Hoog niveau. Bedrijfsbezoek Set & Print

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoog niveau. Bedrijfsbezoek Set & Print"

Transcriptie

1 jaargang 18 II nr. 67 II juli 2011 Hoog niveau Bedrijfsbezoek Set & Print Bedrijfsbezoek Dura Vermeer en beklimming Alfa toren Restyling & spot-repair bij Autoschade Nijland De TIEN van...

2 Van de bestuurstafel Beste CCT leden, De zomer(vakantie) staat voor de deur. Even (of heel lang) weg van de dagelijkse zakelijke beslommeringen. Vanzelfsprekend wenst het CCT-bestuur alle vakantiegangers een fijne vakantie toe. En voor alle thuisblijvers: sterkte om in deze stille periode het land economisch op de been te houden. Wat brengt deze Nieuwsbrief: een verslag over Set & Print met realtime drukwerk van onze eigen nieuwsbrief, een bezoek op grote hoogte bij Dura Vermeer en een bezoek Autoschadebedrijf Nijland. Allen zeer gepassioneerde leden die een mooi verhaal hebben over hun bedrijf. Naast de dagelijkse gang van zaken zijn we als bestuur bezig om onze website aan te passen voor Social Media. Social Media lijkt al helemaal ingeburgerd te zijn. Je hoeft de krant maar open te slaan, naar het nieuws te kijken of een van de succesverhalen aan te horen. Social Media verandert de manier waarop we informatie tot ons nemen. Mogelijkheden voor de CCT en zijn leden om het communicatie-instrumentarium uit te breiden. Websites, LinkedIn, Twitter, Facebook, Hyves, wiki s: u kunt ze inzetten om met elke doelgroep in contact te komen. De digitale snelweg gaat snel, heel snel. Ook de activiteiten commissie speelt in op het hectische leven van een ondernemer. De zomeractiviteit staat namelijk in het teken van een ontspannend ritje met de solex of een hamam of een 9 holes lopen. Dus lezers die nog geen lid zijn meld je aan als introducé en kijk of de CCT iets voor jou is. Daarna, nog een paar weken en dan vakantie, rust, accu opladen, lekker samen zijn met familie, genieten van en met elkaar!!!. Ik wens u mede namens de bestuursleden veel leesplezier en alvast een prettige vakantie toe. Namens het bestuur Perry Faulhaber, vice voorzitter.

3 Drukker tegen de verdrukking in Het brede werkterrein van Set & Print Door: Hans Lammerts van Bueren Laten we de presentatie maar even vlot doorlopen, dan kunnen we na een kort bezoek aan de drukkerij overgaan tot het interessantste deel van deze bijeenkomst; lekker dineren bij restaurant La Cucina in Enschede, zo trapt CCT-lid Erwin Versteeg zijn presentatie af. Een ernstige zelfonderschatting blijkt later, want als Erwin begint te praten verhaalt hij vol passie over hoe hij zich als zelfstandig drukker staande weet te houden in een slinkende markt waarin wekelijks drukkerijen failliet gaan. Van de ooit 2700 drukkerijen die Nederland rijk was praten criticasters over een aantal van onder de 1000 over enige tijd. Aan Set & Print de uitdaging om daarbij te horen. Op dinsdag 19 april jl. mogen de CCTers met eigen ogen aanschouwen hoe directeur eigenaar Erwin Versteeg van Set & Print zijn vak van regionale drukker heeft weten te transformeren naar een wereld van snelle digitale communicatie waarbij drukwerk landelijk wordt afzet. Hiervoor wordt naast Enschede als productielocatie inmiddels ook gewerkt met gespecialiseerde productielocaties in Den Burg, Oostzaan en Zierikzee. Door specialisatie en productbundeling kun je als drukker, tegen de verdrukking in, scherpe tarieven bieden en onder de streep toch nog wat overhouden, aldus Erwin die nog wel fijntjes aanvult: Tenminste als je het goed doet. Nadenken over hoe je wilt communiceren. Diep in mijn hart ben ik nog een ouderwetse drukker, laat Erwin zich ontvallen. Maar de drukker van vroeger bestaat niet meer. Om de tent draaiend te houden moeten er gemiddeld in Enschede zo n 50 opdrachten per dag verwerkt worden. Een aantal dat in de directe omgeving onmogelijk te realiseren is. Je moet dus landelijk gaan werken. De drukker van nu is meer een communicatie specialist die samen met de klant kijkt hoe deze zijn doelstellingen snel en efficiënt kan bereiken. Fysiek drukwerk was vroeger 90% van ons werk. Tegenwoordig bestaat de helft uit digitale reclame waar geen papier meer aan te pas komt. Ik praat dan over websites, mobiele websites, apps en SMS diensten, eventueel in combinatie met drukwerk aangevuld met een gimmick. Je wordt meer en meer Willem Vleertmanstraat 25, 7575 EC Oldenzaal (0541)

4 een communicatie dienstverlener die toevallig ook nog eens zelf produceert. Om onze potentiële klanten te bereiken hebben we naast de persoonlijke contacten onze websites en werken we met meerdere frontoffices in Nederland. Daarnaast zijn we aangesloten bij Pica Media Partners. Hierin werken we met andere drukkerijen samen en doen we o.a. aan kennisdeling, productontwikkeling en gezamenlijke promotie. We hebben bijvoorbeeld geïnvesteerd in Pinca, in 2009 de grootste software investering in zijn soort in de Benelux. Kijk, de klant freubelt graag zelf op zijn computer en maakt op een amateuristische manier zijn eigen digitale drukwerk. In plaats van ons daar tegen af te zetten hebben we besloten software te ontwikkelen die dit beter kan, en die breder inzetbaar is. Die applicatie stellen we gratis beschikbaar. Het druk of printwerk dat Pinca genereert is weer omzet voor ons. Het is waar, als je door het pand van Set & Print loopt is het eerste wat opvalt de grote computerschermen waar digitaal gewerkt wordt. De backoffice, de eigenlijke drukkerij, is maar een deel van het bedrijf. Maar natuurlijk wel super belangrijk, haast Erwin zich te zeggen. Uiteraard zal digitaal drukwerk een steeds grotere vlucht nemen, zal digitale communicatie hard blijven groeien, maar fysiek drukwerk zal er ook altijd blijven. Gelukkig maar, want als ouderwets drukker in hart en nieren kan ik niet zonder de geur van inkt en het vertrouwde geluid van de drukpers. Benvenuti a La Cucina The taste of Italy We zijn te gast in Enschede, maar verkeren in Italiaanse sfeer. Eigenaresse Séverine van den Heuvel Stadelmann woonde en werkte in het Italiaanse deel van Zwitserland waar haar Zwitserlevengevoel sterk Italiaans georiënteerd was. Haar man en chef-kok Marc van den Heuvel is een rasechte Tukker, maar zou met zijn iets getinte uiterlijk en donkere ogen zo voor een Italiaan kunnen doorgaan. Op deze warme voorjaarsdag is de ontvangst buiten met een glaasje oranje gekleurde Prosecco begeleid door een zeer smakelijk Italiaans hapje, lijkend op een bitterbal. Ook het aansluitende diner is lekker en zeer Italiaans. Op tafel komen antipasti; allemaal kleine hapjes waarbij natuurlijk olijven, knoflook, tonijn en ciabatta brood niet ontbreken. Het hoofdgerecht Bistecca di maiale marinata al Marsala con caponate, is om te watertanden, waarna de selectie van tiramisu, ijs en panacotta het feest compleet maakt. Hoog niveau Had Erwin Versteeg dan toch gelijk toen hij aankondigde dat het diner het interessantste deel van de bijeenkomst zou zijn? Ik denk dat de waarheid ergens in het midden ligt. Zowel de presentatie bij Set & Print als het diner waren beiden van zeer hoog niveau. Een niveau wat we tegenwoordig bijna standaard door onze bezige activiteitencommissie voorgeschoteld krijgen en waarvoor dank aan alle betrokkenen!

5 10 De TIEN van... Naam: Chris van der Sluis Functie: Directeur eigenaar Bedrijf: Restaurant & Hotel Carelshaven CCT lid sinds: 2004 Chris is op in Rotterdam geboren en deelt de voordeur met zijn vrouw Caroline Kluvers Hoofdstraat 15, 7561 AB Deurningen (074)

6 10 De De TIEN TIEN van... van... Naam: Chris van der Sluis Functie: Naam: Chris Directeur van der eigenaar Sluis Functie: Directeur eigenaar Bedrijf: Restaurant & Hotel Carelshaven Bedrijf: Restaurant & Hotel Carelshaven CCT lid sinds: 2004 Chris CCT lid is sinds: op in Rotterdam geboren en deelt Chris de is op voordeur met zijn in Rotterdam vrouw Caroline geboren Kluvers en deelt de voordeur met zijn vrouw Caroline Kluvers Wat is het laatste boek dat je hebt gelezen? Het Ros van Twente. Een bijzonder interessante thriller van Brockhaus over de geschiedenis van een Twentse textielbaron. Er zijn daarnaast ook veel actuele zaken uit de Twentse regio in verwerkt. Bijv het kampioenschap van FC Twente. Welke cd ligt momenteel in je speler? Charles Aznavour. Ik hou van muziek die iets te vertellen heeft. En naast een mooie warme stem heeft zijn muziek dus ook wat te melden. Wat wilde je als kind graag worden? Nooit over nagedacht toen. Als kind van een Rotterdams horecagezin wist ik in elk geval wel dat het iets in de horeca zou worden. Wat is het hoogtepunt in je carrière? Meedenken met Chianti 2000 project in Greve. Door mijn interesse in en kennis van Italiaanse wijnen mocht ik destijds meedenken in dit prestigieuze project om de mogelijkheden te bekijken hoe Chianti internationaal nog beter op de kaart kan worden gezet. Je grootste ergernis? Legionella-, brandpreventie en ander bureaucratisch geneuzel. Met wie zou je graag een avondje stappen? Met Barbra Streisand. Wat een stem en wat een veelzijdige (actrice, zangeres, regisseur) persoonlijkheid. Wat zijn voor jou de geneugten des levens? Wijn, eten en golfen. Stel: je wordt verbannen naar een onbewoond eiland in de Stille Zuidzee. Wie of wat neem je mee? Oestermes (want oesters zal ik dan ruimschoots voor handen hebben), kurkentrekker (je weet nooit of er een mooi flesje aan komt spoelen) en natuurlijk mijn Caroline. En om je vrouw blij te kunnen maken moet je als man altijd het goede gereedschap bij je hebben. Welke persoon of onderneming bewonder je in jouw branche? Camille Oostwegel. Camille is een Limburgse hotelier die vanuit het niks met 4 werknemers in 1980 als zelfstandig ondernemer is begonnen. Hij heeft een prachtig imperium opgebouwd. Drie hotels en zeven restaurants, waar in totaal circa 400 medewerkers werken. En niet de minste namen: Château Neercanne, WinselerHof, Château St. Gerlach en Kruisherenhotel Maastricht. Heb je een advies voor de CCT leden? Neem het leven niet te serieus. Mijn eigen levensmotto sluit daar aardig op aan: alles komt goed en het leven is te kort om slechte wijn te drinken. Hoofdstraat 15, 7561 AB Deurningen (074) Hoofdstraat 15, 7561 AB Deurningen (074)

7 Projectbezoek Dura Vermeer Bouw Hengelo BV Waarom moeilijk doen als het samen kan? Door: Michel Groothuis `Waarom moeilijk doen, als het samen kan. `De kreet is van `Loesje`, maar zoals ons gebleken is wordt hieraan door Dura Vermeer invulling gegeven. Afgelopen 17 mei hebben de CCT-ers een bezoek gebracht aan een bouwproject in Enschede gerealiseerd door Dura Vermeer Bouw Hengelo. Het bedrijf uit Hengelo, waarvoor onze CCT-er Erik Boerrigter werkzaam is als vestigingsleider Kleinbouw en Onderhoud. Na het projectbezoek op het voormalige Grolschterrein te Enschede vindt de afsluiting plaats in de Boulevardtoren, met een hoogte van 101,40 meter het hoogste gebouw van Enschede, tevens gerealiseerd in bouwcombinatie door Dura Vermeer. Steen, stoal en sentiment Als we de auto hebben geparkeerd bij de bouwketen van het project Op de Brouwerij op het voormalig Grolschterrein in Enschede, wordt iedereen persoonlijk verwelkomd door Erik Boerrigter en krijgt wij direct voor de veiligheid een bouwhelm toegereikt. In het in aanbouw zijnde gebouw worden de aanwezige CCT-ers verwelkomt door onze gastheer Erik Boerrigter en volgt een presentatie door de projectleider Dennis Dibberts over het ontstaan van het project Op de Brouwerij. Het terrein is vanaf 1896 tot en met 2005 in gebruik geweest door de firma Grolsch voor het brouwen van de ons zo bekende overheerlijke dorstlesser. Het project is door ING Real Estate Development aanbesteed en door Dura Vermeer in twee fasen uitgevoerd. In de eerste fase hebben het bouwteam ING Real Estate en Dura Vermeer Bouw Hengelo van augustus 2008 tot en met mei 2010 de gebouwen Brouwmeester en Korenaar gerealiseerd, bestaande uit 90 appartementen en m2 winkelruimte. In fase 2a en 2b is met hetzelfde bouwteam het Brouwhuis en het Hogerhuis gerealiseerd bestaande uit 38 appartementen, 5000 m2 kantoorruimte en 4800 m2 winkelruimte. In november 2009 is gestart met de bouw van het project dat wij nu bezoeken en naar verwachting is het in februari

8 2012 gereed. Het wordt benadrukt dat bouwen in een dergelijk tempo enkel te realiseren is met een goede samenwerking tussen de partners. Hiervoor is gekozen voor het werken in een bouwteam. Na de presentatie krijgen we een rondleiding in groepen over het indrukwekkende project en krijgen een toelichting door het uitvoeringsteam. Meer waarde door intensief samenwerken Na de rondleiding vervolgen we onze weg naar de het hoogste punt van Enschede: De Boulevardtoren, met een hoogte van 101,40 meter, waar we op de 28ste etage een presentatie krijgen over het ontstaan van dit markante gebouw. Het is tussen november 2005 en maart 2007 gerealiseerd en wordt momenteel door veel mensen dankbaar gebruikt. Daarna volgt een presentatie van het hoofd Marketing en Communicatie, de heer Cor Hoppenbrouwer over duurzaam samenwerken binnen Dura Vermeer. Waarom moeilijk doen als het samen kan?. De kreet is van Loesje, maar Dura Vermeer geeft hieraan invulling. De uitspraak geeft in essentie de cultuuromslag weer die Dura Vermeer wil bewerkstelligen binnen haar organisatie. Een bedrijfsvoering die vernieuwend is voor de bouwbranche. Het komt er op neer, dat Dura Vermeer binnen de organisatie en projecten een duurzame samenwerking aangaat met partners (Ketenintegratie). Daarnaast is op een aantal projecten het Lean-gedachtegoed geïmplementeerd. Binnen een Lean-organisatie is het proces leidend. Uiteindelijk komen bouwstromen en verbeterteams in plaats van het werken in traditionele afdelingen. Hierdoor kan volgens Dura Vermeer sneller, beter, leuker en goedkoper worden gewerkt. Het zal nog wel een tijdje duren, voordat de nieuwe manier van werken volledig is geïmplementeerd in de bouwbranche, maar wat Dura Vermeer betreft is morgen de oude manier van werken passé. En toen was er.. Na de vernieuwende presentatie volgt de borrel en het overheerlijke dinerbuffet en kunnen we genieten van het prachtige uitzicht over de stad Enschede. Na het samenzijn met een zo buitengewoon leuk gezelschap is de avond alweer veel te snel voorbij en keren de CCT-ers tevreden huiswaarts.

9 of effectiever te werken? Toine probeert ons dat met veel passie voor zijn vak helder te maken. En die passie, tja da s nu net ook één van de hoofdingrediënten. Wedden dat.. Wie rookt hier van de CCT-ers vraagt Toine ons bij de start. En belangrijker: wie wil er van af? Een drietal mensen geeft schoorvoetend toe er eigenlijk wel graag mee te willen stoppen. Toine durft de weddenschap met het drietal aan dat hem dit in één uur gaat lukken. En nee, niet om een kinderachtig flesje wijn, hij wedt maar liefst om Nou, dan krijg je de ondernemers wel bij de les. Even flitst het zelfs stiekem door mij heen: wat jammer dat ik niet rook. Toine stelt echter één voorwaarde: Je moet dan wel precies doen wat ik zeg. Veranderen is routines verleggen Effectief veranderen begint met nieuw denken. Je kunt nooit een nieuwe, betere situatie in je bedrijf of organisatie creëren met oud denken. Toine leert ons dat we slechts 5% van ons mentale vermogen gebruiken om veranderingen te realiseren. Hij daagt ons uit om daar 20% van te maken. Zo vraagt hij het publiek om allerlei redenen te noemen waarom je niet met roken zou kunnen stoppen. Genoemd worden: niet roken betekent meer stress, is ongezellig, je weet je geen houding te geven, je bent er gewoon verslaafd aan, je wordt er chagrijnig van etc. Toine zegt dat er altijd een sense of urgency moet zijn om te veranderen. Het verlangen (naar iets anders) moet zeer groot zijn of het lijden moet zeer groot zijn. Van een kouwe kermis thuiskomen Toine vertelt compleet met Haagse tongval een aansprekende anekdote hoe hij vroeger als klein jongetje op de kermis in Den Haag verleid werd om touwtje te trekken. ( Trek an t toâh en de prèès is voor Rembrandtlaan 225, 7574 ZW Enschede (053) De Berken 10, 7491 HJ Delden Opaalstraat Oude 19, Postweg 7554 TS 45-47, Hengelo 7557DA (074) Hengelo

10 10 De TIEN van... Naam: Ruud Marbus Functie: architect Bedrijf: BLM architecten CCT lid sinds: te kort Waar en wanneer zag je het levenslicht? Het waar is geen geheim: (alhoewel het altijd tegen mij gebruikt zou kunnen worden) de Hofstad, die mooie stad achter de duinen, waar een aantal mensen nu zoveel aan kunst en cultuur doen; nou ja, zouden moeten doen. Het wanneer moet echt onder ons blijven! in alle vertrouwen: Té lang geleden maar ik ben er van overtuigd, dat ik nog heel lang van deze mooie/ interessante/uitdagende wereld waarin we leven mag genieten Je grootste hobby of je favoriete sport? Je favoriete sport kan natuurlijk ook je grootste hobby zijn. Maar goed,in mijn geval, oh wat een klassiek/stereotiep/clichématig antwoord: mijn werk is mijn hobby. Architectuur is dan ook echt het allermooiste beroep dat er is! boeiend, inspirerend, altijd weer opnieuw spannend en uitdagend. Wat wilde je als kind graag worden? Artiest, schilder/tekenaar/beeldhouwer. Maar dát, bij nader inzien gelukkig, vond mijn vader niet goed. Daarna dacht ik aan het vak etaleur maar diezelfde vader vond dat ook nog te artiesterig; ik moest maar een écht vak leren. Maar ja, welk vak? Na een dagje beroepskeuzetest kon ik kiezen uit de vakken stoffeerder of timmerman. Ik ben toen maar naar de ambachtsschoolopleiding timmeren gegaan alwaar ik er al heel gauw achter kwam, dat timmeren niets voor mij was. Ik was wél goed in de theoretische- en tekenvakken en zo werd daar de basis gelegd voor mijn verdere ontwikkeling. Wat is het hoogtepunt in je carrière? Daar wordt door mij nog steeds aan gewerkt. Ik heb de overtuiging, dat je nooit het gevoel moet hebben, het hoogtepunt te hebben bereikt. Op zo n moment zal elke verdere uitdaging namelijk verdwenen zijn. Je grootste ergernis? Ik ben een vrij ergernisloos figuur; maar goed als je dan tóch iets wil horen: de onechtheid, onoprechtheid, oneerlijkheid, hardheid, ontevredenheid en het ongeduld die de mens soms kan hebben én de toepassing van kunststofkozijnen bij de renovatie van historische bouwwerken.

11 Je grootste ambitie: Tot op hoge leeftijd scherp van geest, creatief en sterk van lijf en leden zijn en wellicht toch ooit nog eens dat hoogtepunt in mijn carrière beleven Stel: je wordt verbannen naar een onbewoond eiland in de Stille Zuidzee. Wie of wat neem je mee? Voor de rest van mijn leven? Nou ja, de 30 jaren, die mij nu nog ongeveer zullen resten, krijg ik wel gevuld. Maar mag het dan in mijn geval ook wie én wat zijn? De wie is dan toch wel Alison, mijn echtgenote, je moet, zeker in zo n situatie je gedachten, gevoelens, ervaringen en bezigheden kunnen delen. Het wat zou dan bestaan uit een op zonne- en windenergie werkende computer (tbv de uitwisseling van kennis en contacten en het bijhouden van een dagboek), schilder- en tekengerei (om de innerlijke gevoelens en de omgeving op doek en/of papier vast te leggen) én gereedschap (om met eerlijke/duurzame materialen ons eigen onderkomen en meubeltjes te kunnen maken) Welke persoon of onderneming bewonder je in jouw branche? In mijn geval is het een persoon: Piet Blom architect ( o.a. de Kashba in Hengelo, de paalwoningen in Helmond & Rotterdam en de Bastille in Enschede). Een Amsterdamse volksjongen uit de Jordaan, die het óók via de ambachtsschool en aansluitende studies tot (zeer goede) architect heeft gebracht. Een man met visie, durf, groot beeldend vermogen en vasthoudendheid aan zijn overtuigingen en principes. Zou graag een dag willen ruilen met: (en waarom?) een allround bouwvakker om eens aan den lijve te ervaren wat het is om datgene dat een architect heeft ontworpen driedimensionaal te realiseren. Wat is er zo leuk aan je branche of onderneming? Om steeds weer opnieuw voor de uitdaging te komen staan, iets bijzonders te mogen ontwerpen, een wereldje te scheppen waar je opdrachtgever blij mee is waar die zich in thuis voelt. Het is altijd weer leuk en spannend om iets mét en voor mensen te mogen bedenken en uit te werken. Het is een vak waarin je creatief, inventief, inlevend, diplomatiek, didactisch, technisch, psychologisch en goed luisterend moet zijn. En elke situatie, elke opdracht, elk mens is weer anders. Aannemersbedrijf Kreijenveld B.V. Onyxstraat 25, 7554 TP Hengelo, Postbus 1102, 7550 BC Hengelo, tel , fax H. ter Kuilestraat 25, 7547 BB Enschede (053)

12 Bedrijfsbezoek Autoschade Nijland d.d. 14 juni 2011 Restyling & Spot-Repair! Door Karsten Kögging & Gerrit van Vliet Pingpongballen Het weer is wisselvallig deze dinsdagmiddag 14 juni Tussen de zonnestralen door vallen er enkele stevige buien. Toch weerhoudt dit ruim 25 CCTers er niet van zich te begeven naar het Bartelinkslaantje in Hengelo. Gastheer en CCT-lid Robert Stoelers kan het niet gek genoeg gaan: van hem mag het wel hagelen, liefst met hagelstenen zo groot als pingpongballen. Want in de schade die dat veroorzaakt, zit hem voor Autoschade Nijland nou juist de handel. Herman Nijland In de werkplaats, met een glas rosé in de hand en op de achtergrond de schalkse blik van een schaars geklede dame op de poster aan de muur, vertelt Robert over zijn bedrijf. Het werd in 1977 opgericht door voormalig CCT-lid Herman Nijland. In 1986 vond de nieuwbouw plaats van het pand waarin wij nu staan. In 2005 werd Robert mede-eigenaar en sinds 2010 zijn Robert en zijn vrouw Renate de enige eigenaren. Creatief en innovatief Jaarlijks worden hier zo n 1200 schades hersteld. Het merendeel komt binnen via verzekeringsmaatschappijen. Robert legt uit hoe deze de laatste jaren hun eisen ten aanzien van kostenbeperking hebben aangescherpt. Dat vereist van het schadeherstelbedrijf uiteraard creatief en innovatief denken ten aanzien van de wijze van schadeafhandeling. Noordelijke Esweg 46, 7558 ME Hengelo(Ov)

13 Toverwoorden In dit verband zijn Restyling en Spot-Repair Service de toverwoorden van nu. Het personeel geeft een demonstratie van dit restylen, ofwel uitdeuken zonder spuiten. Ook wordt getoond hoe scheuren in een bumper door middel van kunststoflassen kunnen worden gerepareerd, waardoor niet de gehele bumper hoeft te worden vervangen. Dit alles uiteraard om de kosten te drukken en zo in aanmerking te blijven komen om schades te herstellen in opdracht van alle verzekeringsmaatschappijen. Gezien de mooie eindresultaten lijkt het wel of ze bij Autoschade Nijland inderdaad kunnen toveren. High Bijna high van de verflucht volgt in de mengruimte een uitleg hoe men met het spuitwerk te werk gaat. Er volgt nog een demonstratie van dit spuiten, waarbij onder andere blijkt dat tegenwoordig krasjes in een koplamp simpelweg worden verholpen door de koplamp te schuren en opnieuw te spuiten. De lamp wordt niet langer in zijn geheel vervangen. Ook dit in verband met de gewenste kostenbesparing. n Bels Inmiddels een stuk wijzer in autoschade(nij)land vertrekt de CCT vervolgens, met de zojuist geschonken paraplu en ruitenkrabber onder de arm, naar de dinerlocatie: Bistro n Bels te Weerselo. Languit De rit naar de Bistro waait alle verfresten uit onze haren en opent onze neuzen voor de volgende ronde. De auto wordt geparkeerd en we laten ons languit in de uitnodigende stoelen vallen. En dan is er een heerlijk verfrissend biertje! Aan de gesprekken aan de tafels in de buitenlucht is af te leiden dat het bedrijfsbezoek in goede aarde is gevallen. We hebben interessante dingen gezien. De dorst is weg, nu aan tafel. Spraakwater Normaal ben ik een grote eter, maar nu is Ilone toch voor twee aan het eten. OK; het smaakt ook erg goed, de wijn is weer fijn en de verzorging laat niets te wensen over. Super! Erik heeft nog maar net voor de tweede keer het frietschaaltje leeg of er staat al weer een verse! Het valt mij op dat onze club lang blijft zitten, langer dan de laatste keren. Iedereen loopt over van spraakwater; deze avond is al snel een succes! Voor de introducés is het opvallend gezellig: Hebben we zelden meegemaakt bij een commerciële club!. Dat iedereen wel wat te melden heeft en de goede sfeer, valt ze op. Een compliment voor onszelf zou ik zo zeggen. Koffie betekent het eind van een goede maaltijd en een interessante avond. We gaan tevreden huiswaarts. Bornsestraat 28, 7556 BG Hengelo (074) Langestraat 15, 7491 AA Delden (074) Hengelosestraat 221, 7521 AC Enschede (053)

14 Enschedesestraat 54, 7551 EN Hengelo

15 Up-to-date? Pasfoto? Gegevens up-to-date? Even inloggen, aanpassen, klaar! Vossenbrinkweg 19, 7491 DA Delden (074)

16 Wil de Bruijn (voorzitter) Hein Wesselink (secretaris) Peter Schabos (penningmeester) Frank Hofstede (lid) Perry Faulhaber (lid) Ilone Huiskes (lid) Activiteiten januari Nieuwjaarsbijeenkomst Hotel t Lansink 25 januari Lezing brandveiligheid/preventie Brandweerkazerne Oldenzaal 15 februari Jaarvergadering bij Climarad in het nieuwe bedrijfspand in Oldenzaal 15 maart Wijnlezing in Carelshaven in Delden 19 april Bedrijfsbezoek Set & Print in Enschede 17 mei Excursie project Dura Vermeer 14 juni Bedrijfsbezoek Autoschade H. Nijland v.o.f. van CCT-lid Robert Stoelers 12 juli Zomerbijeenkomst, Golf & Wellness Apart Hotel Delden 6 september Bedrijfsbezoek stoeterij Gert Jan Bruggink in De Lutte + eten bij Bloemenbeek 20 september Excursie Previder, datacentrum van Lesscher IT + eten bij Luttikhuis in Deurningen 18 oktober Lezing Hoffmann Bedrijfsrecherche BV + eten bij t Hengeler in Hengelo 15 november Informele avond Carelshaven te Delden 17 december Kerstbijeenkomst Colofon Het bestuur Wil de Bruijn (voorzitter) Hein Wesselink (secretaris) Peter Schabos (penningmeester) Frank Hofstede (lid) Perry Faulhaber (lid) Ilone Huiskes (lid) Erelid Ben Loohuis Secretariaat Postbus 150, 7500 AD Enschede Telefoon Fax adres: info@cctwente.org Activiteitencommissie Edu Jaarsveld (voorzitter) Rewert Wolthof (secretaris) Chris van der Sluis (lid) Peter Schabos (lid) Biagina Principato (lid) PR Ilone Huiskes Marcel Evertzen Redactiecommissie Gerrit Hobbelink (voorzitter) Hans Lammerts van Bueren (secretaris) Gerrit van Vliet (lid) Threes Oude Moleman (lid) Michel Groothuis (lid) Karsten Kögging (lid) Peter de Vrij (lid) Bank en Kamer van Koophandel ING Bank nr Giro van de bank: Kamer van Koophandel: S Opmaak, drukwerk en verzending Set & Print, Pica Media Partner Twente H. ter Kuilestraat 25, 7547 AD Enschede Deadline aanleveren kopij volgende editie Voor 30 september 2011 mailen aan Gerrit Hobbelink; gerrit@hobbelink.nl Doelstelling De CCT is gestoeld op ethische beginselen in het zakelijk verkeer. Zij beoogt door zakelijke informa tie het niveau van haar leden op peil te houden. -

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

DINEREN IN DE HOFTRAMMM

DINEREN IN DE HOFTRAMMM DINEREN IN DE HOFTRAMMM De bijzondere creatie van Bobby van Galen en Pierre Wind Foto s en tekst: Martien Versteegh Eigenaar en gastheer Bobby van Galen heet u van harte welkom Het begon met een droom

Nadere informatie

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen Informatieblad speciaal voor kinderen Datum; Aalsmeer, jaar 2011 Gemaakt door; Bianca Wegbrands daar, Wat leuk dat je dit informatieblad speciaal voor kinderen wilt lezen. Ik zal me eerst even aan jou

Nadere informatie

2016 - Zondag 13.30-14.00 uur

2016 - Zondag 13.30-14.00 uur Programma Ondernemen doen we Zo is hét televisieprogramma bij RTL7 voor en door de zakelijke markt. Vanuit onze studio spreekt presentator Jeroen Smits elke week met twee ondernemers. Middels human interest

Nadere informatie

Blog handleiding voor de Groenteman

Blog handleiding voor de Groenteman Blog handleiding voor de Groenteman In deze speciale bloggers handleiding voor de groenteman leest u informatie over wat dit sociale medium precies inhoudt en hoe u als groente en/of fruitspecialist een

Nadere informatie

Nieuwsbrief 17 december 2015 Het einde van het jaar..

Nieuwsbrief 17 december 2015 Het einde van het jaar.. Nieuwsbrief 17 december 2015 Het einde van het jaar.. Dit is alweer de laatste donderdagbrief van het jaar 2015. Wat is het allemaal snel gegaan. Wat hebben de kinderen goed hun best gedaan. Iedereen kan

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Opening van zondag 19 april 2009. Gerda van Leeuwen Thea Peters Carla de Kievid

Opening van zondag 19 april 2009. Gerda van Leeuwen Thea Peters Carla de Kievid Opening van zondag 19 april 2009 Gerda van Leeuwen Thea Peters Carla de Kievid De opening Hans Siegmund oud-docent van de exposanten begon de openingstoespraak met te zeggen dat hij wel eerst wat glaasjes

Nadere informatie

Werken in een andere sector of branche: iets voor u?

Werken in een andere sector of branche: iets voor u? Werken in een andere sector of branche: iets voor u? Uw hele loopbaan blijven werken in dezelfde sector of branche? Voor veel werknemers is het bijna vanzelfsprekend om te blijven werken in de sector of

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou.

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou. JUST BE YOU.NL Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen Marian Palsgraaf - www.justbeyou.nl Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. Mijn passie is mensen te helpen

Nadere informatie

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële uitingen. Als startend ondernemer is alles nieuw. De boekhouding,

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet!

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet! Gevaarlijke liefde Gevaarlijke liefde In de pauze Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Als je verliefd wordt ben je in de wolken. Tegelijk voel je je

Nadere informatie

TuinHulp.com, Nieuwe Webservice voor Hoveniersbedrijven 2014

TuinHulp.com, Nieuwe Webservice voor Hoveniersbedrijven 2014 Even voorstellen: Mijn naam is Marcel van Leeuwen, ben van oorsprong hovenier, en tuincentrum deskundige. Sinds eind jaren negentig ontwerp en publiceer ik ook websites. Nadat ik ben overgestapt naar Wordpress

Nadere informatie

15. eten moet je toch

15. eten moet je toch GRATIS voorproefje 15. eten moet je toch Uitnodigen Ik zal zorgen dat ik honger heb. Hou het eenvoudig, hoor! Ik eet alles. Ik ben niet zo n moeilijke eter. Maar verder eet ik alles! Je ziet me wel verschijnen.

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Aan de Schrans in Leeuwarden is één van de meest opvallende orthodontiepraktijken. van Noord-Nederland gevestigd. Daarin werkt

Aan de Schrans in Leeuwarden is één van de meest opvallende orthodontiepraktijken. van Noord-Nederland gevestigd. Daarin werkt Aan de Schrans in Leeuwarden is één van de meest opvallende orthodontiepraktijken van Noord-Nederland gevestigd. Daarin werkt orthodontist Daniël van der Meulen samen met veertien assistentes intensief

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

GOUDEN TIPS voor Professioneel Relatiebeheer

GOUDEN TIPS voor Professioneel Relatiebeheer 10 GOUDEN TIPS voor Professioneel Relatiebeheer www.fokjeritsma.nl info@fokjeritsma.nl 2 Inhoudsopgave Inleiding... 5 Wees je bewust van je doel... 6 Bellen: een uitstekend instrument... 6 Systeem... 7

Nadere informatie

10 Gouden Tips voor Professioneel Relatiebeheer

10 Gouden Tips voor Professioneel Relatiebeheer 2 Inhoudsopgave Inleiding ----------------------------------------------------------- 5 Wees je bewust van je doel -------------------------------------- 6 Bellen: een uitstekend instrument -------------------------------

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie.

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. De cliënt krijgt een groot vel papier en kleurkrijt. De opdracht is: Teken je gezin van herkomst rond de etenstafel. Een werkvorm

Nadere informatie

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Inhoud INHOUD 1. Waar gaat het over 3 2. Aanraken 4 3. Hoe noem jij dat? 5 4. Baas over

Nadere informatie

Lekkere Lezing - met Amuses & Wijn

Lekkere Lezing - met Amuses & Wijn Lekkere Lezing - met Amuses & Wijn Korte interactieve lezing over een boeiend onderwerp. Lekker Luisteren! Locatie: Het Kook College Wijchen, Nieuwe weg 303(Woondrôme Wijchen) Datum: Dinsdag 30 augustus

Nadere informatie

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven.

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. De ober vraagt

Nadere informatie

Hoe ga ik dit verwerken? (Begrip maken) Dit volume is goed, dit moet ik zo houden.

Hoe ga ik dit verwerken? (Begrip maken) Dit volume is goed, dit moet ik zo houden. Wie Citaat feedback Wat? (Interpreteren) Hoe ga ik dit verwerken? (Begrip maken) Wat & waarom? (Vervolg vraag) Goed volume in je stem. Het volume van mijn stem is zodanig dat de informatie goed te horen

Nadere informatie

Creative Marketing Opdracht 1b Doelgroepanalyse

Creative Marketing Opdracht 1b Doelgroepanalyse Naam: Stefan van Rees Studentnummer: 0235938 Klas: CMD D1 Datum: september 2009 Creative Marketing Opdracht 1b Doelgroepanalyse Doelgroepanalyse welgestelde consument Wat is een welgestelde consument?

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 5 Juni/Juli 2014 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar:

Nadere informatie

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51 Inhoud Een nacht 7 Voetstappen 27 Strijder in de schaduw 51 5 Een nacht 6 Een plek om te slapen Ik ben gevlucht uit mijn land. Daardoor heb ik geen thuis meer. De wind neemt me mee. Soms hierheen, soms

Nadere informatie

Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen

Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen Soms voel je je gevangen door het leven. Vastgezet door de drukte, en beklemd in je eigen hoofd. Je voelt je niet vrij en je voelt geen liefde. Met deze tips breng

Nadere informatie

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt?

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? Beste kinderen, Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? In mijn vrije tijd ben ik natuurgids. Met mijn verrekijker en vergrootglas trek ik naar allerlei plekjes om de natuur

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal...

2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal... 2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal... Alweer een tijdje geleden, maar vanwege de drukte nog geen verslag, maar zondag 16 november jongstleden liep ik mijn eerste Zevenheuvelenloop in Nijmegen.

Nadere informatie

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK!

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! In dit E-book leer je hoe je door het inzetten van je eigen netwerk je bedrijf kan laten groeien. WAAROM DIT E-BOOK? Veel ondernemers beginnen

Nadere informatie

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand.

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven ecourse Moeiteloos leren leidinggeven Leer hoe je met minder moeite en tijd uitmuntende prestaties met je team bereikt 2012 Marjan Haselhoff Ik zou het waarderen als je niets van de inhoud overneemt zonder

Nadere informatie

Kerstdiner in Winterwonderland Bedrijfsbezoek Hegeman- Kreijenveld CCT er van het jaar 2008: een verslag Activiteiten 2010

Kerstdiner in Winterwonderland Bedrijfsbezoek Hegeman- Kreijenveld CCT er van het jaar 2008: een verslag Activiteiten 2010 jaargang 17 I I nr. 61 I I Januari 2010 Kerstdiner in Winterwonderland 01 2010 Bedrijfsbezoek Hegeman- Kreijenveld CCT er van het jaar 2008: een verslag Activiteiten 2010 Van de bestuurstafel Het gaat

Nadere informatie

ze terug in de la. Dan haalt ze de pannen van het fornuis en zet ze op de onderzetters. Thomas vouwt zijn handen en doet zijn ogen dicht.

ze terug in de la. Dan haalt ze de pannen van het fornuis en zet ze op de onderzetters. Thomas vouwt zijn handen en doet zijn ogen dicht. 1. Te laat thuis Wanneer gaan we eten, mam? Thomas loopt de keuken in en tilt de deksel van een pan. Mmm! Macaroni! Daar heb ik wel zin in. Mama pakt de deksel uit Thomas hand en doet hem weer op de pan.

Nadere informatie

Hoeveel jaar ben je al lid van RWB? 14 jaar.

Hoeveel jaar ben je al lid van RWB? 14 jaar. Het seizoen zit er bijna op, het eerste speelt nog in de nacompetitie voor promotie, de jeugdtoernooien gaan beginnen en we hebben nog twee evenementen te goed om dit voetbalseizoen af te sluiten. Als

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

MODULE #6 DREAMBOARD PROCES

MODULE #6 DREAMBOARD PROCES MODULE #6 DREAMBOARD PROCES Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je

Nadere informatie

Liturgie voor de scholendienst 2015

Liturgie voor de scholendienst 2015 Liturgie voor de scholendienst 2015 Kerk van de Nazarener & Christelijke Basisschool De Vliet Klaaswaal Zondag 1 februari Thema: Bestaat God (eigenlijk wel)? Welkomstwoord Uitleg over de kerk Kinderopwekking

Nadere informatie

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten.

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten. Lekker ding Pas op!, roept Anita. Achter je zitten de hersendoden! Ik kijk achterom. Achter ons zitten twee jongens en drie meisjes hun boterhammen te eten. Ze zijn gevaarlijk, zegt Anita. Ze schudt haar

Nadere informatie

beekbergen van zalige zondag tot aparte aandacht

beekbergen van zalige zondag tot aparte aandacht beekbergen van zalige zondag tot aparte aandacht Over OMA OMA beekbergen ondersteunt werkende ouders om de balans tussen de eisen van het privéleven en die van het werk te behouden of te herstellen. Bij

Nadere informatie

Tekst en Beeld Fotoverhaal En heel veel foto s! Even voorstellen... De redactie van HVT Nieuws Vakantieplannen

Tekst en Beeld Fotoverhaal En heel veel foto s! Even voorstellen... De redactie van HVT Nieuws Vakantieplannen Hoedje van Papier in de Wijk - Kindermagazine HVT Nieuws - Editie 1 - Juni 2009 Even voorstellen... De redactie van HVT Nieuws Vakantieplannen Tekst en Beeld Fotoverhaal En heel veel foto s! Van de redactie

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

De bouw Conceptueel bouwen. Klinkt ingewikkeld,

De bouw Conceptueel bouwen. Klinkt ingewikkeld, De bouw Conceptueel bouwen. Klinkt ingewikkeld, heeft wel de toekomst. Over vijf jaar zal één op de vijf bouwwerken in Nederland volgens een concept gebouwd worden. Wat is dat en wat betekent het voor

Nadere informatie

Waarom is deze avond

Waarom is deze avond Waarom is deze avond Het doel Kinderen, vanavond ga ik jullie een verhaal vertellen wat mij lang geleden eens overkomen is. Of het iets goeds was, dat mij was overkomen? Ja het was iets goeds. Hoewel,

Nadere informatie

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A INLEIDING Ik heb vandaag een cadeautje meegenomen. Niet voor jullie, maar voor mijzelf. Het cadeautje staat voor de verrassingen

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Het nieuwe Koningin Wilhelmina

NIEUWSBRIEF Het nieuwe Koningin Wilhelmina NIEUWSBRIEF Het nieuwe Koningin Wilhelmina 1 In dit nummer 2. De gemeente laat weten 2. Veilig en weer goed zicht 3. Pendelbus is succes 3. Interne verhuizing loopt goed 4. Mevr. Reijneke over haar interne

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet Regio Waardenlanden

Nieuwsbrief CliëntAanZet Regio Waardenlanden Nummer 5 Juni 2015 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar: Cliëntzeggenschap,

Nadere informatie

Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf.

Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf. Les 1 Werk en inkomen (1) Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf. Evert en Monica -2 Rijbewijs Monica is jarig.

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Het verkoop-adviesgesprek. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Verkopen

Het verkoop-adviesgesprek. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Verkopen Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over verkopen aan en adviseren van gasten in horecabedrijven. Oftewel: het verkoopadviesgeprek. Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart

Nadere informatie

Iedereen heeft een verhaal

Iedereen heeft een verhaal informatie voor jongeren Iedereen heeft een verhaal > Goed om te weten als je tijdelijk naar JJC gaat Iedereen heeft een eigen verhaal. Veel verhalen gaan over waarom het niet allemaal gelopen is zoals

Nadere informatie

E-PAPER. Drie praktische tips om je werk als apothekersassistent(e) leuker te maken!

E-PAPER. Drie praktische tips om je werk als apothekersassistent(e) leuker te maken! Dé expert in praktische apotheektrainingen E-PAPER Drie praktische tips om je werk als apothekersassistent(e) leuker te maken! 1 Inhoudsopgave De cliënt en ik 3 Weet jij nog waarom je in de apotheek wilde

Nadere informatie

September de maand van weerbaarheid

September de maand van weerbaarheid September de maand van weerbaarheid Het thema van deze maand is weerbaarheid. Het komt steeds vaker voor in het nieuws, kinderen die gepest worden. Vaak sta je als ouder machteloos. Hieronder volgt een

Nadere informatie

Sugar Addiction Test

Sugar Addiction Test Sugar Addiction Test Hoe is het gesteld met jouw suikerverslaving? Ontdek het met deze test. SUGARCHALLENGE Is een initiatief van Food & Lifestylecoach Carola van Bemmelen Doe de Sugar Addiction test Ben

Nadere informatie

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI H.A.N.G. PLEKKEN Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI Binnenkort ga je met je klas op bezoek bij het Nederlands Architectuur instituut (NAi). Daar zal je het programma H.A.N.G. plekken volgen.

Nadere informatie

Uitleg Zing in 19 mei 2013: Dat is verleidelijk!

Uitleg Zing in 19 mei 2013: Dat is verleidelijk! Uitleg Zing in 19 mei 2013: Dat is verleidelijk! In onze vorige Zing In hebben we het gehad over de druk die op jonge mensen wordt gelegd, op de vaak hoge eisen die we aan hen stellen. Maar niemand is

Nadere informatie

PROFIEL TOERISTISCHE EN INFORMELE TAALVAARDIGHEID

PROFIEL TOERISTISCHE EN INFORMELE TAALVAARDIGHEID PROFIEL TOERISTISCHE EN INFORMELE TAALVAARDIGHEID Instructies voor de examinator Afname-instructies DEEL C: Mondeling gedeelte Voorbeeldexamen 3 Inhoudsopgave Het boekje bevat de volgende onderdelen: ~

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

Commerciële Club Twente

Commerciële Club Twente Commerciële Club Twente jaargang 18 nummer 68 november 2011 04-2011 In dit nummer: Solex, golf & welness De tien van José Homero Bedrijfsbezoek stal het Oosterbroek De tien van Ben H. Nieuwe Weme Bedrijfsbezoek

Nadere informatie

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN 10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN Ervaar zelf hoe je met weinig moeite, meer klanten krijgt! Door Theo de Kleijn helpt zelfstandig ondernemers aan meer klanten Theo de Kleijn www.theodekleijn.nl

Nadere informatie

Wat is uw naam en uw functie? Ik ben Robert Veenstra, voorzitter van SC Heerenveen.

Wat is uw naam en uw functie? Ik ben Robert Veenstra, voorzitter van SC Heerenveen. Mijn naam is Aron van der Wal. Ik zit in de sport/brugklas HAVO/VWO van het Fivelcollege in Delfzijl. Naar aanleiding van de opdracht om iemand te interviewen die zich minimaal 20 uren per week met sport

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema.

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 16. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden van les 12, 13, 14 en 15. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag

Nadere informatie

Villa Reynaert DE HAND VAN PIETER PORTERS IN TEKST: ANNEMIE WILLEMSE - FOTOGRAFIE: CLAUDE SMEKENS 56 TIJDLOOS

Villa Reynaert DE HAND VAN PIETER PORTERS IN TEKST: ANNEMIE WILLEMSE - FOTOGRAFIE: CLAUDE SMEKENS 56 TIJDLOOS Villa Reynaert DE HAND VAN PIETER PORTERS IN TEKST: ANNEMIE WILLEMSE - FOTOGRAFIE: CLAUDE SMEKENS 56 TIJDLOOS Of je nu tot rust wilt komen tussen zakelijke beslommeringen door of je wilt met je geliefde

Nadere informatie

Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn

Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn NIEUWSBRIEF Follow your it knows the way Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn Nieuwsbrief nr. 6 23 augustus 2015 De lessen gaan weer beginnen! De zomervakantie is voorbij, wat gaat de tijd toch snel.

Nadere informatie

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN 10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN Ervaar zelf hoe je met weinig moeite, meer klanten krijgt! Door Theo de Kleijn helpt zelfstandig ondernemers aan meer klanten Theo de Kleijn www.theodekleijn.nl

Nadere informatie

PRESENTATIE NML DESIGN, VT W ONEN&DESIGN BEURS. W aarom zou jij m oeten kiezen voor een interieurstylist?

PRESENTATIE NML DESIGN, VT W ONEN&DESIGN BEURS. W aarom zou jij m oeten kiezen voor een interieurstylist? PRESENTATIE NML DESIGN, VT W ONEN&DESIGN BEURS W aarom zou jij m oeten kiezen voor een interieurstylist? Ik ben Nathali Meurs-Pas, mijn bedrijf heet NML Design Interieurontwerp & Styling. Ik woon in Amsterdam,

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 3 April 2014 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar: Cliëntzeggenschap,

Nadere informatie

25 Ideeën voor (zakelijke) blogposts

25 Ideeën voor (zakelijke) blogposts 25 Ideeën voor (zakelijke) blogposts Als ondernemer heb je vanzelfsprekend al veel kennis en expertise op jouw vakgebied. En meer dan je wellicht zou denken. Waarschijnlijk kun je tot in de lengte der

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal,

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Veel te laat krijgen jullie deze nieuwsbrief. Ik had hem al veel eerder willen maken/versturen, maar ik

Nadere informatie

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197 Inhoud Aan jou de keuze 7 D/2012/45/239 - isbn 978 94 014 0183 8 - nur 248 Tweede druk Vormgeving omslag en binnenwerk: Nanja Toebak, s-hertogenbosch Illustraties omslag en binnenwerk: Marcel Jurriëns,

Nadere informatie

thinking of art 1e jaars > semester 2

thinking of art 1e jaars > semester 2 thinking of art 1e jaars > semester 2 wat is een mood board? mood board Een mood board is een 2d document. Het is een hulpmiddel wat vaak gebruikt wordt bij de ontwikkeling van een ontwerp. een mood board

Nadere informatie

D e i n d e l i n g v a n j e w e b s i t e

D e i n d e l i n g v a n j e w e b s i t e T e k s t e n i n d e l i n g v a n j e w e b s i t e 4 D e i n d e l i n g v a n j e w e b s i t e Welke webpagina s heb je nodig? De homepagina, deze noem je Home Blog Diensten of producten Salespage

Nadere informatie

Lesbrief 14. Naar personeelszaken.

Lesbrief 14. Naar personeelszaken. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 14. Naar personeelszaken. Wat leert u in deze les? Wanneer u zeggen en wanneer jij zeggen. Je mening geven en naar een mening vragen. De voltooide tijd gebruiken.

Nadere informatie

Hoe gaat het in z n werk daar? Wat is er anders dan een gewone poli?

Hoe gaat het in z n werk daar? Wat is er anders dan een gewone poli? INTERVIEW d.d. 28 december 2009 Coeliakiepoli Op het interview-wenslijstje van Nynke en Zara staat Dr. Luisa Mearin. Zij is kinderarts MDL in het LUMC te Leiden en heeft als eerste met haar collega s in

Nadere informatie

Geen tapas maar shapas het is Sherryweek

Geen tapas maar shapas het is Sherryweek Geen tapas maar shapas het is Sherryweek Inderdaad geen tapas, maar shapas het is Internationale sherryweek, zoals je in mijn oktober dagboek al kon lezen ben ik in oktober aangeschoven bij een taps lunch,

Nadere informatie

Interview met DJ Kit T

Interview met DJ Kit T Interview met DJ Kit T Ik denk dat heel veel mensen nieuwsgierig zijn naar wie Kit-T nu precies is. Kun je ons wat over jezelf vertellen? Mijn naam is Kitty Nendels, geboren in Kerkdriel en opgegroeid

Nadere informatie

Persoonlijke praatkaartjes en gezellige gezinspraatjes

Persoonlijke praatkaartjes en gezellige gezinspraatjes Persoonlijke praatkaartjes en gezellige gezinspraatjes p welke momenten hebben jullie als gezin aandacht voor elkaar? anneer is er tijd om even rustig samen te praten? ijdens het eten aan tafel wisselen

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Wat kan ik voor u doen?

Wat kan ik voor u doen? 139 139 HOOFDSTUK 9 Wat kan ik voor u doen? WOORDEN 1 1 Peter is op vakantie. Hij stuurde mij een... uit Parijs. a brievenbus b kaart 2 Ik heb die kaart gisteren.... a ontvangen b herhaald 3 Bij welke...

Nadere informatie

Sportief Hwagveld. Dinsdag 25 nov 2014

Sportief Hwagveld. Dinsdag 25 nov 2014 R.K. BASISSCHOOL OP T HWAGVELD Past. Dom. Hexstraat 16 631 HG MEERSSEN Telefoon 043 364813 info.hwagveld@innovo.nl 0 Dinsdag 5 nov 014 Sportief Hwagveld Sinds april van dit jaar heeft HC NEW STYLE in Meerssen

Nadere informatie

Informatiebrief. In deze informatiebrief de volgende onderwerpen:

Informatiebrief. In deze informatiebrief de volgende onderwerpen: Je ontvangt deze email omdat wij elkaar persoonlijk kennen. Stel je deze informatief niet op prijs, meld je dan af via de daarvoor bestemde link. Is dit e-mailadres niet correct? Mail ons dan even, alvast

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

Zo werkt het. Wij hebben een steile trap in huis. Wij willen hem minder steil. Doe mee via de site

Zo werkt het. Wij hebben een steile trap in huis. Wij willen hem minder steil. Doe mee via de site extra editie 5 september 2015 Als je het mij vraagt Klanten, mensen uit hun netwerk en medewerkers van Dichterbij praten in de komende tijd met elkaar over hun wensen, kansen en mogelijkheden. Dat gebeurt

Nadere informatie

Lekkere Lezing - met Amuses & Wijn

Lekkere Lezing - met Amuses & Wijn Lekkere Lezing - met Amuses & Wijn Korte interactieve lezing over een boeiend onderwerp. Lekker Luisteren! Locatie: Datum: Het Kook College Wijchen, Nieuwe weg 303(Woondrôme Wijchen) 20 december 2011 Tijd:

Nadere informatie

the art of living??? NL Goergen 4-1.indd 1 09-01-14 12:31

the art of living??? NL Goergen 4-1.indd 1 09-01-14 12:31 NL Goergen 4-1.indd 1 09-01-14 12:31 Toen Monique en Harry Arts twee jaar geleden de prachtige, eeuwenoude carréboerderij kochten in een rustige landelijke omgeving, was hun eerste reactie: Hier komt een

Nadere informatie

beleef het ZEEUWSE BINNEN & BUITEN

beleef het ZEEUWSE BINNEN & BUITEN beleef het ZEEUWSE BINNEN & BUITEN We willen u als gast graag een WOW-ervaring of beleving bezorgen. We doen dit door kennis te delen, kennis toe te voegen en aan te bieden. Maar ook door aan onze gasten

Nadere informatie

Wil jij minderen met social media?

Wil jij minderen met social media? Wil jij minderen met social media? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2016 Hulpboekje social media 1 Hoe sociaal zijn social media eigenlijk? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt op social media.

Nadere informatie

Wist U dat? Café Verhoeff geen andere naam krijgt en gewoon Verhoeff blijft heten? We dus niets meer over sigaren willen horen?

Wist U dat? Café Verhoeff geen andere naam krijgt en gewoon Verhoeff blijft heten? We dus niets meer over sigaren willen horen? Wist U dat? Jaecques nu definitief is gestopt met werken bij café In t Aepjen? Café Verhoeff geen andere naam krijgt en gewoon Verhoeff blijft heten? We dus niets meer over sigaren willen horen? Hij zich

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 4: Nieuwsbrief 1 (januari 2015) In deze nieuwsbrief aandacht voor:

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 4: Nieuwsbrief 1 (januari 2015) In deze nieuwsbrief aandacht voor: Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching Jaargang 4: Nieuwsbrief 1 (januari 2015) In deze nieuwsbrief aandacht voor: Terugblik Kinderyoga Rots & Water De Sterrenplukmachine Theaterweek Thema avond (hoog)gevoeligheid

Nadere informatie

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl.

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Chatten Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Colofon Een uitgave van Eenvoudig Communiceren

Nadere informatie