Douwe's natuurnieuws 23 februari 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Douwe's natuurnieuws 23 februari 2015"

Transcriptie

1 Douwe's natuurnieuws 23 februari 2015 Soorten in beeld Een oeverloper werd gesignaleerd in de winter, maar welke is het dan? Roelf Hovinga van Landschap NoordHolland is niet gauw voor een gat te vangen en vroeg zich af of het een Amerikaanse oeverloper zou kunnen zijn en toen er een foto van verscheen werd iedereen wild enthousiast. Inderdaad een Amerikaanse oeverloper die nu al maanden achtereen rond huppelt bij het Nesbos en bij Medemblik.

2 In groten getale zijn de spotters er op afgekomen en de Amerikaanse oeverloper heeft het er behoorlijk naar zijn / haar zin en is er nog steeds. Als je ziet wat voor toestellen men met zich meedraagt om er een foto mee te maken. Deze kinderen hadden een aardig toestel in hun handen en kregen van pa onderricht.

3 Welke soorten Het is wel leuk als je een foto maakt en dan blijken er achteraf verschillenden soorten in een foto gevangen te zijn vooral veel wintergasten, zoals op de foto van Jacob Jorritsma die hij mij toezond. Prijsvraag gaf hij aan, maar moet je dan serieus voor de koelkast gaan? Dacht het niet, ha ha ik had de Grote zaagbek uitgescholden voor de Middelste zaagbek en ja, daar gaat je koelkast! Temperatuur stijging Toen het weer even omsloeg naar winterse taferelen, werd het aantrekkelijk om er op uit te gaan. De beboste delen oogden dan ook sprookjesachtig, vooral als de zon de koude ondergrond begint op te warmen.

4 Als je door de Weelen fietst dan kom je toch wel leuke besneeuwde plekken tegen. Goudhaan Daar in het beboste gebied van Staatsbosbeheer vlogen wat kleine vogeltjes rond, die op zoek waren naar kleine insecten en mooi in het zonnetje zich lieten zien. De Goudhaantjes waren gezamenlijk in de Weelen aanwezig.

5 Kom je thuis en zie je een vogeltje die je dan maar Goudhaantje noemt, maar dan kijk je eens goed en zie je de details en blijkt het een Vuurgoudhaantje te zijn. Dan kan je dag niet meer stuk! IJsvorming Aan de Vooroever van Andijk sloeg het koude water tegen de stenen en takken. Hierdoor ontstonden ijspegels en met de zon er op had het wel iets.

6 Groene Specht Tijdens mijn werkbezoek in het Ecoterrein van het Streekbos begon een Groene specht te roepen en gelijktijdig vloog deze over ons heen naar een boomtak.

7 Eindelijk kon ik deze dan op de foto zetten. Meestal hoor je ze wel maar zie je ze niet.

8 Bever in het streekbos? Toen ik deze boom aantrof zou je denken dat er een Bever aan had geknabbeld. Nu bleek het te gaan om menselijk handelen. In het Ecoterrein is veel veranderd en hopelijk zullen wij daar veel plezier aan beleven, als er boompjes geplant gaan worden en veel bloemzaden zich daar gaan ontwikkelen. Wat meer insecten aantrekt. Mogelijk dat het insectenhotel zich op meerdere bezoekers mag verheugen. Indische gans Al een tijd niet gezien u wel? In Andijk liep er weer een te fourageren op een plaats, waar bijna elk jaar er een te vinden is. Het kan een exoot zijn die ontsnapt is zoals zoveel vogels die gehouden worden in gevangenschap en als de kans zich voordoet, ja dan zou ik hem ook peren.

9 Reintje Ook kwam er een vraag of het mogelijk was dat Rein de Vos hier voorkwam. Gelijk maar even de camera geplaatst om te kijken wat voor dier hier zich wil vestigen. Na verloop van tijd bleken geen dieren meer te zijn, die zich probeerden in te graven. Vermoedelijk dat het wortelstelsel dat belemmerde en dan zoeken ze toch een geschikter plaats. Werkzaamheden Heb je ook wel eens dat je collega's je als dakloze betitelen? Dat overkomt mij wel eens.

10 Kleur afwijking Vogels hebben wel eens een verenkleed wat afwijkt van wat wij als normaal vinden. De ene Huismus heeft een witte staartveer en is daarmee gemakkelijk te onderscheiden van de anderen, die er gelijk tijdig rondhuppelden. Als je dan een grote groep Spreeuwen ziet en een wijkt af van kleur, ja dan hou je die in de gaten.

11 Wel is het voor dat beestje een probleem dat rovers deze erg gauw in de kijker hebben en er tussen uit kunnen pikken. Zij zijn dus erg kwetsbaar. Lepelaar(s) Februari dook een Lepelaar op in de waterberging van Opperdoes die daar de snavel door het water heen en weer haalde op zoek naar voedsel. Op 13 februari liepen er twee in een stukje ondergelopen terrein van de waterberging in Twisk.

12 Scholeksters Plotseling waren ze er weer de Scholeksters die het binnenland bezochten. Prachtige vogels die hopelijk straks hun ei hier kwijt kunnen. Zij leggen hun eieren onder andere op platte daken tussen de kiezels, wat bijna niet opvalt.

13 Peuzelen Kom je op een werkterrein dan zie je een eend met een doosje er onder. Van wie? Blijkt van een groep spoorzoekers te zijn die een route uit hebben gezet, maar wat is daaraan, als je het met de huidige middelen opspoort. Geocaching is een speurtocht per satelliet, zoals dat heet. Pootring Om vogels te kunnen volgen worden ze met allerlei kleurringen, zenders enz. uitgerust. Als er een Stormmeeuw tussen de Kokmeeuwen gaat staan met een zilveren pootring is aflezen heel moeilijk vooral op een grote afstand.

14 Patrijzen Als wij op zoek gaan naar de Patrijs is dat heel moeilijk, deze zijn nagenoeg niet te traceren. Gelukkig tijdens het onderzoek naar wintervogels kwam een groep in mijn atlasblok foerageren. Hierdoor komen ze op de kaart te staan als krenten in de pap. Spreeuwen overlast foto Fred Weel In Hoorn hebben Spreeuwen een mooie plaats gevonden om te rusten. Bewoners zijn er niet blij mee, omdat het na een periode van droogte een geur afgeeft, wat als vervelend wordt ervaren. De mensen willen dan de bomen kappen, maar beseffen niet dat dan het probleem zich verschuift. Al is het maar van tijdelijke aard. Gelukkig begon het te regenen op 20 februari en spoelen hopelijk de uitwerpselen weg en verdwijnt de stank en keert de rust terug. Meestal vliegen deze Spreeuwen weer weg naar hun eigen gebied en komen onze Spreeuwen terug van hun overwinterplaats.

15 Voedsel In de havens wordt nog steeds druk vis gevangen door de Grote zaagbekken, Futen en andere visetende soorten.

16 Mistery Bird Er werd weer massaal gereageerd dat het een Zwartkop betrof. Ook nu kijkt een nieuwsgierige vogel je aan met de vraag: hoe heet ik? Beleef de lente Om vogels tijdens het broedseisoen te volgen kun je kijken op de site van Vogelbescherming Nederland. Er zijn verschillende camera's geïnstalleerd in de nestkasten om alles zonder verstoring te kunnen volgen. Kijk op: Douwe Greydanus

Douwe's natuurnieuws 15 december 2018

Douwe's natuurnieuws 15 december 2018 Douwe's natuurnieuws 15 december 2018 Winterkwartier Landelijke SOVON dag te Apeldoorn Zaterdag 24 november werd deze dag gehouden in het Omnisportcentrum omdat de aanloop van bezoekers groot kon worden.

Nadere informatie

Douwe's Nieuws

Douwe's Nieuws Douwe's Nieuws 9-5-2017 Seizoenwissel Zang In de morgen en in de avond hoor je de Merel en Zanglijster vanaf het dak of hoog van een tak. Wordt dat ook een zeldzaamheid? Je krijgt dan het echte lentegevoel.

Nadere informatie

Douwe's natuurnieuws 23 maart 2015

Douwe's natuurnieuws 23 maart 2015 Douwe's natuurnieuws 23 maart 2015 Komen en gaan Lepelaars Aan de Vooroever bij Onderdijk stijgt het aantal Lepelaars sinds 27 februari. Zij komen hier aansterken en kiezen mogelijk deze plaats ook als

Nadere informatie

Douwe's natuurnieuws 29 mei 2015

Douwe's natuurnieuws 29 mei 2015 Douwe's natuurnieuws 29 mei 2015 Overleven De Bel Nu het broedseizoen in volle gang is kan er van alles misgaan. Katten die door de tuin sluipen en alles pakken wat beweegt. Bind ze daarom dan ook de bel

Nadere informatie

Douwe's natuurnieuws 30 november 2015

Douwe's natuurnieuws 30 november 2015 Douwe's natuurnieuws 30 november 2015 Opschonen Transportschip Drie november koos de Roerdomp van Staatsbosbeheer het ruime sop vanuit de haven van Andijk. Aan boord een eenassige maaimachine en meer gereedschap

Nadere informatie

Op 21 maart steeg het water in de Koopmanspolder waardoor het gras onderliep.

Op 21 maart steeg het water in de Koopmanspolder waardoor het gras onderliep. Douwe's natuurnieuws 26 april 2018 Overgang Peilverhoging Op 21 maart steeg het water in de Koopmanspolder waardoor het gras onderliep. Gelijk trok dat vogels aan die een lange vlucht achter de rug hadden,

Nadere informatie

Douwe's natuurnieuws 1 november 2015

Douwe's natuurnieuws 1 november 2015 Douwe's natuurnieuws 1 november 2015 Herfsttrek Trek tellen Nu de trek van vogels in volle gang is zijn vrijwilligers overal in touw om de overvliegende vogels te noteren. Alles wordt goed in de gaten

Nadere informatie

Douwe s natuurnieuws 1 mei 2019

Douwe s natuurnieuws 1 mei 2019 Van alles wat Douwe s natuurnieuws 1 mei 2019 Op 11 maart hielden wij het niet droog tijdens onze werkzaamheden in de Waterberging van Twisk. Tijdens de pauze kregen wij wat meer water bij de koffie. En

Nadere informatie

Douwe's natuurnieuws 31 augustus 2015

Douwe's natuurnieuws 31 augustus 2015 Douwe's natuurnieuws 31 augustus 2015 Kwetsbaar Wensballonnen Leuk om een ballon op te laten maar realiseer je wel wat de gevolgen van zo n ballon kunnen zijn. De wensballon die verwarmd wordt door een

Nadere informatie

Douwe's natuurnieuws 10 juni 2018

Douwe's natuurnieuws 10 juni 2018 Douwe's natuurnieuws 10 juni 2018 Lente Nieuw leven 'In mei leggen alle vogels een ei' is het spreekwoord, dat in de praktijk niet uitkomt. Een telefoontje over een groot ei dat er zomaar in een kommetje

Nadere informatie

Douwe's natuurnieuws 10 februari 2017

Douwe's natuurnieuws 10 februari 2017 Douwe's natuurnieuws 10 februari 2017 Winterperiode Egel jong Door het zachte winterweer scharrelt deze Egel ook overdag gewoon door de tuin. Normaal houden Egels een winterslaap. Maar waar is de winter?

Nadere informatie

Douwe's natuurnieuws 28 september 2018

Douwe's natuurnieuws 28 september 2018 Douwe's natuurnieuws 28 september 2018 Aantrekkelijk Waterberging Twisk Firma Zwart was enkele weken druk met het verwijderen van bomen en struiken en het graven van slenken die met verschillende dieptes

Nadere informatie

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw.

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. De Specht Er zijn verschillende soorten spechten: de groene, de zwarte en

Nadere informatie

Douwe's natuurnieuws 28 september 2015

Douwe's natuurnieuws 28 september 2015 Douwe's natuurnieuws 28 september 2015 Nieuwelingen Spinachtige Vorige maand heb ik verteld dat de Doodgraver haar nageslacht mee draagt. Gelukkig waren er lezers die zich verder verdiepten in deze duistere

Nadere informatie

Datum: Vrijdag 5 april Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gidsen: Taco & Pim

Datum: Vrijdag 5 april Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gidsen: Taco & Pim Datum: Vrijdag 5 april 2019 Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie Gidsen: Taco & Pim Op deze fraaie vrijdagochtend waren de gidsen Taco & Pim in de gelukkige omstandigheid om een groep uit Ede

Nadere informatie

Datum: 13 april Excursie: Ochtendexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Datum: 13 april Excursie: Ochtendexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim Datum: 13 april 2019 Excursie: Ochtendexcursie Oostvaardersplassen Gids: Pim Om 8.00 uur ontmoette ik de deelnemers aan de ochtendexcursie in de Oostvaardersplassen, oude bekenden uit Bennekom die eerder

Nadere informatie

Douwe s natuurnieuws 22 maart 2019

Douwe s natuurnieuws 22 maart 2019 Douwe s natuurnieuws 22 maart 2019 Temperatuur schommelingen In januari kwam het zonnetje op zonder een zuchtje wind terwijl het drie graden onder nul was. Door deze windstilte voelde het aangenaam aan.

Nadere informatie

Vogelexcursie Maasplassen

Vogelexcursie Maasplassen Vogelexcursie Maasplassen WML plas Roermo nd Brandt VWG De Peel, 2015-01-31 Deelnemers Rob Boesten, Jan van Deursen, Jaap Halma, Peter Hikspoors, Mario Joosten, Cor Speek, Karel Verhees en Nel en Jo van

Nadere informatie

Douwe's natuurnieuws 3 juli 2016

Douwe's natuurnieuws 3 juli 2016 Douwe's natuurnieuws 3 juli 2016 Bijzonderheden Verrassing Tijdens de inventarisatie in de Koopmanspolder vlogen in de luwte veel zwaluwen. Toch waren er twee die wat weg hadden van een grotere zwaluwsoort

Nadere informatie

De steenuil in Noordijk

De steenuil in Noordijk De steenuil in Noordijk Onderzoek in Noordijk Landschapbeheer Nederland, vogelbescherming Nederland, SOVON en STONE voeren het project "Naar een aantrekkelijk leefgebied voor mens en steenuil'uit. In 6

Nadere informatie

Donderdag 19 mei 2016: Avondexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Donderdag 19 mei 2016: Avondexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim Donderdag 19 mei 2016: Avondexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim Om 18.15 uur trof ik mijn enthousiaste excursiedeelnemers uit het Nood Hollandse Uitgeest. We reden allereerst naar de Grote praambult

Nadere informatie

Het Verloren Ei. Geschreven door. Judie McEwen www.rogueartistsspeak.blogspot.com. Illustraties van. Dick Rink www.blog.dickrink.

Het Verloren Ei. Geschreven door. Judie McEwen www.rogueartistsspeak.blogspot.com. Illustraties van. Dick Rink www.blog.dickrink. Het Verloren Ei Geschreven door Judie McEwen www.rogueartistsspeak.blogspot.com Illustraties van Dick Rink www.blog.dickrink.nl Copyright 2011 Uil was net wakker geworden uit zijn dagelijkse middag dutje,

Nadere informatie

Vervolgens reden we via de Torenvalkweg naar de Oostvaardersplassen. We besloten van start te gaan met een wandeling over het Oostvaardersveld.

Vervolgens reden we via de Torenvalkweg naar de Oostvaardersplassen. We besloten van start te gaan met een wandeling over het Oostvaardersveld. Avondexcursie Oostvaardersplassen Datum: 19 mei 2018 Gids: Pim Rond half zes haalde ik Hans en drie, naar later bleek, enthousiaste dames op van het station van Lelystad. Ik kon het niet laten even een

Nadere informatie

BMP Needse Achterveld 2008

BMP Needse Achterveld 2008 BMP Needse Achterveld 2008 De dag van de fitissen Op 13 april was de vierde inventarisatie van het Achterveld gepland. Er hadden zich veel personen aangemeld: Irene, Berend, Hans en Sonja die elk een deel

Nadere informatie

Zomeravondexcursie Oostvaardersplassen: 21 juni Gids: Pim

Zomeravondexcursie Oostvaardersplassen: 21 juni Gids: Pim Zomeravondexcursie Oostvaardersplassen: 21 juni 2017 Gids: Pim Er was geen beter moment denkbaar voor deze avondexcursie: de dag van de zonnewende of de langste dag van het jaar. De temperatuur deed eerder

Nadere informatie

Douwe's natuurnieuws 24 april 2015

Douwe's natuurnieuws 24 april 2015 Douwe's natuurnieuws 24 april 2015 Vertrek en aankomst Rustig weer Op een rustige avond zien wij het gaan en komen van vliegtuigen tegen een prachtige wolkenpartij. Zo ook zijn er weer miljoenen vogels

Nadere informatie

Wat is hij nou onhandig! Eindelijk krijgt hij een lucifer aan.

Wat is hij nou onhandig! Eindelijk krijgt hij een lucifer aan. Ogen in het bos Nick is bang. Maar hij weet niet goed waarom. Hij is nooit bang in het donker. Maar nu De takken kraken in de wind. Nick voelt dat er iets is. Een mens of een dier. Niet ver weg. Het kijkt

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gierzwaluwwerkgroep Oisterwijk

Nieuwsbrief Gierzwaluwwerkgroep Oisterwijk 5e jaargang, 2015 editie gierzwaluw 1 Nieuwsbrief Gierzwaluwwerkgroep Oisterwijk Gierzwaluwwerkgroep Oisterwijk een samenwerkingsverband tussen vogelwerkgroep IVN Oisterwijk en vogelwerkgroep Midden-Brabant.

Nadere informatie

Datum: Zaterdag 6 januari Gebied: Oostvaardersplassen Flevoland. Deelnemers: Cees, Raymon, Isabel & Michiel. Gids: Pim

Datum: Zaterdag 6 januari Gebied: Oostvaardersplassen Flevoland. Deelnemers: Cees, Raymon, Isabel & Michiel. Gids: Pim Datum: Zaterdag 6 januari 2018 Gebied: Oostvaardersplassen Flevoland. Deelnemers: Cees, Raymon, Isabel & Michiel. Gids: Pim Om 9.00 gingen we van start met de ochtendexcursie in de Oostvaardersplassen.

Nadere informatie

Datum: Zondag 12 augustus Excursie: Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Datum: Zondag 12 augustus Excursie: Oostvaardersplassen. Gids: Pim Datum: Zondag 12 augustus 2018 Excursie: Oostvaardersplassen Gids: Pim Rond de klok van 8.30 haalde ik Raymond & Fransisco op bij hun hotel te Almere. We namen de snelweg richting Lelystad om de ooievaars

Nadere informatie

De nieuwe Vogelatlas voor Nederland. Hoe staan de vogels in Drenthe er voor? Door Bert Dijkstra

De nieuwe Vogelatlas voor Nederland. Hoe staan de vogels in Drenthe er voor? Door Bert Dijkstra De nieuwe Vogelatlas voor Nederland. Hoe staan de vogels in Drenthe er voor? Door Bert Dijkstra Atlasproject 2013-2015 aanleiding en ambities Opkomende wintervogel Hoe gaat het met? Veranderingen in de

Nadere informatie

Lees je wijzer met de ooievaar! Tekstbegrip oefenen met de vogels van Beleef de Lente

Lees je wijzer met de ooievaar! Tekstbegrip oefenen met de vogels van Beleef de Lente Lees je wijzer met de ooievaar! Tekstbegrip oefenen met de vogels van Beleef de Lente Groep Dit werkblad is geschikt voor kinderen uit de groepen 7 en 8. Introductie en instructie voor de leerkracht Middels

Nadere informatie

Datum: Woensdag 26 juni Excursie: Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Datum: Woensdag 26 juni Excursie: Oostvaardersplassen. Gids: Pim Datum: Woensdag 26 juni 2019 Excursie: Oostvaardersplassen Gids: Pim Rond de klok van 9.00 uur ontmoette ik de deelnemers aan een excursie in de Oostvaardersplassen langs de Knardijk te Lelystad. Het was

Nadere informatie

Voorbereiding post 3. Vogels op reis Groep 1-3

Voorbereiding post 3. Vogels op reis Groep 1-3 Voorbereiding post 3 Vogels op reis Groep 1-3 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 3: Vogels op reis voor groep 1, 2 en 3. Inhoud: Algemeen Verhaal Spel Werkvel Opruimen

Nadere informatie

Zondag 6 november 2016: Middagexcursie in de Oostvaardersplassen.

Zondag 6 november 2016: Middagexcursie in de Oostvaardersplassen. Zondag 6 november 2016: Middagexcursie in de Oostvaardersplassen. Gids: Pim Julsing In de ochtend viel de regen nog met bakken uit de lucht, maar toen ik om 11.45 uur Celine en haar vader ontmoette klaarde

Nadere informatie

Holenduif. Zes eieren

Holenduif. Zes eieren Weer nieuwe kasten In februari is er weer een aantal nieuwe kasten opgehangen. Ook is er een aantal kasten vervangen omdat ze van ouderdom uit elkaar vielen. Tevens zijn enkele kasten verhangen omdat de

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Introductieles. Vogels in de klas. groep 5/6. Handleiding leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen

Introductieles. Vogels in de klas. groep 5/6. Handleiding leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen Handleiding leerkracht Vogels in de klas Introductieles Inhoud in het kort Voor de groepen 5-6 bieden we, naast verbale activiteiten, een werkblad aan waarmee de leerlingen aan de slag gaan. In deze les

Nadere informatie

Werkgebied VWG-Zutphen Oppervlak: ha

Werkgebied VWG-Zutphen Oppervlak: ha Werkgebied VWG-Zutphen Oppervlak: 19.227 ha Overzicht verdeling werkgebied in Deelgebieden - Telgebieden KN1 KN2 KN3 KN6 KN5 KN4 GE7 GE6 GE5 GE4 GE2 GE3 GE1 VB11 TE5 TE4 TE3 TE2 TE1 HC5 HC4 HC3 HC2 HC1

Nadere informatie

Datum: Zondag 16 juni Excursie: Oostvaardersplassen middagexcursie. Gids: Pim

Datum: Zondag 16 juni Excursie: Oostvaardersplassen middagexcursie. Gids: Pim Datum: Zondag 16 juni 2019 Excursie: Oostvaardersplassen middagexcursie Gids: Pim Om 13.00 uur ontmoette ik Conchita, haar zus, twee dochters en nicht langs de Knardijk te Lelystad. Mijn vrouw had geadviseerd

Nadere informatie

Sprookjes. groep 5. les 15. Bijlage 1: Het lelijke jonge eendje. 3 de leerjaar. Het lelijke jonge eendje (Afbeelding 1)

Sprookjes. groep 5. les 15. Bijlage 1: Het lelijke jonge eendje. 3 de leerjaar. Het lelijke jonge eendje (Afbeelding 1) Bijlage 1: Het lelijke jonge eendje Het lelijke jonge eendje (Afbeelding 1) Er was eens een eendenmoeder. Ze kreeg veel eieren en zat op haar nest te broeden. Ze was blij toen de eieren uitkwamen. De eendenkuikens

Nadere informatie

Het bos, of wat daar van over was, was rijk aan vele vogelsoorten, maar de winterkoning en de gekraagde roodstaart spanden wel de kroon.

Het bos, of wat daar van over was, was rijk aan vele vogelsoorten, maar de winterkoning en de gekraagde roodstaart spanden wel de kroon. Ochtendexcursie Oostvaardersplassen: 26 mei 2017 Gids: Pim Julsing Om 8.00 uur ontmoette ik langs de Knardijk een, zo zou later blijken, vriendelijk stel uit Amsterdam. We besloten eerst de route te lopen

Nadere informatie

Hé! De vliegende beertjes. 3 maart, in de middag 10 graden met een heerlijk zonnetje. En ja hoor, ik zag de eerste hommelkoningin

Hé! De vliegende beertjes. 3 maart, in de middag 10 graden met een heerlijk zonnetje. En ja hoor, ik zag de eerste hommelkoningin 2009-4 Hé! De vliegende beertjes zijn er weer! 3 maart, in de middag 10 graden met een heerlijk zonnetje. En ja hoor, ik zag de eerste hommelkoningin in mijn tuin foerageren in de nog steeds volop bloeiende

Nadere informatie

Bosmuseum Gerhagen Zavelberg 10 3980 Tessenderlo

Bosmuseum Gerhagen Zavelberg 10 3980 Tessenderlo Bosmuseum Gerhagen Zavelberg 10 3980 Tessenderlo Tel: 013 / 67.38.44 GERHAGEN E-mail: bosmuseum@skynet.be Website: wet.gerhagen.be Samengesteld door Willy Vanwesemael Kerkuil WERKBLADEN OPLOSSINGEN Lager

Nadere informatie

Geluidsoverlast Vangen of doden Anticonceptie Foodsnatching Passief verjagen Nest verwijderen Actief verjagen Zwerfafval Meeuwenrustplaats

Geluidsoverlast Vangen of doden Anticonceptie Foodsnatching Passief verjagen Nest verwijderen Actief verjagen Zwerfafval Meeuwenrustplaats Stadsmeeuwenwijzer Welke meeuwen leven in de stad? Broeden op daken In Nederlandse (kust)steden leven door het jaar heen vier soorten meeuwen. De zilvermeeuw en de kleine mantelmeeuw zijn grote meeuwen.

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Limburgs Landschap. natuurboekje van

Limburgs Landschap. natuurboekje van Limburgs Landschap natuurboekje van lente 2014 Hoi! Spreeuwen zijn druktemakers. Ze kwetteren, fluiten en piepen. Ze kletsen samen heel wat af. En ze apen de gekste geluiden na. Denk je dat je een kikker

Nadere informatie

Wandelroute De Diepen, Sint-Jansberg

Wandelroute De Diepen, Sint-Jansberg Wandelroute De Diepen, Sint-Jansberg 4 km wandelen Deze stevige wandeling gaat grotendeels door het bos. Beklim de steile berg en kijk uit over drie provincies en het Duitse Reichswald op deze mooie wandelroute

Nadere informatie

Weekendje Texel oktober 2016

Weekendje Texel oktober 2016 Weekendje Texel 14 17 oktober 2016 Terwijl een deel van onze vogelwerkgroep de vogels van Andalusië aan het ontdekken was, nam een gezellig groepje van 6 van onze leden deel aan het inmiddels traditionele

Nadere informatie

De rustende grote meeuwen zijn deze keer niet op de parkeerplaats te vinden. Het ziet er heel verlaten uit.

De rustende grote meeuwen zijn deze keer niet op de parkeerplaats te vinden. Het ziet er heel verlaten uit. 14 december 2010 Ons traditionele eindejaar dagtripje naar Zeeland met een groepje (8 tal) vogelliefhebbers van IVN Oirschot vogelgroep. We vertrekken al in het donker om op tijd tussen de vogels te zitten

Nadere informatie

NME-leerroute Vogels in het Wandelbos

NME-leerroute Vogels in het Wandelbos NME-leerroute Vogels in het Wandelbos 7 Groep 1 Tilburg, BS Jeanne d Arc Verhaal voor de kinderen Rinze de Wereldreiziger Rinze weet onwaarschijnlijk veel over vogels. Rinze is ook dol op het Wandelbos

Nadere informatie

Bosmuseum Gerhagen Zavelberg 10 3980 Tessenderlo

Bosmuseum Gerhagen Zavelberg 10 3980 Tessenderlo Bosmuseum Gerhagen Zavelberg 10 3980 Tessenderlo GERHAGEN Tel: 013 / 67.38.44 E-mail: bosmuseum@skynet.be Website: wet.gerhagen.be Samengesteld door Willy Vanwesemael Bosuil WERKBLADEN Lager Onderwijs

Nadere informatie

Nieuwsbrief Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren Oostende januari 2006

Nieuwsbrief Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren Oostende januari 2006 Nieuwsbrief Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren Oostende januari 2006 Beste sympathisanten, leden, vrienden, We hebben net de balans van de binnen gebrachte dieren in afgewerkt, zijn wat cijfers

Nadere informatie

Waarom zijn er ongelukkige mensen?

Waarom zijn er ongelukkige mensen? Eerste Communieproject 8 Waarom zijn er ongelukkige mensen? De mensen doen niet wat God wil Je hebt gezien wat geluk is. Als mensen van jou houden, word je gelukkig. Niet iedereen is gelukkig. Als andere

Nadere informatie

Plotseling was er grote paniek onder de aanwezige vogels, een fraaie Slechtvalk gaf act de presence.

Plotseling was er grote paniek onder de aanwezige vogels, een fraaie Slechtvalk gaf act de presence. Datum: Donderdag 27 september 2018 Excursie: Oostvaardersplassen middag Gids: Pim Om 13.00 uur ontmoette ik Jennie en Margreet langs de Knardijk ter hoogte van het bezoekerscentrum van de Oostvaardersplassen.

Nadere informatie

BMP rapport Gat van Pinte 2012

BMP rapport Gat van Pinte 2012 BMP rapport Gat van Pinte 2012 Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut Juli 2012 1 van 9 BMP Gat van Pinte 2012 Inhoud: Pagina 1. Inleiding 3 2. Gebiedsbeschrijving 3 3. Telrondes 3 4. De looproute 4 5.

Nadere informatie

Deze telling zijn er vogels geteld in 26 van de 56 (deel)districten. De smient was met de meest geziene vogel.

Deze telling zijn er vogels geteld in 26 van de 56 (deel)districten. De smient was met de meest geziene vogel. Beste wintervogeltellers en telsters 7 januari 2009 Als eerste de beste wensen voor 2009, dat wij nog veel en ook bijzondere vogels mogen zien. Eén kerstkaart was bijzonder, foto van een boomklever in

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

VOGELRINGSTATION OUD NAARDEN 4 e KWARTAAL OVERZICHT 2012

VOGELRINGSTATION OUD NAARDEN 4 e KWARTAAL OVERZICHT 2012 VOGELRINGSTATION OUD NAARDEN 4 e KWARTAAL OVERZICHT 2012 Rudy Schippers Het afgelopen kwartaal werd gekenmerkt door veel regen en ook veel harde wind waardoor er minder geringd kon worden dan gebruikelijk.

Nadere informatie

Routekaart 2011. Natura 2000-gebied en Nationaal Park Lauwersmeer 15 mei 2011. Inschrijving Bosschuur Staatsbosbeheer

Routekaart 2011. Natura 2000-gebied en Nationaal Park Lauwersmeer 15 mei 2011. Inschrijving Bosschuur Staatsbosbeheer Natura 2000-gebied en Nationaal Park Lauwersmeer 15 mei 2011 Routekaart 2011 Inschrijving Bosschuur Staatsbosbeheer Welkom op het Frysk Fûgelpaad 2011 Deze vogelspotwandeling wordt gehouden in Nationaal

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Planten en dieren in de duinen. Interactief verhaal

Planten en dieren in de duinen. Interactief verhaal Interactief verhaal Doel: Leerlingen kennen na de les een aantal belangrijke eigenschappen van planten en dieren. Konijnen leven, hazen niet. Konijnen zijn sprinters, hazen zijn lange afstand renners.

Nadere informatie

inhoud 1. Vogels op reis 3 2. Vogeltrek 4 3. Zomervogels 4. Wintergasten 5. Standvogels 6. Deeltrekkers 7. Op reis

inhoud 1. Vogels op reis 3 2. Vogeltrek 4 3. Zomervogels 4. Wintergasten 5. Standvogels 6. Deeltrekkers 7. Op reis Vogels op reis inhoud 1. Vogels op reis 3 2. Vogeltrek 4 3. Zomervogels 5 4. Wintergasten 6 5. Standvogels 7 6. Deeltrekkers 8 7. Op reis 9 8. Het ontstaan van de trek 12 9. De goede richting 13 10. Een

Nadere informatie

Datum: Donderdag 4 april Excursie: Naardermeer ochtendexcursie. Gids: Pim

Datum: Donderdag 4 april Excursie: Naardermeer ochtendexcursie. Gids: Pim Datum: Donderdag 4 april 2019 Excursie: Naardermeer ochtendexcursie Gids: Pim Rond de klok van 9 uur haalde ik Sarah en Maaike op bij het treinstation van Naarden-Bussum. In amper vijf minuten reden we

Nadere informatie

Kennisnet community 5-6 / herfst 2006

Kennisnet community 5-6 / herfst 2006 HERFSTWEER Als de zomer voorbij is begint de herfst. Dat merk je niet direct. Er verandert wel steeds meer. Het wordt kouder. Je kunt niet meer zonder jas naar buiten. Er komen herfstbuien. Het waait en

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Het is winter. op Landgoed Schothorst

Het is winter. op Landgoed Schothorst Het is winter op Landgoed Schothorst In de winter is er genoeg te zien en te beleven in de natuur. Tijdens deze wandeling kun je dat ervaren. 6 Enkeerdpad 1 Winterbloeiers Zelfs in de winter kun je soms

Nadere informatie

Gezamenlijke visdag Reeuwijkse Hout, 23 oktober Geschreven door Dirk Schmidt maandag 05 december :08 -

Gezamenlijke visdag Reeuwijkse Hout, 23 oktober Geschreven door Dirk Schmidt maandag 05 december :08 - Bij The leader organiseren we elke maand een gezamenlijke visdag. Op 22 oktober was het eerste uitje van dit seizoen. We waren met een aardige club van 12 (?) man naar Reeuwijk gereden om met de streamer

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Vogelproject Maak een poster over één van de vogels van BdL junior!

Vogelproject Maak een poster over één van de vogels van BdL junior! Vogelproject Maak een poster over één van de vogels van BdL junior! Groep Dit project is primair geschikt voor de groepen 5 en 6. Introductie en instructie voor de leerkracht Met dit project maken de kinderen

Nadere informatie

En anders kijk je maar naar beneden, paddestoelen zijn ook mooi, en er waren vele varianten te vinden.

En anders kijk je maar naar beneden, paddestoelen zijn ook mooi, en er waren vele varianten te vinden. Op 16 september was er voor het eerst in Lelystad de 1000 soortenzoekdag, in de Gelderse hout. Een dag die stiekem op zaterdagavond al begon, om zoveel mogelijk soorten dieren, planten in de Gelderse hout

Nadere informatie

1. Doelgroep. 2. Relatieschema. Vogels. Reiger. Eend. Knobbelzwaan. Uil Kievit. Merel. Halsbandparkiet. Duif. Kraai. Meeuw. Woonomgeving: Voedsel:

1. Doelgroep. 2. Relatieschema. Vogels. Reiger. Eend. Knobbelzwaan. Uil Kievit. Merel. Halsbandparkiet. Duif. Kraai. Meeuw. Woonomgeving: Voedsel: 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Doelgroep... 4 2. Relatieschema... 4 3. Opzet van de lescyclus... 5 3.1. Algemeen doel van de lescyclus... 5 3.2. De doelstellingen... 5 4. Relatie met de kerndoelen...

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

1. Biotische factoren (zijn afkomstig van andere organismen) - voedsel - soortgenoten - ziekteverwekkers - vijanden

1. Biotische factoren (zijn afkomstig van andere organismen) - voedsel - soortgenoten - ziekteverwekkers - vijanden Ecologie De wetenschap die bestudeert waarom bepaalde planten en dieren ergens in een bepaalde leefomgeving (milieu) voorkomen en wat de relaties zijn tussen organisme en hun milieu 1. Biotische factoren

Nadere informatie

De stad als leefgebied

De stad als leefgebied Ecologie Vossen die de wijken afspeuren opzoek naar openstaande kippenhokken, wilde eenden die samen met meerkoeten, waterhoenders, nijlganzen, futen en zwanen de sloten en meertjes op fleuren en muizen,

Nadere informatie

QUIZ: HOE KOM IK DE WINTER DOOR????

QUIZ: HOE KOM IK DE WINTER DOOR???? QUIZ: HOE KOM IK DE WINTER DOOR???? WAAROM BEVRIEZEN ZADEN NIET? 1. Ze zitten diep onder de grond, waar het niet vriest. 2. Ze bevatten veel vet. 3. Ze bevriezen wel, maar daar kunnen ze wel tegen. WAAR

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Datum: 5 januari Gebied: Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Datum: 5 januari Gebied: Oostvaardersplassen. Gids: Pim Datum: 5 januari 2019 Gebied: Oostvaardersplassen Gids: Pim De kop is er weer vanaf! Vanmorgen begeleidde ik een excursie met acht deelnemers uit Houten, Utrecht en het Groningse Haren. We waren amper

Nadere informatie

Scholeksterweekend Ameland 2013

Scholeksterweekend Ameland 2013 Scholeksterweekend Ameland 2013 Van vrijdag 8 februari tot en met zondag 10 februari werd onder leiding van Bruno Ens en Kees Oosterbeek een scholeksterweekend georganiseerd op Ameland voor ringers en

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

1. De cocons van de Gewone Knuffelbijen (Rosse metselbijen) komen nog niet uit. Hoe kan dat?

1. De cocons van de Gewone Knuffelbijen (Rosse metselbijen) komen nog niet uit. Hoe kan dat? Antwoorden op veel gestelde vragen Tip: Gebruik Control-F om een zoekterm in te voeren. 1. De cocons van de Gewone Knuffelbijen (Rosse metselbijen) komen nog niet uit. Hoe kan dat? Gewone Knuffelbijen

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Pagodespreeuw (Sturnus Pagodarum)

Pagodespreeuw (Sturnus Pagodarum) Pagodespreeuw (Sturnus Pagodarum) Na een aantal jaren met zaadeters te hebben gekweekt heb ik toch weer besloten om spreeuwen te gaan houden. Een aantal jaren geleden heb ik ook verschillende koppels gehad

Nadere informatie

Nationale Databank Flora en Fauna Uitvoerportaal

Nationale Databank Flora en Fauna Uitvoerportaal 160 records Middelpunt < 1km2 Middelpunt 1km2-5km2 Middelpunt > 5km2 Vlak schaal 1 : 5000 Zoekvraag Soort Soortgroep Wet en Beleid Periode Bronhouder Zoekgebied Alle Vaatplanten Vogels Zoogdieren Amfibieën

Nadere informatie

TREKTELLEN 2006 TELPOST OOLMANSWEG Aagje van der Wulp

TREKTELLEN 2006 TELPOST OOLMANSWEG Aagje van der Wulp TREKTELLEN 2006 TELPOST OOLMANSWEG Aagje van der Wulp In het najaar van 2006 is er voor het eerst geteld aan de Oolmansweg. Door bebouwing in de zuidwesthoek van het recreatieterrein Bussloo moest er een

Nadere informatie

Nationale vogeltelling voor golfbanen in samenwerking met de NGF en Golf- & Countryclub Liemeer

Nationale vogeltelling voor golfbanen in samenwerking met de NGF en Golf- & Countryclub Liemeer Verslag Nationale vogeltelling Nationale vogeltelling voor golfbanen in samenwerking met de NGF en Golf- & Countryclub Liemeer GOLF- & COUNTRYCLUB LIEMEER 26 april 2015 Opgesteld door: Cees van de Noort

Nadere informatie

Introductieles. Vogels in de klas. groep 7/8. Leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen

Introductieles. Vogels in de klas. groep 7/8. Leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen Leerkracht Introductieles Inhoud in het kort Voor de groepen 7-8 bieden we, naast verbale activiteiten, een werkblad aan waarmee de leerlingen aan de slag gaan. In deze les activeren de leerlingen hun

Nadere informatie

Introductieles. Vogels in de klas. groep 5/6. Leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen

Introductieles. Vogels in de klas. groep 5/6. Leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen Leerkracht Introductieles Inhoud in het kort Voor de groepen 5-6 bieden we, naast verbale activiteiten, een werkblad aan waarmee de leerlingen aan de slag gaan. In deze les activeren de leerlingen hun

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Tuinvogels. Een interactieve lezing door Vogelwerkgroep Vught

Tuinvogels. Een interactieve lezing door Vogelwerkgroep Vught Tuinvogels Een interactieve lezing door Vogelwerkgroep Vught Gildes: indeling naar omgeving Stadsvogels worden ingedeeld naar gildes: Huizenbroeders (Half)holenbroeders Struikvogels Boomvogels Park- &

Nadere informatie

Werkboekje. Natuur- en milieu educatie. Groep 3/4 Winterfeest voor vogels. Naam: Dit is een product van Stichting Vogelpark Avifauna

Werkboekje. Natuur- en milieu educatie. Groep 3/4 Winterfeest voor vogels. Naam: Dit is een product van Stichting Vogelpark Avifauna Werkboekje Natuur- en milieu educatie Naam: Groep 3/4 Winterfeest voor vogels Dit is een product van Stichting Vogelpark Avifauna Werkblad 1 Winterkoninkje en zijn vriendjes Het was een koude winterdag

Nadere informatie

HET VOGELTREKSTATION INFORMATIE VOOR EEN SPREEKBEURT OF WERKSTUK

HET VOGELTREKSTATION INFORMATIE VOOR EEN SPREEKBEURT OF WERKSTUK HET VOGELTREKSTATION INFORMATIE VOOR EEN SPREEKBEURT OF WERKSTUK Vogels zijn er in alle soorten en maten, zoals bijvoorbeeld de zeearend, die wel 90 centimeter groot kan worden. Of de Kleine Karekiet die

Nadere informatie

HET DIERENVRIENDJESPAD LESPROGRAMMA VOOR GROEP 1,2 EN 3 BASISONDERWIJS. Bijlagen

HET DIERENVRIENDJESPAD LESPROGRAMMA VOOR GROEP 1,2 EN 3 BASISONDERWIJS. Bijlagen HET DIERENVRIENDJESPAD LESPROGRAMMA VOOR GROEP 1,2 EN 3 BASISONDERWIJS Bijlagen BIJLAGE 1 Omdat ik niet zo van de regen houd, verschuil ik me in mijn hol of onder een boom, zegt de konijn. ga tegen de

Nadere informatie

Overzicht ringactiviteiten 2014 voor Oud Valkeveen en het Raboes

Overzicht ringactiviteiten 2014 voor Oud Valkeveen en het Raboes Overzicht ringactiviteiten 2014 voor Oud Valkeveen en het Raboes Rudy Schippers In 2014 is er in hoofdzaak gevangen op Oud Valkeveen, terwijl er enkele weken in de herfst eveneens is geringd bij Jachthaven

Nadere informatie

Wie zorgde er voor dat de zondvloed ten einde kwam

Wie zorgde er voor dat de zondvloed ten einde kwam Na de zondvloed. Wie zorgde er voor dat de zondvloed ten einde kwam Genesis 8:1-2 1 En God dacht aan Noach en aan al de wilde dieren en al het vee dat bij hem in de ark was; en God liet wind over de aarde

Nadere informatie

H ET O UDE T ESTAMENT

H ET O UDE T ESTAMENT H ET O UDE T ESTAMENT 13 DAG 1 De wereld is Gods schepping Genesis 1 2 L ang geleden heeft God de wereld gemaakt. De wereld was donker en leeg. Er was nog geen leven. Toen heeft God in zes dagen alles

Nadere informatie