Milieuvriendelijke printers, kopieermachines, faxmachines en scanners.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Milieuvriendelijke printers, kopieermachines, faxmachines en scanners."

Transcriptie

1 Duurzame overheidsopdracht-fiche: basis 1) Onderwerp Milieuvriendelijke printers, kopieermachines, faxmachines en scanners. <..> (naam van de openbare overheid) hecht belang aan de milieuzorg en de sociale aspecten. Dit wordt verklaard in haar <strategisch beleid>, <missie>, <aankoopbeleid>,... 2) Uitsluitingscriteria De niet-naleving van de milieu- en sociale wetgeving, die het voorwerp is geweest van een definitief vonnis of een beslissing met een gelijkwaardig effect, kan beschouwd worden als een overtreding met betrekking tot het professionele gedrag van de betrokken economische operator, of een ernstig vergrijp dat het mogelijk maakt de betrokken partij uit te sluiten van de mededinging voor het contract. Ref.: Art. 53 en 54 van Richtlijn 2004/17/EG en Art. 45 van Richtlijn 2004/18/EG 3) Technische capaciteit (niet exclusief) / 4) Technische specificaties Energieverbruik Het product moet schema A (Blaue Engel) OF schema B (Energy Star) volgen.

2 Schema A) Curve van het stroomverbruik en de hersteltijd [EU toolkit: kern] De curve van het stroomverbruik van het toestel gedurende de tijd die verstrijkt na het einde van een primaire functie (niet alleen kopiëren of printen) en terwijl geen andere primaire functie wordt uitgevoerd (bijvoorbeeld in slaapmodus) mag de opgegeven grenscurve niet overschrijden. De grenscurve wordt bepaald: door een in Bijlage A bepaald maximaal stroomverbruik dat specifiek is voor het product: Power limit Curve limits. door in de fabriek ingestelde standaard activeringstijden, die zo ingesteld kunnen worden dat het apparaat de grenscurve niet overschrijdt. De gebruiker kan de activeringstijd van de individuele slaapmodus wijzigen, met een vaste bovengrens van niet meer dan 240 minuten. De grenzen worden vermeld in Bijlage A: Power limit Curve. De hersteltijd, de tijd die nodig is om van een modus met laag verbruik naar de modus klaar terug te keren, is beperkt. Grens niveau 2 Grens niveau 3 Elektrofotografische toestellen 0.4 SSW + 10 (maximum 35 sec.) 0.5 SSW + 30 (maximum 60 sec.) Inkjet-toestellen 5 sec. 5 sec.

3 Schema B) Typisch elektriciteitsverbruik (TEC) en Operationele modus (OM) EU toolkit: kern] Het product mag de TEC- of OM-grenzen niet overschrijden. TEC, het typische elektriciteitsverbruik, wordt gedefinieerd als het verbruik gedurende een week van een machine in normaal bedrijf, gemeten in kilowattuur (kwu). De meetprocedure wordt gedefinieerd in het Energy Star-programma. ( De operationele modus betreft het energieverbruik van het product in diverse modi met laag stroomverbruik, van actief (hoogste verbruik) via slaapmodus tot stand-bymodus (laagste verbruik). De OM-benadering definieert het stroomverbruik in slaapmodus, de modus nadat de primaire functie geëindigd is, maximale tijdslimieten voor de slaapmodus voor het toestel naar stand-bymodus schakelt, en grenzen voor het maximale stroomverbruik in stand-bymodus. Machines voor standaard formaat * moeten geëvalueerd worden aan de hand van de TEC-methode, machines voor klein en groot formaat moeten geëvalueerd worden aan de hand van de OM-methode. De volgende uitzonderingen op deze regel moeten de OM-methode volgen: faxmachines voor standaard formaat multifunctionele inkjet-machines voor standaard formaat impactprinters voor standaard formaat inkjet-printers voor standaard formaat scanners voor standaard formaat De TEC-waarden voor elk producttype worden gegeven in Bijlage B: Typical Electricity Consumption. OM-producten moeten voldoen aan de standaard vertragingsinstellingen van Bijlage C: Operational Mode limits, bij de levering van het product. Bovendien moeten alle OM-producten geleverd worden met een maximale vertragingstijd van niet meer dan vier uur, die alleen door de fabrikant * Groot formaat omvat machines die ontworpen zijn voor A2 en grotere media, met inbegrip van machines voor media op continu formaat met een breedte van 406 millimeter (mm) of meer. Producten voor groot formaat kunnen ook in staat zijn om op media op standaard of klein formaat te drukken. Klein formaat omvat machines die ontworpen zijn voor media die kleiner zijn dan standaard media (bijv. A6, 4 x 6, microfilm), met inbegrip van media voor continu formaat met breedten van minder dan 210 mm. Standaard formaat omvat machines die ontworpen zijn voor media op standaard formaat (bijv. Letter, Legal, Ledger, A3, A4 en B4), met inbegrip van machines voor media op continu formaat met breedten tussen 210 mm en 406 mm. Standaard format producten zijn ook in staat klein format te behandelen.

4 gewijzigd kan worden. Deze maximale vertragingstijd kan niet door de gebruiker beïnvloed worden. Meer informatie over het bepalen en toepassen van de correcte methode (OM of TEC) kan geraadpleegd worden op Overige Toestellen [met een afdrukfunctie] met een maximale bedrijfssnelheid van meer dan 45 vellen A4 per minuut, moeten voorzien zijn van een automatische dubbelzijdige kopieerfunctie (een duplexeenheid). Alle andere toestellen met een lagere maximale bedrijfssnelheid moeten ten minste een manuele optie (kopieermachines) of een bijkomende softwarematige optie (printers, multifunctionele toestellen) voor dubbelzijdig afdrukken op A4 papier. [EU toolkit: kern] Staving: De naleving van alle bovenvermelde criteria kan gestaafd worden met een van de volgende labels: Blaue Engel Nordic Swan Energy Star Indien de inschrijver één van deze labels kan voorleggen, is geen bijkomende staving vereist. Andere gepaste bewijsstukken van een erkend organisme kunnen eveneens gebruikt worden. 5) Gunning van de opdracht: Criterium 1 Prijs Weging bijv. 70% Berekening (bijv.): Laagste voorgestelde prijs / vermelde prijs x 0,70 2 Milieucriteria (De openbare overheid formuleert de punten die zij aan de onderstaande criteria wenst toe te kennen) bijv. 20% Berekening (bijv.): Totaal gescoorde punten / maximum aantal punten x 0,20 3 bijv. 5 % 4 bijv..

5 Milieucriteria Stroomverbruik Voor het product specifieke externe stroombronnen moeten voldoen aan de vereisten van de Richtlijn van de Europese Commissie betreffende externe stroombronnen, met betrekking tot het efficiëntieniveau. Hun stroomverbruik in slaapmodus (zie de bovengenoemde Richtlijn van de Europese Commissie) is niet groter dan de volgende grenswaarde: (Blaue Engel, Nordic Swan) Grenswaarde in watt = uitgaand vermogen x 0, ,4 watt Productontwerp - Het toestel moet een schakelaar hebben, op een in een normale opstelling goed bereikbare plaats. De schakelaar moet het toestel ten minste kunnen uitschakelen (met aangesloten stekker). De schakelaar moet goed bereikbaar blijven wanneer het toestel geüpgraded wordt, bijvoorbeeld met accessoires. Het ontwerp van de schakelaars en knoppen moet de norm IEEE volgen. Het is ten zeerste aanbevolen deze norm nu al te volgen. (Blaue Engel) - Batterijen en accu s die niet ontworpen zijn om door de gebruiker vervangen te worden, moeten op het einde van hun levensduur vervangbaar zijn zonder de volledige printplaat of vergelijkbare onderdelen waarop de batterijen en accu s geïnstalleerd zijn te moeten vervangen. (Blaue Engel) 6) Uitvoeringsclausules: - De inschrijver verbindt zich tot de aanvaarding van de gratis retour van de oorspronkelijke batterijen/accu s die de gebruiker kan vervangen. Hij kan hiervoor een derde partij inschakelen. (Blaue Engel) - De toestellen moeten kunnen werken met kringlooppapier van 1 % postconsument gerecycled papier dat aan de vereisten va EN 12281:2002 voldoet. De inschrijver mag bepaalde soorten kringlooppapier aanbevelen; De informatie voor de gebruikers moet de volgende vermelding omvatten: Dit toestel is geschikt voor kringlooppapier". Een verwijzing naar EN 12281:2002 mag worden opgenomen. (Blaue Engel) - De inschrijver moet de beschikbaarheid van reserveonderdelen gedurende ten minste 3 jaar na het einde van de productie garanderen. (Toolkit, EU Ecolabel, Nordic Swann, Blaue Engel) [EU toolkit: kern] - Gebruikte fotogeleidend drums moeten door de inschrijver teruggenomen worden (gratis, op een verzamelpunt). Men moet ze ofwel hergebruiken, ofwel hun materialen recyclen. De informatie voor de gebruikers moet details over de terugname en het verzamelpunt vermelden. (Blaue Engel)

6 - Producten met gecombineerd tonerpatroon kunnen aanvaard worden indien het patroon niet ontworpen is om hergebruik te voorkomen. De producten moeten met gereviseerde tonerpatronen kunnen werken. (Nordic Swan) Referenties [Informatie van de openbare overheid die deze clausules in een opdracht gebruikt heeft]

7 Annex A Power limit curve Electrophotographic colour devices are divided into group A containing devices whose output speed in colour print mode (SF) is far lower than in monochrome print mode (SSW), e.g. SF < 0.9 SSW. And a group B with devices whose output speed in colour print mode (SF) is almost or exactly the same as in monochrome print mode (SSW). The following formula applies: SF 0.9 SSW.

8

9 Following table defines the maximum factory defaults time limits:

10

11 Annex B: TEC limit values Used annotations: MFD: A commercially-available imaging product, which is a physicallyintegrated device or a combination of functionally-integrated components, that performs two or more of the core functions of copying, printing, scanning, or faxing. Direct Thermal (DT) A marking technology that transfers an image by burning dots onto coated media as it passes over a heated print head. DT products do not use ribbons. Dye Sublimation (DS) A marking technology where images are formed by depositing (subliming) dye onto the print media based upon the amount of energy delivered by the heating elements. Electrophotography (EP) A marking technology characterized by illumination of a photoconductor in a pattern representing the desired hard copy image via a light source, development of the image with particles of toner using the latent image on the photoconductor to define the presence or absence of toner at a given location, transfer of the toner to the final hard copy medium, and fusing to cause the desired hard copy to become durable. Types of EP include Laser, LED, and LCD. Color EP is distinguished from monochrome EP in that toners of at least three different colors are available in a given product at one time. Two types of color EP technology are defined below: o Parallel Color EP A marking technology that uses multiple light sources and multiple photoconductors to increase the maximum color printing speed. o Serial Color EP A marking technology that uses a single photoconductor in a serial fashion and one or multiple light sources to achieve the multi-color hard copy output. Impact A marking technology characterized by the formation of the desired hard copy image by transferring colorant from a ribbon to the media via an impact process. Two types of impact technology are Dot Formed Impact and Fully-formed Impact. Ink Jet (IJ) A marking technology where images are formed by depositing colorant in small drops directly to the print media in a matrix manner. Color IJ is distinguished from monochrome IJ in that more than one colorant is available in a product at any one time. Typical types of IJ include Piezoelectric (PE) IJ, IJ Sublimation, and Thermal IJ. Solid Ink (SI) A marking technology where the ink is solid at room temperature and liquid when heated to the jetting temperature. Transfer to the media can be direct, but is most often made to an intermediate drum or belt and then offset printed to the media.

12 Stencil A marking technology that transfers images onto the print media from a stencil that is fitted around an inked drum. Thermal Transfer (TT) A marking technology where the desired hard copy image is formed by depositing small drops of solid colorant (usually colored waxes) in a melted/fluid state directly to the print media in a matrix manner. TT is distinguished from IJ in that the ink is solid at room temperature and is made fluid by heat.

13

14 Annex C: Operational Mode limits Large format machine include those designed for A2 media and larger, including those designed to accommodate continuous-form media at a width of 406 millimetres (mm) or wider. Large-format products may also be capable of printing on standardsize or small-format media. Small size machines include those designed for media sizes smaller than those defined as Standard (e.g., A6, 4 x 6, microfilm), including those designed to accommodate continuous-form media at widths smaller than 210 mm. Standard format machines include those designed for standard-sized media (e.g., Letter, Legal, Ledger, A3, A4, and B4), including those designed to accommodate continuous-form media at widths between 210 mm and Power limits sleep mode

15 The values above should be increased if the machine has additional finctions besides printing, following table defines the amounts that must be added to the power consumption values in sleep mode:

16

17 PSOR: Power supply output rating For the adder allowances shown in the table above, distinctions are made for Primary and Secondary types of adders. These designations refer to the state in which the interface is required to remain while the imaging product is in Sleep. Connections that remain active during the OM test procedure while the imaging product is in Sleep are defined as Primary, while connections that can be inactive while the imaging product is in Sleep are defined as Secondary.

18 Time limits sleep mode

19 Power limits Standby Mode

20 Bijlage D RISICOZINNEN: (Risicozinnen worden vermeld op de etiketten van de producten en in de veiligheidsbladen van de producten. Het zijn nuttige verificatie-instrumenten.) R1: In droge toestand ontplofbaar. R2: Ontploffingsgevaar door schok, wrijving, vuur of andere ontstekingsoorzaken. R3: Ernstig ontploffingsgevaar door schok, wrijving, vuur of andere ontstekingsoorzaken. R4: Vormt met metalen zeer gemakkelijk ontplofbare verbindingen. R5: Ontploffingsgevaar door verwarming. R6: Ontplofbaar met en zonder lucht. R7: Kan brand veroorzaken. R8: Bevordert de ontbranding van brandbare stoffen. R9: Ontploffingsgevaar bij menging met brandbare stoffen. R10: Ontvlambaar R11: Licht ontvlambaar R12: Zeer licht ontvlambaar R13 (verouderd): R14: Reageert heftig met water. Zeer licht ontvlambaar vloeibaar gas (Deze risicozin wordt niet langer vermeld in de op gepubliceerde versie van de GefStoffV.) R15: Bij contact met water komt zeer ontvlambaar gas vrij. Merck R15.1 Contact met zuur geeft licht ontvlambare gassen vrij. R16: Ontploffingsgevaar bij menging met oxiderende stoffen. R17: Spontaan ontvlambaar in lucht. R18: Kan bij gebruik een ontvlambaar/ontplofbaar damp-luchtmengsel vormen. R19: Kan ontplofbare peroxiden vormen. R20: Schadelijk bij inademing. R21: Schadelijk bij aanraking met de huid. R22: Schadelijk bij opname door de mond. R23: Giftig bij inademing. Riedel-de Haen R23K: Eveneens giftig bij inademing. R24: Giftig bij aanraking met de huid. Riedel-de Haen R24K: Eveneens giftig bij aanraking met de huid. R25: Giftig bij opname door de mond. Riedel-de Haen R25K: Eveneens giftig bij opname door de mond. R26: Zeer giftig bij inademing. Riedel-de Haen R26K: Eveneens zeer giftig bij inademing. R27: Zeer giftig bij aanraking met de huid. Riedel-de Haen R27A: Riedel-de Haen R27K: Riedel-de Haen R27AK: Zeer giftig in contact met de ogen. Eveneens zeer giftig bij aanraking met de huid. Eveneens zeer giftig in contact met de ogen. R28: Zeer giftig bij opname door de mond. Riedel-de Haen R28K: Eveneens zeer giftig bij opname door de mond. R29: Vormt giftig gas in contact met waterheftig met water. R30: Kan bij gebruik licht ontvlambaar worden. R31: Vormt giftige gassen in contact met zuren. Merck R31,1 Vormt giftige gassen in contact met basen. R32: Vormt zeer giftige gassen in contact met zuren.

21 R33: Gevaar voor cumulatieve effecten. R34: Veroorzaakt brandwonden. R35: Veroorzaakt ernstige brandwonden. R36: Irriterend voor de ogen. Riedel-de Haen R36A: Traanvormend R37: Irriterend voor de ademhalingswegen. R38: Irriterend voor de huid. R39: Gevaar voor ernstige onherstelbare effecten. R40: Carcinogene effecten zijn niet uitgesloten. LET OP: Deze risicozin werd tot 2001 ook voor mogelijke mutagene of teratogene gevaren gebruikt. Deze risico s worden nu geëtiketteerd met R68! R41: Gevaar voor ernstig oogletsel. R42: Kan overgevoeligheid veroorzaken bij inademing. R43: Kan overgevoeligheid veroorzaken bij contact met de huid. R44: Ontploffingsgevaar bij verwarming in afgesloten toestand. R45: Kan kanker veroorzaken. R46: Kan erfelijke genetische schade veroorzaken. R47 (verouderd): Kan misvormingen veroorzaken. (Deze risicozin wordt niet langer vermeld in de op gepubliceerde versie van de GefStoffV.) R48: Gevaar voor ernstige schade aan de gezondheid bij langdurige blootstelling. R49: Kan kanker veroorzaken bij inademing. R50: Zeer giftig voor waterorganismen. R51: Giftig voor waterorganismen. R52: Schadelijk voor waterorganismen. R53: Kan in het aquatisch milieu op lange termijn schadelijke effecten veroorzaken R54: Giftig voor planten. R55: Giftig voor dieren. R56: Giftig voor bodemorganismen. R57: Giftig voor bijen. R58: Kan in het milieu op lange termijn schadelijke effecten veroorzaken R59: Gevaarlijk voor de ozonlaag. R60: Kan de vruchtbaarheid schaden. R61: Kan het ongeboren kind schaden. R62: Mogelijk gevaar voor verminderde vruchtbaarheid. R63: Mogelijk gevaar voor beschadiging van het ongeboren kind. R64: Kan schadelijk zijn via de borstvoeding. R65: Schadelijk: kan longschade veroorzaken bij opname door de mond. R66: Herhaalde blootstelling kan een droge of gebarsten huid veroorzaken. R67: Dampen kunnen slaperigheid en duizeligheid veroorzaken. R68: Onherstelbare effecten zijn niet uitgesloten. COMBINATIES VAN RISICOZINNEN: R14/15: R15/29: R20/21: R21/22: R20/22: R20/21/22: R21/22: R23/24: Reageert heftig met water en vormt daarbij zeer licht ontvlambaar gas. Vormt giftig en zeer ontvlambaar gas in contact met water. Schadelijk bij inademing en bij aanraking met de huid. Schadelijk bij aanraking met de huid en bij opname door de mond. Schadelijk bij inademing en bij opname door de mond. Schadelijk bij inademing, opname door de mond en aanraking met de huid. Schadelijk bij aanraking met de huid en bij opname door de mond. Giftig bij inademing en bij aanraking met de huid.

22 R24/25: R23/25: R23/24/25: R24/25: R26/27: R27/28: R26/28: R26/27/28: R36/37: R37/38: R36/38: R36/37/38: R39/23: R39/24: R39/25: R39/23/24: R39/23/25: R39/24/25: Giftig bij contact met de huid en bij opname door de mond. Giftig bij inademing en inslikken. Giftig bij inademing, bij aanraking met de huid en bij opname door de mond. Giftig bij aanraking met de huid en bij opname door de mond. Giftig bij inademing en bij aanraking met de huid. Zeer giftig bij aanraking met de huid en bij opname door de mond. Zeer giftig bij inademing en bij opname door de mond. Zeer giftig bij inademing, bij aanraking met de huid en bij opname door de mond. Irriterend voor de ogen en de ademhalingswegen. Irriterend voor de ademhalingswegen en de huid. Irriterend voor de ogen en de huid. Irriterend voor de ogen, de ademhalingswegen en de huid. Giftig: gevaar voor zeer ernstige onherstelbare effecten bij inademing. Giftig: gevaar voor zeer ernstige onherstelbare effecten bij aanraking met de huid. Giftig: gevaar voor zeer ernstige onherstelbare effecten bij opname door de mond. Giftig: gevaar voor zeer ernstige onherstelbare effecten bij inademing en bij aanraking met de huid. Giftig: gevaar voor zeer ernstige onherstelbare effecten bij inademing en bij opname door de mond. Giftig: gevaar voor zeer ernstige onherstelbare effecten bij aanraking met de huid en bij opname door de mond. R39/23/24/25: Giftig: gevaar voor zeer ernstige onherstelbare effecten bij inademing, bij aanraking met de huid en bij opname door de mond. R39/26: R39/27: R39/28: R39/26/27: R39/26/28: R39/27/28: Zeer giftig: gevaar voor zeer ernstige onherstelbare effecten bij inademing Zeer giftig: gevaar voor zeer ernstige onherstelbare effecten bij aanraking met de huid. Zeer giftig: gevaar voor zeer ernstige onherstelbare effecten bij opname door de mond. Zeer giftig: gevaar voor zeer ernstige onherstelbare effecten bij inademing en bij aanraking met de huid. Zeer giftig: gevaar voor zeer ernstige onherstelbare effecten bij inademing en bij opname door de mond. Zeer giftig: gevaar voor zeer ernstige onherstelbare effecten bij aanraking met de huid en bij opname door de mond. R39/26/27/28: Zeer giftig: gevaar voor zeer ernstige onherstelbare effecten bij inademing, bij aanraking met de huid en bij opname door de mond. R42/43: R48/20: R48/21: R48/22: R48/20/21: R48/20/22: R48/21/22: Kan overgevoeligheid veroorzaken bij inademing en bij aanraking met de huid. Schadelijk: gevaar voor ernstige schade aan de gezondheid bij langdurige blootstelling door inademing. Schadelijk: gevaar voor ernstige schade aan de gezondheid bij langdurige blootstelling en aanraking met de huid. Schadelijk: gevaar voor ernstige schade aan de gezondheid bij langdurige blootstelling bij opname door de mond. Schadelijk: gevaar voor ernstige schade aan de gezondheid bij langdurige blootstelling bij inademing en aanraking met de huid. Schadelijk: gevaar voor ernstige schade aan de gezondheid bij langdurige blootstelling bij inademing en opname door de mond. Schadelijk: gevaar voor ernstige schade aan de gezondheid bij langdurige blootstelling bij aanraking met de huid en opname door de mond. R48/20/21/22: Schadelijk: gevaar voor ernstige schade aan de gezondheid bij langdurige blootstelling bij inademing, aanraking met de huid en opname door de mond. R48/23: R48/24: R48/25: R48/23/24: R48/23/25: R48/24/25: Giftig: gevaar voor ernstige schade aan de gezondheid bij langdurige blootstelling door inademing. Giftig: gevaar voor ernstige schade aan de gezondheid bij langdurige blootstelling en aanraking met de huid. Giftig: gevaar voor ernstige schade aan de gezondheid bij langdurige blootstelling bij opname door de mond. Giftig: gevaar voor ernstige schade aan de gezondheid bij langdurige blootstelling bij inademing en aanraking met de huid. Giftig: gevaar voor ernstige schade aan de gezondheid bij langdurige blootstelling bij inademing en opname door de mond. Giftig: gevaar voor ernstige schade aan de gezondheid bij langdurige blootstelling bij aanraking met de huid en opname door de mond. R48/23/24/25: Giftig: gevaar voor ernstige schade aan de gezondheid bij langdurige blootstelling bij inademing, aanraking met de huid en opname door de mond. R50/53: Zeer giftig voor waterorganismen, kan in het aquatisch milieu op lange termijn schadelijke effecten veroorzaken.

23 R51/53: R52/53: R68/20: R68/21: R68/22: R68/20/21: R68/20/22: R68/21/22: Giftig voor waterorganismen, kan in het aquatisch milieu op lange termijn schadelijke effecten veroorzaken. Schadelijk voor waterorganismen, kan in het aquatisch milieu op lange termijn schadelijke effecten veroorzaken. Schadelijk: bij inademen zijn onherstelbare effecten niet uitgesloten. Schadelijk: bij aanraking met de huid zijn onherstelbare effecten niet uitgesloten. Schadelijk: bij opname door de mond zijn onherstelbare effecten niet uitgesloten. Schadelijk: bij inademing en aanraking met de huid zijn onherstelbare effecten niet uitgesloten. Schadelijk: bij inademen en opname door de mond zijn onherstelbare effecten niet uitgesloten. Schadelijk: bij aanraking met de huid en opname door de mond zijn onherstelbare effecten niet uitgesloten. R68/20/21/22: Schadelijk: bij inademing, aanraking met de huid en opname door de mond zijn onherstelbare effecten niet uitgesloten.

Duurzame overheidsopdracht-fiche: basis

Duurzame overheidsopdracht-fiche: basis Duurzame overheidsopdracht-fiche: basis 1) Onderwerp Vaatwassers voor huishoudelijk gebruik, geproduceerd met milieuvriendelijke materialen, die milieuvriendelijk zijn zowel in het gebruik als bij de afvalverwerking.

Nadere informatie

Duurzame overheidsopdracht-fiche: basis

Duurzame overheidsopdracht-fiche: basis Duurzame overheidsopdracht-fiche: basis 1) Onderwerp Met milieuvriendelijke materialen en processen geproduceerde kettingzaagolie. (naam van de openbare overheid) hecht belang aan de milieuzorg en

Nadere informatie

Duurzame overheidsopdracht-fiche: basis

Duurzame overheidsopdracht-fiche: basis Duurzame overheidsopdracht-fiche: basis 1) Onderwerp Met milieuvriendelijke materialen en processen geproduceerde harde vloerbedekkingen. (naam van de openbare overheid) hecht belang aan de milieuzorg

Nadere informatie

Duurzame overheidsopdracht-fiche: uitgebreid

Duurzame overheidsopdracht-fiche: uitgebreid 1) Onderwerp Duurzame overheidsopdracht-fiche: uitgebreid Huishoudelijke wasmachines gemaakt uit milieuvriendelijke materialen die ook milieuvriendelijk zijn in zowel gebruik als tijdens de afvalverwerking.

Nadere informatie

Duurzame overheidsopdracht-fiche: uitgebreid

Duurzame overheidsopdracht-fiche: uitgebreid Duurzame overheidsopdracht-fiche: uitgebreid 1) Onderwerp Koelkasten en diepvriezers voor huishoudelijk gebruik, geproduceerd met milieuvriendelijke materialen, die milieuvriendelijk zijn zowel in het

Nadere informatie

Met milieuvriendelijke materialen en processen geproduceerde kartonproducten.

Met milieuvriendelijke materialen en processen geproduceerde kartonproducten. Duurzame overheidsopdracht-fiche: basis 1) Onderwerp Met milieuvriendelijke materialen en processen geproduceerde kartonproducten. (naam van de openbare overheid) hecht belang aan de milieuzorg en

Nadere informatie

Duurzame overheidsopdracht-fiche: uitgebreid

Duurzame overheidsopdracht-fiche: uitgebreid Duurzame overheidsopdracht-fiche: uitgebreid 1) Onderwerp Met milieuvriendelijke materialen en processen geproduceerde papierlijm. (naam van de openbare overheid) hecht belang aan de milieuzorg en

Nadere informatie

Fiche 2 (Observatie): R-ZINNEN

Fiche 2 (Observatie): R-ZINNEN Fiche 2 (Observatie): R-ZINNEN Bijzondere risico s toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten (waarschuwingszinnen) TOLUEEN R11: Licht ontvlambaar R20: Schadelijk bij inademing S16: Verwijderd

Nadere informatie

Enkelvoudige R-zinnen 1 In droge toestand ontplofbaar 2 Ontploffingsgevaar door schok, wrijving, vuur of andere ontstekingsoorzaken.

Enkelvoudige R-zinnen 1 In droge toestand ontplofbaar 2 Ontploffingsgevaar door schok, wrijving, vuur of andere ontstekingsoorzaken. Enkelvoudige R-zinnen 1 In droge toestand ontplofbaar 2 Ontploffingsgevaar door schok, wrijving, vuur of andere ontstekingsoorzaken. 3 Ernstig ontploffingsgevaar door schok, wrijving, vuur of andere ontstekingsoorzaken.

Nadere informatie

Aard der bijzondere gevaren toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten: R-zinnen

Aard der bijzondere gevaren toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten: R-zinnen 1 van 8 Rzinnen & S zinnen Datum: 18032013 Aard der bijzondere gevaren toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten: Rzinnen R 1 R 2 R 3 R 4 R 5 R 6 R 7 R 8 R 9 R 10 R 11 R 12 R 14 R 15 R 16 R 17

Nadere informatie

Aard der bijzondere gevaren toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten (R-zinnen)

Aard der bijzondere gevaren toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten (R-zinnen) Document Milieu-, Natuur- en Energiebeleid Koning Albert II-laan 20 bus 8 1000 Brussel Tel 02 553 03 55 - Fax 02 553 80 06 beleid@lne.vlaanderen.be Onderwerp Status versie datum auteur R-zinnen en S-zinnen

Nadere informatie

Bijlage IX AARD DER BIJZONDERE GEVAREN TOEGESCHREVEN AAN GEVAARLIJKE STOFFEN EN PREPARATEN :

Bijlage IX AARD DER BIJZONDERE GEVAREN TOEGESCHREVEN AAN GEVAARLIJKE STOFFEN EN PREPARATEN : Bijlage IX R 1 : In droge toestand ontplofbaar AARD DER BIJZONDERE GEVAREN TOEGESCHREVEN AAN GEVAARLIJKE STOFFEN EN PREPARATEN : R 2 : Ontploffingsgevaar door schok, wrijving, vuur of andere ontstekingsoorzaken

Nadere informatie

R-zinnen en S-zinnen. R-zinnen... 2 Gecombineerde R-zinnen... 4 S-zinnen... 7 Gecombineerde S-zinnen... 9

R-zinnen en S-zinnen. R-zinnen... 2 Gecombineerde R-zinnen... 4 S-zinnen... 7 Gecombineerde S-zinnen... 9 -zinnen en S-zinnen Inhoud Pag. -zinnen... 2 Gecombineerde -zinnen... 4 S-zinnen... 7 Gecombineerde S-zinnen... 9 -zinnen (aanduiding bijzondere gevaren, isk-zinnen) -nummer Gevarenaanduiding 1 2 3 4 5

Nadere informatie

1. RISK & SAFETY ZINNEN

1. RISK & SAFETY ZINNEN 1. RISK & SAFETY ZINNEN Risico en Veiligheidszinnen op etiketten en veiligheidsbladen R-zinnen geven bijzondere gevaren (Risks) aan. S-zinnen geven veiligheidsaanbevelingen (Safety) aan. De zinnen zijn

Nadere informatie

Duurzame overheidsopdracht-fiche: uitgebreid

Duurzame overheidsopdracht-fiche: uitgebreid Duurzame overheidsopdracht-fiche: uitgebreid 1) Voorwerp van de opdracht Milieuvriendelijke muurverven voor gebruik binnenshuis. (naam van de openbare overheid) hecht belang aan de milieuzorg en de

Nadere informatie

Wettelijk verplichte gevaarsetikettering

Wettelijk verplichte gevaarsetikettering DATUM: 20.03.2009 Wettelijk verplichte gevaarsetikettering In bepaalde gevallen verplicht de wet fabrikanten om gevaarsinformatie te verstrekken (gevaarssymbolen en de bijbehorende risico- en veiligheidszinnen)

Nadere informatie

Duurzame overheidsopdracht-fiche: basis

Duurzame overheidsopdracht-fiche: basis (versie 20090601) Duurzame overheidsopdracht-fiche: basis 1) Onderwerp Met milieuvriendelijke materialen en processen geproduceerd hygiënisch papier. (naam van de openbare overheid) hecht belang aan

Nadere informatie

Risico en Veiligheidszinnen op etiketten en veiligheidsbladen

Risico en Veiligheidszinnen op etiketten en veiligheidsbladen RISK & SAFETY ZINNEN Risico en Veiligheidszinnen op etiketten en veiligheidsbladen Laatste update: 11 maart 2003 Volgens het 'Besluit verpakking en aanduiding milieugevaarlijke stoffen', behorende bij

Nadere informatie

RISICOZINNEN (R-ZINNEN)

RISICOZINNEN (R-ZINNEN) RISICOZINNEN (R-ZINNEN) R-code R-zin 1 In droge toestand ontplofbaar. 2 Ontploffingsgevaar door schok, wrijving, vuur of andere ontstekingsoorzaken. 3 Ernstig ontploffingsgevaar door schok, wrijving, vuur

Nadere informatie

Daarnaast zijn er ook S-zinnen; deze geven aanbevelingen voor het veilig werken met bepaalde stoffen. S staat hier voor Safety.

Daarnaast zijn er ook S-zinnen; deze geven aanbevelingen voor het veilig werken met bepaalde stoffen. S staat hier voor Safety. - en S-zinnen -zinnen zijn internationaal gestandaardiseerde risicobeschrijvingen die (indien van toepassing) dienen te worden aangebracht op verpakkingen van stoffen die bepaalde risico s met zich meebrengen.

Nadere informatie

Duurzame overheidsopdracht-fiche: uitgebreid

Duurzame overheidsopdracht-fiche: uitgebreid Duurzame overheidsopdracht-fiche: uitgebreid 1) Onderwerp Met milieuvriendelijke materialen en processen geproduceerd schrijfmaterieel. (naam van de openbare overheid) hecht belang aan de milieuzorg

Nadere informatie

Duurzame overheidsopdrachten fiche : Product / dienst :

Duurzame overheidsopdrachten fiche : Product / dienst : Duurzame overheidsopdrachten fiche : Product / dienst : Cartridge / toners Versie: draft gevalideerd door de stakeholders Datum: november 2010 Besproken met de vertegenwoordigers van de sector en de NGO

Nadere informatie

Duurzame overheidsopdracht-fiche: uitgebreid

Duurzame overheidsopdracht-fiche: uitgebreid Duurzame overheidsopdracht-fiche: uitgebreid 1) Voorwerp van de opdracht Milieuvriendelijke muurverven voor gebruik buitenshuis. (naam van de openbare overheid) hecht belang aan de milieuzorg en de

Nadere informatie

Duurzame overheidsopdracht-fiche: uitgebreid

Duurzame overheidsopdracht-fiche: uitgebreid Duurzame overheidsopdracht-fiche: uitgebreid 1) Onderwerp Milieuvriendelijke drukwerkdiensten (naam van de openbare overheid) hecht belang aan de milieuzorg en de sociale aspecten. Dit wordt verklaard

Nadere informatie

Duurzame overheidsopdracht-fiche: basis

Duurzame overheidsopdracht-fiche: basis (versie 20090601) Duurzame overheidsopdracht-fiche: basis 1) Onderwerp Met milieuvriendelijke materialen en processen geproduceerd schriften en zakboekjes. (naam van de openbare overheid) hecht belang

Nadere informatie

Fiche duurzame overheidsopdrachten: Product / dienst. Beelduitrusting (printers, kopieerapparaten, multifunctionele toestellen, scanners, )

Fiche duurzame overheidsopdrachten: Product / dienst. Beelduitrusting (printers, kopieerapparaten, multifunctionele toestellen, scanners, ) Fiche duurzame overheidsopdrachten: Product / dienst Beelduitrusting (printers, kopieerapparaten, multifunctionele toestellen, scanners, ) Versie: draft gevalideerd door de stakeholders Datum: november

Nadere informatie

Duurzame overheidsopdracht-fiche: basis

Duurzame overheidsopdracht-fiche: basis Duurzame overheidsopdracht-fiche: basis 1) Onderwerp Met milieuvriendelijke materialen en processen geproduceerd kantoorstoelen. (naam van de openbare overheid) hecht belang aan de milieuzorg en de

Nadere informatie

Duurzame overheidsopdracht-fiche: uitgebreid

Duurzame overheidsopdracht-fiche: uitgebreid Duurzame overheidsopdracht-fiche: uitgebreid 1) Onderwerp Milieuvriendelijke detergent voor vaatwas met de hand (naam van de openbare overheid) hecht belang aan de milieuzorg en de sociale aspecten.

Nadere informatie

Risk & Safety zinnen (Risico- en veiligheidsaanduidingen op etiketten)

Risk & Safety zinnen (Risico- en veiligheidsaanduidingen op etiketten) en S-zinnen isk & Safety zinnen (isico- en veiligheidsaanduidingen op etiketten) Voor etikettering van stoffen die op de werkplek woren gebruikt verwijst de Arbowet naar het 'Besluit verpakking en aanduiding

Nadere informatie

Duurzame overheidsopdracht-fiche schrijfmateriaal : uitgebreid

Duurzame overheidsopdracht-fiche schrijfmateriaal : uitgebreid Duurzame overheidsopdracht-fiche schrijfmateriaal : uitgebreid Versie: 15 april 2011 1) Onderwerp Met milieuvriendelijke materialen en processen geproduceerd schrijfmaterieel. (naam van de openbare

Nadere informatie

Milieuverantwoorde overheidsaankopen. Kantoorapparaten

Milieuverantwoorde overheidsaankopen. Kantoorapparaten Milieuverantwoorde overheidsaankopen Kantoorapparaten Voorstelling project Minimaal 20 infosessies Verspreid over Vlaanderen Telkens ander onderwerp Handleiding Ondersteuning steunpunt Het aankoopproces

Nadere informatie

Gevarenaanduidingen (H)

Gevarenaanduidingen (H) Gevarenaanduidingen (H) H200 H201 H202 H203 H204 H205 H220 H221 H222 H223 H224 H225 H226 H228 H240 H241 H242 H250 H251 H252 Instabiele ontplofbare stof. Ontplofbare stof; gevaar voor massa-explosie. Ontplofbare

Nadere informatie

DEEL 1: GEVARENAANDUIDINGEN ; H-zinnen

DEEL 1: GEVARENAANDUIDINGEN ; H-zinnen DEEL 1: GEVARENAANDUIDINGEN ; H-zinnen Materiële gevaren Klasse 2.1 Ontplofbare stoffen, instabiele ontplofbare stoffen H200 Instabiele ontplofbare stof. Subklasse 1.1 H201 Ontplofbare stof; gevaar voor

Nadere informatie

Gevarenaanduidingen voor materiële gevaren.

Gevarenaanduidingen voor materiële gevaren. Overzicht H-zinnen (Hazard) H-zin Gevarenaanduidingen voor materiële gevaren. H200 Instabiele ontplofbare stof. H201 Ontplofbare stof: gevaar voor massa-explosie. H202 Ontplofbare stof, ernstig gevaar

Nadere informatie

Fiche duurzame overheidsopdrachten: Product / dienst. PC s, laptops, schermen

Fiche duurzame overheidsopdrachten: Product / dienst. PC s, laptops, schermen Fiche duurzame overheidsopdrachten: Product / dienst PC s, laptops, schermen Versie: draft gevalideerd door de stakeholders Datum: november 2010 Overleg met sectorvertegenwoordigers en NGO s: 28 april

Nadere informatie

Duurzame overheidsopdracht-fiche: uitgebreid

Duurzame overheidsopdracht-fiche: uitgebreid Duurzame overheidsopdracht-fiche: uitgebreid 1) Onderwerp Met milieuvriendelijke materialen en processen geproduceerde mappen (ringmappen, hangpappen, ordners). (naam van de openbare overheid) hecht

Nadere informatie

Duurzame overheidsopdracht-fiche: basis

Duurzame overheidsopdracht-fiche: basis Duurzame overheidsopdracht-fiche: basis 1) Onderwerp 1) Voedsel en dranken uit de organische voedingsproducten en geproduceerd op een milieuvriendelijke wijze EN / OF 2) Voedsel en dranken die een eerlijke

Nadere informatie

LIJST VAN GEVARENAANDUIDINGEN, AANVULLENDE GEVARENAANDUIDINGEN EN AANVULLENDE ETIKETTERINGSELEMENTEN VOLGENS BIJLAGE III VAN DE CLP-VERORDENING

LIJST VAN GEVARENAANDUIDINGEN, AANVULLENDE GEVARENAANDUIDINGEN EN AANVULLENDE ETIKETTERINGSELEMENTEN VOLGENS BIJLAGE III VAN DE CLP-VERORDENING LIJST VAN GEVARENAANDUIDINGEN, AANVULLENDE GEVARENAANDUIDINGEN EN AANVULLENDE ETIKETTERINGSELEMENTEN VOLGENS BIJLAGE III VAN DE CLP-VERORDENING DEEL 1: GEVARENAANDUIDINGEN Gevarenaanduidingen voor materiële

Nadere informatie

Duurzame overheidsopdracht-fiche: uitgebreid

Duurzame overheidsopdracht-fiche: uitgebreid Duurzame overheidsopdracht-fiche: uitgebreid 1) Onderwerp 1) Voedsel en dranken uit de organische voedingsproducten en geproduceerd op een milieuvriendelijke wijze EN / OF 2) Voedsel en dranken die een

Nadere informatie

Betekenis H-zinnen. Gevarenaanduidingen voor materiële gevaren

Betekenis H-zinnen. Gevarenaanduidingen voor materiële gevaren Betekenis H-zinnen Gevarenaanduidingen voor materiële gevaren 00 Ontplofbare stoffen, instabiel Instabiele ontplofbare stof H0 Ontplofbare stoffen, subklasse. H0 Ontplofbare stoffen, subklasse. H03 Ontplofbare

Nadere informatie

Duurzame overheidsopdracht-fiche: uitgebreid

Duurzame overheidsopdracht-fiche: uitgebreid Duurzame overheidsopdracht-fiche: uitgebreid 1) Onderwerp Milieuvriendelijke personenauto s. (naam van de openbare overheid) hecht belang aan de milieuzorg en de sociale aspecten. Dit wordt verklaard

Nadere informatie

Quick start guide. Powerbank MI Mah. Follow Fast All rights reserved. Page 1

Quick start guide. Powerbank MI Mah. Follow Fast All rights reserved. Page 1 Quick start guide Powerbank MI 16.000 Mah Follow Fast 2016 - All rights reserved. Page 1 ENGLISH The Mi 16000 Power Bank is a very good backup option for those on the move. It can keep you going for days

Nadere informatie

Fiche duurzame overheidsopdrachten: Product / dienst. PC s, laptops, schermen

Fiche duurzame overheidsopdrachten: Product / dienst. PC s, laptops, schermen Fiche duurzame overheidsopdrachten: Product / dienst PC s, laptops, schermen Versie: draft gevalideerd door de stakeholders Datum: november 2010 [Harmonisatie EU GPP toolkit 2012] Overleg met sectorvertegenwoordigers

Nadere informatie

Fysieke gevaren Waarschuwing Ontvlambaar. Gevaarklasse en - categorie. Oude gevaarpictogram men. Gevaaraanduiding (H-zinnen)

Fysieke gevaren Waarschuwing Ontvlambaar. Gevaarklasse en - categorie. Oude gevaarpictogram men. Gevaaraanduiding (H-zinnen) e m Pictogram gevaaraanduidin g van de CLP klasse - aanduiding Fysieke gevar Springstoff Springstof R2 Risico op explosie door schok, wrijving, brand of andere Onstabiele ontplofbare stoff Afdeling 1.1

Nadere informatie

I.S.T.C. Intelligent Saving Temperature Controler

I.S.T.C. Intelligent Saving Temperature Controler MATEN & INFORMATIE I.S.T.C. Intelligent Saving Temperature Controler Deze unieke modulerende zender, als enige ter wereld, verlaagt het energieverbruik aanzienlijk. Het werkt in combinatie met de energy

Nadere informatie

The genesis of the game is unclear. Possibly, dominoes originates from China and the stones were brought here by Marco Polo, but this is uncertain.

The genesis of the game is unclear. Possibly, dominoes originates from China and the stones were brought here by Marco Polo, but this is uncertain. Domino tiles Dominoes is a game played with rectangular domino 'tiles'. Today the tiles are often made of plastic or wood, but in the past, they were made of real stone or ivory. They have a rectangle

Nadere informatie

SAMPLE 11 = + 11 = + + Exploring Combinations of Ten + + = = + + = + = = + = = 11. Step Up. Step Ahead

SAMPLE 11 = + 11 = + + Exploring Combinations of Ten + + = = + + = + = = + = = 11. Step Up. Step Ahead 7.1 Exploring Combinations of Ten Look at these cubes. 2. Color some of the cubes to make three parts. Then write a matching sentence. 10 What addition sentence matches the picture? How else could you

Nadere informatie

Checklist: Milieuvriendelijkheid van producten

Checklist: Milieuvriendelijkheid van producten Checklist: Milieuvriendelijkheid van producten Colour Op school worden huishoudproducten gebruikt voor het schoonmaken van de school, voor hygiëne, voor de afwas, maar ook producten voor het onderhoud

Nadere informatie

H-zinnen en S-zinnen. Inhoud

H-zinnen en S-zinnen. Inhoud H-zinnen en S-zinnen Lijst van gevarenaanduidingen (H-zinnen, met de H van hazard) en voorzorgsmaatregelen (P-zinnen, met de P van precaution) volgens de EU-GHS/CLP-verordening. Inhoud 1 Lijst van gevarenaanduidingen

Nadere informatie

H(azard)- en P(recautionnary)-zinnen

H(azard)- en P(recautionnary)-zinnen H(azard)- en P(recautionnary)-zinnen Met het invoeren van het GHS vervallen de R(isk)- en S(afety)-zinnen. Daarvoor in de plaats komen de H(azard)- en P(recautionnary)-zinnen. H-zinnen geven informatie

Nadere informatie

Interface tussen Stuurbediening en Sony autoaudio

Interface tussen Stuurbediening en Sony autoaudio The information in this document is in Dutch, English version follows later in this document Interface tussen Stuurbediening en Sony autoaudio LET OP! HOEWEL DE UITERSTE ZORGVULDIGHEID IS BETRACHT BIJ

Nadere informatie

CLP-GHS. Globally Harmonized System of Classification and Labelling of Chemicals

CLP-GHS. Globally Harmonized System of Classification and Labelling of Chemicals CLP-GHS Globally Harmonized System of Classification and Labelling of Chemicals P I C T O G R A M M E N GHS01 GHS02 Instabiele ontplofbare stoffen Ontplofbaar - subklasse 1.1, 1.2, 1.3 en 1.4 Zelfontledende

Nadere informatie

Add the standing fingers to get the tens and multiply the closed fingers to get the units.

Add the standing fingers to get the tens and multiply the closed fingers to get the units. Digit work Here's a useful system of finger reckoning from the Middle Ages. To multiply $6 \times 9$, hold up one finger to represent the difference between the five fingers on that hand and the first

Nadere informatie

Classification of triangles

Classification of triangles Classification of triangles A triangle is a geometrical shape that is formed when 3 non-collinear points are joined. The joining line segments are the sides of the triangle. The angles in between the sides

Nadere informatie

Laboratory report. Independent testing of material surfaces. Analysis of leaching substances in treated wood samples conform guide line EU 10/2011

Laboratory report. Independent testing of material surfaces. Analysis of leaching substances in treated wood samples conform guide line EU 10/2011 Independent testing of material surfaces Laboratory report Analysis of leaching substances in treated wood samples conform guide line EU 10/2011 Customer Wasziederij De Vesting BV Trasweg 12 5712 BB Someren-Eind

Nadere informatie

Genetic code. Assignment

Genetic code. Assignment Genetic code The genetic code consists of a number of lines that determine how living cells translate the information coded in genetic material (DNA or RNA sequences) to proteins (amino acid sequences).

Nadere informatie

Duurzame overheidsopdrachten-fiche

Duurzame overheidsopdrachten-fiche Duurzame overheidsopdrachten-fiche Product / dienst Versie Datum Producten op zonne-energie Basis December 2010 Toepassingsgebied Tot het toepassingsgebied van deze groep behoren kleine tot middelgrote

Nadere informatie

liniled Cast Joint liniled Gietmof liniled Castjoint

liniled Cast Joint liniled Gietmof liniled Castjoint liniled Cast Joint liniled Gietmof liniled is een hoogwaardige, flexibele LED strip. Deze flexibiliteit zorgt voor een zeer brede toepasbaarheid. liniled kan zowel binnen als buiten in functionele en decoratieve

Nadere informatie

Bijlage. Om een milieukeur te ontvangen, moet de draagbare computer voldoen aan de criteria in deze bij lage, die gericht zij nop een verdere:

Bijlage. Om een milieukeur te ontvangen, moet de draagbare computer voldoen aan de criteria in deze bij lage, die gericht zij nop een verdere: bron : Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen PB L 276 van 27/10/99 KADER COMMISSIE BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE van 13 oktober 1999 tot vaststelling van de milieucriteria voor de toekenning van

Nadere informatie

Esther Lee-Varisco Matt Zhang

Esther Lee-Varisco Matt Zhang Esther Lee-Varisco Matt Zhang Want to build a wine cellar Surface temperature varies daily, seasonally, and geologically Need reasonable depth to build the cellar for lessened temperature variations Building

Nadere informatie

L.Net s88sd16-n aansluitingen en programmering.

L.Net s88sd16-n aansluitingen en programmering. De L.Net s88sd16-n wordt via één van de L.Net aansluitingen aangesloten op de LocoNet aansluiting van de centrale, bij een Intellibox of Twin-Center is dat de LocoNet-T aansluiting. L.Net s88sd16-n aansluitingen

Nadere informatie

Plotten. technisch tekenwerk AUTOCAD 2000

Plotten. technisch tekenwerk AUTOCAD 2000 Inleiding Voor het plotten van uw bent u bij Lifoka aan het juiste adres. Snel, betrouwbaar en dat in grote of kleine oplagen. Niet alleen het plotten, maar ook vergaren en verzenden kan Lifoka voor u

Nadere informatie

Handleiding Zuludesk Parent

Handleiding Zuludesk Parent Handleiding Zuludesk Parent Handleiding Zuludesk Parent Met Zuludesk Parent kunt u buiten schooltijden de ipad van uw kind beheren. Hieronder vind u een korte handleiding met de mogelijkheden. Gebruik

Nadere informatie

Gevarenpictogrammen op het etiket volgens EU- GHS (Globally Harmonised System)

Gevarenpictogrammen op het etiket volgens EU- GHS (Globally Harmonised System) Gevarenpictogrammen op het etiket volgens EU- GHS (Globally Harmonised System) Sinds enkele jaren hebben we nieuwe gevaarsymbolen op etiketten, maar soms kom je nog oude symbolen tegen. Hieronder zie je

Nadere informatie

L.Net s88sd16-n aansluitingen en programmering.

L.Net s88sd16-n aansluitingen en programmering. De L.Net s88sd16-n wordt via één van de L.Net aansluitingen aangesloten op de LocoNet aansluiting van de centrale, bij een Intellibox of Twin-Center is dat de LocoNet-T aansluiting. L.Net s88sd16-n aansluitingen

Nadere informatie

OUTDOOR HD BULLET IP CAMERA PRODUCT MANUAL

OUTDOOR HD BULLET IP CAMERA PRODUCT MANUAL OUTDOOR HD BULLET IP CAMERA PRODUCT MANUAL GB - NL GB PARTS & FUNCTIONS 1. 7. ---- 3. ---- 4. ---------- 6. 5. 2. ---- 1. Outdoor IP camera unit 2. Antenna 3. Mounting bracket 4. Network connection 5.

Nadere informatie

Issues in PET Drug Manufacturing Steve Zigler PETNET Solutions April 14, 2010

Issues in PET Drug Manufacturing Steve Zigler PETNET Solutions April 14, 2010 Issues in PET Drug Manufacturing Steve Zigler PETNET Solutions April 14, 2010 Topics ANDA process for FDG User fees Contract manufacturing PETNET's perspective Colleagues Michael Nazerias Ken Breslow Ed

Nadere informatie

MyDHL+ Van Non-Corporate naar Corporate

MyDHL+ Van Non-Corporate naar Corporate MyDHL+ Van Non-Corporate naar Corporate Van Non-Corporate naar Corporate In MyDHL+ is het mogelijk om meerdere gebruikers aan uw set-up toe te voegen. Wanneer er bijvoorbeeld meerdere collega s van dezelfde

Nadere informatie

FRAME [UPRIGHT MODEL] / [DEPTH] / [HEIGHT] / [FINISH] TYPE OF BASEPLATE P Base plate BP80 / E alternatives: ZINC finish in all cases

FRAME [UPRIGHT MODEL] / [DEPTH] / [HEIGHT] / [FINISH] TYPE OF BASEPLATE P Base plate BP80 / E alternatives: ZINC finish in all cases FRAME XS UPRIGHT BASE PLATE UPRIGHT HORIZONTAL PROFILE DIAGONAL PROFILE DESCRIPTION A vertical structure consisting of 2 uprights, joined by a system of bracing profiles, and base plates intended to support

Nadere informatie

CUSTOMIZE YOUR APPLE AND PRESENT A UNIQUE COMPANY GIFT

CUSTOMIZE YOUR APPLE AND PRESENT A UNIQUE COMPANY GIFT CUSTOMIZE YOUR APPLE AND PRESENT A UNIQUE COMPANY GIFT Ready for customization according to your companies wishes? The Royal Blue Collection a Custom Made collection. This is the perfect combination of

Nadere informatie

Resistance welding (RW)

Resistance welding (RW) Resistance welding (RW) Heat required for welding is produced by mean of the electrical resistance between the two members to be joined Major advantages, such as not requiring consumable electrodes, shielding

Nadere informatie

Calculator spelling. Assignment

Calculator spelling. Assignment Calculator spelling A 7-segmentdisplay is used to represent digits (and sometimes also letters). If a screen is held upside down by coincide, the digits may look like letters from the alphabet. This finding

Nadere informatie

04/11/2013. Sluitersnelheid: 1/50 sec = 0.02 sec. Frameduur= 2 x sluitersnelheid= 2/50 = 1/25 = 0.04 sec. Framerate= 1/0.

04/11/2013. Sluitersnelheid: 1/50 sec = 0.02 sec. Frameduur= 2 x sluitersnelheid= 2/50 = 1/25 = 0.04 sec. Framerate= 1/0. Onderwerpen: Scherpstelling - Focusering Sluitersnelheid en framerate Sluitersnelheid en belichting Driedimensionale Arthrokinematische Mobilisatie Cursus Klinische Video/Foto-Analyse Avond 3: Scherpte

Nadere informatie

PIR DC-SWITCH. DC Passive infra-red Detector. Model No. PDS-10 GEBRUIKSAANWIJZING/INSTRUCTION MANUAL

PIR DC-SWITCH. DC Passive infra-red Detector. Model No. PDS-10 GEBRUIKSAANWIJZING/INSTRUCTION MANUAL PIR DC-SWITCH DC Passive infra-red Detector Model No. PDS-10 GEBRUIKSAANWIJZING/INSTRUCTION MANUAL Please read this manual before operating your DETECTOR PIR DC-Switch (PDS-10) De PDS-10 is een beweging

Nadere informatie

Gevaarlijke stoffen zijn stoffen die gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Op je werk, maar ook thuis zijn veel meer gevaarlijke stoffen dan je denkt.

Gevaarlijke stoffen zijn stoffen die gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Op je werk, maar ook thuis zijn veel meer gevaarlijke stoffen dan je denkt. Gevaarlijke stoffen Gevaarlijke stoffen zijn stoffen die gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Op je werk, maar ook thuis zijn veel meer gevaarlijke stoffen dan je denkt. Giftig Een stof is giftig als deze

Nadere informatie

Function checklist for the ML-350 or XL-350 with a print set. Missing loop.

Function checklist for the ML-350 or XL-350 with a print set. Missing loop. Function checklist for the ML-350 or XL-350 with a 260217 print set. Below mentioned check-point should resolve function problems of the lift systems. Missing loop. When a lift is connected to an external

Nadere informatie

GS-RI-01. productinfo. Gebruik. veiligheidsinstructie. artikel Risico / gevaar leverancier gebruiksaanwijzing. Voor het verwijderen van theeaanslag.

GS-RI-01. productinfo. Gebruik. veiligheidsinstructie. artikel Risico / gevaar leverancier gebruiksaanwijzing. Voor het verwijderen van theeaanslag. GEVAARLIJKE STOFFEN - Risico-inventarisatie 1 Bleekmiddel Bij mengen met andere schoonmaakmiddelen kunnen er giftige gassen ontstaan Solid Med Veroorzaakt ernstige brandwonden Van Hoeckel Ecolab Voor het

Nadere informatie

H228 Ontvlambare vaste stoffen, gevarencategorie 1 en 2

H228 Ontvlambare vaste stoffen, gevarencategorie 1 en 2 Gevarenaanduidingen voor materiële gevaren Code Van toepassing op H00 Ontplofbare stoffen, instabiel H01 Ontplofbare stoffen, subklasse 1.1 H0 Ontplofbare stoffen, subklasse 1. H03 Ontplofbare stoffen,

Nadere informatie

SCHRIFTELIJKE INSTRUCTIES VOLGENS HET ADN. Maatregelen in het geval van een ongeval of noodgeval

SCHRIFTELIJKE INSTRUCTIES VOLGENS HET ADN. Maatregelen in het geval van een ongeval of noodgeval SCHRIFTELIJKE INSTRUCTIES VOLGENS HET ADN Maatregelen in het geval van een ongeval of noodgeval In het geval van een ongeval of noodgeval dat tijdens het vervoer kan voorkomen of optreden, moeten de leden

Nadere informatie

Today s class. Digital Logic. Informationsteknologi. Friday, October 19, 2007 Computer Architecture I - Class 8 1

Today s class. Digital Logic. Informationsteknologi. Friday, October 19, 2007 Computer Architecture I - Class 8 1 Today s class Digital Logic Friday, October 19, 2007 Computer Architecture I - Class 8 1 Digital circuits Two logical values Binary 0 (signal between 0 and 1 volt) Binary 1 (signal between 2 and 5 volts)

Nadere informatie

HANDLEIDING - ACTIEVE MOTORKRAAN

HANDLEIDING - ACTIEVE MOTORKRAAN M A N U A L HANDLEIDING - ACTIEVE MOTORKRAAN MANUAL - ACTIVE MOTOR VALVE Model E710877 E710878 E710856 E710972 E710973 www.tasseron.nl Inhoud / Content NEDERLANDS Hoofdstuk Pagina NL 1 ALGEMEEN 2 NL 1.1

Nadere informatie

PLUS & PRO. Addendum installatie aanvullende MID 65A kwh-meter - Addendum installation additional MID 65A kwh-meter SET

PLUS & PRO. Addendum installatie aanvullende MID 65A kwh-meter - Addendum installation additional MID 65A kwh-meter SET PLUS & PRO Addendum installatie aanvullende MID 65A kwh-meter - Addendum installation additional MID 65A kwh-meter 1 Aansluiten MID 65A kwh-meter Adres instellen MID 65A kwh-meter Maxem kan verschillende

Nadere informatie

Daylight saving time. Assignment

Daylight saving time. Assignment Daylight saving time Daylight saving time (DST or summertime) is the arrangement by which clocks are advanced by one hour in spring and moved back in autumn to make the most of seasonal daylight Spring:

Nadere informatie

3e Mirror meeting pren April :00 Session T, NVvA Symposium

3e Mirror meeting pren April :00 Session T, NVvA Symposium 3e Mirror meeting pren 689 13 April 2017 14:00 Session T, NVvA Symposium steps since April 2016 The enquiry (June to August 2016) performed by the national bodies. Resulting in 550 comments. Three/Four

Nadere informatie

THE WORK HET WERK HARALD BERKHOUT

THE WORK HET WERK HARALD BERKHOUT THE WORK During the twenty years of its existence Studio Berkhout has evolved into the number one studio specialized in still life fashion photography. All skills needed for photography and styling, including

Nadere informatie

SCHRIFTELIJKE RICHTLIJNEN VOLGENS HET ADR. Te nemen maatregelen in geval van een ongeval of een noodsituatie

SCHRIFTELIJKE RICHTLIJNEN VOLGENS HET ADR. Te nemen maatregelen in geval van een ongeval of een noodsituatie SCHRIFTELIJKE RICHTLIJNEN VOLGENS HET ADR Te nemen maatregelen in geval van een ongeval of een noodsituatie Bij een ongeval of een noodsituatie die tijdens het vervoer kan optreden moeten de bemanningsleden

Nadere informatie

Bijlage 2: Informatie met betrekking tot goede praktijkvoorbeelden in Londen, het Verenigd Koninkrijk en Queensland

Bijlage 2: Informatie met betrekking tot goede praktijkvoorbeelden in Londen, het Verenigd Koninkrijk en Queensland Bijlage 2: Informatie met betrekking tot goede praktijkvoorbeelden in Londen, het Verenigd Koninkrijk en Queensland 1. Londen In Londen kunnen gebruikers van een scootmobiel contact opnemen met een dienst

Nadere informatie

Vergelijking Oude etikettering nieuw etikettering

Vergelijking Oude etikettering nieuw etikettering PERFECTLY CLEAN FOR SURE Vergelijking Geachte lezer, Om ervoor te zorgen dat u altijd op de hoogte bent van de actuele stand van zaken met betrekking tot de CLP-aanpassing hebben wij voor u een checklist

Nadere informatie

Circulatiepompen voor de Glastuinbouw Pompgrafieken

Circulatiepompen voor de Glastuinbouw Pompgrafieken - orticulture Circulation umps erformance Curves Circulatiepompen voor de Glastuinbouw ompgrafieken. kw CL CLB z. kw / and / 9 rpm - - - - - - - - - A- - - - - - - - A- - A- - - - - -. kw - / and / [m/h

Nadere informatie

{gallery}product2{/gallery} Wat zijn de voordelen van het verwarmen met houtbriketten?

{gallery}product2{/gallery} Wat zijn de voordelen van het verwarmen met houtbriketten? {gallery}product2{/gallery} Houtbriketten zijn gemaakt van droog, houtbriketten onbehandeld houtafval vorm zoals zijn zaagsel geperst en snippers met een restv uit d Bioenex OÜ biedt uitstekende kwaliteit

Nadere informatie

Intermax backup exclusion files

Intermax backup exclusion files Intermax backup exclusion files Document type: Referentienummer: Versienummer : Documentatie 1.0 Datum publicatie: Datum laatste wijziging: Auteur: 24-2-2011 24-2-2011 Anton van der Linden Onderwerp: Documentclassificatie:

Nadere informatie

DECLARATION FOR GAD approval

DECLARATION FOR GAD approval Version 1.2 DECLARATION FOR GAD approval Declare that for the following central heating boilers Intergas Calderas de Calefacción S. L. Kombi Kompakt R 24, 28/24, 36/30 and Prestige The installation and

Nadere informatie

Introductie in flowcharts

Introductie in flowcharts Introductie in flowcharts Flow Charts Een flow chart kan gebruikt worden om: Processen definieren en analyseren. Een beeld vormen van een proces voor analyse, discussie of communicatie. Het definieren,

Nadere informatie

Settings for the C100BRS4 MAC Address Spoofing with cable Internet.

Settings for the C100BRS4 MAC Address Spoofing with cable Internet. Settings for the C100BRS4 MAC Address Spoofing with cable Internet. General: Please use the latest firmware for the router. The firmware is available on http://www.conceptronic.net! Use Firmware version

Nadere informatie

Duurzame overheidsopdrachten-fiche

Duurzame overheidsopdrachten-fiche Duurzame overheidsopdrachten-fiche Product / dienst Versie Datum Lampen op zonne-energie Basis December 2010 Toepassingsgebied Deze criteria gelden voor lampen binnen- en buitenshuis die worden aangedreven

Nadere informatie

Cambridge Assessment International Education Cambridge International General Certificate of Secondary Education. Published

Cambridge Assessment International Education Cambridge International General Certificate of Secondary Education. Published Cambridge Assessment International Education Cambridge International General Certificate of Secondary Education DUTCH 055/02 Paper 2 Reading MARK SCHEME Maximum Mark: 45 Published This mark scheme is published

Nadere informatie

Hierbij gaat voor de delegaties document D033652/02 - BIJLAGE.

Hierbij gaat voor de delegaties document D033652/02 - BIJLAGE. Raad van de Europese Unie Brussel, 14 juli 2014 (OR. en) 11888/14 ADD 1 ENV 672 ENT 161 BEGELEIDENDE NOTA van: ingekomen: 11 juli 2014 aan: Betreft: de Europese Commissie het secretariaat-generaal van

Nadere informatie

(1) De hoofdfunctie van ons gezelschap is het aanbieden van onderwijs. (2) Ons gezelschap is er om kunsteducatie te verbeteren

(1) De hoofdfunctie van ons gezelschap is het aanbieden van onderwijs. (2) Ons gezelschap is er om kunsteducatie te verbeteren (1) De hoofdfunctie van ons gezelschap is het aanbieden van onderwijs (2) Ons gezelschap is er om kunsteducatie te verbeteren (3) Ons gezelschap helpt gemeenschappen te vormen en te binden (4) De producties

Nadere informatie

Product naam: MM30302

Product naam: MM30302 Product naam: MM30302 Specificaties MM30302: Groep Spaarlamp CFL Lumen/Watt 63.00 lm/watt Levensduur 10.000u Soort Zenia Classic CFL Wattage 30W RA 82 Spanning 220-240V Beschermingsgraad IP20 Lichtkleur

Nadere informatie

Quality requirements concerning the packaging of oak lumber of Houthandel Wijers vof (09.09.14)

Quality requirements concerning the packaging of oak lumber of Houthandel Wijers vof (09.09.14) Quality requirements concerning the packaging of oak lumber of (09.09.14) Content: 1. Requirements on sticks 2. Requirements on placing sticks 3. Requirements on construction pallets 4. Stick length and

Nadere informatie