Ronde van Vlaanderen: verslag studiereis sectie Historische Musea 28 t/m 30 mei 2008

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ronde van Vlaanderen: verslag studiereis sectie Historische Musea 28 t/m 30 mei 2008"

Transcriptie

1 Ronde van Vlaanderen: verslag studiereis sectie Historische Musea 28 t/m 30 mei 2008 De driedaagse studiereis stond in het teken van nieuwe museale initiatieven in Vlaanderen. De afgelopen 10 jaar zijn veel musea vernieuwd. Bij een aantal is de verbouwing of herinrichting nog in volle gang. Het was een ambitieus programma met een grote groep van 36 geïnteresseerde leden. Vanuit onze standplaats Gent bezochten we 7 musea en een discussieavond. Een kort verslag. Woensdag 28 mei De refter Stadsmuseum Gent in wording s Middags starten we met een bezoek aan het Stadsmuseum Gent (STAM) in aanbouw, op wat onze zuiderburen zo mooi op z n Vlaams zeggen, een site oftewel (bouw)plaats. De Bijlokesite in dit geval, aan de rand van het centrum. Een plek met een abdij en voormalig klooster, dat sinds de 13 e eeuw vele functies had. Beide gebouwen worden nu grondig verbouwd. Aangevuld met nieuwbouw moet hier eind 2009 het nieuwe STAM verrijzen, een museum dat de stad als collectie tot uitgangspunt neemt. STAM wil het hart van de stad groter maken. Dit pas in het stedenbouwkundig beleid de drukbezochte binnenstad wat te ontlasten. Het historische verhaal zal uiteraard - chronologisch worden verteld, maar het museum heeft daarnaast spannende voornemens: het wil toegangspoort tot de stad zijn, een basiskamp vanwaar het publiek op expeditie gaat. Daarom komt ook een cultuurtoeristische balie in de inkomhal. Het museum wil daarnaast een plek voor debat worden: een draaischijf tussen initiatieven uit de sociaal-culturele sector en publiek. Het museum wil het hart van de stad groter maken.het geheel wordt gefinancierd door zowel de provincie Oost- Vlaanderen als de stad Gent (die nogal wat musea op de begroting heeft staan). De nieuwbouw is ontworpen door de stadsarchitect van Gent. De stad wil een functioneel gebouw, niet zozeer een architectonisch statement. Het totale budget is 14 miljoen. Varens in het STAM Tijdens de verbouwing blijft het topstuk gewoon staan Tijdens de uitgebreide rondleiding in de nu nog behoorlijk verwaarloosde gebouwen op sommige plekken groeiden varens in de gangen moet je over heel wat fantasie beschikken om je voor te stellen dat hier over 1½ jaar een stralend nieuw museum staat. Aan het enthousiasme van beide erfgoedcoördinatoren Hendrik Defoort en Christine de Weerdt ligt het in ieder geval niet. Zij willen met grote voortvarendheid het nieuwe Vlaamse hedendaags erfgoedbeleid in praktijk brengen.

2 Avondbijeenkomst over de nieuwe stadmusea in Vlaanderen Hiervoor mochten we dankzij de contacten met STAM een zaal gebruiken in het gerestaureerde klooster van de Dominicanen, een onderdeel van de universiteit van Gent. Het kenschetst de goede verhouding tussen musea en wetenschap in de stad. Werner van Hoof, Hendrik Defoor en Marc Jacobs Enthousiasme en decreten voor Vlaams erfgoed Marc Jacobs, directeur Vlaams Steunpunt voor Cultureel Erfgoed FARO, docent aan de Vrije Universiteit Brussel en adviseur van de minister van Cultuur, vertelde over de ontwikkelingen in de Vlaamse cultureel erfgoedsector. Op lokaal niveau organiseren erfgoedcellen sinds een jaar of acht publieksevenementen als de Erfgoeddag of de Week van de Smaak. Bij de erfgoedcellen had men in eerste instantie vooral de steden op het oog had, later breidde het uit naar kleinere plaatsen. Zij werken samen met archieven en organisaties van volkscultuur. Het enthousiasme voor erfgoed is daardoor gegroeid. Eén van de gevolgen is dat stadsgeschiedenis een hype aan het worden is, zowel in musea als in de academische wereld. Het erfgoed leeft kortom in Vlaanderen. En omdat de Vlamingen hechten aan wetten decreten waarin afspraken worden vastgelegd, heeft minister Anciaux een gloednieuw erfgoedsteunpunt in het leven geroepen. Het heet FARO, naar de Portugese stad waar in 2005 de Raad van Europa een conventie aanvaardde over het belang van cultureel erfgoed voor de samenleving. De geboorte van FARO heeft ook een gelijknamig blad opgeleverd. Spectaculair gebouw met drie collecties Werner van Hoof van Museum aan de Stroom (MAS) in Antwerpen vertelt over de turbulente ontstaansgeschiedenis van het Antwerpse museum, dat in 2010 opent in een opvallend gebouw van de Nederlandse architecten Neutelings-Riedijk met restaurant op de bovenste 9 e etage in de haven, een gebied dat volop in ontwikkeling is. Oorspronkelijk zou het museum de historische en volkskundige collecties van twee oude musea samensmeden tot een nieuw Stadsmuseum. De term Historisch Museum is niet meer hip. De stad is het nieuwe uitgangspunt en ook het heden speelt een belangrijke rol. Toen onlangs de collectie van het Etnografisch Museum aangevuld met een privécollectie ook aan het MAS werd toegewezen, moest men zich even hartgrondig op het hoofd krabben. Hoe past zo n geheel andersoortige collectie in je plannen? Ze zijn er nog niet helemaal uit, hoewel ze moedig spreken van een poging de spanning tussen het lokale en het universele te omvatten, zoals in hun brochure te lezen is. Hendrik Defoort van het die middag bezochte STAM in Gent verdiepte het betoog dat hij die middag had gehouden. In de discussie vragen enkelen zich af hoe het zit met de gelijktijdige grootschalige ontwikkelingen in stadsmusea in Antwerpen, Gent en Brugge en de politiek. Eerst bestond het plan tot één Vlaams Historisch Museum, maar uiteindelijk besloot men toch tot het aanpakken van vier musea, de drie bovengenoemde en in Brussel.

3 De politiek heeft behoorlijk wat invloed. Zo vindt zij bijvoorbeeld dat zie de Gentse plannen musea meer buiten hun eigen muren moeten treden en samenwerken met externen. Iemand mist het publiek in de verhalen die we juist hoorden. Het MAS wil zich vooral op jongeren richten, het STAM op een breed lokaal en toeristisch publiek. Jos Schatorjé concludeert dat de Vlaamse musea zelfverzekerd bezig zijn. Met de vergrijzing is een grote nostalgiegolf op komst. Dat zal erfgoed nog populairder maken. De Graslei bij avond Na afloop van de discussieavond verplaatste het gezelschap incluis de sprekers- zich naar de Graslei waar op het terras voor het oudste huis van Gent de museale debatten werden voortgezet. Donderdag 29 mei Provinciaal Archeologisch Museum Ename: Efteling en technologische hoogstandjes In Ename, een klein dorpje aan de Schelde in de gemeente Oudenaerde vormen museum, archeologisch park, kerk en bos een geheel. Zij vertellen het verhaal van 1000 jaar, vanaf het moment dat Ename rond 1000 de Ottoonse keizers verdedigde. Wij hebben alleen tijd voor museum en kerk. Het museum bestaat precies 10 jaar. Het is klein en heel aardig ingericht, met een uitschuifbare wand vol oude foto s van particulieren na de entree. Zo n filmmuur heeft tevens het grote voordeel dat je snel de input kunt wijzigen. Hierdoor kan het museum snel inspelen op actuele zaken. Een wat vage sfeerfilm over het dorp luidt het bezoek in. Spectaculair is de interactieve visualisatie van een klooster, waarvan in het archeologisch park nu alleen nog wat fundamenten liggen. Op het grote scherm is het indrukwekkend. In een volgende zaal wordt die euforie weer wat gedempt door een enorme tafel vol middeleeuwse poppen, die heren, knechten, abten, gravinnen en archeologen verbeelden. Het zijn goedgemaakte levensechte poppen, ze doen evenwel sterk aan de Efteling denken. Zij komen aan het woord als je het licht op ze richt, maar zijn dan zo beeld- en zaalvullend dat iedereen verplicht moet meekijken en luisteren. Hiervan bekomen kun je zelf archeoloogje spelen onder het motto verboden niet aan te raken. In de belendende kerk spreken wij Daniel Pletinckx, bedenker en ontwerper van de archeologische visualisaties en multimediale toepassingen hier in museum en kerk en in meer musea. Pletinckx participeert in een Europees project over digitalisatie-erfgoed publieksparticipatie. Pas voorzien van een gloednieuwe vloer lijkt de 1000 jaar oude kerk veel nieuwer dan hij is, hoewel er nog wat resten van oorspronkelijke fresco s zijn. Op het grote scherm zien we gelukkig hoe het was. Vanwege de vloerverwarming zaten echte inkijkjes in de oude vloer tevens grafkelder er helaas niet in.

4 Kortrijk 1302: een museum over 1 dag In het centrum van Kortrijk komen we binnen in een hoog, modern entreegebouw met veel licht dat het museum deelt met de Toerismebalie. Dit heeft tot gevolg dat 8% van de bezoekers die toeristische adviezen komen vragen toch het museum gaat bekijken, terwijl men dat eerst niet van plan was. Op 11 juli 1302 versloegen de Vlamingen de veel beter bewapende Fransen in de Guldensporenslag. Deze heldhaftige historische gebeurtenis staat centraal in dit museum en vooral de beeldvorming in de eeuwen erna tot nu toe. Het museum heeft ook een aantal zalen over Kortrijk en de Leiestreek, maar min of meer verstopt achter een onopvallende dichte deur lijkt dit deel niet de tot de prioriteiten van het museum te horen, ook al liepen er veel schoolkinderen met zichtbaar plezier een speurtocht. Het verhaal over de slag in 1302 begint met een mooi gestileerde roestvrijstalen maquette van het gebied van de veldslag op een belendend lager gelegen dak, zodat je het door een enorme glazen ruit heel goed van bovenaf kunt bekijken. De ingewikkelde politieke situatie van destijds wordt verbeeld door een enorm schaakspel met daarop de belangrijkste pionnen in de vorm van levensgrote oud gemaakte houten beelden. De zeven eeuwen oude veldslag laat ook nu nog zijn sporen na. Het museum moet omzichtig opereren om te voorkomen dat het Vlaams Blok ermee aan de haal gaat. Wetenschappelijk medewerkster Greet Verschatse vertelt openhartig over alle voetangels en klemmen bij de herinrichting van het museum, dat ook te maken kreeg met een vermeende vervalsing van de koffer van Oxford, met beeltenissen van Vlaanderen in De koffer zou rond die tijd in Brugge gemaakt zijn en in Oxford terecht gekomen, maar sommigen spreken van een geniale vervalsing. Het bezoek eindigt met een goedgemaakte film in een hypermodern theatertje. De film vertelt aan de hand van drie personen over de afgelopen 700 jaar in Vlaanderen. Over beeldvorming en traditie. Flanders Fields: succesverhaal aan vernieuwing toe Het blijft een akelig indrukwekkend verhaal, over La Grande Guerre. De tentoonstelling, waarmee we het bezoek beginnen gaat over de soldaten uit ruim 60 niet- Europese landen die ook meevochten in deze ellendige loopgravenoorlog. t Is doeltreffend vormgegeven tentoonstelling met simpele middelen (studentikoze bureaulampen, kippengaas, hout), veel foto s, wat voorwerpen en niet-westerse muziek. De vaste collectie hakt er zoals gezegd in, maar is te vol en soms wat gedateerd. In het nagesprek met een wat vermoeide directeur Piet Chielens horen we dat hij vernieuwing hoog in het vaandel heeft. Doeltreffende tentoonstelling

5 Met een kleine staf en een grote afhankelijkheid van eigen inkomsten (90%) valt dat echter niet mee. Chielens wil straks zijn tentoonstellingen incorporeren in de vaste collectie. Er komt meer ruimte. Met onder andere artiesten aan het werk wil hij hedendaagse oorlogen bij het museum betrekken. Stap voor stap gaat hij vernieuwingen doorvoeren. Hij heeft er 10 miljoen voor nodig. Vrijdag 30 mei Museum voor Schone Kunsten: het oudste museum van België Iets buiten het centrum, nog voorbij de Bijlokesite, ligt het museum in een park. Voorheen medebewoner het SMAK huist nu in een eigen gebouw ernaast. Het MSK stamt uit De rondgebouwde vleugels zijn in 1913 aangebouwd. Toen SMAK het gebouw verliet vijf jaar geleden is de renovatie begonnen. Het museum heropende onlangs met een mooie en succesvolle tentoonstelling Engelse kunst. Het is prachtig geworden, ook al zagen geoefende ogen her en der nog wat niet-afgemaakte plekjes. De smaakvolle verschillende kleuren op de muren zijn bedacht door eigen mensen, er kwam geen vormgever aan te pas. De collectie van middeleeuwen tot 20 e eeuw is de moeite waard, met onder andere twee originelen van Hieronymus Bosch, een grote collectie eind 19 e en begin 20 e eeuw en mooie beelden. Huis van Alijn: overtuigende hedendaagse vertaling volkskunde Het 14 e eeuwse voormalig Godshuis voor de armen ligt bijzonder schilderachtig te wezen in het centrum van Gent. Een U-vorm van nu doorgebroken - aan elkaar gebouwde kleine huisjes. De Vlamingen noemen het een reeks beluikjes, kleine arbeidershuisjes. Wij zouden hofje zeggen. Het voormalig Museum voor Volkskunde is verzelfstandigd en heet sinds 1999 het Huis van Alijn, naar de oorspronkelijke eigenaar die de armen hielp. Kabouters De jonge directeur Sylvie Dhaene vertelt over alle veranderingen die zij en haar eveneens jonge staf hebben doorgevoerd. Omdat het STAM zich vooral op de stad richt, besluit zij met het museum de focus te verleggen naar het dagelijks leven in Gent naar dat in heel Vlaanderen. De strijd tegen het wat oubollige imago zet ze in met spraakmakende tentoonstellingen met pakkende titels. Een actie met tuinkabouters in de stad zet het museum opnieuw op de kaart. Door overal in Gent duizenden mysterieuze witte kabouters neer te zetten en daar later een prijsvraag aan te verbinden voor de mooist beschilderde kabouter. Een paar honderd kabouters kwamen daarmee terug in het museum. Het is een briljante actie om hoge en lage kunst bijeen te brengen. In het museum zijn alle begeleidende teksten verdwenen. De helft van de objecten ook. Er is meer lucht gekomen, de objecten staan centraal doordat je er nu anders naar kijkt, zo zonder tekst. Het lijkt wat dat betreft op het Zeeuws Museum in Middelburg. Hier gaan ze verder. Op de muren staan af en toe filosofische teksten. Ze werken met geuren.

6 Filmmuur Heel succesvol is het project waarbij het museum de Vlamingen vraagt om oude foto s en films. Het resulteert in een enorme collectie beelden van het dagelijks leven in Vlaanderen. De foto s allemaal keurig gescand en geprint - komen in grote fotoboeken op thema. Op je gemak kun je ze bekijken. De filmpjes geselecteerd en gedigitaliseerd zijn eveneens op thema te zien. In een donkere ruimte zijn 9 kleine schermpjes geplaatst waar in een loupe korte filmpjes draaien. Geboorte, eerste stapjes, jarig, school, puberjaren, huwelijk. Vooral vreugdevolle dingen werden vastgelegd. Verderop kun je op grotere schermen wat langer kijken. Het geeft een geweldig en persoonlijk tijdsbeeld. Voor iedereen leuk. De nieuwe staf heeft succes. Zij gingen in acht jaar van naar ruim bezoekers, de exposities buiten het museum niet meegerekend. Een erg leuk en levendig museum. Museum voor Industriële Archeologie en Textiel (MIAT) In het laatste museum van de excursie is de rondleider een Bourgondiër uit het boekje. Hij vertelt beeldend, je merkt dat hij gewend is aan rumoerige schoolklassen. Het gebouw een oude katoenspinnerij is prachtig, het verhaal van 250 jaar ontwikkeling interessant en toch wil het niet echt boeien. Komt het door de verse witte verfstippen op de 18 e eeuwse weefmachine, het voorlopige verbod op het laten draaien van de machines, of is het een beetje museummoeheid na deze drie dagen? Dat zou kunnen na zo n rijk en welbesteed programma. Veel gezien, veel inspiratie opgedaan en veel geleerd. Veel dank aan Peter Priester, Jos Schatorjé en Christiaan te Strake voor de uitstekende organisatie van deze studiereis.

7

Woensdag 6 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Erfgoeddag 11e editie Armoe troef

Woensdag 6 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Erfgoeddag 11e editie Armoe troef Woensdag 6 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Erfgoeddag 11e editie Armoe troef (enkel het gesproken woord telt) Dames en heren, Welkom op de persconferentie

Nadere informatie

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI H.A.N.G. PLEKKEN Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI Binnenkort ga je met je klas op bezoek bij het Nederlands Architectuur instituut (NAi). Daar zal je het programma H.A.N.G. plekken volgen.

Nadere informatie

Vrijdag 1 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Officiële Opening Studio Alijn - Gent

Vrijdag 1 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Officiële Opening Studio Alijn - Gent Vrijdag 1 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Officiële Opening Studio Alijn - Gent Mijnheer de burgemeester, meneer de schepen, Dames en heren,

Nadere informatie

Overzicht daguitstappen voor groepen. 2. Dagje Oudenaarde. Bezoek tentoonstelling 'De erfenis van Karel de Grote' Karel de Grote-Menu

Overzicht daguitstappen voor groepen. 2. Dagje Oudenaarde. Bezoek tentoonstelling 'De erfenis van Karel de Grote' Karel de Grote-Menu Overzicht daguitstappen voor groepen 1. Dagje Ename 2. Dagje Oudenaarde 3. Geschiedenis met een natje 4. Voor en achter de schermen Voormiddag Lunch Bezoek tentoonstelling 'De erfenis van Karel de Grote'

Nadere informatie

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam Museum. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het

Nadere informatie

Platform educatie NUMMER 116, 8 APRIL 2016. Vanzelfsprekend mooi

Platform educatie NUMMER 116, 8 APRIL 2016. Vanzelfsprekend mooi NUMMER 116, 8 APRIL 2016 IN DIT NUMMER Platform educatie - lees verder Platform borgen - lees verder Kijkje in de keuken - lees verder Subsidies Themafonds Digitalisering Collecties Groningen - lees verder

Nadere informatie

MUSEUMKWARTIER S HERTOGENBOSCH. BiermanHenketarchitecten

MUSEUMKWARTIER S HERTOGENBOSCH. BiermanHenketarchitecten 2013 MUSEUMKWARTIER S HERTOGENBOSCH BiermanHenketarchitecten Ontwerp 2005-2008 Oplevering 2012 Opening 24 mei 2013 Architect Bierman Henket architecten Opdrachtgever Provincie Noord-Brabant (Het Noordbrabants

Nadere informatie

Train World. Een uitstalraam voor de spoorwegen van gisteren, vandaag en morgen

Train World. Een uitstalraam voor de spoorwegen van gisteren, vandaag en morgen Train World Een uitstalraam voor de spoorwegen van gisteren, vandaag en morgen Een uniek uitstalraam Train World, het toekomstige museum, wordt een uitstalraam van het verleden, het heden en de toekomst

Nadere informatie

Opdrachten bij Architectuurroute Uden

Opdrachten bij Architectuurroute Uden Op de vouwfolder staat de route aangegeven. Je loopt route A, die begint bij het Museum voor Religieuze Kunst. Bij enkele gebouwen op de route worden vragen gesteld. Deze vragen maak je in klad in dit

Nadere informatie

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. voortgezet onderwijs 2015/2016

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. voortgezet onderwijs 2015/2016 Ontdek ons zoute DNA Zonder de scheepvaart geen Nederland voortgezet onderwijs 2015/2016 Welkom in het scheepvaartmuseum amsterdam Het Scheepvaartmuseum is een pakhuis vol verhalen waar leerlingen op een

Nadere informatie

Let's conn3ct! Wilt u dit initiatief bekend maken via uw website en andere communicatiekanalen?

Let's conn3ct! Wilt u dit initiatief bekend maken via uw website en andere communicatiekanalen? PERSBERICHT Antwerpen, 26 juni 2017 Let's conn3ct! De Vlaamse Erfgoedbibliotheek en de Koninklijke Bibliotheek, nationale bibliotheek van Nederland creëerden in nauwe samenwerking met de Provinciale Bibliotheek

Nadere informatie

Regionale infosessie Erfgoeddag 2016 Rituelen

Regionale infosessie Erfgoeddag 2016 Rituelen Regionale infosessie Erfgoeddag 2016 Rituelen Erfgoeddag? Erfgoeddag 2016 Rituelen Van idee naar activiteit Hoe inschrijven? Promotiemateriaal Belangrijke data welkomsritueel Rhoussoul, Foto: Cigdem Yuksel,

Nadere informatie

Werkstuk CKV Imperial War Museum in Londen

Werkstuk CKV Imperial War Museum in Londen Werkstuk CKV Imperial War Museum in Londen Werkstuk door een scholier 1777 woorden 28 september 2006 5,8 16 keer beoordeeld Vak CKV Inhoudsopgave Algemene informatie Kijkwijzer - Vorm Kijkwijzer - Inhoud

Nadere informatie

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum.

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum. 2 INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het museum. In dit werkboekje

Nadere informatie

VOORBEREIDING DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE

VOORBEREIDING DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE VOORBEREIDING DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE 1 Utrecht, 2013 Beste docent, Wij hopen u en uw groep binnenkort te mogen verwelkomen in het Centraal Museum, waar u met de groep deelneemt aan het programma

Nadere informatie

Educatieve programma s Voortgezet onderwijs 2015-2016

Educatieve programma s Voortgezet onderwijs 2015-2016 Educatieve programma s Voortgezet onderwijs 2015-2016 1 Beste docent, Kom met je klas naar het Joods Cultureel Kwartier. Maak kennis met het joodse leven, de geschiedenis en de traditie in het Joods Historisch

Nadere informatie

Reisprogramma. Vrienden Rijksmuseum Twenthe. Brussel oktober 2019

Reisprogramma. Vrienden Rijksmuseum Twenthe. Brussel oktober 2019 Reisprogramma Brussel 11-13 oktober 2019 Brussel is de hoofdstad van België en wordt tevens vaak als de hoofdstad van Europa gezien. Deze rol heeft Brussel te danken aan het feit dat het het bestuurlijk

Nadere informatie

Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed

Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed Vastgesteld door het bestuur van de heemkundekring op 9 maart 2015. Wat is het Museum Zwaluws Erfgoed? Het museum Zwaluws Erfgoed is een etnografisch

Nadere informatie

Javier Gómez en Arian Winterink exposeert in Museum vd Togt

Javier Gómez en Arian Winterink exposeert in Museum vd Togt Bijgewerkt: 20 oktober 2008 Zoek: ga. Begin: Nieuws Amstelveen Geschiedenis Foto's Gebeurtenissen Monumenten Partnersteden Straten Kerken Exposities Links Sponsoren Over de site Javier Gómez en Arian Winterink

Nadere informatie

Kennis over Kinderarbeid

Kennis over Kinderarbeid Kennis over Kinderarbeid Context onderzoek Naam: Daniël Seton Klas: G&I 1D Datum: 13 Maart 2016 Docent: Harald Warmelink Module: Pr.Context: Research Opdracht: Context Onderzoek Inleiding Uit vooronderzoek

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2014. Bezoekcijfers. Totaal aantal bezoeken 2014. Van Gogh Museum 1.608.849 De Mesdag Collectie 8.076 Bibliotheek en Documentatie 371

JAARVERSLAG 2014. Bezoekcijfers. Totaal aantal bezoeken 2014. Van Gogh Museum 1.608.849 De Mesdag Collectie 8.076 Bibliotheek en Documentatie 371 1 Bezoekcijfers Totaal aantal bezoeken 2014 Van Gogh Museum 1.608.849 De Mesdag Collectie 8.076 Bibliotheek en Documentatie 371 2 De bezoekers Met een top aantal bezoekers, een spectaculair vormgegeven

Nadere informatie

Rol en gebruik van digitale media in erfgoedtoerisme

Rol en gebruik van digitale media in erfgoedtoerisme Rol en gebruik van digitale media in erfgoedtoerisme In Fide Kader Projectmatig Wetenschappelijk Onderzoek gefinancierd i door de Vlaamse overheid Departement Economie, Wetenschap en Innovatie. Het heeft

Nadere informatie

Lezingen Museum Vakdagen 2015, donderdag 28 mei. Lezingzaal foyer begane grond

Lezingen Museum Vakdagen 2015, donderdag 28 mei. Lezingzaal foyer begane grond Lezingen Museum Vakdagen 2015, donderdag 28 mei Lezingzaal foyer begane grond Tijd: 10.45 11.30 uur Bedrijf: Flash Services Onderwerp: Kritische communicatie: Zijn uw kunststukken, medewerkers en bezoekers

Nadere informatie

Ieper. Ervaringen Schilderijen :

Ieper. Ervaringen Schilderijen : Ieper Ervaringen Schilderijen : Tijdens het schilderen wist ik niet zo goed waar ik moest beginnen. Bovenaan, onderaan, in het midden Ik heb gekozen om eerst de achtergrond te el schilderen. Bij mijn ontwerp

Nadere informatie

Maandag 21 november Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR

Maandag 21 november Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Maandag 21 november 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Digitale rondleiding in collectie Ghysels Mortsel / Antwerpen Geachte schepen De Ridder, Geachte

Nadere informatie

Samenvatting leerlijn Cultureel Erfgoed Thema Verhalen

Samenvatting leerlijn Cultureel Erfgoed Thema Verhalen Groep 1-2 Project: Symbolische verhalen Twee leeuwen, een paling en een ooievaar. Dat zijn de dieren die op het stadswapen van Den Haag te zien zijn. In dit project gaan de leerlingen op onderzoek naar

Nadere informatie

Verbouwing Nederlands Architectuurinstituut Jo Coenen

Verbouwing Nederlands Architectuurinstituut Jo Coenen Verbouwing Nederlands Architectuurinstituut Jo Coenen Verbouwing Nederlands Architectuurinstituut Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) is een archief, museum, bibliotheek en cultureel podium ineen.

Nadere informatie

Waar verleden en heden elkaar ontmoeten

Waar verleden en heden elkaar ontmoeten Waar verleden en heden elkaar ontmoeten Introductie Graafs Museum Het Graafs Museum is gevestigd in de Hampoort, de laatste overgebleven stadspoort van de vestingstad Grave. Een locatie die mede het verhaal

Nadere informatie

Maand van de archeologie 2016

Maand van de archeologie 2016 Met het project Maand van de archeologie plaatsen Erfpunt en SteM in de maand oktober archeologisch erfgoed via verschillende activiteiten voor jong en oud op een originele manier in de kijker. Als rode

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Collectiebeherende organisatie - museum - regionaal ingedeeld Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten

Nadere informatie

De olifant die woord hield

De olifant die woord hield De olifant die woord hield Een voorstelling van verhalenverteller Peter Faber www.peterfaber.eu Inleiding Aan het eind van haar leven las Annie MG Schmidt al haar sprookjes nog eens door. Genadeloos streepte

Nadere informatie

VERHALEN RONDLEIDINGEN WORKSHOPS ARCHEOLOGIE ONDER WATER FORT DE SCHANS KAAP SKIL MUSEUM VAN JUTTERS & ZEELUI

VERHALEN RONDLEIDINGEN WORKSHOPS ARCHEOLOGIE ONDER WATER FORT DE SCHANS KAAP SKIL MUSEUM VAN JUTTERS & ZEELUI VERHALEN RONDLEIDINGEN FORT DE SCHANS WORKSHOPS 2015 ARCHEOLOGIE ONDER WATER KAAP SKIL MUSEUM VAN JUTTERS & ZEELUI Kaap Skil, de Vuurtoren, de Oudheidkamer en Ecomare zijn onderdeel van Stichting Texels

Nadere informatie

MUSEUM DE FUNDATIE ZWOLLE. BiermanHenketarchitecten

MUSEUM DE FUNDATIE ZWOLLE. BiermanHenketarchitecten 2013 MUSEUM DE FUNDATIE ZWOLLE BiermanHenketarchitecten Ontwerp 2010 Oplevering 2013 Opening 31 mei 2013 Opdrachtgever Museum De Fundatie / Gemeente Zwolle Architect Adviseurs Aannemer Fotograaf Bierman

Nadere informatie

eindtermen basisonderwijs

eindtermen basisonderwijs STAM op schoolmaat eindtermen basisonderwijs inhoudstafel 1. inleiding...3 2. leergebied overschrijdende eindtermen...3 2.1. ICT...3 2.2. sociale vaardigheden...3 3. eindtermen leergebieden...4 3.1. muzische

Nadere informatie

Meijendel Wassenaar. Renovatie Bezoekerscentrum Nieuwbouw Paardenstal

Meijendel Wassenaar. Renovatie Bezoekerscentrum Nieuwbouw Paardenstal Meijendel Wassenaar Renovatie Bezoekerscentrum Nieuwbouw Paardenstal Inleiding In de duinen bij Wassenaar ligt duinboerderij Meijendel. Begin negentiende eeuw werd landbouw gepleegd in de duinen en zijn

Nadere informatie

MOMOTARO. Beste, Barbara Beel en Sarah Beel www.casablancavzw.be

MOMOTARO. Beste, Barbara Beel en Sarah Beel www.casablancavzw.be Beste, Momotaro is een eeuwenoud Japans verhaal. Het vertelt over een kleine perzikjongen en over groot geluk, over vrienden en vijanden en over hoe je samen sterk, moedig en wijs kan zijn. Het verhaal

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Dienstverlenende organisatie Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten en Erfgoed en FARO. Vlaams steunpunt

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Erfgoedcel Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten en Erfgoed en FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel

Nadere informatie

DDW. Verslag Dutch Design Week. Michel Janse

DDW. Verslag Dutch Design Week. Michel Janse DDW Verslag Dutch Design Week Michel Janse Inleiding In de herfstvakantie was het mogelijk om met de klas naar de Dutch Design Week. In deze week zijn vele tentoonstellingen beschikbaar op verschillende

Nadere informatie

Voormiddag. Middag. Namiddagwandeling

Voormiddag. Middag. Namiddagwandeling NAAR GENT OP STAP MET DE JARIGE PROF door Jozef Goderis 21.02.09. Deze keer is het vooral een treinreis geworden. In de namiddag sluiten nog drie deelnemers aan met eigen personenwagen. De talrijkste groep

Nadere informatie

MuseumRijswijk Een toekomstvisie

MuseumRijswijk Een toekomstvisie Museum Een toekomstvisie Toen D66-raadslid Mark Storm in oktober 2014 zijn omgedachte over Museum online * zette, was het museum nog directeurloos. Inmiddels is Ruud Kuper, directeur van de se Schouwburg,

Nadere informatie

Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Persconferentie Museum aan de Stroom (MAS)

Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Persconferentie Museum aan de Stroom (MAS) Woensdag 4 mei 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Persconferentie Museum aan de Stroom (MAS) (enkel het gesproken woord telt) Dames en heren, Bij het

Nadere informatie

N I E U W S B R I E F - december

N I E U W S B R I E F - december N I E U W S B R I E F - december 2017 - Redactioneel Deze keer een nieuwsbrief met vooral 'inkijkjes' in verschillende zaken die voorbij komen bij Baduhenna. Wij houden u graag op de hoogte. Spectaculaire

Nadere informatie

Archiefinstellingen aan het woord: Van Nelle s vormgevingsarchief

Archiefinstellingen aan het woord: Van Nelle s vormgevingsarchief Archiefinstellingen aan het woord: Van Nelle s vormgevingsarchief Jantje Steenhuis, voorzitter BRAIN (Branchevereniging Archiefinstellingen Nederland) en directeur Gemeentearchief Rotterdam Die plaat voor

Nadere informatie

10 jaar MovE. Van museuminzicht.be naar erfgoedinzicht.be

10 jaar MovE. Van museuminzicht.be naar erfgoedinzicht.be 10 jaar MovE Van museuminzicht.be naar erfgoedinzicht.be Overzicht Historiek: MovE, museuminzicht.be Technisch Erfgoedinzicht.be Toekomst Historiek MovE = Musea Oost-Vlaanderen in Evolutie Opgestart in

Nadere informatie

Cowboy Dedden gaat de lucht in

Cowboy Dedden gaat de lucht in Cowboy Dedden gaat de lucht in Samen met Paul Keizer vormt hij het duo Space Cowboys. Albert Dedden, beeldend kunstenaar in het Havenkwartier, heeft een duidelijke visie op zijn werk, de stad en de nabije

Nadere informatie

landelijk, licht EN eclectisch interieur

landelijk, licht EN eclectisch interieur interieur landelijk, licht EN eclectisch TEKST: ANNEMIE WILLEMSE - FOTOGRAFIE: JAN VERLINDE De bewoners van dit huis woonden eerder al in hetzelfde park. Ze waren het erover eens dat dit het leukste en

Nadere informatie

PERSBERICHT 16 januari 2015

PERSBERICHT 16 januari 2015 Van: Carina Blokzijl Museum Gouda [Carina.Blokzijl@museumgouda.nl] Verzonden: vrijdag 16 januari 2015 12:36 Onderwerp: van Michel tot Israels Bijlagen: GeorgesMichel_Gezicht_op_de_heuvel_van_Montmartre.jpg;

Nadere informatie

Kijkwijzer VMBO (Foto s details: Piet Vos tenzij anders vermeld)

Kijkwijzer VMBO (Foto s details: Piet Vos tenzij anders vermeld) (Foto s details: Piet Vos tenzij anders vermeld) Deze kijkwijzer is in de vorm van een speurtocht: Vorm groepjes van drie en ga verschillende wegen uit op het beeldenpark. Zoek de beelden waarvan de details

Nadere informatie

Museum De fundatie zwolle

Museum De fundatie zwolle 2013 Museum De fundatie zwolle Hal 13a Den Eikenhorst, Esch postbus 2126 nl-5260 cc Vught t +31 [0]411 601618 info@biermanhenket.nl www.biermanhenket.nl BiermanHenketarchitecten Ontwerp 2010 Oplevering

Nadere informatie

Vergaderen in de oude rechtbank van Utrecht

Vergaderen in de oude rechtbank van Utrecht Vergaderen in de oude rechtbank van Utrecht De Rechtbank & Court Hotel beschikken over negen vergaderruimtes in twee unieke, monumentale panden waar wij u kunnen verzekeren van een geslaagde bijeenkomst.

Nadere informatie

23 oktober 2011 Daguitstap regio Oudenaarde

23 oktober 2011 Daguitstap regio Oudenaarde 23 oktober 2011 Daguitstap regio Oudenaarde Na één jaartje afwezigheid knoopt de VDK Vriendenkring terug aan bij de traditie om haar leden jaarlijks een daguitstap aan te bieden. Onze ondervoorzitter,

Nadere informatie

Het is een grote eer om u hier in het Errera Huis, de officiële. residentie van de Vlaamse Regering, te mogen verwelkomen. Dit

Het is een grote eer om u hier in het Errera Huis, de officiële. residentie van de Vlaamse Regering, te mogen verwelkomen. Dit Donderdag 2 februari 2012 Welkomstwoord JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Ontmoeting Chinese minister van Cultuur Cai Wu - Errera, Brussel Zeer geachte collega, minister

Nadere informatie

AAN DE SLAG IN JE KLAS MET HEDENDAAGSE KUNST DE KUNSTWERKEN VAN MAARTJE KORSTANJE

AAN DE SLAG IN JE KLAS MET HEDENDAAGSE KUNST DE KUNSTWERKEN VAN MAARTJE KORSTANJE AAN DE SLAG IN JE KLAS MET HEDENDAAGSE KUNST DE KUNSTWERKEN VAN MAARTJE KORSTANJE De onderste helft van het coverbeeld is een kunstwerk van Maartje Korstanje. De bovenste helft van het coverbeeld is gemaakt

Nadere informatie

Stedelijke Musea Ieper. voor gezinnen

Stedelijke Musea Ieper. voor gezinnen Stedelijke Musea Ieper voor gezinnen Om te winnen moet je Om te winnen moet je is een speurtocht met krabloten die kinderen langs het Onderwijsmuseum, het Stedelijk Museum en het Museum Godshuis Belle

Nadere informatie

Allereest de beste wensen voor 2014. Hopelijk wordt het voor jullie allemaal een goed, gezond en natuurlijk een sportief turnjaar.

Allereest de beste wensen voor 2014. Hopelijk wordt het voor jullie allemaal een goed, gezond en natuurlijk een sportief turnjaar. Vogelwaarde, januari 2014. Beste ouders/verzorgers en leden, Allereest de beste wensen voor 2014. Hopelijk wordt het voor jullie allemaal een goed, gezond en natuurlijk een sportief turnjaar. Even terugkijken

Nadere informatie

Machine uit Daens straks pronkstuk in het nieuwe Industriemuseum

Machine uit Daens straks pronkstuk in het nieuwe Industriemuseum Machine uit Daens straks pronkstuk in het nieuwe Industriemuseum Eind september wordt het huidige MIAT - het museum over industrie, arbeid en textiel - omgedoopt tot Industriemuseum. Bij de naamswijziging

Nadere informatie

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. basisonderwijs 2015/2016

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. basisonderwijs 2015/2016 Ontdek ons zoute DNA Zonder de scheepvaart geen Nederland basisonderwijs 2015/2016 Welkom in het scheepvaartmuseum amsterdam Ontdek Het leven aan boord van verschillende schepen, doe mee aan het havenspel

Nadere informatie

Samenvatting Verzelfstandigingsplan Op 1 januari 2016 verzelfstandigt het Museum Jan Cunen. Zo luidt althans de planning. Verzelfstandiging van musea

Samenvatting Verzelfstandigingsplan Op 1 januari 2016 verzelfstandigt het Museum Jan Cunen. Zo luidt althans de planning. Verzelfstandiging van musea Samenvatting Verzelfstandigingsplan Op 1 januari 2016 verzelfstandigt het Museum Jan Cunen. Zo luidt althans de planning. Verzelfstandiging van musea is een trend die twintig jaar geleden is ingezet. Het

Nadere informatie

Huizen. Luxe keuken. Vrij uitzicht. Twee goede slaapkamers. Moderne bouw. Eigen parkeerplaats. Ringweg-Kruiskamp 71 H, 3814 TE Amersfoort H47 H47

Huizen. Luxe keuken. Vrij uitzicht. Twee goede slaapkamers. Moderne bouw. Eigen parkeerplaats. Ringweg-Kruiskamp 71 H, 3814 TE Amersfoort H47 H47 Huizen vanhendriks Ringweg-Kruiskamp 71 H, 3814 TE Amersfoort Vrij uitzicht Moderne bouw Twee goede slaapkamers Luxe keuken Eigen parkeerplaats H47 H47 Kenmerken Soort Kamers Woonoppervlakte Inhoud Bouwjaar

Nadere informatie

HET VERHAAL VAN DE TOTEMPAAL

HET VERHAAL VAN DE TOTEMPAAL HET VERHAAL VAN DE TOTEMPAAL ARC 13 - INTERIEUR De Ruyterkade 107 1011 AB Amsterdam info@kossmanndejong.nl Speciaal voor de tentoonstelling is een acht meter lange totempaal gemaakt door een groep Indiaanse

Nadere informatie

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis. Kijkwijzer HAVO / VWO Joep Nicolas 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015 Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.nl Welkom in het Cuypershuis Het museumgebouw is een uniek complex

Nadere informatie

B1 Hoofddorp pagina 1

B1 Hoofddorp pagina 1 B1 Hoofddorp pagina 1 Inhoud 1. Inleiding 2. Geschiedenis 3. Ontwikkeling 4. Bezienswaardigheden 1. Inleiding Hoofddorp is een stad in de provincie Noord-Holland en de hoofdplaats van de gemeente Haarlemmermeer.

Nadere informatie

Presentatie Romeinenfestival en Romeinse wal Stichting Romeinenfestival, 23 september

Presentatie Romeinenfestival en Romeinse wal Stichting Romeinenfestival, 23 september Presentatie Romeinenfestival en Romeinse wal Stichting Romeinenfestival, 23 september Het eerste Romeinenfestival vond plaats in het feestjaar 2005, toen nog gehouden op het terrein van camping Kwakkenberg

Nadere informatie

Winfried van Zeeland Van den Berg Kruisheer Elffers Architecten l april 2014

Winfried van Zeeland Van den Berg Kruisheer Elffers Architecten l april 2014 Winfried van Zeeland Van den Berg Kruisheer Elffers Architecten l april 2014 Inhoud Inleiding Aanleiding Cornelis Elffers Vergelijkbare werken Historische betekenis van de school Het pand Kunstwerken Het

Nadere informatie

STAD EN TAAL ONTMOET KUNST

STAD EN TAAL ONTMOET KUNST STAD EN TAAL ONTMOET KUNST OPTIONELE OPDRACHTEN EN HUISWERKOPDRACHTEN 1 WAT WILT U? (voorbereiding op het bezoek) A. Wat wilt u graag in het Stedelijk Museum zien? (welke soort kunst, welke kunstenaar,

Nadere informatie

'Geheime' kunstcollectie Imtech komt in de verkoop

'Geheime' kunstcollectie Imtech komt in de verkoop FD: Economie & Politiek door Siem Eikelenboom 28 augustus 2015 'Geheime' kunstcollectie Imtech komt in de verkoop Karel Appel, 'Bloem met blauwe ogen' (1977) 'Als je de ontvangsthal van Van Rietschoten

Nadere informatie

Copyright en realisatie: http://www.makelaarsfolders.nl MAKELAARSGILDE. Koolstraat 11 te Leiden. 150.000,- kosten koper. www.remax.

Copyright en realisatie: http://www.makelaarsfolders.nl MAKELAARSGILDE. Koolstraat 11 te Leiden. 150.000,- kosten koper. www.remax. MAKELAARSGILDE Koolstraat 11 te Leiden 150.000,- kosten koper www.remax.nl In 2008 gebouwd huisje volgens de moderne bouweisen. Hierdoor ondervindt u het woongenot van nieuwbouw in het oude centrum van

Nadere informatie

logoocw De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag 12 september 2006 OWB/AI-2006/12668

logoocw De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag 12 september 2006 OWB/AI-2006/12668 logoocw De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Den Haag Ons kenmerk 12 september 2006 OWB/AI-2006/12668 Onderwerp Uitvoering motie 249, Nationaal Historisch

Nadere informatie

OTMV bij de Brabant Stoet

OTMV bij de Brabant Stoet OTMV bij de Brabant Stoet Op zondagmiddag 16 september 2018 trok door de historische binnenstad van Bergen op Zoom de Brabant Stoet. Dit was de grootste optocht die er ooit in Brabant is georganiseerd.

Nadere informatie

Donderdag 1 december Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR

Donderdag 1 december Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Donderdag 1 december 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Pensioenfeest Marcel Vossen, provinciaal directeur ANB Vlaams-Brabant Groenenberg, Sint-Pieters-Leeuw

Nadere informatie

Profielschets Voorzitter Raad van Toezicht Het Scheepvaartmuseum Amsterdam

Profielschets Voorzitter Raad van Toezicht Het Scheepvaartmuseum Amsterdam Profielschets Voorzitter Raad van Toezicht Het Scheepvaartmuseum Amsterdam 1. Algemeen Het scheepvaartmuseum in Amsterdam is het belangrijkste maritieme museum van Nederland. Het is gevestigd in s Lands

Nadere informatie

Saving Mes Aynak Docenten

Saving Mes Aynak Docenten Doelgroep: 5 e en 6 e klassen van HAVO en VWO Voor u ligt de lesbrief die hoort bij een bezoek aan het wetenschapsfilmfestival InScience. Tijdens het festivalbezoek gaan uw leerlingen de documentaire Saving

Nadere informatie

Crash gaat verhuizen.. Inhoud

Crash gaat verhuizen.. Inhoud Crash 40-45 gaat verhuizen.. Inhoud 1. Projectinformatie 2. Uitwerking opdracht 3. Vaktaalveld 4. Beroep en opleiding 5. Organisatie 6. Afronding project 7. Bijlagen: A. Plan van aanpak B. Persoonlijk

Nadere informatie

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden,

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden, September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst Hallo mede dierenvrienden, Na mijn indrukwekkende reis naar India, is mij gevraagd om een kort verhaaltje

Nadere informatie

Jonge Stedenbouwkundigen

Jonge Stedenbouwkundigen herontwerp de stad Amsterdam Lesmateriaal PO Museum Het Grachtenhuis Lesmateriaal PO herontwerp de stad Amsterdam Lesmateriaal ter voorbereiding of verwerking van een bezoek aan museum Het Grachtenhuis

Nadere informatie

Elk seizoen een nieuw interieur

Elk seizoen een nieuw interieur 52 Stijlvol Wonen B i n n e n k i j k e n Elk seizoen een nieuw interieur De kans dat Anke en Geert ooit uitgekeken raken op hun interieur, is wel heel erg klein. De inrichting wordt namelijk regelmatig

Nadere informatie

VRAGEN THEMA WELKE PLEKKEN MAG IK NIET MISSEN?

VRAGEN THEMA WELKE PLEKKEN MAG IK NIET MISSEN? VRAGEN THEMA WELKE PLEKKEN MAG IK NIET MISSEN? 1. Waar in s-hertogenbosch kan ik historie vinden? A. In musea. B. Bij speciale tentoonstellingen. C. De hele Bossche binnenstad staat bol van de historie.

Nadere informatie

FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D AMSTERDAM STEDELIJK MUSEUM WAT IS BEWEGING?

FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D AMSTERDAM STEDELIJK MUSEUM WAT IS BEWEGING? STEDELIJK MUSEUM FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D WAT IS BEWEGING? AMSTERDAM WELKOM! Het Stedelijk, Nederlands grootste museum voor moderne en hedendaagse

Nadere informatie

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Drents Museum Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Thema-overzicht Drents Museum Groep 3 Essentie van het thema Beeldcultuur kan omschreven worden als een maatschappelijke

Nadere informatie

Verhuizing naar de erfgoeddepots: een blik achter de schermen

Verhuizing naar de erfgoeddepots: een blik achter de schermen Verhuizing naar de erfgoeddepots: een blik achter de schermen Zoals zo veel musea exposeren de Gentse musea slechts een deel van hun rijke collectie. Tal van objecten zitten opgeborgen in verschillende

Nadere informatie

WAAR GAAN WE NAARTOE?

WAAR GAAN WE NAARTOE? WAAR GAAN WE NAARTOE? De familie Janssens wil op uitstap. Maar vader, moeder en de kinderen hebben hun eigen wensen! Kan je de familie helpen? Bekijk de brochures. Welke uitstap is goed voor iedereen?

Nadere informatie

Rondleidingen om 10u, 11u, 13.30u, 14.30u, 15.30u, 16.30 en 17.30u Ravensteen, Koninklijke Plaats 7, Koksijde

Rondleidingen om 10u, 11u, 13.30u, 14.30u, 15.30u, 16.30 en 17.30u Ravensteen, Koninklijke Plaats 7, Koksijde Dit prachtige gebouw in neo-vlaamse renaissancestijl was niet van in den beginne het restaurant en internaat van de hotelschool Ten Duinen. Het werd in 1938 opgericht door de Vrije Mijnwerkers van Limburg

Nadere informatie

Dialoogmuseum Parkabdij. toekomstvisie op de geïntegreerde erfgoedwerking van CRKC. Adviesforum CRKC 22 september 2016 Interdiocesaan Centrum, Brussel

Dialoogmuseum Parkabdij. toekomstvisie op de geïntegreerde erfgoedwerking van CRKC. Adviesforum CRKC 22 september 2016 Interdiocesaan Centrum, Brussel Dialoogmuseum Parkabdij toekomstvisie op de geïntegreerde erfgoedwerking van CRKC Adviesforum CRKC 22 september 2016 Interdiocesaan Centrum, Brussel Doelstellingen CRKC vzw Art. 3. De vereniging heeft

Nadere informatie

Toespraak 12 november 2016 Opening tentoonstelling De pottenbakkers van de Veluwe in Nederlands Tegelmuseum

Toespraak 12 november 2016 Opening tentoonstelling De pottenbakkers van de Veluwe in Nederlands Tegelmuseum 1 Toespraak 12 november 2016 Opening tentoonstelling De pottenbakkers van de Veluwe in Nederlands Tegelmuseum Dames en heren, Meneer Mackay, beste Eric, De Veluwe, een icoon van de Nederlandse natuur.

Nadere informatie

Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST

Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST INTRO No furniture so charming as books, verkondigde de Engelse schrijver Sydney Smith twee eeuwen geleden. Boeken hebben we in de Koninklijke Bibliotheek

Nadere informatie

VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE. Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan :

VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE. Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan : VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan : - het lezen van het boek Soldaat van Oranje en het maken van de

Nadere informatie

Reizen in de tijd Leren van de plek waar je opgroeit. Leeswijzer bij www.reizenindetijd.nl KUNSTHUIS

Reizen in de tijd Leren van de plek waar je opgroeit. Leeswijzer bij www.reizenindetijd.nl KUNSTHUIS Leeswijzer bij www.reizenindetijd.nl Reizen in de tijd Leren van de plek waar je opgroeit Reizen in de Tijd is een doorlopende leerlijn cultuuronderwijs. De activiteiten gaan over de leerlingen en de plek

Nadere informatie

Nieuwsbrief Academisch Erfgoed Maastricht Fonds juli 2013

Nieuwsbrief Academisch Erfgoed Maastricht Fonds juli 2013 Nieuwsbrief Academisch Erfgoed Maastricht Fonds juli 2013 Graag houden we u op de hoogte van activiteiten rond het Academisch Erfgoed Maastricht Fonds. In deze nieuwsbrief leest u de hoogtepunten uit de

Nadere informatie

GARAGE ROTTERDAM. Remy Meijers Bemuurde Weerd oz 17 3514 AN Utrecht 030 2763732 BGG Paul Geerts: 06 51297490

GARAGE ROTTERDAM. Remy Meijers Bemuurde Weerd oz 17 3514 AN Utrecht 030 2763732 BGG Paul Geerts: 06 51297490 GARAGE ROTTERDAM Interieurarchitect Remy Meijers verbouwde een voormalige Volkswagen garage in Rotterdam tot tentoonstellingsruimte. Zowel de oorspronkelijke functie als de bouwstijl dienden als inspiratie

Nadere informatie

VERBEELDING ERFGOEDBELEID GEMEENTE LEIDEN. Inzending Erfgoedprijs 2013

VERBEELDING ERFGOEDBELEID GEMEENTE LEIDEN. Inzending Erfgoedprijs 2013 VERBEELDING ERFGOEDBELEID GEMEENTE LEIDEN Inzending Erfgoedprijs 2013 Erfgoed ontmoet! We maken de Leidse erfgoednota met de hele stad. Dat zorgt voor nieuwe verbindingen en wakkert initiatief aan in

Nadere informatie

Proficiat, Je hebt het technisch hoekje van deze site gevonden. Onze projecten. 2005 2008: Proeftuin voor scholen:

Proficiat, Je hebt het technisch hoekje van deze site gevonden. Onze projecten. 2005 2008: Proeftuin voor scholen: Proficiat, Je hebt het technisch hoekje van deze site gevonden. Onze projecten 2005 2008: Proeftuin voor scholen: dit was een driejarig, vernieuwend onderwijsproject. Met de proeftuinen wilde toenmalig

Nadere informatie

Een Egyptische collectie in Leiden

Een Egyptische collectie in Leiden Een Egyptische collectie in Leiden Naam: Klas:.. Het Rijksmuseum van Oudheden, de naam zegt het al, toont voorwerpen uit oude tijden. De collectie bestaat uit objecten van beschavingen die vandaag de dag

Nadere informatie

De laatste wens van Maarten Ouwehand

De laatste wens van Maarten Ouwehand De laatste wens van Maarten Ouwehand Een verhalend ontwerp voor CKV waarin leerlingen op school een museum ontwerpen, inrichten en openen. Gemaakt voor en door: Andreas College Katwijk en Bureau voor Educatief

Nadere informatie

RIU Hotels & Resorts Persafdeling

RIU Hotels & Resorts Persafdeling RIU Hotels & Resorts Persafdeling RIU reikt tot de hemel van Madrid Madrid, 12 augustus 2019 De hotelketen opent het Riu Plaza España, het eerste hotel in de Spaanse hoofdstad en het eerste Riu Plaza stadshotel

Nadere informatie

Interieur nieuwe depots Portugese Synagoge Amsterdam

Interieur nieuwe depots Portugese Synagoge Amsterdam Interieur nieuwe depots Portugese Synagoge Amsterdam KOSSMANN.DEJONG De Ruyterkade 107 1011 AB Amsterdam info@kossmanndejong.nl Bezoeker bekijkt het textieldepot met toramantels, torakronen en siertorens.

Nadere informatie

Winnaars Deutscholympiade 2008 naar Berlijn

Winnaars Deutscholympiade 2008 naar Berlijn Winnaars Deutscholympiade 2008 naar Berlijn Lucy van der Windt (Stanislascollege, Delft), Jeroen Bosch (PiusX-college, Almelo) en Gerwin Hoekstra (Willem Lodewijk Gymnasium, Groningen), de winnaars van

Nadere informatie

Museum Sjoel Elburg EEN UNIEKE KANS VOOR EEN UNIEK MUSEUM. Elburg, 1 juli Geachte leden van de gemeenteraad van Elburg,

Museum Sjoel Elburg EEN UNIEKE KANS VOOR EEN UNIEK MUSEUM. Elburg, 1 juli Geachte leden van de gemeenteraad van Elburg, EEN UNIEKE KANS VOOR EEN UNIEK MUSEUM Elburg, 1 juli 2016 Geachte leden van de gemeenteraad van Elburg, Het bestuur van Museum vraagt uw aandacht voor het volgende. Museum is een klein en bijzonder museum,

Nadere informatie

STAM in Gent Min Leuven MAS in Antwerpen

STAM in Gent Min Leuven MAS in Antwerpen Stadsmusea in de steigers STAM in Gent Min Leuven MAS in Antwerpen Dit en volgend jaar openen drie nieuwe stadsmusea de deuren: M in Leuven, STAM in Gent en MAS in Antwerpen. OKV bezocht de drie werven

Nadere informatie