TTP Patiëntendag 2011

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TTP Patiëntendag 2011"

Transcriptie

1 Verslag presentatie dr. Rob Fijnheer TTP Patiëntendag 12 maart 2011 Allereerst heet Rob iedereen welkom op de 5 e TTP patiëntendag in het UMC in Utrecht. TTP Patiëntendag 2011 vorige 2004/2005/2007/2008 MOTTO: waarom gaat het met de dokter steeds beter? Tijdens de bijeenkomst van 2008 hadden we als motto: Doorgaan, doorgaan, doorgaan. Dit jaar hebben we gekozen voor het motto: Het gaat met de patiënt goed, maar het gaat vooral een stuk beter met de dokter! We hebben vandaag een patiënt die in 1995 voor de eerste keer TTP kreeg, daarna nog 5 aanvallen heeft gehad. Hij verteld later deze dag over zijn aanval in 1995 ( toen de dokter eigenlijk nog heel weinig wist over TTP) en over hoe het de aanvallen daarna is gegaan, niet alleen met hemzelf, maar ook over de behandelingen door de doktoren. Hiermee willen we laten zien dat het met de behandelingen van de patiënten steeds beter gaat. Trombotische?Thrombocytopenische? Purpura? ( TTP ) Zeldzaam nieuwe patiënten per jaar in NL (300 aanvragen Sanquin) Leeftijd Met name vrouwen, maar nu ook mannen!! Zwangerschap TTP is een zeldzaam ziektebeeld. We zien ongeveer nieuwe patiënten per jaar in Nederland. Sanquin Amsterdam ( de centrale bloedbank in Nederland) krijgt ongeveer 300 aanvragen per jaar met de vraag: Heeft de patiënt TTP? De dokter denkt dus veel vaker aan TTP terwijl het geen TTP is. We zien het aantal aanvragen de laatste jaren enorm toenemen. 5 jaar geleden was dat nog ongeveer 100 aanvragen per jaar, dus de doktoren zijn steeds meer alert op een eventuele TTP aanval. De leeftijd is jong; jaar. Maar er zijn natuurlijk wel uitzonderingen. De meerderheid van de TTP patiënten is nog steeds vrouw, maar het komt ook zeker bij mannen voor. Ook tijdens de zwangerschap komt TTP voor.

2 Thrombocytopenische en Purpura?(TTP) Patiënt komt binnen met bloed armoede, beetje koorts, lage bloed plaatjes, nieren doen het een beetje niet De dokter weet: dit klopt niet Meestal komt een patiënt binnen met bloedarmoede, beetje koorts, lage bloedplaatjes en soms werken de nieren niet helemaal goed. De dokter denkt.. Opvallend: jonge patiënt en patiënt heeft geen verhaal Geen afvallen, lange tijd koorts, hoesten etc etc Lichamelijk onderzoek: niet heel erg ziek bleek, blauwe plekken Neurologisch: klopt niet helemaal Vaak is het een patiënt waarvan je weet het klopt niet, maar je weet niet precies wat je ermee aanmoet. Het is vaak een jonge patiënt die de weken vooraf al wat sluimerende klachten heeft gehad. Velen hebben een week voor de daadwerkelijke TTP aanval al wat griepverschijnselen gehad, maar zijn daarna eigenlijk acuut ziek geworden. Men komt vaak binnen met wat blauwe plekken, een bleke gelaatskleur. De dokter denkt Dokter denkt aan: Leukemie Stollings ziektes Infectie: meningitis Zwangerschap met problemen Nierziekte Kanker Tijdens het neurologisch onderzoek heeft de dokter wel vaak het idee dat er iets niet klopt, maar de dokter denkt dan vaak aan ziektes die veel vaker voorkomen, zoals leukemie, bloedstollingziektes of infectieziektes.

3 Als TTP tijdens de zwangerschap voorkomt, wordt vaak eerst gedacht aan zwangerschapsvergiftiging. Eigenlijk allemaal ziektes die de dokter dagelijks tegenkomt. De dokter denkt. Alle bloedcellen komen uit het beenmerg Bij te weinig bloedplaatjes en bloed armoede: Beenmerg ziekte? Beenmerg punktie? Door de lage bloedplaatjes en bloedarmoede denkt de dokter al snel aan een ziekte van het beenmerg zijn. In het beenmerg worden de bloedplaatjes en de rode bloedcellen aangemaakt. Als deze waardes laag zijn is het niet zo raar dat de dokter denkt aan een beenmergziekte zoals o.a. leukemie. De dokter besluit dan ook vaak om een beenmergpunctie te doen. De dokter denkt.. Alle bloedcellen verdwijnen in het lichaam en kunnen overal afgebroken: milt, lever, nieren en bij infectie, kanker kan bloed armoede ontstaan en lage bloedplaatjes Ct scan, echo buik, long foto en soms nier biopt Bloed kweken Anderzijds weet de dokter met alle andere ziektes, dat bloedcellen kunnen verdwijnen in het lichaam, de rode bloedcellen kunnen worden afgebroken tijdens een infectie. Daarom denkt hij aan een CT scan, een echo, longfoto en bloedkweken. Thrombotisch? en TTP Maar denkt hopelijk ook aan TTP!! Patiënten dag, artikelen, Sanquin.en Maar hopelijk denkt de dokter ook aan TTP. Eerlijk gezegd wordt daar ook nog vaak niet of te laat aan gedacht.

4 TTP Patiënt komt binnen bij de neuroloog Coma, sub coma, epilepsie, uitval arm of been, moeilijk praten Patiënt komt binnen bij de nefroloog Nieren werken niet goed Patiënt komt binnen bij de hematoloog Blauwe plekken en bloed armoede Patiënt komt binnen bij de gynaecoloog TTP in de zwangerschap; eerder een TTP doorgemaakt Patiënt ligt nog wel eens op de intensive care Behandeling vindt plaats op de IC Wat nog een bijkomend iets is, is dat de patiënt niet altijd direct bij de juiste dokter terecht komt. De patiënt zou eigenlijk direct bij de hematoloog terecht moeten komen, maar dat gebeurd nog te weinig. Vaak komt de patiënt door de klachten die er zijn bij de neuroloog terecht. Als de nieren niet goed werken, komt de patiënt vaak als eerste bij de Nefroloog terecht. Als de patiënt blauwe plekken en bloedarmoede hebt komt de patiënt bij de hematoloog terecht. Tijdens de zwangerschap bij de gynaecoloog en als de patiënt heel erg ziek binnenkomt kan het gebeuren dat je direct op de Intensive Care terecht komt, en dan is de Intensive care dokter de eerst behandelend arts. Doordat de patiënt niet direct bij de juiste dokter terecht komt, wil het nog wel eens gebeuren dat men laat de diagnose TTP stelt. Thrombotisch? en TTP Patiënt heeft: Slaperig, moeilijk wekbaar (sub coma) Trekkingen (epilepsie) Uitvals verschijnselen (stroke) Totaal afwezig (coma) Zwangerschap: kind in ernstige problemen (toxicose) EN Er is trombose bij TTP. Maar eigenlijk is het een andere trombose dan wanneer er een patiënt is met gewone trombose. De trombose bij TTP zit in de kleine bloedvaten, waardoor er symptomen kunnen zijn als slaperig zijn, epileptische aanvallen, uitvalsverschijnselen, coma en tijdens de zwangerschap kan het ongeboren kind ernstige problemen krijgen.

5 kapotte rode bloedcel TTP bloedplaatje Afbraak van rode bloedcellen Er is bloedonderzoek nodig om tot de diagnose TTP te komen. In het laboratorium wordt naar het bloed gekeken. Op bovenstaande afbeeldingen een bloeduitstrijk van een patiënt met TTP. Wat de laborant ziet is dat er iets heel vreemds aan de hand. Normaal zie in een bloeduitstrijk heel veel bloedplaatjes, maar op deze bloeduitstrijk zie je maar heel weinig bloedplaatjes. Maar wat je ook ziet zijn rode bloedcellen waar happen uit missen, op deze bloeduitstrijk zijn veel kapotte rode bloedcellen te zien. Dit is een heel apart verschijnsel, en er moet goed naar gekeken worden, want het hoort niet bij kanker of een infectie. Het is wel heel erg een aanwijzing voor TTP. TTP? bloed naar Sanquin ADAMTS13 zeer laag En later antistoffen aanwezig De dokter stuurt dan ook bloed naar Sanquin. Wanneer ADAMTS13 laag of afwezig blijkt te zijn dan kan de diagnose TTP definitief worden gesteld. Deze bepaling is de laatste jaren enorm bespoedigd. Elke ochtend kan er een bode vanuit heel Nederland naar Sanquin in Amsterdam worden gestuurd om de bepaling te laten doen. De volgende ochtend is de uitslag dan bekend. Vroeger duurde dat 1 tot 2 weken. Antistoffen bepalen duurt momenteel nog langer dan 1 dag.

6 TTP!!! Hopelijk al gestart met plasma Hopelijk niet al te lang twijfel In de tussentijd moet er wel gestart worden met de behandeling plasmaferese en Prednison. Von Willebrand Factor functie Bloedplaatjes plakken via Von Willebrand factor aan de vaatwand Op bovenstaande afbeelding zie je een bloedvat. Bloed met bloedplaatjes stromen hier doorheen, als er een wondje is gaan bloedplaatjes in de vaatwand een bloedpropje maken. Vervolgens maken de bloedplaatjes de wond dicht, de bloeding stopt. Zo hoort het te gaan. VWF in gezonde personen Voor de hechting van de bloedplaatjes aan de vaatwand is een stollingseiwit nodig, dit stollingseiwit heet de von Willebrand Factor ( vwf ). En daar gaat mis in geval van TTP. Het vwf is een heel groot plakeiwit en die zorgt ervoor dat bloedplaatjes aan de vaatwand kunnen gaan hechten. Normaal stroomt het vwf gewoon, maar als er een wondje is gaat het vwf plakkerig worden en dan kunnen via de vwf de bloedplaatjes gaan hechten.

7 Von Willebrand factor in TTP Bloedplaatjes binden aan lange VWF strengen kleine bloedvaten gaan dicht zitten rode bloed cellen gaan kapot Dan is er nog een eiwit genaamd ADAMTS13. Normaal gesproken knipt het ADAMTS13 eiwit de vwf in stukjes, maar bij TTP wordt de vwf niet goed geknipt. Daar heeft ADAMTS13 een grote rol in. Bij TTP blijft de vwf daardoor veel te plakkerig waardoor er stolling plaatsvindt in de bloedbaan. Daardoor krijg je met name in de kleine bloedvaten geen goede bloed doorstroming. Daardoor krijg je dus ook dat er happen uit de rode bloedcellen missen. TTP Kleine bloed vaatjes: VWF plakt in de kleine vaatjes Plaatjes verstoppen de bloedstroom Rode bloedcellen kunnen er niet goed langs Plaatjes gaan omlaag: blauwe plekken enz. Rode bloedcellen afgebroken: bloedarmoede Verstoppen van bloedvaatjes leidt tot neurologische problemen etc. De trombose vindt plaats in de kleine haarvaten, dat maakt het ziektebeeld TTP ook heel erg vreemd, want we weten heel goed wat het is als er trombose optreedt in de grote bloedvaten. Maar bij TTP gaat het dus mis in de kleine bloedvaten. Dit verschijnsel is op geen enkele foto of MRI waarneembaar. Mede hierdoor is de ziekte TTP moeilijk te constateren. Is het ook duidelijk waarom de trombose in de kleine bloedvaten gebeurd? A: We weten eigenlijk niet goed waarom dit gebeurt in de kleine bloedvaten. Wat wel duidelijk is, is als TTP in de grote bloedvaten zou plaatsvinden dan zou je direct overlijden.

8 TTP TTP is een auto-immuun ziekte Auto- immuun ziekte: hoe?, waarom? bij wie? Maar komen veel voor: zenuw ziekte,long fibrose, nier ziekten), lever ziekte,hart ziekte), huid ziektes, schildklier ziekte, diabetes!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! TTP is een auto-immuunziekte. Dat wil zeggen dat je antistoffen gaat maken tegen een lichaamseigen stof, in geval van TTP maak je dus antistoffen tegen het ADAMTS13 eiwit. Waarom dit gebeurt, dat weten we eigenlijk niet. Bij veel andere auto-immuun ziektes, zoals reuma, MS, diabetes is dit ook niet bekend. Behandeling TTP Plasma transfusie (ADAMTS13) Geen plaatjes transfusie Groot infuus (in de lies) Start plasmawisseling 12 zakken per dag gedurende 1 week 3 x per week (indien goed resultaat) 2 x per week Start prednison (14 dagen) Doorgaan doorgaan doorgaan (Dutch working party on TTP) In Nederland hebben we een landelijk behandel protocol gemaakt. Dus waar je ook in het Nederland in het ziekenhuis ligt, het behandelprotocol is overal ongeveer gelijk. De behandeling: Plasmawisseling ( plasmaferese) : dit betekend dat er plasma wordt toegediend en plasma eruit haalt. In het begin van de aanval tussen de 15 en 20 zakken per dag. De plasmawisseling gebeurd met een speciale machine. De rode bloedcellen en de plasmacellen worden uit het bloed gehaald. De rode bloedcellen worden teruggegeven aan de patiënt. Het plasma wordt weggegooid, en er wordt vers donorplasma aan de patiënt gegeven. Op het moment dat er een nieuwe TTP patiënt in een ziekenhuis komt, wordt er vanuit Sanquin direct contact opgenomen met plasma donoren om extra plasma te doneren. In de eerste week van de aanval wordt er een week lang elke dag geplasmafereerd zakken per dag. Dit gebeurd meestal via een groot infuus in de lies of bij het sleutelbeen. Alleen al het infuus in de lies aanbrengen is een heel karwei, je moet dit namelijk doen bij iemand die hele lage bloedplaatjes heeft, dus met een sterke bloedings neiging. Wanneer er een patiënt binnen komt met lage bloedplaatjes, worden eigenlijk altijd bloedplaatjes toegediend, maar bij TTP zijn we hier erg terughoudend mee, omdat we het idee hebben dat de toediening van bloedplaatjes het ziektebeeld verergerd. Als er na de eerste week goed wordt gereageerd op de behandeling plasmawisseling, zal er in de 2 e

9 week afgebouwd worden naar 3x per week plasmaferese, en daarna 2x per week. Naast plasmaferese wordt Prednison gegeven in een hoge dosis. Deze behandeling moet doorgaan, als het ziektebeeld goed gaat, kun je gaan afbouwen, maar ongeveer 1/3 van de patiënten reageert niet goed op de behandeling. Dan moet er niet gestopt worden met de gekozen behandeling, maar doorgegaan worden met de behandeling. Er zijn patiënten bij die honderden zakken plasma hebben gehad. Behandeling TTP Hoe gaat het dan? 10-15% ernstige problemen: kan overlijden!! Doorgaan doorgaan + milt eruit, MabThera 80-85% goed herstel, soms zeer lange behandeling 10 tot 15% van de patiënten komt moeizaam uit de TTP aanval. Dit ondanks het maar doorgaan met de plasmaferese. Echter % van de patiënten reageert goed op de behandeling. Behandeling TTP Lange termijn: 50% ziekte terug Hoge bloeddruk Nier funktie wat minder Risico hart en vaatziekten? Schildklier ziekte? Moeheid Arbeids herstel moeizaam Wat is de lange termijn verwachting voor patiënten die TTP hebben doorgemaakt? Patiënten die TTP hebben doorgemaakt houden vaak wel klachten. - het risico dat de ziekte terug komt is 50%, vaak binnen het 1 e jaar, maar ook na 10 jaar kan de ziekte nog terugkomen, daarom is het erg belangrijk dat je altijd bij je dokter onder controle moet blijven. Mede omdat vele patiënten zijn die een hoge bloeddruk krijgen. Ook kan de nierfunctie verminderd zijn. Het kan zijn dat men een groter risico is voor hart en vaatziekten. Alle risico s voor hart en vaatziektes moeten dus eigenlijk worden vermeden. Kan het zijn de hoge bloeddruk of de verminderde nierfunctie zich pas openbaart een lange tijd na de TTP aanval?

10 Antwoord: Ja, hoge bloeddruk kan iedereen natuurlijk krijgen, maar we denken wel dat na de TTP aanval de kans wat groter is dat je een hogere bloeddruk krijgt. De vermoeidheid is een klacht die velen melden na hun TTP aanval. Het is aan te raden om dan de schildklierfunctie te laten onderzoeken. Vermoeidheid is voor een dokter altijd heel moeilijk te onderbouwen, vermoeidheid is nergens te meten. Nieuwe TTP aanval? TTP komt in 40-50% van de patiënten terug Meestal binnen een jaar Sommige patiënten hebben 2-3 keer per jaar een aanval Problemen bij toekomstige zwangerschap Milt verwijdering bij herhaalde aanvallen Mabthera bij herhaalde aanvallen. TTP komt in 40-50% van de gevallen terug, meestal binnen een jaar. Sommige patiënten hebben meerder aanvallen per jaar, er zijn zelfs patiënten die al keer een aanval hebben gehad. Zwangerschap en TTP Schema bloedprikken: Literatuur: Risico voor moeder en kind Bij problemen: eerst aan moeder denken, dan kind Snelle herkenning en behandeling belangrijk Niet zwanger in het eerste jaar na aanval Problemen vruchtdood te vroege bevalling kind te klein Maar zwangerschap kan ook goed gaan!!!!!!!!!!!!! Als men TTP heeft gehad kan een toekomstige zwangerschap problemen op gaan leveren. Men moet weten dat ondanks dat we zoveel weten van de ziekte, en een goed behandelplan hebben, de risico s heel erg groot kunnen zijn als men toch zwanger wordt na een TTP aanval. Zowel voor de moeder als voor het ongeboren kind. Het moet, ook vooraf, goed besproken worden met de hematoloog en gynaecoloog. Belangrijk als je zwanger bent na een TTP aanval; in het begin van de zwangerschap elke maand bloedprikken, en vanaf halverwege de zwangerschap elke 2 weken bloedprikken. En zelf actie ondernemen zodra er twijfel is! Heeft het kind kans op TTP? Antwoord: Nee, als het kind gewoon gezond geboren is, dan is het geen erfelijke ziekte. Is het zeker dat het niet erfelijk is? Antwoord: de meeste erfelijke ziektes hebben een bepaald patroon, en dat zien we bij TTP eigenlijk niet.

11 In het overzicht staat dat er een hele lage ADAMTS13 activiteit kan zijn zonder dat je TTP krijgt, kan het niet zo zijn dat het bij de ouders ook altijd laag is geweest zonder dat ze TTP hebben gekregen? Er is natuurlijk nooit naar gekeken of de ouders ook antistoffen hadden, omdat ze nooit een aanval hebben gehad. Antwoord: We weten dat auto-immuun ziekten over het algemeen niet erfelijk zijn, dus de antistoffen komen niet door de genen. Kan een bevalling, wat vaak toch ook stressvol is, een nieuwe aanval uitlokken? Antwoord: Ja, dat kan. En daarom is het zo belangrijk om tot aan aantal weken na de bevalling het bloed te laten controleren. Dit staat ook in het landelijk behandelprotocol, en daarom is het ook zo belangrijk om steeds goed in overleg te blijven met de gynaecoloog en hematoloog. ADAMTS13 activity in TTP patients in remission ADAMTS13 activity (%) Relapse 25%? Patient 25% ADAMTS13 activity 60% of patients > 25% ADAMTS13 activity 40% of patients Resultaten bloedonderzoek, bloed afgenomen tijdens de patiëntendag in De rode horizontale streep laat de normaalwaarde zien van het ADAMTS13 eiwit. De normaal waarde ligt op 30% of hoger. Bij ongeveer de helft van de mensen waarbij in 2005 bloed is afgenomen zien we dat ADAMTS13 een normale waarde heeft, de andere helft heeft een lage tot hele lage ADAMTS13 activiteit, terwijl er op dat moment geen TTP aanval is. Er wordt veel onderzoek gedaan naar hoe het kan dat mensen die zo n lage ADAMTS13 activiteit hebben toch een normaal leven kunnen leiden. Mensen die doorgaans een lage ADAMTS13 activiteit hebben, zijn een groot risico voor een nieuwe TTP aanval. Maar we weten ook dat mensen die boven de rode lijn zitten een nieuwe aanval kunnen krijgen. Hoe groot is de kans dat de TTP terugkomt als de ADAMTS13 activiteit laag is? Antwoord: We denken ongeveer 60 70%. We hebben echter wel de indruk dat als het jaren goed is gegaan de kans op een terugaanval ook kleiner wordt. Een vraag die de doktoren en onderzoekers steeds bezig houdt is: hoe kan het dat men zo n lage ADAMTS13 activiteit heeft, en geen nieuwe aanval krijgt?

12 Onderzoek 2011 ADAMTS-13 in malaria A ADAMTS13 activity (%) P. falciparum ** ns P. vivax ** Sumba controls ns Dutch controls TTP ** ** B ns 1250 * ns ** ADAMTS13 antigen (ng/ml) P. falciparum P. vivax Sumba controls Dutch controls TTP 1000 bloed samples op Sumba, Indonesie Op het laboratorium doen we een hele hoop onderzoek naar eiwitten en bloedstolling. De kennis die we door het onderzoek naar TTP krijgen, gebruiken we ook voor andere ziektes. Een van die ziektes is Malaria. En malaria lijkt heel erg op TTP. Symptomen van malaria zijn o.a. ook lage bloedplaatjes, en afgebroken rode bloedcellen. We weten van malaria niet goed hoe het kan dat de bloedplaatjes zo laag zijn. We hebben onderzoek naar malaria gedaan met bloed dat we hebben verkregen van patiënten met malaria van het Indonesische eiland Sumba. Bij TTP is de ADAMTS13 activiteit laag of nihil, maar bij malaria is de activiteit ADAMTS13 niet zo laag als bij een TTP aanval, maar het is wel lager dan normaal. We proberen met onderzoek malaria beter in beeld te brengen met bloed van patiënten met andere ziektebeelden zoals TTP. We doen dus wetenschappelijk onderzoek met het bloed om ook met andere ziektes verder te komen. Plannen 2011 Landelijke registratie Onderwijs/ protocollen TTP behandeling ADAMTS13 ook in het weekend Uitzoeken waarom antistoffen Kennis van TTP naar andere ziektes: bv malaria. De plannen voor 2011: - We zijn al heel lang bezig om een landelijke registratie op te zetten voor de ziekte TTP, We willen een systeem opzetten waar we landelijk melding kunnen maken van TTP patiënten. Dit zal uiteraard altijd anoniem gebeuren, en daarom is het nog lastig om dit volledig gebruiksklaar te krijgen. - We blijven scholing geven over TTP. - We zijn bezig met citobepaling voor ADAMTS13, zodat de bepaling ook s nachts en in het weekend kan gebeuren. - we doen onderzoek naar de antistoffen bij TTP - En met de kennis die we nu hebben van TTP doen we onderzoek voor andere ziektes, o.a. malaria.

13 LeidenUniversitairMedischCentrum(Prof.A.Brand, Dr JJ Zwaginga) AcademischMedisch Centrum Amsterdam(Dr H.Koene) MaaslandZiekenhuis Sittard(Dr GH Verseput) FranciscusZiekenhuisRotterdam(Dr Y.C. Schrama) AntoniusZiekenhuis Nieuwegein(Drs O.de Weerd, Dr.G. de Vegt) EemlandZiekenhuisAmersfoort(Dr. M.H.H. Kramer, Drs.S.Wittebol) Jeroen Bosch ZiekenhuisDen Bosch(Dr H.Pruit en Dr H.Sinnige) DiaconessenhuisMeppel(Dr.L. Laterveer) IsalaKliniekenZwolle(Dr.M.vanMarwijk Kooy) AcademischZiekenhuisvan de Vrije UniversiteitAmsterdam(Dr.A.R.Zwegman) UniversiteitMedischCentrum Nijmegen(Dr.S.Croockewit) AcademischZiekenhuis Maastricht(Dr.Lvan Pampus) OnzeLieve Vrouwen GasthuisAmsterdam(Dr.B.deValk) MaximaMedisch Centrum Eindhoven/Veldhoven(Dr.W.Derksen, Dr. P.H.M. Kuijper) AcademischZiekenhuisGroningen (Dr. J.T.M. de Wolf) UniversitairMedischCentrum Utrecht (Dr.R.Hene, Dr. R. Schutgens) Twenteborg ZiekenhuisAlmelo(Dr.J.Verheijen) Deventer Ziekenhuis(Dr H.J.M.Salden) MedischCentrum Rijnmond-Zuid(Dr. P.van de Ven) AcademischZiekenhuisRotterdam(Dr.M.Kappers-Klunne) MedischCentrum Twente(Dr.M.R. Schaafsma, Dr. M. de Groot) LeijenburgZiekenhuisDen Haag(Dr.P.Wijermans, Dr Ypma) GelderseVallei(Dr.G. Velders) Het gaat met deze dokters steeds beter Klopt het dat in plaats van Prednison tegenwoordig ook wel eens een ander medicijn gegeven wordt? Antwoord: Nee, bij een TTP aanval wordt nog steeds Prednison gegeven. Uit het schema blijkt dat mensen die een laag ADAMTS13 hebben, geen TTP hoeven te krijgen maar wel symptomen hebben gehad die bij TTP horen. Kan het zijn dat je dan toch TTP hebt, maar dat het niet heeft doorgezet? Antwoord: Ja, dat kan. We hebben wel vaker gezien dat bloedplaatsjes even laag kunnen zijn, maar dat ze zichzelf weer herstellen. We zien dit soms na een bevalling. Kan het dan zijn dat TTP steeds sluimerend aanwezig is? En dat het pas duidelijk wordt tijdens een aanval? Antwoord: Dat is moeilijk te zeggen, het kan inderdaad zo zijn dat wanneer er een trigger ( griep of zwangerschap) bijkomt en dat er dan een nieuwe aanval komt. 25 jaar geleden ben ik ziek geweest, maar men kon niets vinden, vorig jaar heb ik dan toch TTP gekregen, we hebben toen ook de heftige ziekteperiode van 25 jaar geleden genoemd. Zou het kunnen zijn dat de TTP toen al sluimerend aanwezig was? Antwoord: We kennen meer van dit soort gevallen waar tijden voor de daadwerkelijke TTP aanval al een ziektebeeld werd waargenomen waar geen juiste diagnose aan kon worden gegeven. Dus het zou heel goed kunnen dat er toen al iets aan de hand is geweest, en dat er tijdens de aanval die een jaar geleden is uitgebroken een trigger is geweest waardoor je TTP hebt gekregen.

14

Verslag TTP Bijeenkomst Van 20 november 2004 te Utrecht

Verslag TTP Bijeenkomst Van 20 november 2004 te Utrecht Verslag TTP Bijeenkomst Van 20 november 2004 te Utrecht De bijeenkomst wordt geleid door dr. Rob Fijnheer, werkzaam in het Jeroen Bosch ziekenhuis in DenBosch, en werkzaam in het UMC te Utrecht, en hier

Nadere informatie

Verslag TTP bijeenkomst 12 november 2005. Aanwezig: TTP patiënten, familie en/of vrienden Artsen, Specialisten, Onderzoekers

Verslag TTP bijeenkomst 12 november 2005. Aanwezig: TTP patiënten, familie en/of vrienden Artsen, Specialisten, Onderzoekers Verslag TTP bijeenkomst 12 november 2005 Aanwezig: TTP patiënten, familie en/of vrienden Artsen, Specialisten, Onderzoekers Rob opent de bijeenkomst. Rob verteld dat ten opzichte van de bijeenkomst vorig

Nadere informatie

hematoloog dr. Uw specialist is op werkdagen tussen uur bereikbaar via de polikliniek Interne geneeskunde, tel. (078)

hematoloog dr. Uw specialist is op werkdagen tussen uur bereikbaar via de polikliniek Interne geneeskunde, tel. (078) ITP Uw hoofdbehandelaar is: hematoloog dr. Uw specialist is op werkdagen tussen 08.30 17.00 uur bereikbaar via de polikliniek Interne geneeskunde, tel. (078) 654 64 64. 1 Inleiding U heeft van de specialist

Nadere informatie

Rhesusbloedgroep. tijdens de zwangerschap. Wat moet u weten?

Rhesusbloedgroep. tijdens de zwangerschap. Wat moet u weten? Rhesusbloedgroep tijdens de zwangerschap Wat moet u weten? U bent zwanger en kortgeleden is uw bloed onderzocht. Het laboratorium heeft gevonden dat u bloedgroep Rhesus D-negatief of Rhesus c-negatief

Nadere informatie

Rhesus-bloedgroep tijdens de zwangerschap Wat moet u weten?

Rhesus-bloedgroep tijdens de zwangerschap Wat moet u weten? Rhesus-bloedgroep tijdens de zwangerschap Wat moet u weten? Dit is een uitgave van: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu Postbus 1 3720 BA Bilthoven www.rivm.nl U herkent de bevolkingsonderzoeken

Nadere informatie

bloedtransfusie bij kinderen

bloedtransfusie bij kinderen bloedtransfusie bij kinderen Binnenkort krijg je een bloedtransfusie, in deze folder leggen we jou alvast uit wat dat is. Wat is een bloedtransfusie? Bij een bloedtransfusie krijg je extra bloed uit een

Nadere informatie

Algemeen Bloedtransfusie voor kinderen

Algemeen Bloedtransfusie voor kinderen Algemeen Bloedtransfusie voor kinderen In deze folder vertellen we je wat een bloedtransfusie is en waarom het gegeven wordt. Wat is bloedtransfusie? Bloedtransfusie betekent dat je bloed krijgt toegediend.

Nadere informatie

Wat is een sinustrombose? Een sinustrombose is een verstopping van een grote ader in de hersenen.

Wat is een sinustrombose? Een sinustrombose is een verstopping van een grote ader in de hersenen. Sinustrombose Wat is een sinustrombose? Een sinustrombose is een verstopping van een grote ader in de hersenen. Hoe vaak komt een sinustrombose voor bij kinderen? Een sinustrombose komt bij een op 200.000-300.000

Nadere informatie

Alles over de bloedziekten PNH & AA. Wat is bloed?

Alles over de bloedziekten PNH & AA. Wat is bloed? Alles over de bloedziekten PNH & AA Wat is bloed? Binnenin je lichaam zit een rode vloeistof. Dat is je bloed. Bloed is erg belangrijk voor je lichaam, het zorgt voor vervoer van stoffen, voor de warmte

Nadere informatie

Zwanger? Luister naar het goede nieuws! Informatie over rhesusziekte en de rhesusprik. Bloed is leven

Zwanger? Luister naar het goede nieuws! Informatie over rhesusziekte en de rhesusprik. Bloed is leven Zwanger? Luister naar het goede nieuws! Informatie over rhesusziekte en de rhesusprik Bloed is leven Zwanger? Luister naar het goede nieuws! Rhesus D 3 De rhesus D-factor en zwangerschap 4 Mogelijke gevolgen

Nadere informatie

Bloedvergiftiging (sepsis)

Bloedvergiftiging (sepsis) Bloedvergiftiging (sepsis) Albert Schweitzer ziekenhuis december 2014 pavo 0661 Inleiding De arts heeft u verteld dat u of uw familielid een bloedvergiftiging heeft. Een bloedvergiftiging wordt meestal

Nadere informatie

Bloedtransfusie. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl

Bloedtransfusie. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl Bloedtransfusie Informatie voor patiënten F0892-2130 september 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070 357

Nadere informatie

Interne Geneeskunde Nefrologie. Informatie over afstoting na niertransplantatie

Interne Geneeskunde Nefrologie. Informatie over afstoting na niertransplantatie Interne Geneeskunde Nefrologie Informatie over afstoting na niertransplantatie Interne Geneeskunde Nefrologie Wat is afstoting na niertransplantatie? U krijgt medicijnen om afstoting van uw transplantatienier

Nadere informatie

Bloedtransfusie. informatie voor kinderen

Bloedtransfusie. informatie voor kinderen Bloedtransfusie informatie voor kinderen Wat is een bloedtransfusie? Bloedtransfusie betekent dat je bloed krijgt toegediend. Dit gaat via een slangetje in een bloedvat, meestal in je arm. Net zoals bij

Nadere informatie

Soms is het nodig om bij een bloedtransfusie rode bloedcellen, plasma én bloedplaatjes te geven.

Soms is het nodig om bij een bloedtransfusie rode bloedcellen, plasma én bloedplaatjes te geven. Bloedtransfusie Binnenkort zult u een behandeling of ingreep ondergaan, waarbij er een kans bestaat dat u bloed toegediend moet krijgen (een bloedtransfusie). In deze folder vindt u informatie over een

Nadere informatie

Bloedtransfusie patiënten van 8-12 jaar

Bloedtransfusie patiënten van 8-12 jaar Bloedtransfusie patiënten van 8-12 jaar BLOEDTRANSFUSIE PATIENTEN 8-12 JAAR Jij krijgt een bloedtransfusie. In deze folder leggen we uit wat een bloedtransfusie is en waarom je de transfusie krijgt. Wat

Nadere informatie

Bloed Geven en Krijgen vmbo-kgt okt 2013

Bloed Geven en Krijgen vmbo-kgt okt 2013 Bloed Geven en Krijgen vmbo-kgt okt 2013 Ieder jaar geven zo n 400.000 Nederlanders bloed; zij zijn bloeddonor. Samen geven zij ongeveer 900.000 liter bloed per jaar. Dat is belangrijk, want dagelijks

Nadere informatie

Bloedtransfusie Informatie voor patiënten

Bloedtransfusie Informatie voor patiënten Bloedtransfusie Informatie voor patiënten Klinisch laboratorium Een bloedtransfusie wordt door uw arts voorgeschreven. Dit gebeurt met uw toestemming, tenzij er sprake is van een acute levensbedreigende

Nadere informatie

Inleiding Wat is plasmafiltratie?

Inleiding Wat is plasmafiltratie? PLASMAFILTRATIE 610 Inleiding Uw arts heeft met u besproken dat u in aanmerking komt voor plasmafiltratie. Het starten van een behandeling met plasmafiltratie brengt veel vragen met zich mee. In deze folder

Nadere informatie

hematoloog dr. Uw specialist is op werkdagen tussen 08.30 17.00 uur bereikbaar via de polikliniek Interne geneeskunde, tel. (078) 654 64 64.

hematoloog dr. Uw specialist is op werkdagen tussen 08.30 17.00 uur bereikbaar via de polikliniek Interne geneeskunde, tel. (078) 654 64 64. Polycythemia Vera Uw hoofdbehandelaar is: hematoloog dr. Uw specialist is op werkdagen tussen 08.30 17.00 uur bereikbaar via de polikliniek Interne geneeskunde, tel. (078) 654 64 64. Inleiding U heeft

Nadere informatie

Hairy cell leukemie. Mariëlle Wondergem hematoloog VUmc

Hairy cell leukemie. Mariëlle Wondergem hematoloog VUmc Hairy cell leukemie Mariëlle Wondergem hematoloog VUmc Wie krijgen leukemie? Elk jaar krijgen in Nederland rond de 1500 mensen leukemie Ongeveer 750 acute leukemie Bij de anderen gaat het om chronische

Nadere informatie

TTP. Anke te Stroet Hemovigilantiemedewerker

TTP. Anke te Stroet Hemovigilantiemedewerker TTP Anke te Stroet Hemovigilantiemedewerker Disclosure belangen spreker bijeenkomst Onderwijsbijeenkomst Kennisplatform Transfusiegeneeskunde ZO Geen (potentiële) belangenverstrengeling Naam: Anke te Stroet

Nadere informatie

DRBR0699. Bloedtransfusie

DRBR0699. Bloedtransfusie DRBR0699 Bloedtransfusie Inhoudsverantwoordelijke: H. Stremersch Publicatiedatum: januari 2014 Inhoud Inleiding... 4 1. Waarom een bloedtransfusie?... 5 2. Hoe veilig is een bloedtransfusie?... 6 3. Waarom

Nadere informatie

Bloedgroepantistoffen

Bloedgroepantistoffen Bloedgroepantistoffen en Als nader onderzoek nodig is zwangerschap Onderzoek naar bloedgroepantistoffen In deze folder geven wij u informatie over bloedgroepantistoffen en wat zij betekenen als u zwanger

Nadere informatie

natalizumab (tysabri)

natalizumab (tysabri) patiënteninformatie natalizumab (tysabri) behandeling en werking medicijn Uw neuroloog heeft u het medicijn natalizumab (Tysabri) geadviseerd. Hoe werkt dit medicijn? Hoe wordt natalizumab toegediend?

Nadere informatie

Longembolie Onderzoek en behandeling. www.nwz.nl

Longembolie Onderzoek en behandeling. www.nwz.nl Longembolie Onderzoek en behandeling www.nwz.nl Inhoud Wat is een longembolie? 3 Welke onderzoeken krijgt u? 4 Behandeling van een longembolie 5 Behandeling met bloedverdunnende medicijnen 7 Naar huis

Nadere informatie

Systemische Lupus Erythematodes (SLE)

Systemische Lupus Erythematodes (SLE) Systemische Lupus Erythematodes (SLE) Systemische lupus erythematodes (SLE) is een ontstekingsziekte. Deze ontstekingen kunnen in het gehele lichaam (systemisch) voorkomen. SLE is een auto-immuunziekte.

Nadere informatie

Handleiding voor patiënten. Belangrijke informatie voor patiënten die beginnen aan een behandeling met LEMTRADA

Handleiding voor patiënten. Belangrijke informatie voor patiënten die beginnen aan een behandeling met LEMTRADA Handleiding voor patiënten Belangrijke informatie voor patiënten die beginnen aan een behandeling met LEMTRADA Inhoudsopgave 1> Wat is LEMTRADA en hoe werkt het? 03 2> Bijwerkingen 04 3> Planning van uw

Nadere informatie

Trombolyse. Acute behandeling van een herseninfarct

Trombolyse. Acute behandeling van een herseninfarct Trombolyse Acute behandeling van een herseninfarct In deze folder vindt u informatie over de behandeling van een herseninfarct met een stolseloplossend medicijn (Alteplase). Deze behandeling wordt trombolyse

Nadere informatie

Infobrochure. Bloedtransfusie

Infobrochure. Bloedtransfusie Infobrochure Bloedtransfusie Geachte heer/mevrouw, Tijdens uw opname in het ziekenhuis kan uw arts het noodzakelijk vinden dat u een bloedtransfusie ondergaat. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een

Nadere informatie

Jehovah s getuigen en bloed

Jehovah s getuigen en bloed Jehovah s getuigen en bloed Als u als Jehova s Getuige geen bloed, bloedproducten en dergelijke wilt krijgen, moet u vóór de operatie bepaalde beslissingen nemen. Deze folder is bedoeld om u te informeren

Nadere informatie

H.40009.1115. Bloedvergiftiging (Sepsis)

H.40009.1115. Bloedvergiftiging (Sepsis) H.40009.1115 Bloedvergiftiging (Sepsis) Inleiding De arts heeft u verteld dat u of uw familielid een bloedvergiftiging heeft. Een bloedvergiftiging wordt ook wel sepsis genoemd. Een sepsis is een complexe

Nadere informatie

Essentiële Trombocytose

Essentiële Trombocytose Essentiële Trombocytose Uw hoofdbehandelaar is: hematoloog dr. Uw specialist is op werkdagen tussen 08.30 17.00 uur bereikbaar via de polikliniek Interne geneeskunde, tel. (078) 654 64 64. Inleiding U

Nadere informatie

Bloedtransfusie patiënten van 12-16 jaar

Bloedtransfusie patiënten van 12-16 jaar Bloedtransfusie patiënten van 12-16 jaar Bloedtransfusie patiënten 12-16 jaar Jij krijgt een bloedtransfusie. In deze folder leggen we uit wat een bloedtranfusie is en waarom je de transfusie krijgt.

Nadere informatie

Zwanger en resus-d-negatief Wat betekent dit voor u en uw baby?

Zwanger en resus-d-negatief Wat betekent dit voor u en uw baby? Zwanger en resus-d-negatief Wat betekent dit voor u en uw baby? www.nwz.nl Inhoud Wat is bloedgroep resus-d-negatief? 3 Wat is resusziekte? 4 Extra onderzoek: wat kunt u verwachten? 4 Ben je resus-c-negatief?

Nadere informatie

bloed, ademhaling & spijsvertering info voor patiënten Bloedtransfusies

bloed, ademhaling & spijsvertering info voor patiënten Bloedtransfusies bloed, ademhaling & spijsvertering info voor patiënten Bloedtransfusies 01. Inleiding U (of uw kind) krijgt binnenkort een behandeling of een ingreep. De kans bestaat dat u (of uw kind) daarbij bloed toegediend

Nadere informatie

Werkstuk ANW Leukemie

Werkstuk ANW Leukemie Werkstuk ANW Leukemie Werkstuk door een scholier 1992 woorden 25 september 2003 5,8 53 keer beoordeeld Vak ANW Inleiding: Ik heb van Mnr. Veenema de opdracht gekregen een verslag te maken over een bepaalde

Nadere informatie

Groep-B-streptokokken (GBS) en zwangerschap

Groep-B-streptokokken (GBS) en zwangerschap Groep-B-streptokokken (GBS) en zwangerschap 1 Groep-B-streptokokken (GBS) en zwangerschap De groep B streptokok is een bacterie die bij veel zwangere vrouwen in de vagina aanwezig is. Dat kan meestal geen

Nadere informatie

Bloedtransfusie Informatie voor patiënten

Bloedtransfusie Informatie voor patiënten Bloedtransfusie Informatie voor patiënten Klinisch laboratorium In deze folder vindt u informatie over een bloedtransfusie. Een bloedtransfusie schrijft uw arts voor als dat voor de behandeling noodzakelijk

Nadere informatie

Zwangerschap en rhesusfactoren. Informatie over bloedgroepen en antistoffen

Zwangerschap en rhesusfactoren. Informatie over bloedgroepen en antistoffen Zwangerschap en rhesusfactoren Informatie over bloedgroepen en antistoffen 1 Inleiding Uit bloedonderzoek is gebleken dat u bloedgroep rhesus D-negatief of rhesus c-negatief heeft. Uw verloskundig zorgverlener

Nadere informatie

Informatie over onderhoudsmedicatie voor (zeer) actieve Multiple Sclerose

Informatie over onderhoudsmedicatie voor (zeer) actieve Multiple Sclerose Multiple Sclerose Centrum Noord Nederland Informatie over onderhoudsmedicatie voor (zeer) actieve Multiple Sclerose Patiënteninformatie 1905 Informatie over onderhoudsmedicatie voor (zeer) actieve Multiple

Nadere informatie

Deze informatiefolder geeft u meer informatie over bloedtransfusies en probeert op een aantal veel gestelde vragen antwoorden te geven.

Deze informatiefolder geeft u meer informatie over bloedtransfusies en probeert op een aantal veel gestelde vragen antwoorden te geven. BLOEDTRANSFUSIE Bloedtransfusie Binnenkort ondergaat u (of uw kind) een behandeling of ingreep, waarbij de kans bestaat dat u bloedproducten toegediend moet krijgen, een zogenaamde bloedtransfusie. Deze

Nadere informatie

Pre-eclampsie en HELLP syndroom (zwangerschapsvergiftiging)

Pre-eclampsie en HELLP syndroom (zwangerschapsvergiftiging) Pre-eclampsie en HELLP syndroom (zwangerschapsvergiftiging) Zwangerschapsvergiftiging een serieuze zaak Pre-eclampsie en HELLP syndroom Inleiding 3 Ernstige vormen van zwangerschaps hoge bloeddruk; complicaties

Nadere informatie

Eindexamen biologie vmbo gl/tl 2003 - I

Eindexamen biologie vmbo gl/tl 2003 - I BLOED GEVEN INFORMATIE 1 BLOEDDONOR WORDEN Barry is 25 jaar. Hij heeft zich opgegeven om bloed af te staan als bloeddonor. Hij is tot deze beslissing gekomen, omdat zijn vriend Kees hemofilie heeft, een

Nadere informatie

Kinderziekten en de risico s in de zwangerschap. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Kinderziekten en de risico s in de zwangerschap. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Kinderziekten en de risico s in de zwangerschap Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Waterpokken Na een besmetting duurt het 2 tot 3 weken tot de eerste ziekteverschijnselen zich aandienen. Waterpokken zijn

Nadere informatie

Uw kind is drager van sikkelcel Wat moet u weten?

Uw kind is drager van sikkelcel Wat moet u weten? Uw kind is van sikkelcel Wat moet u weten? Uw kind is van sikkelcel. Wat moet u hierover weten? Dat leest u in deze folder. Heeft u daarna nog vragen? Ga dan naar uw huisarts. Uw kind is van sikkelcel.

Nadere informatie

U bent opgenomen in het ziekenhuis met een longembolie. In deze folder krijgt u meer informatie over een longembolie.

U bent opgenomen in het ziekenhuis met een longembolie. In deze folder krijgt u meer informatie over een longembolie. Longembolie U bent opgenomen in het ziekenhuis met een longembolie. In deze folder krijgt u meer informatie over een longembolie. Wat is een longembolie? Een longembolie is een afsluiting van een longslagader.

Nadere informatie

Informatie over een bloedtransfusie

Informatie over een bloedtransfusie Informatie over een bloedtransfusie Bij het tot stand komen van deze folder is gebruik gemaakt van de volgende folders: Bloedtransfusie voor patiënten - Stichting Sanquin Bloedvoorziening. Bloedtransfusie

Nadere informatie

Hoge bloeddruk en zwangerschap

Hoge bloeddruk en zwangerschap Hoge bloeddruk en zwangerschap Informatie voor patiënten F0175-3415 oktober 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

35 Bloedarmoede. Drs. P.F. Ypma

35 Bloedarmoede. Drs. P.F. Ypma Drs. P.F. Ypma Inleiding Bloedarmoede (anemie) is een veelvoorkomend verschijnsel bij multipel myeloom en de ziekte van Waldenström, zowel bij het begin van de ziekte als in het beloop ervan. Dit kan (ten

Nadere informatie

U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per

U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per Bloedtransfusie Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per e-mail: patienteninformatiewkz@umcutrecht.nl Wat

Nadere informatie

6,5 ER ZIJN DRIE SOORTEN BLOEDCELLEN: WAT ZIJN NU DE TAKEN VAN DE DIVERSE BLOEDCELLEN? Spreekbeurt door een scholier 1815 woorden 11 maart 2005

6,5 ER ZIJN DRIE SOORTEN BLOEDCELLEN: WAT ZIJN NU DE TAKEN VAN DE DIVERSE BLOEDCELLEN? Spreekbeurt door een scholier 1815 woorden 11 maart 2005 Spreekbeurt door een scholier 1815 woorden 11 maart 2005 6,5 240 keer beoordeeld Vak Nederlands Kanker Om te begrijpen hoe leukemie iemand ziek maakt, moet je eerst iets over je eigen lichaam weten; hoe

Nadere informatie

Bloedgroepantistoffen tijdens. Informatie voor verloskundig hulpverleners de zwangerschap

Bloedgroepantistoffen tijdens. Informatie voor verloskundig hulpverleners de zwangerschap Bloedgroepantistoffen tijdens Informatie voor verloskundig hulpverleners de zwangerschap In deze folder geven wij u informatie over bloedgroepantistoffen, ook wel irregulaire erytrocytenantistoffen (IEA)

Nadere informatie

Kanker. Inhoud. Inleiding. Wat is kanker? Inleiding

Kanker. Inhoud. Inleiding. Wat is kanker? Inleiding Kanker Inhoud Inleiding Inleiding Wat is kanker? Soorten kanker In het kinderziekenhuis Wat kan je doen tegen kanker? Afsluiting Bronvermelding Ik houd mijn werkstuk over kanker, omdat het mij een moeilijk

Nadere informatie

Inhoud Wat is een bloedtransfusie

Inhoud Wat is een bloedtransfusie Bloedtransfusie Binnenkort zult u een behandeling of ingreep ondergaan, waarbij er een kans is dat u bloed toegediend moet krijgen: bloedtransfusie. Of u krijgt binnenkort een bloedtransfusie vanwege bloedarmoede.

Nadere informatie

NIERTRANSPLANTATIE Patrick Boon Groep 6 13 mei 2009

NIERTRANSPLANTATIE Patrick Boon Groep 6 13 mei 2009 NIERTRANSPLANTATIE Patrick Boon Groep 6 13 mei 2009 1 Voorwoord Ik heb het onderwerp niertransplantatie gekozen omdat me opa een transplantatie krijgt. Mijn opa is al heel lang ziek en doet nu buikdialyse.

Nadere informatie

Opsporen van chronische Q-koorts. Informatie voor deelnemers

Opsporen van chronische Q-koorts. Informatie voor deelnemers Opsporen van chronische Q-koorts Informatie voor deelnemers Opsporen van chronische Q-koorts Chronische Q-koorts is een ziekte waarbij mensen ernstige klachten kunnen krijgen en zelfs kunnen overlijden.

Nadere informatie

Koortsstuipen bij kinderen

Koortsstuipen bij kinderen Koortsstuipen bij kinderen Jonge kinderen krijgen bij koorts gemakkelijker een stuip dan volwassenen. Twee tot vijf op de honderd kinderen heeft wel eens een koortsstuip. Meestal is een koortsstuip onschuldig.

Nadere informatie

Kinderneurologie.eu. Hashimoto encefalopathie

Kinderneurologie.eu.  Hashimoto encefalopathie Hashimoto encefalopathie Wat is een Hashimoto encefalopathie? Een Hashimoto encefalopathie is een aandoening waarbij de hersenen niet goed functioneren als gevolg van afweerstoffen die gericht zijn tegen

Nadere informatie

Wat je moet weten. over een bloedtransfusie

Wat je moet weten. over een bloedtransfusie Wat je moet weten over een bloedtransfusie Hallo! Wij zijn Vincent en Augustientje en wij wonen in het ziekenhuis! Binnenkort krijg je een bloedtransfusie, dus je vraagt je waarschijnlijk af wat er gaat

Nadere informatie

Bloedtransfusie Informatie voor patiënten

Bloedtransfusie Informatie voor patiënten Bloedtransfusie Informatie voor patiënten 12-16 jaar Binnenkort krijg je een behandeling of operatie, waarbij een bloedtransfusie nodig kan zijn. In deze folder leggen we uit wat dat inhoudt. Wat is een

Nadere informatie

Bloedtransfusie ALGEMEEN. Toedienen van bloedproducten

Bloedtransfusie ALGEMEEN. Toedienen van bloedproducten ALGEMEEN Bloedtransfusie Toedienen van bloedproducten Bij een bloedtransfusie worden bloed of bloedproducten via een infuus toegediend. Indien het voor uw behandeling noodzakelijk is, schrijft uw behandelend

Nadere informatie

BLOED GEVEN EN KRIJGEN

BLOED GEVEN EN KRIJGEN BLOED GEVEN EN KRIJGEN Ieder jaar geven zo n 400.000 Nederlanders bloed; zij zijn bloeddonor. Samen geven zij ongeveer 900.000 liter bloed per jaar. Dat is belangrijk, want dagelijks hebben honderden mensen

Nadere informatie

Bloedtransfusie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Bloedtransfusie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Bloedtransfusie U heeft met uw arts afgesproken dat u een bloedtransfusie krijgt. Of u ondergaat binnenkort een behandeling of ingreep waarbij u misschien extra bloed toegediend moet krijgen. In deze folder

Nadere informatie

Schildklier en zwangerschap

Schildklier en zwangerschap Schildklier en zwangerschap SCHILDKLIER EN ZWANGERSCHAP Waarvoor dient de schildklier? De schildklier produceert schildklierhormoon, een hormoon dat verantwoordelijk is voor de snelheid van de stofwisseling.

Nadere informatie

Bloedtransfusie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk

Bloedtransfusie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk Bloedtransfusie T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont Stalenstraat

Nadere informatie

De tekst van deze folder is tot stand gekomen in samenwerking met: Stichting Europdonor in Leiden en Stichting Beenmergdonorbank Europdonor Nijmegen.

De tekst van deze folder is tot stand gekomen in samenwerking met: Stichting Europdonor in Leiden en Stichting Beenmergdonorbank Europdonor Nijmegen. De tekst van deze folder is tot stand gekomen in samenwerking met: Stichting Europdonor in Leiden en Stichting Beenmergdonorbank Europdonor Nijmegen. Stichting Sanquin Bloedvoorziening hanteert de grondbeginselen

Nadere informatie

www.hellp.nl info@hellp.nl V Voor diegenen die meer willen weten over (pre-)eclampsie en het HELLP-syndroom

www.hellp.nl info@hellp.nl V Voor diegenen die meer willen weten over (pre-)eclampsie en het HELLP-syndroom www.hellp.nl info@hellp.nl V Voor diegenen die meer willen weten over (pre-)eclampsie en het HELLP-syndroom - 3 - Wat betekent HELLP? De letters HELLP staan voor: Hemolysis, Elevated Liverenzymes, Low

Nadere informatie

Trombocytenaggregatie onderzoek

Trombocytenaggregatie onderzoek Trombocytenaggregatie onderzoek Een trombocytenaggregatie-onderzoek is een bloedonderzoek naar de werking van trombocyten ofwel bloedplaatjes. Het betreft een specialistisch onderzoek naar de werking van

Nadere informatie

P Doe de risicotest P Laat uw bloedsuikerwaarde meten P Lees wat u zelf kunt doen

P Doe de risicotest P Laat uw bloedsuikerwaarde meten P Lees wat u zelf kunt doen Diabetes en uw apotheek Als bij u diabetes is vastgesteld, dan kunt u natuurlijk terecht bij uw apotheek. Het apotheekteam zorgt ervoor dat u: Op tijd het juiste medicijn krijgt. Medicijnen krijgt die

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Bloedvergiftiging. of sepsis

PATIËNTEN INFORMATIE. Bloedvergiftiging. of sepsis PATIËNTEN INFORMATIE Bloedvergiftiging of sepsis 2 PATIËNTENINFORMATIE Inleiding De arts heeft u verteld dat u of uw naaste een bloedvergiftiging heeft, ook wel sepsis genoemd. Een sepsis is een complexe

Nadere informatie

Wie van deze kinderen heeft ITP?

Wie van deze kinderen heeft ITP? Wie van deze kinderen heeft ITP? Informatiebrochure over Immuun Trombocytopenie bij kinderen VOORWOORD Dit boekje is een informatiebrochure over ITP (Immuun Trombocytopenie) bij kinderen. Het is speciaal

Nadere informatie

longembolie patiënteninformatie

longembolie patiënteninformatie patiënteninformatie longembolie Bij u is het vermoeden van en longembolie, of is de diagnose longembolie gesteld. Wat is een longembolie eigenlijk? Hoe ontstaat een longembolie en hoe kan het worden behandeld?

Nadere informatie

Schildklierproblemen 4-3-2011 T4 80% TSH. De schildklier maakt schildklierhormoon * Een man van een jaar of 60 vertelde dit verhaal

Schildklierproblemen 4-3-2011 T4 80% TSH. De schildklier maakt schildklierhormoon * Een man van een jaar of 60 vertelde dit verhaal Schildklierproblemen Bruce H.R. Wolffenbuttel, internist endocrinoloog Universitair Medisch Centrum Groningen De schildklier maakt schildklierhormoon * Een man van een jaar of 60 vertelde dit verhaal T4

Nadere informatie

Oorzaken van sepsis Klachten bij sepsis Septische shock

Oorzaken van sepsis Klachten bij sepsis Septische shock Sepsis Sepsis Sepsis is een ontstekingsreactie van het lichaam op een infectie. Die verloopt zo ernstig dat weefsels beschadigd raken en orgaanfuncties uitvallen. Sepsis wordt ook wel bloedvergiftiging

Nadere informatie

Kinderen. Bloedtransfusie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk

Kinderen. Bloedtransfusie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk Kinderen Bloedtransfusie T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont

Nadere informatie

Longembolie Onderzoek en behandeling.

Longembolie Onderzoek en behandeling. Longembolie Onderzoek en behandeling www.nwz.nl Inhoud Wat is een longembolie? 3 Welke onderzoeken krijgt u? 4 Behandeling van een longembolie 5 Behandeling met bloedverdunnende medicijnen 7 Naar huis

Nadere informatie

Kinderneurologie.eu. Neuroblastoom. www.kinderneurologie.eu

Kinderneurologie.eu. Neuroblastoom. www.kinderneurologie.eu Neuroblastoom Wat is een neuroblastoom? Een neuroblastoom is een kwaadaardig kankergezwel (tumor) wat ontstaan is uit een bepaald type zenuwweefsel. Dit zenuwweefsel wordt het sympathische zenuwstelsel

Nadere informatie

Bloedtransfusie... 1. Waarom een bloedtransfusie... 1. Hoe veilig is een bloedtransfusie... 2. Bijwerkingen van de bloedtransfusie...

Bloedtransfusie... 1. Waarom een bloedtransfusie... 1. Hoe veilig is een bloedtransfusie... 2. Bijwerkingen van de bloedtransfusie... Bloedtransfusie Inhoudsopgave Bloedtransfusie... 1 Waarom een bloedtransfusie... 1 Hoe veilig is een bloedtransfusie... 2 Bijwerkingen van de bloedtransfusie... 3 Registratie van gegevens... 4 Kan ik een

Nadere informatie

Jodiumhoudende contrastmiddelen in bloedvat

Jodiumhoudende contrastmiddelen in bloedvat RADIOLOGIE Jodiumhoudende contrastmiddelen in bloedvat U krijgt binnenkort een onderzoek bij de afdeling radiologie waar een jodiumhoudende contrastmiddel wordt gebruikt. Dit contrastmiddel wordt in een

Nadere informatie

Wat is een longontsteking?

Wat is een longontsteking? Longontsteking Wat is een longontsteking? Een longontsteking is een infectie van de longblaasjes en het omliggende weefsel. De infectie kan veroorzaakt worden door een bacterie of een virus, die u via

Nadere informatie

Werkstuk Biologie Bloed

Werkstuk Biologie Bloed Werkstuk Biologie Bloed Werkstuk door een scholier 1195 woorden 14 juni 2004 6,2 321 keer beoordeeld Vak Biologie De inleiding Waarom doen wij ons werkstuk over bloed? Wij doen ons werkstuk over bloed,

Nadere informatie

Naam: BLOEDSOMLOOP. Vraag 1. Waaruit bestaat bloed?

Naam: BLOEDSOMLOOP. Vraag 1. Waaruit bestaat bloed? Naam: BLOEDSOMLOOP Bloed Een volwassen persoon heeft 5 á 6 liter bloed. Dat bloed bestaat uit bloedplasma, bloedcellen (rode en witte) en bloedplaatjes. Als bloed een paar dagen heeft gestaan, zakken de

Nadere informatie

Vera en háár TTP. Aanvallen bleven terugkomen

Vera en háár TTP. Aanvallen bleven terugkomen Vera en háár TTP Aanvallen bleven terugkomen Ik ben Vera een sportieve vrouw van 47 jaar. Ben getrouwd met een lieve man en heb 1 dochter Amber van 18 jaar. Ben op beide erg trots en hou veel van ze. Ik

Nadere informatie

Bloedvergiftiging. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl

Bloedvergiftiging. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl Bloedvergiftiging Informatie voor patiënten F0907-1225 juni 2010 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070 357 44

Nadere informatie

Trastuzumab (Herceptin )

Trastuzumab (Herceptin ) Trastuzumab (Herceptin ) Borstkanker (mammacarcinoom) De diagnose borstkanker is bij u vastgesteld. Dit wordt ook wel een mammacarcinoom genoemd. De behandeling van een mammacarcinoom bestaat uit een operatieve

Nadere informatie

Bloedtransfusie WELKOM BIJ HET H. HARTZIEKENHUIS MOL

Bloedtransfusie WELKOM BIJ HET H. HARTZIEKENHUIS MOL Bloedtransfusie WELKOM BIJ HET H. HARTZIEKENHUIS MOL doet het met zorg, veilig en kwaliteitsvol! Kwaliteitslabel 2017-2022 Het H. Hartziekenhuis Mol is een kwaliteitsvol en veilig georganiseerd ziekenhuis.

Nadere informatie

Bloedtransfusie. Waarom een bloedtransfusie?

Bloedtransfusie. Waarom een bloedtransfusie? Binnenkort ondergaat u een behandeling of ingreep, waarbij er een kans bestaat dat u bloed toegediend moet krijgen (een bloedtransfusie). In deze brochure vindt u informatie over bloedtransfusie. Wanneer

Nadere informatie

Diep veneuze trombose

Diep veneuze trombose Diep veneuze trombose Inhoudsopgave Wat is trombose... 1 Wat is diep veneuze trombose... 1 Oorzaken van diep veneuze trombose... 2 Verschijnselen van diep veneuze trombose... 2 Diagnose stellen bij diep

Nadere informatie

Plenaire opening. Themamiddag Wil ik het weten? En dan? 28 september 2013

Plenaire opening. Themamiddag Wil ik het weten? En dan? 28 september 2013 Plenaire opening Themamiddag Wil ik het weten? En dan? 28 september 2013 Opening door Anke Leibbrandt Iedereen wordt van harte welkom geheten namens de BVN en de programmacommissie erfelijkheid (betrokken

Nadere informatie

Rituximab (MabThera ) Voorgeschreven door de reumatoloog

Rituximab (MabThera ) Voorgeschreven door de reumatoloog Rituximab (MabThera ) Voorgeschreven door de reumatoloog Albert Schweitzer ziekenhuis juli 2013 pavo 0908 Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u rituximab gaat gebruiken. In deze folder leest

Nadere informatie

Informatie voor patiënten die Vidaza gebruiken

Informatie voor patiënten die Vidaza gebruiken Informatie voor patiënten die Vidaza gebruiken Informatie over de behandeling met Vidaza (azacitidine) 1 Deze informatie wordt u aangeboden door Celgene B.V. Persoonlijke gegevens Naam: m/v Adres: Postcode:

Nadere informatie

De ziekte van Graves

De ziekte van Graves De ziekte van Graves ZIEKTE VAN GRAVES Wat is de ziekte van Graves? De ziekte van Graves is een ziekte aan de schildklier, waarbij ons eigen afweersysteem antilichamen maakt, waardoor een te snel werkende

Nadere informatie

Darmkanker. Dit is leukemie

Darmkanker. Dit is leukemie Darmkanker Dit is leukemie Bloed wordt gemaakt in het beenmerg. Beenmerg zit in je botten. In het beenmerg zitten stamcellen. Uit de stamcellen ontstaan bloedcellen. Bloed stroomt door je bloedvaten naar

Nadere informatie

De ziekte van Wilson voor jongeren

De ziekte van Wilson voor jongeren De ziekte van Wilson voor jongeren 1 / 23 Waarom heeft het zo'n rare naam? Omdat de doktor die de ziekte voor het eerst herkende in 1905 Wilson heette. VRAAG : What did these people discover? ANTWOORD

Nadere informatie

Chronische ontsteking in de buik met bindweefselvorming. Retroperitoneale fibrose (RPF)

Chronische ontsteking in de buik met bindweefselvorming. Retroperitoneale fibrose (RPF) Chronische ontsteking in de buik met bindweefselvorming Retroperitoneale fibrose (RPF) Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U heeft deze folder gekregen, omdat u

Nadere informatie

Een hersentumor Symptomen Doel van de operatie

Een hersentumor Symptomen Doel van de operatie Hersenoperatie Uw neuroloog heeft een tumor in uw hersenen geconstateerd. Hiervoor moet u binnenkort een operatie ondergaan (craniotomie genoemd). De ingreep wordt uitgevoerd door de neurochirurg. In deze

Nadere informatie

7 Epilepsie. 1 Inleiding. In dit thema komen aan de orde: 2 Wat is epilepsie? 3 Leven met epilepsie. 4 Epilepsie-aanvallen. SAW DC 7 Epilepsie

7 Epilepsie. 1 Inleiding. In dit thema komen aan de orde: 2 Wat is epilepsie? 3 Leven met epilepsie. 4 Epilepsie-aanvallen. SAW DC 7 Epilepsie DC 7 Epilepsie 1 Inleiding In dit thema komen aan de orde: 2 Wat is epilepsie? 3 Leven met epilepsie 4 Epilepsie-aanvallen 1 1 2 Wat is epilepsie? Een epileptische aanval is een plotselinge kortsluiting

Nadere informatie

Prednison (corticosteroïden)

Prednison (corticosteroïden) Prednison (corticosteroïden) Medicatie bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis www.mdlcentrum.nl Uw MDL-arts (maag-, darm- en leverarts) heeft u Prednison voorgeschreven

Nadere informatie

De onderdelen van het bloed.

De onderdelen van het bloed. Bloedtransfusie Universitair Medisch Centrum Groningen Bij de behandeling die u of uw kind binnenkort ondergaat kan de toediening van bloed nodig zijn. In deze folder wordt uitgelegd welke bloedproducten

Nadere informatie