Muziek rond Rudolph Agricola de eerste Nederlandse humanist

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Muziek rond Rudolph Agricola de eerste Nederlandse humanist"

Transcriptie

1 Muziek rond Rudolph Agricola de eerste Nederlandse humanist Een nieuw programma van Super Librum o.l.v. Jankees Braaksma 30 jaar Ensemble Super Librum Het concert In 2015 en 2016 brengt Super Librum (dat dan 30 jaar bestaat) een programma met muziek en teksten rond Rudolph Agricola te gehore. Super Librum heeft hiervoor compositieopdrachten gegeven aan Anke Brouwer en Peter Lunow. Beide componisten gebruiken hiervoor teksten van Rudolph Agricola. Graag willen wij u dit bijzondere programma voorstellen. Centraal in het programma staat Agricola, een beroemd Groninger musicus en humanist uit de 15 e eeuw. In het programma valt muziek van Agricola zelf, van zijn tijdgenoten en hedendaagse muziek te beluisteren. Het ligt in de bedoeling in de tweede helft van 2015 en de eerste helft van 2016 een serie concerten te geven met dit programma in o.a. Deventer, Baflo, Groningen, en Leuven.

2 Anke Brouwer (Amstelveen) In 2003 schreef Anke voor Super Librum "Fri Fresa", gebaseerd op Het oud-friese lied 'Thit was to there stunde' afkomstig uit de 13de-eeuwse Hunsingo-Codex. Een gedicht over de succesvolle vrijheidsstrijd van de Friezen tegen de Saksen rond het jaar 800. Uitgangspunt voor de nieuwe compositie van Anke is een gedicht van Agricola, namelijk het prachtige epitaaf (grafschrift) voor Eelste Meyma. Eelste Meyma was een zeer vermogende, kinderloze dame die in de 15e eeuw op de borg Rasquert woonde. Het gehucht Rasquert ligt naast Baflo, de geboorteplaats van Rudolf Agricola. Waarschijnlijk heeft zij Agricola financieel ondersteund bij zijn studie in Pavia en Ferrara. Anke heeft Epitaaf voor Eelste Meyma geschreven voor sopraan, tenor, vedel, luit, blokfluit en carillon. De lengte van de compositie bedraagt 13 minuten. De Epitaaf werd uitgevoerd op 14 november 2014 als onderdeel van het concert "Oude en nieuwe muziek rond Rudolph Agricola ( )" ter gelegenheid van het emeritaat van Wiebo Brouwer. Het carillon, dat een prominente plaats inneemt in Epitaaf, werd in 2006 gegoten door Simon Laudy van de Klokken- en kunstgieterij Reiderland voor ensemble Super Librum, als aanvulling op het middeleeuwse Theophilus-orgel van Super Librum. De standplaats van deze bijzondere instrumenten is de middeleeuwse Mauritiuskerk in Marsum, nabij Appingedam.

3 Peter Lunow (Amsterdam) Peter schrijft voor het eerst voor Super Librum. Hij is enthousiast over het bijzondere instrumentarium met zijn bijzondere kleurpalet. Peter componeerde muziek voor o.a. Marieke Schneemann, Esther Apituley, Michiel Weidner, Peter Brunt, Henk Rubingh, Esther Steenbergen, Charlotte Stoppelenburg, Ernst Glerum. De bekende dichter Maria Barnas schrijft over Peter: Toen ik mijn gedichten hoorde, gezongen door Lunow, terwijl hij piano speelde, was het alsof de gedichten zich openvouwde als papieren waaiers, die allerlei verschillende vormen begonnen aan te nemen. De ruimte die Lunow nam, na een bepaalde alinea, legde een landschap neer, en het uitblijven van een inlossing van een bepaalde melodie, maakte het verdriet dat ik lichtje had willen aanraken in taal, nog veel suggestiever. Peter Lunow schrijft een compositie voor Super Librum waarbij hij gebruik maakt van citaten uit Agricola s lange Latijnse gedicht Anna Mater (10 pagina s). Dit was een beroemd lofgedicht op de heilige Anna dat speciaal voor Agricola door de drukker Richard Pafraet op 4 april 1484 in Deventer, waar hij toen op bezoek was, werd gedrukt. Peter zet een selectie van Agricola s verzen op muziek in de bezetting sopraan, tenor, blokfluit, vedel, luit, carillon en middeleeuws orgel. Deze compositie duurt een half uur. Voor het schrijven van de compositie door Peter Lunow heeft Super Librum een subsidie ontvangen van de Stichting Het Roode- of Burgerweeeshuisfonds.

4 Maria Barnas De bekende dichter Maria Barnas (Anna Bijns Prijs 2014) zal speciaal voor dit project een aantal nieuwe gedichten schrijven, die tijdens de concerten op een nu nog onbekende, verrassende wijze een verband leggen tussen de muziek en nu.

5 Super Librum Super Librum, ensemble voor muziek uit middeleeuwen en renaissance heeft zich in 2003 beziggehouden met de reconstructie van Thit was to there stunde, een middeleeuws lied uit de 13 e eeuw in het oud-fries, in de zgn. Hunsingo Codex, een nog steeds belangrijke vroege bron voor rechtspraak in het Noorden van Nederland. Een drietal componisten, waaronder Anke Brouwer heeft destijds werken gecomponeerd, die door Super Librum in een drietal concerten (Groningen, Utrecht, Leeuwarden) werden uitgevoerd. Het concert werd uitgezonden voor Radio4 en er is tevens een CD-opname van gemaakt. In 2012 verscheen een boek met cd, getiteld Klinkende Klei. In dit fraai vormgegeven boek (inmiddels zo goed als uitverkocht) kwamen alle oude bronnen met muziek uit de noordelijke regio aan bod. Het boek is geprezen in Trouw en het Groninger Dagblad. Belangrijk element in het boek vormt de humanist/stadsadvocaat/organist Rudolf Agricola. Een aantal van zijn composities werden voor het eerst opgenomen. Super Librum (Jankees Braaksma) ontwikkelt t.g.v. het 30-jarige bestaan van het ensemble ook nu weer een nieuw idee: oude en nieuwe muziek rond en van de hierboven genoemde Rudolf Agricola. De samenstelling van ensemble Super Librum bij dit concert is als volgt: Marian van der Heide (sopraan), Sander de Jong (tenor), Sarah Walder (vedel), Rene Genis (luit), Jankees Braaksma (blokfluit, portatief), Catalina Vicens (orgel, portatief, slagwerk), Tomas Flegr (carillon, portatief). De nieuwe muziek zal worden gedirigeerd door de jonge dirigent Lodewijk van der Ree.

6 Catalina Vicens Bijzonder bij dit project is de deelname van de uit Chili afkomstige virtuoze organiste - klaveciniste - portatiefspeelter (tevens percussioniste) Catalina Vicens (Basel). Ze bespeelt tijdens deze concerten een door de orgelbouwer Winold van der Putten in 2014 vervaardigde reconstructie van een vroeg 15 e eeuws orgel, met pijpen van gelijkblijvende mensuur.

7 Duivenei-orgel Winold van der Putten In 2014 heeft Winold van er Putten een bijzonder orgel gereconstrueerd, of eigenlijk: opnieuw uitgevonden. Bij zijn recente reconstructie heeft hij bij de pijpen en de intonatie consequent een oud, middeleeuws principe gehanteerd: een groot duivenei als maatvoering voor één pijpmensuur. Kort gezegd: van hoog tot laag zijn alle pijpen even breed. Dit resulteert in een briljante klank bij de hoogste tonen, in het middengebied juist een warme, dragende toon en in de bas een wat, kwetsbare toon, die tot volle bloei komt in samenspraak met andere pijpen, instrumenten en zangers. Winolds reconstructie doet - mede na iconografisch onderzoek - vermoeden dat dit het standaard type orgel tot en met de 14 e en gedeeltelijk ook nog in de 15 e eeuw was.

8 Sint Anna De laatste decennia is de belangstelling voor de legende van Anna en alles wat daarmee samenhangt sterk toegenomen. Anna was een populaire heilige aan het eind van de 15 e en begin van de 16 e eeuw. De verering van Anna begint in de vijfde/zesde eeuw in het Midden-Oosten en komt al spoedig naar het Westen(Venetië en Rome). De verering bereikt haar hoogtepunt in de vijftiende en zestiende eeuw. In die tijd ontstaat een heel speciale afbeelding Anna te Drieën: Anna met Maria en Jezus. In de vijftiende eeuw vooral uitgebeeld als vrouw die op haar arm een meisje (Maria) draagt, dat een klein kind (Jezus) vasthoudt. Anna heeft dikwijls een boek of een vrucht in haar hand. Veel van deze beelden zijn te vinden in musea, maar ook in kerken en kapellen. Verhalen beklemtonen dat vereerders van Anna er in allerlei opzichten wel bij voeren. Zij veranderde armoede in welvaart. Op het platteland werd Anna aangeroepen voor de vruchtbaarheid van gezin, gewas en vee. De naamgeving van Anna aan een aantal dorpen (St Anna Parochie, Sint Annen) heeft hier zeker mee te maken. Zij beschermde binnenschippers en zeelieden en hielp tegen de pest. Geen wonder dat vroeger veel meisjes niet alleen Maria maar ook vaak Anna als doopnaam meekregen. Deze Annadevotie weerspiegelde zich in de beeldende kunst, muziek en dichtkunst. Talloze beeldhouwers, schilders, schrijvers en graveurs uit de 15de en 16de eeuw namen de Heilige Maagdschap, het leven van Anna of van Maria, of scenes uit hun leven tot onderwerp.

9 Rudolph Agricola Ondanks de beperkte omvang van zijn oeuvre, verwierf de uit Baflo (provincie Groningen) afkomstige Rudolph Agricola (17 februari oktober 1485) grote bekendheid als leraar, spreker en musicus. Met zijn verblijf in Italië maakte hij furore als spreker én als muzikant (organist, luitist). Als filosoof kreeg hij bekendheid met zijn humanistische argumentatieleer. Hiermee bouwde hij voort op de argumentatieleer van onder andere Aristoteles en Cicero. Agricola's interesse ging hierbij vooral uit naar de redeneerkunst. Zijn hoofdwerk De inventione dialectica libri tres (drie boeken over de dialectische vinding) richt zich dan ook op het formuleren van regels voor de goede ordening van argumenten in een betoog. Universiteit van Pavia Het werk van Agricola wijkt sterk af van de scholastieke traditie van de middeleeuwen. Onderwijs en vakkennis dienden volgens Agricola niet slechts in dienst te staan van de universiteit maar van de samenleving als geheel. De formele logica van de scholastieke traditie vond hij dan ook te specialistisch. De logica moest niet enkel theorie zijn, maar juist bijdragen aan de welsprekendheid en het heldere denken van de mens. Met deze opvatting heeft Agricola een grote invloed gehad op de humanistische traditie. Zo maakte bijvoorbeeld Desiderius Erasmus gebruik van Agricola's redeneerkunst toen hij De lof der zotheid schreef. Erasmus ontmoette Agricola in 1478 in Deventer, op de dag dat Agricola s Anna Mater gedrukt werd. Erasmus droeg die dag een door hemzelf geschreven latijns gedicht aan Agricola, die hij zeer bewonderde, voor.

10 Beelden Momenteel wordt onderzocht of het concert visueel ondersteund kan worden met beelden van kunst uit de 15 e eeuw maar ook met beelden van nu. We denken hierbij niet aan een diaprojectie maar aan een ruimtelijke projectie op het plafond van de locatie. Daarbij wordt een accent gelegd op de prachtige beelden die er van St. Anna, en met name Anna te Drieën zijn overgeleverd, op Italiaanse kunst uit de 15 e eeuw, hedendaagse beelden uit Noord Nederland, Deventer, Italië, etc. De projectie zal door een kunstenaar uit Groningen worden vormgegeven, en tijdens het concert worden getoond met een of meerdere beamers. Palazzo Schifanoia, Ferrara

KRUISWEGSONNETTEN 2010

KRUISWEGSONNETTEN 2010 Wouter van Belle KRUISWEGSONNETTEN 2010 voor kamerkoor, fluit, althobo en fagot tekst Nanne Nauta 2009 Partituur in c (partituur met althobo in f beschikbaar) 2010 Wouter van Belle www.woutervanbelle.nl

Nadere informatie

jij ontdekt... jouw passie voor Luistercursussen Klassiek cursusaanbod 2015-2016 www.ontdekscala.nl muziek Centrum voor de Kunsten

jij ontdekt... jouw passie voor Luistercursussen Klassiek cursusaanbod 2015-2016 www.ontdekscala.nl muziek Centrum voor de Kunsten jij ontdekt... muziek jouw passie voor Luistercursussen Klassiek cursusaanbod 2015-2016 Centrum voor de Kunsten www.ontdekscala.nl Luistercursussen Klassieke Muziek Al sinds vele jaren geven een tweetal

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 2 - MEI 2013

NIEUWSBRIEF 2 - MEI 2013 De Stichting Chris Fictoor Foundation bevordert verspreiding, uitvoering en beheer van het werk van Chris Fictoor. Daarnaast stimuleert de stichting kennisoverdracht als vorm van dienstverlening aan de

Nadere informatie

De klok luiden. Over het belang van het behoud van de beiaardtraditie

De klok luiden. Over het belang van het behoud van de beiaardtraditie De klok luiden Over het belang van het behoud van de beiaardtraditie Veel mensen zullen het herkennen: een dagje winkelen in een willekeurige stad in Nederland met op de achtergrond het vrolijke spel van

Nadere informatie

Personalia Annelies Willemse

Personalia Annelies Willemse Concertcyclus Op zondag 8 juli om 16.00 uur musiceren in de St.Willibrorduskerk in Deurne Annelies Willemse op orgel, Carla Nies op dwarsfluit/panfluit en Rolf van Meurs op gitaar. In diverse combinaties

Nadere informatie

Sinterklaas. Lees het verhaal en beantwoord de vragen.

Sinterklaas. Lees het verhaal en beantwoord de vragen. Sinterklaas Lees het verhaal en beantwoord de vragen. Sinterklaas is geboren aan het begin van de vierde eeuw. Hij is dus ongeveer 1700 jaar oud. Hij komt uit Myra, dat is een plaats in wat tegenwoordig

Nadere informatie

Internationale Orgelweek Vlaardingen

Internationale Orgelweek Vlaardingen 1 2015 Internationale Orgelweek Vlaardingen STICHTING INTERNATIONALE ORGELWEEK VLAARDINGEN Informatie Stichting Internationale Orgelweek: www.orgelvlaardingen.nl De verrassende wereld van het orgel De

Nadere informatie

Cultuurplan basisschool De Regenboog

Cultuurplan basisschool De Regenboog Cultuurplan basisschool De Regenboog (2015-2016) Dukdalf 28 3961 LA Wijk bij Duurstede 1 Dit beleidsplan omvat de volgende punten: Wat is onze visie op cultuur? Wat willen we dit jaar veranderen? Hoe pakken

Nadere informatie

Orde voor de ingebruikneming van een orgel of ander muziekinstrument

Orde voor de ingebruikneming van een orgel of ander muziekinstrument Orde voor de ingebruikneming van een orgel ander muziekinstrument Het orgel muziekinstrument wordt tot aan het moment van het zegengebed nog niet bespeeld. De liederen die voordien worden aangegeven, zullen

Nadere informatie

2,5. Samenvatting door een scholier 1026 woorden 27 juli keer beoordeeld

2,5. Samenvatting door een scholier 1026 woorden 27 juli keer beoordeeld Samenvatting door een scholier 1026 woorden 27 juli 2012 2,5 7 keer beoordeeld Vak Methode Muziek Muziek op maat H1 middeleeuwen Nieuwe ontwikkelingen in de middeleeuwen - Muziek werd gespeeld in kerken

Nadere informatie

Antwoordenblad bij het Werkblad over orgels bij de les "Muziek uit een Gebouw"

Antwoordenblad bij het Werkblad over orgels bij de les Muziek uit een Gebouw Antwoorden bij de vragen uit hoofdstuk 1 Vraag 1 Als Yamal, Maarten en Ahmed met de tram door de stad rijden, welk muziekinstrument komen ze dan tegen? (b) een draaiorgel mooie kant van een draaiorgel

Nadere informatie

Lessenoverzicht De troubadour op het plein

Lessenoverzicht De troubadour op het plein Les 1 Vroeger en nu Les 2 Het plein: Driebergen Les 2 Het plein: Leersum Les 2 Het plein: Amerongen Inhoud De leerlingen inventariseren verschillen tussen vroeger en nu. Met van thuis meegebrachte spullen

Nadere informatie

BIJZONDER TE VERMELDEN

BIJZONDER TE VERMELDEN De Stichting Chris Fictoor Foundation bevordert verspreiding, uitvoering en beheer van het werk van Chris Fictoor. Daarnaast stimuleert de stichting kennisoverdracht als vorm van dienstverlening aan de

Nadere informatie

Op reis door het rijk der Letteren en der Godgeleerdheid

Op reis door het rijk der Letteren en der Godgeleerdheid History Christiane Simone Stadie Op reis door het rijk der Letteren en der Godgeleerdheid Herinneringen van mijne academiereis in 1843 (Abraham Des Amorie van der Hoeven Jr.) Seminar paper Christiane

Nadere informatie

donderdag 5 maart Arnhem

donderdag 5 maart Arnhem donderdag 5 maart Arnhem muzikanten Dirigent Jan Quintus Zwart kreeg zijn eerste muziek-lessen van zijn vader Willem Hendrik Zwart. Hij vervolgde zijn orgel-, piano- en theorielessen aan de Kamper Muziekschool.

Nadere informatie

HOOFDSTUK 13. Naar het museum. Kies uit: saai knappe felle grappig bekendste. 1 De Nachtwacht is het schilderij van Rembrandt.

HOOFDSTUK 13. Naar het museum. Kies uit: saai knappe felle grappig bekendste. 1 De Nachtwacht is het schilderij van Rembrandt. 215 215 HOOFDSTUK 13 Naar het museum WOORDEN 1 Kies uit: saai knappe felle grappig bekendste 1 De Nachtwacht is het schilderij van Rembrandt. 2 De Nederlandse schilder Van Gogh schilderde vaak met kleuren.

Nadere informatie

Over schilderijen van Debbie, een paar gedichten en muziek

Over schilderijen van Debbie, een paar gedichten en muziek 1 Over schilderijen van Debbie, een paar gedichten en muziek Wie Debbies schilderijen en tekeningen van de afgelopen jaren bekijkt, zal zich misschien verwonderen over de ogenschijnlijke stijlbreuk die

Nadere informatie

Artikel in het tijdschrift NIEUWE VISIE van het Gilde van Simontontherapeuten

Artikel in het tijdschrift NIEUWE VISIE van het Gilde van Simontontherapeuten Artikel in het tijdschrift NIEUWE VISIE van het Gilde van Simontontherapeuten EXPOSITIE BEELDEND VERWERKEN ONTMOETING met Annie Segers door Ine van den Heuvel, Simontontherapeute Via het secretariaat van

Nadere informatie

Klassieke Muziekgeschiedenis De Middeleeuwen (500 1500)

Klassieke Muziekgeschiedenis De Middeleeuwen (500 1500) Klassieke Muziekgeschiedenis De Middeleeuwen (500 1500) Algemeen Als je aan de Middeleeuwen denkt, dan denk je waarschijnlijk aan grote kastelen, ridders en jonkvrouwen. Natuurlijk, dit is een gedeelte

Nadere informatie

Violiste Antoinette Lohmann speelt stikmoeilijke vioolsonates van Pieter Hellendaal ( )

Violiste Antoinette Lohmann speelt stikmoeilijke vioolsonates van Pieter Hellendaal ( ) Welkom bij de meestbekroonde krant van Nederland - nu ook online de mooiste ABONNEREN KLASSIEKE MUZIEK ANTOINETTE LOHMANN Violiste Antoinette Lohmann speelt stikmoeilijke vioolsonates van Pieter Hellendaal

Nadere informatie

Vorming en Toerusting. Programma 2012-2013. Ontmoeting en verdieping van religie, kunst en cultuur. Het Witte Kerkje Huis ter Heide

Vorming en Toerusting. Programma 2012-2013. Ontmoeting en verdieping van religie, kunst en cultuur. Het Witte Kerkje Huis ter Heide Vorming en Toerusting Programma 2012-2013 Ontmoeting en verdieping van religie, kunst en cultuur Het Witte Kerkje Huis ter Heide In het seizoen 2012-2013 zet Het Witte Kerkje de traditie van Vorming &

Nadere informatie

Het Onderzoek. Laura Koopman Groep 7 woensdag 5 maart 2014 HET ONDERZOEK

Het Onderzoek. Laura Koopman Groep 7 woensdag 5 maart 2014 HET ONDERZOEK Het Onderzoek Laura Koopman Groep 7 woensdag 5 maart 2014 HET ONDERZOEK Inhoud In deze hoofdstukken is mijn werkstuk verdeeld: 1.Christiaan Huygens blz: 4 2.Antonie van Leeuwenhoek blz: 6 3.De beschrijving

Nadere informatie

DE DOOD VAN MARIA. Heidi de Wit VT1A

DE DOOD VAN MARIA. Heidi de Wit VT1A DE DOOD VAN MARIA Heidi de Wit VT1A De dood van Maria Maria was de dochter van Anna en Joachim. Zij bleven lang kinderloos, totdat zij onafhankelijk van elkaar een goddelijke boodschap kregen, zij zouden

Nadere informatie

Werkgroep Bouwhistorie Zutphen. Informatiekaart St. Janskerk. St. Janskerk

Werkgroep Bouwhistorie Zutphen. Informatiekaart St. Janskerk. St. Janskerk Informatiekaart St. Janskerk St. Janskerk De spits van deze lange slanke toren staat al eeuwen scheef. Hoe dat komt weten we niet, maar het zal tot in lengte van dagen wel zo blijven. De toren heeft niet

Nadere informatie

JAAROVERZICHT Stichting

JAAROVERZICHT Stichting JAAROVERZICHT 2015 Stichting In 2015 organiseerde Stichting Opera aan de Schie Een bootcamp La Mélodie Française o.l.v. Jean-Baptiste Milon Zes maal het Klassiek Open Podium Een tweedaagse workshop met

Nadere informatie

Orgelconcerten Willem Hörmann

Orgelconcerten Willem Hörmann Orgelconcerten Willem Hörmann Concerten 2013 Zaterdag 6 april, Middagconcert de Toonzaal m.m.v. Rembrandt Gerlach e.v.a. Zaterdag 4 mei 16.00 uur, Sint-Cathrienkerk, s-hertogenbosch Dinsdag 28 mei 20.15

Nadere informatie

Een muziekles over Haydns Schöpfung (voorbeeldles basisschool)

Een muziekles over Haydns Schöpfung (voorbeeldles basisschool) Een muziekles over Haydns Schöpfung (voorbeeldles basisschool) Paul Knöps Dit materiaal is onderdeel van het compendium christelijk leraarschap dat samengesteld is door het lectoraat Christelijk leraarschap

Nadere informatie

De uitstraling van Caspar van Wittel

De uitstraling van Caspar van Wittel De uitstraling van Caspar van Wittel Bart van Steenbergen 1 De ingang van de Canal Grande met de Santa Maria della Salute-kerk door Caspar van Wittel www.vanvitelli.nl Wat voor invloed heeft Caspar van

Nadere informatie

De 17de eeuw door de ogen van Jacques Callot Een selectie uit het Prentenkabinet van het Groeningemuseum

De 17de eeuw door de ogen van Jacques Callot Een selectie uit het Prentenkabinet van het Groeningemuseum persinfo De 17de eeuw door de ogen van Jacques Callot Een selectie uit het Prentenkabinet van het Groeningemuseum p. 2 De 17 de eeuw door de ogen van Jacques Callot. Een selectie uit het Prentenkabinet

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

PROGRAMMA ensemble INTERVALLI Marianne Salden Ria van den Brandt ris Eysermans

PROGRAMMA ensemble INTERVALLI Marianne Salden Ria van den Brandt ris Eysermans PROGRAMMA De essentie over het leven van Jezus van Nazareth is opgetekend door de vier evangelisten in het Nieuwe Testament. In de eerste eeuwen van onze jaartelling werd Christus leven een dankbare inspiratiebron

Nadere informatie

Informatiebrochure. Muziek - Woord - Dans - Initiatie

Informatiebrochure. Muziek - Woord - Dans - Initiatie Informatiebrochure Muziek - Woord - Dans - Initiatie Welkom In het Stedelijk Conservatorium van Mechelen kan je al je podiumtalenten ten volle ontwikkelen. We bieden kunstonderwijs op hoog niveau, maar

Nadere informatie

Les 1: Orkest en Anne Frank

Les 1: Orkest en Anne Frank Anne en Zef Inleiding Jullie gaan in april de voorstelling Anne & Zef en bekijken. Anne & Zef is een jeugdopera en zal worden gespeeld door twee solozangers, en een ensemble uit het Nederlands Philharmonisch

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2008 tijdvak 2 dinsdag 17 juni 9.00-11.00 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 34 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 64 punten

Nadere informatie

Irma Peters (Calandlyceum '98-'04; afgestudeerd master geschiedenis)

Irma Peters (Calandlyceum '98-'04; afgestudeerd master geschiedenis) Manisha Biekram (Calandlyceum '04-'10) Nadat ik mijn VWO diploma had behaald, ben ik bouwkunde gaan studeren aan de Technische Universiteit in Delft. Je zou bij het horen van de naam van mijn studie kunnen

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Ik weet niet of het u is opgevallen, maar het trof mij dat de lezingen van vandaag vol tegenstellingen zitten: het begint al bij Jesaja 41: mensen zijn

Nadere informatie

Wat doet de provincie eigenlijk voor Kapelle-op-den-Bos?

Wat doet de provincie eigenlijk voor Kapelle-op-den-Bos? Wat doet de provincie eigenlijk voor Kapelle-op-den-Bos? Deze vraag krijg ik regelmatig. Telkens neem ik de tijd om uit te leggen dat de provincie als streekmotor verrassend veel doet voor Kapelle-op-den-

Nadere informatie

Verhaal van verandering

Verhaal van verandering Belgische Ashoka Fellow Ashoka : Kun je ons iets vertellen over je familie en waar je bent opgegroeid? Ingrid : Ik ben opgegroeid in Antwerpen, een belangrijke stad in Vlaanderen, België. Ik heb een oudere

Nadere informatie

OECUMENISCHE VIERING WEEK VAN DE VREDE Vrede verbindt. Zondag 18 september, Grote Kerk te Edam Raad van Kerken Edam-Volendam

OECUMENISCHE VIERING WEEK VAN DE VREDE Vrede verbindt. Zondag 18 september, Grote Kerk te Edam Raad van Kerken Edam-Volendam OECUMENISCHE VIERING WEEK VAN DE VREDE 2016 Vrede verbindt Zondag 18 september, Grote Kerk te Edam Raad van Kerken Edam-Volendam Voorgangers: M.m.v.: Pianist: Organist: Pastor Menny de Wolf Ds. Truus de

Nadere informatie

22 nieuwe liederen voor viering en wijding

22 nieuwe liederen voor viering en wijding Veensluis 18 8448 GP Heerenveen Tel. 0513-688951 Fax 0513-689100 E-mail: info@intradamusic.nl www.intradamusic.nl 22 nieuwe liederen voor viering en wijding In deze catalogus vindt u 22 nieuwe liederen

Nadere informatie

Beiaardprogramma van Klaas de Haan voor Laren; 18 aug. 2015, 20u00: 1. Prélude No. 1 pour Carillon Robert Lannoy ( )

Beiaardprogramma van Klaas de Haan voor Laren; 18 aug. 2015, 20u00: 1. Prélude No. 1 pour Carillon Robert Lannoy ( ) Beiaardprogramma van Klaas de Haan voor Laren; 18 aug. 2015, 20u00: 1. Prélude No. 1 pour Carillon Robert Lannoy (1915-1979) 2. Mazurka (1889) Alexander N. Skrjabin (1872-1915) arr. Tin-Shi Tam 3. Premiére

Nadere informatie

VRIJDAGmuziekmaand VRIJDAG

VRIJDAGmuziekmaand VRIJDAG VRIJDAGmuziekmaand VRIJDAG Alle activiteiten op de iedere of sommige vrijdagen tijdens de muziekmaand. Bij alle activiteiten die openbaar ben je ook van harte welkom als kijker. Inhoud Brass-workshop...

Nadere informatie

Dierbaren lezer. den Muzenmeester. Ik, den Muzenmeester, voel mijn einde naderen en schrijf daarom mijn testament.

Dierbaren lezer. den Muzenmeester. Ik, den Muzenmeester, voel mijn einde naderen en schrijf daarom mijn testament. Dierbaren lezer Ik, den Muzenmeester, voel mijn einde naderen en schrijf daarom mijn testament. Voor ik dezen stoffigen wereld verlaat, wil ik u mijnen schat toevertrouwen. Heel mijn leven heb ik mijne

Nadere informatie

Ploeg in Hoogkerk. een project met kunst

Ploeg in Hoogkerk. een project met kunst Ploeg in Hoogkerk een project met kunst ( de Ploeg in Hoogkerk Het dorp Hoogkerk en 'de Ploeg' hebben iets met elkaar. De relatie is reeds in de jaren 50 begonnen en duurt tot op heden. Kort na de oorlog

Nadere informatie

voor: alle kinderen van 4 t/m 12 jaar van: God Kinderfeest

voor: alle kinderen van 4 t/m 12 jaar van: God Kinderfeest voor: alle kinderen van 4 t/m 12 jaar van: God Kinderfeest KINDERFEEST VOOR ALLE KINDEREN VAN 4 T/M 12 JAAR Heb jij wel eens meegemaakt dat je iets kwijt was? Je lievelingsknuffel of die mooie speelgoedauto?

Nadere informatie

Schilderijen van Debbie, een paar gedichten en muziek

Schilderijen van Debbie, een paar gedichten en muziek 1 Schilderijen van Debbie, een paar gedichten en muziek Wie Debbies schilderijen en tekeningen van de afgelopen jaren bekijkt, zal zich misschien verwonderen over de veelzijdigheid in stijlen van haar

Nadere informatie

Friese vrijheid in Ferguson-verpakking

Friese vrijheid in Ferguson-verpakking Friese vrijheid in Ferguson-verpakking Leeuwarder Courant 19 mei 2003 LEEUWARDEN Hoewel fiere nationalisten ons vaak anders willen doen geloven, is niemand op dit ondermaanse van vreemde smetten vrij.

Nadere informatie

DE GEBOORTE VAN JEZUS

DE GEBOORTE VAN JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert DE GEBOORTE VAN JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door:

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5

Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5 De Kerk Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5 2 1. Geschiedenis De grote bevolkingsgroei in de tweede helft van de 14de eeuw maakte het noodzakelijk nieuwe kerken

Nadere informatie

Nieuwsbrief 17 november 2015

Nieuwsbrief 17 november 2015 Nieuwsbrief 17 november 2015 Beste Bachkoristen, Het dendert maar doorrrrr bij het Bachkoor. De repetities voor de uitvoering van de Maria Vespers van Monteverdi op 18 december in de Grote Kerk te Breda

Nadere informatie

Een Valentijn krantje Geen idee van wie, maar wel voor wie!

Een Valentijn krantje Geen idee van wie, maar wel voor wie! Datum: 14-02-2013 Een Valentijn krantje Geen idee van wie, maar wel voor wie! Eerste hulp bij liefdeslooplijn Mocht het van toepassing zijn Anders leuk om weg te geven Wie dit heeft geschreven? Geen idee,

Nadere informatie

Noot 14 Het maken van een levenslijn of familiestamboom, en het verzamelen van materialen.

Noot 14 Het maken van een levenslijn of familiestamboom, en het verzamelen van materialen. Noot 14 Het maken van een levenslijn of familiestamboom, en het verzamelen van materialen. Een levenslijn Tijdens het kennismakingsgesprek of in het eerste themagesprek kunt u met iets bijzonders beginnen:

Nadere informatie

Les 3 Monniken en Ridders MUZIEK

Les 3 Monniken en Ridders MUZIEK Les 3 Monniken en Ridders MUZIEK Annemieke Hooijschuur en Hanneke de Jong Les 3 Monniken en Ridders MUZIEK Wereldlijke en Geestelijke Voorkennis De leerlingen zijn enigszins op de hoogte van de levenswijze

Nadere informatie

Hosanna. Hosanna! Hosanna! De Heer komt voorbij. Zwaai met de takken en zing nu blij.*

Hosanna. Hosanna! Hosanna! De Heer komt voorbij. Zwaai met de takken en zing nu blij.* & speelblad Hosanna Hosanna! Hosanna! De Heer komt voorbij. Zwaai met de takken en zing nu blij.* Hosanna! Hosanna! Hij is onze Heer. Leg alle jassen maar voor Hem neer. ** * Doe of je een palmtak in je

Nadere informatie

Jaaroverzicht Hoensbroekse Amateurkunst HAK 2015.

Jaaroverzicht Hoensbroekse Amateurkunst HAK 2015. Jaaroverzicht Hoensbroekse Amateurkunst HAK 2015. Visie HAK gelooft in een duurzame gemeenschappelijke artistieke kracht en de kwaliteiten van mensen uit Hoensbroek bij de vorming van gemeenschapszin in

Nadere informatie

Buitenplaatsen Les 2

Buitenplaatsen Les 2 Buitenplaatsen Les 2 Buitenplaats Goudestein Goudestein is één van de eerste buitenplaatsen langs de Vecht. Maar door de toenemende welvaart in de Republiek bouwen steeds meer rijke stedelingen een tweede

Nadere informatie

Muziek: betekenis en emotie

Muziek: betekenis en emotie VOORBEREIDEND LESMATERIAAL BIJ PIETER ROELF JEUGDCONCERT NOOTTOCHT Les 2 Muziek: betekenis en emotie Groep 6/7/8 Doelstelling Benodigd materiaal Ruimte en opstelling Organisatorische voorbereiding Aan

Nadere informatie

Verschillen in geloven. Over geloofsopvoeding als je verschillend gelooft. Mogelijkheden voor twee soorten bijeenkomsten

Verschillen in geloven. Over geloofsopvoeding als je verschillend gelooft. Mogelijkheden voor twee soorten bijeenkomsten Verschillen in geloven Over geloofsopvoeding als je verschillend gelooft Verschillen in geloven is een themaboekje uit de serie Zijsprong. Deze serie hoort bij het bewaarmagazine Spring, opvoeden en geloven

Nadere informatie

Sint, mag ik u iets vragen?

Sint, mag ik u iets vragen? Sint, mag ik u iets vragen? inhoud Inleiding 3 1. Waar komt Sinterklaas vandaan? 4 2. Waarom vieren we pakjesavond op 5 5 december? 3. Waarom stopt Sint iets in je schoen? 6 4. Kwam Sinterklaas vroeger

Nadere informatie

Liturgie voor de dienst waarin Esther Maaike Anna de Boer en Daniël Harm Jonker de doop zullen ontvangen. Verbondenheid met God

Liturgie voor de dienst waarin Esther Maaike Anna de Boer en Daniël Harm Jonker de doop zullen ontvangen. Verbondenheid met God Liturgie voor de dienst waarin Esther Maaike Anna de Boer en Daniël Harm Jonker de doop zullen ontvangen Verbondenheid met God Zondag 21 juni 2015, 9.30 uur PKN Hervormde kerk te Warstiens Voorganger :

Nadere informatie

2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1

2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1 2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1! " #$% & #& '$' '& + ()" *% $, $ -% 1 H. Jagersma en M. Vervenne, Inleiding in het Oude Testament, Kampen, 1992. J. Bowker, Het verhaal

Nadere informatie

CONCERTEN NIEUWSBRIEF chris fictoor foundation. Sportlaan PH Groningen T +31 (0) M +31 (0)

CONCERTEN NIEUWSBRIEF chris fictoor foundation. Sportlaan PH Groningen T +31 (0) M +31 (0) De Stichting Chris Fictoor Foundation bevordert verspreiding, uitvoering en beheer van het werk van Chris Fictoor. Daarnaast stimuleert de stichting kennisoverdracht als vorm van dienstverlening aan de

Nadere informatie

The charm of medieval simplicity... passionate music making. Over Quadrivium:

The charm of medieval simplicity... passionate music making. Over Quadrivium: The charm of medieval simplicity... passionate music making Over Quadrivium: Quadrivium is een ensemble dat zich specialiseert in de laat-middeleeuwse literatuur, in het bijzonder het Franco-Vlaamse repertoire

Nadere informatie

Hoe Maartensdijks is de heilige St. Maarten?

Hoe Maartensdijks is de heilige St. Maarten? Hoe Maartensdijks is de heilige St. Maarten? Een kort beeldverhaal Door Anne Doedens Op 11 november gaan de kinderen in Maartensdijk langs de deuren, bij de vering van Sint Maarten. Zij zingen fbeelding

Nadere informatie

Spotlight: Joris van Leeuwen

Spotlight: Joris van Leeuwen Om bekende en onbekende schrijvers van Nederlandse bodem die in de genre spanning / fantasy druk bezig zijn en een aantal boeken hebben gepubliceerd, toch wat meer bekendheid te geven, heb ik besloten

Nadere informatie

Vijf Koerdische kunstenaars

Vijf Koerdische kunstenaars ariwan Jalal, zonder titel, olieverf op doek, 0 x 0 cm, 00 Persheng arzandegan, Persian Lily, olieverf op doek, 0 x 0 cm, 00 Suuad Omar, Golf, olieverf op fotopapier, 0 x 0 cm, 00 Araz Hama, Bruine room,

Nadere informatie

Latijn: iets voor jou?

Latijn: iets voor jou? : n j i t a L r o o v s iet jou? De Romeinen en wij Waar komen onze letters vandaan? Hoe komen we aan de namen van de maanden? De antwoorden op vele van deze vragen vind je vaak in het verleden bij de

Nadere informatie

Noveen tot de H. Teresia van het kindje Jezus III

Noveen tot de H. Teresia van het kindje Jezus III Noveen tot de H. Teresia van het kindje Jezus III Bijgedragen door Johfrael Tuesday 14 April 2009 Laatst bijgewerkt op Tuesday 14 April 2009 in de Geest van Gebed Noveen tot de H. Teresia van het kindje

Nadere informatie

Zondag 22 november 2015 19.00 uur LAATSTE ZONDAG VAN HET KERKELIJK JAAR. Voorgangers mw. Ans Damen en Janco Wijngaard Organist dhr.

Zondag 22 november 2015 19.00 uur LAATSTE ZONDAG VAN HET KERKELIJK JAAR. Voorgangers mw. Ans Damen en Janco Wijngaard Organist dhr. Zondag 22 november 2015 19.00 uur LAATSTE ZONDAG VAN HET KERKELIJK JAAR Voorgangers mw. Ans Damen en Janco Wijngaard Organist dhr. Leo Kamphorst Welkom en mededelingen Paaskaars Zingen: GvL 619 HOORT HOE

Nadere informatie

De grote dichter Goethe heeft er zijn Faust-idee aan ontleend.

De grote dichter Goethe heeft er zijn Faust-idee aan ontleend. Het mirakel van Theophilus Theophilus leefde in de 6 e eeuw als burggraaf en werd later bisschop gewijd in Cilicië in Turkije. Hij verkocht zijn ziel aan de duivel en raakte van lieverlee aan lager wal.

Nadere informatie

Pietá, Michelangelo DRAAGBAAR

Pietá, Michelangelo DRAAGBAAR Pietá, Michelangelo DRAAGBAAR In de Sint Pieterskerk in Rome staat het beeld Piëta van Michelangelo: een kleine zittende vrouw over wier schoot een slappe, volwassen man ligt. Ze kan hem nauwelijks dragen,

Nadere informatie

Ik en mijn groep zijn naar Corien Oranje geweest dat was erg leuk.

Ik en mijn groep zijn naar Corien Oranje geweest dat was erg leuk. Ik en mijn groep zijn naar Corien Oranje geweest dat was erg leuk. We moesten ook een quiz doen dat was ook wel erg leuk. De kinderen uit mijn klas had het erg naar hun zin. Dit is Corien Oranje-) Dit

Nadere informatie

Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt

Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt De Gouden Eeuw duurde niet precies honderd jaar. Hij begon aan het eind van de 16de eeuw, beleefde zijn hoogtepunt rond 1675 en was in de 18de eeuw voorbij. De Gouden

Nadere informatie

DAMON KLAS: NAAM: JAN DE LEEUW HUMANISME EN CHRISTENDOM HAVO/VWO WERKBOEK. stp hv huma wb1 22 jan 09.indd 1 22-01-2009 16:05:22

DAMON KLAS: NAAM: JAN DE LEEUW HUMANISME EN CHRISTENDOM HAVO/VWO WERKBOEK. stp hv huma wb1 22 jan 09.indd 1 22-01-2009 16:05:22 DAMON KLAS: NAAM: JAN DE LEEUW HUMANISME EN CHRISTENDOM WERKBOEK HAVO/VWO 1 stp hv huma wb1 22 jan 09.indd 1 22-01-2009 16:05:22 Hoofdstuk 3 Het humanisme Paragraaf 1 inleiding u OPDRACHT 1, P.43 Diederick

Nadere informatie

inhoud 1. Kunst! Wat is dat? 2. Het schilderij 3. Het beeld 4. Het verhaal 5. De dans 6. Het gebouw 7. Filmpjes Pluskaarten Bronnen en foto s

inhoud 1. Kunst! Wat is dat? 2. Het schilderij 3. Het beeld 4. Het verhaal 5. De dans 6. Het gebouw 7. Filmpjes Pluskaarten Bronnen en foto s Kunst inhoud 1. Kunst! Wat is dat? 3 2. Het schilderij 7 3. Het beeld 9 4. Het verhaal 11 5. De dans 12 6. Het gebouw 13 7. Filmpjes 15 Pluskaarten 16 Bronnen en foto s 18 Colofon en voorwaarden 19 1.

Nadere informatie

Kunstfilosofisch Kwartet

Kunstfilosofisch Kwartet Kunstfilosofisch Kwartet dr. Rob van Gerwen Departement Wijsbegeerte Universiteit Utrecht Chassé Breda, februari-maart 2016 Inhoudsopgave Website http://www.phil.uu.nl/~rob/ 1 Vooraf 1 2 Muzikale expressiviteit

Nadere informatie

De term barok wordt gebruikt voor kunst die gemaakt werd tussen 1600 en 1750.

De term barok wordt gebruikt voor kunst die gemaakt werd tussen 1600 en 1750. Barok 1. Wanneer? De term barok wordt gebruikt voor kunst die gemaakt werd tussen 1600 en 1750. Wat bestond er al? Scheepvaart. Verre afstanden moesten per boot afgelegd worden. Zelfs de duikboot bestond

Nadere informatie

Paul Mestrom Mannenkoor St. Remigius

Paul Mestrom Mannenkoor St. Remigius Met veel plezier schrijven wij, de drie voorzitters van de mannenkoren uit Klimmen, Geulle en Someren, een inleidend woord voor het Drie Koren Concert dat in de maand mei 2019 in drie plaatsen wordt uitgevoerd.

Nadere informatie

GELUIDSONDERZOEK JULIANAKERK DORDRECHT T.B.V. ORGELVOLUME ONDER DE ACHTERGALERIJ

GELUIDSONDERZOEK JULIANAKERK DORDRECHT T.B.V. ORGELVOLUME ONDER DE ACHTERGALERIJ GELUIDSONDERZOEK JULIANAKERK DORDRECHT T.B.V. ORGELVOLUME ONDER DE ACHTERGALERIJ Ing. C.W. Doornhein / mei 2015 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 2. GELUIDSONDERZOEK 3. METINGEN 4. ANALYSE GELUIDSVOLUME ONDER

Nadere informatie

werkboek tekenaar & dichter dubbeltalent 8.05-9.09 2012 Cobra Museum voor Moderne Kunst

werkboek tekenaar & dichter dubbeltalent 8.05-9.09 2012 Cobra Museum voor Moderne Kunst tekenaar & dichter werkboek dubbeltalent 8.05-9.09 2012 Cobra Museum voor Moderne Kunst Tekenen en dichten; dat doe je allebei met je hand. Het maakt niet uit hoe je het doet, je kunt zelf kiezen: je doet

Nadere informatie

De Gouden Eeuw van Twente 100 topstukken uit de collectie van Rijksmuseum Twenthe

De Gouden Eeuw van Twente 100 topstukken uit de collectie van Rijksmuseum Twenthe Huis van Heek, tentoonstellingen in Rijksmuseum Twenthe en Huis Bergh Persbericht Rijksmuseum Twenthe, 12 februari 2015 De Gouden Eeuw van Twente 100 topstukken uit de collectie van Rijksmuseum Twenthe

Nadere informatie

Eerste druk, 2014 2014 Jan Wouters Fotografie: Bas Pinto, John en Lucie Schats

Eerste druk, 2014 2014 Jan Wouters Fotografie: Bas Pinto, John en Lucie Schats Kruimels eten Eerste druk, 2014 2014 Jan Wouters Fotografie: Bas Pinto, John en Lucie Schats isbn: 9789048432066 nur: 303 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming

Nadere informatie

VOX LUMINIS & GOEYVAERTS T R I O

VOX LUMINIS & GOEYVAERTS T R I O ZA 21 SEPTEMBER 2013 20:00 AV E R B O D E, A B D I J K E R K ABDIJSTRAAT 1 VOX LUMINIS & GOEYVAERTS T R I O VOX L U M I N I S Lionel Meunier artistieke leiding GOEYVAERTS TRIO Kristien Roels viool Kris

Nadere informatie

Tips voor het lezen van de akkoorden Zie de toelichting aan het einde van deze liedbijlage

Tips voor het lezen van de akkoorden Zie de toelichting aan het einde van deze liedbijlage Liedbijlage Deze liedbijlage is samengesteld door Leo Aussems. Hij is projectleider van het project Zingen, hoofdvakdocent opleiding Docent Muziek aan het Rotterdams conservatorium (onderdeel van CODARTS,

Nadere informatie

Werkgroep Muziek KONINKLIJK ZEEUWSCH GENOOTSCHAP DER WETENSCHAPPEN

Werkgroep Muziek KONINKLIJK ZEEUWSCH GENOOTSCHAP DER WETENSCHAPPEN INCANTO Stichting voor Oude Muziek in samenwerking met Werkgroep Muziek KONINKLIJK ZEEUWSCH GENOOTSCHAP DER WETENSCHAPPEN SEIZOEN 2014-2015 Secretariaat: Schuitvlotstraat 16 4331 SZ Middelburg info@incantoconcerten.nl

Nadere informatie

GRONDTONEN. de Zijp. Arnhem

GRONDTONEN. de Zijp. Arnhem GRONDTONEN de Zijp Arnhem De ZIJP is een bron, vlak achter kasteel Zijpendaal, waaruit de Sint Jansbeek is ontstaan, die op allerlei plekken in de stad boven de grond komt. Zijp komt van sijpelen, water

Nadere informatie

Zondag 28 februari 2016. Welkom in De Regenboog!

Zondag 28 februari 2016. Welkom in De Regenboog! Zondag 28 februari 2016 Welkom in De Regenboog! Voorganger: kand. J.H. van Wijk, Zwolle Ouderling van dienst: Gerhard Nijhoff Organist: Rien Hoekjen Lector: Heleen Rutterkamp Koster: Ria op den Dries Liturgisch

Nadere informatie

Kom en Zing! Startzondag, 15 september 2013

Kom en Zing! Startzondag, 15 september 2013 Kom en Zing! Startzondag, 15 september 2013 Woord vooraf: We zijn deze zondag zingend begonnen met gemeenteleden die een bijzondere muzikale bijdrage aan deze dienst gaan leveren. Tijdens de dienst zullen

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Podiumbeestje. schooljaar 2010 2011 (deel II) van de Gemeentelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans

Podiumbeestje. schooljaar 2010 2011 (deel II) van de Gemeentelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans Podiumbeestje schooljaar 2010 2011 (deel II) van de Gemeentelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans Lijsterbessenlaan 24, 9120 Beveren Tel. 03/775 35 79 Fax. 03/755 82 75 e-mail: academie@beveren.be

Nadere informatie

een poging om gebouwen kapot te maken of mensen te doden niet concreet, over iets wat abstract is, kan je nadenken

een poging om gebouwen kapot te maken of mensen te doden niet concreet, over iets wat abstract is, kan je nadenken Woordenlijst Thema 7 aannemen aanslag (de) abstract acteren acteur/actrice (de) afbeelding (de) afspelen (zich) amper artiest (de) atelier (het) auteur (de) band (de) beeld (het) beeldhouw(st)er (de) beeldhouwen

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding Mode Fotografie Kunst in de middeleeuwen Kunst uit de renaissance... 14

INHOUD. Inleiding Mode Fotografie Kunst in de middeleeuwen Kunst uit de renaissance... 14 INHOUD Inleiding...6 1 Mode...8 2 Fotografie... 10 3 Kunst in de middeleeuwen... 12 4 Kunst uit de renaissance... 14 5 Kunst in de 17 e eeuw... 16 6 Moderne en hedendaagse kunst... 18 7 Graffiti... 20

Nadere informatie

MYSTERIES VAN HET VENERABEL

MYSTERIES VAN HET VENERABEL MYSTERIES VAN HET VENERABEL Elke tweede donderdag na Pinksteren viert de Katholieke Kerk Sacramentsdag. Men herdenkt de instelling van de eucharistie, waarbij Jezus Christus zichzelf onder de gedaanten

Nadere informatie

Meesters. gitaar. op de. concertgebouw kleine zaal. hoofdsponsor. sponsor. otto vowinkel Luthier

Meesters. gitaar. op de. concertgebouw kleine zaal. hoofdsponsor. sponsor. otto vowinkel Luthier 2010 2011 concertgebouw kleine zaal hoofdsponsor sponsor otto vowinkel Luthier Roland Dyens zaterdag 18 september 2010 20.15 uur Roland Dyens Het vrije concert Het vrije concert Losse kaarten 35,00 Met

Nadere informatie

Nieuw seizoen, nieuwe cursussen!

Nieuw seizoen, nieuwe cursussen! RiQQ CURSUSSEN 2013-2014 Nieuw seizoen, nieuwe cursussen! Genoeg uitgerust in de vakantie en weer zin om lekker bezig te zijn met zingen toneelspelen of tekenen? Schrijf je nu in voor een cursus van Cultuurbedrijf

Nadere informatie

DE MIDDELEEUWEN. Gemaakt Door: Amy van der Linden Leonardo Middenbouw groep 6

DE MIDDELEEUWEN. Gemaakt Door: Amy van der Linden Leonardo Middenbouw groep 6 DE MIDDELEEUWEN Gemaakt Door: Amy van der Linden Leonardo Middenbouw groep 6 INHOUDSOPGAVE Middeleeuwen. Karel de Grote. Middeleeuwse straffen. De pest. Dokters in de Middeleeuwen. Beroepen in de Middeleeuwen.

Nadere informatie

Fotograaf: Maarten van Haaff - Orkestproject Vredenburg. primair onderwijs kunst- en cultuurmenu

Fotograaf: Maarten van Haaff - Orkestproject Vredenburg. primair onderwijs kunst- en cultuurmenu Fotograaf: Maarten van Haaff - Orkestproject Vredenburg primair onderwijs kunst- en cultuurmenu kunst en cultuur beleven Utrecht onderscheidt zich door topaanbod van kennis en cultuur. Goed cultuuronderwijs

Nadere informatie

PROGRAMMA. vr. 4 okt 20:30 Tour de Chanson Matthias Kadar Ç 16,00 (Internetprijs) / Ç 20,00

PROGRAMMA. vr. 4 okt 20:30 Tour de Chanson Matthias Kadar Ç 16,00 (Internetprijs) / Ç 20,00 PROGRAMMA Klassiek vocale muziek van Hõndel tot Verdi en Wagner, en van Franz Schubert tot Georges Brassens en Ramses Shaffy op verschillende locaties in Zuid Limburg en Aken, met meer dan 100 uitvoerenden,

Nadere informatie