Informatieveiligheidsconsulent. 23 sept 2014 Gent

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatieveiligheidsconsulent. 23 sept 2014 Gent"

Transcriptie

1 Informatieveiligheidsconsulent 23 sept 2014 Gent

2 Wie zijn ze wat doen ze? VERANTWOORDELIJKHEDEN INFORMATIEVEILIGHEIDSCONSULENTEN

3 Wie moet een informatieveiligheidsconsulent aanstellen? De verplichting tot het aanstellen ve veiligheidsconsulent wordt in artikel 9 van het decreet van 18 juli 2008 betreffende het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer (e- Gov decreet), vastgelegd voor elke instantie die: - persoonsgegevens verwerkt, - authentieke gegevensbron beheert, - tussenkomt bij mededeling van persoonsgegevens, - ondersteunt bij gebruikers- en toegangsbeheer.

4 Wie moet een informatieveiligheidsconsulent aanstellen? De veiligheidsconsulent moet aangesteld worden door de directie, dagelijkse leiding van de organisatie. De veiligheidsconsulent moet ook rapporteren aan de directie.

5 Welke zijn de opdrachten en de rol van een veiligheidsconsulent? Over het algemeen heeft de dienst belast met de informatieveiligheid een adviserende, stimulerende, documenterende en controlerende opdracht inzake informatieveiligheid. De veiligheidsconsulent adviseert de verantwoordelijke voor het dagelijks bestuur van zijn instelling, op diens verzoek of op eigen initiatief, omtrent alle aspecten van de informatieveiligheid. Het advies wordt schriftelijk en gemotiveerd uitgebracht, tenzij de risico's niet voldoende ernstig zijn.

6 Welke zijn de opdrachten en de rol van een veiligheidsconsulent? Het besluit van de Vlaamse Regering van 15 mei 2009 betreffende de veiligheidsconsulenten geeft uitvoering aan artikel 9 van het decreet van 18 juli 2008 betreffende het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer (e-govdecreet), nl. het bepalen van de opdrachten en de manier van aanwijzing van die veiligheidsconsulenten. De Memorie van Toelichting bij het voornoemde artikel 9 van het e- govdecreet verduidelijkt dat bij de verdere omschrijving van de taken van de veiligheidsconsulenten de strengste voorwaarden die bij de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid (KSZ) gelden, eveneens voor de Vlaamse veiligheidsconsulenten zullen gelden. Vandaar dat in het specifieke uitvoeringsbesluit de bepaling van de opdrachten en de aanwijzingsvereisten zijn omschreven naar analogie met de KSZ-wet van 15 januari 1990 en het KB van 12 augustus 1993 houdende de organisatie van de informatieveiligheid bij de instellingen van sociale zekerheid.

7 Welke zijn de opdrachten en de rol van een veiligheidsconsulent? De veiligheidsconsulent zal er op toezien dat de verschillende verantwoordelijkheden inzake veiligheid (preventie, toezicht, opsporing en verwerking) duidelijk in kaart zijn gebracht en dat de personen belast met de veiligheid in alle onafhankelijkheid kunnen handelen en ervan gevrijwaard blijven dat ze voor persoonlijke - of tegenstrijdige belangen onder druk worden gezet. Rechtstreeks rapporterend aan de directie van de instelling, moet hij kunnen beschikken over voldoende middelen (tijd, human ressources, uitrusting en budget) en vrijuit toegang hebben tot de informatie die noodzakelijk is voor zijn functie en voor zover hij binnen het kader van het veiligheidsbeleid blijft.

8 Welke zijn de opdrachten en de rol van een veiligheidsconsulent? De veiligheidsconsulent stelt voor de verantwoordelijke voor het dagelijks bestuur een ontwerp van veiligheidsplan op voor een termijn van drie jaar, met vermelding van de middelen op jaarbasis die vereist zijn om het plan uit te voeren. Veiligheidsplan/jaarverslag: Art. 10. De veiligheidsconsulent stelt voor de verantwoordelijke voor het dagelijks bestuur een ontwerp van veiligheidsplan op voor een termijn van drie jaar, met vermelding van de middelen op jaarbasis die vereist zijn om het plan uit te voeren. Dat ontwerp wordt minstens eenmaal per jaar herzien en zo nodig aangepast. Het ontwerp van veiligheidsplan wordt beschouwd als een advies als vermeld in artikel 3, 1. Art. 11. De veiligheidsconsulent stelt voor de verantwoordelijke voor het dagelijks bestuur van de instantie of de entiteit in kwestie jaarlijks een verslag op. ( )

9 De veiligheidsconsulent als personeelslid Art. 7. De veiligheidsconsulent en zijn eventuele adjuncten kunnen niet uit hun functie worden ontheven wegens meningen die zij uiten of daden die zij stellen in het kader van de goede uitoefening van hun functie. Art. 8. De veiligheidsconsulent werkt onder het rechtstreekse functionele gezag van de verantwoordelijke voor het dagelijks bestuur van de instantie of de entiteit in kwestie. Hij werkt nauw samen met de diensten waarin zijn optreden vereist is of kan zijn, inzonderheid met de informaticadienst en de preventieadviseur van de instantie of de entiteit in kwestie.

10 Advies Een veiligheidsconsulent (of zijn adjuncten) wordt pas aangesteld na gunstig advies van de Vlaamse Toezichtcommissie. U kan de adviesvraag richten aan de Vlaamse Toezichtcommissie via het daarvoor ontworpen formulier. Er moet geen advies over de aanstelling van de veiligheidsconsulent gevraagd worden aan de Vlaamse Toezichtcommissie als de persoon in kwestie al is aangewezen als consulent inzake informatieveiligheid en bescherming van de persoonlijke levenssfeer overeenkomstig artikel 10 en 16 van de wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen of overeenkomstig artikel 4, 5, of artikel 24, 25 en 46 van de wet van 15 januari 1990 houdende oprichting en organisatie van een Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid.

11 Beoordelingselementen kandidaten Voor de toezichtcommissie advies uitbrengt, gaat ze na of de kandidaat: 1. voldoende gevormd is om zijn functie van veiligheidsconsulent uit te oefenen; 2. over de vereiste tijd beschikt om zijn veiligheidsopdrachten uit te voeren; 3. geen activiteiten uitoefent die onverenigbaar zijn met de functie van veiligheidsconsulent. Meer duiding vindt u in de antwoorden op onderstaande vragen.

12 Welke kennis moet een informatieveiligheidsconsulent hebben? De veiligheidsconsulent bezit een gedegen kennis van de informaticaomgeving van de instantie of de entiteit in kwestie en van de informatieveiligheid. Hij houdt die kennis permanent op peil. Artikel 2, 2, van het besluit van de Vlaamse Regering van 15 mei 2009 betreffende de veiligheidsconsulenten bepaalt de criteria waarmee rekening wordt gehouden: 1. Is de kandidaat voldoende gevormd? De veiligheidsconsulent hoeft geen informaticus te zijn, maar dient wel een goede kennis van informatica en informatieveiligheid te bezitten door het volgen van opleidingen of door werkervaring. 2. Beschikt de kandidaat over voldoende tijd om de specifieke opdrachten van de functie te vervullen? 3. Oefent de kandidaat geen activiteiten uit die onverenigbaar zijn met de functie van veiligheidsconsulent?

13 Welke functies zijn onverenigbaar met informatieveiligheidsconsulent? Het is niet mogelijk een exhaustieve lijst te geven van functies die onverenigbaar zijn met de functie van veiligheidsconsulent. Het is aangewezen geval per geval te evalueren, rekening houdend met de specificiteit van elke instelling. Het principe dat wordt toegepast is dat een persoon niet tegelijk controleur en gecontroleerde mag zijn. Onderstaande functies zijn niet compatibel met deze van veiligheidsconsulent: hoofd van de informaticadienst, coördinator informatisering, hoofd van de personeelsdienst, in het algemeen de verantwoordelijke van de betrokken dienst.

14 Deontologische regels informatieveiligheidsconsulent Een aantal deontologische regels voor de informatieveiligheidsconsulent werden uitgewerkt door de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid (KSZ) in een ethische gedragscode. Deze code beoogt een grotere waardering te geven aan de functie van veiligheidsconsulent en omvat deontologische regels m.b.t. onder meer: zijn objectiviteit, onpartijdigheid en onafhankelijkheid; zijn professionele ingesteldheid; zijn loyaliteit ten opzichte van zijn werkgever; het interdisciplinair en vertrouwelijk karakter van zijn functie. De code kan u raadplegen op de website van de KSZ.

15 Wie zijn ze wat doen ze? GEMEENTE - OCMW INFORMATIEVEILIGHEIDSCONSULENTEN

16 Gemeente en OCMW eenzelfde informatieveiligheidsconsulent? Ja. Deze persoon zal wel 2 verschillende veiligheidsplannen moeten opmaken, een voor de gemeente en een voor het OCMW. Meer informatie omtrent het optreden van een veiligheidsconsulent voor gemeente en OCMW vindt u op de website van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid (KSZ). Bijkomende informatie vindt u in de rubriek FAQ veiligheid en privacy op de website van de KSZ.

17 Minimale veiligheidsmaatregelen gelden voor gemeente en OCMW? De OCMW behoren tot het netwerk van de sociale zekerheid en moeten voldoen aan de minimale veiligheidsmaatregelen die zijn opgelegd door de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid (KSZ). Daarnaast zijn door de KSZ richtlijnen opgesteld met door iedere instelling na te streven veiligheidsdoeleindenm.b.t. alle domeinen van de informatieveiligheid.

18 Minimale veiligheidsmaatregelen gelden voor gemeente en OCMW? De gemeenten behoren niet tot het netwerk van de sociale zekerheid. Omdat de samenwerking tussen gemeente en OCMW steeds nauwer wordt, is het de bedoeling om het veiligheidsniveau van de gemeente op te tillen naar het niveau van het OCMW. Dergelijk proces vraagt tijd en inspanning. Eenvormige richtsnoeren informatieveiligheid die gelden voor zowel OCMW als gemeente in Vlaanderen, gebaseerd op de minimale veiligheidsnormen van de KSZ.

19 Gemeente en OCMW als één entiteit het lokaal bestuur? Gemeente en OCMW zijn afzonderlijke entiteiten en hebben elk hun specifieke finaliteiten. Daardoor worden zij door de wet van 8 december 1992 tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer ten opzichte van de verwerking van persoonsgegevens, beschouwd als verschillende verantwoordelijken voor de verwerking.

20 Gemeente en OCMW één gemeenschappelijke netwerk? Gemeente en OCMW zijn 2 aparte entiteiten met elk hun specifieke finaliteiten. Dit betekent dat zowel de gemeente als het OCMW elk verantwoordelijk zijn voor hun eigen verwerkingen. Toch kunnen zij een gemeenschappelijk netwerk delen, maar er moeten voldoende veiligheidsmaatregelen genomen worden: 1. toegang d.m.v. paswoord; 2. een lijst van gemachtigden van de gemeente en een lijst van gemachtigden van OCMW; 3. toegang voor de gemachtigden van de gemeente moet beperkt worden tot de finaliteiten van de gemeente, toegang voor de gemachtigde van het OCMW moet beperkt worden tot de finaliteiten van het OCMW; 4. bijhouden van loggings. Als gemeente en OCMW ook een gemeenschappelijk ICT-beleid willen uitbouwen, is een samenwerkingsakkoord tussen beiden vereist.

21 Gemeente en OCMW persoonsgegevens uitwisselen? Zij zijn dus elk verantwoordelijke voor de verwerking van persoonsgegevens. Als zij onderling persoonsgegevens willen uitwisselen, moet voor de elektronische uitwisseling vooraf een machtiging worden gevraagd.

22 Gemeente en OCMW persoonsgegevens uitwisselen? Aan wie moet een machtiging gevraagd worden? Worden persoonsgegevens vanuit de gemeente meegedeeld aan het OCMW, dan is een machtiging van de Vlaamse Toezichtcommissie vereist. Worden persoonsgegevens vanuit het OCMW meegedeeld aan de gemeente, dan is in principe (op een paar uitzonderingen na die Vlaamse bevoegdheid zijn het sectoraal comité van de Sociale Zekerheid en de Gezondheid), afdeling Sociale Zekerheid, bevoegd.

23 Aanbod V-ICT-OR BEGELEIDING - SENSIBILISEREN

24 Opleidingen Ééndaagse Voor management Info aanvullen Vijfdaagse Voor consulenten Info aanvullen

25 Besturen opstarten Begeleiding ter plaatse Veiligheidscel Info aanvullen

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 18 juli 2008 betreffende het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer, artikel 9;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 18 juli 2008 betreffende het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer, artikel 9; Besluit van de Vlaamse Regering van 15 mei 2009 betreffende de veiligheidsconsulenten, vermeld in artikel 9 van het decreet van 18 juli 2008 betreffende het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer DE

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29;

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; 1/5 Advies nr 09/2009 van 8 april 2009 Betreft: Advies inzake het ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende de veiligheidsconsulenten, vermeld in artikel 9 van het decreet van 18 juli 2008

Nadere informatie

Informatieveiligheid in Lokale besturen. gezamenlijk veiligheidsbeleid uitwerken! uitwerken?

Informatieveiligheid in Lokale besturen. gezamenlijk veiligheidsbeleid uitwerken! uitwerken? Informatieveiligheid in Lokale besturen Hoe OCMW's kunnen en OCMW's gemeenten en gemeenten moeten een een gezamenlijk veiligheidsbeleid uitwerken! uitwerken? Mechelen - 10 februari 2015 Omgevingsanalyse

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende de functionarissen

Nadere informatie

12 AUGUSTUS Koninklijk besluit houdende de organisatie van de informatieveiligheid bij de instellingen van sociale zekerheid.

12 AUGUSTUS Koninklijk besluit houdende de organisatie van de informatieveiligheid bij de instellingen van sociale zekerheid. 12 AUGUSTUS 1993. - Koninklijk besluit houdende de organisatie van de informatieveiligheid bij de instellingen van sociale zekerheid. - Bron : SOCIALE VOORZORG Publicatie : 21-08-1993 Inwerkingtreding

Nadere informatie

Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer. Voorstelling VTC Informatieveiligheid CENTRUMSTEDEN

Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer. Voorstelling VTC Informatieveiligheid CENTRUMSTEDEN voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer Voorstelling VTC Informatieveiligheid CENTRUMSTEDEN Anne Teughels & Caroline Vernaillen juni 2013 Wie zijn wij o adviseurs van de VTC o De voor het elektronische

Nadere informatie

VAST BUERAU VERGADERING VAN 4 FEBRUARI 2019

VAST BUERAU VERGADERING VAN 4 FEBRUARI 2019 VAST BUERAU VERGADERING VAN 4 FEBRUARI 2019 Aanwezig: Jenne De Potter, burgemeester-voorzitter, Evelien De Both, Leen Goossens, Lieselotte De Roover, Brecht Cassiman, schepenen, Peter Vansintjan, schepen

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale zekerheid» SCSZ/08/001 BERAADSLAGING NR. 08/001 VAN 15 JANUARI 2008 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN BEPAALDE PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

Gelet op het koninklijk besluit van 12 augustus 1993 houdende de organisatie van de informatieveiligheid bij de instellingen van sociale zekerheid;

Gelet op het koninklijk besluit van 12 augustus 1993 houdende de organisatie van de informatieveiligheid bij de instellingen van sociale zekerheid; CS/99/103 ADVIES NR. 99/09 VAN 9 NOVEMBER 1999 GEWIJZIGD OP 25 JULI 2000 BETREFFENDE EEN AANTAL VRAGEN UITGAANDE VAN HET MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN, VOLKSGEZONDHEID EN LEEFMILIEU M.B.T. DE VEILIGHEIDSCONSULENTEN

Nadere informatie

Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer SHOPT-IT 2013. Informatieveiligheid omdat het moet!

Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer SHOPT-IT 2013. Informatieveiligheid omdat het moet! voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer SHOPT-IT 2013 Informatieveiligheid omdat het moet! Caroline Vernaillen 25 april 2013 Wie zijn wij o adviseurs van de VTC o De voor het elektronische

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/11/098 BERAADSLAGING NR 11/057 VAN 6 SEPTEMBER 2011 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/09/094 BERAADSLAGING NR 09/052 VAN 1 SEPTEMBER 2009 MET BETREKKING TOT DE TOEGANG TOT DE KRUISPUNTBANKREGISTERS

Nadere informatie

Richtlijnen m.b.t. de aanstelling van een veiligheidsconsulent door de Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn (O.C.M.W. s). (isms.031.

Richtlijnen m.b.t. de aanstelling van een veiligheidsconsulent door de Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn (O.C.M.W. s). (isms.031. Dit document is eigendom van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid. De publicatie ervan doet geen enkele afbreuk aan de rechten die de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid ten opzichte van dit document

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING Veiligheidsconsulent

FUNCTIEBESCHRIJVING Veiligheidsconsulent FUNCTIEBESCHRIJVING Veiligheidsconsulent 1. CONTEXT VAN DE FUNCTIE BINNEN DE ORGANISATIE De Vlaamse ICT-vereniging is een kosten- en kennisdelende organisatie, die strategische ICT-brugfuncties ter beschikking

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZ/11/035 BERAADSLAGING NR 11/026 VAN 5 APRIL 2011 MET BETREKKING TOT DE RAADPLEGING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/09/024 BERAADSLAGING NR 09/019 VAN 7 APRIL 2009 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS AAN

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/08/184 BERAADSLAGING NR 08/067 VAN 4 NOVEMBER 2008 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZ/12/030 BERAADSLAGING NR 12/017 VAN 6 MAART 2012 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS AAN

Nadere informatie

Voorstelling VTC Informatieveiligheid Scholen Shopt-IT 2014

Voorstelling VTC Informatieveiligheid Scholen Shopt-IT 2014 voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer Voorstelling VTC Informatieveiligheid Scholen Shopt-IT 2014 Anne Teughels mei 2014 Wie zijn wij o adviseurs van de VTC o De voor het elektronische bestuurlijke

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/08/193 BERAADSLAGING NR. 08/072 VAN 2 DECEMBER 2008 MET BETREKKING TOT DE TOEGANG TOT DE KRUISPUNTBANKREGISTERS

Nadere informatie

oprichting van de Gegevensbeschermingsautoriteit, Advies nr. 66/2018 van 25 juli 2018

oprichting van de Gegevensbeschermingsautoriteit, Advies nr. 66/2018 van 25 juli 2018 1/7 Advies nr. 66/2018 van 25 juli 2018 Betreft: Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 12 augustus 1993 houdende de organisatie van de informatieveiligheid bij de

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag van VMSW en de e-ib ontvangen op 19/04/2012;

Gelet op de aanvraag van VMSW en de e-ib ontvangen op 19/04/2012; 1/8 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr 60/2012 van 18 juli 2012 Betreft: aanvraag van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) en de Entiteit e- Government en ICT-Beheer

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/09/070 BERAADSLAGING NR 09/048 VAN 1 SEPTEMBER 2009 MET BETREKKING TOT DE TOEGANG TOT DE KRUISPUNTBANKREGISTERS

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/12/326 BERAADSLAGING NR. 12/103 VAN 6 NOVEMBER 2012 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZ/09/100 BERAADSLAGING NR 09/053 VAN 1 SEPTEMBER 2009 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

VLAAMS AGENTSCHAP VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP

VLAAMS AGENTSCHAP VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP VLAAMS AGENTSCHAP VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP WWW.VAPH.BE Koen Discart, Informatieveiligheidsconsulent okt.- nov. 2014 1 Informatieveiligheid Aan de door het VAPH erkende organisaties Oktober/November

Nadere informatie

Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer & Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer

Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer & Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer & Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer Informatieveiligheid 13 november 2014 Informatieveiligheid

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/09/129 BERAADSLAGING NR 09/068 VAN 3 NOVEMBER 2009 MET BETREKKING TOT DE TOEGANG TOT DE KRUISPUNTBANKREGISTERS

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/08/199 BERAADSLAGING NR 08/076 VAN 2 DECEMBER 2008 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/10/122 BERAADSLAGING NR. 09/053 VAN 1 SEPTEMBER 2009, GEWIJZIGD OP 5 OKTOBER 2010, MET BETREKKING TOT DE

Nadere informatie

1. De Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer (hierna: "VTC");

1. De Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer (hierna: VTC); Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer Beraadslaging VTC nr. 15/2015 van 25 maart 2015 Betreft: aanvraag tot overdracht in het kader van rechtsopvolging van diverse

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZ/10/133 BERAADSLAGING NR 10/078 VAN 9 NOVEMBER 2010 MET BETREKKING TOT DE TOEGANG TOT DE KRUISPUNTBANKREGISTERS

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/11/053 BERAADSLAGING NR 09/019 VAN 7 APRIL 2009, GEWIJZIGD OP 12 JANUARI 2010 EN OP 3 MEI 2011, MET BETREKKING

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/10/056 BERAADSLAGING NR 10/029 VAN 4 MEI 2010 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR

Nadere informatie

1. De Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer (hierna: "VTC");

1. De Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer (hierna: VTC); Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer Beraadslaging VTC nr. 41/2013 van 9 oktober 2013 Betreft: aanvraag tot wijziging en uitbreiding van de machtiging 05/2013 van

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag van het Vlaams Agentschap Kind en Gezin ontvangen op 16 mei 2017;

Gelet op de aanvraag van het Vlaams Agentschap Kind en Gezin ontvangen op 16 mei 2017; 1/7 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr. 63/2017 van 8 november 2017 Betreft: aanvraag van het Vlaams Agentschap Kind en Gezin om toegang tot krijgen tot het Rijksregister en het

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZG/16/063 BERAADSLAGING NR 11/057 VAN 6 SEPTEMBER 2011, GEWIJZIGD OP 5 APRIL 2016, MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid 1 Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZ/14/048 BERAADSLAGING NR 12/039 VAN 5 JUNI 2012, GEWIJZIGD OP 1 APRIL 2014, MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 20 februari 2009 betreffende de Geografische Data- Infrastructuur Vlaanderen, artikel 22, laatste lid;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 20 februari 2009 betreffende de Geografische Data- Infrastructuur Vlaanderen, artikel 22, laatste lid; Besluit van de Vlaamse Regering van 15 mei 2009 houdende de uitvoering van het decreet van 18 juli 2008 betreffende het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet

Nadere informatie

Het Sectoraal comité van het Rijksregister, (hierna "het Comité");

Het Sectoraal comité van het Rijksregister, (hierna het Comité); 1/7 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr 53/2016 van 27/07/2016 Betreft: Machtigingsaanvraag van de Kruispuntbank voor de Uitwisseling van Gegevens om toegang te krijgen tot diverse

Nadere informatie

Evaluatievragenlijst kandidaat-veiligheidsconsulent i. TOELICHTING Lees dit eerst

Evaluatievragenlijst kandidaat-veiligheidsconsulent i. TOELICHTING Lees dit eerst Evaluatievragenlijst kandidaat-veiligheidsconsulent i TOELICHTING Lees dit eerst De evaluatievragenlijst is bedoeld om op te sturen naar de afdeling Sociale Zekerheid van het Sectoraal comité van de Sociale

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/09/063 BERAADSLAGING NR 09/039 VAN 7 JULI 2009 MET BETREKKING TOT DE TOEGANG TOT DE KRUISPUNTBANKREGISTERS

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling "Gezondheid"

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Gezondheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling "Gezondheid" SCSZG/17/093 AANBEVELING NR. 17/01 VAN 16 MEI 2017 BETREFFENDE DE ONVERENIGBAARHEID TUSSEN DE ROL VAN ZORGVERLENER MET

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag van het Vlaams Energieagentschap ontvangen op 18/08/2017;

Gelet op de aanvraag van het Vlaams Energieagentschap ontvangen op 18/08/2017; 1/6 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr. 57/2017 van 4 oktober 2017 Betreft: aanvraag van het Vlaams Energieagentschap tot uitbreiding van de beraadslaging RR nr. 47/2012 met het

Nadere informatie

Brussel, COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE LEVENSSFEER BERAADSLAGING FO Nr 01 / 2005 van 10 januari 2005

Brussel, COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE LEVENSSFEER BERAADSLAGING FO Nr 01 / 2005 van 10 januari 2005 KONINKRIJK BELGIE Brussel, Adres : Hoogstraat, 139, B-1000 Brussel Tel. : +32(0)2/213.85.40 E-mail : commission@privacy.fgov.be Fax.: : +32(0)2/213.85.65 http://www.privacy.fgov.be/ COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING

Nadere informatie

Betreft: aanvraag van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid tot uitbreiding van beraadslagingen nrs. 36/2008 en 01/2009 (RN/MA/2011/303)

Betreft: aanvraag van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid tot uitbreiding van beraadslagingen nrs. 36/2008 en 01/2009 (RN/MA/2011/303) 1/6 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr 01/2012 van 11 januari 2012 Betreft: aanvraag van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid tot uitbreiding van beraadslagingen nrs. 36/2008

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 31bis;

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 31bis; 1/6 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr. 34/2018 van 16 mei 2018 Betreft: Aanvraag van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen tot aanpassing van de rechtsgrond van beraadslaging

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag van de VMM en AIV ontvangen op 29 maart 2017;

Gelet op de aanvraag van de VMM en AIV ontvangen op 29 maart 2017; 1/7 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr 33/2017 van 21 juni 2017 Betreft: Machtigingsaanvraag van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en het agentschap Informatie Vlaanderen (AIV)

Nadere informatie

1. De Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer (hierna: "VTC");

1. De Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer (hierna: VTC); Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer Beraadslaging VTC nr. 15/2015 van 25 maart 2015, zoals gewijzigd bij beraadslaging nr. 18/2016 van 30 maart 2016 Betreft: aanvraag

Nadere informatie

Het Sectoraal comité voor de Federale Overheid (hierna "het Comité");

Het Sectoraal comité voor de Federale Overheid (hierna het Comité); 1/7 Sectoraal comité voor de Federale Overheid Beraadslaging FO nr 23/2017 van 26 juli 2017 Betreft: machtigingsaanvraag van de onderneming Schouwingscentrum voor Auto's n.v. om bepaalde gegevens te kunnen

Nadere informatie

Sectoraal comité van het Rijksregister en sectoraal comité van de sociale zekerheid en van de gezondheid

Sectoraal comité van het Rijksregister en sectoraal comité van de sociale zekerheid en van de gezondheid Ziekenhuis....... Sectoraal comité van het Rijksregister en sectoraal comité van de sociale zekerheid en van de gezondheid Sint-Pieterssteenweg 375 1040 BRUSSEL Ref.nr. : Dossier behandeld door :. Tel.:.

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van 26 juni 2003 (reglement CBPL) 17

Huishoudelijk reglement van de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van 26 juni 2003 (reglement CBPL) 17 INHOUD 1. Inleiding 11 2. Algemeen 15 Huishoudelijk reglement van de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van 26 juni 2003 (reglement CBPL) 17 Wet van 8 december 1992 tot bescherming

Nadere informatie

1. De Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer (hierna: "VTC");

1. De Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer (hierna: VTC); Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer Beraadslaging VTC nr. 11/2016 van 30 maart 2016 Betreft: aanvraag tot uitbreiding van machtiging VTC/2013/40 voor het meedelen

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/08/124 ADVIES NR 08/14 VAN 1 JULI 2008 MET BETREKKING TOT DE UITBREIDING VAN HET NETWERK VAN DE SOCIALE

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale zekerheid» SCSZ/08/006 BERAADSLAGING NR. 08/004 VAN 15 JANUARI 2008 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN BEPAALDE PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag van de Vlaamse Gemeenschap van 21 oktober 2004;

Gelet op de aanvraag van de Vlaamse Gemeenschap van 21 oktober 2004; 1 SCSZ/04/116 ADVIES NR 04/27 VAN 9 NOVEMBER 2004 M.B.T. HET KONINKLIJK BESLUIT VAN 16 JANUARI 2002 TOT UITBREIDING VAN HET NETWERK VAN DE SOCIALE ZEKERHEID TOT SOMMIGE OVERHEIDSDIENSTEN EN OPENBARE INSTELLINGEN

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 31bis;

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 31bis; 1/10 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr 20/2017 van 17 mei 2017 Betreft: machtigingsaanvraag van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) om toegang

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid» SCSZG/13/188 BERAADSLAGING NR. 13/088 VAN 2 SEPTEMBER 2013 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DIE

Nadere informatie

Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer. Organisatiebeheersing en informatieveiligheid

Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer. Organisatiebeheersing en informatieveiligheid voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer Organisatiebeheersing Caroline Vernaillen & Anne Teughels 21 maart 2013 INLEIDING Wie zijn wij Waarom informatieveiligheid Hoe past informatieveiligheid

Nadere informatie

Het is niet vereist dat elke instantie een individuele VC aanstelt. Er kan één VC worden aangewezen voor verschillende overheidsinstanties.

Het is niet vereist dat elke instantie een individuele VC aanstelt. Er kan één VC worden aangewezen voor verschillende overheidsinstanties. VEILIGHEIDSCONSULENT (VC) VERPLICHTE AANSTELLING Verplicht voor iedere instantie als vermeld in artikel 4, 1, van het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur die een authentieke

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag van de Directie Politionele Informatie en ICT-middelen van de Federale politie. Ontvangen op 23/08/2017;

Gelet op de aanvraag van de Directie Politionele Informatie en ICT-middelen van de Federale politie. Ontvangen op 23/08/2017; 1/9 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr 61/2017 van 8 november 2017 Betreft: aanvraag van de Directie van de operationele Politionele Informatie van de Federale Politie om rijksregistergegevens

Nadere informatie

Brussel, COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE LEVENSSFEER BERAADSLAGING Nr 02 / 2004 van 15 maart 2004

Brussel, COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE LEVENSSFEER BERAADSLAGING Nr 02 / 2004 van 15 maart 2004 KONINKRIJK BELGIE Brussel, Adres : Hallepoortlaan 5-8, B-1060 Brussel Tel. : +32(0)2/542.72.00 Email : commission@privacy.fgov.be Fax.: : +32(0)2/542.72.12 http://www.privacy.fgov.be/ COMMISSIE VOOR DE

Nadere informatie

1. De Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer (hierna: "de VTC");

1. De Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer (hierna: de VTC); Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer Beraadslaging VTC nr. 36/2011 van 16 november 2011 Betreft: Aanvraag tot uitbreiding van de machtiging 33/2011 van het Agentschap

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/08/133 BERAADSLAGING NR. 08/039 VAN 1 JULI 2008 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS UIT

Nadere informatie

WELZIJNSBAND MEETJESLAND. Jaarverslag 2010. Veiligheidsconsulent Sandra Claeys

WELZIJNSBAND MEETJESLAND. Jaarverslag 2010. Veiligheidsconsulent Sandra Claeys WELZIJNSBAND MEETJESLAND Jaarverslag 2010 Veiligheidsconsulent Sandra Claeys 1 De veiligheidsconsulent Tewerkgesteld voor 13 OCMW s Aalter, Assenede, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Knesselare, Lovendegem, Maldegem,

Nadere informatie

oprichting van de Gegevensbeschermingsautoriteit, Advies nr. 92/2018 van 26 september 2018

oprichting van de Gegevensbeschermingsautoriteit, Advies nr. 92/2018 van 26 september 2018 1/7 Advies nr. 92/2018 van 26 september 2018 Betreft: adviesaanvraag over het ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende de functionarissen voor gegevensbescherming, vermeld in artikel 9 van

Nadere informatie

Brussel, De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

Brussel, De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; KONINKRIJK BELGIE Brussel, Adres : Hallepoortlaan 5-8, B-1060 Brussel Tel. : +32(0)2/542.72.00 E-mail : commission@privacy.fgov.be Fax.: : +32(0)2/542.72.12 http://www.privacy.fgov.be/ COMMISSIE VOOR DE

Nadere informatie

Gelet op het decreet van 8 mei 2009 betreffende het Centraal Referentieadressenbestand (hierna: het CRABdecreet );

Gelet op het decreet van 8 mei 2009 betreffende het Centraal Referentieadressenbestand (hierna: het CRABdecreet ); Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer Advies VTC nr. 02/2011 van 16 november 2011 Betreft: Advies inzake het voorontwerp van decreet houdende wijziging van het decreet

Nadere informatie

3. Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 15 mei 2009 betreffende de veiligheidsconsulenten;

3. Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 15 mei 2009 betreffende de veiligheidsconsulenten; Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer Beraadslaging VTC nr. 25/2017 van 19 juli 2017 Betreft: aanvraag tot machtiging voor de mededeling van persoonsgegevens van

Nadere informatie

Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer. Advies VTC nr. 02/2012 van 10 juli 2012

Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer. Advies VTC nr. 02/2012 van 10 juli 2012 Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer Advies VTC nr. 02/2012 van 10 juli 2012 Betreft: Advies inzake het ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering houdende uitvoering

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZG/16/121 BERAADSLAGING NR. 13/088 VAN 3 SEPTEMBER 2013, GEWIJZIGD OP 7 JUNI 2016, MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING

Nadere informatie

Gelet op het verzoek om advies van de heer Johan Van Overtveldt, Minister van Financiën, ontvangen op 14 september 2018;

Gelet op het verzoek om advies van de heer Johan Van Overtveldt, Minister van Financiën, ontvangen op 14 september 2018; 1/6 Advies 123/2018 van 7 november 2018 Betreft: Adviesaanvraag betreffende een ontwerp van Koninklijk besluit waarbij de informatieplichtigen jegens het centraal aanspreekpunt van rekeningen en financiële

Nadere informatie

Brussel, De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ;

Brussel, De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ; KONINKRIJK BELGIE Brussel, Adres : Hallepoortlaan 5-8, B-1060 Brussel Tel. : +32(0)2/542.72.00 Email : commission@privacy.fgov.be Fax.: : +32(0)2/542.72.12 http://www.privacy.fgov.be/ COMMISSIE VOOR DE

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/10/127 BERAADSLAGING NR 08/053 VAN 7 OKTOBER 2008, GEWIJZIGD OP 9 NOVEMBER 2010 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING

Nadere informatie

Organisatie Informatieveiligheid. Safe@School

Organisatie Informatieveiligheid. Safe@School Willem Debeuckelaere Anne Teughels & Caroline Vernaillen mei 2015 voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer Ronde van Vlaanderen Onderwijs Organisatie Informatieveiligheid Safe@School Wie zijn

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZ/12/349 BERAADSLAGING NR 12/119 VAN 22 FEBRUARI 2013 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

Betreft: Advies inzake het besluit van de Vlaamse Regering van 30 september 2011 tot instelling van een tegemoetkoming voor kandidaat-huurders

Betreft: Advies inzake het besluit van de Vlaamse Regering van 30 september 2011 tot instelling van een tegemoetkoming voor kandidaat-huurders Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer Advies VTC nr. 03/2011 van 14 december 2011 Betreft: Advies inzake het besluit van de Vlaamse Regering van 30 september 2011

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZ/12/339 BERAADSLAGING NR. 12/112 VAN 4 DECEMBER 2012 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 31bis;

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 31bis; 1/8 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr 56/2011 van 16 november 2011 Betreft: Aanvraag van het Agentschap Ondernemen om toegang te krijgen tot het Rijksregister en gebruik te maken

Nadere informatie

Beraadslaging VTC nr. 28/2017 van 13 september 2017

Beraadslaging VTC nr. 28/2017 van 13 september 2017 Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer Beraadslaging VTC nr. 28/2017 van 13 september 2017 Betreft: Aanvraag tot machtiging voor het meedelen van persoonsgegevens

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/08/044 BERAADSLAGING NR. 08/014 VAN 4 MAART 2008 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS AAN

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag van de Direction générale Opérationnelle de la fiscalité du Service Public de Wallonie ontvangen op 22 februari 2017;

Gelet op de aanvraag van de Direction générale Opérationnelle de la fiscalité du Service Public de Wallonie ontvangen op 22 februari 2017; 1/5 Sectoraal comité voor de Federale Overheid Beraadslaging FO nr 24/2017 van 24 augustus 2017 Betreft: Aanvraag tot uitbreiding van de machtigingen FO nr. 20/2013 en FO nr. 03/2016 van de Direction Générale

Nadere informatie

Betreft: Advies op eigen initiatief inzake het decreet betreffende de Vlaamse sociale bescherming

Betreft: Advies op eigen initiatief inzake het decreet betreffende de Vlaamse sociale bescherming Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer Advies VTC nr. 07/2012 van 26 september 2012 Betreft: Advies op eigen initiatief inzake het decreet betreffende de Vlaamse

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag van de Voorzitter van de CFI, ontvangen op 07/02/2018; Gelet op de bijkomende inlichtingen ontvangen op 09/03/2018;

Gelet op de aanvraag van de Voorzitter van de CFI, ontvangen op 07/02/2018; Gelet op de bijkomende inlichtingen ontvangen op 09/03/2018; 1/6 Sectoraal comité voor de Federale Overheid Beraadslaging FO nr. 18/2018 van 3 mei 2018 Betreft: aanvraag van de Cel voor financiële informatieverwerking (CFI) om toegang te krijgen tot de gegevens

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag van het Agentschap Wegen en Verkeer en het Agentschap Informatie Vlaanderen ontvangen op 3 februari 2017;

Gelet op de aanvraag van het Agentschap Wegen en Verkeer en het Agentschap Informatie Vlaanderen ontvangen op 3 februari 2017; 1/7 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr 14/2017 van 19 april 2017 Betreft: Machtigingsaanvraag van het Agentschap Wegen en Verkeer en het Agentschap Informatie Vlaanderen houdende

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZG/18/048 BERAADSLAGING NR. 18/029 VAN 6 MAART 2018 OVER DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS UIT DE PERSOONSGEGEVENSBANK

Nadere informatie

Gelet op de wet van 15 januari 1990 houdende oprichting en organisatie van een Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid, inzonderheid op artikel 15;

Gelet op de wet van 15 januari 1990 houdende oprichting en organisatie van een Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid, inzonderheid op artikel 15; SCSZ/07/043 1 BERAADSLAGING NR. 07/015 VAN 27 MAART 2007 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS BETREFFENDE GEDETACHEERDE WERKNEMERS, ZELFSTANDIGEN EN STAGIAIRS AAN DE RIJKSDIENST VOOR SOCIALE

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag van het Vlaams Woningfonds van de Grote Gezinnen cvba ontvangen op 27/06/2011;

Gelet op de aanvraag van het Vlaams Woningfonds van de Grote Gezinnen cvba ontvangen op 27/06/2011; 1/6 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr 46/2011 van 21 september 2011 Betreft: Aanvraag van het Vlaams Woningfonds van de Grote Gezinnen cvba om toegang te krijgen tot het informatiegegeven

Nadere informatie

1. De Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer (hierna: "VTC");

1. De Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer (hierna: VTC); Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer Beraadslaging VTC nr. 04/2010 van 17 november 2010 Betreft: aanvraag tot machtiging van de gemeente Nazareth tot het verkrijgen

Nadere informatie

Gelet op de aanvullende informatie ontvangen op 18 april 2017, 8 juni 2017, 26 en 28 september 2017;

Gelet op de aanvullende informatie ontvangen op 18 april 2017, 8 juni 2017, 26 en 28 september 2017; 1/9 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr. 55/2017 van 4 oktober 2017 Betreft: Aanvraag van Federgon ten behoeve van de uitzendkantoren om het Rijksregisternummer te gebruiken voor

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/08/048 BERAADSLAGING NR. 08/017 VAN 4 MAART 2008 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR

Nadere informatie

1. De Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer (hierna: "VTC");

1. De Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer (hierna: VTC); Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer Beraadslaging VTC nr. 09/2017 van 22 maart 2017 Betreft: aanvraag tot overdracht in het kader van rechtsopvolging aan het departement

Nadere informatie

Het Sectoraal comité van het Rijksregister (hierna "het comité");

Het Sectoraal comité van het Rijksregister (hierna het comité); 1/9 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr. 91/2016 van 7 december 2016 Betreft: machtigingsaanvraag van de Direction Générale Opérationnelle des pouvoirs locaux, de l action sociale

Nadere informatie

Het besluit van de Vlaamse Regering van 15 mei 2009 betreffende de veiligheidsconsulenten, geeft uitvoering aan artikel 9 van het decreet.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 15 mei 2009 betreffende de veiligheidsconsulenten, geeft uitvoering aan artikel 9 van het decreet. Projectverslag: Informatieveiligheidsconsulent ten behoeve van lokale overheden Uitbreiding 1. Beleidsvisie projectdoelstellingen 1.1. Context a. Wetgevend kader In het decreet van 18 juli 2008 betreffende

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag van het intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid Kind en Gezin ontvangen op 04/02/2011;

Gelet op de aanvraag van het intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid Kind en Gezin ontvangen op 04/02/2011; 1/7 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr 23/2011 van 20 april 2011 Betreft: aanvraag van Kind en Gezin om het identificatienummer van het Rijksregister te gebruiken in het kader van

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZ/11/001 BERAADSLAGING NR 11/001 VAN 11 JANUARI 2011 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR

Nadere informatie

VERGADERING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN DINSDAG 19 APRIL

VERGADERING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN DINSDAG 19 APRIL Aanwezig: Verontschuldigd: VERGADERING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN DINSDAG 19 APRIL 2016 Patrick Meulebroek, voorzitter; Luc Beurms, Ann Joos, Jurgen Jacobs, Veronique Van Den Steen, Gino

Nadere informatie