Uitgave van de commissie evangelisatie van de Hersteld Hervormde Kerk voor info:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uitgave van de commissie evangelisatie van de Hersteld Hervormde Kerk voor info: evangelisatie@hersteldhervormdekerk.nl"

Transcriptie

1 Uitgave van de commissie evangelisatie van de Hersteld Hervormde Kerk voor info:

2 Hoe zet je kinderevangelisatie vanuit een gemeente op? Dit is een map met praktische handvaten, dus vrij zakelijk. Maar wat in de eerste plaats en voortdurend nodig is bij het opzetten en het doen van Kinderevangelisatie is het gebed. Het gaat in de eerste plaats om de Heere. Om Zijn opdracht, de uitbreiding van Zijn Koninkrijk, de eer van Zijn Naam. Daarom mogen we ook alle hulp en kracht van Hem verwachten en bidden om de leiding van de Heilige Geest. In deze map zit een voorbeeld van een Plan van aanpak. Dit Plan kun je helemaal aanpassen aan de wensen en de situatie van de eigen gemeente. Onder het kopje startwerkzaamheden staan de volgende stappen, die ook hier al wat overzicht geven: S. Startwerkzaamheden: - Plan van aanpak schrijven en aan kerkenraad/evangelisatiecommissie overhandigen. Eventueel met toelichting. - Uitzoeken welke kerk waar al (kinder)evangelisatiewerk doet. - Uitzoeken of er mogelijkheden zijn voor samenwerking. - Ruimte regelen. - Medewerkers vragen. - (IKEG)methode kopen. - Illustratie/verwerkingsmateriaal kopen en samenstellen. - Liedbundeltje samenstellen. - Knutselmateriaal inkopen. - Folders laten maken. - Liederen op grote vellen (laten) maken. - Spelletjesmap maken. - Wat bordspelen verzamelen. - Folderen. - Uitnodigingen maken en kopiëren voor het straatwerk. Achter het voorbeeld Plan van aanpak staan wat bladen die handig zijn voor in een administratie map. Achterin een paar voorbeelden van foldertjes voor straatwerk. Voor vragen of digitale versies van bladen kunt u een mailtje sturen naar jjdoornenbal@kliksafe.nl of bellen: Misschien wil je een keer meelopen met een bestaande club. Dat kan in Veenendaal. Ook daarvoor kun je de hierboven staande gegevens gebruiken. Bij IKEG zijn korte of wat langere cursussen te volgen ten behoeve van Kinderevangelisatie. Het zijn zeer gedegen cursussen. TIP: NODIG DS MARIUS STORM VAN IKEG EENS UIT VOOR EEN GEMEENTEAVOND OVER KINDEREVANGELISATIE!

3 Plan van Aanpak Kinderevangelisatie (Grijs = voorbeeldtekst) Inhoud: A. Doel B. Begindatum C. Dag en tijd D. Locatie E. Organisatie F. Medewerkers G. Naam van de club H. Werving I. Invulling J. Vertelrooster K. Verwerking L. Liederen M. beloningssysteem N. Materiaal O. Rapportage P. Ouders Q. Doorstroom R. Budget S. Startwerkzaamheden T. Optioneel A. Doel: Als voorbeeld kun je denken aan de volgende onderdelen in dit stukje: - Doel: bijv. o Eer van God en uitbreiding van Zijn Koninkrijk. o Opdracht (Matth. 28:19). o Redding van kinderen. - Doelgroep: bijv. buitenkerkelijke kinderen (+ Kinderen van gemeente(n) alleen als ze buitenkerkelijke kinderen meenemen). - Grondslag:... B. Begindatum: De streefdatum is... C. Dag en tijd:... D. Locatie:.. Probeer een neutrale plaats te vinden. Een zaal van de kerk is een te hoge drempel. Een reformatorische school eigenlijk ook. Denk bijv. aan een buurthuis, een zaaltje onder in een (bejaarden)flat, een peuterspeelzaal o.i.d. Heel mooi is ook een omgebouwde en vrolijk geverfde oude SRV-wagen zoals we in Veenendaal hebben. In de zomer en met droog weer zijn een paar kleden op een grasveld midden tussen de bijv. flats ideaal. Gratis, open, geen drempel, enz.

4 E. Organisatie: Hier kun je bijvoorbeeld de volgende zaken noemen: - Vergaderen met medewerkers ongeveer 4 keer per jaar, 1x vóór het begin van het clubjaar, 1x vóór Kerst, 1x vóór Pasen, 1x bezinning. - Alle bijkomende taken worden verdeeld over de medewerkers. Daarbij wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met interesse en gaven. Bijvoorbeeld: Overzicht over het geheel houden. Roosters maken. Contacten met kerkenraad en evangelisatiecommissie onderhouden. Geregeld een stukje voor de kerkbode schrijven. Het contact met de ouders coördineren. De verjaardagen van de kinderen bij houden en daar aandacht aan geven, bijv. d.m.v. een kaart. De kastruimte in de locatie op orde en op peil houden. De voorraad beloningsmateriaal op peil houden. De uitgaven bij houden. 1 à 2x per jaar een clubkrantje maken. De hoeveelheid wervings- en foldermateriaal op peil houden. - Hoe je de clubtijd gaat indelen. Bijvoorbeeld: Twee à vier medewerkers per clubtijd. Twee voor het eigenlijke club werk en twee om kinderen op te halen en straatwerk te doen (kinderen die buitenspelen uitnodigen). Altijd als er kinderen mee willen eerst aan de ouders toestemming vragen. Degenen die straatwerk hebben gedaan kunnen daarna blijven om te helpen bij het werkje, gesprekjes te voeren en om zo nodig kinderen thuis te brengen. Zijn er weinig kinderen, dan kan er vaak wel één naar huis. - Dit kan in het rooster vormgegeven worden door nummers, bijv.: Nr. C1 is de verteller en degene die de tekst en/of het lied aanleert. Overhoort het geleerde van de vorige keer en houdt de presentielijst bij. Nr. C2 verzorgt de verwerking d.m.v. werkje, quiz, spel o.i.d. en maakt het verslag. Nr. E1 en E2 doen het straatwerk. - Stel dat medewerkers gemiddeld 1x in de drie weken mee doen, dan zijn er dus ongeveer 12 medewerkers nodig. F. Medewerkers: Hier schrijven hoe je medewerkers denkt te werven. En of je de mogelijke kandidaten voordat je hen vraagt eerst ter goedkeuring voor wilt stellen aan de kerkenraad en/of evangelisatiecommissie. En of je bij het werven onderscheid wil maken tussen mensen die alleen clubwerk doen of alleen straatwerk. Namen van mogelijke kandidaten: Zoek zo mogelijk mensen die belijden de Heere Jezus persoonlijk te kennen als hun Borg en Zaligmaker. Hoe kun je anderen de weg wijzen die je zelf niet weet of niet gaat? G. Naam van de club:. H. Werving: Hier kun je schrijven hoe je denkt te gaan werven. Bijvoorbeeld: De belangrijkste manier van werven is de persoonlijke uitnodiging. Dit kan op drie manieren: - Als er door leden van de Evangelisatiecommissie langs de deuren wordt gegaan voor evangelisatie, kunnen zij gericht een uitnodiging geven aan mensen die kinderen hebben. - Het straatwerk tijdens de club. - Kinderen (eventueel van de gemeente) die vriendjes uit de straat uitnodigen.

5 Andere manieren van werving zijn bijv.: - Vlak voordat de club voor het eerst van start gaat uitnodigingsfolders in de wijk rondbrengen. - Als er vanuit de gemeente gefolderd wordt voor volwassenen, een folder voor de Kinderevangelisatie erbij doen. - Een foldertje neerleggen in de wachtkamer van (christelijke) huisartsen/tandartsen. - Folders in buurthuizen. - Toestemming vragen voor een aanplakbiljet, bijv. bij het zwembad, bij supermarkten, bij scholen. - Zo nodig een advertentie of een redactioneel stukje in de Krant. I. Invulling: Bij invulling kun je denken aan bijvoorbeeld het volgende: Duur van de clubtijd (bijv. 1,5 uur). Medewerkers komen een half uur van te voren, lezen en bidden met en voor elkaar en zetten alles klaar. Met de kinderen bidden en zingen en hen een Bijbelgedeelte op allerlei manieren leren en aan het hart leggen: vertellen, tekst/lied aanleren, quiz, platen, werkje. Danken. Verrassing en/of verdiende beloningen. Medewerkers ruimen alles op en danken/bidden met elkaar. Ook kun je nog iets vermelden over beeldmateriaal, bijv.: Om de boodschap goed door te laten dringen is het goed om zo mogelijk ook met beeldmateriaal te werken. Dit beeldmateriaal moet dan wel echt een duidelijk ondersteunende functie hebben. Het Woord moet voorop blijven staan. Mogelijk te gebruiken beeldmateriaal leggen we vooraf ter goedkeuring voor aan de kerkenraadsleden binnen de evangelisatiecommissie. Te denken valt aan: - Platen: bijv. van IKEG of uit de Kijk en Luister Bijbel - Flanelbord en flanelplaten, bijv. van IKEG - Dia s - PowerPoint. - Bij het uitleggen van b.v. woorden of begrippen kunnen ondersteunende gebaren helpen. J. Vertelrooster/methode:... IKEG b.v. (Vanuit de HHK wordt de IKEG methode vanuit HSV naar SV overgezet) K. Verwerking: Hier schrijven waarom er een verwerking is en hoe je dat denkt vorm te geven. Bijvoorbeeld: Het is goed om op welke manier dan ook de vertellingen te verwerken, want: - Het is vaak het onderdeel waar kinderen de volgende keer voor terugkomen. - Het geeft de mogelijkheid om tijdens de verwerking nog wat punten uit de vertelling te herhalen, vragen te stellen en te beantwoorden. - Soms geeft het een opening voor een persoonlijk gesprekje. - Kinderen vertellen tijdens het knutselen uit hun eigen leefwereld, zodat de medewerkers die leren kennen. - Misschien nemen de kinderen iets, bijv. een knutselwerkje, mee naar huis. Mogelijkheden van verwerking: IKEG heeft veel leuke manieren om een quiz te doen. IKEG heeft puzzeltjes bij veel verhalen. Er bestaat van de LWK Ger.Gem. een cd-rom met ongeveer 175 knutselwerkjes bij bijna evenzoveel vertellingen uit de Bijbel. Een map of boek met spel ideeën. Internet: is nog in opbouw. Feedback welkom. En als je zelf leuke werkjes hebt, wil je die misschien wel mailen met foto: jjdoornenbal@kliksafe.nl

6 L. Liederen: Een belangrijk en gevoelig onderdeel. Verwoord dit bijvoorbeeld op de volgende manier: Liederen zijn belangrijk omdat die het juist zijn die een leven lang blijven hangen. Daarom is het ook goed om teksten op melodie aan te leren. Je kunt bijv. uit een aantal bundels een selectie samenstellen van (niet teveel, bijv. 15) eenvoudige Bijbelse liederen, zodat je een bundeltje hebt. Bijvoorbeeld in overleg met de kerkenraadsleden en/of evangelisatiecommissie. - De Psalmen. - Een bundeltje speciaal voor kinderevangelisatie, met een aantal teksten op melodie en wat eenvoudige Bijbelse liederen, uitgegeven door Pro-Musica Deze liederen kun je op grote vellen schrijven die opgehangen kunnen worden. Je kunt ook echte bundeltjes laten drukken of een losbladig systeem maken zodat je af en toe eens kunt wisselen, o.i.d. Het aanleren kan het beste door gebruik te maken van aansprekende manieren. Gebaren zijn een goede ondersteuning. M. Beloningssysteem: Bijvoorbeeld: Dit houdt in dat we d.m.v. kleine beloningen de kinderen stimuleren steeds weer terug te komen. 1. Na iedere clubochtend mag 1 kind een verrassing uitzoeken uit de verrassingsdoos. 2. Een stickertjessysteem: 1 stickertje voor als ze er zijn. 1 extra stickertje als ze de tekst of het versje kennen. Nog een extra stickertje als ze een nieuw vriend(inne)tje meebrengen. Bij elke 20 stickertjes een (meestal kleine) beloning: - Iets uit de verrassingsdoos, werkboekje, kleurboekje, kwartetspel, e.d. maar ook een kinderbijbel en / of echte Bijbel. N. Materiaal: Denk bijvoorbeeld aan: - Wervingsmateriaal: folders, uitdeelboekjes (Ev.Com. HHK), zelfgemaakte en gekopieerde uitnodigingen met puzzeltje o.i.d.om op straat te geven. - Mogelijkheden voor werkmateriaal: (flanel)platen bij de vertelling van bijv. IKEG of uit diverse kinderbijbels en uit de serie Kijk en Luister van uitg. Den Hertog (ook PowerPoint van te maken), maquette van bijv. tabernakel. - Knutselmateriaal. - Mogelijk beloningsmateriaal: Beloningsboekjesboekjes van bijv. Ev.Com. HHK Bijbelse kleurboekjes Bijbel Kinderbijbels Cd s met vertelling of zang: bijv. kinderen zingen voor Kimon, of andere cd s met Bijbelse versjes, vertel-cd s: bijv. Kokkie, Kassie, Verhalen voor Kerst van Frinsel (Best lastig om cd s te vinden met een Bijbelse boodschap, zonder een, voor de doelgroepkinderen, onherkenbaar refo-milieu) Boeken Eenvoudige dagboekjes Dvd s natuur heilige land Verjaardagskalender Bijbels kwartetspel Bijbels memory Speelgoed Kleine verrassingen Enz... - Liedbundeltjes. - Eventueel grote vellen met de liederen erop - Stickertjes - Kleine verrassingen Je kunt hier ook nog vermelden of je werkmateriaal en/of beloningsmateriaal pas gaat gebruiken na overleg met de kerkenraadsleden in de evangelisatiecommissie.

7 O. Rapportage en contacten met kerkenraad/evangelisatie commissie: Bijvoorbeeld: Rapportage is naar 4 kanten toe belangrijk: o Naar elkaar: Belangrijk voor continuïteit en de band met de kinderen. Dit doen we na iedere clubochtend d.m.v. een gestandaardiseerd verslag per . o Naar de evangelisatiecommissie: Belangrijk i.v.m. voorkomen van langs elkaar heen werken. Meest ideaal is als er een lid van de evangelisatiecommissie bij de vergaderingen aanwezig is, bij voorkeur de voorzitter of secretaris of een kerkenraadslid in de commissie. Bovendien het wekelijkse verslag en eventuele vragen doormailen. o Naar de kerkenraad: Dit gaat via de evangelisatiecommissie. o Naar de gemeente toe. Dit kan door middel van stukjes in de kerkbode. Misschien kan er iets met de website van de evangelisatiecommissie. P. Ouders: Of en hoe je ouders denkt te benaderen. Of je samenwerking wilt met andere evangelisatie-activiteiten in de gemeente o.i.d. Q. Doorstroom: B.v. Hoe je om wilt gaan met een eventuele doorstroom naar een tienerclub, of zo mogelijk de meisjes- of jongensclub of zondagsschool o.i.d. Of je uit gaat nodigen voor vakantiebijbelweek, gemeentedag, jeugdzondag, preekbespreking, o.i.d. R. Budget: Doorlopende kosten per jaar: (Hieronder een ruim gerekend voorbeeld) Wervingsmateriaal: Folders uitdeelboekjes HHK zelfgemaakte en gekopieerde uitnodigingen met puzzeltje o.i.d. om op straat te geven. Knutselmateriaal ± 100 euro Beloningsmateriaal: Ligt heel erg aan het aantal kinderen dat komt, en hoe lang ze blijven komen, maar zeg 20 euro per kind per jaar, uitgaande van 5 kinderen 100 euro Stickertjes 15 euro Kleine verrassingen 20 euro Geschenk met Kerst en/of Pasen. Ligt aan het budget wat we per kind krijgen. Zeg 10 euro per kind, 5 kinderen 50 euro Huur gebouw.. Dus lopende kosten met gemiddeld 5 kinderen op de club (hopelijk komen er meer!): ongeveer 300 per jaar + huur gebouw (maar hopelijk dus meer, als er meer dan 5 kinderen komen). Eenmalige startkosten: Beginvoorraad knutselmateriaal (lijmpotten, scharen, stiften, kleurpotloden, e.d.) ± 50,00 euro Methode en rooster van IKEG ± 240 euro Werkmateriaal: o Platen bij de vertelling. Van IKEG ± 250 euro of Kijk- en Luisterbijbel ± 80 euro o Liedbundels? o Grote vellen met de liederen erop. 30 euro zeg zo n 500 à 700 euro extra bij de start. Misschien is er een drukker in de gemeente of kennissen/familie kringen die voor niet al te veel kosten wat papierwerk kan verzorgen, zoals uitnodigingsfolders, liederen op grote vellen papier, liedbundeltjes e.d.?

8 S. Startwerkzaamheden: Kunnen bijvoorbeeld zijn: - Plan van aanpak schrijven en aan kerkenraad/evangelisatiecommissie overhandigen. Eventueel met toelichting. - Uitzoeken welke kerk waar al (kinder)evangelisatiewerk doet. - Uitzoeken of er mogelijkheden zijn voor samenwerking. - Ruimte regelen. - Medewerkers vragen. - (IKEG)methode kopen. - Illustratie/verwerkingsmateriaal kopen en samenstellen. - Liedbundeltje samenstellen. - Knutselmateriaal inkopen. - Folders laten maken. - Eventueel liederen op grote vellen (laten) maken. - Spelletjesmap maken. - Wat bordspelen verzamelen. - Folderen. - Uitnodigingen maken en kopiëren voor het straatwerk. T. Optioneel: De nieuwe club aanmelden bij de gemeente als een soort opvang voor kinderen die dat nodig hebben. Overleg of dat wat medewerking van de gemeente oplevert in de vorm van subsidie of publieke aandacht (werving!). Er zijn ook nog andere onderwerpen mogelijk, zoals b.v. samenwerking met andere kerkelijke gemeenten, het volgen van een (IKEG)cursus, enz. Op de hierna volgende pagina s vind je mogelijke bladen voor in een administratie map.

9 Korte takenlijst clubochtend: (Dit is een voorbeeld en kan geregeld worden zoals je wil) C1 Liederen uitzoeken Beginnen en eindigen met de kinderen Verhaal vertellen Tekst aanleren C2 Alles klaarzetten (in mandjes) voor verwerking Presentielijst bij binnenkomst kinderen invullen Verwerking verzorgen Verrassing regelen (en in overleg met C1 een eventuele beloning regelen) Eindigen met medewerkers Verslagblad invullen en doormailen C1 en/of C2 Onder het werkje: Tekst van vorige keer overhoren Nieuwe adressen noteren Verjaardagsdata noteren E1 Koek + Koffie meenemen voor medewerkers Verslag van vorige keer uitprinten en meenemen. Beginnen met medewerkers met Bijbellezen en gebed E2 Drinken en wat erbij meenemen voor de kinderen E1 en E2 Na gebed medewerkers: de kinderen op halen die anders niet kunnen komen. Tijdens vertellen: de straat op om kinderen te werven (folder, gesprek). Na vertelling: kijken of het nodig is om te helpen met bijv. verwerking. Allemaal Met de kinderen in gesprek gaan.

10 5 jan 12 jan 19 jan 26 jan 2 feb 9 feb 16 feb 23 feb 2 maart 9 maart 16 maart 23 maart 30 maart 6 april 13 april 20 april 27 april 4 mei 11 mei 18 mei 25 mei 1 juni 8 juni Presentielijst 2013

11 Naam: Geboortedatum:

12 Naam: Geboortedatum:

13 Beloningen 12 stickers: Cadeautje uit de verrassingsdoos. 24 stickers: Klein Bijbels cadeautje (andere krat). 36 stickers: Cadeautje uit de verrassingsdoos. 48 stickers: Kinderbijbel. 60 stickers: Cadeautje uit de verrassingsdoos. 72 stickers: Klein Bijbels cadeautje (andere krat). 84 stickers: Cadeautje uit de verrassingsdoos. 96 stickers: CD met Bijbelse versjes. 108 stickers: Cadeautje uit de verrassingsdoos. 120 stickers: Dagboekje of echte Bijbel. 132 stickers: Van voren af aan beginnen en dan bij 168 stickers bijv. een tweede deel van de Kinderbijbel of een vertel-cd o.i.d. Naam Hoeveel stickers Datum Welke beloning Gekregen?

14 Verslag kinderevangelisatie Datum: Aanwezige medewerkers: Hoeveel kinderen waren er: Namen: Hoeveel nieuwe kinderen waren er: Naam en adres: Geboorte- of verjaardagsdatums: Is er iemand die van de club afgaat: Reden: De aangeleerde tekst: Op melodie? Hoe is de tekst uitgelegd? Waarover verteld: Het belangrijkste thema wat we door middel van deze vertelling aan de kinderen over wilden brengen: Nog andere thema s? Welk werkje / welke spelletjes: Hoe ging het praten met de kinderen: Bijzonderheden: Welke liederen gezongen: Nieuw lied aangeleerd: Welk: Welke verrassing uitgedeeld?: Iemand een bepaald aantal stickers(12, 24, 36, enz.): Hoeveel stickers: Bijbehorende beloning gehad? Welke: Hoe ging het straatwerk: Wie heeft dit verslag ingevuld:

15 Verslag straatwerk Datum: Straatwerkers: Welke straten gelopen: Folders verspreid, welke straat: Kinderen aangesproken en/of folder gegeven: Aangebeld bij kinderen die al een tijd niet meer komen: Zo ja bij wie (adres): Kinderen opgehaald: Kinderen thuisgebracht: Zo ja, bij wie en is er een afspraak gemaakt? Bijzonderheden:

16 Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December

17 Contactlijst Grijs gemarkeerd: komen niet meer. Naam Adres Eventueel tel.nr. /

18 Ophaallijst. Naam Adres

19 Overzicht ouderbezoeken. datum Wie Ouders van... Eventuele actiepunten Vervolg

20 Op de volgende pagina s een paar voorbeelden van uitnodigingsfolders voor tijdens het straatwerk.

21

22

23

24 Uitnodiging! Kom je ook op de KiBi-club in de Kinderkaravaan? Elke zaterdagochtend is er club van half 11 tot 12 uur. De Kinderkaravaan staat dan bij het hek van de Beatrixschool, in het Prins Willem Alexander Park. Je hoort een mooie vertelling uit de Bijbel. Daarna gaan we knutselen of spelletjes doen. We vinden het heel gezellig als je komt. Neem ook maar gerust vrienden of vriendinnen mee. Kinderen van 4 tot 12 jaar mogen komen. Het is gratis. Tot ziens! Info: lise@kliksafe.nl Uitnodiging! Kom je ook op de KiBi-club in de Kinderkaravaan? Elke zaterdagochtend is er club van half 11 tot 12 uur. De Kinderkaravaan staat dan bij het hek van de Beatrixschool, in het Prins Willem Alexander Park. Je hoort een mooie vertelling uit de Bijbel. Daarna gaan we knutselen of spelletjes doen. We vinden het heel gezellig als je komt. Neem ook maar gerust vrienden of vriendinnen mee. Kinderen van 4 tot 12 jaar mogen komen. Het is gratis. Tot ziens! Info: lise@kliksafe.nl

informatieboekje zondagsschool God zij met ons

informatieboekje zondagsschool God zij met ons informatieboekje zondagsschool God zij met ons Index Inleiding Doel van de zondagsschool Immanuël Stukje historie Wat doen we zondagmorgen Leiding Materiaal keuze Activiteiten Inleiding Voor u ligt het

Nadere informatie

INFORMATIE OVER HET GEBRUIK VAN KINDERBIJBELS VOOR GEZINNEN MET JONGE KINDEREN

INFORMATIE OVER HET GEBRUIK VAN KINDERBIJBELS VOOR GEZINNEN MET JONGE KINDEREN INFORMATIE OVER HET GEBRUIK VAN KINDERBIJBELS VOOR GEZINNEN MET JONGE KINDEREN OVER KINDERBIJBELS OM TE BEGINNEN Als je een kinder- of jeugdbijbel aan wilt schaffen dan is het heel belangrijk dat je eerst

Nadere informatie

klas gewerkt aan de hand van thema s. Die thema s is in allerlei activiteiten terug te zien.

klas gewerkt aan de hand van thema s. Die thema s is in allerlei activiteiten terug te zien. Welkom Welkom in groep 1van de Willem Teellinckschool. Uw kind zit voor het eerste of tweede jaar op de basisschool. In het begin is het voor kinderen vaak even wennen. Het gaat anders dan op de peuterspeelzaal

Nadere informatie

Kinderevangelisatiemethode. bij. dehand TOERUSTING. deel 1-4

Kinderevangelisatiemethode. bij. dehand TOERUSTING. deel 1-4 Kinderevangelisatiemethode bij dehand TOERUSTING deel 1-4 KINDEREVANGELISATIEMETHODE BIJ DE HAND Toerustingsdeel 1 t/m 4 T01 - De Bijbelse basis T02 - Hoe organiseer ik een kinderclub? T03 - Hoe leid ik

Nadere informatie

Wat is een kerkdienst?

Wat is een kerkdienst? Inhoudsopgave Welkom...3 Wat is een kerkdienst?... 4 Liturgie...5 Schema liturgie... 6 Begrippen... 8 Ruimte voor uw aantekeningen... 9 Contact...10 Routebeschrijving... 11 2 Welkom Allereerst hartelijk

Nadere informatie

Materialen voor Kinderwerkers

Materialen voor Kinderwerkers Materialen voor Kinderwerkers Gereedschapskist voor kinderwerkers In deze boeken (deel 1 en 2) vind je allerlei ideeën en tips voor werkjes, spelletjes, objectlessen en dergelijke. Het is een hulp bij

Nadere informatie

Kerk- en Schooldienst in de Maranathakerk. in samenwerking met de Protestants Christelijke Basisschool Samen op Weg VERWONDERING!

Kerk- en Schooldienst in de Maranathakerk. in samenwerking met de Protestants Christelijke Basisschool Samen op Weg VERWONDERING! Kerk- en Schooldienst in de Maranathakerk in samenwerking met de Protestants Christelijke Basisschool Samen op Weg VERWONDERING! Voorganger: ds. Peter Smilde Pianist en organist: Bas van Viegen Met medewerking

Nadere informatie

Wat er in de Bijbel staat.en andere liederen

Wat er in de Bijbel staat.en andere liederen Wat er in de Bijbel staat.en andere liederen Wat er in de Bijbel staat.en andere liederen Liedbundel voor kinderevangelisatie Melodieën Bijbelteksten en samenstelling liederen: A.M. Brouwer- Karels Harmonisaties:

Nadere informatie

Informatieboekje zondagsschool. God zij met ons

Informatieboekje zondagsschool. God zij met ons Informatieboekje zondagsschool God zij met ons Index Inleiding Doel van de zondagsschool Inleiding Voor u ligt het informatieboekje van zondagsschool Immanuël van de Nederlandse Hervormde Kerk uit het

Nadere informatie

Startpunt. Handleiding voor het bijbelonderwijs op de basisschool. Wat is Startpunt?

Startpunt. Handleiding voor het bijbelonderwijs op de basisschool. Wat is Startpunt? Startpunt Handleiding voor het bijbelonderwijs op de basisschool Wat is Startpunt? Startpunt is een handleiding voor leerkrachten op de basisschool, voortgekomen uit de praktijk van de basisschool. Veel

Nadere informatie

handreiking om de kerkdienst te volgen

handreiking om de kerkdienst te volgen Uitgave: oktober 2006 Evangelisatiecommissie Chr. Geref. Kerk De Zaaier Foto s: Jaco Reijgersberg Als pdf te downloaden van www.cgkdezaaier.nl handreiking om de kerkdienst te volgen Inhoudsopgave Welkom

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

Werkgroep eredienst en liturgie 9 april 2018 Stap 3 concrete aanbevelingen op basis van de uitgangspunten van de Eredienst

Werkgroep eredienst en liturgie 9 april 2018 Stap 3 concrete aanbevelingen op basis van de uitgangspunten van de Eredienst Werkgroep eredienst en liturgie 9 april 2018 Stap 3 concrete aanbevelingen op basis van de uitgangspunten van de Eredienst De opdracht die de werkgroep eredienst en liturgie van de kerkenraad heeft gekregen

Nadere informatie

Tieners, een vergeten groep? Wil van Nus

Tieners, een vergeten groep? Wil van Nus Tieners, een vergeten groep? Wil van Nus Tieners over wie hebben we het eigenlijk? Tieners: - Van Dale: iemand tussen de 10 en 20 jaar - alternatief: puber, jeugdige, bakvis -> Iemand tussen de 10 en 13

Nadere informatie

Oriëntatiecursus 2013 Gereformeerde Gemeente Veenendaal

Oriëntatiecursus 2013 Gereformeerde Gemeente Veenendaal De voorbereidingen 1. Schriftelijke Bijbelcursussen weinig animo; 2. Informatie van Evangelist Baan over de oriëntatiecursus; 3. Gesprek met Kerkenraad om cursus op te starten; 4. Akkoord en dan aan de

Nadere informatie

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS?

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Inhoud WELKE INFORMATIE VIND JE IN DIT BOEKJE? Bladzijde 3 - Waarom een boekje over je buurt? Bladzijde 4 - Ontdek je buurt Bladzijde 6 - Een buurtkaart

Nadere informatie

Hoe maak ik... Naam: Groep:

Hoe maak ik... Naam: Groep: Hoe maak ik... Naam: Groep: Inleiding Een spreekbeurt houden is niet niets! Je moet daar heel wat voor kunnen. Wat dacht je van: Goed kunnen lezen Goed kunnen begrijpen wat je leest Goed dingen kunnen

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

Welkom. in de PKN Gereformeerde Kerk Giessendam-Neder-Hardinxveld

Welkom. in de PKN Gereformeerde Kerk Giessendam-Neder-Hardinxveld Welkom in de PKN Gereformeerde Kerk Giessendam-Neder-Hardinxveld Welkom Welkom in de Gereformeerde Kerk Giessendam-Neder-Hardinxveld, aangesloten bij de Protestantse Kerk in Nederland. Wij zijn één van

Nadere informatie

Zondag 16 februari 2014. Protestantse Gemeente Biddinghuizen THEMA: Ho, stop, help!

Zondag 16 februari 2014. Protestantse Gemeente Biddinghuizen THEMA: Ho, stop, help! Zondag 16 februari 2014 Protestantse Gemeente Biddinghuizen THEMA: Ho, stop, help! Voorganger: ds. Bram Bregman Organist: dhr. Klaas Keimpema Pianist en dirigent schoolkoor: dir. Adriaan Stuij Welkom -

Nadere informatie

Zondag 21 mei kinderdienst. Dominee: ds. Adri van der Wal Organist: Hans van Noord. Thema: Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Zondag 21 mei kinderdienst. Dominee: ds. Adri van der Wal Organist: Hans van Noord. Thema: Ik zie, ik zie wat jij niet ziet Zondag 21 mei 2017 kinderdienst Dominee: ds. Adri van der Wal Organist: Hans van Noord Thema: Ik zie, ik zie wat jij niet ziet INTOCHT Binnenkomst kerkenraad Vóór de dienst, als de dominee al binnen is,

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Agenda 15 t/m 17 juni Kamp groep 8 24 juni Onderbouwdag (groep 1 t/m 4 is vrij) We luisteren naar elkaar.

Agenda 15 t/m 17 juni Kamp groep 8 24 juni Onderbouwdag (groep 1 t/m 4 is vrij) We luisteren naar elkaar. Vrijdag 10 juni 2016 Agenda 15 t/m 17 juni Kamp groep 8 24 juni Onderbouwdag (groep 1 t/m 4 is vrij) Regel van de week: We luisteren naar elkaar. Storing bij het versturen van e-mails Afgelopen week hebben

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht Lees : Mattheüs 18:21-35 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was,heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

THEMALIED 2015 De Bouwplaats tekst en muziek Timo van den Heuvel

THEMALIED 2015 De Bouwplaats tekst en muziek Timo van den Heuvel THEMALIED 2015 De Bouwplaats tekst en muziek Timo van den Heuvel Een architect, krr krr* (potlood slijpen) elektricien, klik klak (schakelaar) een schilder, timmerman, klop klop (hamer) ze bouwen aan een

Nadere informatie

Welkom! Wat fijn dat u bij ons in de kerk bent! Met dit kleine boekje willen we u graag vertellen wie we zijn, hoe we dingen doen en wat ons drijft.

Welkom! Wat fijn dat u bij ons in de kerk bent! Met dit kleine boekje willen we u graag vertellen wie we zijn, hoe we dingen doen en wat ons drijft. Van harte welkom! Welkom! Welkom! Wat fijn dat u bij ons in de kerk bent! Met dit kleine boekje willen we u graag vertellen wie we zijn, hoe we dingen doen en wat ons drijft. U bent te gast in de Hervormde

Nadere informatie

Alle kinderen gaan in de kring zitten. Mocht het afscheid nemen problemen opleveren neem dan even contact op met de groepsleerkracht.

Alle kinderen gaan in de kring zitten. Mocht het afscheid nemen problemen opleveren neem dan even contact op met de groepsleerkracht. Een dag bij de kleuters op De Bangert (bijlage bij de schoolgids) De schooltijden voor de kleutergroepen zijn als volgt: s morgens 8.30 uur 11.45 uur s middags 13.00 uur 15.15 uur Woensdag 8.30 uur 12.00

Nadere informatie

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen vandaag wil ik dit gebod toepassen op het geloofsgesprek onderwerp van de gemeenteavond komende week onze overtuiging is dat zulke gesprekken hard nodig zijn voor de opbouw van onze gemeente tegelijk is

Nadere informatie

Wat is de identiteit voor de schoolraad van de PBS?

Wat is de identiteit voor de schoolraad van de PBS? Wat is de identiteit voor de schoolraad van de PBS? 1. Levensbeschouwelijke (religieuze) identiteit : Over het algemeen geldt dat een ieder van het team zich achter de levensbeschouwelijke identiteit die

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrienden & Relaties

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrienden & Relaties MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Vrienden & Relaties s Avonds en in het weekend zit ik vaak alleen thuis. Ik bel dan wel eens met mijn vrienden, maar ze bellen me nooit terug. Ik heb verkering,

Nadere informatie

WERVEN VAN VRIJWILLIGERS

WERVEN VAN VRIJWILLIGERS WERVEN VAN VRIJWILLIGERS Situering In vele kerken en andere organisaties is men steeds weer op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Zeker bij de kerken treedt de vergrijzing van de vrijwilligers sterk in. Het

Nadere informatie

De organisatie van een dreumesdienst

De organisatie van een dreumesdienst De organisatie van een dreumesdienst Leeftijd: leiding Soort bijeenkomst: Soort werkvorm: heel programma Thema: Tijdsduur: 130 min voorbereiding, viering zelf 30 min min. Stappenplan De organisatie van

Nadere informatie

Kom in actie! voor kinderen in Albanië

Kom in actie! voor kinderen in Albanië Kom in actie! voor kinderen in Albanië Voor alle kinderen in Albanië een! Ben je tussen de 10 en 13 jaar? Doe dan mee met onze actie! Stichting Antwoord wil graag dat iedereen weet dat de Here Jezus van

Nadere informatie

Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub

Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub Leeftijd: 12-16 jaar Tijdsduur: 1 uur Doelen - De jongeren denken na over de betekenis van de muur tussen Israël en de Palestijnse gebieden in het dagelijks

Nadere informatie

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn?

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn? Voor 16 jaar en ouder! Zondag 24 Zondag 24 gaat over de goede werken. Zondag 24 vraag en antwoord 62, 63 en 64. Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk

Nadere informatie

Johannes 14:1-3 en 28 - Hemelvaart: op weg naar thuis

Johannes 14:1-3 en 28 - Hemelvaart: op weg naar thuis Johannes 14:1-3 en 28 - Hemelvaart: op weg naar thuis Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

HOE ORGANISEER IK EEN PRAYER NIGHT?

HOE ORGANISEER IK EEN PRAYER NIGHT? HOE ORGANISEER IK EEN PRAYER NIGHT? Handboek 2012 voor het organiseren van een lokale Prayer Night. Uitgave van de Evangelische Alliantie. Inhoud Inleiding Waar moet ik beginnen? Met wie ga ik dit regelen?

Nadere informatie

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand.

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

Voor het eerst naar school

Voor het eerst naar school Voor het eerst naar school Welkom op De Wonderboom Uw kind gaat binnenkort voor het eerst naar school. We wensen jullie een fijne tijd toe op De Wonderboom. Dit boekje informeert over verschillende zaken

Nadere informatie

UW STEUN BIJ HET EVANGELISATIEWERK

UW STEUN BIJ HET EVANGELISATIEWERK UW STEUN BIJ HET EVANGELISATIEWERK Commissie evangelisatie Vendelier 51-D 3905 PC VEENENDAAL Telefoon (0318) 505541 Website www.evangelisatiehhk.nl Email evangelisatie@hersteldhervormdekerk.nl TOELICHTING

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

De spreekbeurt. In welke groepen wordt een spreekbeurt gehouden? De spreekbeurt wordt gehouden in de groepen 5 t/m 8.

De spreekbeurt. In welke groepen wordt een spreekbeurt gehouden? De spreekbeurt wordt gehouden in de groepen 5 t/m 8. De spreekbeurt mei 2011. Wat is een spreekbeurt? Onder een spreekbeurt verstaan we een vertelbeurt voor de klas. De leerling leert in het openbaar voor een groep te durven spreken over een bepaald onderwerp.

Nadere informatie

Petrus Zet je voet maar op het water

Petrus Zet je voet maar op het water Thuisboekje Kerk-School-Gezin Themaweek 25-31 januari 2016 Petrus Zet je voet maar op het water Beste kinderen en ouders/ verzorgers, In de week van 25 tot 31 januari is er op alle christelijke scholen

Nadere informatie

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang!

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Liturgie Zingen: -Opwekking 654 Dank U voor deze nieuwe dag -Zoek eerst het Koninkrijk van God -Weet je waar het hemels koninkrijk op lijkt (Elly en

Nadere informatie

Welkom Visie De kleuterklas

Welkom Visie  De kleuterklas Welkom Welkom in groep 1van de Willem Teellinckschool. Uw kind zit voor het eerste of tweede jaar op de basisschool. In het begin is het voor kinderen vaak even wennen. Het gaat anders dan op de peuterspeelzaal

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

Hartelijk welkom in de kerk! Thema 3 Genade, fundament om op te leven

Hartelijk welkom in de kerk! Thema 3 Genade, fundament om op te leven Hartelijk welkom in de kerk! Thema 3 Genade, fundament om op te leven Mededelingen Wilt u aub uw mobiele telefoons uitzetten i.v.m. storing van de beeldopnames? Lied van de week Opwekking 412 Kom tot Mij

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Moeilijke kindervragen

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Moeilijke kindervragen DOELSTELLINGEN De ouders hebben ervaren dat hun kind niet het enige is dat moeilijke vragen stelt en dat zij elkaar kunnen ondersteunen in de omgang hiermee. De ouders kunnen met hun kind in gesprek gaan

Nadere informatie

Welkom Visie De kleuterklas

Welkom Visie De kleuterklas Welkom Welkom in groep 1van de Willem Teellinckschool. Uw kind zit voor het eerste of tweede jaar op de basisschool. In het begin is het voor kinderen vaak even wennen. Het gaat anders dan op de peuterspeelzaal

Nadere informatie

Geestelijk Klimaat onze identiteit. Pagina 1

Geestelijk Klimaat onze identiteit. Pagina 1 Geestelijk Klimaat onze identiteit Pagina 1 Adresgegevens Stichting Hervormde Scholen De Drieslag Lange Voren 88 3773 AS Barneveld Contactgegevens Dhr. A. van den Berkt (Algemeen Directeur) Telefoon: 0342-478243

Nadere informatie

KERKBLAD HERVORMD DOORNSPIJK Zondag 1 juli 2018

KERKBLAD HERVORMD DOORNSPIJK Zondag 1 juli 2018 KERKBLAD HERVORMD DOORNSPIJK Zondag 1 juli 2018 09.00 uur: dr. C.A. van der Sluijs 13.15 uur: ds. G.H. Molenaar Ps. 146: 1 (voorzang) Ps. 121: 4 (voorzang) Ps. 36: 2 en 3 Ps. 119: 53 Ps. 87: 1 Ps. 95:

Nadere informatie

Het koninkrijk van God vlakbij

Het koninkrijk van God vlakbij Het koninkrijk van God vlakbij Dit werkboek is van : Cellessen voor kinderen van 8-12 jaar Serie lessen voor kleine groepen; leeftijd 8-12 jaar Lessen zijn geschreven op basis van het boek Natuurlijk BOVENnatuurlijk

Nadere informatie

In gesprek met God. In gesprek met God. In gesprek met God. m n. Marlies Medema & Agnes Huizenga

In gesprek met God. In gesprek met God. In gesprek met God. m n. Marlies Medema & Agnes Huizenga Voelt bidden voor jou soms als het doen van een lange reeks verzoekjes aan God? Mis je inspiratie om met God in gesprek te gaan? Dit werkboekje geeft je handvatten om je gesprekken met God eens over een

Nadere informatie

vantevoren : Ieder neemt mee: bijbel, pen en notitieblok, programma uur uur.

vantevoren : Ieder neemt mee: bijbel, pen en notitieblok, programma uur uur. GA MET GOD WEEK 1 vantevoren : Ieder neemt mee: bijbel, pen en notitieblok, programma 20.00 uur - 20. 45uur. HFD 1 Routeverkenning 2015uur: lied opwekking 687 Heer wijs mij uw weg 2025uur: TERUGBLIK -

Nadere informatie

De olifant die woord hield

De olifant die woord hield De olifant die woord hield Een voorstelling van verhalenverteller Peter Faber www.peterfaber.eu Inleiding Aan het eind van haar leven las Annie MG Schmidt al haar sprookjes nog eens door. Genadeloos streepte

Nadere informatie

SAMEN DELEN. een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie

SAMEN DELEN. een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie SAMEN DELEN een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie INHOUD LESBRIEF 1. Introductie 2. De SAMEN DELEN Lesinhoud 3. De SAMEN DELEN Quizzz 4. Het SAMEN DELEN Diploma 5. De SAMEN DELEN Activiteiten

Nadere informatie

Kinder Woord Dienst van Oase. Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel!

Kinder Woord Dienst van Oase. Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Openingsgebed Met mijn handen samen en mijn ogen dicht, kom ik met U praten, Vader

Nadere informatie

explore the big questions of life Een introductie

explore the big questions of life Een introductie explore the big questions of life Een introductie www.youthalpha.nl Youth Alpha is een programma van Youth for Christ Nederland en stichting Alpha-cursus Nederland. 2 Youth for Christ Nederland www.yfc.nl

Nadere informatie

Wat is de grondslag van de school? Met het plaatsen van uw handtekening stemt u in met de grondslag van de school, maar wat betekent dat nu eigenlijk?

Wat is de grondslag van de school? Met het plaatsen van uw handtekening stemt u in met de grondslag van de school, maar wat betekent dat nu eigenlijk? Geachte ouders, Voor u ligt het aanmeldingsformulier van de Triangel. De Triangel is een hervormde basisschool. We werken dagelijks aan kwalitatief goed christelijk onderwijs, vanuit onze eigen identiteit.

Nadere informatie

Petrus Zet je voet maar op het water

Petrus Zet je voet maar op het water Gezinsboekje Met Bijbelleesrooster Kerk- School- Gezin Themaweek 25-31 januari 2016 Petrus Zet je voet maar op het water Beste kinderen en ouders/ verzorgers, In de week van 25 tot 31 januari is er op

Nadere informatie

Jongeren verwoorden waar zij aan vast zitten en wat een hindernis kan zijn in hun relatie met God.

Jongeren verwoorden waar zij aan vast zitten en wat een hindernis kan zijn in hun relatie met God. THEMA Vrijheid LEERDOEL Jongeren ontdekken dat Jezus hen vrijheid geeft. GROEPSDOEL Jongeren verwoorden waar zij aan vast zitten en wat een hindernis kan zijn in hun relatie met God. SLEUTELBIJBELTEKSTEN

Nadere informatie

Nieuws uit groep 4 december 2014

Nieuws uit groep 4 december 2014 De tweede periode van dit schooljaar zit erop. Ook in deze periode hebben we weer veel geleerd en gedaan. We hebben genoten van de lessen rondom herfst, de spannende tijd van Sinterklaas en een fijne,

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Goede buren. Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam

Goede buren. Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam Goede buren Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam Voorganger: ds. Joke van der Neut Organist: Alex Hommel Orgelspel Welkom door ouderling van dienst Jan

Nadere informatie

Groeten van de leerkrachten van groep 1/ 2. Marjo Duijvesteijn, Jolanda van Blitterswijk, Joke Groot, Trudy Persoon,

Groeten van de leerkrachten van groep 1/ 2. Marjo Duijvesteijn, Jolanda van Blitterswijk, Joke Groot, Trudy Persoon, Informatiefolder van groep 1/2 Welkom in groep 1/2 van de Joannesschool. Wij hopen er samen met uw zoon of dochter een fijne schooltijd van te maken. Via deze informatiefolder willen wij u van een aantal

Nadere informatie

Protestantse gemeente te Hoek. Zondagsbrief Zondag 15 juli 2018 Kleur: groen

Protestantse gemeente te Hoek. Zondagsbrief Zondag 15 juli 2018 Kleur: groen Protestantse gemeente te Hoek Zondagsbrief Zondag 15 juli 2018 Kleur: groen Ouderling van dienst: Organist: Koster: Video wall: Crèche: ds. Joshi van Veen uit Elspeet Henk Siersema Akko de Feijter Sjaak

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Rotterdams Ambassadrices Netwerk

Rotterdams Ambassadrices Netwerk De ambassadrice als werver van inburgeraars 1. Inleiding; eigen ervaringen 2 A. Wat is werven 2 B. Het belang van werven 2 C. Verwachtingen 3 D. Rollenspel 4 E. Opdracht 4 2. Voortraject: 4 A. Doel 4 B.

Nadere informatie

SPERANTA. Gods Weg is volmaakt! BID...

SPERANTA. Gods Weg is volmaakt! BID... SPERANTA JULI 2013 2 Gods Weg is volmaakt! 22009 DANK GOD... Eén van de aangeleerde Bijbelteksten met het thema Mozes was uit 2 Samuël 22:31 Căile lui Dumnezeu sunt desăvârșite. Gods weg is volmaakt. God

Nadere informatie

Handleiding bij de Opstaplessen

Handleiding bij de Opstaplessen Handleiding bij de Opstaplessen Op dit voorblad staan alle programmagegevens op een rij. Hierdoor kun je in één oogopslag zien wat er nodig is voor het programma en hoe het in de reeks past. Handig voor

Nadere informatie

HARTELIJK WELKOM IN DE PETRAKERK

HARTELIJK WELKOM IN DE PETRAKERK zondagsbrief 6 september 2015 HARTELIJK WELKOM IN DE PETRAKERK 12 e Zondag van de Zomer Kleur: groen De kleur groen drukt nieuw leven, hoop, toekomst en groeikracht uit. Voorganger: Organist: Da. Geke

Nadere informatie

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4).

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4). BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 4 Les 4 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 1) De ongelovige

Nadere informatie

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14 Dordtse Leerregels Hoofdstuk 3 en 4 Artikel 12 t/m 14 Werkboek 10 Dordtse Leerregels hoofdstuk 3 en 4 artikel 12 t/m 14 Boven artikel 12 t/m 14 schrijven we : wedergeboorte en geloof In dit werkboek gaat

Nadere informatie

concept versie april 2011 Thuis in Gods huis Waar ouderen, kinderen en jongeren elkaar ontmoeten BELEIDSPLAN JEUGDWERK WIJKGEMEENTE 2&3

concept versie april 2011 Thuis in Gods huis Waar ouderen, kinderen en jongeren elkaar ontmoeten BELEIDSPLAN JEUGDWERK WIJKGEMEENTE 2&3 Thuis in Gods huis Waar ouderen, kinderen en jongeren elkaar ontmoeten BELEIDSPLAN JEUGDWERK WIJKGEMEENTE 2&3 1 Opgesteld door: wijkplatform wijk 2&3 voor de periode 2011-2014 INLEIDING 'Laat de kinderen

Nadere informatie

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014 LERAREN HANDBOEK 1e Editie, 2014 1. Je eerste Workshop Om te beginnen In dit Leraren Handboek vind je een paar tips en tricks die je kunnen helpen bij het voorbereiden van je workshop. Als je nog nooit

Nadere informatie

BIJLAGE 7 BIDDEN EN VASTEN BIDDEN GEBEDSIDEEËN

BIJLAGE 7 BIDDEN EN VASTEN BIDDEN GEBEDSIDEEËN BIJLAGE 7 BIDDEN EN VASTEN BIDDEN Communicatie is essentieel om te groeien in relaties. Als je een diepere relatie wilt opbouwen met God, moet je met Hem communiceren. God praat met ons door de Bijbel,

Nadere informatie

Op de vlucht. Lesprogramma. Voor kinderen van 8-12 jaar. Logo Share tech mono. Pay off Exo 2.0 Regular

Op de vlucht. Lesprogramma. Voor kinderen van 8-12 jaar. Logo Share tech mono. Pay off Exo 2.0 Regular Lesprogramma Voor kinderen van 8-12 jaar Op de vlucht Stichting Gave Marie Curiestraat 35, 3846 BW Harderwijk 0341 460328 servicedesk@gave.nl www.gave.nl Beste kinderwerker, Het dode jongetje op het strand.

Nadere informatie

Voor alle data geldt: Deo Volente (zo de Heere wil en wij leven) 30 november 2015 Beste ouders / verzorgers,

Voor alle data geldt: Deo Volente (zo de Heere wil en wij leven) 30 november 2015 Beste ouders / verzorgers, Nieuwsbrief 1 / 2 Deze week: Bijbelse geschiedenis Bij het thema Letters en cijfers Afscheid Juf Jansen Activiteit en gezelligheid Speelgoedmiddag Bijlage: Kerstliederen Voor alle data geldt: Deo Volente

Nadere informatie

Jeremia 1: Vertel het door!

Jeremia 1: Vertel het door! Jeremia 1:4-19 - Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Jeremia 1:4-19 Vertel het door!

Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

Het lied dat je raakt

Het lied dat je raakt Geloofsontmoetingen Gemeente kring Vergader opening Regio ontmoeting Thema Het lied dat je raakt Concept 0.9 (12 maart 2015) Bond van Vrije Evangelische Gemeenten in Nederland Voorwoord Sinds een paar

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Het project. 2. Misdienen. 3. Goed doel. 4. Verhindering. 5. Taak van de ouders. 6. Ouderavond. 7. Kerkversiering en fotograaf

Inhoudsopgave. 1. Het project. 2. Misdienen. 3. Goed doel. 4. Verhindering. 5. Taak van de ouders. 6. Ouderavond. 7. Kerkversiering en fotograaf EERSTE HEILIGE COMMUNIE 2015-2016 Inhoudsopgave 1. Het project 2. Misdienen 3. Goed doel 4. Verhindering 5. Taak van de ouders 6. Ouderavond 7. Kerkversiering en fotograaf 8. Financiële bijdrage 9. Aanmelden

Nadere informatie

DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN

DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN AVONDMAAL VIEREN Het Avondmaal is meer dan zomaar een maaltijd. Om dat te begrijpen, is dit boekje gemaakt. Vooral is daarbij gedacht aan de kinderen, omdat zij met

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Opa, wie is God? Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 0-8 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Opa, wie is God? Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 0-8 jaar DOELSTELLINGEN Grootouders wisselen ervaringen uit over geloofsopvoeding en kleinkinderen. Grootouders helpen elkaar op weg met tips en adviezen over geloofsopvoeding en kleinkinderen. Grootouders zijn

Nadere informatie

Sociaal netwerk. Handleiding voor begeleiders

Sociaal netwerk. Handleiding voor begeleiders Sociaal netwerk Handleiding voor begeleiders Algemene tips voor begeleider Het beste uit jezelf! Philadelphia vindt het belangrijk dat cliënten zich net als ieder ander mens kunnen ontwikkelen. Hierbij

Nadere informatie

Jaarthema NGK Dalfsen

Jaarthema NGK Dalfsen Jaarthema NGK Dalfsen Seizoen 2015-2016 Breng ons samen Verbonden van hart tot hart Aanvaard elkaar daarom ter ere van God, zoals Christus u heeft aanvaard Romeinen 15 vers 7 Jaarthema 2015-2016: Leven

Nadere informatie

HANDLEIDING November 2004. Dit werkboek is van:

HANDLEIDING November 2004. Dit werkboek is van: HANDLEIDING November 2004 Dit werkboek is van: TIPS VOOR HET GEBRUIK VAN DEZE STUDIES Deze studies zijn geschreven met het doel kinderen meer inzicht te geven in bepaalde Bijbelse thema s. Zij zijn oorspronkelijk

Nadere informatie

Implementatievoorstel vanuit commissie Kind & Eredienst. Kerkenraad van de Hervormde Morgenstergemeente te Zoetermeer

Implementatievoorstel vanuit commissie Kind & Eredienst. Kerkenraad van de Hervormde Morgenstergemeente te Zoetermeer Een vader van vier kinderen zei: "De preek moet zo zijn dat een 7-jarige het kan begrijpen en een 70-jarige er wat aan heeft" Citaat: Pio A.J. Hagedoorn Zoetermeer, 12/04/2016 Betreft: Aan: Implementatievoorstel

Nadere informatie

Kerk: Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 9.30 uur Organist: Wim Pardoen Voorganger: ds. Kees Benard

Kerk: Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 9.30 uur Organist: Wim Pardoen Voorganger: ds. Kees Benard Orde van dienst voor zondag 19 april 2015, 3 e zondag van Pasen - schoolkerkdienst Ik zie het wel Met medewerking van de Regenboogschool en ouders en kinderen van de Heideparkschool Kerk: Brugkerk, Kroonplein

Nadere informatie

God bestaat en Hij is belangrijk We hebben God nodig in ons leven Jezus: Zijn leven Jezus: Zijn dood Jezus: Zijn opstanding De Heilige Geest

God bestaat en Hij is belangrijk We hebben God nodig in ons leven Jezus: Zijn leven Jezus: Zijn dood Jezus: Zijn opstanding De Heilige Geest Basiscursus Christelijk geloof Module 1 Les 1: Les 2: Les 3: Les 4: Les 5: Les 6: Les 7: Les 8: God bestaat en Hij is belangrijk We hebben God nodig in ons leven Jezus: Zijn leven Jezus: Zijn dood Jezus:

Nadere informatie

ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND. Leeftijd 0 tot 4 jaar

ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND. Leeftijd 0 tot 4 jaar ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND Leeftijd 0 tot 4 jaar Het leren praten van uw kind gaat vaak bijna vanzelf. Toch is er heel wat voor nodig voordat uw kind goed praat. Soms gaat het niet zo vlot met

Nadere informatie

Een heel bijzonder huis

Een heel bijzonder huis Een heel bijzonder huis Kerk van de Gereformeerde Gemeenten in Aagtekerke Wil je eens kijken in een heel bijzonder huis? Vooral op zondag komen er veel mensen in. Weet je al welk huis het is? Een kerk!

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2015

Nieuwsbrief september 2015 Nieuwsbrief september 2015 Dit is de nieuwsbrief van Praktijk de Regenboog. Via regelmatige nieuwsbrieven willen wij u als ouder, collega of andere geïnteresseerde op de hoogte houden van het laatste nieuws.

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Kindvriendelijke liturgie 20 september 2009. Begin schooljaar Boekentassenwijding

Kindvriendelijke liturgie 20 september 2009. Begin schooljaar Boekentassenwijding Kindvriendelijke liturgie 20 september 2009 Begin schooljaar Boekentassenwijding alle kinderen mogen hun boekentas meebrengen kinderen met boekentas in de intredeprocessie ze zetten die vooraan in de kerk

Nadere informatie

Deze handleiding is ontwikkeld om je te helpen je Alpha zo bekend mogelijk te maken in je dorp, stad of regio. Daar hebben we mooie

Deze handleiding is ontwikkeld om je te helpen je Alpha zo bekend mogelijk te maken in je dorp, stad of regio. Daar hebben we mooie Deze handleiding is ontwikkeld om je te helpen je Alpha zo bekend mogelijk te maken in je dorp, stad of regio. Daar hebben we mooie promotiematerialen voor ontwikkeld. De hoofdpersoon in deze eerste! internationale

Nadere informatie