Nieuwsbrief. augustus jaargang 6 nr.7

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief. augustus 2013. jaargang 6 nr.7"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief augustus 2013 jaargang 6 nr.7 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen en zeilen binnen de vereniging. Met als doel dat wij onze gezamenlijke passie het duiken nog meer met elkaar kunnen beoefenen en beleven. Mocht je nog leuke ideeën, anekdotes, vakantieverhalen, foto s of duikervaringen hebben laat het ons weten, grote kans dat wij deze zullen publiceren. CLUBTRAINING De clubtraining staat onder leiding van Arie Kersbergen en Evert Meerlo. De clubtraining wordt iedere donderdag van 21.00~22.15 uur gegeven. Voor elke training geldt: zorg voor een loodgordel

2 FOTO VAN DE MAAND Iedere maand wordt er iemand uitgekozen om een foto te mailen voor in de Nieuwsbrief. Het liefst met (een paar regels) tekst erbij. Wat spreekt jou aan of welk verhaal zit erachter etc... Vanzelfsprekend dient de foto gerelateerd te zijn aan de duiksport. De foto hoeft niet zelf te zijn gemaakt. Deze maand een foto van : Leon van der Heijden Helaas nog geen foto ontvangen. De volgende die de foto van de maand mag leveren is:

3 Ledenhoek: Verjaardagskalender: Wij wensen de onderstaande leden een gezellige verjaardag toe: 19 augustus Robin Visker 19 augustus Pascal de Bie 22 augustus Leon van der Heijden 29 augustus Adrie Rensen 30 augustus Arno Teunissen Nieuwe leden: Aanwezigheid DJ: Zomerstop tot 05 september Geboren: Vajèn dochter van Ricardo en Karin Van harte gefeliciteerd! Heel veel geluk met haar en jullie gezinnetje!

4 Het is een kwestie van tijd, maar een begin is er al gemaakt met de realisering van ons eigen clubgebouw. Allereerst natuurlijk de entree wat uitnodigender maken. Dus dat was snoeien en nog eens snoeien, onkruid wieden en het stoepje proper maken, bladblazen, vegen, afval afvoeren, poetsen en nog eens poetsen, stofzuigen, ramen lappen, spullen verslepen, wc kuisen, spinnen uitroeien De komende tijd zullen we ons bezig houden met de aankleding, waardoor het echt ons clubhonk wordt. Vanzelfsprekend zijn meedenkers en meeklussers altijd welkom. Marion

5 Bericht van het bestuur Graag willen wij inventariseren of er eventueel belangstelling is om een cursus/workshop onderwaterfotografie te volgen. Zo ja, dan zal er contact worden gezocht met een onderwater-vakfotograaf. Er zullen uiteraard kosten aan verbonden zijn. Echter deze zullen afhangen van het aantal deelnemers. Graag horen wij spoedig wie er eventueel geïnteresseerd is. Mail naar: onder vermelding van: eventueel interesse in cursus onderwaterfotografie We houden jullie op de hoogte.

6 Bericht van het bestuur Mededeling: Bij Marion kunnen muntjes gekocht worden voor flesvullingen. Kosten: 6 muntjes voor 5,00 of 1 muntje voor 1,00 De compressor heeft zo nu en dan onderhoud nodig, hetgeen kosten met zich meebrengt. Vandaar de verkoop van muntjes.

7 Barbecue 2013 op Kranenburg Met dank aan Oliver voor de foto s

8 Mijn eerste keer... Het was het voorjaar van 2011 en Fren had een enorme verrassing voor me, vertelde ze me door de telefoon. Geduldig als ik ben wachtte ik tot we bij elkaar waren en had in de tussentijd pas sms'jes gestuurd met de vraag wat de verrassing nou was. Ik had werkelijk waar geen enkel idee en zij vertelde me ook niets. Maar dan ook écht helemaal niets! Geen letter, geen woord, geen hint, geen richting. Alleen dat ik het heel erg leuk zou gaan vinden. Eenmaal thuis gekomen probeerde ik mr. Cool te zijn en vroeg er niet naar. Alleen was mrs. Cool een heel stuk cooler en zei niets. Tot na een hele lange tijd, een minuut of vijf, ik het niet langer kon uithouden en vroeg wat de verrassing nou was. Duiken zei ze. Je gaat een duikcursus doen! Ze had me niet meer kunnen verrassen dan hiermee want het was nooit en te nimmer bij me opgekomen om dit te gaan doen. Ja, maar... wanneer en hoe? Waar? Met wie? Waarom? en meer van dit soort vragen. In elk geval heb ik meteen gebeld om een afspraak te maken voor mijn eerste duik. Of ik op zaterdag om uur in Vinkeveen wilde zijn, op Zandeiland 4. Vol goede moed vertrok ik naar Vinkeveen, vergezeld door Fren. Enigszins opgewonden, vlinders in mijn buik vanwege het onbekende en naarmate we dichterbij kwamen begon ik steeds meer en sneller te praten. Hét teken bij mij dat ik nerveus ben. Normaliter ben ik al niet echt een stille Willy, maar nu bleef het maar doorgaan. Blablablablablabla. Blablabla. Blablablabla... Achteraf gezien verbaas ik me er nog over dat ze die drie kwarier met me in de auto heeft kunnen zitten en niet onderweg uitgestapt is. Uiteindelijk kwamen we aan en was de tent van de duikschool snel gevonden. Na het rondje handenschudden en kennismaken werd het een en ander aan me uitgelegd. Theorie... Het is dat het moet, maar het liefste was ik meteen in het water gesprongen om schatten te zoeken, vergane schepen te enteren, kreeften mee naar boven te nemen en te eten en oesters te openen met grote parels. In Vinkeveen. Yeah right, het zullen de zenuwen wel geweest zijn.

9 Uiteindelijk mocht ik dan mijn gear aantrekken en werd ik gekoppeld aan Leon, een van de instructeurs. Angst had ik niet en na wat geklooi met uittrimmen en een enorme hoeveelheid lood aan mijn lijf erbij te hebben gekregen, ging ik dan eindelijk kopje onder en gingen we een stukje zwemmen. Als het goed zou gaan zou ik ook een aantal dingen moeten doen, zoals masker laten vollopen, klaren, masker af, automaat uit en weer vinden, etc. We gingen een stukje zwemmen en ik voelde me als een vis in het water en leek waarschijnlijk meer op een kind in een snoepwinkel dan op een volwassen kerel. Alles was mooi, de vissen die ik zag waren de geweldigste vissen ooit, de instructeur was een held en mijn vrouw de meest fantastische vrouw die iemand zich maar kan wensen. Na een klein rondje zwemmen en waarschijnlijk meer lucht te hebben verbruikt dan een marathonloper tijdens de volle 42 kilometer gingen we onze oefeningen doen. Eerst de ademautomaat. Goed opletten en herhalen wat je ziet. Hoe moeilijk kan het zijn? Tsja, als je de automaat zo in je waffel stopt en je probeert te ademen, krijg je een slok water binnen en kom je erachter dat kotsen wellicht lukt, maar hoesten toch een stuk moeilijker is als je onder water bent en je steeds na een periode van hoesten en je automaat bijna uitspugen, je weer moet ademen. Leon had in elk geval schik. Heeft die jongen ook eens een pleziertje... Enfin, nadat ik de ademhaling weer op orde had en zeker wist dat ook ik niet tegen water in mijn longen kan, hebben we de oefening herhaald en kreeg ik zowaar applaus. Door naar de volgende oefening. Masker half laten vollopen en klaren. Dat was een eitje en ging meteen goed. Wederom applaus. Voor mijn gevoel ging ik op korte termijn volle zalen trekken en staande ovaties krijgen. Ik leek wel een puppy. Volgende, volgende, volgende!!! Masker af, opzetten en klaren. Leon deed het voor en ik deed het na. Zo ongeveer dan.

10 Masker af en op was geen probleem. Voor het klaren had ik waarschijnlijk een plotselinge aanval van stikstofnarcose gekregen want in plaats van op de reguliere manier klaren, besloot mijn brein mijn neus de opdracht te geven om het water in mijn masker via mijn ademgaten op te slurpen. Leon s ogen pasten nog net in zijn masker, zo groot werden ze en ik zag tussen de tranen door dat hij verschrikkelijk moest lachen. Het zou me niet verbazen als hij op dat moment zijn blaas geledigd heeft in zijn pak. Ik daarentegen deed mijn best om niet wederom een hoestaanval te krijgen wat bijna helemaal lukte. Drie keer slikken, twee keer hoesten en missie geslaagd. PADI heeft als eis dat je het masker kunt klaren. Op welke wijze staat niet beschreven en dus ontving ik ook hiervoor weer applaus. Ondertussen was ik hevig aan het nadenken hoe ik ook alweer moest aangeven dat ik al meer dan de helft van mijn lucht had verbruikt en uiteindelijk lukte me dat ook en zwommen we terug. Ik had het gevoel alsof ik de eerste mens op de maan was geweest en Leon het gevoel dat hij toch echt een schone luier moest halen. Eenmaal boven gekomen had ik een smile op mijn gezicht die van oor tot oor ging en vanaf toen wist ik het. Duiken, mijn nieuwe passie die ik zoveel mogelijk wil gaan beoefenen en waarin ik mezelf helemaal kan vinden. Tevens wil ik mijn excuses aanbieden aan alle mensen om mij heen die vanaf dat moment werden doodgegooid met alle geweldige verhalen over duiken, foto s die van het internet geplukt werden en sinds een jaar zelf geschoten worden, filmpjes en films die bekeden moesten worden en talloze aanmoedigingen om het toch echt zelf een keer te gaan doen. Het spijt me oprecht dat ik jullie dit aandoe, alleen kan ik er niets tegen ondernemen, het is sterker dan ik en de aankomende 40 jaar zal ik jullie nog veel vaker bedelven onder de verhalen, foto s en filmpjes van mijn duiken! Er is maar één manier om er vanaf te komen en dat is het zelf ook een keer te ervaren. Maak een introduik bij welke duikschool dan ook, doe meteen je opleiding, sluit je aan bij een duikvereniging en doe er iets mee! Maar ik heb jullie gewaarschuwd; het is verslavend! Groetjes, Oliver

11 Reuzenmanta Spanwijdte: Gewicht: tot 8 m tot 1,8 ton Deze rog is de grootste rog ter wereld, maar hij is een ongevaarlijke planktoneter. Als hij foerageert, zwemt hij met zijn enorme bek wijd open en beweegt hij zijn reusachtige driehoekige vleugels traag op en neer. Aan weerszijden van de bek, die aan de voorkant van de kop zit en niet van onderen, zoals bij andere roggen, zijn twee lange kwabben te zien die op hoorns lijken en waardoor plankton de bek binnenstroomt. Deze verklaren zijn andere naam, Duivelsrog. Hij heeft een korte, stompe staart. Op koraalriffen verzamelen Reuzenmanta s zich boven hoger gelegen plekken waar de stroming plankton aanvoert. Ik ken duikers die al kennis gemaakt hebben met dit imposante dier, maar helaas de foto niet hebben kunnen maken Marion

12 t Blauwe Meer (Loon op Zand, Noord-Brabant) Het is zondag 28 juli, normaal lig ik nog te slapen maar nu gaat de wekker om uur. Ik moet er even over nadenken maar het is echt geen maandag. Om kwart voor 9 staat Oliver voor de deur en samen rijden we nog even langs Kranenburg. Maar daar is iedereen al weg dus rijden we maar door naar Loon op Zand om te duiken in het Blauwe Meer. Oliver lapt de maximum snelheid aan z'n laars dus we zijn er al snel. Rein, Marion, Hans, Ina, Anita en Suus staan al de spullen op een karretje te laden als we aankomen, dus Oliver en ik sluiten ons maar gelijk aan. We krijgen eerst een uitleg op het mooie terras van de "duikschool". Onder het genot van een bakkie vertelt de duikleider over de historie van het Blauwe Meer en wat er allemaal te zien valt onder water.

13 Als we duikklaar zijn worden we op een aanhanger naar de andere kant van het meer gebracht. Vanaf die kant is het ongeveer een uur rustig peddelen terug naar het terras. Het zicht is inderdaad uitstekend maar behalve hele scholen kleine visjes zien we maar weinig van het beloofde leven. Als we ongeveer halverwege zijn zien we dan toch de eerste paling liggen, inderdaad een meter lang en dikker dan zelfs mijn pols. Later zien we er nog meer en ik zie zelfs kans er één bij z'n staart te pakken. Na de eerste duik even lekker bijkomen met drinken en lunch. De tweede duik ligt meer aan de kant van het terras en we lopen over het strandje naar het water. Oliver en ik missen de eerste boei (het vliegtuig) dankzij mijn voortreffelijke navigatiekunsten, maar we komen via een omweg bij de tweede boei terecht. Na wat platformpjes, een roeiboot van 6 meter en nog een kleiner bootje vinden we dan uiteindelijk toch het vliegtuigje. Het zicht was hier een stuk minder maar in de mistigheid heb ik nog een school van zo'n 20 baarzen gezien, toen ik ze Oliver wou wijzen waren ze helaas al weer weg. Als we terugkomen zijn de anderen er al uit. Logboeken worden ingevuld, kar weer ingeladen, nog een paar sterke verhalen en we stappen rond 4 uur weer in de auto. Een zeer geslaagde dag met lekker weer en goed gezelschap. Degene die niet mee zijn geweest: Sukkels!!! Gemiste kans. Groet, Anita, Suzanne, Marion, Ina, Rein, Hans, Oliver en Evert

14 t Blauwe Meer 28 juli 2013 Gemaakte foto s op deze dag: Evert, Suzanne, Oliver

15

16 Bestuur Duikvereniging Minke-Dive: Voorzitter: Peter Boom Secretaris: Oliver Lenneberg Penningmeester: Rein Hermens Algemeen lid: Evert Meerlo / Bastiaan Visser Contactpersoon voor opleidingen is Suzanne de Gunst opleidingen@duikverenigingminkedive.nl Nieuws van de Activiteitencommissie 05 sept: 1e zwembadavond na de vakantie 07 sept: officiële opening vernieuwd sportcomplex de Sypel Voor alle evenementen geldt: geef je op dan kan de Activiteitencommissie rekening houden met je deelname. Activiteiten@DuikverenigingMinkeDive.nl Activiteitencommissie: Oliver en Frances Lenneberg Activiteiten@DuikverenigingMinkeDive.nl Nieuwsbrief: Marion Hermens Nieuwsbrief@DuikverenigingMinkeDive.nl

Nieuwsbrief. september jaargang 6 nr.8

Nieuwsbrief. september jaargang 6 nr.8 Nieuwsbrief september 2013 jaargang 6 nr.8 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. mei/juni 2013. jaargang 6 nr.5

Nieuwsbrief. mei/juni 2013. jaargang 6 nr.5 Nieuwsbrief mei/juni 2013 jaargang 6 nr.5 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. maart/april 2015 jaargang 8 nr. 3

Nieuwsbrief. maart/april 2015 jaargang 8 nr. 3 Nieuwsbrief maart/april 2015 jaargang 8 nr. 3 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. januari jaargang 8 nr.1

Nieuwsbrief. januari jaargang 8 nr.1 Nieuwsbrief januari 2015 jaargang 8 nr.1 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. januari 2014. jaargang 7 nr.01

Nieuwsbrief. januari 2014. jaargang 7 nr.01 Nieuwsbrief januari 2014 jaargang 7 nr.01 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. juni 2015 jaargang 8 nr. 5

Nieuwsbrief. juni 2015 jaargang 8 nr. 5 Nieuwsbrief juni 2015 jaargang 8 nr. 5 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen en

Nadere informatie

Nieuwsbrief. januari 2017 jaargang 10 nr. 1

Nieuwsbrief. januari 2017 jaargang 10 nr. 1 Nieuwsbrief januari 2017 jaargang 10 nr. 1 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. maart 2017 jaargang 10 nr. 3

Nieuwsbrief. maart 2017 jaargang 10 nr. 3 Nieuwsbrief maart 2017 jaargang 10 nr. 3 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. juni 2010 jaargang 3 nr.6

Nieuwsbrief. juni 2010 jaargang 3 nr.6 Nieuwsbrief juni 2010 jaargang 3 nr.6 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen en

Nadere informatie

Nieuwsbrief. december 2010 jaargang 3 nr.9

Nieuwsbrief. december 2010 jaargang 3 nr.9 Nieuwsbrief december 2010 jaargang 3 nr.9 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. september 2016 jaargang 9 nr. 7

Nieuwsbrief. september 2016 jaargang 9 nr. 7 Nieuwsbrief september 2016 jaargang 9 nr. 7 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. augustus 2015 jaargang 8 nr. 7

Nieuwsbrief. augustus 2015 jaargang 8 nr. 7 Nieuwsbrief augustus 2015 jaargang 8 nr. 7 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. juli jaargang 6 nr.6

Nieuwsbrief. juli jaargang 6 nr.6 Nieuwsbrief juli 2013 jaargang 6 nr.6 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen en

Nadere informatie

Nieuwsbrief. april jaargang 5 nr.4

Nieuwsbrief. april jaargang 5 nr.4 Nieuwsbrief april 2012 jaargang 5 nr.4 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen en

Nadere informatie

Nieuwsbrief. mei 2011 jaargang 4 nr.5

Nieuwsbrief. mei 2011 jaargang 4 nr.5 Nieuwsbrief mei 2011 jaargang 4 nr.5 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen en zeilen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. mei jaargang 5 nr.5

Nieuwsbrief. mei jaargang 5 nr.5 Nieuwsbrief mei 2012 jaargang 5 nr.5 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen en zeilen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. maart jaargang 5 nr.3

Nieuwsbrief. maart jaargang 5 nr.3 Nieuwsbrief maart 2012 jaargang 5 nr.3 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen en

Nadere informatie

Nieuwsbrief. april 2010 jaargang 3 nr.4

Nieuwsbrief. april 2010 jaargang 3 nr.4 Nieuwsbrief april 2010 jaargang 3 nr.4 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen en

Nadere informatie

Nieuwsbrief. april jaargang 6 nr.4

Nieuwsbrief. april jaargang 6 nr.4 Nieuwsbrief april 2013 jaargang 6 nr.4 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen en

Nadere informatie

Nieuwsbrief. september jaargang 4 nr.8

Nieuwsbrief. september jaargang 4 nr.8 Nieuwsbrief september 2011 jaargang 4 nr.8 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. maart 2011 jaargang 4 nr.3

Nieuwsbrief. maart 2011 jaargang 4 nr.3 Nieuwsbrief maart 2011 jaargang 4 nr.3 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen en

Nadere informatie

Nieuwsbrief. oktober 2010 jaargang 3 nr.7

Nieuwsbrief. oktober 2010 jaargang 3 nr.7 Nieuwsbrief oktober 2010 jaargang 3 nr.7 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. februari jaargang 8 nr. 2

Nieuwsbrief. februari jaargang 8 nr. 2 Nieuwsbrief februari 2015 jaargang 8 nr. 2 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. december 2015 jaargang 8 nr. 11

Nieuwsbrief. december 2015 jaargang 8 nr. 11 Nieuwsbrief december 2015 jaargang 8 nr. 11 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. februari 2017 jaargang 10 nr. 2

Nieuwsbrief. februari 2017 jaargang 10 nr. 2 Nieuwsbrief februari 2017 jaargang 10 nr. 2 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. juni jaargang 5 nr.6

Nieuwsbrief. juni jaargang 5 nr.6 Nieuwsbrief juni 2012 jaargang 5 nr.6 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen en

Nadere informatie

Nieuwsbrief. september 2015 jaargang 8 nr. 8

Nieuwsbrief. september 2015 jaargang 8 nr. 8 Nieuwsbrief september 2015 jaargang 8 nr. 8 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. maart/april 2014. jaargang 7 nr.03

Nieuwsbrief. maart/april 2014. jaargang 7 nr.03 Nieuwsbrief maart/april 2014 jaargang 7 nr.03 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. mei 2015 jaargang 8 nr. 4

Nieuwsbrief. mei 2015 jaargang 8 nr. 4 Nieuwsbrief mei 2015 jaargang 8 nr. 4 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen en

Nadere informatie

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg.

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Ik begon deze week met het gevoel ik heb er zin in en ik zie wel wat we allemaal gaat gebeuren, ik laat het wel op me afkomen. Na de eerste dag voor

Nadere informatie

Nieuwsflits juli 2014

Nieuwsflits juli 2014 Nieuwsflits juli 2014 Samen bouwen in Vertrouwen Nog maar een kleine 2 weken en dan is het vakantie wat is het weer enorm snel gegaan. En wat hebben we allemaal weer ontzettend veel geleerd! Vanaf deze

Nadere informatie

Duikschool Buddyfish Nieuwsbrief

Duikschool Buddyfish Nieuwsbrief Duikschool Buddyfish Nieuwsbrief Hallo Buddyfishen, Nieuwsbrief 2012-07 Terugkijkend op een fantastisch geslaagd openingsfeest gisteravond, voelt mijn lijf aan alsof ik een dag in een achtbaan heb gezeten.

Nadere informatie

Nieuwsbrief. februari 2016 jaargang 9 nr. 2

Nieuwsbrief. februari 2016 jaargang 9 nr. 2 Nieuwsbrief februari 2016 jaargang 9 nr. 2 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Duikvereniging Minke-Dive Januari 2009 jaargang 2 nr.1

Nieuwsbrief. Duikvereniging Minke-Dive Januari 2009 jaargang 2 nr.1 Nieuwsbrief Duikvereniging Minke-Dive Januari 2009 jaargang 2 nr.1 Nieuwsbrief: Voor je ligt het derde exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden

Nadere informatie

Nieuwsbrief. januari jaargang 5 nr.1

Nieuwsbrief. januari jaargang 5 nr.1 Nieuwsbrief januari 2012 jaargang 5 nr.1 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

ALLES DUBBEL. Survivalgids. voor startende tweelingmama s. Denise Hilhorst

ALLES DUBBEL. Survivalgids. voor startende tweelingmama s. Denise Hilhorst Voorproefje ALLES DUBBEL Survivalgids voor startende tweelingmama s Denise Hilhorst Inhoud Dubbel van start 7 Dubbel ervaren 8 Dubbel zwanger 10 Dubbel voorbereiden 19 Dubbel bevallen 25 Dubbel voeden

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Duikvereniging Minke-Dive juli 2009 jaargang 2 nr.7

Nieuwsbrief. Duikvereniging Minke-Dive juli 2009 jaargang 2 nr.7 Nieuwsbrief Duikvereniging Minke-Dive juli 2009 jaargang 2 nr.7 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te

Nadere informatie

Nieuwsbrief. februari 2012. jaargang 5 nr.2

Nieuwsbrief. februari 2012. jaargang 5 nr.2 Nieuwsbrief februari 2012 jaargang 5 nr.2 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Duikschool Buddyfish Nieuwsbrief

Duikschool Buddyfish Nieuwsbrief Duikschool Buddyfish Nieuwsbrief Hallo Buddyfishen, Nieuwsbrief 2012-02 Hier is weer een update van de activiteiten. Wat hebben we gedaan; Cursussen; IDC; Op dit moment zijn we heel druk met de groep die

Nadere informatie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Ervaringen, belevenissen, vragen in woorden gevangen om die woorden weer vrij te laten in nieuwe ervaringen, belevenissen, vragen. Marcel Zagers www.meerstemmig.nl

Nadere informatie

Dagje naar zee. Yosei

Dagje naar zee. Yosei Zandvoort We gingen met school een schoolreisje doen. We gingen naar Zandvoort met de bus. Het was een uur rijden. Kwart over tien eindelijk we zijn er. Toen ging ik met mijn groepje opdrachten doen. Het

Nadere informatie

Nieuwsbrief. februari 2013. jaargang 6 nr.2

Nieuwsbrief. februari 2013. jaargang 6 nr.2 Nieuwsbrief februari 2013 jaargang 6 nr.2 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen

Nadere informatie

Ik heb geen zin om op te staan

Ik heb geen zin om op te staan Liedteksten De avonturen van mijnheer Kommer en mijnheer Kwel Voorbereiding in de klas: meezingen refrein Het Dorp Het is weer tijd om op te staan Maar ik heb geen zin Hij heeft geen zin Om naar m n school

Nadere informatie

22/12/12$ Strikvragenronde. ! Doe-opdrachten! ANWTOORD: Je naam natuurlijk! ANTWOORD: Het plonst. ANTWOORD: In een woordenboek. !

22/12/12$ Strikvragenronde. ! Doe-opdrachten! ANWTOORD: Je naam natuurlijk! ANTWOORD: Het plonst. ANTWOORD: In een woordenboek. ! ! Strikvragenronde! Muziekronde! Film- en fotoronde! De Saaie Ronde! Leidersronde! Doe-opdrachten!! 1) Het is van jou, maar andere mensen gebruiken het meer dan jijzelf. Strikvragenronde ANWTOORD: Je naam

Nadere informatie

Wat kan ik voor u doen?

Wat kan ik voor u doen? 139 139 HOOFDSTUK 9 Wat kan ik voor u doen? WOORDEN 1 1 Peter is op vakantie. Hij stuurde mij een... uit Parijs. a brievenbus b kaart 2 Ik heb die kaart gisteren.... a ontvangen b herhaald 3 Bij welke...

Nadere informatie

Verslag Creatief Denken en Pitchen

Verslag Creatief Denken en Pitchen Verslag Creatief Denken en Pitchen Jeroen Dusseldorp 2041664 PM1DV Leraar: Serge verwiel 1 Voorwoord Korte evaluatie van trainingen De beroepsvaardigheden trainingen vond ik dit blok toch wel het leukste

Nadere informatie

Het restaurant in Otterlo.

Het restaurant in Otterlo. Het verslag van mijn spontane actie/uitdaging handbikend van Enschede naar Scherpenzeel en terug. Een totale afstand van 259,92 km en heb hier zowel de zaterdag als de zondag 12 uur over gedaan (inclusief

Nadere informatie

Nieuwsbrief 17 Christus kwam ook voor jou!

Nieuwsbrief 17 Christus kwam ook voor jou! Nieuwsbrief 17 Christus kwam ook voor jou! Intro Het club- en verenigingseizoen is alweer in volle gang. We kijken met dankbaarheid terug naar de opening van het winterwerk. Verderop in deze nieuwsbrief

Nadere informatie

Inhoud: 1. Waarom ik mijn spreekbeurt over duiken doe. 2. Geschiedenis. 3. Wat heb je nodig. 4.Wat kun je allemaal zien

Inhoud: 1. Waarom ik mijn spreekbeurt over duiken doe. 2. Geschiedenis. 3. Wat heb je nodig. 4.Wat kun je allemaal zien Inhoud: 1. Waarom ik mijn spreekbeurt over duiken doe 2. Geschiedenis 3. Wat heb je nodig 4.Wat kun je allemaal zien WAAROM Ik mijn spreekbeurt over duiken doe Ik heb dit onder werp gekozen omdat mijn

Nadere informatie

(dit verhaal is mogelijk gemaakt door een gulle gift van Giessen Schoenmode in Wehl).

(dit verhaal is mogelijk gemaakt door een gulle gift van Giessen Schoenmode in Wehl). Wie de schoen past, zaterdag 19 juli 2014 (dit verhaal is mogelijk gemaakt door een gulle gift van Giessen Schoenmode in Wehl). De meeste ouders zullen het wel herkennen: je kind heeft zijn nieuwe schoenen

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te

Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te kijken...4 De mensenmenigte opende zich in het midden...5 Toen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 4: Nieuwsbrief 1 (januari 2015) In deze nieuwsbrief aandacht voor:

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 4: Nieuwsbrief 1 (januari 2015) In deze nieuwsbrief aandacht voor: Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching Jaargang 4: Nieuwsbrief 1 (januari 2015) In deze nieuwsbrief aandacht voor: Terugblik Kinderyoga Rots & Water De Sterrenplukmachine Theaterweek Thema avond (hoog)gevoeligheid

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen.

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen. Dino en het ei Bibliografie: Demyttenaere, B. (2004). Dino en het ei. Antwerpen: Standaard. Thema: niet alles is steeds wat het lijkt, illusies Korte inhoud: Elke nacht staat er een groot wit ei tussen

Nadere informatie

Musical De Eendenclub verdwaalt

Musical De Eendenclub verdwaalt Pagina 1 van 9 Musical De Eendenclub verdwaalt Normale versie voor 3 typetjes (Otto/Elle/Izzi) Een eigen productie van Recrateam Zang: Leonie van Gent en Martijn Boer Stemmen op de cd-versie: Martijn Boer

Nadere informatie

Ik ben Linda (18 jaar), ik zit nu in het derde leerjaar van de MBO opleiding dierverzorging. Afgelopen winter heb

Ik ben Linda (18 jaar), ik zit nu in het derde leerjaar van de MBO opleiding dierverzorging. Afgelopen winter heb 15-12-2010-24-02-2011 Ik ben Linda (18 jaar), ik zit nu in het derde leerjaar van de MBO opleiding dierverzorging. Afgelopen winter heb ik de tijd van mijn leven gehad! Ik heb de kans gekregen om in Finland

Nadere informatie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie Zaken voor mannen Verhalen van mannen met epilepsie Introductie Niet alle mannen vinden het prettig om over hun gezondheid te praten. Ieder mens is anders. Elke man met epilepsie ervaart zijn epilepsie

Nadere informatie

NAAM. Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever.

NAAM. Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever. Vos en Waar is Haas het ijs? NAAM Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever. Wat een raar beest! lacht Uil.

Nadere informatie

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken.

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Weekschema maken Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Leer en oefen: Neem samen me de docent/assistent het fotoboek de

Nadere informatie

Nieuwsbrief. juli 2015 jaargang 8 nr. 6

Nieuwsbrief. juli 2015 jaargang 8 nr. 6 Nieuwsbrief juli 2015 jaargang 8 nr. 6 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen en

Nadere informatie

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 Provided by Fanart Central. http://www.fanart-central.net/stories/user/fightgirl91/21803/rijm Chapter 1 - rijm 2 1 - rijm Gepaard

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Parkinson Café Delft en omstreken Nieuwsbrief van de maand November

Parkinson Café Delft en omstreken Nieuwsbrief van de maand November Parkinson Café Delft en omstreken Nieuwsbrief van de maand November Parkinson Café Delft en omstreken website: Sophia Revalidatie (sportkantine), www.parkinsoncafedelfteo.nl Reinier de Graafweg 1, email:

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

't gummybeertje le journal D' Hoge School redactie: Tom & Senne 24-10-08 jaargang 3 nr. 7 http://zevensprong.org frankieweyns@hotmail.

't gummybeertje le journal D' Hoge School redactie: Tom & Senne 24-10-08 jaargang 3 nr. 7 http://zevensprong.org frankieweyns@hotmail. 't gummybeertje le journal D' Hoge School redactie: Tom & Senne 24-10-08 jaargang 3 nr. 7 http://zevensprong.org frankieweyns@hotmail.com Het aapje en de sleutels Er was eens een man en die had de sleutels

Nadere informatie

Van verslaving naar herstel!

Van verslaving naar herstel! Van verslaving naar herstel! Eerste druk, 2013 2013 Anita Van Besauw isbn: 9789048429356 nur: 340 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming van deze uitgave

Nadere informatie

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl.

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Chatten Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Colofon Een uitgave van Eenvoudig Communiceren

Nadere informatie

Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen

Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen Beste docent, Binnenkort gaat u met uw klas naar de voorstelling Zwemmen Zonder Mouwen; een muzikale 8+ voorstelling die zich afspeelt in en rondom

Nadere informatie

Het Groot en Bijzonder Verdriet Doe Boek

Het Groot en Bijzonder Verdriet Doe Boek Het Groot en Bijzonder Verdriet Doe Boek De enige officiële training voor Troostbeesten. Lilian Kars, 1999 Illustraties: Rainer Harman Niets uit deze uitgave mag op enige wijze worden gebruikt of gedupliceerd

Nadere informatie

Copyright Beertje Anders

Copyright Beertje Anders Copyright Beertje Anders Beren hebben allerlei gevoelens. Kun jij zien hoe Beertje Anders zich nu voelt? Blij. Ik ben blij als ik jarig ben, als ik spelen mag met Beertje Bruin, als ik met de andere beren

Nadere informatie

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden zijn ouders hem, maar alle andere konijntjes noemden

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

1 Vinden de andere flamingo s mij een vreemde vogel? Dat moeten ze dan maar zelf weten. Misschien hebben ze wel gelijk. Het is ook raar, een flamingo die jaloers is op een mens. En ook nog op een paard.

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Nieuwsbrief, 8 januari 2013. Pyr s naar de Zoo

Nieuwsbrief, 8 januari 2013. Pyr s naar de Zoo Nieuwsbrief, 8 januari 2013 Beste PyrPlezier vrienden en vriendinnetjes, Allemaal natuurlijk de beste wensen voor 2013! Dat het maar een Pyr-gezellig jaar mag worden! In ieder geval gaan wij hiervoor ons

Nadere informatie

02-08-2000-28-05-2013

02-08-2000-28-05-2013 MAC 02-08-2000-28-05-2013 (12 jaar, 10 maanden) Mac, Vorig jaar nog heb ik contact gehad met jouw baasjes en wat bleek: je was springlevend, wel wat ouder en strammer, maar wat wil je op die leeftijd.

Nadere informatie

Jaarverslag 2013-2014

Jaarverslag 2013-2014 NOVA Voorzitter Anthony Matthijsen 24-9-2014 Inhoud Voorwoord... 2 Inleiding... 3 Mijn taken... 3 Externe contacten... 4 Vergaderingen... 4 Administratie... 4 Commissies... 5 Eerstejaarsfeest... 5 De club...

Nadere informatie

Verteld door Schulp en Tuffer

Verteld door Schulp en Tuffer Verteld door Schulp en Tuffer Het allereerste kerstfeest Het allereerste kerstfeest Verteld door Schulp en Tuffer Vertaald en bewerkt door Maria en Koos Stenger Getekend door Etienne Morel en Doug Calder

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Tornado. Maartje gaat voor het eerst logeren. s Nachts belandt ze met haar vriendinnetje Eva in een tornado en beleven ze een heel spannend avontuur.

Tornado. Maartje gaat voor het eerst logeren. s Nachts belandt ze met haar vriendinnetje Eva in een tornado en beleven ze een heel spannend avontuur. Tornado Maartje gaat voor het eerst logeren. s Nachts belandt ze met haar vriendinnetje Eva in een tornado en beleven ze een heel spannend avontuur. Geschreven in januari 2012 (Geïllustreerd t.b.v. het

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

Titel van deze les: Tristan Logeer à la Flip de Beer

Titel van deze les: Tristan Logeer à la Flip de Beer Titel van deze les: Tristan Logeer à la Flip de Beer Uitdaging: alle Denkwolk onderwerp: alle Vakgebied(en): pshycho educatie en SEO Doelgroep (OB/MB/BB): OB/MB Maker: Katy Lips, Janieke van den Brink

Nadere informatie

Ze neemt nog een slok van haar rum-cola. Even lijkt het alsof de slok weer omhoogkomt.

Ze neemt nog een slok van haar rum-cola. Even lijkt het alsof de slok weer omhoogkomt. Manon De muziek dreunt in haar hoofd, haar maag, haar buik. Manon neemt nog een slok uit het glas dat voor haar staat. Wat was het ook alweer? O ja, rum-cola natuurlijk. Een bacootje noemen de jongens

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

Nieuwsbrief. december jaargang 4 nr.11

Nieuwsbrief. december jaargang 4 nr.11 Nieuwsbrief december 2011 jaargang 4 nr.11 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen

Nadere informatie

Energiek de lente in!

Energiek de lente in! Miniboekje Energiek de lente in! 10 tips voor meer balans & energie Beste lezer, Dit boekje is een klein cadeautje voor u! De lente is weer begonnen en de bomen staan te popelen om uit te lopen. Koeien

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 4)

Luisteren: muziek (B1 nr. 4) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Krabbie Krab wordt Kapper

Krabbie Krab wordt Kapper E-boek Geschreven en Vormgeving Esther van Duin Copyright Esthers Atelier www.esthersatelier.nl email info@esthersatelier.nl Krabbie Krab wordt Kapper Krabbie krab was een kunstenaar. Hij maakte beelden

Nadere informatie

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen.

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. Een klein gesprekje met God Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. God lachte breed. Dat is waar!, zei God. Jij bent ook het licht.

Nadere informatie

Genieten van het echte leven

Genieten van het echte leven Genesis 3: 19 Tot de dag van je dood zul je zwetend het land bewerken om te kunnen leven. 1 De Hamvraag Mag ik genieten en wat is dan eigenlijk genieten? Het leven is toch vooral lol maken! X Het moet

Nadere informatie

Ivonne Bressers: Dank je wel. Rob Kleijs: Ivon, Kun je nog eens uitleggen wat het Usher Syndroom is?

Ivonne Bressers: Dank je wel. Rob Kleijs: Ivon, Kun je nog eens uitleggen wat het Usher Syndroom is? 100 Col 's beklimmen in 40 dagen met een totale afstand van 4100 kilometer. Eddy Driessen uit Arnhem wil die tocht gaan afleggen en dat doet hij voor zijn plezier maar ook voor het goede doel. Namelijk

Nadere informatie