Exodus 18 Een gemeenschap zoals God het wil lessen van Jetro voor onze gemeente

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Exodus 18 Een gemeenschap zoals God het wil lessen van Jetro voor onze gemeente"

Transcriptie

1 Exodus 18 Een gemeenschap zoals God het wil lessen van Jetro voor onze gemeente Liturgie Voorzang: LB 465,1.4 Votum / groet Zingen Ps 122,1.3 Wet Zingen Ps 24,1-3 Gebed Zingen: LB 321,1-3 Preek over Exodus 18,8-23 Zingen: LB 320 Kinderen Gebed Collecte Zingen Gez 64 Zegen Opmerking: ik hoor het graag van te voren wanneer deze preek ergens gelezen wordt. Mijn mailbox is geduldig: hansburger@filternet.nl. Preek over Exodus 18,9-23 Een gemeenschap zoals God het wil vijf lessen van Jetro voor onze gemeente 1. Ze waren bij de Sinaï aangekomen, bij de berg van God. Israël was bevrijd uit Egypte. Door de woestijn waren ze steeds verder getrokken. Ze hadden gemopperd op God. Maar steeds merkten ze weer: God zorgt zo goed voor ons!

2 Toen ze brood wilden, kregen ze manna, brood uit de hemel. Toen ze vlees wilden eten, kwamen er vogels. Toen ze dorst hadden, kregen ze water uit een rots. Steeds kwam God op een wonderlijke manier toch met een oplossing. God doet bijzondere dingen. Hij is groot en machtig. Nu zijn ze bij de berg van God gekomen, de Sinaï. Zou nu het grote moment komen? Zou God nu verschijnen op zijn berg? Mogen ze nu God zien in zijn grootheid? Maar dan komt er iemand naar Mozes toe. Mozes, bij de rand van het kamp staan mensen voor je. Je schoonvader Jetro en je vrouw en je twee zoons! Mozes krijgt bezoek. Even iets heel gewoons. Familie-bezoek voor Mozes. Tijdens dat bezoek begint schoonvader Jetro over Mozes werk. Je hebt veel te veel hooi op je vork! Je moet het anders organiseren. Hele gewone dingen hoe geef je leiding aan een groot volk? Hoe richt je de organisatie in? Waarom komt dat tussendoor? Laat mij mooie verhalen horen over indrukwekkende dingen die God doet. Maar dit soort huis-tuinen-keuken gebeurtenissen? Een zakelijk advies over hoe Mozes zijn werk moet organiseren? Wat moet ik met zulke onbenullige dingen? Maar let op, wat Jetro zegt in vers 19. Als je het zo doet, moge God je dan terzijde staan. En in vers 23: Als je het op deze manier aanpakt, en als God het wil. God heeft dus ook een mening over de organisatie van het volk Israël. God doet bijzondere dingen. Maar God leert ons ook hele gewone dagelijkse dingen.

3 En dus: hoe wij onze gemeente organiseren, dat heeft alles met God te maken. Want je kunt uit het advies van Jetro heel veel leren over de vraag: hoe regelen wij het in onze gemeente? Wij willen graag kerk van Jezus Christus zijn. We verlangen naar geestelijk leven. We willen graag Gods grootheid zien, samen verbonden zijn, Gods licht laten schijnen, een gastvrije gemeenschap zijn. Prachtige verlangens. Om zo gemeenschap te zijn, moeten we over onze organisatie nadenken. Als we het goed regelen, dan loopt het lekker, wordt niemand chagrijnig. Daarom vanmorgen Exodus 18: God wil een goede organisatie. Vijf lessen van Jetro voor onze gemeente. 2. De eerste les die we van Jetro leren: Gods bevrijding maakt ons één. Jetro is gekomen omdat hij gehoord heeft wat God heeft gedaan. Hij wil weten of dat waar is. Ze hebben natuurlijk in spanning gezeten. Mozes ging alleen terug naar Egypte. En dat was gevaarlijk. Jetro bleef als schoonvader achter met zijn dochter en twee kleinzoons. Hoe zou het Mozes vergaan in Egpypte? Opgelucht komen ze nu naar Mozes toe. Ze willen horen wat er allemaal gebeurd is. En als Mozes alles verteld heeft, is Jetro diep onder de indruk. Hij prijst God, vers 10 en vers 11. Daar kunnen wij een belangrijke les uit halen. Het volk Israël had niet bestaan als God hen niet bevrijd had. Ze werden onderdrukt. Ze werden geminacht. Zelf konden ze niet op tegen Egypte een machtig land. Maar God is machtiger! Machtiger dan heel dat land en dan al zijn zogenaamde goden. Zonder Gods bevrijding was er geen volk van Israël geweest.

4 Daarom zijn ze één volk: omdat ze door God bevrijd zijn. Voor ons geldt hetzelfde: zonder Gods bevrijding in Jezus Christus waren wij er niet geweest. Zonder Jezus was er in Nederland nooit één kerk ontstaan. Zonder de Geest van Christus waren ze nooit blijven bestaan. Wij kijk om je heen zijn hier dankzij Jezus. Dankzij de bevrijding door Hem. Daarom zijn wij één gemeente: omdat we allemaal leven door Jezus Christus. Dat is geen bijzaak als het gaat om de organisatie van onze gemeente. Wij hebben elkaar niet uitgekozen. God heeft ons bij elkaar gebracht. God heeft ons aan elkaar gegeven. God is de bron van alles wat we zijn en doen. God heeft deze gemeenschap gesticht en gebouwd. Dat betekent: het heeft geen zin om bezig te gaan met wijken, met groepen, als we dat niet beseffen. Daarom houd ik niet op om het te benadrukken. Dat mogen we niet vergeten. Hier begint het: in Jezus Christus alleen vinden we alles wat we nodig hebben om gemeente te zijn. Neem daarom een voorbeeld aan Jetro. Zijn voorbeeld helpt je om steeds weer je op God te richten. Wees blij met wat God geeft vers 9. Prijs God om wat hij gedaan heeft vers 10. Geloof dat Jezus Christus en zijn Vader machtiger zijn dan wie ook maar vers 11. Dan raak je steeds weer van God onder de indruk. Bij Hem vind je motivatie en energie om in de gemeente aan de slag te gaan.

5 3. Die kracht en energie heb je soms hard nodig. Daarom is het slim er verstandig mee om te gaan. Jetro ziet hoe het bij Mozes gaat. Hij staat tussen God en het volk in. Hij spreekt met God. Hij kan vragen aan God voorleggen. En dus komt iedereen naar Mozes toe. Ze staan in lange rijen om hem iets te vragen. Mozes heeft geen tijd meer voor iets anders. Eten met z n familie, het schiet er bij in. Tijd om zijn schoonvader of zijn zoons te spreken, hij heeft het niet. Voor zijn vrouw heeft hij ook nauwelijks tijd. En als hij wel tijd neemt, worden de mensen chagrijnig. Ze staan al zo lang in de rij te wachten. Kom op Mozes, schiet eens op! Aan het eind van de dag is Mozes op. Een deel van de mensen gaat ontevreden naar hun tent: hebben ze Mozes nog niet gesproken, maar wel uren in de rij gestaan. En dus zegt Jetro: Mozes, waar ben je mee bezig? Zo raak je burn out. Je moet je richten op een paar kerntaken. Jij bent degene die tussen God en het volk in staat. Dat moet je blijven doen. Geef aan het volk door wat je van God hoort. De rest van je taken moet je afstoten. Jij kunt niet alles alleen doen! Mozes krijgt een duidelijk afgebakende taak. Daar zit een belangrijke les in voor ons: een voorganger van een gemeente kan niet alles alleen doen. Geef ook hem een duidelijk afgebakende taak. Anders dan Mozes. Een voorganger, een predikant, is Mozes niet. Kijk naar vers 19: Het volk bij God vertegenwoordigen en hun geschillen aan hem voorleggen. Daarbij denk ik eerder aan Jezus dan aan een dominee. Die is Jezus niet. Jezus vertegenwoordigt de kerk bij God. Jezus bidt voor de kerk bij God.

6 Maar wat er in vers 20 staat is nog zo gek niet als inspirerend voorbeeld. Wat doet de predikant vooral: Gods woord, zijn evangelie, het onderwijs van Jezus en zijn leerlingen, maar ook de wet en de profeten inprenten en leren van daaruit te leven. Dat neem ik voor mezelf hieruit mee. Dat mag ik zijn: dienaar van Gods woord. En dan is mijn kerntaak: Gods woord uitleggen en toepassen, in persoonlijke gesprekken, in groepen en op catechisatie, en in kerkdiensten. Verder moet er veel meer gebeuren. Maar dat ligt bij ons allemaal. Samen de schouders er onder. 4. Anderen krijgen ook een taak. Dat is de derde les van Jetro die ik uit dit gedeelte haal. Wie zijn die anderen? Ze hebben bepaalde eigenschappen kijk wat Jetro zegt in vers 21: - doortastend. Mensen met durf om beslissingen te nemen. Die niet aarzelen maar zo nodig knopen door hakken. - vroom. Mensen die dichtbij de Here Jezus leven. Die God kennen als hun Vader. Die door de Heilige Geest hun leven wijden aan God. - betrouwbaar. Mensen op wie je aan kunt en die je niet teleurstellen. Mensen uit één stuk. - niet omkoopbaar. Niet corrupt. Het maakt bij hen niet uit of je arm bent en zielig. Of rijk en machtig. Ze zijn recht door zee. Zulke mensen had Mozes nodig om zijn last te verlichten en die last samen met hem te dragen, zoals het in vers 22 staat. Sommigen krijgen wel 1000 mensen onder zich, anderen geven leiding aan een groep van 100, of 50 of 10. Zulke mensen hebben wij ook nodig.

7 Mensen die ouderling worden of diaken. Die in een wijkteam mee draaien. Die leiding geven aan een groeigroep of een bijbelstudie-groep. Het is mooi als jij zo iemand bent. Of wordt. En dan kijk ik ook naar de jongeren. Paulus schrijft in 1 Tim 3: als iemand opziener wil worden, is dat een eerzaam streven. Ik ben bang dat wij zouden zeggen: als iemand ouderling wil worden, mooi, dan hoef ik het niet te doen. Ben je gek als je dominee wilt worden? Of ouderling? Of diaken? Of kerkelijk werker? Daar zou een heleboel over te zeggen zijn. Ik beperk me nu even tot een persoonlijke vraag. Verlang jij er zelf naar om bekend te staan als doortastend, vroom, betrouwbaar, en niet omkoopbaar? Of is het een schande om zo iemand te zijn? We hebben mensen nodig die ernaar verlangen om zo te zijn. We hebben mensen nodig die er in hun leven ruimte voor maken om iets in de kerk te kunnen doen. Maak ruimte in je leven om je voor God in te zetten. Zorg dat niet alles vol zit met werk, werk, werk voor zover je daar invloed op hebt. En je bent zeker niet gek als je iets in de kerk wilt doen. Het is prachtig om erbij te zijn als God aan het werk is met mensen. Ik heb prachtig werk, als dominee. Ik had een prachtige taak, toen ik ouderling was. Janneke doet mooi werk als kerkelijk werker. Je inzetten voor God: het is mooi om te doen. 5. Dan wordt iedereen in groepen ingedeeld. Groepen van 1000, van 100, van 50 en van 10. Elke groep krijgt een leider. De leider is een combinatie van rechter-wijkagent-buurtwerkeroudste. Conflicten oplossen, voor elkaar zorgen, naar elkaar omzien. Die leiders krijgen de verantwoordelijkheid voor een groep.

8 Die groepen worden hier bij Mozes gewoon ingedeeld. Er is geen vrije keus. Je wordt ingedeeld in een groep. Dat vindt vast niet iedereen leuk. Maar hier moet dat. Zo krijg je een als groepsleider een taak die behapbaar is. Je bent verantwoordelijk voor 50, voor 10 mensen, en niet voor meer. Dat is te overzien. Je kunt niet op basis van wat hier bij Jetro gebeurt zeggen: zo en zo moeten we het doen. Maar het geeft wel te denken. Ik leer hiervan: iedereen in groepen indelen is zo gek nog niet. Het is geen nieuwlichterij. We doen het ook al heel lang. Ouderlingenwijken van zo n 50 mensen zijn al weet ik hoe oud. En 100 jaar geleden, hoe ging het toen? Als het even kon was je lid van een jongelingsvereniging. Een knapen- of meisjesvereniging. Een mannenvereniging. Een vrouwenvereniging. Eigenlijk zijn dat gewoon kleine groepen. Een ander punt: een groep heeft een leider nodig. Wij hebben allerlei bijbelstudie-groepen, wijken, verenigingen. Dank God er voor! Maar we zijn verschrikkelijk democratisch. In de groepen zijn niet echt leiders. Bij Mozes wel. Bij de verenigingen van vroeger ook. En ze werden toegerust en gecoacht, in een hele organisatie van bijbelstudie-bonden. Die hele toerustingsstructuur is verdwenen. De groepsleiders ook. Maar wat zie je in boeken over werken met groepen altijd terugkomen? Zorg voor goede groepsleiders, die toegerust en gecoacht worden. Elke bijbelstudiegroep, elke wijk: een leider, die het voortouw neemt, die zelf bemoedigt en gecoacht wordt. Je weet wie verantwoordelijk is voor een rooster. Er is iemand die een gesprek kan leiden. Het werkt gewoon beter. En nog een punt: Als je hier nieuw binnen komt, en je geeft je makkelijk, je neemt initiatief, dan kom je er zo tussen. Met een beetje mazzel nodigen meerdere groeigroepen je uit. Doe je mee, dan word je binnen no time voor allerlei dingen gevraagd.

9 Maar als je wat afwachtender bent? Niet zo maar op iedereen afstapt? Dan heb je het hier moeilijker. Je wordt niet gevraagd door een groeigroep. Je valt zomaar tussen wal en schip. Hoe kom je er dan tussen? Zoals Jetro het aan Mozes adviseert, vond misschien niet iedereen het leuk. Maar niemand kon tussen wal en schip vallen. Iedereen had een plek. Naar iedereen werd omgekeken. 6. Tot slot het vijfde punt. Die groepen dragen verantwoordelijkheid voor hun leden. Het zijn groepen bedoeld om conflicten te voorkomen en op te lossen. Durven wij nog verantwoordelijkheid voor elkaar te nemen? Wij zijn allemaal mondige mensen. We houden er niet van dat iemand ons de les leest. En we durven de ander nauwelijks ergens op aan te spreken. Of is dat te negatief? Ik merk zelf dat ik anderen niet makkelijk ergens op aan spreek en dan zullen jullie zeggen: Jij bent de dominee! Ik merk dat het me veel energie kost. Het is spannend. Herkennen jullie dat? Maar laten we van de weeromstuit elkaar dan niet los? Vrijblijvend, onverschillig? Tegelijk kiezen we om ons heen mensen uit die bij ons passen. Gelijkgezinden waarmee we geen grote meningsverschillen hebben. Nu zeg ik het even heel bot. Ben je een oudere vrouw en een beetje behoudend? Dan ga je naar vrouwenvereniging Bouwen en bewaren. Ben je vrouw, wat jonger, hou je van studeren, en in voor vernieuwing? Dan ga je naar Woord en wandel. Ben je nog niet getrouwd maar wel ouder dan 16? Dan ga je niet naar een groeigroep, maar is er een speciale club voor jongeren tussen de 16 en de 25. Ben je getrouwd en jonger dan 40? Dan heb je je groeigroep, die met een beetje mazzel een vriendengroep geworden is. En zo kies je de mensen uit die bij je passen, die niet al te kritisch op je zijn, van wie je al weet wat ze ongeveer

10 denken. Laten we eerlijk zijn: door onze zonde wordt elke gemeenschap, elke vereniging, groep of wijk, op den duur een gesloten groep. Leuk voor de mensen die er in zitten. Maar niet leuk voor de mensen die er niet bij horen. In elk boek over groepswerk kom je dat tegen als een grote valkuil. Wij zijn met elkaar duidelijk in die valkuil getrapt. Wat betekent dat? Nieuwkomers of anderen die niet direct populair zijn, blijven eenzaam over. De gastvrijheid gaat ontbreken. Het omzien naar elkaar versmalt: we zien alleen om naar onze eigen groep gelijkgezinden. Maar wat wil God ons geven? God is een God van gemeenschap. Warm, open, gastvrij, liefdevol, zorgzaam, eerlijk en dus soms ook kritisch. Gemeenschap zijn is liefdevol verantwoordelijkheid voor elkaar nemen. Willen leren van iemand die heel anders is dan ik. Wat past er bij de liefde van Christus? In die liefde krijgen we prachtige dingen. Van die liefde mogen we genieten, maar we krijgen er een opdracht bij: laat weer anderen erin delen en geef die liefde door! Laten we leren wat echte liefde is. Wat gastvrijheid is. Dan zijn we een gemeenschap zoals God het wil.

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

Marcus 10,13-16 Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus

Marcus 10,13-16 Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus Marcus 10,13-16 Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus Gezinsdienst Liturgie Welkom en mededelingen Voorzang: - Gezang 132 - Opwekking 461 - Gezang 146 Stil gebed Votum / groet Zingen:

Nadere informatie

Marcus 3,31-35 Jezus volgen? Welkom in een nieuwe familie!

Marcus 3,31-35 Jezus volgen? Welkom in een nieuwe familie! Marcus 3,31-35 Jezus volgen? Welkom in een nieuwe familie! Liturgie Voorzang: LB 320 Stil gebed Votum / groet Zingen: Ps 122,1.3 Wet Zingen: Ps 80,10 Gebed Lezen: Marcus 3,20-35 Zingen: Gez 143,2.3 Preek

Nadere informatie

Marcus 3,31-35 - Jezus volgen? Welkom in een nieuwe familie!

Marcus 3,31-35 - Jezus volgen? Welkom in een nieuwe familie! Marcus 3,31-35 - Jezus volgen? Welkom in een nieuwe familie! Liturgie Voorzang: LB 320 Stil gebed Votum / groet Zingen: Ps 122,1.3 Wet Zingen: Ps 80,10 Gebed Lezen: Marcus 3,20-35 Zingen: Gez 143,2.3 Preek

Nadere informatie

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Viering van het Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 156 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen Ps 111,1.2.3 Gebed Lezen uit de Bijbel: Exodus 24,1-11 Zingen Ps 111,5.6

Nadere informatie

Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde

Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde Aangepaste dienst met medewerking van de Bliid Boadskip Sjongers uit Berlikum Liturgie Voorzang Gez 132 Dank u voor deze nieuwe morgen Stil gebed Votum Zegengroet

Nadere informatie

1 Petrus 2,1-5 Groeien in toewijding en inzet

1 Petrus 2,1-5 Groeien in toewijding en inzet 1 Petrus 2,1-5 Groeien in toewijding en inzet Startzondag Levende stenen (1) Liturgie Voorzang: Gez 170,2.3 Stil gebed Votum Groet Zingen: Ps 34,1.3 Tien geboden via avondmaalsformulier I Zingen: Gez 125,1.2.3

Nadere informatie

1 Petrus 2,1-5 - Groeien in toewijding en inzet

1 Petrus 2,1-5 - Groeien in toewijding en inzet 1 Petrus 2,1-5 - Groeien in toewijding en inzet Startzondag Levende stenen (1) Liturgie Voorzang: Gez 170,2.3 Stil gebed Votum Groet Zingen: Ps 34,1.3 Tien geboden via avondmaalsformulier I Zingen: Gez

Nadere informatie

Matt 5,48 Het goede nieuws dat God onze Vader is

Matt 5,48 Het goede nieuws dat God onze Vader is Matt 5,48 Het goede nieuws dat God onze Vader is Het goede nieuws van het koninkrijk (1) Liturgie Voorzang Ps 63,2 Votum / Groet Zingen: Ps 103,1.3.5 Wet Zingen: NG 62,3.4.7 Gebed Schriftlezing - Matt

Nadere informatie

Marcus 10,13-16 - Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus

Marcus 10,13-16 - Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus Marcus 10,13-16 - Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus Gezinsdienst Liturgie Welkom en mededelingen Voorzang: - Gezang 132 - Opwekking 461 - Gezang 146 Stil gebed Votum / groet Zingen:

Nadere informatie

Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons

Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons Dankdag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang LB 448,1.3.4 Stil gebed Votum Groet Zingen: Gez 146,1.2 Gebed Lezen: Johannes 6,1-15 Zingen: Ps 33,2

Nadere informatie

Johannes 1, : een jaar vol van goedheid en waarheid?

Johannes 1, : een jaar vol van goedheid en waarheid? Johannes 1,1-18 2010: een jaar vol van goedheid en waarheid? Liturgie Voorzang: LB 1 Stil gebed Votum / groet Zingen: Ps 19,1.3 Wet Zingen Ps 19,4.5 Gebed Schriftlezing Joh 1,1-18 Zingen Gez 27,1.4.5 Preek

Nadere informatie

1 Petrus 4,6 Gastvrijheid

1 Petrus 4,6 Gastvrijheid 1 Petrus 4,6 Gastvrijheid Avondmaal Liturgie Voorzang: Gez 156,1.2.4 Welkom Stil gebed. Votum Zegengroet Zingen: Ps 84,1.2 Wet Zingen: Ps 135,3.12 Gebed Schriftlezing: - Genesis 18,1-10a - 1 Petrus 4,7-11

Nadere informatie

Psalm 62, 6 Word rustig bij God, mijn ziel

Psalm 62, 6 Word rustig bij God, mijn ziel Psalm 62, 6 Word rustig bij God, mijn ziel Viering van het Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang: Ps 42,1.3 Votum / groet Zingen Ps 43,4.5 Wet Zingen LB 358,1 Gebed Lezen: Psalm 62 Zingen Ps 62,3.4 Preek

Nadere informatie

Exodus 33,11-17 Gebed om Gods nabijheid: God luistert

Exodus 33,11-17 Gebed om Gods nabijheid: God luistert Exodus 33,11-17 Gebed om Gods nabijheid: God luistert Uitzending Radio Eenhoorn Preek bij ons jaarthema Leren van Gods liefde Liturgie Voorzang Gez 39 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Gez 144,1.4.6.7

Nadere informatie

Lukas 22, Jezus: meer dan Pesach

Lukas 22, Jezus: meer dan Pesach Lukas 22,15-20 - Jezus: meer dan Pesach Viering Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Ps 81,1.2.4 Stil gebed Votum / zegengroet Zingen Ps 133,3 Gebed Lezen uit de Bijbel: - Ex 12,1-20 Zingen: Ps 105,16.17

Nadere informatie

Exodus God zal er zijn

Exodus God zal er zijn Exodus 3-4 - God zal er zijn Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang Maak een vrolijk geluid voor de Heer (Elly en Rikkert) Opw voor Kids 18 (Ben je groot of ben je klein) Gez 132 (Dank U voor deze nieuwe

Nadere informatie

Exodus 3-4 God zal er zijn

Exodus 3-4 God zal er zijn Exodus 3-4 God zal er zijn Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang Maak een vrolijk geluid voor de Heer (Elly en Rikkert) Opw voor Kids 18 (Ben je groot of ben je klein) Gez 132 (Dank U voor deze nieuwe

Nadere informatie

HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander

HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander Bevestiging Chris Smits als ouderling Liturgie Voorzang Opw 462 = EL 261 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,1.8.9 Gebed Lezen:

Nadere informatie

Genesis 28,10-22 God is dichtbij alleen in Jezus Christus

Genesis 28,10-22 God is dichtbij alleen in Jezus Christus Genesis 28,10-22 God is dichtbij alleen in Jezus Christus Derde zondag van de adventstijd Liturgie Voorzang LB 125,1.3.5 Aansteken derde adventskaars Stil gebed Votum / groet Zingen: Ps 99,1.4 Wet Zingen:

Nadere informatie

Galaten 2,20 Niet ik leef, maar Christus leeft in mij

Galaten 2,20 Niet ik leef, maar Christus leeft in mij Galaten 2,20 Niet ik leef, maar Christus leeft in mij Startzondag / voorbereiding voor het heilig avondmaal Liturgie Voorzang Ps 62,1.3 Stil gebed Votum / groet Zingen: Ps 91,1.8 Wet Zingen: Gez 154,3.4

Nadere informatie

Handelingen 2,38-39 Wat moeten wij doen?

Handelingen 2,38-39 Wat moeten wij doen? Handelingen 2,38-39 Wat moeten wij doen? Liturgie Voorzang Gez 118,1.3 Stil gebed Votum / groet Zingen Gez 102a,1.2 Schuldbelijdenis en genadeverkondiging: n.a.v. Handelingen 2,38-39 Zingen Ps 34,6.7.8

Nadere informatie

Hebreeën 4, Bidden dankzij Jezus onze hogepriester

Hebreeën 4, Bidden dankzij Jezus onze hogepriester Hebreeën 4,14-16 - Bidden dankzij Jezus onze hogepriester Biddag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang: Gez 172,1.4 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Gez 149 Gebed Lezen uit de Bijbel - Hebreeën 2,14-18

Nadere informatie

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee!

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Gezinsdienst en Doop Norah Maaike Kloeze Liturgie Welkom Eerste adventskaars aansteken plus gedichtje Zingen 1. Groot en machtig is Hij (Opwekking 387) 2. God kent

Nadere informatie

Efeze 3,14-19 Verrijk elkaar vanuit Gods overvloed, tot eer van God

Efeze 3,14-19 Verrijk elkaar vanuit Gods overvloed, tot eer van God Efeze 3,14-19 Verrijk elkaar vanuit Gods overvloed, tot eer van God Samen God eren (2) Viering Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Ps 8,1.3 Stil gebed Votum Groet Zingen Ps 8,4.6 Wet Zingen: LB 169,1.2.4

Nadere informatie

Exodus 33,11-17 - Gebed om Gods nabijheid: God luistert

Exodus 33,11-17 - Gebed om Gods nabijheid: God luistert Exodus 33,11-17 - Gebed om Gods nabijheid: God luistert Uitzending Radio Eenhoorn Preek bij ons jaarthema Leren van Gods liefde Liturgie Voorzang Gez 39 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Gez 144,1.4.6.7

Nadere informatie

Johannes 14,13-14 Zoek in je gebed de grootheid van de Vader

Johannes 14,13-14 Zoek in je gebed de grootheid van de Vader Johannes 14,13-14 Zoek in je gebed de grootheid van de Vader Biddag voor gewas en arbeid Liturgie Zingen: Ps 62,1.3 Stil gebed Votum / groet Zingen: Gez 168 in canon Gebed Lezen: Johannes 14,1-14 Zingen:

Nadere informatie

2 Korinte 5,18-20 Ambassadeurs van Gods verzoening

2 Korinte 5,18-20 Ambassadeurs van Gods verzoening 2 Korinte 5,18-20 Ambassadeurs van Gods verzoening Verzoening gedreven door de liefde van Christus (jaarthema 3) Liturgie Voorzang: Ps 67,1.2 Votum / groet Zingen: Gez 111 Wet Zingen: Gez 93,1.2 Gebed

Nadere informatie

Johannes 14, Zoek in je gebed de grootheid van de Vader

Johannes 14, Zoek in je gebed de grootheid van de Vader Johannes 14,13-14 - Zoek in je gebed de grootheid van de Vader Biddag voor gewas en arbeid Liturgie Zingen: Ps 62,1.3 Stil gebed Votum / groet Zingen: Gez 168 in canon Gebed Lezen: Johannes 14,1-14 Zingen:

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Marcus 14,22 Jezus deelt zichzelf uit aan zwakke mensjes

Marcus 14,22 Jezus deelt zichzelf uit aan zwakke mensjes Marcus 14,22 Jezus deelt zichzelf uit aan zwakke mensjes Liturgie Voorzang Ps 23,1 Votum / groet Zingen Ps 23,2.3 Wet Zingen Ps 61,2.3.6 Gebed Lezen: Markus 14,17-31 Preek over Markus 14,22 Zingen Gez

Nadere informatie

Handelingen 2,17 - De eindtijd: Gods Geest voor alle mensen

Handelingen 2,17 - De eindtijd: Gods Geest voor alle mensen Handelingen 2,17 - De eindtijd: Gods Geest voor alle mensen Pinksteren Viering Heilig Avondmaal Bevestiging Ambtsdragers Liturgie Zingen: Opw 334 Heer, uw licht en uw liefde schijnen Stil gebed Votum Zegengroet

Nadere informatie

Johannes 10,11-18 Wees herders voor elkaar in het spoor van de goede herder

Johannes 10,11-18 Wees herders voor elkaar in het spoor van de goede herder Johannes 10,11-18 Wees herders voor elkaar in het spoor van de goede herder Liturgie Voorzang - E&R 157,1.2.3 Mijn Vader dank u wel - Gez 142 Als een hert dat verlangt naar water Stil gebed Votum Zegengroet

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

1 Petrus 2,6-8 Jezus, de kostbare steen: bouwen of struikelen

1 Petrus 2,6-8 Jezus, de kostbare steen: bouwen of struikelen 1 Petrus 2,6-8 Jezus, de kostbare steen: bouwen of struikelen Levende stenen (2) Liturgie Voorzang: Zingen Gez 38,1.4 Stil gebed Votum groet Zingen: Gez 167,1.3 Wet Zingen Ps 118,1.5 Gebed Bijbellezing:

Nadere informatie

Exodus 22,20-26 Niet misbruiken, maar hoop geven

Exodus 22,20-26 Niet misbruiken, maar hoop geven Exodus 22,20-26 Niet misbruiken, maar hoop geven Liturgie Welkom en evt actuele mededelingen Voorzang: - God kent jou vanaf het begin Opwekking voor kids 77 - Breng dank aan de Eeuwige Opwekking 331 -

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST VOOR ZONDAG 2 SEPTEMBER 2018 IN DE MENTEKERK TE SCHOONEBEEK

ORDE VAN DIENST VOOR ZONDAG 2 SEPTEMBER 2018 IN DE MENTEKERK TE SCHOONEBEEK ORDE VAN DIENST VOOR ZONDAG 2 SEPTEMBER 2018 IN DE MENTEKERK TE SCHOONEBEEK VOORGANGER: Dr. J.C. Borst OUDERLING: Greetje Hubers-Hekhuis DIAKEN: Roelie Meyering-Rougoor ORGANIST: Anja Wolbers-Kuilder LECTOR:

Nadere informatie

1 Petrus 2,6-8 - Jezus, de kostbare steen: bouwen of struikelen

1 Petrus 2,6-8 - Jezus, de kostbare steen: bouwen of struikelen 1 Petrus 2,6-8 - Jezus, de kostbare steen: bouwen of struikelen Levende stenen (2) Liturgie Voorzang: Zingen Gez 38,1.4 Stil gebed Votum groet Zingen: Gez 167,1.3 Wet Zingen Ps 118,1.5 Gebed Bijbellezing:

Nadere informatie

Marcus 9,2-13 Verkijk je niet op Jezus!

Marcus 9,2-13 Verkijk je niet op Jezus! Marcus 9,2-13 Verkijk je niet op Jezus! Liturgie Voorzang: Ps 23 Stil gebed Votum / groet Zingen: Ps 43,3.4 WeT Zingen: Ps 81,1.4.8 Gebed Lezen: Marcus 9,2-13 Preek over Marcus 9,2-8 Zingen: Gez 68.1.3

Nadere informatie

Liturgie voor de biddag op woensdag 14 maart 2018

Liturgie voor de biddag op woensdag 14 maart 2018 Liturgie voor de biddag op woensdag 14 maart 2018 thema: Vertel het maar! Van harte welkom! We vinden het fijn dat jullie vanochtend in de kerk zijn: de kinderen van school, de meesters en juffen, de vaders

Nadere informatie

Spreuken 3,9-10 Vrijgevigheid God eren met je rijkdom

Spreuken 3,9-10 Vrijgevigheid God eren met je rijkdom Spreuken 3,9-10 Vrijgevigheid God eren met je rijkdom GROEI-preek over het jaarthema 2010-2011 Samen God eren (3) Liturgie Voorzang Ps 21,7 Stil gebed Votum Groet Zingen: Gez 148 Wet Zingen Ps 16,1-3 Gebed

Nadere informatie

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Dankdag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang LB 448,1.3.4 Stil gebed Votum Groet Zingen: Gez 146,1.2 Gebed Lezen: Johannes 6,1-15 Zingen: Ps

Nadere informatie

5Want Hij doet mij schuilen in Zijn hut in dagen van onheil. Hij verbergt mij in het verborgene van Zijn tent, Hij plaatst mij hoog op een rots.

5Want Hij doet mij schuilen in Zijn hut in dagen van onheil. Hij verbergt mij in het verborgene van Zijn tent, Hij plaatst mij hoog op een rots. PSALM 27:4 (HSV) 4 Eén ding heb ik van de HEERE verlangd, dát zal ik zoeken: dat ik wonen mag in het huis van de HEERE, al de dagen van mijn leven, om de lieflijkheid van de HEERE te aanschouwen en te

Nadere informatie

Matteüs 26,28 Het kruis van Christus: zijn bloed voor ons vergoten

Matteüs 26,28 Het kruis van Christus: zijn bloed voor ons vergoten Matteüs 26,28 Het kruis van Christus: zijn bloed voor ons vergoten De betekenis van het kruis van Christus (2) Liturgie Voorzang: Gez 90 (was GK 15) Votum/groet Zingen: Ps 113,1.2 Wet Zingen: Gez 155,3.4.5

Nadere informatie

Preek over Joh. 6:51 (11-7-2010)

Preek over Joh. 6:51 (11-7-2010) Preek over Joh. 6:51 (11-7-2010) Orde van dienst Welkom en mededelingen Voorzang E.L. 352 (=Opw. 339) Votum en groet Zingen Ps. 95:1, 2 Gebed Schriftlezing Ex. 16:1-6, 13-22, 27-31, 35 Joh. 6:32-35, 40-44,

Nadere informatie

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk?

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

1 Korintiërs 2 - Help, ik twijfel! Waar vind ik God?

1 Korintiërs 2 - Help, ik twijfel! Waar vind ik God? 1 Korintiërs 2 - Help, ik twijfel! Waar vind ik God? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander

HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander Bevestiging Chris Smits als ouderling Liturgie Voorzang Opw 462 = EL 261 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,1.8.9 Gebed Lezen:

Nadere informatie

Exodus 34,10 God sluit een nieuw verbond

Exodus 34,10 God sluit een nieuw verbond Exodus 34,10 God sluit een nieuw verbond Liturgie Voorzang: Gez 110,1.3 Votum / groet Zingen: Ps 34,1.3 Gebed: schuldbelijdenis Genadeverkondiging: Hebreeën 2,14-18 Zingen: Ps 86,2.5 Lezen: Exodus 34,1-28

Nadere informatie

Psalm 147 Loof God en leef met God

Psalm 147 Loof God en leef met God Psalm 147 Loof God en leef met God Dankuur voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang Gez 172,1.4 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen E&R 362 Gebed Zingen: Gez 141,1.3 Schriftlezing: Psalm 147 Zingen Ps 147,1.2

Nadere informatie

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen?

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Gemeente van onze Heer Jezus Christus! Ze zitten met z'n tweeën op haar kamer: Reinier en Marloes. Ze kennen elkaar al een poosje.

Nadere informatie

Liturgie voor de biddag op woensdag 14 maart 2018

Liturgie voor de biddag op woensdag 14 maart 2018 Liturgie voor de biddag op woensdag 14 maart 2018 thema: Vertel het maar! Van harte welkom! We vinden het fijn dat jullie vanochtend in de kerk zijn: de kinderen van school, de meesters en juffen, de vaders

Nadere informatie

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons!

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Liturgie Voorzang: - Gez 96,1-3 - Weet je dat de lente komt Aansteken nieuwe kaars Zingen: Gez 95,1.2.4 Stil gebed Votum / groet Zingen: Opw 488 Gebed

Nadere informatie

Johannes 18,1-11 Jezus begint het gevecht, wij gaan vrijuit

Johannes 18,1-11 Jezus begint het gevecht, wij gaan vrijuit Johannes 18,1-11 Jezus begint het gevecht, wij gaan vrijuit Liturgie Voorzang: Ps 134,1.2 Stil gebed Votum en zegengroet Zingen: Ps 134,3 Wet Zingen LB 169,2.4.5 Gebed Lezen: - Joh 18,1-11 - Joh 10,11-15

Nadere informatie

Cadeautjes. Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt

Cadeautjes. Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt Cadeautjes Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt Welkom Mededelingen Votum en groet Zingen: Opwekking 32 Dit is de dag, dit is de dag, die de Heer ons geeft, die de Heer ons geeft. Wees

Nadere informatie

Efeze 2,20-21 Gods tempel in aanbouw, dat mogen wij zijn

Efeze 2,20-21 Gods tempel in aanbouw, dat mogen wij zijn Efeze 2,20-21 Gods tempel in aanbouw, dat mogen wij zijn Afscheidsdienst Hans en Janneke Burger-Niemeijer als predikant en kerkelijk werker Liturgie Voorzang Ps 84 Psalmen voor nu Wat hou ik van uw huis

Nadere informatie

Johannes 5,1-18 Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem?

Johannes 5,1-18 Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem? Johannes 5,1-18 Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem? Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang: - Gez 38 Zoek eerst het koninkrijk van God - EL 462 Maak een vrolijk geluid voor de Heer - Opw 462 Aan uw voeten Heer

Nadere informatie

Johannes 20,5-9 Ik ben de opstanding en het leven

Johannes 20,5-9 Ik ben de opstanding en het leven Johannes 20,5-9 Ik ben de opstanding en het leven Pasen 2012 Gezamenlijke dienst met de Christelijke Gereformeerde Kerk in Franeker < Liturgie Binnendragen twee brandende nieuwe paaskaarsen (CGK en GKv)

Nadere informatie

1 Koningen 17,7-24 Avondmaal: zorgt God voor je?

1 Koningen 17,7-24 Avondmaal: zorgt God voor je? 1 Koningen 17,7-24 Avondmaal: zorgt God voor je? Viering Heilig Avondmaal Derde adventszondag Liturgie Voorzang LB 120,1.4 Aansteken derde adventskaars Stil gebed Votum en zegengroet Zingen: Ps 40,1.2.7

Nadere informatie

Marcus 4,18-19 Werk of geen werk, oogst of geen oogst: wees vruchtbare grond

Marcus 4,18-19 Werk of geen werk, oogst of geen oogst: wees vruchtbare grond Marcus 4,18-19 Werk of geen werk, oogst of geen oogst: wees vruchtbare grond Biddag Liturgie Voorzang: Gez 149 Stil gebed Votum / groet Zingen: Ps 31,1.11.14 Gebed Lezen: Marcus 4,1-20 Zingen: LB 328,1.3

Nadere informatie

1 Korintiërs 2 Help, ik twijfel! Waar vind ik God?

1 Korintiërs 2 Help, ik twijfel! Waar vind ik God? 1 Korintiërs 2 Help, ik twijfel! Waar vind ik God? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft!

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Gezinsdienst Liturgie Zingen: - EL 478 Zing, zing, zingen maakt blij - Weet je dat de lente komt? Stil gebed Votum / groet Zingen: Gez 94,1.3.6

Nadere informatie

Romeinen 15,5-7 - Eensgezind God eren

Romeinen 15,5-7 - Eensgezind God eren Romeinen 15,5-7 - Eensgezind God eren p>preek over het jaarthema 2010-2011 Samen God eren (5) Liturgie Voorzang Ps 18,1.5 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,14.15 Gebed Schriftlezing - Jesaja 66,18b-24

Nadere informatie

Waarom een Zondagboek?

Waarom een Zondagboek? Waarom een Zondagboek? Voor jou Op zondag ga je naar de kerk. Misschien vind je dat wel heel gewoon. Dat doen we toch altijd? Maar eigenlijk is het heel bijzonder. Want in de kerk luisteren we naar de

Nadere informatie

Zondag 20 HC De Geest vernieuwt je van binnenuit

Zondag 20 HC De Geest vernieuwt je van binnenuit Zondag 20 HC De Geest vernieuwt je van binnenuit Liturgie Voorzang: Ps 43,3.4 Votum / groet Zingen: Ps 43,5 Gebed Tekst: zondag 20 HC Lezen: 2 Korinte 3,3-6.17-18 -2 Korinte 4,7-18 Zingen: Gez 103,1.6.7

Nadere informatie

Zondag 20 HC - De Geest vernieuwt je van binnenuit

Zondag 20 HC - De Geest vernieuwt je van binnenuit Zondag 20 HC - De Geest vernieuwt je van binnenuit Liturgie Voorzang: Ps 43,3.4 Votum / groet Zingen: Ps 43,5 Gebed Tekst: zondag 20 HC Lezen: 2 Korinte 3,3-6.17-18 -2 Korinte 4,7-18 Zingen: Gez 103,1.6.7

Nadere informatie

Exodus 12,1-14 - God is machtig èn God beschermt - in het bloed van Jezus

Exodus 12,1-14 - God is machtig èn God beschermt - in het bloed van Jezus Exodus 12,1-14 - God is machtig èn God beschermt - in het bloed van Jezus Liturgie Voorzang: Gez 156,1.2 Stil gebed Votum / groet Zingen: Ps 81,1.2.3 Wet Zingen: Ps 81,6.7.8 Gebed Schriftlezing: Exodus

Nadere informatie

6. Lied door Cantorij mèt de gemeente OPW 249 Heer, wat een voorrecht

6. Lied door Cantorij mèt de gemeente OPW 249 Heer, wat een voorrecht Preek Matteüs 28:18-20, voor 8 januari 2017, start RtN/O, nr 544. Leiding t/m preek: ds. Mark van Leeuwen Voor de dienst Laat ons samen één zijn (Sela) 1. Afkondigingen (Gemeente Noord/Oost) 2. Overdragen

Nadere informatie

Samen op reis NAAR EEN ANDER LAND

Samen op reis NAAR EEN ANDER LAND Samen op reis NAAR EEN ANDER LAND Gezamenlijke kerkdienst op zondagmiddag 26 mei 2019, 17.00 uur Voorbereiding en medewerking: de mensen van Bijbelgespreksgroep Schouwenoord Organist Mar van der Veer Dominee

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen Orde van Dienst Kerk en Schooldienst Zondag 15 oktober 2017 Predikant: Organist: Pianist: Met medewerking van: ds. Klaas Meijer en ds. Bram Verduijn Margriet Withaar Gea Wolters alle kinderen en leerkrachten

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

1 OPENING Openingsgebed, bidden om de leiding van de Heilige Geest

1 OPENING Openingsgebed, bidden om de leiding van de Heilige Geest Liturgie gebedsbijeenkomst t.b.v. 3D- Day 2017 1 OPENING Openingsgebed, bidden om de leiding van de Heilige Geest Degene die voorgaat leest de tekst, de vetgedrukte tekst lezen we hardop met elkaar lezen:

Nadere informatie

Begrijp je wel waarom je bidt? (Mc.8,16-17)

Begrijp je wel waarom je bidt? (Mc.8,16-17) Begrijp je wel waarom je bidt? (Mc.8,16-17) Collecte voor Benin vanavond. Flyer in postvakjes: Benin bidt! (achterkant: bidt u mee?) Eerste aandacht hierin naar groei in geloof / kerk-zijn / uitstraling.

Nadere informatie

Alles geef ik U! : Roelof van Middendorp

Alles geef ik U! : Roelof van Middendorp Alles geef ik U! Liturgie van de dienst op dankdag met de leerlingen van de hervormde basisscholen op woensdag 7 november 2018 om 10.45 uur in de Oude Kerk van Barneveld. Voorganger Ouderling van dienst

Nadere informatie

Johannes 17,20-23 Het profiel van een christen

Johannes 17,20-23 Het profiel van een christen Johannes 17,20-23 Het profiel van een christen

Nadere informatie

Marcus 11,1-11 Gejuich of een afknapper?

Marcus 11,1-11 Gejuich of een afknapper? Marcus 11,1-11 Gejuich of een afknapper? Palmpasen Doop Annemarije van Dijk Liturgie 5 april: Palmpasen Welkom + mededelingen Voorzang: - Hosanna in de hoge (Opw.298)- Wees stil voor het aangezicht van

Nadere informatie

Genesis 18,16-33 Rechtvaardige bidders: tot een zegen voor de volken

Genesis 18,16-33 Rechtvaardige bidders: tot een zegen voor de volken Genesis 18,16-33 Rechtvaardige bidders: tot een zegen voor de volken Abraham II (1) Liturgie Voorzang: Ps 75,1.2.4 Stil gebed Votum / groet Zingen: Gez 121,1.3.4.8 Gebed Schriftlezing: Genesis 18,16-33

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Psalm 106 : 1 en 2 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 106 : 3 en

Nadere informatie

Exodus 14,8-18 Ga door op Gods weg: God zal zijn grootheid laten zien

Exodus 14,8-18 Ga door op Gods weg: God zal zijn grootheid laten zien Exodus 14,8-18 Ga door op Gods weg: God zal zijn grootheid laten zien Liturgie Voorzang: LB 294,1.2.6 Stil gebed Votum / groet Zingen: Ps 106,1.2 Wetslezing ingeleid met vanuit Romeinen 8,1-5: Leviticus

Nadere informatie

Matteüs 1,18-2,12 - Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders

Matteüs 1,18-2,12 - Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Matteüs 1,18-2,12 - Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Eerste Kerstdag Liturgie Zingen - LB 138,1.3.4 Komt allen te zamen - LB 139 Komt verwondert u hier mensen - LB 145,1.3 Nu zijt wellekome

Nadere informatie

Matteüs 1,18-2,12 Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders

Matteüs 1,18-2,12 Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Matteüs 1,18-2,12 Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Eerste Kerstdag Liturgie Zingen - LB 138,1.3.4 Komt allen te zamen - LB 139 Komt verwondert u hier mensen - LB 145,1.3 Nu zijt wellekome

Nadere informatie

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 - Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

Romeinen 15,5-7 Eensgezind God eren

Romeinen 15,5-7 Eensgezind God eren Romeinen 15,5-7 Eensgezind God eren p>preek over het jaarthema 2010-2011 Samen God eren (5) Liturgie Voorzang Ps 18,1.5 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,14.15 Gebed Schriftlezing - Jesaja 66,18b-24

Nadere informatie

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

Liturgie 28 juli 2019

Liturgie 28 juli 2019 Liturgie 28 juli 2019 Welkom en mededelingen Votum en groet Opw 727 Ik val niet uit Uw hand Mijn God, ik kom naar U, dan ben ik veilig. Ik heb het U gezegd, en blijf het zeggen: Ik heb U nodig, Heer, de

Nadere informatie

Liturgie 24 maart Geert Jan van Dijk (TEAR) / Evert ten Ham

Liturgie 24 maart Geert Jan van Dijk (TEAR) / Evert ten Ham Liturgie 24 maart 2019 Geert Jan van Dijk (TEAR) / Evert ten Ham Mededelingen en welkom Votum en groet Zingen Hemelhoog 44 Uit de diepte roep ik U Uit de diepten roep ik u HEER, mijn God. Ik heb u nodig,

Nadere informatie

Gemeentezang Liedboek 281: 1, 2, 3 en 4: Jezus zal heersen

Gemeentezang Liedboek 281: 1, 2, 3 en 4: Jezus zal heersen Welkom en mededelingen Gemeentezang Liedboek 281: 1, 2, 3 en 4: Jezus zal heersen Stil gebed Votum en groet van Sela Onze hulp en onze verwachting is van God, onze Heer. Hij die alles maakte laat niet

Nadere informatie

Hebreeën 12, Neem elkaar mee naar Jezus' komst

Hebreeën 12, Neem elkaar mee naar Jezus' komst Hebreeën 12,14-17 - Neem elkaar mee naar Jezus' komst Tweede zondag van de Adventstijd Liturgie Voorzang Gez 148 Aansteken tweede adventskaars Stil gebed Votum / groet Zingen LB 120,1.2.3 Wet Zingen Ps

Nadere informatie

Hebreeën 12,14-17 Neem elkaar mee naar Jezus komst

Hebreeën 12,14-17 Neem elkaar mee naar Jezus komst Hebreeën 12,14-17 Neem elkaar mee naar Jezus komst Tweede zondag van de Adventstijd Liturgie Voorzang Gez 148 Aansteken tweede adventskaars Stil gebed Votum / groet Zingen LB 120,1.2.3 Wet Zingen Ps 11,2.3

Nadere informatie

1 Korintiërs 12:12-13 Iedereen is nodig bij Jezus leerlingen

1 Korintiërs 12:12-13 Iedereen is nodig bij Jezus leerlingen 1 Korintiërs 12:12-13 Iedereen is nodig bij Jezus leerlingen Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook

Nadere informatie

Handelingen 16,25-34 Vertel het door

Handelingen 16,25-34 Vertel het door Handelingen 16,25-34 Vertel het door Gezinsdienst Vertel het door!! met kinderkoor De Ljochtpuntsjes Liturgie Welkom Stil gebed Votum en zegengroet Kinderkoor Zingen met kinderkoor: Alles wat je wilt Gebed

Nadere informatie

Exodus 17:8-16 Geloven doe je samen!

Exodus 17:8-16 Geloven doe je samen! Exodus 17:8-16 Geloven doe je samen! 5e Preek in het gemeenteproject feest van genade bij het weekthema verbondenheid. De duivel wil je geloof graag aanvallen. Maar samen sta je sterk en kun je elkaar

Nadere informatie

Johannes 3,3-8 - Zoek elkaars hart, zoek echt geestelijk leven

Johannes 3,3-8 - Zoek elkaars hart, zoek echt geestelijk leven Johannes 3,3-8 - Zoek elkaars hart, zoek echt geestelijk leven Liturgie Voorzang Gez 121,1.2.3 Stil gebed Votum / groet Zingen Gez 121,4.7.9 Wet Zingen: Ps 96,1.4 Gebed Schriftlezing: - Joh 2,23-3,21 -

Nadere informatie

De tien Geboden. Tien belangrijke regels. Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt

De tien Geboden. Tien belangrijke regels. Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt De tien Geboden Of Tien belangrijke regels Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt Welkom Mededelingen Votum en groet Zingen: Gezang 119: 1 en 2 De kerk van alle tijden kent slechts één vaste

Nadere informatie

We weten uit het verhaal uit Handelingen met wat voor bijzondere verschijnselen de uitstorting van de Heilige Geest gepaard ging.

We weten uit het verhaal uit Handelingen met wat voor bijzondere verschijnselen de uitstorting van de Heilige Geest gepaard ging. 1 Preek 357, 04-06-2017 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Inleiding Pinksteren; Het feest van Gods Geest. We weten uit het verhaal uit Handelingen met wat voor bijzondere verschijnselen de uitstorting

Nadere informatie

29 oktober uur J Boersma orgel: Harry Kroeske; muziekgroep schriftlezing: Anny Runhaar

29 oktober uur J Boersma orgel: Harry Kroeske; muziekgroep schriftlezing: Anny Runhaar 29 oktober 2017 17.00 uur J Boersma orgel: Harry Kroeske; muziekgroep schriftlezing: Anny Runhaar Votum en groet GK gezang 163 (Ik bouw op U) Lezing: Joz. 1,1-11 GK psalm 105,20.21 Preek Opw. 687 (Heer,

Nadere informatie

Preek zondag 1523, voor 23 juni 2019mi, nr 599, JWB.

Preek zondag 1523, voor 23 juni 2019mi, nr 599, JWB. Preek zondag 1523, voor 23 juni 2019mi, nr 599, JWB. Votum en zegengroet Zingen Ps 33: 1,4,5,8 Gebed Lezen Romeinen 3:21-30; 4:5-8; 5:1,9 Zingen Gk 185:1,2,3,4 (Heer, wij loven en aanbidden) Tekst Zondag

Nadere informatie

DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN

DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN AVONDMAAL VIEREN Het Avondmaal is meer dan zomaar een maaltijd. Om dat te begrijpen, is dit boekje gemaakt. Vooral is daarbij gedacht aan de kinderen, omdat zij met

Nadere informatie