Brood van Meindersma door Sake Meindersma (Burgum)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Brood van Meindersma door Sake Meindersma (Burgum)"

Transcriptie

1 Brood van Meindersma door Sake Meindersma (Burgum) Gildepenning uitgereikt aan Bokke Wiggers Meindertsma op 7 juni 1780 (bakkersboek nr. 944) De voorouders van de Meindersma's waren al bakker voor ze de achternaam Meindersma gingen gebruiken. Van de oudst bekende voorvader Wigger Douwes, hij leefde aan het begin van de 17e eeuw, is niet bekend welk beroep hij had. Zijn zoon en enig kind, Douwe Wiggers, was geen bakker, hij was timmerman in Holwerd. Diens, voor zover bekend, enige zoon Wigger Douwes (er was ook nog een dochter Sjoerdje) was kuiper in Brantgum. De zoon van deze Wigger Douwes, Meindert Wiggers(-1748-ca 1786) was de eerste bakker. Hij was bakker in Paesens. Meindert Wiggers kreeg 8 kinderen, waarvan 3 zonen: Andries, Wigger en Lieuwe. Van Andries en Lieuwe is niet bekend wat ze zijn geworden. De tweede zoon Wigger Meinderts ( ) wordt net als zijn vader bakker in Paesens. Wigger Meinderts krijgt 10 kinderen, waarvan 7 zonen. Een zoon overlijdt als kind. De anderen worden allemaal bakker. Meindert( ) in Paesens; Bokke( ) in Leeuwarden; Jan( ) in Morra; Eelke( ) in Ee; Douwe( ) in Ee; Ernst( ) in Paesens. Meindert Wiggers Meindert trouwt met Antje Douwes Vlieg. Ze krijgen 4 kinderen. De zonen Wigger ( ) en Eelke( ) worden bakker. Wigger in Nes en Anjum, Eelke in Leeuwarden, Weerdt 34. Naast bakker is Eelke schatter, premieschrijver en mede-eigenaar van een cichoreifabriek. Wigger trouwt met Akke Sybes Visser. Ze krijgen 7 kinderen. De dochter Stijntje trouwt met een bakkersknecht. De overige kinderen sterven jong of worden geen bakker. Eelke trouwt 2 maal, met (1) Aafke Epping en (2) Eelkje de Boer/Beer. Uit zijn 1e huwelijk komt een zoon Meindert( ), hij wordt mr. bakker aan de Hoeksterpoort in Leeuwarden.

2 Uit zijn 2e huwelijk komen 2 kinderen: dochter Sjoerdtje; zij trouwt met de mr. bakker Jelte Overdiep in Heerenveen en een zoon Bauke. Hij wordt bakker in Leeuwarden. Meindert en Bauke zijn de laatste bakkers Meindersma van deze tak van de stamboom. Vijf op één volgende generaties waren er bakker. Bokke Wiggers Meindersma Bokke Wiggers huwt (1) met Doetje Heeres Postmus en (2) met Johanna Gernetta Vegter. Uit het 2e huwelijk zijn geen kinderen. Uit het eerste twee: Wigger ( ) Heero ( ) Bokke Wiggers is aanvankelijk bakker in Paesens, 1780, later aan het Noordvliet in Leeuwarden. De zoon Wigger Bokkes Meindersma huwt ook tweemaal. Eerst met Aagje Adema. Met haar krijgt hij acht kinderen. Vervolgens trouwt hij met Aaltje de Jong, waarmee hij vier kinderen krijgt; in totaal dus twaalf kinderen. Er zullen er tien volwassen worden, waarvan acht zonen. Wigger Bokkes is bakker in Leeuwarden op het adres B 23. Dit is op de hoek van de Korfmakerstraat en de Voorstreek. Van de acht zonen worden er vier bakker. Bokke Wiggers Meindersma ( ); Pieter Johannes Meindersma ( ); Johannes Meindersma ( ); Johannes Nicolaas Meindersma ( ). Ook de kleinzoon Jacobus Fredericus ( ), kind Meindersma ( ) wordt banketbakker in Amsterdam. van zoon Douwe Wiggers Bokke Wiggers Meindersma huwt ook weer 2 maal: (1) met Aaltje Pletter en (2) met Mattje Foppes Staal. Alleen uit het 2e huwelijk wordt een zoon geboren, Wigger ( ). Bokke ( ) is de laatste bakker Meindersma aan het Noordvliet in Leeuwarden. Op 6 mei 1872 houdt hij er blijkens een advertentie in Leeuwarder Courant mee op. Pieter Johannes blijft ongehuwd. Meindersma is bakker in Leeuwarden bij zijn vader Wigger Bokkes. Hij Johannes trouwt met Antje Cammenga ( ). Uit dit huwelijk komen zeven kinderen voort, waarvan drie zonen. Twee daarvan worden bakker. Wigger ( ) en Bokko Wigger ( ): hij is bakker bij zijn moeder Antje Cammenga. In 1871 wordt Bokko Wigger krankzinnig verklaard. In dat zelfde jaar overlijdt hij in Franeker. Johannes is bakker op de Amelandse Pijp K13 in Leeuwarden. Hij overlijdt in Zijn weduwe zet de zaak voort tot haar overlijden in De meer als 50 jaar gedreven Brood-, Beschuit- en Kleinbakkerij wordt verkocht door de erven van wijlen mej. de Weduwe de heer Johs Meindersma. Bij de provisionele veiling is een bod uitgebracht van f ,-. Wigger trouwt met Baukje Dikkeschey. Ze krijgen zeven kinderen, waarvan drie zonen. Daarvan worden er twee bakker. Johannes ( ) en Sjoerd (1872- ). Dochter Geertje ( ) trouwt met de bakker Wybe Sjoerd van den Berg. Wybe is bakker in Leeuwarden. Wigger wordt in 1861 broodbakker in Oudkerk. Die bakkerij wordt in 1872 verkocht en Wigger vestigt zich in Leeuwarden als brood-, beschuit- en kleinbakker Bij de Put 1 (I 251), waar hij de bakkerij van Berend Kuipers overneemt.

3 De zoon Johannes neemt de bakkerij van zijn vader over. In 1891 krijgt hij van Burgemeester en Wethouders van Leeuwarden vergunning voor een heteluchtoven en een kanaaloven, ter vervanging van twee gewone ovens. Als Johannes in 1896 overlijdt, verkoopt zijn weduwe Hiltje Cammenga de bakkerij in Hun kinderen zullen geen bakker worden. Bij de provisionele inschrijving wordt f ,- geboden voor de bakkerij Bij de Put. Gelijktijdig worden ook verkocht de huizinge aan de Slotmakerstraat no. 28 Leeuwarden, met daarin de bergplaats voor karren en de koopmanshuizinge met bakkerij Droevendal no.28 Leeuwarden. Deze bakkerij is verhuurd. In 1894 heeft Johannes deze -toen recentelijk geheel verbouwde bakkerij- van Mej. De Weduwe Wilkens voor f 4947 gekocht.

4 Sjoerd is eerst leerling broodbakker bij zijn vader. In 1890 verlaat hij de ouderlijke bakkerij. Na intermezzo's in Amsterdam en Kollum vestigt hij zich in Harlingen als broodfabrikant. De broodfabriek is van korte duur: in 1898 verlaat hij Harlingen en gaat naar Amsterdam. Zijn beroep is dan reiziger. Johannes en Sjoerd zijn de laatste generatie bakkers langs de lijn van Bokke Wiggers. Zij zijn van de zevende generatie, die in successie bakker is geweest. Een tijdperk dat ruim 170 jaar omvat. Johannes Nicolaas, zet als meesterbroodbakker in 1860 de bakkerij van zijn vader aan Voorstreek bij de Korfmakerspijp in Leeuwarden (B 023). Hij trouwt met Sjoukje van Dam. Ze krijgen vier kinderen. Alleen hun enige zoon Wigger trouwt. Hij wordt net als zijn grootvader Van Dam piano- en orgelhandelaar. Zijn zaak is gevestigd aan de Korenmarkt in Leeuwarden. Jan Wiggers Jan Wiggers trouwt met Sijke Wybenga. Uit dit huwelijk komen twee kinderen. Berber( ) Wybe ( ) Jan is bakker en boer in Morra. Wybe wordt boer in Morra. Berber trouwt 1826 met Douwe Baukes Hogtstra. Waarschijnlijk is Douwe Baukes bakker in Morra. Hij overlijdt in In het bevolkingsregister van wordt Berber ingeschreven als bakkersche in Morra. In 1851 hertrouwt ze met Anne Radema. Ze overlijdt in 1859 in Kollumerland. Eelke Wiggers Het is niet waarschijnlijk dat Eelke na zijn 2e huwelijk met Eelkje Reinders in 1792 bakker is gebleven in Ee. Eelkje bracht een grote boerderij mee. Eelke wist dat bezit aanzienlijk uit te breiden. De beide zonen van Eelke werden boer. Douwe Wiggers Douwe werd bakker in Ee. Volgens het kadaster bezat hij daar in 1832 minstens twee huizen (bakkerijen? Hij erft in ieder geval in 1803 het huis en bakkerij van zijn oudes in Ee). Douwe bleef ongehuwd. Ernst Wiggers trouwt met Pietje Andries Cramerus. Ze krijgen zes zonen en een dochter. De zonen die de volwassenheid bereiken, worden allemaal bakker: Wigger ( ) in Anjum Pieter ( ) in Lioessens. Andries ( ), knecht bij zijn vader, ongehuwd. Bokke ( ), getrouwd met Trijntje Douma, is bakker, winkelier en tapper in Oosternijkerk. Meindert( ) in Kollum en Ee. De zoon Douwe overlijdt in 1811, nog geen jaar oud.

5 Na 1900 zijn er in Oostdongeradeel geen bakkers Meindersma. Wigger Ernstes getrouwd met Ynske Sydses Douma is mr. Bakker in Anjum. Hun enige volwassen zoon Ernst Wiggers ( ) wordt eveneens bakker in Anjum. Hij blijft ongehuwd. Pieter Ernstes trouwt (1) met Antje Meinsma en (2) met Trijntje Hofman en wordt bakker in Lioessens en waarschijnlijk later in Paesens. De enige volwassen zoon Ernst Pieters ( ) uit het 1e huwelijk wordt bakker in Blija. In 1873 wordt deze bakkerij verkocht. Wat Ernst Pieters daarna gaat doen is niet geheel duidelijk. Hij overlijdt in Westergeest. Ernst trouwt met Antje Daniëls van der Meulen. Ze krijgen vijf kinderen. De zoon Pieter ( ) is bakkerknecht in Lutkewierum, wordt mijnwerker in Lünen a/d Lippe en vervolgens weer bakker in Zuid-Limburg. Hij was de zesde generatie bakkers en waarschijnlijk de laatste generatie bakker Meindersma. De zoon Wigger Pieters ( ) uit het 2e huwelijk, wordt bakker in Doezum. Hij trouwt met Trijntje Boelens. Hun beide zonen worden geen bakker. Van zijn broer Gaatze ( ) is het beroep niet bekend. Hij blijft ongehuwd. Uit het huwelijk van Wigger Pieters en Trijntje Boelens worden twee zonen geboren: Pieter en Jan Wigger. De laatste is ook bakker geweest en was daarnaast koopman. Hij specialiseerde zich later in de eierhandel. Geen bakker Meindersma meer in Paesens In februari 1862 verkopen de erven Pieter Ernstes Meindersma de bakkerij in Paesens. Daarmee kwam een einde aan bakkerij Meindersma in Paesens, zo'n honderd vijftig jaar eerder Meindert Erntes, gehuwd met Saakje Gerhardus Meijer, is bakker in Kollum, van 1833 tot 1838, waar een bakkerij wordt gehuurd van de weduwe Zuidema. In 1838 wordt hij bakker in Ee. Na zijn overlijden zet zijn weduwe de bakkerij voort met haar jongste zoon Gerhardus ( ) Op 11 mei 1890 geeft ze de zaak op. Hiermee komt een einde aan een periode van ruim 100 jaar bakker Meindersma in Ee. De oudste zoon van Meindert Ernstes en Saakje Meijer: Ernst ( ) wordt bakker in Augustinusga. Hij trouwt met Janke Boelens. Zoon Tabe uit dit huwelijk wordt eveneens bakker in Augustinusga. Hij trouwt met de bakkersdochter Wybrigje van der Wal uit Surhuisterveen. Tabe is de laatste bakker in deze tak. Bokke Ernstes trouwt met Trijntje Harkes Douma.Ze krijgen vijf zonen. Hiervan worden er twee volwassen. Ernst( ) Harke ( ) Beiden worden bakker. Bokke Ernstes is zelf bakker, winkelier en tapper in Ooster Nijkerk. Ernst Bokkes trouwt met zijn nicht Ynske Wiggers Meindersma, dochter van de bakker Wigger Ernstes Meindersma in Anjum. Ze krijgen zeven kinderen, waarvan drie zonen. Twee dochtertjes overlijden jong. Alleen de zoon Wigger ( ) zal bakker worden. Ernst Bokkes is bakker en boer in Oosternijkerk. In 1900 wordt de bakkerij verkocht. De bakkerij bestaat dan 100 jaar. Op het moment van verkoop is de bakkerij verhuurd tot Wigger Ernstes trouwt met Yke Offringa. Hun kinderen zullen geen bakker worden. Wigger is bakker in Oosternijkerk, zoals zijn vader en grootvader dat voor hem waren.

6 Harke Bokkes trouwt met Janke Struiksma. Ze krijgen drie kinderen. Ze zullen geen bakker worden. Harke is bakker in Ooster Nijkerk en Anjum. In 1873 verkoopt hij die bakkerij. Hij wordt bakker in Reitsum en vervolgens boer in Lichtaard. Daar houdt hij in 1917 boelgoed. Meindert Tjallings Meindertsma. Bakker in Wierum. Hier is dus sprake van een bakker, die volgens de burgerlijke stand Meindertsma heet. Hij is echter wel een rechtstreekse nazaat van Meindert Wiggers en Ytje Andries: Meindert is een zoon van Tjalling Lieuwes en kleinzoon van Lieuwe Meinderts. Deze laatste is een broer van Wigger Meinderts. Beide broers zijn zonen van Meindert Wiggers, de stamvader van alle bakkers. Meindert Tjallings gebruikt bij voorkeur de naam Meindersma blijkens advertenties in de Leeuwarder Courant. Bij de volkstelling in 1830 wordt hij geteld als Meindert Tjallings Meindersma, bakkersknecht in Ee. Ook bij een aanvaring met justitie in 1843 wordt de naam Meindersma gebruikt. Hij werd veroordeeld wegens 1. invoer van roggebrood en klein gebak, niet vergezeld van billet en duplicaat billet van uitvoer. 2. Wegens weigering van weging van het zelfde. Boete f 20,- mede gelet op 2e punt. Meindert Tjallings( ) trouwde met Tyttje Sminia ( ). Ze kregen zes kinderen, van wie er vier jong sterven. De beide zoons, die overleven worden geen bakker. Totaal zouden 35 Meindersma's bakker worden. Meindert Tjallings was niet de enige bakker Meindersma die met justitie in aanraking kwam: Bokke Ernstes uit Ooster Nijkerk moest in 1842 voor de rechtbank verschijnen wegens het hebben van een onjuiste lengtemaat, Bokke uit Leeuwarden in 1844 wegens het gebruik van teveel zemelen in roggebrood, Meindert Ernstes in Ee in 1844 wegens het voorhanden hebben van twee onjuiste gewichten; boete 2 maal f10,- en Wigger Ernstes te Anjum in 1846 wegens: na verloop van den termijn voor de herijk in 1846 vastgesteld in zijn broodbakkerij voorhanden hebben gehad van een onherijkt en zes afgeschafte gewichten; boete 2 maal f10,-. Marjonelle Yolande is sinds 2010 taartenbakster en eigenaresse van online taartenbakkerij Taart! in Zeewolde. Meester(Mr) Bakker en Bakker Het beroep Mr. Bakker stamt uit de tijd van de gilden. Gilden waren organisaties van mensen die hetzelfde beroep uitoefenden. Ze hadden als doel de kwaliteit van het beroep hoog te houden en zoveel mogelijk de concurrentie te beperken. Om toegelaten te worden moest men een leertraject doorlopen en een proefstuk maken. Gebeurde dat met goed gevolg dan was je meester. Daarvoor was je gezel en nog eerder leerling. Om je als bakker te kunnen vestigen moest je meester zijn; dan alleen kon je worden toegelaten tot het bakkersgilde. De gilden stamden uit de middeleeuwen en stonden onder het toezicht van het stadsbestuur. De gilden hielden vernieuwingen binnen de beroepen tegen en waren nadelig voor de economische ontwikkeling. In de Franse Tijd werden ze bij de Grondwet van 1798 afgeschaft. De benamingen meester bakker, meesterknecht, bakkersgezel en bakkersleerling bleven echter lang daarna nog in gebruik. Sommige tot in de huidige tijd. Daarnaast werd er onderscheid gemaakt in broodbakkers en banket- en kleinbakkers. Het onderscheid gold met name in de stad. De broodbakkers bakten naast roggebrood ook tarwebrood. Dat gebeurde pas na 1850 met behulp van gist. Daarvoor bakten ze zuurdesembrood. De hoge prijs van het brood was nadelig voor de volksgezondheid. De Amsterdamse arts

7 Samuel Sarphati richtte in 1856 in Amsterdam de eerst broodfabriek in Nederland op. Ook in andere grote steden werden broodfabrieken opgericht. Daardoor daalde de prijs van brood en kwam goed voedsel binnen het bereik van de behoeftigen. Mede daardoor steeg de levensverwachting in Nederland. In Amsterdam steeg de levensverwachting van 35 à 40 jaar in 1870 naar 50 jaar in Het brood van Meindersma zal vaak roggebrood zijn geweest. Roggebrood was hét brood voor het grootste deel van de bevolking. Alleen de gegoede standen at het duurdere tarwebrood. Ook boeren aten veel roggebrood. Doordat brood goedkoper werd, kwam het tarwebrood binnen het bereik van de minder bedeelden. Aan het einde van de negentiende eeuw werd in Nederland drie keer zoveel tarwebrood gegeten als in het midden van die eeuw. In Friesland bestond aan het begin van de twintigste eeuw de broodconsumptie nog voor 1/5 deel uit roggebrood. Bakkers in Oostdongeradeel Over het aantal bakkers in Oostdongeradeel zijn de volgende cijfers bekend. jaar bakkers bakkersknechten inwoners Inwoners/ bakker Inwoners/ bakkers+ knechten Een bakker c.q. bakkersknecht voorziet zo ongeveer 130 personen van brood. De prijs van brood. Brood leverde veruit het belangrijkste deel van de voeding, die de mens dagelijks nodig had. Pas aan het einde van de 18e eeuw nam de aardappel naast het brood een gelijkwaardige plaats in. In 1826 is in de Nederlanden onderzoek gedaan naar de prijs van het roggebrood. Uit dat onderzoek blijkt het volgende: prijzen in guldens per 100 kg roggebrood Leiden Kampen maalloon 0,50 0,28 brandstof 0,45 0,10 zout e.d 0,13 0,15 Bakloon en winst bakker 2,52 0,87 productiekosten 3,60 1,40 belastingen 1,30 0,50 marktprijs graan 4,00 3,55 Totaal 8,90 5,45 Het grote verschil wordt met name veroorzaakt door het loon en de winst van de bakkers. Onderlinge afspraken tussen de bakker en de invloed van het gilde, hoewel in de Franse tijd afgeschaft, maakten dit mogelijk. Ook het pand was in Leiden duurder.

8 Vergelijking van de broodprijzen met de lonen geeft voor drie provincies het volgende: kostprijs broodzetting rogge accijns productiekosten nominaal loon landbouw nominaal loon nijverheid reëel loon landbouw 3,86 0,08 1,70 5,63 5,96 0,54 0,55 9,1 9,2 Utrecht 4,45 0,69 2,40 7,54 7,48 0,75 0, reëel loon nijverheid Overijssel Zuid- 4,50 0,69 3,41 8,61 8,76 0,88 0, ,6 Holland (prijzen en lonen in guldens, prijzen per 100 kg roggebrood, lonen per dag, reëel loon in kg roggebrood, broodzetting: De door de gemeente vastgestelde maximum prijs.) Een dagloner kon dus per dag ongeveer 10 kg roggebrood kopen. Echter er was niet voor elke dag werk, bovendien werd er in de winter korter gewerkt. Geschat wordt dat het jaarinkomen 250 maal het dagloon was. N.B. De prijzen kunnen sterk variëren. De prijs van een brood bestaat voor de helft uit de graanprijs. Afhankelijk van de oogst kon de prijs verdubbelen. Wat had men nodig om zich te voeden? Per mens per dag wordt gerekend 2000 kcal. Voor een huishouden van vijf personen was dus kcal nodig. Uitgedrukt in roggebrood is dit 2,5 kg en in aardappelen 6.83 kg. Aardappelen zijn belangrijk goedkoper. Als voor de helft van de dagelijkse voedselbehoefte wordt voorzien door roggebrood, is per huishouding 1,25 kg nodig. Dat wil dus zeggen dat 365/250*1,25/10 = 18% van het inkomen wordt besteed aan brood. (Bron: J.L. Van Zanden, Arbeid tijdens het handelkapitalisme. Opkomst en neergang van de Hollandse economie) Worden deze cijfers betrokken op de bakkers in Paesens en Ee, dan kan het volgende worden afgeleid. Paesens had in gezinnen, tezamen 612 inwoners. Er waren 2 bakkers, van wie één Ernst Wiggers, met twee zonen als knecht. Hier bakte een bakker/knecht dus voor 153 personen. Gemiddeld werd per persoon per dag 0,25 kg roggebrood gegeten. Een bakker/knecht voorzag dagelijks in 38,25 kg roggebrood en genereerde een omzet van 38,25 maal ca. f 0,06,- is f 2,30. Per week f 13,80. Hiervan bedroeg het arbeidsinkomen ca. f 4,-. Ongeveer even hoog als het loon in de landbouw. Het inkomen kan hoger zijn geweest, omdat een bakker ook andere producten kan hebben verkocht. Verder kan hij zijn inkomen verhogen door zelf het graan te verbouwen. Dat zal ook de reden zijn dat sommige Meindersma's naast bakker ook boer waren. Voorgaande berekeningen zijn een indicatie. Het lijdt echter geen twijfel dat Ernst Wiggers met twee zoons als knecht een goed bestaan heeft. Ee telde 144 gezinnen, tezamen 891 inwoners. Er waren drie bakkers waarvan twee met een knecht. Hier bakte een bakker/knecht dus voor 178 personen. Conform de berekening in Paesens bedraagt het arbeidsinkomen hier f Ook Douwe Wiggers heeft hier een profijtelijke bakkerij. Als hij in 1844 overlijdt laat hij f ,- na. Lonen en arbeidsduur

9 Bakkers hadden en zwaar beroep. Er moest lang en 's nachts worden gewerkt. In zijn boek Koninkrijk Vol Sloppen legt Auke van der Woud er de nadruk op. Uit Gevolgtrekkingen Arbeidsenquête 1893 in Amsterdam blijkt: De langste werktijd hebben de bakkergezellen. In gewone bakkerijen staan zij de eerste vijf werkdagen per week veertien à zeventien, des Zaterdags twintig à vier en twintig uren achtereen, ofschoon zij daar tusschen vrije ogenblikken hebben. Een bakkerij, waar de werktijd tot twaalf en des Zaterdags tot zestien à zeventien uren beperkt blijft, wordt als een gunstige uitzondering gerekend. Een soortgelijke enquête uit 1895 in Leeuwarden, uitgevoerd door de Werkkring van de afdeling Leeuwarden van de vereniging Door Arbeid tot Verbetering, geeft soortgelijke resultaten. Uit het rapport van de werkkring blijkt het volgende: Per week verdient een bakker weliswaar meer dan een losse arbeider, maar per uur niet. bakkers, brood bakkers, koek losse arbeiders timmermannen Weekloon gulden Uurloon centen aantal laagste hoogste normaal laagste hoogste normaal , à Opgemerkt wordt dat de lonen de laatste 30 à 40 jaar min of meer belangrijk zijn gestegen. Een groot werkgever betaalt thans f 2,5 à f 3,5 per werknemer meer. In 1851 was het loon voor de 1e of meesterknecht in een werkplaats, die nog bestaat f 5,5 thans f 11,- per week. In de bouw worden de lonen gedrukt door de lage inschrijvingen. Aan de werktijden van de bakkers wijdt de werkkring een aparte paragraaf. De werkkring merkt op: De veel besproken arbeid bij de broodbakkers en in de broodfabriek verdient een afzonderlijke behandeling. Vastgesteld wordt dat van uniformiteit in beloning en werktijden geen sprake is. Elke patroon werkt anders. Slechts zelden woont de bakkersknecht ten huize van de patroon. Regel is dat de knechts 's avonds ten 5,6,7,8,9 of 10 uur aanvangen. 't Werk wordt dan onafgebroken tot de volgende ochtend 5,6,7,8,9 of 10 uur voortgezet. Op de 5 gewone werkdagen van de week is de werkduur in het gunstigste geval 12 à 13 uur daags, bij sommigen 15 à 16 uur. Zaterdag duurt in elke bakkerij de arbeid tot in de middag. De kortste Zaterdagwerktijd van een bakkersknecht is 18 uur. Voor velen is het echter 20 uur. De werkuren per week voor bakkersgezellen zijn dus in het gunstigste geval 5*12 + 1*18 = 78 uren en in het ongunstigste geval 5* * 20 = 93 uren. Een paar bakkerijen werken met dag- en nachtploegen, die elke week onderling wisselen. Van elke ploeg is de werkduur 75 à 78 uren per week. De bakkersgezellen blijven gedurende de dagtaak in de bakkerij; geregelde schaft is er alleen gedurende de dagploegen. De patroon verschaft brood, koffie of thee. Tijdens het nuttigen daarvan wordt een korte rust gegund. De Maandagwerkdag begint op de Zondagavond. Met de Arbeidswet van 1919 werd de bakkernachtarbeid geregeld. Een eerdere poging om de zondags- en nachtarbeid te beperken werd gedaan door minister Talma. Hij diende in 1908 de Bakkerwet in. In 1912 werd deze verworpen, omdat het te bezwaarlijk werd geacht voor de kleine bakkers. Overzicht van bakkers

10 1. Andries Ernstes ( ), z.v. Ernst Wiggers, bakkersknecht in Paesens 2. Barber Jans ( ), d.v. Jan Wiggers, bakkersche in Morra 3. Bauke Eelkes ( ), z.v. Eelke Wiggers, bakker in Leeuwarden Weerdt no. 36 en Tuinen (B079) 4. Bokke Wiggers ( ), z.v. Wigger Meinderts, mr bakker in Leeuwarden, op 't Noordvliet M46, 5. Bokke Wiggers ( ), z.v. Johannes, bakker bij zijn vader in Leeuwarden 6. Bokke Ernstes ( ), z.v. Ernst Wiggers, bakker en winkelier in Oosternijkerk. 7. Bokke Wiggers ( ), z.v. Wigger Bokkes, mr bakker in Leeuwarden, op't Noordvliet, M 4 8. Douwe Wiggers ( ), z.v. Wigger Meinderts, bakker in Ee met 2 (?) bakkerijen, ongehuwd 9. Eelke Wiggers ( ), z.v. Wigger Meinderts, bakker in Ee, later boer 10. Eelke Meinderts ( ), z.v. Meindert Wiggers, bakker in Leeuwarden, Weerdt no Ernst Wiggers , z.v. Wigger Meinderts, mr. bakker te Paesens 12. Ernst Wiggers ( ), z.v. Wigger Erntes, bakker in Anjum 13. Ernst Bokkes ( ), z.v. Bokke Ernstes, Bakker in Oosternijkerk 14. Ernst Pieters ( ), z.v. Pieter Ernstes, bakker te Blija. 15. Ernst ( ), z.v. Meindert Ernstes, bakker te Augustinusga. 16. Gerhardus ( ), z.v. Meindert Ernstes, bakker te Ee. 17. Harke Bokkes ( ), z.v. Bokke Ernstes, bakker te Anjum. 18. Jacobus Fredericus ( ), z.v. Wigger, banketbakker in Amsterdam. 19. Jan Wiggers ( ), z.v. Wigger Meinderts, bakker boer in Morra 20. Johannes Meindersma ( ), z.v. Wigger Bokkes, mr bakker Amelandspijp K13, te Leeuwarden 21. Johannes Nicolaas ( ), z.v. Wigger Bokkes, bakker in Leeuwarden B 23, aan de Korfmakerspijp 22. Johannes ( ), z.v. Wigger, bakker te Leeuwarden, Bij de Put Marjonelle Yolande (1965- ), taartenbakster, eigenaresse van Taart! 24. Meindert Wiggers (ca ), z.v. Wigger Douwes, mr bakker in Paesens. De 1e bakker in dit geslacht 25. Meindert Wiggers ( ), z.v. Wigger Meinderts, bakker in Paesens 26. Meindert Eelkes ( ),z.v. Eelke Meinderts, mr. bakker in Leeuwarden, Noorderpoort 27. Meindert Ernstes( ), z.v. Ernst Wiggers, bakker, eerst 5 jaar in Kollum, daarna in Ee; bakkerij voortgezet door jongste zoon en in 1890 opgeheven 28. Pieter Ernstes ( ), z.v. Ernst Wiggers, bakker in Lioessens en daarna in Paesens, in de periode Pieter ( ), z.v. Wigger Bokkes, bakker te Leeuwarden aan de Korfmakerspijp B Pieter ( ), z.v. Ernst Pieters, bakkerknecht in Lutkewierum en bakker in Zuid-Limburg 31. Sjoerd (1872-), z.v. Wigger, bakker te Harlingen 32. Tabe Ernstes ( ), z.v. Ernst Meinderts, bakker in Augustinusga 33. Wigger Meinderts ( ), z.v. Meindert Wiggers, bakker in Paesens 34. Wigger Meinderts ( ), z.v. Meindert Wiggers, bakker in Nes en Anjum 35. Wigger Bokkes ( ) z.v. Bokke Wiggers, mr.bakker hoek Korfmakerstraat- Voorstreek, richt. Koningstraat. Leeuwarden B Wigger Ernstes ( ), z.v. Ernst, bakker te Anjum B Wigger Pieters ( ), z.v.. Pieter, bakker in Doezum. 38. Wigger Ernstes ( ), z.v. Ernst Bokkes, bakker in Oosternijkerk 39. Ynske Meindersma Douma ( ), wed. van Wigger Ernstes, bakker te Anjum 40. Andries Jeltes Overdiep ( ), ev Sjoerdtje, mr. bakker te Heerenveen 41. Meindert Tjallings Meinder(t)sma ( ), z.v. Tjalling Lieuwes, bakker te

11 Wierum 42. Wybe Ypma ( ), e.v. Margaretha ( ), banketbakker in Leeuwarden 43. Wybe Sjoerd van den Berg, e.v. Greetje, bakker in Leeuwarden aan de Amelandse Pijp.

Brood van Meindersma

Brood van Meindersma Brood van Meindersma Gildepenning uitgereikt aan Bokke Wiggers Meindertsma op 7 juni 1780 (bakkersboek nr.944) De voorouders van de Meindersma's zijn al bakker voor ze de achternaam Meindersma gaan gebruiken.

Nadere informatie

Bakkerijen Meindersma

Bakkerijen Meindersma Bakkerijen Meindersma 1 2 Inhoud Blz. Paesens 5 Anjum 6 Augustinusga 7 Blija 8 Doezum 9 Ee Grutte Loane 10 Tibsterwei 10 Harlingen 12 Kollum 13 Leeuwarden Lioessens Morra Oosternijkerk(Nijkerk) Oudkerk

Nadere informatie

Ytzen Lieuwes Tamminga # Hiltje Karsjens Kalma * , *

Ytzen Lieuwes Tamminga # Hiltje Karsjens Kalma * , * Ytzen Lieuwes Tamminga # Hiltje Karsjens Kalma * 29-07-1811, + 22-07-1897 *19-08-1826 + 24-11-1914 Ytzen Lieuwes (N) was bijna 33 jaar toen hij met Hiltje Karsjens Kalma trouwde. Hiltje was de dochter

Nadere informatie

Parenteel van Tys Montes Zeilinga (Stamvader)

Parenteel van Tys Montes Zeilinga (Stamvader) Page 1 of 13 Parenteel van Tys Montes Zeilinga (Stamvader) 1 Tys Montes Zeilinga (Stamvader) is geboren in Moddergat. Tys trouwde op zaterdag 11 april 1716 in Nes, Westdongeradeel met Rinske Martens. Rinske

Nadere informatie

BAKKERIJ P.J. JONGSTRAAT LUTJEBROEK 2015-2

BAKKERIJ P.J. JONGSTRAAT LUTJEBROEK 2015-2 1 BAKKERIJ P.J. JONGSTRAAT LUTJEBROEK 2015-2 De boerderij dateert waarschijnlijk uit 1868. Sinds 1926 is er een bakkerij in gevestigd. Hier beoefenen drie generaties Vriend het bakkers vak. Na 1986 wordt

Nadere informatie

Notariële Akten na Overlijden Klaas Breedijk (172 )

Notariële Akten na Overlijden Klaas Breedijk (172 ) Notariële Akten na Overlijden Klaas Breedijk (172 ) (Tussen haakjes de RIN nummers in de stamboom www.breedijk.net. ) Klaas Breedijk: ik heb opgezocht wat ik op internet allemaal gevonden heb over zijn

Nadere informatie

Hoe een bijzondere achternaam verdwijnt. Door Mattie Bruining-Hoeksma.

Hoe een bijzondere achternaam verdwijnt. Door Mattie Bruining-Hoeksma. Hoe een bijzondere achternaam verdwijnt. Door Mattie Bruining-Hoeksma. Door het overlijden van Simon Saterdag op 23 april 2010 is de naam Saterdag in de mannelijke lijn verdwenen. Was de beppe van mijn

Nadere informatie

Stamreeks van Fardo MEINDERSMA

Stamreeks van Fardo MEINDERSMA Stamreeks van Fardo MEINDERSMA Auteur Hans Kinkel 2016 Het document bevat de stamreeks van Fardo Meindersma zoals dat is samengesteld uit gegevens bekend bij de familie, uit gegevens aanwezig bij Tresoar

Nadere informatie

Plaatsingslijst van stukken betreffende de familie Wielenga en de families Zalsman en Van Andel

Plaatsingslijst van stukken betreffende de familie Wielenga en de families Zalsman en Van Andel 5 Plaatsingslijst van stukken betreffende de familie Wielenga en de families Zalsman en Van Andel (1860-1970) Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme (1800-heden) Vrije Universiteit

Nadere informatie

Les 1: Kinderarbeid. Bedelende jongen

Les 1: Kinderarbeid. Bedelende jongen Les 1: Kinderarbeid Les 1: Kinderarbeid Het fenomeen kinderarbeid Kinderarbeid bestaat al net zolang als de mensheid bestaat. In de prehistorie gingen kinderen vaak mee op jacht of hielpen ze bij het verzamelen

Nadere informatie

D67, Hintelstraat 12

D67, Hintelstraat 12 D67, Hintelstraat 12 Geplaatst Heise Krant maart 2014, gewijzigd 04-06-2016 De boerderij D67 aan de Hintel wordt op dit moment bewoond door de familie Rikken, maar is beter bekend als de boerderij van

Nadere informatie

Een Friese familie Koop

Een Friese familie Koop Een Friese familie Koop Onderzoek: Cora de Oude; samenvatting: Peter Koop, maart 2015. 0. Jannis Jans Koop Geboren ca. 1720, overlijdensdatum onbekend. Jannis trouwde ca. 1740 met Jantje Wiemers Rinkema

Nadere informatie

J.J. Allanstraat 63 van Simon Jacobszn Schoen en zijn zoon Gerrit Simonszn Schoen

J.J. Allanstraat 63 van Simon Jacobszn Schoen en zijn zoon Gerrit Simonszn Schoen Een vervolg van het verhaal over de boerderijen van de familie Schoen uit juni. J.J. Allanstraat 63 van Simon Jacobszn Schoen en zijn zoon Gerrit Simonszn Schoen Simon boerde met zijn vrouw Elisabeth de

Nadere informatie

S T A V E R S E F A M I L I E S

S T A V E R S E F A M I L I E S S T A V E R S E F A M I L I E S Jacob Cornelis 24-07-1779 Stv. (in 1811 te sneek) Yge Cornelis 27-03-1781 Stv. voor 1811 Bauk Cornelis 24-10-1782 Stv. Tjiedt Yges voor 1793 ~ 01-12-1741 Stv. Bauke Cornelis

Nadere informatie

Het leven van Petronella Kortenhof (l8 1 1-1885), een Haarlemse vondelinge en inwoonster van Heemstede.

Het leven van Petronella Kortenhof (l8 1 1-1885), een Haarlemse vondelinge en inwoonster van Heemstede. Het leven van Petronella Kortenhof (l8 1 1-1885), een Haarlemse vondelinge en inwoonster van Heemstede. Inleiding Bij het invoeren van een Heemsteedse huwelijksakte van het echtpaar Hooreman-Kortenhof

Nadere informatie

Artikelen. Een terugblik op het ouderlijk gezin. Arie de Graaf

Artikelen. Een terugblik op het ouderlijk gezin. Arie de Graaf Artikelen Een terugblik op het ouderlijk gezin Arie de Graaf Driekwart van de kinderen die in de jaren zeventig zijn geboren, is opgegroeid bij twee ouders. Een op de zeven heeft een scheiding van de ouders

Nadere informatie

Wat een vreemde bromfiets!

Wat een vreemde bromfiets! Wat een vreemde bromfiets! Waarom rijden er nu geen paarden meer met karren? Reed er vroeger een tram in ons dorp?! Met die bus zou ik ook wel eens willen rijden! 1. Voetgangers baas! Opdracht Lees het

Nadere informatie

Warder in Gevelstenen. De oude huizen van Warder met hun gevelstenen

Warder in Gevelstenen. De oude huizen van Warder met hun gevelstenen Warder in Gevelstenen De oude huizen van Warder met hun gevelstenen Warder in Gevelstenen Een aantal oude huizen en boerderijen van Warder zijn voorzien van een gevelsteen. Hierop staat aangegeven wanneer

Nadere informatie

Het komt voor de bakker bij Van Engelenhoven.

Het komt voor de bakker bij Van Engelenhoven. Het komt voor de bakker bij Van Engelenhoven. Het is dit jaar 90 jaar geleden dat Jan Willem van Engelenhoven in Scherpenzeel een Brood-, Koek-, Beschuit- en Banketbakkerij opende. Een mooi moment voor

Nadere informatie

De Bergse geboorte van een Haags juweliersbedrijf.

De Bergse geboorte van een Haags juweliersbedrijf. De Bergse geboorte van een Haags juweliersbedrijf. In 2018 wil het Haags juweliersbedrijf Backers en Zoon haar 100-jarig jubileum vieren. Het bedrijf, gespecialiseerd in het vervaardigen van sieraden met

Nadere informatie

Bestand : C:\PG30\NL\DATA\HUITEMA Datum : Selectie : 'Personen in kwartierstaat van Gerben IJPMA [12997]' Sortering : Kwartiernummer

Bestand : C:\PG30\NL\DATA\HUITEMA Datum : Selectie : 'Personen in kwartierstaat van Gerben IJPMA [12997]' Sortering : Kwartiernummer Kwartierstaat van Gerben IJPMA Bestand : C:\PG30\NL\DATA\HUITEMA Datum : 20-02-2019 Selectie : 'Personen in kwartierstaat van Gerben IJPMA [12997]' Sortering : Kwartiernummer Generatie I 1 Gerben IJPMA,

Nadere informatie

G. Oud Pzn & Co (Likeurstokerij "de Voorwaarts") (Oud Wijnkopers)

G. Oud Pzn & Co (Likeurstokerij de Voorwaarts) (Oud Wijnkopers) G. Oud Pzn & Co (Likeurstokerij "de Voorwaarts") (Oud Wijnkopers) Gerrit Oud, zoon van tabaksfabrikant Pieter Oud, plaatste in de Purmerender courant van zondag 6 mei 1877 een advertentie. De naam Oud

Nadere informatie

De Bakkers Tussen 1804 en 1959 zijn er steeds 4 bakkers geweest; daarnaast had de Coöperatie "Excelsior" nog een tijdlang een eigen bakkerij.

De Bakkers Tussen 1804 en 1959 zijn er steeds 4 bakkers geweest; daarnaast had de Coöperatie Excelsior nog een tijdlang een eigen bakkerij. De Bakkers Tussen 1804 en 1959 zijn er steeds 4 bakkers geweest; daarnaast had de Coöperatie "Excelsior" nog een tijdlang een eigen bakkerij. En ook kwamen de bakkers uit Idaard en Friens nog brood verkopen

Nadere informatie

Toegang 11 Invt. Akte Gabel Willem * Kolonie / My. Weldadigheid /2 E My.

Toegang 11 Invt. Akte Gabel Willem * Kolonie / My. Weldadigheid /2 E My. Toegang 11 Invt. Akte Gabel Willem * 04-05-181 Kolonie 808 349/8 10-04-1838 My. Gales Jieke WezenVondelingen Gales Jieke Bestedeling (Wees) 8378 776/15 (3) 09-08-1841 My. van Gaukes Akke Schoterland WezenVondelingen

Nadere informatie

24 juli jaar. Rommert Zijlstra partij K.V. Warber Bliuwe Moarre / Ljussens

24 juli jaar. Rommert Zijlstra partij K.V. Warber Bliuwe Moarre / Ljussens 24 juli 2013 50 jaar Rommert Zijlstra partij 1963 2013 K.V. Warber Bliuwe Moarre / Ljussens VOORWOORD Geachte kaatsers en aanwezigen. Welkom op het 50-jarig jubileum van de Rommert Zijlstra-partij te Moarre-Ljussens.

Nadere informatie

JURJEN DOUWES EN JURJEN JURJENS DE VRIES

JURJEN DOUWES EN JURJEN JURJENS DE VRIES JURJEN DOUWES EN JURJEN JURJENS DE VRIES door Mattie Bruining-Hoeksma te Surhuisterveen Jurjen Douwes werd geboren in 1804 te Veenwouden, als zoon van Douwe Tjeerds en Grietje Sijes. De huwelijks bijschrijving

Nadere informatie

LESPAKKET DE 9 LEVENS VAN VAN BOMMEL

LESPAKKET DE 9 LEVENS VAN VAN BOMMEL @ LESPAKKET DE 9 LEVENS VAN VAN BOMMEL ! inleiding ONDERNEMEN Voor het maken van deze opdrachten moet je eerst het stripboek De 9 levens van Van Bommel hebben gelezen. Om de onderneming zo succesvol mogelijk

Nadere informatie

Sterkste groei bij werknemers

Sterkste groei bij werknemers In 1994 stagneerde de ontwikkeling van de koopkracht nog. In de daarop volgende jaren nam de koopkracht echter steeds sterker toe: met 1% in 1995 tot 1,5% in 1997. De grootste stijging,,7%, deed zich voor

Nadere informatie

Marten Kanters (1761?), timmerman en kroeghouder In de patentregisters van 1815 t/m 1818 woont Marten Kanters op Plaats nr. 17

Marten Kanters (1761?), timmerman en kroeghouder In de patentregisters van 1815 t/m 1818 woont Marten Kanters op Plaats nr. 17 Nieuwstraat 40/42 Bewoners van 1815 tot heden : Kanters -van der Meijden Knicknie van den Biggelaar van de Coevering Immens (café Victoria) supermarkt Boxer (de Kroon) en vervolgens de Jumbo kindsheidoptocht

Nadere informatie

Werkstuk wizard Hulpvragen

Werkstuk wizard Hulpvragen Hulpvragen Hulpvragen dieren Waarnemen Hoe ziet het dier eruit? Hoe beweegt het dier? Welke geluiden maakt het dier? Hoe voelt het dier aan? Hoe reageert het dier op je? Hoe neemt het dier waar? Leven

Nadere informatie

De Romeinen. Wie waren de Romeinen?

De Romeinen. Wie waren de Romeinen? De Romeinen Wie waren de Romeinen? Lang voor de Romeinen naar ons land kwamen, woonden ze in een kleine staat rond de stad Rome. Vanaf 500 voor Christus begonnen de Romeinen met gebiedsuitbreiding. Als

Nadere informatie

Oma Spillner en een dubbelhuwelijk in Schoonhoven

Oma Spillner en een dubbelhuwelijk in Schoonhoven Inleiding Oma Spillner en een dubbelhuwelijk in Schoonhoven In de jaren dertig groeide onze moeder op in Zuid-Limburg. Mama is de oudste van tien kinderen. Toen ze vier jaar oud was, kwam haar oma bij

Nadere informatie

Voorouders Gurbe en Loltje. Generatie I

Voorouders Gurbe en Loltje. Generatie I Voorouders Gurbe en Loltje Generatie I 2 Gurbe van der WIJK, geboren op 03-07-1877 te Jubbega-Schurega, overleden op 14-09-1967 te Gorredijk op 90-jarige leeftijd. Gehuwd op 31-jarige leeftijd op 10-12-1908

Nadere informatie

Het Drentse boerenfamiliebedrijf Richard Paping Rijksuniversiteit Groningen

Het Drentse boerenfamiliebedrijf Richard Paping Rijksuniversiteit Groningen Het Drentse boerenfamiliebedrijf Richard Paping Rijksuniversiteit Groningen Dag van de Drentse familiegeschiedenis Assen, 30 januari 2016 Enige publicaties tot nu toe Hofstee in Oosterhesselen. Huwelijkspatronen

Nadere informatie

3 Vakantie en feestdagen

3 Vakantie en feestdagen 3 Vakantie en feestdagen VAKANTIEREGELING 1949 1. Op wie is de Vakantieregeling 1949 van toepassing? De vakantieregeling 1949 (P.B. 1949, no. 17) is van toepassing op alle werknemers die op basis van een

Nadere informatie

Familie Olgers HET GESLACHT OLGERS IN EN RONDOM. Het Oldambt GESCHREVEN DOOR. Albert Olgers en Jochum Roosma. Kerk te Midwolda

Familie Olgers HET GESLACHT OLGERS IN EN RONDOM. Het Oldambt GESCHREVEN DOOR. Albert Olgers en Jochum Roosma. Kerk te Midwolda HET GESLACHT OLGERS IN EN RONDOM Het Oldambt GESCHREVEN DOOR Albert Olgers en Jochum Roosma Kerk te Midwolda Gegevens van nog levende personen in dit overzicht mogen niet zonder toestemming van de betreffende

Nadere informatie

memorie successie van Roelf Kamminga en van Jinke de Boer

memorie successie van Roelf Kamminga en van Jinke de Boer Familie van Jinke de Boer: I Oebele Jans, boer, gedoopt te Oostermeer op 3 oktober 1714, wonende te Buweklooster, overleden aldaar in het jaar 1786, 72 jaar oud, zoon van Jan Oebeles en Sijke Hielkes.

Nadere informatie

Begin stamboom Butte Ruurds. Hypothese:

Begin stamboom Butte Ruurds. Hypothese: Begin stamboom Butte Ruurds Hypothese: Inte Ruerts 1625 zoon Feicke 15-05-1625 gedoopt Leeuwarden 1625 zoon Botte (Intes) 15-05-1625 gedoopt Leeuwarden N.B. Gezien gelijke doopdatum en amper tweelingen

Nadere informatie

Voorouders Rapport. Eerste generatie

Voorouders Rapport. Eerste generatie Eerste generatie 1. Petrus Nicolaas (Johannes) van der Steen 27 feb 1886, Limmen, Nh Overlijden: 4 apr 1979, Limmen, Nh Woonplaats: 1979, Limmen, Nh Johannes (Petrus) van der Steen (11 feb 1856-) Aaltje

Nadere informatie

Dezelfde voorouders als. Door Mattie Bruining-Hoeksma.

Dezelfde voorouders als. Door Mattie Bruining-Hoeksma. Dezelfde voorouders als. Door Mattie Bruining-Hoeksma. Ik deel met een aantal bekende Nederlanders dezelfde voorouders. Over die van Dione de Graaff en Martin Bril kunt u lezen op mijn website:www.mattiebruining.nl.

Nadere informatie

Samenvatting Economie Hoofdstuk 4

Samenvatting Economie Hoofdstuk 4 Samenvatting Economie Hoofdstuk 4 Samenvatting door D. 1323 woorden 7 februari 2016 1 1 keer beoordeeld Vak Economie Samenvatting Hoofdstuk 4; Aan 't werk Boek: 200% Economie 4 mavo/tl Paragraaf 1; productie

Nadere informatie

De nakomelingen van Jacob Stevens

De nakomelingen van Jacob Stevens een genealogieonline publicatie De nakomelingen van Jacob Stevens door 31 December 2018 De nakomelingen van Jacob Stevens Generatie 1 1. Jacob Stevens, zoon van Stevens Clases Wassenaar en Janniekie Louerensdr,

Nadere informatie

Welpen. Morra-Lioessens. Ternaard Anjum. Hantum. Niawier. Totaal

Welpen. Morra-Lioessens. Ternaard Anjum. Hantum. Niawier. Totaal Welpen Jan Bandstra 5.1 3.0 5.1 5.1 3.0 21.3 Anna zijlstra 3.0 5.1 5.1 3.0 16.2 Peder Dijkstra huizen 5.1 5.1 5.1 15.3 Wybren de Jong Peasens 3.0 1.0 3.0 5.1 12.1 Hessel Veendorp 3.0 3.0 5.1 11.1 Suzanna

Nadere informatie

Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh?

Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh? Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh? Soms weten bezoekers ons tijdens rondleidingen te vermelden dat Vincent van Gogh ooit een kamertje bewoonde in hotel Schafrath aan het Park in Nuenen.

Nadere informatie

D88, Voorhei 3. Geplaatst in de Heise Krant augustus 2015, gewijzigd

D88, Voorhei 3. Geplaatst in de Heise Krant augustus 2015, gewijzigd D88, Voorhei 3 Geplaatst in de Heise Krant augustus 2015, gewijzigd 23-01-2017 De geschiedenis van boerderij D88, nu Voorhei 3, begint bij Theodorus van Asseldonk. Theodorus (Dirk) van Asseldonk (1797-1845),

Nadere informatie

Klein Verlet. Source : SD Worx Last update : June 2002

Klein Verlet. Source : SD Worx Last update : June 2002 Klein Verlet Loonwaarborg bij klein verlet Artikel 30 van de Wet op de Arbeidsovereenkomsten voorziet dat de werknemer het recht heeft om, met behoud van loon, afwezig te zijn van het werk om: bepaalde

Nadere informatie

Blad 1. Kwartierstaat van Antoon van den Berg (1877-1961) Zus Mina van den Berg

Blad 1. Kwartierstaat van Antoon van den Berg (1877-1961) Zus Mina van den Berg Blad 1 Kwartierstaat van Antoon van den Berg (1877-1961) Zus Mina van den Berg Website: Stamboom familie Van den Berg > Mina van den Berg, zus van 01. Antoon van den Berg (1877-1961) De ouders van Mina

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2000 2001 27 400 XV Vaststelling van de begroting van de uitgaven en de ontvangsten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het

Nadere informatie

De top 100 van de familienamen in Nederland Leendert Brouwer

De top 100 van de familienamen in Nederland Leendert Brouwer Detop100vandefamilienameninNederland LeendertBrouwer Voor een totaalbeeld van de familienamen in Nederland beschikken we over twee ijkjaren: 1947(volkstelling) en 2007(Gemeentelijke Basisadministratie).

Nadere informatie

Schalen bedrijfsvoorheffing vanaf 1 januari 2015

Schalen bedrijfsvoorheffing vanaf 1 januari 2015 Onderstaande schalen gelden voor de maandlonen. Belastbaar : Schaal 1 : Schaal 2 : Schaal 3 : Schalen bedrijfsvoorheffing vanaf 1 januari 2015 Brutoloon - persoonlijke R.S.Z.-bijdragen. Indien het belastbare

Nadere informatie

GESCHIEDENIS LES 2 STAP VOOR STAP VOORUIT

GESCHIEDENIS LES 2 STAP VOOR STAP VOORUIT GESCHIEDENIS LES 2 STAP VOOR STAP VOORUIT Wie zei: Het is mijn taak om dit land goed te besturen. Maar al die ministers moeten zich er niet mee bemoeien. 1. koning Willem I 2. koning Willem II 3. koning

Nadere informatie

GENEALOGIE Vroeger de status van de elite, nu de hobby van het volk

GENEALOGIE Vroeger de status van de elite, nu de hobby van het volk GENEALOGIE Vroeger de status van de elite, nu de hobby van het volk Hans Nagtegaal Erfenissen zijn in de loop der eeuwen oorzaak geweest van vele ruzies en zelfs van oorlogen. Wie is familie van wie en

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2010 593 Beschikking van de Minister van Justitie van 31 augustus 2010 tot plaatsing in het Staatsblad van de tekst van de Vakantiewet 1949 BES, zoals

Nadere informatie

Blad 1. Kwartierstaat van Antoon van den Berg ( ) De ouders van Antoon

Blad 1. Kwartierstaat van Antoon van den Berg ( ) De ouders van Antoon Blad 1 Kwartierstaat van Antoon van den Berg (1877-1961) De ouders van Antoon Website: Stamboom familie Van den Berg > Generatie II De ouders van 01. Antoon van den Berg (1877-1961) 02. Hendricus van den

Nadere informatie

DE OUDSTE GENERATIES VAN HET KAMPER REGENTENGESLACHT VAN INGEN

DE OUDSTE GENERATIES VAN HET KAMPER REGENTENGESLACHT VAN INGEN DE OUDSTE GENERATIES VAN HET KAMPER REGENTENGESLACHT VAN INGEN door K. Schilder en H.J. van Ingen Van het begin van de 15e eeuw tot ongeveer het midden van de 1ge eeuw hebben regelmatig leden van het geslacht

Nadere informatie

Vrouwen op de arbeidsmarkt

Vrouwen op de arbeidsmarkt op de arbeidsmarkt Johan van der Valk Annemarie Boelens De arbeidsdeelname van vrouwen lag in 23 op 55 procent. De arbeidsdeelname van vrouwen stijgt al jaren. Deze toename komt de laatste jaren bijna

Nadere informatie

Praktische opdracht Geschiedenis Rolverdeling in het gezin

Praktische opdracht Geschiedenis Rolverdeling in het gezin Praktische opdracht Geschiedenis Rolverdeling in het gezin Praktische-opdracht door een scholier 2111 woorden 7 februari 2003 7,7 39 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inleiding: Dit hoofdstuk gaat over

Nadere informatie

Anw: uitkering bij overlijden

Anw: uitkering bij overlijden Anw: uitkering bij overlijden Inhoud Wat is de Anw 2 Voor wie is de Anw 2 Wanneer krijgt u Anw 3 Als u een kind onder 18 jaar heeft 6 Inkomsten 7 Hoeveel is de Anw 8 Hoe lang duurt de Anw-uitkering 8 Wat

Nadere informatie

Nog steeds liever samen

Nog steeds liever samen Nog steeds liever samen Steeds meer alleenstaanden 20 procent van de bevolking van 15 jaar of ouder alleenstaand Momenteel zijn er 486 duizend eenoudergezinnen 16 Trouwen niet uit de gratie Ongeveer drie

Nadere informatie

Middeleeuwen. door: Joshua Murray Vogelenzang groep 6 2013

Middeleeuwen. door: Joshua Murray Vogelenzang groep 6 2013 Middeleeuwen door: Joshua Murray Vogelenzang groep 6 2013 Inhoud blz 1. Voorpagina blz 2. Inhoud blz 7. Sint Willibrord blz 8. De Landheer blz 3. De Middeleeuwen blz 9. Munten blz 4. Carcassonne blz 10.

Nadere informatie

Anw: uitkering bij overlijden

Anw: uitkering bij overlijden Anw: uitkering bij overlijden Inhoud Wat is de Anw 2 Voor wie is de Anw 2 Wanneer krijgt u Anw 3 De halfwezenuitkering 6 Inkomsten 7 Hoeveel is de Anw 8 Hoe lang duurt de Anw-uitkering 8 Wat gaat er van

Nadere informatie

Theodorus Hoefs ( )

Theodorus Hoefs ( ) Theodorus Hoefs (1855- eigen code : ouders : Hubertus Hoefs (1808-1878) Theodora Rutten (1811-1873) Theodorus Hoefs is geboren op 6 mei 1855 te Uden BSG Uden 1855-66 : In het jaar eenduizend acht honderd

Nadere informatie

Lesbrief Iedereen betaalt belasting

Lesbrief Iedereen betaalt belasting Lesbrief Iedereen betaalt belasting inleiding Iedereen betaalt belasting» waar komt het geld vandaan?» waar gaat het geld naar toe?» nederland, europa en de wereld» Iedereen betaalt belasting 1 Iedereen

Nadere informatie

Turfgravers worden binnenschippers

Turfgravers worden binnenschippers Turfgravers worden binnenschippers Aan het eind van de zeventiende eeuw waren Hoogezand-Sappemeer, de Pekela s, Wildervank en Veendam allemaal plaatsen in opkomst. Het veen was grotendeels afgegraven en

Nadere informatie

Het drama van twee geliefden, die niet met elkaar mochten trouwen, terwijl zij 7 maanden zwanger was

Het drama van twee geliefden, die niet met elkaar mochten trouwen, terwijl zij 7 maanden zwanger was Het drama van twee geliefden, die niet met elkaar mochten trouwen, terwijl zij 7 maanden zwanger was Breda, 16 april 1843 Het vinden van eene vrouwen-muts en klomp in de haven te Leur had reeds op den

Nadere informatie

1195. Op deze plaats stond waarschijnlijk de boerderij van onze voorvader Cornelis Gerritsz Breedijcken.

1195. Op deze plaats stond waarschijnlijk de boerderij van onze voorvader Cornelis Gerritsz Breedijcken. 1. 1195. Op deze plaats stond waarschijnlijk de boerderij van onze voorvader Cornelis Gerritsz Breedijcken. 2. Haaswijk Boerderij Haaswijk gezien vanaf het water. 59. Pachtboerderij van Nicolaas Breedijk.

Nadere informatie

D52, Past. Van Haarenstr. 58-60

D52, Past. Van Haarenstr. 58-60 D52, Past. Van Haarenstr. 58-60 Geplaatst in de Heise Krant van april 2012, gewijzigd 08-04-2015 Slechts weinig mensen weten dat in het pand waar nu rechts Henk Schepens en Marlène van Esch wonen, Pastoor

Nadere informatie

Instituut Financieel Management

Instituut Financieel Management FFEBLR0111 IB (niet-winst) Instituut Financieel Management Opdracht 1b (inleveren in week 3) De tekst van artikel 1.2 Wet IB is per 1 januari 2011 ingrijpend gewijzigd. Vanaf 2001 t/m 2010 luidde de tekst

Nadere informatie

Cornelis Dros ( ), keldergraf 135, vak B Mede-eigenaar van de zeepziederij De Gekroonde Haan

Cornelis Dros ( ), keldergraf 135, vak B Mede-eigenaar van de zeepziederij De Gekroonde Haan Cornelis Dros (1800-1874), keldergraf 135, vak B Mede-eigenaar van de zeepziederij De Gekroonde Haan Personalia Cornelis Dros Geboren: 3 juli 1800 te Nigtevecht Zoon van: Dirk Dros en Marritje de Vries

Nadere informatie

Gemeente Achtkarspelen. Verordening Langdurigheidstoeslag WWB. Dienst Werk en Inkomen De Wâlden

Gemeente Achtkarspelen. Verordening Langdurigheidstoeslag WWB. Dienst Werk en Inkomen De Wâlden Gemeente Achtkarspelen Verordening Langdurigheidstoeslag WWB Dienst Werk en Inkomen De Wâlden November 2011 1 Gemeente Achtkarspelen de Raad van de gemeente Achtkarspelen; gelet op het bepaalde in artikel

Nadere informatie

- 137 - Afdeling 10. - KLEIN VERLET. Artikel 771

- 137 - Afdeling 10. - KLEIN VERLET. Artikel 771 - 137 - Afdeling 10. - KLEIN VERLET Artikel 771 In de gevallen voorzien in het Koninklijk Besluit van 28 augustus 1963 betreffende het behoud van het normaal loon voor afwezigheidsdagen ter gelegenheid

Nadere informatie

De honden en katten van de Belgen

De honden en katten van de Belgen ALGEMENE DIRECTIE STATISTIEK EN ECONOMISCHE INFORMATIE PERSBERICHT 13 juli 2010 De honden en katten van de Belgen Enkele conclusies Ons land telde in 2008 1.167.000 honden en 1.974.000 katten; In vergelijking

Nadere informatie

Blad 1. Kwartierstaat van Betje Hendriks ( ) De ouders van Betje

Blad 1. Kwartierstaat van Betje Hendriks ( ) De ouders van Betje Blad 1 Kwartierstaat van Betje Hendriks (1880-1955) De ouders van Betje Website: Stamboom familie Van den Berg > Generatie II De ouders van 01. Betje Hendriks (1880-1955) 02. * Gemert 04-03-1850 + Helmond

Nadere informatie

OUDE WOONPLEKKEN IN VORSTENBOSCH LENDERSGAT 1 (voorheen Erpsche steeg, later Brakkensedijk) In 1832 is Antonius van Hooft, tuinman te Vorstenbosch, eigenaar van deze boerderij. De woning werd in deze periode

Nadere informatie

E70, Goordonksedijk 4

E70, Goordonksedijk 4 E70, Goordonksedijk 4 Geplaatst in de Heise Krant januari 2014, gewijzigd 13-04-2016 Wanneer we op de kadasterkaart van 1832 kijken, waar nu de Goordonksedijk loopt, zien we aan weerszijden een grote vlakte

Nadere informatie

- 35 - 6. Overlijden van een broer, zuster, schoonbroer, schoonzuster, van de grootvader, de

- 35 - 6. Overlijden van een broer, zuster, schoonbroer, schoonzuster, van de grootvader, de - 35 - Afdeling 8. - KLEIN VERLET Artikel 131 In de gevallen voorzien in het Koninklijk Besluit van 28 augustus 1963 betreffende het behoud van het normaal loon voor afwezigheidsdagen ter gelegenheid van

Nadere informatie

Verordening Tegemoetkoming Kosten Kinderopvang op grond van een sociaal-medische indicatie (SMI) gemeente Groesbeek 2015

Verordening Tegemoetkoming Kosten Kinderopvang op grond van een sociaal-medische indicatie (SMI) gemeente Groesbeek 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Groesbeek. Nr. 101382 29 oktober 2015 Verordening Tegemoetkoming Kosten Kinderopvang op grond van een sociaal-medische indicatie (SMI) gemeente Groesbeek 2015

Nadere informatie

een zee van tijd een zee van tijd Werkblad 1 Ω Steden Ω Les 1: De middeleeuwse steden Naam:

een zee van tijd een zee van tijd Werkblad 1 Ω Steden Ω Les 1: De middeleeuwse steden Naam: Werkblad Ω Steden Ω Les : De middeleeuwse steden De middeleeuwse steden Aan het eind van de middeleeuwen is de adel de baas. De adel is rijk en heeft alle grond. De kasteelheer woont met zijn vrouw, kinderen

Nadere informatie

Als u kosten maakt voor kinderopvang

Als u kosten maakt voor kinderopvang 2004 Als u kosten maakt Als u kosten maakt in verband met uw werk kan dit gevolgen hebben voor uw belasting. U mag namelijk onder bepaalde voorwaarden een deel van deze kosten aftrekken. Of dat ook voor

Nadere informatie

De Winkel van Keizer

De Winkel van Keizer De Winkel van Keizer Waar zijn zij gebleven, de wat kleinere middenstandszaken in de dorpen? Ook Vledder kende in het verleden een grote verscheidenheid aan winkels, slagerijen, bakkers, kruideniers e.d.

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Franse Revolutie

Werkstuk Geschiedenis Franse Revolutie Werkstuk Geschiedenis Franse Revolutie Werkstuk door een scholier 2119 woorden 15 april 2004 4,1 38 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inleiding In nu volgend werkstuk ga ik proberen de vraag: Ging het slecht

Nadere informatie

De Uffelter familie Odie

De Uffelter familie Odie De Uffelter familie Odie In Dwingeloo had je meerdere Mulders die geen familie van elkaar waren, maar afstamden van molenaars van omliggende dorpen. Om die Mulders uit elkaar te houden, hadden ze bijnamen.

Nadere informatie

Peeters (V2).indd 1 25-03-10 14:31

Peeters (V2).indd 1 25-03-10 14:31 Peeters (V2).indd 1 25-03-10 14:31 Peeters (V2).indd 3 25-03-10 14:31 Peeters (V2).indd 5 25-03-10 14:31 Peeters (V2).indd 7 25-03-10 14:31 Peeters (V2).indd 8 25-03-10 14:31 Peeters (V2).indd 9 25-03-10

Nadere informatie

1 VOORWAARDEN OPENBARE INSCHRIJVING Verkoper is met betrekking tot genoemd registergoed geen erfdienstbaarheden, kwalitatieve bedingen en/of

1 VOORWAARDEN OPENBARE INSCHRIJVING Verkoper is met betrekking tot genoemd registergoed geen erfdienstbaarheden, kwalitatieve bedingen en/of 1 VOORWAARDEN OPENBARE INSCHRIJVING Verkoper is met betrekking tot genoemd registergoed geen erfdienstbaarheden, kwalitatieve bedingen en/of bijzondere verplichtingen bekend. In voormelde aankomsttitel

Nadere informatie

Jan Scheltema ( ) keldergraf 122, vak B Fabrikant en gemeenteraadslid

Jan Scheltema ( ) keldergraf 122, vak B Fabrikant en gemeenteraadslid Jan Scheltema (1824-1891) keldergraf 122, vak B Fabrikant en gemeenteraadslid Personalia Geboren: 30 oktober 1824 te Leiden Zoon van: Jacobus Jansz. Scheltema en Henriëtte Wilhelmina Jannette Walen Gehuwd

Nadere informatie

Het begin van de speurtocht en het ontstaan van de stamboom van de Familie Peihak.

Het begin van de speurtocht en het ontstaan van de stamboom van de Familie Peihak. Het begin van de speurtocht en het ontstaan van de stamboom van de Familie Peihak. We zijn in het jaar 1999 begonnen met een stamboom van de familie Peihak te maken. Na veel speurwerk en alles wat we verzamelt

Nadere informatie

HET SAMENLEVINGSCONTRACT EN DE TESTAMENTEN DAARBIJ (UITGAVE 2012) HET SAMENLEVINGSCONTRACT. Partnerpensioen

HET SAMENLEVINGSCONTRACT EN DE TESTAMENTEN DAARBIJ (UITGAVE 2012) HET SAMENLEVINGSCONTRACT. Partnerpensioen HET SAMENLEVINGSCONTRACT EN DE TESTAMENTEN DAARBIJ (UITGAVE 2012) Tegenwoordig wonen veel mensen ongehuwd samen, maar vergeleken met het huwelijk is voor mensen die ongehuwd (gaan) samenwonen weinig bij

Nadere informatie

Terugblik op De Molen s Banket.

Terugblik op De Molen s Banket. Terugblik op De Molen s Banket. Zoals speculaas hoort bij Sinterklaas, zo hoort De Molen s Banket bij Scherpenzeel. Al bijna 80 jaar produceert deze onderneming in Scherpenzeel allerlei soorten koeken

Nadere informatie

(65%) Totaal Mannen Vrouwen. Totaal jaar jaar

(65%) Totaal Mannen Vrouwen. Totaal jaar jaar Ontwikkeling van de WW in de periode 21 24 Ton Ferber Tussen eind 21 en eind 24 is het aantal WW-uitkeringen bijna verdubbeld. Vooral het aantal uitkeringen aan mannen jonger dan 45 is sterk gestegen.

Nadere informatie

DE RIJDENDE RECHTER. Bindend Advies. gegeven door mr. F.M.Visser, verder te noemen de rijdende rechter.

DE RIJDENDE RECHTER. Bindend Advies. gegeven door mr. F.M.Visser, verder te noemen de rijdende rechter. Zaaknummer: S21-29 Datum uitspraak: 29 januari 2015 Plaats uitspraak: Zeist DE RIJDENDE RECHTER Bindend Advies in het geschil tussen: S. van der Veen en T. van der Veen--Koster te Ferwert, verder te noemen:

Nadere informatie

Boven in het pand bevinden zich twee platte gevelstenen. In een van de gevelstenen (boven de voordeur) is de tekst 'HUIZE LOUISE' gebeiteld.

Boven in het pand bevinden zich twee platte gevelstenen. In een van de gevelstenen (boven de voordeur) is de tekst 'HUIZE LOUISE' gebeiteld. Huize Louise. Inleiding. Vanuit het zuiden, even voorbij de Markt en de Protestante kerk in de Grotestraat, staat op de nummers 92 tot 94 een pand dat de naam draagt 'Huize Louise'. In dit pand waren eerder

Nadere informatie

6 MAART 2007. - Koninklijk besluit tot instelling van een regeling van sociale voordelen voor sommige geneesheren

6 MAART 2007. - Koninklijk besluit tot instelling van een regeling van sociale voordelen voor sommige geneesheren 6 MAART 2007. - Koninklijk besluit tot instelling van een regeling van sociale voordelen voor sommige geneesheren BS 20/03/2007 (dit KB vervangt het KB dd 31/03/1983 zie art 6 van KB 06-03-2007) Gewijzigd

Nadere informatie

Thema 4 Platteland. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 5

Thema 4 Platteland. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 5 Meander Samenvatting groep 5 Thema 4 Platteland Samenvatting Landbouw Bijna alles wat je eet, komt van de landbouw. De akkerbouwer verbouwt bijvoorbeeld aardappelen, tarwe of mais. Hij strooit eerst mest

Nadere informatie

Maurits de Leeuw, mijn grootvader, werd in 1887 in Steenwijk geboren als oudste zoon van Simon de Leeuw en Kaatje Kan.

Maurits de Leeuw, mijn grootvader, werd in 1887 in Steenwijk geboren als oudste zoon van Simon de Leeuw en Kaatje Kan. Stolpersteine of Struikelstenen bij Kornputsingel 28 Mijn naam is Moshé Lewkowitz. Ik ga iets vertellen over de Joodse bewoners van dit huis en na afloop daarvan ter nagedachtenis het Kaddisj gebed uitspreken.

Nadere informatie

SAMENLEVINGVORMEN EN SAMENLEVINGSCONTRACT

SAMENLEVINGVORMEN EN SAMENLEVINGSCONTRACT SAMENLEVINGSVORMEN SAMENLEVINGVORMEN EN SAMENLEVINGSCONTRACT Algemeen De gevolgen van het huwelijk en het geregistreerd partnerschap worden in de wet uitgebreid geregeld. Andere samenwonenden worden door

Nadere informatie

7.2 Terugblik. Een slechte gezondheidszorg in de negentiende eeuw zorgde voor een hoge kindersterfte. Willem-Jan van der Zanden

7.2 Terugblik. Een slechte gezondheidszorg in de negentiende eeuw zorgde voor een hoge kindersterfte. Willem-Jan van der Zanden Een slechte gezondheidszorg in de negentiende eeuw zorgde voor een hoge kindersterfte. 1 Er was onvoldoende voeding, de arbeidsomstandigheden waren slecht, verzekeren tegen ziektekosten was nauwelijks

Nadere informatie

Taeke was schipper en spinbaas. Hij trouwt op 18 jarige leeftijd in Surhuisterveen met Fetje Sierds.

Taeke was schipper en spinbaas. Hij trouwt op 18 jarige leeftijd in Surhuisterveen met Fetje Sierds. Criminele voorouder Door: Mattie Bruining-Hoeksma Mijn man zijn criminele voorouder Taeke Brandts. Ook wel geschreven als Teeke, Taco of Tecke, Brands of Branties. De vader van Taeke was Hillebrandt Klazes

Nadere informatie

:DDURPJLQJHQJURHQWHNZHNHUVZHORYHUWRWGHWHHOWYDQEORHPEROOHQ"

:DDURPJLQJHQJURHQWHNZHNHUVZHORYHUWRWGHWHHOWYDQEORHPEROOHQ '(%2//(1.:(.(5,QGH%ROOHQVWUHHNWXVVHQ+DDUOHPHQ/HLGHQZDUHQRRUVSURQNHOLMNJHPHQJGH ODQGERXZEHGULMYHQPHWYHHWHHOWDNNHUERXZHQZDWJURHQWHWHHOW 'HNZHNHULMHQZDUHQRRNQLHW]RJURRW1DDVWGHEDDVZHUNWHQHUHHQDDQWDO NQHFKWHQ

Nadere informatie

Examen VMBO-GL en TL - COMPEX

Examen VMBO-GL en TL - COMPEX Examen VMBO-GL en TL - COMPEX 2008 tijdvak 1 woensdag 28 mei totale examentijd 2 uur economie CSE GL en TL COMPEX Vragen 1 tot en met 22 In dit deel van het examen staan de vragen waarbij de computer niet

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2000 2001 27 207 Vaststelling van regels voor het tot stand brengen van een nieuw evenwicht tussen arbeid en zorg in de ruimste zin (Wet arbeid en zorg)

Nadere informatie