Uw kind wordt geopereerd

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uw kind wordt geopereerd"

Transcriptie

1 Uw kind wordt geopereerd met overnachting in het ziekenhuis Informatiebrochure voor ouders

2 2 Anesthesie bij uw kind 3 1. Voor de ingreep Preoperatieve raadpleging Uw kind voorbereiden Medicatie Avond voor de ingreep Dag van de ingreep Op de verpleegeenheid Opnamebox Operatiekwartier Operatiezaal Na de ingreep Ontwaakzaal Pijnbeleid Op de kamer...10 Beste ouder, Welkom in het UZA. Binnenkort ondergaat uw kind een ingreep onder algemene of plaatselijke verdoving (anesthesie). Met deze brochure informeren we u over het verloop hiervan. Hebt u nog vragen, stel ze dan gerust aan uw arts of verpleegkundige. Achteraan deze brochure vindt u onze contactgegevens. Wij wensen u en uw kind een aangenaam verblijf en een vlot herstel. 5. Ontslag Medicatieplan Aandachtspunten...12 Contact...12

3 4 Anesthesie bij uw kind 5 1. Voor de ingreep Een operatie vergt wat voorbereiding. Vooraf gaat u met uw kind op raadpleging bij de anesthesist. Vanaf middernacht voor de operatiedag mag uw kind niets meer eten of drinken, tenzij de anesthesist andere instructies gaf. 1.3 Medicatie De anesthesist beslist welke medicijnen uw kind vooraf dient te stoppen en welke mogen worden doorgenomen. Breng een lijst van de medicijnen mee die uw kind regelmatig neemt. 1.1 Preoperatieve raadpleging anesthesie Zodra de datum van de ingreep vastligt, maakt u een afspraak op de raadpleging preoperatieve anesthesiologie via tel Zonder het advies van de anesthesist kan de ingreep uitgesteld worden. Hij beslist samen met u vooraf wat de meest aangewezen verdoving is. Verwittig ons onmiddellijk als u verhinderd bent. Vul de vragenlijst die u al kreeg thuis in en breng hem mee naar deze raadpleging. De anesthesist (slaapdokter) gaat na welke ziekten uw kind doormaakte, welke medicijnen het eventueel neemt, hoe het reageerde op een eventueel vroegere verdoving en of het allergisch is voor bepaalde genees- of voedingsmiddelen. Tijdens de raadpleging plant de anesthesist soms extra onderzoeken in om meer informatie te verzamelen voor de anesthesie. Het kan gaan om een bloed- en/of hartonderzoek, röntgenfoto s... Deze medicatie moet uw kind stoppen voor de ingreep: Geneesmiddel Datum stoppen Deze medicatie moet uw kind verder nemen de dag van de ingreep: ( s ochtends met een slokje water) Geneesmiddel Breng een lijst mee van de medicijnen die uw kind regelmatig neemt, zodat we ze voor de operatie kunnen nakijken. Spreekt u geen Nederlands, Frans of Engels, breng dan best een tolk mee. 1.2 Hoe bereidt u uw kind voor? Vertel uw kind eerlijk wat er zal gebeuren, wat hij of zij zal voelen, horen en zien. Lees samen de UZA-brochure De operatie van Eline. Vertel uw kind dat het niet alleen gelaten zal worden en dat het alles mag vragen en zeggen. Probeer zelf zo rustig mogelijk te blijven, zo zal uw kind zelf ook rustiger zijn. Uw kind mag een knuffelbeer of speelgoedje meenemen in de operatiezaal. 1.4 Avond voor de ingreep Vanaf middernacht mag uw kind niets meer eten of drinken, tenzij de anesthesist andere instructies gaf. Dat voorkomt dat uw kind tijdens of na de operatie zou braken. Als uw kind ziek is (of onlangs ziek was) en hiervoor nog medicijnen neemt, laat dit dan vooraf weten op tel

4 6 Anesthesie bij uw kind 7 2. Dag van de ingreep Kom stipt op tijd op het geplande uur. Uw kind wordt voorbereid op de ingreep in de kamer. Daarna wordt u met uw kind naar de preoperatieve ruimte gebracht. In het operatiekwartier brengt de anesthesist uw kind onder plaatselijke of algemene verdoving. Soms mag de ouder mee. 2.3 Operatiekwartier Bij kinderen mag, in overleg met de anesthesist, een van de ouders mee in de operatiezaal tot het kind slaapt. Vervolgens begeleidt een verpleegkundige van het operatiekwartier u naar de gang. U kunt daar wachten, of in de kamer of cafetaria, tot men u verwittigt dat uw kind wakker is. 2.1 Op de verpleegeenheid Laat uw kind best nog eens naar het toilet gaan voor het vertrekt naar het operatiekwartier. Uw kind mag geen juwelen, horloge, bril of lenzen aanhouden. Als uw kind een rustgevend medicijn kreeg, blijft het best in bed om valpartijen te voorkomen. De verpleegkundige zet de bedstijlen ook omhoog. We brengen vooraf Emla-crème of een pleister met verdovende zalf (Rapydan) aan zodat uw kind straks minder van de plaatsing van het infuus zal voelen. Uw kind krijgt soms ook een drankje (Dormicum) om rustig te worden als dit afgesproken werd met de anesthesist. De anesthesist in de operatiezaal kan een andere persoon zijn dan diegene die u vooraf ontmoette. Het dossier met de gegevens van uw kind is altijd bij de anesthesist die uw kind in slaap brengt. 2.2 Opnamebox We brengen u met uw kind naar de opnamebox. Soms krijgt uw kind hier al een verdovende ruggenprik of perifere zenuwblokkade (verdoving van de zenuw in het operatiegebied). Voor de ingreep controleren we regelmatig de identiteit van uw kind en andere gegevens (plaats van de ingreep, allergieën...). Dit om de veiligheid te verhogen. De operatieverpleegkundige komt uw kind ophalen en brengt het naar het operatiekwartier.

5 8 Anesthesie bij uw kind Operatiezaal In de operatiezaal leggen we verschillende toestellen aan (hartmonitor, bloeddrukmeter, toestel om zuurstof in uw bloed te meten...). Uw kind krijgt ook een infuus voor de toediening van vocht en noodzakelijke medicatie. Hoe verloopt de verdoving? De anesthesist in de operatiezaal kan een andere arts zijn dan diegene die u eerder ontmoette. Maar ook hij of zij is op de hoogte van alle gegevens van uw kind. Tijdens de operatie blijft de anesthesist altijd bij uw kind waken. Hij volgt onder andere de diepte van zijn of haar slaap, ademhaling, hartslag, lichaamstemperatuur en bloedverlies. De anesthesist beslist steeds op het moment zelf welke verdoving nodig is. Afhankelijk van de ingreep kiest de anesthesist voor algemene of plaatselijke verdoving. Algemene verdoving Bij een algemene verdoving dienen we medicijnen toe via een geprikt infuus om uw kind in slaap te doen. Soms krijgen kinderen slaapgas dat ze inademen via een masker. 3. Na de ingreep Na de ingreep ontwaakt uw kind in de ontwaakzaal of recovery. De verpleegkundigen volgen zijn of haar toestand goed op. Pijn wordt zo veel mogelijk voorkomen of verzacht. 3.1 Ontwaakzaal Na de operatie wordt uw kind naar de ontwaakzaal gebracht, waar het onder toezicht van een anesthesist en gespecialiseerde verpleegkundigen blijft tot de verdoving uitgewerkt is. De verblijfsduur hangt af van de algemene conditie en aard van de ingreep. In de ontwaakzaal mag 1 ouder of begeleider bij het kind zijn. U kunt wachten in de wachtzone van de recovery (route 161). Wanneer uw kind op de ontwaakzaal aankomt, komt de verpleegkundige u halen. Laat uw gsm steeds aan staan zodat u bereikbaar bent. Hoe lang uw kind in de ontwaakzaal blijft, hangt af van de algemene toestand van uw kind en het soort ingreep. Wat voelt uw kind als het wakker wordt? Keelpijn, misselijkheid, een droge mond of dorst kunnen zich soms voordoen na een ingreep. Ook braken en pijn zijn soms mogelijk. Om braken te vermijden mag uw kind niet meteen drinken of eten, het krijgt vocht toegediend via een infuus. Plaatselijke verdoving Bij plaatselijke verdoving wordt alleen het te opereren lichaamsdeel pijnvrij gemaakt. Dat kan via een ruggenprik (epidurale of spinale verdoving), schouder-, arm- of beenprik. Soms krijgen kinderen slaapgas dat ze inademen via een masker. 3.2 Pijnbeleid Vaak denken mensen dat pijn na een operatie normaal is en er nu eenmaal bij hoort. Maar pijn veroorzaakt stress, waardoor u minder goed eet, slaapt, beweegt, ademt... en dus minder goed herstelt. Daarom proberen artsen en verpleegkundigen er alles aan te doen om pijn te verzachten of beter nog, te vermijden. Al tijdens de ingreep doet de anesthesist er alles aan om pijn na de operatie te voorkomen met medicatie.

6 10 Anesthesie bij uw kind 11 Hoe wordt de pijn opgevolgd? Na de operatie krijgt uw kind, indien nodig, pijnstillers via een infuus of in tabletvorm. Met behulp van een Gezichtenschaal pijnschaal kan uw kind ons vertellen wanneer en hoeveel pijn het voelt (licht, matig of hevig). Op basis daarvan kunnen we het aangepaste pijnmedicatie geven. Wat zijn bijwerkingen van de verdoving? Bij plaatselijke verdoving is het normaal dat bepaalde lichaamsdelen (zoals billen of benen) voos of doof aanvoelen. Zowel bij plaatselijke als algemene verdoving kan uw kind wat krachtsverlies in de benen ervaren. De bijwerkingen verdwijnen na enkele uren. Het pijnstillende mengsel kan soms jeuk of misselijkheid veroorzaken. Deze bijwerkingen krijgen we bijna altijd onder controle met medicatie. Wat kan u zelf doen tegen pijn? Naast pijnstillers kunnen ook andere middelen de pijn helpen te verzachten. Laat uw kind voldoende rusten. Zorg voor afleiding zoals voorlezen, muziek beluisteren of tv kijken. Als u met vragen zit, aarzel dan niet om erover te praten met een arts of verpleegkundige. Meer informatie vindt u ook in de brochure 'Pijn bij kinderen' Ontslag Uw kind wordt uit het ziekenhuis ontslagen nadat de anesthesist en chirurg hiervoor toestemming gaven. We houden het verblijf zo kort mogelijk. Medicatieplan Soms wordt de medicatie van uw kind aangepast na de ingreep. Deze medicatie moet uw kind stoppen na de ingreep: Deze medicatie moet uw kind verder nemen na de ingreep: 4. Op de kamer Na de ontwaakzaal gaat uw kind weer naar de kamer. Ook hier volgen de verpleegkundigen uw kind op, met extra aandacht voor pijn of andere ongemakken. De arts of verpleegkundige vertelt wanneer uw kind mag eten, drinken en medicatie nemen. Wij verzoeken u zelf niets te eten of drinken tot uw kind dat zelf ook weer mag. Schrik niet als uw kind zich nog enige tijd zwak voelt, een operatie vergt immers een zware lichamelijke inspanning.

7 7. Aandachtspunten Verwittig ons telefonisch bij ziekte of een andere verhindering. Als u geen Nederlands, Frans of Engels spreekt, brengt u best een tolk mee. U kunt ook een beroep doen op een tolk via het ziekenhuis. Vraag raad aan uw verpleegkundige. Breng volgende zaken van uw kind mee: UZA-kaart Eventueel elektronische identiteitskaart Eventueel medicatie Eventueel röntgenfoto s Een leesboek of speelgoed. Er is ook gratis wifi in het UZA. Contact Hebt u na het lezen van deze brochure nog vragen, contacteer ons dan. > Raadpleging preoperatieve anesthesie Om een afspraak te maken of te annuleren of voor meer info, bel > Kindergeneeskunde U kunt de dienst kindergeneeskunde bereiken op het nummer De verpleegeenheid kindergeneeskunde heeft nummer > Spoedgevallen U kunt de dienst spoedgevallen bereiken op het nummer UZA, april Niets uit deze brochure mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming. Anesthesiologie, Deze brochure bevat algemene informatie en is bedoeld als aanvulling op het gesprek met uw zorgverlener. UZA / Wilrijkstraat 10 / 2650 Edegem Tel / Volg ons op facebook en twitter Het UZA draagt het JCI-label voor veilige en kwaliteitsvolle zorg.

Uw kind wordt geopereerd

Uw kind wordt geopereerd Uw kind wordt geopereerd In het dagziekenhuis Informatiebrochure voor ouders 2 Anesthesie bij uw kind 3 1. Voor de ingreep...4 1.1 Preoperatieve raadpleging...4 1.2 Uw kind voorbereiden...4 1.3 Medicatie...5

Nadere informatie

Anesthesie bij kinderen. Informatie voor ouders en kind

Anesthesie bij kinderen. Informatie voor ouders en kind Anesthesie bij kinderen Informatie voor ouders en kind Uw kind wordt binnenkort geopereerd of onderzocht en wordt hiervoor opgenomen in het dagziekenhuis pediatrie of in de verpleegeenheid pediatrie. Een

Nadere informatie

Uw kind wordt geopereerd Opname zonder overnachting (dagziekenhuis) Informatiebrochure voor ouders

Uw kind wordt geopereerd Opname zonder overnachting (dagziekenhuis) Informatiebrochure voor ouders Uw kind wordt geopereerd Opname zonder overnachting (dagziekenhuis) Informatiebrochure voor ouders 2 Anesthesie bij uw kind 3 1. Voor de ingreep...4 1.1 Preoperatieve raadpleging...4 1.2 Medicatie...5

Nadere informatie

Pijnstilling via de pijnpomp

Pijnstilling via de pijnpomp Infobrochure Pijnstilling via de pijnpomp Patiënt-gecontroleerde pijnbestrijding Anesthesie - Pijntherapie - Intensieve zorgen Tel: 011 826 227 mensen zorgen voor mensen Inleiding Binnenkort ondergaat

Nadere informatie

N.B.: Piercings, make-up en nagellak dienen verwijderd te worden.

N.B.: Piercings, make-up en nagellak dienen verwijderd te worden. OPNAME OP / / OM UUR INLEIDING Binnenkort ondergaat je kind een ingreep of onderzoek in het Jan Yperman ziekenhuis te Ieper onder volledige verdoving. Dit betekent dat je kind in slaap gebracht wordt,

Nadere informatie

ANESTHESIEBROCHURE. - Patiëntinformatie -

ANESTHESIEBROCHURE. - Patiëntinformatie - ANESTHESIEBROCHURE - Patiëntinformatie - 1 1. Wat is anesthesie? Anesthesie is de verzamelnaam van alle soorten verdoving voor operaties en wordt ook wel narcose genoemd. Het betekent gevoelloosheid. In

Nadere informatie

PCA-POMP (PIJNPOMP) - Patiëntinformatie -

PCA-POMP (PIJNPOMP) - Patiëntinformatie - PCA-POMP (PIJNPOMP) - Patiëntinformatie - Voorwoord U wordt binnenkort geopereerd in AZ Oudenaarde. Het is belangrijk dat u na de operatie zo weinig mogelijk pijn heeft. Als pijnbehandeling na de operatie

Nadere informatie

Informatiebrochure: kind onder narcose

Informatiebrochure: kind onder narcose Informatiebrochure: kind onder narcose Informatiebrochure: Bezoeker in het operatiekwartier (begeleidende ouders) Door deze brochure goed door te nemen, kunt u uw kind reeds thuis voorbereiden op de ziekenhuisopname,

Nadere informatie

Kinderen. Voorbereiding op een operatie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6.

Kinderen. Voorbereiding op een operatie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. Kinderen Voorbereiding op een operatie T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum

Nadere informatie

Uw kind wordt geopereerd. Informatiebrochure voor ouders

Uw kind wordt geopereerd. Informatiebrochure voor ouders Uw kind wordt geopereerd Informatiebrochure voor ouders 2 Uw kind wordt geopereerd 3 1. 1.1 1.2 1.3 1.4 Voor de ingreep... 4 Preoperatieve raadpleging... 4 Medicatie... 5 Regelingen vooraf... 5 Ziek of

Nadere informatie

Pijnstilling via de pijnpomp

Pijnstilling via de pijnpomp Infobrochure Pijnstilling via de pijnpomp Patiënt-gecontroleerde pijnbestrijding Anesthesie - Pijntherapie - Intensieve zorgen Tel: 011 826 227 mensen zorgen voor mensen Inleiding Binnenkort ondergaat

Nadere informatie

U wordt geopereerd Opname zonder overnachting (dagziekenhuis) Informatiebrochure patiënten

U wordt geopereerd Opname zonder overnachting (dagziekenhuis) Informatiebrochure patiënten U wordt geopereerd Opname zonder overnachting (dagziekenhuis) Informatiebrochure patiënten 1. Voor de ingreep... 4 1.1 Leef gezond... 4 1.2 Preoperatieve raadpleging... 4 1.3 Medicatie...5 1.4 Regelingen

Nadere informatie

HET CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS

HET CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS HET CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS AFDELING D0 - Patiëntinformatie - INHOUDSOPGAVE Inleiding 1 1. Wat moet u weten over het chirurgisch dagziekenhuis? 2 2. Wat brengt u mee? 2 3. Algemene richtlijnen 4 3.1

Nadere informatie

MEDISCH CENTRUM WAALRE

MEDISCH CENTRUM WAALRE MEDISCH CENTRUM WAALRE Narcose Anesthesie Om een ingreep mogelijk te maken, is er een vorm van verdoving nodig, dit wordt anesthesie genoemd. Afhankelijk van de ingreep krijgt u een regionale of algehele

Nadere informatie

PEDIATRIE DAGHOSPITALISATIE. - Patiëntinformatie -

PEDIATRIE DAGHOSPITALISATIE. - Patiëntinformatie - PEDIATRIE DAGHOSPITALISATIE - Patiëntinformatie - Geachte ouders, Binnenkort wordt uw kind opgenomen op de afdeling daghospitalisatie van de kinderafdeling van Algemeen Ziekenhuis Oudenaarde. Deze afdeling

Nadere informatie

Sedatie met Propofol. Sedatie polikliniek. (lichte) slaap bij onderzoek of behandeling. Belangrijk. Gesprek met Sedatie Praktijk Specialist

Sedatie met Propofol. Sedatie polikliniek. (lichte) slaap bij onderzoek of behandeling. Belangrijk. Gesprek met Sedatie Praktijk Specialist Sedatie polikliniek Sedatie met Propofol (lichte) slaap bij onderzoek of behandeling Binnenkort komt u naar het BovenIJ ziekenhuis voor een onderzoek of een behandeling. Uw arts heeft met u besproken dat

Nadere informatie

diensthoofd Chirurgisch Dagziekenhuis voor een dag naar het ziekenhuis

diensthoofd Chirurgisch Dagziekenhuis voor een dag naar het ziekenhuis 14.001N-140312 diensthoofd Chirurgisch Dagziekenhuis Het Chirurgisch Dagziekenhuis voor een dag naar het ziekenhuis Binnenkort komt u naar het Chirurgisch Dagziekenhuis voor een ingreep en mag u normaal

Nadere informatie

Informatiebrochure Anesthesie bij heelkundige ingreep

Informatiebrochure Anesthesie bij heelkundige ingreep Informatiebrochure Anesthesie bij heelkundige ingreep 1 2 Inhoud Inleiding? 3 Wat is Anesthesie? 4 Keuze Anesthesie? 4 Algemene Anesthesie 5 Regionale Anesthesie 6 Anesthesie kent tegenwoordig weinig verwikkelingen

Nadere informatie

Veilig Doorheen Uw operatie

Veilig Doorheen Uw operatie Met de anesthesist, Veilig Doorheen Uw operatie Informatiebrochure voor de patiënt Te weten dat men naar het ziekenhuis dient te komen om één of andere ingreep te ondergaan, is voor de meeste onder ons

Nadere informatie

Plaatselijke of locoregionale verdoving PATIËNTENBROCHURE

Plaatselijke of locoregionale verdoving PATIËNTENBROCHURE PATIËNTENBROCHURE Plaatselijke of locoregionale verdoving Plaatselijke of Locoregionale verdoving Afhankelijk van het type ingreep kiest de anesthesist voor een regionale verdoving waarbij enkel het te

Nadere informatie

Anesthesie bij een nier of (nier) pancreas transplantatie

Anesthesie bij een nier of (nier) pancreas transplantatie Anesthesie bij een nier of (nier) pancreas transplantatie De zorg voor u rondom de operatie Inleiding U krijgt binnenkort een oproep voor de nier- of (nier)pancreastransplantatie, waarbij het nodig is

Nadere informatie

U wordt geopereerd Opname met overnachting. Informatiebrochure patiënten

U wordt geopereerd Opname met overnachting. Informatiebrochure patiënten U wordt geopereerd Opname met overnachting Informatiebrochure patiënten 1. Voor de ingreep... 4 1.1 Leef gezond... 4 1.2 Preoperatieve raadpleging... 4 1.3 Medicatie... 5 1.4 Regelingen vooraf... 5 1.5

Nadere informatie

ANESTHESIE. Infobrochure

ANESTHESIE. Infobrochure ANESTHESIE Infobrochure ANESTHESIE Infobrochure Wat is anesthesie? Het woord anesthesie betekent dat men niets voelt van een diagnostische of therapeutische ingreep. Men onderscheidt meerdere vormen van

Nadere informatie

Welkom voor een dagopname op de kinderafdeling. Informatiebrochure

Welkom voor een dagopname op de kinderafdeling. Informatiebrochure Welkom voor een dagopname op de kinderafdeling Informatiebrochure Inhoudstafel 1 VOORBEREIDING THUIS... 5 2 IN HET ZIEKENHUIS ZELF... 6 3 TIJDENS DE OPERATIE... 7 4 TERUG OP DE KINDERAFDELING... 8 Informatiebrochure:

Nadere informatie

Kinderdagziekenhuis Informatiebrochure

Kinderdagziekenhuis Informatiebrochure Kinderdagziekenhuis Informatiebrochure Pagina 1 Datum van de ingreep:./... /. Uur waarop u met uw kind in het ziekenhuis moet zijn:. Uw kind moet nuchter zijn vanaf././. Uur: Afdeling: kinderafdeling (2

Nadere informatie

Informatiebrochure voor patiënten. Pijn bij kinderen

Informatiebrochure voor patiënten. Pijn bij kinderen Informatiebrochure voor patiënten Pijn bij kinderen 1. Pijn... 4 2. Pijn meten... 4 2.1 Kinderen jonger dan vier jaar 2.2 Kinderen tussen vier en twaalf jaar 3. Pijn behandelen... 7 3.1 Met geneesmiddelen

Nadere informatie

Algemene informatie over de operatie

Algemene informatie over de operatie Algemene informatie over de operatie Urologie Beter voor elkaar 2 Inleiding Binnenkort ondergaat u een operatie. In deze folder willen wij u informeren over de gang van zaken rondom de operatie en de operatie

Nadere informatie

DOTANOC PET-CT scan van het gehele lichaam. Informatiebrochure patiënten

DOTANOC PET-CT scan van het gehele lichaam. Informatiebrochure patiënten DOTANOC PET-CT scan van het gehele lichaam Informatiebrochure patiënten Beste patiënt, U ondergaat binnenkort een PET-CT scan met 68 Gallium- DOTANOC. Deze folder geeft u meer informatie over het onderzoek

Nadere informatie

H.203616.0407. Anesthesie Ruggenprik

H.203616.0407. Anesthesie Ruggenprik H.203616.0407 Anesthesie Ruggenprik 2 Inleiding Er bestaan verschillende soorten anesthesie of verdoving. Welke anesthesie voor u het meest geschikt is, hangt af van verschillende factoren, zoals leeftijd,

Nadere informatie

Infobrochure. Chirurgisch. dagziekenhuis

Infobrochure. Chirurgisch. dagziekenhuis Infobrochure Chirurgisch dagziekenhuis Infobrochure Chirurgisch Dagziekenhuis Mevrouw, mijnheer, Deze onthaalbrochure is opgesteld om uw verblijf in het dagziekenhuis zo aangenaam vlot mogelijk te laten

Nadere informatie

PSMA PET-CT scan van het gehele lichaam. Informatiebrochure patiënten

PSMA PET-CT scan van het gehele lichaam. Informatiebrochure patiënten PSMA PET-CT scan van het gehele lichaam Informatiebrochure patiënten Beste patiënt, U ondergaat binnenkort een PET-CT scan met 68 Gallium- PSMA. Deze folder geeft u meer informatie over het onderzoek en

Nadere informatie

Intraveneuze bewuste sedatie in de Mond- Kaak- en Aangezichtschirurgie

Intraveneuze bewuste sedatie in de Mond- Kaak- en Aangezichtschirurgie Intraveneuze bewuste sedatie in de Mond- Kaak- en Aangezichtschirurgie In overleg met uw behandelend specialist heeft u besloten tot een ingreep onder intraveneuze bewuste sedatie. Deze behandeling vindt

Nadere informatie

Welkom op de C-lounge

Welkom op de C-lounge Welkom op de C-lounge 057 35 63 25 C-lounge@yperman.net www.yperman.net/afdelingen 2e verdieping Y Route 54 1 HOE VERLOOPT EEN OPNAME? Binnenkort word je in ons ziekenhuis opgenomen via het traject van

Nadere informatie

ANESTHESIE BIJ KINDEREN

ANESTHESIE BIJ KINDEREN ANESTHESIE BIJ KINDEREN OPNAME OP / / OM UUR INLEIDING Binnenkort ondergaat uw kind een ingreep of onderzoek in het Jan Yperman Ziekenhuis te Ieper onder volledige verdoving. Dit betekent dat uw kind in

Nadere informatie

heelkunde 2 heelkunde 2 informatiebrochure AV Fistel informatiebrochure Sluiten laterale stoma

heelkunde 2 heelkunde 2 informatiebrochure AV Fistel informatiebrochure Sluiten laterale stoma heelkunde 2 heelkunde 2 informatiebrochure informatiebrochure AV Fistel Sluiten laterale stoma Inhoudstafel 1. Inleiding 2. Voorstelling van de dienst 3. Ingreep: AV fistel 4. Preoperatieve onderzoeken

Nadere informatie

HET CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS

HET CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS HET CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS AFDELING D0 - Patiëntinformatie - INHOUDSOPGAVE Inleiding 1 1. Wat moet u weten over het chirurgisch dagziekenhuis? 2 2. Wat brengt u mee? 2 3. Algemene richtlijnen 4 3.1

Nadere informatie

Amandeloperatie bij volwassenen

Amandeloperatie bij volwassenen Amandeloperatie bij volwassenen Bij opname Op de afgesproken dag en tijdstip meldt u zich aan bij het onthaal. De onthaalmedewerker bezorgt u een identificatiebandje, geeft u het kamernummer en verwijst

Nadere informatie

DAGZIEKENHUIS VOOR KINDEREN. campus Sint-Lucas, campus Volkskliniek

DAGZIEKENHUIS VOOR KINDEREN. campus Sint-Lucas, campus Volkskliniek DAGZIEKENHUIS VOOR KINDEREN campus Sint-Lucas, campus Volkskliniek DAGZIEKENHUIS VOOR KINDEREN campus Sint-Lucas, campus Volkskliniek Beste ouder, Uw kind wordt binnenkort opgenomen voor een dagopname.

Nadere informatie

Anesthesie. Preoperatieve polikliniek. De anesthesioloog

Anesthesie. Preoperatieve polikliniek. De anesthesioloog Anesthesie Binnenkort ondergaat u een operatie in verband met een vorm van borstkanker. U hebt daarover gesproken met uw behandelend specialist en de mammacareverpleegkundige. Tijdens de operatie gaat

Nadere informatie

Slokdarmechocardiografie. Informatiebrochure patiënten

Slokdarmechocardiografie. Informatiebrochure patiënten Slokdarmechocardiografie Informatiebrochure patiënten Beste patiënt, Welkom op de dienst cardiologie van het Uza. Deze brochure biedt wat meer informatie over een echografie langs de slokdarm (slokdarmechocardiografie).

Nadere informatie

Algemeen Ziekenhuis Diest Statiestraat Diest t Welkom,

Algemeen Ziekenhuis Diest Statiestraat Diest t Welkom, Anesthesie Algemeen Ziekenhuis Diest Statiestraat 65 3290 Diest t 013 35 40 11 Welkom, U ondergaat binnenkort een ingreep onder algemene of lokale anesthesie(= verdoving). Tijdens uw opname zal u kennis

Nadere informatie

Anesthesie bij kinderen

Anesthesie bij kinderen Anesthesie bij kinderen Polikliniek Anesthesiologie: Preoperatieve Zorg Telefoon 020 510 8107 Route 05 Binnenkort ondergaat uw kind een operatie in het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis. De behandelend specialist

Nadere informatie

Algemeen Ziekenhuis Diest Afdeling algemene pediatrie Hasseltsestraat Diest

Algemeen Ziekenhuis Diest Afdeling algemene pediatrie Hasseltsestraat Diest Algemeen Ziekenhuis Diest Afdeling algemene pediatrie Hasseltsestraat 29 3290 Diest Beste ouder(s) en kind, Binnen enige tijd worden jullie opgenomen op de afdeling algemene pediatrie voor een heelkundige

Nadere informatie

Patiënteninformatie. PCA-pomp (pijnpomp)

Patiënteninformatie. PCA-pomp (pijnpomp) Patiënteninformatie PCA-pomp (pijnpomp) 2 Inhoud Inleiding... 4 Wat is PCA? Wat is een PCA-pomp?... 4 Veel gestelde vragen... 6 Waarom wordt er na uw operatie gekozen voor PCA?... 6 Hoelang kan u PCA krijgen?...

Nadere informatie

Chirurgisch dagcentrum. Voor een dag naar het ziekenhuis tel Informatie voor patiënten

Chirurgisch dagcentrum. Voor een dag naar het ziekenhuis  tel Informatie voor patiënten Chirurgisch dagcentrum Voor een dag naar het ziekenhuis www.uzleuven.be/cdc tel. 016 34 23 24 Informatie voor patiënten WELKOM 3 BEREIKBAARHEID 4 Adres Parkeren Openingsuren Verantwoordelijken verpleegkundig

Nadere informatie

Slaaponderzoek bij uw kind

Slaaponderzoek bij uw kind Informatiebrochure patiënten Slaaponderzoek bij uw kind 1. Naar het ziekenhuis... 4 1.1 Hoe bereidt u uw kind... voor?... 4 1.2 Wat brengt u mee?... 4 1.3 Waar moet u zich melden?... 5 2. Het slaaponderzoek...

Nadere informatie

Matige tot diepe sedatie

Matige tot diepe sedatie Matige tot diepe sedatie Binnenkort ondergaat u in het CWZ een onderzoek en/of behandeling. Dit onderzoek of deze behandeling zal plaats vinden onder verdoving (sedatie). Sedatie (verdoving) Verdoving

Nadere informatie

heelkunde 2 informatiebrochure AV fistel

heelkunde 2 informatiebrochure AV fistel heelkunde 2 informatiebrochure AV fistel Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Voorstelling van de dienst 4 3. Ingreep: AV fistel 5 4. Preoperatieve onderzoeken 5 5. Voorbereiding op de operatie 5 6. De operatie

Nadere informatie

> Gebruik van de pijnpomp

> Gebruik van de pijnpomp www.azstlucas.be > Dienst anesthesie Inhoudstafel Wat is PCA? Wat is een pijnpomp? 4 Hoe ziet een pijnpomp eruit? 4 Hoe gaat u om met de pomp? 5 Veiligheid? 5 Hoe lang duurt een behandeling met PCA? 6

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE SEDATIE. en richtlijnen na dagopname

PATIËNTEN INFORMATIE SEDATIE. en richtlijnen na dagopname PATIËNTEN INFORMATIE SEDATIE en richtlijnen na dagopname Mevrouw, mijnheer Binnenkort word je verwacht op de dienst daghospitalisatie voor een maagof darmonderzoek. Er is afgesproken dat je een lichte

Nadere informatie

1. Verschillende vormen van anesthesie 2. 1.1 Algehele anesthesie 2 1.2 Plaatselijke anesthesie 2. 2. Naar huis 4. 3. Complicaties en bijwerkingen 5

1. Verschillende vormen van anesthesie 2. 1.1 Algehele anesthesie 2 1.2 Plaatselijke anesthesie 2. 2. Naar huis 4. 3. Complicaties en bijwerkingen 5 Inhoudsopgave 1. Verschillende vormen van anesthesie 2 1.1 Algehele anesthesie 2 1.2 Plaatselijke anesthesie 2 2. Naar huis 4 3. Complicaties en bijwerkingen 5 4. Vragen 6 Regionale anesthesie 1 1. Verschillende

Nadere informatie

Dagziekenhuis heelkunde

Dagziekenhuis heelkunde Dagziekenhuis heelkunde Infofolder daghospitalisatie Zorg dragen 2 Inleiding Binnenkort komt u naar het chirurgisch dagziekenhuis voor een kleine, heelkundige ingreep of een bepaalde therapie. Uw opname

Nadere informatie

Informatiebrochure ouders. Pijn bij kinderen

Informatiebrochure ouders. Pijn bij kinderen Informatiebrochure ouders Pijn bij kinderen 2 Pijn bij kinderen 1. Pijn...4 2. Pijn meten...4 2.1 Kinderen jonger dan vier jaar...4 2.2 Kinderen tussen vier en twaalf jaar...5 3. Pijn behandelen...7 3.1

Nadere informatie

Voor een dag naar het ziekenhuis

Voor een dag naar het ziekenhuis Voor een dag naar het ziekenhuis Chirurgisch dagcentrum Informatie voor patiënten Ingrepen onder anesthesie Nederrij 133 2200 Herentals t 014 24 61 11 f 014 24 61 26 www.azherentals.be Beste patiënt Binnenkort

Nadere informatie

Begeleiden van uw kind in het operatiekwartier

Begeleiden van uw kind in het operatiekwartier Begeleiden van uw kind in het operatiekwartier Beste ouder, Met deze informatiebrochure willen we u voorbereiden op de dag van de operatie van uw kind. Op de consultatie van de chirurg krijgt u een informatieboekje

Nadere informatie

Welkom voor een dagopname op de kinderafdeling. Informatiebrochure

Welkom voor een dagopname op de kinderafdeling. Informatiebrochure Welkom voor een dagopname op de kinderafdeling Informatiebrochure Inhoudstafel 1 VOORBEREIDING THUIS... 4 2 IN HET ZIEKENHUIS ZELF... 5 3 TIJDENS DE OPERATIE... 6 4 TERUG OP DE KINDERAFDELING... 7 Neem

Nadere informatie

sedatie met Propofol bij onderzoek of behandeling

sedatie met Propofol bij onderzoek of behandeling sedatie met Propofol bij onderzoek of behandeling Binnenkort komt u naar OLVG voor een onderzoek of een behandeling. Uw arts heeft met u besproken dat u tijdens dit onderzoek een (lichte) sedatie krijgt

Nadere informatie

Plaatsing van een stent

Plaatsing van een stent LONGGENEESKUNDE Plaatsing van een stent in de luchtwegen BEHANDELING Plaatsing van een stent Binnenkort komt u voor een behandeling naar het St. Antonius Ziekenhuis. Bij deze behandeling brengt de arts

Nadere informatie

VOORBEREIDING OP UW OPERATIE

VOORBEREIDING OP UW OPERATIE VOORBEREIDING OP UW OPERATIE 637 Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd. Daarom komt u op de polikliniek van de anesthesioloog. Hij/zij neemt in een gesprek met u door wat voor soort verdoving (anesthesie)

Nadere informatie

anesthesie en pijnbestrijding

anesthesie en pijnbestrijding patiënteninformatie anesthesie en pijnbestrijding volwassenen Binnenkort ondergaat u een operatie. Om dit goed voor te bereiden, bespreekt u op de polikliniek Pre-operatief Onderzoek (PPO) de anesthesie

Nadere informatie

Matige en diepe sedatie tijdens een procedure of onderzoek

Matige en diepe sedatie tijdens een procedure of onderzoek Matige en diepe sedatie tijdens een procedure of onderzoek het verlagen van het bewustzijn 73.009N-140901 Diensthoofd Anesthesie-Reanimatie Jan Yperman Ziekenhuis Briekestraat 12 8900 Ieper www.yperman.net

Nadere informatie

Sedatie met lachgas bij kinderen Afdeling kindergeneeskunde en spoedeisende hulp

Sedatie met lachgas bij kinderen Afdeling kindergeneeskunde en spoedeisende hulp KINDERGENEESKUNDE Sedatie met lachgas bij kinderen Afdeling kindergeneeskunde en spoedeisende hulp KINDEREN Sedatie met lachgas bij kinderen Binnenkort ondergaat uw kind een behandeling waarbij hij/zij

Nadere informatie

INFOINFO INFOINF. Koningin Julianaplein 58 1502 DV Zaandam Telefoon (075) 650 29 11 www.zaansmedischcentrum.nl afdeling Communicatie

INFOINFO INFOINF. Koningin Julianaplein 58 1502 DV Zaandam Telefoon (075) 650 29 11 www.zaansmedischcentrum.nl afdeling Communicatie OINFOINFOINFOIN INFOINFO INFOINF 402631/versie 1 Koningin Julianaplein 58 1502 DV Zaandam Telefoon (075) 650 29 11 www.zaansmedischcentrum.nl afdeling Communicatie HL2457 Anesthesie V 08-10-2004, 11:22:56

Nadere informatie

Dagziekenhuis heelkunde. Informatiebrochure

Dagziekenhuis heelkunde. Informatiebrochure Dagziekenhuis heelkunde Informatiebrochure 2 Inleiding Binnenkort komt u naar het chirurgisch dagziekenhuis voor een kleine, heelkundige ingreep of een bepaalde therapie. Uw opname zal beperkt worden tot

Nadere informatie

Ooglidchirurgie. Informatiebrochure patiënten

Ooglidchirurgie. Informatiebrochure patiënten Ooglidchirurgie Informatiebrochure patiënten voor na 1. Ingreep met opname... 4 Beste patiënt, 2. Ingreep zonder opname... 4 Welkom op de dienst oogheelkunde van het UZA. Binnenkort ondergaat u een operatie

Nadere informatie

UW OPNAME IN HET ZIEKENHUIS

UW OPNAME IN HET ZIEKENHUIS UW OPNAME IN HET ZIEKENHUIS WAT U MOET WETEN Wanneer? Datum: Uur: Waar meldt u zich aan? De kassa van kliniekgebouw K1 - K2 De kassa van kliniekgebouw K12 U wordt opgenomen op de dienst:.. Oncologie/0153

Nadere informatie

Epidurale infiltratie. Pijnpoli

Epidurale infiltratie. Pijnpoli 00 Epidurale infiltratie Pijnpoli 1 Wat is epidurale infiltratie? De epidurale infiltratie is een soort ruggenprik waarbij een inspuiting tussen de wervels wordt toegediend. Hierbij wordt met een lange,

Nadere informatie

patiëntenwijzer Anesthesie Soorten verdoving en verloop van een operatie

patiëntenwijzer Anesthesie Soorten verdoving en verloop van een operatie patiëntenwijzer Anesthesie Soorten verdoving en verloop van een operatie Patiënten zijn soms ongeruster over de verdoving dan over de operatie zelf. Die ongerustheid wil onze dienst Anesthesie graag wegnemen.

Nadere informatie

patiënteninformatie anesthesie www.sanavisie.nl

patiënteninformatie anesthesie www.sanavisie.nl patiënteninformatie anesthesie www.sanavisie.nl patiënteninformatie anesthesie De anesthesioloog Voorafgaand aan de operatie maakt u kennis met de anesthesioloog. Dit is een arts die gespecialiseerd is

Nadere informatie

Informatie over PSA door de Sedatie praktijk Specialist. Inleiding

Informatie over PSA door de Sedatie praktijk Specialist. Inleiding Informatie over PSA door de Sedatie praktijk Specialist Inleiding Binnenkort ondergaat u in het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) een uitgebreid onderzoek en/of behandeling. Dit onderzoek

Nadere informatie

Informatie over het ziektebeeld

Informatie over het ziektebeeld 1 2 Inhoud Inleiding... 4 Praktische informatie... 4 Informatie over het ziektebeeld... 5 Voorbereiding op de ingreep... 5 Hoe gebeurt de ingreep... 6 Het verloop na de ingreep... 6 Verhinderd... 9 Tot

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Dogear correctie. Polikliniek Plastische Chirurgie

PATIËNTEN INFORMATIE. Dogear correctie. Polikliniek Plastische Chirurgie PATIËNTEN INFORMATIE Dogear correctie Polikliniek Plastische Chirurgie 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil de polikliniek Plastische Chirurgie van het Maasstad Ziekenhuis u

Nadere informatie

Welkom. Geachte patiënt

Welkom. Geachte patiënt Welkom Geachte patiënt Binnenkort ondergaat u in ons ziekenhuis een onderzoek of ingreep onder verdoving. In deze brochure vindt u meer uitleg over de soorten verdoving, het preoperatief onderzoek en hoe

Nadere informatie

PREOPERATIEVE VRAGENLIJST KINDEREN

PREOPERATIEVE VRAGENLIJST KINDEREN ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-ELISABETH DIENST ANESTHESIE PREOPERATIEVE VRAGENLIJST KINDEREN Geachte mevrouw, mijnheer, Uw kind zal binnenkort een anesthesie of verdoving krijgen voor een heelkundige ingreep

Nadere informatie

Ruggenprik. 1 Anesthesie en pijnbehandeling. 2 Over regionale anesthesie

Ruggenprik. 1 Anesthesie en pijnbehandeling. 2 Over regionale anesthesie 16/01/2019 Ruggenprik 1 Anesthesie en pijnbehandeling U heeft met uw arts besproken dat u geopereerd wordt in de Sint Maartenskliniek. Met behulp van de moderne anesthesie kan uw lichaam deze operatie

Nadere informatie

Pijnbestrijding met de pijnpomp na uw operatie

Pijnbestrijding met de pijnpomp na uw operatie Pijnbestrijding met de pijnpomp na uw operatie INFORMATIEBROCHURE VOOR PATIËNTEN INHOUD 1. INLEIDING...4 2. VOOR DE OPERATIE...5 3. WAARUIT BESTAAT EEN PCA-SYSTEEM?...5 4. VOORDELEN VAN EEN PCA-SYSTEEM?...5

Nadere informatie

Kind en anesthesie. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Kind en anesthesie. Ziekenhuis Gelderse Vallei Kind en anesthesie Ziekenhuis Gelderse Vallei Binnenkort wordt uw kind geopereerd in Ziekenhuis Gelderse Vallei. Voor deze operatie wordt uw kind onder anesthesie (narcose) gebracht. In deze folder krijgt

Nadere informatie

Controleer zelf uw pijn na de operatie. PCA pomp

Controleer zelf uw pijn na de operatie. PCA pomp Controleer zelf uw pijn na de operatie PCA pomp copyright 2017 AZ SINT-ELISABETH ZOTTEGEM www.sezz.be ref. BRO/492/v1.0 INHOUDSTAFEL Voorwoord 2 Wat is een PCA? 3 Wat is het verschil? 3 Hoe werkt de PCA

Nadere informatie

Sedatie met Propofol bij operatie,onderzoek of behandeling

Sedatie met Propofol bij operatie,onderzoek of behandeling Binnenkort komt u naar voor een operatie, behandeling of onderzoek. Uw arts heeft met u besproken dat u tijdens dit onderzoek sedatie krijgt met het medicijn Propofol. U wordt dan in een lichte slaap (roes)

Nadere informatie

Sedatie. Afdeling Anesthesie

Sedatie. Afdeling Anesthesie Sedatie Afdeling Anesthesie Inleiding Binnenkort ondergaat u in het Waterlandziekenhuis een uitgebreid onderzoek en/of behandeling. Dit onderzoek/deze behandeling kan plaatsvinden onder sedatie door een

Nadere informatie

Pijn bij kinderen. Informatiebrochure patiënten

Pijn bij kinderen. Informatiebrochure patiënten Pijn bij kinderen Informatiebrochure patiënten 2 Pijn bij kinderen 1. Pijn... 4 Beste ouder, 2. Pijn meten... 4 2.1 Kinderen jonger dan vier jaar... 4 2.2 Kinderen tussen vier en zes jaar... 4 2.2 Kinderen

Nadere informatie

DAGZIEKENHUIS CAMPUS MARIA MIDDELARES

DAGZIEKENHUIS CAMPUS MARIA MIDDELARES i patiënteninformatie DAGZIEKENHUIS CAMPUS MARIA MIDDELARES Het verblijf van uw kind in het dagziekenhuis G e z o n d h e i d s Z o r g m e t e e n Z i e l Geachte ouders Binnenkort wordt uw kind in het

Nadere informatie

Kleine dermatologische operatie

Kleine dermatologische operatie Kleine dermatologische operatie H14.024-01 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Hoe bereidt u zich voor?... 2 Wat moet u de arts vertellen?... 2 Mag u voor de operatie eten en drinken?... 2

Nadere informatie

Kinderen. Voorbereiding op een ingreep. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6.

Kinderen. Voorbereiding op een ingreep. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. Kinderen Voorbereiding op een ingreep T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum

Nadere informatie

urologie informatiebrochure Sachse/otis-urethrotomie (het opheffen van vernauwingen in de plasbuis)

urologie informatiebrochure Sachse/otis-urethrotomie (het opheffen van vernauwingen in de plasbuis) urologie informatiebrochure Sachse/otis-urethrotomie (het opheffen van vernauwingen in de plasbuis) Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Anatomie 4 3. Voorbereiding van de operatie 5 4. Uitleg over de ingreep

Nadere informatie

Kinderdagziekenhuis Informatiebrochure

Kinderdagziekenhuis Informatiebrochure Kinderdagziekenhuis Informatiebrochure Pagina 1 Datum van de ingreep:./... /. Uur waarop u met uw kind in het ziekenhuis moet zijn:. Uw kind moet nuchter zijn vanaf././. Uur: o Eerst inschrijven op dienst

Nadere informatie

Chirurgische dagkliniek kinderen

Chirurgische dagkliniek kinderen Chirurgische dagkliniek kinderen Voorstelling De chirurgische dagkliniek voor kinderen bevindt zich op de 1 e verdieping van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV, campus Henri Serruys. De dienst is open

Nadere informatie

SF Z SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS. Anesthesie Informatiebrochure

SF Z SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS. Anesthesie Informatiebrochure SF Z SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS Anesthesie Informatiebrochure Anesthesie Anesthesie is de verzamelnaam van alle soorten verdoving voor operaties en wordt ook wel narcose genoemd. Het betekent gevoelloosheid.

Nadere informatie

Inleiding. Administratie. Inschrijving. Toestemming narcose

Inleiding. Administratie. Inschrijving. Toestemming narcose Inhoud Inleiding... 2 Administratie... 2 Inschrijving... 2 Toestemming narcose... 2 Verzekeringsformulieren... 3 Voorbereiding spoedingreep onder narcose... 3 Spoedingreep... 3 In de operatiekamer... 4

Nadere informatie

PSA tijdens een onderzoek of behandeling

PSA tijdens een onderzoek of behandeling PSA tijdens een onderzoek of behandeling Procedurele Sedatie en/of Analgesie U heeft een afspraak bij de polikliniek Anesthesiologie. U wordt tijdens dit bezoek verwacht bij de volgende personen: Afspraak

Nadere informatie

Infobrochure bij ingreep in het OK

Infobrochure bij ingreep in het OK Infobrochure bij ingreep in het OK T5005 oktober 2015 Welkom! Geachte mevrouw, Geachte heer, U wordt binnenkort opgenomen voor een heelkundige ingreep. Via deze brochure willen wij u informeren over uw

Nadere informatie

dagziekenhuis Chirurgisch Informatiebrochure

dagziekenhuis Chirurgisch Informatiebrochure Informatiebrochure Chirurgisch dagziekenhuis In overleg met uw behandelende arts is afgesproken dat u een ingreep/behandeling zal ondergaan in het chirurgisch dagziekenhuis. U wordt s morgens opgenomen

Nadere informatie

Sedatie tijdens een onderzoek of behandeling

Sedatie tijdens een onderzoek of behandeling Anesthesiologie & Pijngeneeskunde Sedatie tijdens een onderzoek of behandeling www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl ANE019 / Sedatie tijdens een

Nadere informatie

anesthesie en pijnbestrijding kinderen

anesthesie en pijnbestrijding kinderen anesthesie en pijnbestrijding kinderen Inhoud Waarom naar de PPO? 3 Welke vormen van anesthesie zijn er? 4 Voorbereiden op de operatie 4 Nuchter zijn 5 De operatie 9 Na de operatie 9 Weer thuis 10 Blijft

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Blaasoperatie TURB

Patiënteninformatie. Blaasoperatie TURB Patiënteninformatie Blaasoperatie TURB Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Voorbereiding op de ingreep... 3 Enkele dagen voor opname in het ziekenhuis... 3 Medicatie... 3 De dag van opname in het ziekenhuis...

Nadere informatie

Plexusanesthesie bij hand-, pols-, en elleboogchirurgie

Plexusanesthesie bij hand-, pols-, en elleboogchirurgie Plexusanesthesie bij hand-, pols-, en elleboogchirurgie Beste patiënt Binnenkort komt u naar het ziekenhuis om een ingreep onder plexusanesthesie te ondergaan. In deze brochure proberen we u zo duidelijk

Nadere informatie

Anesthesie bij schouderchirurgie: het interscaleen block

Anesthesie bij schouderchirurgie: het interscaleen block Anesthesie bij schouderchirurgie: het interscaleen block Algemeen Ziekenhuis Diest Statiestraat 65 3290 Diest t 013 35 40 11 U ondergaat binnenkort een operatie aan uw schouder. In deze brochure krijgt

Nadere informatie

Welkom. Geachte mevrouw Geachte heer

Welkom. Geachte mevrouw Geachte heer Welkom Geachte mevrouw Geachte heer U wordt binnenkort in ons ziekenhuis opgenomen voor een correctieve operatie aan uw hand. Wellicht roept deze ingreep bij u en uw familieleden toch wel wat vragen op.

Nadere informatie

Kinderdagziekenhuis Informatiebrochure

Kinderdagziekenhuis Informatiebrochure Kinderdagziekenhuis Informatiebrochure Pagina 1 Datum van de ingreep:./... /. Uur waarop u met uw kind in het ziekenhuis moet zijn:. Uw kind moet nuchter zijn vanaf././. Uur: o Eerst inschrijven op dienst

Nadere informatie