Implementatievoorstel vanuit commissie Kind & Eredienst. Kerkenraad van de Hervormde Morgenstergemeente te Zoetermeer

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Implementatievoorstel vanuit commissie Kind & Eredienst. Kerkenraad van de Hervormde Morgenstergemeente te Zoetermeer"

Transcriptie

1 Een vader van vier kinderen zei: "De preek moet zo zijn dat een 7-jarige het kan begrijpen en een 70-jarige er wat aan heeft" Citaat: Pio A.J. Hagedoorn Zoetermeer, 12/04/2016 Betreft: Aan: Implementatievoorstel vanuit commissie Kind & Eredienst Kerkenraad van de Hervormde Morgenstergemeente te Zoetermeer Inleiding De commissie Kind & Eredienst stelt naar aanleiding van de overgenomen adviezen door de Kerkenraad een aantal implementatievoorstellen op. Deze volgen hierna en zullen in de Kerkenraadsvergadering d.d ter besluitvorming worden ingebracht. 1. Implementatie Voorbereiding op de eredienst a) De kinderoppas wordt gesplitst in drie groepen. Een aparte groep voor kinderen van 0 18 maanden (oppas en verzorging), een groep voor kinderen van 18 maanden 3 jaar (oppas en beperkte vorm van Bijbelverhaal/ liederen) en een groep voor kinderen van 3 5 jaar (het is uiteraard aan de ouders om te bepalen wanneer hun kind waar aan toe is). Aan de oppas voor de derde groep wordt een meer inhoudelijke invulling gegeven aan de hand van de HGJB-methode OpStap. Onderdeel daarvan is ook dat regelmatig aandacht wordt besteed aan de verschillende aspecten van de Eredienst. De kinderen van 3 5 jaar worden bij de start van de collecte naar achteren gebracht en opgevangen door de Kinderoppas. De groepsgrootte wordt in samenspraak met oppascommissie nader ingevuld. Eerste gedachte is om er eerder 2 dan 3 groepen van te maken. Dit om te voorkomen dat er hele kleine groepjes ontstaan. Invulling, ruimte en benodigde leiding wordt verder uitgewerkt. Actie: Jan Willem neemt contact op met Saskia Bregman, Cora van Daalen en Annemarie Qualm inzake de uitwerking. Dit ten behoeve van draagvlak en medewerking van direct betrokkenen voor dit voorstel. Actie: Aganneke en Mariska verzorgen de verdere besluitvorming. Zodra het is uitgewerkt wordt het direct na de zomervakantie ingevuld. Tevens wordt afgestemd hoe de kinderen van 3 5 jaar te betrekken bij de doopdiensten (zie 2j).

2 b) Er worden bewust mogelijkheden gecreëerd om jongere kinderen (vanaf ca. 3 jaar) regelmatig (delen van) de eredienst mee te maken. Dit doen we in de middagdiensten van bid- en dankdag, maar ook wordt komend kwartaal nader onderzocht of en hoe deze jonge kinderen bij bijzondere diensten (we denken aan doopdiensten en/of diensten op kerkelijke feestdagen) gedeeltelijk aanwezig kunnen zijn. Zie 2h c) De 4 e verjaardag van ieder kind wordt gemarkeerd als moment waarop kinderen worden uitgenodigd om regelmatig de eredienst bij te wonen. Ook worden ze dan uitgenodigd voor de zondagsschool. We doen dit door het sturen van een brief met een felicitatie en uitnodiging en geven daarbij een boekje cadeau waarin de verschillende aspecten van de eredienst worden uitgelegd (bijvoorbeeld: Samen in de kerk; liturgie voor kinderen uitgelegd van Anje de Heer De Jong). De 4 e verjaardag van een kind is aanleiding voor de wijkouderling om een bezoek te brengen en het kind persoonlijk uit te nodigen. Actie: Hanneke zal dit punt verder uitwerken. Ingangsdatum uiterlijk direct na de zomervakantie. d) Er worden praktische tips over de voorbereiding van de eredienst in het gezin met ouders gecommuniceerd. De manier waarop wordt nader uitgewerkt. Tijdens de te plannen gemeenteavond wordt een stelling besproken met betrekking tot de invulling van dit punt. Dit ten behoeve van draagvlak. De werkgroep zal voorbeelden aandragen. Actie: Commissie Kind & Eredienst e) Onderzocht wordt de mogelijkheid om de begintijd van de middag/ avonddienst beter af te stemmen op gezinnen met jonge kinderen. Mogelijke combinatie van zomer- en wintertijd is een optie. De aanvangstijd wordt in het Moderamen nader besproken (advies van de commissie om dit specifieke onderwerp tijdens de gemeenteavond in te brengen). Actie: Aganneke, Hans en Leo doen tekstvoorstel dit voorstel wordt aan het Moderamen voorgelegd.

3 2. Implementatie Tijdens de eredienst a) Jaarlijks wordt in een aantal diensten een aspect van de liturgie kort uitgelegd voor de kinderen (votum/groet, bidden, zingen, offeren, preken, dopen, avondmaal vieren, danken, zegenen e.d.). Actie: Ds. Van den Berg komt met een voorstel hoe dit praktisch in te vullen. Ingangsdatum direct na de zomervakantie. b) Aan het begin van de dienst of voorafgaand aan het zingen van de verschillende psalmen wordt een korte toelichting gegeven op de psalmen. Waarom zingen we deze specifieke psalmen in deze dienst en wat staat er in de psalmen? Moeilijke woorden uit de psalmen worden kort uitgelegd. c) De predikanten spannen zich in om op de een of andere manier de kern van de preek over te brengen op de kinderen. Het kan door een kort kinderpreekje vooraf, voorbeelden in de preek, dingen om te laten zien etc. Nadere uitwerking volgt. d) In iedere dienst wordt in het gebed stilgestaan bij de kinderen van de gemeente. Dit kan gaan over de verschillende activiteiten in de gemeente, zorgen of blijdschap over een specifiek kind of meer algemene kinderzorgen/vreugden. e) Tenminste een keer per jaar wordt in een dienst ter voorbereiding op een speciale dienst (Heilig Avondmaal, Dopen, Belijdenis van het Geloof e.d.) speciaal voor de kinderen uitgelegd wat deze dienst betekent, waarom we het doen, hoe we het doen etc. Actie: Ds. Van den Berg (eventueel in samenspraak met commissie/gemeentelid) komt met een voorstel hoe dit praktisch in te vullen. Ingangsdatum direct na de zomervakantie. f) (Gast)predikanten ontvangen een standaardmail met praktische informatie over de dienst. In deze mail wordt expliciet aangegeven dat we een kinderrijke gemeente zijn en wordt de predikant expliciet verzocht hier rekening mee te houden c.q. aandacht aan te besteden. Daarbij worden concrete handvatten gegeven. Twee leden van de commissie zullen in samenspraak met de Scriba een voorstel uitwerken en deze ter bespreking voorleggen aan ds. Van den Berg. Actie: Leo & Hans. Ingangsdatum direct na de zomervakantie

4 g) Bij speciale themadiensten, zoals Pasen, Pinksteren, Hemelvaart, Kerst, Opening- sluiting winterwerk, bid- dankdag (zie 3a) wordt een aanvangslied gezongen uit het boekje Op Toon Hoogte (voor Votum en groet). Voorafgaand aan deze diensten stemt de organist zijn orgelspel af op de kinderen. Actie: Mariska doet een voorstel aan de Scriba. Hierbij wordt afgestemd met het Themalied van de HGJB/ KWS. Mariska stemt dit af met directeur van de KWS. Actie: Hans brengt dit in bij Pieter Sonneveld. Ingangsdatum direct na de zomervakantie. Actie: Sluiting Winterwerk is nu geen standaard themadienst. Jan Willem bespreekt dit met de HGJB. h) De middagdiensten op Bid- en dankdag staan met name in het teken van kinderen. Voorbeelden zijn: Een kind dat de schriftlezing doet, collecteren door kinderen, door predikant wet in kindertaal, (kinder)liederen en mogelijk kortere diensten. Actie: Ds. Van den Berg werkt dit onderdeel verder uit met Aganneke. Het voorstel om kinderen te laten collecteren (i.p.v. de bussen) wordt vanuit de diaconie verder uitgewerkt. i) Herzien van de Kerkboekjes, zie website Voor een heel jaar worden de boekjes voorbereid Actie: Hans. Ingangsdatum direct na de zomervakantie. j) Kinderen meer betrekken bij doopdiensten. Mogelijke invulling door de kinderen naar voren te halen en op de voorste banken te laten zitten. Aandachtspunt voor tijdens de Eredienst zijn de 3 4 jarigen die in crèche aanwezig zijn. Voorstel: Tijdens de doopdienst komen deze met oppas naar boven. De voorste banken zijn gereserveerd voor deze kinderen én overige kinderen vanuit de kerk. Er wordt dus niet met z n allen om het doopvont gestaan maar in de voorste banken gezeten. Dominee spreekt kinderen kort toe en geeft een opdracht voor in crèche. Na afloop van de doop en het gebed gaan de kinderen met oppas weer terug naar de crèche. De overige kinderen vanuit de kerk kunnen gelijk aansluiten. Actie: Jan Willem stemt af met oppascommissie. Actie: Hans sluit met Pieter Sonneveld kort voor de reservering van de plekken (zijbanken).

5 3. Implementatie Na de eredienst a. Twee keer per jaar wordt er een Themadienst gehouden over een onderwerp dat in het bijzonder ook voor de kinderen van betekenis is. Het thema van de preek van deze dienst staat in de week na deze dienst ook centraal op de zondagsschool en de verschillende clubs. De huidige Erediensten waar na afloop sprake is van preekbespreking blijven onverminderd van kracht. Aandacht voor de kleine kinderen middels crèche o.i.d. zodat ouders van kleintjes deel kunnen nemen. Jaarlijks vindt preekbespreking plaats bij opening- en sluiting Winterwerk. Halverwege het jaar vindt er een preekbespreking plaats door een gastspreker (Bijvoorbeeld begaan met opvoeding / zending). Actie: Jan Willem bespreekt dit met de heer Den Hartog. Actie: Crèchecommissie wordt geïnformeerd door Aganneke en Mariska. b. Aan de kinderen wordt in de Eredienst regelmatig een opdracht meegegeven voor doordeweeks. Dit kan de vraag zijn om voor iets of iemand te bidden, om over een bepaald onderwerp het gesprek aan te gaan met je ouders, om iemand ergens mee te helpen, een verwerkingsopdracht (bij doop of specifieke dienst [bid- en/of dankdag]) die na de dienst wordt meegegeven etc. c. Aansluitend aan een doopdienst wordt er aan de doopouders twee maal doopcatechese gegeven. Als leidraad wordt het boekwerkje vanuit de HGJB van generatie op generatie + DvD door een ouderling(kerkrentmeester) én diaken gegeven. Na een jaar worden alle ouders die dat jaar doopcatechese hebben gevolgd wederom allemaal uitgenodigd. Het doopgesprek voorafgaand aan de doopdienst door dominee én wijkouderling blijft onveranderd. Actie: Aganneke, Mariska en Leo werken dit verder uit tot een voorstel die wordt voorgelegd aan Ds. Van den Berg en Kerkenraad. Uitwerking medio mei ten behoeve van Kerkenraad juni. Ingangsdatum na zomervakantie. d. We geven de kerkenraad in overweging om zich nader te bezinnen op de mogelijkheden om vanuit de gemeente geloofsopvoeding te ondersteunen; dit middels toerustingsavonden of anderszins. Aanbeveling is om betreffende groep minimaal één maal per jaar samen te laten komen onder leiding van daarvoor geschoolde begeleiders, bijvoorbeeld orthopedagogen. De werkgroep acht het van groot belang dat ouders vanuit de gemeente concrete steun ontvangen bij de invulling van de beloften die zij gedaan hebben bij de doop van hun kinderen. Deze gesprekskring komt samen ná de eenmaal per jaar te houden themadienst over opvoeden (zie 3a). Moderamen maakt een gemeente/ kerkenraadslid verantwoordelijk voor dit punt. Advies aan kerkenraad is om dit in te brengen tijdens de te plannen Gemeenteavond. Actie: Kerkenraad

6 4. Vervolg De genoemde acties worden verder uitgevoerd en er wordt een gemeenteavond belegd; medio juni Hier worden de adviezen gedeeld en krijgt de gemeente de gelegenheid om mee te denken over de invulling van bepaalde onderdelen. Er wordt eveneens gekeken of er tijdens deze gemeenteavond de adviezen vanuit de HGJB een plek kunnen krijgen; De commissie Kind & Eredienst bewaakt de voortgang van de genoemde actiepunten; Voorstel is om tijdens de kerkenraad medio November het proces en ontwikkeling van de voorstellen en de implementatie te evalueren, dit ten behoeve van voortgang en eventuele benodigde bijsturing. Namens de commissie Kind & Eredienst, Mw. Hanneke den Hoed Mw. Mariska de Jong Mw. Aganneke Keus Dhr. Jan Willem Bos (voorzitter) Dhr. Leo de Niet (secretaris) Dhr. Hans van Zomeren

Inleiding. Probleemstelling. Vz /02/2016 LN ZOETERMEER, 02/02/2016. Betreft: Besluitvormingsnotitie Kind & Eredienst

Inleiding. Probleemstelling. Vz /02/2016 LN ZOETERMEER, 02/02/2016. Betreft: Besluitvormingsnotitie Kind & Eredienst Een vader van vier kinderen zei: "De preek moet zo zijn dat een 7-jarige het kan begrijpen en een 70-jarige er wat aan heeft" Citaat: Pio A.J. Hagedoorn ZOETERMEER, 02/02/2016 Betreft: Besluitvormingsnotitie

Nadere informatie

Onderzoek HGJB Jeugdwerk

Onderzoek HGJB Jeugdwerk Welkom! 15/09/2016 Onderzoek HGJB Jeugdwerk Onderzoek jeugdwerk Voorstel vanuit Jeugdraad; Morgenstergemeente & Oosterkerk; Uitvoering HGJB Leantiene Dekker. Doelstellingen Inzicht in de toekomst bestendigheid;

Nadere informatie

Werkgroep eredienst en liturgie 9 april 2018 Stap 3 concrete aanbevelingen op basis van de uitgangspunten van de Eredienst

Werkgroep eredienst en liturgie 9 april 2018 Stap 3 concrete aanbevelingen op basis van de uitgangspunten van de Eredienst Werkgroep eredienst en liturgie 9 april 2018 Stap 3 concrete aanbevelingen op basis van de uitgangspunten van de Eredienst De opdracht die de werkgroep eredienst en liturgie van de kerkenraad heeft gekregen

Nadere informatie

Na afloop van elke zondagsdienst is er gelegenheid elkaar te ontmoeten met koffie/thee/limonade.

Na afloop van elke zondagsdienst is er gelegenheid elkaar te ontmoeten met koffie/thee/limonade. Zondagsbrief voor zondag 2 juli 2017 Hartelijk welkom in deze dienst in de Dorpskerk. Medewerkenden aan deze dienst zijn: Voorganger: ds. Kaj van der Plas Ouderling: José Groenboom Diaken: Jan Reinder

Nadere informatie

Wat is een kerkdienst?

Wat is een kerkdienst? Inhoudsopgave Welkom...3 Wat is een kerkdienst?... 4 Liturgie...5 Schema liturgie... 6 Begrippen... 8 Ruimte voor uw aantekeningen... 9 Contact...10 Routebeschrijving... 11 2 Welkom Allereerst hartelijk

Nadere informatie

handreiking om de kerkdienst te volgen

handreiking om de kerkdienst te volgen Uitgave: oktober 2006 Evangelisatiecommissie Chr. Geref. Kerk De Zaaier Foto s: Jaco Reijgersberg Als pdf te downloaden van www.cgkdezaaier.nl handreiking om de kerkdienst te volgen Inhoudsopgave Welkom

Nadere informatie

Zo is dan het geloof uit het gehoor, en het gehoor door het Woord Gods

Zo is dan het geloof uit het gehoor, en het gehoor door het Woord Gods Zo is dan het geloof uit het gehoor, en het gehoor door het Woord Gods Romeinen 10: 17 Toelichting op de gang van zaken in de eredienst Informatie voor onze gasten Op pagina 4 vindt u de volgorde van de

Nadere informatie

Kerkenraad - Hervormde gemeente Meerkerk. Verslag gemeenteavond d.d. 23 april 2014 in Het Anker, aanvang 20.00 uur.

Kerkenraad - Hervormde gemeente Meerkerk. Verslag gemeenteavond d.d. 23 april 2014 in Het Anker, aanvang 20.00 uur. Kerkenraad - Hervormde gemeente Meerkerk Verslag gemeenteavond d.d. 23 april 2014 in Het Anker, aanvang 20.00 uur. Welkom De voorzitter van vanavond, Huib Slingerland, heet allen hartelijk welkom. Hij

Nadere informatie

Alleen in Nisse is nog een zondagsschool, waar ook een paar kinderen uit 's-heer Abtskerke opzitten. We zijn blij dat er nog een zondagsschool is.

Alleen in Nisse is nog een zondagsschool, waar ook een paar kinderen uit 's-heer Abtskerke opzitten. We zijn blij dat er nog een zondagsschool is. BELEIDSPLAN NISSE EN S-HEER ABTSKERKE herziening beleidsplan 6 mei 2014 VOORAF: Dit beleidsplan is vooral een beschrijving van wat we als gemeenten doen en in ieder geval zo willen houden. Dat is niet

Nadere informatie

Beleidsplan Kinderkerk

Beleidsplan Kinderkerk Beleidsplan Kinderkerk Grote Kerk Hoogeveen, hervormde wijkgemeenten 1 en 2 Inhoudsopgave 1 Introductie... 2 1.1 Bijbelse opdracht... 2 1.2 Doelgroep... 2 1.3 Beleidsplan... 2 2 Leiding kinderkerk... 3

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

TOELICHTING ORDE VAN DIENST. Gereformeerde Gemeente Hendrik Ido Ambacht

TOELICHTING ORDE VAN DIENST. Gereformeerde Gemeente Hendrik Ido Ambacht TOELICHTING ORDE VAN DIENST Gereformeerde Gemeente Hendrik Ido Ambacht DE KERKDIENST U bent van harte welkom om onze kerkdiensten bij te wonen. Wellicht weet u niet goed wat u van een kerkdienst moet verwachten

Nadere informatie

informatieboekje zondagsschool God zij met ons

informatieboekje zondagsschool God zij met ons informatieboekje zondagsschool God zij met ons Index Inleiding Doel van de zondagsschool Immanuël Stukje historie Wat doen we zondagmorgen Leiding Materiaal keuze Activiteiten Inleiding Voor u ligt het

Nadere informatie

Na afloop van elke zondagsdienst is er gelegenheid elkaar te ontmoeten met koffie/thee/limonade.

Na afloop van elke zondagsdienst is er gelegenheid elkaar te ontmoeten met koffie/thee/limonade. Zondagsbrief voor zondag 25 juni 2017 Hartelijk welkom in deze dienst in de Dorpskerk. In deze dienst zal Erna Dros bevestigd worden als ouderling. We zullen als gemeente afscheid nemen van de vorige ouderling/voorzitter

Nadere informatie

Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de GEREFORMEERDE KERK te GENEMUIDEN

Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de GEREFORMEERDE KERK te GENEMUIDEN Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de GEREFORMEERDE KERK te GENEMUIDEN 2017 Pagina 1 van 8 DB.01 V.2017 Binnen de kerkorde gelden in de Gereformeerde Kerk te Genemuiden de regelingen

Nadere informatie

Na afloop van elke zondagsdienst is er gelegenheid elkaar te ontmoeten met koffie/thee/limonade.

Na afloop van elke zondagsdienst is er gelegenheid elkaar te ontmoeten met koffie/thee/limonade. Zondagsbrief voor zondag 29 oktober 2017 Hartelijk welkom in deze dienst in de Dorpskerk. Medewerkenden aan deze dienst zijn: Voorganger: ds. D. Tieleman Groningen Ouderling: Sytske Koopmans Diaken: Tineke

Nadere informatie

Rondom de eredienst Graag heten we u én jou van harte welkom in de kerkdiensten van wijkgemeente 1.

Rondom de eredienst Graag heten we u én jou van harte welkom in de kerkdiensten van wijkgemeente 1. Weekbrief Wijkgemeente 1 Hervormd Woudenberg zondag 8 september 2019 Rondom de eredienst Graag heten we u én jou van harte welkom in de kerkdiensten van wijkgemeente 1. De kerkdiensten van deze zondag

Nadere informatie

Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de Hervormde Gemeente Vreeswijk te Nieuwegein-Zuid

Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de Hervormde Gemeente Vreeswijk te Nieuwegein-Zuid Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de Hervormde Gemeente Vreeswijk te Nieuwegein-Zuid Woord vooraf In zijn vergadering van 3 maart 2004 aanvaardde de kerkenraad van de Hervormde

Nadere informatie

Na afloop van elke zondagsdienst is er gelegenheid elkaar te ontmoeten met koffie/thee/limonade.

Na afloop van elke zondagsdienst is er gelegenheid elkaar te ontmoeten met koffie/thee/limonade. Zondagsbrief voor zondag 18 juni 2017 Hartelijk welkom in deze dienst in de Dorpskerk. Medewerkenden aan deze dienst zijn: Voorganger: ds. L. Giethoorn Groningen Ouderling: Dorinda Hijszeler Diaken: Jan

Nadere informatie

Kerkbrief Hervormde gemeente Wijk 2 Bennekom Protestantse Gemeente Bennekom in wording

Kerkbrief Hervormde gemeente Wijk 2 Bennekom Protestantse Gemeente Bennekom in wording Kerkbrief Hervormde gemeente Wijk 2 Bennekom Protestantse Gemeente Bennekom in wording Zondag 11 november 2018 kleur: groen Dienst: Oude kerk om 10.30 uur Voorganger: mevr. Ds. A. Verbaan-van den Heuvel

Nadere informatie

9 juni 2019 Pinksterfeest Messiaskerk Wassenaar

9 juni 2019 Pinksterfeest Messiaskerk Wassenaar 9 juni 2019 Pinksterfeest Messiaskerk Wassenaar De doop wordt bediend aan Emma Sofie Hogendoorn & Samuel Pieter Hendrik de Vaal Je innerlijke zekerheden aanspreken, hoe doe je dat? Over koers houden te

Nadere informatie

O M T E B E G I N N E N opmaat we zingen: "Verwacht de komst des Heren Lied 439: 1 en 2

O M T E B E G I N N E N opmaat we zingen: Verwacht de komst des Heren Lied 439: 1 en 2 welkom en mededelingen O M T E B E G I N N E N opmaat we zingen: "Verwacht de komst des Heren Lied 439: 1 en 2 (we gaan staan) moment van inkeer, votum en groet psalm we zingen: Heer, die mij ziet zoals

Nadere informatie

Beleidsplan Hervormde Gemeente. s Grevelduin- en Vrijhoeve-Capelle 2014-2018

Beleidsplan Hervormde Gemeente. s Grevelduin- en Vrijhoeve-Capelle 2014-2018 Beleidsplan Hervormde Gemeente s Grevelduin- en Vrijhoeve-Capelle 2014-2018 Preambule op basis van het Convenant Algemeen De Hervormde Gemeente van s Grevelduin- en Vrijhoeve-Capelle vormt een gemeenschap,

Nadere informatie

Medewerkenden aan deze dienst zijn:

Medewerkenden aan deze dienst zijn: Zondagsbrief voor zondag 10 februari 2019 Hartelijk welkom in deze dienst in de Dorpskerk. Medewerkenden aan deze dienst zijn: Voorganger: ds. Kaj van der Plas Ouderling: Marike Hoekstra Diaken: Liesbeth

Nadere informatie

Huishoudelijke regeling voor de vergaderingen in breed- en smal verband van de kerkenraad van de Gereformeerde kerk te Zaamslag.

Huishoudelijke regeling voor de vergaderingen in breed- en smal verband van de kerkenraad van de Gereformeerde kerk te Zaamslag. Huishoudelijke regeling voor de vergaderingen in breed- en smal verband van de kerkenraad van de Gereformeerde kerk te Zaamslag. Artikel 1 Kerkenraadsvergaderingen 1-1 De kerkenraad vergadert als regel

Nadere informatie

Liturgie van de eredienst; Christelijke Gereformeerde Kerk Alphen aan den Rijn

Liturgie van de eredienst; Christelijke Gereformeerde Kerk Alphen aan den Rijn Liturgie van de eredienst; Christelijke Gereformeerde Kerk Alphen aan den Rijn 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Inleidend orgelspel... 3 Binnenkomen van de kerkenraad... 3 Stil gebed... 4 Mededelingen kerkenraad...

Nadere informatie

Weekbrief Wijkgemeente 1 Hervormd Woudenberg. zondag 21 augustus View this in your browser

Weekbrief Wijkgemeente 1 Hervormd Woudenberg. zondag 21 augustus View this  in your browser Weekbrief Wijkgemeente 1 Hervormd Woudenberg zondag 21 augustus 2016 View this email in your browser Terug van vakantie! 't Is te merken in het dorp; in feite is iedereen weer terug van vakantie. Voor

Nadere informatie

Welkom! Wat fijn dat u bij ons in de kerk bent! Met dit kleine boekje willen we u graag vertellen wie we zijn, hoe we dingen doen en wat ons drijft.

Welkom! Wat fijn dat u bij ons in de kerk bent! Met dit kleine boekje willen we u graag vertellen wie we zijn, hoe we dingen doen en wat ons drijft. Van harte welkom! Welkom! Welkom! Wat fijn dat u bij ons in de kerk bent! Met dit kleine boekje willen we u graag vertellen wie we zijn, hoe we dingen doen en wat ons drijft. U bent te gast in de Hervormde

Nadere informatie

Voor elkaar. Mijn wensen voor de uitvaartplechtigheid

Voor elkaar. Mijn wensen voor de uitvaartplechtigheid Voor elkaar Mijn wensen voor de uitvaartplechtigheid In die dagen werd Hizkia ziek, tot stervens toe. Toen kwam de profeet Jesaja, de zoon van Amoz, bij hem en zei tegen hem: Zo zegt de HEERE: Regel de

Nadere informatie

Welkom op de gemeente-avond van de Protestantse Gemeente Herveld en Slijk Ewijk

Welkom op de gemeente-avond van de Protestantse Gemeente Herveld en Slijk Ewijk Welkom op de gemeente-avond van de Protestantse Gemeente Herveld en Slijk Ewijk Psalm 78 : 1 7 1 Een kunstig lied van Asaf. Luister, mijn volk, naar wat ik leer, hoor de woorden uit mijn mond. 2 Ik open

Nadere informatie

Beleidsplan 2013-2017. Sionskerk te Mariënberg

Beleidsplan 2013-2017. Sionskerk te Mariënberg Beleidsplan 2013-2017 Sionskerk te Mariënberg INHOUDSOPGAVE Pagina Hoofdstuk 1 Onze grondslag 3 Hoofdstuk 2 Het kerkenwerk 2.1.1 College van kerkrentmeesters 5 2.1.2 Diaconie 5 2.1.3 Ouderlingen 5 2.2

Nadere informatie

Dit boekje wordt u aangeboden door. de Protestantse gemeente Menaam

Dit boekje wordt u aangeboden door. de Protestantse gemeente Menaam 1 Dit boekje wordt u aangeboden door de Protestantse gemeente Menaam Het is bedoeld om onderwerpen te behandelen die te maken hebben met het dopen en de doopdienst. Daarnaast is geprobeerd enige vragen

Nadere informatie

PLAATSELIJKE REGELING ten behoeve van het leven en werken van de PROTESTANTSE GEMEENTE BURUM/MUNNEKEZIJL/WARFSTERMOLEN

PLAATSELIJKE REGELING ten behoeve van het leven en werken van de PROTESTANTSE GEMEENTE BURUM/MUNNEKEZIJL/WARFSTERMOLEN PLAATSELIJKE REGELING ten behoeve van het leven en werken van de PROTESTANTSE GEMEENTE BURUM/MUNNEKEZIJL/WARFSTERMOLEN Inhoud Paragraaf Inhoud 1 Samenstelling van de kerkenraad 2.1 Verkiezing van ambtsdragers

Nadere informatie

Enquête kerkdiensten, jaarthema en beleid Gereformeerde kerk Wijnjewoude-Hemrik

Enquête kerkdiensten, jaarthema en beleid Gereformeerde kerk Wijnjewoude-Hemrik Enquête kerkdiensten, jaarthema en beleid Gereformeerde kerk Wijnjewoude-Hemrik Inleiding en werkwijze In deze enquête vragen wij u/ jullie een mening over kerkdiensten en activiteiten voor gebed. Vanaf

Nadere informatie

Waarom een Zondagboek?

Waarom een Zondagboek? Waarom een Zondagboek? Voor jou Op zondag ga je naar de kerk. Misschien vind je dat wel heel gewoon. Dat doen we toch altijd? Maar eigenlijk is het heel bijzonder. Want in de kerk luisteren we naar de

Nadere informatie

Collecten: De eerste collecte is bestemd voor diaconie kerstpakketten actie. De tweede collecte is bestemd voor in stand houden van de eredienst.

Collecten: De eerste collecte is bestemd voor diaconie kerstpakketten actie. De tweede collecte is bestemd voor in stand houden van de eredienst. Zondagsbrief voor zondag 17 december 2017-3 e advent Hartelijk welkom in deze dienst in de Dorpskerk. Medewerkenden aan deze dienst zijn: Voorganger: ds. Kaj van der Plas Ouderling: José Groenboom Diaken:

Nadere informatie

Medewerkenden aan deze dienst zijn:

Medewerkenden aan deze dienst zijn: Zondagsbrief voor zondag 2 december 2018-1 e advent Hartelijk welkom in deze dienst in de Dorpskerk. Medewerkenden aan deze dienst zijn: Voorganger: ds. Kaj van der Plas Ouderling: Erna Dros Diaken: Jan

Nadere informatie

Enquê tês Gêloof in hêt gêzin

Enquê tês Gêloof in hêt gêzin Enquê tês Gêloof in hêt gêzin Inhoud Samenvatting... 2 Analyse enquêtes... 3 Uitkomsten ouderenquête... 5 Uitkomsten kerkenraadsenquête... 8 1 Samenvatting Veel behoefte aan opvoedingsondersteuning in

Nadere informatie

Zondagsbrief en Orde van Dienst zondag 15 september 2019

Zondagsbrief en Orde van Dienst zondag 15 september 2019 Zondagsbrief en Orde van Dienst zondag 15 september 2019 Hartelijk welkom in deze dienst in de Dorpskerk. Zondagsbrief voor zondag 15 september 2019 Medewerkenden Voorganger: Ouderling: Diaken: Collectant:

Nadere informatie

Medewerkenden aan deze dienst zijn:

Medewerkenden aan deze dienst zijn: Zondagsbrief voor zondag 9 december 2018-2 e advent Hartelijk welkom in deze dienst in de Dorpskerk. Medewerkenden aan deze dienst zijn: Voorganger: ds. Kaj van der Plas Ouderling: Kees-Jan Antuma Diaken:

Nadere informatie

Activiteitenkalender. Hervormde Gemeente Hellouw. Winterseizoen

Activiteitenkalender. Hervormde Gemeente Hellouw. Winterseizoen Activiteitenkalender Hervormde Gemeente Hellouw Winterseizoen 2015-2016 DEO VOLENTE (wijzigingen voorbehouden) Datum : 16 september 2015 September 2015 Za 19 16.00 Startdag Zo 20 11.00 Opening Winterwerk

Nadere informatie

Ontmoeting Na afloop van elke zondagsdienst is er gelegenheid elkaar te ontmoeten in t Loughoes met koffie/thee/limonade.

Ontmoeting Na afloop van elke zondagsdienst is er gelegenheid elkaar te ontmoeten in t Loughoes met koffie/thee/limonade. Zondagsbrief voor zondag 14 april 2019 Hartelijk welkom in deze dienst in de Dorpskerk. Medewerkenden aan deze dienst zijn: Voorganger: dhr. Bert Broers Ouderling: Sytske Koopmans Diaken: Jan Menno Medendorp

Nadere informatie

Datum: 10 januari 2017 Tijd: uur Plaats: Vredehorst

Datum: 10 januari 2017 Tijd: uur Plaats: Vredehorst Verslag gemeenteavond Hervormde wijkgemeente Markus & Mattheüs in het kader van de voorgenomen vereniging Datum: 10 januari 2017 Tijd: 19.30 uur Plaats: Vredehorst Verslag Bijgaand verslag bestaat uit

Nadere informatie

voor zondag 25 augustus 2019 om uur in de Dorpskerk te Schoonebeek. Afsluiting VAKANTIEBIJBELWEEK 2019

voor zondag 25 augustus 2019 om uur in de Dorpskerk te Schoonebeek. Afsluiting VAKANTIEBIJBELWEEK 2019 voor zondag 25 augustus 2019 om 10.00 uur in de Dorpskerk te Schoonebeek. Afsluiting VAKANTIEBIJBELWEEK 2019 Voorganger : Ds. Jan Hermes Ouderling van dienst: mevrouw Martine van den Boschde Groote Diaken

Nadere informatie

Zondagsbrief voor zondag 23 december e advent

Zondagsbrief voor zondag 23 december e advent Zondagsbrief voor zondag 23 december 2018-4 e advent Hartelijk welkom in deze dienst in de Dorpskerk. Medewerkenden aan deze dienst zijn: Voorganger: ds. Kaj van der Plas Ouderling: Sytske Koopmans Diaken:

Nadere informatie

Voor onze gasten. Uitleg van de. liturgie. Christelijke Gereformeerde Kerk Alphen aan den Rijn

Voor onze gasten. Uitleg van de. liturgie. Christelijke Gereformeerde Kerk Alphen aan den Rijn Uitleg van de Voor onze gasten liturgie Christelijke Gereformeerde Kerk Alphen aan den Rijn Inleiding Deze uitleg van de liturgie (of programma van de eredienst) is bedoeld om u iets meer te vertellen

Nadere informatie

KERKBLAD HERVORMD DOORNSPIJK Zondag 1 juli 2018

KERKBLAD HERVORMD DOORNSPIJK Zondag 1 juli 2018 KERKBLAD HERVORMD DOORNSPIJK Zondag 1 juli 2018 09.00 uur: dr. C.A. van der Sluijs 13.15 uur: ds. G.H. Molenaar Ps. 146: 1 (voorzang) Ps. 121: 4 (voorzang) Ps. 36: 2 en 3 Ps. 119: 53 Ps. 87: 1 Ps. 95:

Nadere informatie

VOORBEREIDEN op ontmoeting

VOORBEREIDEN op ontmoeting VOORBEREIDEN op ontmoeting De klok luidt Muziek NADEREN tot de Eeuwige Intocht met lied Wees welkom allemaal Ontsteken van de kaarsen Stilte en welkom Aanvangsgebed met Bemoediging (C2G en gemeente) Votum

Nadere informatie

In dit laatste kerkblad voor de vakantie willen we u graag bijpraten over de vacaturetijd en het

In dit laatste kerkblad voor de vakantie willen we u graag bijpraten over de vacaturetijd en het Vacaturetijd De afgelopen maanden In dit laatste kerkblad voor de vakantie willen we u graag bijpraten over de vacaturetijd en het beroepingswerk. Regelmatig informeren gemeenteleden hoe het daarmee staat.

Nadere informatie

Wijkgemeenteavond 20 maart Zondag en eredienst liturgie met een hedendaagse vormgeving

Wijkgemeenteavond 20 maart Zondag en eredienst liturgie met een hedendaagse vormgeving Wijkgemeenteavond 20 maart 2014 Zondag en eredienst liturgie met een hedendaagse vormgeving Programma 20:00 Welkom & opening 20:10 Terugblik op beleidsvormingsproces 20:15 Samenvatting aanpak werkgroep

Nadere informatie

Welkom. in de PKN Gereformeerde Kerk Giessendam-Neder-Hardinxveld

Welkom. in de PKN Gereformeerde Kerk Giessendam-Neder-Hardinxveld Welkom in de PKN Gereformeerde Kerk Giessendam-Neder-Hardinxveld Welkom Welkom in de Gereformeerde Kerk Giessendam-Neder-Hardinxveld, aangesloten bij de Protestantse Kerk in Nederland. Wij zijn één van

Nadere informatie

Beleidsplan van de Hervormde Gemeente binnen de P.K.N. te Hoornaar voor de jaren 2011-2015

Beleidsplan van de Hervormde Gemeente binnen de P.K.N. te Hoornaar voor de jaren 2011-2015 Beleidsplan van de Hervormde Gemeente binnen de P.K.N. te Hoornaar voor de jaren 2011-2015 1 Inhoudsopgave 1 Algemeen... 4 1.1 Woord vooraf:... 4 1.2 Kerkelijke gegevens:... 4 1.3 Samenwerking met andere

Nadere informatie

Beleidsplan Eredienst. Inleiding

Beleidsplan Eredienst. Inleiding Beleidsplan Eredienst Inleiding Inleiding Wat verstaan we onder het begrip eredienst? Onder een Eredienst verstaan we een samenkomst, waarin centraal staan: 1. God eren; 2. naar God luisteren. God eren

Nadere informatie

Kerkboekje voor onze gasten Als je nog (bijna) nooit eerder in een kerk bent geweest.

Kerkboekje voor onze gasten Als je nog (bijna) nooit eerder in een kerk bent geweest. Kerkboekje voor onze gasten Als je nog (bijna) nooit eerder in een kerk bent geweest. WELKOM IN DE KERK! Als het allemaal nieuw voor je is, kan het allemaal best vreemd en overweldigend zijn. Je kunt gerust

Nadere informatie

Dit boekje wordt u aangeboden door. de Protestantse gemeente te Menaam

Dit boekje wordt u aangeboden door. de Protestantse gemeente te Menaam 1 Dit boekje wordt u aangeboden door de Protestantse gemeente te Menaam Het is bedoeld om onderwerpen te behandelen die te maken hebben met het dopen en de doopdienst. Daarnaast is geprobeerd enige vragen

Nadere informatie

INFOBULLETIN PG VEENENDAAL VITAAL nr. 2

INFOBULLETIN PG VEENENDAAL VITAAL nr. 2 INFOBULLETIN PG VEENENDAAL VITAAL nr. 2 Voortgang Het proces over de toekomst van onze PGV vordert gestaag. Op vrijdag 1 juli 2016 vond in dit kader in Sola Fide een gezamenlijke vergadering plaats, waarin

Nadere informatie

Medewerkenden aan deze dienst zijn:

Medewerkenden aan deze dienst zijn: Zondagsbrief voor zondag 18 november 2018 Hartelijk welkom in deze dienst in de Dorpskerk. Medewerkenden aan deze dienst zijn: Voorganger: ds. Kaj van der Plas Ouderling: Erna Dros Diaken: Jan Menno Medendorp

Nadere informatie

Gereformeerde Kerk de Bron Westerhaar BELEIDSPLAN 2014-2018

Gereformeerde Kerk de Bron Westerhaar BELEIDSPLAN 2014-2018 Gereformeerde Kerk de Bron Westerhaar BELEIDSPLAN 2014-2018 Voorwoord Gereformeerde kerk de Bron te Westerhaar: Is een gemeenschap van Christenen waar de Bijbel centraal staat als bron en richtlijn voor

Nadere informatie

Na afloop van elke zondagsdienst is er gelegenheid elkaar te ontmoeten met koffie/thee/limonade.

Na afloop van elke zondagsdienst is er gelegenheid elkaar te ontmoeten met koffie/thee/limonade. Zondagsbrief voor zondag 20 mei 2018 Pinksteren Hartelijk welkom in deze dienst in de Dorpskerk. Medewerkenden aan deze dienst zijn: Voorganger: dhr. Bert Broers Ouderling: Erna Dros Diaken: Liesbeth Roelfsema

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Lichtenvoorde

Protestantse Gemeente Lichtenvoorde Protestantse Gemeente Lichtenvoorde Jaarwerkplan voor kerkenraad, predikant en kerkelijk werker voor 2015 I. Procedure 1. Dit Jaarwerkplan is een afgeleide van het (meerjarig) beleidsplan van onze kerkelijke

Nadere informatie

Kerkbrief Hervormde gemeente Wijk 2 Bennekom Protestantse Gemeente Bennekom in wording

Kerkbrief Hervormde gemeente Wijk 2 Bennekom Protestantse Gemeente Bennekom in wording Kerkbrief Hervormde gemeente Wijk 2 Bennekom Protestantse Gemeente Bennekom in wording Zondag 16 september 2018 kleur: groen Dienst: Oude kerk om 9.00 uur Voorganger: Ds. P. Verbaan, Ermelo Organist: mevr.

Nadere informatie

Beleidsplan wijkgemeente De Bron voor 2016/2017

Beleidsplan wijkgemeente De Bron voor 2016/2017 Beleidsplan wijkgemeente De Bron voor 2016/2017 Dit beleidsplan bestaat uit de volgende onderdelen: I. Missie en Visie (algemeen) II. Beleidsplan eredienst en pastoraat III. Missie en Visie van de diakenen

Nadere informatie

Na afloop van elke zondagsdienst is er gelegenheid elkaar te ontmoeten met koffie/thee/limonade.

Na afloop van elke zondagsdienst is er gelegenheid elkaar te ontmoeten met koffie/thee/limonade. Zondagsbrief voor zondag 10 september 2017 Hartelijk welkom in deze dienst in de Dorpskerk. Medewerkenden aan deze dienst zijn: Voorganger: ds. Kaj van der Plas Ouderling: Sytske Koopmans Diaken: Jan Menno

Nadere informatie

Medewerkenden aan deze dienst zijn:

Medewerkenden aan deze dienst zijn: Zondagsbrief voor zondag 28 oktober 2018 Hartelijk welkom in deze dienst in de Dorpskerk. Medewerkenden aan deze dienst zijn: Voorganger: ds. Bert Slaa Ouderling: Kees-Jan Antuma Diaken: Marja de Jong

Nadere informatie

Hervormde Gemeente te Maurik.

Hervormde Gemeente te Maurik. Pagina 1 van 6 Hervormde Gemeente te Maurik. Inhoud Paragraaf Concept-Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de Hervormde Gemeente te Maurik. Inhoud 1 Samenstelling van de kerkenraad

Nadere informatie

Gastvrouw: Anna Mihl Leiding kinderkerk: Rian Westmaas, Margreet Matter Gabriëlle Medendorp

Gastvrouw: Anna Mihl Leiding kinderkerk: Rian Westmaas, Margreet Matter Gabriëlle Medendorp Zondagsbrief voor zondag 24 maart 2019 Hartelijk welkom in deze dienst in de Dorpskerk. Medewerkenden aan deze dienst zijn: Voorganger: ds. Kaj van der Plas Ouderling: Sytske Koopmans Diaken: Wichard Bouma

Nadere informatie

Beleidsplan. uitgave Hervormde gemeente Puttershoek

Beleidsplan. uitgave Hervormde gemeente Puttershoek Beleidsplan uitgave 2017-2021 Hervormde gemeente Puttershoek Voorwoord Het beleidsplan voor 2017-2021 is gebaseerd op een uitgebreide bezinning in de kerkenraad, overleg met commissies van de kerkenraad

Nadere informatie

Rondom de eredienst Graag heten we u én jou van harte welkom in de kerkdiensten van wijkgemeente 1.

Rondom de eredienst Graag heten we u én jou van harte welkom in de kerkdiensten van wijkgemeente 1. Weekbrief Wijkgemeente 1 Hervormd Woudenberg zondag 15 september 2019 Rondom de eredienst Graag heten we u én jou van harte welkom in de kerkdiensten van wijkgemeente 1. De kerkdiensten van deze zondag

Nadere informatie

Kerkbrief Hervormde Gemeente Bennekom Wijk Oost

Kerkbrief Hervormde Gemeente Bennekom Wijk Oost Kerkbrief Hervormde Gemeente Bennekom Wijk Oost (Protestantse Gemeente In wording) Ichthuskerk 21 juli 2019 9.30 uur Voorganger: mevr. Ds. A. Verbaan-van den Heuvel Organist: dhr. Nico van Reenen Ouderling:

Nadere informatie

BELEIDSPLAN 2019 T/M 2022

BELEIDSPLAN 2019 T/M 2022 BELEIDSPLAN 2019 T/M 2022 HERVORMDE GEMEENTE TE HERKINGEN Laat uw licht zo schijnen voor de mensen, dat zij uw goede werken zien en uw Vader, Die in de hemelen is, verheerlijken. Mattheus 5:16 Preses:

Nadere informatie

Zondagsbrief en Orde van Dienst. voor. Zondag 14 juli

Zondagsbrief en Orde van Dienst. voor. Zondag 14 juli Zondagsbrief en Orde van Dienst voor Zondag 14 juli Dorpskerk Eelde-Paterwolde Zondagsbrief voor zondag 14 juli 2019 Hartelijk welkom in deze dienst in de Dorpskerk. Medewerkenden Voorganger: Ouderling:

Nadere informatie

Na afloop van elke zondagsdienst is er gelegenheid elkaar te ontmoeten met koffie/thee/limonade.

Na afloop van elke zondagsdienst is er gelegenheid elkaar te ontmoeten met koffie/thee/limonade. Zondagsbrief voor zondag 1 juli 2018 Hartelijk welkom in deze dienst in de Dorpskerk. Medewerkenden aan deze dienst zijn: Voorganger: ds. Kaj van der Plas Ouderling: Sytske Koopmans Diaken: Jan Reinder

Nadere informatie

Gemeenteavond 10 januari 2017

Gemeenteavond 10 januari 2017 Gemeenteavond 10 januari 2017 Welkom Van SamenWerken naar SamenGaan Vorming van één nieuwe wijkgemeente Overzicht 1: organisatie Indeling van de avond 19.30: Opening 19.45: Presentatie Beleidsplan, plaatselijke

Nadere informatie

Kerkboekje. voor onze gasten. Als je nog (bijna) nooit eerder in. een kerk bent geweest

Kerkboekje. voor onze gasten. Als je nog (bijna) nooit eerder in. een kerk bent geweest Kerkboekje voor onze gasten Als je nog (bijna) nooit eerder in een kerk bent geweest 1 Welkom in de kerk! Vooraf Voordat de dienst begint speelt het orgel. Ondertussen zoekt iedereen een plekje in de kerk.

Nadere informatie

Rondom de eredienst Graag heten we u én jou van harte welkom in de kerkdiensten van wijkgemeente 1.

Rondom de eredienst Graag heten we u én jou van harte welkom in de kerkdiensten van wijkgemeente 1. Weekbrief Wijkgemeente 1 Hervormd Woudenberg zondag 10 juni 2018 Drop Content Blocks Here Rondom de eredienst Graag heten we u én jou van harte welkom in de kerkdiensten van wijkgemeente 1. De kerkdiensten

Nadere informatie

Welkom. op de gemeente-avond van de protestantse gemeente Herveld

Welkom. op de gemeente-avond van de protestantse gemeente Herveld Welkom op de gemeente-avond van de protestantse gemeente Herveld Opening Welkom Schriftlezing: Jozua 2:8-14 Gebed Jozua 2:8-14 8 Voordat zij gingen slapen, klom zij tot hen op het dak, 9 en zei tot de

Nadere informatie

Kerkbrief Hervormde gemeente Wijk 2&3 Bennekom Protestantse Gemeente Bennekom in wording

Kerkbrief Hervormde gemeente Wijk 2&3 Bennekom Protestantse Gemeente Bennekom in wording Kerkbrief Hervormde gemeente Wijk 2&3 Bennekom Protestantse Gemeente Bennekom in wording Zondag 6 augustus 2017 kleur: groen Dienst: Ichthuskerk om 9.30 uur Voorganger: mevr. Ds. M.A. de Hoog, Doorn Organist:

Nadere informatie

Denkt u bij de uitgang aan de Zendingsbus? De opbrengst is dit jaar bestemd voor de Voedselbank Veenendaal.

Denkt u bij de uitgang aan de Zendingsbus? De opbrengst is dit jaar bestemd voor de Voedselbank Veenendaal. Liturgie voor 6 november 2016 Thema: WIE IS JOUW HELD? Deze dienst is voorbereid met kinderen en personeel van CBS t Speel-Kwartier Voorganger: ds. John Boogaard Ouderling van dienst: Mineke van Beek Organist:

Nadere informatie

6.4. Overige taken van kerkrentmeesters en diakenen 7 Overige bepalingen

6.4. Overige taken van kerkrentmeesters en diakenen 7 Overige bepalingen Inhoud Paragraaf Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de Hervormde gemeente te Schildwolde-Overschild-Hellum-Noordbroek Concept 2 d.d. 4 januari 2013 Inhoud 1 Samenstelling van

Nadere informatie

De kerkenraad bestaat uit een voorzitter, een scriba, 6 ouderlingen, 2 ouderling/kerkrentmeesters, 1 jeugdouderlingen en 4 diakenen.

De kerkenraad bestaat uit een voorzitter, een scriba, 6 ouderlingen, 2 ouderling/kerkrentmeesters, 1 jeugdouderlingen en 4 diakenen. wijk Loppersum Kerkenraad De kerkenraad bestaat uit een voorzitter, een scriba, 6 ouderlingen, 2 ouderling/kerkrentmeesters, 1 jeugdouderlingen en 4 diakenen. Verdeling taken wijkouderlingen: Moderamen:

Nadere informatie

Kerkbrief Hervormde gemeente Wijk Oost Bennekom Protestantse Gemeente Bennekom in wording

Kerkbrief Hervormde gemeente Wijk Oost Bennekom Protestantse Gemeente Bennekom in wording Kerkbrief Hervormde gemeente Wijk Oost Bennekom Protestantse Gemeente Bennekom in wording Zondag 17 maart 2019 kleur: paars Dienst: Ichthuskerk om 9.30 uur Voorganger: mevr. Ds. A. Verbaan-van den Heuvel

Nadere informatie

Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken in de Protestantse Gemeente te Wijhe

Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken in de Protestantse Gemeente te Wijhe Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken in de Protestantse Gemeente te Wijhe Inhoud Paragraaf Inhoud 1. Samenstelling van de Kerkenraad 2. Verkiezingen 2.1. Verkiezing van ambtsdragers

Nadere informatie

KERKBLAD HERVORMD DOORNSPIJK Zondag 24 juni 2018

KERKBLAD HERVORMD DOORNSPIJK Zondag 24 juni 2018 KERKBLAD HERVORMD DOORNSPIJK Zondag 24 juni 2018 09.00 uur: ds. G.H. Molenaar 13.15 uur: ds. G.H. Molenaar Ps. 145: 2 (voorzang) Ps. 2: 7 (voorzang) Ps. 66: 1 en 4 Ps. 86: 6 Ps. 73: 14 Ps. 119: 13 Schriftlezing:

Nadere informatie

Na afloop van elke zondagsdienst is er gelegenheid elkaar te ontmoeten met koffie/thee/limonade.

Na afloop van elke zondagsdienst is er gelegenheid elkaar te ontmoeten met koffie/thee/limonade. Zondagsbrief voor zondag 17 juni 2018 Hartelijk welkom in deze dienst in de Dorpskerk. Medewerkenden aan deze dienst zijn: Voorganger: ds. Kaj van der Plas Ouderling: Kees Jan Antuma Diaken: Jan Menno

Nadere informatie

In de eredienst en in gemeentelijke samenkomsten geldt de (herziene) Statenvertaling als leidend.

In de eredienst en in gemeentelijke samenkomsten geldt de (herziene) Statenvertaling als leidend. Bijlage 1: WIJZE VAN WERKEN 1. Prediking en liturgie Prediking De eigen predikant gaat in de regel 60 keer per jaar in de eigen gemeente voor. De verantwoordelijkheid voor het uitnodigingenbeleid voor

Nadere informatie

Hervormde Sionsgemeente. Te Assen Samen dienen. Februari 2013.

Hervormde Sionsgemeente. Te Assen Samen dienen. Februari 2013. Hervormde Sionsgemeente Te Assen 2013-2016 Samen dienen. Februari 2013. 1 Inhoudsopgave - Hoofdstuk 1 : Inleiding. - Hoofdstuk 2 : Historie Sionsgemeente. - Hoofdstuk 3 : Identiteit Hervormde Sionsgemeente.

Nadere informatie

KERKBLAD HERVORMD DOORNSPIJK zondag 28 januari 2018

KERKBLAD HERVORMD DOORNSPIJK zondag 28 januari 2018 KERKBLAD HERVORMD DOORNSPIJK zondag 28 januari 2018 09.00 uur: ds. G.H. Molenaar 13.15 uur: ds. G.H. Molenaar Liturgie: Liturgie: Ps. 126: 1 (voorzang) Ps. 42: 1 (voorzang) Ps. 5: 1 en 2 Ps. 19: 5 Ps.

Nadere informatie

Aanvullende beschrijving bij beleidsplan 2011-2015. De Hofstad

Aanvullende beschrijving bij beleidsplan 2011-2015. De Hofstad Aanvullende beschrijving bij beleidsplan 2011-2015 De Hofstad Apeldoorn, juli 2011 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Beschrijving... 4 2.1 de Eredienst... 4 2.2 2.3 Groepen en commissies... 7 Diversen...

Nadere informatie

Fabian Dudink. Pinksterviering. en doop van. Liturgie voor de. zondag 9 juni 2019 in de Grote Kerk, Markt Schagen

Fabian Dudink. Pinksterviering. en doop van. Liturgie voor de. zondag 9 juni 2019 in de Grote Kerk, Markt Schagen Liturgie voor de Pinksterviering en doop van Fabian Dudink zondag 9 juni 2019 in de Grote Kerk, Markt Schagen voorganger ds. Arie Jan van der Bom organist Caroline Schaap Orgelspel 2 orgelkoralen over

Nadere informatie

Protestantse Gemeente te Haaksbergen-Buurse

Protestantse Gemeente te Haaksbergen-Buurse Protestantse Gemeente te Haaksbergen-Buurse 6 e zondag van Pasen Dienst waarin 4 diakenen in het ambt bevestigd worden. 26 mei 2019 voorganger: ds. Job Stein organist: mw. Marion Röber lector: Jannie de

Nadere informatie

Zondagsbrief Zondag 3 februari 2019 Kleur: Groen

Zondagsbrief Zondag 3 februari 2019 Kleur: Groen Zondagsbrief Zondag 3 februari 2019 Kleur: Groen Voorgangers: ds. Anke Dekker uit Brielle Ouderling van dienst: Daniëlle Rijksen Organist: Akko de Feijter Koster: Ko Dees Video Wall: Finie Herrebout Crèche:

Nadere informatie

Profielschets van de Hervormde gemeente te Den Ham (Ov.).

Profielschets van de Hervormde gemeente te Den Ham (Ov.). Profielschets van de Hervormde gemeente te Den Ham (Ov.). Het dorp Den Ham Den Ham was tot 2001 de hoofdplaats van de burgerlijke gemeente Den Ham, maar maakt sindsdien deel uit van de gemeente Twenterand.

Nadere informatie

Protocol dopen in Open Hof Ommoord

Protocol dopen in Open Hof Ommoord Doopdienst in Open Hof Ommoord Historie en doel De doop gebeurt in de regel in een eredienst op zondagmorgen. Meestal zal de wijkpredikant de doop verzorgen. De wijkpredikant plant ieder jaar een aantal

Nadere informatie

Na afloop van elke zondagsdienst is er gelegenheid elkaar te ontmoeten met koffie/thee/limonade.

Na afloop van elke zondagsdienst is er gelegenheid elkaar te ontmoeten met koffie/thee/limonade. Zondagsbrief voor zondag 4 februari 2018 Hartelijk welkom in deze dienst in het Borchkwartier. Medewerkenden aan deze dienst zijn: Voorganger: ds. Kaj van der Plas Ouderling: José Groenboom Diaken: Jan

Nadere informatie

SAAMHORIG ONDERWEG WERKPLANNEN VOOR SEIZOEN 2015-2016 BIJ BELEIDSPLAN 2015-2019 VAN DE PROTESTANTSE GEMEENTE TWELLO

SAAMHORIG ONDERWEG WERKPLANNEN VOOR SEIZOEN 2015-2016 BIJ BELEIDSPLAN 2015-2019 VAN DE PROTESTANTSE GEMEENTE TWELLO SAAMHORIG ONDERWEG WERKPLANNEN VOOR SEIZOEN 2015-2016 BIJ BELEIDSPLAN 2015-2019 VAN DE PROTESTANTSE GEMEENTE TWELLO 2 Voorwoord In oktober 2014 is het beleidsplan 2015-2019 van de Protestantse Gemeente

Nadere informatie

Model overeenkomst combinatie van gemeenten als bedoeld in ordinantie 2-8-2

Model overeenkomst combinatie van gemeenten als bedoeld in ordinantie 2-8-2 Model overeenkomst combinatie van gemeenten als bedoeld in ordinantie 2-8-2 Versie: 1.5 Datum laatste wijziging: 17-08-2016 1. De Hersteld Hervormde gemeente te (naam gemeente), vertegenwoordigd door (naam

Nadere informatie

Audry Antuma. Na afloop van elke zondagsdienst is er gelegenheid elkaar te ontmoeten met koffie/thee/limonade.

Audry Antuma. Na afloop van elke zondagsdienst is er gelegenheid elkaar te ontmoeten met koffie/thee/limonade. Zondagsbrief voor zondag 14 januari 2018 Hartelijk welkom in deze dienst in de Dorpskerk. In deze dienst wordt de maaltijd van de Heer gevierd. Medewerkenden aan deze dienst zijn: Voorganger: ds. Kaj van

Nadere informatie

Hartelijk welkom! Programma gemeente-avond Kind in de eredienst

Hartelijk welkom! Programma gemeente-avond Kind in de eredienst Hartelijk welkom! Programma gemeente-avond Kind in de eredienst Opening. Bedoeling van de avond Waarom op een andere manier aandacht voor kinderen in de eredienst? Schets situatie, bezinning in KKR, bezinning

Nadere informatie

Orde van dienst Voor zondag 16 juni 2019 Zondag Trinitatis Van de Drie-eenheid

Orde van dienst Voor zondag 16 juni 2019 Zondag Trinitatis Van de Drie-eenheid Orde van dienst Voor zondag 16 juni 2019 Zondag Trinitatis Van de Drie-eenheid Ate Trox, Ingrid van Veen en Johan Offringa nemen vandaag afscheid Ellie van Dijken wordt bevestigd als Ouderling-Kerkrentmeester

Nadere informatie

Waaldijk 139, 4171 CC Herwijnen. A.J. Hagedoorn D. van Arkel T.J. Hijkoop J. van Kuilenburg A. Ruitenburg

Waaldijk 139, 4171 CC Herwijnen. A.J. Hagedoorn D. van Arkel T.J. Hijkoop J. van Kuilenburg A. Ruitenburg KERKGEBOUW PREDIKANT CONSULENT OUDERLINGEN Waaldijk 139, 4171 CC Herwijnen vacant A.J. Hagedoorn 0418-581103 D. van Arkel T.J. Hijkoop J. van Kuilenburg A. Ruitenburg OUDERLINGEN- H. van Eeken KERKRENTMEESTER

Nadere informatie