Nieuwsbrief. augustus jaargang 7 nr.07

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief. augustus 2014. jaargang 7 nr.07"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief augustus 2014 jaargang 7 nr.07 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen en zeilen binnen de vereniging. Met als doel dat wij onze gezamenlijke passie, het duiken, nog meer met elkaar kunnen beoefenen en beleven. Mocht je nog leuke ideeën, anekdotes, vakantieverhalen, foto s of duikervaringen hebben laat het ons weten, grote kans dat wij deze zullen publiceren. CLUBTRAINING De clubtraining staat onder leiding van Evert Meerlo en Peter Boom. De clubtraining wordt iedere donderdag gegeven van ~ uur. Voor elke training geldt: zorg voor een loodgordel

2 FOTO VAN DE MAAND In verband met vakantie komt de foto van Sjaak Brandsen de volgende maand.

3 Ledenhoek: Verjaardagskalender: Wij wensen de onderstaande leden een gezellige verjaardag toe: 22 augustus Leon van der Heijden 26 augustus Arjen van der Hoeven 29 augustus Adrie Rensen 30 augustus Arno Teunissen Nieuwe leden: Willem Nagelhout

4 FLESSENKEURING Heeft iemand nog duikflessen voor de keuring, graag inleveren vóór 12 september bij Gert Weijenberg. 29 september is de fles dan weer bij je terug. TE KOOP T-shirts en fleece-vesten met clublogo. In ons clubhonk hangen enkele exemplaren in de etalage. Diverse maten zijn nog verkrijgbaar. Wacht niet te lang want op is op.

5 Zeelandweekend 4 t/m 6 juli 2014 Eindelijk, het is zo ver! Op naar Zeeland voor een weekendje duiken met de Club. Wie zijn dit weekend de Club? Mart en Yvonne, Hans en Ina. Vrijdag rond de klok van 3 uur zijn Yvonne en Mart ter plaatse en zo rond de klok van half 6 kwamen Hans en Ina aan. 2 tenten en een pagode (die met de regen toch wel een beetje water door liet, oeps. Maar. zolang je in de midden bleef ging het goed). Tenten opgezet, potje eten gekookt en rustig aangedaan. Natuurlijk koffie met wat lekkers, een drankje en hapje en heel veel snoep (voor Mart). En zo nu en dan toch wat regen. Voordat we er erg in hadden was het 12 uur. Op naar bed. Allemaal goed geslapen en op tijd aan het ontbijt met verse koffie en warme broodjes van Yvonne (sorry Peter, niets bewaard zelfs geen foto). De spullen ingepakt en op naar de Kabbelaar. Het weer was qua temperatuur prima maar er was veel wind en een miezerregen. Toch mocht dat de pret (en de warmte) niet drukken. Helaas was het erg druk met beginners die de boel grondig omwoelden. Matig zicht dus en natuurlijk enigszins de weg kwijt. Geen paniek we waren al snel weer op koers. Wat hebben we wel gezien? Fikse krabben en kreeften, anemonen en zeesterren, kleine garnaaltjes en platvisjes, zoute haring met uitjes (maar laten gaan) en Ina heeft 2 mooie mannen gespot. Links één en rechts één. Na de duik terug naar de camping om de pakken te drogen. Lunch met gebakken ei en van de zon genoten die zich toch eindelijk liet zien. Het werd dus nog warmer. s Middags naar het Noordzeestrand waar Mart en Hans hebben gevliegerd en het zand hebben geproefd. Yvonne en Ina hebben een zeehond gespot. Tevens allemaal gescrubd en van de dode huidcellen verlost.

6 s Avonds een mega pizza gehaald (zo groot, gewoon eng! Maar niet heus). Tip voor volgend jaar, ga geen pizza halen, te klein en te duur. Wel was de smaak heerlijk dus dat vergoedde weer enigszins. Na het eten de spullen weer ingepakt en naar de duikstek Den Osse gereden. Er stonden 3 auto s. Hier wat het heel rustig, we zijn tijdens de duik niemand tegen gekomen. Het water was helder en 19 o C, heerlijk. Een mooie duik waar Mart en Hans leuke foto s hebben kunnen maken. Maar Yvonne haar onderwaterfoto s zijn geweldig. Geen idee hoe ze dat voor elkaar heeft gekregen. Dat wordt zware concurrentie op de fotowedstrijd. Hi, hi foto Yvonne foto Hans foto Mart Terug naar de camping en ook nu weer verse koffie met wat lekkers, drankjes en hapjes.

7 Heerlijk geslapen, zondagmorgen op tijd weer op en ontbeten met verse koffie en warme broodjes! Droog en warm weer dus allemaal loom en geen zin meer om te duiken. Op ons gemak alles ingepakt (droge tent). Maar goed ook, want ze gaven voor de loop van de dag slecht weer aan. Rond 12 uur waren we klaar en zijn we weer naar het strand gegaan waar Mart en Hans hun energie nog even kwijt konden. Ook nu weer allemaal genoten van een zandstraal behandeling en een vliegersessie voor Hans en Mart. En weer een zeehond gespot. Op weg naar huis heerlijk gegeten bij de Haringvlietsluis. Het was een erg gezellig weekend en de korte broek is niet uit geweest (behalve natuurlijk voor het duiken). Jullie hebben een hoop gemist. Yvonne en Mart, Hans en Ina.

8 Bericht van het bestuur Voor onze ingang bij het zwembad is het NIET TOEGESTAAN op het gras te parkeren!! Mededeling: Bij Marion kunnen muntjes gekocht worden voor flesvullingen. Kosten: 6 muntjes voor 5,00 of 1 muntje voor 1,00 De compressor heeft zo nu en dan onderhoud nodig, hetgeen kosten met zich meebrengt. Vandaar de verkoop van muntjes.

9 SNOEK Hallo trouwe lezers (als die er zijn); hier weer een stukje van mij en dit keer zoek ik het eens in de Nederlandse wateren en ik begin met, jawel, met de snoek. De snoek (Esox lucius) is een grote zoetwatervis uit de familie snoeken (Esocidae). Het is een van de bekendste roofvissen die in België en Nederland voorkomen. De snoek is een zoetwatervis en heeft in vergelijking met andere zoet watersoorten een karakteristieke, torpedoachtige lichaamsbouw. Snoeken kunnen 15 jaar oud worden. De snoek is een algemene soort in Nederland en België, en is te vinden in vrijwel alle binnenwateren. Daarnaast komt de soort voor in vrijwel heel Europa, Noord-Amerika en in delen van Azië. De snoek heeft een karakteristieke bouw; een zeer langwerpig, torpedoachtig lichaam met kleine vinnen en een kenmerkende snavelachtige bek. De rug en anaalvin zijn bijna symmetrisch en naar achteren geplaatst. De onderkaak is duidelijk langer dan de bovenkaak. De kleur van de snoek is variabel, van groenbruin tot grijsbruin met goudkleurige stippen, vlekken of strepen op de flanken, de buik is geelwit. Hoe ouder de vis wordt, hoe meer hij zijn goudgele patronen verliest; oudere exemplaren zijn vaak egaal en donkerder van kleur.

10 De snoek is een roofdier die voornamelijk leeft van vissen, maar ook amfibieën, kreeftachtige en knaagdieren en zelfs de muskusrat wordt gegeten. Zelfs jonge watervogels worden van onderen belaagd en ook de soortgenoten en jongen van de snoek zijn niet veilig. De voorkeur van de snoek gaat echter uit naar vis, en met name op zieke en verzwakte exemplaren, die makkelijker zijn te vangen, wordt gejaagd. Zodra de prooi is gegrepen wordt deze zo gemanoeuvreerd, dat de kop altijd als eerste naar binnen gaat; overigens net zo als bij slangen en met dezelfde reden. Als de snoek een behaarde, gevederde of gestekelde prooi, zoals een stekelbaars, andersom doorslikt, dan kan de prooi door de tegengestelde veer of haargroeirichting van de stekels, vast komen te zitten. Aan de anatomie van de kop is ook al te zien dat snoeken hun prooi vaak van onderen naderen. De snoek is goed in staat heel langzaam te sluipen en zijn positie in het water aan te passen, waarbij de rugvin en de borstvin kleine bewegingen maken. Voordat hij aanvalt, kromt hij zijn lichaam en gebruikt hij het oppervlak van staart-, rug en anaalvin om zich tegen af te zetten. De snoek heeft ook een voorkeur voor relatief grote prooien, maar als in de zomer de kleine witvissen en baarzen in enorme hoeveelheden rond zwemmen, kan hij ook tijdelijk op deze prooien overschakelen.

11 Opvallend is ook dat snoeken graag baarzen eten, die toch flink beschermd lijken te worden door hun stekelige rugvin. Op plaatsen waar alleen stekelbaars en snoek voorkomen kan de snoek ook prima op een dieet van stekelbaars overleven. De snoek is een vis die voornamelijk op het zicht jaagt. In een milieu waar het water te troebel is zal hij ondanks het ruime aanbod aan voedsel verdwijnen. Oudere dieren kunnen in troebel water (waar geen planten in kunnen groeien) nog wel jagen, maar voor de jongere dieren zijn er geen schuilplaatsen meer wat ze een veel kleinere kans op overleven geeft. Voor het vangen van prooien is ook de zijlijn van de snoek een belangrijk zintuig. Hiermee kan de snoek waterstroompjes zeer nauwkeurig waarnemen, zoals een zwemmende prooi. Bij een snoek zijn ook gaatjes in de kop te zien die deel uitmaken van een zijlijnsysteem. De snoek paart vroeg in het voorjaar, soms al in februari, de lichtgroene eitjes worden niet in nesten afgezet maar onbeschermd tegen waterplanten geplakt in ondiepe wateren, bij voorkeur ondergelopen weilanden. De mannetjes arriveren het eerst op de paaiplaats. Ze zoeken altijd weer dezelfde paaiplaats op. De paai duurt enkele weken en de eieren worden in enkele perioden afgezet. Een vrouwtje produceert tot eieren per kg aan lichaamsgewicht. Het vrouwtje verlaat al snel het afzetgebied; het mannetje blijft langer, maar beschermt de eitjes niet. De jonge snoeken groeien zeer snel en worden in het eerste seizoen al zo n 10 tot 30 cm, lang. Mannetjes zijn na twee tot drie jaar volwassen, bij de grotere vrouwtjes duurt dit drie tot vier jaar.

12 Snoeken zijn kannibalistisch en kleine snoeken hebben genoeg beschutting nodig om veilig voor de andere snoeken op te kunnen groeien. Zelfs snoeken van 70 cm zijn niet veilig voor hun grotere soortgenoten. In gezond water is er altijd een reservoir van kleine snoekjes, verborgen in de waterplanten, die snel open gevallen plaatsen van weggevangen snoek kunnen innemen. Het wordt wel afgeraden om grote snoek weg te vangen omdat ze de populatie witvis beperkt houden, waardoor een natuurlijker ecosysteem met helderder water ontstaat. Er zijn wel voorbeelden van biomanipulatie waarbij snoeken groter dan 65 cm weggevangen worden, zodat er door het verminderde kannibalisme een grotere hoeveelheid middelgrote snoek kan leven. Op deze manier wordt getracht de witvisstand verder te beperken omdat veel kleine snoeken meer eten dan enkele grote. Snoeken kunnen in bijna alle wateren van Nederland worden gevonden, van de kleinste beekjes tot het IJ. Grote snoeken worden veel gevangen in zandafgravingen en in grote rivieren. Voor het opgroeien is de snoek afhankelijk van beschutting door vegetatie en de jacht is het meest succesvol in helder water. Snoeken worden ook gegeten door visetende vogels, zoals aalscholver, futen, reigerszaagbekken, visarenden en ijsvogels. In het bezet Nederland, tijdens de Tweede Wereldoorlog was de snoek een belangrijke aanvulling op het steeds kariger menu. In Nederland mag van 1 maart tot de laatste zaterdag in mei niet op snoek gevist worden. In het Vlaamse deel van België mag je de snoek niet bevissen tussen 1 januari en 31 mei. Als dan toch snoek gevangen wordt als bijvangst, moet deze onmiddellijk worden teruggezet. Indien de lengte 45 cm is moet hij altijd teruggezet worden. Tot zover de snoek. Mijn volgend stukje zal over de brasem gaan. Groetjes, Adrie

13 PUZZEL OPLOSSING PUZZEL VAN VORIGE MAAND: DUIKVAKANTIES 1. Welke kleur verdwijnt het eerst onder water? 2. Wanneer je de adem inhoudt tijdens een opstijging veroorzaakt dat een... verwonding. 3. Wat betekent: hypothermie? 4. Welke zeeslak produceert het sterkste gif in de tropische zee? 5. Welk weefsel heeft de eigenschap om stikstof 5x zo goed aan zich te binden, dan andere weefsels. (Daarom worden beroepsduikers met een overgewicht van 30%, afgekeurd.) 6. Een ander veel gebruikt woord voor groene schildpad. 7. Welk dier onder water bestaat voor ca. 90% uit water? 8. Een ander woord voor het te water gaan middels een schedesprong. 9. Hoe noem je de maximale tijd die je op een bepaalde diepte kunt doorbrengen en waarbij voor de terugkeer naar de oppervlakte een decompressiestops nodig zijn? 10. Wat betekent: hyperthermie? 11. Bij welke aansluiting wordt de automaat in de kraan geschroefd? 12. Voor fotografie zijn een rustige zee en een duik midden op de dag de beste omstandigheden. Dit vanwege de betere lichtverhoudingen dankzij de beperkte Welk gas is verantwoordelijk voor een decompressieongeval? 1. ROOD 2. OVERDRUK 3. ONDERKOELING 4. KEGELSLAK 5. VET 6. SOEPSCHILDPAD 7. KWAL 8. COMMANDOSPRONG 9. NULTIJD 10. OVERVERHITTING 11. DIN 12. REFLECTIE 13. STIKSTOF

14 Bestuur Duikvereniging Minke-Dive: Voorzitter: Peter Boom Secretaris: Oliver Lenneberg Penningmeester: Rein Hermens Algemeen lid: Evert Meerlo / Adrie Rensen Contactpersoon voor opleidingen is Suzanne de Gunst opleidingen@duikverenigingminkedive.nl Nieuws van de Activiteitencommissie * 7, 14, 21 en 28 augustus buiten duiken in Vinkeveen, vóór woensdagavond opgeven bij activiteitencommissie! Aanwezig zijn in Vinkeveen om 19:00 uur (Eiland 4) * 4 september start de zwembadtraining weer * 7 september Geffense Plas Oss * 28 september Groene Heuvels Ewijk Voor alle evenementen geldt: geef je op dan kan de Activiteitencommissie rekening houden met je deelname Activiteiten@DuikverenigingMinkeDive.nl Activiteitencommissie: Oliver en Frances Lenneberg Activiteiten@DuikverenigingMinkeDive.nl Nieuwsbrief: Marion Hermens Nieuwsbrief@DuikverenigingMinkeDive.nl

Nieuwsbrief. januari jaargang 8 nr.1

Nieuwsbrief. januari jaargang 8 nr.1 Nieuwsbrief januari 2015 jaargang 8 nr.1 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. maart/april 2015 jaargang 8 nr. 3

Nieuwsbrief. maart/april 2015 jaargang 8 nr. 3 Nieuwsbrief maart/april 2015 jaargang 8 nr. 3 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. juni 2015 jaargang 8 nr. 5

Nieuwsbrief. juni 2015 jaargang 8 nr. 5 Nieuwsbrief juni 2015 jaargang 8 nr. 5 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen en

Nadere informatie

Nieuwsbrief. september 2016 jaargang 9 nr. 7

Nieuwsbrief. september 2016 jaargang 9 nr. 7 Nieuwsbrief september 2016 jaargang 9 nr. 7 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. augustus 2015 jaargang 8 nr. 7

Nieuwsbrief. augustus 2015 jaargang 8 nr. 7 Nieuwsbrief augustus 2015 jaargang 8 nr. 7 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. mei/juni 2013. jaargang 6 nr.5

Nieuwsbrief. mei/juni 2013. jaargang 6 nr.5 Nieuwsbrief mei/juni 2013 jaargang 6 nr.5 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. september jaargang 6 nr.8

Nieuwsbrief. september jaargang 6 nr.8 Nieuwsbrief september 2013 jaargang 6 nr.8 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. januari 2014. jaargang 7 nr.01

Nieuwsbrief. januari 2014. jaargang 7 nr.01 Nieuwsbrief januari 2014 jaargang 7 nr.01 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. februari jaargang 8 nr. 2

Nieuwsbrief. februari jaargang 8 nr. 2 Nieuwsbrief februari 2015 jaargang 8 nr. 2 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. maart 2017 jaargang 10 nr. 3

Nieuwsbrief. maart 2017 jaargang 10 nr. 3 Nieuwsbrief maart 2017 jaargang 10 nr. 3 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. september 2015 jaargang 8 nr. 8

Nieuwsbrief. september 2015 jaargang 8 nr. 8 Nieuwsbrief september 2015 jaargang 8 nr. 8 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. juni 2010 jaargang 3 nr.6

Nieuwsbrief. juni 2010 jaargang 3 nr.6 Nieuwsbrief juni 2010 jaargang 3 nr.6 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen en

Nadere informatie

Nieuwsbrief. februari 2017 jaargang 10 nr. 2

Nieuwsbrief. februari 2017 jaargang 10 nr. 2 Nieuwsbrief februari 2017 jaargang 10 nr. 2 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. december 2010 jaargang 3 nr.9

Nieuwsbrief. december 2010 jaargang 3 nr.9 Nieuwsbrief december 2010 jaargang 3 nr.9 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. januari 2017 jaargang 10 nr. 1

Nieuwsbrief. januari 2017 jaargang 10 nr. 1 Nieuwsbrief januari 2017 jaargang 10 nr. 1 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. juli jaargang 6 nr.6

Nieuwsbrief. juli jaargang 6 nr.6 Nieuwsbrief juli 2013 jaargang 6 nr.6 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen en

Nadere informatie

Nieuwsbrief. maart/april 2014. jaargang 7 nr.03

Nieuwsbrief. maart/april 2014. jaargang 7 nr.03 Nieuwsbrief maart/april 2014 jaargang 7 nr.03 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. december 2015 jaargang 8 nr. 11

Nieuwsbrief. december 2015 jaargang 8 nr. 11 Nieuwsbrief december 2015 jaargang 8 nr. 11 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. mei 2015 jaargang 8 nr. 4

Nieuwsbrief. mei 2015 jaargang 8 nr. 4 Nieuwsbrief mei 2015 jaargang 8 nr. 4 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen en

Nadere informatie

Nieuwsbrief. april jaargang 5 nr.4

Nieuwsbrief. april jaargang 5 nr.4 Nieuwsbrief april 2012 jaargang 5 nr.4 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen en

Nadere informatie

Nieuwsbrief. maart 2011 jaargang 4 nr.3

Nieuwsbrief. maart 2011 jaargang 4 nr.3 Nieuwsbrief maart 2011 jaargang 4 nr.3 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen en

Nadere informatie

Nieuwsbrief. februari 2016 jaargang 9 nr. 2

Nieuwsbrief. februari 2016 jaargang 9 nr. 2 Nieuwsbrief februari 2016 jaargang 9 nr. 2 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. april jaargang 6 nr.4

Nieuwsbrief. april jaargang 6 nr.4 Nieuwsbrief april 2013 jaargang 6 nr.4 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen en

Nadere informatie

Nieuwsbrief. juli 2014. jaargang 7 nr.06

Nieuwsbrief. juli 2014. jaargang 7 nr.06 Nieuwsbrief juli 2014 jaargang 7 nr.06 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen en

Nadere informatie

Nieuwsbrief. oktober 2010 jaargang 3 nr.7

Nieuwsbrief. oktober 2010 jaargang 3 nr.7 Nieuwsbrief oktober 2010 jaargang 3 nr.7 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. september jaargang 4 nr.8

Nieuwsbrief. september jaargang 4 nr.8 Nieuwsbrief september 2011 jaargang 4 nr.8 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. juni jaargang 5 nr.6

Nieuwsbrief. juni jaargang 5 nr.6 Nieuwsbrief juni 2012 jaargang 5 nr.6 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen en

Nadere informatie

Nieuwsbrief. mei 2011 jaargang 4 nr.5

Nieuwsbrief. mei 2011 jaargang 4 nr.5 Nieuwsbrief mei 2011 jaargang 4 nr.5 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen en zeilen

Nadere informatie

GEWONE ZEEHOND. Huiler

GEWONE ZEEHOND. Huiler GEWONE ZEEHOND Huiler Je zou het bijna niet geloven, maar een gewone zeehond is een echt roofdier! De zeehond is met zijn gestroomlijnde lichaam, speciale neus en handige snorharen helemaal aangepast op

Nadere informatie

Nieuwsbrief. maart jaargang 5 nr.3

Nieuwsbrief. maart jaargang 5 nr.3 Nieuwsbrief maart 2012 jaargang 5 nr.3 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen en

Nadere informatie

Nieuwsbrief. mei jaargang 5 nr.5

Nieuwsbrief. mei jaargang 5 nr.5 Nieuwsbrief mei 2012 jaargang 5 nr.5 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen en zeilen

Nadere informatie

DE GEWONE ZEEHOND. Huiler

DE GEWONE ZEEHOND. Huiler DE GEWONE ZEEHOND Huiler Je gelooft het bijna niet als je in die mooie zwarte ogen kijkt, maar een gewone zeehond is een echt roofdier. Zijn scherpe tanden en gestroomlijnde lichaam zijn perfect voor het

Nadere informatie

Nieuwsbrief. oktober 2015 jaargang 8 nr. 9

Nieuwsbrief. oktober 2015 jaargang 8 nr. 9 Nieuwsbrief oktober 2015 jaargang 8 nr. 9 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. september jaargang 7 nr.08

Nieuwsbrief. september jaargang 7 nr.08 Nieuwsbrief september 2014 jaargang 7 nr.08 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen

Nadere informatie

CALIFORNISCHE ZEELEEUW

CALIFORNISCHE ZEELEEUW CALIFORNISCHE ZEELEEUW Zwemmende acrobaat De Californische zeeleeuw is een van de meest elegante waterdieren die er bestaan. Met snelheden van wel 40 kilometer per uur schieten ze als een pijl door het

Nadere informatie

DE CALIFORNISCHE ZEELEEUW

DE CALIFORNISCHE ZEELEEUW DE CALIFORNISCHE ZEELEEUW Zwemmende acrobaat De Californische zeeleeuw is één van de meest elegante waterdieren die er bestaat. Met snelheden van wel 40 kilometer per uur schiet hij als een pijl door het

Nadere informatie

Nieuwsbrief. april 2010 jaargang 3 nr.4

Nieuwsbrief. april 2010 jaargang 3 nr.4 Nieuwsbrief april 2010 jaargang 3 nr.4 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen en

Nadere informatie

Nieuwsbrief. januari jaargang 5 nr.1

Nieuwsbrief. januari jaargang 5 nr.1 Nieuwsbrief januari 2012 jaargang 5 nr.1 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen

Nadere informatie

Je zou hem de koning van de plas kunnen noemen. Exemplaren van deze rover tot 1 meter zijn al gezien.

Je zou hem de koning van de plas kunnen noemen. Exemplaren van deze rover tot 1 meter zijn al gezien. BIOLOGIE De snoekbaars: Je zou hem de koning van de plas kunnen noemen. Exemplaren van deze rover tot 1 meter zijn al gezien. In mei paait de snoekbaars en zet het kuit bij voorkeur af op steenhopen. De

Nadere informatie

Nieuwsbrief. juli 2015 jaargang 8 nr. 6

Nieuwsbrief. juli 2015 jaargang 8 nr. 6 Nieuwsbrief juli 2015 jaargang 8 nr. 6 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen en

Nadere informatie

LEERLINGENBLAD VAN:... NAAR DE HAAIEN! DOE-HET-ZELF LES BASISONDERWIJS GROEP 7 & 8 EEN WERELD VOL WATER

LEERLINGENBLAD VAN:... NAAR DE HAAIEN! DOE-HET-ZELF LES BASISONDERWIJS GROEP 7 & 8 EEN WERELD VOL WATER LEERLINGENBLAD VAN:...... DOE-HET-ZELF LES BASISONDERWIJS GROEP 7 & 8 EEN WERELD VOL WATER 2 EEN WERELD VOL WATER Als je vanuit de ruimte naar de aarde kijkt zie je heel veel blauw. Dat komt omdat onze

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Veldkenmerken en voorkomen 3. Hoofdstuk 2: Voedsel en vijanden 4. Hoofdstuk 3: Voortplanting en verwanten 6

Hoofdstuk 1: Veldkenmerken en voorkomen 3. Hoofdstuk 2: Voedsel en vijanden 4. Hoofdstuk 3: Voortplanting en verwanten 6 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Literatuurlijst 1 Inleiding 2 Hoofdstuk 1: Veldkenmerken en voorkomen 3 Hoofdstuk 2: Voedsel en vijanden 4 Hoofdstuk 3: Voortplanting en verwanten 6 Hoofdstuk 4: Verzorging

Nadere informatie

Nieuwsbrief. augustus 2013. jaargang 6 nr.7

Nieuwsbrief. augustus 2013. jaargang 6 nr.7 Nieuwsbrief augustus 2013 jaargang 6 nr.7 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen

Nadere informatie

Bewoners. Noordzee. Introductie. Als de Noordzee een paspoort zou hebben dan zou het er zo uitzien:

Bewoners. Noordzee. Introductie. Als de Noordzee een paspoort zou hebben dan zou het er zo uitzien: Gemiddelde: diepte 94 meter Oppervlak: 572.000 km2 Bodem: hoofdzakelijk zand Bewoners van de Noordzee Introductie Als de Noordzee een paspoort zou hebben dan zou het er zo uitzien: De Noordzee is natuurlijk

Nadere informatie

Werkstuk Biologie De Sneeuwuil

Werkstuk Biologie De Sneeuwuil Werkstuk Biologie De Sneeuwuil Werkstuk door Rikaatje 1148 woorden 25 juni 2018 0 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou De Sneeuwuil Gemaakt door: Rika van Breemen 1HVC 2017 Inleiding

Nadere informatie

Een. hoort erbij! Over dieren uit een ei. groepen 3-5

Een. hoort erbij! Over dieren uit een ei. groepen 3-5 Een hoort erbij! Over dieren uit een ei groepen 3-5 1. Een ei hoort erbij Veel dieren leggen eieren: vogels en vissen. Maar ook insecten leggen kleine eitjes. Uit dat eitje komt een klein diertje. Dat

Nadere informatie

Inhoud. 4 Zeelandweekend 2014. 5 Advertentie Beldert. 5 Samenvatting paasduik 2014. 6 Clubavonden. 6 Duikcentrum Nijmegen.

Inhoud. 4 Zeelandweekend 2014. 5 Advertentie Beldert. 5 Samenvatting paasduik 2014. 6 Clubavonden. 6 Duikcentrum Nijmegen. Inhoud Pagina 3 Voorwoord 4 Zeelandweekend 2014 5 Advertentie Beldert 5 Samenvatting paasduik 2014 6 Clubavonden 6 Duikcentrum Nijmegen 8 Agenda 9 kantduikmanagement 10 Colofon 11 Advertentie DCN 2 Voorwoord

Nadere informatie

SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS

SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE SLUIERSTAARTGOUDVIS

Nadere informatie

CALIFORNISCHE ZEELEEUW

CALIFORNISCHE ZEELEEUW CALIFORNISCHE ZEELEEUW Zwemmende acrobaat De Californische zeeleeuw is één van de meest elegante waterdieren die er bestaat. Zo slank als het vrouwtje is, zo blubberig is de man. Maar de harembaas is natuurlijk

Nadere informatie

Nieuwsbrief. november 2015 jaargang 8 nr. 10

Nieuwsbrief. november 2015 jaargang 8 nr. 10 Nieuwsbrief november 2015 jaargang 8 nr. 10 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. april / mei 2016 jaargang 9 nr. 4

Nieuwsbrief. april / mei 2016 jaargang 9 nr. 4 Nieuwsbrief april / mei 2016 jaargang 9 nr. 4 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen

Nadere informatie

inhoud 1. Dolfijnen 2. De bouw van een dolfijn 3. De zintuigen 4. De school 5. Voedsel 6. Sprongen en spel 8. Gevaar! 9.

inhoud 1. Dolfijnen 2. De bouw van een dolfijn 3. De zintuigen 4. De school 5. Voedsel 6. Sprongen en spel 8. Gevaar! 9. Dolfijnen inhoud 1. Dolfijnen 3 2. De bouw van een dolfijn 4 3. De zintuigen 6 4. De school 7 5. Voedsel 8 6. Sprongen en spel 9 8. Gevaar! 10 9. Soorten dolfijnen 11 10. Filmpje 15 Pluskaarten 16 Bronnen

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Eend Inleiding Ik hou mijn werkstuk over eenden omdat ik het leuke dieren vind en ik wil er wat over leren. Dit wil ik er over weten: Wat doen eenden de hele dag? Wat eten eenden? Wat voor soorten eenden

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

Lees je wijzer met de ijsvogel! Tekstbegrip oefenen met de vogels van Beleef de Lente

Lees je wijzer met de ijsvogel! Tekstbegrip oefenen met de vogels van Beleef de Lente Lees je wijzer met de ijsvogel! Tekstbegrip oefenen met de vogels van Beleef de Lente Groep Dit werkblad is geschikt voor kinderen uit de groepen 7 en 8. Introductie en instructie voor de leerkracht Middels

Nadere informatie

inhoud 1. Dieren op reis 2. Waarom dieren reizen 3. Op zoek naar eten 4. Op zoek naar een broedplek 5. Weg uit de kou 6. Filmpje Pluskaarten Bronnen

inhoud 1. Dieren op reis 2. Waarom dieren reizen 3. Op zoek naar eten 4. Op zoek naar een broedplek 5. Weg uit de kou 6. Filmpje Pluskaarten Bronnen Dieren op reis inhoud 1. Dieren op reis 3. Waarom dieren reizen 4 3. Op zoek naar eten 5 4. Op zoek naar een broedplek 9 5. Weg uit de kou 13 6. Filmpje 14 Pluskaarten 15 Bronnen 17 Colofon en voorwaarden

Nadere informatie

Een kreeft in de klas

Een kreeft in de klas Een kreeft in de klas Leerdagboek van:... Een kreeft in de klas Wat doet de kreeft? Kijk een poosje heel nauwkeurig naar de kreeft. Schrijf heel nauwkeurig op wat de kreeft doet en hoe hij dat doet. Doe

Nadere informatie

Vissoorten Aal Herkenning: Verspreiding: Voedsel: Lengte afgebeelde vis: Lengte tot circa: Snoek Herkenning: Verspreiding: Voedsel:

Vissoorten Aal Herkenning: Verspreiding: Voedsel: Lengte afgebeelde vis: Lengte tot circa: Snoek Herkenning: Verspreiding: Voedsel: Vissoorten Aal Herkenning: Het lichaam is slangachtig van vorm. De borstvinnen bevinden zich direct achter de kop. Op het achterste deel van het lichaam is, zowel onder als boven, een vinzoom aanwezig

Nadere informatie

Nieuwsbrief. februari 2012. jaargang 5 nr.2

Nieuwsbrief. februari 2012. jaargang 5 nr.2 Nieuwsbrief februari 2012 jaargang 5 nr.2 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen

Nadere informatie

Voeding. Voor klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs

Voeding. Voor klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs Voeding Voor klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs DMVVOO-B&E-2012 Voeding is belangrijk voor de mens, dier en plant. In het dierenpark zie je heel veel verschillende dieren. De planteneter eet planten,

Nadere informatie

Kreeftachtigen hebben meestal kleine ogen, waar ze maar weinig mee zien. Ze kunnen wel bijzonder goed ruiken.

Kreeftachtigen hebben meestal kleine ogen, waar ze maar weinig mee zien. Ze kunnen wel bijzonder goed ruiken. Kreeftachtigen Er zijn veel verschillende soorten kreeftachtigen. Van ieder soort leven er vaak zeer grote aantallen in zee. Kreeftachtigen zijn bijvoorbeeld de roeipootkreeftjes, de zeepissebedden en

Nadere informatie

Inhoud: 1. Waarom ik mijn spreekbeurt over duiken doe. 2. Geschiedenis. 3. Wat heb je nodig. 4.Wat kun je allemaal zien

Inhoud: 1. Waarom ik mijn spreekbeurt over duiken doe. 2. Geschiedenis. 3. Wat heb je nodig. 4.Wat kun je allemaal zien Inhoud: 1. Waarom ik mijn spreekbeurt over duiken doe 2. Geschiedenis 3. Wat heb je nodig 4.Wat kun je allemaal zien WAAROM Ik mijn spreekbeurt over duiken doe Ik heb dit onder werp gekozen omdat mijn

Nadere informatie

Peter in de polder, week 20.

Peter in de polder, week 20. Peter in de polder, week 20. Vissen blijft toch vissen, en niet altijd vangen. Hemelvaartsdag was het prachtig weer, en dus gingen de Peters met een bootje naar het Overdie. Overal was brasem te zien,

Nadere informatie

DE DAPPERE REIZIGER WERKBLAD DE STEKELBAARS: 1. DE STEKELBAARS IN BEELD 2. DAPPERE REIZIGER. De stekelbaars is een veelvoorkomend visje in Nederland.

DE DAPPERE REIZIGER WERKBLAD DE STEKELBAARS: 1. DE STEKELBAARS IN BEELD 2. DAPPERE REIZIGER. De stekelbaars is een veelvoorkomend visje in Nederland. WERKBLAD DE STEKELBAARS: DE DAPPERE REIZIGER Naam 1. DE STEKELBAARS IN BEELD Groep 2. DAPPERE REIZIGER De stekelbaars is een veelvoorkomend visje in Nederland. Bekijk het clipje De dappere reiziger. Bekijk

Nadere informatie

WOLF. Huilend roofdier

WOLF. Huilend roofdier WOLF Huilend roofdier Wolven hebben vaak een hele slechte naam. Denk maar eens aan de wolf in het verhaal van Roodkapje, die haar oma heeft opgegeten. Of Midas de wolf, die tevergeefs op de drie biggetjes

Nadere informatie

mooi... Het DVS Fashion team heeft hier

mooi... Het DVS Fashion team heeft hier THE TIMES uitgave 2011.3 datum 6-10-2011 door Klaasje & Gerjan Vertraging En hier is die dan De 3 e the-dvs-times van dit jaar. Wegens enorme zomerdrukte is het niet gelukt om hem in augustus uit te brengen.

Nadere informatie

Werkstuk Biologie Vissen uit de Noordzee

Werkstuk Biologie Vissen uit de Noordzee Werkstuk Biologie Vissen uit de Noordzee Werkstuk door een scholier 1335 woorden 5 juni 2005 6 116 keer beoordeeld Vak Biologie INHOUD HOOFDSTUK 1 INLEIDING HOOFDSTUK 2 PLATVISSEN HOOFDSTUK 3 RONDVISSEN

Nadere informatie

Amfibieën. Les 1 Kenmerken amfibieën en de kikker. 1. De leerkracht vertelt dat de les gaat over hoe je amfibieën kunt herkennen.

Amfibieën. Les 1 Kenmerken amfibieën en de kikker. 1. De leerkracht vertelt dat de les gaat over hoe je amfibieën kunt herkennen. Amfibieën Les 1 Kenmerken amfibieën en de kikker Inhoud 1. De leerkracht vertelt dat de les gaat over hoe je amfibieën kunt herkennen. Hulpmiddel Prezi les 1: http://prezi.com/hwpatwdyvqpv/?utm_campaign

Nadere informatie

Galápagos-eilanden. Inleiding. Inhoudsopgave. 1. Algemeen

Galápagos-eilanden. Inleiding. Inhoudsopgave. 1. Algemeen Galápagos-eilanden Inleiding Ik wil mijn spreekbeurt graag houden over de Galápagos-eilanden. De Galápagos-eilanden liggen in de Stille Oceaan en zijn heel bijzonder omdat er dieren en planten leven die

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

DE HUMBOLDT PINGUÏN. Een levend kostuum

DE HUMBOLDT PINGUÏN. Een levend kostuum DE HUMBOLDT PINGUÏN Een levend kostuum Er zijn verschillende soorten pinguïns. Die verschillen maar weinig van elkaar. Ze hebben immers allemaal een donkere rug en een witte buik. Toch zie je, als je goed

Nadere informatie

inh oud 1. Leven onder water 3 2. Dieren en planten 3. Vissen 4. Kwallen 5. Zoogdieren 6. Schaaldieren 7. Stekelhuidigen 8. Zeewier 9.

inh oud 1. Leven onder water 3 2. Dieren en planten 3. Vissen 4. Kwallen 5. Zoogdieren 6. Schaaldieren 7. Stekelhuidigen 8. Zeewier 9. Leven onder water inhoud 1. Leven onder water 3 2. Dieren en planten 4 3. Vissen 5 4. Kwallen 7 5. Zoogdieren 8 6. Schaaldieren 9 7. Stekelhuidigen 10 8. Zeewier 11 9. Weekdieren 12 10. Filmpje 13 Pluskaarten

Nadere informatie

Spreekbeurt de grote Toppereend

Spreekbeurt de grote Toppereend Ra,ra wie ben ik. Spreekbeurt de grote Toppereend Inleiding Ik doe mijn spreekbeurt over de grote toppereend. Omdat ik dit een hele mooie vogel vind. En omdat jullie misschien veel te weinig weten over

Nadere informatie

LESPAKKET ECOLOGIE. Naam. Dierenrijk is onderdeel van

LESPAKKET ECOLOGIE. Naam. Dierenrijk is onderdeel van LESPAKKET ECOLOGIE HAVO / VWO Naam Docent Klas LEKKER BEESTEN TUSSEN DE DIEREN Dierenrijk is onderdeel van WELKOM IN DIERENRIJK ELAND Om ervoor te zorgen dat je een leuke en leerzame excursie hebt, volgen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. juli/augustus 2016 jaargang 9 nr. 6

Nieuwsbrief. juli/augustus 2016 jaargang 9 nr. 6 Nieuwsbrief juli/augustus 2016 jaargang 9 nr. 6 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Duikvereniging Minke-Dive Januari 2009 jaargang 2 nr.1

Nieuwsbrief. Duikvereniging Minke-Dive Januari 2009 jaargang 2 nr.1 Nieuwsbrief Duikvereniging Minke-Dive Januari 2009 jaargang 2 nr.1 Nieuwsbrief: Voor je ligt het derde exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden

Nadere informatie

Winterboek. Groep 3/4

Winterboek. Groep 3/4 Winterboek Groep 3/4 inhoud blz. Winter 3 1. Slaap 4 2. Glad 5 3. Geheime plekjes 6 4. Dikke jas 7 5. Dikke vacht 8 6. Vogels voeren 9 7. Broeden in de winter 10 8. Het land van de Eskimo 11 Werkblad winter

Nadere informatie

Limburgs Landschap. natuurboekje van

Limburgs Landschap. natuurboekje van Limburgs Landschap natuurboekje van lente 2012 Hoi! Salamanders zien eruit als dino s in het klein. Het zijn prehistorische beestjes die al miljoenen en miljoenen jaren op onze aardbol wonen. Ze waren

Nadere informatie

Een. hoort erbij! Over dieren uit een ei. groepen 5-6. uitgave 2013

Een. hoort erbij! Over dieren uit een ei. groepen 5-6. uitgave 2013 Een hoort erbij! Over dieren uit een ei uitgave 2013 groepen 5-6 inhoud blz 1 Een ei hoort erbij 3 2 De kip en het ei 4 3 Eitjes op een blad 5 4 Eieren op het strand 6 5 Op zoek naar een ei 7 6 Eitjes

Nadere informatie

Panter. Ook wel luipaard genoemd

Panter. Ook wel luipaard genoemd Panter Ook wel luipaard genoemd Een katachtige die je niet moet verwarren met het jachtluipaard, ofwel de cheeta, want dat is weer een andere soort kat. Een grote, gevlekte kat Deze snelle kat is een stuk

Nadere informatie

Waterlanders : op weg met Sam de salamander. Poelenproject Herzele ter uitbreiding van de amfibieënpopulatie met als kernsoort de kamsalamander.

Waterlanders : op weg met Sam de salamander. Poelenproject Herzele ter uitbreiding van de amfibieënpopulatie met als kernsoort de kamsalamander. Waterlanders : op weg met Sam de salamander Poelenproject Herzele ter uitbreiding van de amfibieënpopulatie met als kernsoort de kamsalamander. 1 De kamsalamander... Hallo, Ik ben Sam, de salamander met

Nadere informatie

Nieuwsbrief. februari 2013. jaargang 6 nr.2

Nieuwsbrief. februari 2013. jaargang 6 nr.2 Nieuwsbrief februari 2013 jaargang 6 nr.2 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen

Nadere informatie

Aquarium. Groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs

Aquarium. Groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs Aquarium Groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs Hallo, welkom in Ouwehands Dierenpark! In het aquarium leven heel veel verschillende vissen en ook een paar amfibieën, zoals kikkers. In deze Doe Mee staan

Nadere informatie

Werkstuk Biologie Zee-otter

Werkstuk Biologie Zee-otter Werkstuk Biologie Zee-otter Werkstuk door een scholier 1340 woorden 8 maart 2003 5,8 129 keer beoordeeld Vak Biologie Waar leeft de zee-otter? Vroeger kwamen ze nog in het grootste deel van de grote oceaan

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

Nieuwsbrief. februari 2010. jaargang 3 nr.2

Nieuwsbrief. februari 2010. jaargang 3 nr.2 Nieuwsbrief februari 2010 jaargang 3 nr.2 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen

Nadere informatie

DE IJSBEER. Super speurneus

DE IJSBEER. Super speurneus DE IJSBEER Super speurneus Hij is groot, wit en ziet eruit als een echte knuffelbeer. Toch zou je deze reus niet graag tegenkomen in de sneeuw. Gelukkig gebeurt dit ook niet snel, want waar deze poolreiziger

Nadere informatie

Nieuwsbrief januari en februari 2015 2 e jaargang nr. 10

Nieuwsbrief januari en februari 2015 2 e jaargang nr. 10 Nieuwsbrief januari en februari 2015 2 e jaargang nr. 10 Beste leden, Vorige maand is er geen nieuwsbrief verstuurd. Deze is voor twee maanden. Kerstfeest op Speeltuin Schiewijk Ieder jaar vieren we op

Nadere informatie

2.2 Beschrijver van de vis Deze killivis werd in 1846 door Cuvier en Valenciennes wetenschappelijk beschreven onder de naam Panchax lineatum.

2.2 Beschrijver van de vis Deze killivis werd in 1846 door Cuvier en Valenciennes wetenschappelijk beschreven onder de naam Panchax lineatum. Aplocheilus lineatus Geschreven door: RomboNUB 1. Inleiding 1.1 Aanleiding tot het schrijven van het artikel De Aplocheilus lineatus heb ik ontmoet op de beurs in Veenendaal. Daar had ik er die dag 6 gekocht

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

SPREEKBEURT DISCUSVIS

SPREEKBEURT DISCUSVIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT DISCUSVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE DISCUSVIS BIJ

Nadere informatie

Nieuwsbrief. mei jaargang 7 nr.04

Nieuwsbrief. mei jaargang 7 nr.04 Nieuwsbrief mei 2014 jaargang 7 nr.04 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen en

Nadere informatie

Winterboek. Met filmpjes, werkblad en puzzels. Groep 3/4. uitgave januari 2013

Winterboek. Met filmpjes, werkblad en puzzels. Groep 3/4. uitgave januari 2013 Winterboek uitgave januari 2013 Met filmpjes, werkblad en puzzels Groep 3/4 inhoud blz. Winter 3 1. Slaap 4 2. Glad 5 3. Geheime plekjes 6 4. Dikke jas 7 5. Dikke vacht 8 6. Vogels voeren 9 7. Broeden

Nadere informatie

dichtbij of ver van hier Mijn geheime plek

dichtbij of ver van hier Mijn geheime plek Mijn geheime plek Een stil plekje, voor mij alleen. Mijn plekje, daar ga ik vaak heen. Want dat plekje, is heel speciaal voor mij. En op dat plekje, voel ik me vrij. In elk seizoen van het jaar, Vind je

Nadere informatie

DE SIBERISCHE TIJGER

DE SIBERISCHE TIJGER DE SIBERISCHE TIJGER In de sneeuw! Er zijn veel verschillende soorten katten op de wereld. Denk maar eens aan de huiskat, leeuw, sneeuwpanter of cheeta. Allemaal behoren ze tot de familie van de katachtigen.

Nadere informatie

DE ORANG OETAN. Bosmens

DE ORANG OETAN. Bosmens DE ORANG OETAN Bosmens Sommige mensen hebben last van hoogtevrees. Dit langharige bosmens heeft het omgekeerde. Hoog in de bomen van het tropische regenwoud zoekt hij naar rijp fruit om te eten. Hij komt

Nadere informatie

Achtergrondinformatie voor groep 3/4. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Zo herken je hem

Achtergrondinformatie voor groep 3/4. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Zo herken je hem Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

VVMN Weekend 2017, Bomal sur Ourthe

VVMN Weekend 2017, Bomal sur Ourthe VVMN Weekend 2017 Bomal sur Ourthe, Belgie Begin september was het dan eindelijk zover, het jaarlijkse vis weekend van de VVMN (Vliegvis Vereniging Midden Nederland). Dit jaar is gekozen voor de Ourthe

Nadere informatie

* makkelijk (voor kleine kinderen) ** normaal (voor kinderen) *** moeilijk (voor volwassenen)

* makkelijk (voor kleine kinderen) ** normaal (voor kinderen) *** moeilijk (voor volwassenen) FAMILIE SPEURTOCHT Deze speurtocht is voor de hele familie! De sterretjes geven aan hoe moeilijk de vragen zijn. * makkelijk (voor kleine kinderen) ** normaal (voor kinderen) *** moeilijk (voor volwassenen).

Nadere informatie

SPREEKBEURT SUMATRAAN

SPREEKBEURT SUMATRAAN SPREEKBEURT SUMATRAAN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE SUMATRAAN BIJ

Nadere informatie