Handelingsprotocol Meldcode Kindermishandeling Versie: 30 april 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handelingsprotocol Meldcode Kindermishandeling Versie: 30 april 2015"

Transcriptie

1 Handelingsprotocol Meldcode Kindermishandeling Versie: 30 april 2015

2 Inleiding Jaarlijks zijn tienduizenden kinderen het slachtoffer van kindermishandeling. In ongeveer 50 gevallen per jaar heeft de mishandeling zelfs overlijden tot gevolg. In het kader van kwaliteitszorg is het verplicht een handelingsprotocol op te stellen voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Dit protocol geeft de stappen weer die gezet kunnen worden bij het signaleren en vermoeden van kindermishandeling. Dit protocol is verplicht voor organisaties en zelfstandige beroepkrachten in het onderwijs, gezondheidszorg, kinderopvang en jeugdzorg. Zo dus ook voor gastouderbureau Puckies. Er is een verschil tussen kindermishandeling en minder gewenste opvoedingssituaties. Het is dan ook van groot belang dat hierin onderscheid wordt gemaakt. Hierin spelen normen en waarden, opvoeding en cultuur een rol. Het maken van fouten bij de opvoeding is een menselijk fenomeen. Het verschil met kindermishandeling zit m in structureel en stelselmatig terugkerend geweld of ontbreken van de nodige zorg. Definitie Kinderopvang: Kindermishandeling is elke vorm van bedreigende of gewelddadige interactie van fysike, psychische of seksuele aard, die de ouder of andere personen ten opzichte van wie de minderjarige in een relatie van afhankelijkheid of van onvrijheid staat, actief of passief, opdringen waardoor ernstige schade wordt berokkend of dreigt te worden berokken aan de minderjarige in de vorm van fysiek of psychisch letsel. (bron: Wet op de jeugdzorg 2005). Dit betekent dus ook verwaarlozing of onthouden van essentiële hulp, medische zorg en onderwijs. Tevens ook het getuige zijn van huiselijk geweld. Er zijn verschillende vormen van kindermishandeling: - lichamelijk geweld (slaan of schoppen) - lichamelijke verwaarlozing (schone kleding of onvoldoende voedsel) - fysieke verwaarlozing zoals het kind in een gevaarlijke omgeving laten spelen - emotionele mishandeling (kleineren) - educatieve verwaarlozing (niet naar school laten gaan) - seksueel misbruik

3 Verantwoordelijkheden: De verantwoordelijkheden van het gastouderbureau: Bestaat naast het opstellen, hanteren en bekendmaken van het protocol en meldcode kindermishandeling uit de volgende taken: - begeleiden van bemiddelingsmedewerker bij het uitvoeren van het protocol - zorg dragen voor de deskundigheid van de medewerkers en de gastouders - de eindverantwoordelijkheid dragen voor de uitvoering van het protocol De verantwoordelijkheden van de bemiddelingsmedewerker van het gastouderbureau: - Kennis hebben van het handelingsprotocol - herkennen van signalen die kunnen duiden op kindermishandeling - overleggen met de gastouder en ouder over het protocol en het vermoeden van kindermishandeling - waken over de veiligheid van het kind bij het nemen van beslissingen - toezien op de privacy van de gastouder en de ouder die betrokken is bij de kindermishandeling - contact met AMK voor advies of melding - verslaglegging en genomen stappen evalueren De verantwoordelijkheden van de gastouder: - herkennen van signalen die kunnen wijzen op kindermishandeling - geconstateerde signalen overleggen met bemiddelingsmedewerker - afspraken uitvoeren die zijn voortgekomen uit overleg zoals observatie of gesprek met ouders - resultaten bespreken met bemiddelingsmedewerker Voor de duidelijkheid, het vaststellen van kindermishandeling is niet de taak van het gastouderbureau, de bemiddelingsmedewerker of de gastouder. Ook het verlenen van professionele hulp valt niet onder de verantwoordelijkheden van het gastouderbureau, de bemiddelingsmedewerker dan wel de gastouder. Het opsporen van de dader van kindermishandeling is niet de taak van het gastouderbureau dan wel de medewerkers of gastouders. Echter wel de onderbouwing waardoor de zorgen kenbaar worden. Het gastouderbureau, de gastouder of de ouder kunnen bij bepaalde omstandigheden ervoor kiezen om aangifte te doen bij de politie.

4 Toelichting schema's: Dit protocol bevat 3 schema s wat te doen bij een vermoeden van kindermishandeling. Doel van de meldcode: Gastouders ondersteunen en begeleiden bij vermoedens van huiselijk geweld dan wel kindermishandeling. Door het volgen van het stappenplan wordt gezorgd voor een verantwoorde keuze om wel of niet melding te doen van kindermishandeling. Mededeling: Leg alle stappen schriftelijk vast. Dit is inclusief datum, plaats, situatie etc. Beschrijf de situatie zo concreet mogelijk in redenen van wetenschap, ik zag, ik hoorde, ik rook... Opgelet: kinderen die mishandeld worden kunnen verschillende signalen laten zien. Sommige signalen duiden niet op kindermishandeling maar kunnen ook oorzaak hebben liggen in bijvoorbeeld een echtscheiding.

5 Stappenplan meldcode voor bemiddelingsmedewerker: Stap 1: Bespreken Bespreek open met de ouder of gastouder dat er twijfel bestaat over de pedagogische benadering van de kinderen. Stap 2: Overweging Bij twijfel maak melding bij AMK Als bemiddelingsmedewerker het vermoeden heeft van kindermishandeling tijdens evaluatiegesprekken of huisbezoeken handelt zij volgens stappenplan voor de gastouder. Let erop dat de privacy zoveel mogelijk gewaarborgd blijft. Stappenplan voor de gastouder: Stap 1: in kaart brengen signalen Gastouder observeert het kind en hoe het kind zich gedraagt met de ouders. Aan de hand van de signalenlijst en het observatieformulier. Eventueel bespreekt de gastouder deze constateringen met de ouders. Blijf hierin neutraal en objectief. Stap 2: Overleg De gastouder pleegt overleg met bemiddelingsmedewerker van het gastouderbureau. Dit moet binnen een werkweek na observatie. Stap 3: Contact De bemiddelingsmedewerker overlegt de waarnemingen van de gastouder met de ouder en eventueel de gastouder. Dit moet binnen 3 dagen na melding van gastouder. Stap 4: Inschatting Als er na overleg geen sprake meer zijn van vermoedens wordt de zaak afgesloten. Gastouder wordt hiervan op de hoogte gesteld. Ga verder met stap 7.

6 Stap 5: Inschatting / wel vermoeden Wanneer de vermoedens worden bevestigd verwijst de bemiddelingsmedewerker naar de ouders door naar de hulpverlening. Als de ouders dat niet willen wordt melding gedaan bij AMK, dit moet binnen 3 werkdagen. Ook hiervan wordt de gastouder op de hoogte gebracht. Stap 6: Actie De bemiddelingsmedewerker zorgt ervoor dat de gastouder een veilig onderkomen blijft voor kind. Stap 7: Evaluatie Evalueer en rapporteer de genomen stappen bij de leidinggevende. Stap 8: Nazorg Alert blijven op welzijn van het kind. Zo nodig extra ondersteuning voor gastouder en opnieuw contact bij AMK bij nieuwe signalen. Stappenplan voor de ouder Als de ouder een vermoeden heeft van kindermishandeling bij de gastouder. Stap 1: In kaart brengen Er kan overleg plaatsvinden tussen ouder en gastouder. Ook kan een ouder er voor kiezen overleg te plegen met bemiddelingsmedewerker aan de hand van de signalen- en observatielijst. Stap 2: Inwinnen advies De bemiddelingsmedewerker neemt contact op met het AMK voor advies. Dit moet binnen 3 werkdagen na melding Stap 3: Overleg De bemiddelingsmedewerker pleegt overleg met de gastouder. Dit kan ook samen met de ouder. Dit vindt plaats binnen 2 werkdagen na het advies van het AMK. Stap 4: Inschatting Bij vermoedens die niet bevestigd worden na overleg wordt de zaak afgesloten en de ouder hiervan op de hoogte gesteld. Vanaf hier verder met stap 7.

7 Stap 5: Inschatting / wel vermoeden Wanneer de vermoedens bevestigd worden wordt de gastouder per direct uitgeschreven bij het gastouderbureau en wordt in kennis gesteld. Dat geldt ook voor de overige ouders. Het gastouderbureau zal de kinderen proberen onder te brengen bij een andere gastouder. Stap 6: Actie Er wordt melding gedaan bij het AMK en andere betrokken instanties. Dit moet binnen 3 werkdagen na bevestiging vermoedens. Stap 7: Evaluatie De bemiddelingsmedewerker evalueert en rapporteert. Stap 8: Nazorg Alertheid op het welzijn van de kinderen. Zo nodig extra ondersteuning voor kinderen of ouders. Extra: Het kan ook voorkomen dat er vermoedens zijn van mishandeling bij de eigen kinderen van de gastouder. Ook dan wordt gehandeld volgens het protocol. Bij alle stappen dient de privacy in acht te zijn genomen. Gastouderbureau Puckies vindt het belangrijk dat indien er vermoedens van kindermishandeling zijn deze zo spoedig mogelijk bekend worden gemaakt zodat er professionele begeleiding gegeven kan worden. Wij bieden ook hulp bij het invullen van de signalenlijst of het observatieformulier. Informatie: Gedurende de uitvoer van de stappenplannen in het protocol, is het van belang dat er zorgvuldig gehandeld wordt. Er is sprake van persoonlijke informatie omtrent gezinnen. De wet op de jeugdzorg geeft de gedragslijnen aan over het inzagerecht. Een ouder of wettelijk vertegenwoordiger heeft het recht om het dossier van het kind in te zien. Kinderen tussen de 12 en 16 jaar hebben hiervoor gedeeltelijk recht op inzage. Vanaf 16 jaar heeft de jongere recht op inzage. Echter kan de inzage worden geweigerd wanneer het belang van het kind of de melder wordt geschaad.

8 Tips omgaan met privacy - betrek niet teveel mensen bij overleggen - zorg dat informatie over kinderen en gezinnen binnenshuis blijft. Emoties kunnen de privacy in gevaar brengen. Let dus op met uitlaadklep - wees zorgvuldig met schriftelijke informatie. Ouders/verzorgers hebben inzagerecht in verslagen en formulieren. Dit geldt niet voor anonieme werkaantekeningen. Let erop hoe je deze verslagen schrijft, alsof de ouders over je schouders meekijken. Wees voorzichtig met conclusies. Deze schriftelijke info dient goed opgeborgen te worden in een afsluitbare kast. En deze info mag niet zonder toestemming van de ouders verzonden worden naar instellingen, met uitzondering van het AMK.

9 Signalenlijst Bij vermoeden van kindermishandeling kan de signalenlijst gebruikt worden ter onderbouwing en verduidelijking van de situatie. De meeste punten zijn indicatoren die kunnen aangeven dat er iets met het kind aan de hand is. Dit hoeft niet te betekenen dat er sprake is van kindermishandeling. Des te meer signalen aangekruist worden, des te groter het vermoeden wordt op kindermishandeling. Ontwikkelingsachterstand: Achterstand in de ontwikkeling Op latere leeftijd niet zindelijk Relationele problemen: Ten opzicht van ouders Totale onderwerping aan wensen van de ouders Sterk afhankelijk gedrag ten opzichte van ouders Onverschilligheid ten opziche van de ouders Bang voor de ouders Vertoont heel ander gedrag als de ouders in de buurt zijn Ten opzichte van andere volwassenen: Bij oppakken houd het kind zich opvallend stijf Bevriezing bij lichamelijk contact Allemansvriend Lege blik in de ogen en vermijden van oogcontact Waakzaam, wantrouwend Ten opzichte van andere kinderen Speelt niet met andere kinderen Is niet geliefd bij andere kinderen Wantrouwend Terugtrekken in eigen fantasiewereld

10 Gedragsproblemen Plotselinge gedragsverandering Geen of nauwelijks spontaan spel Geen interesse in spel Labiel, nerveus Depressief Angstig Passief, in zichzelf gekeerd Apathisch, lusteloos Agressief Hyperactiviteit Niet lachen, niet huilen Niet tonen van gevoelens, ook niet bij pijn Eetproblemen Slaapstoornissen Vermoeidheid Destructief Schuld- en schaamtegevoelens Zelfverwondend gedrag Op latere leeftijd bedplassen/broekpoepen Medische signalen Lichamelijk: Blauwe plekken Krab, bijt of brandwonden Botbreuken Littekens Voedingsproblemen Ondervoeding Veel spugen Weigeren van voeding

11 Verzorgingsproblemen Slechte hygiëne Ernstige luieruitslag Ondervoeding Onvoldoende kleding Onvoldoende geneeskundige en tandheelkundige zorg Veel ongevallen door onvoldoende toezicht Herhaalde ziekenhuisopnamen Steeds terugkomende ziekten door onvoldoende zorg Traag herstel door onvoldoende zorg Achterblijven in lengtegroei Kenmerken ouders/gezin Ouder draagt kind als postpakketje Ouder troost kind niet bij huilen Ouder klaagt overmatig over zijn kind Ouder heeft irreële verwachtingen ten aanzien van kind Ouder toont weinig belangstelling voor kind Signalen ouder Geweld in eigen verleden Apathisch en onverschillig Onzeker, nerveus, gespannen Koel in brengen emoties Negatief zelfbeeld Steeds naar andere artsen/ziekenhuizen Afspraken niet nakomen Kind opeens van opvang afhalen Aangeven het niet meer aan te kunnen Ouder met psychiatrische problemen Verslaafd

12 Gezinskenmerken Multiprobleem gezin Alleen staande ouder Wisselende samenstelling gezin Isolement Vaak verhuizen Sociaal economisch problemen; werkeloosheid bijv. Veel ziekte in gezin Geweld als middel om problemen op te lossen Signalen voor seksueel misbruik Verwondingen genitaliën Vaginale infecties en afscheiding Jeuk bij geslachtsdelen Problemen bij het plassen Terugkomende blaasontstekingen Pijn in de bovenbenen Pijn bij lopen of zitten Seksueel overdraagbare aandoeningen Relationele problemen Angst voor mannen of vrouwen in het algemeen Angst voor man of vrouw in het bijzonder Sterkt verzorgend gedrag, niet gepast Gedragsproblemen (afwijkend seksueel gedrag) Vaak masturberen Angst voor lichamelijk contact Zoeken naar seksueel getint lichamelijk contact Niet passend bij leeftijd seksueel spel of kennis van seksualiteit Angst om uit te kleden Angst om op rug te liggen

13 Negatief lichaamsbeeld Schrikken bij aanraking Houterige motoriek Geen plezier in bewegingsspel Signalen specifiek voor kinderen getuige van huiselijk geweld Gedragsproblemen Agressie Opstandigheid Angst Negatief zelfbeeld passiviteit, teruggetrokken Zichzelf beschuldigen Verlegenheid Vroegtijdig alcohol- of drugsgebruik Suïcidaliteit Problemen in het sociaal gedrag en competentie Wantrouwen ten aanzien van omgeving Gebruik aan sociale vaardigheden Sociaal isolement Schoolproblemen Moeite met concentreren Overcompenseren Schooluitval

14 Observatieformulier Bij een vermoeden van kindermishandeling eerst deze vragenlijst en de eerder beschreven signalenlijst na om erachter te komen of je ongerustheid gegrond is. Lees goed de vragen door alvorens het formulier in te vullen. Naam kind... Jongen/meisje Geboortedatum... Naam gastouder... Sinds wanneer is het kind in de opvang? Sinds wanneer vertoont het kind opvallend gedrag? Beschrijf het opvallende gedrag? Hoe is het contact met andere kinderen? Hoe is de uiterlijke verzorging van het kind? Hoe is de algehele ontwikkeling van het kind?

15 Motorisch? Cognitief? Hoe is het contact tussen gastouder en kind? Is dit de laatste tijd veranderd? Relevante informatie mb t woon / thuissituatie:

Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. Signalenlijst 0 4 jaar. Bijlage 1. Signalenlijst kindermishandeling 0-tot 4-jarigen

Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. Signalenlijst 0 4 jaar. Bijlage 1. Signalenlijst kindermishandeling 0-tot 4-jarigen : Signalenlijst 0 4 jaar Bijlage 1. Signalenlijst kindermishandeling 0-tot 4-jarigen Voorwoord Als kinderen mishandeld, verwaarloosd en/of misbruikt worden, kunnen ze signalen uitzenden. Het gebruik van

Nadere informatie

Bijlage F: Signalen per ontwikkelingsgebied/ per leeftijd

Bijlage F: Signalen per ontwikkelingsgebied/ per leeftijd Bijlage F: Signalen per ontwikkelingsgebied/ per leeftijd 1. SIGNALENLIJST KINDERMISHANDELING 0-4 JARIGEN Voorwoord Als kinderen mishandeld, verwaarloosd en/of misbruikt worden, kunnen ze signalen uitzenden.

Nadere informatie

ZorgOog_versie juni 2013 Pagina 1

ZorgOog_versie juni 2013 Pagina 1 ZorgOog_versie juni 2013 Pagina 1 A. Verdiepingslijst Vroegsignalering Opvallend gedrag Naam kind: Ingevuld door: Gedrag waarover ik me zorgen maak: Maak een keuze. Aan welk gedrag ga ik werken? ZorgOog_versie

Nadere informatie

Checklist Vroegsignalering

Checklist Vroegsignalering Checklist Vroegsignalering Invullen KOR De score is negatief Je maakt je zorgen? Bespreek zorgen met collega De score is positief Je hebt bij dit kind toch zorgen niet pluis gevoel Blijf de KOR invullen

Nadere informatie

Gastouderbureau BumbleBee. Protocol Kindermishandeling. 1 P a g e. BumbleBee. 1 P a g e

Gastouderbureau BumbleBee. Protocol Kindermishandeling. 1 P a g e. BumbleBee. 1 P a g e 1 P a g e Protocol Kindermishandeling 1 P a g e BumbleBee Protocol kindermishandeling versie April 2016 1 2 P a g e Inleiding Minstens 80.000 kinderen zijn per jaar het slachtoffer van kindermishandeling.

Nadere informatie

Protocol kindermishandeling en huiselijk geweld.

Protocol kindermishandeling en huiselijk geweld. Protocol kindermishandeling en huiselijk geweld. Doel: Binnen Kinderopvang Babbeloes wordt de Meldcode Kindermishandeling zoals opgesteld door de branchevereniging Kinderopvang gehanteerd. In dit protocol

Nadere informatie

A. Signalenlijst kindermishandeling 0- tot 4-jarigen

A. Signalenlijst kindermishandeling 0- tot 4-jarigen A. Signalenlijst kindermishandeling 0- tot 4-jarigen Voorwoord Als kinderen mishandeld, verwaarloosd en/of misbruikt worden, kunnen ze signalen uitzenden. Het gebruik van een signalenlijst kan zinvol zijn,

Nadere informatie

Signalenlijst kindermishandeling 0-4 jarigen

Signalenlijst kindermishandeling 0-4 jarigen Signalenlijst kindermishandeling 0-4 jarigen Voorwoord Als een kind mishandeld, verwaarloosd en/of misbruikt wordt, kan hij signalen uitzenden. Het gebruik van een signalenlijst kan zinvol zijn, maar biedt

Nadere informatie

SAMENVATTING PROTOCOL MELDCODE KINDERMISHANDELING

SAMENVATTING PROTOCOL MELDCODE KINDERMISHANDELING SAMENVATTING PROTOCOL MELDCODE KINDERMISHANDELING Kindermishandeling is geen eenduidig begrip. Wat iemand kindermishandeling noemt, heeft te maken met eigen normen en waarden, de manier waarop men zelf

Nadere informatie

Signalenlijst kindermishandeling 4-12 jaar

Signalenlijst kindermishandeling 4-12 jaar Signalenlijst kindermishandeling 4-12 jaar Voorwoord Als een kind mishandeld, verwaarloosd en/of misbruikt wordt, kan hij signalen uitzenden. Het gebruik van een signalenlijst kan zinvol zijn, maar biedt

Nadere informatie

Signalenlijst kindermishandeling 4-12 jaar

Signalenlijst kindermishandeling 4-12 jaar Signalenlijst kindermishandeling 4-12 jaar Voorwoord Als een kind mishandeld, verwaarloosd en/of misbruikt wordt, kan hij signalen uitzenden. Het gebruik van een signalenlijst kan zinvol zijn, maar biedt

Nadere informatie

Samenvatting Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling (juli 2016)

Samenvatting Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling (juli 2016) Samenvatting Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling (juli 2016) Kindermishandeling; iedereen weet dat het bestaat, maar veel mensen beseffen niet dat het heel vaak voorkomt. Veel vaker dan u denkt!

Nadere informatie

Bijlage : Signalenlijst kindermishandeling 4- tot 12-jarigen

Bijlage : Signalenlijst kindermishandeling 4- tot 12-jarigen Bijlage : Signalenlijst kindermishandeling 4- tot 12-jarigen Als kinderen mishandeld, verwaarloosd en/of misbruikt worden, kunnen ze signalen uitzenden. Het gebruik van een signalenlijst kan zinvol zijn,

Nadere informatie

NASLAGWERK THEMA AVOND SIGNALEREN EN PREVENTIE KINDERMISHANDELING 25 JUNI 2013. De verschilllende vormen van kindermishandeling:

NASLAGWERK THEMA AVOND SIGNALEREN EN PREVENTIE KINDERMISHANDELING 25 JUNI 2013. De verschilllende vormen van kindermishandeling: NASLAGWERK THEMA AVOND SIGNALEREN EN PREVENTIE KINDERMISHANDELING 25 JUNI 2013 De verschilllende vormen van kindermishandeling: 1) Lichamelijke mishandeling: het toebrengen van verwondingen zoals kneuzingen,

Nadere informatie

SAMENVATTING PROTOCOL MELDCODE KINDERMISHANDELING

SAMENVATTING PROTOCOL MELDCODE KINDERMISHANDELING SAMENVATTING PROTOCOL MELDCODE KINDERMISHANDELING Kindermishandeling is geen eenduidig begrip. Wat iemand kindermishandeling noemt, heeft te maken met eigen normen en waarden, de manier waarop men zelf

Nadere informatie

R.K. BASISSCHOOL DE ESTER St. Machutusweg 2a 0486-472256 5364 RB Escharen info@de-ester.nl

R.K. BASISSCHOOL DE ESTER St. Machutusweg 2a 0486-472256 5364 RB Escharen info@de-ester.nl R.K. BASISSCHOOL DE ESTER St. Machutusweg 2a 0486-472256 5364 RB Escharen info@de-ester.nl Zelf denken, samen doen! www.de-ester.nl Protocol meldcode kindermishandeling Sinds 1 juli 2013 zijn alle beroepskrachten

Nadere informatie

Kindermishandeling komt voor in verschillende vormen. In gezinnen waarin kindermishandeling plaatsvindt gaat het vaak om meer vormen tegelijk.

Kindermishandeling komt voor in verschillende vormen. In gezinnen waarin kindermishandeling plaatsvindt gaat het vaak om meer vormen tegelijk. Kindermishandeling Kindermishandeling komt voor in verschillende vormen. In gezinnen waarin kindermishandeling plaatsvindt gaat het vaak om meer vormen tegelijk. Lichamelijke mishandeling Onder lichamelijke

Nadere informatie

Protocol kindermishandeling

Protocol kindermishandeling Protocol kindermishandeling Achtergrondinformatie Scholen hebben eigen verantwoordelijkheid voor het signaleren van kindermishandeling en voor het ondernemen van actie na signalering. Onze leerkrachten

Nadere informatie

Signaleringswaaier kindermishandeling. Beweging Limburg tegen Kindermishandeling

Signaleringswaaier kindermishandeling. Beweging Limburg tegen Kindermishandeling Signaleringswaaier kindermishandeling. Beweging Limburg tegen Kindermishandeling LET OP EN STOP Er is maar één iemand nodig om kindermishandeling te stoppen Niet de aandacht en zorg krijgen die je nodig

Nadere informatie

Peuterspeelgroep Blaricum. Handelingsprotocol Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk geweld. Blaricum, 14 september 2017

Peuterspeelgroep Blaricum. Handelingsprotocol Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk geweld. Blaricum, 14 september 2017 Handelingsprotocol Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk geweld, 14 september 2017 1 Inhoudsopgave Definities Signalen Verantwoordelijkheden Stappen bij vermoedens van kindermishandeling of huiselijk

Nadere informatie

Kindermishandeling Inleiding protocol Definitie van kindermishandeling Verantwoordelijkheden van de gastouder:

Kindermishandeling Inleiding protocol Definitie van kindermishandeling Verantwoordelijkheden van de gastouder: Kindermishandeling Kindermishandeling komt overal voor. Kinderen die mishandeld worden hebben recht op hulp en liefst in een zo vroeg mogelijk stadium. De schade kan dan beperkt blijven. De gastouders

Nadere informatie

1. Psychosociale signalen

1. Psychosociale signalen Bijlage 1. Signalenlijst kindermishandeling 0- tot 4-jarigen Als kinderen mishandeld, verwaarloosd en/of misbruikt worden, kunnen ze signalen uitzenden. Het gebruik van een signalenlijst kan zinvol zijn,

Nadere informatie

Protocol Vermoeden Kindermishandeling Gastouderbureau Hollen & Dollen

Protocol Vermoeden Kindermishandeling Gastouderbureau Hollen & Dollen Dit protocol is afgeleid van de landelijke versie die tot stand is gekomen in samenwerking met de MOgroep en met de Branchevereniging voor Ondernemers in de Kinderopvang. Dit protocol gaat in op de aanpak

Nadere informatie

Protocol Vermoeden Kindermishandeling

Protocol Vermoeden Kindermishandeling Protocol Vermoeden Kindermishandeling Kindermishandeling komt overal voor. In Nederland zijn naar schatting minstens 80.000 kinderen per jaar slachtoffer van kindermishandeling. Tussen de 50 en 80 kinderen

Nadere informatie

Meldcode bij een vermoeden van kindermishandeling

Meldcode bij een vermoeden van kindermishandeling Meldcode bij een vermoeden van kindermishandeling Versie februari 2012 Je huilde Logisch, je was nog zo klein En wat kon je anders Wanneer er niemand voor je kon zijn? Ik heb het geprobeerd Maar ik was

Nadere informatie

Signalenlijst kindermishandeling 4 tot 12-jarigen

Signalenlijst kindermishandeling 4 tot 12-jarigen Als kinderen mishandeld, verwaarloosd en/of misbruikt worden, kunnen er signalen zijn. Het gebruik van een signalenlijst kan zinvol zijn, maar biedt ook een zekere mate van schijnzekerheid. De meeste signalen

Nadere informatie

Signalenlijst 12-18 jarigen

Signalenlijst 12-18 jarigen Signalenlijst 12-18 jarigen Het gebruik van een signalenlijst kan zinvol zijn, maar biedt ook een zekere mate van schijnzekerheid. De meeste signalen zijn namelijk stress-indicatoren, die aangeven dat

Nadere informatie

Signalenlijst kindermishandeling 12-18 jaar

Signalenlijst kindermishandeling 12-18 jaar Signalenlijst kindermishandeling 12-18 jaar Het gebruik van een signalenlijst kan zinvol zijn, maar biedt ook een zekere mate van schijnzekerheid. De meeste signalen zijn namelijk stress-indicatoren, die

Nadere informatie

Hieronder vallen ook verwaarlozing en onthouden van essentiële hulp, medische zorg en onderwijs en het getuige zijn van huiselijk geweld.

Hieronder vallen ook verwaarlozing en onthouden van essentiële hulp, medische zorg en onderwijs en het getuige zijn van huiselijk geweld. Protocol Kindermishandeling Definitie van kindermishandeling Kindermishandeling is elke vorm van, voor de minderjarige, bedreigende of gewelddadige interactie van fysieke, psychische of seksuele aard,

Nadere informatie

Protocol kindermishandeling SKOBOS

Protocol kindermishandeling SKOBOS Protocol kindermishandeling SKOBOS Algemeen Een groot aantal kinderen is jaarlijks slachtoffer van kindermishandeling. Gezien de landelijke cijfers is er op elke basisschool in Nederland een aantal kinderen

Nadere informatie

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling april 2016 Inhoud Kindermishandeling...... 2 Definitie... 2 Vormen van kindermishandeling.... 2 Herkenning..... 2 Risicofactoren... 2 Aanwijzingen bij het

Nadere informatie

Meldcode bij vermoeden van kindermishandeling en huiselijk geweld (KDV/BSO/gastouder)

Meldcode bij vermoeden van kindermishandeling en huiselijk geweld (KDV/BSO/gastouder) Meldcode bij vermoeden van kindermishandeling en huiselijk geweld (KDV/BSO/gastouder) Relatie ander beleid: Zorgkinderen Route bij signalen van mogelijk geweld- of zedendelict door een collega jegens een

Nadere informatie

Meldcode bij vermoeden van kindermishandeling en huiselijk geweld (KDV/BSO)

Meldcode bij vermoeden van kindermishandeling en huiselijk geweld (KDV/BSO) Meldcode bij vermoeden van kindermishandeling en huiselijk geweld (KDV/BSO) Relatie ander beleid: Zorgkinderen Protocol seksueel misbruik door beroepskracht Route bij grensoverschrijdend gedrag tussen

Nadere informatie

Protocol kindermishandeling. Gastouderbureau Maat

Protocol kindermishandeling. Gastouderbureau Maat Protocol kindermishandeling Gastouderbureau Maat Inhoudsopgave Pagina Inleiding protocol...1 Definitie kindermishandeling en verschillende vormen van kindermishandeling...1 Verdeling verantwoordelijkheden...3

Nadere informatie

MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING. Gastouderbureau Maatwerk Bemiddeling

MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING. Gastouderbureau Maatwerk Bemiddeling MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING Gastouderbureau Maatwerk Bemiddeling Laura Hofman November 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 2. Definities... 1 Stappen... 1 Signaleren... 1 Rol van de

Nadere informatie

Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld

Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld Inhoudsopgave Doel en functie van de meldcode en de toelichting... 3 Signaleringprotocol huiselijk geweld... 4 Signalen van kindermishandeling: kinderen

Nadere informatie

VERMOEDEN KINDERMISHANDELING PROTOCOL VOOR GASTOUDERBUREAU 'ALS THUIS'

VERMOEDEN KINDERMISHANDELING PROTOCOL VOOR GASTOUDERBUREAU 'ALS THUIS' VERMOEDEN KINDERMISHANDELING PROTOCOL VOOR GASTOUDERBUREAU 'ALS THUIS' Hoe om te gaan bij (een vermoeden van) Kindermishandeling Protocol voor gastouderbureau 'Als thuis' Kindermishandeling komt té vaak

Nadere informatie

Vermoeden kindermishandeling. Protocol Nanny Association

Vermoeden kindermishandeling. Protocol Nanny Association Vermoeden kindermishandeling Protocol Nanny Association Inhoudsopgave 1. Inleiding protocol... 3 2. Definitie van kindermishandeling... 4 3. Verdeling verantwoordelijkheden... 6 Stappenschema 1. De vraagouder

Nadere informatie

GASTOUDERBUREAU PIEKFIJN PROTOCOL KINDERMISHANDELING

GASTOUDERBUREAU PIEKFIJN PROTOCOL KINDERMISHANDELING GASTOUDERBUREAU PIEKFIJN PROTOCOL KINDERMISHANDELING VERSIE : 1.0 DATUM : 10-2012 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Definitie van kindermishandeling... 4 2.1 Vormen van kindermishandeling... 4 3. Verdeling

Nadere informatie

Protocol vermoeden kindermishandeling Gastouderbureau Sjoepkar

Protocol vermoeden kindermishandeling Gastouderbureau Sjoepkar 2012 Protocol vermoeden kindermishandeling Gastouderbureau Sjoepkar Versie 2.0, 24-05-2012 Metagegevens Auteur Zef Knooren, Houder Goedkeuring Dennis Gelissen, Manager kinderopvang Eline Köpp, Pedagogisch

Nadere informatie

Protocol kindermishandeling

Protocol kindermishandeling Gastouderbureau zo thuis & Protocol kindermishandeling Protocol kindermishandeling thuis& zo november 2008 1 Protocol Kindermishandeling voor gastouders Dit protocol gaat in op de aanpak van kindermishandeling

Nadere informatie

Protocol bij vermoeden van Kindermishandeling en/of Seksueel misbruik KDV Polderpret

Protocol bij vermoeden van Kindermishandeling en/of Seksueel misbruik KDV Polderpret Protocol bij vermoeden van Kindermishandeling en/of Seksueel misbruik KDV Polderpret Inhoudsopgave 1 1 Inleiding... 3 2 Definitie Kindermishandeling... 3 2.1 De definitie omvat verschillende vormen van

Nadere informatie

Hoe om te gaan bij (een vermoeden van) Kindermishandeling

Hoe om te gaan bij (een vermoeden van) Kindermishandeling Hoe om te gaan bij (een vermoeden van) Kindermishandeling Protocol voor gastouderburo Saartje Kindermishandeling komt té vaak voor. Zo n 80.000 kinderen zijn in Nederland jaarlijks slachtoffer van een

Nadere informatie

Anita Geuze. 0182-680888 Carolien van der Ham

Anita Geuze. 0182-680888 Carolien van der Ham Anita Geuze 0182-680888 Carolien van der Ham Signaleren kindermishandeling Definitie Vormen van mishandeling Signaleren Gesprek met de ouders Gesprek met het kind Meldcode AMK melding Kindermishandeling

Nadere informatie

Vermoeden kindermishandeling. Protocol

Vermoeden kindermishandeling. Protocol Vermoeden kindermishandeling Protocol Inhoudsopgave Pagina Achtergrondinformatie 1 Inleiding protocol... 2 Definitie kindermishandeling en verschillende vormen van kindermishandeling... 2 Verdeling verantwoordelijkheden...

Nadere informatie

Vermoeden kindermishandeling Protocol kindermishandeling voor gastouders

Vermoeden kindermishandeling Protocol kindermishandeling voor gastouders Gastouderbureau IN Kleur Vermoeden kindermishandeling Protocol kindermishandeling voor gastouders 1 Inhoudsopgave Voorblad 1 Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Wet meldcode huiselijk geweld 3 en kindermishandeling

Nadere informatie

SAMENVATTING VERNIEUWDE MELDCODE HUISELIJK GEWELD & KINDERMISHANDELING

SAMENVATTING VERNIEUWDE MELDCODE HUISELIJK GEWELD & KINDERMISHANDELING Pagina 1van 7 SAMENVATTING VERNIEUWDE MELDCODE HUISELIJK GEWELD & KINDERMISHANDELING Protocol kindermishandeling en grensoverschrijdend gedrag voor de kinderopvang Kindermishandeling; iedereen weet dat

Nadere informatie

Protocol kindermishandeling

Protocol kindermishandeling Protocol kindermishandeling Gastouderbureau De Kleine Kroon Dit landelijke protocol is tot stand gekomen in samenwerking met de MOgroep en met de Branchevereniging voor Ondernemers in de Kinderopvang.

Nadere informatie

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Gebaseerd op Basismodel meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Gebaseerd op Basismodel meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Protocol Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Gebaseerd op Basismodel meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Stappenplan voor het handelen bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling

Nadere informatie

Protocol bij vermoeden van Kindermishandeling en/of Seksueel misbruik KDV HappyKidzzz Kinderopvang Inhoudsopgave

Protocol bij vermoeden van Kindermishandeling en/of Seksueel misbruik KDV HappyKidzzz Kinderopvang Inhoudsopgave 1 Protocol bij vermoeden van Kindermishandeling en/of Seksueel misbruik KDV HappyKidzzz Kinderopvang Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 2 Definitie Kindermishandeling...3 2.1 De definitie omvat verschillende

Nadere informatie

Protocol Meldcode bij vermoeden van kindermishandeling en huiselijk geweld (KDV/BSO)

Protocol Meldcode bij vermoeden van kindermishandeling en huiselijk geweld (KDV/BSO) Protocol Meldcode bij vermoeden van kindermishandeling en huiselijk geweld (KDV/BSO) Relatie ander beleid: Zorgkinderen Protocol seksueel misbruik door mdw Route bij grensoverschrijdend gedrag tussen kinderen

Nadere informatie

Vermoeden kindermishandeling

Vermoeden kindermishandeling Vermoeden kindermishandeling Protocol voor kinderdagverblijf, peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang Dit landelijke voorbeeldprotocol is tot stand gekomen in samenwerking met de MOgroep, de Branchevereniging

Nadere informatie

Vermoeden kindermishandeling

Vermoeden kindermishandeling Vermoeden kindermishandeling Protocol voor kinderdagverblijf, peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang Dit landelijke voorbeeldprotocol is tot stand gekomen in samenwerking met de MOgroep, de Branchevereniging

Nadere informatie

Vermoeden kindermishandeling. Protocol voor kinderdagverblijf, peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang

Vermoeden kindermishandeling. Protocol voor kinderdagverblijf, peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang Vermoeden kindermishandeling Protocol voor kinderdagverblijf, peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang Dit landelijke voorbeeldprotocol is tot stand gekomen in samenwerking met de MOgroep, de Branchevereniging

Nadere informatie

Vermoeden kindermishandeling. Protocol De Gouvernante

Vermoeden kindermishandeling. Protocol De Gouvernante Vermoeden kindermishandeling Protocol De Gouvernante Inhoudsopgave 1. Inleiding protocol... 3 2. Definitie van kindermishandeling... 4 3. Verdeling verantwoordelijkheden... 6 Stappenschema 1. De vraagouder

Nadere informatie

Signalenlijst kindermishandeling

Signalenlijst kindermishandeling Signalenlijst kindermishandeling Voorwoord Als kinderen mishandeld, verwaarloosd en/of misbruikt worden, kunnen ze signalen uitzenden. Het gebruik van een signalenlijst kan zinvol zijn, maar biedt ook

Nadere informatie

Protocol vermoeden kindermishandeling

Protocol vermoeden kindermishandeling Protocol vermoeden kindermishandeling Inhoudsopgave Pagina Achtergrondinformatie... 1 Inleiding protocol... 2 Verdeling verantwoordelijkheden... 4 Stappenschema... 5 Toelichting op stappenschema... 6 Bijlagen

Nadere informatie

bestemd voor alle beroepskrachten werkzaam in de branche kinderopvang

bestemd voor alle beroepskrachten werkzaam in de branche kinderopvang Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling bestemd voor alle beroepskrachten werkzaam in de branche kinderopvang Kinderopvang Funny Kids maakt gebruik van het landelijke protocol dat tot stand is

Nadere informatie

Protocol Vermoeden Kindermishandeling

Protocol Vermoeden Kindermishandeling Protocol Vermoeden Kindermishandeling Kinderdagverblijf Duimelot maakt gebruik van het landelijke protocol dat tot stand is gekomen in samenwerking met de MO-groep, de Branchevereniging voor Ondernemers

Nadere informatie

Vermoeden kindermishandeling

Vermoeden kindermishandeling Vermoeden kindermishandeling Inhoudsopgave Pagina Achtergrondinformatie... 1 Inleiding protocol... 2 Verdeling verantwoordelijkheden... 4 Stappenschema... 5 Toelichting op stappenschema... 6 Bijlagen 1.

Nadere informatie

Achtergrondinformatie... 1 Inleiding protocol... 2 Verdeling verantwoordelijkheden... 4 Stappenschema... 5 Toelichting op stappenschema...

Achtergrondinformatie... 1 Inleiding protocol... 2 Verdeling verantwoordelijkheden... 4 Stappenschema... 5 Toelichting op stappenschema... Protocol Kindermishandeling Hummelstee bso Villa Kakelbont, bso het Vossenhol en bso Knabbel en Babbel Versie 2014/2015 Protocol Kindermishandeling Hummelstee bso Villa Kakelbont, bso het Vossenhol en

Nadere informatie

Handboek kwaliteit Datum: Versie: Pagina: Inhoudsopgave:

Handboek kwaliteit Datum: Versie: Pagina: Inhoudsopgave: Pagina: 1 van 31 Inhoudsopgave: Pagina: Omschrijving: 1 - Inhoudsopgave 2 - Definitie van kindermishandeling/seksueel misbruik - Verantwoordelijkheden directie/bestuur/leidinggevende - Verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Meldcode kindermishandeling

Meldcode kindermishandeling Meldcode kindermishandeling & huiselijk geweld Versie 16-07-2015 Inhoudsopgave Pagina Achtergrondinformatie 2 Inleiding meldcode en definitie kindermishandeling 3 Verschillende vormen van kindermishandeling

Nadere informatie

Vermoeden kindermishandeling

Vermoeden kindermishandeling Vermoeden kindermishandeling Protocol voor buitenschoolse opvang De Pretletters januari 2012 Dit landelijke voorbeeldprotocol is tot stand gekomen in samenwerking met de MOgroep, de Branchevereniging voor

Nadere informatie

Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld

Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld Inhoudsopgave Inleiding 2 Hoofdstuk 1 Basisbegrippen en aandachtspunten 3 Hoofdstuk 2 Toelichting en verantwoordelijkheden 4 2.1 functies van de meldcode

Nadere informatie

PEUTERSPEELZAAL KLEIN DUIMPJE. Meldcode huiselijk geweld En kindermishandeling

PEUTERSPEELZAAL KLEIN DUIMPJE. Meldcode huiselijk geweld En kindermishandeling PEUTERSPEELZAAL KLEIN DUIMPJE Meldcode huiselijk geweld En kindermishandeling Inhoudsopgave 1. Achtergrondinformatie 2. Inleiding protocol 3. Verdeling verantwoordelijkheden 4. Stappenschema 5. Toelichting

Nadere informatie

Protocol kindermishandeling. Gastouderbureau Noorderlicht

Protocol kindermishandeling. Gastouderbureau Noorderlicht Versie 12 januari 2013 Inhoudsopgave Pagina Achtergrondinformatie 2 Inleiding protocol en definitie kindermishandeling 3 Verschillende vormen van kindermishandeling 4 Verdeling verantwoordelijkheden 6

Nadere informatie

Protocol Vermoeden Kindermishandeling en huiselijk geweld voor gastouders

Protocol Vermoeden Kindermishandeling en huiselijk geweld voor gastouders Protocol Vermoeden Kindermishandeling en huiselijk geweld voor gastouders Jelle is bijna 2 jaar en wordt vanaf zijn derde maand opgevangen door een gastouder. Hij is een druk en chaotisch jongetje, dat

Nadere informatie

Protocol Kindermishandeling. OppaslinQ. Gastouderbureau

Protocol Kindermishandeling. OppaslinQ. Gastouderbureau Protocol Kindermishandeling OppaslinQ Gastouderbureau Gastouderbureau OppaslinQ 01-2012 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Achtergrondinformatie... 3 Inleiding protocol... 3 Definitie van kindermishandeling...

Nadere informatie

Vermoeden kindermishandeling

Vermoeden kindermishandeling Vermoeden kindermishandeling Protocol voor kinderdagverblijf, peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang Dit landelijke voorbeeldprotocol is tot stand gekomen in samenwerking met de MOgroep, de Branchevereniging

Nadere informatie

Vermoeden kindermishandeling

Vermoeden kindermishandeling Vermoeden kindermishandeling Protocol voor kinderdagverblijf, peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang Dit landelijke voorbeeldprotocol is tot stand gekomen in samenwerking met de MOgroep, de Branchevereniging

Nadere informatie

Protocol Vermoeden kindermishandeling

Protocol Vermoeden kindermishandeling Protocol Vermoeden kindermishandeling Dit protocol is tot stand gekomen naar aanleiding van het landelijke voorbeeldprotocol van de MO-groep en de Branchevereniging voor Ondernemers in de Kinderopvang.

Nadere informatie

Vermoeden kindermishandeling

Vermoeden kindermishandeling Vermoeden kindermishandeling Inhoudsopgave Pagina Achtergrondinformatie 1 Inleiding protocol... 2 Definitie kindermishandeling en verschillende vormen van kindermishandeling... 2 Verdeling verantwoordelijkheden...

Nadere informatie

Protocollen BSO Sporten. Van toepassing op: ALLE LOCATIES. Contactpersoon kindermishandeling: Hans Zwartkruis (alle locaties)

Protocollen BSO Sporten. Van toepassing op: ALLE LOCATIES. Contactpersoon kindermishandeling: Hans Zwartkruis (alle locaties) Protocol Vermoeden kindermishandeling voor kinderdagverblijf, peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang. Van toepassing op: ALLE LOCATIES Contactpersoon kindermishandeling: Hans Zwartkruis (alle locaties)

Nadere informatie

Protocol Kindermishandeling

Protocol Kindermishandeling Protocol Kindermishandeling Inleiding protocol Kindermishandeling is geen eenduidig begrip. Wat iemand kindermishandeling noemt, heeft te maken met eigen normen en waarden, de manier waarop men zelf is

Nadere informatie

Protocol kindermishandeling

Protocol kindermishandeling Protocol kindermishandeling Voorwoord Kindermishandeling komt overal voor. In Nederland zijn naar schatting minstens 80.000 kinderen per jaar slachtoffer van kindermishandeling. Tussen de 50 en 80 kinderen

Nadere informatie

Vermoeden kindermishandeling Protocol gastouderbureau Kind-Zijn

Vermoeden kindermishandeling Protocol gastouderbureau Kind-Zijn Vermoeden kindermishandeling Protocol gastouderbureau Kind-Zijn Dit protocol is tot stand gekomen naar aanleiding van het landelijke voorbeeldprotocol van de MOgroep en de Branchevereniging voor Ondernemers

Nadere informatie

Signalen bij partnergeweld

Signalen bij partnergeweld Datum: 31/10/2013 Auteur: Kris De Groof Versie: Def Herkomst: Methodisch kader Aan de Slag Doel: Bestemming: Handelingskader 1712 Signalen bij partnergeweld 1. Algemene signalen van partnergeweld 1.1.

Nadere informatie

Beleid. Kindermishandeling en seksueel misbruik

Beleid. Kindermishandeling en seksueel misbruik Beleid Kindermishandeling en seksueel misbruik Versie: 009 Definitief Datum: 22/03/2012 Inhoud Inleiding... 4 Het stappenplan... 5 Toelichting op het stappenplan... 7 Fase 1: Signaleren, de pedagogisch

Nadere informatie

Vermoeden kindermishandeling. Protocol voor het Gastouderbureau

Vermoeden kindermishandeling. Protocol voor het Gastouderbureau Vermoeden kindermishandeling Protocol voor het Gastouderbureau Inhoudsopgave Pagina 1 Achtergrondinformatie 3 2 Inleiding protocol 3 3 Definitie van kindermishandeling 4 4 Verdeling verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Vermoeden kindermishandeling. Protocol voor het Gastouderbureau

Vermoeden kindermishandeling. Protocol voor het Gastouderbureau Vermoeden kindermishandeling Protocol voor het Gastouderbureau Inhoudsopgave Pagina Achtergrondinformatie 1 Inleiding protocol 1 Definitie kindermishandeling en verschillende vormen van kindermishandeling

Nadere informatie

Protocol. Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Gebaseerd op Basismodel meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Protocol. Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Gebaseerd op Basismodel meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Protocol Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Gebaseerd op Basismodel meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Stappenplan voor het handelen bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling

Nadere informatie

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Vijf stappen uit de meldcode 3 3. Privacy 4 4. Telefoonnummers / adressen 5 5. Bijlagen: 1. Observatiepunten 6 2. Signaleringslijst

Nadere informatie

Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling (inclusief handelingsprotocol)

Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling (inclusief handelingsprotocol) Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling (inclusief handelingsprotocol) Inhoudsopgave Voorwoord 3 Definities 4 Verantwoordelijkheden 5 Stappen bij vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling

Nadere informatie

Stappenschema 1: De vraagouder heeft een vermoeden dat het kind in het gastgezin wordt mishandeld

Stappenschema 1: De vraagouder heeft een vermoeden dat het kind in het gastgezin wordt mishandeld Stappenschema 1: De vraagouder heeft een vermoeden dat het kind in het gastgezin wordt mishandeld Fase 1: De vraagouder heeft een vermoeden De vraagouder legt de waarnemingen( eventueel) aan de gastouder

Nadere informatie

PROTOCOL. Vermoeden kindermishandeling. SKO 't PLANZOENTJE

PROTOCOL. Vermoeden kindermishandeling. SKO 't PLANZOENTJE PROTOCOL Vermoeden kindermishandeling SKO 't PLANZOENTJE Inleiding protocol Kindermishandeling is geen eenduidig begrip. Wat iemand kindermishandeling noemt, heeft te maken met eigen normen en waarden,

Nadere informatie

Wat te doen bij kindermishandeling en/of huiselijk geweld

Wat te doen bij kindermishandeling en/of huiselijk geweld Wat te doen bij kindermishandeling en/of huiselijk geweld Als er binnen Stad & Esch een vermoeden bestaat van kindermishandeling en/of huiselijk geweld, dan zal Stad & Esch handelen in de volgende stappen:

Nadere informatie

Huiselijk Geweld & Kindermishandeling. Daniëlle Kerkhof & José Huis in t Veld

Huiselijk Geweld & Kindermishandeling. Daniëlle Kerkhof & José Huis in t Veld Huiselijk Geweld & Kindermishandeling Daniëlle Kerkhof & José Huis in t Veld Inhoud 1. Wat is kindermishandeling; Quiz 2. De meldcode; 5 stappen 3. AMK werkwijze 4. Signaleren in het basisonderwijs 5.

Nadere informatie

Vermoeden huiselijk geweld of kindermishandeling Protocol Gastouderbureau De Vlinder

Vermoeden huiselijk geweld of kindermishandeling Protocol Gastouderbureau De Vlinder Vermoeden huiselijk geweld of kindermishandeling Protocol Gastouderbureau De Vlinder Gebaseerd op: landelijke voorbeeldprotocol in samenwerking met de MOgroep en met de branchevereniging voor Ondernemers

Nadere informatie

1.Inleiding. 2.Doel van de meldcode

1.Inleiding. 2.Doel van de meldcode Titel protocol Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld Inhoud Beschrijving van de werkwijze bij een vermoeden van kindermishandeling of huiselijk geweld Bijlage Diversen, zie pagina 5 Geschreven

Nadere informatie

Best practice eigen meldcode Prezens

Best practice eigen meldcode Prezens Best practice eigen meldcode Prezens Doel: Informeren van alle medewerkers met betrekking tot werken met de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Werkwijze: Organisatie specifieke meldcode Goed:

Nadere informatie

Vermoeden kindermishandeling. Protocol voor de Nanny s van NannyInc.

Vermoeden kindermishandeling. Protocol voor de Nanny s van NannyInc. Vermoeden kindermishandeling Protocol voor de Nanny s van NannyInc. Inhoudsopgave Pagina Achtergrondinformatie 1 Inleiding protocol... 2 Definitie kindermishandeling en verschillende vormen van kindermishandeling...

Nadere informatie

Signalen van kindermishandeling 0-18 jaar

Signalen van kindermishandeling 0-18 jaar Bijlage 3 Signalen van kindermishandeling 0-18 jaar Deze lijst geeft een overzicht van signalen van kindermishandeling in de leeftijd van 0-18 jaar (naar Wolzak, 2001). Als een signaal bij uitstek op een

Nadere informatie

SAMENVATTING VERNIEUWDE MELDCODE HUISELIJK GEWELD & KINDERMISHANDELING

SAMENVATTING VERNIEUWDE MELDCODE HUISELIJK GEWELD & KINDERMISHANDELING Pagina 1 van 8 SAMENVATTING VERNIEUWDE MELDCODE HUISELIJK GEWELD & KINDERMISHANDELING Protocol kindermishandeling en grensoverschrijdend gedrag voor de kinderopvang Kindermishandeling; iedereen weet dat

Nadere informatie

Bijlage 1. Signalenlijst kindermishandeling 0- tot 4-jarigen

Bijlage 1. Signalenlijst kindermishandeling 0- tot 4-jarigen Bijlage 1. Signalenlijst kindermishandeling 0- tot 4-jarigen Als kinderen mishandeld, verwaarloosd en/of misbruikt worden, kunnen ze signalen uitzenden. Het gebruik van een signalenlijst kan zinvol zijn,

Nadere informatie

Achtergrondinformatie...1 Inleiding protocol...2 Verdeling verantwoordelijkheden...4 Stappenschema...5 Toelichting op stappenschema...

Achtergrondinformatie...1 Inleiding protocol...2 Verdeling verantwoordelijkheden...4 Stappenschema...5 Toelichting op stappenschema... Versie 2011 Inhoudsopgave Pagina Achtergrondinformatie...1 Inleiding protocol...2 Verdeling verantwoordelijkheden...4 Stappenschema...5 Toelichting op stappenschema...6 Bijlagen 1. Informatie over Bureau

Nadere informatie

af. Met dit protocol, in haar handelen en in haar beleid wil Klik Kinderopvang

af. Met dit protocol, in haar handelen en in haar beleid wil Klik Kinderopvang Grensoverschrijdend gedrag Klik Kinderopvang wijst alle vormen van grensoverschrijdend gedrag af. Met dit protocol, in haar handelen en in haar beleid wil Klik Kinderopvang grensoverschrijdend gedrag voorkomen

Nadere informatie

Vermoeden kindermishandeling

Vermoeden kindermishandeling Vermoeden kindermishandeling Protocol voor kinderdagverblijf, peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang Dit landelijke voorbeeldprotocol is tot stand gekomen in samenwerking met de MOgroep, de Branchevereniging

Nadere informatie

Vermoeden kindermishandeling

Vermoeden kindermishandeling Vermoeden kindermishandeling PROTOCOL Inhoudsopgave Achtergrondinformatie... 1 Registratiegegevens van de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling 1 Alertheid omstanders vergroten 1 Inleiding... 2 Definitie

Nadere informatie

Versie februari Protocol vermoeden kindermishandeling

Versie februari Protocol vermoeden kindermishandeling Protocol vermoeden kindermishandeling Inhoudsopgave Pagina Achtergrondinformatie... 1 Inleiding protocol... 2 Verdeling verantwoordelijkheden... 4 Stappenschema... 5 Toelichting op stappenschema... 6 Bijlagen

Nadere informatie