INFORMATIE- BROCHURE VOOR NIEUWE MEDEWERKERS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "INFORMATIE- BROCHURE VOOR NIEUWE MEDEWERKERS"

Transcriptie

1 INFORMATIE- BROCHURE VOOR NIEUWE MEDEWERKERS WOONZORGCENTRUM MORGENSTER VZW Gentse Steenweg Sijsele-Damme

2 2 Beste medewerker Het feit dat je deze brochure aan het lezen bent, betekent dat wij in jou geloven als persoon en als professionele kracht. WZC Morgenster VZW heeft een duidelijk project, nl. het bieden van kwaliteitsvolle dienstverlening aan ouderen en hun families die tijdelijk of permanent ondersteuning nodig hebben. Deze kwaliteit kunnen wij maar bereiken dankzij jouw inzet en engagement. Wij willen alles ondernemen om het voor jou zo goed mogelijk te maken en je groeikansen te bieden. Hopelijk vind je snel de weg in de wereld van WZC Morgenster VZW en ben je fier om deel uit te maken van onze organisatie. Onze deuren staan letterlijk altijd open, dus loop gerust even langs met een vraag, een idee of zomaar een glimlach. Welkom! Dirk Dhondt Algemeen directeur Trees Verhaeghe Hoofd zorgdepartement

3 3 Inhoud van deze informatiebrochure DEEL I: Algemene informatie 1. Historiek 5 2. Opdrachtverklaring 7 DEEL II: Praktische informatie 1. Veiligheid 10 Brandveiligheid - roken Rughygiëne Orde en netheid Beroepsgeheim Kleedkamers - werkkledij Ongewenst seksueel gedrag en pesten op het werk Handhygiëne 2. Overleg- en informatiekanalen 14 Briefing overdracht - teamvergadering Multidisciplinair overleg (MDO) Bewonersraad Familieraad Werknemersafvaardiging Kwaliteitsbus De Parkwachter Prikborden 3. Dagdagelijkse richtlijnen 17 Afwezigheid Vakantie Eten en drinken Parking Telefoongebruik 4. Gezondheid 19 Ziekteverlet Geneeskundig onderzoek Vaccinatie Zwangerschap Arbeidsongeval Bijlagen: 1. Tips voor trips bij ouderen tips voor een goede rughygiëne Wie is wie? Organogram 26

4 4 DEEL I: ALGEMENE INFORMATIE

5 5 1. Historiek Om de geschiedenis van WZC Morgenster VZW in de juiste context te kunnen plaatsen, kunnen we er niet onderuit om ook een stukje geschiedenis van het AZ Alma campus Sijsele (het vroegere Elisabeth ziekenhuis) mee in ons verhaal op te nemen. In 1929 werd het oorspronkelijke gebouw op de huidige site gebouwd en ingericht als sanatorium. De hele evolutie in detail schetsen tot 1996 zou ons te ver brengen van onze eigen geschiedenis. Toch is het jaar 1988 vermeldenswaardig. Door de reconversie van de ziekenhuisbedden (V-dienst) werden 28 V-dienstbedden RVT-bedden. In 1996 viel de beslissing om de RVT-bedden niet langer in het ziekenhuis zelf te houden, maar wel binnen een bestaand gebouw op het domein van het ziekenhuis. De keuze viel al snel op het kloosterhuis 'huize Morgenster', dat gebouwd was voor zieke en zorgbehoeftige zusters van de zustergemeenschap Zusters Van Liefde J.M. Van september tot december 1996 werden de nodige aanpassingswerken gedaan aan het gebouw om tegemoet te komen aan de normeringen en de wettelijke bepalingen, o.a. een oproepsysteem, branddetectie, schilderwerken,... Op 27 december 1996 gebeurde de verhuis van 20 bewoners uit het ziekenhuis naar het RVT Morgenster. De 12 overige bewoners waren de zorgbehoeftige zusters die reeds woonachtig waren in 'huize Morgenster'.

6 6 Op 1 januari 1997 was de officiële opstart van RVT Morgenster een realiteit. Op 1 april 2004 wordt de directiefunctie van Morgenster niet langer waargenomen door de directie van het ziekenhuis. Er komt een nieuwe directie, maar Morgenster blijft een instelling van de 'Zusters van Liefde' en wordt lid van de Taborgroep. Op 22 december 2008 verandert RVT Morgenster VZW in WZC (woonzorgcentrum) Morgenster VZW, dit door de uitbreiding naar 62 kamers. Op 13 februari 2009 vindt de officiële opening van het nieuwe gedeelte van WZC Morgenster VZW plaats. Er werden 30 nieuwe kamers bijgebouwd en hiervan kunnen 15 bewoners gehuisvest worden binnen een eenheid onder verhoogd toezicht. In het woonzorgcentrum zijn er op vandaag 49 personen werkzaam, wat overeenkomt met 35 FTE (full time equivalenten). Maar hier blijft het niet bij; naast onze vaste personeelsleden kunnen we steeds een beroep doen op vrijwilligers, stagiairs, vakantiewerkers,

7 7 2. Opdrachtverklaring WONEN MET ZORG WZC Morgenster VZW, gesticht door de Congregatie Zusters van Liefde JM, is een kleinschalig woonzorgcentrum en vormt een woon- en leefgemeenschap van mensen die door hun hoge leeftijd of omwille van gezondheidsproblemen op zorg en ondersteuning aangewezen zijn. Wij bieden hen een nieuwe thuis. Onze ligging in een groene parkomgeving creëert rust en neemt de bewoners mee op het ritme van de seizoenen. Wij respecteren de bewoners als mensen met een levensgeschiedenis en als burgers met rechten en plichten. Vriendelijkheid en respect voor privacy kenmerken onze basishouding. De noden en behoeften van de bewoners vormen het vertrekpunt van onze zorg- en dienstverlening. Hierbij beschouwen wij de familie en naasten als partners in de zorg en zoeken wij in dialoog naar een goede afstemming en een aangepaste dienstverlening. De waarden geborgenheid, gastvrijheid en veiligheid zijn belangrijk voor de bewoners. Daarom streven wij dit maximaal na in de inrichting van ons huis, in onze manier van ondersteunen en verzorgen.

8 8 De bewoners worden omringd door gemotiveerde en deskundige medewerkers uit verschillende disciplines, die hen een warm hart toedragen en die kwaliteitsvolle diensten willen verlenen. Hun welzijn, deskundigheid en arbeidsomstandigheden vormen een belangrijk aandachtspunt voor hun verantwoordelijken. De vrijwilligers vormen een belangrijke schakel in het wonen en leven van onze bewoners. Wij waarderen sterk hun engagement en willen hun meerwaarde blijvend koesteren. Een open communicatiecultuur ondersteunt het samenleven en het samenwerken binnen ons huis. Wij kunnen onze engagementen naar iedereen nakomen dankzij de persoonlijke financiële bijdragen en de subsidies van diverse overheden. De beschikbare middelen worden aangewend in het belang van de bewoners, de medewerkers en de organisatie. Vanuit een christelijke mens en maatschappijvisie en rekening houdend met de universele rechten van de mens streven wij naar een hoge menswaardigheid. De persoonlijke geloofsovertuiging van iedereen wordt gerespecteerd en wij bieden op actieve wijze kansen tot geloofsbelevenis. De medewerkers De directie De leden van de Raad van Bestuur Goedgekeurd door de Raad van Bestuur van woonzorgcentrum Morgenster VZW, lid van Tabor, op

9 9 DEEL II: PRAKTISCHE INFORMATIE

10 10 1. VEILIGHEID Brandveiligheid Op een jaarlijkse opleiding krijgt iedereen uitgebreide informatie omtrent brandveiligheid. Toch willen we al enkele belangrijke zaken op een rijtje zetten: Op de verpleegpost van de Cameliadreef en de Magnoliadreef liggen opdrachtfiches met instructies in geval van brand en evacuatie. De belangrijkste vuistregels zijn: o blijf kalm; o waarschuw de bevoegde personen; o sluit ramen en deuren; o evacueer horizontaal = op dezelfde verdieping, voorbij de compartimentdeuren; o controleer of iedereen aanwezig is op de verzamelplaats; o bestrijd het vuur met snelblussers in afwachting van de brandweer; o gebruik nooit liften; o keer nooit terug naar de plaats van het incident. Roken Vanaf 1 september 2005 geldt er binnen ons woonzorgcentrum een algemeen rookverbod. Er mag enkel nog buiten gerookt worden.

11 11 Rughygiëne De zorg voor je rug is uitermate belangrijk. In de bijlage vind je een aantal aandachtspunten voor het veilig heffen en tillen. Door het gebruiken van rugsparende technieken houden we onze rug in topconditie! Orde en netheid Het bewaren van de orde en netheid is niet enkel belangrijk in functie van het zicht. Orde en netheid zijn tevens belangrijk in functie van de veiligheid. Door een rommelboeltje te maken, kunnen vb. nooduitgangen versperd raken of raakt de hygiëne van de omgeving in gevaar. Daarenboven getuigt rommel maken van weinig respect voor het onderhoudsteam. Zorg er dus altijd voor dat je werkomgeving er ordelijk en net bij ligt. Beroepsgeheim Tijdens je werk kom je ongetwijfeld in aanraking met persoonlijke gegevens over bewoners, bezoekers, collega s, Hiervan mag je niets bekend maken aan derden (vrienden, buren, ), zelfs niet wanneer je arbeidsovereenkomst beëindigd is.

12 12 Kleedkamers Iedere werknemer krijgt een kleedkastje ter beschikking (waarborg: 10,00 euro). Hierin kan je je persoonlijke spullen opbergen. Dit kastje moet steeds op slot gedaan worden. De directie is niet verantwoordelijk voor diefstal van je persoonlijk materiaal. Als je toch iets vaststelt, geef dit dan aan bij de directie. In de kleedkastjes mogen geen voedingsmiddelen bewaard worden. Ook het zetten van spullen (vb. schoenen) boven of onder de kastjes is niet toegelaten. Werkkledij Kledij: Vanuit WZC Morgenster VZW krijgt iedere werknemer werkkledij. Vuile werkkledij wordt verzameld in de daarvoor bestemde linnenmanden en gewassen door de wasserij. Werkkledij mag niet mee naar huis worden genomen. Schoeisel: Zorg voor veilig schoeisel d.w.z. schoeisel waarbij de tenen ingesloten zitten, dat rond de hiel vastzit en antislip zolen heeft. Meer informatie hierover kan je krijgen bij het hoofd zorgdepartement. Juwelen/opschik: Tijdens het werk mag je geen juwelen dragen. Nagellak is verboden wegens infectiegevaar. Hou je persoonlijke opschik sober.

13 13 Ongewenst seksueel gedrag en pesten op het werk In verband met dit item verwijzen we graag naar het arbeidsreglement. Handhygiëne Een goede handhygiëne is onontbeerlijk willen we een kwaliteitsvolle zorg leveren. Het is de allerbelangrijkste voorzorgsmaatregel in de strijd tegen infecties. De meeste overdracht gebeurt immers via de handen van medewerkers. Een uitgebreide uitleg over handhygiëne zal je krijgen op de introductiedag voor nieuwe medewerkers. De belangrijkste aandachtspunten willen we je echter niet onthouden: korte, verzorgde nagels zonder nagellak; geen ringen, armbanden of uurwerken; regelmatig de handen wassen, d.w.z.: bij aanvang van dienst, na gebruik van toilet, voor en na de maaltijd, voor en na het contact met een bewoner en zijn omgeving; gebruik een goede techniek voor het wassen van de handen (alle oppervlakten komen aan bod, goed drogen); gebruik van handschoenen: enkel wanneer er risico is op contact met lichaamsvochten; taak gedaan = handschoenen uit en handen wassen na gebruik.

14 14 2. OVERLEG- EN INFORMATIEKANALEN Goede communicatie is essentieel in elke organisatie. Iedere medewerker in een organisatie is mede verantwoordelijk voor goede communicatie. WZC Morgenster VZW biedt medewerkers verschillende kanalen aan waarlangs er informatie kan uitgewisseld worden en waarlangs inspraak mogelijk is. Een overzicht van de aanwezige overleg- en informatiekanalen: Briefing Dagelijks komen we samen met alle medewerkers die zich kunnen vrijmaken voor een kort (10 minuten) overleg waar we relevante info geven voor de dag zelf. Overdracht Twee maal per week hebben we overleg met alle aanwezige medewerkers in de zorg, waarbij we kort de bewoners bespreken van telkens 2 dreven (30 minuten). Teamvergadering In het voorjaar en het najaar hebben we een overleg met alle medewerkers om de werking op elkaar af te stemmen. Er kunnen ook inhoudelijke thema s aan bod komen.

15 15 Multidisciplinair overleg (MDO) We bespreken tijdens een MDO elke nieuwe bewoner nadat hij/zij ongeveer 1 maand in Morgenster is komen wonen. De huisarts van de nieuwe bewoner wordt uitgenodigd voor het overleg. Bewonersraad Vier keer per jaar komen een aantal bewoners samen om zaken over de werking van het woonzorgcentrum te bespreken. De bewonersraad heeft als uitgangspunt de bewoner zelf centraal te stellen. Familieraad Indien de bewoner niet meer kan opkomen voor zichzelf, dan kan een plaatsvervangende persoon optreden als voorspreker van de bewoner. Deze raad komt net zoals de bewonersraad 4 tot 5 keer samen per jaar. Werknemersafvaardiging De namen van deze personen vind je terug in het arbeidsreglement.

16 16 Kwaliteitsbus Heb je een ideetje over eender welk thema (structuur, activiteiten, vormingen, ), maar je weet niet waar je ermee terecht kan? Dan kan je dit altijd opschrijven en in de kwaliteitsbus steken die in de nis tegenover de Cameliadreef hangt. Dit kan uiteraard ook anoniem. Elk idee wordt gelezen en uitvoerig besproken. Een antwoord kan je steeds persoonlijk verwachten. Ideeën kunnen ook in een volgende teamvergadering naar voor gebracht worden. De Parkwachter Ons huiskrantje verschijnt tweemaandelijks en bevat allerhande info over WZC Morgenster VZW. Je vindt hierin verslagen van activiteiten, tips, planningen, raadsels en nog een hele hoop meer! Prikborden In ons huis zijn verschillende borden waarop je allerlei informatie vindt, van verslagen van vergaderingen tot affiches met aankondigingen van activiteiten. Deze borden kun je vinden in de verpleegpost, tegenover de kapel, in de afwaskeuken en in de kinéruimte.

17 17 3. DAGELIJKSE RICHTLIJNEN Afwezigheid Als je onverwacht niet kan komen werken of als je niet op tijd kan zijn, verwittig dan onmiddellijk de hoofdverpleegkundige of het hoofd zorgdepartement. Vakantie Vakantie wordt steeds aangevraagd via de hoofdverpleegkundige. De wensen in verband met je jaarlijkse grote vakantie geef je door tegen eind januari, zodat er tijdig een planning opgemaakt kan worden. Eten en drinken Tijdens de pauzes kan je steeds terecht in de personeelsruimte. Koffie, thee en water staan gratis ter beschikking; frisdranken vind je in de automaat. Tussen u. en u. kan je ook in het restaurant van AZ Alma terecht voor het middagmaal. In het restaurant kan je soep, belegde broodjes of een dagschotel verkrijgen. Soep is voor iedereen gratis. In onze personeelsruimte kan je gebruik maken van de microgolfoven.

18 18 Parking Auto We hebben een parking aan het gebouw. Elk personeelslid krijgt een persoonlijke parkingbadge. Je geeft je nummerplaat door bij indiensttreding. Fiets/brommer Kom je met de fiets of brommer naar het werk, dan kan je de fietsrekken voor de ingang van het woonzorgcentrum gebruiken. Je geniet hierbij van een fietsvergoeding. Telefoongebruik Privé telefoongesprekken dienen buiten de werkuren te gebeuren. Het gebruik van gsm s is dan ook tijdens de werkuren verboden. Telefoongesprekken in functie van de dienst kunnen aangevraagd worden via de hoofdverpleegkundige. Wil iemand jou bereiken tijdens je werkuren, dan kan dit uiteraard steeds via de centrale lijn.

19 19 4. GEZONDHEID Ziekteverlet. Bij ziekte verwittig je voor aanvang van je arbeidstijd je dienst (in de eerste plaats de hoofdverpleegkundige indien deze aanwezig is). Het ziektebriefje bezorg je binnen de 48 uur aan het hoofd zorgdepartement. Geneeskundig onderzoek Elke nieuwe medewerker krijgt een afspraak bij de arbeidsgeneesheer in het AZ Alma campus Sijsele, de eerste dagen van indiensttreding. Doe navraag bij het hoofd zorgdepartement indien je nog geen afspraak kreeg. Jaarlijks komt de arbeidsgeneesheer in Morgenster (periode oktober) voor het verplicht jaarlijks onderzoek. Vaccinatie Jaarlijks krijgt elke medewerker de gelegenheid om een griepvaccin te laten zetten. Via een inschrijvingslijst maak je je keuze bekend.

20 20 Zwangerschap In de regel werkt wie zwanger is tot de zesde maand van de zwangerschap. Afwijkingen zijn bespreekbaar. (Zie ook arbeidsreglement). Arbeidsongeval Verwittig telkens de hoofdverpleegkundige of het hoofd zorgdepartement na een arbeidsongeval. Bij elk arbeidsongeval dienen de nodige documenten correct ingevuld te worden, je kan ze vinden in de verpleegpost in de Cameliadreef. Neem de ingevulde documenten steeds mee als je op consultatie gaat bij een arts en laat ze ook daar correct in/aanvullen. De aangifte dient binnen de 24 uur bij de personeelsdienst te zijn.

21 21 BIJLAGEN

22 22 Bijlage 1: Tips voor trips bij ouderen Hieronder geven we een aantal tips voor wanneer je met één van de bewoners een wandeling wil maken. Vooraf: Bewoners dienen steeds aangepast schoeisel aan te hebben. Zorg voor voldoende licht bij intredende duisternis. Zet de bril van de bewoner op indien deze er een heeft. Maak gebruik van een antislipmat. Maak gebruik van de hulpmiddelen die voorzien zijn voor die bepaalde bewoner. Neem eventuele struikelblokken weg (vb. pantoffels). Zet de remmen op van bed, rolstoel en/of zetel. Tijdens: Stimuleer de bewoner verbaal: zeg wat er gaat gebeuren en wat hij/zij moet doen. Zet de voetensteunen open bij het verplaatsen van rolstoel naar zetel. Controleer de stand van de voeten bij rechtstaan of verplaatsen: geen gekruiste voeten! Bij het rechtstaan: de voorkant van de knie moet zich steeds op dezelfde lijn bevinden als de tenen. Op het moment dat de schouder deze lijn overschrijdt, kan er worden rechtgestaan. Laat de bewoner nooit alleen tijdens het stappen, zelfs geen meter. Rolwagen op drempel rijden: voorwaarts rijden. Rolwagen af drempel rijden: achterwaarts rijden.

23 23 Bij het neerzitten: de romp steeds naar voor buigen. De bewoner dient rustig te gaan zitten en mag zich niet laten vallen. Doe geen al te grote afstanden en laat de bewoner tijdig rusten. Achteraf: Fixatie gebruiken indien het protocol dit vermeldt. Vermijd situaties waarbij de bewoner nodeloos moet rechtstaan: zet het drinken in het bereik en respecteer specifieke gewoonten. Neem eventuele struikelblokken weg (vb. pantoffels). Zet de remmen op van bed, rolstoel of zetel. Algemene tips: Beweeg trager: dit vraagt minder energie en er is minder druk op de gewrichten. Heb steeds oog voor het comfort van de bewoner; dit kan verschillend zijn van wat de bewoner wil. De bekkengordel en de schoudergordel zijn de punten waar onze bewoners worden vastgegrepen.

24 24 Bijlage 2: 10 tips voor een goede e rughygiëne 1. Verstandig tillen kost net zoveel tijd als onverstandig tillen. Doe het dus met verstand. 2. Vermijd onnodig bukken en tillen. Maak gebruik van hulpmiddelen bij het heffen van zware voorwerpen of het verplaatsen van zwaardere personen. 3. Bedenk vooraf wat je gaat doen, zodat je rekening kunt houden met eventuele moeilijkheden. Zorg ervoor dat de weg vrij is van obstakels. 4. Zoek een goed evenwicht. 5. Til nooit met gedraaide rug; verplaats je voeten als je moet draaien. 6. Ga zo dicht mogelijk tegen je last staan. 7. Ga door je knieën, gebruik je benen en houd je rug recht. 8. Zoek een extra steunpunt. 9. Draag stevig schoeisel. 10. Doe voldoende aan lichaamsbeweging.

25 25 Bijlage 3: : Wie is wie? Leden Raad van Bestuur: Voorzitter Bulté Hugo Secretaris Lefebvre Simonne Schatbewaarder Verlinde André Bestuurder Claus Anne-Marie Bestuurder Van den Bossche Anne-Marie Bestuurder Van Brussel Jean-Marie Bestuurder Van Nieuwerburgh Hubert Bestuurder Van Ooteghem Marc Beleid Algemeen directeur Dhondt Dirk Directeur adm.-fin.-logistiek Claeys Bart Directeur wonen en zorg Banneel Johan Hoofd zorgdepartement Verhaeghe Trees Stafmedewerkers en kaderleden Coördinerend en raadgevend artsen Dr. Vogelaers Dr. Standaert Stafmedewerker algemeen beleid Mortier Frie Stafmedewerker infrastructuur Medewerker sociale dienst Laceur Maarten Bourguignon Cindy Blomme Evelien Medewerker personeelsadministratie Van Hamme Anita Bockstaele André Werknemersafvaardiging Van De Velde Christine Vanpoucke Ann (vervangster)

26 Bijlage 4: Organogram RAAD VAN BESTUUR 26 ALGEMEEN DIRECTEUR preventieadviseur stafmedewerker algemeen beleid medewerker kwaliteit stafmedewerker infrastructuur - milieu coördinerend & raadgevend artsen DIRECTEUR WONEN EN ZORG HOOFDVERPLEEGKUNDIGE HOOFD ZORGDEPARTEMENT DIRECTEUR ADMINISTRATIE - FINANCIEN-LOGISTIEK verpleging verzorging sociale dienst huishoudelijke diensten admini- stratie pasto- rale werking ani ni- matie para- medische dienst externe dienst- ver- lening ng POETS- TECH- DIENST NISCHE DIENST Versie 6 - Goedgekeurd door de Raad van Bestuur op

27 27

INFORMATIEBROCHURE voor STAGIAIRS

INFORMATIEBROCHURE voor STAGIAIRS INFORMATIEBROCHURE voor STAGIAIRS Woonzorgcentrum Sint-Jozef vzw Molenaarsstraat 34 9000 Gent Tel.: 09 265 81 20 Fax: 09 265 81 39 E-mail: info@sintjozef-gent.be Website: www.sintjozef-gent.be Opmaak:

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE voor STAGIAIRS

INFORMATIEBROCHURE voor STAGIAIRS INFORMATIEBROCHURE voor STAGIAIRS Woonzorgcentrum Sint-Jozef vzw Molenaarsstraat 34 9000 Gent Tel.: 09 265 81 20 Fax: 09 265 81 39 E-mail: info@sintjozef-gent.be Website: www.sintjozef-gent.be Opmaak:

Nadere informatie

Basisveiligheid voor psychologie, sociale verpleegkunde, maatschappelijk werk, orthopedagogie

Basisveiligheid voor psychologie, sociale verpleegkunde, maatschappelijk werk, orthopedagogie Basisveiligheid voor psychologie, sociale verpleegkunde, maatschappelijk werk, orthopedagogie Campus Leopoldstraat Campus Rooienberg Campus Zwartzustersvest Inhoudsopgave A. RICHTLIJNEN BIJ NOODGEVALLEN...

Nadere informatie

PERSTEKST: Het Keizershof biedt ouderen aangenaam wonen in parkomgeving

PERSTEKST: Het Keizershof biedt ouderen aangenaam wonen in parkomgeving PERSBERICHTEN 20 februari 2015 PERSTEKST: Het Keizershof biedt ouderen aangenaam wonen in parkomgeving SIJSELE - WZC Morgenster vzw bouwde 32 assistentiewoningen (serviceflats) naast het bestaande woonzorgcentrum

Nadere informatie

Basisveiligheid voor psychologie, sociale verpleegkunde, maatschappelijk werk, orthopedagogie

Basisveiligheid voor psychologie, sociale verpleegkunde, maatschappelijk werk, orthopedagogie Basisveiligheid voor psychologie, sociale verpleegkunde, maatschappelijk werk, orthopedagogie Campus Leopoldstraat Campus Rooienberg Campus Zwartzustersvest Inhoudsopgave A. RICHTLIJNEN BIJ NOODGEVALLEN...

Nadere informatie

INFOBROCHURE voor nieuwe medewerkers

INFOBROCHURE voor nieuwe medewerkers INFOBROCHURE voor nieuwe medewerkers Woonzorgcentrum Sint-Jozef vzw Molenaarsstraat 34 9000 Gent Tel.: 09 265 81 20 Fax: 09 265 81 39 E-mail: info@sintjozef-gent.be Website: www.sintjozef-gent.be Verantwoordelijke

Nadere informatie

Help mee aan uw veilige behandeling

Help mee aan uw veilige behandeling Kwaliteitszorg Help mee aan uw veilige behandeling A. Informeer je arts en de andere zorgverleners Dat mag ik zeker niet vergeten! Bereid je goed voor op elk gesprek met je zorgverleners. Noteer wat je

Nadere informatie

OPDRACHTVERKLARING WZC Leiehome (Actualisering 12.06.2015)

OPDRACHTVERKLARING WZC Leiehome (Actualisering 12.06.2015) OPDRACHTVERKLARING WZC Leiehome (Actualisering 12.06.2015) Woonzorgcentrum Leiehome is een woonplaats met ruime verzorgingsmogelijkheden voor ouderen. Wij verlenen een deskundige en actuele zorg op maat.

Nadere informatie

Gentse Steenweg Sijsele-Damme Woonerf voor ouderen in een parkomgeving

Gentse Steenweg Sijsele-Damme  Woonerf voor ouderen in een parkomgeving Gentse Steenweg 122 8340 Sijsele-Damme www.wzcmorgenster.be Woonerf voor ouderen in een parkomgeving Woonerf MORGENSTER Woonzorgcentrum Morgenster vzw ligt in een mooie, groene parkomgeving op hetzelfde

Nadere informatie

Functiebeschrijving: zorgkundige (m/v/x)

Functiebeschrijving: zorgkundige (m/v/x) Functiebeschrijving: zorgkundige (m/v/x) Graad Deskundig zorgmedewerker (m/v/x) Functietitel Zorgkundige (m/v/x) Doelstelling van de functie Instaan voor de optimale en de totale zorg voor de bewoner in

Nadere informatie

Verpleegafdeling interne geneeskunde

Verpleegafdeling interne geneeskunde Verpleegafdeling interne geneeskunde Beste patiënt Wij heten u welkom op onze verpleegafdeling voor interne geneeskunde. Een multidisciplinair team van artsen, hoofdverpleegkundige, verpleegkundigen, kinesisten,

Nadere informatie

PATIËNTENINFO. Totale knieprothese. Praktische tipss. Fysische geneeskunde - Ergotherapie

PATIËNTENINFO. Totale knieprothese. Praktische tipss. Fysische geneeskunde - Ergotherapie PATIËNTENINFO Totale knieprothese Praktische tipss Fysische geneeskunde - Ergotherapie Beste patiënt Onlangs onderging u een totale knieprothese in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. In deze brochure

Nadere informatie

Veiligheid, gezondheid en welzijn op school. Onthaaldocument voor onderwijzend en ondersteunend personeel, stagiairs en interimarissen.

Veiligheid, gezondheid en welzijn op school. Onthaaldocument voor onderwijzend en ondersteunend personeel, stagiairs en interimarissen. Sint-Jan Berchmansinstituut Kleine Hemmenweg 4-4A 3520 Zonhoven Tel: 011/55 99 90 info@sjbzonhoven.be Veiligheid, gezondheid en welzijn op school Onthaaldocument voor onderwijzend en ondersteunend personeel,

Nadere informatie

voor psychologie, sociale verpleegkunde, maatschappelijk werk, orthopedagogie, pastoraal medewerker

voor psychologie, sociale verpleegkunde, maatschappelijk werk, orthopedagogie, pastoraal medewerker Basisveiligheid voor psychologie, sociale verpleegkunde, maatschappelijk werk, orthopedagogie, pastoraal medewerker Inhoudsopgave A. RICHTLIJNEN BIJ NOODGEVALLEN... 2 Brand... 2 1. Druk op de branddrukknop

Nadere informatie

Verpleegafdeling geriatrie Torhout

Verpleegafdeling geriatrie Torhout Verpleegafdeling geriatrie Torhout Beste patiënt Wij heten u welkom op onze verpleegafdeling. Op de dienst geriatrie kunnen ouder wordende patiënten met een complexe problematiek terecht. Een multidisciplinair

Nadere informatie

MET VALLEN EN OPSTAAN

MET VALLEN EN OPSTAAN MET VALLEN EN OPSTAAN VALPREVENTIE - Patiëntinformatie - Inleiding Ongeveer 30% van de 65-plussers valt minstens eenmaal per jaar. Bij de 80-jarigen verhoogt dit percentage zelfs tot 50 %. Zowel persoons-

Nadere informatie

Wat kan je en wat weet je als medewerker Onderhouds- en Hersteldienst Buurtbeheer?

Wat kan je en wat weet je als medewerker Onderhouds- en Hersteldienst Buurtbeheer? Wat kan je en wat weet je als medewerker Onderhouds- en Hersteldienst Buurtbeheer? Naam deelnemer: Startdatum: Datum evaluatie: Begeleid(st)er: Inschakelingscoach: 1 2 Competenties NAUWKEURIGHEID / ORDE

Nadere informatie

Veilig werken in het AZ Sint-Lucas Brugge

Veilig werken in het AZ Sint-Lucas Brugge Veilig werken in het AZ Sint-Lucas Brugge Welkom in ons ziekenhuis De preventiedienst heet je van harte welkom in ons ziekenhuis. We wensen je een boeiende, leerrijke maar uiteraard ook veilige tijd toe.

Nadere informatie

Visie Hanterings- en mobiliteitsbeleid (hamobel) 1. Visie

Visie Hanterings- en mobiliteitsbeleid (hamobel) 1. Visie 1. Visie Wij streven ernaar om zoveel mogelijk tilsituaties te vermijden of te beperken en waar men toch moet tillen, dat het op een veilige manier gebeurt. Vroeger werd gepoogd te tillen volgens een techniek.

Nadere informatie

Veilig werken in het AZ Sint-Lucas Brugge

Veilig werken in het AZ Sint-Lucas Brugge Veilig werken in het AZ Sint-Lucas Brugge Welkom in ons ziekenhuis De preventiedienst heet je van harte welkom in ons ziekenhuis. We wensen je een boeiende, leerrijke maar uiteraard ook veilige tijd toe.

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Welkom op de quarantaineafdeling

Patiënteninformatie. Welkom op de quarantaineafdeling Patiënteninformatie Welkom op de quarantaineafdeling Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Wat is isolatie?... 3 Welke isolatiemaatregelen zijn er?... 4 Waarom moet ik naar een quarantaineafdeling?... 5 Mag

Nadere informatie

Dienst PBW 1. Wat is ergonomie

Dienst PBW 1. Wat is ergonomie 22-9-2015 AZ Groeninge Kortrijk AZ Groeninge Preventie en bescherming Ergonomie Ann Debaere September 2015 Fusieziekenhuis ontstaan uit de vier algemene ziekenhuizen in Kortrijk. 1 2 Dienst PBW 1. Wat

Nadere informatie

EENHEID BEROERTEZORG en midcare

EENHEID BEROERTEZORG en midcare EENHEID BEROERTEZORG en midcare EENHEID BEROERTEZORG en midcare Wat is de eenheid beroertezorg/ midcare? Op de eenheid beroertezorg/midcare verblijven patiënten met nood aan continue observatie en monitoring.

Nadere informatie

Infobrochure Valpreventie

Infobrochure Valpreventie Infobrochure Valpreventie Welkom Tijdens je opname in het St-Franciskus Ziekenhuis heb je misschien wel gemerkt dat valpreventie een belangrijk thema is. Er wordt gevraagd om veilig schoeisel mee te nemen,

Nadere informatie

Dienst geriatrie Valpreventie in het ziekenhuis. Informatiebrochure voor de patiënt en de familie

Dienst geriatrie Valpreventie in het ziekenhuis. Informatiebrochure voor de patiënt en de familie Dienst geriatrie Valpreventie in het ziekenhuis Informatiebrochure voor de patiënt en de familie VOORWOORD Al onze ziekenhuismedewerkers nemen ter preventie van vallen enkele aandachtspunten in acht. Ook

Nadere informatie

Functiebeschrijving: gegradueerde verpleegkundige/ bachelor verpleegkunde (m/v)

Functiebeschrijving: gegradueerde verpleegkundige/ bachelor verpleegkunde (m/v) bachelor verpleegkunde (m/v) Graad Gegradueerde verpleegkundige/bachelor verpleegkunde (m/v) Functietitel Gegradueerde verpleegkundige/bachelor verpleegkunde (m/v) Doelstelling van de functie De optimale

Nadere informatie

Introductiebrochure schoonmaak Tel.: 089/

Introductiebrochure schoonmaak Tel.: 089/ Introductiebrochure schoonmaak Tel.: 089/50 53 20 Welkom Beste nieuwe collega, vakantiehulp Wij willen je van harte welkom heten op onze dienst schoonmaak. De eerst volgende dagen en weken zullen nieuw

Nadere informatie

Verpleegafdeling geriatrie Roeselare en Menen

Verpleegafdeling geriatrie Roeselare en Menen Verpleegafdeling geriatrie Roeselare en Menen Beste patiënt Wij heten u welkom op onze verpleegafdeling geriatrie. In deze brochure geven we u wat uitleg over onze afdeling. Als u nog vragen hebt, aarzel

Nadere informatie

Functiebeschrijving: gebrevetteerd/gediplomeerd verpleegkundige (m/v)

Functiebeschrijving: gebrevetteerd/gediplomeerd verpleegkundige (m/v) verpleegkundige (m/v) Graad Gebrevetteerd/gediplomeerd verpleegkundige (m/v) Functietitel Gebrevetteerd/gediplomeerd verpleegkundige (m/v) Doelstelling van de functie De optimale en de totale zorg voor

Nadere informatie

Verpleegafdeling oncologisch dagziekenhuis Torhout

Verpleegafdeling oncologisch dagziekenhuis Torhout Verpleegafdeling oncologisch dagziekenhuis Torhout Beste patiënt Wij heten u welkom op het dagziekenhuis oncologie. Een multidisciplinair team van artsen, hoofdverpleegkundige, oncologieverpleegkundigen,

Nadere informatie

nieuw Als je meer dan enkel thuisverpleging nodig hebt WGK_folder148,5x210_plus.indd 1 9/10/13 09:53

nieuw Als je meer dan enkel thuisverpleging nodig hebt WGK_folder148,5x210_plus.indd 1 9/10/13 09:53 nieuw Als je meer dan enkel thuisverpleging nodig hebt WGK_folder148,5x210_plus.indd 1 9/10/13 09:53 Mensen zo lang mogelijk op een verantwoorde manier in hun vertrouwde thuisomgeving verzorgen. Dat is

Nadere informatie

TRAVANT CAW Antwerpen. Onthaalbrochure. Volkscantina

TRAVANT CAW Antwerpen. Onthaalbrochure. Volkscantina TRAVANT CAW Antwerpen Onthaalbrochure Volkscantina TRAVANT CAW Antwerpen Volkscantina Blindestraat 6 8 2000 Antwerpen (e-mailadres) 1 Welkom! Je bent gestart bij Travant Volkscantina. Heb je vragen over

Nadere informatie

ONTHAALBROCHURE LOGISTIEK STAGIAIR(E)

ONTHAALBROCHURE LOGISTIEK STAGIAIR(E) ONTHAALBROCHURE LOGISTIEK STAGIAIR(E) OnthaalDenBoogerd Nieuwstraat 17 3940 Hechtel-Eksel 011/49 26 40 WELKOM Beste student, Welkom in ons woonzorgcentrum! We hopen dat deze stageperiode voor jou erg leerrijk

Nadere informatie

ONTRUIMINGSPLAN STICHTING DE WILG

ONTRUIMINGSPLAN STICHTING DE WILG Augustus 2014 HKZ rubriek 7: Werkomgeving en materiaal ONTRUIMINGSPLAN STICHTING DE WILG De Wilg HKZ-Handboek 12-8-2014 Pagina 1 van 12 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Hoofdstuk 1: algemene gegevens...

Nadere informatie

Overzicht ondersteuning Voorbeeld: Arno

Overzicht ondersteuning Voorbeeld: Arno Overzicht ondersteuning Voorbeeld: Arno Arno Arno is 32 jaar. Hij heeft autisme en een matige verstandelijke beperking. Arno woont alleen in zijn eigen huis. Overdag gaat hij naar een dagcentrum. Hij ontvangt

Nadere informatie

Stagemap het preoperatief consult (POC)

Stagemap het preoperatief consult (POC) Stagemap het preoperatief consult (POC) Voettekst 1/7 Inhoud Welkom... 3 Voorstelling van de preoperatieve consultatie... 4 1 Het preoperatief consult... 4 Stageverloop... 5 2 Uurrooster studenten... 5

Nadere informatie

Onthaalbrochure voor stagiairs

Onthaalbrochure voor stagiairs Onthaalbrochure voor stagiairs Welkom Met deze brochure willen wij u welkom heten in ons ziekenhuis. We hopen dat u met het doornemen van deze brochure een antwoord vindt op enkele vragen over uw stage.

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Welkom op het geriatrisch dagziekenhuis

Patiënteninformatie. Welkom op het geriatrisch dagziekenhuis Patiënteninformatie Welkom op het geriatrisch dagziekenhuis Inhoud Welkom op onze dienst... 3 Wie zijn we en wat doen we?... 3 Voorstelling van het multidisciplinair team... 3 Afspraak en openingsuren...

Nadere informatie

ZNA Ombudsdienst Wat zijn de rechten van het zieke kind? Informatie voor jonge patiënten

ZNA Ombudsdienst Wat zijn de rechten van het zieke kind? Informatie voor jonge patiënten ZNA Ombudsdienst Wat zijn de rechten van het zieke kind? Informatie voor jonge patiënten 2 Wat zijn jouw rechten als patiënt? Wat zijn jouw rechten als kind of minderjarige in het ziekenhuis? > > Je hebt

Nadere informatie

TRAVANT CAW Antwerpen. Onthaalbrochure. 't Frakske

TRAVANT CAW Antwerpen. Onthaalbrochure. 't Frakske TRAVANT CAW Antwerpen Onthaalbrochure 't Frakske TRAVANT CAW Antwerpen 't Frakske 2 de handskleding Kerkstraat 57 2060 Antwerpen (telefoonnummer) 1 Welkom! Je bent gestart bij 't Frakske. Heb je vragen

Nadere informatie

Informatiebrochure met rechten en plichten. Goede afspraken zorgen voor een harmonieuze sfeer.

Informatiebrochure met rechten en plichten. Goede afspraken zorgen voor een harmonieuze sfeer. Informatiebrochure met rechten en plichten Goede afspraken zorgen voor een harmonieuze sfeer. 2 Beste Binnen AZ Nikolaas streven wij dagdagelijks naar kwaliteitsvolle zorgverlening. De basis hiervan is

Nadere informatie

Valpreventie voor Patiënten in het ziekenhuis en thuis Ziekenhuis Maas en Kempen

Valpreventie voor Patiënten in het ziekenhuis en thuis Ziekenhuis Maas en Kempen Informatiebrochure Valpreventie voor Patiënten in het ziekenhuis en thuis Ziekenhuis Maas en Kempen Inleiding U heeft dit boekje ontvangen omdat u deze informatie kan gebruiken om uw valrisico te verminderen

Nadere informatie

REVALIDATIE BROCHURE TOTALE KNIEPROTHESE

REVALIDATIE BROCHURE TOTALE KNIEPROTHESE REVALIDATIE BROCHURE Raadpleging Orthopedie www.europaziekenhuizen.be Site St-Michel 2 HOE STAPPEN MET KRUKKEN? HOE STAPPEN MET KRUKKEN? MET 2 KRUKKEN Na een knieprothese mag u vrij snel zonder krukken

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis -Kom uit bed-

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis -Kom uit bed- Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis -Kom uit bed- VOORKOM ONNODIGE ACHTERUITGANG IN HET ZIEKENHUIS -KOM UIT BED- INLEIDING U zult misschien wel schrikken als u leest dat drie maanden na ontslag

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Welkom op de afdeling pneumologie

Patiënteninformatie. Welkom op de afdeling pneumologie Patiënteninformatie Welkom op de afdeling pneumologie 2 Inhoud Inhoud... 3 Welkom op onze dienst... 5 Wie zijn we en wat doen we... 5 Voorstelling van het multidisciplinair team... 5 Medisch team... 5

Nadere informatie

Gedragscode. Gewoon goed doen

Gedragscode. Gewoon goed doen Gedragscode Gewoon goed doen 2 Inhoudsopgave pagina 1. Missie, ambitie en kernwaarden 4 2. Gewoon goed doen 5 3. Waarom een gedragscode? 6 4. Omgaan met de patiënt/klant: respectvol en gastvrij 7 5. Professioneel

Nadere informatie

introductiebrochure voor studenten intern patiëntenvervoer

introductiebrochure voor studenten intern patiëntenvervoer introductiebrochure voor studenten intern patiëntenvervoer 2 Voorwoord Beste student Welkom binnen het team intern patiëntenvervoer. We willen jou graag als student opnemen in ons team zodat je stageperiode

Nadere informatie

Wat willen we in Pegode VZW bereiken?

Wat willen we in Pegode VZW bereiken? Niel, 15 november 2012 Wat willen we in Pegode VZW bereiken? Doelstelling Pegode VZW zoals vermeld in de statuten: De vereniging heeft als doel, met uitsluiting van elk winstoogmerk, de maatschappelijke

Nadere informatie

Visie op gebruik van vrijheidsbeperkende maatregelen in bed

Visie op gebruik van vrijheidsbeperkende maatregelen in bed Visie op gebruik van vrijheidsbeperkende maatregelen in bed In O.C. Engelbewaarder kan het noodzakelijk zijn om vrijheidsbeperkende maatregelen in bed te gebruiken. Fixeren is, met of zonder toestemming

Nadere informatie

ONTHAALBROCHURE VERPLEEGKUNDIG STUDENT

ONTHAALBROCHURE VERPLEEGKUNDIG STUDENT ONTHAALBROCHURE VERPLEEGKUNDIG STUDENT OnthaalDenBoogerd Nieuwstraat 17 3940 Hechtel-Eksel 011/49 26 40 WELKOM Beste student, Welkom in ons woonzorgcentrum! We hopen dat deze stageperiode voor jou erg

Nadere informatie

Fixatie: Gebruik van een bekken- of schoudergordel

Fixatie: Gebruik van een bekken- of schoudergordel AUTEUR DE MEYER GINETTE;VAN CAUWENBERGE KATRIEN VALIDATIETEAM VERMINCK RUDI EIGENAAR DE MEYER GINETTE EINDVERANTWOORDELIJKE Vanhoonacker Pascal ZOEKTERMEN : Inhoudsopgave 1. Doelstelling, omschrijving...

Nadere informatie

Welkom op de C-lounge

Welkom op de C-lounge Welkom op de C-lounge 057 35 63 25 C-lounge@yperman.net www.yperman.net/afdelingen 2e verdieping Y Route 54 1 HOE VERLOOPT EEN OPNAME? Binnenkort word je in ons ziekenhuis opgenomen via het traject van

Nadere informatie

uw RECHTEN en PLICHTEN als PATIËNT

uw RECHTEN en PLICHTEN als PATIËNT uw RECHTEN en PLICHTEN als PATIËNT Kroonveldlaan 50, 9200 Dendermonde Koevliet 5-6, 9240 Zele az Sint-Blasius geaccrediteerd 25.04.2015-24.04.2018 info@azsintblasius.be www.azsintblasius.be 1 Beste patiënt

Nadere informatie

Algemene informatie. Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis - Kom uit het bed -

Algemene informatie. Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis - Kom uit het bed - Algemene informatie Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis - Kom uit het bed - 1 U zult misschien wel schrikken als u leest dat drie maanden na ontslag ongeveer 30% van de ouderen die behandeld

Nadere informatie

REVALIDATIE BROCHURE TOTALE HEUPPROTHESE

REVALIDATIE BROCHURE TOTALE HEUPPROTHESE REVALIDATIE BROCHURE Raadpleging Orthopedie www.europaziekenhuizen.be Site St-Michel 2 HOE STAPPEN MET KRUKKEN HOE STAPPEN MET KRUKKEN? MET 2 KRUKKEN Gedurende de eerste 3 tot 4 weken na uw heupoperatie

Nadere informatie

Welkom op verpleegafdeling F

Welkom op verpleegafdeling F Welkom op verpleegafdeling F Welkom U bent opgenomen in het Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie Zwijndrecht. In de folder vertellen we graag hoe de gang van zaken is op verpleegafdeling F en met welke

Nadere informatie

Ouderen in ziekenhuis Tjongerschans. Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis

Ouderen in ziekenhuis Tjongerschans. Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis Ouderen in ziekenhuis Tjongerschans Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis Inhoudsopgave Inleiding... 1 Beter naar huis... 1 Tips... 2 Familieparticipatie... 9 Vragen... 9 Inleiding Ouderen lopen

Nadere informatie

Rechten en plichten als patiënt

Rechten en plichten als patiënt Rechten en plichten als patiënt Beste patiënt Als patiënt hebt u zelf gekozen om naar AZ Delta te komen, wij willen u bedanken voor het vertrouwen dat u in ons stelt. In een goede relatie weet je wat je

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT OCMW Beersel Raad voor Maatschappelijk Welzijn 09.01.2014 Doel HUISHOUDELIJK REGLEMENT NOODOPVANGVOORZIENINGEN OCMW BEERSEL 1. De noodopvang wil een onmiddellijk onderkomen bieden aan Beerselaars die plotseling

Nadere informatie

O.C.M.W.- LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING. 1. Plaats in de organisatie

O.C.M.W.- LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING. 1. Plaats in de organisatie O.C.M.W.- LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING AFDELING: DIENST: FUNCTIEBENAMING: WOONZORGCENTRUM KEUKEN Hulpkok(kin) 1. Plaats in de organisatie De hulpkok(kin) werkt onder de leiding van de kok(kin). De hulpkok(kin)

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Vrijheidsbeperkende maatregelen bij kwetsbare patiënten

Patiënteninformatie. Vrijheidsbeperkende maatregelen bij kwetsbare patiënten Patiënteninformatie Vrijheidsbeperkende maatregelen bij kwetsbare patiënten 4000.081 Inhoud Inhoud... 3 Inleiding... 4 Wat zijn vrijheidsbeperkende maatregelen?... 4 Fysieke vrijheidsbeperkende maatregelen...

Nadere informatie

Een veilige omgeving voor uw baby

Een veilige omgeving voor uw baby Informatiebrochure voor ouders Een veilige omgeving voor uw baby op de dienst intensieve neonatale zorg Beste ouder, Hoe kunt u samen met ons een veilige omgeving creëren voor uw baby op de dienst intensieve

Nadere informatie

Woon- en zorgcentrum DE POTTELBERG vzw ONTHAALBROCHURE VRIJWILLIGERS. WZC De Pottelberg vzw. Pottelberg, 1 8500 KORTRIJK

Woon- en zorgcentrum DE POTTELBERG vzw ONTHAALBROCHURE VRIJWILLIGERS. WZC De Pottelberg vzw. Pottelberg, 1 8500 KORTRIJK ONTHAALBROCHURE VRIJWILLIGERS WZC De Pottelberg vzw Pottelberg, 1 8500 KORTRIJK INHOUDSOPGAVE Liggingplan Historiek + beknopte voorstelling Opdrachtverklaring Organigram p.3 p.4-6 p.8 p.9 2 LIGGINGSPLAN

Nadere informatie

Valpreventie voor gehospitaliseerde patiënten. Informatiebrochure

Valpreventie voor gehospitaliseerde patiënten. Informatiebrochure Valpreventie voor gehospitaliseerde patiënten Informatiebrochure 2 Beste mevrouw, meneer Elke patiënt in dit ziekenhuis wordt gescreend op valrisico om u beter te kunnen begeleiden. U kreeg deze brochure

Nadere informatie

Onthaalbrochure voor stagiairs

Onthaalbrochure voor stagiairs Onthaalbrochure voor stagiairs Welkom Met deze brochure willen wij u welkom heten in ons ziekenhuis. We hopen dat u met het doornemen van deze brochure een antwoord vindt op enkele vragen over uw stage.

Nadere informatie

Intensieve Neonatale Zorgen. info. Neonatologie - Met Zorg bekeken MB 2549. Brochure: met zorg bekeken l Ziekenhuis Oost-Limburg

Intensieve Neonatale Zorgen. info. Neonatologie - Met Zorg bekeken MB 2549. Brochure: met zorg bekeken l Ziekenhuis Oost-Limburg Intensieve Neonatale Zorgen Neonatologie - Met Zorg bekeken info MB 2549 1 Inhoud > Welkom 3 Voorstelling van de afdeling 5 Hygiëne 6 Bezoek 7 Dagindeling / comfortverpleging 9 Ontslag 10 Dagboekje / notities

Nadere informatie

Word vrijwilliger Word vrijwilliger op de Palliatieve Eenheid op de Palliatieve Eenheid

Word vrijwilliger Word vrijwilliger op de Palliatieve Eenheid op de Palliatieve Eenheid Word vrijwilliger Word vrijwilliger op de Palliatieve Eenheid op de Palliatieve Eenheid INFORMATIE VOOR VRIJWILLIGERS INHOUDSTAFEL Vrijwilligers, een onmisbare schakel 3 1. Wat is palliatieve zorg? 4 2.

Nadere informatie

Ambulante ondersteuning

Ambulante ondersteuning Ambulante ondersteuning Wie zijn we? Tweb biedt ambulante ondersteuning aan mensen met een beperking die zelfstandig wonen of willen gaan wonen in de regio Vlaamse Ardennen. Wij worden gesubsidieerd door

Nadere informatie

Wanneer zijn de kinderen klaar voor een zindelijkheidstraining? Kinderen zijn mogelijk klaar voor een zindelijkheidstraining wanneer ze:

Wanneer zijn de kinderen klaar voor een zindelijkheidstraining? Kinderen zijn mogelijk klaar voor een zindelijkheidstraining wanneer ze: Zindelijkheidstraining Net als de meeste ouders kijkt u misschien uit naar de dag dat uw kind geen luiers meer nodig heeft. Uw kind zindelijk maken kan een enorme opgave lijken, vooral wanneer familie,

Nadere informatie

Introductiebrochure Laboratorium Tel.: 089/

Introductiebrochure Laboratorium Tel.: 089/ Introductiebrochure Laboratorium Tel.: 089/50 61 20 Welkom Beste student, nieuwe collega, Wij willen je van harte welkom heten op onze afdeling. De eerst volgende dagen en weken zullen nieuw en spannend

Nadere informatie

Een controlearts aan je deur

Een controlearts aan je deur Een controlearts aan je deur Wat doen als je ziek bent en niet kan gaan werken? Hoe gebeuren controlebezoeken? Een controlearts aan je deur Je werkt bij de federale overheid en zet je graag in voor je

Nadere informatie

RICHTLIJNEN PATIENTVEILIGE ZORG VOOR STAGIAIRS

RICHTLIJNEN PATIENTVEILIGE ZORG VOOR STAGIAIRS RICHTLIJNEN PATIENTVEILIGE ZORG VOOR STAGIAIRS Handhygiëne Je kent de 5 momenten voor handhygiëne die van toepassing zijn: handen ontsmetten Voor én na het aanraken van de patiënt Nadat je blootgesteld

Nadere informatie

Eerste Ergo Basistechnieken Dienst Ergotherapie

Eerste Ergo Basistechnieken Dienst Ergotherapie Eerste Ergo Basistechnieken 2017 Dienst Ergotherapie Basisprincipes Algemene aandachtspunten Bewaar de fysiologische kromming Spierkorset aanspannen Creëer steunpunten Beweeg vanuit de benen Gewichthefferstechniek

Nadere informatie

ALGEMENE EN BIJKOMENDE VOORZORGSMAATREGELEN BIJ ISOLATIE. - Patiëntinformatie -

ALGEMENE EN BIJKOMENDE VOORZORGSMAATREGELEN BIJ ISOLATIE. - Patiëntinformatie - ALGEMENE EN BIJKOMENDE VOORZORGSMAATREGELEN BIJ ISOLATIE - Patiëntinformatie - Goede en slechte bacteriën Bacteriën leven overal: in onze omgeving, op onze huid en in ons lichaam, ze zijn microscopisch

Nadere informatie

K E N N I S M A K I N G S B R O C H U R E A S S I S T E N T I E W O N I N G E N

K E N N I S M A K I N G S B R O C H U R E A S S I S T E N T I E W O N I N G E N WOONZORGCENTRUM HEILIG-HART-TEREKEN Tereken 14 9100 SINT-NIKLAAS Tel.: 03 780 53 40 fax : 03 780 53 59 E-mail : hhtereken@hhart.be www.hhart.be K E N N I S M A K I N G S B R O C H U R E A S S I S T E N

Nadere informatie

TRAVANT CAW Antwerpen. Onthaalbrochure. Poets

TRAVANT CAW Antwerpen. Onthaalbrochure. Poets TRAVANT CAW Antwerpen Onthaalbrochure Poets TRAVANT CAW Antwerpen Poets Blindestraat 6 8 2000 Antwerpen (telefoonnummer) (e-mailadres) 1 Welkom! Je bent gestart bij Travant Poets. Heb je vragen over je

Nadere informatie

ACCOMMODATIE Het wooncentrum beschikt hiervoor over zowel éénpersoonskamers als over kamers voor echtparen.

ACCOMMODATIE Het wooncentrum beschikt hiervoor over zowel éénpersoonskamers als over kamers voor echtparen. DOELSTELLING Woon- en zorgcentrum Sint-Jozef beoogt een thuisbenaderend milieu te scheppen voor de bejaarde bewoner, met aandacht voor de specifieke noden en verlangens. We bieden u een warme zorg aan

Nadere informatie

Unispect - Toolbox 8 - Ongevallen

Unispect - Toolbox 8 - Ongevallen Unispect - Toolbox 8 - Ongevallen Uit onderzoek (CBS) is gebleken dat in het jaar 2000 een kleine 150.000 personen ten minste één arbeidsongeval met letsel is overkomen. Een deel van deze groep overkomt

Nadere informatie

Samen voorkomen dat u valt

Samen voorkomen dat u valt www.tantelouise-vivensis.nl Valpreventie Samen voorkomen dat u valt Als u ouder wordt, is de kans groter dat u valt. Toch is het niet zo dat vallen nu eenmaal bij het ouder worden hoort. U kunt zelf veel

Nadere informatie

Er-wel-zijn - beleid. Bijlage 3 bij het arbeidsreglement. Goedgekeurd op de OCMW-raad van xxxx/2015

Er-wel-zijn - beleid. Bijlage 3 bij het arbeidsreglement. Goedgekeurd op de OCMW-raad van xxxx/2015 Er-wel-zijn - beleid Bijlage 3 bij het arbeidsreglement Goedgekeurd op de OCMW-raad van xxxx/2015 versie 1: xxxx 2015 Inhoudstafel A. Visie 2 B. Doelstellingen 2 C. Gemeenschappelijke verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Situatieschets Beschikbare woonplaatsen Verhuizen Dagprijzen Opnamevoorwaarden Praktisch Vragen Rondleiding Vragen

Situatieschets Beschikbare woonplaatsen Verhuizen Dagprijzen Opnamevoorwaarden Praktisch Vragen Rondleiding Vragen Situatieschets Beschikbare woonplaatsen Verhuizen Dagprijzen Opnamevoorwaarden Praktisch Vragen Rondleiding Vragen - 1905: - start rustoord H. Familie in Deerlijk in Huis Renier - Diverse bouwperioden

Nadere informatie

Inwendige geneeskunde

Inwendige geneeskunde PATIËNTEN INFORMATIE Inwendige geneeskunde onthaalbrochure 2 Beste patiënt en familie, Van harte welkom op de afdeling inwendige geneeskunde (4 de verdieping) van het AZ Lokeren. Met deze brochure stellen

Nadere informatie

RISICOANALYSE DOC.NR.: A STAGIAIRS

RISICOANALYSE DOC.NR.: A STAGIAIRS RISICOANALYSE DOC.NR.: A 8.5.2.1 STAGIAIRS REVISIE: 3 in uitvoering van het K.B. van 02/06/2006 betreffende de bescherming van stagiairs. DATUM: 09/05/2018 PAGINA: 1 van 5 Plaats van tewerkstelling Onderneming

Nadere informatie

Hoogkamerstraat SINT-NIKLAAS WELKOM!!

Hoogkamerstraat SINT-NIKLAAS WELKOM!! EATON FILTRATION BVBA EATON FILTRATION BVBA Hoogkamerstraat 42 9100 SINT-NIKLAAS WELKOM!! Wat gebeurt er bij Eaton Sint-Niklaas? Stikken, bedienen van machines, nieuwe kalibers en platen aanmaken, lassen,

Nadere informatie

Je bent ziek en je kan niet gaan werken. Wat nu?

Je bent ziek en je kan niet gaan werken. Wat nu? Alles over ziekte Je bent ziek en je kan niet gaan werken. Wat nu? Breng je werkgever op de hoogte Eerst en vooral: verwittig je werkgever. Hoe dat precies moet staat niet in de wet: het kan via telefoon,

Nadere informatie

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs W E R K P O S T F I C H E In uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de bescherming van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht van stagiairs

Nadere informatie

R E S I D E N T I Ë L E Z O R G S A M E N V O O R W A R M M E N S E L I J K E Z O R G

R E S I D E N T I Ë L E Z O R G S A M E N V O O R W A R M M E N S E L I J K E Z O R G OLV ANTWERPEN R E S I D E N T I Ë L E Z O R G S A M E N V O O R W A R M M E N S E L I J K E Z O R G 3 EEN NIEUWE THUIS WAT IS RESIDENTIËLE ZORG? Als thuis wonen niet meer tot de mogelijkheden behoort,

Nadere informatie

Gids voor het zoeken van een praktijkschool GPS - studentversie Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs:

Gids voor het zoeken van een praktijkschool GPS - studentversie Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs: Gids voor het zoeken van een praktijkschool GPS - studentversie Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs: zorgverbreding en remediërend leren avondtraject Wat houdt praktijk

Nadere informatie

Mijn naam is: 3-6 JAAR. Deze brochure is voor kinderen van 3 tot 6 jaar

Mijn naam is: 3-6 JAAR. Deze brochure is voor kinderen van 3 tot 6 jaar Mijn naam is: 3-6 JAAR Deze brochure is voor kinderen van 3 tot 6 jaar Dit boekje zegt welke afspraken er zijn in Dageraad, zodat je weet wat er wel en niet mag in de leefgroep. Tijdens je verblijf in

Nadere informatie

Verpleegafdeling kort verblijf Torhout

Verpleegafdeling kort verblijf Torhout Verpleegafdeling kort verblijf Torhout Beste patiënt Wij heten u welkom op onze verpleegafdeling. Een multidisciplinair team van artsen, hoofdverpleegkundige, verpleegkundigen, kinesisten, logopedisten,

Nadere informatie

VEILIGHEID OP DE CAMPUS

VEILIGHEID OP DE CAMPUS VEILIGHEID OP DE CAMPUS Als student breng je een belangrijk deel van je tijd door op de campus. De universiteit zorgt daarom voor goede verlichting, inbraakdetectie, camera s en deskundige bedrijfshulpverleners.

Nadere informatie

Welkom op de dienst Geriatrie (A2) Patiënteninformatie

Welkom op de dienst Geriatrie (A2) Patiënteninformatie Welkom op de dienst Geriatrie (A2) Patiënteninformatie Heilig Hart Ziekenhuis Leuven Brochure Geriatrie (A2) 2 Inhoudstafel 1. Welkom op de afdeling geriatrie (A2)... 4 2. Praktische info over onze afdeling...

Nadere informatie

dienst Geriatrie AFDELING LCO MB 2406 december 2014 l inhoudsverantwoordelijke: Andy Swennen l Geriatrie:LGE5 l Ziekenhuis Oost-Limburg

dienst Geriatrie AFDELING LCO MB 2406 december 2014 l inhoudsverantwoordelijke: Andy Swennen l Geriatrie:LGE5 l Ziekenhuis Oost-Limburg dienst Geriatrie AFDELING LCO MB 2406 december 2014 l inhoudsverantwoordelijke: Andy Swennen l Geriatrie:LGE5 l Ziekenhuis Oost-Limburg 1 WELKOM Welkom op afdeling LCO van campus Sint- Barbara. Een opname

Nadere informatie

Verpleegafdeling interne geneeskunde Menen

Verpleegafdeling interne geneeskunde Menen Verpleegafdeling interne geneeskunde Menen Beste patiënt Wij heten u welkom op onze verpleegafdeling inwendige ziekten en chirurgie. Een multidisciplinair team van artsen, hoofdverpleegkundige, verpleegkundigen,

Nadere informatie

ONTHAALBROCHURE GERIATRIE

ONTHAALBROCHURE GERIATRIE ONTHAALBROCHURE GERIATRIE AFDELING A2 C2 - Patiëntinformatie - INHOUDSOPGAVE Inleiding. 1 1. Voorstelling afdeling geriatrie. 2 1.1 Doelstelling van uw verblijf. 2 1.2 Multidisciplinair team. 2 2. Werking

Nadere informatie

info voor patiënten Afdeling Geriatrie

info voor patiënten Afdeling Geriatrie info voor patiënten Afdeling Geriatrie 01. Inleiding Welkom op de afdeling Geriatrie van het UZ Gent. U bereikt de afdeling via ingang 50, route 575. Deze brochure bevat praktische informatie voor uw opname

Nadere informatie

Informatiebrochure patiënten. Uw kind op intensieve zorg. Pediatrische Intensieve Zorg (IZ4)

Informatiebrochure patiënten. Uw kind op intensieve zorg. Pediatrische Intensieve Zorg (IZ4) Informatiebrochure patiënten Uw kind op intensieve zorg Pediatrische Intensieve Zorg (IZ4) A5_pediatrische inzo.indd 1 12/06/2014 16:32:07 A5_pediatrische inzo.indd 2 12/06/2014 16:32:08 1. Op bezoek...

Nadere informatie

Serviceflats van De Zilvertorens

Serviceflats van De Zilvertorens Serviceflats van De Zilvertorens in Oostrozebeke NU TE HUUR Kwalitatieve huurappartementen met zorg op mensenmaat Veel meer dan een gewone serviceflat Welkom in Serviceresidentie De Zilvertorens in het

Nadere informatie

Verpleegafdeling oncologie

Verpleegafdeling oncologie Verpleegafdeling oncologie Beste patiënt Wij heten u welkom op onze verpleegafdeling oncologie. Een multidisciplinair team van artsen, hoofdverpleegkundige, verpleegkundigen staan ter beschikking voor

Nadere informatie

Ergonomie. Thema. 1 Inleiding

Ergonomie. Thema. 1 Inleiding Thema 8 Ergonomie 1 Inleiding Dit thema gaat over ergonomie. Het woord is je misschien niet bekend, maar ergonomisch werken doe je als het goed is wel. Als zorghulp probeer je zo te werken dat je je lichaam

Nadere informatie