Postbus 7234, 3280 AA Numansdorp ABN AMRO NL07ABNA KVK

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Postbus 7234, 3280 AA Numansdorp ABN AMRO NL07ABNA KVK"

Transcriptie

1 De symptomen van Endometriose De symptomen van endometriose zijn heel divers. Dit is ook gelijk het probleem bij het diagnosticeren van endometriose. Aangezien er geen standaard klachten patroon is wordt we vaak eerst aan andere aandoeningen gedacht, zoals bijvoorbeeld IBS. Endometriose uit zich met name in extreme menstruatiepijn. Deze pijn komt met name door de ontstekingsmechanismen die opspelen tijdens de menstruatie. Naar mate de ziekte echter verder gevorderd is kunnen deze ontstekingen chronisch zijn en ontstaat er ook continu pijn. Endometriose kan op veel verschillende plaatsen in de buik voorkomen, hierdoor kunnen er ook veel verschillende klachten ontstaan. De klachten kunnen ook in verschillende mate van ernst voorkomen. Niet iedereen heeft alle klachten die bij endometriose kunnen optreden. Je kunt zeggen dat er geen typische endometrioseklacht bestaat. Meestal begint de pijn bij vrouwen die al een aantal jaar menstrueren, maar het kan ook reeds na de eerste menstruatie ontstaan! In het begin is de pijn vooral tijdens de menstruatie aanwezig. Bij sommige vrouwen blijft dit zo. Bij andere neemt de pijn in de loop van de jaren toe en kan steeds ernstiger en/ of langduriger worden. Tijdens het verloop van de ziekte kan de pijn steeds vroeger in de cyclus optreden. Soms ontstaat er zelfs een chronische pijn, die verergert tijdens de menstruatie. Vrouwen met endometriose vertellen over de pijn die zij ervaren in termen als constant, zeurend, drukkend, diep, vervelend, zwaar. (Dr. Nap, A, & Dr. Willemsen, W, & Prof. dr. D Hooghe, T. (z.d.). de verschijnselen van endometriose). De vrouwen voelen de pijn meestal in de hele onderbuik tussen de navel en het schaambeen. Er bestaat geen relatie tussen de ernst van endometriose en de pijnklachten. Het is niet zo dat als je een ernstige vorm van endometriose hebt, dat meteen betekent dat je ook ernstige pijnklachten hebt. Het kan voorkomen dat vrouwen met zeer ernstige endometriose klachtenvrij zijn, maar vrouwen met geringe endometriose zeer veel pijnklachten hebben. Wel staat er een verband tussen de diepte van de endometriose in de weefsels en de pijnklachten die kunnen ontstaan. Als endometriose diep is ingegroeid, is de pijn ook erger. Dus hoe dieper de ingroei, hoe ernstiger de pijn. De ernst van de klachten hangt af van de plaats waar de endometriose zich bevindt. Veel pijn wordt ook veroorzaakt als de endometriose zich op de ophangbanden van de baarmoeder bevindt. Er is een schatting gemaakt van het natuurlijke beloop als endometriose onhandelbaar is: Bij ongeveer 60 % van de vrouwen met endometriose verergering van de ziekte zal optreden in de loop van de tijd, bij 30 % blijft de ziekte stabiel, en bij 10% treedt spontane verbetering op. (Dr. Nap, A, & Dr. Willemsen, W, & Prof. dr. D Hooghe, T. (z.d.). de verschijnselen van endometriose.

2 De klachten verminderen meestal na de overgang bij de meeste vrouwen. Veel voorkomende klachten en verschijnselen van endometriose zijn: - pijn - buikpijn - problemen bij seks - klachten bij ontlasting - klachten bij plassen - verminderde vruchtbaarheid - moeheid - opgeblazen gevoel - stemmingswisselingen - hoofdpijn Pijn: De belangrijkste klacht van endometriose is pijn. De pijn ontstaat doordat het weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies tijdens de menstruatie kleine ontstekingsreacties geeft. Deze ontsteking kan ook de aanleiding geven tot de vorming van verklevingen. Verklevingen zijn bindweefselstrengen die zich vormen tussen verschillende organen in de buik of tussen een orgaan en de buikwand. Als er verklevingen zijn ontstaan kan dit ook weer leiden tot pijnklachten. Ook endometriosecellen zelf maken fibrose aan. Een belangrijke oorzaak van pijn is de aanwezigheid van endometriosecysten op de eierstok. Het kan in zo n mate voorkomen dat de cyste gaat vergroeien tussen de eierstok, eileider en bekkenwand. Als een cyste onder spanning staat, kan deze veel pijn veroorzaken en zelfs barsten. De inhoud van de cyste, oud bloed, komt dan in de buikholte terecht. Als de inhoud van de cyste in de buikholte zit, wordt het buikvlies geprikkeld en ontstaat er een acuut pijnlijke buik. In het ergste geval kan er een buikvliesontsteking optreden, wanneer er een cyste is geknapt. De ernstigste klachten worden meestal veroorzaakt door diep invasieve endometriose. In 10% van de vrouwen met endometriose komt deze vorm van de ziekte voor. Ook kan in De DIE het voorkomen dat een zenuwvezel in een endometriosehaard ingroeit. Een endometriosehaard kan dan erge pijn veroorzaken. Deze pijn kan nog meer toenemen wanneer de endometriosehaard wordt aangeraakt. Een endometriosehaard wordt aangeraakt bij bijvoorbeeld het dragen van een tampon, bij inwendig onderzoek of bij seks. De pijn treedt vooral op wanneer de endometriose aanwezig is in de ruimte tussen de vagina en het laatste stukje van de darm.

3 Problemen bij seks: Veel vrouwen die endometriose hebben, hebben problemen bij gemeenschap. Pijn bij seks wordt in medische termen dyspareunie genoemd. Vooral diep invasieve endometriose veroorzaakt deze klacht. De pijn is vooral aanwezig bij het doorstoten van de penis (diepe dyspareunie). Klachten bij ontlasting: Klachten bij ontlasting kunnen ontstaan als endometriose tegen de darm aandrukt. Dit kan de ontlasting bemoeilijken. Als een endometriosehaard tegen de darmwand aandrukt, kan dit een aandranggevoel geven voor ontlasting, zonder dat er ontlasting zit. Dit wordt loze aandrang genoemd. Als vrouwen last hebben van deze klacht, is dat vooral tijdens de menstruatie. Ook zijn er vrouwen die last hebben van deze klachten buiten de menstruatie, dus tijdens de hele menstruatiecyclus. Endometriose kan ook ingroeien in de wand van de dikke darm. Als dit gebeurd dan wordt de holte van de dikke darm verkleind en kan de ontlasting minder makkelijk door de darm naar buiten worden getransporteerd. Dit kan als gevolg hebben dat je veel last krijgt van krampen en van dunne ontlasting. Ook kunnen er klachten ontstaan als pijnlijke, moeilijke of slijmerige ontlasting. Dit komt meestal voor tijdens de menstruatie, maar kan ook evengoed voorkomen buiten de menstruatie om. Klachten bij het plassen: Pijnklachten bij het plassen ontstaan vooral wanneer een endometriosehaard tegen de blaas aandrukt. Ook kan het zijn dat er loze aandrang voor urine optreedt. Als de endometriose doorgroeit in de blaas kan hierdoor bloedverlies bij de urine ontstaan. Deze klachten komen niet zo vaak voor en heeft vaak een andere oorzaak, bijvoorbeeld een blaasontsteking. Moeheid: Vrouwen met de ziekte endometriose hebben vaak veel last van moeheid. Moeheid is normaal na langdurige lichamelijke of psychische inspanning. Er is op dit moment nog geen verklaring gevonden voor moeheid bij vrouwen met endometriose. Een mogelijke verklaring is dat veel pijn of chronische pijn aanleiding kan geven tot vermoeidheid. Behandeling Endometriose is op verschillende manieren te behandelen. Maar het is een chronische ziekte, wat betekent dat er helaas geen behandeling mogelijk is om dit blijvend te genezen. Wel is het mogelijk om endometriose (min of meer) onder controle te krijgen. Bijvoorbeeld door een hormonale en/of chirurgische behandeling. Indien een patiënt een behandeling ondergaat is het belangrijk om in gedachten te houden er bij deze behandeling alleen symptoom bestrijding gedaan wordt. Bij een chirurgische behandeling worden alle endometriose plekken verwijderd. Dit is het meest effectief. Echter ook hier is er geen garantie dat alle klachten verdwijnen.

4 Dagelijkse beperkingen? Endometriose is een extreem variabele ziekte waarbij de invloed op het dagelijks leven per persoon ontzettend verschilt. Endometriose is geen dodelijke ziekte, zoals bijvoorbeeld kanker. Dat betekent niet dat het moet worden onderschat. Vrouwen kunnen ernstig lijden aan de pijn en emotionele belasting. Het kan zelfs zo zijn dat ze niet in staat zijn om dagelijkse bezigheden uit te voeren of (volledig) te werken, wat kan zorgen voor financiële en relationele problemen. Omdat endometriose in staat is het proces van kinderen krijgen enorm te belemmeren zorgt ook dit nieuws voor heftige emoties en vraagt om veel geduld om deze wens mogelijk in vervulling te laten gaan. Hoewel het een ziekte is met grote persoonlijke en maatschappelijke consequenties, is er voor deze grote patiëntengroep nog onvoldoende aandacht. Men moet dan ook, naast de fysieke klachten, de psychische klachten waarmee een endometriosepatiënt mee te maken krijgt niet uit het oog verliezen. Denk daarbij onder andere aan: onduidelijkheid over haar toestand, onbegrip en onbekendheid over de ziekte in haar omgeving, verlies van controle over het eigen dagelijkse leven, onvruchtbaarheid et cetera. Werkomgeving Vanzelfsprekend kunnen ook vrouwen met endometriose uitstekende werknemers zijn. Maar het is altijd verstandig om samen te bespreken wat de mogelijkheden en onmogelijkheden van de chronisch zieke werknemer zijn. Voornamelijk omdat men onbekend is met de ziekte en omdat klachten door menstruatie nog vaak als niet voldoende ernstig worden ervaren, blijft endometriose helaas nog vaak onbesproken. Bovendien is het voor de meeste vrouwen niet gebruikelijk om over menstruatieklachten te praten. Daarnaast hebben vrouwen vaak het idee dat ze zich aanstellen als ze iedere maand weer een dag (of meerdere dagen) ziek zijn. Ze proberen vaak de (pijnlijkste) menstruatiedagen op vrije dagen in te plannen. Dit lukt niet altijd. Indien een vrouw, samen met haar partner, in een traject zoals IUI of IVF zit, komen er ook momenten dat een werknemer regelmatig naar het ziekenhuis moet. Bijvoorbeeld voor een punctie of echo. Dit is een onderdeel dat vaste kaders kent om de kans op een zwangerschap proberen te vergroten. Houd er rekening mee dat een menstruatie(cyclus) bij endometriose vaak gepaard gaat met chronische pijn en vermoeidheid. En dat klachten zomaar kunnen verergeren door bijvoorbeeld een hormoonbehandeling en de werknemer soms niet in staat stelt om te reizen of te werken. Er is geen pasklare oplossing voorhanden. Want hoe de ziekte zich uit verschilt per persoon, per behandeling, per levensfase et cetera. De mogelijkheid bieden

5 om eventueel werktijden of de werklocatie aan te passen kan in sommige gevallen al een oplossing zijn waardoor de werknemer niet uitvalt. Onderzoeken Uit een onderzoek uitgevoerd door de endometriose stichting 1 in 2011 onder de achterban blijkt 76% van de respondenten (550) aan te geven dat ze moeheid als een van de voornaamste klachten hebben. In dit zelfde onderzoek geven 45% van de respondenten aan niet het aantal uren te kunnen werken dat ze zouden willen werken! In de bijlage treft u de abstract van dit onderzoek aan dat wij op het wereld congres endometriose 2011 presenteerden. Ook in de nieuwe richtlijn endometriose uitgebracht door de ESHRE 2 en de richtlijn van de NVOG 3 word verwezen naar moeheid/ fatigue. Uit de Belgische studie 4 : Wat is de maatschappelijke last van endometriosegeassocieerde symptomen? Een prospectieve Belgisch onderzoek, blijkt dat patiënten een gemiddelde van 0,82 QALY inleveren over een 1-jaar tijdshorizon. Vroegere diagnose en kosteneffectieve behandeling van endometriose kan het productiviteit verlies verminderen, de kwaliteit van leven verbeteren en zorgconsumptie veranderen en dus verminderen de totale kosten voor de patiënten en de maatschappij. Endometriose is een complexe ziekte die een groot aantal vrouwen in de vruchtbare leeftijd beïnvloedt en legt een aanzienlijke belasting op patiënten en de maatschappij. 1 Endometriose Stichting: Abstract WCE 2011; dutch endometriosis patients prefer information above sympathy from the dutch endometriosis foundation 2 ESHRE: European Society of Human Reproduction and Embrology sectie 1.1 Symptoms and signs of Endometriosis 3 NVOG: Nederlandse Vereniging van Obstetrie en Gynaecologie 4 Reprod Biomed Online Sep 27. pii: S (13) doi: /j.rbmo What is the societal burden of endometriosis-associated symptoms? A prospective Belgian study. (

6 Ik hoop dat u naar aanleiding van deze brief meer inzicht in de ziekte endometriose gekregen heeft. Mocht u meer informatie willen dan kunnen wij u het boek Iedere maand pijn en Endometriose de baas aanraden, beide via onze website te koop. Mocht u meer vragen hebben kunt u uiteraard contact met mij opnemen. Met vriendelijke groet, Bianca De Bie Voorzitter Endometriose Stichting Mail: b.debie@endometriose.nl Skype: bianca1debie WEB:

De verschijnselen van Endometriose (uit o.a. Iedere maand pijn, spreekuur thuis)

De verschijnselen van Endometriose (uit o.a. Iedere maand pijn, spreekuur thuis) De verschijnselen van Endometriose (uit o.a. Iedere maand pijn, spreekuur thuis) De verschijnselen van endometriose zijn heel divers. Volgens sommige theorieën heeft iedere vrouw wel een beetje baarmoederslijmvlies

Nadere informatie

Algemeen... 3 Wat is endometriose?... 3 Bij wie komt het voor?... 4 Hoe ontstaat endometriose?... 4

Algemeen... 3 Wat is endometriose?... 3 Bij wie komt het voor?... 4 Hoe ontstaat endometriose?... 4 Endometriose Inhoudsopgave Algemeen... 3 Wat is endometriose?... 3 Bij wie komt het voor?... 4 Hoe ontstaat endometriose?... 4 Welke klachten kunnen passen bij endometriose?... 5 Pijn... 6 Klachten bij

Nadere informatie

Endometriose. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Endometriose. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Endometriose Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Algemeen Endometriose is een ziektebeeld waarbij baarmoederslijmvlies buiten de holte van de baarmoeder voorkomt. Endometriose

Nadere informatie

Endometriose. Algemeen

Endometriose. Algemeen Endometriose Algemeen Endometriose is de situatie waarbij baarmoederslijmvlies buiten de holte van de baarmoeder voorkomt. Endometriose kan pijn tijdens de menstruatie veroorzaken, of chronische pijn onder

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten Gynaecologie. Endometriose

Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten Gynaecologie. Endometriose Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Gynaecologie Endometriose Inhoud Endometriose 1 Klachten 4 Onderzoek 6 Behandeling 8 Tot slot 11 1 Endometriose Algemeen Er is

Nadere informatie

Endometriose. Patiënteninformatie

Endometriose. Patiënteninformatie Gynaecologie Patiënteninformatie Endometriose U ontvangt deze informatie, omdat u klachten heeft rond uw baarmoeder door endometriose. Aan de binnenkant van de baarmoeder zit een laagje slijmvlies. Soms

Nadere informatie

Gynaecologie. Endometriose

Gynaecologie. Endometriose Gynaecologie Endometriose 1 Uw gynaecoloog heeft met u besproken dat er bij u een endometriose aanwezig is. In deze folder wordt besproken wat endometriose is, welke verschijnselen als gevolg hiervan kunnen

Nadere informatie

Menstruatiepijn, Dysmenorrhoe

Menstruatiepijn, Dysmenorrhoe Menstruatiepijn, Dysmenorrhoe Wat is het? Sommige vrouwen hebben pijn vlak voor en tijdens de menstruatie. Meestal gaat het om steken en krampen in de onderbuik. Vaak trekt de pijn ook naar de rug of de

Nadere informatie

Wat kunnen de klachten zijn bij chronische buikpijn?

Wat kunnen de klachten zijn bij chronische buikpijn? Chronische buikpijn In het kort Chronische buikpijn is pijn onder in de buik die langer dan drie maanden bestaat en de dagelijkse bezigheden meestal nadelig beïnvloedt. De gynaecoloog zal een onderzoek

Nadere informatie

Endometriose. Poli Gynaecologie

Endometriose. Poli Gynaecologie 00 Endometriose Poli Gynaecologie De inhoud van deze voorlichtingsfolder is mede samengesteld door de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG). Deze folder is zeer volledig en uitgebreid

Nadere informatie

1. Algemeen 4 1.1 Wat is endometriose 4 1.2 Bij wie komt het voor 5 1.3 Hoe ontstaat endometriose 5

1. Algemeen 4 1.1 Wat is endometriose 4 1.2 Bij wie komt het voor 5 1.3 Hoe ontstaat endometriose 5 endometriose 2 Inhoud 1. Algemeen 4 1.1 Wat is endometriose 4 1.2 Bij wie komt het voor 5 1.3 Hoe ontstaat endometriose 5 2. Welke klachten kunnen passen bij endometriose 5 2.1 Pijn 6 2.2 Klachten bij

Nadere informatie

Inleiding Wat is endometriose?

Inleiding Wat is endometriose? Inleiding Aan de binnenkant van de baarmoeder zit een laagje slijmvlies. Soms komen stukjes van dit slijmvlies buiten de baarmoeder terecht. Dit noemt men endometriose. De meeste vrouwen merken hier niets

Nadere informatie

Laparoscopie Inleiding De redenen voor laparoscopie Sterilisatie Buikpijn Mogelijke oorzaken zijn:

Laparoscopie Inleiding De redenen voor laparoscopie Sterilisatie Buikpijn Mogelijke oorzaken zijn: Laparoscopie Inleiding De gynaecoloog heeft voorgesteld een laparoscopie bij u te verrichten. Bij een laparoscopie kunnen de organen in de buikholte worden bekeken; ze komen ook binnen bereik voor eenvoudige

Nadere informatie

Endometriose. Gynaecologie. Inleiding

Endometriose. Gynaecologie. Inleiding Gynaecologie Endometriose Inleiding Aan de binnenkant van de baarmoeder zit een laagje slijmvlies. Soms komen stukjes van dit slijmvlies buiten de baarmoeder terecht. Dit noemt men endometriose. De meeste

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Endometriose

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Endometriose Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Endometriose z Endometriose is baarmoederslijmvlies (endometrium) dat buiten de baarmoederholte aanwezig is, bijvoorbeeld in

Nadere informatie

Inleiding Opname De behandeling

Inleiding Opname De behandeling LAPAROSCOPIE 17834 Inleiding De gynaecoloog heeft voorgesteld een laparoscopie bij u te verrichten. Dit is een ingreep waarbij de specialist met een speciaal instrument, de laparoscoop, in de buikholte

Nadere informatie

Endometriose. Gynaecologie

Endometriose. Gynaecologie Endometriose Gynaecologie Inleiding Endometriose is de situatie waarbij baarmoederslijmvlies buiten de holte van de baarmoeder voorkomt. Endometriose kan pijn tijdens de menstruatie veroorzaken, of chronische

Nadere informatie

1 Algemeen Wat is endometriose? Bij komt het voor? Hoe ontstaat endometriose? 4

1 Algemeen Wat is endometriose? Bij komt het voor? Hoe ontstaat endometriose? 4 endometriose Inhoud 1 Algemeen 3 1.1 Wat is endometriose? 3 1.2 Bij komt het voor? 4 1.3 Hoe ontstaat endometriose? 4 2 Welke klachten kunnen passen bij endometriose? 5 2.1 Pijn 5 2.2 Klachten bij de ontlasting

Nadere informatie

Patientenvoorlichting Voortplantingsgeneeskunde (fertiliteit)

Patientenvoorlichting Voortplantingsgeneeskunde (fertiliteit) Patientenvoorlichting Voortplantingsgeneeskunde (fertiliteit) Endometriose In het kort Aan de binnenkant van de baarmoeder zit een laagje slijmvlies. Soms komen stukjes van dit slijmvlies buiten de baarmoeder

Nadere informatie

Chronische (langdurige) buikpijn bij vrouwen

Chronische (langdurige) buikpijn bij vrouwen Chronische (langdurige) buikpijn bij vrouwen U heeft last van chronische buikpijn. Hiervoor bent u doorverwezen naar een gynaecoloog. Chronische buikpijn is pijn onder in de buik die langer dan drie maanden

Nadere informatie

Eileiderontsteking. Afdeling Gynaecologie

Eileiderontsteking. Afdeling Gynaecologie Eileiderontsteking Afdeling Gynaecologie Inleiding Een eileiderontsteking is een ontsteking van de eileiders. Deze ontstekingen kunnen heel sluimerend verlopen met weinig klachten. Meestal heeft u acute

Nadere informatie

Endometriose. Patiënteninformatie Endometriose

Endometriose. Patiënteninformatie Endometriose Endometriose Patiënteninformatie Endometriose Inhoudsopgave 1 Inleiding 1.1 Wat is endometriose 1.2 Bij wie komt het voor 1.3 Hoe ontstaat endometriose 2 Welke klachten kunnen passen bij endometriose 2.1

Nadere informatie

NVOG Voorlichtingsbrochure ENDOMETRIOSE

NVOG Voorlichtingsbrochure ENDOMETRIOSE NVOG Voorlichtingsbrochure ENDOMETRIOSE ENDOMETRIOSE 1. In het kort 2. Wat is endometriose? 3. Bij wie komt endometriose voor? 4. Hoe ontstaat endometriose? 5. Welke klachten kunnen passen bij endometriose?

Nadere informatie

buiten 4. Bij wie komt endometriose voor? 5. Hoe ontstaat endometriose?

buiten 4. Bij wie komt endometriose voor? 5. Hoe ontstaat endometriose? ENDOMETRIOSE 1. In het kort 2. Wat is endometriose? 3. Bij wie komt endometriose voor? 4. Hoe ontstaat endometriose? 5. Welke klachten kunnen passen bij endometriose? 6. Welk onderzoek kan bij endometriose

Nadere informatie

Endometriose. het lichaam terechtkomen, maar dat gebeurt bijna nooit. Het slijmvlies zit aan de buitenkant van de organen, of is er diep in gegroeid.

Endometriose. het lichaam terechtkomen, maar dat gebeurt bijna nooit. Het slijmvlies zit aan de buitenkant van de organen, of is er diep in gegroeid. Endometriose 1. In het kort 2. Wat is endometriose? 3. Bij wie komt endometriose voor? 4. Hoe ontstaat endometriose? 5. Welke klachten kunnen passen bij endometriose? 6. Welk onderzoek kan bij endometriose

Nadere informatie

Endometriose. Gynaecologie. Baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder. Inhoud. 1. In het kort. 2. Wat is endometriose?

Endometriose. Gynaecologie. Baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder. Inhoud. 1. In het kort. 2. Wat is endometriose? Gynaecologie Endometriose Baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder Inhoud 1. In het kort 2. Wat is endometriose? 3. Wat doet baarmoederslijmvlies? 4. Bij wie komt endometriose voor? 5. Hoe ontstaat endometriose?

Nadere informatie

PATIËNTENINFORMATIE ENDOMETRIOSE

PATIËNTENINFORMATIE ENDOMETRIOSE PATIËNTENINFORMATIE ENDOMETRIOSE 2 ENDOMETRIOSE Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over de aandoening endometriose. Wij adviseren u deze informatie zorgvuldig

Nadere informatie

Endometriose. Onderzoek en behandeling. mca.nl

Endometriose. Onderzoek en behandeling. mca.nl Endometriose Onderzoek en behandeling mca.nl Inhoudsopgave Wat is endometriose? 3 Onderzoek 6 Behandeling 7 Meer informatie 9 Uw vragen 10 2 In overleg met uw gynaecoloog wordt u onderzocht en behandeld

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Sneltraject. abnormaal vaginaal bloedverlies

PATIËNTEN INFORMATIE. Sneltraject. abnormaal vaginaal bloedverlies PATIËNTEN INFORMATIE Sneltraject abnormaal vaginaal bloedverlies Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over het sneltraject abnormaal vaginaal bloedverlies. Bij

Nadere informatie

Gynaecologie / Verloskunde. Patiënteninformatie. Endometriose. Slingeland Ziekenhuis

Gynaecologie / Verloskunde. Patiënteninformatie. Endometriose. Slingeland Ziekenhuis Gynaecologie / Verloskunde Endometriose i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Inhoudsopgave 1. In het kort 2. Wat is endometriose? 3. Wat doet het baarmoederslijmvlies? 4. Bij wie komt endometriose

Nadere informatie

Verwijderen van de baarmoeder

Verwijderen van de baarmoeder Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Verwijderen van de baarmoeder z 1 Bij bepaalde gynaecologische klachten kan het nodig zijn om de baarmoeder te verwijderen. Dit

Nadere informatie

Endometriose. Gynaecologie

Endometriose. Gynaecologie Endometriose Gynaecologie Inhoudsopgave In het kort 5 Wat is endometriose? 5 Wat doet het baarmoederslijmvlies? 6 Bij wie komt endometriose voor? 7 Hoe ontstaat endometriose? 8 Welke klachten kunnen voorkomen

Nadere informatie

Het verwijderen van de baarmoeder en/of eierstokken. Algemene informatie

Het verwijderen van de baarmoeder en/of eierstokken. Algemene informatie Het verwijderen van de baarmoeder en/of eierstokken Algemene informatie Inleiding U heeft met uw gynaecoloog gesproken over het verwijderen van uw baarmoeder en/of eierstokken. Deze folder geeft u algemene

Nadere informatie

Eileiderontsteking. Afdeling Gynaecologie

Eileiderontsteking. Afdeling Gynaecologie Eileiderontsteking Afdeling Gynaecologie Inleiding Een eileiderontsteking is een ontsteking van de eileiders. Deze ontstekingen kunnen heel sluimerend verlopen met weinig klachten. Meestal heeft u acute

Nadere informatie

CHRONISCHE (LANGDURIGE) BUIKPIJN BIJ VROUWEN

CHRONISCHE (LANGDURIGE) BUIKPIJN BIJ VROUWEN CHRONISCHE (LANGDURIGE) BUIKPIJN BIJ VROUWEN Door middel van deze folder wil het Spijkenisse Medisch Centrum u informeren over chronische buikpijn. Wij adviseren u de informatie in deze folder zorgvuldig

Nadere informatie

Chronische buikpijn bij vrouwen. Maatschap Gynaecologie IJsselland Ziekenhuis

Chronische buikpijn bij vrouwen. Maatschap Gynaecologie IJsselland Ziekenhuis Chronische buikpijn bij vrouwen Maatschap Gynaecologie IJsselland Ziekenhuis Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Wat is chronische buikpijn? 2 3. Bij wie kan chronische buikpijn voorkomen? 3 4. Wat kunnen

Nadere informatie

Menstruatiepijn VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL

Menstruatiepijn VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL Menstruatiepijn WAT IS MENSTRUATIEPIJN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN VRIJ VERKRIJGBARE MEDICIJNEN VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL

Nadere informatie

Endometriose. Wat is endometriose? Wat doet het baarmoederslijmvlies?

Endometriose. Wat is endometriose? Wat doet het baarmoederslijmvlies? Endometriose Aan de binnenkant van de baarmoeder zit een laagje slijmvlies. Soms komen stukjes van dit slijmvlies buiten de baarmoeder terecht. Dit noemt men endometriose. De meeste vrouwen merken hier

Nadere informatie

Endometriose. Wat is endometriose? Wat doet het baarmoederslijmvlies?

Endometriose. Wat is endometriose? Wat doet het baarmoederslijmvlies? Endometriose Aan de binnenkant van de baarmoeder zit een laagje slijmvlies. Soms komen stukjes van dit slijmvlies buiten de baarmoeder terecht. Dit noemt men endometriose. De meeste vrouwen merken hier

Nadere informatie

Endometriose. Gynaecologie

Endometriose. Gynaecologie 1/6 Gynaecologie Endometriose Inleiding Aan de binnenkant van de baarmoeder zit een laagje slijmvlies. Soms komen stukjes van dit slijmvlies buiten de baarmoeder terecht. Dit noemt men endometriose. De

Nadere informatie

Endometriose Informatie over oorzaken, klachten en mogelijke behandelingen.

Endometriose Informatie over oorzaken, klachten en mogelijke behandelingen. Patiënteninformatie Endometriose Informatie over oorzaken, klachten en mogelijke behandelingen. Inhoudsopgave Pagina Wat is endometriose? 4 Wat doet het baarmoederslijmvlies? 5 Bij wie komt endometriose

Nadere informatie

Endometriose. Gynaecologie. mca.nl

Endometriose. Gynaecologie. mca.nl Endometriose Gynaecologie mca.nl Inhoudsopgave Wat is endometriose? 3 Bij wie komt endometriose voor? 4 Hoe ontstaat endometriose? 5 Welke klachten geeft endometriose? 5 Hoe wordt endometriose vastgesteld?

Nadere informatie

NVOG Voorlichtingsbrochure CHRONISCHE (LANGDURIGE) BUIKPIJN BIJ VROUWEN

NVOG Voorlichtingsbrochure CHRONISCHE (LANGDURIGE) BUIKPIJN BIJ VROUWEN 1 NVOG Voorlichtingsbrochure CHRONISCHE (LANGDURIGE) BUIKPIJN BIJ VROUWEN 2 CHRONISCHE (LANGDURIGE) BUIKPIJN BIJ VROUWEN 1. In het kort 2. Wat is chronische buikpijn? 3. Bij wie kan chronische buikpijn

Nadere informatie

GYNAECOLOGIE. Eileiderontsteking

GYNAECOLOGIE. Eileiderontsteking GYNAECOLOGIE Eileiderontsteking Eileiderontsteking Een eileiderontsteking wordt ook wel salpingitis of pelvic inflammatory disease (PID) genoemd. Een eileiderontsteking kan heel sluimerend verlopen, zonder

Nadere informatie

Chronische (langdurige) buikpijn bij vrouwen

Chronische (langdurige) buikpijn bij vrouwen Gynaecologie Patiënteninformatie Chronische (langdurige) buikpijn bij vrouwen U ontvangt deze informatie, omdat u al lang last heeft van buikpijn. Als deze buikpijn (onder in de buik) langer dan drie maanden

Nadere informatie

Endometriose. Gynaecologie

Endometriose. Gynaecologie Endometriose Gynaecologie U bent doorgestuurd naar de gynaecoloog omdat u klachten hebt die kunnen wijzen op de aanwezigheid van endometriose. Deze folder geeft een overzicht van de klachten, het onderzoek

Nadere informatie

Endometriose. Afdeling Gynaecologie

Endometriose. Afdeling Gynaecologie Endometriose Afdeling Gynaecologie Endometriose Endometriose is de situatie waarbij baarmoederslijmvlies buiten de holte van de baarmoeder voorkomt. Ongeveer een op de tien vrouwen lijdt aan endometriose.

Nadere informatie

Endometriose. Gynaecologie. alle aandacht

Endometriose. Gynaecologie. alle aandacht Endometriose Gynaecologie alle aandacht Bron: NVOG Endiometrose 1. In het kort 2. Wat is endometriose? 3. Bij wie komt endometriose voor? 4. Hoe ontstaat endometriose? 5. Welke klachten kunnen passen bij

Nadere informatie

Baarmoeder- operatie

Baarmoeder- operatie Baarmoeder- operatie Verwijdering van de baarmoeder via de vagina (vaginale uterus extirpatie) Verwijdering van de baarmoeder door middel van een kijkbuisoperatie (= Laparoscopische hysterectomie) Verwijdering

Nadere informatie

Het verwijderen van de baarmoeder en/of eierstokken

Het verwijderen van de baarmoeder en/of eierstokken Het verwijderen van de baarmoeder en/of eierstokken Algemene informatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U heeft met uw gynaecoloog gesproken over het verwijderen

Nadere informatie

Andere klachten die samenhangen met de menstruatiecyclus zijn:

Andere klachten die samenhangen met de menstruatiecyclus zijn: Menstruatieklachten Er zijn van die dagen dat je niets kunt hebben, dat je snel geïrriteerd bent en moe. Soms heb je ook last van pijnlijke borsten, een opgeblazen gevoel of gewichtstoename. En de meeste

Nadere informatie

Chronische (langdurige) buikpijn bij vrouwen

Chronische (langdurige) buikpijn bij vrouwen Chronische (langdurige) buikpijn bij vrouwen Chronische buikpijn is pijn onder in de buik die langer dan drie maanden aanhoudt en de dagelijkse bezigheden meestal nadelig beïnvloedt. De gynaecoloog zal

Nadere informatie

Het verwijderen van de baarmoeder en/of eierstokken

Het verwijderen van de baarmoeder en/of eierstokken Het verwijderen van de baarmoeder en/of eierstokken Algemene informatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U heeft met uw gynaecoloog gesproken over het verwijderen

Nadere informatie

Chronische (langdurige) buikpijn. Poli Gynaecologie

Chronische (langdurige) buikpijn. Poli Gynaecologie Chronische (langdurige) buikpijn Poli Gynaecologie 00 De inhoud van deze voorlichtingsfolder is samengesteld door de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG). Deze folder is zeer volledig

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Endometriose. Informatie over oorzaken, klachten en mogelijke behandelingen terTER_

Patiënteninformatie. Endometriose. Informatie over oorzaken, klachten en mogelijke behandelingen terTER_ Patiënteninformatie Endometriose Informatie over oorzaken, klachten en mogelijke behandelingen. 1234567890-terTER_ Inhoudsopgave Pagina Wat is endometriose? 4 Wat doet het baarmoederslijmvlies? 5 Bij

Nadere informatie

Patiënteninformatie Diagnostische laparoscopie of kijkonderzoek van de buikholte

Patiënteninformatie Diagnostische laparoscopie of kijkonderzoek van de buikholte Patiënteninformatie Diagnostische laparoscopie of kijkonderzoek van de buikholte Diagnostische laparoscopie of kijkonderzoek van de buikholte In deze patiëntenbrochure vind je algemene informatie over

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Chronische (langdurige)buikpijn bij vrouwen

Patiënteninformatie. Chronische (langdurige)buikpijn bij vrouwen Chronische (langdurige)buikpijn bij vrouwen Patiënteninformatie Chronische (langdurige)buikpijn bij vrouwen Inhoudsopgave 1 In het kort 2 Wat is chronische buikpijn? 3 Bij wie kan chronische buikpijn voorkomen?

Nadere informatie

Diagnostische laparoscopie. kijken in de buikholte

Diagnostische laparoscopie. kijken in de buikholte Diagnostische laparoscopie kijken in de buikholte 2 Inleiding In deze folder krijgt u uitleg over een laparoscopie (kijken in de buikholte). Laparoscopie betekent: in de buik (= laparo) kijken (= scopie).

Nadere informatie

Plaatsen waar endometriose kan voorkomen

Plaatsen waar endometriose kan voorkomen Endometriose 2 Endometriose is een goedaardige aandoening die alleen bij vrouwen in de vruchtbare levensfase voorkomt. Welke klachten optreden, is moeilijk te voorspellen: sommige vrouwen hebben bij uitgebreide

Nadere informatie

chronische (langdurige)buikpijn bij vrouwen

chronische (langdurige)buikpijn bij vrouwen chronische (langdurige)buikpijn bij vrouwen 1. In het kort 2. Wat is chronische buikpijn? 3. Bij wie kan chronische buikpijn voorkomen? 4. Wat kunnen de klachten zijn bij chronische buikpijn? 5. Mogelijke

Nadere informatie

Endometriose. gynaecologie

Endometriose. gynaecologie Endometriose Endometriose is een goedaardige aandoening die alleen bij vrouwen in de vruchtbare levensfase voorkomt. Welke klachten optreden, is moeilijk te voorspellen: sommige vrouwen hebben bij uitgebreide

Nadere informatie

Laparoscopie een kijkje in de buikholte

Laparoscopie een kijkje in de buikholte Laparoscopie een kijkje in de buikholte Inleiding Een laparoscopie is een ingreep waarbij de arts met een speciaal instrument, de laparoscoop, in de buikholte kan kijken. De arts maakt één of twee kleine

Nadere informatie

Chronische (langdurige) buikpijn bij vrouwen

Chronische (langdurige) buikpijn bij vrouwen Chronische (langdurige) buikpijn bij vrouwen Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Wat is chronische buikpijn... 1 3 Gevolgen... 1 4 Onderzoek... 2 5 Onderzoek door een gynaecoloog... 2 6 Echoscopisch onderzoek...

Nadere informatie

Baarmoederverwijdering

Baarmoederverwijdering Bij menstruatieklachten, vleesbomen, een verzakking, (een voorstadium van) baarmoederhalskanker of baarmoederkanker kan het nodig zijn de baarmoeder te verwijderen. Een andere naam hiervoor is uterusextirpatie

Nadere informatie

GYNAECOLOGIE. Endometriose

GYNAECOLOGIE. Endometriose GYNAECOLOGIE Endometriose Inhoudsopgave Inleiding 2 Wat is endometriose? 2 Oorzaken 2 Op welke plaatsen komt het voor? 3 Hoe vaak komt het voor? 3 Het verloop 3 Klachten 3 Diagnose 5 Is altijd behandeling

Nadere informatie

Kijkje in de baarmoeder Zo nodig met een kleine ingreep Diagnostische hysteroscopie

Kijkje in de baarmoeder Zo nodig met een kleine ingreep Diagnostische hysteroscopie Kijkje in de baarmoeder Zo nodig met een kleine ingreep Diagnostische hysteroscopie Poli Gynaecologie 0 De inhoud van deze voorlichtingsfolder is gebaseerd op de informatie van de Nederlandse Vereniging

Nadere informatie

baarmoederverwijdering

baarmoederverwijdering baarmoederverwijdering Inhoud Inleiding 1 Waarom wordt de baarmoeder verwijderd 3 1.1 Menstruatieklachten 3 1.2 Myomen (vleesbomen) 3 1.3 Endometriose en adenomyose 4 1.4 Pijn in de onderbuik 4 1.5 Verzakking

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Patiënteninformatie. Buitenbaarmoederlijke zwangerschap Buitenbaarmoederlijke zwangerschap Patiënteninformatie Buitenbaarmoederlijke zwangerschap Inhoudsopgave 1 In het kort 2 Wat is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap (EUG) 3 Bij wie komt een EUG voor 4

Nadere informatie

Chronische buikpijn bij vrouwen

Chronische buikpijn bij vrouwen Chronische buikpijn bij vrouwen Gynaecologie Beter voor elkaar Chronische (langdurige) buikpijn bij vrouwen 1. In het kort 3 2. Wat is chronische buikpijn? 3 3. Bij wie kan chronische buikpijn voorkomen?

Nadere informatie

HYSTEROSCOPIE Een kijkje in de baarmoeder

HYSTEROSCOPIE Een kijkje in de baarmoeder HYSTEROSCOPIE Een kijkje in de baarmoeder 405 Inleiding Binnenkort ondergaat u in Franciscus Gasthuis een hysteroscopie. Dit is een onderzoek waarbij de gynaecoloog met een dun buisje in de baarmoeder

Nadere informatie

Inleiding Waarom wordt een hysteroscopie uitgevoerd? Waar wordt een hysteroscopie uitgevoerd? Wanneer wordt een hysteroscopie uitgevoerd?

Inleiding Waarom wordt een hysteroscopie uitgevoerd? Waar wordt een hysteroscopie uitgevoerd? Wanneer wordt een hysteroscopie uitgevoerd? HYSTEROSCOPIE 405 Inleiding Binnenkort ondergaat u in het Sint Franciscus Gasthuis een hysteroscopie. Dit is een onderzoek waarbij de gynaecoloog met een dun buisje in de baarmoeder kijkt. Tijdens dit

Nadere informatie

In overleg met u is besloten tot de endometriose behandeling. Deze folder geeft u meer informatie over de ingreep.

In overleg met u is besloten tot de endometriose behandeling. Deze folder geeft u meer informatie over de ingreep. Endometriose In overleg met u is besloten tot de endometriose behandeling. Deze folder geeft u meer informatie over de ingreep. Endometriose is baarmoederslijmvlies dat rond de eileiders in het buikvlies

Nadere informatie

In het kort 2 2. Bij wie kan chronische buikpijn voorkomen? 2 Wat kunnen de klachten zijn bij chronische

In het kort 2 2. Bij wie kan chronische buikpijn voorkomen? 2 Wat kunnen de klachten zijn bij chronische In het kort Chronische buikpijn is pijn onder in de buik die langer dan drie maanden aanhoudt en de dagelijkse bezigheden meestal nadelig beïnvloedt. De gynaecoloog zal na een gesprek over de klachten

Nadere informatie

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap Poli Gynaecologie

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap Poli Gynaecologie Buitenbaarmoederlijke zwangerschap Poli Gynaecologie 0 De inhoud van deze voorlichtingsfolder is samengesteld door de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG). Deze folder is zeer volledig

Nadere informatie

Vleesbomen in de baarmoeder Behandelingsmogelijkheden

Vleesbomen in de baarmoeder Behandelingsmogelijkheden Vleesbomen in de baarmoeder Behandelingsmogelijkheden Albert Schweitzer ziekenhuis november 2007 pavo 0592 Inleiding U bent bij de gynaecoloog onder behandeling. Daarbij is gebleken dat u een of meer vleesbomen

Nadere informatie

Gynaecologie / Verloskunde. Patiënteninformatie. Myomen. Slingeland Ziekenhuis

Gynaecologie / Verloskunde. Patiënteninformatie. Myomen. Slingeland Ziekenhuis Gynaecologie / Verloskunde Myomen i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Wat zijn myomen? Myomen worden ook wel vleesbomen genoemd. Het zijn goedaardige knobbels in de spierwand van de baarmoeder

Nadere informatie

Baarmoederverwijdering bij goedaardige aandoeningen

Baarmoederverwijdering bij goedaardige aandoeningen Baarmoederverwijdering bij goedaardige aandoeningen 2 INHOUDSOPGAVE In het kort Waarom wordt de baarmoeder verwijderd? Menstruatieklachten Myomen (vleesbomen) Endometriose en adenomyose Pijn in de onderbuik

Nadere informatie

Inleiding Wat is endometriose

Inleiding Wat is endometriose Endometriose 2 Inleiding Ongeveer één op de tien vrouwen lijdt aan endometriose, een aandoening die niet alleen de gezondheid en vruchtbaarheid kan beïnvloeden maar ook haar carrière, emoties en seksualiteit.

Nadere informatie

Een verzakking. Gynaecologie. Locatie Hoorn/Enkhuizen

Een verzakking. Gynaecologie. Locatie Hoorn/Enkhuizen Een verzakking Gynaecologie Locatie Hoorn/Enkhuizen Een verzakking Tijdens het onderzoek is vast komen te staan dat u een verzakking (prolaps) heeft. Uw arts zal u het nodige vertellen over wat dat precies

Nadere informatie

Vleesbomen in de baarmoeder Behandelingsmogelijkheden

Vleesbomen in de baarmoeder Behandelingsmogelijkheden Vleesbomen in de baarmoeder Behandelingsmogelijkheden Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent bij de gynaecoloog onder behandeling. Daarbij is gebleken dat u

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding... 5

Inhoudsopgave. Inleiding... 5 Inhoudsopgave Inleiding... 5 Hoofdstuk 1 Endometriose... 6 1.1 Feiten over endometriose... 6 1.2 De menstruatie cyclus... 6 1.2.1 De opbouwfase... 6 1.2.2 De eisprong... 7 1.2.3 De uitrijpingsfase... 7

Nadere informatie

Buitenbaarmoederlijke. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Buitenbaarmoederlijke. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Buitenbaarmoederlijke zwangerschap Afdeling Verloskunde/Gynaecologie In het kort Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap (extra uteriene graviditeit, EUG) is een zwangerschap buiten de baarmoederholte.

Nadere informatie

H Baarmoederverwijdering

H Baarmoederverwijdering H.249943.1216 Baarmoederverwijdering 2 Algemeen Bij menstruatieklachten, vleesbomen of een verzakking kan het nodig zijn de baarmoeder te verwijderen. Een andere naam hiervoor is uterusextirpatie of hysterectomie.

Nadere informatie

Inleiding. Wat is endometriose. De symptomen

Inleiding. Wat is endometriose. De symptomen Endometriose Inleiding Ongeveer één op de tien vrouwen lijdt aan endometriose, een aandoening die niet alleen de gezondheid en vruchtbaarheid kan beïnvloeden maar ook haar carrière, emoties en seksualiteit.

Nadere informatie

Diagnostische laparoscopie. Kijkonderzoek van de buikholte INFORMATIE VOOR PATIËNTEN

Diagnostische laparoscopie. Kijkonderzoek van de buikholte INFORMATIE VOOR PATIËNTEN Diagnostische laparoscopie Kijkonderzoek van de buikholte INFORMATIE VOOR PATIËNTEN INHOUDSTAFEL Wat is een diagnostische laparoscopie? 3 Waarom een diagnostische laparoscopie? 3 Langdurige buikpijn 3

Nadere informatie

Baarmoederverwijdering

Baarmoederverwijdering Gynaecologie Patiënteninformatie Baarmoederverwijdering U ontvangt deze informatie, omdat u uw baarmoeder moet laten verwijderen. Wij informeren u hiermee over de operatie, de reden waarom u deze operatie

Nadere informatie

buitenbaarmoederlijke zwangerschap

buitenbaarmoederlijke zwangerschap buitenbaarmoederlijke zwangerschap Inhoud 1 In het kort 3 2 Wat is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap (EUG) 3 3 Bij wie komt een EUG voor 3 4 Klachten 4 5 Onderzoek 4 6 Behandeling 5 6.1 Operatieve

Nadere informatie

Hoe ziet het vrouwelijke bekken er van binnen uit? Hoe kunnen de organen verzakken?

Hoe ziet het vrouwelijke bekken er van binnen uit? Hoe kunnen de organen verzakken? Verzakkingen 1 Tijdens het onderzoek is vast komen te staan dat u een zogenaamde prolaps heeft. Uw arts zal u natuurlijk het nodige vertellen over wat dat precies is en wat de gevolgen ervan zijn. In deze

Nadere informatie

Extra uteriene graviditeit (EUG)

Extra uteriene graviditeit (EUG) Extra uteriene graviditeit (EUG) Wat is een EUG? Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap (extra uteriene graviditeit, EUG) is een zwangerschap buiten de baarmoederholte. Een dergelijke zwangerschap bevindt

Nadere informatie

Endometriose Inleiding Wat is endometriose? Hoe ontstaat endometriose? Plaatsen waar endometriose kan voorkomen

Endometriose Inleiding Wat is endometriose? Hoe ontstaat endometriose? Plaatsen waar endometriose kan voorkomen Endometriose Inleiding Endometriose is een goedaardige aandoening die alleen bij vrouwen in de vruchtbare levensfase voorkomt. In deze brochure komen een aantal aspecten van endometriose, zoals oorzaken,

Nadere informatie

1 Inleiding... 1. 2 Wat is endometriose... 1. 3 Hoe ontstaat endometriose... 2. 4 Plaatsen waar endometriose kan voorkomen... 2

1 Inleiding... 1. 2 Wat is endometriose... 1. 3 Hoe ontstaat endometriose... 2. 4 Plaatsen waar endometriose kan voorkomen... 2 Endometriose Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Wat is endometriose... 1 3 Hoe ontstaat endometriose... 2 4 Plaatsen waar endometriose kan voorkomen... 2 5 Hoe vaak komt endometriose voor... 3 6 Het verloop

Nadere informatie

Verzakkingen. (Prolaps) Gynaecologie

Verzakkingen. (Prolaps) Gynaecologie Verzakkingen (Prolaps) Gynaecologie Inhoudsopgave Inleiding...4 Hoe ziet het vrouwelijke bekken er van binnen uit?...5 Hoe kunnen de organen verzakken?...6 Soorten verzakkingen...7 Wat voelt men bij een

Nadere informatie

Hevig bloedverlies bij menstruatie

Hevig bloedverlies bij menstruatie Gynaecologie Hevig bloedverlies bij menstruatie Menstruatiepolikliniek U heeft een afspraak op de menstruatiepolikliniek. U bent hier naar verwezen omdat u veel last heeft van vaginaal bloedverlies. In

Nadere informatie

Afdeling: Urologie. Onderwerp: Blaaspijnsyndroom

Afdeling: Urologie. Onderwerp: Blaaspijnsyndroom Afdeling: Urologie Onderwerp: Blaaspijnsyndroom Het blaaspijnsyndroom Uw behandelend arts vermoedt dat het blaaspijnsyndroom (interstitiële cystitis) de oorzaak is van uw klachten. Deze aandoening is niet

Nadere informatie

Baarmoederverwijdering

Baarmoederverwijdering Baarmoederverwijdering Patiënteninformatie Baarmoederverwijdering Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Waarom wordt de baarmoeder verwijderd 2.1 Menstruatieklachten 2.2 Myomen (vleesbomen) 2.3 Endometriose en adenomyose

Nadere informatie

acute blindedarmontsteking

acute blindedarmontsteking acute blindedarmontsteking De arts heeft vastgesteld dat u een acute blindedarmontsteking heeft. Een andere naam hiervoor is appendicitis acuta. Wat is een blindedarmontsteking? Hoe verloopt een operatie?

Nadere informatie

Blaaspijnsyndroom Interstitiële cystitis (IC)

Blaaspijnsyndroom Interstitiële cystitis (IC) Blaaspijnsyndroom Interstitiële cystitis (IC) Het blaaspijnsyndroom of interstitiële cystitis (IC) is een zeldzame en pijnlijke vorm van chronische blaasontsteking (cystitis) die vooral bij vrouwen voorkomt

Nadere informatie

Gynaecologie. Leefregels na een gynaecologische operatie

Gynaecologie. Leefregels na een gynaecologische operatie Gynaecologie Leefregels na een gynaecologische operatie 1 Weer thuis U bent weer thuis na de verwijdering van uw baarmoeder of een verzakkingoperatie. Deze brochure is bedoeld als aanvulling op de mondelinge

Nadere informatie

Therapeutische laparoscopie. kijken in de buikholte

Therapeutische laparoscopie. kijken in de buikholte Therapeutische laparoscopie kijken in de buikholte Inleiding In deze folder krijgt u uitleg over een therapeutische laparoscopie. Laparoscopie betekent: in de buik (= laparo) kijken (= scopie). Bij een

Nadere informatie