Nieuwsbrief. Natuurpresentaties. Voorwoord. Laat u inspireren

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief. Natuurpresentaties. Voorwoord. Laat u inspireren"

Transcriptie

1 Natuurpresentaties Jaargang 2, aflevering 2 Nieuwsbrief Natuurpresentaties Jaargang Voorwoord In dit nummer: Lauwersmeer, Paterswoldse Meer, Drentse beken Mantingerzand, Alpenwandelingen, Drents-Friese Wold Vlinders, Mijnwerkers en Gallen, Drenthe Overdwars Gouden Rand van Groningen, Kaapse Flora, Namibië Wilde Plantencursus, Wijknatuurgidsencursus, Veen Tekstproductie Gastenboek, Vorige nieuwsbrieven Informatie, Natuurreizen 8 Agenda Natuurpresentaties 6 april IVN Zuidlaren, bomenexcursie Fraeylemaborg April-juni Wilde Plantencursus Haren April oktober Wijknatuurgidsencursus NDE / Natuurmonumenten Groningen 13 mei Powertalk, Engelstalige rondleiding Drentsche Aa De winter ligt achter ons en het lezingenseizoen 2011 / 2012 is voorbij. Voor mij met o.a. herinneringen aan een speurtocht op een donker industrieterrein (waar volgens de routeplanner een verenigingsgebouw zou zijn) maar ook beelden van visueel gehandicapte en oudere bewoners van Interzorg Hendrik Kok in Rolde die met alle zintuigen genieten van stinkende zeeklei en geurige gagel als onderdeel van een presentatie over het Drents-Groningse landschap. Komende maanden staan in het teken van cursussen en Laat u inspireren Natuurpresentaties publiceert wekelijks één of meerdere artikelen op zijn internetblog (voor het adres zie achterzijde). Onderwerpen over natuur en landschap in Nederland of verder weg. U hoeft nooit excursies. Een Wilde Planten cursus in Haren, een wijknatuurgidsencursus voor NDE Groningen & Natuurmonumenten en afsluitend de cursus Licht op Veen (IVN Zuidlaren. Een excursie boeken voor voorjaar of zomer kan nog steeds. In de agenda staan inmiddels Drentsche Aa, bomen in Slochteren en een week alpenflora en alpenfauna voor Hotel Alpina in Tschiertschen (Graubünden, Zwitserland). wat te missen met een aanmelding als volger. Maar er zijn veel meer inspirerende groene blogs. De mooiste zijn bij elkaar gebracht in de rechterkolom van deze website. Kijk bijvoorbeeld eens op Natuurkieker, De Inmiddels zijn ook de eerste aanvragen voor het komende winterseizoen binnen gekomen. Mits op tijd aangevraagd is een eigen onderwerp mogelijk maar uiteraard kunt u ook kiezen uit het aanbod op de site. Graag wens ik u veel leesplezier met deze vierde nieuwsbrief. Kees Boele Wereld door mijn Lenzen, Berichten van een Dodenakker of Birding Oldambt. Een bron van ideeën voor excursies of presentaties.

2 P a gina 2 Nieuwsbrief Natuurpre sentaties Jaargang 2, a flevering 2 Excursie Lauwersmeer Nationaal Park Lauwersmeer, voor 1969 een baai van de Waddenzee waar het soms woest kon spoken. Nu een rijk gevarieerd natuurgebied met een jaar rond aanbod van bijzondere vogels. Van broedende zeearend tot bezoekende Grauwe Franjepoot. Maar er is veel meer te zien. Paars bloeiende orchideeënvelden, gele Bitterlingen, wit Stofzaad en groene Addertong. Sommigen opvallend, andere klein en alleen na goed zoeken te vinden. Daartussen allerlei soorten paddenstoelen, daarboven vlinders en andere insecten. Lauwersmeer, zet het eens op de excursie agenda. Paterswoldse Meer & Friesche Veen eens een woest en leeg gebied tussen de zandruggen van Haren en Eelde Nog niet eens zo lang geleden was het gebied wat we nu kennen als Paterswoldse Meer en Friesche Veen een woest en leeg gebied tussen de zandruggen van Haren en Eelde. Pas in de vorige eeuw vond er grootschalige vervening plaats wat zou leiden tot een gevarieerd waterlandschap. Een ideale locatie voor recreatie maar ook voor natuurontwikkeling. De Visarend is er weer terug gekomen, honderden vlindersoorten zijn er geteld en in de polder bloeit het Kievitsbloempje weer. Paterswoldse Meer en Friesche Veen, mogelijk voor een excursie maar zeker ook voor een winterse presentatie op het witte doek. Excursie Drentse beken Bloemrijke hooilanden langs de Drentsche Aa, rivierduinen langs de Hunze en boomkikkers aan de boorden van de Reest. De Drentsche zandkop watert naar alle kanten af, beken mogen weer stromen, bijzondere planten en dieren krijgen weer de ruimte. Het meest bijzondere is misschien wel het eigen karakter van elke beek. Vier seizoenen lang steeds weer verschillend.

3 Jaargang 2, a flevering 2 Nieuwsbrief Natuurpre sentaties P a gina 3 Excursie Mantingerzand Drenthe, het oude landschap. Zo ervaart u een wandeling over het Mantingerzand. Een golvend stuifzandgebied met heide en vooral jeneverbessen. Door ontginning bijna geïsoleerd achtergebleven maar nu door restauratie van het landschap weer terug in een aaneengesloten natuurgebied. Vanaf eind maart domein van Roodborsttapuiten en Boompiepers. Opvallend rijk aan allerlei planten die profiteren van het nieuwe beheer van Natuurmonumenten in dit gebied. In lagere delen is de Kleine Zonnedauw weer terug gekomen, op de hogere stuifzanden bloeit Dwergviltkruid. Deze wandeling is het jaar rond te boeken als een halve dag excursie. Alpenwandelingen Natuurpresentaties gaat komende zomer aan de slag in Zwitserland. Zeven dagen natuurwandelingen vanuit Hotel Alpina (Tschiertschen, Graubunden). Uiteraard kunt u ook meelopen (mail even voor verdere informatie) maar vanaf september is het on- derwerp ook beschikbaar als Powerpoint presentatie voor uw verenigingsavond. Laat u verrassen door grote en kleine planten, vlinders en vogels in een steeds weer veranderend landschap. In het zomers licht ongekend mooi maar zeker op grotere hoogte een voortdurende strijd om het bestaan. IJzige koude, gierende wind en verzengende hitte vragen om bijzondere aanpassingen van plant en dier. Laat u verrassen door grote en kleine planten, vlinders en vogels Excursie Drents-Friese Wold Na de Waddenzee en de Veluwe is het Nationaal Park Drents-Friese Wold het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland. Veen en zand ontmoeten elkaar in een kleinschalig landschap. Uitgesneden en geboetseerd door de mens maar vervolgens ingekleurd door de natuur.. Rechte lijnen worden verzacht, verdwenen plantensoorten krijgen weer de ruimte en vlinders keren terug. Beheerders die niet meer in hokjes denken maar samenwerken voor een levend en steeds weer verrassend gebied. Deze wandeling is het jaar rond te boeken.

4 P a gina 4 Nieuwsbrief Natuurpre sentaties Jaargang 2, a flevering 2 Presentatie Vlinders Niets wekt zoveel verbazing als de wonderbaarlijke veranderingen in het leven van een vlinder. Van ei tot rups, dan terugkeren naar een vormeloze massa gevangen in een weerbarstige pophuid en vervolgens opnieuw tevoorschijn gekomen als een meestal gevleugeld insect. Beginnend als stevige knager om te eindigen als zuiger door een rietje of zelfs vastend gedurende zijn laatste levensdagen. Vlinders biedt een inleiding in leven en samenleven van de ruim 2400 soorten dag en nachtvlinders in Nederland. Een verrassende ontmoeting met soms bijna bizarre rupsen, bonte motten en bekende vlinders uit de tuin. Mijnwerkers en Gallen Opgesloten in een donkere cel maar wel voorzien van water en brood Het is al vaak gezegd maar in de natuur draait het om eten of gegeten worden. Een mogelijke oplossing om te blijven eten is je opsluiten in een bijna onuitputtelijk restaurant. Honderden soorten insecten en mijten hebben dit ontdekt. Soms eenvoudig tussen boven en onderkant van een blad en dan als mijnwerker gangen knagend in de groene soep. Anderen doen het vernuftiger. Zij laten zich inkapselen door de plant. Opgesloten in een donkere cel maar wel voorzien van water en brood. Helaas is elke gevangenis te kraken. Legboren of zelfs snaveltjes weten door te dringen tot de schatkamer en dan is het feest echt afgelopen. Deze presentatie staat al jaren op het programma maar wordt steeds verder uitgebreid met nieuwe vondsten. Presentatie Drenthe overdwars Bijschrift bij afbeelding. In een vorige nieuwsbrief werd deze nieuwe presentatie al aangekondigd. Dwars door Drenthe op stap langs het Oranjekanaal. Van Veenkoloniën tot Smilder Venen over het Drents plateau. Aandacht voor het ontstaan van het landschap, de veranderingen na de komst van de eerste mensen en tenslotte de natuur die na duizenden jaren op veel plaatsen opnieuw ruimte krijgt om te groeien en te bloeien.

5 Jaargang 2, a flevering 2 Nieuwsbrief Natuurpre sentaties P a gina 5 Presentatie Gouden rand van Groningen De Golden Raand van Groningen, van Dollard tot Lauwers, van Bourtange tot Nieuw Statenzijl. Een trektocht langs veen, zand en klei. Karakteristieke landschappen met elk hun eigen flora en fauna. Natuur is er vaak versnipperd door intensief gebruik maar zodra het tij keert grijpt het zijn kans. De Ruiten Aa mag weer kronkelen, akkerrandbeheer biedt Grauwe Kiekendief en Geelgors nieuwe kansen en de Emmapolder heeft met de Ruidhorn weer een zilte rand gekregen. Deze nieuwe presentatie is vanaf september 2012 beschikbaar. Kaapse Flora en Fauna Geen gebied op onze planeet is zo rijk aan bloemen als de Kaap. Eens een Nederlandse kolonie voor zeevaarders, nu bestemming voor toeristen en biologen. Honderden soorten dopheide en vlinderbloemigen maar ook plantenfamilies die teruggaan tot de tijd van het oercontinent Gondwana. Elk met hun eigen bestuivers, van vlinders tot vogels. Maar de Kaap en Zuid- Afrika bieden veel meer. Zoals ze het zelf graag zeggen: het is een wereld in één land. Bergen zijn hier eilanden met elk hun kenmerkende soorten. Landschappen zijn hier onvoorstelbaar groot. Het Krugerpark is al groter dan Nederland, meer dan tweehonderd soorten vogels in een week is normaal. Vanaf december 2012 wordt deze lezing aangeboden. Bergen zijn hier eilanden met elk hun kenmerkende soorten Presentatie Namibië Het best bewaarde geheim van Afrika, zo presenteert het Namibisch Verkeersbureau graag haar eigen land. Feit is dat steeds meer bezoekers dit bijzondere gebied ontdekken. Van Kalahari tot Skeleton Coast, van de zoutpan in Etosha tot de bergen van Naukluft, steeds weer verassend anders. Een avond is bijna te kort om de bijzondere flora en fauna van dit gebied aan u voor te stellen.

6 P a gina 6 Nieuwsbrief Natuurpre sentaties Jaargang 2, a flevering 2 Wilde planten cursus Velen kennen nog het motto van dr. Fop. I. Brouwer: alles wat groeit en bloeit en ons altijd weer boeit. Maar wat weten we nu werkelijk van wilde planten? Meer dan 1400 soorten in Nederland maar hoe breng je ze op naam? Waarom groeien ze juist op die plek? En waarom zie je vaak dezelfde soorten bij elkaar? Met een cursus van minimaal drie avonden en drie excursies krijgt u een eerste introductie in de wilde flora van Nederland. Aan het eind van de cursus hebt u ervaring opgedaan met determineren, zijn de belangrijkste plantenfamilies te onderscheiden en hebt u een begin gemaakt met het opbouwen van soortenkennis. Natuurpresentaties sluit met deze cursus bij voorkeur aan op uw directe woonomgeving. Wijknatuurgidsencursus stoomcursus Wijknatuurgids voor Beijum en Lewenborg opgezet. Groningen probeert ondanks de bezuinigingen een groene gemeente te blijven. De stedelijke ecologische structuur blijft in stand en de samenwerking met o.a. Natuurmonumenten, als beheerder van het natuurgebied Kardinge, wordt steeds verder geïn- tensiveerd. Dit betekent echter ook investeren in draagvlak bij de burgers. NDE Gemeente Groningen (Natuur en Duurzaamheidseducatie), Natuurmonumenten en Natuurpresentaties willen hier gezamenlijk wat aan gaan doen. Met subsidie uit Nieuw Lokaal Akkoord 2.0 is een stoomcursus Wijknatuurgids voor Beijum en Lewenborg opgezet. Vijftien vrijwilligers starten op 21 april en zijn vanaf 27 oktober 2012 beschikbaar voor maandelijkse natuureducatieve activiteiten. Licht over het Veen Bijschrift bij afbeelding. IVN Zuidlaren heeft voor komende herfst een korte kennismaking met veen in al zijn aspecten op de agenda gezet. Drie avonden, met onderwerpen die variëren van veenvorming tot cultuurhistorie, en één excursiedag waarop zowel een hoogveen als een laagveen gebied bezocht worden. Natuurpresentaties is uitgenodigd om deze cursus te verzorgen.

7 Jaargang 2, a flevering 2 Nieuwsbrief Natuurpre sentaties P a gina 7 Tekst Natuurpresentaties is feitelijk een allround communicatiebureau op het gebied van natuur en landschap. En dat betekent niet alleen presentaties, cursussen of organisatie van symposia. Ook productie van teksten behoort tot de mogelijkheden. Of het nu gaat om een website, een artikel voor een verenigingsblad, de productie van een inventarisatieverslag of een aansprekend persbericht, bijna alles is mogelijk. Een voorbeeld van deze teksten zijn bijvoorbeeld de inmiddels ruim 180 gepubliceerde blogberichten. Soms literair, soms met een knipoog maar altijd informatief geschreven. Zoals bij alle activiteiten geldt ook hierbij als motto maatwerk. U bepaalt inhoud, stijl en vorm. Gastenboek Met de nieuwe site van natuurpresentaties is het ook mogelijk geworden uw ervaringen met anderen te delen. IVN Stadskanaal schrijft over een presentatie Drentsche Aa: Vooral jouw enthousiasme over en kennis van het gebied werd gewel- dig gewaardeerd Groei & Bloei Sneek meldt over een avond Patagonië & Antarctica: een bijzondere avond met prachtige natuuropnames, een boeiend verhaal en speciaal voor onze vereniging aandacht voor de plantengroei. Deze lezing is een aanrader! Interzorg Hendrik Kok (Rolde) schrijft : Een geweldige presentatie de bewoners hebben er van genoten, ze konden veel (voor zover mogelijk) zien, voelen, ruiken en horen over de natuur in Groningen en Drenthe zien, voelen, ruiken en horen over de natuur in Groningen en Drenthe Vorige nieuwsbrieven In de vorige nieuwsbrieven werd o.a. aandacht gegeven aan de volgende onderwerpen: 1. Excursie stinzenplanten. 2. Excursie voorjaarsflora en vogels Hasbruch. 3. Excursie of presentatie Schiermonnikoog. 3. Presentatie paddenstoelen. 4. Presentatie bestuiving. 5. Presentatie Patagonië en Antarctica. Bijschrift bij afbeelding.

8 Natuurpresentaties Remmingaweg VR Haren Telefoon: Natuurpresentaties op het web: Natuurpresentaties maakt deel uit van het activiteitenpakket van Cirsium Advies (KvK ). Eigenaar van Cirsium Advies is Kees Boele. Sinds 1982 actief als bioloog in groen Noord Nederland en werkzaam geweest als projectmanager / hoofd educatieve dienst Hortus Haren, directeur Botanische Tuin De Kruidhof (Buitenpost) en plaatsvervangend directeur Natuur en Milieufederatie Groningen Natuurpresentaties verzorgt lezingen, excursies, teksten en organisatie van symposia in Noord-Nederland. Groene draad in al deze activiteiten is de natuur van Noord-Nederland en ver daarbuiten. Data en tijd bepaalt de klant maar houdt voor excursies rekening met de seizoenen. In 2012 zijn geen presentaties mogelijk in de maand november. Natuurpresentaties werkt met standaardtarieven voor presentaties en excursies (zie de website voor actuele prijzen).. Voor cursussen, symposia of teksten wordt in overleg een offerte opgesteld. Natuurreizen 2012 Invididuele reizen/ Maatwerk: * orchideeënreis (Noord-) Cyprus. * voorjaarsflora Tennessee * camperreis Namibië * Parels van Limpopo, Zuid-Afrika * Torres del Paine, Chili * Pantanal, Brazilië * Amazone / Cristallino, Brazilië * Queensland * West-Australische flora * Kirgizië en Oezbekistan Groepsreizen: * Vogelreis Papua Nieuw Guinea, vertrek 26 augustus * Vulkanenreis Java, vertrek 1 september * Zuid-Afrika, vertrek 3 november * Vogelreis Gambia-Senegal, vertrek 1 december Voor informatie mail naar: info@hambakahlenatuurreizen.nl

Natuurpresentaties. Inspirerend groen

Natuurpresentaties. Inspirerend groen Natuurpresentaties Jaargang 2, aflevering 3 Nieuwsbrief Natuurpresentaties Jaargang 2.4 Herfst 2012 1-10-2012 Inspirerend groen In dit nummer: Natuurkampeerterreinen, Natuurmonumenten, HOVO, IVN, Groei

Nadere informatie

Groen actief in 2013-2014

Groen actief in 2013-2014 Natuurpresentaties Jaargang 2, aflevering 3 Nieuwsbrief Jaargang 3.3 Zomer / herfst 2013 28-8-2013 Groen actief in 2013-2014 In dit nummer: Groen en Doen 2014, Natuurpresentaties Cadeau, Facebook Senioren

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Natuurpresentaties. 40 jaar presentaties, 1 jaar Natuurpresentaties. Inspirerende natuurfotografie

Nieuwsbrief. Natuurpresentaties. 40 jaar presentaties, 1 jaar Natuurpresentaties. Inspirerende natuurfotografie Natuurpresentaties Jaargang 2, aflevering 3 Nieuwsbrief Natuurpresentaties Jaargang 2.3 Zomer 2012 6-7-2012 40 jaar presentaties, 1 jaar Natuurpresentaties In dit nummer: Excursierroster, Verrekijker,

Nadere informatie

Auditieve oefeningen - lente. Hakken en plakken

Auditieve oefeningen - lente. Hakken en plakken Auditieve oefeningen - lente Hakken en plakken (hak de woorden in stukken, laat de kinderen het hele woord zeggen) len-te kro-kus tul-pen lam-me-tje bloe-men zaai-en tuin-tje ro-zen vo-gel tuin-man bij-en

Nadere informatie

De Veenvaart... Kanaal met een verhaal!

De Veenvaart... Kanaal met een verhaal! Nieuwe Vaarroute! Open vanaf juni 2013 De Veenvaart... Kanaal met een verhaal! Vanaf juni 2013 is Nederland een prachtige vaarverbinding rijker: De Veenvaart. Deze nieuwe route voert door de Drentse en

Nadere informatie

Uitslag en analyse Leden Enquête IVN Vries 2016

Uitslag en analyse Leden Enquête IVN Vries 2016 Uitslag en analyse Leden Enquête IVN Vries 2016 Het bestuur van IVN Vries hecht er belang aan op de hoogte te blijven van de wensen en interesses van haar leden en donateurs. Er is daarom een enquête opgesteld

Nadere informatie

LEMELERBERG: TOPNATUUR

LEMELERBERG: TOPNATUUR LEMELERBERG: TOPNATUUR ROUTE 4,0 km Mooie, stille route langs zandvlaktes, jeneverbessen, eenzame dennen en met mooie vergezichten. Stuifzand en droge heide zijn schaars in Europa, daarom is de Lemelerberg

Nadere informatie

LEZEN. Terpentijd - 1500

LEZEN. Terpentijd - 1500 1 LEZEN Terpentijd - 1500 Friesland bestaat eigenlijk uit drie delen: de klei, het veen en het zand. De eerste boeren woonden op het zand (De Wouden en Gaasterland). Hun aardewerk in de vorm van trechters

Nadere informatie

Excursies 2015 in de Goudse groengebieden

Excursies 2015 in de Goudse groengebieden Excursies 2015 in de Goudse groengebieden Uit de serie Groenwandelingen in Gouda 4 Heempad in het voorjaar Broedende eend 2 Bloesem peer Grasland Kievitsbloemen Excursies 2015 in de Goudse groengebieden

Nadere informatie

Aanbod NME voorjaar 2014

Aanbod NME voorjaar 2014 Aanbod NME voorjaar 2014 Natuur- en milieueducatie (NME) Heemtuin Muntendam biedt een aanvulling op het reguliere schoolprogramma. We richten ons in de lessen vooral op zaken die in de klas minder snel

Nadere informatie

Week 28. Week 28. week 27

Week 28. Week 28. week 27 Het natuurnetwerk is geïnspireerd door een citaat van Marcel Proust: De ware ontdekkingsreis ligt niet in het verkennen van nieuwe streken maar in het kijken met nieuwe ogen. Het is tevens verbonden met

Nadere informatie

3 hectare groot veenweide gebied, Amsterdam Westerpark st. Hart voor de Natuur

3 hectare groot veenweide gebied, Amsterdam Westerpark st. Hart voor de Natuur 3 hectare groot veenweide gebied, Amsterdam Westerpark st. Hart voor de Natuur Activiteiten en bereik 2011: Vrije bezoekers: 23.119 NME activiteiten: 1046 Avonturenclubs: 1474 Speciale doelgroepen 20 Openbare

Nadere informatie

Jaarverslag 2012. Districtscommissie Fryslân

Jaarverslag 2012. Districtscommissie Fryslân Jaarverslag 2012 Districtscommissie Fryslân Inhoudsopgave 1 Inleiding...2 2 Activiteiten 2012...2 2.1.1. Vereniging Natuurmonumenten 2 2.1.2. DC-Fryslân 2 2.1.3. Wat willen we? 2 2.1.4. Wat doen we? 2

Nadere informatie

Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Concept

Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Concept Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Concept a Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Colofon Deze samenvatting is een uitgave van de

Nadere informatie

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw.

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. De Specht Er zijn verschillende soorten spechten: de groene, de zwarte en

Nadere informatie

WELKOM BIJ DOLFIJNGO.COM

WELKOM BIJ DOLFIJNGO.COM MEDIA KIT WELKOM BIJ DOLFIJNGO.COM JOU W D I GI TA LE R E IS G IDS NA A R D E CA R I B B EA N DolfijnGO.com is een multimediaal platform over reizen, lifestyle, fashion & wonen. Vanuit Curaçao voorzien

Nadere informatie

Lezing commissaris van de Koningin Max van den Berg over Westerwolde bij de uitreiking Penning van Verdienste d.d.

Lezing commissaris van de Koningin Max van den Berg over Westerwolde bij de uitreiking Penning van Verdienste d.d. Lezing commissaris van de Koningin Max van den Berg over Westerwolde bij de uitreiking Penning van Verdienste d.d. 28 september 2012 Geachte dames en heren, mevrouw Vonhoff, Eerappels bluien: lila, paars

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2014-2024 2 3 foto s: ruud maaskant, pwn, kenneth stamp, mark kras Vooraf Nationaal Park Zuid-Kennemerland behoort met zijn duinen en bossen tot de mooiste en waardevolste natuurgebieden van

Nadere informatie

In het open landschap van Oldambt is de geschiedenis nog zichtbaar. Als je er oog voor hebt en de kenmerken kunt herkennen laat het zich lezen als

In het open landschap van Oldambt is de geschiedenis nog zichtbaar. Als je er oog voor hebt en de kenmerken kunt herkennen laat het zich lezen als Werkgroep Oldambt In het open landschap van Oldambt is de geschiedenis nog zichtbaar. Als je er oog voor hebt en de kenmerken kunt herkennen laat het zich lezen als een boek. De Dollard is daarbij een

Nadere informatie

ENQUÊTE VAN IVN NIJKERK

ENQUÊTE VAN IVN NIJKERK December 2015 ENQUÊTE VAN IVN NIJKERK Deze enquête is gericht aan alle leden en donateurs van de natuurvereniging IVN Nijkerk. Het doel van de enquête is IVN Nijkerk inzicht te geven in welke richting

Nadere informatie

Vraag 1. Waarom moet je goed voor de rupsen zorgen als je vlinders wilt hebben?

Vraag 1. Waarom moet je goed voor de rupsen zorgen als je vlinders wilt hebben? Naam: VLINDERS Vlinders zijn niet weg te denken uit onze leefomgeving. In het voorjaar kunnen we haast niet wachten tot de eerste Kleine vosjes of Citroenvlinders zich laten zien. En dan in de zomer en

Nadere informatie

Kop van Drenthe Cursus Gastheer van het landschap Cursusinformatie: Cursuskorting voor Raboklanten Doelen cursus Gastheer van het Landschap

Kop van Drenthe Cursus Gastheer van het landschap Cursusinformatie: Cursuskorting voor Raboklanten Doelen cursus Gastheer van het Landschap Kop van Drenthe Cursus Gastheer van het landschap Gemeente Noordenveld en IVN Drenthe werken samen om bezoekers en ondernemers van de kop van Drenthe het landschap in al haar facetten laten beleven en

Nadere informatie

Activiteiten o.l.v. Gidsenbureau

Activiteiten o.l.v. Gidsenbureau Activiteiten o.l.v. Gidsenbureau in Limburg 1 Inhoudstafel I. Habitats: de 5 Stars van Limburg Uniek! RivierPark MaasVallei met een Stilsloep! II. Fauna III. Wildcraft & Oriëntatie IV. Kunstenaarshoek

Nadere informatie

Bibliotheek Inhoud per categorie

Bibliotheek Inhoud per categorie A1 Biologie Atlas bij de biologie Boek A1 Biologie De evolutie van het leven Boek A1 Biologie De ontwikkeling van het leven Artikel A1 Biologie Het ontstaan van het leven Artikel A1 Biologie Indeling van

Nadere informatie

Activiteiten o.l.v. Gidsen van Gidsenbureau

Activiteiten o.l.v. Gidsen van Gidsenbureau Activiteiten o.l.v. Gidsen van Gidsenbureau vanuit de Jeugherberg van Malmedy 1 Inhoudstafel I. Fauna II. Habitats III. Wildcraft & Oriëntatie IV. Kunstenaarshoek V. Outdoor Bijlage I: Activiteiten / Seizoenen

Nadere informatie

Liefdesbrieven aan het veen

Liefdesbrieven aan het veen Liefdesbrieven aan het veen Communicatiebureau de Lynx Miranda Koffijberg & Youri Jongkoen Laagveen imagoprobleem? Laagveen is een pakket op elkaar gepakte, onverteerde planten. Geologie van Nederland

Nadere informatie

Cursus Gastvrij Landschap Oldambt

Cursus Gastvrij Landschap Oldambt PRAKTISCHE CURSUS OVER HET LANDSCHAP VAN OLDAMBT START NAJAAR 2018 Cursus Gastvrij Landschap Oldambt IVN (Instituut Voor Natuureducatie en duurzaamheid) is een landelijke organisatie, die mensen bij de

Nadere informatie

NATUUR- EN MILIEU EDUCATIE ZWIJNDRECHTSE WAARD

NATUUR- EN MILIEU EDUCATIE ZWIJNDRECHTSE WAARD NATUUR- EN MILIEU EDUCATIE ZWIJNDRECHTSE WAARD Natuuractiviteiten voor Basisscholen 2015/2016 Inhoud Algemeen Extra aandachtspunten Natuuractiviteiten 2015/2016 Slecht weer beslissing Dagdelen natuuractiviteiten

Nadere informatie

Activiteiten o.l.v. Gidsen van Gidsenbureau vanuit het vakantiehuis A l'abri in Brisy

Activiteiten o.l.v. Gidsen van Gidsenbureau vanuit het vakantiehuis A l'abri in Brisy Activiteiten o.l.v. Gidsen van Gidsenbureau vanuit het vakantiehuis A l'abri in Brisy 1 Inhoudstafel I. Fauna II. Habitats III. Wildcraft & Oriëntatie IV. Kunstenaarshoek V. Outdoor Bijlage I: Activiteiten

Nadere informatie

Het oude Wedbroeken bij Tynaarlo Wandelroute 6 km circa 2,5 uur

Het oude Wedbroeken bij Tynaarlo Wandelroute 6 km circa 2,5 uur Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa WANDELROUTE Wedbroeken Het oude Wedbroeken bij Tynaarlo Wandelroute 6 km circa 2,5 uur Welkom in het Nationaal park Drentsche Aa, neem de tijd het te ontdekken...

Nadere informatie

Maak uw activiteiten beschikbaar voor sponsoring!!

Maak uw activiteiten beschikbaar voor sponsoring!! Maak uw activiteiten beschikbaar voor sponsoring!! PASSEN DEZE ACTIVITEITEN BIJ DIE VAN UW REGIO? GEEF ZE OP VOOR WWW.LANDSCHAPS VEILING.NL ONTVANG STEUN, WORD ZICHTBAAR & BEREIKBAAR! Landschapsveiling.nl

Nadere informatie

Een midden- en bovenbouwproject van het IVN Veldhoven Eindhoven Vessem najaar 2015

Een midden- en bovenbouwproject van het IVN Veldhoven Eindhoven Vessem najaar 2015 Een midden- en bovenbouwproject van het IVN Veldhoven Eindhoven Vessem najaar 2015 Doelgroep: Midden- en bovenbouw basisonderwijs: groep 5-8 Jaargetijde: Herfst, winter, lente en een stukje zomer. Plaats:

Nadere informatie

milieu- en natuureducatie

milieu- en natuureducatie algemene informatie milieu- en natuureducatie contact: adres: Natuur Educatief Centrum (NEC) 09 210 32 72 NEC Waterrijk Verlorenbroodstraat 106 A 9820 Merelbeke Praktische info De lessen vinden plaats

Nadere informatie

Herfstnieuws van de Haagse Hofdame

Herfstnieuws van de Haagse Hofdame Herfstnieuws van de Haagse Hofdame Kloostertuin Kwekerij Hof te Dieren Herfst in de Kloostertuin Het is herfst maar door het droge voorjaar zijn er nog maar weinig herfstkleuren te zien. Wel bloeien de

Nadere informatie

Werkgroep Stadsvogels Werkgroep Vogels Werkgroep Weidevogelbescherming Werkgroep Boeiende Bermen

Werkgroep Stadsvogels Werkgroep Vogels Werkgroep Weidevogelbescherming Werkgroep Boeiende Bermen Werkgroep Stadsvogels De werkgroep houdt zich zeer actief bezig met het creëren van nestgelegenheid voor stadsvogels. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de gemeente en Salland Wonen. Zowel bij renovatie

Nadere informatie

Lente. groep 3, 4 en 5

Lente. groep 3, 4 en 5 Lente groep 3, 4 en 5 Inhoud Lente 3 1. Langer licht 4 2. Bollen 5 3. Wakker worden 6 4. Frisse blaadjes 7 5. Kikkerdril 8 6. Op reis 9 7. In de wei 10 8. Er op uit! 11 9. Filmpjes 12 Werkblad lente 14

Nadere informatie

Excursies 2017 in de Goudse groengebieden

Excursies 2017 in de Goudse groengebieden Excursies 2017 in de Goudse groengebieden Uit de serie Groenwandelingen in Gouda 4 kreeft zwanebloem 2 oeverzwaluwhotel grasland kievitsbloemen Excursies 2017 in de Goudse groengebieden Excursies onder

Nadere informatie

Lezingen Han Bouwmeester Natuurfotografie

Lezingen Han Bouwmeester Natuurfotografie Lezingen Han Bouwmeester Natuurfotografie Het delen van mijn belevenissen met belangstellenden is een van mijn grootste uitdagingen binnen de natuurfotografie. In mijn filmtijd maakte ik al een aantal

Nadere informatie

Nachtvlinders. Glasvleugelpijlstaart. De sint-jansvlinder is een dagactieve nachtvlinder

Nachtvlinders. Glasvleugelpijlstaart. De sint-jansvlinder is een dagactieve nachtvlinder Nachtvlinders Wist je dat er 2 groepen vlinders zijn? De ene groep noemen we dagvlinders, de andere groep noemen we nachtvlinders. Het verschil tussen dag- en nachtvlinders lijkt heel simpel: dagvlinders

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. Domies Toen waar natuur en cultuur elkaar versterken. Voorwoord

Jaarverslag 2014. Domies Toen waar natuur en cultuur elkaar versterken. Voorwoord Jaarverslag 2014 Domies Toen waar natuur en cultuur elkaar versterken Voorwoord Domies Toen is een botanische tuin die voor een klein deel bestaat uit borders met afgeperkte planten. De bolletjes van de

Nadere informatie

Activiteiten o.l.v. Gidsen van Gidsenbureau

Activiteiten o.l.v. Gidsen van Gidsenbureau Activiteiten o.l.v. Gidsen van Gidsenbureau vanuit MASSEMBRE 1 Inhoudstafel I. Fauna II. Habitats III. Wildcraft & Oriëntatie IV. Kunstenaarshoek V. Outdoor Bijlage I: Activiteiten / Seizoenen Bijlage

Nadere informatie

Aan de kinderen en de ouders van de kinderen van de jeugdnatuurgroep De Biesboschonderzoekers

Aan de kinderen en de ouders van de kinderen van de jeugdnatuurgroep De Biesboschonderzoekers Nieuws brief Aan de kinderen en de ouders van de kinderen van de De Biesboschonderzoekers De laatste paar maanden hebben we weer interessante activiteiten ondernomen. Hiervan eerst weer wat korte verslagen.

Nadere informatie

Communicatie & Educatie

Communicatie & Educatie Fotojaarverslag 2016 Basispakket communicatie en educatie Communicatie & Educatie Nationaal Park Weerribben-Wieden Fotojaarverslag 2016 Basispakket communicatie en educatie Het basispakket communicatie

Nadere informatie

China. Landschapsschildering. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten

China. Landschapsschildering. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten China Landschapsschildering Vakgebied: Beeldende Vorming Lesduur: 60 minuten China Pagina 1 Colofon Chinese landschapsschildering Les voor groep 7/8 60 minuten Tekenen - Landschapsschildering - Leerkracht

Nadere informatie

CRANBERRYFARM DE HOEVE

CRANBERRYFARM DE HOEVE CRANBERRYFARM DE HOEVE In het zuidoosten van Friesland stroomt de rivier de Linde (Lende). Voor mensen die van rust en ruimte, en een afwisselende omgeving houden is dit gebied een ware verrassing. Ook

Nadere informatie

Victoria Watervallen en het beste van Botswana

Victoria Watervallen en het beste van Botswana Victoria Watervallen en het beste van Botswana 7 daagse reis door oogstrelende en waterrijke natuurpracht Profiel Geheel verzorgd Safari in Afrika s mooiste safarigebied: Chobe en Okavango Delta Eén van

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

Lessuggesties voor groep 3 & 4

Lessuggesties voor groep 3 & 4 Lessuggesties voor groep 3 & 4 1 Inhoud pakket - Achtergrondinformatie vindt u op: www.rotterdam.nl/downloadslesmateriaal - Leskaarten met lessuggesties groep 3 & 4 - Materialen van het pakket: Leskaart

Nadere informatie

De vier seizoenen in de boomgaard

De vier seizoenen in de boomgaard Verantwoordelijke uitgever: Ann Cloet - Tel 056.860.150 De vier seizoenen in de boomgaard Draaiboek de animatie rond «Boomgaard» Voornaam:... Realisatie : CRIE Moeskroen en (Stad Moeskroen) Editie Jaar

Nadere informatie

Natuurpunt Antwerpen Stad - Nieuwsbrief 2 - Cursus Natuurgids, Gemeenteraadsverkiezingen, activiteiten 1 bericht

Natuurpunt Antwerpen Stad - Nieuwsbrief 2 - Cursus Natuurgids, Gemeenteraadsverkiezingen, activiteiten 1 bericht Guy Voets Natuurpunt Antwerpen Stad - Nieuwsbrief 2 - Cursus Natuurgids, Gemeenteraadsverkiezingen, activiteiten 1 bericht Natuurpunt Antwerpen Stad

Nadere informatie

Aan de slag in de vlindertuin

Aan de slag in de vlindertuin Aan de slag in de vlindertuin In dit schema kun je zien welke ideeën voor activiteiten je verder nog kunt vinden op www.vlindertuinen.nl. In dit document geven we voorbeelden van activiteiten in de vlindertuin

Nadere informatie

Zuidlaren (gemeente Tynaarlo) (Bron:

Zuidlaren (gemeente Tynaarlo) (Bron: Zuidlaren (gemeente Tynaarlo) (Bron: www.eropuit.nl) Introductie Zuidlaren maakt deel uit van de Drentse gemeente Tynaarlo, en is daarvan met 10.000 inwoners de op een na grootste kern. Zuidlaren is gesitueerd

Nadere informatie

Wilderniservaring in ruige natuur dichtbij huis

Wilderniservaring in ruige natuur dichtbij huis Wilderniservaring in ruige natuur dichtbij huis Scharrelen, genieten, ontdekken, verwonderen, betrokkenheid JEUGDPROJECTEN Nu scharrelen, genieten en verwonderen, straks meer betrokkenheid voor natuur

Nadere informatie

Toeristen in Nederland

Toeristen in Nederland Toeristen in Nederland Het is bijna zomer. Veel Nederlanders gaan lekker op vakantie naar het buitenland. Maar er komen ook heel veel buitenlandse toeristen naar Nederland. Hoeveel zijn dat er eigenlijk?

Nadere informatie

FIETS MEE & PROEF 'T REESTDAL!

FIETS MEE & PROEF 'T REESTDAL! FIETS MEE & PROEF 'T REESTDAL! ROUTE 27 km Een prachtige fietsroute door het Reestdal, waarin je ingrediënten kunt verzamelen voor het maken van Tansy pancakes! Landschap Overijssel wil mensen inspireren

Nadere informatie

Kopieer dit e-boek en stuur het door naar anderen.

Kopieer dit e-boek en stuur het door naar anderen. Lente groep 3/4 inhoud blz Lente 3 1 Langer licht 4 2 Bollen 5 3 Wakker worden 6 4 Frisse blaadjes 7 5 Kikkerdril 8 6 Op reis 9 7 In de wei 10 8 Er op uit! 11 9 Filmpjes 12 Werkblad winter 13 Schrijf je

Nadere informatie

Lessuggesties voor groep 1 & 2

Lessuggesties voor groep 1 & 2 Lessuggesties voor groep 1 & 2 1 Inhoud pakket - Achtergrondinformatie vindt u op: www.rotterdam.nl/downloadslesmateriaal - Leskaarten met lessuggesties groep 1 & 2 - Materialen van het pakket: Leskaart

Nadere informatie

Vogels kijken. van de Vogelwerkgroep Amsterdam. met de vogelwerkgroep Amsterdan

Vogels kijken. van de Vogelwerkgroep Amsterdam. met de vogelwerkgroep Amsterdan Vogels kijken met de vogelwerkgroep Amsterdan Amsterdam en omstreken is een verrassend gevarieerd gebied voor wie er oog voor heeft. Ook vogels weten dat te waarderen. Overal komen vogels voor; in parken

Nadere informatie

Tobi en. de wilde bijen

Tobi en. de wilde bijen Tobi en de wilde bijen Het is eindelijk paasvakantie en Tobi komt aan op de boerderij van zijn oom. Zijn nichtje Hanna wacht al op hem. Ze knuffelt Tobi en lacht: Kom, we gaan spelen! Lachend en pratend

Nadere informatie

Gidsenbureau www.gidsenbureau.eu - Mobile : 0498 04 30 68

Gidsenbureau www.gidsenbureau.eu - Mobile : 0498 04 30 68 Habitats de 5 Stars van Limburg RivierPark Maasvallei Grootschalige positieve gevolgen van het ecologisch herstel van de Maas Nieuwe wilde natuur, beheer met wilde paarden,... In een woord, de Belgische

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 december 2015. Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 december 2015. Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 december 2015 Beste natuurliefhebber/-ster, De dag begon mistig en op meerdere plaatsen bleef de mist de hele dag hangen. Gelukkig scheen in Beijum de zon. Doordat

Nadere informatie

LANDGOED BEERZE. ROUTE 4,2 km

LANDGOED BEERZE. ROUTE 4,2 km LANDGOED BEERZE ROUTE 4,2 km Een heerlijke wandeling voor de hele familie door de bossen bij Beerze, vlak bij Ommen. Lekker lopen langs heide, stuifduinen en ook via het oude huis Beerze. Route gemaakt

Nadere informatie

Wat is een vlinderidylle?

Wat is een vlinderidylle? M E M O Datum: 7 november 2016 Onderwerp: Vlinderidylles in de gemeente Gilze en Rijen De Vlinderstichting heeft, samen met de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV) en financieel gesteund door de Postcodeloterij,

Nadere informatie

Nieuwsbrief ASKA Kinderopvang

Nieuwsbrief ASKA Kinderopvang Nieuws van de ASKA Maandelijks laat ik u in deze nieuwsbrief zien welke leuke activiteiten er op onze locaties weer zijn geweest. Naast de activiteiten in het kader van ons jaarthema op de bso s en de

Nadere informatie

BMP Needse Achterveld 2006

BMP Needse Achterveld 2006 BMP Needse Achterveld 2006 Ook in 2006 is er elke 2 weken geteld in het Achterveld. Op deze manier proberen we vast te stellen hoeveel vogels van elk soort hier broeden. In het najaar van 2005 is het Achterveld

Nadere informatie

Natuur en landschap van Witharen in 2008

Natuur en landschap van Witharen in 2008 Natuur en landschap van Witharen in 2008 C. Zoon Versie 5 8 augustus 2008 Inleiding Witharen is een buurtschap in het noorden van de gemeente Ommen. In het zuidwesten wordt het begrensd door het Varsenerveld

Nadere informatie

Samen goed voor elkaar!

Samen goed voor elkaar! Nieuwsbrief 1 8 oktober 2015 De wekelijkse nieuwsbrief van de Sint Maartenschool. In deze nieuwsbrief Beste ouders en verzorgers Uw school is ingeloot! Thema avond van 26 november Afscheid nemen Kinderboekenweek

Nadere informatie

Stichting De Tuin van Sjef. Jaarverslag 2018

Stichting De Tuin van Sjef. Jaarverslag 2018 Stichting De Tuin van Sjef Jaarverslag 2018 Juni 2019 Inleiding Op 20 december 2016 is Stichting De Tuin van Sjef eigenaar geworden van de gelijknamige tuin en het bijbehorende woonhuis aan de Boulevard

Nadere informatie

Nieuwsbrief januari en februari 2015 2 e jaargang nr. 10

Nieuwsbrief januari en februari 2015 2 e jaargang nr. 10 Nieuwsbrief januari en februari 2015 2 e jaargang nr. 10 Beste leden, Vorige maand is er geen nieuwsbrief verstuurd. Deze is voor twee maanden. Kerstfeest op Speeltuin Schiewijk Ieder jaar vieren we op

Nadere informatie

Hier zien jullie alweer de zesde uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw.

Hier zien jullie alweer de zesde uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. Hier zien jullie alweer de zesde uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. Vlinders in de tuin Vooral op warme dagen kun je veel vlinders zien in allerlei

Nadere informatie

e wormen verrichten hier het spitwerk!

e wormen verrichten hier het spitwerk! D e wormen verrichten hier het spitwerk! Wormen, kleine, soms lange, kruipende, kronkelende schepsels Wormen hebben geen hoog aaibaarheidsgehalte, maar toch zijn zij heel belangrijk dieren in onze voedselketen.

Nadere informatie

LUTTENBERG BELEVINGSROUTE

LUTTENBERG BELEVINGSROUTE LUTTENBERG BELEVINGSROUTE ROUTE 2,8 km 20 18 Leuke familieroute door bos en heide in natuurgebied de Luttenberg. Met onderweg speeltoestellen, zoals een touwbrug en klauterkeien, en informatie over planten

Nadere informatie

Jaarplan Districtscommissie Groningen 2016

Jaarplan Districtscommissie Groningen 2016 Jaarplan Districtscommissie Groningen 2016 De vereniging Natuurmonumenten wil een beweging zijn van mensen met hart voor de natuur, een spreekbuis zijn voor al diegenen die het werk van Natuurmonumenten

Nadere informatie

Ontdek de eekhoorn. Ontdek de eekhoorn!

Ontdek de eekhoorn. Ontdek de eekhoorn! Rode Eekhoorn foto: Maaike Plomp Ontdek de eekhoorn! Ontdek de eekhoorn bestaat uit verschillende onderdelen. Deze zijn ook los van elkaar te gebruiken in de klas, de Buitenschoolse Opvang of elders. De

Nadere informatie

De lessen zijn geschikt voor het digitaal schoolbord. Bij beide lessen zit een werkblad.

De lessen zijn geschikt voor het digitaal schoolbord. Bij beide lessen zit een werkblad. www.nationaalpark.nl/kids Handleiding Groep 5 t/m 8 1. Inleiding Deze lesmodule is ontwikkeld in opdracht van Samenwerkingsverband Nationale Parken. Dit samenwerkingsverband bestaat uit: de twintig nationale

Nadere informatie

Struinen door De Stille Kern

Struinen door De Stille Kern 58 Horsterwold Struinen door De Stille Kern Een 900 hectare groot natuurgebied waar natuurlijke processen volop de ruimte krijgen. Het gebied wordt begraasd door een kudde konikpaarden, die zorgen voor

Nadere informatie

METHODEN EN THEMA S (1/6)

METHODEN EN THEMA S (1/6) METHODEN EN THEMA S (1/6) DAVINCI Onderbouw DaVinci Lente Onderbouw 35 Januari DaVinci Zomer Onderbouw 35 Januari DaVinci Herfst Onderbouw 35 Januari DaVinci Winter Onderbouw 35 Januari Middenbouw DaVinci

Nadere informatie

METHODEN EN THEMA S (1/7)

METHODEN EN THEMA S (1/7) METHODEN EN THEMA S (1/7) DAVINCI Onderbouw DaVinci Lente Onderbouw 35 Leverbaar DaVinci Zomer Onderbouw 35 Leverbaar DaVinci Herfst Onderbouw 35 Leverbaar DaVinci Winter Onderbouw 35 Leverbaar Middenbouw

Nadere informatie

Verkort Jaarverslag Buurtmoestuin Castellum 2011

Verkort Jaarverslag Buurtmoestuin Castellum 2011 Verkort Jaarverslag Buurtmoestuin Castellum 2011 Maart 2012 1. Voorwoord Op 20 april 2011 was het zover: de officiële oprichting van de Vereniging Buurtmoestuin Castellum! Het was het tastbare resultaat

Nadere informatie

uitga uitg v a e v 2013

uitga uitg v a e v 2013 Lente uitgave 2013 groep 3/4 inhoud blz. Lente 3 1. Langer licht 4 2. Bollen 5 3. Wakker worden 6 4. Frisse blaadjes 7 5. Kikkerdril 8 6. Op reis 9 7. In de wei 10 8. Er op uit! 11 9. Filmpjes 12 Werkblad

Nadere informatie

Wandelen Wandelroute Leuvenumse Bos, bij Ermelo

Wandelen Wandelroute Leuvenumse Bos, bij Ermelo Wandelen Wandelroute Leuvenumse Bos, bij Ermelo 5 km Waar Leuvenumse bossen Vertrekpunt Parkeerplaats Poolseweg [https://maps.google.com/? q=52.3032,5.71531] Gevarieerde wandelroute langs de Leuvenumse

Nadere informatie

- NIEUWSBRIEF JANUARI 2016 - Welkom op onze activiteiten

- NIEUWSBRIEF JANUARI 2016 - Welkom op onze activiteiten - NIEUWSBRIEF JANUARI 2016 - Welkom op onze activiteiten Nieuwe Resterheidegidsen gezocht. Natuurpunt Hechtel-Eksel organiseert in maart 2016 een nieuwe opleiding voor Resterheidegidsen. Resterheide? Het

Nadere informatie

Tynaarlo. Bron:

Tynaarlo. Bron: Tynaarlo Bron: www.tynaarlobouwt.nl Introductie Tynaarlo is een klein dorp in de gelijknamige Drentse gemeente waarvan o.a. ook Eelde en Zuidlaren deel uitmaken. Er wonen ongeveer 1800 inwoners. In deze

Nadere informatie

Beste Tarotliefhebber,

Beste Tarotliefhebber, Nieuwsbrief Ridderspoor - Praktijk voor Tarot Februari 2014 Beste Tarotliefhebber, U ontvangt deze maandelijkse nieuwsbrief omdat u met mij via Ridderspoor - Praktijk voor Tarot in contact bent geweest.

Nadere informatie

INFORMATIECENTRUM MAASVLAKTE 2

INFORMATIECENTRUM MAASVLAKTE 2 INFORMATIECENTRUM MAASVLAKTE 2 BELEEF DE MODERNSTE HAVEN VAN EUROPA De Rotterdams haven is uitgebreid met de modernste Europese toplocatie voor havenactiviteiten: Maasvlakte 2. Meer weten over het nieuwste

Nadere informatie

FOTO21 BREDEVOORT. Tentoonstellingen. Cultuur educatie Audio visueel voor basis onderwijs. Activiteiten in Bredevoort

FOTO21 BREDEVOORT. Tentoonstellingen. Cultuur educatie Audio visueel voor basis onderwijs. Activiteiten in Bredevoort FOTO21 BREDEVOORT Nieuwsbrief mei 2016 actuele informatie over Tentoonstellingen huidige LOVE & MARRIAGE Fotograaf Paul Breuker 7 mei - 26 juni Cursisten expositie 14 mei - 5 juni Thuis Zo gaat water Het

Nadere informatie

Landbouwmuseum Tiengemeten

Landbouwmuseum Tiengemeten Landbouwmuseum Tiengemeten Cultuureducatiepakket Basisscholen Landbouw Tiengemeten Landbouwmuseum Tiengemeten Cultuureducatiepakket Basisscholen Landbouw Museum Tiengemeten Tekst: Landbouw Museum Fotografie:

Nadere informatie

Nieuws uit de Vlindertuin 2015 Aflevering 1

Nieuws uit de Vlindertuin 2015 Aflevering 1 04-01-2015 Nieuws uit de Vlindertuin 2015 Aflevering 1 Beste mensen, Door persoonlijke omstandigheden is de informatiedichtheid via deze nieuwsbrief het afgelopen jaar helaas erg laag geweest. Mijn fotoarchief

Nadere informatie

PROGRAMMABOEKJE ATLAS VAN APELDOORN: LOENEN

PROGRAMMABOEKJE ATLAS VAN APELDOORN: LOENEN PROGRAMMABOEKJE ATLAS VAN APELDOORN: LOENEN Loen n, trugge in de tied DOORLOPEND MEI SEPTEMBER Fietsroute Loen n, trugge in de tied Overig: Een fietsroute van 19 kilometer langs cultuurhistorische hoogtepunten

Nadere informatie

Met vogels op trektocht

Met vogels op trektocht Met vogels op trektocht Leerdagboek van:... Een (on)bekend geluid Wat voor geluid hoor je? Waar komt het geluid vandaan? Dit wil ik opschrijven over de vogel: Denk aan vragen als: Hoe ziet de vogel eruit?

Nadere informatie

Ook de wandelvereniging van Oldeberkoop zet ieder jaar een route uit van 10, 15, 30 en 40 km. Deze routes zijn gratis verkrijgbaar aan de receptie.

Ook de wandelvereniging van Oldeberkoop zet ieder jaar een route uit van 10, 15, 30 en 40 km. Deze routes zijn gratis verkrijgbaar aan de receptie. Zuid-Oost Friesland leent zich uitstekend voor diverse wandelactiviteiten! Het coulisselandschap, ook wel de Friese Wouden genoemd, waarvan Oldeberkoop onderdeel uitmaakt is een uitgestrekt gebied met

Nadere informatie

Stamgroepnieuws van de Hasselbramen

Stamgroepnieuws van de Hasselbramen Stamgroepnieuws van de Hasselbramen Beste kinderen en ouders van de Hasselbramen. Ik stuur jullie een stamgroepnieuws om de agenda van de komende weken te verduidelijken en daarnaast enkele belevenissen

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2012, aflevering 4, oktober. Maatschappelijk nuttig. Hulp bij verhuizing. In dit nummer:

Nieuwsbrief 2012, aflevering 4, oktober. Maatschappelijk nuttig. Hulp bij verhuizing. In dit nummer: Nieuwsbrief 2012, aflevering 4, oktober In dit nummer: Hulp bij verhuizing/ Burendag/Samenwerking met Stichting Present/Alzheimertuin/ Salomon gastlocatie voor Dag van Dialoog/ Taalcoach/Fietscursus en

Nadere informatie

Voedselweb van strand en zee

Voedselweb van strand en zee Spel Doel: Materialen: Groepsgrootte: Duur: De leerlingen leren dat verschillende zeedieren en planten van elkaar afhankelijk zijn, doordat ze elkaar eten. Alle dieren en planten zijn met elkaar verbonden,

Nadere informatie

Het is een bijzonder vergezicht, door hoge takken heen de helder lucht te kunnen zien. Week 35.

Het is een bijzonder vergezicht, door hoge takken heen de helder lucht te kunnen zien. Week 35. Het natuurnetwerk is geïnspireerd door een citaat van Marcel Proust: De ware ontdekkingsreis ligt niet in het verkennen van nieuwe streken maar in het kijken met nieuwe ogen. Het is tevens verbonden met

Nadere informatie

Jos Koster gefeliciteerd, door het bestuur en de leden

Jos Koster gefeliciteerd, door het bestuur en de leden Danio Rerio Del 69 2013 Jos Koster gefeliciteerd, door het bestuur en de leden Op zaterdagavond 23 maart was de uitslag van de Districtskeuring van het district Zuidholland Noord. Jos Koster verdedigde

Nadere informatie

Verslag 9e jaarvergadering 2012 op Vogelwerkgroep Alphen aan den Rijn.

Verslag 9e jaarvergadering 2012 op Vogelwerkgroep Alphen aan den Rijn. Verslag 9e jaarvergadering 2012 op 22-1-2013 Vogelwerkgroep Alphen aan den Rijn. Agenda Opening Algemene mededelingen werkgroep Wintertellingen Broedvogeltellingen Zwaluwwerkgroep Uilenwerkgroep Excursies

Nadere informatie

Filmlinks. Voorbereiding op de lessen

Filmlinks. Voorbereiding op de lessen Stadswerken Filmlinks www.utrecht.nl/nmc Voorbereiding op de lessen Korte informatieve filmpjes op internet als eenvoudige voorbereiding op de boerderij- en tuinlessen op de NMC-locaties. Inhoudsopgave

Nadere informatie

Naar Binnen. wsbrief. NieuwsBr. ief nr.4, Beste lezer,

Naar Binnen. wsbrief. NieuwsBr. ief nr.4, Beste lezer, NieuwsBr wsbrief ief nr.4, 2011 Naar Binnen Beste lezer, Dit jaar heeft wel een heel bijzonder start van de herfst gekregen. Het was heerlijk warm weer. Ik heb volop genoten van de laatste warme dagen.

Nadere informatie