-16. hhjo. Voor de leiding. Bijbelstudie. Zending

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "-16. hhjo. Voor de leiding. Bijbelstudie. Zending"

Transcriptie

1 hhjo Voor de leiding -16 Bijbelstudie Zending

2

3 Schets 1: Zending in de Bijbel A. Doel Betekenis benoemen. - In deze schets wordt een Bijbelse onderbouwing gegeven van zending met teksten uit zowel het Oude als het Nieuwe Testament. - Er wordt uitgelegd wat de opdracht en het doel van zending inhouden. Actualiteit aangeven. - Bewustwording onder jongeren van het belang en de noodzaak van zending in deze tijd. - Zending staat ook nu in Bijbels perspectief. Christus centraal stellen de persoonlijke spits. - Christus is de grote Zendeling. Hij heeft in Matth. 28:19 de grote zendingsopdracht gegeven. - Zending is een belangrijk onderdeel van het volgen van de Heere Jezus. - Zijn de jongeren bereid Christus in deze opdracht te volgen en welke roeping hebben zij daarin? Vertaal deze doelen zo eenvoudig en zo concreet mogelijk naar de jongeren! B. Achtergrondinfo Bijbelstudie: Jona - Jona leefde ten tijde van de regering van koning Jerobeam II van Israël. - Ninevé was de hoofdstad van het vijandelijke Assyrië. De Assyriërs waren in de oudheid berucht om hun wreedheid. Deze aartsvijanden moest Jona de oproep tot bekering laten horen. Hij wist dat God genadig is. Het is zeer menselijk, maar niet in overeenstemming met Gods bedoeling, dat Jona dit volk de genade niet gunde. - De geschiedenis van Jona spreekt van Gods almacht (de geschiedenis van Jona en de vis) en van Zijn barmhartigheid (het lot van Ninevé). - De geschiedenis spreekt van de opstand, de verootmoediging en de gehoorzaamheid van Jona.

4 Bijbelstudie: Handelingen 13 - De Heilige Geest geeft de aanzet tot het zendingswerk van Paulus en Barnabas. Hij is de Zender. - De gemeente is betrokken bij de uitzending. Er is een zendende gemeente. - Zowel op Cyprus als in Antiochië in Klein Azië (niet te verwarren met Antiochië in Syrië) blijkt de tweeërlei uitwerking van het evangelie. - Paulus volgt in Antiochië zijn vaste strategie: eerst de Joden en dan de heidenen. - Zending brengt lijden met zich mee. Suggesties voor verdieping Bijbel: - Zendingsreizen van Paulus - Romeinen 15:8-12 Geloofsbelijdenis: - Dordtse Leerregels, hoofdstuk 1,2 en 1,3 - Nederlandse Geloofsbelijdenis, artikel 27 - Heidelbergse Catechismus, vraag 54 Literatuur: - Bavinck, J.H., Zending in een wereld in nood, Wageningen, z.j. - Cammeraat, P., Leer en Leven, deel 2 en 3, Kampen, Poort, J.J. Kom over en help ons, In het voetspoor van Paulus door Griekenland, Utrecht, Westerink, J., Jona, Profeet van de lankmoedigheid van God, Amsterdam, Wiersinga, ds. H.A., Zendingsperspectief in het Oude Testament, Baarn, z.j. - Doleweerd e.a. (red.), drs. J.H. van, Gij zult Mijn getuigen zijn, Zending in bijbels perspectief, Houten, Fahner, dr. Chr., Volken in beweging, Over heilsverwachting en messianisme bij de volken, Oosterbaan & Le Cointre, Goes, Joosse, dr. L.J., Leren hoe hij wand len moet, Over woord en daad in de zending, Oosterbaan & Le Cointre, Goes, C. Programmaopzet Alternatieve startopdrachten - Interview met jongere die op het zendingsveld is opgegroeid. Of uitnodigen van een zendingswerker, die een avond vult als inleiding tot de twee schetsen. Kan ook als afsluiting. - Zendingsverhaal als inleiding.

5 Niveau 1 Bijbel Bijbelgedeelte: Jona Suggesties voor vragen n.a.v. lezen Bijbelgedeelte: - Hoe reageert Jona op de opdracht van God? - Hoe zorgt de Heere dat Jona toch gaat? - Hoe reageren de koning en de inwoners van Ninevé op de prediking van Jona? Keuzevragen Vragen: 1ab, 2, 3, 5, 7, 8. Overige verwerking Evt. discussie over vraag 8. Afhankelijk van tijd en openheid en veiligheid in de groep. Niveau 2 Bijbel Bijbelgedeelte: Jona Suggesties voor vragen n.a.v. lezen Bijbelgedeelte: - Hoe blijkt Gods barmhartigheid in de geschiedenis van Jona (tegenover de opvarenden van het schip, tegenover Jona en tegenover de inwoners van Ninevé)? - Hoe blijkt Gods almacht? Keuzevragen Vragen: 1abc, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8. Stellingen: I, II Overige verwerking Evt. discussie over vraag 8. Afhankelijk van tijd en openheid en veiligheid in de groep. D. Antwoorden en suggesties Startopdracht Verzamel de reacties van de jongeren. Deze opdracht is bedoeld ter bewustwording. Wellicht is het goed om de opdracht in groepjes te laten doen. Laat elke groep een aantal punten opschrijven op grote vellen papier en deze plenair toelichten. Probeer er een algemene lijn uit te halen (bijvoorbeeld: zendingsopdracht, doel, vormen van zending). Bewaar de bladen voor de volgende keer. U kunt ze dan bijvoorbeeld op het bord of de muur hangen als herinnering. In de tweede schets komen de volgende categorieën terug: - Gemeentestichting - Bijbelvertaalwerk - Onderwijs - Combinatie Woord en daad Benodigdheden: grote vellen papier en schrijfstiften. 1. a. De Heere Jezus. b. In eerste instantie tot de apostelen. c. Ja, het is de zendingsopdracht aan de apostelen en ook aan mensen die later het evangelie verkondigen aan de einden der aarde.

6 2. Jona 3 : 4: Nog veertig dagen, dan zal Ninevé worden omgekeerd. 3. Ze bekeerden zich van hun zonden, vastten en kleedden zich met zakken als uiterlijke tekenen van verootmoediging. Stelling I. Dat God naar zondige mensen omziet is een niet minder groot wonder dan Jona s verblijf in de vis. Vermijdt het gevaar om te snel tot een standaard uitkomst van een stelling te komen. Laat diverse reacties staan. Geef complimenten, beloon openheid en meedenken. Stuur wel richting de elementen die u zelf aan de orde wilt stellen. 4. Er zijn diverse mogelijkheden. Wellicht komt de groep tot nog meer lessen. Dan geldt hetzelfde als bij bovenstaande stelling is opgemerkt. Enkele mogelijkheden: - God is almachtig. - God is genadig. - Ook een kind van God kan opstandig zijn. Toch is er steeds een terugkeer. 5 Handelingen 13:2: Zondert Mij af beide Barnabas en Paulus tot het werk, waartoe Ik hen geroepen heb, de inhoud wordt niet vermeld. Handelingen 13:47: Ik heb u gesteld tot een licht der heidenen, opdat gij zoudt zijn tot zaligheid, tot aan het uiterste der aarde. Verkondigen van het evangelie met als doel de bekering van heidenen. 6. Jona wordt heel gericht naar één heidense stad gestuurd met een boeteprediking. Paulus en Barnabas hebben een veel breder werkveld en hanteren daarbij de volgorde dat ze zich eerst tot de Joden richten en daarna tot de heidenen. Bij Jona klinkt de boeteprediking, terwijl bij Paulus en Barnabas de genade meer doorklinkt. In Ninevé wordt alleen de uitwendige bekering beschreven, terwijl we bij de toehoorders van Paulus en Barnabas lezen van geloof en bekering. In Ninevé schijnt er geen verzet te zijn geweest tegen de boodschap van Jona. Bij Paulus en Barnabas was er duidelijk een tweeërlei reactie. 7. Ninevé bekeert zich. Door middel van de prediking van Paulus en Barnabas komen mensen tot geloof. Stelling: n.a.v. Handelingen 13:46-51 II Als zendeling moet je bij tegenstand een ander werkterrein zoeken. Nuanceer deze stelling. Er zijn diverse soorten tegenstand. Als mensen vijandig zijn en niet luisteren is dat Bijbels gezien geen reden te vertrekken. Bij levensbedreigende situaties kan het anders liggen, hoewel daarop door zendingswerkers in het verleden verschillend gereageerd is. Pas op voor oordelen vanuit onze comfortabele Nederlandse situatie. 8. Een zeer persoonlijke vraag. Afhankelijk van de openheid en sfeer op de vereniging of club kan deze vraag centraal aan de orde worden gesteld.

7 Schets 2: Zending: roeping en verantwoordelijkheid A. Doel 1. Betekenis benoemen. - Kernboodschap van de schets: opdracht en doel van zending. - In deze schets wordt een bijbelse onderbouwing gegeven van zending met teksten uit zowel het Oude als het Nieuwe testament. 2. Actualiteit aangeven. - Wat betekent zending voor jongeren? Bewustwording en passie voor het zendingswerk. Wat is de rol van de (plaatselijke) gemeente in het zendingswerk? - Wat is hun roeping en wat zijn mogelijkheden voor hen? 3. Christus centraal stellen de persoonlijke spits. - In deze schets gaat het over de opdracht van Christus Zelf, gegeven in Matth 28:19 o.a. Geldt die roeping ook voor onze jongeren? Deze vraag komt met name in schets 2 naar hen toe. Vertaal deze doelen zo eenvoudig en zo concreet mogelijk naar de jongeren! B. Achtergrondinfo Bijbelstudie: Handelingen 16: Het is een gedeelte uit de tweede zendingsreis van Paulus. Hij is op reis met Silas nadat het tot verwijdering kwam met Barnabas, die opkwam voor diens neef Johannes Marcus. - Filippi kende slechts weinig Joden. Er was waarschijnlijk geen synagoge. - Lydia de handelde in purper, een dure, glanzend rode verfstof. - De stokbewaarder (cipier) stond met zijn eigen leven borg voor de gevangenen. Vandaar dat hij zo radeloos reageerde toen hij dacht dat ze ontsnapt waren. - Paulus en Silas laten zich niet zomaar ontslaan uit de gevangenis. Ze willen eervol ontslag. Niet om eigen eer, maar vanwege het evangelie. Het moest voor iedereen duidelijk zijn dat de verbreiding van het evangelie geen staatsgevaarlijke zaak was. De veroordeling was onterecht en dat diende erkend te worden.

8 Suggesties voor verdieping Bijbel: De zendingsreizen van Paulus: de topografie. - Paulus aanpak van het zendingswerk: volgorde Jood Heiden; aansluiten bij lokale omstandigheden zoals bv op de Areopagus (Hand. 17:15-22) - Vrucht op zendingswerk (idem, 17:15-22) - Verantwoording van het zendingswerk (idem, 15:6-29) - Kolossenzen 4:2-6: gebed voor het zendingswerk Geloofsbelijdenis: - Dordtse Leerregels, hoofdstuk 1,2 en 1,3 - Nederlandse Geloofsbelijdenis, artikel 27 - Heidelbergse Catechismus, vraag 54 Literatuur: - Crossmann, E., Als het regent in de bergen, Levensbeschrijving van James Fraser, uitgave van OMF. - Doleweerd, drs. J.H. van e.a. (red.), Gij zult Mijn getuigen zijn. Zending in bijbels perspectief, Houten, Pirolo, N., Een thuisfront voor de zendeling, uitgave van Operatie Mobilisatie, Pirolo, N., Enkeltje thuis of: wat het thuisfront moet weten als een zendeling terugkeert. Uitgave van Interserve Nederland, Steensel, N. van, Ben ik geroepen voor zendingswerk? Interne uitgave ZGG. - Tukker, C.A. e.a., Gij die eertijds verre waard. Een overzicht van de geschiedenis en taken van de zending, Utrecht, Joosse, dr. L.J. (red.), Uitstralen is werven. Over missionaire opbouw van de gemeente, Goes (Oosterbaan & Le Cointre), Joosse, dr. L.J., Leren hoe hij wand len moet. Over woord en daad in de zending, Goes (Oosterbaan & Le Cointre), C. Programmaopzet Alternatieve startopdrachten - Openen met een gedicht, verhaal, zendingservaring met een groepsgesprek. - De leiding verdeelt Handelingen 16 : 6 34 in gedeelten over verschillende groepen. Stel een voorzitter, secretaris en rapporteur aan. Elke groep noteert twee dingen over het bestudeerde Bijbelgedeelte en presenteert deze in de hele groep: A. Vat in ongeveer drie zinnen de hoofdlijn van het verhaal samen. B. Wat zijn de gevolgen voor de zendeling in elk Bijbelgedeelte. Leg je antwoord uit!

9 Niveau 1 Bijbel Bijbelgedeelte: Handelingen 16:6-34 Suggesties voor vragen n.a.v. lezen Bijbelgedeelte: - Hoe kwamen Paulus en Barnabas in contact met: a. Lydia, b. de waarzegster, c. de stokbewaarder. - Welke uitwerking heeft elk van de ontmoetingen? Keuzevragen Vragen: Startopdracht 1. Vragen: 1a, 3, 5, 6abc, 8, 9, 10. Overige verwerking Groepsdiscussie over vragen 8 t/m 10. Wellicht kan er een concrete actie voor een zendingsdoel uit voortvloeien. Niveau 2 Bijbel Bijbelgedeelte: Handelingen 16 : 6-34 Suggesties voor vragen n.a.v. lezen Bijbelgedeelte: - Zegen en tegenstand. In deze twee woorden kun je de verschillende ervaringen van Paulus en Barnabas samenvatten. Leg dit uit aan de hand van de ontmoetingen met a. Lydia, b. de waarzegster, c. de stokbewaarder. Keuzevragen Vragen: Startopdrachten 1 en 2. Vragen: 1b, 2ab, 3, 4abc, 5, 6abc, 7, 8, 9, 10, 11. Overige verwerking Groepsdiscussie over vragen 8 t/m 10. Wellicht kan er een concrete actie voor een zendingsdoel uit voortvloeien. D. Antwoorden Startopdracht 1 Doel van deze startopdracht is dat leiding en leden stilstaan bij de vraag of ze wel begrijpen wat ze lezen. De leiding kan zo het gelezen Bijbelgedeelte verhelderen. Startopdracht 2 Verdeling is afhankelijk van de totale groepsgrootte. Een mogelijke verdeling is: 6 11, 12 15, 16 24, Deze indeling volgen we bij onderstaande antwoorden: A. 6 11: Ze worden door de Heilige Geest verhinderd het evangelie te verkondigen in Klein Azië en door te reizen naar Bythinië. Paulus ziet in Troas in een gezicht een Macedonische man, die hem oproept over te komen. Ze gaan op reis : In Filippi gaan ze op de Sabbat naar een plek bij de rivier, waar het gebed placht te geschieden. Het hart van Lydia wordt geopend. Zij en haar huisgenoten worden gedoopt : Ze ontmoeten een dienstmaagd met een waarzeggende geest, die hen lastigvalt. Paulus gebiedt de geest in de naam van Christus haar te verlaten. De eigenaren zijn zo boos dat ze Paulus en Silas laten geselen en in de gevangenis gooien : Paulus en Silas zingen psalmen in de nacht. Ze worden bevrijd d.m.v. een

10 B. aardbeving, maar blijven met de andere gevangenen op hun plaats. De cipier komt tot bekering. 6 11: Verhindering in hun eigen plannen. Gehoorzaamheid zonder te weten wat er gaat gebeuren : Zegen op hun werk : geseling en gevangenstraf : Ze worden gesterkt in de gevangenis en ervaren uiteindelijk dat de Heere via deze weg Zijn zegen geeft op hun bediening. 1. a. Hij ontmoette haar toen hij op de Sabbat naar de gebedsplaats bij de rivier ging. b. Hij ging niet zoals gebruikelijk eerst naar de synagoge. 2. a. 13: spreken met de vrouwen die samengekomen zijn; 15: de doop van Lydia en haar huisgenoten; 33-34: doop van de stokbewaarder en zijn huisgenoten; 40: Paulus en Silas gaan naar Lydia en de broeders en vertroosten hen. Er is dus een gemeente, die uit meer mensen bestaat dan de eerder genoemde. b. De broeders uit vers Filippensen 1:3-5: Paulus dankt God als hij aan de gemeente van Filippi denkt. Hij noemt hun gemeenschap aan het evangelie vanaf de eerste dag; 4:14-15: de Filippenzen hebben gemeenschap gehad met het lijden van Paulus en ze hebben Paulus tijdens zijn zendingsreis met hun giften gesteund. 4. Maak als leiding een keuze hoeveel gedeelten u laat onderzoeken. Als u alle gedeelten laat lezen, kost dat wellicht teveel tijd. a. Matth. 24:14: het evangelie zal in de hele wereld verkondigd worden tot een getuigenis aan alle volkeren. Dit wordt genoemd in verband met de tekenen van het einde der tijden. Mark. 16:15: Gaat heen in de gehele wereld, predikt het evangelie aan alle kreaturen. Dit staat in het kader van de verschijning aan de discipelen en de opdrachten die ze krijgen. Hand. 4:34-37: de leden van de gemeente in Jeruzalem delen hun goederen zodat niemand gebrek heeft. Ze verkochten landen en huizen om voor elkaar te zorgen. Dit staat in de context van de uitbreiding van de gemeente te Jeruzalem. Hand. 6:1-7: Er is onenigheid rond de bedeling. Er worden diakenen gekozen, zodat de apostelen zich kunnen concentreren op de verkondiging. Hand. 11:27-30: In Antiochië wordt geld bijeen gebracht voor de broeders in Judea. Dit staat in de context van de bloei van de gemeente in Antiochië. Hand. 18:24-26: Apollos weet alleen van de doop van Johannes. Hij wordt onderwezen door Priscilla en Aquila. Daarna verkondigd hij het evangelie met veel zegen. Dit staat in het kader van de tweede zendingsreis van Paulus. 1 Tim. 2:5-7: Er is één God en één Middelaar. Paulus noemt zich een prediker en apostel, een leraar der heidenen. Paulus schrijft dit in zijn eerste brief aan Timótheüs.

11 b. Matth. 24:14: verkondiging Mark. 16:15: verkondiging Hand. 4:34-37: Hulp aan andere gemeenteleden. Dit past niet bij de genoemde aspecten. Het is intern gericht. Hand. 6:1-7: Diaconale hulp intern en verkondiging extern. Hand. 11:27-30: Diaconale hulp aan mensen uit een andere streek. Hand. 18:24-26: Onderwijs geven aan een medegelovige. 1 Tim. 2:5-7: Verkondiging c. Deze vraag is geschikt voor een groepsgesprek. 5. a. Geloof enerzijds en afwijzing anderzijds. b. Dezelfde reactie. Er komen mensen tot geloof door evangelisatie, terwijl anderen het afwijzen. Ook de kerk zien we beide reacties. c. Er komen mensen tot geloof, terwijl anderen volharden in hun ongeloof. 6. a. Jeremia (1:4-10): Jeremia wordt geroepen. Hij voert als argument aan dat hij niet kan spreken. God roert zijn mond aan. b. Paulus (Hand. 22:21, 26:14-18): God zei: Ga heen, want ik zal u ver tot de heidenen afzenden. Paulus krijgt op weg naar Damascus de opdracht de ogen van de heidenen te openen opdat ze worden bekeerd van de duisternis tot het licht. c. Timotheüs (Hand. 16:3): Paulus wilde dat Timótheüs met hem meereisde en hij besneed hem vanwege de Joden in de plaatsen waar ze naar toe gingen. Paulus keuze in de weg van Gods voorzienigheid. 7. Onmiddelijke roeping door God (Mozes, Jesaja, Jeremia), de roeping d.m.v. een andere profeet (Elisa d.m.v. Elia), een vooraankondiging voor de geboorte (Simson, Johannes de Doper). 8. Afhankelijk van de situatie in uw gemeente. 9. Goed uitgangspunt voor een groepsgesprek. Gebed en giften, maar wellicht zijn er jongeren die zich geroepen weten tot de zending. 10. Goed uitgangspunt voor een groepsgesprek. 11. Persoonlijke kennis van Christus is een voorwaarde om zendeling te zijn. De roeping kan verschillende vormen hebben. Het is goed om ook over praktische vereisten te praten (talenkennis, theologische bagage, etc.). Tip: Besteed niet teveel tijd aan het ontwerp, maar ga in op de inhoud!

12 hhjo Colofon oktober 2008 Handreiking -16 Studiemateriaal over zending Uitgave Hersteld Hervormde Jongeren Organisatie (HHJO) Vormgeving en druk Drukkerij Verloop, Alblasserdam

Schets 1: Zending. A. Doel

Schets 1: Zending. A. Doel Schets 1: Zending A. Doel 1. Betekenis benoemen. - In deze schets wordt een Bijbelse onderbouwing gegeven van zending met teksten uit zowel het Oude als het Nieuwe Testament. - Er wordt uitgelegd wat de

Nadere informatie

Leidingdeel Zendingsreizen - Schets 2 Van roeping tot resultaat

Leidingdeel Zendingsreizen - Schets 2 Van roeping tot resultaat Leidingdeel Zendingsreizen - Schets 2 Van roeping tot resultaat A) Doel 1. Betekenis benoemen De jongeren horen hoe Paulus geroepen werd tot zendeling onder de heidenen, die er allemaal gebeurde voordat

Nadere informatie

Om te zingen: Psalm 72:6 en 10, Psalm 87:3 en 4. Lezen: Jona 1:1-4 en 3:1-10 Handelingen 13:1-3 en 46-52

Om te zingen: Psalm 72:6 en 10, Psalm 87:3 en 4. Lezen: Jona 1:1-4 en 3:1-10 Handelingen 13:1-3 en 46-52 SCHETS 1 Zending Om te zingen: Psalm 72:6 en 10, Psalm 87:3 en 4. Lezen: Jona 1:1-4 en 3:1-10 Handelingen 13:1-3 en 46-52 Startopdracht Maak een woordspin. Elke groep krijgt een vel papier. Zet in het

Nadere informatie

Leidingdeel Zendingsreizen - Schets 1 De wereld en de zendeling

Leidingdeel Zendingsreizen - Schets 1 De wereld en de zendeling Leidingdeel Zendingsreizen - Schets 1 De wereld en de zendeling A) Doel 1. Betekenis benoemen Paulus wordt geroepen als zendeling om het evangelie te brengen aan mensen die meerdere goden dienen of de

Nadere informatie

4. Samothrake, Neapolis and Filippi. Handelingen 16:11-40 Nieuwe Gelovigen

4. Samothrake, Neapolis and Filippi. Handelingen 16:11-40 Nieuwe Gelovigen Les 9 voor 1 september 2018 4. Samothrake, Neapolis and Filippi. Handelingen 16:11-40 Nieuwe Gelovigen 5. Thessalonica en Berea. Handelingen 17:1-15 Het bestuderen van de Schriften 1. Syrië and Cilicië.

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Leidingdeel Bijbelstudie Galaten schets 1 Geen ander Evangelie (Galaten 1)

Leidingdeel Bijbelstudie Galaten schets 1 Geen ander Evangelie (Galaten 1) Leidingdeel Bijbelstudie Galaten schets 1 Geen ander Evangelie (Galaten 1) A) Doel 1. Betekenis benoemen Er is maar één Evangelie: het Evangelie van Jezus Christus, de Gekruisigde. Buiten Hem heeft het

Nadere informatie

In het voetspoor van...

In het voetspoor van... In het voetspoor van... Bijbelse figuren en hun levensgeheim voor jongeren van 2 en 3 jaar drs. M. van Campen Zevende druk Zoetermeer Inhoud. Timotheüs - op school bij God 7 2. Adam - een gevallen mens

Nadere informatie

Schets 1 Allemansvriend

Schets 1 Allemansvriend Schets 1 Allemansvriend A. Doel 1. Betekenis benoemen. Duidelijk maken hoe de houding van de Heere Jezus was tegenover de naaste. 2. Actualiteit aangeven. Onze houding moet een beeld zijn van de houding

Nadere informatie

Schets 1: Zending. A. Doel

Schets 1: Zending. A. Doel Schets 1: Zending A. Doel 1. Betekenis benoemen. - Jongeren kunnen een omschrijving geven van het begrip zending in bijbels perspectief. - Jongeren kunnen aangeven welke rol zending speelt in het OT en

Nadere informatie

1. Gods eigendom. Op Toonhoogte 265

1. Gods eigendom. Op Toonhoogte 265 Jaarreeks 1: Jaarreeks 1: 1. Gods eigendom Abba, Vader, U alleen U behoor ik toe. U alleen doorgrondt mijn hart. U behoort het toe. Laat mijn hart steeds vurig zijn, U laat nooit alleen U behoor ik toe.

Nadere informatie

Schets 1 Een eerlijke brief

Schets 1 Een eerlijke brief A. Doel Schets 1 Een eerlijke brief 1. Betekenis benoemen: In deze schets maken we kennis met de persoon Jakobus en wordt duidelijk aan wie en waarom hij zijn brief heeft geschreven. 2. Actualiteit: Zoals

Nadere informatie

6. Uitverkiezing. 6.1 Uitverkiezing is naar de voorkennis Gods

6. Uitverkiezing. 6.1 Uitverkiezing is naar de voorkennis Gods 6. Uitverkiezing In dit hoofdstuk zullen we nagaan wat de Bijbel over uitverkiezing en voorbestemming leert. In het volgende hoofdstuk wordt Romeinen 9 besproken. En in hoofdstuk 8 wordt de calvinistische

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

Leidingdeel Zendingsreizen - Schets 7 Afscheid voor het leven

Leidingdeel Zendingsreizen - Schets 7 Afscheid voor het leven Leidingdeel Zendingsreizen - Schets 7 Afscheid voor het leven A) Doel 1. Betekenis benoemen Paulus neemt afscheid van zijn gemeenten. De Heilige Geest heeft hem duidelijk gemaakt dat hij gevangenschap

Nadere informatie

Schets 3 Een onmogelijke opdracht

Schets 3 Een onmogelijke opdracht Schets 3 Een onmogelijke opdracht A. Doel 1. Betekenis benoemen. Ook dit wonder is een teken dat heenwijst naar de nieuwe hemel en de nieuwe aarde. De Heere Jezus laat zien dat Hij gekomen is om te behouden.

Nadere informatie

door een engel uit de gevangenis werd bevrijd lezen we in Hand. 12:12 het volgende: Wie is Markus

door een engel uit de gevangenis werd bevrijd lezen we in Hand. 12:12 het volgende: Wie is Markus - 1 - Wie is Markus Wie is Markus? Hij is niet één van de apostelen maar hoe heeft hij dan het evangelie van Markus kunnen schrijven? Volgens de overlevering heeft hij dit evangelie in Rome geschreven.

Nadere informatie

Juli Weekthema: Op reis met Paulus (1) Woensdag. De uitzending van Barnabas en Saulus. Lezen: Handelingen 12: 23-13

Juli Weekthema: Op reis met Paulus (1) Woensdag. De uitzending van Barnabas en Saulus. Lezen: Handelingen 12: 23-13 Juli 2015 Weekthema: Op reis met Paulus (1) Woensdag De uitzending van Barnabas en Saulus Lezen: Handelingen 12: 23-13 God gaat aan het werk. De nieuwe fase in de geschiedenis van de wereld begint in dit

Nadere informatie

Het belang van het profetisch woord. De Bijbel open 16-09-15

Het belang van het profetisch woord. De Bijbel open 16-09-15 De Bijbel open 16-09-15 2 Petr.3: 3 Dit vooral moet u weten, dat er in de laatste dagen spotters met spotternij zullen komen, die naar hun eigen begeerten wandelen, 4 en zeggen: Waar blijft de belofte

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels. Artikel 1 t/m 5

De Dordtse Leerregels. Artikel 1 t/m 5 De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 1 Artikel 1 t/m 5 Werkboek 1 De Dordtse Leerregels Geschiedenis Het gaat in dit werkboek over de Dordtse Leerregels, of de vijf artikelen tegen de remonstranten. In het

Nadere informatie

Dopen - in het Nieuwe Testament

Dopen - in het Nieuwe Testament In deze studie wordt stilgestaan bij enkele teksten uit het Nieuwe Testament in verband met dopen/onderdompelen op, of in de naam van Handelingen 2:38 - dopen op (Grieks: epi) de naam van Jezus Christus

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Geestelijk Klimaat onze identiteit. Pagina 1

Geestelijk Klimaat onze identiteit. Pagina 1 Geestelijk Klimaat onze identiteit Pagina 1 Adresgegevens Stichting Hervormde Scholen De Drieslag Lange Voren 88 3773 AS Barneveld Contactgegevens Dhr. A. van den Berkt (Algemeen Directeur) Telefoon: 0342-478243

Nadere informatie

DISCIPELSCHAP BIJBELSTUDIE VGSU BLOK

DISCIPELSCHAP BIJBELSTUDIE VGSU BLOK DISCIPELSCHAP BIJBELSTUDIE VGSU BLOK 4 2010-2011 INHOUD Inleiding... 5 Avond 1... 6 Avond 2... 8 Avond 3... 10 Avond 4... 12 3 4 INLEIDING Een ieder die niet zijn kruis draagt en achter Mij aankomt, die

Nadere informatie

1. Samuël de profeet. Lezen: Handelingen 3:11-26

1. Samuël de profeet. Lezen: Handelingen 3:11-26 1. Samuël de profeet Lezen: Handelingen 3:11-26 En ook al de profeten, van Samuël aan en die daarna gevolgd zijn, zovelen als er hebben gesproken, die hebben ook deze dagen tevoren verkondigd. Handelingen

Nadere informatie

Leidingdeel Zendingsreizen - Schets 6 Bekering is radicaal

Leidingdeel Zendingsreizen - Schets 6 Bekering is radicaal Leidingdeel Zendingsreizen - Schets 6 Bekering is radicaal A) Doel 1. Betekenis benoemen Bekering brengt een radicale verandering in het leven van mensen. Een mens die leefde zonder God, gaat rekening

Nadere informatie

handleiding 18.2 DE PREEK

handleiding 18.2 DE PREEK handleiding 18.2 DE PREEK leerdoel wat je gaat behandelen bijbelstudie Rom. 10:8,14-21 lesstof Een belangrijk onderdeel van de dienst Een kerkdienst bestaat uit meer dan een preek, het geheel van de eredienst

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels

De Dordtse Leerregels De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 1 Artikel 6 t/m 11 Werkboek 2 Dordtse Leerregels Hoofdstuk 1 artikel 6 t/m 11 In werkboek 2 gaan we verder met het bespreken van de Dordtse Leerregels. In werkboek 1 staat

Nadere informatie

Leidingdeel Bijbelstudie Galaten schets 4 Is de wet nog nodig? (Galaten 3:19-29)

Leidingdeel Bijbelstudie Galaten schets 4 Is de wet nog nodig? (Galaten 3:19-29) Leidingdeel Bijbelstudie Galaten schets 4 Is de wet nog nodig? (Galaten 3:19-29) A) Doel 1. Betekenis benoemen Deze schets gaat in op het tweeërlei doel van de wet: enerzijds geeft de wet Gods leefregels

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

Schets 4 Blind geboren

Schets 4 Blind geboren Schets 4 Blind geboren A. Doel 1. Betekenis benoemen. Vanuit de geschiedenis van de genezing van de blindgeborene duidelijk maken wat geestelijke blindheid is. 2. Actualiteit aangeven. Jongeren duidelijk

Nadere informatie

SCHETS 1 Zending. zending een zaak is van iedereen, dat zending iedereen persoonlijk aangaat en dat iedereen een roeping heeft voor de zending.

SCHETS 1 Zending. zending een zaak is van iedereen, dat zending iedereen persoonlijk aangaat en dat iedereen een roeping heeft voor de zending. SCHETS 1 Zending Om te zingen: Psalm 96:1 en 2, Psalm 87:3 en 4 Lezen: Mattheüs 28:16-20 en Handelingen 1:4-9 Startopdracht Houdt een anonieme poll: Zending spreekt mij aan. Eens, zending is een opdracht

Nadere informatie

Terug naar de Essentie

Terug naar de Essentie 40-dagendagboek Terug naar de Essentie De gemeente als beweging van de Geest Kees de Vlieger Een Kerygma studie Copyright Stichting Kerygma Nederland Kerkstraat 24-3 3781 GB Voorthuizen Tel. 0342-475048

Nadere informatie

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14 Dordtse Leerregels Hoofdstuk 3 en 4 Artikel 12 t/m 14 Werkboek 10 Dordtse Leerregels hoofdstuk 3 en 4 artikel 12 t/m 14 Boven artikel 12 t/m 14 schrijven we : wedergeboorte en geloof In dit werkboek gaat

Nadere informatie

Voorbereiding 17.3: Paulus in Filippi. Schriftgedeelte Handelingen 16:11-40. Thema Paulus in Filippi. Exegese Handelingen 16:11-40

Voorbereiding 17.3: Paulus in Filippi. Schriftgedeelte Handelingen 16:11-40. Thema Paulus in Filippi. Exegese Handelingen 16:11-40 Voorbereiding 17.3: Paulus in Filippi Schriftgedeelte Handelingen 16:11-40 Thema Paulus in Filippi Exegese Handelingen 16:11-40 Vers 11-12 Vanuit Tróas (Turkije) steken Paulus, Lukas, Timotheüs en Silas

Nadere informatie

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn?

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn? Voor 16 jaar en ouder! Zondag 24 Zondag 24 gaat over de goede werken. Zondag 24 vraag en antwoord 62, 63 en 64. Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk

Nadere informatie

Leidingdeel Bijbelstudie Galaten schets 2 Op het scherp van de snede (Galaten 2)

Leidingdeel Bijbelstudie Galaten schets 2 Op het scherp van de snede (Galaten 2) Leidingdeel Bijbelstudie Galaten schets 2 Op het scherp van de snede (Galaten 2) A) Doel 1. Betekenis benoemen Paulus maakt in dit hoofdstuk scherp onderscheid tussen Wet en Evangelie. Niet door de werken

Nadere informatie

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen Orde van Dienst 23 september 2018 Gezamenlijke dienst bij de start van het nieuwe seizoen Welkom en mededelingen Zingen Psalm 33: 1 en 2 Kom nu met zang en roer de snaren 1. Komt nu met zang en roert de

Nadere informatie

Leidingdeel Zendingsreizen - Schets 3 Ruzie en fijngevoeligheid

Leidingdeel Zendingsreizen - Schets 3 Ruzie en fijngevoeligheid Leidingdeel Zendingsreizen - Schets 3 Ruzie en fijngevoeligheid A) Doel 1. Betekenis benoemen De manier ontdekken van de wijze waarop Paulus het Evangelie verkondigt. 2. Actualiteit aangeven Jongeren gaan

Nadere informatie

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 9 t/m 11

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 9 t/m 11 Dordtse Leerregels Hoofdstuk 3 en 4 Artikel 9 t/m 11 Werkboek 9 Dordtse Leerregels hoofdstuk 3 en 4 artikel 9 t/m 11 Boven artikel 9 t/m 11 schrijven we : Het is door U, door U alleen, om het eeuwig welbehagen.

Nadere informatie

Inhoud. Literatuurlijst 112

Inhoud. Literatuurlijst 112 Inhoud Woord vooraf 6 1. De betekenis van Mozes 9 2. In Egypte gekomen 14 3. Vijandschap in Egypte 19 4. En baarde een zoon 24 5. De keus van Mozes 29 6. Uit Egypte voert... 34 7. IK ZAL ZIJN heeft mij

Nadere informatie

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand.

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Altijd dichtbij. Liturgie van de dienst op biddag 11 maart 2015 met de kinderen van de hervormde basisscholen in de Oude Kerk van Barneveld.

Altijd dichtbij. Liturgie van de dienst op biddag 11 maart 2015 met de kinderen van de hervormde basisscholen in de Oude Kerk van Barneveld. Altijd dichtbij Liturgie van de dienst op biddag 11 maart 2015 met de kinderen van de hervormde basisscholen in de Oude Kerk van Barneveld. Voorganger Ouderling van dienst Organist : ds. S.J. Verheij :

Nadere informatie

Geloof Brengt Verandering Toets 1 - antwoorden

Geloof Brengt Verandering Toets 1 - antwoorden Toets 1 - antwoorden Geloof (1-11) Lesstof: Hoofdstuk 1 1. Wat is noodzakelijk om van God te kunnen ontvangen? Geloof [1] 2. Noem vier uitingen van geloof. - Geloof voor redding [1.2] - Geloof en werken

Nadere informatie

het Bijbelboek 1 en 2 Thessalonicenzen 19 april 2014 19-4-2014 1

het Bijbelboek 1 en 2 Thessalonicenzen 19 april 2014 19-4-2014 1 het Bijbelboek 1 en 2 Thessalonicenzen 19 april 2014 19-4-2014 1 1. Wat verwacht jij van de toekomst? 2. Wat is de basis van jouw verwachting? 3. Wat is de zekerheid van jouw verwachting? 4. Wat doet jouw

Nadere informatie

Bijbelteksten Feest van Genade

Bijbelteksten Feest van Genade Week 1 Zoals een hinde smacht naar stromend water, zo smacht mijn ziel naar U, o God. (Psalm 42:2) Mozes sloeg steeds buiten het kamp, op ruime afstand ervan, een tent op die hij de ontmoetingstent noemde.

Nadere informatie

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (3)

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (3) Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (3) Presentatie Gemeente van onze Heer Jezus Christus, N.N. en N.N. hebben te kennen gegeven dat ze hun zoon/dochter N.N.

Nadere informatie

door een engel uit de gevangenis werd bevrijd lezen we in Hand. 12:12 het volgende: Wie is Marcus

door een engel uit de gevangenis werd bevrijd lezen we in Hand. 12:12 het volgende: Wie is Marcus - 1 - Wie is Marcus Wie is Marcus? Hij is niet één van de apostelen maar hoe heeft hij dan het evangelie van Marcus kunnen schrijven? Volgens de overlevering heeft hij dit evangelie in Rome geschreven.

Nadere informatie

Chr. Geref. Kerk Ontswedde LITURGIE. voor de morgendienst op zondag 2 september 2012. in deze dienst zal. Julia Brugge.

Chr. Geref. Kerk Ontswedde LITURGIE. voor de morgendienst op zondag 2 september 2012. in deze dienst zal. Julia Brugge. Chr. Geref. Kerk Ontswedde LITURGIE voor de morgendienst op zondag 2 september 2012 in deze dienst zal Julia Brugge gedoopt worden thema: Zoals klei in de hand van de pottenbakker Voorganger: ds. J.J.

Nadere informatie

4. Welk geloof wordt bedoeld? Het gaat om het zaligmakende geloof. Dus niet om een historiëel, tijd- of wondergeloof.

4. Welk geloof wordt bedoeld? Het gaat om het zaligmakende geloof. Dus niet om een historiëel, tijd- of wondergeloof. NGB artikel 1: DE ENIGE GOD Wij geloven allen met het hart en belijden met de mond, dat er een Enig en eenvoudig geestelijk Wezen is, dat wij God noemen: eeuwig, ondoorgrondelijk, onzienlijk, onveranderlijk,

Nadere informatie

Zondag 25, vraag en antwoord 65, 66, 67 en 68.

Zondag 25, vraag en antwoord 65, 66, 67 en 68. Voor 16 jaar en ouder! Zondag 25 Zondag 25 gaat over de Sacramenten. Zondag 25, vraag en antwoord 65, 66, 67 en 68. Vraag 65 : Aangezien dan alleen het geloof ons Christus en al Zijn weldaden deelachtig

Nadere informatie

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22.

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22. Inhoudsopgave Voorwoord 1. Een gebed bij het begin van het nieuwe jaar Ik ben met u 2. Gods hand 3. Zegen Vrede met God 4. In de kerk 5. Is Deze niet de Christus? Deze ontvangt zondaars 6. Echte vrienden

Nadere informatie

GROTE VERRASSING Efeze 3:9; Colosse 1:26

GROTE VERRASSING Efeze 3:9; Colosse 1:26 DE GROTE VERRASSING Efeze 3:9; Colosse 1:26 De bovenvermelde Bijbelteksten spreken van het geheimenis dat eeuwen en geslachten lang verborgen is ge weest en verborgen is gebleven in God. Dit geheimenis

Nadere informatie

De doop in de Heilige Geest

De doop in de Heilige Geest Door het geloof in Jezus Christus uit te spreken leeft de gelovige, als ziel, via het lichaam (de mond) in relatie met God de Vader. Dit wordt uitgelegd in de studie Bekering. 1 Door Jezus de autoriteit

Nadere informatie

Relatie <> Religie. Beste Galsem,

Relatie <> Religie. Beste Galsem, RelatieReligie BesteGalsem, Hetfeitdatjouwpatientnuopeenchristelijkevenementisisnietongevaarlijk.Hetgeestelijke levenvanjouwpatientzalgrotesprongenmakennaarhetkampvandevijandtoe.watikjou aanraadisomditnietafteremmen,maaromdittebederven.brengjouwpatientincontactmet

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 34 (31-08)

De Bijbel open 2013 34 (31-08) 1 De Bijbel open 2013 34 (31-08) Onlangs kreeg ik voor ons programma de Bijbel open een vraag over de onvruchtbare vijgenboom in Mattheus 21. Je kunt deze geschiedenis ook in andere evangeliën lezen. We

Nadere informatie

FORMULIER VOOR DE BEVESTIGING VAN MISSIONAIRE DIENAREN DES WOORDS. Gemeente van onze Here Jezus Christus,

FORMULIER VOOR DE BEVESTIGING VAN MISSIONAIRE DIENAREN DES WOORDS. Gemeente van onze Here Jezus Christus, FORMULIER VOOR DE BEVESTIGING VAN MISSIONAIRE DIENAREN DES WOORDS Gemeente van onze Here Jezus Christus, Inleiding Onderwijzing Openb. 5 : 9 Joh. 3 : 16, 17 Joh. 10 : 11, 12 Hand. 2 : 39 Joh. 10 : 16 Joh.

Nadere informatie

Let op: Niet in elk jaar is de vierde Adventsweek een volle week. In dit Bijbelrooster wordt daar wel van uitgegaan. Je kunt de Bijbelgedeelten die overblijven op de Kerstdagen lezen of overslaan. ADVENTSWEEK

Nadere informatie

Niveau 1 - Les 14: De kracht van een geestvervuld leven Don Krow

Niveau 1 - Les 14: De kracht van een geestvervuld leven Don Krow Niveau 1 - Les 14: De kracht van een geestvervuld leven Don Krow Markus 16:15-16 staat bekend als de Grote Opdracht. Jezus zei tegen Zijn discipelen: 15 En Hij zei tot hen: Gaat heen in de gehele wereld,

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli de zondag van de zomer. PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus

Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli de zondag van de zomer. PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus Protestants Kralingen PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli 2015 6 de zondag van de zomer VOORBEREIDING verwelkoming en mededelingen

Nadere informatie

Gezinsdagboek Altijd dichtbij. Handelingen 16:22-34 1

Gezinsdagboek Altijd dichtbij. Handelingen 16:22-34 1 Gezinsdagboek Altijd dichtbij Handelingen 16:22-34 1 Gezinsfolder Hoe werkt deze gezinsfolder? Doe-opdracht Beschrijving voor de ouders van een kleine doe-opdracht om met elkaar als gezin te doen. De plek

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 24 (22-06)

De Bijbel open 2013 24 (22-06) 1 De Bijbel open 2013 24 (22-06) In Mattheus 16 komen we een bijzondere uitdrukking tegen. Jezus zegt daar tegen Petrus en de andere discipelen dat zij zullen binden en ontbinden. Dat roept bij iemand

Nadere informatie

Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1)

Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1) Zondag 28 Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1) Lees de tekst van Zondag 28 Vraag 75 : Hoe wordt gij in het Heilig Avondmaal vermaand en verzekerd, dat gij aan de enige offerande van Christus, aan

Nadere informatie

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en 1 De Bijbel open 2013 5 (02-02) Vandaag bespreken we een vraag over de betekenis van de Wet die God aan Israel gaf voor de christelijke gemeente van het Nieuwe Testament en dus voor ons. Is het zo dat

Nadere informatie

Succesvolle gemeenten

Succesvolle gemeenten Succesvolle gemeenten Worden geleid door het Woord En hebben vaders (en moeders) nodig Succesvolle gemeenten Wat is succes? Geluk, een goede uitslag, klapper, knaller, resultaat, een goede afloop, topper

Nadere informatie

Is Jezus de Enige Weg? Is het christendom de enig ware religie?

Is Jezus de Enige Weg? Is het christendom de enig ware religie? Is Jezus de Enige Weg? Is het christendom de enig ware religie? Johannes 14:6 Jezus zeide tot hem: Ik ben de weg en de waarheid en het leven; niemand komt tot de Vader dan door Mij. Genesis 20:1-12 1 Abraham

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord

Inhoudsopgave. Voorwoord Inhoudsopgave Voorwoord 1 Thessalonicenzen 1. Zendingsteam in Thessaloníca - Handelingen 16:6-12 en 39-17:1 2. Gods Woord in Thessaloníca - Handelingen 17:1-12 3. Kerk in Thessaloníca - Handelingen 17:13-15

Nadere informatie

De Heilige Geest in het Nieuwe Testament (2)

De Heilige Geest in het Nieuwe Testament (2) Algemeen: In de studie Begin en einde van het O.T. en het N.T. 1 wordt uitgelegd dat het Nieuwe Testament vernoemd is naar het nieuwe verbond in het bloed van Jezus. In principe begint het Nieuwe Testament

Nadere informatie

Schets 2 Horen en doen!

Schets 2 Horen en doen! Schets 2 Horen en doen! A. Doel 1. Betekenis benoemen: In deze schets gaat het er om dat horen en doen onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn. Er komt naar voren wat de hoorders (niet) doen en wat zij

Nadere informatie

Jezus zei tegen Petrus: "En u, als u eens tot inkeer gekomen bent, versterk dan uw broeders.", vlak voor zijn ontkenning (Lukas 22:32) Petrus

Jezus zei tegen Petrus: En u, als u eens tot inkeer gekomen bent, versterk dan uw broeders., vlak voor zijn ontkenning (Lukas 22:32) Petrus Les 6 voor 11 augustus 2018 Jezus zei tegen Petrus: "En u, als u eens tot inkeer gekomen bent, versterk dan uw broeders.", vlak voor zijn ontkenning (Lukas 22:32) Petrus vervulde die opdracht door naar

Nadere informatie

BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 1. Les 1 - De oorsprong van de Bijbel. In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling

BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 1. Les 1 - De oorsprong van de Bijbel. In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 1 Les 1 - De oorsprong van de Bijbel In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Deze bijbelstudies zijn vooral bedoeld voor jongeren van 11

Nadere informatie

Leidingdeel Bijbelstudie Galaten schets 5 Ben je slaaf of ben je vrij? (Galaten 4)

Leidingdeel Bijbelstudie Galaten schets 5 Ben je slaaf of ben je vrij? (Galaten 4) Leidingdeel Bijbelstudie Galaten schets 5 Ben je slaaf of ben je vrij? (Galaten 4) A) Doel 1. Betekenis benoemen De Galaten zijn weer terug bij af: de evangelische vrijheid hebben ze verruild voor wetticisme.

Nadere informatie

U ZULT MIJN GETUIGEN ZIJN

U ZULT MIJN GETUIGEN ZIJN U ZULT MIJN GETUIGEN ZIJN Les 1 voor 7 juli 2018 Het eerste hoofdstuk van Handelingen vertelt over de laatste dagen van Jezus op aarde en de eerste reacties van de discipelen na Zijn hemelvaart. De laatste

Nadere informatie

Cursussen 2015-2016. Inschrijven. winterwerk 2015-2016. Waarom mee doen? Moet ik lid van de Hervormde gemeente Garderen zijn om mee te mogen doen?

Cursussen 2015-2016. Inschrijven. winterwerk 2015-2016. Waarom mee doen? Moet ik lid van de Hervormde gemeente Garderen zijn om mee te mogen doen? Pagina 1 winterwerk 2015-2016 winterwerk 2015-2016 Waarom mee doen? Paulus schreef in de brief aan de Romeinen: Alles wat vroeger is geschreven, is geschreven om ons te onderwijzen, opdat wij door te volharden

Nadere informatie

Algemene informatie bij de -16 Handreiking Bijbelstudie Wonderen

Algemene informatie bij de -16 Handreiking Bijbelstudie Wonderen Algemene informatie bij de -16 Handreiking Bijbelstudie Wonderen Als we alleen kijken naar de wonderen op zich, is het gevaar groot dat we de Heere Jezus als een soort wonderdoener gaan zien. Houd goed

Nadere informatie

kalender FILIPPENZEN DANKEN 7dagen met de WOENSDAG 7 NOVEMBER IS HET DANKDAG.

kalender FILIPPENZEN DANKEN 7dagen met de   WOENSDAG 7 NOVEMBER IS HET DANKDAG. WOENSDAG 7 NOVEMBER IS HET DANKDAG. betekenis van deze bijzondere dag. Op dankdag danken we God voor delen met mensen ver weg en dichtbij. DE DANKDAGKALENDER WORDT gebruiken. Naast bewustwording van dankdag

Nadere informatie

Zondag 29 gaat over het Heilig Avondmaal (2)

Zondag 29 gaat over het Heilig Avondmaal (2) Zondag 29 Zondag 29 gaat over het Heilig Avondmaal (2) Lees de tekst van Zondag 29 Vraag 78 : Wordt dan uit brood en wijn het wezenlijk lichaam en bloed van Christus? Antw : Nee; maar gelijk het water

Nadere informatie

DE ERVARING VAN DE EENHEID IN DE VROEGE KERK

DE ERVARING VAN DE EENHEID IN DE VROEGE KERK DE ERVARING VAN DE EENHEID IN DE VROEGE KERK Les 5 voor 3 november 2018 De vroege kerk is een geweldig voorbeeld van eenheid. Hoe bereikten ze die eenheid? Kunnen we dezelfde eenheid hebben in de kerk

Nadere informatie

Handelingen e zendingsreis van Paulus

Handelingen e zendingsreis van Paulus 1 e zendingsreis van Paulus Perge Cyprus 2 e zendingsreis van Paulus Filippi Thessalonika Troas Bithynië Beréa Mysië Athene Kenchrea Caesaréa brieven aan Thessalonica vanuit Apollos welsprekend machtig

Nadere informatie

Leidingdeel Bijbelstudie Titus

Leidingdeel Bijbelstudie Titus Leidingdeel Bijbelstudie Titus Schets 2: Orde op zaken (Titus 1:5-9) A) Doel 1. Betekenis benoemen Het eerste kernthema van de brief: orde op zaken stellen. Deze orde is binnen de christelijke, plaatselijke

Nadere informatie

De leiding van de Heilige Geest, en de misleiding

De leiding van de Heilige Geest, en de misleiding De leiding van de Heilige Geest, en de misleiding Leiding van de Heilige Geest is essen3eel, fundamenteel en onmisbaar! Romeinen 8:14 Want allen, die door de Geest Gods geleid worden, zijn zonen Gods.

Nadere informatie

Wat is op deze vragen jullie antwoord? (antwoord)

Wat is op deze vragen jullie antwoord? (antwoord) Inleiding De kerkenraad heeft u tot twee keer toe bekend gemaakt dat een aantal broers benoemd is tot ouderling en diaken van onze gemeente. Het zijn (namen). Daarmee is ook ruimte gegeven om eventueel

Nadere informatie

Geachte lezer, Met hartelijke Zegenwensen namens het Bijbelstudie Centrum Rob Schutte. 2 Petrus 1:19

Geachte lezer, Met hartelijke Zegenwensen namens het Bijbelstudie Centrum Rob Schutte. 2 Petrus 1:19 Geachte lezer, Het verheugd ons, u dit overzicht te mogen aanbieden. Het is onze hartenwens, dat u door dit overzicht wordt gezegend. Wanneer de Zoon Gods zegt: Ik ben de deur; als iemand door Mij binnenkomt,

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

Presentatie Cor Rook d.d. 7 juni 2016 in de Josefkerk te Zwolle, zelf voor 12 tot 15 uur per week werkzaam als fondsenwerver voor goede doelen,

Presentatie Cor Rook d.d. 7 juni 2016 in de Josefkerk te Zwolle, zelf voor 12 tot 15 uur per week werkzaam als fondsenwerver voor goede doelen, Presentatie Cor Rook d.d. 7 juni 2016 in de Josefkerk te Zwolle, zelf voor 12 tot 15 uur per week werkzaam als fondsenwerver voor goede doelen, over fondsenwerving (Bron The Spirituality Of Fundraising

Nadere informatie

Missie Nederlands Gereformeerde Kerk Voorthuizen-Barneveld

Missie Nederlands Gereformeerde Kerk Voorthuizen-Barneveld Waarom een missie? We realiseren ons dat geloven in God en het verlossingswerk van Jezus Christus in 2008 geen vanzelfsprekendheid meer is. De ontkerkelijking is een feit, maar tegelijk is er ook weer

Nadere informatie

Zondag 8 augustus 2010 18.30 Petruskerk Woerden 1

Zondag 8 augustus 2010 18.30 Petruskerk Woerden 1 Zingen: Ps. 30:3 Stil Gebed Votum en Groet Openingstekst En dit evangelie van het Koninkrijk zal in de gehele wereld gepredikt worden tot een getuigenis voor alle volken, en dan zal het einde gekomen zijn.

Nadere informatie

Morgendienst 18 augustus 2013 Welkomkerk Ds. J. Schep

Morgendienst 18 augustus 2013 Welkomkerk Ds. J. Schep Lezing: Hand. 16: 16-40 Psalm 31: 15 16a Intro Stel je voor dat je grote idealen hebt: je bent ergens door gegrepen en wilt er enthousiast iedereen over vertellen. Maar niemand heeft er oog of oor voor.

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht Lees : Mattheüs 18:21-35 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was,heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

Paulus brief aan de Romeinen. #1 voorbereiding

Paulus brief aan de Romeinen. #1 voorbereiding 1 Paulus brief aan de Romeinen #1 voorbereiding Inhoudsopgave Paulus brief aan de Romeinen - #1 voorbereiding... 1 1. Inleiding... 2 2. Thema van de brief... 3 3. De vijf grote thesen van de brief... 4

Nadere informatie

1. Wat is vervuld worden met de Geest? 2. Wat is het verschil tussen een christen die wel met de Geest vervuld is en een christen die niet met de

1. Wat is vervuld worden met de Geest? 2. Wat is het verschil tussen een christen die wel met de Geest vervuld is en een christen die niet met de Efeze 5:15-20 Let er dan op dat u nauwgezet wandelt, niet als dwazen, maar als wijzen, en buit de geschikte tijd uit, omdat de dagen vol kwaad zijn. Wees daarom niet onverstandig, maar begrijp wat de wil

Nadere informatie

Handelingen 19:20. Zo nam het woord van de Heer toe met macht en werd sterker

Handelingen 19:20. Zo nam het woord van de Heer toe met macht en werd sterker Handelingen 19:20 Zo nam het woord van de Heer toe met macht en werd sterker 5-8-2013 1 5-8-2013 2 Inhoud Waarom deze tekst? Indeling Handelingen Paulus zendingsreizen Effect van Gods woord en kracht in

Nadere informatie

Schets 5 Geef je hart aan de HEERE

Schets 5 Geef je hart aan de HEERE Schets 5 Geef je hart aan de HEERE A. Doel 1. Betekenis benoemen Inzien dat ons hart, ons hele bestaan, aan de Heere toebehoort, dat Hij recht op ons hele leven heeft. En dat de Heere dat nieuwe, vlesen

Nadere informatie

Christus Hoop van Israël en de volken

Christus Hoop van Israël en de volken Christus Hoop van Israël en de volken Hatikwa de hoop Als ik u vergeet, Jeruzalem, laat dan mijn rechterhand zichzelf vergeten. Laat mijn tong vastkleven aan mijn gehemelte, als ik niet aan u denk, als

Nadere informatie

Geef. nooit op! Gods beloften voor jou MIRANDA TOLLENAAR

Geef. nooit op! Gods beloften voor jou MIRANDA TOLLENAAR Geef Gods beloften voor jou nooit op! MIRANDA TOLLENAAR Geef nooit op! Tollenaar, Miranda ISBN 978-90-6353-630-5 NUR 713 Boekverzorging: Studio Vrolijk, Margreet Kattouw De bijbelteksten in deze uitgave

Nadere informatie

Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag lijden voor de Kerk van Jezus Christus

Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag lijden voor de Kerk van Jezus Christus AVONDMAALSVIERING KONINGSKERK 13-09 - 2009 door ds. L. Krüger Schriftlezing: Koloss. 1: 24-29 (NBV) Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag

Nadere informatie

Wat is zo kenmerkend na 6 dagen van schepping van hemel en aarde?

Wat is zo kenmerkend na 6 dagen van schepping van hemel en aarde? les 18 De dag des Heren Wat is zo kenmerkend na 6 dagen van schepping van hemel en aarde? Genesis 2:2-3 Toen nu God op de zevende dag volbracht had Zijn werk, dat Hij gemaakt had, heeft Hij gerust op de

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Afgelopen maandag hebben we met de deelnemers van de kring Eigentijds Bijbellezen Paasverhalen gelezen. Vier verhalen van de opstanding, verteld door

Nadere informatie

Zondag 33 gaat over de waarachtige bekering.

Zondag 33 gaat over de waarachtige bekering. Zondag 33 Zondag 33 gaat over de waarachtige bekering. Lees de tekst van Zondag 33 Vraag 88 : In hoeveel stukken bestaat de waarachtige bekering van de mens? Antw : In twee stukken : in de afsterving van

Nadere informatie