EU-beleid: afvalbeheer

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "EU-beleid: afvalbeheer"

Transcriptie

1 EU-beleid: afvalbeheer Directoraat-generaal Milieu Europese Commissie

2 Meer gegevens over de Europese Unie vindt u op Internet via de Europaserver ( Bibliografische gegevens bevinden zich aan het einde van deze publicatie. Luxemburg: Bureau voor officiële publicaties der Europese Gemeenschappen, 2000 ISBN Europese Gemeenschappen, 2000 Overneming met bronvermelding toegestaan. Printed in Germany

3 3 Voorwoord Het beleid van de Europese Unie inzake de bescherming van het milieu en de natuurlijke hulpbronnen is sedert de jaren tachtig steeds belangrijker geworden. Dit komt omdat de dreiging die van de beschadiging van het milieu en de uitputting van de natuurlijke hulpbronnen uitgaat, bij lange na nog niet onder controle is. Gelukkig is bij velen het bewustzijn gegroeid van de gevaren die op de loer liggen, en gaan er stemmen op om op nationaal en vooral op Europees niveau meer te doen voor de bescherming van het milieu. Een en ander heeft ertoe geleid dat het gamma van instrumenten waarover wij voor het voeren van milieubeleid beschikken en dat gaat van wetgeving tot financieringsinstrumenten enorm is toegenomen. Zo heeft het Verdrag van Amsterdam het beginsel van duurzame ontwikkeling en een hoog niveau van milieubescherming tot een van de topprioriteiten gemaakt (artikel 2). Ons beleid is ook meeromvattend en meer gediversifieerd geworden; het bestrijkt thans alle sectoren van de samenleving en omvat een breed scala van instrumenten. Enkele onderwerpen zijn voor vele Europese burgers van bijzonder belang. Een daarvan is de onrustbarende toename van de ontstane hoeveelheid afvalstoffen. In de Gemeenschap wordt namelijk elk jaar circa 2 miljard ton afval geproduceerd. Ruim 40 miljoen ton wordt als gevaarlijk aangemerkt. In de afgelopen zes jaar is de hoeveelheid afval met 10 % per jaar gestegen. Het is duidelijk dat wij deze trend moeten tegenhouden en omkeren, als wij tenminste op een kwade dag niet onder het vuil bedolven willen worden. De Europese Unie heeft daartoe een strategie opgesteld die ze ook uitvoert. In deze brochure gaat het over die strategie. De bedoeling is de lokale en regionale spelers, de NGO s, de beleidsmakers op

4 4 alle niveaus, de sociale partners, de consumenten en de gewone burgers te informeren. Wij hopen tevens dat deze informatie u ideeën aanreikt over de vraag hoe u zelf een bijdrage aan de oplossing van milieuproblemen kunt leveren.

5 5 Grafiek 1 Afval in Europa waar gaat het precies om? Afvalproductie per sector in 1985, 1990 en 1995 miljoen ton energie stedelijk productie mijnbouw landbouw Bron: OESO. Vraag: wat weegt een kilo, wordt elke dag door iedere Europeaan voortgebracht en veroorzaakt enorme milieuproblemen? Antwoord: vast stedelijk afval! Wellicht lijkt een kilo per persoon per dag niet zo veel, maar over heel Europa genomen leidt dit tot een jaartotaal van circa 200 miljoen ton stedelijk afval dat op de een of andere manier en op de een of andere plaats op de juiste manier moet worden behandeld. En elk jaar opnieuw maken we weer meer afval. Erger nog, het stedelijk afval is niet eens de grootste toeleverancier van de Europese afvalberg. De huidige situatie is onhoudbaar. Afval is momenteel niet alleen een gevaar voor ons milieu, het wordt steeds meer een bedreiging voor de volksgezondheid en voor onze manier van leven. De erkende stortplaatsen raken steeds voller. Zware metalen en toxinen sijpelen door in het grondwater en de bodem. Er ontstaan explosieve en giftige gassen. Nog verontrustender is het onbekende, maar zeker grote aantal illegale stortplaatsen waarvan de gevaren niet zijn te kwantificeren. De voornaamste andere methode van afvalverwijdering dan storten: verbranden, produceert toxinen en zware metalen. Om te voorkomen dat die vrijkomen, moeten er in de verbrandingsovens dure filters worden geïnstalleerd. Uiteindelijk moeten de gebruikte filters met een hoge concentratie aan schadelijke stoffen, samen met een kwart van het oorspronkelijke gewicht van het afval, ook ergens worden gestort.

6 6 Daarbij komt nog dat aanzienlijke hoeveelheden industrieel en huishoudelijk afval als gevaarlijk worden aangemerkt en bij behandeling speciale zorg vereisen. Het simpelweg transporteren van afval naar andere delen van de wereld met het oog op verwijdering is in vele gevallen illegaal en vormt bepaaldelijk geen oplossing voor de lange termijn. Eens zullen andere landen ons afval misschien weigeren en wat dan? En het probleem van de afvalverwijdering is nog maar één kant van het verhaal. De hoeveelheid afval die wij voortbrengen is het resultaat van onze niet vol te houden levensstijl. Ons huidige productie- en consumptiepatroon moet veranderen om de druk op de (niet-duurzame) hulpbronnen van de aarde zo gering mogelijk te maken. Kortom, afvalproductie vormt een van de beste indicatoren van onze vorderingen op de weg naar duurzame ontwikkeling.

7 7 Kader 1 Beknopt overzicht van de Europese afvalsituatie Grafiek 2 Stedelijke afvalproductie in de OESO Europa, Totale afvalproductie miljoen ton Totale afvalproductie Productie per persoon Productie per persoon Kg per persoon De totale omvang van de afvalberg die elk jaar in Europa ontstaat, bedraagt circa 2 miljard ton. Meer dan 40 miljoen daarvan wordt als gevaarlijk aangemerkt. Tussen 1990 en 1995 is de totale hoeveelheid afval in Europa, met inbegrip van Midden- en Oost-Europa, naar schatting met 10 % toegenomen. De grote bronnen van afval zijn de landbouw, de bouwnijverheid, de industrie, de mijnbouw en de stedelijke gebieden. De landbouw levert de grootste hoeveelheid afval op, maar wordt uit het oogpunt van milieueffecten voorbijgestoken door de industrie. Wat de afvalbronnen betreft, zijn er verschillen vast te stellen tussen de landen naar gelang van hun economische situatie. De landen in West-Europa produceren een groter aandeel industrieel en stedelijk afval dan die in Midden- en Oost-Europa, waar de mijnbouw de grootste hoeveelheid afval oplevert. Het stedelijk afval in de Europese OESO-landen nam tussen 1990 en 1995 met circa 11 % toe en is gekomen op een totaal van ongeveer 200 miljoen ton. Voor de toekomst worden verdere stijgingen verwacht. Papier en organisch afval hebben een groot aandeel in de Europese stedelijke afvalstromen, waarin het aandeel van plastics nog toeneemt. Het meeste stedelijk afval gaat naar stortplaatsen, die ondanks de invoering van heffingen op stortplaatsen in sommige Europese landen nog steeds de goedkoopste beschikbare optie vormen. Het besef groeit dat er werk moet worden gemaakt van het voorkomen of in elk geval het zo veel mogelijk beperken van afval. In de landen met geavanceerde afvalbeheersystemen, neemt ook het recyclen van afval toe. Over het algemeen wordt te weinig gebruik gemaakt van compostering. De statistieken over productie, samenstelling, vervoer en behandeling van afval worden niet in alle landen van Europa op dezelfde wijze opgesteld en zijn ook niet overal even gedetailleerd. Daardoor is het moeilijk een algemeen beeld te verkrijgen van de Europese situatie op afvalgebied en daarin trends te onderkennen. Het gebrek aan gegevens over gevaarlijke afvalstoffen is zeer zorgwekkend. Bron: Het milieu in Europa: de tweede balans, EMA.

8 8 Beheersopties Goed afvalbeheer begint bij afvalpreventie per slot van rekening hoeft iets wat niet voortgebracht is, ook niet verwijderd te worden. Daarom moeten in elk plan voor afvalbeheer voorkoming en beperking tot het minimum topprioriteit hebben. Daar waar afvalmateriaal wordt geproduceerd, moeten planologen en beheerders steeds kiezen voor de optimale behandeling die de laagst mogelijke risico s voor de volksgezondheid en het milieu inhoudt. Iedere behandelingsoptie brengt voor verschillende onderdelen van het milieu verschillende effecten mee. Volledig of gedeeltelijk hergebruik houdt in dat de hoeveelheid te verwijderen afval kan worden gereduceerd en het gebruik van grondstoffen kan worden vermeden. Organische stoffen kunnen bijvoorbeeld worden gecomposteerd om de hoeveelheid te verwijderen afval te reduceren. De productie van compost van goede kwaliteit levert een waardevol eindproduct op dat gebruikt kan worden als grondverbeteraar. In sommige gevallen kan het terugwinnen van energie uit afvalmateriaal, door dit als brandstof te gebruiken, ook een oplossing zijn. Voor het afval dat uiteindelijk toch moet worden verwijderd, zijn er twee keuzemogelijkheden: storten of verbranden. Geen van beide vormt een perfecte oplossing, daar beide potentieel schadelijk zijn voor het milieu en voor onze gezondheid. De beste oplossing is om simpelweg de totale hoeveelheid afval te verminderen.

9 9 Kader 2 Beknopt overzicht van de Europese afvalsituatie Storten Composteren Verbranden Recycling Vervoer Lucht Uitstoot van Uitstoot van CO 2 ; Uitstoot van SO 2, Uitstoot van stof Uitstoot van stof, CH 4, CO 2 ; stankhinder NO x, HCl, HF, NO x,so 2, vrijkomen stankhinder NMVOC, CO, CO 2, van gevaarlijke N 2 O, dioxinen, stoffen door dibenzofuranen, lozing bij zware metalen ongeval (Zn, Pb, Cu, As) Water Weglekken van Neerslag van Lozingen van Risico van zouten, zware gevaarlijke stoffen afvalwater verontreiniging metalen, bioafbreek- op het oppervlaktewater en bare en persistente oppervlaktewater grondwater door organische stoffen lozing bij ongeval in het grondwater Bodem Accumulatie van Storten van slakken, Storting van de Risico van gevaarlijke stoffen in vliegas en schroot uiteindelijke bodemverontde bodem residuen reiniging door lozing bij ongeval Landschap Bodemgebruik en Bodemgebruik en Visuele hinder en Visuele hinder Verkeer hierdoor beperking hierdoor beperking hierdoor beperking van andere ge- van andere ge- van ander grondbruiksmogelijk- bruiksmogelijk- gebruik heden heden Ecosystemen Besmetting en Besmetting en Risico van accumulatie van accumulatie van verontreiniging door toxische stoffen in toxische stoffen in lozing bij de voedselketen de voedselketen ongeval Stedelijke Blootstelling aan Blootstelling aan Geluidshinder Risico van gebieden gevaarlijke gevaarlijke blootstelling aan stoffen stoffen gevaarlijke stoffen door lozing bij ongeval; verkeer

10 10 De Europese Unie en afvalbeheer Afvalbeheer is een ingewikkeld onderwerp dat uit vele onderdelen bestaat. Gemakkelijk verliest men het overzicht over het geheel. Het Europese afvalbeheer vormt een bijzonder grote uitdaging: de bescherming van het milieu moet worden gerealiseerd zonder dat de Europese interne markt mag worden verstoord. Er is geen blauwdruk die voor elke situatie geldt, maar de EU heeft wel vier vaste beginselen waarop haar aanpak van het afvalbeheer stoelt. Het preventiebeginsel het ontstaan van afvalstoffen moet tot een minimum worden beperkt en waar mogelijk worden vermeden. Het beginsel van de verantwoordelijkheid van de producent en het beginsel dat de vervuiler betaalt wie afval produceert of het milieu verontreinigt, moet daar zelf de volledige kosten van betalen. Het voorzorgsbeginsel wij moeten anticiperen op mogelijke problemen in de toekomst. Het nabijheidsbeginsel het afval moet zo dicht mogelijk bij de plaats waar het ontstaat worden verwijderd. Deze beginselen zijn concreter uitgewerkt in de algemene afvalstrategie die de EU in 1996 uitstippelde. De afvalbeheersoperaties moeten in de eerste plaats, en in de aangegeven volgorde, georiënteerd zijn op: 1. voorkoming van afval, 2. recycling en hergebruik, 3. optimalisering van de uiteindelijke verwijdering en beter toezicht. In deze strategie wordt ook de noodzaak beklemtoond van: regelgeving voor én minder én beter afvaltransport;

11 11 nieuwe en betere afvalbeheersinstrumenten zoals: regelgevende en economische instrumenten, betrouwbare en vergelijkbare afvalstatistieken, afvalbeheersplannen, adequate handhaving van de wetgeving. Ook in het kader van haar algemene afvalbeheerstrategie heeft de Commissie verscheidene specifieke afvalstromen omschreven die met prioriteit aandacht behoeven, waarbij het de bedoeling is de algemene milieueffecten van elke afvalstroom te verminderen (zie kader 2). Voorstellen voor nieuwe wetgeving inzake afvalverwijdering worden momenteel bestudeerd (zie kader 3). Kader 3 Specifieke afvalstromen Verpakkingsafval Voor de vervaardiging van verpakking worden grondstoffen gebruikt, waaronder steeds meer niet-afbreekbare plastics. Bij verbranding ontstaan toxische emissies. Helaas worden de artikelen die wij kopen in alsmaar meer verpakking aangeboden. Geschat wordt dat verpakking thans de helft van de hoeveelheid stedelijk afval in West-Europa uitmaakt. Slechts % van het verpakkingsafval wordt teruggewonnen. De in 1994 vastgestelde Europese verpakkingsrichtlijn: moedigt de invoering van regelingen voor hergebruik aan; stelt duidelijke doelen vast voor het hergebruik van verpakkingsmateriaal, die in het jaar 2001 gehaald moeten worden: terugwinning van 50 tot 65 gewichtsprocent van het verpakkingsafval; recycling van 25 tot 45 % van het totale verpakkingsafval; recycling van ten minste 15 % van elke soort verpakkingsmateriaal afzonderlijk. Er moeten grote inspanningen worden geleverd om die doelstellingen te bereiken; één daarvan is het in kaart brengen van markten voor tweedehandsmaterialen.

12 12 Afgedankte auto s De Europese Commissie heeft een richtlijn aangenomen teneinde: het milieueffect van auto s aan het einde van hun nuttige bestaan te verminderen; de werking van de Europese interne markt daarbij te respecteren; maatregelen ter voorkoming en vermindering van van auto s afkomstig afval te nemen; afgedankte auto s in te zamelen en op een passende manier te behandelen (met inbegrip van hergebruik/terugwinning). Batterijen en accu s Batterijen en accu s bevatten zware metalen zoals cadmium, kwik en lood die, als ze niet op een juiste manier worden ingezameld en verwijderd, schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid en voor het milieu. Momenteel wordt de Europese wetgeving aan een herziening onderworpen teneinde: de bestaande wetgeving aan te passen en een bredere werkingssfeer te geven, zodat ze alle soorten batterijen en accu s omvat; het gehalte aan zware metalen in batterijen te beperken; het aandeel ingezamelde en gerecycleerde batterijen en accu s te verhogen. Elektrisch en elektronisch afval De afvalstroom van afgedankte elektrische en elektronische apparaten zwelt zeer snel aan: hij verdubbelt om de twaalf jaar. In die apparatuur zitten grote hoeveelheden van alle soorten gevaarlijk afval, waaronder zware metalen en verschillende gehalogeneerde stoffen. Daarnaast zijn er voor de productie van nieuwe apparatuur veel grondstoffen nodig. De voorgestelde wetgeving inzake elektrisch en elektronisch afval beoogt het beheer van afvalstoffen te verbeteren, het beslag op de hulpbronnen te verminderen en werkgelegenheid te creëren (geschat wordt dat in deze sector tot banen kunnen worden geschapen). De hoofdlijnen van het voorstel zijn: maatregelen inzake ontwerp, met inbegrip van een vermindering van de zware metalen die in elektrische en elektronische apparaten worden gebruikt; invoering van regelingen voor inzameling, behandeling en vooral terugwinning; het betrekken van de producenten bij die maatregelen, teneinde ontwerpen met het oog op recycling aan te moedigen.

13 13 Gevaarlijk huishoudelijk afval Onder gevaarlijk huishoudelijk afval vallen batterijen, accu s, oliën, verf en medicijnen waarvan de uiterste gebruikdatum is verstreken. Op dit gebied is optreden vereist, omdat: de uiteindelijke verwijdering plaatsvindt op stortplaatsen voor stedelijk afval, waar niet dezelfde normen als voor gevaarlijk industrieel afval gelden; dit afval tevens problemen voor het recyclen meebrengt doordat het materiaal verontreinigt dat anders zou kunnen worden teruggewonnen. Momenteel wordt een studie gemaakt van andere specifieke afvalstromen zoals biologisch afbreekbare afvalstoffen en PVC s. Ook houdt de Europese Commissie momenteel de richtlijnen inzake afvalolie en zuiveringsslib tegen het licht. Kader 4 Opties voor behandeling van afvalstoffen Storten Ondanks de milieubezwaren tegen het storten van afval in opslagplaatsen, komt het grootste deel van het Europese stedelijk en gevaarlijk afval uiteindelijk terecht op al dan niet ingegraven stortplaatsen. En omdat stortplaatsen wel een optie voor de verwijdering van een deel van ons afval zullen blijven, is het erg belangrijk dat de verwijdering aan de hand van strenge normen gebeurt om de volksgezondheid en het milieu te beschermen. De Europese Commissie heeft in 1999 een nieuwe richtlijn inzake stortplaatsen aangenomen. De bedoeling van de richtlijn is: het verminderen van én de toxiciteit én de hoeveelheid van het te storten afval; het omschrijven van normen voor de aanleg en de werking van bestaande en nieuwe stortplaatsen; het aanmoedigen van voorbehandeling van afval vóór het storten; het voorkomen van potentieel schadelijke vermenging van afval door voor te schrijven dat bepaalde soorten afval alleen op welbepaalde locaties mogen worden gestort. lidstaten te verplichten de hoeveelheid biologisch afbreekbare afvalstoffen die gestort worden te verminderen; Verbranden In oktober 1998 heeft de Europese Commissie een voorstel inzake afvalverbranding aangenomen dat

14 14 een actualisering en uitbreiding van de werkingssfeer vormt van eerdere wetgeving betreffende de verbranding van stedelijk afval. Het nieuwe voorstel: scherpt de emissienormen voor zowel nieuwe als bestaande installaties aan, en zal heel belangrijk ook van toepassing zijn op zogenaamde medevuilverbranders zoals cementovens en elektriciteitscentrales; stelt voor het eerst strenge emissiegrenswaarden vast voor furanen en dioxines (0,1 ng/m 3 ), alsmede grenswaarden voor de lozing van afvalwater. De beoogde richtlijn zal waarschijnlijk eind 1999 of begin 2000 door de Raad en het Europees Parlement worden vastgesteld. Vervoer Er wordt nog steeds te veel afval verplaatst. In sommige landen liggen de normen voor de behandeling of de verwijdering van afval lager. Het is derhalve goedkoper afval daar te behandelen of te verwijderen. Maar het overbrengen van afval van een land waar de milieunormen streng (en de kosten van behandeling hoog) zijn, naar een land waar de normen minder streng en de kosten lager zijn, is geen duurzame optie. In elk geval moet er zo weinig mogelijk afval worden getransporteerd teneinde het risico van ongevallen te verminderen en de hulpbronnen te sparen. In het EU-beleid is neergelegd dat binnen Europa afval zo dicht mogelijk bij de plaats waar het is ontstaan moet worden verwijderd (het nabijheidsbeginsel). De communautaire wetgeving verbiedt de overbrenging van: alle soorten afval bestemd voor verwijdering in niet-oeso-landen; gevaarlijk afval bestemd voor recycling in niet-oeso-landen.

15 15 De noodzaak om samen de handen aan de ploeg te slaan Tot nu toe is het Europese optreden op afvalgebied voornamelijk doch niet uitsluitend geconcentreerd geweest op wetgeving. Andere maatregelen die door de EU worden ondersteund en gefinancierd om verbetering in de Europese afvalsituatie te brengen, omvatten: technisch onderzoek, recyclingbedrijven, opleiding, bewustmakingsacties, uitwisseling van goede praktijken. Ofschoon mede door deze acties is voorkomen dat de situatie nog erger is geworden dan zij vandaag de dag is, wordt er nog steeds te veel afval gegenereerd en neemt dit verschijnsel nog in hoog tempo toe. De situatie wordt kritisch. Jarenlang is er te weinig gedaan aan het Europese afvalprobleem en was de planning ontoereikend om tot adequate oplossingen te komen. Reeds in 1975 legde de communautaire wetgeving de lidstaten de verplichting op alomvattende afvalbehandelingsplannen op te stellen. Bijna 25 jaar later is er nog maar weinig gebeurd. De bevoegde autoriteiten moeten zich realiseren dat het hun verantwoordelijkheid is op te treden en anderen aan te moedigen actie te ondernemen voordat het te laat is. Op alle niveaus van de samenleving moet er thans zowel in ons eigen belang als in dat van toekomstige generaties onverwijld naar oplossingen worden gezocht. Per slot van rekening zijn wij samen verantwoordelijk voor ons milieu. Ieder van ons neemt beslissingen en doet dingen die de wereld om ons heen beïnvloeden. Het is ons aller taak het groeiende afvalprobleem aan te pakken, en dit is een probleem dat op plaatselijk niveau moet worden opgelost. De behoefte aan lokale oplossingen, tezamen met

16 16 meeromvattende beheersplannen overeenkomstig de afvalstrategie van de Gemeenschap, zal in de toekomst alleen maar groter worden. Cijfers over miljoenen tonnen afval en discussies over regelgevende instrumenten wekken misschien de indruk dat wij er toch niets aan kunnen doen. Maar dat is fout. Wij kunnen er allen elke dag iets aan doen door: als consument 1. ervoor te zorgen zo weinig mogelijk afval te maken, onder meer door groene producten en producten met weinig verpakking te kopen; 2. waar mogelijk verpakkingen opnieuw te gebruiken; 3. afval te scheiden met het oog op recycling; 4. de mogelijkheden te bezien om organisch afval te composteren; 5. goed op te letten bij het wegdoen van gevaarlijk huishoudelijk afval; 6. bij het gemeentebestuur te informeren wat het doet om de plaatselijke afvalsituatie te verbeteren. Heeft het bijvoorbeeld een afvalbeheersplan zoals sedert 1975 is voorgeschreven? als ondernemer 1. producten en productietechnieken te ontwikkelen waardoor zo weinig mogelijk afval wordt gegenereerd. U kent uw product beter dan wie dan ook. Met behulp van levenscyclusanalyses en milieubalansen kunt u uw product

17 17 zodanig ontwerpen dat het tijdens zijn levenscyclus een zo gering mogelijk milieueffect heeft. Door zo n benadering, waarbij de verspilling van energie en materialen zo veel mogelijk wordt beperkt, kunt u ook uw bedrijf geld laten besparen; 2. de hoeveelheid verpakking van uw producten te beperken en afspraken met de plaatselijke autoriteiten te maken om die verpakking met het oog op hergebruik te recycleren; 3. leveranciers aan te moedigen om de hoeveelheid verpakking waarin zij hun producten afleveren, te verminderen; als plaatselijk bestuurder 1. te zorgen voor een afvalbeheersplan en voor de nodige middelen om de uitvoering daarvan te garanderen; 2. het ontstaan van afval zo veel mogelijk te beperken door de procedures voor het plaatsen van opdrachten te vergroenen ; 3. bedrijven en burgers aan te moedigen om zo weinig mogelijk afval te produceren; 4. recycling van afval en terugwinning te vergemakkelijken door verschillende bakken of zakken voor het ophalen van de verschillende soorten afval ter beschikking te stellen; 5. te zorgen voor aparte ophaling van gevaarlijk huishoudelijk afval; 6. partnerschappen te sluiten met het bedrijfsleven om manieren te vinden om het ontstaan van afval te verminderen.

18 18 Nadere informatie en bestelformulier Het directoraat-generaal Milieu is de afdeling van de Europese Commissie die bevoegd is voor milieuzaken, civiele bescherming en nucleaire veiligheid. DG Milieu brengt regelmatig verslagen en andere publicaties uit die het gehele spectrum van de milieuproblematiek bestrijken. Meer informatie over het milieubeleid kunt u vinden op de website van DG XI op de Europaserver: De site heeft ook een on-linelijst van publicaties; vele daarvan zijn gratis. U kunt de lijst van beschikbare publicaties van DG Milieu ook bestellen door het aangehechte bestelformulier in te vullen en op te sturen naar: Europese Commissie DG Milieu Documentatiecentrum Wetstraat 200 B-1049 Brussel Fax (32-2) envinfo@cec.eu.int Een andere nuttige bron van informatie: Europees Milieuagentschap Kongens Nytorv 6 DK-1050 Kopenhagen K Fax (45) eea@eea.eu.int Website:

19 Europese Commissie EU-beleid: afvalbeheer Luxemburg: Bureau voor officiële publicaties der Europese Gemeenschappen blz. 21 x 21 cm ISBN Bestelformulier Gelieve mij de recentste EU-documentatie toe te zenden over: Luchtkwaliteit Water Afvalstoffen Groene banen Gelieve uw twee voorkeurtalen aan te duiden. Wij zenden u de informatie toe in de talen die beschikbaar zijn. Naam: Onderneming/organisatie: Adres: Stad/Gemeente: Postcode: Land: Opsturen of faxen naar: Europese Commissie DG Milieu Documentatiecentrum TRMF 0/50 Wetstraat 200 B-1049 Brussel Fax (32-2) envinfo@cec.eu.int

20

L 328/32 Publicatieblad van de Europese Unie BIJLAGE A

L 328/32 Publicatieblad van de Europese Unie BIJLAGE A L 328/32 Publicatieblad van de Europese Unie 6.12.2008 BIJLAGE A Lijst van communautaire wetgeving vastgesteld overeenkomstig het EG-Verdrag waarvan schending een wederrechtelijk handelen in de zin van

Nadere informatie

L 86/6 Publicatieblad van de Europese Unie COMMISSIE

L 86/6 Publicatieblad van de Europese Unie COMMISSIE L 86/6 Publicatieblad de Europese Unie 5.4.2005 II (Besluiten waar de publicatie niet voorwaarde is voor de toepassing) COMMISSIE BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE 22 maart 2005 tot vaststelling de tabellen

Nadere informatie

BIJLAGE. bij het. Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad

BIJLAGE. bij het. Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad EUROPESE COMMISSIE Brussel, 2.7.2014 COM(2014) 397 final ANNEX 1 BIJLAGE bij het Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van de Richtlijnen 2008/98/EG betreffende

Nadere informatie

8. Groenboek van de Commissie: PVC en het milieu

8. Groenboek van de Commissie: PVC en het milieu C 21 E/112 Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen NL 24.1.2002 8. Groenboek van de Commissie: PVC en het milieu A5-0092/2001 Resolutie van het Europees Parlement over het Groenboek van de Commissie:

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie d.d NL Publicatieblad van de Europese Unie L 114/9

Publicatieblad van de Europese Unie d.d NL Publicatieblad van de Europese Unie L 114/9 27.4.2006 NL Publicatieblad van de Europese Unie L 114/9 RICHTLIJN 2006/12/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 5 april 2006 betreffende afvalstoffen (Voor de EER relevante tekst) HET EUROPEES

Nadere informatie

EIR 2019: Selectie van de belangrijkste feiten over de stand van de uitvoering van de milieuwetgeving in Europa

EIR 2019: Selectie van de belangrijkste feiten over de stand van de uitvoering van de milieuwetgeving in Europa EIR 2019: Selectie van de belangrijkste feiten over de stand van de uitvoering van de milieuwetgeving in Europa DEFINITIE, DOELSTELLINGEN EN VOORDELEN VAN EIR De Evaluatie uitvoering milieubeleid (EIR)

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL MILIEU

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL MILIEU EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL MILIEU Brussel, 8 november 2018 (REV1 vervangt de kennisgeving aan belanghebbenden van 8 februari 2018) KENNISGEVING AAN BELANGHEBBENDEN TERUGTREKKING VAN HET VERENIGD

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie L 151/9

Publicatieblad van de Europese Unie L 151/9 12.6.2012 Publicatieblad van de Europese Unie L 151/9 VERORDENING (EU) Nr. 493/2012 VAN DE COMMISSIE van 11 juni 2012 houdende nadere bepalingen voor de berekening van de recyclingrendementen van de recyclingprocesssen

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over het beleid van de EU inzake elektrisch en elektronisch afval

Vragen en antwoorden over het beleid van de EU inzake elektrisch en elektronisch afval MEMO/05/248 Brussel, 11 augustus 2005 Vragen en antwoorden over het beleid van de EU inzake elektrisch en elektronisch afval 1) Waarom vormt elektrisch en elektronisch afval een probleem? Elektrisch en

Nadere informatie

sectorplan 14 Verpakkingsafval

sectorplan 14 Verpakkingsafval sectorplan Verpakkingsafval 1 Achtergrondgegevens 1. Belangrijkste afvalfracties Papier/karton, kunststoffen, glas, metalen en hout 2. Belangrijkste bronnen Huishoudens, industrie en HDO-sectoren 3. Aanbod

Nadere informatie

Ontwerp voor een verordening van de Raad betreffende de statistiek van het afvalbeheer

Ontwerp voor een verordening van de Raad betreffende de statistiek van het afvalbeheer bron : Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen PB C 87 van 29/03/99 Ontwerp voor een verordening van de Raad betreffende de statistiek van het afvalbeheer Bijlage I Productie en terugwinning van

Nadere informatie

F.4 bijlage 4; Feiten en cijfers

F.4 bijlage 4; Feiten en cijfers F.4 bijlage 4; Feiten en cijfers F.4.1 Inleiding Deze bijlage geeft een toelichting bij de productie en verwerking van het Nederlands afval sinds 1985 plus een inschatting hiervan tijdens de komende planperiode.

Nadere informatie

BIJLAGE IV: INZAKE DE BEOORDELING VAN DE KWALITEIT VAN HET MARIENE MILIEU

BIJLAGE IV: INZAKE DE BEOORDELING VAN DE KWALITEIT VAN HET MARIENE MILIEU bron : Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen PB L 104 van 03/04/98 BIJLAGE IV: INZAKE DE BEOORDELING VAN DE KWALITEIT VAN HET MARIENE MILIEU Artikel 1 1. Voor de toepassing van deze bijlage wordt

Nadere informatie

ONTWERPADVIES. NL In verscheidenheid verenigd NL. Europees Parlement 2015/0272(COD) van de Commissie industrie, onderzoek en energie

ONTWERPADVIES. NL In verscheidenheid verenigd NL. Europees Parlement 2015/0272(COD) van de Commissie industrie, onderzoek en energie Europees Parlement 2014-2019 Commissie industrie, onderzoek en energie 2015/0272(COD) 17.5.2016 ONTWERPADVIES van de Commissie industrie, onderzoek en energie aan de Commissie milieubeheer, volksgezondheid

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst)

(Voor de EER relevante tekst) 6.5.2015 L 115/11 RICHTLIJN (EU) 2015/720 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 29 april 2015 tot wijziging van Richtlijn 94/62/EG betreffende de vermindering van het verbruik van lichte plastic draagtassen

Nadere informatie

bron : Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen PB C381 van 16/12/97

bron : Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen PB C381 van 16/12/97 bron : Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen PB C381 van 16/12/97 Uitnodiging tot het indienen van voorstellen voor OTO-werkzaamheden (geavanceerde opleidingscursussen) in het kader van het specifieke

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 18 januari 2006 (24.01) (OR. en) 5455/06 Interinstitutioneel dossier: 2003/0282 (COD) ENV 33 ENT 16 CODEC 51

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 18 januari 2006 (24.01) (OR. en) 5455/06 Interinstitutioneel dossier: 2003/0282 (COD) ENV 33 ENT 16 CODEC 51 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 18 januari 2006 (24.01) (OR. en) 5455/06 Interinstitutioneel dossier: 2003/0282 (COD) ENV 33 ENT 16 CODEC 51 NOTA van: het secretariaat-generaal aan: het Comité van permanente

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 29.4.2003 COM(2003) 219 definitief 2003/0084 (COD) Voorstel voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Richtlijn 2002/96/EG

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie industrie, externe handel, onderzoek en energie. van de Commissie industrie, externe handel, onderzoek en energie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie industrie, externe handel, onderzoek en energie. van de Commissie industrie, externe handel, onderzoek en energie EUROPEES PARLEMENT 1999 2004 Commissie industrie, externe handel, onderzoek en energie VOORLOPIGE VERSIE 2003/0119(COD) 21 oktober 2003 ONTWERPADVIES van de Commissie industrie, externe handel, onderzoek

Nadere informatie

Sectorplan 19 Kunststofafval

Sectorplan 19 Kunststofafval Sectorplan 19 Kunststofafval 1 Achtergrondgegevens 1. Belangrijkste afvalstoffen Kunststofverpakkingen, land- en tuinbouwfolies, industrieel productieafval, (kunststof) autoafval, PVC 2. Belangrijkste

Nadere informatie

RAAD VA DE EUROPESE U IE. Brussel, 22 juli 2011 (25.07) (OR. en) 13097/11 E V 626 E T 170

RAAD VA DE EUROPESE U IE. Brussel, 22 juli 2011 (25.07) (OR. en) 13097/11 E V 626 E T 170 RAAD VA DE EUROPESE U IE Brussel, 22 juli 2011 (25.07) (OR. en) 13097/11 E V 626 E T 170 I GEKOME DOCUME T van: de Europese Commissie ingekomen: 15 juli 2011 aan: het secretariaat-generaal van de Raad

Nadere informatie

Sectorplan 29 Batterijen

Sectorplan 29 Batterijen Sectorplan 29 Batterijen 1 Achtergrondgegevens 1. Belangrijkste afvalstoffen Alkaline batterijen, zinkbruinsteen batterijen, oplaadbare nikkel cadmium batterijen, kwikoxide batterijen, zilveroxide batterijen,

Nadere informatie

(Besluiten waarvan de bublikatie niet voorwaarde is voor de toepassing) RAAD RICHTLIJN VAN DE RAAD. van 8 maart 1984

(Besluiten waarvan de bublikatie niet voorwaarde is voor de toepassing) RAAD RICHTLIJN VAN DE RAAD. van 8 maart 1984 17. 3. 84 Publikatieblad van de Europese Gemeenschappen Nr. L 74/49 II (Besluiten waarvan de bublikatie niet voorwaarde is voor de toepassing) RAAD RICHTLIJN VAN DE RAAD van 8 maart 1984 betreffende grenswaarden

Nadere informatie

bron : Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen PB C 177 E van 27/06/2000

bron : Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen PB C 177 E van 27/06/2000 bron : http://www.emis.vito.be Publikatieblad van de Europese Gemeenschappen dd. 27-06-2000 Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen PB C 177 E van 27/06/2000 Gewijzigd voorstel voor een beschikking

Nadere informatie

sectorplan 18 Papier en karton

sectorplan 18 Papier en karton sectorplan Papier en karton 1 Achtergrondgegevens 1. Belangrijkste afvalstoffen Papier en karton 2. Belangrijkste bronnen Huishoudens, kantoren en grafische industrie 3. Aanbod in 2000 (in Nederland) 4.160

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 18.12.2013 COM(2013) 917 final 2013/0448 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende de aanvaarding van de wijziging van het Protocol van 1999 inzake vermindering

Nadere informatie

Voorstel voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Voorstel voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 4.11.2013 COM(2013) 761 final 2013/0371 (COD) Voorstel voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Richtlijn 94/62/EG betreffende verpakking en

Nadere informatie

Geconsolideerde TEKST

Geconsolideerde TEKST NL Geconsolideerde TEKST samengesteld door het CONSLEG-systeem van het Bureau voor officiële publicaties der Europese Gemeenschappen CONSLEG: 1975L0442 20/11/2003 Aantal bladzijden: 10 < Bureau voor officiële

Nadere informatie

Duurzaamheid. De voordelen van blikverpakkingen

Duurzaamheid. De voordelen van blikverpakkingen Duurzaamheid De voordelen van blikverpakkingen Duurzaamheid Duurzaamheid is één van de belangrijke aandachtspunten van het bedrijfsleven. Deze brochure is een initiatief van EMPAC, de organisatie van de

Nadere informatie

BIJLAGE. bij MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EN HET COMITÉ VAN DE REGIO'S

BIJLAGE. bij MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EN HET COMITÉ VAN DE REGIO'S EUROPESE COMMISSIE Brussel, 2.12.2015 COM(2015) 614 final ANNEX 1 BIJLAGE bij MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EN HET COMITÉ VAN

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie

Publicatieblad van de Europese Unie L 37/19 RICHTLIJN 2002/95/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 27 januari 2003 betreffende beperking van het gebruik van bepaalde gevaarlijke stoffen in elektrische en elektronische apparatuur

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 9.1.2015 COM(2014) 749 final 2014/0358 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD tot aanvaarding van de wijziging van het Protocol van 1998 bij het Verdrag van 1979 betreffende

Nadere informatie

De ONBEKENDE KANT van PLASTIC. Waarom worden zoveel. producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt?

De ONBEKENDE KANT van PLASTIC. Waarom worden zoveel. producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt? De ONBEKENDE KANT van PLASTIC Waarom worden zoveel producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt? PLASTIC IS WAARDEVOL Tijdens de productie en gebruik EEN

Nadere informatie

Ontwerpversie Pagina 1 van 5

Ontwerpversie Pagina 1 van 5 TEKST SECTORPLAN 4 (onderdeel LAP) Sectorplan 4 Gescheiden ingezameld papier en karton I Afbakening Dit sectorplan heeft betrekking op gescheiden ingezameld papier en karton van zowel huishoudens als van

Nadere informatie

Figuur 1 Zuiveringsinstallatie

Figuur 1 Zuiveringsinstallatie Richtlijn 91/271/EEG: Situatierapport ex artikel 16 Nederland, situatie op 31 december 1998 Inzameling, transport en behandeling van afvalwater in Nederland Bij allerlei activiteiten in huis en bedrijf

Nadere informatie

Zittingsdocument ONTWERPRESOLUTIE. ingediend overeenkomstig artikel 216, lid 2, van het Reglement

Zittingsdocument ONTWERPRESOLUTIE. ingediend overeenkomstig artikel 216, lid 2, van het Reglement Europees Parlement 2014-2019 Zittingsdocument B8-0231/2019 27.3.2019 ONTWERPRESOLUTIE ingediend overeenkomstig artikel 216, lid 2, van het Reglement over afvalbeheer (2019/2557(RSP)) Cecilia Wikström namens

Nadere informatie

COMMISSIE BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE

COMMISSIE BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE bron : http://www.emis.vito.be Publikatieblad van de Europese Gemeenschappen dd. 14-12-1999 Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen PB L 321 van 14/12/99 COMMISSIE BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE van

Nadere informatie

ILIEUHANDHAVING. Wat hebt u eraan? Milieuvervuiling stopt niet bij de grens

ILIEUHANDHAVING. Wat hebt u eraan? Milieuvervuiling stopt niet bij de grens ILIEUHANDHAVING Wat hebt u eraan? Milieuvervuiling stopt niet bij de grens Daarom hebben de EU-landen samen maatregelen goedgekeurd om de gezondheid van de burgers en het milieu te beschermen Dankzij de

Nadere informatie

Nieuwe Regeling afgedankte elektrische en elektronische apparatuur

Nieuwe Regeling afgedankte elektrische en elektronische apparatuur Nieuwe Regeling afgedankte elektrische en elektronische apparatuur Met ingang van 14 februari 2014 is de nieuwe Regeling beheer elektrische en elektronische apparatuur van kracht. Deze vervangt de oude

Nadere informatie

Nascheiding kunststoffen. Het heldere alternatief van Attero

Nascheiding kunststoffen. Het heldere alternatief van Attero Nascheiding kunststoffen Het heldere alternatief van Attero Sinds 1 januari 2010 moet elke gemeente in Nederland een fors deel van het kunststof verpakkingsafval scheiden van de rest van het huishoudelijk

Nadere informatie

21.10.2015 A8-0249/139. Door de Commissie voorgestelde tekst

21.10.2015 A8-0249/139. Door de Commissie voorgestelde tekst 21.10.2015 A8-0249/139 139 Jens Rohde e.a. Artikel 4 lid 1 1. De lidstaten beperken op zijn minst hun jaarlijkse antropogene emissies van zwaveldioxide (SO2), stikstofoxiden (NOx), vluchtige organische

Nadere informatie

Besluit van 24 maart 2005, houdende regels voor verpakkingen, verpakkingsafval, papier en karton (Besluit beheer verpakkingen en papier en karton)

Besluit van 24 maart 2005, houdende regels voor verpakkingen, verpakkingsafval, papier en karton (Besluit beheer verpakkingen en papier en karton) (Tekst geldend op: 02-08-2007) Besluit van 24 maart 2005, houdende regels voor verpakkingen, verpakkingsafval, papier en karton (Besluit beheer verpakkingen en papier en karton) Wij Beatrix, bij de gratie

Nadere informatie

RICHTLIJN 2006/12/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 5 april 2006 betreffende afvalstoffen

RICHTLIJN 2006/12/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 5 april 2006 betreffende afvalstoffen 27.4.2006 NL Publicatieblad van de Europese Unie L 114/9 RICHTLIJN 2006/12/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 5 april 2006 betreffende afvalstoffen (Voor de EER relevante tekst) HET EUROPEES

Nadere informatie

de heer Uwe CORSEPIUS, secretaris-generaal van de Raad van de Europese Unie

de heer Uwe CORSEPIUS, secretaris-generaal van de Raad van de Europese Unie RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 23 december 2013 (OR. en) 18165/13 Interinstitutioneel dossier: 2013/0448 (NLE) VOORSTEL van: ingekomen: 20 december 2013 aan: Nr. Comdoc.: Betreft: ENV 1234 ENER 599

Nadere informatie

7 Afvalbeheerscenario s

7 Afvalbeheerscenario s 7 Afvalbeheerscenario s 7.1 Inleiding Om het toekomstig afvalstoffenbeleid te kunnen formuleren en uitvoeren, is het noodzakelijk dat inzicht bestaat in het te verwachten afvalaanbod en afvalbeheer in

Nadere informatie

De verhouding tussen Richtlijn 98/34/EG en de Verordening betreffende wederzijdse erkenning

De verhouding tussen Richtlijn 98/34/EG en de Verordening betreffende wederzijdse erkenning EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL ONDERNEMINGEN EN INDUSTRIE Leidraad 1 Brussel, 1.2.2010 - De verhouding tussen Richtlijn 98/34/EG en de Verordening betreffende wederzijdse erkenning 1. IEIDING

Nadere informatie

Mevrouw de voorzitter, Geachte leden van het Bureau, Dames en heren,

Mevrouw de voorzitter, Geachte leden van het Bureau, Dames en heren, Vrijdag 10 september 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Comité van de Regio s Resource Efficient Europa Mevrouw de voorzitter, Geachte leden van het Bureau,

Nadere informatie

Sectorplan 8 Afval van verlichting

Sectorplan 8 Afval van verlichting Sectorplan 8 Afval van verlichting 1 Achtergrondgegevens 1. Belangrijkste afvalstoffen Hoge- en lagedruk kwiklampen, hoge- en lagedruk natriumlampen en fluorescentiepoeder 2. Belangrijkste bronnen Dienstverlening,

Nadere informatie

feiten& weetjes energiecentrale REC Alles wat je zou moeten weten... Hoe Hoe eigenlijk? zit het eigenlijk? De REC maakt van uw afval duurzame energie

feiten& weetjes energiecentrale REC Alles wat je zou moeten weten... Hoe Hoe eigenlijk? zit het eigenlijk? De REC maakt van uw afval duurzame energie Alles wat je zou moeten weten... feiten& weetjes zit het energiecentrale REC De REC maakt van uw afval duurzame energie Omrin is koploper in het scheiden van huishoudelijk afval. Ons doel? Zo veel mogelijk

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie L 79/19

Publicatieblad van de Europese Unie L 79/19 21.3.2013 Publicatieblad van de Europese Unie L 79/19 VERORDENING (EU) Nr. 255/2013 VAN DE COMMISSIE van 20 maart 2013 houdende wijziging, met het oog op aanpassing aan de technische en wetenschappelijke

Nadere informatie

Sectorplan 12: Metalen

Sectorplan 12: Metalen TEKST SECTORPLAN 14 (onderdeel LAP) Sectorplan 14 Papier- of kunststofgeïsoleerde kabels en restanten daarvan I Afbakening Papier- of kunststofgeïsoleerde kabels en restanten daarvan bestaan uit met papier

Nadere informatie

Het GLB en dierenwelzijn: hoge normen in de EU

Het GLB en dierenwelzijn: hoge normen in de EU Het GLB en dierenwelzijn: hoge normen in de EU De Europese Unie mikt hoog Europese Commissie Landbouw en plattelandsontwikkeling Bijdrage van het landbouwbeleid Het GLB biedt landbouwers een aantal stimuli

Nadere informatie

sectorplan 3 Restafval van handel, diensten en overheden

sectorplan 3 Restafval van handel, diensten en overheden sectorplan Restafval van handel, diensten en overheden 1 Achtergrondgegevens 1. Belangrijkste afvalfracties Organisch afval, papier/karton, kunststoffen 2. Belangrijkste bronnen HDO-sectoren. Aanbod in

Nadere informatie

EUROPEES PARLEME T EUROPESE U IE COD 96/0117 PE-CO S 3633/98

EUROPEES PARLEME T EUROPESE U IE COD 96/0117 PE-CO S 3633/98 EUROPEES PARLEME T DE RAAD EUROPESE U IE Brussel, 8 januari 1999 (OR.f) COD 96/0117 PE-CO S 3633/98 DE LEG 77 CODEC 686 RICHTLIJ 99/ /EG VA HET EUROPEES PARLEME T E DE RAAD I ZAKE EXTRACTE VA KOFFIE E

Nadere informatie

sectorplan 19 Kunststofafval

sectorplan 19 Kunststofafval sectorplan Kunststofafval 1 Achtergrondgegevens 1. Belangrijkste afvalstoffen Kunststofverpakkingen, land- en tuinbouwfolies, industrieel productieafval, (kunststof) autoafval, PVC 2. Belangrijkste bronnen

Nadere informatie

2e hands elektronica: ontwikkelingshulp of afval dump? Kim Schoppink campagneleider giftige stoffen

2e hands elektronica: ontwikkelingshulp of afval dump? Kim Schoppink campagneleider giftige stoffen De dump van elektronica afval in ontwikkelingslanden 2e hands elektronica: ontwikkelingshulp of afval dump? Kim Schoppink campagneleider giftige stoffen Elektronica afval: een groeiend probleem Elk jaar

Nadere informatie

10. Verpakking en verpakkingsafval

10. Verpakking en verpakkingsafval C 140 E/564 Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen 10. Verpakking en verpakkingsafval A5-0323/2001 Resolutie van het Europees Parlement over de tenuitvoerlegging van Richtlijn 94/62/EG van het Europees

Nadere informatie

De minimumstandaard voor het be- en verwerken van restafval van bedrijven is verbranden als vorm van verwijdering.

De minimumstandaard voor het be- en verwerken van restafval van bedrijven is verbranden als vorm van verwijdering. TEKST SECTORPLAN 2 (onderdeel LAP) Sectorplan 2 Restafval van bedrijven I Afbakening Restafval van bedrijven is afval dat overblijft bij bedrijven uit de handel, diensten en overheidssector (HDO-sector

Nadere informatie

Grondstof voor een beter milieu

Grondstof voor een beter milieu Afval is Grondstof voor een beter milieu ISO-14001 Haal meer uit afval Gescheiden inzameling De Gewestelijke Afvalstoffen Dienst (GAD) zorgt voor het inzamelen van het huishoudelijk afval in Gooi en Vechtstreek.

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 4 maart 2015 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 4 maart 2015 (OR. en) Raad van de Europese Unie Brussel, 4 maart 2015 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2013/0371 (COD) 5094/1/15 REV 1 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: ENV 6 MI 11 IND 9 CONSOM 5 CODEC

Nadere informatie

Aan de slag met de uitdagingen uit Europa

Aan de slag met de uitdagingen uit Europa Nederland Circulair in 2050 Aan de slag met de uitdagingen uit Europa Recyclingsymposium 25 oktober 2017 Loek Knijff Ministerie van Infrastructuur en Milieu Probleem en aanpak Milieuwetgeving gaat vnl.

Nadere informatie

Hierbij gaat voor de delegaties Commissiedocument SEC(2008) 1995.

Hierbij gaat voor de delegaties Commissiedocument SEC(2008) 1995. RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 12 juni 2008 (13.06) (OR. fr) Interinstitutioneel dossier: 2008/0110 (COD) 10637/08 ADD 2 AGRILEG 104 CODEC 769 INGEKOMEN DOCUMENT van: de heer Jordi AYET PUIGARNAU,

Nadere informatie

GEDELEGEERDE RICHTLIJN (EU).../ VAN DE COMMISSIE. van

GEDELEGEERDE RICHTLIJN (EU).../ VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 13.3.2017 C(2017) 1521 final GEDELEGEERDE RICHTLIJN (EU).../ VAN DE COMMISSIE van 13.3.2017 tot wijziging, met het oog op aanpassing aan de technische vooruitgang, van bijlage

Nadere informatie

EFFICIËNT GEBRUIK VAN HULPBRONNEN EN AFVAL

EFFICIËNT GEBRUIK VAN HULPBRONNEN EN AFVAL EFFICIËNT GEBRUIK VAN HULPBRONNEN EN AFVAL De wijze van gebruik van natuurlijke hulpbronnen zowel vroeger als nu heeft geleid tot een hoge mate van vervuiling, aantasting van het milieu en het schaars

Nadere informatie

ThreeC - verpakkingen. Lessenserie

ThreeC - verpakkingen. Lessenserie ThreeC - verpakkingen Lessenserie Opzet van het project Lesblok1 Maandag 16 maart Lesblok 2 Donderdag 19 maart Lesblok 3 Vrijdag 20 maart Introduc>e op het onderwerp Uitwerken oplossing Posterpresenta>e

Nadere informatie

*** ONTWERPAANBEVELING

*** ONTWERPAANBEVELING EUROPEES PARLEMENT 2014-2019 Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid 24.11.2015 2014/0359(E) *** ONTWERPAANBEVELING over het ontwerp van besluit van de Raad betreffende de goedkeuring

Nadere informatie

Sectorplan 14 Verpakkingsafval

Sectorplan 14 Verpakkingsafval Sectorplan 14 Verpakkingsafval 1 Achtergrondgegevens 1. Belangrijkste afvalfracties Papier/karton, kunststoffen, glas, metalen en hout 2. Belangrijkste bronnen Huishoudens, industrie en HDO-sectoren 3.

Nadere informatie

Schema voor het bepalen van de meldplicht aan het LMA: voor toezichthouders, d.d. 6 juni 2016

Schema voor het bepalen van de meldplicht aan het LMA: voor toezichthouders, d.d. 6 juni 2016 Schema voor het bepalen van de meldplicht aan het LMA: voor toezichthouders, d.d. 6 juni 2016 Moet een inrichting aan het Landelijk Meldpunt Afvalstoffen (LMA)? Valt de inrichting onder categorie 28.4

Nadere informatie

Hierbij gaat voor de delegaties Commissiedocument D017728/01

Hierbij gaat voor de delegaties Commissiedocument D017728/01 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 11 januari 2012 (OR. en) 5198/12 ENV 10 ENT 2 INGEKOMEN DOCUMENT van: de Europese Commissie ingekomen: 5 januari 2012 aan: de heer Uwe CORSEPIUS, secretaris-generaal

Nadere informatie

L 150/100 Publicatieblad van de Europese Unie

L 150/100 Publicatieblad van de Europese Unie L 150/100 Publicatieblad van de Europese Unie 14.6.2018 RICHTLIJN (EU) 2018/850 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 30 mei 2018 tot wijziging van Richtlijn 1999/31/EG van de Raad betreffende het

Nadere informatie

Verpakkingen algemeen bestaat uit gescheiden ingezameld verpakkingsafval en via nascheiding als aparte fractie verkregen verpakkingsafval.

Verpakkingen algemeen bestaat uit gescheiden ingezameld verpakkingsafval en via nascheiding als aparte fractie verkregen verpakkingsafval. TEKST SECTORPLAN 41 (onderdeel LAP) Sectorplan 41 Verpakkingen algemeen I Afbakening Verpakkingen algemeen bestaat uit gescheiden ingezameld verpakkingsafval en via nascheiding als aparte fractie verkregen

Nadere informatie

COMMISSE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN

COMMISSE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN COMMISSE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 03.03.1998 COM(97) 682 def. 96/0112 (COD) Gewijzigd voorstel voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD INZAKE VOOR MENSELIJKE VOEDING BESTEMDE

Nadere informatie

Voor deze afvalstoffen Batterijen, accu s Sectorplan 13: Batterijen en accu s Shredderafval dat ontstaat bij het shredderen van autobanden

Voor deze afvalstoffen Batterijen, accu s Sectorplan 13: Batterijen en accu s Shredderafval dat ontstaat bij het shredderen van autobanden TEKST SECTORPLAN 52 (onderdeel LAP) Sectorplan 52 Autobanden I Afbakening Afgedankte autobanden komen vrij bij demontage van autowrakken en bij onderhoud en reparatie van auto s en aanhangwagens. Dit sectorplan

Nadere informatie

Leveranciersverklaring van EBC golfkarton bv Naaldwijk

Leveranciersverklaring van EBC golfkarton bv Naaldwijk Leveranciersverklaring van EBC golfkarton bv Naaldwijk Leveranciersverklaring met betrekking tot de kartonnen verpakkingen, in relatie tot de geldende wetgeving op het gebied van milieu, verpakken en verpakkingsafval.

Nadere informatie

bron : Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen PB C 259 van 18/08/98

bron : Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen PB C 259 van 18/08/98 bron : Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen PB C 259 van 18/08/98 Gewijzigd voorstel voor een richtlijn van de Raad betreffende de vermindering van het zwavelgehalte van bepaalde vloeibare brandstoffen

Nadere informatie

Vlaamse bedrijven produceren minder afval en sorteren voortaan ook pmd

Vlaamse bedrijven produceren minder afval en sorteren voortaan ook pmd Persmededeling JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Dinsdag 13 november 2012 Vlaamse bedrijven produceren minder afval en sorteren voortaan ook pmd Vlaams minister van Leefmilieu

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 12 januari 2015 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 12 januari 2015 (OR. en) Raad van de Europese Unie Brussel, 12 januari 2015 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2014/0359 (NLE) 5187/15 ENV 11 ENT 11 ONU 3 VOORSTEL van: ingekomen: 9 januari 2015 aan: Nr. Comdoc.: Betreft: de

Nadere informatie

Het EU-beleid: zuiver water

Het EU-beleid: zuiver water Het EU-beleid: zuiver water Europese Commissie Directoraat-generaal Milieu Meer gegevens over de Europese Unie vindt u op Internet via de Europaserver (http://europa.eu.int). Bibliografische gegevens bevinden

Nadere informatie

Z o r g v o o r h et mili eu. Werken met. Afvalstoffen. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid

Z o r g v o o r h et mili eu. Werken met. Afvalstoffen. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid Z o r g v o o r h et mili eu Werken met VGM Algemeen Milieu Gezondheid Veiligheid 1 Werken met Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie L 151/13

Publicatieblad van de Europese Unie L 151/13 12.6.2012 Publicatieblad van de Europese Unie L 151/13 BIJLAGE IV Verslaglegging over recyclingrendementen voor lood-zuurbatterijen en -accu s 1. Voor lood-zuurbatterijen en -accu s die in het recyclingproces

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen L 332/ BIJLAGE I AFVALPRODUCTIE SECTIE 1. Dekking SECTIE 2.

Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen L 332/ BIJLAGE I AFVALPRODUCTIE SECTIE 1. Dekking SECTIE 2. L 332/6 9.12.2002 BIJLAGE I AFVALPRODUCTIE SECTIE 1 Dekking De statistieken worden opgesteld voor alle activiteiten die vallen onder secties A tot en met Q van de NACE Rev. 1. Onder deze secties vallen

Nadere informatie

Product naam: MM00156

Product naam: MM00156 Product naam: MM00156 Specificaties MM00156: Levensduur: 10000u Wattage: 23.00W Kleur: 2700K (warmwit) Lumen: 1371 lu RA: 82 Lamp soort: Globe Lampvoet: E27 Lengte: Diameter: Gewicht: Spanning: Beschermingsklasse:

Nadere informatie

bepalingen van de Wet milieubeheer (artikel 10.23, eerste lid), de Gemeentewet en de Algemene wet bestuursrecht

bepalingen van de Wet milieubeheer (artikel 10.23, eerste lid), de Gemeentewet en de Algemene wet bestuursrecht Onderwerp : Afvalstoffenverordening 2010 Samenvatting Deze verordening geeft onder meer aan hoe de inzameling van huishoudelijke afvalstoffen gebeurt, wat wel en niet is toegestaan bij het ter inzameling

Nadere informatie

(Gewone wetgevingsprocedure: eerste lezing) (2018/C 263/29) Amendement. Voorstel voor een richtlijn Overweging 1. Door de Commissie voorgestelde tekst

(Gewone wetgevingsprocedure: eerste lezing) (2018/C 263/29) Amendement. Voorstel voor een richtlijn Overweging 1. Door de Commissie voorgestelde tekst C 263/174 NL Publicatieblad van de Europese Unie 25.7.2018 P8_TA(2017)0069 Autowrakken, afgedankte batterijen en accu s en afgedankte elektrische en elektronische apparatuur ***I en van het Europees Parlement

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. gelezen het voorstel van burgemeester en wethouder van 29 december 2009, nummer 14;

Gemeente Langedijk. gelezen het voorstel van burgemeester en wethouder van 29 december 2009, nummer 14; Gemeente Langedijk De raad van de gemeente Langedijk; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouder van 29 december 2009, nummer 14; gelet op artikel 10.23, eerste lid, van de Wet milieubeheer; b

Nadere informatie

sectorplan 30 Accu s

sectorplan 30 Accu s sectorplan Accu s 1 Achtergrondgegevens 1. Belangrijkste afvalstoffen Startaccu s, tractiebatterijen, stationaire batterijen 2. Belangrijkste bronnen Garagebedrijven, autodemontagebedrijven, schadeherstelbedrijven

Nadere informatie

Luchtkwaliteit en lozingen in de lucht in het Vlaamse Gewest Koen Toté

Luchtkwaliteit en lozingen in de lucht in het Vlaamse Gewest Koen Toté Luchtkwaliteit en lozingen in de lucht in het Vlaamse Gewest Koen Toté Overzicht presentatie Waarom luchtmetingen in Vlaanderen? Evolutie van de laatste decennia Toetsen van de luchtkwaliteit aan de heersende

Nadere informatie

Bedrijfsrapport <naam bedrijf>

Bedrijfsrapport <naam bedrijf> Bedrijfsrapport Brancheverduurzamingsplannen Introductie Met behulp van de Webtool Brancheverduurzamingsplannen van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) heeft uw bedrijf

Nadere informatie

Circulair met E-Waste

Circulair met E-Waste Circulair met E-Waste Gemakkelijk Elektronica Recyclen Ernest de Weert Sims Metal Management Werelds grootste metaal recycler Beursgenoteerd in Australië 8,7 miljoen ton jaarlijks Wereldwijd beschikbaar

Nadere informatie

BESLUITEN. Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 192, lid 1, en artikel 218, lid 9,

BESLUITEN. Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 192, lid 1, en artikel 218, lid 9, L 104/20 NL 20.4.2017 BESLUITEN BESLUIT (EU) 2017/710 VAN DE RAAD van 3 april 2017 betreffende het namens de Europese Unie in het Gemengd Comité van de EER in te nemen standpunt over een wijziging van

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in Menen. 9 februari 2017

Luchtkwaliteit in Menen. 9 februari 2017 Luchtkwaliteit in Menen 9 februari 2017 Meetnet in Menen Meetpost dioxines/pcb Meetpost fijn stof 2 Overzicht Deel I: dioxines en PCB s 1. Wat zijn dioxines en PCB s? 2. Wetgeving 3. Meetstrategie VMM

Nadere informatie

Ab Arbo-advisering i en duurzaamheid + MVO

Ab Arbo-advisering i en duurzaamheid + MVO Ab Arbo-advisering i en duurzaamheid + MVO Esther Loozen Atze Boerstra (Stanley Kurvers) NvvA Symposium 2010 1 Programma Introductie door Esther Loozen Korte inleiding over duurzaamheid+ MVO door Atze

Nadere informatie

Behoort bij raadsvoorstel , titel: Afvalstoffenverordening Utrechtse Heuvelrug 2016.

Behoort bij raadsvoorstel , titel: Afvalstoffenverordening Utrechtse Heuvelrug 2016. Behoort bij raadsvoorstel 2016-348, titel: Afvalstoffenverordening Utrechtse Heuvelrug 2016. De raad van de gemeente Utrechtse Heuvelrug; Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van [datum

Nadere informatie

Van afval naar grondstof. Informatieavond voor inwoners

Van afval naar grondstof. Informatieavond voor inwoners Van afval naar grondstof Informatieavond voor inwoners Agenda 2 1. Welkom en inleiding (wethouder Jan van t Zand) 2. Presentatie Afvalbeheer (Paul de Bruin, IPR Normag) 3. Vragen en dialoog 4. Afsluiting

Nadere informatie

Commissie interne markt en consumentenbescherming. van de Commissie interne markt en consumentenbescherming

Commissie interne markt en consumentenbescherming. van de Commissie interne markt en consumentenbescherming EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Commissie interne markt en consumentenbescherming 2010/0298(COD) 4.3.2011 ONTWERPADVIES van de Commissie interne markt en consumentenbescherming aan de Commissie milieubeheer,

Nadere informatie

sectorplan 8 Afval van verlichting

sectorplan 8 Afval van verlichting sectorplan Afval van verlichting 1 Achtergrondgegevens 1. Belangrijkste afvalstoffen Hoge- en lagedruk kwiklampen, hoge- en lagedruk natriumlampen en fluorescentiepoeder 2. Belangrijkste bronnen Dienstverlening,

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst)

(Voor de EER relevante tekst) L 328/118 UITVOERINGSBESLUIT (EU) 2017/2287 VAN DE COMMISSIE van 8 december 2017 tot specificering van de formulieren die moeten worden gebruikt voor de invoer van kwik en van bepaalde kwikmengsels overeenkomstig

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 14 september 2017 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 14 september 2017 (OR. en) Raad van de Europese Unie Brussel, 14 september 2017 (OR. en) 11563/17 API 95 INF 139 JUR 376 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: BESLUIT VAN DE RAAD over het opengegevensbeleid van de

Nadere informatie

7 Afvalbeheerscenario s

7 Afvalbeheerscenario s 7 Afvalbeheerscenario s 7.1 Inleiding Om het toekomstig afvalstoffenbeleid te kunnen formuleren en uitvoeren, is het noodzakelijk dat inzicht bestaat in het te verwachten afvalaanbod en afvalbeheer in

Nadere informatie

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu,

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, van..., nr. IENM/BSK-2015/100064, houdende wijziging van de Regeling beheer batterijen en accu's 2008 en de Regeling afgedankte elektrische

Nadere informatie