Uitvoeringsbesluiten lokale dienstencentra. Kader en concrete uitvoering

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uitvoeringsbesluiten lokale dienstencentra. Kader en concrete uitvoering"

Transcriptie

1 Uitvoeringsbesluiten lokale dienstencentra Kader en concrete uitvoering

2 Het kader: woonzorgdecreet Gestemd in het Vlaams parlement op 4 maart 2009

3 Twee in één Thuiszorg + ouderenzorg = woonzorg integratie van thuiszorgdecreet en ouderenzorgdecreet nieuwe voorzieningen zorgcontinuïteit zorgafstemming

4 Thuiszorg Gezinszorg en aanvullende thuiszorg Logistieke hulp Diensten voor oppashulp Diensten voor thuisverpleging Lokale dienstencentra Regionale dienstencentra Dienst voor gastopvang Centrum voor herstelverblijf Dienst maatschappelijk werk van het ziekenfonds

5 Ouderenzorg Dagverzorgingscentrum Centrum voor kortverblijf Groep van assistentiewoningen Woonzorgcentrum

6 Woonzorg: Ouderenzorg + thuiszorg Woonzorgnetwerken

7 Werkingsprincipes De toegankelijkheid van de woonzorg waarborgen zonder enige vorm van discriminatie op basis van ideologische, godsdienstige en filosofische overtuiging of lidmaatschap fo enig ander criterium waarop kan worden gediscrimineerd. Door de gebruiker, in voorkomend geval de mantelzorgers, gevraagd en aanvaard zijn. Oog hebben voor de hele zorgsituatie, inclusief palliatie. Naar aard, tijdstip, plaats, duur en intensiteit het best aangepast zijn aan de behoeften van de gebruiker.

8 Werkingsprincipes De persoonlijke levenssfeer van de gebruiker en zijn mantelzorgers eerbiedigen zonder discriminatie op grond van ideologische, godsdienstige en filosofische overtuiging of lidmaatschap of enig ander criterium op grond waarvan kan worden gediscrimineerd De persoonlijke autonomie en zelfverantwoordelijkheid van de gebruiker en zijn mantelzorgers vrijwaren, ondersteunen en stimuleren. Maximaal een beroep doen op het zelfzorgvermogen en de zelfredzaamheid van de gebruiker en zijn mantelzorgers, rekening houdend met hun draagkracht. De gebruiker en zijn mantelzorgers informeren over de mogelijkheden en beperkingen van de woonzorg en van eventuele andere hulp- en dienstverlening.

9 Werkingsprincipes De prijsvorming bepaald door de Vlaamse Regering naleven. Een beleid ontwikkelen rond ethisch verantwoorde zorg. Het woonzorgnetwerk kan hiervoor het vertrekpunt zijn. De vrijwilligerszorg (zorg geboden door vrijwilligers) stimuleren, organiseren of samenwerkingsverbanden aangaan met organisaties die vrijwilligerszorg aanbieden. De inspraak van de gebruikers organiseren. Belemmerende factoren in het aanbieden van de woonzorg beleidsgericht signaleren Programma s ontwikkelen rond vorming, training en systemen van intervisie ter bevordering van de deskundigheid van personeel en management.

10 Werkingsprincipes De communicatie tussen gebruiker, mantelzorgers en voorziening stroomlijnen om de gebruiker en zijn mantelzorgers naar de gepaste zorg te kunnen toeleiden. Bijzondere aandacht besteden aan gebruikers die een verhoogd risico lopen op verminderde welzijnskansen. Bijzondere aandacht hebben voor diversiteit zoals allochtonen - autochtonen, hetero s holibi s, hooggeschoolden laanggeschoolden, stad-platteland, mannen - vrouwen. Bijzondere aandacht besteden aan specifieke doelgroepen zoals psychiatrische patiënten, dementerenden, personen met een handicap,

11 Werkingsprincipes De voorzieningen indiceren de behoeften van de gebruiker, rekening houdend met diens zelfzorgvermogen en met de beschikbare mantelzorg en de behoefte aan ondersteuning ervan.

12 Het LDC in het decreet Verplichte activiteiten al dan niet op basis van een samenwerkingsverband: 1.Activiteiten van algemeen informatieve, vormende en recreatieve aard organiseren. 2.Hygiënische zorg aanbieden. 3.Warme maaltijden aanbieden. 4.Hulp bieden bij het boodschappen doen.

13 Het LDC in het decreet 5. Buurthulp aanbieden. Buurthulp is het organiseren en ondersteunen van activiteiten en initiatieven die het sociale netwerk, de communicatie en het veiligheidsgevoel versterken. 6. Initiatieven nemen of ondersteunen die de mobiliteit van de gebruikers tot stand brengen of verhogen.

14 Het LDC in het decreet Optionele activiteiten: uitlenen van personenalarmtoestellen en een personenalarmcentrale organiseren al dan niet op basis van een samenwerkingsverband uitsluitend voor Brussel: de coördinatie van het multidisciplinair overleg

15 Het LDC in het decreet Werkingsprincipes: een maximale laagdrempeligheid waarborgen; bijzondere aandacht besteden aan het voorkomen van vereenzaming door te werken aan het behoud en herstel van het sociale netwerk; bijzondere aandacht besteden aan de toegankelijkheid van het zorgaanbod voor nieuwkomers en etnisch-culturele minderheden.

16 Het LDC in het decreet Belangrijk: Woonassistent in assistentiewoning kan iemand van het lokaal dienstencentrum zijn!!!

17 Stambesluit Goedgekeurd door de Vlaamse Regering op 24 juli 2009

18 Stambesluit Maximaal binnen één jaar vanaf de datum van erkenning moet men voldoen aan de erkenningsvoorwaarden, de voorwaarden betreffende de kwaliteitszorg en het zelfzorgvermogen van de gebruiker evalueren en diens behoeften indiceren op de wijze die de minister zal bepalen

19 Stambesluit Voorwaarden mbt kwaliteit van hulp- en dienstverlening Kwaliteitshandboek Binnen kwaliteitshandboek ook een zelfevaluatie (werking van de voorziening + doelstellingen) Evaluatie telkens gedurende een periode van twee jaar Zelfevaluatie voor de eerste maal uiterlijk op 1 januari 2012 uitgevoerd!!!

20 5 stappen in de zelfevaluatie: Stambesluit 1. Aantonen hoe op systematische wijze gegevens worden verzameld en geregisteerd over de kwaliteit van de zorg: 2. Hoe men de gegevens aanwendt om kwaliteitsdoelstellingen te bereiken; 3. Welk stappenplan met tijdspad men opstelt om de doelstellingen te bereiken; 4. Hoe en met welke frequentie men evalueert of de doelstellingen bereikt zijn; 5. Welke stappen men onderneemt wanneer een doelstelling niet bereikt is.

21 Stambesluit Jaarlijks voor 15 april bezorgen aan het Agentschap: Jaarverslag van het voorbije jaar Kwaliteitsplanning voor het lopende jaar Jaarverslag: registratiegegevens over de activiteiten (onderwerp, doel, vorm, frequentie, intensiteit, bereikte doelgroep), evaluatie van de kwaliteitsplanning. Kwaliteitsplanning: omschrijving van activiteiten die worden ontplooid om de doelstellingen, de kwaliteitseisen en het kwaliteitssysteem te bepalen en te realiseren + de zelfevaluatie.

22 Stambesluit 1. Enkel gegevensregistratie voor zover dat noodzakelijk is voor de hulp- en dienstverlening 2. Doorgeven van gegevens enkel met instemming 3. Gegevens tot vijf jaar na de hulp- en dienstverlening bewaren 4. Dienst is verantwoordelijk voor veiligheid van gegevens, de verwerking van de gegevens 5. Informatieverstrekking over verwerking van gegevens aan de gebruikers

23 Stambesluit Afwijkingen: Bij voldoende gemotiveerde aanvraag kan de administrateur-generaal afwijkingen toestaan op de specifieke erkenningsvoorwaarden die verbonden zijn aan de voorziening.

24 Stambesluit Minister kan per soort thuiszorgvoorziening een prioriteitenschema opstellen voor toekenning van subsidie. Men baseert zich op de voorzieningen die voor 1 juli van het betrokken jaar erkend zijn maar niet gesubsidieerd werden. Datum van erkenningsbeslissing wordt in rekening genomen.

25 Stambesluit Voorzieningen die het voorgaande jaar al gesubsidieerd werden en nog erkend zijn, worden opnieuw gesubsidieerd als ze voldoen aan de erkenningsvoorwaarden.

26 Stambesluit Eerste aanvraag voor subsidies moet gebeuren vóór 1 juli per aangetekende brief aan het agentschap. Uiterlijk op 1 oktober het financieel verslag van het afgelopen jaar.

27 Projecten: Stambesluit Minister kan projecten subsidiëren. De minister bepaalt nadere regels over: 1. Wijze waarop men moet aanvragen 2. Criteria en methode van evaluatie 3. Vaststelling van bedrag 4. Wijze van uitbetaling moeten geen vastgelegde thema s zijn

28 Uitvoeringsbesluit lokaal dienstencentrum Goedgekeurd door de Vlaamse Regering op 24 juli 2009

29 Uitvoeringsbesluit: definities Activiteiten van algemeen informatieve aard: activiteiten die erop gericht zijn aan een groep gebruikers informatie over te dragen over onderwerpen die relevant zijn voor het behoud of de verhoging van de zelfstandigheid of de emancipatie van de gebruiker en/of bijdragen tot de integratie van de gebruiker in de lokale leefgemeenschap. Activiteiten van recreatieve aard: activiteiten ten behoeve van een individuele gebruiker of een groep gebruikers, die gericht zijn op ontmoeting, ontspanning en zinvolle tijdsbesteding en die tot doel hebben het sociaal netwerk te versterken.

30 Uitvoeringsbesluit: definities Activiteiten van algemeen vormende aard: activiteiten die gericht zijn op de persoonlijke ontwikkeling en de verrijking op het vlak van kennis en/of vaardigheden van de gebruikers. Zorgverstrekker: in eerstelijnsgezondheidszorg werkzame arts, apotheker, diëtist, kinesist, logopedist, tandarts, verpleegkundige, vroedvrouw of beroepsbeoefenaar een andere door de Vlaamse Regering bepaalde discipline (bijvoorbeeld verzorgende). Partner: diegene met wie een afspraak gemaakt wordt of een overeenkomst wordt gesloten voor de organisatie van een activiteit.

31 Uitvoeringsbesluit: programmatie en evaluatie Programmatie blijft ongewijzigd (1 per begonnen schijf van inwoners). Evaluatiecriteria: programmatiecijfer, ligging en bereikbaarheid, toekomstig profiel van de gebruikers, samenwerkingsverbanden met andere welzijnsvoorzieningen en geografische spreiding van de lokale dienstencentra. Advies van lokaal bestuur (MB van 30 september 2008): binnen de 6 maanden geen advies dan positief, bij negatief advies kan men nog goedkeuring van de minister vragen.

32 Uitvoeringsbesluit: hulp- en dienstverlening 1. Preventieve functie naar personen met een beginnende zorgbehoevendheid. 2. Activiteiten van algemeen informatieve aard - Jaarlijks 10 activiteiten, minstens 7 in LDC zelf (overige activiteiten in overleg met de partner met wie het centrum samenwerkt). Maximaal drie activiteiten kunnen voor beide thuiszorgvoorzieningen in rekening worden genomen. - Op minstens drie andere wijzen aan de lokale leefgemeenschap algemene informatie bieden.

33 Uitvoeringsbesluit: hulp- en dienstverlening 3. Activiteiten van recreatieve aard - Te allen tijde een vrijblijvend aanbod in de ontmoetingsruimte. - Jaarlijks 75 activiteiten, minstens 5 verschillende soorten. - Minstens 50 activiteiten vinden plaats in het LDC, andere in overleg met partner. - Bij samenwerking met andere erkende thuiszorgpartner mogen maximaal 25 van de activiteiten voor beide thuiszorgvoorzieningen in rekening worden genomen.

34 Uitvoeringsbesluit: hulp- en dienstverlening 4. Activiteiten van algemeen vormende aard - Jaarlijks 100 groepsactiviteiten, verspreid over minstens 5 verschillende onderwerpen. - Minstens 65 activiteiten vinden plaats in het LDC, andere in overleg met de partner. - Bij samenwerking met andere erkende thuiszorgpartner mogen maximaal 35 van de activiteiten voor beide thuiszorgvoorzieningen in rekening worden genomen.

35 Uitvoeringsbesluit: hulp- en dienstverlening 5. ADL in zonderheid hygiënische zorg - Minstens 2 vormen zoals onder meer pedicure en manicure, gelaats- en haarverzorging, hulp bij het nemen van bad of douche, wassalon, gezondheidsconsult en dieetadvies. - Zorgverlener moet over nodige kwalificaties beschikken. - Bij voorkeur in aangepaste ruimte van het LDC of lokaal van partner waarmee wordt samengewerkt.

36 6. Warme maaltijden Uitvoeringsbesluit: hulp- en dienstverlening - Bij voorkeur aangeboden in het LDC of in lokalen van de partner waarmee wordt samengewerkt. - Daarnaast kan een maaltijdbedeling aan huis worden aangeboden. - Minstens richten naar maatschappelijk zwakkere bewoners van de lokale buurt.

37 Uitvoeringsbesluit: hulp- en dienstverlening 7. Boodschappenhulp tav gebruiker die zelf niet meer in staat zijn om hun persoonlijke administratieve en huishoudelijke boodschappen te doen. 8. Buurthulp: organiseren, ondersteunen en opvolgen van activiteiten en initiatieven die het sociale netwerk, de communicatie en het veiligheidsgevoel versterken. 9. Initiatieven die de mobiliteit van de lokale bewoners tot stand brengen of verhogen.

38 Uitvoeringsbesluit: hulp- en dienstverlening 10. Personenalarmsystemen uitlenen en een personenalarmcentrale organiseren. - Eenmalige een plaatsings- of waarborgkost van maximaal 50 euro (gekoppeld aan index). - Gebruikersbijdrage, exclusief eventuele bijkomende functionaliteiten, omvat alle andere kosten en bedraagt maximum 20 euro per maand (gekoppeld aan index). - Het LDC voorziet in de mogelijkheid van een verminderde gebruikersbijdrage voor personen met een beperkte financiële draagkracht.

39 Uitvoeringsbesluit: SMK s worden erkenningsnormen 1. Op een verstaanbare manier het aanbod beschrijven en verstrekken aan de gebruiker en voert een gepaste communicatie. 2. Aandacht voor de fysieke, culturele, financiële, psychologische en sociale aspecten van bereikbaarheid en toegankelijkheid voor de gebruikers. 3. Geïntegreerd aanbod waar de gebruiker terecht kan met al zijn vragen, zorgen, talenten, interesses, nood en inzet. 4. Garandeerd binnen de beschikbare middelen continuïteit van het aanbod, al dan niet in samenwerking met derden.

40 Uitvoeringsbesluit: SMK s worden erkenningsnormen 5. Het LDC garandeert binnen de beschikbare middelen continuïteit van het aanbod, al dan niet in samenwerking met derden. 6. Het LDC streeft naar een eigentijds, op maatschappelijke behoeften gebaseerd aanbod vanuit een niet-discriminerende houding.

41 Uitvoeringsbesluit: de omkadering 0,5 vte centrumleider (master, bachelor of gelijkgesteld) 20 uren bijscholing gespreid over 2 jaren Vroegere SMK s nu als erkenningsnorm: Binnen de beschikbare middelen, voldoende en deskundig personeel en medewerkers inzetten om zijn vooropgestelde doelstellingen te realiseren. Op een systematische manier de deskundigheid en het functioneren van het personeel en de medewerkers bewaken. De inschakeling van vrijwilligers in zijn werking stimuleren en ondersteunen.

42 Uitvoeringsbesluit: de werking Minstens 32 uur per week open met gepaste spreiding over alle werkdagen. Centrumraad: advies over werking, minstens 9 leden (centrumleider, vertegenwoordiging van de lokale ouderenadviesraad en minstens 5 gebruikers van het LDC). Vergadert minstens 4 keer per jaar.

43 Uitvoeringsbesluit: de werking SMK s worden erkenningsnormen: Het LDC garandeert inspraak van gebruikers in zijn algemene werking. Het LDC garandeert tijdens de openingsuren een permanent aanspreekpunt. Het centrum kan noden en behoeftes van zijn gebruikers signaleren en formuleert waar nodig suggesties voor afstemming en voor bijsturing van het woonzorgbeleid.

44 Uitvoeringsbesluit: de werking SMK s worden erkenningsnormen: Het centrum formuleert zijn missie en visie, vertaalt deze in duidelijke doelstellingen conform de vastgestelde en te verwachten behoeftes en vertaalt deze doelstellingen naar een concrete werking. Het centrum evalueert op regelmatige tijdstippen de missie en visie. Het evalueert geregeld of de doelstellingen bereikt zijn en stuurt in functie hiervan bij. Het centrum gaat de tevredenheid van zijn gebruikers na en stuurt in functie hiervan bij. Minstens tweejaarlijks een tevredenheidsmeting.

45 Uitvoeringsbesluit: de werking SMK s worden erkenningsnormen: Het LDC beschikt over een duidelijke organisatiestructuur. Het LDC organiseert periodiek en op een gestructureerde wijze intern overleg met medewerkers en gebruikers. Het LDC werkt, indien nodig, samen en maakt afspraken met externe relevante actoren voor de realisatie van zijn doelstellingen en opdrachten. Het LDC beheert zijn beschikbare middelen optimaal in functie van de realisatie van de vooropgestelde doelstellingen.

46 Uitvoeringsbesluit: de werking SMK s worden erkenningsnormen. Het LDC realiseert zijn doelstellingen volgens de meest geschikte methodieken, rekening houdend met de hedendaagse evoluties. Het LDC garandeert aan de gebruikers een klachtrecht en staat in voor een adequate en objectieve behandeling van de klachten. Het hanteert hiervoor een procedure waarin meegedeeld wordt hoe en waar klachten worden ingediend, en hoe ze behandeld worden.

47 Uitvoeringsbesluit: de infrastructuur Duidelijk herkenbare en aaneensluitende lokalen. Aangepaste en voldoende grote ontmoetingsruimte met minimum 50 zitplaatsen. Aparte gespreksruimte voor de centrumleider waar de privacy van de gebruiker gegarandeerd is. Naast de ontmoetingsruimte nog minstens één aparte ruimte voor de organisatie van activiteiten, voor minstens 20 personen. Volledig rolstoeltoegankelijk. Zelfstandig het gebouw, de verplichte infrastructuur en het sanitair kunnen betreden.

48 Uitvoeringsbesluit: de infrastructuur SMK s worden erkenningsnormen: Het LDC voorziet in de nodige accommodatie en hulpmiddelen en zorgt voor een passend onderhoud ervan. De accommodatie en de hulpmiddelen zijn aangepast aan zijn gebruikers, opdrachten en medewerkers.

49 Uitvoeringsbesluit: subsidiëring Geen extra subsidiëring in deze fase ,75 voor 2009, , 65 in ,78 per personenalarmtoestel. Jaarlijks stelt de minister het totale bedrag vast dat besteed kan worden aan de subsidiëring van de personenalarmtoestellen.

50 Uitvoeringsbesluit: overgangsbepalingen 2 jaar de tijd vanaf het moment van inwerkingtreding van dit besluit om aan de erkenningsvoorwaarden te voldoen (met uitzondering van de voorwaarden betreffende de infrastructuur). Als over een aanvraag tot erkenning van een lokaal dienstencentrum waarvoor geen gebouw moet worden opgericht, verbouwd of ingericht, op de datum van de inwerkingtreding van dit besluit nog geen beslissing is genomen, wordt de aanvraag verder behandeld met toepassing van de erkenningsvoorwaarden die voor die datum van toepassing waren. In geval van erkenning beantwoordt het centrum uiterlijk twee jaar na de datum van de erkenningsbeslissing aan de erkenningsvoorwaarden, met uitzondering van de voorwaarden betreffende de infrastructuur.

51 Uitvoeringsbesluit: overgangsbepalingen Wanneer nog een gebouw moet worden opgericht: 1. Nog geen kennis is gegeven van de opschorting van de behandeling van de aanvraag op het moment van inwerkingtreding, vervalt de aanvraag van rechtswege; 2. Als is meegedeeld dat de behandeling van de aanvraag is opgeschort in afwachting van de oprichting, verbouwing of inrichting van een gebouw voor het centrum, kan na de voltooiing van die werkzaamheden, het lokaal dienstencentrum enkel worden erkend als het beantwoordt aan de erkenningsvoorwaarden, vermeld in het decreet en dit besluit.

52 Uitvoeringsbesluit: overgangsbepalingen 3. In afwijking wordt de erkenningsaanvraag verder behandeld met toepassing van de erkenningsvoorwaarden die voor de datum van inwerkingtreding van het besluit van toepassing waren, als voor die datum met betrekking tot het centrum hetzij aan het agentschap de start van de oprichtings-, verbouwings- of inrichtingswerkzaamheden werd meegedeeld, hetzij het technisch en financieel aspect van het masterplan is goedgekeurd met toepassing van de regelgeving inzake de infrastructuur voor persoonsgebonden aangelegenheden. In geval van erkenning beantwoordt het centrum uiterlijk twee jaar na de datum van de erkenningsbeslissing aan de erkenningsvoorwaarden, vermeld in het decreet en dit besluit, met uitzondering van de voorwaarden betreffende de infrastructuur.

53 Procedurebesluit Goedgekeurd door de Vlaamse Regering op 5 juni 2009 (B.S. 14 augustus 2009)

54 Procedurebesluit Aangetekend of tegen ontvangstbewijs ontvankelijk aanvraag tot erkenning indienen

55 Procedurebesluit Een aanvraag voor de erkenning van een lokaal dienstencentrum is alleen ontvankelijk als ze de volgende gegevens en stukken bevat: 1 een aanvraagformulier dat door het agentschap ter beschikking gesteld wordt. Dat formulier bevat de volgende gegevens: a) de identiteitsgegevens van de initiatiefnemer; b) de omschrijving van het werkgebied; c) de naam en de kwalificatie van de directeur of de coördinator van de voorziening; e) een omschrijving op welke wijze men aan de erkenningsvoorwaarden voldoet op het ogenblik van de aanvraag;

56 Procedurebesluit 2 een plan dat, per bouwlaag, de verschillende lokalen aanduidt, alsook hun afmetingen en hun bestemming; 3 de rechtsgeldige beslissing om de erkenning aan te vragen en de voorziening uit te baten; 4 een nominatieve lijst van al de medewerkers, met vermelding van hun wekelijkse arbeidsduur en kwalificatie, geordend per functie, en met aanduiding van de medewerkers die langdurig afwezig zijn; 5 het bewijs dat de voorziening voldoende brandveiligheidsmaatregelen heeft getroffen;

57 Procedurebesluit 6 een verbintenis om, binnen een termijn van een jaar na de datum van de erkenningsbeslissing, aan alle erkenningsvoorwaarden te voldoen. Als de voorziening op het ogenblik van de aanvraag niet voldoet aan de specifieke erkenningsvoorwaarden moet een beknopt en realistisch stappenplan ingediend worden, waaruit blijkt op welke wijze, in welke fasen en met welke middelen de voorziening binnen de termijn die gesteld wordt, aan die voorwaarden zal voldoen. 7 de samenwerkingsovereenkomsten met relevante welzijnsen gezondheidsvoorzieningen uit de regio.

58 Procedurebesluit Als de aanvraag tot erkenning onontvankelijk is, meldt het agentschap dat aan de beheersinstantie binnen een termijn van dertig dagen na ontvangst van de aanvraag. Na het verstrijken van die termijn wordt de aanvraag geacht ontvankelijk te zijn. Agentschap kan bijkomende inlichtingen vragen. Termijn (dertig dagen) begint opnieuw te lopen na ontvangst van de inlichtingen. Worden de inlichtingen niet verschaft dan is de aanvraag onontvankelijk. Termijn kan wel verlengd worden mits gemotiveerde aanvraag.

59 Procedurebesluit De gemotiveerde beslissing van de administrateur-generaal waarin de erkenning wordt verleend, wordt binnen een termijn van vier maanden na ontvangst van de ontvankelijke aanvraag aan de beheersinstantie bezorgd. De erkenningsbeslissing bevat minstens de volgende gegevens: 1 de naam en het adres van de beheersinstantie; 2 de naam en het adres van het lokaal dienstencentrum; 3 het erkenningsnummer; 4 de ingangsdatum van de erkenning; 5 als dat van toepassing is, de erkende capaciteit; 6 als dat van toepassing is, de regio en het werkgebied van de voorziening of de vereniging.

60 Procedurebesluit De beheersinstantie wordt binnen een termijn van vier maanden na ontvangst van de ontvankelijke aanvraag aangetekend met kennisgeving van ontvangst op de hoogte gebracht van het gemotiveerde voornemen van de administrateur-generaal tot weigering van een erkenning. De aangetekende zending, vermeld in het eerste lid, bevat naast het voornemen ook de uitleg over de mogelijkheid, de voorwaarden en de procedure om een gemotiveerd bezwaarschrift in te dienen bij het agentschap. Als de beheersinstantie geen bezwaarschrift indient binnen een maand na de ontvangst van de aangetekende zending, wordt het voornemen van weigering een weigeringsbeslissing. Het agentschap brengt de beheersinstantie binnen één maand na het verstrijken van die termijn aangetekend met kennisgeving van ontvangst daarvan op de hoogte.

61 Procedurebesluit De beheersinstantie dient bij het agentschap aangetekend of tegen ontvangstbewijs een ontvankelijke aanvraag tot wijziging in als ze de volgende gegevens wil wijzigen: 1 de naam en het adres van de beheersinstantie; 2 de naam en het adres van de voorziening of de vereniging; 3 als dat van toepassing is, het werkgebied van de voorziening of de vereniging. Over de aanvraag tot wijziging van de erkenning wordt beslist op de wijze als de erkenningsprocedure.

62 Procedurebesluit Elke instantie die logistieke hulp biedt aan zorgbehoevende personen moet dit melden bij het Agentschap. Een aanmelding gebeurt aangetekend of tegen ontvangstbewijs en bevat: 1. Omschrijving van de aangeboden zorg; 2. Identiteitsgegevens van de aanmelder; 3. Inplantingsplaat op plan van de gemeente; 4. Werkgebied waar de hulp geboden wordt.

63 Besluit voorafgaande vergunning Goedgekeurd door de Vlaamse Regering op 5 juni 2009 (B.S. 14 augustus 2009)

64 Voorafgaande vergunning De initiatiefnemer die een lokaal dienstencentrum wil bouwen, uitbreiden of verbouwen, die een bestaand gebouw of een deel ervan als zodanig wil inrichten of in gebruik nemen of die de capaciteit van een woonzorgvoorziening wil verhogen, bezorgt de aanvraag voor een voorafgaande vergunning voor de woonzorgvoorziening aangetekend of tegen ontvangstbewijs aan het agentschap.

65 Voorafgaande vergunning Een aanvraag moet volgende stukken bevatten: 1 de volledige identiteit van de initiatiefnemer; 2 als de initiatiefnemer een openbaar bestuur is: de rechtsgeldige beslissingen om de woonzorgvoorziening uit te baten of de capaciteit ervan te wijzigen en om de voorafgaande vergunning aan te vragen;

66 Voorafgaande vergunning 3 een plan van de gemeente met aanduiding van de inplantingsplaats. Met betrekking tot de inplantingsplaats moet een van de volgende documenten bij de aanvraag gevoegd worden: een eigendomsbewijs, een bewijs van een zakelijk of een genotsrecht, een bewijs van aankoopoptie, of, als de initiatiefnemer een openbaar bestuur is, een principiële beslissing tot onteigening;

67 Voorafgaande vergunning 4 als het om een bestaand gebouw gaat dat als woonzorgvoorziening wordt ingericht of in gebruik genomen: een plan van de verschillende bouwlagen en hun afmetingen; 5 een toelichting over: a) het huidige of toekomstige profiel van de voorziening; b) de relatie met andere woonzorgvoorzieningen in het beoogde werkingsgebied;

68 Voorafgaande vergunning c) de verwachte rendabiliteit en prijszetting; d) de professionele kwaliteitsgaranties van de initiatiefnemer; 6 het bewijs dat voldaan wordt aan de evaluatiecriteria.

69 Voorafgaande vergunning Als de aanvraag niet ontvankelijk is, brengt het agentschap de initiatiefnemer daarvan op de hoogte binnen 30 kalenderdagen na de ontvangst van de aanvraag.

70 Voorafgaande vergunning Het agentschap onderzoekt het dossier binnen 90 kalenderdagen na de ontvangst van de ontvankelijke aanvraag. Het agentschap kan aan de initiatiefnemer aanvullende inlichtingen vragen. Als er verschillende ontvankelijke aanvragen ingediend worden die betrekking hebben op hetzelfde programma in dezelfde geografische omschrijving, worden de aanvragen behandeld in chronologische volgorde, gebaseerd op de datum van ontvangst van een ontvankelijk dossier.

71 Voorafgaande vergunning De voorafgaande vergunning wordt door de administrateurgeneraal verleend bij een gemotiveerde beslissing. Ze wordt aan de initiatiefnemer bezorgd. De voorafgaande vergunning vermeldt de identiteit van de initiatiefnemer, de aard van de werkzaamheden, het type woonzorgvoorziening en de inplantingplaats.

72 Voorafgaande vergunning Als de administrateur-generaal het voornemen heeft de voorafgaande vergunning te weigeren, wordt de initiatiefnemer van dat gemotiveerde voornemen aangetekend met kennisgeving van ontvangst, op de hoogte gebracht gebracht. Die kennisgeving vermeldt ook de mogelijkheid en de voorwaarden om een verzoek tot heroverweging van het voornemen in te dienen.

73 Voorafgaande vergunning Verzoek tot heroverweging: - Termijn van 30 kalenderdagen (na ontvangst van het voornemen) - Via aantekende brief een gemotiveerd verzoekschrift - Mogelijkheid om gehoord te worden - Verzoekschrift wordt behandeld in de Strategische Adviesraad Als men binnen de 30 dagen niet reageert dan wordt men verondersteld om het voornemen te aanvaarden

74 Voorafgaande vergunning De voorafgaande vergunning vervalt van rechtswege in de onderstaande gevallen: 1 als bij de aanvraag voor een voorafgaande vergunning een principiële beslissing tot onteigening of een bewijs van aankoopoptie van de inplantingsplaats is gevoegd en, binnen een jaar na de datum van de voorafgaande vergunning de initiatiefnemer het eigendomsbewijs voor dat onroerend goed niet aan het agentschap heeft bezorgd; 2 als binnen drie jaar na de datum van de voorafgaande vergunning de initiatiefnemer aan het agentschap niet het bewijs heeft geleverd dat een stedenbouwkundige vergunning werd verkregen of aangevraagd om het initiatief op de inplantingsplaats te verwezenlijken;

75 Voorafgaande vergunning 3 als binnen vijf jaar na de datum van de voorafgaande vergunning, de initiatiefnemer het initiatief niet heeft gerealiseerd. Het initiatief wordt beschouwd als gerealiseerd als ten minste een winddichte infrastructuur werd gebouwd. Als de voorafgaande vergunning vervallen is, kan binnen twee jaar na de vervaldatum geen nieuwe voorafgaande vergunning worden afgeleverd voor dezelfde inplantingsplaats als die waarop de vervallen voorafgaande vergunning betrekking had.

76 Voorafgaande vergunning Een lokaal dienstencentrum waarvoor op de datum van inwerkingtreding van dit besluit de behandeling van de erkenningsaanvraag is opgeschort in afwachting van de oprichting, de verbouwing of inrichting van een gebouw, wordt geacht een voorafgaande vergunning te hebben verkregen met als datum, de datum waarop de kennisgeving van de opschorting van de behandeling van de erkenningsaanvraag aan de initiatiefnemer werd verzonden.

77 Andere belangrijke regelgeving SEL-decreet LDC is verplichte partner in het SEL LDC kan de coördinatie van het multidisciplinair overleg op zich nemen (namens het OCMW of namens de andere zorgaanbieders)

78 Vragen en opmerkingen? 02/ (lokale dienstencentra)

Bijlage VI. Lokale dienstencentra. Hoofdstuk I. Definities

Bijlage VI. Lokale dienstencentra. Hoofdstuk I. Definities Bijlage VI. Lokale dienstencentra Hoofdstuk I. Definities Artikel 1. In deze bijlage wordt verstaan onder: 1 activiteiten van algemeen-informatieve aard: activiteiten die erop gericht zijn aan een groep

Nadere informatie

Bijlage VII. Regionale dienstencentra. Hoofdstuk I. Definities

Bijlage VII. Regionale dienstencentra. Hoofdstuk I. Definities Bijlage VII. Regionale dienstencentra Hoofdstuk I. Definities Artikel 1. In deze bijlage wordt verstaan onder: 1 partner: een thuiszorgvoorziening, ouderenvoorziening, vereniging of andere organisatie

Nadere informatie

Uitvoeringsbesluiten diensten voor logistieke hulp. Kader en concrete uitvoering

Uitvoeringsbesluiten diensten voor logistieke hulp. Kader en concrete uitvoering Uitvoeringsbesluiten diensten voor logistieke hulp Kader en concrete uitvoering Het kader: woonzorgdecreet Gestemd in het Vlaams parlement op 4 maart 2009 Twee in één Thuiszorg + ouderenzorg = woonzorg

Nadere informatie

Bijlage III. Diensten voor oppashulp. Hoofdstuk I. Definities

Bijlage III. Diensten voor oppashulp. Hoofdstuk I. Definities Bijlage III. Diensten voor oppashulp Hoofdstuk I. Definities Artikel 1. In deze bijlage wordt verstaan onder: 1 oppashulp: de hulp en bijstand, tijdens de dag of tijdens de nacht, die erin bestaat de gebruiker

Nadere informatie

BESLUIT VAN DE VLAAMSE REGERING VAN 17 MAART 1998

BESLUIT VAN DE VLAAMSE REGERING VAN 17 MAART 1998 BESLUIT VAN DE VLAAMSE REGERING VAN 17 MAART 1998 tot vaststelling van de regels voor het verlenen van de voorafgaande vergunning, bedoeld in artikel 10 van de decreten inzake voorzieningen voor bejaarden,

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de gecoördineerde wet van 10 juli 2008 op de ziekenhuizen en andere verzorgingsinrichtingen, artikel 170, 1;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de gecoördineerde wet van 10 juli 2008 op de ziekenhuizen en andere verzorgingsinrichtingen, artikel 170, 1; Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van de regels voor het verlenen van een erkennings- of omzettingskalender en tot wijziging van de regels voor de voorafgaande vergunning DE VLAAMSE REGERING,

Nadere informatie

VR DOC.0237/3BIS

VR DOC.0237/3BIS VR 2019 2202 DOC.0237/3BIS VR 2019 2209 DOC.0237/3BIS Bijlage 1. Lokale dienstencentra Hoofdstuk 1. Definities Artikel 1. In deze bijlage wordt verstaan onder: 1 antenne: een decentrale plaats waar het

Nadere informatie

vrtrr Tot eind 2015 geen nieuwe voorafgaande vergunningen.

vrtrr Tot eind 2015 geen nieuwe voorafgaande vergunningen. Een aanvraag voor de erkenning van een centrum voor kortverblijf of voor een woonzorgcentrum, of voor een onderdeel ervan, is bovendien alleen ontvankelijk als de aanvraag wordt ingediend in het trimester

Nadere informatie

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN 28158 BELGISCH STAATSBLAD 19.06.2002 Ed. 2 MONITEUR BELGE GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN VLAAMSE GEMEENSCHAP COMMUNAUTE

Nadere informatie

VR DOC.0237/8

VR DOC.0237/8 VR 2019 2202 DOC.0237/8 Bijlage 6. Diensten voor gastopvang Hoofdstuk 1. Definities Artikel 1. In deze bijlage wordt verstaan onder: 1 dienst: een dienst voor gastopvang; 2 gezin: een natuurlijke persoon

Nadere informatie

VR DOC.0237/5BIS

VR DOC.0237/5BIS VR 2019 2202 DOC.0237/5BIS VR 2019 2202 DOC.0237/5BIS Bijlage 3. Diensten voor oppashulp Hoofdstuk 1. Definities Artikel 1. In deze bijlage wordt verstaan onder : 1 dienst: een dienst voor oppashulp; 2

Nadere informatie

ONTWERP VAN WOONZORGDECREET TEKST AANGENOMEN DOOR DE PLENAIRE VERGADERING

ONTWERP VAN WOONZORGDECREET TEKST AANGENOMEN DOOR DE PLENAIRE VERGADERING Zitting 2008-2009 4 maart 2009 ONTWERP VAN WOONZORGDECREET TEKST AANGENOMEN DOOR DE PLENAIRE VERGADERING Zie: 1975 (2008-2009) Nr. 1: Ontwerp van decreet Nr. 2: Amendementen Nr. 3: Verslag over hoorzitting

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het Woonzorgdecreet van 13 maart 2009, artikel 48, 86, eerste lid, 1, en 87;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het Woonzorgdecreet van 13 maart 2009, artikel 48, 86, eerste lid, 1, en 87; Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van de specifieke brandveiligheidsnormen waaraan ouderenvoorzieningen en centra voor herstelverblijf moeten voldoen en tot bepaling van de procedure voor

Nadere informatie

13 MAART Woonzorgdecreet (*)

13 MAART Woonzorgdecreet (*) VLAAMSE OVERHEID 13 MAART 2009. Woonzorgdecreet (*) Het Vlaams Parlement heeft aangenomen en Wij, Regering, bekrachtigen hetgeen volgt : woonzorgdecreet HOOFDSTUK I. Algemene bepalingen Artikel 1. Dit

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 15 januari 2018;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 15 januari 2018; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van de regelgeving betreffende de specifieke brandveiligheidsnormen voor ouderenvoorzieningen en centra voor herstelverblijf en betreffende de technische commissie

Nadere informatie

1.GEBRUIKERSGERICHT Rusthuizen, dagverzorging en kortverblijf Serviceflats en woningcomplexen met dienstverlening

1.GEBRUIKERSGERICHT Rusthuizen, dagverzorging en kortverblijf Serviceflats en woningcomplexen met dienstverlening Bijlage bij het Ministerieel besluit van 10 december 2001 inzake kwaliteitszorg in de rusthuizen, centra voor dagverzorging, centra voor kortverblijf, serviceflats en woningcomplexen met (B.S. 28.III.2002).

Nadere informatie

LOIS, DECRETS, ORDONNANCES ET REGLEMENTS WETTEN, DECRETEN, ORDONNANTIES EN VERORDENINGEN

LOIS, DECRETS, ORDONNANCES ET REGLEMENTS WETTEN, DECRETEN, ORDONNANTIES EN VERORDENINGEN 79284 MONITEUR BELGE 17.12.2009 BELGISCH STAATSBLAD LOIS, DECRETS, ORDONNANCES ET REGLEMENTS WETTEN, DECRETEN, ORDONNANTIES EN VERORDENINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN

Nadere informatie

Uitvoeringsbesluiten diensten voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg. Kader en concrete uitvoering

Uitvoeringsbesluiten diensten voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg. Kader en concrete uitvoering Uitvoeringsbesluiten diensten voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg Kader en concrete uitvoering Het kader: woonzorgdecreet Gestemd in het Vlaams parlement op 4 maart 2009 Twee in één Thuiszorg + ouderenzorg

Nadere informatie

VR DOC.0237/16

VR DOC.0237/16 VR 2019 2202 DOC.0237/16 Bijlage 14. Subsidiëring van de infrastructuur in woonzorgcentra en centra voor kortverblijf type 1 Hoofdstuk 1. Definities Artikel 1. In deze bijlage wordt verstaan onder: 1 infrastructuursubsidies:

Nadere informatie

GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN

GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN MONITEUR BELGE 14.05.2009 BELGISCH STAATSBLAD 36983 GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN VLAAMSE GEMEENSCHAP COMMUNAUTE FLAMANDE

Nadere informatie

30/08/2012. Van serviceflat naar assistentiewoning. Juridisch kader. Wat met assistentiewoningen? Tekst principieel goedgekeurd op VLR 25/05/2012

30/08/2012. Van serviceflat naar assistentiewoning. Juridisch kader. Wat met assistentiewoningen? Tekst principieel goedgekeurd op VLR 25/05/2012 Van serviceflat naar assistentiewoning Elke Vastiau, stafmedewerker ouderenzorg Juridisch kader Woonzorgdecreet van 13 maart 2009 BS 14 mei 2009 Uitvoeringsbesluiten - Procedurebesluit van 5 juni 2009

Nadere informatie

Bijlage 2. Centrum voor oriënterend kortverblijf als vermeld in artikel 43

Bijlage 2. Centrum voor oriënterend kortverblijf als vermeld in artikel 43 Bijlage 2 bij het voorontwerpbesluit van de Vlaamse Regering van ( ) tot vaststelling van de regels voor het verlenen van een erkennings- of omzettingskalender en tot wijziging van de regels voor de voorafgaande

Nadere informatie

woonzorgdecreet voorstelling

woonzorgdecreet voorstelling woonzorgdecreet voorstelling Maatschappelijke context als kader aandeel 65-plussers van 18% naar 26% in 2030 dé oudere bestaat niet: 60-er/70-er/80-er babyboomgeneratie: mondiger, verwacht meer (levens)comfort,

Nadere informatie

HET NIEUWE ONTWERP VAN WOONZORGDECREET

HET NIEUWE ONTWERP VAN WOONZORGDECREET HET NIEUWE ONTWERP VAN WOONZORGDECREET Overzicht van de inhoud van het definitief door de Vlaamse Regering goedgekeurde ontwerp 1. Algemeen Thuiszorg en ouderenzorg worden geïntegreerd in één decreet.

Nadere informatie

STRAMIEN VOOR DE OPMAAK VAN EEN ZORGSTRATEGISCH PLAN VOOR OUDEREN- EN THUISZORGVOORZIENINGEN

STRAMIEN VOOR DE OPMAAK VAN EEN ZORGSTRATEGISCH PLAN VOOR OUDEREN- EN THUISZORGVOORZIENINGEN STRAMIEN VOOR DE OPMAAK VAN EEN ZORGSTRATEGISCH PLAN VOOR OUDEREN- EN THUISZORGVOORZIENINGEN In zijn ZSP maakt de initiatiefnemer op beknopte en overzichtelijke wijze zijn zorgstrategische visie voor de

Nadere informatie

VR DOC.0063/2BIS

VR DOC.0063/2BIS VR 2019 2501 DOC.0063/2BIS VR 2019 2501 DOC.0063/2BIS Voorontwerpbesluit van de Vlaamse Regering houdende de toekenning van een planningsvergunning en de erkenning van woongelegenheden met een bijzondere

Nadere informatie

Het Woonzorgdecreet als basis voor een toekomstgericht ouderenbeleid

Het Woonzorgdecreet als basis voor een toekomstgericht ouderenbeleid Het Woonzorgdecreet als basis voor een toekomstgericht ouderenbeleid Karine Moykens Kabinetschef van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Zo lang mogelijk zo zelfstandig mogelijk blijven

Nadere informatie

IV.4 PA/E/S IBO MB Dit is een gecoördineerde versie. De datum van de laatste versie is steeds de datum van het laatste wijzigingsbesluit

IV.4 PA/E/S IBO MB Dit is een gecoördineerde versie. De datum van de laatste versie is steeds de datum van het laatste wijzigingsbesluit Ministerieel besluit van 12 juni 2001 houdende vaststelling van de procedure tot het verlenen, het verlengen, het weigeren of het intrekken van een principieel akkoord, een erkenning en subsidiëring van

Nadere informatie

Bijlage XVII. Subsidiëring van de infrastructuur in woonzorgcentra en centra voor kortverblijf

Bijlage XVII. Subsidiëring van de infrastructuur in woonzorgcentra en centra voor kortverblijf Bijlage bij het besluit van de Vlaamse Regering van... tot wijziging van verschillende besluiten, wat betreft de invoering van infrastructuursubsidies voor woonzorgcentra en centra voor kortverblijf Bijlage

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 12 juli 2016;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 12 juli 2016; Besluit van de Vlaamse Regering houdende de bepaling van voorwaarden voor een bijzondere oproep om voor bepaalde woongelegenheden een erkenningskalender in te dienen en tot wijziging van de regelgeving

Nadere informatie

BISNOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

BISNOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING VR 2016 1612 DOC.1387/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN BISNOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Voorontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse

Nadere informatie

Decreet van 17 oktober 2003 (BS 10 november 2003) betreffende de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen 1

Decreet van 17 oktober 2003 (BS 10 november 2003) betreffende de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen 1 1 Decreet van 17 oktober 2003 (BS 10 november 2003) betreffende de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen 1 Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Dit decreet regelt een gemeenschapsaangelegenheid.

Nadere informatie

ONTWERP VAN DECREET TEKST AANGENOMEN DOOR DE PLENAIRE VERGADERING

ONTWERP VAN DECREET TEKST AANGENOMEN DOOR DE PLENAIRE VERGADERING Zitting 2008-2009 18 februari 2009 ONTWERP VAN DECREET betreffende de organisatie en erkenning van toeristische samenwerkingsverbanden TEKST AANGENOMEN DOOR DE PLENAIRE VERGADERING Zie: 1853 (2008-2009)

Nadere informatie

VR DOC.0237/2

VR DOC.0237/2 VR 2017 1703 DOC.0237/2 Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van verschillende besluiten, wat betreft de invoering van infrastructuursubsidies voor woonzorgcentra en centra voor kortverblijf DE

Nadere informatie

VR DOC.0682/1BIS

VR DOC.0682/1BIS VR 2017 0707 DOC.0682/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN BISNOTA AAN DE LEDEN VLAAMSE REGERING Betreft: Voorontwerpbesluit van de Vlaamse Regering betreffende het flexibele

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 15 december 2006 betreffende de uitvoering van het Vlaamse inburgeringsbeleid;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 15 december 2006 betreffende de uitvoering van het Vlaamse inburgeringsbeleid; Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van diverse bepalingen van het decreet van 7 juni 2013 betreffende het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid wat betreft de participatieorganisatie en

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de Samenwerkingsinitiatieven eerstelijnsgezondheidszorg DE VLAAMSE REGERING,

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de Samenwerkingsinitiatieven eerstelijnsgezondheidszorg DE VLAAMSE REGERING, Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de Samenwerkingsinitiatieven eerstelijnsgezondheidszorg DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 3 maart 2004 betreffende de eerstelijnsgezondheidszorg

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 21 juni 2013 betreffende het algemeen welzijnswerk;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 21 juni 2013 betreffende het algemeen welzijnswerk; Besluit van de Vlaamse Regering houdende regeling tot erkenning en subsidiëring van een Vlaamse organisatie ter ondersteuning van welzijnsbevordering en samenlevingsopbouw DE VLAAMSE REGERING, Gelet op

Nadere informatie

Decreet van 17 oktober 2003 betreffende de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen

Decreet van 17 oktober 2003 betreffende de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen Decreet van 17 oktober 2003 betreffende de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen (B.S. 10.11.2003) HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen Artikel 1. Dit decreet regelt een gemeenschapsaangelegenheid.

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 4 juli 2017;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 4 juli 2017; Besluit van de Vlaamse Regering houdende de bepaling van voorwaarden voor een bijzondere oproep om voor bepaalde woongelegenheden een erkenningskalender in te dienen en tot wijziging van het besluit van

Nadere informatie

(B.S.18.V.1997) 1. Hoofdstuk I. Definities en toepassingsgebied

(B.S.18.V.1997) 1. Hoofdstuk I. Definities en toepassingsgebied Besluit van de Vlaamse Regering van 18 februari 1997 tot vaststelling van de procedure voor het verkrijgen van een planningsvergunning en een exploitatievergunning voor intramurale en transmurale voorzieningen

Nadere informatie

DECREET. betreffende het algemeen welzijnswerk

DECREET. betreffende het algemeen welzijnswerk VLAAMS PARLEMENT DECREET betreffende het algemeen welzijnswerk HOOFDSTUK I Algemene bepalingen Artikel 1 Dit decreet regelt een gemeenschapsaangelegenheid. Artikel 2 In dit decreet wordt verstaan onder

Nadere informatie

Bijlage V. Diensten maatschappelijk werk van het ziekenfonds. Hoofdstuk I. Definities

Bijlage V. Diensten maatschappelijk werk van het ziekenfonds. Hoofdstuk I. Definities Bijlage V. Diensten maatschappelijk werk van het ziekenfonds Hoofdstuk I. Definities Artikel 1. In deze bijlage wordt verstaan onder: 1 dienst: een dienst maatschappelijk werk van het ziekenfonds; 2 gebruikers:

Nadere informatie

Voorontwerp van decreet betreffende het lokaal sociaal beleid

Voorontwerp van decreet betreffende het lokaal sociaal beleid VR 2017 2402 DOC.0170/2BIS Voorontwerp van decreet betreffende het lokaal sociaal beleid DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin; Na beraadslaging,

Nadere informatie

Dagverzorgingscentrum

Dagverzorgingscentrum Koning Albert II-laan 35, bus 31 1030 Brussel T 02 553 34 34 F 02 533 34 35 contact@zorginspectie.be Dagverzorgingscentrum Naam voorziening: Adres: Tel.: Fax : e-mail: Dossiernr.: Opdrachtnummer: Datum

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Voorontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van bijlage I bij het besluit van de

Nadere informatie

VR DOC.0786/1BIS

VR DOC.0786/1BIS VR 2018 1307 DOC.0786/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN BISNOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Voorontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de inspectie van Financiën, gegeven op 21 augustus 2017;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de inspectie van Financiën, gegeven op 21 augustus 2017; Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van de procedure tot toekenning of weigering van de vergunning als private uitbetalingsactor voor de uitbetaling van toelagen in het kader van het gezinsbeleid

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de samenwerkingsinitiatieven eerstelijnsgezondheidszorg

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de samenwerkingsinitiatieven eerstelijnsgezondheidszorg Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de samenwerkingsinitiatieven eerstelijnsgezondheidszorg Datum 19/12/2008 Inhoudstafel Inhoud (... -...) 1. HOOFDSTUK I Definities 2. HOOFDSTUK II Werkgebied

Nadere informatie

Bijlage IX. Dagverzorgingscentra. Hoofdstuk I. Definities

Bijlage IX. Dagverzorgingscentra. Hoofdstuk I. Definities Bijlage IX. Dagverzorgingscentra Hoofdstuk I. Definities Artikel 1. In deze bijlage wordt verstaan onder: 1 beheersinstantie: de persoon of de personen die een dagverzorgingscentrum vertegenwoordigen en

Nadere informatie

1. Voor wie is dit besluit van belang?

1. Voor wie is dit besluit van belang? Aan de initiatiefnemers van woonzorgcentra en centra voor kortverblijf Contactpersoon E-mail Telefoon Karen Jutten ouderenzorg@zorg-en-gezondheid.be 02 553 35 09 Ons kenmerk Uw kenmerk Datum ZG/WEL/OZ/KJ/1

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 18 juli 2008 betreffende de zorg- en bijstandsverlening, artikel 5, eerste en tweede lid;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 18 juli 2008 betreffende de zorg- en bijstandsverlening, artikel 5, eerste en tweede lid; Voorontwerpbesluit van de Vlaamse Regering betreffende de programmatie, de erkenningsvoorwaarden en de subsidieregeling voor woonzorgvoorzieningen en verenigingen voor mantelzorgers en gebruikers DE VLAAMSE

Nadere informatie

30/08/2012. Het woonzorgdecreet. Uitvoeringsbesluiten ouderenzorg. Juridisch kader. Uitgangspunten woonzorgdecreet

30/08/2012. Het woonzorgdecreet. Uitvoeringsbesluiten ouderenzorg. Juridisch kader. Uitgangspunten woonzorgdecreet Het woonzorgdecreet Uitvoeringsbesluiten ouderenzorg Elke Vastiau, stafmedewerker ouderenzorg Juridisch kader Woonzorgdecreet van 13 maart 2009 BS 14 mei 2009 Uitvoeringsbesluiten - Procedurebesluit van

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIES VOOR LOKALE DIENSTENCENTRA 2016

AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIES VOOR LOKALE DIENSTENCENTRA 2016 BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST V L A A M S E G E M E E N S C H A P S C O M M I S S I E Algemene directie Welzijn, Gezondheid en Gezin AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIES VOOR LOKALE DIENSTENCENTRA 2016 Datum ontvangst

Nadere informatie

VR DOC.0887/2BIS

VR DOC.0887/2BIS VR 2017 1509 DOC.0887/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van de procedure tot toekenning of weigering van de vergunning als private uitbetalingsactor voor de uitbetaling van toelagen

Nadere informatie

de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), Sainctelettesquare 17 te 1000 Brussel,

de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), Sainctelettesquare 17 te 1000 Brussel, BIJLAGE Bijlage nr. 11 OVEREENKOMST Tussen de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), Sainctelettesquare 17 te 1000 Brussel, vertegenwoordigd door het College waarvoor optreedt Mathieu VOETS, algemeen directeur

Nadere informatie

Openbare lokale dienstencentra 2014

Openbare lokale dienstencentra 2014 s in cijfers Openbare lokale dienstencentra 2014 www.netwerkthuiszorg.be 198 Erkende lokale dienstencentra in de openbare sector 73% beantwoordde de bevraging van het VVSG-Netwerk Thuiszorg Aantal erkende

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de gecoördineerde wet van 10 juli 2008 op de ziekenhuizen en andere verzorgingsinrichtingen, artikel 170, 1;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de gecoördineerde wet van 10 juli 2008 op de ziekenhuizen en andere verzorgingsinrichtingen, artikel 170, 1; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 15 april 2016 houdende de toekenning en de erkenning van bijkomende bedden met een bijzondere erkenning als rust-

Nadere informatie

Op voorstel van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin; Na beraadslaging, Besluit:

Op voorstel van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin; Na beraadslaging, Besluit: 31 JANUARI 2014. - Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 25 maart 1997 tot uitvoering van het decreet van 24 juli 1996 houdende

Nadere informatie

VR DOC.0237/11BIS

VR DOC.0237/11BIS VR 2019 2202 DOC.0237/11BIS VR 2019 2202 DOC.0237/11BIS Bijlage 9 Centra voor herstelverblijf Hoofdstuk 1. Definities Artikel 1. In deze bijlage wordt verstaan onder: 1 begeleider: de partner of een mantelzorger

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement gemeentelijke jeugdraad gemeente Alken

Huishoudelijk reglement gemeentelijke jeugdraad gemeente Alken Huishoudelijk reglement gemeentelijke jeugdraad gemeente Alken Hoofdstuk 1: Doel Artikel 1: In de gemeente Alken is een gemeentelijke jeugdraad opgericht in uitvoering van het decreet van 9 juni 1993,

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Pagina 1 van 28

DE VLAAMSE REGERING, Pagina 1 van 28 Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de programmatie, de erkenningsvoorwaarden en de subsidieregeling voor woonzorgvoorzieningen en verenigingen voor mantelzorgers en gebruikers DE VLAAMSE REGERING,

Nadere informatie

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 63.936/1/V van 21 augustus 2018 over een ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen uit de regelgeving betreffende de woonzorgvoorzieningen

Nadere informatie

Decreet betreffende het algemeen welzijnswerk

Decreet betreffende het algemeen welzijnswerk Decreet betreffende het algemeen welzijnswerk 08/05/2009 HOOFDSTUK I. Algemene bepalingen Art. 1. Dit decreet regelt een gemeenschapsaangelegenheid. Art. 2. In dit decreet wordt verstaan onder : 1 algemeen

Nadere informatie

./. Bijlage X. Centra voor herstelverblijf. Hoofdstuk I. Definities

./. Bijlage X. Centra voor herstelverblijf. Hoofdstuk I. Definities Bijlage X. Centra voor herstelverblijf Hoofdstuk I. Definities Artikel 1. In deze bijlage wordt verstaan onder: 1 gebruiker: een natuurlijke persoon die een heelkundige ingreep heeft ondergaan of heeft

Nadere informatie

Subsidieoproep voor groepsgericht aanbod opvoedingsondersteuning door vrijwilligers, gericht op gezinnen met kinderen of jongeren met specifieke

Subsidieoproep voor groepsgericht aanbod opvoedingsondersteuning door vrijwilligers, gericht op gezinnen met kinderen of jongeren met specifieke 08/04/2019 Subsidieoproep voor groepsgericht aanbod opvoedingsondersteuning door vrijwilligers, gericht op gezinnen met kinderen of jongeren met specifieke ondersteuningsbehoeften A. Situering In het kader

Nadere informatie

CENTRUM VOOR KORTVERBLIJF

CENTRUM VOOR KORTVERBLIJF Zorginspectie Koning Albert II-laan 35 bus 31 1030 BRUSSEL T 02 553 34 34 F 02 553 34 35 contact@zorginspectie.be ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

VR DOC.0134/1BIS

VR DOC.0134/1BIS VR 2019 0802 DOC.0134/1BIS VR 2019 0802 DOC.0134/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN BISNOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Het voorontwerpbesluit van de Vlaamse

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 8 juli 2016;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 8 juli 2016; Besluit van de Vlaamse Regering houdende de vaststelling van de procedure en de voorwaarden volgens welke het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap bijzondere subsidies kan verlenen DE VLAAMSE

Nadere informatie

Dit besluit regelt een aangelegenheid bedoeld in artikel 128 van de Grondwet krachtens artikel 138 van de Grondwet.

Dit besluit regelt een aangelegenheid bedoeld in artikel 128 van de Grondwet krachtens artikel 138 van de Grondwet. 11 JUNI 1998. Besluit van het College van de Franse Gemeenschapscommissie betreffende de toepassing van het decreet van 18 juli 1996 houdende erkenning van de instellingen die bemiddelen bij schulden (VERTALING).

Nadere informatie

Ouderenzorg. Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

Ouderenzorg. Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Ouderenzorg Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Realisaties Legislatuur 2009-2014 Woonzorgcentra Centra voor kortverblijf Serviceflats/Assistentiewoningen Dagverzorgingscentra

Nadere informatie

Officieus gecoördineerde versie: oorspronkelijke tekst met opname van alle wijzigingen versie van kracht op DE VLAAMSE REGERING,

Officieus gecoördineerde versie: oorspronkelijke tekst met opname van alle wijzigingen versie van kracht op DE VLAAMSE REGERING, Opschrift Datum Gewijzigd bij Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 20 januari 2012 houdende een vernieuwd jeugd- en kinderrechtenbeleid 14 september 2012 Besluit van de Vlaamse

Nadere informatie

RELATIE SMK S EN DOCUMENTEN VAN HET KWALITEITSHANDBOEK

RELATIE SMK S EN DOCUMENTEN VAN HET KWALITEITSHANDBOEK 1/8 DOEL Het beschrijven op welke manier aan de SMK s voldaan wordt (SMK 3.7). RELATIE SMK S EN DOCUMENTEN VAN HET KWALITEITSHANDBOEK 1.Gebruikersgerichtheid (*) 1.1 Overleg tussen de gebruiker en de voorziening

Nadere informatie

Hiermee speelt het gemeentebestuur een stimulerende rol voor het verbeteren van de kwaliteit van onderwijs.

Hiermee speelt het gemeentebestuur een stimulerende rol voor het verbeteren van de kwaliteit van onderwijs. REGLEMENT VOOR HET TOEKENNEN VAN EEN SUBSIDIE VOOR ONDERWIJSINFRASTRUCTUUR VOOR SCHOLEN OP GRONDGEBIED STEENOKKERZEEL HOOFDSTUK 1. ALGEMEEN ARTIKEL 1. DOELSTELLING 1 Binnen de grenzen van de jaarlijks

Nadere informatie

Het nemen van een bad als dienstverlening van het lokaal dienstencentrum, t Klavertje.

Het nemen van een bad als dienstverlening van het lokaal dienstencentrum, t Klavertje. s Het nemen van een bad als dienstverlening van het lokaal dienstencentrum, t Klavertje. Afstudeerproject voorgedragen door: Zoë Legros Promotor : Katrien Lannoy Inhoudsdeskundige: Mady Borgers Ervaringsexpert

Nadere informatie

Centra voor Integrale Gezinszorg

Centra voor Integrale Gezinszorg Centra voor Integrale Gezinszorg Regelgeving: 1. Besluit van de Vlaamse Regering van 24 juli 1997 tot regeling van de erkenning en subsidiëring van de centra voor integrale gezinszorg (B.S.27.XI.1997)

Nadere informatie

BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE

BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD 28.09.2018 MONITEUR BELGE 74407 VLAAMSE OVERHEID [C 2018/14005] 13 JULI 2018. Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van de regelgeving betreffende de specifieke brandveiligheidsnormen

Nadere informatie

WOONZORGCENTRUM. Zorginspectie Koning Albert II-laan 35 bus BRUSSEL T F

WOONZORGCENTRUM. Zorginspectie Koning Albert II-laan 35 bus BRUSSEL T F Zorginspectie Koning Albert II-laan 35 bus 31 1030 BRUSSEL T 02 553 34 34 F 02 553 34 35 contact@zorginspectie.be ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Reglement voor de erkenning als Gentse sportvereniging

Reglement voor de erkenning als Gentse sportvereniging Reglement voor de erkenning als Gentse sportvereniging Goedgekeurd in de gemeenteraad van 16 december 2013. Bekendgemaakt op 19 december 2013 Inhoudstafel - Artikel 1. Doel - Artikel 2. Definities - Artikel

Nadere informatie

Alle verslagen van Zorginspectie worden overgemaakt aan het VAPH en/of Jongerenwelzijn.

Alle verslagen van Zorginspectie worden overgemaakt aan het VAPH en/of Jongerenwelzijn. LEESWIJZER Toegepaste wetgeving: - Ministerieel besluit van 7 oktober 2015 met betrekking tot de minimale kwaliteitseisen en de vergoeding van de multidisciplinaire teams en met betrekking tot de erkenning

Nadere informatie

Kwaliteitshandboek 2 Kwaliteitsbeleid 2.2 Sectorspecifieke Minimale Kwaliteitseisen. Beoordeeld: Goedgekeurd: Geldig vanaf:

Kwaliteitshandboek 2 Kwaliteitsbeleid 2.2 Sectorspecifieke Minimale Kwaliteitseisen. Beoordeeld: Goedgekeurd: Geldig vanaf: 1/7 Beoordeeld: Goedgekeurd: Geldig vanaf: 15.01.2010 De directie is ervan overtuigd dat deze Sectorspecifieke Minimale Kwaliteitseisen (SMK s) bijdragen tot een verantwoorde hulp- en dienstverlening.

Nadere informatie

Financieringsreglement Projectsubsidie Opvoedingsondersteuning

Financieringsreglement Projectsubsidie Opvoedingsondersteuning Financieringsreglement Projectsubsidie Opvoedingsondersteuning Artikel 1 Wat is de doelstelling van een projectsubsidie? De stad Antwerpen kan, onder de voorwaarden bepaald in dit reglement en binnen de

Nadere informatie

Wijzigingen regelgeving 2014

Wijzigingen regelgeving 2014 Wijzigingen regelgeving 2014 Stand van zaken tot 14 november 2014 NIEUWE REGELGEVING Vanaf wanneer? Gevolgen voor de dienst/implementatie Wijzigingen woonzorgdecreet en -besluiten Aanpassing bijlage I

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 4 december 2018;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 4 december 2018; Besluit van de Vlaamse Regering houdende de vergunningsvoorwaarden en de subsidieregeling van gebruikersverenigingen met informatieloket voor personen met een handicap en van gebruikersverenigingen met

Nadere informatie

DECREET BETREFFENDE HET ALGEMEEN WELZIJNSWERK - 19 DECEMBER 1997

DECREET BETREFFENDE HET ALGEMEEN WELZIJNSWERK - 19 DECEMBER 1997 DECREET BETREFFENDE HET ALGEMEEN WELZIJNSWERK - 19 DECEMBER 1997 PUBLICATIE BELGISCH STAATSBLAD: 17 FEBRUARI 1998 Algemene bepalingen Algemene opdracht, doelstellingen, taken en werkingsprincipes Taken

Nadere informatie

Biologische factoren Psychologische factoren Sociale factoren. Medecliënten geraken hierdoor geërgerd.

Biologische factoren Psychologische factoren Sociale factoren. Medecliënten geraken hierdoor geërgerd. Bijlage 1 Persoon x Biologische factoren Psychologische factoren Sociale factoren Alzheimer dementie Gevorderd stadium Hartfalen Lieve persoonlijkheid Vaak heel onrustig en angstig ten gevolge van alzheimer

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Voorontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van bijlage I bij het besluit van de

Nadere informatie

Centrum voor Kortverblijf

Centrum voor Kortverblijf Koning Albert IIlaan 35, bus 31 1030 Brussel T 02 553 34 34 F 02 533 34 35 contact@zorginspectie.be Naam voorziening: DE DRUIVELAAR Adres: Wingerdstraat 14, 3000 Leuven Tel.: 016/28.47.90 email: rudiger.de.belie@wingerd.info

Nadere informatie

BESLUIT van de VLAAMSE REGERING van 15 SEPTEMBER 1998 betreffende de adviserende beroepscommissie inzake gezins- en welzijnsaangelegenheden

BESLUIT van de VLAAMSE REGERING van 15 SEPTEMBER 1998 betreffende de adviserende beroepscommissie inzake gezins- en welzijnsaangelegenheden BESLUIT van de VLAAMSE REGERING van 15 SEPTEMBER 1998 betreffende de adviserende beroepscommissie inzake gezins- en welzijnsaangelegenheden (B.S. 19.II.1999) Art. 1. HOOFDSTUK I. DEFINITIES Voor de toepassing

Nadere informatie

DIENST VOOR GEZINSZORG EN AANVULLENDE THUISHULP : KRAAMZORG

DIENST VOOR GEZINSZORG EN AANVULLENDE THUISHULP : KRAAMZORG Zorginspectie Koning Albert II-laan 35 bus 31 1030 BRUSSEL T 02 553 34 34 F 02 553 34 35 contact@zorginspectie.be ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

SECTORSPECIFIEKE MINIMALE KWALITEITSEISEN

SECTORSPECIFIEKE MINIMALE KWALITEITSEISEN SECTORSPECIFIEKE MINIMALE KWALITEITSEISEN 1. GEBRUIKERSGERICHTHEID 1.1. Overleg tussen de gebruiker en de voorziening op individueel en collectief vlak 1.1.1 Informatierecht: De voorziening en de gebruiker

Nadere informatie

1. Goedkeuren van de notulen van de openbare zittingen van de OCMW-raad van 18 december 2018 en 2 januari 2019 De OCMW-raad

1. Goedkeuren van de notulen van de openbare zittingen van de OCMW-raad van 18 december 2018 en 2 januari 2019 De OCMW-raad Lijst met ontwerpbesluiten van de OCMW-raad van donderdag 17 januari 2019 OPENBARE ZITTING Bestuur en Beleid Notulen 1. Goedkeuren van de notulen van de openbare zittingen van de OCMW-raad van 18 december

Nadere informatie

26 JUNI Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de huisartsenkringen. BS 17/07/2015 in voege vanaf 1 januari 2015

26 JUNI Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de huisartsenkringen. BS 17/07/2015 in voege vanaf 1 januari 2015 26 JUNI 2015. - Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de huisartsenkringen BS 17/07/2015 in voege vanaf 1 januari 2015 1 HOOFDSTUK 1. - Definities Artikel 1. In dit besluit wordt verstaan onder :

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering van 7 september 2007 tot uitvoering van het decreet van 5 mei 2006 houdende de erkenning van de Vlaamse Gebarentaal

Besluit van de Vlaamse Regering van 7 september 2007 tot uitvoering van het decreet van 5 mei 2006 houdende de erkenning van de Vlaamse Gebarentaal Besluit van de Vlaamse Regering van 7 september 2007 tot uitvoering van het decreet van 5 mei 2006 houdende de erkenning van de Vlaamse Gebarentaal Gecoördineerde versie Gewijzigd bij het besluit van de

Nadere informatie

Aanvraag in het kader van de

Aanvraag in het kader van de Aanvraag in het kader van de U kunt dit aanvraagformulier gebruiken om de terugbetaling aan te vragen van niet-medische kosten of om een vergoeding te verkrijgen indien u thuis door een mantelzorger verzorgd

Nadere informatie

Art. 2. Dit besluit wordt aangehaald als: Handhavingsbesluit Baby s en Peuters van 11 december 2015.

Art. 2. Dit besluit wordt aangehaald als: Handhavingsbesluit Baby s en Peuters van 11 december 2015. 1 Besluit van de Vlaamse Regering van 11 december 2015 (BS 3 februari 2016) houdende de maatregelen in het kader van de handhaving van de voorwaarden voor gezinsopvang en groepsopvang van baby s en peuters

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van bijlage X bij het besluit van de Vlaamse

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 12 maart 2019;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 12 maart 2019; Besluit van de Vlaamse Regering over de ondersteuning van meerderjarige personen met een dubbeldiagnose en tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 12 mei 2017 houdende de methodiek voor

Nadere informatie

Ontwerp van decreet. houdende de stimulering van een inclusief Vlaams ouderenbeleid en de beleidsparticipatie van ouderen

Ontwerp van decreet. houdende de stimulering van een inclusief Vlaams ouderenbeleid en de beleidsparticipatie van ouderen stuk ingediend op 1716 (2011-2012) Nr. 6 28 november 2012 (2012-2013) Ontwerp van decreet houdende de stimulering van een inclusief Vlaams ouderenbeleid en de beleidsparticipatie van ouderen Tekst aangenomen

Nadere informatie

BESLUIT van de VLAAMSE REGERING van 16 juni 1998 tot regeling van de erkenning en de subsidiëring van de centra voor ontwikkelingsstoornissen

BESLUIT van de VLAAMSE REGERING van 16 juni 1998 tot regeling van de erkenning en de subsidiëring van de centra voor ontwikkelingsstoornissen BESLUIT van de VLAAMSE REGERING van 16 juni 1998 tot regeling van de erkenning en de subsidiëring van de centra voor ontwikkelingsstoornissen Publicatie B.S.: 3.10.1998 Err 13.11.1998 Inwerkingtreding:

Nadere informatie