Albanië is de grote onbekende. Op deze pagina staat een overzicht van wat in de rondreizen van Skanderbeg Tours wordt bezocht.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Albanië is de grote onbekende. Op deze pagina staat een overzicht van wat in de rondreizen van Skanderbeg Tours wordt bezocht."

Transcriptie

1 Albanië is de grote onbekende. Op deze pagina staat een overzicht van wat in de rondreizen van Skanderbeg Tours wordt bezocht. Tirana Tirana is de grootste stad van het land en tevens de hoofdstad. Tirana is het best te beschrijven als een kruising tussen Napels en Istanbul. Het is een bruisende stad waar er altijd wel iets te beleven valt en die nooit verveelt. De stad biedt een breed scala aan activiteiten, musea en monumenten waarvan we het grootste aanbod rond het centrale Skanderbeg plein vinden. Hier zijn het Nationaal Historisch Museum met zijn karakteristieke fronton mozaïek gevestigd. Centraal staat het enorme standbeeld van Skanderbeg geflankeerd door de Ethem Bey moskee met zijn voor de Islam unieke figuratieve fresco s. Aan de overkant van het plein vinden we dan het Cultuur Paleis waar de opera, het ballet theater en de Nationale Bibliotheek onderdak vonden. Het zuidelijke deel van het plein wordt beheerst door de regeringsgebouwen die uitblinken door hun Italiaanse architectuur. Vlakbij ligt de laatmiddeleeuwse brug van Tabakeve, de overblijfselen van de oude vesting van Tirana en verschillende huizen in Ottomaanse stijl. Langs de Boulevard van de Martelaren, die het Skanderbeg Plein met de universiteit verbindt, wacht het Nationaal museum voor Moderne Kunst op u. Het grootste deel van de aanwezige werken vallen onder de noemer van het Sociaal Realisme. Het toont toch het talent van de kunstenaars die hun creativiteit beperkt zagen door de eisen die de Stalinistische dictatuur hen oplegde. Maar er zijn ook heel interessante werken uit de expressionistische en impressionistische strekking. Achter de universiteit ligt het stadspark van Tirana dat uitgeeft op een groot kunstmatig meer. In het stadspark vinden we twee kleine oorlogskerkhoven. Een bevat gesneuvelde Commonwealth Soldaten en het andere Duitse gesneuvelden. Op het kerkhof van de Helden van de Natie staat het twaalf meter hoge monument van Moeder Albanië dat werd ingehuldigd in Naast de unieke Ethem Bey moskee vinden we nog twee andere gloednieuwe heiligdommen in Tirana: de Katholieke kathedraal van St Petrus en St Paulus en de Grieks Orthodoxe Kathedraal van de Verrijzenis.

2 Het kasteel van Petrële Het kasteel van Petrelë heeft een rijke geschiedenis. Het huidige gebouw dateert uit de 15de eeuw en was een onderdeel van Skanderbeg s verdedigingsgordel voor zijn hoofdkwartier in Kruja. Beide forten communiceerden met vuren die op de uitkijktorens werden aangestoken. Voor de lokale bevolking is dit eveneens een vaste trekpleister. Bezoekers komen hier in de eerste plaats voor het restaurant en het unieke panorama over de onderliggende vallei en Tirana. Maar Petrelë heeft nog andere geheimen om de bezoeker te bekoren. Op de heuvel achter Petrelë ligt de archeologische site van de Illyrische stad Përsqop. Wandelaars kunnen gemakkelijk naar de top van de heuvel klimmen die vroeger omsloten was door de muren van het kasteel. Shkodra Helemaal in het Noorden aan de grens met Montenegro ligt Shkodra; De machtige Rosafa burcht heerst trots over de stad en het meer van Shkodra. Op de citadel is een historisch museum ingericht dat de turbulente geschiedenis van Shkodra vanaf de prehistorie belicht. Shkodra kreeg te maken met de bezetting van Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Bulgaren, Serviërs, Venetianen en tot slot de Turken. Maar dat is niet alles. Vanaf de muren kunt u genieten van onvergetelijke vergezichten over de stad, het meer en de samenloop van de twee belangrijkste rivieren van Albanië, Drin en Buna, die in het meer van Shkodra uitmonden. De bevolking van Shkodra is half om half katholiek en moslim. Nochtans heeft Shkodra steeds nauwe banden met het Westen, en voornamelijk met Italië, onderhouden. Dit is duidelijk zichtbaar in de overheersende architectuur in het centrum van de stad. Shkodra is eveneens een belangrijk cultureel centrum. De historische binnenstad is deels verkeersvrij en omgetoverd tot een gezellige

3 voetgangerszone met winkeltjes en terrasjes. De iconische brug van Mesi ligt 6 km buiten Shkodra en dateert uit Ze werd door de Turken gebouwd en is 108 m lang en 3.4 m breed. Thethi In het midden van de Albanese Alpen op ongeveer 70 km van Shkodra vinden we de Vallei van Shale. Aan de noordkant ligt aan de oevers van het gelijknamige bergriviertje het dromerige bergdorp Thethi. De omgeving is rustig, prachtig maar ook indrukwekkend. De echte beschaving is hier nog niet echt doorgedrongen. Deze vallei was gedurende eeuwen bijna voor de buitenwereld afgesloten. Tijdens het communistische tijdperk was dit strategisch grensgebied. Met andere woorden, hier kwam niemand die er geen zaken had en zeker geen buitenlanders. De vluchttoren en het houten kerkje zijn, als het op gebouwen aankomt de belangrijkste bezienswaardigheden. Er is ook een Etnografisch Museum. Het is niet veel meer dan een oude hoeve met wat oude werktuigen. Het feitelijke belang ligt in de authenticiteit van het gebouw. Het is een uniek voorbeeld van hoe de inwoners hier woonden. Ook aan de vluchttoren is een heel verhaal verbonden over de gebruiken van de bloedwraak. Een gebruik dat de communistische dictatuur gelukkig heeft kunnen terugdringen. Maar de hoofdrollen zijn weggelegd voor de ongerepte natuur en de prachtige landschappen zoals de kloof en de waterval van Grunas en het Zwarte Water. Het meer van Koman Een stuwdam is over het algemeen slecht nieuws voor de natuur. Het meer van Koman is daar een uitzondering op. De dammen die op de Drin werden gebouwd medio jaren tachtig en creëerden een landschapswonder en daarmee de mogelijkheid om één van de mooiste boottochten op aarde te ondernemen. De oversteek duurt ongeveer drie uur. Een tijdlang lagen de auto ferry s stil omdat iedereen de voorkeur gaf aan de nieuwe autoweg. Nu zijn de ferry s terug actief en zijn meteen ook een toeristische attractie

4 geworden. Lange tijd werd de dienst uitgemaakt door een bizar vaartuig dat een kruising lijkt te zijn van een oude stadsbus en wat ooit eens een kleine boot was. Wij gebruiken wij de voorkeur de grote schepen. Maar wie de oude bootbus wilt proberen is welkom. Het meer van Koman komt voor in een aantal van onze rondreizen. Vallei van Valbona Het Nationaal Park van Valbona heeft een oppervlakte van 8000 hectare en wordt beschouwd als "het wonder van de Albanese Alpen. Het park omvat hoge, steile bergen, een vallei vol labyrinten en verrassingen en een kleurenpallet dat met de seizoenen mee verandert. Dit is een geweldige plek voor recreatief toerisme met vele mogelijkheden en met een uitzonderlijke en belangrijke biodiversiteit. Het park is genoemd naar de rivier die over de bodem van de vallei kronkelt Klooster van Decani Het klooster van Visoki Decani behoort toe aan de Servisch Orthodoxe Kerk en werd gesticht in Het is een prachtig complex gebouwd rond de kerk van de Verrijzenis. Dit is de grootste en best bewaarde Middeleeuwse kerk in de Balkan. De muren zijn beschilderd met schitterende fresco s die Bijbelse taferelen weergeven en eveneens dateren uit de 14de eeuw. Verder staan er prachtige voorbeelden van houtbewerkingskunst zoals de driedelige iconostase en de houten troon van Hegoumenos. De monniken leven er nog een rustig en sober leven. Nochtans zijn ze in de wijde omgeving bekend voor het produceren van een heel lekkere kaas en heerlijke wijn. Het is dus geen wonder dat het klooster sedert 2004 werd toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst.

5 Prizren Prizren is een charmant en uiterst gezellig Balkan stadje met een rijke geschiedenis. Het ligt tegen de eerste helling van het Sar gebergte en op het kruispunt van verschillende oude handelsroutes. De oude stad is doorheen de eeuwen in verschillende architecturen opgebouwd. Het is een stad die tot aan het einde van vorige eeuw een roerige geschiedenis had. Maar steeds hebben de inwoners na de tegenslagen de rug gerecht en de stad weer tot leven gebracht. Prizren is voornamelijk gekend voor zijn ambachtslui. Een belangrijke rol was weggelegd voor de bewerking van edele metalen. Zelfs nu nog vindt u een grote aanwezigheid van zilver en goudsmeden. De belangrijkste gebouwen zijn de Sinan Pasha moskee uit 1615, de oude citadel, de kerk van de Verlosser en de Lieve Vrouw Kerk. Ohrid Ohrid is de belangrijkste stad aan het gelijknamige meer. Het is een levendige stad met een grote toeristische traditie. Het is steeds een populaire stek voor vakantiegangers geweest. Maar naast de vele terrasjes en restaurants zijn er ook heel wat interessante zaken te zien. Om te beginnen is Ohrid de bakermat van het Cyrillisch schrift dat volgens de overleving zou ontwikkeld zijn door St Clement en zijn leerlingen. Ohrid wordt overheerst door de Citadel van Tsaar Samuel. In Ohrid staan er welgeteld 365 kerken. Ze allemaal bezoeken is bijna een levenstaak. Daarom beperken we ons tot de belangrijkste zoals de St Sofia kathedraal, de kerk van St Clement en het schilderachtige kerkje van Jovan Kaneo. Een fikse klim brengt u naar het Romeinse Amfitheater dat tegenwoordig opnieuw wordt gebruikt voor optredens.

6 Klooster van St Naum Aan de andere kant van het meer ligt het klooster van St Naum. St Naum is een aparte heilige in het Pantheon. Een soort van klusjesman en doe-het-zelver. De meeste mirakels die aan hem worden toegeschreven hebben iets te maken met klussen. Zo staat er aan de ingang van het klooster een houten afbeelding van de Heilige man die uit één stuk hout werd gesneden met een gemotoriseerde boomzaag. De kunstenaar zou nog nooit in zijn leven dergelijk gereedschap in zijn handen hebben gehad en was gekend als een complete onhandige Harry. Temeer dat hij nog nooit wat dan ook van kunst had gecreëerd. Er valt nog meer moois te beleven. In het kerkje van het klooster, dat in 900 van onze tijdrekening werd gesticht, ligt het graf van de Heilige. Volgens de legende zou je, als je je oor op de zerk legt nog steeds zijn hart horen kloppen. Dit telt uiteraard alleen voor de echte gelovigen. Een andere attractie van het klooster zijn de pauwen die er vrij rondlopen. Maar wees voorzichtig met deze prachtige dieren. Ze hebben een rotkarakter en kunnen vrij agressief uit de hoek komen. Het klooster van St Naum is dus echt een bezoek waard en wel om verschillende redenen. De fresco s in het kerkje zijn ronduit prachtig. Vlak naast het klooster ontspringt de Drin uit 7 kristalheldere bronnen. Van hieruit zal die zich een weg baant doorheen het Meer van Ohrid om daarna doorheen Albanië te stromen en uit te monden in het Meer van Shkodra. Natuurpark van Galicica Het Nationaal Park van Galicica wordt beschouwd als één van de zeven mooiste ter wereld. Het beslaat een oppervlakte van ha en bevindt zich tussen de meren van Ohrid en Prespa. Het park heeft een rijk aanbod van 800 verschillende plantensoorten. Het is ook de biotoop van de zeldzame en streng beschermde Balkanlynx. Het hoogste punt is de top van de Galicica berg die zijn naam aan het park gaf. Binnen de grenzen van het park liggen enkele dorpen verspreid waar in totaal 5000 mensen wonen.

7 Meren van Prespa Een deel van het meer van Prespa maakt onderdeel uit van het Galicica natuurpark. Het Grote Meer van Prespa staat ondergronds in verbinding met het meer van Ohrid. Een natuurlijk voorbeeld van communicerende vaten aangezien het meer van Prespa op een hoogte van 850 m ligt. In het midden van het Grote Meer ligt een onbewoond eilandje (het enige in Macedonië) Golem Grad. Vroeger was dit de thuis van kloosterlingen, maar nu wonen er geen mensen meer. Het eiland is wel gekend om zijn slangenpopulatie. De landschappen rond de beide meren (het Grote en Kleine meer van Prespa) zijn grandioos. Korça Korça ligt in de hoek tussen Macedonië en Griekenland en krijgt soms de bijnaam van het Parijs van Albanië. Immers tussen 1916 en 1920 werd het door de Fransen bestuurd. Het stadsplan en de architectuur bevat dus heel wat Franse invloeden. Er is ook een Frans oorlogskerkhof met gesneuvelden uit de Grote Oorlog. Korça is gekend als een Orthodoxe metropool en verschillende kerken in Korça en omgeving hebben de communistische beeldenstorm redelijk goed overleefd. De kathedraal van Korça werd echter vernietigd. De kathedraal van de Verrijzenis die er nu staat dateert uit Het gebouw is nieuw, maar bevat veel oude kunstwerken die in de oorspronkelijke kerk aanwezig waren. Eén van de belangrijkste musea van de stad is dat van de Middeleeuwse Kunst. Hier zijn meer dan 6000 originele en waardevolle iconen en andere kunstwerken verzameld. Korça is tevens een aangename stad om in te wandelen en biedt heel wat uitgaansmogelijkheden. Hier staat ook de oudste brouwerij van het land dat het uitstekende Korça bier produceert. Deze werd in 1928 gesticht en bleef onder de communistische dictatuur verder brouwen.

8 Gjirokaster Gjirokastra wordt gedomineerd door een indrukwekkende citadel. De stad kreeg de bijnaam van Stad van Steen. Ze bestaat uit honderden in Ottomaanse stijl opgetrokken huizen met karakteristieke stenen daken, houten balkons en witgekalkte stenen muren. De stad heeft een roerig verleden en inspireerde dichters, schrijvers en kunstenaars. Het is tevens de geboortestad van Enver Hoxha die Albanië tot aan zijn dood in 1985 met ijzeren vuist regeerde. Een wandeling doorheen het netwerk van geplaveide straatjes stuurt u terug naar de middeleeuwen en de Ottomaanse overheersing. Gjirokastra staat met recht en reden sedert 2005 op de lijst van het UNESCO Werelderfgoed. Het Zekate huis is het oudste huis in de stad en geeft u een idee hoe de gegoede bevolking leefde. De oude moskee is niet direct de mooiste van het land maar straalt een aparte charme uit. Het bezoek aan het dertiende-eeuws kasteel staat bol van avontuurlijke verhalen over middeleeuwse heersers en communistische wreedheden Het Blauwe Oog Het sprookjesachtig mooie Blauwe Oog of Syri i Kaltër zoals deze plek in het Albanees wordt genoemd is één van de vele natuurwonderen die Albanië rijk is. Het Blauwe Oog is een natuurfenomeen waar men nog niet echt het fijne van weet. Het is een open bron waaruit water uit een diepte van meer dan vijftig meter met een constant debiet opborrelt ongeacht of het veel of weinig regende. Duikers zijn tot op vijftig meter afgedaald maar raakten nog geen bodem. Tot nu toe weet niemand hoe diep de bron werkelijk is noch waar de constante watervloed vandaan komt. Veel bezoekers nemen een duik in de poel. Breng uw zwemgerief mee als u het ook wilt wagen. Maar ook zonder de sprong is het er heerlijk zwemmen in het kristal heldere bronwater.

9 Butrint In Albanië kent men een vrij unieke vorm van natuurbescherming die hand in hand gaat met archeologie. Bij een archeologisch park is niet alleen de site maar ook de ruime omgeving rond de archeologische vindplaatsen beschermd. Butrint is een schoolvoorbeeld van dit concept en staat met recht op de UNESCO werelderfgoedlijst. De overblijfselen van Butrint liggen in een bos dat zich nestelde tussen het typische maquis en een meer dat door een natuurlijk kanaal met de Ionische zee is verbonden. De waterpartijen die aan het meer grenzen zijn een natuurlijke biotoop voor verschillende met uitsterven bedreigde diersoorten. Butrint werd reeds in de prehistorie bewoond maar beleefde haar glorietijd onder de Romeinse overheersing toen de stad verheven werd tot kolonie en de favoriete vakantiebestemming van de Romeinse aristocratie werd. Het mooiste deel van de site is het heiligdom van Asclepius. Butrint handhaafde haar belang tot in de late oudheid. De bouw van de grote basiliek en de doopkapel dateren uit deze periode. Vooral de doopkapel is interessant omwille van het prachtige mozaïek. Het samengaan van natuur en historische monumenten maakt het een ideale omgeving om te wandelen en te genieten van de rust die het geheel uitstraalt. Een bezoek aan het museum van de site, waar enkele heel mooie voorbeelden van oud Griekse en Romeinse kunst zijn verzameld, sluit het bezoek af. Dit museum is ondergebracht in het oude fort dat op de top van een heuvel is gebouwd en een prachtig zicht gunt op het kanaal dat de site met de Ionische Zee verbindt. Saranda Saranda is een bruisende badplaats in het Zuiden van Albanië. Tevens bezit het een kleine haven waar de ferry s uit Griekenland en Italië aanleggen. Tegenwoordig is het ook de aanloophaven geworden voor een aantal cruise maatschappijen die voornamelijk met kleine schepen opereren. Het sociale leven van Saranda concentreert zich aan de promenade die zowat de hele lengte van de baai inneemt. Hier vindt u een resem aan restaurants en

10 uitgangsmogelijkheden. Saranda is ook een goede uitvalsbasis voor excursies naar Butrint, het Blauwe Oog en Gjirokastra. Vanaf het oude fort dat op een heuvel net buiten de stad ligt heeft men een prachtig vergezicht op de omgeving en het eiland Korfoe dat slechts op enkele kilometers verwijderd ligt. Porto Palermo De baai van Porto Palermo heeft door de strategische ligging een lange en rijke geschiedenis. Het schiereiland werd reeds door de Venetianen gebruikt om de Ionische en Adriatische Zee tegen de Ottomanen te verdedigen. Het huidige fort van Ali Pasja Tepelena in de baai van Porto Palermo werd gebouwd in de 18de eeuw en was tot aan het einde van de communistische dictatuur nog een volledig operationele militaire basis. Toen Albanië in de jaren zestig nog bevriend was met Sovjet Rusland werd hier een onderzee basis gebouwd. De tunnel en bijhorende installaties zijn in onbruik geraakt maar nog steeds goed zichtbaar. Het fort zelf is in een driehoek gebouwd met zijden van 150 en 400 meter met op de punten ronde torens. De muren zijn 20 m hoog. Vlora Vlora heeft een rijke geschiedenis. Zelfs in de oudheid was het reeds een belangrijke haven. Een rol die ze heeft behouden als de tweede grootste havenstad van Albanië. Vlora is eveneens de eerste hoofdstad van het moderne Albanië. Hier werd in 1912 de onafhankelijkheid uitgeroepen. Naast de havenactiviteiten is toerisme eveneens een belangrijke vorm van inkomsten voor Vlora. Het is ook ter hoogte van Vlora dat de scheiding ligt tussen de Adriatische en de Ionische Zee. Op een heuvel boven de stad, waar vroeger het Turkse fort stond, vinden we nu enkele Bektashi heiligdommen zoals

11 het mausoleum van Kuz Baba. Gek genoeg ligt hij niet in het mausoleum begraven maar op enkele meters er vandaan in een kleine tuin. Byllis De site van Byllis is vrij onbekend maar wel heel erg interessant. Het is de enige min of meer authentieke Illyrische site die overgebleven is. Byllis dateert uit het midden van de vierde eeuw voor onze tijdrekening. Het was het belangrijkste centrum voor de Illyriërs. In de ruïnes vindt u de overblijfselen van vijf basilieken waar prachtige mozaïeken bewaard bleven. Daarnaast zijn de resten van de stadswallen en een amfitheater met 500 plaatsen te zien. De agora is uit de rotsen gehouwen een steenmotief in de rotswand geeft de indruk dat het een muur uit steen is. Apollonia Apollonia werd gesticht in het begin van de VII eeuw voor Christus door Griekse kolonisten uit Corinthië en Corcyra (Korfoe). Het werd een handelscentrum tussen Grieken en Illyriers. De grote bloei kwam er in de Romeinse tijd. Het was een belangrijke vesting in de burgeroorlog tussen Caesar en Pompeus. Hier studeerde Octavianus voor hij verder de geschiedenis zou ingaan als Keizer Augustus. Ook in de vroeg Christelijke periode behield Apollonia haar belang. Het plaatselijke museum vond onderdak in een klooster uit de 14de eeuw dat binnen het archeologisch park ligt. Het bevat geen echt indrukwekkende stukken (met uitzondering dan van het authentieke Illyrische schild) maar wel prachtige voorbeelden van oude kunst en juwelen die in Apollonia werden opgegraven. Ook de Mariakerk is een bezoek meer dan waard.

12 Ardenica Het klooster van de Geboorte in Ardenica ligt bovenop een heuvel in het midden van wijds landschap. In de oudheid liep de Via Ignatia net voorbij deze heuvel. De Byzantijnse Keizer Andronikos II gaf de aanzet tot de bouw van het klooster in Op deze plek stond in de klassieke oudheid een Grieks heiligdom dat aan Artemis was gewijd. Hier trad de legendarische Skanderbeg in 1451 in het huwelijk met prinses Arianiti. In 1780 werd er een seminarie opgericht waar Orthodoxe priesters werden opgeleid. Jammer genoeg ging de bibliotheek met boeken in 1932 verloren in een brand. De kapel van de Drievuldigheid bezit een pracht van Orthodoxe fresco s die werden aangebracht tijdens de renovatie van Ook de aanwezige iconen dateren uit deze periode. Het klooster werd door de communisten gesloten in 1969 toen Albanië tot een atheïstische staat werd uitgeroepen. Het klooster raakte in verval tot het in 1988 deels werd heropgebouwd voor toeristische doeleinden. Na de val van de dictatuur nam de Orthodoxe kerk opnieuw bezit van het complex Berat Berat heeft de bijnaam "de Stad Met De Duizend Vensters" vanwege de vele grote vensters in de huizen van de oude stad. De stad is bekend om zijn historische architectuur en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het historische Berat bestaat uit drie delen. Op de hellingen van de Osum vinden we Gorica en Mangalem. Het derde deel is de Kalaja of de citadel die op de top van de Magalemi heuvel staat en omgeven is door een vestingmuur die dateert uit de 4de eeuw voor onze tijdrekening. De Kalaja is een aparte stadswijk met haar eigen bewoners. De stad heeft een aantal 15de eeuwse moskeeën en een zeer groot aantal Byzantijnse en Orthodoxe kerken en kapellen. Een aantal van de kerken bezitten fresco s die werden geschilderd door de bekende schilder Onufri en zijn school. Van bijzonder belang is het iconen of het Onufri museum dat werd ondergebracht in de oude kathedraal van het kasteel. Het Etnografisch Museum vond onderdak in een oud huis in het Mangalem gedeelte.. Berat is eveneens bekend voor zijn

13 wijnbouw. Zo werd hier een oude druif, die nog door de Romeinen werd gebruikt om wijn te produceren, van het uitsterven gered. Nu leveren deze wijnranken jaarlijks opnieuw een paar duizend flessen unieke wijn. Durres Durres is de belangrijkste haven en de tweede grootste stad van het land. In de Romeinse tijd was dit het beginpunt van de Via Ignatia die Constantinopel als eindpunt had. Belangrijke archeologische monumenten zoals de oude stadsmuren, het Romeinse amfitheater en baden, het Byzantijns forum en de Venetiaanse toren getuigen van het roemrijke verleden van Durres. De stad biedt haar bezoekers een scala aan interessante gebouwen en musea zoals recent vernieuwde Archeologisch Museum. De tentoonstelling van volkscultuur werd ondergebracht in een elegant Ottomaans herenhuis, het Geschiedkundig Museum en nog veel meer. Durres is tevens de belangrijkste badplaats van Albanië. Kruja Kruja heeft zich genesteld op een berghelling rond een typische veelkleurige Oosterse bazaar. Deze bazaar is de beste plek in Albanië om souvenirs te kopen. Vanaf de top van de helling heerst de citadel van Skanderbeg over de stad. Van hieruit wist deze legendarische volksheld Albanië tijdens de middeleeuwen gedurende 25 jaar uit de klauwen van het Ottomaanse Rijk te houden. Het is dus maar normaal dat het gerestaureerde kasteel werd omgevormd tot een aan Skanderbeg gewijd museum. Het gerestaureerde Ottomaanse huis van de Pasja van Kruja verleent onderdak aan het Etnografisch Museum. Dit heeft een mooie en uitgebreide collectie traditionele klederdracht enoude werktuigen die de manier van leven in die periode illustreert

Albanië? Het blijft keer op keer verbazen!

Albanië? Het blijft keer op keer verbazen! Albanië? Het blijft keer op keer verbazen! Te bezoeken in Albanië Albanië is de grote onbekende. Op deze pagina staat een overzicht van wat in de rondreizen van Skanderbeg Tours wordt bezocht. Ga met de

Nadere informatie

Programma. 10-daagse vliegreis

Programma. 10-daagse vliegreis Verrassend Albanië Het Balkanland Albanië is een van de minst bezochte landen van Europa, en daarmee toeristisch nog niet platgetreden. Het is een speelbal geweest van de grotere landen in de regio en

Nadere informatie

Vermeylenfondsreis naar Albanië van 1 tot 9 april 2018

Vermeylenfondsreis naar Albanië van 1 tot 9 april 2018 Vermeylenfondsreis naar Albanië van 1 tot 9 april 2018 Wanneer we denken aan Albanië, associëren we dit niet onmiddellijk met cultuur en toerisme. Het kleine Balkanland aan de Adriatische Zee herbergt

Nadere informatie

Onze Hotels. Tirana - Hotel Rogner ***** - Luxe

Onze Hotels. Tirana - Hotel Rogner ***** - Luxe Onze Hotels Skanderbeg Tours heeft de hotels waarin u zal verblijven met zorg uitgekozen. Het zijn bijna allemaal kleinschalige operaties waar de kwaliteit en de legendarische Albanese gastvrijheid centraal

Nadere informatie

Rondreis Albanië. Programma overzicht

Rondreis Albanië. Programma overzicht Rondreis Albanië Eigenlijk heeft Albanië alles wat een vakantieland nodig heeft: een rijke historie, een prachtige natuur, een prettig klimaat, mooie stranden en innemende bewoners. Daarbij heeft het land

Nadere informatie

Rondreis Albanië. Vertrekdata (Elke vrijdag) P.S. Voor de groepen staan 5 vertrekdata gepland: 18.05, 01.06, 13.07, en 21.09

Rondreis Albanië. Vertrekdata (Elke vrijdag) P.S. Voor de groepen staan 5 vertrekdata gepland: 18.05, 01.06, 13.07, en 21.09 Rondreis Albanië Eigenlijk heeft Albanië alles wat een vakantieland nodig heeft: een rijke historie, een prachtige natuur, een prettig klimaat, mooie stranden en innemende bewoners. Daarbij heeft het land

Nadere informatie

Byzantine Empire & Beyond

Byzantine Empire & Beyond Byzantine Empire & Beyond 15 daagse cruise ms Minerva Inschepen: 30 september 2015 in Piraeus Ontschepen: 14 oktober 2015 in Istanbul BYZANTINE EMPIRE & BEYOND FACE2FACE TRAVEL 1 PROGRAMMA Dag 1+2: Piraeus,

Nadere informatie

Rondreis Albanië. Programma Overzicht

Rondreis Albanië. Programma Overzicht Rondreis Albanië Eigenlijk heeft Albanië alles wat een vakantieland nodig heeft; een rijke historie, een prachtige natuur, een prettig klimaat, mooie stranden en innemende bewoners. Daarbij heeft het land

Nadere informatie

Rondreis Albanië 2014

Rondreis Albanië 2014 Rondreis Albanië 2014 Eigenlijk heeft Albanië alles wat een vakantieland nodig heeft: een rijke historie, een prachtige natuur, een prettig klimaat, mooie stranden en innemende bewoners. Daarbij heeft

Nadere informatie

Albanië 8 dagen groepsreis

Albanië 8 dagen groepsreis Albanië 8 dagen groepsreis Albanië groepsreis. Grieken, Romeinen en Ottomanen hebben hier hun sporen achter gelaten en dat verklaart het grote aantal UNESCO sites dat Albanië rijk is. Albanië deelt deze

Nadere informatie

Compleet Bulgarije. 7 DAAGSE RONDREIS Ontdek de Balkan. Dag 1: Varna - Vrije Tijd (10km)

Compleet Bulgarije.  7 DAAGSE RONDREIS Ontdek de Balkan. Dag 1: Varna - Vrije Tijd (10km) Dag 1: Varna - Vrije Tijd (10km) Aankomst in Varna. Ontvangst aan de luchthaven van Varna. Transfer naar hotel voor uw overnachting. Dag 2: Varna - Arbanassi - Veliko Tarnovo (ca 229km) Ontbijt. Afreis

Nadere informatie

Arras. De Champs-Élysées

Arras. De Champs-Élysées Utrecht, de Domstad Neeltje Jans Arras Kasseien in Noord-Frankrijk De Champs-Élysées Alpe d Huez Gâteau à la broche Utrecht, de Domstad De Tour de France start in 2015 in Utrecht. Utrecht wordt ook wel

Nadere informatie

REDENEN OM EEN WERELDERFGOED STAD TE BEZOEKEN

REDENEN OM EEN WERELDERFGOED STAD TE BEZOEKEN REDENEN OM EEN WERELDERFGOED STAD TE BEZOEKEN FEITEN EN CIJFERS Hoofdstad van het district Porto, stad die door UNESCO sinds 1996 als werelderfgoed erkend is Ligging:: zuidwesten van Europa, aan de Atlantische

Nadere informatie

Introductie. Vriendelijke groeten, Yannis en Yorgos Georgidakis

Introductie. Vriendelijke groeten, Yannis en Yorgos Georgidakis Introductie Beste vrienden en collega s, laten we u even de John & George Group voorstellen: een vaste waarde in de toeristische sector in Griekenland. Onze diensten bieden een ruim aanbod: hotelreservaties,

Nadere informatie

Reisverslag Heidelberg 2016 Deel 7 (2 augustus 2016) [1]

Reisverslag Heidelberg 2016 Deel 7 (2 augustus 2016) [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Heidelberg 2016 Deel 7 (2 augustus 2016) Reisverslag Heidelberg 2016 Deel 7 (2 augustus 2016) [1] Door wjvanderzanden[2]op

Nadere informatie

Andalusië Spanje 5 okt - 12 okt 2017

Andalusië Spanje 5 okt - 12 okt 2017 Andalusië Spanje 5 okt - 12 okt 2017 Als in Nederland de herfst z n intrede doet, vieren wij nog even de Spaanse zomer. Met gemiddeld 23 graden is Andalusië een heerlijke najaarsbestemming. We gaan 8 dagen

Nadere informatie

Barcelona. Barcelona. Montjuïc

Barcelona. Barcelona. Montjuïc Montjuïc De Montjuïc is een heuvel gelegen in de buurt van het centrum van. De heuvel, waarop zowel een wereldtentoonstelling als de Olympische Spelen gehouden werden, heeft een heel aantal bezienswaardigheden

Nadere informatie

Baltische Landen: parels aan de Oostzee

Baltische Landen: parels aan de Oostzee Baltische Landen: parels aan de Oostzee Alle drie Baltische Landen hebben zich na hun onafhankelijkheid vanaf 1991 in sneltreinvaart ontwikkeld. In het statige Vilnius, ooit de hoofdstad van het Pools-

Nadere informatie

S C.F.

S C.F. Ref. 1783 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Piacenza Kasteel te koop in de buurt van Piacenza BESCHRIJVING

Nadere informatie

Rome. Rome. Via Appia Antica

Rome. Rome. Via Appia Antica Via Appia Antica De Via Appia Antica was een van de meest belangrijke wegen ter wereld en een van de bekendste van alle wegen die vanuit naar zowat alle uiteinden van het inse Rijk uitzwermden. Langs de

Nadere informatie

Spanje. Vlieg met ons mee naar Spanje!

Spanje. Vlieg met ons mee naar Spanje! Spanje Vlieg met ons mee naar Spanje! Vlieg met ons mee naar Spanje! Vlieg met ons mee naar Spanje - Zonnig, bruisend en spectaculair *Spaanse keuken *Heerlijke tapas *Sprankelende Cava *Indrukwekkend

Nadere informatie

Fietsen rondom Chiang Mai Zaterdagmiddag 16 november 13:00 uur - 17:30 uur

Fietsen rondom Chiang Mai Zaterdagmiddag 16 november 13:00 uur - 17:30 uur Fietsen rondom Chiang Mai Zaterdagmiddag 16 november 13:00 uur - 17:30 uur Tijdens deze tour maakt u kennis met de facetten van het rijke culturele en culinaire leven in Chiang Mai. U fietst door nostalgische

Nadere informatie

15-DAAGSE GROEPSREIS OEKRAЇNE

15-DAAGSE GROEPSREIS OEKRAЇNE 15-DAAGSE GROEPSREIS OEKRAЇNE Dag 1 De Krim Vanaf Amsterdam vliegen we via Kiev naar de hoofdstad van De Krim, Simferopol. In Kiev checkt u eerst uit, neemt uw bagage van de band en gaat door de douane.

Nadere informatie

Piscine Mai. In een poging het lelijke effect van de grafitti te minimaliseren, heb ik deze reeks in zwart/wit bewerkt

Piscine Mai. In een poging het lelijke effect van de grafitti te minimaliseren, heb ik deze reeks in zwart/wit bewerkt Piscine Mai In de jaren 1970 vatte de Franse overheid het plan op om de zwemsport toegankelijk te maken voor alle Fransen. Het project, dat liep tot het begin van de jaren 1980, kreeg de naam 1000 piscines

Nadere informatie

Romeinen. Romeinen. Germanen

Romeinen. Romeinen. Germanen Romeinen Romeinen Grieken en Romeinen lijken op elkaar qua levensstijl. Het Romeinse rijk is ontstaan in Rome (753 v. Chr.). De Romeinen kwamen 50 v. Chr. naar Nederland. De Romeinen hebben het Latijns

Nadere informatie

S C.F.

S C.F. Ref. 3413 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Assisi Fantastisch mooi pand te koop in Assisi BESCHRIJVING

Nadere informatie

Uitstappen Kreta 2016

Uitstappen Kreta 2016 Vakantiedialyse Uitstappen Kreta 2016 Het vakantiedialyse-team Vrijdag 23 september Heraklion: stad en museum + aquarium Heraklion (Iraklion) is de hoofdstad van het eiland en tevens de grootste stad op

Nadere informatie

onze gids en tolk kunnen we met ze praten. We overnachten weer in yurts.

onze gids en tolk kunnen we met ze praten. We overnachten weer in yurts. Dag 1: Bishkek De vlucht uit Amsterdam landt om 15:10 in Bishkek, waar jullie gids staat te wachten. We rijden naar Bishkek en checken in in een prettig 3* hotel, waar je je op kunt frissen. Daarna gaan

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info De Chinese Muur 1. Voorwoord. 2. Wat is de Chinese Muur? 3. Waar ligt de Chinese Muur? 4. Waarom bouwden de Chinezen de Chinese Muur? 5. Hoe bouwden de Chinezen de Chinese Muur? 6. Hoe lang en hoe groot

Nadere informatie

7 WERELDWONDEREN - Sri Lanka

7 WERELDWONDEREN - Sri Lanka 7 WERELDWONDEREN - Sri Lanka In Sri Lanka zijn zeven locaties (sites) terug te vinden die op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staan. Bijzondere locaties die worden beschouwd als onvervangbaar, uniek

Nadere informatie

weetje weetje weetje weetje weetje weetje weetje

weetje weetje weetje weetje weetje weetje weetje Een processie is een godsdienstige plechtigheid in de vorm van een optocht van geestelijken en gelovigen. Een processie zorgt voor een gevoel van samen horen omdat ze mensen verenigt. 1 4 Rond Sint-Macharius

Nadere informatie

Egwin en Yannick. De huwelijksreis:

Egwin en Yannick. De huwelijksreis: Egwin en Yannick De huwelijksreis: Dag 1 en 2: Venetië Een bezoek aan de romantische stad Venetië wordt als compleet beschouwd met varen op een typisch Venetiaanse gondel. Van kanaal naar kanaal kunt u

Nadere informatie

WAAR GAAN WE NAARTOE?

WAAR GAAN WE NAARTOE? WAAR GAAN WE NAARTOE? De familie Janssens wil op uitstap. Maar vader, moeder en de kinderen hebben hun eigen wensen! Kan je de familie helpen? Bekijk de brochures. Welke uitstap is goed voor iedereen?

Nadere informatie

VATICAANSTAD FILATELISTISCH GEZIEN

VATICAANSTAD FILATELISTISCH GEZIEN VATICAANSTAD FILATELISTISCH GEZIEN Deel 2, Sint Pieter In mei 2004 heeft ondergetekende met echtgenote, zus en zwager enorm van een fijne vakantie van vier weken Italië genoten. Van deze reis heb ik een

Nadere informatie

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1]

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1] Door wjvanderzanden[2]op vr, 07/24/2015-13:29 Tags:reizen

Nadere informatie

REIZENSYLVIE stelt voor

REIZENSYLVIE stelt voor REIZENSYLVIE stelt voor Groepscruise Oost-Middellandse Zee In samenwerking met : Periode : 05/06/2012-17/6/2012 Het begint met een tijdloze reis aan boord van een ruim, middelgroot schip. Het eindigt met

Nadere informatie

De klassieke tijdlijn

De klassieke tijdlijn De klassieke tijdlijn In de lessen geschiedenis heb je waarschijnlijk al gehoord over de tijdlijnen, of de historische periodes en waarschijnlijk ook over exacte datums zoals 476. In dit documentje kom

Nadere informatie

Vlieg-busrondreis Het mooiste van Kroatië BRHR03

Vlieg-busrondreis Het mooiste van Kroatië BRHR03 Vlieg-busrondreis Het mooiste van Kroatië BRHR03 Pagina 1 van 5 / 16-01-2015 De meest actuele prijzen van deze reis vind u op de website via de volgende link: http://www.oad.nl/core.sym/fe/aanbod/pakket.php?pakket_id=524

Nadere informatie

CKV IN Istanbul IIstanbul

CKV IN Istanbul IIstanbul CKV IN Istanbul IIstanbul 0 1 CKV Benodigdheden deze week: Pen Potlood Gum Puntenslijper Fotocamera/telefoon DIT WERKBOEK Werkboek Dit werkboek vul je met de hand in wanneer je in Istanbul bent, hierdoor

Nadere informatie

Romantiek. in een sprookjeslandschap. Op een boogscheut van het. drukke Gent treffen we het. Park van Beervelde aan. Wanneer we het domein

Romantiek. in een sprookjeslandschap. Op een boogscheut van het. drukke Gent treffen we het. Park van Beervelde aan. Wanneer we het domein Romantiek in een sprookjeslandschap Tekst: Fanny Storms Fotografie: Park van Beervelde Op een boogscheut van het drukke Gent treffen we het Park van Beervelde aan. Wanneer we het domein betreden worden

Nadere informatie

Wandeling n 2 : Montaigu : Rendeux Bewegwijzering :

Wandeling n 2 : Montaigu : Rendeux Bewegwijzering : Wandeling n 2 : Montaigu : Rendeux Bewegwijzering : De kapel en de kluizenaarswoniing van Saint-Thibaut. Deze grandioze plek die reeds vanaf de prehistorie in gebruik is, laat je van op haar rotsachtige

Nadere informatie

IN HET SPOOR VAN EL CID EEN ONTDEKKINGSREIS VAN CASTILIË TOT DE LEVANT

IN HET SPOOR VAN EL CID EEN ONTDEKKINGSREIS VAN CASTILIË TOT DE LEVANT 22-29 september 2019 IN HET SPOOR VAN EL CID EEN ONTDEKKINGSREIS VAN CASTILIË TOT DE LEVANT Rodrigo Díaz de Vivar, beter gekend als El Cid, is een van Spanjes grootste helden, een voorbeeld van moed, onwrikbare

Nadere informatie

Haarlem: sfeervolle stad vol kunst, winkels en terrasjes

Haarlem: sfeervolle stad vol kunst, winkels en terrasjes FEATURE: HAARLEM Pagina 2 van 5 PRESS FEATURE Haarlem: sfeervolle stad vol kunst, winkels en terrasjes Haarlem is al eeuwenlang een stad van kunstenaars. Combineer een dag vol cultuur met een wandeling

Nadere informatie

Vallis ❿ 61. Prachtige gebouwen en panorama's

Vallis ❿ 61. Prachtige gebouwen en panorama's Route 6 60 Vallis 61 Prachtige gebouwen en panorama's In Vaals en Lemiers getuigen monumentale gebouwen van een bewogen verleden. De groene heuvels in de omgeving bieden allerlei fascinerende vergezichten.

Nadere informatie

Trier, Vogelsang en de Westwall (Duitsland) - 23 en 24 april 2016

Trier, Vogelsang en de Westwall (Duitsland) - 23 en 24 april 2016 Trier, Vogelsang en de Westwall (Duitsland) - 23 en 24 april 2016 Trier ( D) Welkom in Trier...... een van de oudste en mooiste steden van Duitsland met een geschiedenis van meer dan 2000 jaar. De oudste

Nadere informatie

CLUBMOT ALBANIË, KOSOVO en MONTENEGRO 9/5: DAG 1: BRUSSEL/TIRANA => DURRES

CLUBMOT ALBANIË, KOSOVO en MONTENEGRO 9/5: DAG 1: BRUSSEL/TIRANA => DURRES CLUBMOT ALBANIË, KOSOVO en MONTENEGRO 9/5: DAG 1: BRUSSEL/TIRANA => DURRES Albanië Albanië heeft grenzen met Griekenland, Macedonië, Kosovo en Montenegro en is lang voor toeristen niet of nauwelijks toegankelijk

Nadere informatie

VRAGEN THEMA WELKE PLEKKEN MAG IK NIET MISSEN?

VRAGEN THEMA WELKE PLEKKEN MAG IK NIET MISSEN? VRAGEN THEMA WELKE PLEKKEN MAG IK NIET MISSEN? 1. Waar in s-hertogenbosch kan ik historie vinden? A. In musea. B. Bij speciale tentoonstellingen. C. De hele Bossche binnenstad staat bol van de historie.

Nadere informatie

Een Egyptische collectie in Leiden

Een Egyptische collectie in Leiden Een Egyptische collectie in Leiden Naam: Klas:.. Het Rijksmuseum van Oudheden, de naam zegt het al, toont voorwerpen uit oude tijden. De collectie bestaat uit objecten van beschavingen die vandaag de dag

Nadere informatie

De renaissance!! Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis.!

De renaissance!! Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis.! De renaissance Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis. Deze term betekent letterlijk de wedergeboorte, en is een kunststroming uit

Nadere informatie

Lezing door Doofblinde Tineke Bakker tijdens de workshop.

Lezing door Doofblinde Tineke Bakker tijdens de workshop. Lezing door Doofblinde Tineke Bakker tijdens de workshop. Bij start voor de reis door Cyprus begint het eerste bezoek aan de havenplaats Larnaca met overnachting. In de buurt van Larnaca is het zoutmeer

Nadere informatie

Vlaamse Diabetes Vereniging. Turkije Izmir. Reisprogramma. Van 18 tot 25 mei 2013

Vlaamse Diabetes Vereniging. Turkije Izmir. Reisprogramma. Van 18 tot 25 mei 2013 Vlaamse Diabetes Vereniging Turkije Izmir Reisprogramma Van 18 tot 25 mei 2013 1 ste dag: zaterdag 18 mei 2013 Brussel Izmir - Kusadasi Samenkomst om 18u00 van de deelnemers op de luchthaven van Brussel

Nadere informatie

Aanvullende bijzonderheden:

Aanvullende bijzonderheden: Albanese Alpen Zeven uur op een paardenrug of een fikse dagwandeling staat garant voor een onvergetelijke belevenis, die nauwelijks is te beschrijven. Zoals je als kind je eerst door een rijstebrijberg

Nadere informatie

Naam: De Romeinen. Vraag 1. De Romeinen hebben veel gebouwd. Noem vijf verschillende toepassingen. pagina 1 van 6

Naam: De Romeinen. Vraag 1. De Romeinen hebben veel gebouwd. Noem vijf verschillende toepassingen. pagina 1 van 6 Naam: De Romeinen De Romeinse bouwkunst. De Romeinen behoren tot de beste bouwers uit de geschiedenis. Ze bouwden tempels, riolen, waterleidingen, wegen, kanalen, huizen, aquaducten, havens, bruggen en

Nadere informatie

ALBANIË. Waar verleden en toekomst samenleven

ALBANIË. Waar verleden en toekomst samenleven ALBANIË Waar verleden en toekomst samenleven 11-daagse cultuurreis vtbkultuur Aalst 8 juli 18 juli 2018 Dag 1: zondag 8 juli: Luchthaven Rinas (Tirana) Berat We nemen de autosnelweg Durrës-Vlorë en verlaten

Nadere informatie

Natuur- en cultuurreis naar Georgië 2015

Natuur- en cultuurreis naar Georgië 2015 Programma 15-daagse reis Natuur- en cultuurreis naar Georgië 2015 Dag 1 Dag 2 Dag 3 Dag 4 Dag 5 Dag 6 Dag 7 Dag 8 Vlucht Amsterdam Tbilisi, transfer; overnachting bij particulieren. s Ochtends een stadsexcursie

Nadere informatie

Reisprogramma Wit-Rusland 10 dagen via Praag (groep min. van 8 persoon).

Reisprogramma Wit-Rusland 10 dagen via Praag (groep min. van 8 persoon). Reisprogramma Wit-Rusland 10 dagen via Praag (groep min. van 8 persoon). 1 dag (woensdag) 09.15-14.30 uur. Vlucht Amsterdam Praag - Minsk (excl.). 15.30-16.30 uur. Transfer vliegveld Minsk - hotel «Planeta»***

Nadere informatie

landelijk, licht EN eclectisch interieur

landelijk, licht EN eclectisch interieur interieur landelijk, licht EN eclectisch TEKST: ANNEMIE WILLEMSE - FOTOGRAFIE: JAN VERLINDE De bewoners van dit huis woonden eerder al in hetzelfde park. Ze waren het erover eens dat dit het leukste en

Nadere informatie

Vraag 1a. Wat is de hoofdstad van Gelderland? ... Vraag 1b. Wat is de grootste stad in Gelderland? Vraag 1c. Wat is de Veluwe?

Vraag 1a. Wat is de hoofdstad van Gelderland? ... Vraag 1b. Wat is de grootste stad in Gelderland? Vraag 1c. Wat is de Veluwe? Naam: _ GELDERLAND BOS EN WATER Gelderland is een provincie in Midden-Nederland en is de grootste provincie van Nederland. Arnhem is de hoofdstad van de provincie. Nijmegen is de grootste stad. Gelderland

Nadere informatie

Product informatie. De Canada a la carte specialist

Product informatie. De Canada a la carte specialist De Canada a la carte specialist Product informatie QUEBEC IN BED & BREAKFAST vanaf 1614 14 dagen/12 nachten Dagelijks vertrek van 1 mei au 31 oktober 2016 Fly & Drive ROUTE DAG 1 : BRUSSEL MONTRÉAL Vertrek

Nadere informatie

Gaudi Parc Guel Barcelona

Gaudi Parc Guel Barcelona voorkant Gaudi Parc Guell Barcelona 12 Gaudi De architectuur die te vinden is Architectuur in het park zegt veel over het werk van Antonio Gaudi. De architectuur is herkenbaar en opvallend. De architectuur

Nadere informatie

Cyprus. Inleiding. Nicosia (Lefkosia)

Cyprus. Inleiding. Nicosia (Lefkosia) Cyprus Inleiding Cyprus ligt in Zuidoost Europa. Het is het derde grootste eiland in de Middellandse Zee. Het bevindt zich ongeveer op 70 km onder de zuidkust van Turkije, en op 150 km van Syrië. Voor

Nadere informatie

Met zijn witgekalkte dorpjes, zwarte rotsen en blauwe Egeïsche Zee is Santorini daadwerkelijk een van de top eiland bestemmingen ter wereld.

Met zijn witgekalkte dorpjes, zwarte rotsen en blauwe Egeïsche Zee is Santorini daadwerkelijk een van de top eiland bestemmingen ter wereld. Villa Grazia Vista Villa Grazia Vista op het eiland Santorini is gelegen op een unieke plek op de hoogste punt van Fira, de hoofdstad van Santorini. Het biedt een onovertroffen uitzicht op de wereldberoemde

Nadere informatie

Tailor Made Travel Presenteert met de reismadammen naar Griekenland Van 2 tot 9 oktober 2016 rondreis door de Peloponnesos

Tailor Made Travel Presenteert met de reismadammen naar Griekenland Van 2 tot 9 oktober 2016 rondreis door de Peloponnesos Tailor Made Travel Presenteert met de reismadammen naar Griekenland Van 2 tot 9 oktober 2016 rondreis door de Peloponnesos Dag 1 zondag 2 oktober 2016 Eindhoven Athene - Delphi Per taxibusje vanuit Genk

Nadere informatie

VAN SCHETS. De locatie: het geplande Internationaal Ecologisch Onderzoekscentrum en Resort in de Republiek Malta. Inleiding NAARBIM VECTORWORKS:

VAN SCHETS. De locatie: het geplande Internationaal Ecologisch Onderzoekscentrum en Resort in de Republiek Malta. Inleiding NAARBIM VECTORWORKS: VECTORWORKS: VAN SCHETS NAARBIM De locatie: het geplande Internationaal Ecologisch Onderzoekscentrum en Resort in de Republiek Malta Inleiding De opdrachtgever van dit project is een Noord-Amerikaans bedrijf

Nadere informatie

Londen ipad. Londen. Tower of Londen. Tower of London. Samengesteld door: BusTic.nl

Londen ipad. Londen. Tower of Londen. Tower of London. Samengesteld door: BusTic.nl Londen ipad Londen Tower of Londen Tower of London 1 Londen ipad De Tower of London werd aan het begin van de 11e eeuw gebouwd door Willem de Veroveraar. In de 13e eeuw werd het sterk uitgebreid tot de

Nadere informatie

Excursie ijzerzandsteen Diest 19 september 2014

Excursie ijzerzandsteen Diest 19 september 2014 Excursie ijzerzandsteen Diest 19 september 2014 Marleen De Ceukelaire & Michiel Dusar KBIN - BGD Wandeling Diest met aanduiding van de belangrijkste gebouwen met ijzerzandsteen Inhoud 1. Begijnhofkerk

Nadere informatie

Natuur- en cultuurreis naar Georgië

Natuur- en cultuurreis naar Georgië Programma 15-daagse reis Natuur- en cultuurreis naar Georgië Dag 1 Dag 2 Dag 3 Dag 4 Dag 5 Dag 6 Dag 7 Dag 8 Vlucht Amsterdam Tbilisi, transfer; overnachting bij particulieren. s Ochtends een stadsexcursie

Nadere informatie

Villa Louloudi euros/week

Villa Louloudi euros/week Villa Louloudi Villa Louloudi is een unieke, traditionele villa op Sifnos, Ã Ã n van de mooiste eilanden van Griekenland. Het is dã perfecte plek om te ontspannen en te genieten van de Griekse zon, prachtig

Nadere informatie

De Blauwe Vogel 1609 KROATIE. Reisfamilie Carlier. ELEGANTE CRUISE vanuit Split met ons nieuw schip M/S ATLANTIC 5 *

De Blauwe Vogel 1609 KROATIE. Reisfamilie Carlier. ELEGANTE CRUISE vanuit Split met ons nieuw schip M/S ATLANTIC 5 * De Blauwe Vogel 1609 Reisfamilie Carlier KROATIE ELEGANTE CRUISE vanuit Split met ons nieuw schip M/S ATLANTIC 5 * split omis brac bol Makarska 38 deelnemers per vertrekdatum Het nieuwe deluxe schip M/S

Nadere informatie

6Plekjes met voelbare historie

6Plekjes met voelbare historie 6Plekjes met voelbare historie Waterwegen hebben in heel veel belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis een rol gespeeld. Voor aanval en verdediging tijdens oorlogen, voor het vervoer van goederen

Nadere informatie

Schokland Werelderfgoed Kijktocht basis onderwijs

Schokland Werelderfgoed Kijktocht basis onderwijs Schokland Werelderfgoed Kijktocht basis onderwijs Opdracht 1 Bij de tekst Schokland Werelderfgoed op de grond. 1a. De grote foto op de grond is gemaakt in 1930. Toen was Schokland nog een eiland. Waarom

Nadere informatie

6 Daagse Battlefieldtour Oradour sur Glane, tankmuseum Saumur en de Loirestreek.

6 Daagse Battlefieldtour Oradour sur Glane, tankmuseum Saumur en de Loirestreek. 6 Daagse Battlefieldtour Oradour sur Glane, tankmuseum Saumur en de Loirestreek. Geachte reiziger, - zaterdag 5 t/m donderdag 10 oktober 2019 - We hebben weer een najaarsreis op het programma staan voor

Nadere informatie

Fly & drive Andalusië

Fly & drive Andalusië Page 1 of 5 Fly & drive Andalusië In Spanje stichtten de Arabieren een rijk dat een hoge beschaving en een grote welvaart kende, waarbij de rest van Europa verbleekte. De belangrijkste gebeurtenissen in

Nadere informatie

Nadine en Shannon op pad door de stad Bremen

Nadine en Shannon op pad door de stad Bremen Nadine en Shannon op pad door de stad Bremen Wij vonden het Bremen erg interessant, vooral Zelf zijn wij ook de geschiedenis en cultuur van een stad en hoe dit terug is te zien in de gebouwen. Dit vinden

Nadere informatie

Hello sunshine! Reizen langs de Amafi -kust betekent de hee dag buiten zijn. Capri

Hello sunshine! Reizen langs de Amafi -kust betekent de hee dag buiten zijn. Capri Dit soort romantische terrassen kom je overal tegen. Dit is het terras van La Caffeteria op de Piazza del Martiri in Napels. Rechts het strand van beachclub Bagno di Tiberio op Capri. Hello sunshine! Reizen

Nadere informatie

Wereldsteden ontdekken met Ben en Binkie

Wereldsteden ontdekken met Ben en Binkie Wereldsteden ontdekken met Ben en Binkie AMSTERDAM Praag Parijs Sydney Ben Kom met ons mee! Binkie Juwelen van steden de mooiste steden van de wereld 3 e verdieping Schiet op, Binkie! Parijs Bewaar het

Nadere informatie

België. Jopie Euwe-Beaufort (links)

België. Jopie Euwe-Beaufort (links) België De afgelopen negen jaar mocht ik wonen in de hoofdstad van Europa. Zag ik voorheen Antwerpen als de mooie gezellige stad van België en Brussel als een grauw en grijs bestuursbolwerk, vanaf de eerste

Nadere informatie

Welkom bij Barrio Life!

Welkom bij Barrio Life! Welkom bij Barrio Life! Trektochten- Wandelreizen- Bouwstenen - Rondreizen Reisavonturen met de lokale bevolking Sahara Marokko Andalusië Portugal Amazone Ethiopië Welkom in Fez Brochure Stadswandelingen:

Nadere informatie

Taak Architectuurtypologie

Taak Architectuurtypologie Hogeschool Gent Voskenslaan 38 9000 Gent Taak Architectuurtypologie Bjärne Collyns 2015-2016 1LAMA 30/11/2015 1. Het gebouw Locatie: Gent Graaf van Vlaanderenplein 30 Bouwjaar: 1852 Type: herenhuis Perceelgrote:

Nadere informatie

Luxemburg Dichtbij en toch zo anders

Luxemburg Dichtbij en toch zo anders Publicatie : Regio : Nederland Datum : 30 jun 2015 Pagina : 24 Frequentie : 5x per jaar cm2 : 876 Advertentiewaarde : 2.770,00 Oplage : 26.750 www.visitluxembourg.com www.visitluxembourg.com Not Not for

Nadere informatie

Coevorden, vólop in beweging!

Coevorden, vólop in beweging! Coevorden, vólop in beweging! Tekst: Stiana Sibon - Foto s: Jan Sibon, Dianne Dijenborgh, Anneke Bloema Een unieke combinatie van een historische stad met een prachtig plattelandsgebied, dat is de gemeente

Nadere informatie

MOSKOU EN DE GOUDEN RING

MOSKOU EN DE GOUDEN RING MOSKOU EN DE GOUDEN RING Dag 01 Aankomst in Moskou Welkom in Moskou, de hoofdstad van Rusland en haar grootste en meest levendige stad. Je chauffeur staat op je te wachten bij de uitgang van het vliegveld.

Nadere informatie

Villa Lefkos euros/week

Villa Lefkos euros/week Villa Lefkos Villa Lefkos is een prachtige traditionele villa, gebouwd in de jaren 1890, met uitzicht op de Egeà sche Zee. Het is gelegen op de top van Ioulida, de Chora van het eiland Kea, in het midden

Nadere informatie

In 1989 werden de bergen rond Tolox uitgeroepen tot natuurpark Sierra de las Nieves, gezien zijn grote ecologische en landschappelijk waarde.

In 1989 werden de bergen rond Tolox uitgeroepen tot natuurpark Sierra de las Nieves, gezien zijn grote ecologische en landschappelijk waarde. In 1989 werden de bergen rond Tolox uitgeroepen tot natuurpark Sierra de las Nieves, gezien zijn grote ecologische en landschappelijk waarde. In deze tijd van het jaar worden de olijfbomen gesnoeid. De

Nadere informatie

OFFERTE THE TRAVEL COMPANY

OFFERTE THE TRAVEL COMPANY OFFERTE THE TRAVEL COMPANY THE TRAVEL COMPANY SCHOUTSTRAAT 65 ALMERE UW CONTACTPERSOON The Travel Company Almere Callcenter 0365485985 info.cc@travelcompany.nl 16-3-2016 UW RONDREIS Uw reis begint op zaterdag

Nadere informatie

14 daagse rondreis. Sri Lanka. Cultuur & meer

14 daagse rondreis. Sri Lanka. Cultuur & meer 14 daagse rondreis Sri Lanka Cultuur & meer Sri Lanka is al duizenden jaren een trekpleister voor handelaren, ontdekkingsreizigers en Boeddhistische monniken. Door het klimaat, de edelstenen en de unieke

Nadere informatie

Schokland Werelderfgoed Kijktocht voortgezet onderwijs

Schokland Werelderfgoed Kijktocht voortgezet onderwijs Schokland Werelderfgoed Kijktocht voortgezet onderwijs Opdracht 1 Bij de tekst Schokland Werelderfgoed op de grond. 1a. Deze luchtfoto is gemaakt rond 1930. Toen was Schokland nog echt een eiland. Waarom

Nadere informatie

Stadswandeling. Kruispoort

Stadswandeling. Kruispoort Brugge Brugge is de hoofdstad van de provincie West-Vlaanderen. De gemeente telt bijna 117.000 inwoners. Ongeveer 20.000 daarvan wonen in het historisch centrum. In 2002 was Brugge Culturele hoofdstad

Nadere informatie

HET MOTTE MYSTERIE LESMAP LOCATIE CONTACT. Bezoek aan de archeologische site Hoge Wal in Ertvelde. Voor leerlingen van het 5de en 6de leerjaar.

HET MOTTE MYSTERIE LESMAP LOCATIE CONTACT. Bezoek aan de archeologische site Hoge Wal in Ertvelde. Voor leerlingen van het 5de en 6de leerjaar. LESMAP HET MOTTE MYSTERIE Bezoek aan de archeologische site Hoge Wal in Ertvelde. Voor leerlingen van het 5de en 6de leerjaar. D e leerlingen van je klas bezoeken de archeologische site Hoge Wal op een

Nadere informatie

DIABETES LIGA PROGRAMMA 7 DAGEN/6 NACHTEN BULGARIJE VAN 22 TOT 28 MEI 2017

DIABETES LIGA PROGRAMMA 7 DAGEN/6 NACHTEN BULGARIJE VAN 22 TOT 28 MEI 2017 DIABETES LIGA PROGRAMMA 7 DAGEN/6 NACHTEN BULGARIJE VAN 22 TOT 28 MEI 2017 1 1 ste dag: 22 mei 2017 Brussel - Sofia 07u00 (*) Afspraak op de luchthaven van Brussel Nationaal en check-in. 08u50 Vertrek

Nadere informatie

5 t/m 10 oktober - Oradour & Saumur

5 t/m 10 oktober - Oradour & Saumur 5 t/m 10 oktober - Oradour & Saumur 6 daagse battlefield tour Oradour sur Glane, tankmuseum Saumur en de Loirestreek Een unieke reis naar midden-frankrijk. Ons eerste reisdoel is een uitgebreid bezoek

Nadere informatie

S C.F.

S C.F. Ref. 21617 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Florence - heuvels Oud kasteel te koop in Florence

Nadere informatie

Tongeren - Historische wandeling 9.55 km

Tongeren - Historische wandeling 9.55 km Tongeren - Historische wandeling 9.55 km 41 1 0 34 2 3 4 5 15 16 11 9 10 7 8 6 12 14 13 0 m 0 Station Tongeren 242 m 1 Antiekmarkt Iedere zondag kan men op deze plaats van in de vroege uurtjes tot 's middags

Nadere informatie

Murcia: de Moorse oase van Zuid-Spanje

Murcia: de Moorse oase van Zuid-Spanje Murcia: de Moorse oase van Zuid-Spanje De regio Murcia in zuidoost Spanje is totaal onbekend bij de meeste vakantiegangers, maar daarom juist favoriet bij ons. Het is er nog 'echt' Spaans. Eeuwenoude steden,

Nadere informatie

Programma Go-out wandel midweek Cochem 2 tot en met 6 november 2015

Programma Go-out wandel midweek Cochem 2 tot en met 6 november 2015 Programma Go-out wandel midweek Cochem 2 tot en met 6 november 2015 Cochem ligt midden in de vulkaan Eifel. Het landschap kenmerkt zich door heuvels, akkerlanden en kleine dorpjes. Dwars door Cochem stroomt

Nadere informatie

Project Prehistorie, Grieken en Romeinen ABC

Project Prehistorie, Grieken en Romeinen ABC Project Prehistorie, Grieken en Romeinen ABC Week 1ABC: Algemeen Info: Prehistorie De geschiedenis in Nederland begint al heel lang geleden. Lang voordat de Romeinen in Nederland kwamen, waren er al mensen.

Nadere informatie

Masseria del Piano - Gargidicenere Italië Sicilië Collesano

Masseria del Piano - Gargidicenere Italië Sicilië Collesano Masseria del Piano - Gargidicenere Italië Sicilië Collesano 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Masseria del Piano - Gargidicenere - (Italië Sicilië Collesano) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten

Nadere informatie

Camping Sonnenberg Sonnenberg 3 29328 Müden/Örtze N 52º 53 17 - E 10º 5 57

Camping Sonnenberg Sonnenberg 3 29328 Müden/Örtze N 52º 53 17 - E 10º 5 57 Rondreis Noord Duitsland : Camping Sonnenberg Sonnenberg 3 29328 Müden/Örtze N 52º 53 17 - E 10º 5 57 Aan de rand van dit mooie authentieke dorpje, ook wel die Perle der Südheide genoemd, midden op de

Nadere informatie

The Baltic & St. Petersburg. Seabourn Ovation

The Baltic & St. Petersburg. Seabourn Ovation The Baltic & St. Petersburg Seabourn Ovation 10-daagse cruisevakantie Van Kopenhagen naar Stockholm Vertrekdatum 22 juni en 17 augustus 2018 Van Scandinavische koningshuizen naar het machtige tsarenrijk.

Nadere informatie

Gymnasium. Op het Hondsrug College. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst!

Gymnasium. Op het Hondsrug College. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Gymnasium Op het Hondsrug College Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Gymnasium Hondsrug Het Gymnasium Hondsrug is een afdeling van het Hondsrug College. Het is onderdeel van het vwo,

Nadere informatie