DE KOEKOEK 29 e jaargang nr. 2 oktober 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DE KOEKOEK 29 e jaargang nr. 2 oktober 2014"

Transcriptie

1 DE KOEKOEK 29 e jaargang nr. 2 oktober 2014 Beste dorpsgenoten, Vier oktober vond het jubileumconcert van muziekvereniging De Lofstem plaats in de Boumaloods op het industrieterrein. Hoe één en ander is verlopen kunt u in deze Koekoek al lezen. Waarschijnlijk hebben veel Sumarders het evenement live meegemaakt. Ook dit jaar gaan we er met zijn allen voor zorgen, dat ons dorp brandschoon wordt. Op 25 oktober is het Himmeldei. Hinke Himmel kan wel wat hulp gebruiken: vele handen maken licht werk. 7 november zijn de dames van ons dorp aan zet. In dorpshuis De Kamp is het s avonds Ladiesnight. De vorige editie was een groot succes. De verwachtingen zijn dus hooggespannen. Eén van onze adverteerders, Van Duijsen Keukens, bestaat 150 jaar. Gefeliciteerd! In deze krant kunt u een verslag van dit keukenbedrijf lezen. De volgende kopij-inleverdatum is maandag 3 november. Beint

2 INFORMATIE DORPSKRANT DE KOEKOEK Redactieleden Vormgeving Bezorgers Redactieadressen Piet Buma (penningmeester) Gerrit Feenstra (voorzitter) Greta Hoekstra Beint Koopstra (secretaris) Nieske Vonk deze maand: Nieske Vonk Lucas Buma en Sietske Bouma Pastorijelânnen NV Sumar Greta Hoekstra Greate Buorren SC Sumar Nieske Vonk Ds. Noordmansstraat NP Sumar IBAN-Banknummer dorpskrantdekoekoek@hotmail.com NL.98.RABO KvK Oplage Drukker 645 stuks Drukkerij Van der Let, Burgum

3 NIJS FAN DE LOFSTEM Maaike Kingma As ik dit stikje skrieuw is it the day after the night before fan The Night of Kr fanfare de Lofstem. En o, what a night. In wike lang ha wy dwaande west om de Bouma loads om te bouwen ta konsertseal. Mei man en macht de saterdeis de caravans en de boaten der ût trieuwe en dêrnei de loads wer ynklaaie. De flierbedekking, poadiums en de stuollen deryn,, spandoeken fan de sponsors ophingje, moaie blomstikken meitsje en gean sa mar troch. Schrale fersoarge de catering en de Rock productie kaam mei bakken fol mei Ark. Mar lang om let kaam it dochs klear. En wat seach de Loads der prachtig út! De generale op tongersdeijûn hienen wy al yn de loads dus koenen wy moai efkes sjen wat der noch oan mankearde. Dizze jûn krige in bysûnder tintsje omt Karst Zuidema huldige waard foar 60 jier lid wêzen by De Lofstem. Hy siet op dat stuit yn de seal te harkjen omt hy syn kaaibonke stikken hie. It bestjoer hie yn oerliz mei de famylje besluten dit net op de jûn fan it konsert te dwaan. Karst krige in insigne opspjelde, in bosk blommen oanbean en de leden songen spontaan it lang zal hij leven. De winsk fan de leden fan De Lofstem is dat Karst noch hiel lang mei ús meispylje kin.

4 NIJS FAN DE LOFSTEM vervolg En doe saterdeijûn, der stie in hiele lange rij foar de doaren fan de loads en ja dy kamen allegear foar ús. De tongersdei dêrfoar hienen wy it beslút nimme moatten om de kaart ferkeap stop te setten, wy sieten op 400 ferkochte kaarten. Tel dêrby op de 42 leden, de bandleden en de streetdancers en jo sitte op 500 minsken. En dat wie no krekt it maksimale oantal minsken wat er yn de loads mocht yn ferbân mei brângefaer. It spyt ús dat der minsken west binne dy om dizze reden ús konsert net bywenje koenen. Oare kear miskien wat earder in kaartsje keapje. En it waard in hiel grut feest yn in folle loads mei meiwurking fan Dy Twa, de streetdancers fan Sumar en de band Melrose Neffers berjochten wie it in hiel ôfwikseljend programma en der wie foar elkenien wat te sjen en te hearren. Lykas, in pear skotten dy in bassolo spylen, skotse drummers en solisten sawol op it poadium as yn de seal. In stel nonnen en the Jersey-Boys kamen del en wy hearden ek noch in echte Koekoek. Alles wie te sjen op in grut skerm sadat selts de lytse streetdancers achter yn de seal te sjen wienen.

5 NIJS FAN DE LOFSTEM vervolg De presentaasje wie yn hannen fan Gerard van der Veer, de bekende broer fan Klaas en hy die dat op in hiele aardige wize. It programma roun as in trein. En foardat jo it witte is de jûn alwer om. Tige tank oan alle stipers, helpers en publyk dy t meimakke ha dat dizze jûn te realisearen wie, sûnder jim wie it ús net slagge. En it wurk wat wy der fan hân ha, binne wy nei sa n geweldige jûn samar wer ferjitten want nei ôfrin wie it noch tige gesellich mei de band Melrose De Lofstem al 95 jier in begrip yn Sumar en wat is in doarp sûnder korps. Oer 5 jier treffe wy elkoar miskien wol wer. ACTIVITEITENCOMMISSIE DE KAMP Kinderbingo Hallo jongens en meisjes, Op 15 oktober is er weer kinderbingo in de dorpshuis De Kamp. We beginnen om en de entree bedraagt 5.00 euro dat is inclusief drinken en snoep. NB: Het zou fijn zijn dat de ouders van jonge kinderen blijven om te helpen. Let op! Zet het in uw agenda. Op 3 januari 2015 is er in de dorpshuis De Kamp een nieuwjaarborrel met medewerking van de duo Butterfly. Nadere informatie volgt!

6 DOARPSBELANG Ids Krol Naar aanleiding van de klachten en vragen die het projectbureau van de Centrale As binnenkreeg, hebben zij onderstaand bericht opgesteld. Deze is ook te vinden op de website. Fietspad langs N356 (Burgum-Sumar) blijft dicht Dinsdag 23 september is het fietspad langs de N356 tussen Burgum en Sumar afgebroken. De omleidingsroute over het industrieterrein blijft dus van kracht. De afgelopen tijd zijn er veel klachten en vragen over het fietspad langs de N356 tussen Burgum en Sumar binnengekomen. Men vroeg zich af waarom dit fietspad niet werd opengesteld. De reden hiervoor is dat aannemerscombinatie Nije Daam begin volgend jaar start met de uitvoering van Zuid 2, het deel tussen Sumar en Nijega. De aannemer voert dan o.a. werkzaamheden uit bij de Gariperhoeke, waardoor dit fietspad weer afgesloten moet worden. Waarom niet tijdelijk openstellen? Voorheen konden fietsers aan beide kanten van de N356 gebruik maken van een fietspad. Door de aanleg van De Centrale As is dit veranderd. In de nieuwe situatie is alleen het fietspad aan de oostzijde (kant van het gemeentehuis) geopend voor fietsverkeer. Het fietspad aan de westzijde is weggehaald en komt ook niet meer terug. De verkeerslichten bij de Gariperhoeke zijn nog ingesteld op de oude situatie van twee fietspaden. Het geschikt maken van deze verkeerslichten kost tijd en geld. Omdat het hier om een relatief korte periode gaat, is besloten om dit fietspad niet open te stellen en af te breken. Het nieuwe gedeelte fietspad, direct na de brug, zal nadat De Centrale As klaar is, aansluiting geven op de vijfpootsrotonde bij Sumar. Tot medio 2016 zult u gebruik moeten maken van de omleidingsroute langs het bedrijventerrein van Sumar.

7 DOARPSBELANG vervolg Himmeldei Saterdei 25 oktober organisearret Doarpsbelang Sumar wer in himmeldei. Wy soargje der foar dat der in tal duobakken op it parkearplak by De Kamp stean. Wy wolle alle ynwenners fan Sumar en alle buertferienings oproppe om safolle mooglik swalkôffal te sammeljen. Meiinoar hâlde wy ús doarp skjin!! Oant 11:00 oere kin elkien it swalkôffal kwyt yn de bakken. Wy rekkenje op jo!! Contributie 2014 De contributie voor Dorpsbelang over 2014 wordt op 30 oktober afgeboekt. ACTIVITEITENCOMMISSIE DE KAMP Ladiesnight Op 7 november is de tweede editie van de Ladiesnight in de dorpshuis De Kamp. Het wordt weer een leuke vrouwenavond te worden met leuke stands met o.a. sieraden, een drankje, een hapje en aandacht voor het uiterlijk, hebbedingetjes etc. De entree bedraagt 1 euro. En de avond begint om uur.

8 NOCH MEAR NIJS FAN DE LOFSTEM Maaike Kingma Op freed 24 oktober is der wer in foarspylmiddei fan De Lofstem yn de Kamp. De groepen 7 & 8 fan de Balsemien út Eastermar sille dêr by wêze en de groepen 5,6,7 & 8 fan de Wyngert. Wy dogge dit elk jier en ús erfaring is dat de bern dat wol hiel aardich fine. Wy spylje in pear leuke stikjes en Christina van der Bijl, ús dirigent fertelt it iene en it oare oar de ynstruminten. Sy docht dat op in hiele moaie manier, om de musyklessen sa oantrekkelik mooglik te meitsjen. En wy biede dan de bern dy t der belang by ha 4 proeflessen oan en wol op tongersdei 30 oktober, 6, 13 en 20 novimber. Alle kearen de jûns om oere yn de Kamp en de bern krije 4 wiken in ynstrumint fan de feriening. In hiele moaie manier om te sjen as musykles wat foar dy is. As jo as âlder hjir by wêze wolle dan binne jo fanselts fan herte wolkom. Foarich jier binne Bowe Boonstra en Jelke en Haaie Hoekstra by ús op muzykles kommen en sy ha no el wer in jier les hân fan Gerk Huisman, hy is ferbûn oan Cultuurcentrum de Wâldsangh en komt alle wiken yn de Kamp. Op dizze wize hoopje wy dat De Lofstem wer nije leden kriget en dat is oant no ta al 95 jier slagge. En dit is hiel belangryk want: In doarp mei in korps hat krekt dat, wat in doarp sûnder korps net hat!

9 VAN DUIJSEN KEUKENS BESTAAT 150 JAAR!! Van Duijsen 150 Jaar in Leeuwarden Ja, u leest het goed. Van Duijsen bestaat dit jaar 150 jaar. Dit beslaat anderhalve eeuw. Voor ons reden om ons bedrijf via de Koekoek bij u onder de aandacht te brengen. Wij wonen alweer 20 jaar met veel plezier aan de Lânsbuorren in Sumar en zijn de 6 e generatie die werkzaam is binnen het familiebedrijf Van Duijsen. Drie generaties Van Duijsen en wij zijn de derde generatie Veenstra s. In 1864 richtte dhr. R. Van Duijsen het bedrijf op als steenhouwerij aan de Oosterkade in Leeuwarden. Dit werd als volgt in de Leeuwarder Courant van 24 maart 1864 omschreven. Ondergetekende doet door dezen berigten, dat hij circa achttien jaren is werkzaam geweest bij den Heer L. Johns van der Meulen, en thans voornemens is op 1 april het Steenhouwersvak voor eigen rekening te beginnen, zoo beveelt hij zich minzaam in ieders gunst aan. Ondertekend met R. Van Duijsen Steenhouwer aan de Oosterkade. Het bedrijf is drie generaties van vader op zoon overgegaan en er werd gehandeld in kolen, brandstoffen, stenen en andere aanverwante bouwmaterialen. Over de geschiedenis van de verschillende families van Duijsen is veel bekend. Zo kwamen we na enig speurwerk op internet al op 140 kranten- artikelen uit de kranten van toen. Veel te veel om hier te beschrijven maar voor ons een schat aan bijzondere en waardevolle informatie. Bijzonder was het om uit een advertentie van 1891 te lezen dat het bedrijf toen kookkachels verkocht. Dit is bijzonder omdat we zoveel jaren later nog steeds kooktoestellen verkopen. Het zijn nu geen kookkachels meer maar losstaande kookfornuizen, van nostalgische tot heel moderne met hippe kleuren.

10 VAN DUIJSEN KEUKENS BESTAAT 150 JAAR!! vervolg Een andere wetenswaardigheid is dat er heel wat straten gestraat zijn met straatstenen van Van Duijsen. Maar ook bakstenen die verwerkt zijn in karakteristieke panden en historische gebouwen. Soms erg uiteenlopend van karakter. Bijvoorbeeld de Salvator kerk én de oude gevangenis van Leeuwarden zijn gebouwd met bakstenen van Van Duijsen. Ons bedrijf mag dan 150 jaar oud zijn maar wij zijn echt super trots én gemotiveerd om niet alleen deze oude weetjes onder de aandacht te brengen maar u ook te laten weten dat wij altijd de nieuwste uitvindingen kunnen laten zien in ons uitgebreide showroom aan de Tijnjedijk 87 in Leeuwarden. Daar hebben we een 25- tal keuken en badkamer opstellingen staan met een zeer uitgebreide tegelafdeling. Voorzien van de nieuwste trends en leukste gadgets voor jong en oud maar ook niet onbelangrijk voor elk budget! Even een kleine opsomming van verschillende leuke dingen; Een muziek installatie geïntegreerd in de keuken, waar de speakers onzichtbaar verwerkt zijn in de keukenfronten. Een Sun-Shower voor onder de douche en voor de dagelijkse dosis vitaminen. Keramisch parket, betonnen bladen voor keuken/ badmeubel of van bijvoorbeeld onverwoestbaar keramiek. Met de opstelling van de Concept Kitchen zijn we uniek in héél Nederland. De Kinemagic douchecabine. Uw bestaande bad of douche(bak) wordt in 1 dag eruit gehaald en dezelfde dag heeft u een comfortabele douchecabine. Verder hebben wij oplossingen voor ouderen zodat men langer (veilig) thuis kan blijven wonen.

11 VAN DUIJSEN KEUKENS BESTAAT 150 JAAR!! vervolg Naast keukens, badkamers en wand- en vloertegels verkopen wij Plameco plafonds. In onze vernieuwde showroom kunt u 7 prachtige plafonds bewonderen die ook weer binnen 1 dag geplaatst kunnen worden. Een uniek concept wat er prachtig uitziet. Wij hopen uw interesse gewekt te hebben om deze mooie items bij ons in de showroom te komen bewonderen. En ook al bent u niet toe aan een nieuwe keuken, badkamer, tegelvloer of douchecabine. U bent wél van harte uitgenodigd. Als was het maar om zo wat inspiratie op te doen of om even rond te kijken. Ons motto is; Ieder is van harte welkom en de koffie is klaar en anders zo gezet! Sumarders voel je vrij, wij zien u graag in Leeuwarden. Mocht u niet in de gelegenheid zijn om naar Leeuwarden te komen maar wilt u advies over keuken, badkamer, wand- en vloertegels óf plafonds; wij komen vrijblijvend bij u langs. Hartelijke groet, Durk Veenstra & Martina Westerbeek

12 SA SEACH IK IT door Frans Dijkman Dinsdag 26 augustus was voor Suameer 1 de eerste thuiswedstrijd voor dit seizoen en dan ook nog tegen `t Fean 1 dat 2 klassen hoger speelt. Natuurlijk was 't Fean de hele wedstrijd sterker maar echte uitgespeelde kansen kregen ze bijna niet. Het was dan ook Sumar dat de leiding nam en die tot diep in de 2 e helft behield. Maar voordat de gelijkmaker kwam moest de doelman nog een schitterende redding maken. Uitslag 1-1. Woensdag was het Sumar C1 dat op bezoek ging naar Garyp in een derby tegen v en v C1. Onze jongens begonnen met heel goed voetbal aan de wedstrijd en al binnen 15 min. Stonden ze met 3-0 voor, nog voor de rust werd het 4-0 en daar bleef het ondanks kansen bij. Dit betekent dat ze bijna zeker van de volgende ronde zijn. Zaterdag 30 augustus was een zaterdag waar heel veel doelpunten te bewonderen waren op de Heidkamp 32 in totaal over 4 wedstrijden. C1 beet de spits af die moesten nog 1 punt hebben om naar de volgende ronde te gaan, het werd maar 10-0 en nog vele kansen werden door onze jongens gemist. Het doelsaldo over deze 3 wedstrijden is 30-0!! De 2 e wedstrijd was D2 hun eerste wedstrijd dit seizoen zij wonnen met 6-5. Hierna was het de beurt aan F1 vorige week met 14-0 verloren nu met 9-0 gewonnen. Voor het merendeel van deze jongens is dit hun eerste seizoen. Om uur mocht Suameer 1 beginnen ten Mulier een derde klasser, uiteraard was Mulier wat sterker maar veel kansen kregen ze niet de ruststand was 1-1 verdienstelijk voor onze mannen. Een kleine omzetting door trainer Andre v.d. Veen had tot gevolg dat de Sumarders de 2 e helft iets in de meerderheid waren, maar doelpunten leverde dit niet op.

13 SA SEACH IK IT vervolg Zaterdag 6 september was de laatste bekerwedstrijd voor E1. In dit team zat deze morgen voetbal, het overspelen was deze morgen heel goed. Dit leverde een aantal mooie doelpunten op. Voor de senioren begon de competitie, maar de tegenstander van Sumar 3 belde af, te weinig spelers wel erg vroeg in het seizoen. Sumar 2 speelde tegen het sterke de Sweach 2 dit werd een gelijkspel 2-2 met de gelijkmaker van debutant Roy Lijkelema. Hierna was het ons 1 e elftal dat moest spelen tegen GSVV waar David Kloosterman nu trainer is. Dit werd een wedstrijd met veel inzet maar het goede spel van de oefenperiode bleef wat weg. Toch was het spannend tot het einde. Theo Koster die bijna nooit scoort, maakte een schitterend doelpunt waardoor het 1-1 werd. Zaterdag 13 september blijkt achteraf een trieste dag voor Suameer te zijn senioren alle 3 dik verloren 2 thuiswedstrijden om verschillende reden afgelast zodat er op de heidkamp maar 1 wedstrijd werd gespeeld. Het was E1 die thuis speelde. Zij deden dat met grote inzet en waren niet vlug tevreden zodat ze met 11 1 wonnen. Schreef ik vorige week van een trieste dag het blijkt dat het erger kan zie het stukje dat in het programma blad bij de wedstrijd van Suameer 1 stond : Geschrokken en verslagen hebben we kennis genomen van het overlijden van Rene Zwaagman, Gerrit Bouma en Griet Schievink. Wij wensen de families, vrienden en alle betrokkenen heel veel sterkte in deze zware tijd. De wedstrijd van vanmiddag zal worden voorafgegaan door een minuut stilte. De clubvlag hangt halfstok en er is geen muziek. In deze minuut zullen wij stilstaan bij het zware verlies en zullen onze gedachten uitgaan naar hen die hun geliefde moeten missen. De wedstrijden van de meest betrokken elftallen werden afgelast.

14 SA SEACH IK IT vervolg Suameer 1 speelde tegen Ropta boys en verloor deze wedstrijd met 1-2. Doelman Gjalt looyenga was aan zijn hand geblesseerd en werd vervangen door Sven Bakker die zijn debuut maakte als 35-jarige. Zaterdag 27 september maar 3 thuiswedstrijden te beginnen met de B jun. Die eindelijk met passie speelden en probeerden er een wedstrijd van te maken. Ze waren daarbij wat ongelukkig dat een doelpunt ten onrechte werd afgekeurd. De uitslag was 3-1 voor wilper boys. De E pupillen moesten tegen de monnik van Schiermonnikoog, ze verloren met 4-0 maar dit was veel te dik. De sumarders konden deze middag maar niet tot scoren komen en hadden weinig geluk, als de bal op de doellijn blijft liggen. De middag wedstrijd was voor Sumar 2 deze werd tegen Helpman uit Groningen met 2-0 gewonnen. Toen kwam het bericht dat Sumar 1 dit seizoen voor het eerst had gewonnen in de 4 e klas. De wedstrijd in en tegen Opende werd met 2-1 gewonnen. OPBRENGST COLLECTE KANKERBESTRIJDING SUMAR 2015 Wij zijn bijzonder blij met de trouwe collectanten voor het KWF in Sumar. Als er soms iemand verhinderd is om te collecteren, dan doen wij nooit tevergeefs een beroep op een vervanger. Dat waarderen wij zeer. Er is nog steeds veel geld nodig voor kankeronderzoek. Alle beetjes helpen en samen staan we sterk. De collecte heeft dit jaar 1037,94 opgebracht. Iedereen heel hartelijk bedankt voor zijn of haar bijdrage. Bestuur collecte kankerbestrijding afdeling Sumar: Fokje Tiekstra, Hillie Hoekstra, Tine Strijker.

15 WAT WAS HET WEER OOK WEER? Dirk Strijker Augustus probeerde er de laatste week nog wat van te maken. De middagtemperaturen kwamen met zo n 22 graden weer op een normaal peil. Toch konden deze dagen niet verhinderen dat de maand als te koud (ruim 1 graad te koud) de boeken in ging. Verder vielen er in de laatste week van augustus nog een paar buien, die de maandsom neerslag opkrikten tot boven de 100 mm, om precies te zijn 104,4 mm. Dat is 20 mm te veel. De zon scheen 177 uren en dat was normaal. Kortom, eigenlijk geen echte zomermaand. En dan verschijnt september op de kalender: de herfstmaand. Deze maand verliep eigenlijk heel anders dan augustus. Meestal lag de middagtemperatuur boven de 20 graden. De warmste periode was 16 tot en met 19 augustus, waarbij op 18 augustus zelfs de zomerse waarde van 25 graden werd gehaald. Verder viel er zeer weinig regen. Ook de zon scheen volop. Rond 20 augustus lagen we al 30 uren voor op het schema. Niks te klagen dus. Na 20 september was het even een klein weekje mis. De 20 graden werd niet meer gehaald, met 24 september als dieptepunt, toen het overdag niet warmer werd dan 13,7 graden. Ook op 24 september viel er regen van betekenis: bijna 14 mm. Gelukkig klom september daarna vrij snel weer uit het dal omhoog. Middagtemperaturen van 20 graden waren weer heel normaal en de kraan ging weer dicht. De laatste dagen van september kregen mede door mist of nevel wel een herfstachtig tintje. Het bleef rustig en vrijwel droog. September gaat als te warm, te droog en zonnig de boeken in en zo is het leed van augustus al bijna weer vergeten.

16 LOSSE FLODDER Tine Strijker Los zand Zo zoetjesaan vraag ik me af hoe lang ik nog over de Damsingel naar de brug over het Prinses Margrietkanaal fiets. Sommige Sumarders komen nooit in dit gedeelte van het dorp. Zij hebben er waarschijnlijk niks te zoeken. Om heel eerlijk te zijn, je vindt er ook niks. Of het moet het zwerfafval zijn misschien. Toch zie je af en toe bijzondere opmerkelijke dingen. Zo nadert mij een auto met een supergrote speelgoedbeer op de passagiersstoel. De eerste keer twijfel ik aan mijn ogen, maar de volgende keer zie ik toch echt diezelfde beer weer zitten. Ik zweer het en ik heb geen druppel gedronken. Het arme beest kan er ook niks aandoen dat zijn baas via de kortste weg ons dorp binnen rijdt. Vandaag, zondag 29 september, nodigt het mooie weer uit tot een fietstochtje richting Burgum. Dat het parkeerterrein van de scheepswerf afgeschraapt is, weet ik al. Nu liggen op die plek her en der verspreid vele hoge zandbulten. Wordt hier een permanent beachvolleybal-terrein aangelegd? Of wordt het misschien een reuzenzandbak voor jeugd en katten? Tegenover het terrein is in één dag een nieuw flatgebouw van twee woonlagen tegen de oude bakkerij van bakker Van der Wal aangeplakt. Helemaal in de stijl en de kleuren van de scheepswerf. Alsof het er altijd heeft gestaan. Hûs en Hiem kan tevreden zijn. Zouden het vakantieappartementen zijn? Ideaal man, met zo n zandstrand pal voor de deur. Uit betrouwbare bron weet ik dat het kantoorunits van de scheepswerf zijn. Bovenop de brug is het baken, de grote vlaggenmast weg. Kale bedoening hoor. Openhaardhout, skûtsjemast of een vroege oudejaarsstunt? De grote HAP uit het talud bij de scheepswerf lijkt op een berekende stunt mag ik hopen. Eén rekenfoutje en de hele handel zakt als een pudding in elkaar. Zo wil Sumar niet in het nieuws komen. Voorlopig ruiken we de geur van een brandende barbecue. Dáár, bij de scheepswerf.echt waar. We krijgen acuut een aanval van het zomervakantiegevoel.

17 Op een avond staat Tim Romkes voor de deur. Ik was even verbaasd, maar al snel werd duidelijk waarom hij er was. Hij had de pen gekregen en die wilde hij graag aan mij doorgeven. Na even twijfelen heb ik die toch maar aangenomen. Om maar van wal te steken: mijn naam is Roelie van der Werf Jansma en ik woon sinds 1989 aan de Pastorijelannen 29. Ik ben in 1953 geboren in Opeinde als oudste van 3 kinderen. Mijn ouders hadden een boerderij en als echte boerendochter hielp ik mijn vader graag in de stal en op het land. Met veel plezier denk ik aan die tijd terug. Na de lagere school ging ik naar de HBS in Drachten (nu Drachtster Lyceum). Hierna heb ik in Arnhem bij Schoevers een opleiding tot directiesecretaresse gevolgd. Na het examen kon ik direct aan de slag. Werk vinden was toen nog niet zo n probleem. Dit heb ik ongeveer 10 jaar gedaan tot de kinderen zijn geboren. In die tijd hadden we café/cafetaria It Alde Sté in Ureterp, dus genoeg te doen. In 1989 kon ik bij Philips komen werken in de productie. Hier ben ik 2 jaar geweest. Na een bezuinigingsronde werd mijn contract niet verlengd. Omdat het werk me goed beviel, heb ik weer een baan in die richting gezocht. Via het uitzendbureau kon ik aan de slag bij de Papierfabriek (nu SCA) in Sumar. In 1992 kwam ik in vaste dienst. Mooi dicht bij huis. Hier werk ik als operator in de 5-ploegendienst. Het bevalt me nog steeds prima en ik hoop hier tot mijn pensioen te kunnen blijven. Korfballen was mijn sport en zo heb ik ook Hidde leren kennen. Hij werd onze trainer. Het duurde niet lang voor de vonk oversloeg. We zijn getrouwd in 1975, Hidde was toen melkboer in Beetsterzwaag.

18 GEEF DE PEN DOOR vervolg In 1982 en 1983 zijn Albert en Geeske geboren. Albert is getrouwd met Aafke en zij wonen met hun zoon Hidde-jan in Sumar. Geeske woont samen met Sander en hun kinderen Lars en Ylse in Garyp. Helaas heeft Hidde al deze mooie momenten niet meer mee kunnen maken, hij is in 2000 overleden. Ik geniet van mijn kinderen en kleinkinderen en pas in mijn vrije tijd ook regelmatig op. Daarnaast is lezen mijn grote hobby en kijk ik graag naar een goede detective (serie) op tv. Dit was het dan in het kort en ik geef de pen door aan Elizabeth van Dijk.

19 UITSLAGEN KLAVERJASSEN DE KAMP 12 september 2014 (25 deelnemers) 1 Foppe Slotegraaf Burgum Tineke de Graaf Burgum Harm Boersma Garyp Piet Buma Sumar Jan Algra Sumar Willem vd Leest Sumar Heinze de Boer De Tike Monique Nijp Garyp Rommy Boersma Garyp Joh Ploegh Burgum oktober 2014 (29 deelnemers) 1 Jelke vd Leest Sumar Pietsje de Vries Garyp Trienke Lammertsma Sumar Jelle vd Leest Burgum Willem vd Leest Sumar Willem Bosgra Burgum Jan Postmus De Tike Lijkele Paulusma Sumar Rikus Venema Sumar Sjoerd Algra Sumar 6331

20 KEARN EN RTV KANAAL30 SAMEN SUMAR IN MET IT LÛD FAN De komende maanden zullen welzijnsorganisatie KEaRN en de lokale omroep RTV kanaal30 gezamenlijk een dorpentour gaan houden. Tijdens het dorpenbezoek, met als titel It lûd fan.., zullen tal van relaties, bewoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties worden uitgenodigd om hun verhaal over hun dorp te komen vertellen. Ook zullen tijdens het dorpsbezoek willekeurig bewoners thuis worden opgezocht. Dit alles gebeurt in een speciaal hiervoor opgebouwde locatie radio studio en uiteraard de KEaRNfan. Het geheel wordt verpakt in een twee uur durende live radio-uitzending die van tot uur te beluisteren is via de frequenties van RTV kanaal30. Dat is via de ether op 105 en FM. Verder is het ook te volgen achtergrond geluid bij de kabelkrant van RTV kanaal30 (tv kanaal bij UPC) en via een stream op de website De dorpentour doet Sumar aan op donderdag 6 november van uur in Dorpshuis De Kamp Tijdens het bezoek zal zo mogelijk ook lokaal (muzikaal)talent voor de microfoon worden gehaald. Kandidaten hiervoor kunnen zich aanmelden via een mail naar teamzuid@kearn.nl

21 WIE SCHRIJFT DIE BLIJFT Froukje Zwart of groen? Als soldaten in de rij op wacht, tot de commandant langs komt. De ene week in het zwart gekleed en de daarop volgende week in het groen, of net andersom, het is maar hoe je het bekijkt. De commandant ziet er altijd eender uit, wit met rood en op zijn hoofd prijkt het waarschuwingslicht: Ik kom eraan, ik kom eraan, blijf staan, blijf staan, geef acht! Nou dat acht geven zal diegene moeten doen die deze soldaten op hun plaats heeft gezet en daar wil ik het nu even over hebben. Ik denk dat u inmiddels al wel een beetje begrijpt wie mijn soldaten zijn. Onze afvalcontainers. Wanneer de eerste container langs de weg wordt gezet kijken JJ en ik elkaar aan en zeggen bijna tegelijkertijd: bakkendag, welke zwart of groen? Vervolgens werpen wij een blik naar buiten, en ja deze keer is ie zwart. Na onze warme maaltijd worden prullenbakken geleegd en in de zwarte container gedeponeerd. Ondertussen zijn we weer door andere zaken in beslag genomen en staat de container te wachten op zijn veertiendaagse rit over een stukje van de Joute van der Meerweg. We kijken inmiddels naar het nieuws op de Fryske tillevyzje. Ik hoor buiten een container. JJ staat die van ons er al? Nee, doe ik zo. Niet vergeten hé, want hij zit stampvol. Nee hoor, komt goed. We kijken verder, ondertussen knikkebollend en de helft van het nieuws gemist. Inmiddels wat administratieve zaken weggewerkt en nog even zappen naar RTL Late Night. Het wordt bedtijd morgen weer vroeg want het is onze oppasdag. De volgende ochtend na heerlijk te hebben geslapen vlieg ik met een ruk overeind. JJ de zwarte staat ie er al? Ook die is meteen klaarwakker, nee vergeten. Nou mooi te laat dus ik hoor de commandant al komen. JJ in zijn ondergoed en op sokken, de held, maar te laat. Ik al scheldend vanuit de kamer naar buiten kijkend hoe de commandant deze ene soldaat vergeet zijn appèl af te nemen. Maar JJ is niet voor één gat te vangen en gaat met een overvolle container in sukkeldraf achter de commandant aan. Je kan zo zien dat hij zijn sporen in diensttijd verdient heeft. En ja hoor de commandant vergeeft hem zijn te laat zijn, neemt alsnog zijn inhoud mee en hij hoeft geen wacht te lopen, wat een mazzel, de BOFKONT!

22 OPEN OCHTEND IT BOARTERSPLAK Woensdag 19 november is er weer een open ochtend voor alle ouders met kinderen vanaf 1 jaar oud die nog niet naar de peuterspeelzaal gaan. Ze kunnen dan samen met papa en/of mama kijken wat wij allemaal doen op de peuterspeelzaal. U bent welkom vanaf 9:15 uur tot 10:30 uur. Inschrijfformulieren zijn te verkrijgen op de peuterspeelzaal of via de website van Kinderwoud. Wij hopen dat we die ochtend heel veel nieuwe speelgenootjes mogen begroeten. Iepen moarn It Boartersplak. Woansdei 19 novimber is d r wer in iepen moarn foar alle âlders mei harren bern fanôf 1 jier âld dy t noch net nei it pjutterboartersplak geane. Se kinne dan tegearre mei heit en/as mem sjen wat wy allegearre dogge op it pjutterboartersplak. Jo binne wolkom fanôf 9:15 oere oant 10:30 oere. Ynskriuwformulieren binne te krijen op it pjutterboarterplak as fia de webside fan Kinderwoud. Wy hoopje dat wy dy moarn hiel folle nije boarterkes moetsje meie. Gerbina Prins leidster/liedster

23 ERVEN EN NALATEN KeArn OMEGA bestaat uit een wisselende groep mensen die zich bezighoudt met vragen en antwoorden rondom het levenseinde. Na eerdere succesvolle bijeenkomsten over het fenomeen uitburgeren en de themapresentatie over euthanasie hebben we dit najaar het onderwerp erven en nalaten op het programma. Daarvoor hebben we de deskundige hulp ingeroepen van notaris Dantuma uit Burgum, die zijn kennis met ons deelt over nalatenschappen. De notaris vertelt over de zakelijke papierwinkel waar je na een overlijden mee te maken krijgt, en wat je er bij leven zelf aan zou kunnen doen om je nalatenschap soepel af te wikkelen. Zaken als testament, codicil en wilsbeschikking zijn daarbij de juridische aspecten waar de notaris van alles over kan vertellen. Uiteraard is er tijdens de bijeenkomsten ook ruimschoots gelegenheid om vragen te stellen. Ook dit keer zijn er twee mogelijkheden om de bijeenkomst bij te wonen; één in Tytsjerksteradiel en één in Achtkarspelen. De bijeenkomst in Tytsjerksteradiel vindt plaats op: Woensdagmiddag 22 oktober 2014 van tot uur in Werf 8 (Mr. W.M. Oppedijk van Veenweg 8 in Burgum) Naast de deskundige uitleg van de notaris over het zakelijke en administratieve gedeelte van een nalatenschap zullen we proberen om ook eens aandacht te besteden aan een aantal dingen die misschien wat minder voor de hand liggen. Zoals bijvoorbeeld: wie zegt je Facebook en Twitter account op na je overlijden? Om deze middag of avond te kunnen bijwonen is opgave vooraf niet vereist. Vanaf een kwartier voor aanvang is de zaal open en kunt u gewoon binnenlopen.

24 Afgelopen maandag 1 september is het werkcafé weer gestart, als ontmoetingsplaats voor werkzoekenden. Na ruim een half jaar ervaring is het goed te mogen constateren dat het gaat om een ontmoetingsplaats voor en door mensen met een bijstands- of andere uitkering. Zij kunnen in het werkcafé hun ervaringen en persoonlijke verhalen delen over het leven zonder werk, hun geslaagde of mislukte re-integratie, de tegenvallers en de meevallers. De bijdragen hoeven niet alleen maar positief te zijn, ook nare gebeurtenissen of kritische opmerkingen krijgen een plek. Het werkcafé is er vooral om elkaar te steunen en om nieuwe invalshoeken te bieden. Om de 14 dagen is er een bijeenkomst op de Elingsloane 17a (speciale ruimte in het kantoor van Jaap Kingma) van tot ongeveer uur. Ook is er de mogelijkheid om sprekers uit te nodigen en onderwerpen kunnen worden aangedragen door de deelnemers. Wees welkom! Met vriendelijke groeten en namens de werkgroep werkcafe, Jannie Vellinga, jannie.vellinga@hetnet.nl en tel Jellie Algra, jalgravdwal@hotmail.com en tel

25 CLUB SUMAR Voor het gezelligste avondje uit ga je naar CLUB SUMAR! Voor het gezelligste avondje ga je niet naar Holland Casino, maar naar CLUB SUMAR! Hier doen we veel spellen die wel lijken op de spellen van het Holland Casino maar helaas kun je er geen geld mee winnen. Wat je er wel kunt winnen is veel gezelligheid en vriendschap! Zit je op het Voortgezet Onderwijs, dan staat de deur van De Moeting voor jou open! Eén keer in de twee weken komen we gezellig samen om van alles te ondernemen. Samen doen we allerlei (denk)spellen, gaan we gezellig op stap, kijken we films, vieren we de verjaardagen van Sinterklaas door voor iedereen cadeautjes te kopen, en die van Jezus door samen met kerst lekker te eten. Ook verzorgen we kerkdiensten zoals jij die hebben wilt, doen we acties voor het goede doel en als klap op de vuurpijl: Gaan we een heel weekend op KAMP! Wat voorop staat is dat jij het naar je zin hebt. Daarom moedigen we je aan met zoveel mogelijk te komen, want hoe meer zielen, hoe meer vreugd! De data voor het komende seizoen zijn: gez.opening oud geen club jong jong oud oud jong jong oud oud jong jong oud gez. Sinterklaas geen club gez. Kerstviering jong oud jong gez. afsluiting

26 CLUB SUMAR vervolg Even wat zakelijke feitjes op een rij: - Om 20:00 tot 21:30 uur zijn de deuren van CLUB SUMAR open; - De contributie is 20,-. Dit de eerste clubavond meenemen of overmaken op: ; - Zit je in klas 1 of 2 van het VO? Wees welkom in de groep Jongeren. Zit je in klas 3 of 4 van het VO, dan ben je welkom in de groep Ouderen; - Wanneer het CLUB Kamp plaats gaat vinden is nog niet bekend, maar we gaan wel, dat is zeker! - Het is natuurlijk geen groot probleem wanneer je een keertje niet kunt komen in CLUB SUMAR, maar laat het de leiding even weten: Bellen naar: Anneke of Tiny Wat we allemaal gaan doen zie je vanzelf, maar het wordt weer een super leuk seizoen! - Je kunt je opgeven door te bellen of te mailen naar Anneke: anneke_van_der_heide@hotmail.com CLUB SUMAR moet je beleven!

27 FAMTOFAM De stichting FAMTOFAM zet zich in voor arme gezinnen in Armenië. In 1988 is dit land getroffen door zware aardbevingen. Gezinnen uit Eastermar trokken zich het leed van de getroffen families aan. Daarom startten zij acties om gezinnen en in het bijzonder de kinderen financieel te steunen. Het echtpaar Hoekstra uit Eastermar is nauw betrokken bij de stichting. Op maandag 17 november om half tien, komen zij in de Moeting om beelden te laten zien en het één en ander te vertellen over FAMTOFAM. Ook hebben zij een cadeautafel waar u cadeautjes kunt kopen waarvan de opbrengst voor de stichting is. Heeft u belangstelling voor dit onderwerp dan bent u van harte uitgenodigd. De koffie staat klaar! Met vriendelijk groeten Sjoukje Boonstra en Wytske van der Pol.

28 (onder voorbehoud) De Kamp: kinderbingo, aanvang uur De Kamp: foarspylmiddei fan De Lofstem Himmeldei De Kamp: trombosedienst, uur Kopij inleveren De Kamp: open tafel, uur De Kamp: dorpentour KeArn, Kanaal 30 van uur De Kamp: Ladiesnight vanaf uur De Kamp: trombosedienst, uur De Kamp: klaverjassen, uur De Kamp: Bingo, uur Open ochtend It Boartersplak De Kamp: trombosedienst, uur Sinterklaas op bezoek in de Kamp, uur De Kamp: Open tafel, uur t Roodhert, Burgum, Lytse Hille, vanaf uur De Kamp: trombosedienst, uur De Kamp: klaverjassen, uur De Kamp: Bingo, uur De Kamp: bloemschikken, thema Kerst De Kamp: trombosedienst, uur Nieuwjaarsborrel in De Kamp m.m.v. Butterfly De volgende koekoek ligt uiterlijk 15 november bij u in de bus

Vraag Antwoord Scores. Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 scorepunt toegekend.

Vraag Antwoord Scores. Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 scorepunt toegekend. Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 scorepunt toegekend. Tekst 1 Is elk wittenskiplik ûndersyk wol wittenskiplik? 1 A 2 maximumscore 1 Omdat dat ûndersyk net foldocht oan (Piersma syn)

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Informatieavonden Tijdens deze avond wordt u door de leerkrachten geïnformeerd over het lesprogramma en activiteiten voor het komende schooljaar.

Informatieavonden Tijdens deze avond wordt u door de leerkrachten geïnformeerd over het lesprogramma en activiteiten voor het komende schooljaar. Website : www.hietweide.nl e-mail : nieuwsbrief@hietweide.nl Agenda 14 september inloopspreekuur GGD/CJZ 14 september informatieavond groep 8 15 september informatieavond groep 1 t/m 7 21 september t/m

Nadere informatie

tje Aan de ouders/verzorgers van Godsdienst.

tje Aan de ouders/verzorgers van Godsdienst. tje Aan de ouders/verzorgers van Godsdienst. Week 50: 9 t/m 15 december Een engel bij Zacharias, Lucas 1:5-25 Een engel bij Maria, Lucas 1:26-38 Maria en Elisabet, Lucas 1:39-56 Week 51: 16 t/m 22 december

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Merke 2015 Back to the 70 s

Merke 2015 Back to the 70 s Merke 2015 Back to the 70 s Tongersdei - Donderdag Tongersdei 13 Augustus - Donderdag 13 Augustus 19.00 Back to the 70 s DISCO-PARADE Dit jier kinne alle bern fan de basisskoalle mei harren fersierde fiets

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Nieuwsbrief april 2015 3e jaargang nr. 1

Nieuwsbrief april 2015 3e jaargang nr. 1 Nieuwsbrief april 2015 3e jaargang nr. 1 Beste leden, Heb je vragen, opmerkingen of leuke, anekdotes? Laat het aan ons weten via nieuwsbriefsvs@hotmail.com. Wellicht zullen wij het plaatsen in de nieuwsbrief!

Nadere informatie

DE PROTESTANTSE GEMEENTE WIRDUM Fr e.o.

DE PROTESTANTSE GEMEENTE WIRDUM Fr e.o. DE PROTESTANTSE GEMEENTE WIRDUM Fr e.o. 1 De kerkelijke gemeenschap in Wirdum, Wytgaard en Swichum Tijdens het fusiefeest in 2005 van de Hervormde en Gereformeerde kerk werden onder andere de volgende

Nadere informatie

Thema In en om het huis.

Thema In en om het huis. http://www.edusom.nl Thema In en om het huis. Les 22. Een huis zoeken Wat leert u in deze les? Praten over uw huis Informatie over het vinden van een nieuwe woning Praten over wat afgelopen is Veel succes!

Nadere informatie

2009-2010 Nummer 5. henkensonja@hotmail.com) tienkeveenstra@hotmail.com

2009-2010 Nummer 5. henkensonja@hotmail.com) tienkeveenstra@hotmail.com 2009-2010 Nummer 5 Juf Lassche 292787/ juf Veenstra 038 4600725 henkensonja@hotmail.com) tienkeveenstra@hotmail.com Bijbelverhalen en liedjes week 47 en 48: Maandag: klein klein kindje Dinsdag: Mozes wordt

Nadere informatie

t Wiekendje www.dewieken.com Agenda:

t Wiekendje www.dewieken.com Agenda: t Wiekendje www.dewieken.com Agenda: Donderdag 8 oktober: Vrijdag 9 oktober: Maandag 12 oktober: Dinsdag 13 oktober: Dinsdag 13 oktober: Woensdag 14 oktober Donderdag 15 oktober: studiedag. Alle kinderen

Nadere informatie

Eindexamen Fries havo I

Eindexamen Fries havo I Beoordelingsmodel De mearkarfragen hawwe in gewicht fan 1 punt. Foar fraach 3, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 15, 18, 20, 21, 22, 24, 25, 26, 30, 32 en 33 jildt in maksimale skoare fan 2 punten. Alle oare fragen

Nadere informatie

Nieuwsbrief voor het seizoen 2014-2015

Nieuwsbrief voor het seizoen 2014-2015 Dorpshuis de Utwyk M. Smitstraat 27, 9072 AL Nij Altoenae. Tel (0518)402753 Nieuwsbrief voor het seizoen 2014-2015 We staan weer voor een nieuw seizoen en als bestuur en activiteitencommissie kijken we

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 4)

Luisteren: muziek (B1 nr. 4) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Februari, de maand van Valentijnsdag. Daarom deze maand een lief bericht van de leerlingen van groep 6

Februari, de maand van Valentijnsdag. Daarom deze maand een lief bericht van de leerlingen van groep 6 Februari, de maand van Valentijnsdag. Daarom deze maand een lief bericht van de leerlingen van groep 6 Mama Een roos is roze viooltjes zijn blauw maar het allerliefst Hou ik van jou mama. Joshua De beste

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Nieuwsbrief schooljaar 2015/2016

Nieuwsbrief schooljaar 2015/2016 OBS De Lytse Mienskip Haulsterweg 2a 8506 BJ Haskerhorne Tel: 0513-416730 Mailadres: delytsemienskip@ogprimus.nl Nieuwsbrief schooljaar 2015/2016 No: 02 september Opbrengst flessen actie De opbrengst tot

Nadere informatie

Eerste week vd advent

Eerste week vd advent Advent vieren en beleven derde graad Eerste week vd advent De adventskrans staat centraal. Er speelt zachte muziek. De kinderen nemen bij het binnenkomen een sparrentakje uit de mand en leggen dit rond

Nadere informatie

Voordat je de toets maakt

Voordat je de toets maakt informatieve en andere teksten 1, Voordat je de toets maakt Je gaat een toets maken. Deze toets bestaat uit twee delen. Dit is. Je krijgt drie teksten en 10 opdrachten. Geef altijd een antwoord! Succes!

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Hoeveel jaar ben je al lid van RWB? 14 jaar.

Hoeveel jaar ben je al lid van RWB? 14 jaar. Het seizoen zit er bijna op, het eerste speelt nog in de nacompetitie voor promotie, de jeugdtoernooien gaan beginnen en we hebben nog twee evenementen te goed om dit voetbalseizoen af te sluiten. Als

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

Februari/Maart 2016 Activiteiten commissie A.N.B.O. afdeling Wemeldinge:

Februari/Maart 2016 Activiteiten commissie A.N.B.O. afdeling Wemeldinge: DE KOERIER ANBO - WEMELDINGE Februari/Maart 2016 Activiteiten commissie A.N.B.O. afdeling Wemeldinge: Cathrien Kole Bonzijweg 14 tel. 621386 Corrie Mol Kon. Wilhelminastraat 20 tel. 621400 Adri de Lange

Nadere informatie

20 november 2014. Beste ouders/verzorgers,

20 november 2014. Beste ouders/verzorgers, 20 november 2014 LET OP: Dinsdag 2 december Vergadering Medezeggenschapsraad Donderdag 4 december Sinterklaasfeest op school Dinsdag 9 december Vergadering Ouderraad Donderdag 18 december Kerstviering

Nadere informatie

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang!

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Liturgie Zingen: -Opwekking 654 Dank U voor deze nieuwe dag -Zoek eerst het Koninkrijk van God -Weet je waar het hemels koninkrijk op lijkt (Elly en

Nadere informatie

Fanút it team: Week/datum Dag Deel Pers. Bezt. Pers. Bezt. Groep 3/4/5 Groep 6/7/8 Ochtend Juf Reina Juf Yttje Week 46 12/13 november.

Fanút it team: Week/datum Dag Deel Pers. Bezt. Pers. Bezt. Groep 3/4/5 Groep 6/7/8 Ochtend Juf Reina Juf Yttje Week 46 12/13 november. Yntusken is de hjerstfakânsje alwer oer. Efkes in wike ûntspannen. Wa wit der wol efkes op út west as oars yn- en om hûs hinne rommele? De klok is ek alwer in oere tebeksetten wêrtroch wy no wer yn it

Nadere informatie

De Hoef Tennisvereniging Maart 2014

De Hoef Tennisvereniging Maart 2014 De Hoef Tennisvereniging Maart 2014 Zicht op bestuurszaken maart 2014 De lente is weer begonnen en we kunnen genieten van heerlijk voorjaarsweer. Voor veel tennissers reden genoeg om het racket weer uit

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 4 KALENDER INHOUD. December, 2015. Hallo allemaal.

Nieuwsbrief nr. 4 KALENDER INHOUD. December, 2015. Hallo allemaal. Nieuwsbrief nr. 4 December, 2015 KALENDER 4 december 1 Sint op school Surprise bovenbouw 10 december Afscheid juf Sanne en juf Marjo 12 december Oud papier (10:00 12:00 uur) 18 december Kerstviering (continurooster)

Nadere informatie

September 2013. Mocht je leuk nieuws, weetjes of iets anders hebben voor onze nieuwsbrief, mail dit dan naar nieuwsbrief@judoklub-tilburg.nl.

September 2013. Mocht je leuk nieuws, weetjes of iets anders hebben voor onze nieuwsbrief, mail dit dan naar nieuwsbrief@judoklub-tilburg.nl. Van de redactie Het is nu alweer een jaar geleden dat we zijn begonnen met deze nieuwsbrief. Er is in het afgelopen sportseizoen veel gebeurt. Veel nieuwe banden, slips en ook natuurlijk niet te vergeten

Nadere informatie

INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD. Aan de ouders van groep 1 en 2

INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD. Aan de ouders van groep 1 en 2 Aan de ouders van groep 1 en 2 INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD De eerste weken van het nieuwe jaar zijn al weer voorbij. We hebben met de kinderen gewerkt over de kalender. Hoe ziet

Nadere informatie

N i e u w s b r i e f K B O G R O O T E B R O E K nummer 53 augustus 2019

N i e u w s b r i e f K B O G R O O T E B R O E K nummer 53 augustus 2019 N i e u w s b r i e f K B O G R O O T E B R O E K nummer 53 augustus 2019 voorzitter Marry de Ridder 515864 - marry.deridder@gmail.com secretaris Theo Essen 515117 - essenth@hotmail.com penningmeester

Nadere informatie

Het restaurant in Otterlo.

Het restaurant in Otterlo. Het verslag van mijn spontane actie/uitdaging handbikend van Enschede naar Scherpenzeel en terug. Een totale afstand van 259,92 km en heb hier zowel de zaterdag als de zondag 12 uur over gedaan (inclusief

Nadere informatie

Masters hangen aan Eelco's lippen...

Masters hangen aan Eelco's lippen... Masters hangen aan Eelco's lippen... De spanning voor het WK-Masters in Lyon loopt bij de deelnemers aan Project 2015 al danig op. Daarom hebben we Eelco gevraagd of hij een keer met ons wilde praten over

Nadere informatie

Nieuwsflits juli 2014

Nieuwsflits juli 2014 Nieuwsflits juli 2014 Samen bouwen in Vertrouwen Nog maar een kleine 2 weken en dan is het vakantie wat is het weer enorm snel gegaan. En wat hebben we allemaal weer ontzettend veel geleerd! Vanaf deze

Nadere informatie

Winterbraam

Winterbraam Winterbraam 2015 www.bvbramerland.nl Woordje vanuit het bestuur Input Braam Angelique Leenheers Haagakker 7 We zitten aan het einde van het jaar. We hebben er weer een mooi jaar op zitten met de buurtvereniging.

Nadere informatie

FEBRUARI 2014. Activiteiten De komende maanden is er weer van alles te doen bij Unitas 63: Beste Unitassers,

FEBRUARI 2014. Activiteiten De komende maanden is er weer van alles te doen bij Unitas 63: Beste Unitassers, Beste Unitassers, FEBRUARI 2014 Met deze nieuwsbrief willen we jullie op de hoogte houden van wat er speelt binnen Unitas 63. Wil je reageren of heb je zelf iets voor de nieuwsbrief, mail dan naar publicrelations@unitas63.nl.

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Nieuwsbrief 17 Christus kwam ook voor jou!

Nieuwsbrief 17 Christus kwam ook voor jou! Nieuwsbrief 17 Christus kwam ook voor jou! Intro Het club- en verenigingseizoen is alweer in volle gang. We kijken met dankbaarheid terug naar de opening van het winterwerk. Verderop in deze nieuwsbrief

Nadere informatie

Schoolkrant. Juli 2015

Schoolkrant. Juli 2015 Schoolkrant Juli 2015 Inleiding Shakira Naar de middelbare school! Interview juf Sanne over het kamp van groep 7/8. Interview juf Femke over bruiloft 25 jaar jubileum Over ons Spelletjes Shakira Geschreven

Nadere informatie

Cursussen Fries 2016-2017

Cursussen Fries 2016-2017 afuk.frl Wolkom by de Afûk! Bent u in Friesland komen wonen en wilt u de taal graag kunnen verstaan? Of wilt u voor uw werk graag Fries kunnen spreken? Bent u Friestalig en wilt u het Fries graag leren

Nadere informatie

Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf.

Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf. Les 1 Werk en inkomen (1) Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf. Evert en Monica -2 Rijbewijs Monica is jarig.

Nadere informatie

Zomaar een clubavond

Zomaar een clubavond Zomaar een clubavond door Ig Nieuwenhuis Gewoon een vrijdagavond bij BCO, spelvorm paren, en eens zien wat er gebeurt. Mijn verzuchting dat paren niet mijn spelletje is, zal wel bekend zijn. Geïnspireerd

Nadere informatie

Nieuws van. Cito scores

Nieuws van. Cito scores 20 september 2013, jaargang 16, nr. 2 Nieuws van. Cito scores Deze week hebben wij kennis genomen van de gegevens die van onze school verschenen zijn op de website van RTL. Op deze site is te zien wat

Nadere informatie

THEMALIED 2015 De Bouwplaats tekst en muziek Timo van den Heuvel

THEMALIED 2015 De Bouwplaats tekst en muziek Timo van den Heuvel THEMALIED 2015 De Bouwplaats tekst en muziek Timo van den Heuvel Een architect, krr krr* (potlood slijpen) elektricien, klik klak (schakelaar) een schilder, timmerman, klop klop (hamer) ze bouwen aan een

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN

NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN Na een lange zomer met zon en regen is het weer tijd voor een nieuwe nieuwsbrief. Het is misschien een beetje gek maar onze nieuwsbrief lijkt een beetje op de zomer,

Nadere informatie

Wat een heerlijk blad, dat hadden we echt nodig in de handwerkkringen! Lijst van de te maken items kan weer uitgebreid worden. Carna Hallo, vandaag de eerste Wieke in de bus gekregen, heb het gelezen en

Nadere informatie

De komende periode. Dinsdag 1 september: Vergadering Ouderraad Om 20.00 uur komt de Ouderraad voor de eerste keer dit schooljaar in vergadering

De komende periode. Dinsdag 1 september: Vergadering Ouderraad Om 20.00 uur komt de Ouderraad voor de eerste keer dit schooljaar in vergadering Marsstraat 2, 1716 WH Opmeer Postbus 53, 1715 ZH Spanbroek Nummer 3, 28 augustus 2015 Tel: 0226 352552 directie.ruimteschip@skowestfriesland.nl www.bsruimteschip.nl R.K. Basisschool t Ruimteschip Dit jaar

Nadere informatie

PREVIEW. Probeer nu 1 dag DAVID DE JONGE JAREN VAN VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN

PREVIEW. Probeer nu 1 dag DAVID DE JONGE JAREN VAN VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN PREVIEW Probeer nu 1 dag DE JONGE JAREN VAN DAVID VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN DAG 1 GOD ZIET JOU ZITTEN! Het is niet leuk om buitengesloten te worden,

Nadere informatie

Nu nog een mooie naam...

Nu nog een mooie naam... // MINIMEERKAMP HILVERSUM // VAN DE REDACTIE Jeugdtoernooi - 28 oktober 2007, Hilversum Afgelopen zondag was het weer tijd voor een nieuwe editie van het Minimeerkamp. Dit is een jeugdtoernooi speciaal

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Nieuwsbrief 18. w oord van de v o o r z itter. maar ook iets waar wij beiden erg trots op zijn. Hartelijk dank voor deze eretitel!

Nieuwsbrief 18. w oord van de v o o r z itter. maar ook iets waar wij beiden erg trots op zijn. Hartelijk dank voor deze eretitel! Nieuwsbrief 18 Beste leden, www.bcscarabee.nl w oord van de v o o r z itter In de laatste nieuwsbrief van dit seizoen een tevreden voorzitter. We kunnen terug kijken op een mooi jubileumjaar, waarin we

Nadere informatie

TWEE-WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF VAN BASISSCHOOL DE BELHAMEL I.S.M. MET HAAR OUDERVERENIGING EN MEDEZEGGENSCHAPSRAAD

TWEE-WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF VAN BASISSCHOOL DE BELHAMEL I.S.M. MET HAAR OUDERVERENIGING EN MEDEZEGGENSCHAPSRAAD Openbare Dalton Basisschool De Belhamel Rudolfusdal 60 5551 EG Dommelen 040 204 25 88 info@obsdebelhamel.nl www.obsdebelhamel.nl De Kattebel jaargang 14 25 april nr. 17 TWEE-WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF VAN

Nadere informatie

Y-choice. Luister naar De keuzes die je maakt van Van Dik Hout. Het nummer staat op de CD Het beste van 1994-2001. De songtekst vind je in bijlage 1.

Y-choice. Luister naar De keuzes die je maakt van Van Dik Hout. Het nummer staat op de CD Het beste van 1994-2001. De songtekst vind je in bijlage 1. Kiezen Opwarmertje Een eigen keuze (Naar: Kiezels 10 e jaargang, nr. 5) Laat één jongere beginnen met het noemen van een drietal belangrijke zaken uit zijn leven, bijvoorbeeld iemand kiest scooter, voetbal

Nadere informatie

Wie zijn jouw vrienden? Opdracht:

Wie zijn jouw vrienden? Opdracht: Wie zijn jouw vrienden? Opdracht: 1. Maak een spinnenweb van jouw belangrijkste vrienden. 2. Schrijf er telkens bij waar je die vriend hebt leren kennen. 3. Schrijf de meest positieve eigenschap als vriend

Nadere informatie

Nieuwsbrief oktober 2014

Nieuwsbrief oktober 2014 Nieuwsbrief oktober 2014 Beste ouders, In de afgelopen weken hebben we alweer zo ontzettend veel geleerd! Eigenlijk is het schooljaar maar net goed op gang, maar wat we geleerd hebben is al niet meer op

Nadere informatie

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2 Bladzijde negen, Bladzijde tien, Krijg ik het wel ooit te zien? Ander hoofdstuk, Nieuw begin.. Maar niets, Weer dicht, Het heeft geen zin. Dan probeer ik achterin dat dikke boek. Dat ik daar niet vaker

Nadere informatie

Hallo allemaal, Wij, de kinderen van groep 4 hebben voor jullie de Kidsflits gemaakt. Wij. wensen jullie veel leesplezier!

Hallo allemaal, Wij, de kinderen van groep 4 hebben voor jullie de Kidsflits gemaakt. Wij. wensen jullie veel leesplezier! Schooljaar 2015-2016 Nr 3 22 januari 2016 Hallo allemaal, Wij, de kinderen van groep 4 hebben voor jullie de Kidsflits gemaakt. Wij Weetjes uit groep 4 wensen jullie veel leesplezier! Groetjes groep 4

Nadere informatie

OWG - NIEUWS. Jubbega - Hoornsterzwaag. Herfst 2014. Website: www.overwelzijngesproken.nl Kamer van Koophandel 56415001 Jaargang 2 nummer 1

OWG - NIEUWS. Jubbega - Hoornsterzwaag. Herfst 2014. Website: www.overwelzijngesproken.nl Kamer van Koophandel 56415001 Jaargang 2 nummer 1 Herfst 2014 OWG - NIEUWS Jubbega - Hoornsterzwaag Website: www.overwelzijngesproken.nl Kamer van Koophandel 56415001 Jaargang 2 nummer 1 0516-461228 0516-462580 2 Voorwoord t Is weer voorbij die mooie

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

De foto hierboven laat het eigenlijk al zien, waar dit nummer overgaat.

De foto hierboven laat het eigenlijk al zien, waar dit nummer overgaat. Hoofdredactie: Paul Meekhof mei / juni 2015 Pagina s : 10 NR 4 De foto hierboven laat het eigenlijk al zien, waar dit nummer overgaat. De herdenking van afgelopen 4 mei en de viering van 5 mei. Voor het

Nadere informatie

EUPENBULLETIN. 6 februari 2015 nr.11

EUPENBULLETIN. 6 februari 2015 nr.11 Wethouder van Eupenschool Odysseuslaan 6 5631 JM Eindhoven 040-2446044 EUPENBULLETIN 6 februari 2015 nr.11 Inhoudsopgave Afscheid... 1 Rapportgesprekken... 3 Carnaval... 3 Even voorstellen... 3 Wisseling

Nadere informatie

Streetwise, let op gewijzigde schooltijden. Maandag 11 t/m woensdag 13 mei Kamp groep 5 en 6 Atletiekdag groep 7 en 8, vertrek 8.30 uur met de fiets

Streetwise, let op gewijzigde schooltijden. Maandag 11 t/m woensdag 13 mei Kamp groep 5 en 6 Atletiekdag groep 7 en 8, vertrek 8.30 uur met de fiets Regel van de Week Van elkaar afblijven! Agenda Woensdag 29 april Donderdag 30 april Vrijdag 1 mei Zaterdag 2 mei Maandag 4 t/m vrijdag 8 mei Maandag 4 mei Streetwise, let op gewijzigde schooltijden Afscheid

Nadere informatie

Nieuwsbrief 16 november 2015

Nieuwsbrief 16 november 2015 Nieuwsbrief 16 november 2015 Inhoud Sinterklaas in Nederland 1 minuut stilte in gedachte bij de slachtoffers van Parijs Ouderbijdrage Woensdag 18 november studiedag VO advies groep 8 Projecten & Workshops

Nadere informatie

Nieuwsbrief Nummer 9 jaargang

Nieuwsbrief Nummer 9 jaargang CBS De Twatine Boeyengastraat 18 8627 SG Gauw tel. : 0515-521596 fax : 0515-521132 e-mail : schoolleider@twatine.nl website: www.twatine.nl Nieuwsbrief Nummer 9 jaargang 2016-2017 Agenda: Maart 1 Studiedag

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2015

Nieuwsbrief september 2015 Nieuwsbrief september 2015 Dit is de nieuwsbrief van Praktijk de Regenboog. Via regelmatige nieuwsbrieven willen wij u als ouder, collega of andere geïnteresseerde op de hoogte houden van het laatste nieuws.

Nadere informatie

De Deltakijker bulletin van de o.b.s. De Delta en peuterspeelzaal Het Druppeltje

De Deltakijker bulletin van de o.b.s. De Delta en peuterspeelzaal Het Druppeltje De Deltakijker bulletin van de o.b.s. De Delta en peuterspeelzaal Het Druppeltje vrijdag 21 augustus 2015 jaargang 13 nr. 1 agenda: 1 september Rapporten ingeleverd Internetprotocol ingeleverd Afspraken

Nadere informatie

nr. Januari 2008 www.destapstien.nl

nr. Januari 2008 www.destapstien.nl Januari 2008 nr. 4 www.destapstien.nl Foarwurd Alle nijjierswinsken al lang wer achter de rêch, it skoaljier is twa wiken âld as ik dit skriuw. We sitte wer yn ús ritme, binne blij dat we by de waarme

Nadere informatie

Aanvang : 19.00 uur - 21.00 uur. Natuurlijk zijn er weer vele leuke prijzen te winnen!!! Jij komt toch ook?

Aanvang : 19.00 uur - 21.00 uur. Natuurlijk zijn er weer vele leuke prijzen te winnen!!! Jij komt toch ook? Clubgebouw De Veldschoppe Gebr. Ketteringstraat 15 7131NM Lichtenvoorde Tel: 06 13572083 Info bulletin januari t/m april 2013 Op vrijdagavond 11 januari is er in de Veldschoppe voor alle kinderen van groep

Nadere informatie

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1.

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1. Eerwraak Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman Blz 1. Vra!n. 1) Wat voor soort verhaal is je boek? Mijn boek is een eigentijdsverhaal/roman 2) Waar

Nadere informatie

In dit nummer: NIEUWSBRIEF. Jaargang 13, nummer 22 nieuwsbrief: week 27 03-07-2014

In dit nummer: NIEUWSBRIEF. Jaargang 13, nummer 22 nieuwsbrief: week 27 03-07-2014 NIEUWSBRIEF Jaargang 13, nummer 22 nieuwsbrief: week 27 03-07-2014 In dit nummer: - De jarigen - Update nieuwbouw - Groepsindeling - Mededeling Erna - Bedankochtend hulpouders - Groep 1-2 - Juffendag groep

Nadere informatie

Misschien zit u hier wel met de grote vraag: wat is Kerst eigenlijk?

Misschien zit u hier wel met de grote vraag: wat is Kerst eigenlijk? 25 december 2015 1 e Kerstdag Sixtuskerk te Sexbierum Ds. A.J. (Anneke) Wouda Teksten: Hebr. 1:1-6 en Lucas 2: 15-21 Geliefden van God, gemeente van Christus, Kerstochtend 2015 U zit midden in een kerstviering,

Nadere informatie

15. eten moet je toch

15. eten moet je toch GRATIS voorproefje 15. eten moet je toch Uitnodigen Ik zal zorgen dat ik honger heb. Hou het eenvoudig, hoor! Ik eet alles. Ik ben niet zo n moeilijke eter. Maar verder eet ik alles! Je ziet me wel verschijnen.

Nadere informatie

En.donderdag is het dan ook nog Hoeksteenfeestdag! De weersvoorspelling is goed en dat belooft dus ook weer een topdag te worden.

En.donderdag is het dan ook nog Hoeksteenfeestdag! De weersvoorspelling is goed en dat belooft dus ook weer een topdag te worden. CALKOENSTRAAT 15 1121XA LANDSMEER INFO-BULLETIN 19 2 juli JAARGANG 2013-2014 Vanuit de directie Op het moment dat ik mijn aandeel voor de INFO schrijf, is de vakantie echt in het vooruitzicht. Wat een

Nadere informatie

KUNSTRONDE KUNSTEILANDEN AMSTERDAM. Speciale Kunstronde van zondag 11 December 2011 Extra Events : Wijnproeverij, Muziek & Kunstloterij

KUNSTRONDE KUNSTEILANDEN AMSTERDAM. Speciale Kunstronde van zondag 11 December 2011 Extra Events : Wijnproeverij, Muziek & Kunstloterij KUNSTRONDE KUNSTEILANDEN AMSTERDAM Speciale Kunstronde van zondag 11 December 2011 Extra Events : Wijnproeverij, Muziek & Kunstloterij Extra KEA evenementen... Wijnproeverij van de Wijnkelder Brouwersgracht.

Nadere informatie

Ik ben David de Graaf

Ik ben David de Graaf Ik ben David de Graaf geboren in 1984. met Downsyndroom Surprise! Ook voor mijzelf Ik heb het niet alleen, maar... ik ben ook in vaste dienst van de Stichting Downsyndroom Kort: de SDS www.downsyndroom.nl

Nadere informatie

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 6 Zacheüs (1) Het is erg druk in de stad vandaag. Iedereen loopt op straat. Zacheüs wurmt zich

Nadere informatie

DE KOEKOEK 27 e jaargang nr. 4 december 2012. DOARPSAGENDA (onder voorbehoud) Zaterdag 19 januari ben ik er weer! -7686- -7713- Beste dorpsgenoten,

DE KOEKOEK 27 e jaargang nr. 4 december 2012. DOARPSAGENDA (onder voorbehoud) Zaterdag 19 januari ben ik er weer! -7686- -7713- Beste dorpsgenoten, -7713- DOARPSAGENDA (onder voorbehoud) -7686- DE KOEKOEK 27 e jaargang nr. 4 december 2012 24-12 De Kamp: trombosedienst 9.30 uur 24-12 Dorpskerk: start Krystkuier, 19.00 uur 26-12 De Harste: Live-muziek

Nadere informatie

ZV de Bron Nieuws. Wilt u helpen om het clubhuis open te houden? Laat het ons weten! (secretariaat@zvdebron.nl)

ZV de Bron Nieuws. Wilt u helpen om het clubhuis open te houden? Laat het ons weten! (secretariaat@zvdebron.nl) ZV de Bron Nieuws Nieuw seizoen Een nieuw seizoen is aangebroken, en het was tijd voor een nieuw logo. De tand des tijds had er aardig aan zitten knagen. Na verschillende creatieve concepten is het gelukt

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 92 jaargang 9 januari 2013

Nieuwsbrief nr. 92 jaargang 9 januari 2013 Nieuwsbrief nr. 92 jaargang 9 januari 2013 Hallo allemaal, De redactie van de nieuwsbrief wil jullie allemaal een goed, gezond en sportief 2013 wensen. We verwachten dat al jullie goede voornemens uit

Nadere informatie

Uiltje gemist? kalender. Vrijdag.Waterdag

Uiltje gemist? kalender. Vrijdag.Waterdag 02 juli 2015 Jaargang 7- nummer 28 kalender Donderdag 2 juli Rapportage groepen 3 t/m 7 Vrijdag 3 juli Waterspektakel groepen 1 t/m 5 Vrijdag.Waterdag Morgen, vrijdag 3 juli, worden er voor de kinderen

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection 1 Beste docent, Binnenkort gaat u samen met uw klas naar de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection. Deze lesbrief

Nadere informatie

De Deltakijker bulletin van de o.b.s. De Delta en peuterspeelzaal Het Druppeltje

De Deltakijker bulletin van de o.b.s. De Delta en peuterspeelzaal Het Druppeltje De Deltakijker bulletin van de o.b.s. De Delta en peuterspeelzaal Het Druppeltje vrijdag 2 oktober 2015 jaargang 13 nr. 4 agenda: 5 oktober Opening Kinderboekenweek 6 oktober Ouderraad boekenruilmarkt

Nadere informatie

Micha kijkt Ruben aan. Hij trekt een gek gezicht. Micha houdt niet van puzzelen, want de puzzels die oma maakt, zijn altijd heel erg moeilijk.

Micha kijkt Ruben aan. Hij trekt een gek gezicht. Micha houdt niet van puzzelen, want de puzzels die oma maakt, zijn altijd heel erg moeilijk. 1. Puzzelen Wie er het eerst is! Micha staat bij het schoolhek. Hij krijgt een harde klap op zijn schouder van Ruben, zijn grote broer. Oké. Micha is wel in voor een wedstrijdje. Hij begint meteen te rennen,

Nadere informatie

Wat kan ik voor u doen?

Wat kan ik voor u doen? 139 139 HOOFDSTUK 9 Wat kan ik voor u doen? WOORDEN 1 1 Peter is op vakantie. Hij stuurde mij een... uit Parijs. a brievenbus b kaart 2 Ik heb die kaart gisteren.... a ontvangen b herhaald 3 Bij welke...

Nadere informatie

Nieuwsbrief 7. Kooijman Racing. ONK Supersport 600. Inhoud:

Nieuwsbrief 7. Kooijman Racing. ONK Supersport 600. Inhoud: Kooijman Racing ONK Supersport 600 Nieuwsbrief 7 Inhoud: - Verslag GAMMA Racing Days - Kooijman Racing start niet in Spa-Francorchamps - ALS-dag in Assen 22 september - Caravan Verhuur Karsten helpt mee

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang Thema Kinderen en school. Demet TV Lesbrief 9. De kinderopvang zoekt opvang voor haar kind. belt naar een kinderdagverblijf. Is er plaats? Is de peuterspeelzaal misschien een oplossing? Gaat inschrijven

Nadere informatie

Jaargang 19, nr. 31 Donderdag, 6 juni 2013 zullen de kinderen in Kenia weer blij zijn met het geld wat we met z n allen bij elkaar gerend hebben.

Jaargang 19, nr. 31 Donderdag, 6 juni 2013 zullen de kinderen in Kenia weer blij zijn met het geld wat we met z n allen bij elkaar gerend hebben. Jaargang 19, nr. 31 Donderdag, 6 juni 2013 zullen de kinderen in Kenia weer blij zijn met het geld wat we met z n allen bij elkaar gerend hebben. Week 23: vrijdag 7 juni groep 1 t/m 4 vrij Week 24: geen

Nadere informatie

Trijetalich ûnderwiis súksesfol

Trijetalich ûnderwiis súksesfol De Trijetalige Skoalle 1 Trijetalich ûnderwiis súksesfol Acht jier lang hawwe sân skoallen yn Fryslân meidien oan it projekt Trijetalige Skoalle. De resultaten wienen sa goed dat de projektskoallen graach

Nadere informatie

Kies uit: schiet op jarig ziekenhuis sport laat. 1 Morgen is mijn dochter. Ze wordt zes jaar. 3 Ik op maandag, woensdag en vrijdag.

Kies uit: schiet op jarig ziekenhuis sport laat. 1 Morgen is mijn dochter. Ze wordt zes jaar. 3 Ik op maandag, woensdag en vrijdag. 21 21 HOOFDSTUK 2 Te laat! WOORDEN 1 Kies uit: schiet op jarig ziekenhuis sport laat 1 Morgen is mijn dochter. Ze wordt zes jaar. 2 Ron,! De bus komt bijna! 3 Ik op maandag, woensdag en vrijdag. 4 We komen

Nadere informatie

Wat doen wij als Cliëntenraad Werk en Bijstand van de gemeente Tytsjerksteradiel voor u?

Wat doen wij als Cliëntenraad Werk en Bijstand van de gemeente Tytsjerksteradiel voor u? Maart 2014 In deze nieuwsbrief: 1. Over de cliëntenraad 2. Tot ziens en welkom 3. Verslag achterbanbijeenkomst 18 maart 2013 4. SUN (Stichting Urgente Noden) 5. Werkcafé 6. Dyn Ynset 7. Stichting Leergeld

Nadere informatie

Saam bou aan die toekoms

Saam bou aan die toekoms Nieuws over Stichting Table Mountain en onze jubileum reis naar Zuid-Afrika. View this email in your browser Saam bou aan die toekoms Lieve mensen, Over één dag is het zover: op 12 december vliegen we

Nadere informatie

Herfstvakantie: 15 t/m 23 oktober 25-10: Jelle (2004) teamvergadering 27-10: signaaldictee blok 2 bovenbouw (proefdictee)

Herfstvakantie: 15 t/m 23 oktober 25-10: Jelle (2004) teamvergadering 27-10: signaaldictee blok 2 bovenbouw (proefdictee) Oktober 2011: 3-10: luizencontrole: de tweede ronde oud papier: Auke, Marius, Wouter, Jappie 5-10: informatieavond start Kinderboekenweek (5 t/m 15 oktober) Meester Tjitte viert zijn verjaardag 6-10: eerste

Nadere informatie

Apostolische rondzendbrief

Apostolische rondzendbrief oktober 9, 2011 Jaargang 1, nummer 1 Lieve mensen, Zo bent u een voorbeeld voor alle gelovigen in Macedonië en Achaje geworden. Wij zijn nu al weer een tijdje hier in het zuiden van Griekenland, in de

Nadere informatie

De Algemene ledenvergadering vindt morgen plaats om 20.00 uur op school. In de bijlage vindt u het jaarverslag van de ouderraad.

De Algemene ledenvergadering vindt morgen plaats om 20.00 uur op school. In de bijlage vindt u het jaarverslag van de ouderraad. Jaargang 27, nr.5 Dat.: 23 sept. 2014 Agenda: Afgelopen vrijdag zijn Marlou, Erica, Jolanda en Babette geslaagd voor hun opleiding 'ik leer anders'. Hiermee is ons team verrijkt met vier leerkrachten die

Nadere informatie

Informatieblad van openbare basisschool De Wissel - vrijdag 6 februari 2014

Informatieblad van openbare basisschool De Wissel - vrijdag 6 februari 2014 Informatieblad van openbare basisschool De Wissel - vrijdag 6 februari 2014 De Hoop 3 1911 KX Uitgeest 0251-880707 info@dewisseluitgeest.nl www.dewisseluitgeest.nl Agenda 10 februari Wisselmiddag techniek

Nadere informatie