? BSO? Wat biedt het GO! atheneum en leefschool De Tandem? GO! atheneum en leefschool De Tandem is een secundaire school ASO -, TSO -, BSO - afdelingen. Dit wil zeggen dat de leerlingen in de eerste

Nadere informatie

Middenschool Sint-Gertrudis

Middenschool Sint-Gertrudis KATHOLIEK ONDERWIJS LANDEN Middenschool Sint-Gertrudis Groenendael 2A www.kolanden.be Informatienamiddag Zondag 15 maart 2015 om 14 uur In de feestzaal van de school Eerste leerjaar A Godsdienst + KEUZE

Nadere informatie

Aanmelden en inschrijven STAP VOOR STAP

Aanmelden en inschrijven STAP VOOR STAP Hoe aanmelden en inschrijven in een Wijnegemse school? 2018-2019 Aanmelden en inschrijven STAP VOOR STAP 1. Inschrijven... wat en hoe? We willen iedereen een eerlijke kans geven om school te lopen in Wijnegem

Nadere informatie

Studieaanbod. tweede graad. Studiekeuze voor het schooljaar KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora

Studieaanbod. tweede graad. Studiekeuze voor het schooljaar KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora Studieaanbod tweede graad Studiekeuze voor het schooljaar 2012-2013 KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora adres Zuidstraat 27 8800 Roeselare telefoon 051 26 47 26 fax 051 26 47 27 webadres www.kleinseminarie.be

Nadere informatie

meld je aan Schooljaar ONDERWIJS ANTWERPEN Uw kind inschrijven in het secundair onderwijs Vlaanderen is onderwijs & vorming

meld je aan Schooljaar ONDERWIJS ANTWERPEN Uw kind inschrijven in het secundair onderwijs Vlaanderen is onderwijs & vorming meld je aan ONDERWIJS ANTWERPEN Schooljaar 2019-2020 Uw kind inschrijven in het secundair onderwijs Vlaanderen is onderwijs & vorming Beste ouder De overstap naar het secundair onderwijs is een grote stap.

Nadere informatie

Inschrijven en aanmelden

Inschrijven en aanmelden Inschrijven en aanmelden Heb ik het recht om me in te schrijven in een school naar keuze? Iedereen heeft recht op inschrijving in een school naar keuze. Als je jonger bent dan 12 jaar bepalen je ouders

Nadere informatie

INFOBROCHURE 2e - 3e GRAAD. secundair onderwijs

INFOBROCHURE 2e - 3e GRAAD.   secundair onderwijs INFOBROCHURE 2e - 3e GRAAD www.materdeibrasschaat.be secundair onderwijs 2018-2019 Welkom in Mater Dei In een aangenaam en gestructureerd schoolklimaat vinden heel wat leerlingen in onze school de gepaste

Nadere informatie

K.A. 2de graad! 1 SCHOOL 2 CAMPUSSEN PARKLAAN 89 TEREKEN

K.A. 2de graad! 1 SCHOOL 2 CAMPUSSEN PARKLAAN 89 TEREKEN K.A. SINT-NIKL A AS de graad! PARKLAAN 89 TEREKEN SCHOOL CAMPUSSEN Nuttige gegevens Koninklijk Atheneum Sint-Niklaas School van de Vlaamse Gemeenschap Parklaan 89 900 Sint-Niklaas Tel: 0 780 79 00 Fax:

Nadere informatie

Richtlijnen om uw kind aan te melden en in te schrijven in de gemeentelijke basisschool Cade van Aartselaar: voor schooljaar 2016-2017

Richtlijnen om uw kind aan te melden en in te schrijven in de gemeentelijke basisschool Cade van Aartselaar: voor schooljaar 2016-2017 Richtlijnen om uw kind aan te melden en in te schrijven in de gemeentelijke basisschool Cade van Aartselaar: voor schooljaar 2016-2017 della Faillelaan: 03/887 62 49 Carillolei: 03/887 49 88 1. Inleiding

Nadere informatie

Wat biedt het GO! atheneum en leefschool De Tandem?

Wat biedt het GO! atheneum en leefschool De Tandem? ASO? TSO? BSO? Wat biedt het GO! atheneum en leefschool De Tandem? GO! atheneum en leefschool De Tandem is een secundaire school met ASO -, TSO -, BSO - afdelingen. Dit wil zeggen dat de leerlingen in

Nadere informatie

Alle ruimte. voor jou w groei COGNOSCO

Alle ruimte. voor jou w groei COGNOSCO Alle ruimte voor jou w groei COGNOSCO Cognosco Campus Het Spoor Mol 02 Inleidend woordje Campus Het Spoor biedt naast het traditionele onderwijs ook het succesvolle Cognosco-onderwijs. De leerlingen kiezen

Nadere informatie

STUDIERICHTINGEN TWEEDE GRAAD

STUDIERICHTINGEN TWEEDE GRAAD STUDIERICHTINGEN TWEEDE GRAAD WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46 info@shn.wico.be www.shn.wico.be www.wico.be STUDEREN IN DE TWEEDE GRAAD

Nadere informatie

5 Nederlands Frans Wiskunde ICT-vaardigheden

5 Nederlands Frans Wiskunde ICT-vaardigheden Lessentabellen eerste graad EERSTE LEERJAAR A In het eerste jaar zijn er 7 lestijden gemeenschappelijk, d.w.z. dat die 7 lestijden voor iedereen gelijk zijn. De overige 5 lestijden moeten gekozen worden.

Nadere informatie

Richtlijnen om uw kind aan te melden en in te schrijven in een school in Wijnegem: 2014-2015

Richtlijnen om uw kind aan te melden en in te schrijven in een school in Wijnegem: 2014-2015 Richtlijnen om uw kind aan te melden en in te schrijven in een school in Wijnegem: 2014-2015 1. INLEIDING Drie Wijnegemse kleuter- en lagere scholen werken met een aanmeldingsen inschrijvingsprocedure:

Nadere informatie

Sint-Jozefscollege. Sint-Pieters-Woluwe. Informatiebrochure

Sint-Jozefscollege. Sint-Pieters-Woluwe. Informatiebrochure Sint-Jozefscollege Sint-Pieters-Woluwe Informatiebrochure Eerste jaar 2016-2017 Welkom beste (toekomstige) leerling op het SJC We zijn blij dat je een stap gezet hebt naar het Sint- Jozefscollege en wij

Nadere informatie

Aanmelden in regio Overijse, Tervuren, Wezembeek-Oppem en Zaventem. Infosessie ouders start schooljaar

Aanmelden in regio Overijse, Tervuren, Wezembeek-Oppem en Zaventem.   Infosessie ouders start schooljaar Aanmelden in regio Overijse, Tervuren, Wezembeek-Oppem en Zaventem https://aanmelden.school Infosessie ouders start schooljaar 2019-2020 1 DE GROTE LIJNEN VOLGENS HET DECREET Een woordje uitleg 2 TERUGBLIK

Nadere informatie

Woord vooraf. Helga Van der Elst directeur

Woord vooraf. Helga Van der Elst directeur Woord vooraf Als GO! school in Ninove kiezen wij ervoor een platform te zijn waarin de leerlingen hun interesses en talenten verder kunnen ontplooien in een waaier aan studierichtingen in ASO-BSO-TSO en

Nadere informatie

Instituut Heilig Hart

Instituut Heilig Hart Instituut Heilig Hart Algemeen Secundair Onderwijs Kalmthout Heuvel 37-03 666 91 61 Kapellensteenweg 190-03 666 94 51 www.hhartkalmthout.be hhartkalmthout@pandora.be Instituut Heilig Hart 1 Welkom Beste

Nadere informatie

Regina Pacis Hove. Algemeen Secundair Onderwijs

Regina Pacis Hove. Algemeen Secundair Onderwijs Regina Pacis Hove Algemeen Secundair Onderwijs Folder_DEF.indd 1 1 4/12/13 00:09 Dag zesdeklasser Volgend jaar ga je naar het eerste jaar secundair onderwijs. Er staat je een leerrijke en boeiende tijd

Nadere informatie

INFOBROCHURE 2e - 3e GRAAD. secundair onderwijs

INFOBROCHURE 2e - 3e GRAAD.  secundair onderwijs INFOBROCHURE e - 3e GRAAD www.materdeibrasschaat.be secundair onderwijs 017-018 Welkom in Mater Dei In een aangenaam en gestructureerd schoolklimaat vinden heel wat leerlingen in onze school de gepaste

Nadere informatie

HET INSCHRIJVINGSRECHT IN SCHEMA Basisonderwijs

HET INSCHRIJVINGSRECHT IN SCHEMA Basisonderwijs Bijlage bij omzendbrief BaO/2012/01 HET INSCHRIJVINGSRECHT IN SCHEMA Basisonderwijs In enkele overzichtelijke schema s krijgt u zicht op het inschrijvingsrecht. Bij elk schema leest u ook de basisprincipes

Nadere informatie

INSCHRIJVEN IN EEN SCHOOL. in 15 vragen

INSCHRIJVEN IN EEN SCHOOL. in 15 vragen INSCHRIJVEN IN EEN SCHOOL in 15 vragen 3 COLOFON Verantwoordelijke uitgever Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Jo De Ro Agentschap voor Onderwijscommunicatie Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel

Nadere informatie

Sint-Jozefscollege: studierichtingen 2 de graad

Sint-Jozefscollege: studierichtingen 2 de graad 2 de graad Handel Vakken Derde jaar Handel Vierde jaar aardrijkskunde 1 1 geschiedenis 1 1 godsdienst 2 2 lich. opvoeding 2 2 natuurwetenschappen 2 2 Frans 5 5 Engels 3 3 unde 4 4 T.E. Bedrijfshuishoudkunde

Nadere informatie

Kiezen na de basisschool

Kiezen na de basisschool Kiezen na de basisschool WATHOE LEREN KIEZEN Wat gebeurt er in de klas? Het werkboekje WATHOE leren kiezen WATHOE het secundair onderwijs Hoe ziet het secundair onderwijs eruit? Wat kan ik er leren? Het

Nadere informatie

INFOBROCHURE 2 e - 3 e GRAAD. secundair onderwijs

INFOBROCHURE 2 e - 3 e GRAAD.   secundair onderwijs INFOBROCHURE e - 3 e GRAAD www.materdeibrasschaat.be secundair onderwijs De jongeren van nu Omdat de jongeren van nu steeds voor ons in de banken zitten evolueren wij al meer dan 180 jaar. De Zusters

Nadere informatie

ASO - studierichtingen in VIA-TIENEN

ASO - studierichtingen in VIA-TIENEN ASO - studierichtingen in VIA-TIENEN De onderwijsvorm ASO is een breed algemeen vormende doorstroomrichting waarin de leerlingen zich voorbereiden op een academische of professionele bacheloropleiding.

Nadere informatie

STUDIERICHTINGEN DERDE GRAAD

STUDIERICHTINGEN DERDE GRAAD STUDIERICHTINGEN DERDE GRAAD WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 5 90 NEERPELT Tel. + 6 07 0 Fax + 6 6 info@shn.wico.be www.shn.wico.be www.wico.be STUDEREN IN DE DERDE GRAAD VAN HET ASO Het doel

Nadere informatie

SintSint-Jozefscollege

SintSint-Jozefscollege Inlichtingen Alle schooldagen van 8.00 u. tot 16.00 u. SintSint-Jozefscollege SintSint-PietersPieters-Woluwe Op woensdag tot 12.00 u. Tijdens de vakantie is het secretariaat open t.e.m. 5 juli en vanaf

Nadere informatie

DON BOSCO GENK AANBOD EERSTE GRAAD. Meer dan je denkt!

DON BOSCO GENK AANBOD EERSTE GRAAD. Meer dan je denkt! DON BOSCO GENK Meer dan je denkt! AANBOD EERSTE GRAAD Dag nieuwe leerling, Dag ouder, In onze Don Boscoschool willen wij een kwaliteitsvolle vorming aanbieden. Vanuit ons opvoedingsproject leggen wij

Nadere informatie

K.A. 3de graad! 1 SCHOOL 2 CAMPUSSEN PARKLAAN 89 TEREKEN

K.A. 3de graad! 1 SCHOOL 2 CAMPUSSEN PARKLAAN 89 TEREKEN K.A. SINT-NIKL A AS de graad! PARKLAAN 9 TEREKEN SCHOOL CAMPUSSEN Nuttige gegevens Koninklijk Atheneum Sint-Niklaas School van de Vlaamse Gemeenschap Parklaan 9 900 Sint-Niklaas Tel: 0 0 9 00 Fax: 0 0

Nadere informatie

STUDIEAANBOD SINT-JOZEF HUMANIORA 2015-2016

STUDIEAANBOD SINT-JOZEF HUMANIORA 2015-2016 STUDIEAANBOD SINT-JOZEF HUMANIORA 2015-2016 EERSTE GRAAD Eerste leerjaar Algemene vorming (moderne) Klassieke studiën ( of CLIL-) Tweede leerjaar Grieks- Moderne wetenschappen (SEI of CLIL-SEI) ASO TWEEDE

Nadere informatie

De naam van onze school is Rozenberg S.O. Officieel zijn het vier scholen, elk met zijn eigen schoolnummer:

De naam van onze school is Rozenberg S.O. Officieel zijn het vier scholen, elk met zijn eigen schoolnummer: Deel III Informatie Dit derde deel is van meer informatieve aard. Het maakt strikt genomen geen deel uit van het schoolreglement. Wanneer dat nodig is, kunnen we informatie in dit deel in de loop van het

Nadere informatie

Regina Pacis Hove. Algemeen Secundair Onderwijs 1

Regina Pacis Hove. Algemeen Secundair Onderwijs 1 Regina Pacis Hove Algemeen Secundair Onderwijs 1 Dag zesdeklasser Volgend jaar ga je naar het eerste jaar secundair onderwijs. Er staat je een leerrijke en boeiende tijd te wachten, met nieuwe ervaringen

Nadere informatie

Koninklijk Atheneum Ninove

Koninklijk Atheneum Ninove Koninklijk Atheneum Ninove Infofolder 2014 2015 1 Woord vooraf Het Koninklijk Atheneum Ninove is een schakel tussen de eerste graad in de middenschool en het hoger onderwijs of de arbeidsmarkt. In onze

Nadere informatie

meld je aan ONDERWIJS ANTWERPEN Schooljaar 2015-2016 Uw kind inschrijven in een kleuterschool of lagere school van het gewoon onderwijs in Antwerpen

meld je aan ONDERWIJS ANTWERPEN Schooljaar 2015-2016 Uw kind inschrijven in een kleuterschool of lagere school van het gewoon onderwijs in Antwerpen meld je aan ONDERWIJS ANTWERPEN Schooljaar 2015-2016 Uw kind inschrijven in een kleuterschool of lagere school van het gewoon onderwijs in Antwerpen Voorwoord Beste ouder Op school legt uw kind de basis

Nadere informatie

Regina Pacis STEM SPORT STEM IT. Algemeen Secundair Onderwijs

Regina Pacis STEM SPORT STEM IT. Algemeen Secundair Onderwijs Regina Pacis Hove Algemeen Secundair Onderwijs STEM SPORT STEM IT 1 Volgend jaar ga je naar het eerste jaar secundair onderwijs. Er staat je een leerrijke en boeiende tijd te wachten, met nieuwe ervaringen

Nadere informatie

Kwaliteitsvol onderwijs

Kwaliteitsvol onderwijs kansen Kwaliteitsvolle lessen hoog leerrendement voor iedereen doorzettingsvermogen persoonlijke kracht Sterke volwassene leerproces verlangen zelfdiscipline Kwaliteitsvol onderwijs wij brengen uw kind

Nadere informatie

Formele inschrijving

Formele inschrijving Welkom Alle leerlingen waarvan de ouders kiezen voor het pedagogisch project van de steinerscholen en voor de manier waarop de middelbare school de belangrijkste basisprincipes van deze pedagogie in vult,

Nadere informatie

Alle Edegemse kleuterscholen en lagere scholen doen mee. Je vindt het overzicht van alle scholen op de website

Alle Edegemse kleuterscholen en lagere scholen doen mee. Je vindt het overzicht van alle scholen op de website Veel gestelde vragen Moet ik mijn kind aanmelden? Als je je kind niet aanmeldt, kan je het pas vanaf 28 mei inschrijven voor het schooljaar 2019-2020 in een Edegemse kleuterschool of lagere school. De

Nadere informatie

Infofolder

Infofolder Infofolder 2016 2017 1 Woord vooraf Als GO! school in Ninove kiest het Koninklijk Atheneum ervoor een platform te zijn waarin de leerlingen hun interesses en talenten verder kunnen ontplooien in een waaier

Nadere informatie

Infobrochure

Infobrochure Infobrochure 2019-2020 Beste (toekomstige) leerling Beste ouder Je hebt de infobrochure van het Paridaensinstituut in je handen. Dat betekent dat je binnenkort de overstap maakt naar het secundair onderwijs

Nadere informatie

lessentabel Eerste graad

lessentabel Eerste graad lessentabel In de 1e graad volg je een basispakket en een keuzepakket. Het basispakket is voor iedereen hetzelfde. Voor het keuzepakket kan je kiezen uit drie mogelijkheden: Pakket M extra tijd voor Frans,

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Klassieke Talen (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Je leest graag, je wil je taalvaardigheid versterken, en je hebt interesse in cultuur en maatschappij? Een

Nadere informatie

onthaalbrochure

onthaalbrochure morgen begint vandaag onthaalbrochure 2017-2018 Hoe werkt onze school? iedereen telt mee EERSTE GRAAD In de eerste graad neem je een gemeenschappelijke start. Hier ontdek je waarvoor je aanleg en interesse

Nadere informatie

1ste jaar Eerste leerjaar A, optie Klassieke Studiën Eerste leerjaar A, optie Moderne Wetenschappen

1ste jaar Eerste leerjaar A, optie Klassieke Studiën Eerste leerjaar A, optie Moderne Wetenschappen Structuur van de humaniora 1 ste graad 1ste jaar Eerste leerjaar A, optie Klassieke Studiën Eerste leerjaar A, optie Wetenschappen 2de jaar Grieks wetenschappen 2 de graad 1ste jaar & 2de jaar Grieks Humane

Nadere informatie

INSCHRIJVINGEN IN HET EERSTE JAAR (schooljaar )

INSCHRIJVINGEN IN HET EERSTE JAAR (schooljaar ) INSCHRIJVINGEN IN HET EERSTE JAAR (schooljaar 2019 2020) INSCHRIJVINGSPROCEDURE STAP 1: aanmelding, telefonisch via het callcenter (dinsdag 23 april 2019, 19-21u) STAP 2: registratie van de aanmelding,

Nadere informatie

Formele inschrijving

Formele inschrijving Welkom Alle leerlingen waarvan de ouders kiezen voor het pedagogisch project van de steinerscholen en voor de manier waarop de middelbare school de belangrijkste basisprincipes van deze pedagogie in vult,

Nadere informatie

Regina Pacis. Algemeen Secundair Onderwijs STE

Regina Pacis. Algemeen Secundair Onderwijs STE Regina Pacis Hove Algemeen Secundair Onderwijs e M STE M rn e d o SPO RT STE M IT ijn Lat 1 2 Volgend jaar ga je naar het eerste jaar secundair onderwijs. Er staat je een leerrijke en boeiende tijd te

Nadere informatie

naar de derde graad woensdag 10 mei 2017

naar de derde graad woensdag 10 mei 2017 naar de derde graad woensdag 10 mei 2017 Studieaanbod in het Onze-Lieve- Vrouwcollege 1ste graad campus Bevegem campus Centrum campus Grotenberge 1ste leerjaar A- 1ste leerjaar A-moderne 2de Grieks- 2de

Nadere informatie

INFOPAKKET SECUNDAIR ONDERWIJS ASO KSO TSO BSO

INFOPAKKET SECUNDAIR ONDERWIJS ASO KSO TSO BSO INFOPAKKET SECUNDAIR ONDERWIJS ASO KSO TSO BSO INFOPAKKET SECUNDAIR ONDERWIJS ASO KSO TSO BSO STRUCTUUR VAN HET SECUNDAIR ONDERWIJS +18 JAAR verder studeren werk 12-17 JAAR 2,5-11 JAAR SECUNDAIR ONDERWIJS

Nadere informatie

Stappenplan. je kind inschrijven op een basisschool

Stappenplan. je kind inschrijven op een basisschool Stappenplan je kind inschrijven op een basisschool Inhoudsopgave Stappenplan... 4 Wie moet ingeschreven worden?... 5 Volgende kinderen moet je inschrijven voor het schooljaar 2013-2014:... 5 Is je kleuter

Nadere informatie

Algemene info eerste graad

Algemene info eerste graad Algemene info eerste graad Leerlingen die instappen in de eerste graad secundair onderwijs, stappen een andere onderwijswereld binnen. Plots zijn er veel meer vakken, veel meer leerkrachten, andere aandachtspunten,

Nadere informatie

Je kind inschrijven in een kleuter- of lagere school in Schoten

Je kind inschrijven in een kleuter- of lagere school in Schoten Je kind inschrijven in een kleuter- of lagere school in Schoten Beste ouder Vanaf het komende schooljaar 2019-2020 wijzigt het systeem om je kind in te schrijven in de Schotense kleuter- en lagere scholen.

Nadere informatie

2016-2017. Onthaalbrochure. slim in wetenschap. sterk in technologie. bedrijvig in economie. www.damiaaninstituut.be

2016-2017. Onthaalbrochure. slim in wetenschap. sterk in technologie. bedrijvig in economie. www.damiaaninstituut.be 2016-2017 Onthaalbrochure slim in wetenschap sterk in technologie bedrijvig in economie www.damiaaninstituut.be welkom Dag 12-jarige Nu het Lager Onderwijs (bijna) achter de rug is, ben je volop op zoek

Nadere informatie

TWEEDE GRAAD 2013-2014

TWEEDE GRAAD 2013-2014 Tel: 02 363 80 20 Parklaan 7 1500 Halle Website: www.hhchalle.be Infobrochure TWEEDE GRAAD 20132014 Directeur: Ann Debroyer Coördinatoren: Liesbet Jacobs Chris Moens Christoffer Merens Voor elk wat wils

Nadere informatie

In deze brochure vind je ons opvoedingsproject, ons studieaanbod en allerlei praktische informatie over het leven op onze school.

In deze brochure vind je ons opvoedingsproject, ons studieaanbod en allerlei praktische informatie over het leven op onze school. Infobrochure 17-18 2 Beste (toekomstige) leerling Beste ouder Je hebt de infobrochure van het Paridaensinstituut in je handen. Dat betekent dat je binnenkort de overstap maakt naar het secundair onderwijs

Nadere informatie

Inschrijven basisscholen Asse Schooljaar 2015-2016

Inschrijven basisscholen Asse Schooljaar 2015-2016 Inschrijven basisscholen Asse Schooljaar 2015-2016 Alle basisscholen in Asse doen mee! Waarom een nieuw inschrijvingssysteem? Tekort aan plaatsen in sommige scholen Kampeertoestanden voorkomen Beter zicht

Nadere informatie

Schooljaar Je kind inschrijven in een kleuterschool of lagere school in Antwerpen

Schooljaar Je kind inschrijven in een kleuterschool of lagere school in Antwerpen Schooljaar 2019-2020 Je kind inschrijven in een kleuterschool of lagere school in Antwerpen Vlaanderen is onderwijs & vorming Voorwoord Beste ouder Een schoolkeuze is belangrijk voor de toekomst van je

Nadere informatie

Mijn kind inschrijven op school? KLEUTER- EN LAGER ONDERWIJS TERVUREN VOOR KINDEREN GEBOREN IN 2015 OF VROEGER

Mijn kind inschrijven op school? KLEUTER- EN LAGER ONDERWIJS TERVUREN VOOR KINDEREN GEBOREN IN 2015 OF VROEGER Mijn kind inschrijven op school? KLEUTER- EN LAGER ONDERWIJS TERVUREN VOOR KINDEREN GEBOREN IN 2015 OF VROEGER Inschrijvingen voor het schooljaar 2017-2018 1 BESTE OUDER Je kind is geboren in 2015? Of

Nadere informatie

INSCHRIJVINGEN IN HET EERSTE JAAR (schooljaar )

INSCHRIJVINGEN IN HET EERSTE JAAR (schooljaar ) INSCHRIJVINGEN IN HET EERSTE JAAR (schooljaar 2017 2018) vzw De Ranken INSCHRIJVINGSPROCEDURE STAP 1: aanmelding, telefonisch via het callcenter (dinsdag 18 april 2017, 19-21u) STAP 2: registratie van

Nadere informatie

JOUW TALENTEN, ONZE ZORG.

JOUW TALENTEN, ONZE ZORG. INFO BROCHURE graad JOUW TALENTEN, ONZE ZORG. Ontdek en ontwikkel jouw talenten en interesses in onze brede eerste graad. nieuwenbosch.be NIEUWEN BOSCH HUMANIORA GENT In onze brede ste graad ontdekken

Nadere informatie

SINT-MARTINUSCOLLEGE OVERIJSE

SINT-MARTINUSCOLLEGE OVERIJSE SMO brochure #24638:SMO brochure 13/12/11 18:00 Page 1 BEREIKBAARHEID SINT-MARTINUSCOLLEGE OVERIJSE Vlotte busverbindingen en veilige fietspaden maken het SINT-MARTINUSCOLLEGE gemakkelijk bereikbaar vanuit

Nadere informatie

Richtlijnen voor aanmelding en inschrijving

Richtlijnen voor aanmelding en inschrijving Richtlijnen voor aanmelding en inschrijving schooljaar 2018-2019 1. Inleiding Cade kleuter- en lagere school werkt voor het schooljaar 2018-2019 met een aanmeldings- en inschrijvingsprocedure voor het

Nadere informatie

Je nieuwe school. WICO Campus Sint-Hubertus

Je nieuwe school. WICO Campus Sint-Hubertus info brochure Je nieuwe school WICO Campus Sint-Hubertus 1 2 WELKOM Beste ouders - - 3 4 Het eerste jaar I Latijn Het tweede jaar Latijn De tweede graad Latijn De derde graad STUDIEMOGELIJKHEDEN in campus

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Wiskunde (3de graad ASO) Leerlingprofiel Ben je een leerling die: goed is in het rekenen en redeneren met getallen? gemotiveerd is om elke dag voor wiskunde te studeren?

Nadere informatie

KLEUTER- EN LAGER ONDERWIJS TERVUREN VOOR KINDEREN GEBOREN IN 2016 OF VROEGER

KLEUTER- EN LAGER ONDERWIJS TERVUREN VOOR KINDEREN GEBOREN IN 2016 OF VROEGER KLEUTER- EN LAGER ONDERWIJS TERVUREN VOOR KINDEREN GEBOREN IN 2016 OF VROEGER Inschrijvingen voor het schooljaar 2018-2019 BESTE OUDER Je kind is geboren in 2016? Of je wenst vanaf volgend schooljaar een

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad Profilering derde graad De leerling heeft in de eerste en de tweede graad de gelegenheid gehad om zijn of haar interesses te ontdekken. Misschien heeft hij of zij al enig idee ontwikkeld over toekomstige

Nadere informatie

KIEZEN VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS info ouders basisonderwijs 1, 2 en 3 april 2019

KIEZEN VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS info ouders basisonderwijs 1, 2 en 3 april 2019 KIEZEN VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS info ouders basisonderwijs 1, 2 en 3 april 2019 goed kiezen is als een puzzel maken zorg ervoor dat je alle goede puzzelstukjes verzamelt Kiezen voor het secundair onderwijs

Nadere informatie

Opvoedingsproject. Nieuwen Bosch Humaniora Gent

Opvoedingsproject. Nieuwen Bosch Humaniora Gent Opvoedingsproject Nieuwen Bosch Humaniora Gent Onze school wil aan jongeren kwalitatief hoogstaand onderwijs bieden in een hartelijk klimaat van samenwerken en samenleven stimuleren we de leerlingen vanuit

Nadere informatie

LEREN IN ANTWERPEN. Uw kind inschrijven in een kleuterschool of lagere school in Antwerpen

LEREN IN ANTWERPEN. Uw kind inschrijven in een kleuterschool of lagere school in Antwerpen LEREN IN ANTWERPEN Uw kind inschrijven in een kleuterschool of lagere school in Antwerpen Schooljaar 2011-2012 2 3 Inhoud Voorwoord... 4 Eerst aanmelden, dan inschrijven... 5 Welke kinderen meldt u aan?...

Nadere informatie

SINT-MICHIELSCOLLEGE

SINT-MICHIELSCOLLEGE SINTMICHIELSCOLLEGE SECUNDAIR ONDERWIJS LESSENTABELLEN 09 00 LESSENTABEL EERSTE LEERJAAR Vakken Latijn PI MWtaal + MW STEM Artistieke vorming muziek beeld Geschiedenis Godsdienst Klassieke talen Latijn

Nadere informatie

Hoe aanmelden en inschrijven in een Wijnegemse school?

Hoe aanmelden en inschrijven in een Wijnegemse school? Hoe aanmelden en inschrijven in een Wijnegemse school? 2017-2018 Aanmelden en inschrijven STAP VOOR STAP 1. Kies een school Maak voor jezelf een keuze. Welke school kies je? KLEUTERSCHOLEN Het Notendopje

Nadere informatie

In deze brochure vind je ons opvoedingsproject, ons studieaanbod en allerlei praktische informatie over het leven op onze school.

In deze brochure vind je ons opvoedingsproject, ons studieaanbod en allerlei praktische informatie over het leven op onze school. Infobrochure 8-9 Beste (toekomstige) leerling Beste ouder Je hebt de infobrochure van het Paridaensinstituut in je handen. Dat betekent dat je binnenkort de overstap maakt naar het secundair onderwijs

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

Dilbeek, 1 maart 2013. Schikkingen einde tweede trimester 2012-2013 Eerste graad

Dilbeek, 1 maart 2013. Schikkingen einde tweede trimester 2012-2013 Eerste graad Dilbeek, 1 maart 2013 Schikkingen einde tweede trimester 2012-2013 Eerste graad Geachte heer/mevrouw Beste leerling Graag willen we u informeren over de organisatie van de laatste weken van dit trimester.

Nadere informatie

Sint-Jan BerchmansInstituut PuurS BOVENBOUW. Secundair Onderwijs

Sint-Jan BerchmansInstituut PuurS BOVENBOUW. Secundair Onderwijs Sint-Jan BerchmansInstituut PuurS BOVENBOUW Secundair Onderwijs Voorwoord DE BOVENBOUWSCHOOL DE STAP VAN DE EERSTE GRAAD NAAR DE BOVENBOUWSCHOOL LEREN LEREN 6 SCHOOLSTRUCTUUR 9 lessentabellen de graad

Nadere informatie

Inhoud. 3.1 Een richting kiezen 3.2 Een school kiezen. 1. Huidige structuur secundair onderwijs 2. Herstructurering secundair onderwijs 3. Hoe kiezen?

Inhoud. 3.1 Een richting kiezen 3.2 Een school kiezen. 1. Huidige structuur secundair onderwijs 2. Herstructurering secundair onderwijs 3. Hoe kiezen? Overgang LO - SO 2 Inhoud 1. Huidige structuur secundair onderwijs 2. Herstructurering secundair onderwijs 3. Hoe kiezen? 3.1 Een richting kiezen 3.2 Een school kiezen 4. Inschrijven 5. Waar vind ik verdere

Nadere informatie