Nieuwsbrief. Natuurpresentaties. 40 jaar presentaties, 1 jaar Natuurpresentaties. Inspirerende natuurfotografie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief. Natuurpresentaties. 40 jaar presentaties, 1 jaar Natuurpresentaties. Inspirerende natuurfotografie"

Transcriptie

1 Natuurpresentaties Jaargang 2, aflevering 3 Nieuwsbrief Natuurpresentaties Jaargang 2.3 Zomer jaar presentaties, 1 jaar Natuurpresentaties In dit nummer: Excursierroster, Verrekijker, Fries Laagveen Bargerveen, Schiermonnikoog, Havelterberg Slakken, Kleine beestjes, Venige planten en dieren Zilte rand, Alpenflora, reisverhalen Wilde Planten, Seniorenacademie, Natuurgidsencursus Column Groen Haren, Gastenboek, Terugblik Informatie, Natuurreizen Veertig jaar geleden stapte een 16-jarige puber in de trein naar Zaandam. Onder zijn arm een rol behang met daarop steekwoorden en schetsen voor een lezing over mossen. Niets wees er op dat op 6 juli 2011 deze lezing, en de vele andere presentaties en excursies die nog zouden volgen, aanleiding zou zijn voor het oprichten van Natuurpresentaties. Voor de komende maanden begint de agenda weer goed vol te lopen. In juli acht dagen alpenflora en alpenvlinders in Tschiertschen (voor Hotel Alpina), daarna de Nachtvlinderestafette voor de Stichting Natuurkampeerterreinen en de Vlinderstichting. Voorbereidingen voor cursussen zoals Licht op het Veen en Biologie in Drents perspectief lopen ondertussen gewoon door. Er is er nog volop ruimte voor uw wensen en ideeën. Iets van de plank kan meestal in een week geregeld worden, maatwerk neemt wat meer tijd. In de maand november zijn geen presentaties mogelijk. Wilt u eens weten wie u voorgingen als klant? Kijk dan op de pagina Portfolio van de website. Ook voor Natuurpresentaties geldt dat per 1 oktober het BTW tarief op alle activiteiten verhoogd wordt van 19 naar 21 %. Graag wens ik u veel inspiratie met deze nieuwsbrief. Kees Boele Uit de agenda van Natuurpresentaties 15 juli 22 juli Hotel Alpina, Tschiertschen (CH), Alpenflora en alpenvlinders 29 juli 12 augustus Nachtvlinderestafette Stichting Natuurkampeerterreinen 25 september start collegeserie Biologie in Drents perspectief Seniorenacademie HOVO Inspirerende natuurfotografie Natuurpresentaties gebruikt zoveel mogelijk eigen natuurfoto s voor lezingen en illustraties. Dankzij verzoeken van allerlei organisaties kunnen er vaak verrassend andere onderwerpen gekozen worden dan de standaard natuurfotografie. Een kleine greep uit deze collectie wordt geregeld gepubliceerd in mijn natuurblog. Vanaf september zijn foto s tegen een vast tarief te bestellen.

2 P a gina 2 Nieuwsbrief Natuurpre sentaties Jaargang 2, a flevering 3 Excursierooster Natuurpresentaties Natuurpresentaties geeft niet alleen excursies voor anderen maar biedt sinds juni ook een eigen programma. Inmiddels zijn excursies aangeboden in de gemeente Haren maar ook op de Gasterse Duinen en in het dal van de Drentsche Aa. Eind augustus krijgt het nieuwe excursierooster een plaatsje op de website. Mist u een gebied en lijkt het u leuk hier eens met Natuurpresentaties naar toe te gaan? Stuur een mailtje en het gebied krijgt een plaats in de agenda. Uiteraard kunt u ook voor uw eigen familie of groep een excursie organiseren. Kosten 7,- per persoon en met een minimum van 8 personen. Helder zicht met een Eden XP 8x42 verrekijker een bijzonder helder beeld met een uitstekende randscherpte Op excursie zonder verrekijker is tegenwoordig bijna niet meer mogelijk. In april werd Natuurpresentaties gevraagd eens de nieuwe Eden XP8x42 verrekijker te testen. Wat meteen opviel is dat de Eden prettig in de hand ligt. Niet te zwaar maar ook niet te licht waardoor de kijker bij het minste zuchtje wind gaat trillen. Veel opvallender was dat de nieuwe kijker een bijzonder helder beeld met een uitstekende randscherpte geeft. Misschien nog wel belangrijker is de snelheid van instellen. Binnen een fractie van een seconde staat de pupilafstand goed en is ingezoomd op het object. De Eden XP8x42 is zeker een aanrader. Natuurpresentaties kan u meer informatie sturen. Excursie Friese Laagveengebieden Fryslân en laagveen, voor ge gebied. Natuurpresentties velen een verrassende ontdekking. Vanaf de Overijs- deze gebieden. Samen met biedt wandelingen aan in al selse Weerribben reikt een de beheerder van de Rottige venige vinger tot diep in Meenthe kan ook gekozen het Friese hart. De Deelen, worden voor een unieke verkenning vanaf het water. Alde Feanen en Rottige Meenthe zijn bekende groene parels in dit prachti-

3 Jaargang 2, a flevering 3 Nieuwsbrief Natuurpre sentaties P a gina 3 Excursie Bargerveen Weggestopt in de uiterste zuidoost hoek van Drenthe ligt nog een laatste snipper van het eens uitgestrekte Bargerveen. Decennia lang verwaarloosd en nu weer geheel tot leven gekomen. Het veen mag weer groeien. Zeldzame planten, veenmossen en libellen komen weer terug. De Grauwe Klauwier is nooit weggeweest maar lijkt elk jaar meer territoria te gaan bezetten. En overal in het veen zijn sporen van de vroegere veenarbeiders te vinden. Paden, verlaten percelen waar eens een veenwoning stond of kleine veenputjes voor persoonlijk gebruik. Een excursie Bargerveen is op elk moment spectaculair. Maar het mooist laat het veen zich van het voorjaar tot in de herfst beleven. Schiermonnikoog Vier seizoenen lang blijft Schiermonnikoog verrassend mooi. Plaatjes missen de geur, de wind en de geluiden van een dagje Schier. Of het nu naar de nieuwe vogelhut van de Westerplas gaat, een herfstwandeling naar het Willemsduin of een zoektocht naar zomer- se zeldzaamheden in het Kapeglop, altijd kom je thuis met een hutkoffer vol herinneringen. Schier is een levend eiland en daarom nooit hetzelfde. Wat het ene jaar nog een vlak stuk groen strand was met Bontbekpleviertjes is het volgend jaar een miniatuur duin geworden. Prielen en slenken veranderen met elke vloed. Bijzondere plantensoorten als Addertong reageren direct op het weer natter worden van duinvalleien. Schier is een levend eiland en nooit hetzelfde Excursie Havelterberg Waar eens machtige gletsjers het landschap mochten boetseren ligt nu de Havelterberg als een enorme plooi in het Drentse tafelkleed. Bekleed met heide en vleugeltjesbloem is het een geliefd oord voor Roodborsttapuit en Boompieper geworden. Boomvalken jagen in de zomer op duizenden heidelibellen. Als de wandelaars naar huis zijn neemt de Nachtzwaluw de zandpaden in bezit. De Havelterberg, een sprekend landschap in de winter, zingend in het voorjaar en bloeiend in augustus.

4 P a gina 4 Nieuwsbrief Natuurpre sentaties Jaargang 2, a flevering 3 Presentatie Slakken Slijmerig, vies en een pest voor de mooie Hosta in de tuin. Zo wordt meestal over slakken gesproken. Maar slakken zijn ook mooi. De meest fantastische gevormde en gekleurde huisjes kunnen overal gevonden worden. Schelpen op het strand behoren er natuurlijk ook bij. En naaktslakken hebben een laag knuffelgehalte maar kennen wel een bijzonder paringsritueel. Vanaf december kunt u met deze nieuwe presentatie kennismaken met de boeiende wereld van de slak. Kleine beestjes in huis en tuin We leven samen met honderden kleine beestjes We willen het vaak niet weten maar we leven echt samen met honderden kleine beestjes. Van minuscule stofmijten tot enorme huisspinnen die een hardloopwedstrijd onder tafel organiseren. Zodra de keukendeur opengaat komen er nog eens duizenden bij. Pissenbedden, mieren, kevers, vlinders, de tuin is er vol mee. Zoals Erik in het boek van Godfried Bomans op verkenning ging in Wollewei zo neemt ook deze presentatie u mee in deze kleine en bijzondere wereld. Overdag en s nachts blijkt u feitelijk gast te zijn in een complete leefgemeenschap. Geboorte, leven en dood op een paar vierkante meters. Presentatie Venige planten en dieren In oktober 2012 start een korte cursus Licht op het Veen voor IVN Zuidlaren. Maar ook in een avondvullend programma kunnen de bijzondere planten en dieren van deze natte wereld getoond worden. Van Veenmos tot Veenhooibeestje, van Veenmier tot Grauwe Klauwier. Altijd in het landschap geplaatst en met een directe relatie naar de Drentse hoogvenen en de Friese laagvenen.

5 Jaargang 2, a flevering 3 Nieuwsbrief Natuurpre sentaties P a gina 5 Presentatie Zilte rand van Nederland Stranden en dijken trekken. Om even uit te waaien of te bakken in de zon. Of schelpen zoeken langs het strand en krabben vangen in achtergebleven poeltjes tussen de basaltblokken. De zilte rand van Nederland wemelt van het leven. Hoewel wij geen rotskusten kennen en onze zandstranden minder rijk zijn dan de tropische lagunes is er altijd veel te vinden. Vanaf begin januari 2013 neemt deze presentatie u mee in deze bijzondere wereld. Bizarre groen en bruinwieren als vegetatie alikruiken als grazers, scholeksters als vleeseters en krabben als vuilnismannen. Deze presentatie is op een aantal locaties in Noord- Nederland ook als excursie mogelijk. Leven in de Alpen Elke bergtocht is een wereldreis. Vanaf warme dalen tot aan de ijzige pieken worden diverse klimaatzones doorkruist. Kalk of graniet bepalen direct wat er groeit, bloeit en leeft. Maar ook sneeuw, water en wind regeren hier. Samen bepalen ze welke soorten we tegenkomen op onze wandelingen. Vlinders en vogels reageren hier direct op. Alpenkauwen als vliegkunstenaars om de toppen, Alpenheggenmussen rond de almen en Zwarte roodstaarten beneden in het dal. Apollo vlinders en tientallen Blauwtjes en Parelmoervlinders zorgen voor afwisseling tijdens lange tochten. Deze presentatie is vanaf oktober 2012 beschikbaar. Elke bergtocht is een wereldreis Reisverhalen Op een gure winteravond is het goed luisteren naar verhalen. Terwijl reizen naar alle zes continenten steeds gemakkelijker wordt blijven reisverhalen ongekend populair. bië, Patagonië en Antarctica in de agenda. De maand november wordt gebruikt om een nieuw reisverhaal te fotograferen op de Afrikaanse Kaap en rond de Limpopo rivier. Voor komende herfst staan al presentaties over Nami-

6 P a gina 6 Nieuwsbrief Natuurpre sentaties Jaargang 2, a flevering 3 Terugblik Wilde planten cursus Van april tot juni hebben negen cursisten zich verdiept in het determineren van wilde planten. Niet alleen met de flora in de bovenzaal van de Harense Hortus maar ook in veld. Eén van de cursisten schreef: Erg genoten van de plantencursus, leren opzoeken in de flora heel nuttig, maar vooral veel plezier beleefd aan de excursies Niet alleen is besloten om een vervolg te geven op deze cursus maar ook om in het volgende seizoen opnieuw een beginnerscursus aan te bieden. Uiteraard is het ook mogelijk om deze cursus specifiek voor een organisatie aan te bieden. Biologie in Drents Perspectief Wetenschap met een koppeling aan de Drentse natuur. De Seniorenacademie Groningen, Friesland en Drentthe profiteert van de vergrijzing. Steeds meer ouderen kiezen er voor om door te leren. Traditioneel onderwerpen als Filosofie en Kunstgeschiedenis staan allang niet meer alleen op het programma. Ook biolo- gie en landschap mogen zich verheugen in een groeiende belangstelling. Natuurpresentaties zal in het najaar 2012 een vijftal colleges in Emmen aanbieden met als rode draad Biologie in Drents Perspectief. Toegepaste natuurwetenschapmet een steeds herkenbare koppeling aan de Drentse natuur. Meer informatie: IVN Natuurgidsencursus IVN Grootegast en IVN Leek/Nietap starten komende herfst weer met een tweejarige natuurgidsencursus. Doel is om een nieuwe groep, actieve en uiteindelijk gediplomeerde, natuurgidsen op te leiden. Cursisten krijgen een stevige biologisch fundament aangeboden in combinate met een complete gereedschapskist excursietechnieken. Natuurpresentaties zal het didactische blok voor de gehele cursus verzorgen.

7 Jaargang 2, a flevering 3 Nieuwsbrief Natuurpre sentaties P a gina 7 Column Groen Haren Naast presentaties, cursussen, excursies of organisatie van symposia levert Natuurpresentaties ook groene teksten. Of het nu gaat om een website, een artikel voor een verenigingsblad, de productie van een inventarisatieverslag of een aansprekend persbericht, bijna alles is mogelijk. Sinds mei 2012 verschijnt wekelijks een column Groen Haren in het digitale Harener Weekblad. Veel afleveringen hebben inmiddels hun weg gevonden naar de papieren editie. Soms actueel zoals de ontdekking van het vroegere Hackbosch van de tweede burgemeester van Haren (begin 19e eeuw). Maar vaak over alledaagse natuurverschijnselen in en rond het dorp. Gastenboek Met de nieuwe site van natuurpresentaties is het ook mogelijk geworden uw ervaringen met anderen te delen. Rudy Slager (Europees congres PowerTalk) schrijft: Het was voor de deelnemers een prachtige morgen, met uitstekend wandelweer en een bevlogen gids. Herman Woltjer (IVN Grootegast) schrijft: Wij hebben besloten Kees nog eens uit te nodigen met een ander onderwerp. een aanrader. Ineke Boland (IVN Zuidlaren) schrijft: Met 17 man en vrouw drentelden we onder begeleiding van Kees door het park van de Fraylemaborg. Maar behalve over de börgbloumkes heeft Kees ons veel verteld over de majestueuze bomen die er in het park staan. Een prachtige morgen met uitstekend weer en een bevlogen gids Vorige nieuwsbrieven In de vorige nieuwsbrieven werd o.a. aandacht gegeven aan de volgende onderwerpen: 1. Excursie of presentatie Drents-Friese Wold 2. Excursie Lauwersmeer 3. Excursie of presentatie Drentse rivierdalen 3. Presentatie paddenstoelen. 4. Presentatie Namibië. 5. Presentatie Patagonië en Antarctica.

8 Natuurpresentaties Remmingaweg VR Haren Telefoon: Natuurpresentaties op het web: Natuurpresentaties maakt deel uit van het activiteitenpakket van Cirsium Advies (KvK ). Eigenaar van Cirsium Advies is Kees Boele. Sinds 1982 actief als bioloog in groen Noord Nederland en werkzaam geweest als projectmanager / hoofd educatieve dienst Hortus Haren, directeur Botanische Tuin De Kruidhof (Buitenpost) en plaatsvervangend directeur Natuur en Milieufederatie Groningen Natuurpresentaties verzorgt lezingen, excursies, teksten en organisatie van symposia in Noord-Nederland. Groene draad in al deze activiteiten is de natuur van Noord-Nederland en ver daarbuiten. Data en tijd bepaalt de klant maar houdt voor excursies rekening met de seizoenen. In 2012 zijn geen presentaties mogelijk in de maand november. Natuurpresentaties werkt met standaardtarieven voor presentaties en excursies (zie de website voor actuele prijzen). Voor cursussen, symposia of teksten wordt in overleg een offerte opgesteld. Natuurreizen 2012 / 2013 Bijzondere bestemmingen: * Saba, tropische parel * Vogelreizen met Birding Africa * Vogelarrangement noordoosten Zuid-Afrika * Parels van Limpopo, Zuid-Afrika * Torres del Paine, Chili * Pantanal, Brazilië * Amazone / Cristallino, Brazilië * Queensland * West-Australische flora * Kirgizië en Oezbekistan Groepsreizen: * Vulkanenreis Java, vertrek 1 september * Vogelreis Gambia-Senegal, vertrek 1 december Hamba Kahle Natuurreizen neemt deel aan de Dutch Bird Fair (25 & 26 augustus, Lelystad) Voor informatie mail naar:

INHOUD: Stichting Bomen over leven Nieuws van het MEC Vervolg nieuws MEC, Tot slot

INHOUD: Stichting Bomen over leven Nieuws van het MEC Vervolg nieuws MEC, Tot slot INHOUD: Blz.2 Blz.3 Blz.4 Blz.5 Blz.6 Blz.7 Blz.8 Blz.9 Blz.10 Blz.11 Blz.12 Blz.13 Blz.14 Blz.15 Blz.16 Blz.17 Blz.18 Blz.19 Blz. 20 Inleiding, Contributieverhoging, Website Wat is geweest, Open monumentendag

Nadere informatie

REESTINFO. Informatiebulletin Natuurwerkgroep De Reest. Jaargang 17, nummer 1. Maart 2012

REESTINFO. Informatiebulletin Natuurwerkgroep De Reest. Jaargang 17, nummer 1. Maart 2012 Jaargang 17, nummer 1 REESTINFO Maart 2012 Informatiebulletin Natuurwerkgroep De Reest IN DIT NUMMER: Van het bestuur 2 Ledenvergadering 3 Tjiftjaf 5 Herbora 6 Natuurfotografie 7 Klaas en Henny 8 Zwarte

Nadere informatie

INHOUD. Nieuwjaars bijeenkomst Ledenvergaderingen / agenda Contributie afschrijving KNNV IVN vogelgroep / facebook Anulering ledenweekend IVN

INHOUD. Nieuwjaars bijeenkomst Ledenvergaderingen / agenda Contributie afschrijving KNNV IVN vogelgroep / facebook Anulering ledenweekend IVN INHOUD blad 2!! blad 3!! blad 4!! blad 5!! blad 7!! blad 8!! blad 9!! blad 10!! blad 11!! blad 12!! blad 13!! blad 14!! blad 15!! blad 16!! blad 17!! blad 18!! blad 20!! blad 21!! blad 25!! blad 34!! blad

Nadere informatie

Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid

Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid IVN - afdeling Peize Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid Juni 2015 braakballen uitpluizen wilgen en fruitbomen snoeien de onlanden even voorstellen nl doet opening brug de horst kledingbeurs

Nadere informatie

De Ratelaar. 34 e jaargang nr. 1, maart 2015 met Programma 2 de kwartaal. Roofvogels In de stad (1 - Havik) p. 12-13

De Ratelaar. 34 e jaargang nr. 1, maart 2015 met Programma 2 de kwartaal. Roofvogels In de stad (1 - Havik) p. 12-13 De Ratelaar 34 e jaargang nr. 1, maart 2015 met Programma 2 de kwartaal IVN en de provincie Wat hebben ze elkaar te bieden. Blz. 4 Roofvogels In de stad (1 - Havik) p. 12-13 1 Excursies pag. 8 KNNV-Excursies

Nadere informatie

Bestuur IVN Eelde-Paterswolde

Bestuur IVN Eelde-Paterswolde Bestuur IVN Eelde-Paterswolde Voorzitter Secretaris Penningmeester Lid Lid Lid Lid Leo Stockmann Anemoonweg 40 9765 HG Paterswolde Hannie Koeleman- Lusink Hemstukken 32a 9761 KM Eelde Martin Hols Boerhaaveweg

Nadere informatie

Van Binnen uit. Komt u overigens ook weer op de nieuwjaarsbrunch op 15 januari.? Natuurlijk!

Van Binnen uit. Komt u overigens ook weer op de nieuwjaarsbrunch op 15 januari.? Natuurlijk! Inhoudsopgave Van Binnen uit 2 Welkom bij IVN Veenendaal - Rhenen e.o... 3 Nieuwjaarsbrunch met wandeling. 3 Ereleden geïnterviewd. 4 Duurzaamheid, klimaat en behoud diversiteit: een kwestie van beschaving

Nadere informatie

I I I ( '""") ( ) I. cc) c=j I I. ex:: ( ) ( r-") (r'""jlj...j 7 ~~ ex:: I I I I ~ > w ~ ~ 7 ~ ~ :;c. JUli-AUGUSTUS-SEPTEMBER 2007 NUMMER 3

I I I ( ') ( ) I. cc) c=j I I. ex:: ( ) ( r-) (r'jlj...j 7 ~~ ex:: I I I I ~ > w ~ ~ 7 ~ ~ :;c. JUli-AUGUSTUS-SEPTEMBER 2007 NUMMER 3 I I I ( '""") ( ) I ( ) cc) c=j I I I > ex:: ( ) ( ) > ( r-") 7 (r'""jlj...j a 7 ~~ I I I ~ ex:: I I I I ~ > w ~ ~ 7 ~ ~ :;c JUli-AUGUSTUS-SEPTEMBER 2007 NUMMER 3 1 JULI AUGUSTUS SEPTEMBER 2007 NUMMER

Nadere informatie

Vijf jaar De Zwerfkei

Vijf jaar De Zwerfkei Nieuwsbrief juli 2009 Duurzaam Rivierenland Vijf jaar De Zwerfkei De stichting Duurzaam Rivierenland (SDR) is vanaf mei dit jaar vijf jaar actief vanuit het NME-centrum de Zwerfkei. De naam Zwerfkei is

Nadere informatie

KNNV afdeling Apeldoorn DE VIER JAARGETIJDEN. Jaargang 2015, nummer 1

KNNV afdeling Apeldoorn DE VIER JAARGETIJDEN. Jaargang 2015, nummer 1 KNNV afdeling Apeldoorn DE VIER JAARGETIJDEN 2 Jaargang 2015, nummer 1 INHOUD Voorwoord 3 Programma 1e kwartaal 2015 4 KNNV Natuurboeken Informatie 6 De KNNV- lezing voorjaar 2015: Invasieve exoten 6 Avond

Nadere informatie

NatuurFotoNieuws. oktober 2011. Herfstkleuren - Reisfotografie - Fotograferen in eigen omgeving- Portfolio

NatuurFotoNieuws. oktober 2011. Herfstkleuren - Reisfotografie - Fotograferen in eigen omgeving- Portfolio oktober 2011 NatuurFotoNieuws Herfstkleuren - Reisfotografie - Fotograferen in eigen omgeving- Portfolio NatuurfotoNieuws is een uitgave van Mirjam Langelaar & Geurt Besselink. GeMi Tekst & Beeld Ontmoeting

Nadere informatie

IVN afdeling Leeuwarden Ledenadministratie De Kei 262 8918 BK Leeuwarden LEEUWENBOEKJE WINTER 2011 IVN LEEUWARDEN E.O.

IVN afdeling Leeuwarden Ledenadministratie De Kei 262 8918 BK Leeuwarden LEEUWENBOEKJE WINTER 2011 IVN LEEUWARDEN E.O. IVN afdeling Leeuwarden Ledenadministratie De Kei 262 8918 BK Leeuwarden LEEUWENBOEKJE WINTER 2011 IVN LEEUWARDEN E.O. Wat is het IVN? De Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie is een landelijke vereniging

Nadere informatie

DigiDUIZENDBLAD is bestemd voor alle leden, donateurs en verdere belangstellenden

DigiDUIZENDBLAD is bestemd voor alle leden, donateurs en verdere belangstellenden DigiDUIZENDBLAD IVN VERENIGING VOOR NATUUR- EN MILIEUEDUCATIE DigiDUIZENDBLAD is bestemd voor alle leden, donateurs en verdere belangstellenden Inhoudsopgave Bij dit nummer Van het bestuur Ontwikkelingen

Nadere informatie

Zeer geslaagde avond kegelen

Zeer geslaagde avond kegelen Zeer geslaagde avond kegelen (zie blz. 18) Interview met Dirk en Nanny Leni s tuinspiegel Ons huisje heet Vlinders en waardplanten (deel 1) Paddenstoelenexcursie Opruimochtend Kleine letters April 2008

Nadere informatie

op andere brieven of zelf een onderwerp aansnijden.

op andere brieven of zelf een onderwerp aansnijden. Voor u ligt de eerste Info vanaf onze nieuwe locatie in het Audiologisch Centrum! We zijn door het team daar hartelijk ontvangen en we hebben ons plekje gevonden. Onze oude ruimte in Greunshiem heeft een

Nadere informatie

de STRANDLOPER 39e jaargang nummer 4 december 2007 officieel orgaan van de vereniging voor natuur en vogelbescherming Noordwijk foto: Jan Hendriks

de STRANDLOPER 39e jaargang nummer 4 december 2007 officieel orgaan van de vereniging voor natuur en vogelbescherming Noordwijk foto: Jan Hendriks de STRANDLOPER 39e jaargang nummer 4 december 2007 officieel orgaan van de vereniging voor natuur en vogelbescherming Noordwijk foto: Jan Hendriks Vereniging voor Natuur- en Vogelbescherming Noordwijk

Nadere informatie

SPINSELS. www. ivn. n 1/hel lendoorn-n ijverdal. Verenigingsblad van IVN Hellendoorn-Nijverdal. JAARGANG 29 nr. 1 januari. februari en maart 2015

SPINSELS. www. ivn. n 1/hel lendoorn-n ijverdal. Verenigingsblad van IVN Hellendoorn-Nijverdal. JAARGANG 29 nr. 1 januari. februari en maart 2015 SPINSELS WAAR STAAT HET IVNVOOR? Het IVN wil bijdragen aan een duurzame samenleving door mensen te betrekken bij natuur, milieu en landschap. Verenigingsblad van IVN Hellendoorn-Nijverdal JAARGANG 29 nr.

Nadere informatie

Alchemilla. Winternummer 2014. Contactblad voor de leden van IVN West-Friesland. jaargang 42, nr. 1

Alchemilla. Winternummer 2014. Contactblad voor de leden van IVN West-Friesland. jaargang 42, nr. 1 Alchemilla Winternummer 2014 Contactblad voor de leden van IVN West-Friesland jaargang 42, nr. 1 Colofon De Alchemilla verschijnt viermaal per jaar in een oplage van 375 exemplaren. Het IVN, instituut

Nadere informatie

nr. 53 herfst 2006 afdeling Hoorn/West-Friesland

nr. 53 herfst 2006 afdeling Hoorn/West-Friesland nr. 53 herfst 2006 afdeling Hoorn/West-Friesland Het Hoornblad Oplage 450 exemplaren Informatie en mededelingenblad van de KNNV-afdeling Hoorn/West-Friesland Verschijnt 4x per jaar (januari, april, juli

Nadere informatie

Basiswoordenlijst de 2000 meest gebruikte woorden

Basiswoordenlijst de 2000 meest gebruikte woorden Basiswoordenlijst de 2000 meest gebruikte woorden (naar het Basiswoordenboek Nederlands van P. de Kleijn en E. Nieuwborg & www.dikverhaar.nl) A aan aanbieden aandacht aandeel (het) aandoen aangezien aankijken

Nadere informatie

Van de Voorzitter. Mevr. D. Troost Tel: 420101 Voorzitter bovengenoemde verenging. Van de redactie.

Van de Voorzitter. Mevr. D. Troost Tel: 420101 Voorzitter bovengenoemde verenging. Van de redactie. Van de Voorzitter. De zomer is weer ten einde, een mooie zomer: tenminste wat het weer betreft. Een lange winter staat ons weer te wachten. De dagen worden steeds korter, dus eerder het licht aan. Voor

Nadere informatie

Wijkkrant nummer 12 - september 2014

Wijkkrant nummer 12 - september 2014 Wijkkrant nummer 12 - september 2014 Jumbo Els Boek Meer dan de 7 zekerheden Jumbo Els Boek staat altijd voor je klaar. In de winkel met een uitgebreid assortiment, de laagste prijzen en de beste service,

Nadere informatie

Een Zinnig Woord. L. Beheydt

Een Zinnig Woord. L. Beheydt Een Zinnig Woord L. Beheydt In... zomer is het hier erg warm. Ik ga naar... stad. Jan speelt met... jongens van zijn klas. Joep is een vriend... mijn broer. An houdt... lekker eten. Dat boek is... mij.

Nadere informatie

AanZet. Gouden jubilaris. Paralympics 2012

AanZet. Gouden jubilaris. Paralympics 2012 Nummer 3 juli 2012 AanZet Gouden jubilaris Paralympics 2012 En verder Ouderwetse wijkzuster goedkoper en beter Maatschappelijke coalitie vraagt keuze voor Eigen Regie Tuinbouw van de Wereld in Limburg

Nadere informatie

UWUitvaartkrant Eerste jaargang, nummer 1, voorjaar 2014

UWUitvaartkrant Eerste jaargang, nummer 1, voorjaar 2014 UWUitvaartkrant Eerste jaargang, nummer 1, voorjaar 2014 MEERVAL 21 7908 WT HOOGEVEEN 06 373 222 85 Onze werkwijze Begraven of cremeren Draaikolk van emoties Uitvaartzorg is onze zorg Pag. 3 Pag. 7 Pag.

Nadere informatie

DE VRIES TRAPPEN. nieuws bulletin

DE VRIES TRAPPEN. nieuws bulletin nieuws bulletin Een uitgave van De Vries Trappen B.V. Jaargang 4, uitgave nr. 6, juni 2005 In dit nummer o.a.: - TV-debuut Van Kavel tot Kasteel 1 - Bouw nieuwe showroom in volle gang 2 - Nieuwe investeringen

Nadere informatie

NatuurNabij. Nieuwe voorzitter Natuurfoto s in museum Oud Soest Kraanvogels boven Soest Bouwlocatie Raadhuisplein IVN Eemland

NatuurNabij. Nieuwe voorzitter Natuurfoto s in museum Oud Soest Kraanvogels boven Soest Bouwlocatie Raadhuisplein IVN Eemland NatuurNabij Jaargang 36 - U i t g a v e 2 - m e i 2 0 0 9 Nieuwe voorzitter Natuurfoto s in museum Oud Soest Kraanvogels boven Soest Bouwlocatie Raadhuisplein IVN Eemland Vereniging voor natuur- en milieueducatie

Nadere informatie

Verslag van een huwelijksfeest: Een bruiloft als uit een sprookjesboek. Tips voor een geslaagde bruiloft op Texel

Verslag van een huwelijksfeest: Een bruiloft als uit een sprookjesboek. Tips voor een geslaagde bruiloft op Texel Magazine editie 2015-2016 Verslag van een huwelijksfeest: Een bruiloft als uit een sprookjesboek Tips voor een geslaagde bruiloft op Texel Trouwen en je liefste huisdier mee? Natuurlijk kan dat! Biologische

Nadere informatie

Foto s O.C. Paaseieren

Foto s O.C. Paaseieren Indien onbestelbaar, dan graag retour zenden naar: Redactie Heraut, Postbus 4089, 9701 EB Groningen. Foto s O.C. Paaseieren zoeken en Noten schieten (zie blz. 24) Interview kunstenares Joukje Pees Succesvol

Nadere informatie

Fijne Kerstvakantie gewenst!

Fijne Kerstvakantie gewenst! Er ligt weer een nieuwe info voor u. Het halfjaarlijks blad van Hoor Friesland. In het voor- en najaar kunt u een uitgave van ons verwachten. In de tussentijd houden we u op de hoogte door middel van onze

Nadere informatie