ONDERSTEUNING VAN MENSEN MET EEN VERSTANDELIJKE OF MEERVOUDIGE HANDICAP

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ONDERSTEUNING VAN MENSEN MET EEN VERSTANDELIJKE OF MEERVOUDIGE HANDICAP"

Transcriptie

1 Ondersteuning bij wonen ONDERSTEUNING VAN MENSEN MET EEN VERSTANDELIJKE OF MEERVOUDIGE HANDICAP

2 Voorpagina: Monique Overdijkink is erg blij met haar appartement: Ik heb mijn eigen ingang aan de achterkant van het gebouw. Daar ben ik trots op. In mijn huiskamer kan ik mijn eigen muziek draaien. Mijn begeleiders komen langs in mijn appartement. Met hen regel ik allelei dingen, bijvoorbeeld mijn geldzaken. Ik vind het heel prettig om het zo te doen. 2 Wonen op een plaats waar je thuis bent, waar je je goed voelt en je eigen leven kunt leiden. Daar wil de Gemiva- SVG Groep mensen met een verstandelijke handicap bij ondersteunen. Hoe we dat doen? Dat hangt af van de wensen van de cliënt en zijn naaste familie. Bijvoorbeeld: Ik huur mijn eigen flat, maar ik wil graag hulp bij mijn financiën en het huishouden. Ik heb graag wat mensen om me heen. Is er ook een plek waar ik een appartement heb, maar ook medebewoners kan ontmoeten in een huiskamer? Ik wil graag het huis uit, maar weet nog niet waar en hoe ik zou willen wonen. Onze dochter heeft een prikkelarme woonomgeving nodig en begeleiding die structuur biedt. Kan dat een beetje bij ons in de buurt? Kan onze meervoudig gehandicapte zoon met een vaste regelmaat een weekend logeren op een vertrouwd adres? Dit zijn voorbeelden van vragen die wij krijgen. De Gemiva-SVG Groep begeleidt nu al veel mensen die zo wonen. In een woning die ze zelf kopen of huren, of in een huis dat de Gemiva-SVG Groep huurt of gekocht heeft. In deze brochure geven wij u een indruk van wat er mogelijk is, onder andere door persoonlijke verhalen van cliënten. Zij vertellen welke ondersteuning zij krijgen in hun woonomgeving. Wie zijn wij? De Gemiva-SVG Groep is een organisatie die mensen met een handicap ondersteunt. Wij zijn actief op veel plaatsen in de provincie Zuid-Holland. We ondersteunen kinderen en volwassenen met een verstandelijke of meervoudige handicap én hun omgeving. Daarnaast begeleiden we mensen met een lichamelijke handicap of een niet-aangeboren hersenletsel.

3 Het is zo fijn om me terug te kunnen trekken Ada Hoonhout woont nu bijna twee jaar in één van de seniorenappartementen. Ik ben nog net zo enthousiast als toen ik hier kwam, zegt Ada. Het is heerlijk om een huiskamer met keuken, een slaapkamer en een douche helemaal voor mezelf te hebben. Ik heb het huis samen met mijn schoonzus ingericht. Ada woont op de eerste etage in een zonnig en licht appartement. Op de begane grond is een gemeenschappelijke ruimte, De Punt. Als Ada van haar werk in een activiteitencentrum terugkomt, drinkt ze daar altijd even een kopje koffie. En drie dagen in de week eet ze daar s avonds. De andere dagen neemt ze haar avondeten lekker mee naar boven. Het is zo fijn om me terug te kunnen trekken. Als ik te veel mensen heb gezien, dan wil ik even alleen zijn, dan wil ik niemand om me heen. s Avonds gaat Ada wel eens een film kijken in De Punt of een spelletje doen. Maar het liefst kijk ik s avonds tv, of ik lees een boek of ik luister naar Marco Bakker. De woningen zijn geschikt voor senioren, omdat ze een lift hebben en er rekening gehouden is met het gebruik van rollators en rolstoelen. Ik heb het prima naar mijn zin en hoop dat ik hier nog lang mag blijven wonen, zegt Ada.

4 4 Hoeveel en welke ondersteuning? Ondersteuning kan veel verschillende vormen hebben. Over welke vorm bij u of uw kind past, gaan wij graag met u in gesprek. Een paar voorbeelden: Een cliënt krijgt thuis een paar uur begeleiding per week bij het beheren van de financiën en het overzicht bewaren op het huishouden. In een appartementengebouw waar meerdere mensen met een verstandelijke handicap wonen, krijgt een cliënt in zijn woning zijn persoonlijke begeleider op bezoek voor een begeleidingsgesprek. Buiten deze momenten kan hij altijd een begeleider bellen. Een cliënt krijgt intensieve begeleiding en lichamelijke verzorging in een daarvoor aangepaste woning. Bij drie cliënten die een woning delen, komt iedere dag een begeleider die met hen kookt, eet en met hen de dagelijkse zaken doorneemt. Een jonge vrouw die over een paar jaar het ouderlijk huis wil verlaten, logeert eens per drie weken een weekend in een van onze woonlocaties. Zo kan zij groeien naar de stap om definitief uit huis te gaan. Ook andere vormen van wonen en ondersteuning zijn mogelijk, bijvoorbeeld: Ouderen krijgen begeleiding in voor hen geschikte woningen. Wij bieden de begeleiding in een woning die ouders voor hun kinderen hebben gekocht, in overleg met die ouders. Wonen en werken op dezelfde plek, bijvoorbeeld op een zorgboerderij. Begeleiding voor moeder en kind, als de moeder een handicap heeft. De verschillende vormen van wonen en woonbegeleiding zijn verdeeld over de provincie Zuid-Holland. We starten deze op basis van de lokale behoefte of vragen van nieuwe cliënten. Begeleiders verlenen de directe zorg aan de cliënten. Zij krijgen ondersteuning en advies van diverse specialisten, zoals gedragsdeskundigen en artsen.

5 Ik wil op mezelf kunnen zijn Luuk Campfens verhuisde negen jaar geleden naar een appartement in een woning. Ik heb hier een grote kamer en mijn eigen badkamer, vertelt hij. Ik zit niet de hele dag in een groep. Dat is me te veel. Ik wil rust, op mezelf kunnen zijn. In mijn kamer heb ik alles wat ik nodig heb. Mijn fotolijstjes met foto s van Ajax en Ter Leede. Daar voetbalt mijn broer. En mijn cd s met muziek van André Hazes, Doe Maar, Frans Bauer en BZN. Frans Bauer draai ik elke dag. Daar word ik vrolijk van. Soms dans ik op de muziek van John Travolta. Ik houd van rood en geel, de kleuren van voetbalclub Ter Leede. Mijn begeleiders helpen me met schoonmaken, douchen en scheren. Met hen kan ik het goed vinden. Als het nodig is, kan ik altijd iemand roepen. Ik ontbijt op mijn kamer. s Avonds eet ik samen aan tafel met andere bewoners, soms eet ik op mijn kamer. Bram de kok kookt lekker. Ik heb het naar mijn zin. Mijn vriendin woont vlakbij. Ik kan in de buurt naar volksdansen of de disco, ik kan hier sjoelen. Hier is het goed.

6 6 Ondersteuningsplan De afspraken over de ondersteuning bij het wonen leggen we vast in een ondersteuningsplan. De cliënt en zonodig zijn vertegenwoordiger zijn nauw betrokken bij het ontwikkelen van dit plan. We stellen het ondersteuningsplan minimaal een keer per jaar bij. Hoe kom ik aan zorg? De kosten van de ondersteuning worden voor een groot deel vergoed uit de AWBZ, de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. Hierbij geldt voor 24-uurs zorg een wettelijke eigen bijdrage. Om voor AWBZ-zorg in aanmerking te komen is een indicatie nodig. Deze indicatie wordt gesteld door het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). De cliënt of zijn vertegenwoordiger kan deze indicatie zelf aanvragen. Een consulent van MEE kan daarbij helpen. Eventueel kunnen ook medewerkers van onze afdeling Zorgbemiddeling erbij behulpzaam zijn. Hun adresgegevens staan achter in de brochure. Als de indicatie afgegeven is, gaan de zorgbemiddelaars aan de slag om de gewenste zorg en ondersteuning te realiseren. Kan alles? Samen met een cliënt en/of zijn familie zoeken wij naar een goede vorm van ondersteuning. Hierbij betrekken wij de mogelijkheden die we hebben en de wensen van de cliënt. Als de beste oplossing financieel of praktisch niet haalbaar is, zoeken we een andere oplossing in overleg met de cliënt en zijn vertegenwoordigers. Welke vormen van ondersteuning er in uw omgeving zijn, kunt u vinden op

7 Lekker samenwonen We zijn nu acht jaar verloofd. En we wonen vijf jaar samen. Fokke de Meer en Lizeth Schild hebben het goed in het ruime appartement dat ze vier maanden geleden betrokken. Fokke: Hiervoor woonden we in een flat een stukje verderop, maar dat beviel niet meer. We hadden er overlast van de buurman. Daar had ik veel stress van en daardoor zat ik regelmatig in de ziektewet. In overleg met onze begeleiders zijn we op zoek gegaan naar een ander huis. Lizeth: Hier is het lekker rustig en het gaat nu een stuk beter met Fokke. We doen in huis bijna alles met zijn tweeën. Koken, wassen, boodschappen doen. Dat gaat goed, vertelt Fokke. Lizeth: Het huishouden is mijn hobby. Twee keer in de week komt er een begeleider thuis. Fokke: Jan komt op woensdagavond voor mij, Diny op donderdag voor Lizeth. Ze helpen ons bijvoorbeeld bij onze financiën. Ik vind ze allebei goed. Met een brede grijns: Ze mogen blijven. Fokke werkt iedere dag in de kassen, waar hij met de bus naartoe gaat. Lizeth - die wat minder uren werkt in de keuken van een verpleeghuis - brengt hem iedere morgen naar de bus. En s middags haal ik hem weer op. Duidelijk is dat Fokke en Lizeth het gezellig hebben samen. Of we nog eens gaan trouwen? Nee hoor, we blijven lekker samenwonen!

8 8 Wij helpen u graag verder Wilt u gebruik maken van onze diensten? Heeft u vragen? Neemt u dan contact op met de zorgbemiddelaars van de Gemiva-SVG Groep. Zij helpen u graag verder. Door bij u langs te komen en met u in gesprek te gaan of door gedetailleerder informatie te sturen over een vorm van dienstverlening. Een rondleiding of kennismaking in één of enkele van onze locaties is ook altijd mogelijk. De Gemiva-SVG Groep heeft drie regionale afdelingen Zorgbemiddeling die u graag terzijde staan. Noordelijk Zuid-Holland: Afdeling Zorgbemiddeling, Blankaartweg 2, 2381 AD Zoeterwoude, telefoon (071) , zorgbemiddeling-noord@gemiva-svg.nl Zuid-Holland Zuid: Afdeling Zorgbemiddeling, Jan Valsterweg 50, 3315 LG Dordrecht, telefoon (078) , zorgbemiddeling-zuid@gemiva-svg.nl Gemiva-SVG Groep Centraal Bureau Bleulandweg 1c 2803 HG Gouda Postadres: Postbus AP Gouda Telefoon: (0182) info@gemiva-svg.nl Midden-Holland: Afdeling Zorgbemiddeling, Bleulandweg 1a, 2803 HG Gouda, telefoon (0182) , zorgbemiddeling-midden@gemiva-svg.nl

9 Gezellig Ik heb geen moment spijt gehad dat ik hier ben gaan wonen. Tevreden en trots kijkt Jaco van der Linden (29) om zich heen in zijn appartement in woonlocatie Debussyring in Oud-Beijerland, waar hij ruim drie jaar geleden zijn intrek nam. Ik heb het ingericht zoals ik het wilde en kan s avonds lekker mijn eigen gang gaan. Hiervoor woonde ik nog bij mijn ouders. Daar werd veel voor me gedaan. Dus in het begin was het wel even wennen om mijn eigen huishouding te doen. Ik kan wel denken: laat maar staan, maar dan wordt het een rommeltje. Als het nodig is, kan ik iemand om hulp vragen, want er is altijd begeleiding in de buurt. Regelmatig komt er een begeleider een kop koffie drinken, om te horen hoe het met me gaat. Daar maken ze dan een afspraak voor, want ze zitten je niet op de lip. Het appartement van Jaco komt uit op een gang met nog elf appartementen van de woonlocatie. Er wonen zes mannen en zes vrouwen. s Avonds eten we vaak samen in het steunpunt. In het weekend doen we leuke dingen met elkaar, zoals spelletjes of naar het dorp. Qua leeftijd schelen we niet veel. Dat is echt heel gezellig.

10 Meer informatiemateriaal Wilt u meer schriftelijke informatie over de Gemiva-SVG Groep? Daarvoor hebben wij diverse aanvullende brochures. Bijvoorbeeld over de ondersteuning die wij kunnen geven bij werk en activiteiten. Ook is er een brochure over de ondersteuning van kind en gezin. 10 Er is een aparte serie brochures over ons aanbod aan mensen met een lichamelijke handicap of niet-aangeboren hersenletsel. Deze zijn er op het gebied van wonen, werk en activiteiten en ondersteuning thuis of op het (vrijwilligers)werk. Ten slotte wijzen wij u graag op de brochure De drijfveer van de Gemiva-SVG Groep, een kennismaking die in het kort weergeeft wie de Gemiva-SVG Groep is. Vraagt u er gerust naar bij één van de genoemde adressen. U kunt ook kijken op onze website: Maart 2009

11 Ed den Hartog is graag onder de mensen Als ik deze beperking niet had gehad, was ik graag taxichauffeur geworden, zegt Ed den Hartog. Altijd met mensen omgaan. Ed is een echt gezelschapsmens. Daarom woont hij ook met zo veel plezier in een woongroep. Je bent hier gezellig met elkaar, zegt Ed, en ik krijg hier ook de zorg die ik nodig heb. Dat vind ik erg belangrijk. Ik heb mijn eigen kamer met veel groene planten. Mijn kamer is pas opgeknapt en ik heb nieuwe spullen. We eten gezamenlijk in de huiskamer. De begeleiders koken in de keuken bij onze huiskamer. De verzorging is hier prima en iedereen is aardig. Buiten heb ik een volière met gras- en valkparkieten. Die hoef ik niet zelf te verzorgen. Dat doet een vrijwilliger voor me. Een tijd geleden hebben alle bewoners meegedaan aan een onderzoek om te zien hoe iedereen wil wonen. Hieruit bleek dat sommige mensen liever niet meer in een groep willen wonen. Maar ik vind dat juist prettig. Ik ben graag onder de mensen. Ik maak me geen zorgen over het ouder worden. Ik weet zeker dat er in de toekomst ook een goed plekje voor me is.

12 Centraal Bureau Postbus AP Gouda Telefoon (0182)

ONDERSTEUNING VAN MENSEN MET EEN LICHAMELIJKE HANDICAP EN/OF NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL

ONDERSTEUNING VAN MENSEN MET EEN LICHAMELIJKE HANDICAP EN/OF NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL Ondersteuning bij wonen ONDERSTEUNING VAN MENSEN MET EEN LICHAMELIJKE HANDICAP EN/OF NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL Voorpagina: Kjerke de Vries: Ik heb niet erg veel hulp nodig. Daarom verhuis ik van een

Nadere informatie

ONDERSTEUNING VAN MENSEN MET EEN VERSTANDELIJKE OF MEERVOUDIGE HANDICAP

ONDERSTEUNING VAN MENSEN MET EEN VERSTANDELIJKE OF MEERVOUDIGE HANDICAP Ondersteuning bij werk en activiteiten ONDERSTEUNING VAN MENSEN MET EEN VERSTANDELIJKE OF MEERVOUDIGE HANDICAP Voorpagina: Arthur Klous houdt van zijn werk in een kopieerwinkel. Ik heb het hier uitstekend

Nadere informatie

ONDERSTEUNING VAN KINDEREN MET EEN ONTWIKKELINGSACHTERSTAND OF MET EEN VERSTANDELIJKE/MEERVOUDIGE HANDICAP

ONDERSTEUNING VAN KINDEREN MET EEN ONTWIKKELINGSACHTERSTAND OF MET EEN VERSTANDELIJKE/MEERVOUDIGE HANDICAP Ondersteuning van kind en gezin ONDERSTEUNING VAN KINDEREN MET EEN ONTWIKKELINGSACHTERSTAND OF MET EEN VERSTANDELIJKE/MEERVOUDIGE HANDICAP Uw kind ontwikkelt zich niet zoals verwacht. Mogelijk heeft het

Nadere informatie

ONDERSTEUNING VAN KINDEREN MET EEN LICHAMELIJKE HANDICAP EN/OF NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL EN HUN OUDERS

ONDERSTEUNING VAN KINDEREN MET EEN LICHAMELIJKE HANDICAP EN/OF NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL EN HUN OUDERS Ondersteuning van kind en gezin ONDERSTEUNING VAN KINDEREN MET EEN LICHAMELIJKE HANDICAP EN/OF NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL EN HUN OUDERS Voorpagina: Deborah Corpeleijn: Door de ondersteuning ervaar ik

Nadere informatie

ACTIVITEITEN EN WERK VOOR MENSEN MET EEN LICHAMELIJKE HANDICAP EN/OF NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL

ACTIVITEITEN EN WERK VOOR MENSEN MET EEN LICHAMELIJKE HANDICAP EN/OF NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL Ondersteuning bij activiteiten en werk ACTIVITEITEN EN WERK VOOR MENSEN MET EEN LICHAMELIJKE HANDICAP EN/OF NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL Voorpagina: Gerben de Gruijl: Jarenlang had ik mij beziggehouden

Nadere informatie

Gewoon meedoen! www.estinea.nl

Gewoon meedoen! www.estinea.nl Gewoon meedoen! Hoe wil jij meedoen? Dat vragen we aan iedereen die bij Estinea komt voor ondersteuning bij wonen, werken of leren. Meedoen in de samenleving - op je eigen niveau en je eigen manier - levert

Nadere informatie

Passend Vertrouwd Dichtbij. Even voorstellen: Syndion

Passend Vertrouwd Dichtbij. Even voorstellen: Syndion Passend Vertrouwd Dichtbij Even voorstellen: Syndion Passend Vertrouwd Dichtbij Syndion ondersteunt mensen met een handicap; volwassenen en kinderen met een lichamelijke, verstandelijke, zintuiglijke of

Nadere informatie

De Driestroom Begeleiding bij zelfstandig wonen

De Driestroom Begeleiding bij zelfstandig wonen De Driestroom voor mensen met een verstandelijke beperking Begeleiding bij zelfstandig wonen Begeleiding bij zelfstandig wonen Woont u zelfstandig of wilt u zelfstandig gaan wonen? Heeft u daar begeleiding

Nadere informatie

&Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN

&Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN &Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN & & VOLWASSENEN Ondersteuning voor mensen met een beperking Heb je een beperking of heeft je zoon of dochter een beperking? Dan is wat ondersteuning soms erg welkom. Ons Tweede

Nadere informatie

Of misschien zoek je een leuke werkplek of dagbesteding voor jezelf of voor een familielid. Of je wilt iets zinnigs doen in je vrije tijd.

Of misschien zoek je een leuke werkplek of dagbesteding voor jezelf of voor een familielid. Of je wilt iets zinnigs doen in je vrije tijd. Welkom bij De Zijlen Wie wil het niet? Wonen in een prettig dorp of in een leuke buurt. Waar je kunt zijn wie je bent en je leven kunt leiden zoals dat bij jou past. Waar je meedoet aan dat wat er om je

Nadere informatie

Passend Vertrouwd Dichtbij. Wonen

Passend Vertrouwd Dichtbij. Wonen Passend Vertrouwd Dichtbij Wonen Wonen is meer dan een dak boven je hoofd. Een groot deel van het dagelijks leven speelt zich thuis af. Voor mensen met een handicap is zelfstandig wonen niet vanzelfsprekend.

Nadere informatie

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Dit zijn wij we zijn er voor jou!

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Dit zijn wij we zijn er voor jou! Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking Dit zijn wij we zijn er voor jou! Graag stellen we ons voor! Careander ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking op het gebied

Nadere informatie

Zorgprofiel-Productenboek Lichamelijk Gehandicapten (LG)

Zorgprofiel-Productenboek Lichamelijk Gehandicapten (LG) Zorgprofiel-Productenboek Lichamelijk Gehandicapten (LG) Informatie over zorgproducten van Amerpoort voor mensen met een verstandelijke beperking en een lichamelijke handicap. Een zorgprofiel is een manier

Nadere informatie

Leekerweide. Wij hebben de woonvorm die jou past. www.leekerweide.nl

Leekerweide. Wij hebben de woonvorm die jou past. www.leekerweide.nl Leekerweide Wonen Wij hebben de woonvorm die jou past www.leekerweide.nl Inhoud Een eigen (t)huis 3 Wonen op maat 4 Wonen voor mensen met een ernstige 5 en/of meervoudige beperking Samen wonen met anderen

Nadere informatie

Nieuwsbrief 14, september 2010

Nieuwsbrief 14, september 2010 Stichting WoonMere Nieuwsbrief 14, september 2010 Redactie: Mariska Elfrink Hallo allemaal, Eindelijk is het dan gebeurt: we zijn verhuist naar ons eigen appartement! Inmiddels wonen we hier alweer een

Nadere informatie

c A R i N T R E G G E L A N D H u i s T GERBRAND H E N G E LO

c A R i N T R E G G E L A N D H u i s T GERBRAND H E N G E LO carintreggeland huis T GERBRAND HENGELO Een warme sfeer in een modern jasje. Van harte welkom! Wilt u graag wonen in een mooi en comfortabel appartement? Vindt u een gezellige en veilige woonomgeving belangrijk?

Nadere informatie

VRIJWILLIGERSWERK BIJ DE GEMIVA-SVG GROEP

VRIJWILLIGERSWERK BIJ DE GEMIVA-SVG GROEP Winst voor twee VRIJWILLIGERSWERK BIJ DE GEMIVA-SVG GROEP Foto omslag: De jongens hebben een goede conditie en willen in weer en wind trainen. Ze hebben hun doel al bijgesteld. Ze willen zeker 10 kilometer

Nadere informatie

Wonen met zorg midden in het centrum van Wijchen. St. Jozef. Woonzorgcentrum

Wonen met zorg midden in het centrum van Wijchen. St. Jozef. Woonzorgcentrum Wonen met zorg midden in het centrum van Wijchen St. Jozef Woonzorgcentrum Het is fijn dat mijn kinderen en kleinkinderen in de buurt wonen. Meneer van de Vondervoort woont zijn hele leven al in Wijchen.

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 5 Juni/Juli 2014 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar:

Nadere informatie

Zoek je een leuk woonhuis? Welkom bij De Zijlen!

Zoek je een leuk woonhuis? Welkom bij De Zijlen! Zoek je een leuk woonhuis? Welkom bij De Zijlen! Ben je op zoek naar een leuke woonplek met begeleiding? Zoek je vooral een vertrouwde plek voor jouw zoon of dochter? Waar jouw kind zichzelf kan zijn en

Nadere informatie

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken (in)formatieblad - eenvoudig verteld Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken november 2014 1 De wet langdurige zorg 4 Woon je in een instelling en heb je 24 uur per dag zorg en ondersteuning

Nadere informatie

2c nr. 1 zinnen met want en omdat

2c nr. 1 zinnen met want en omdat OPDRACHTKAART www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U kunt ook veel oefeningen

Nadere informatie

BEGELEID WONEN VOOR MOEDER EN KIND. Voor jonge moeders met een licht verstandelijke beperking

BEGELEID WONEN VOOR MOEDER EN KIND. Voor jonge moeders met een licht verstandelijke beperking BEGELEID WONEN VOOR MOEDER EN KIND Voor jonge moeders met een licht verstandelijke beperking DOE WAT HET BESTE IS VOOR JOU EN JE KIND Heb je net een kindje gekregen of ga je binnenkort bevallen? Als moeder

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Algemene brochure. voor mensen met een beperking. MEE maakt meedoen mogelijk

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Algemene brochure. voor mensen met een beperking. MEE maakt meedoen mogelijk MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Algemene brochure voor mensen met een beperking MEE maakt meedoen mogelijk 1 Colofon Tekst en samenstelling Eenvoudig Communiceren Amsterdam Afd. Communicatie

Nadere informatie

De Vlasborch voor volwassenen met een visuele en verstandelijke beperking

De Vlasborch voor volwassenen met een visuele en verstandelijke beperking De Vlasborch voor volwassenen met een visuele en verstandelijke beperking Zo lang mogelijk zelfstandig Ik ben slechtziend en heb een lichte verstandelijke beperking. Waar kan ik zelfstandig wonen en toch

Nadere informatie

Dat is mensenwerk. Wonen met ondersteuning en zorg bij Reinaerde. Voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Ambulante Begeleiding

Dat is mensenwerk. Wonen met ondersteuning en zorg bij Reinaerde. Voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Ambulante Begeleiding REINAERDE Dat is mensenwerk 1 met ondersteuning en zorg bij Reinaerde Voor volwassenen met een verstandelijke beperking Ambulante Begeleiding Op zoek naar een woning Individueel met begeleiding in de buurt

Nadere informatie

BEGELEIDING EN ONDERSTEUNING LOGEREN SECTOR VAN KIND EN GEZIN

BEGELEIDING EN ONDERSTEUNING LOGEREN SECTOR VAN KIND EN GEZIN SECTOR BEGELEIDING EN ONDERSTEUNING VAN KIND EN GEZIN LOGEREN SYNDION VERLEENT DIENSTEN MET ZORG Syndion is een organisatie die dienstverlening en ondersteuning biedt aan mensen met een handicap. De sector

Nadere informatie

Kennismaking met Woonzorgcentrum

Kennismaking met Woonzorgcentrum Kennismaking met Woonzorgcentrum Vreeswijk Vreeswijk, dicht bij u in de buurt In Nieuwegein kunt u de zorg krijgen die bij u past. Dit kan bij u thuis of op uw eigen appartement in het woonzorgcentrum

Nadere informatie

Kennismaking met Woonzorgcentrum

Kennismaking met Woonzorgcentrum Kennismaking met Woonzorgcentrum Hof van Batenstein Hof van Batenstein, dicht bij u in de buurt In Vianen kunt u zorg krijgen die bij u past. Dit kan bij u thuis zijn of in Hof van Batenstein, in uw eigen

Nadere informatie

Algemene informatie Wmo

Algemene informatie Wmo Algemene informatie Wmo Informatie over de Wmo Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de Wmo. Wmo betekent Wet maatschappelijke ondersteuning. Veel mensen met een beperking krijgen daar mee te maken. Het

Nadere informatie

Symfonie. Kinderdagcentrum van de Gemiva-SVG Groep

Symfonie. Kinderdagcentrum van de Gemiva-SVG Groep Symfonie Kinderdagcentrum van de Gemiva-SVG Groep Inleiding In 1991 is de Gemiva-SVG Groep in Oud-Beijerland een kinderdagcentrum gestart voor kinderen met een ontwikkelingsachterstand of een verstandelijke

Nadere informatie

Hebt u zorg nodig? Informatie over de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en het aanvragen van zorg

Hebt u zorg nodig? Informatie over de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en het aanvragen van zorg Hebt u zorg nodig? Informatie over de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en het aanvragen van zorg JANUARI 2010 INHOUDSOPGAVE Waar gaat deze folder over? Welke zorg hoort bij de AWBZ? Vijf zorgfuncties

Nadere informatie

met de wmo doet iedereen gewoon mee

met de wmo doet iedereen gewoon mee De Wet maatschappelijke ondersteuning eenvoudig verteld Dit boekje met informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) legt de belangrijkste onderdelen van de Wmo uit. Wilt u meer weten over

Nadere informatie

Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden

Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden Voor wie is dit onderzoek? 1) Zelfstandig wonende ouderen

Nadere informatie

Kleinschalig wonen Het Zonnehof Bovenkerk

Kleinschalig wonen Het Zonnehof Bovenkerk zonnehuisgroep amstelland Kleinschalig wonen Mijn man voelt zich echt thuis. Hij heeft zijn eigen kamer, maar brengt veel tijd door in de gezellige huiskamer met de andere bewoners. Elke dag helpt hij

Nadere informatie

Verpleegunit Avondzon. U bent van harte welkom

Verpleegunit Avondzon. U bent van harte welkom Verpleegunit Avondzon U bent van harte welkom Inhoud Welkom in de verpleegunit in Avondzon 3 Het ontstaan van de verpleegunit in Avondzon 4 Wonen in de verpleegunit in Avondzon 5 Faciliteiten 7 Adres-

Nadere informatie

Kennismaking met Verpleeghuis

Kennismaking met Verpleeghuis Kennismaking met Verpleeghuis Het Houtens Erf Het Houtens Erf, dicht bij u in de buurt In Houten kunt u zorg krijgen die bij u past. Het Houtens Erf biedt intensieve zorg, begeleiding en behandeling op

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Inhoud INHOUD 1. Waar gaat het over 3 2. Aanraken 4 3. Hoe noem jij dat? 5 4. Baas over

Nadere informatie

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap De Winckelsteegh voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap Maak kennis met De Winckelsteegh Wil je deze brochure lezen in eenvoudige taal? Zoek de plaatjes van het vergrootglas. Daaronder staan

Nadere informatie

Woonzorgcentrum Theresia

Woonzorgcentrum Theresia zonnehuisgroep amstelland Woonzorgcentrum Theresia Het leeft hier. Er lopen altijd mensen rond. Net een dorp. Licht, vriendelijk en sfeervol. ruimte voor wensen Theresia is een kleinschalig woonzorgcentrum,

Nadere informatie

Thuis in de Hoeksche Waard

Thuis in de Hoeksche Waard 1 Thuis in de Hoeksche Waard 2 De rust en ruimte van de Hoeksche Waard is onze plek, ons thuis. Hier betekenen wij al bijna vijftig jaar met kleinschalige zorg iets groots in het persoonlijke leven van

Nadere informatie

Op een bepaald moment moet je accepteren, dat je niet alles meer zelf kunt.

Op een bepaald moment moet je accepteren, dat je niet alles meer zelf kunt. Het mooiste van mijn beroep GEVEN VAN LIEFDE ÉN ZORG één druk op de knop PERSOONLIJK ALARM Lekker makkelijk! MAALTIJDSERVICE Op een bepaald moment moet je accepteren, dat je niet alles meer zelf kunt.

Nadere informatie

Pedagogische gezinsbehandeling

Pedagogische gezinsbehandeling Pedagogische gezinsbehandeling Wie zijn wij en wat kunnen wij u bieden? ASVZ is een organisatie voor zorg- en dienstverlening aan mensen met een beperking of psychiatrische problematiek. Ruim 4.000 medewerkers

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Kleinschalige woon- en onderwijsvormen. Opvang van kinderen met eigen-aardig gedrag

Kleinschalige woon- en onderwijsvormen. Opvang van kinderen met eigen-aardig gedrag Kleinschalige woon- en onderwijsvormen Opvang van kinderen met eigen-aardig gedrag Doenersdreef Zorg Kinderen in Hilversum en Almere Sommige kinderen hebben iets bijzonders. Iets dat ze nét een beetje

Nadere informatie

Dagbehandeling De Horst

Dagbehandeling De Horst Dagbehandeling De Horst U wilt graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, maar zonder extra ondersteuning lukt dat niet meer. U wordt ouder en krijgt geheugenproblemen. Het is niet meer zo gemakkelijk

Nadere informatie

Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking

Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking Wij zíjn er voor jou Prezzent ondersteunt je om zo zelfstandig mogelijk te wonen, op onze woonlocaties of met ambulante begeleiding.

Nadere informatie

Jouw thuis vind je bij Daelzicht

Jouw thuis vind je bij Daelzicht Jouw thuis vind je bij Daelzicht Kijk voor de mogelijkheden en het complete woningaanbod op onze nieuwe woonsite www.daelzicht.nl/wonen en zoek de woning die bij jou past. Kennismaken met wonen Wonen bij

Nadere informatie

OP jezelf LereN WONeN Met begeleiding

OP jezelf LereN WONeN Met begeleiding OP jezelf LereN WONeN Met begeleiding Training Begeleid Wonen training begeleid WONeN de beste voorbereiding voor LAter Wil je als jongere of volwassene graag zelfstandig wonen? Maar moet je daarvoor eerst

Nadere informatie

WELKOM BIJ VERPLEEGHUIS DE LINGEHOF

WELKOM BIJ VERPLEEGHUIS DE LINGEHOF WELKOM BIJ VERPLEEGHUIS DE LINGEHOF VOOR EEN LEVEN MET KLEUR Welkom bij De Lingehof het huis in het hart van het Over-Betuwse Bemmel In De Lingehof kunt u aangenaam wonen met gespecialiseerde verzorging

Nadere informatie

Dit boekje is van:..

Dit boekje is van:.. Ik en mijn plan Dit boekje is van:.. Hallo, Jij bent cliënt bij SOVAK. Je hebt bij SOVAK een persoonlijk begeleider. Samen maak je afspraken over wat jij zelf doet en wat SOVAK doet. Die afspraken staan

Nadere informatie

Bennema State: geniet van rust en natuur

Bennema State: geniet van rust en natuur Bennema State: geniet van rust en natuur BENNEMA STATE IK LUISTER MIJN FAVORIETE MUZIEK VIA MIJN LAPTOP OF TABLET. Een prachtige landelijke omgeving, met weidse natuur en een gezellige dierenweide. Een

Nadere informatie

Directeur/bestuurder Peter Meijs aan het woord. Nieuwe leidinggevenden bij SDW stellen zich voor

Directeur/bestuurder Peter Meijs aan het woord. Nieuwe leidinggevenden bij SDW stellen zich voor SDWNIEUWS Informatie voor cliënten, ouders en cliëntvertegenwoordigers oktober 2010 BELANGRIJKE Informatie voor jou, lees dit blad goed! Directeur/bestuurder Peter Meijs aan het woord > Lees verder op

Nadere informatie

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken (in)formatieblad - eenvoudig verteld Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken november 2014 2 De Wet maatschappelijke ondersteuning 13 Ben je ouder dan 18 jaar? Woon je in je eigen

Nadere informatie

ZZP-Productenboek Volledig Pakket Thuis (VPT)

ZZP-Productenboek Volledig Pakket Thuis (VPT) ZZP-Productenboek Volledig Pakket Thuis (VPT) Informatie over zorgproducten van Amerpoort voor mensen met een verstandelijke beperking die thuis wonen Een zorgzwaartepakket (ZZP) is een manier om aan te

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Het nieuwe Koningin Wilhelmina

NIEUWSBRIEF Het nieuwe Koningin Wilhelmina NIEUWSBRIEF Het nieuwe Koningin Wilhelmina 1 In dit nummer 2. De gemeente laat weten 2. Veilig en weer goed zicht 3. Pendelbus is succes 3. Interne verhuizing loopt goed 4. Mevr. Reijneke over haar interne

Nadere informatie

Je wilt op jezelf gaan wonen Het kan ook zijn dat je nu nog bij je ouders woont, maar dat je over een tijdje graag op jezelf wilt wonen.

Je wilt op jezelf gaan wonen Het kan ook zijn dat je nu nog bij je ouders woont, maar dat je over een tijdje graag op jezelf wilt wonen. Wonen met en bij De Zijlen Blijf je graag bij je ouders wonen? In een eigen huis: alleen, met je partner of je gezin? In een eigen appartement of studio? Het is allemaal mogelijk met ondersteuning van

Nadere informatie

&Ons Tweede Thuis KINDEREN

&Ons Tweede Thuis KINDEREN &Ons Tweede Thuis KINDEREN & & KINDEREN Inleiding Het liefst zorg je als ouder zelf voor je kind maar soms heb je hulp nodig. Bijvoorbeeld als je kind een achterstand in de ontwikkeling of een verstandelijke,

Nadere informatie

Verpleeghuis Den Es in Varsseveld

Verpleeghuis Den Es in Varsseveld Verpleeghuis Den Es in Varsseveld Kleinschalig wonen in een vertrouwde omgeving Den Es Zo zorgen we voor elkaar in de Achterhoek Den Es Psychogeriatrie en zorg Met het vorderen van de jaren kunnen uw herse

Nadere informatie

Cliënten. Een uitgave van Careander Contact. THEMANUMMER: De strategische koers

Cliënten. Een uitgave van Careander Contact. THEMANUMMER: De strategische koers Een uitgave van Careander - 1 2018 Cliënten Contact THEMANUMMER: De strategische koers VAN DE BESTUURDER: Aan de slag Careander heeft een nieuwe visie. We hebben de visie opgeschreven, hier staat in hoe

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 4)

Luisteren: muziek (B1 nr. 4) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Gebruikersgids doven, slechthorenden en mensen met spraakproblemen en/of taalproblemen. Algemene informatie Informatie per zorgzwaartepakket (ZZP)

Gebruikersgids doven, slechthorenden en mensen met spraakproblemen en/of taalproblemen. Algemene informatie Informatie per zorgzwaartepakket (ZZP) Gebruikersgids doven, slechthorenden en mensen met spraakproblemen en/of taalproblemen Algemene informatie Informatie per zorgzwaartepakket (ZZP) Inhoud Inleiding 3 Voor wie is deze gids? 3 Waarom deze

Nadere informatie

Onafhankelijke ondersteuning bij langdurige zorg (Wlz)

Onafhankelijke ondersteuning bij langdurige zorg (Wlz) Onafhankelijke ondersteuning bij langdurige zorg (Wlz) Onafhankelijke ondersteuning bij langdurige zorg (Wlz) Heeft u een indicatie voor de Wet langdurige zorg (Wlz) en wilt u informatie en advies over:

Nadere informatie

Onze cliënten aan het woord

Onze cliënten aan het woord Onze cliënten aan het woord Instrument om ervaringen van cliënten in kaart te brengen Naam cliënt : Naam invuller vragenlijst : Woning cliënt : Datum : 1 Toelichting Inleiding Naam instelling wil graag

Nadere informatie

Gebruikersgids jeugdigen met een licht verstandelijke beperking. Algemene informatie Informatie per zorgzwaartepakket (ZZP)

Gebruikersgids jeugdigen met een licht verstandelijke beperking. Algemene informatie Informatie per zorgzwaartepakket (ZZP) Gebruikersgids jeugdigen met een licht verstandelijke beperking Algemene informatie Informatie per zorgzwaartepakket (ZZP) Inhoud Samenvatting 3 Over welke problemen gaat het? 3 Voorbeelden 3 Welke hulp

Nadere informatie

ALLES UIT HET HALEN EN 4 ANDERE VERHALEN SAMEN MAKEN WE HET VERSCHIL

ALLES UIT HET HALEN EN 4 ANDERE VERHALEN SAMEN MAKEN WE HET VERSCHIL ALLES UIT HET LEVEN 5X HALEN EN 4 ANDERE VERHALEN SAMEN MAKEN WE HET VERSCHIL DIT IS DE GEMIVA SVG GROEP De Gemiva-SVG Groep is er voor mensen die ondersteuning nodig hebben bij hun leven in de samenleving.

Nadere informatie

Ontmoetingscentrum Houtstroom Voor mensen met geheugenproblemen en/of dementie en hun mantelzorgers

Ontmoetingscentrum Houtstroom Voor mensen met geheugenproblemen en/of dementie en hun mantelzorgers Ontmoetingscentrum Houtstroom Voor mensen met geheugenproblemen en/of dementie en hun mantelzorgers Soms merk ik dat ik dingen die ik graag deed, zoals fietsen en koken, niet meer kan doen. Daardoor heb

Nadere informatie

Contact Warande Wooncentrum In de Dennen Arnhemse Bovenweg 20-78, Zeist

Contact Warande Wooncentrum In de Dennen Arnhemse Bovenweg 20-78, Zeist Contact Warande Wooncentrum In de Dennen Arnhemse Bovenweg 20-78, Zeist T 030 693 80 29 E info@warandeweb.nl W www.warandeweb.nl Meer informatie of aanmelden Voor meer informatie en eventueel een rondleiding

Nadere informatie

U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat?

U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat? U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat? U wilt zorg die betaald wordt uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). U kunt daar altijd een aanvraag voor doen. Het CIZ (Centrum indicatiestelling zorg)

Nadere informatie

Ik heb een vraag over: Voorwoord. Ik voel me thuis niet prettig, kan ik met iemand praten?

Ik heb een vraag over: Voorwoord. Ik voel me thuis niet prettig, kan ik met iemand praten? Ik heb een vraag...... over zorg, huiselijk geweld en kindermishandeling, hulp en ondersteuning, opvoeding en jeugdhulp, ziekenhuisopname, beschermd wonen, schulden, werkloosheid, mijn arbeidsbeperking

Nadere informatie

Thema In en om het huis.

Thema In en om het huis. http://www.edusom.nl Thema In en om het huis. Les 22. Een huis zoeken Wat leert u in deze les? Praten over uw huis Informatie over het vinden van een nieuwe woning Praten over wat afgelopen is Veel succes!

Nadere informatie

Doven, slechthorenden en mensen met spraakproblemen en/of taalproblemen

Doven, slechthorenden en mensen met spraakproblemen en/of taalproblemen GEBRUIKERSGIDS ZORGZWAARTEPAKKETTEN 2010 Doven, slechthorenden en mensen met spraakproblemen en/of taalproblemen Algemene informatie Informatie per zorgzwaartepakket (ZZP) Informatie over zorgzwaartepakketten

Nadere informatie

Informatie over zorgzwaartepakketten

Informatie over zorgzwaartepakketten Informatie over zorgzwaartepakketten voor cliënten, familie en andere betrokkenen Voor wie is deze folder? Deze informatie is voor mensen met psychiatrische problemen die voor langere tijd bij GGZ ingeest

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat?

U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat? U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat? U wilt zorg die betaald wordt uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). U kunt daar altijd een aanvraag voor doen. Het CIZ (Centrum indicatiestelling zorg)

Nadere informatie

Over jou, over ons. Het beste uit jezelf

Over jou, over ons. Het beste uit jezelf Over jou, over ons. Het beste uit jezelf Wij zijn Philadelphia. Wie ben jij? Dit boekje vertelt je over Philadelphia. Over wie wij zijn. Over wat we doen. Over ons werk voor mensen als jij. Zo kun jij

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Voor cliënten

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Voor cliënten MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Voor cliënten Ik red me prima, maar nu mijn zoontje zich niet normaal ontwikkelt weet ik het even niet meer. Mijn beperking vraagt om aanpassingen in huis.

Nadere informatie

Uw eigen plek in Florastate FLORASTATE

Uw eigen plek in Florastate FLORASTATE Uw eigen plek in Florastate FLORASTATE VANUIT MIJN WOONKAMER MAAK IK ELKE WEEK EEN RADIO PROGRAMMA VAN EEN UUR, SAMEN MET MIJN ZOON. In Florastate staan zelfstandigheid, privacy en eigen regie voorop.

Nadere informatie

Een nieuw begin. Unieke zorg voor mensen met psychiatrische én lichamelijke problemen. Persoonlijke zorg en begeleiding Dagbesteding Een nieuw begin

Een nieuw begin. Unieke zorg voor mensen met psychiatrische én lichamelijke problemen. Persoonlijke zorg en begeleiding Dagbesteding Een nieuw begin Een nieuw begin Unieke zorg voor mensen met psychiatrische én lichamelijke problemen Persoonlijke zorg en begeleiding Dagbesteding Een nieuw begin Een nieuw begin Chronisch Psychiatrische Verpleeghuiszorg

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 2)

Luisteren: muziek (B1 nr. 2) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

(SAMEN)WONEN MET ZORG IN DE GLOBE EN CASTELLATOREN. Voor volwassenen met een lichamelijke handicap

(SAMEN)WONEN MET ZORG IN DE GLOBE EN CASTELLATOREN. Voor volwassenen met een lichamelijke handicap (SAMEN)WONEN MET ZORG IN DE GLOBE EN CASTELLATOREN Voor volwassenen met een lichamelijke handicap EEN PERFECTE LOCATIE MET ALLE VOORZIENINGEN IN DE BUURT Wonen in de nabijheid van het centrum van Nijmegen

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Ons kent ons in De Spiker

Ons kent ons in De Spiker Ons kent ons in De Spiker DE SPIKER EEN KEER PER WEEK HELP IK DEZE CLIËNT MEE MET ZIJN GROTE HOBBY: BOUWEN MET LEGO. DAT GAAT HEEL GOED ZO SAMEN. In De Spiker is altijd wat te doen. Het is een plek van

Nadere informatie

c A r i N t r E g g E l A N D h u i s DoKtEr EEKMANhof D E N E K A M P

c A r i N t r E g g E l A N D h u i s DoKtEr EEKMANhof D E N E K A M P carintreggeland huis Dokter Eekmanhof DENEKAMP Veilig thuis in het centrum van Denekamp Van harte welkom! Wilt u graag een woning met op een levendige en toegankelijke locatie? Met een afgeschermd terras?

Nadere informatie

wonen in catharinahof Zelfstandig wonen met aandacht voor elkaar

wonen in catharinahof Zelfstandig wonen met aandacht voor elkaar wonen in catharinahof Zelfstandig wonen met aandacht voor elkaar Enthousiast Tijdens het dagelijkse koffie-uurtje is het gezellig druk in de ontmoetingsruimte. Elke dag schuiven bewoners bij elkaar aan

Nadere informatie

Woonzorgcentrum Humanitas Hengelo

Woonzorgcentrum Humanitas Hengelo Woonzorgcentrum Humanitas Hengelo 2 Welkom! Prettig wonen is je thuis voelen. Met de spullen waar u aan hecht, tussen de mensen die u kent. In een vertrouwde omgeving, waar alles aanwezig is om zo zelfstandig

Nadere informatie

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin.

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 61 61 REGELS 1 Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 1 Ik woon met mijn gezin in een rijtjeshuis met vier slaapkamers. 2 De vijf appartementen in deze flat zijn heel klein. 3 Hij heeft een groot huis

Nadere informatie

Plezier! Netwerken. Verhuizen. Nebula. Daelzicht Inspiratiedagen. Jaargang 4 Nummer 1 mei 2014. Voor mensen die plezier hebben in hun leven!

Plezier! Netwerken. Verhuizen. Nebula. Daelzicht Inspiratiedagen. Jaargang 4 Nummer 1 mei 2014. Voor mensen die plezier hebben in hun leven! Plezier! Voor mensen die plezier hebben in hun leven! Jaargang 4 Nummer 1 mei 2014 Netwerken Verhuizen Nebula Daelzicht Inspiratiedagen Plezier is het cliëntenblad van Daelzicht www.daelzicht.nl/plezier

Nadere informatie

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij Rijk Phileas Fogg is een vreemde man. Hij is erg rijk. Maar niemand weet hoe hij aan zijn geld komt. Een baan heeft hij namelijk niet. Toch woont hij in een groot huis, midden in Londen. In zijn eentje.

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Angela is. gelukkig. hier. Wij dus ook. Hannie, moeder. groeien geluk

Angela is. gelukkig. hier. Wij dus ook. Hannie, moeder. groeien geluk Angela is hier gelukkig. Wij dus ook. Hannie, moeder groeien geluk van 1 GROEIEN VAN GELUK Vakantiefoto s kijken met Rob, met Alex een boekje lezen op de bank, samen met Jeroen naar de sportschool. Al

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema.

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 16. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden van les 12, 13, 14 en 15. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag

Nadere informatie

GARANTWONINGEN WZH Hoge Veld

GARANTWONINGEN WZH Hoge Veld GARANTWONINGEN WZH Hoge Veld Zelfstandig wonen met zorg, service en gemak WZH Hoge Veld gelegen aan de Laan van Wateringse Veld in Den Haag, tussen Rijswijk en Wateringen, biedt Garantwoningen voor ouderen

Nadere informatie

Kennismaking met. Woonzorgcentrum. Het Haltna Huis

Kennismaking met. Woonzorgcentrum. Het Haltna Huis Kennismaking met Woonzorgcentrum Het Haltna Huis Het Haltna Huis, dicht bij u in de buurt In Houten kunt u zorg krijgen die bij u past. Dit kan bij u thuis zijn of in het woonzorgcentrum, in uw eigen appartement.

Nadere informatie

Woonzorg in het hart van Amersfoort

Woonzorg in het hart van Amersfoort Woonzorg in het hart van Amersfoort wonen & leven, zorgen, leren & werken ZORGRESIDENCE HET SEMINARIE is gevestigd in het historisch stadscentrum op een van de meest onderscheidende locaties die Amersfoort

Nadere informatie

Huren bij De Zorgcirkel. veilig & vertrouwd wonen voor ouderen

Huren bij De Zorgcirkel. veilig & vertrouwd wonen voor ouderen Huren bij De Zorgcirkel veilig & vertrouwd wonen voor ouderen Inhoudsopgave Welkom bij De Zorgcirkel Wonen bij De Zorgcirkel Zorgcirkel services 4 De Zorgcirkel vestigingen 6 Meer informatie 7 5 6 Welkom

Nadere informatie

Careyn De Ark. Gewoon prettig wonen in

Careyn De Ark. Gewoon prettig wonen in Gewoon prettig wonen in Careyn De Ark Op een steenworp afstand van Den Haag en het Westland en op loopafstand van het gezellige centrum van Wateringen ligt het woonzorgcomplex De Ark. De Ark combineert

Nadere informatie

WONEN. Voor volwassenen met een psychische beperking. Promens Care

WONEN. Voor volwassenen met een psychische beperking. Promens Care WONEN Voor volwassenen met een psychische beperking Promens Care Een eigen plek Wat heeft u nodig om u ergens thuis te kunnen voelen? Het antwoord verschilt van mens tot mens. Dat geldt dus ook voor mensen

Nadere informatie

JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN. Werk voor mensen met een (arbeids)handicap

JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN. Werk voor mensen met een (arbeids)handicap JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN Werk voor mensen met een (arbeids)handicap JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN Koffiehuis & branderij Coffyn is al jaren een geliefde plek in Nijmegen. Gasten komen bij Coffyn genieten

Nadere informatie