Nieuwsbrief. Natuurpresentaties. 40 jaar presentaties, 1 jaar Natuurpresentaties. Inspirerende natuurfotografie

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief. Natuurpresentaties. 40 jaar presentaties, 1 jaar Natuurpresentaties. Inspirerende natuurfotografie"

Transcriptie

1 Natuurpresentaties Jaargang 2, aflevering 3 Nieuwsbrief Natuurpresentaties Jaargang 2.3 Zomer jaar presentaties, 1 jaar Natuurpresentaties In dit nummer: Excursierroster, Verrekijker, Fries Laagveen Bargerveen, Schiermonnikoog, Havelterberg Slakken, Kleine beestjes, Venige planten en dieren Zilte rand, Alpenflora, reisverhalen Wilde Planten, Seniorenacademie, Natuurgidsencursus Column Groen Haren, Gastenboek, Terugblik Informatie, Natuurreizen Veertig jaar geleden stapte een 16-jarige puber in de trein naar Zaandam. Onder zijn arm een rol behang met daarop steekwoorden en schetsen voor een lezing over mossen. Niets wees er op dat op 6 juli 2011 deze lezing, en de vele andere presentaties en excursies die nog zouden volgen, aanleiding zou zijn voor het oprichten van Natuurpresentaties. Voor de komende maanden begint de agenda weer goed vol te lopen. In juli acht dagen alpenflora en alpenvlinders in Tschiertschen (voor Hotel Alpina), daarna de Nachtvlinderestafette voor de Stichting Natuurkampeerterreinen en de Vlinderstichting. Voorbereidingen voor cursussen zoals Licht op het Veen en Biologie in Drents perspectief lopen ondertussen gewoon door. Er is er nog volop ruimte voor uw wensen en ideeën. Iets van de plank kan meestal in een week geregeld worden, maatwerk neemt wat meer tijd. In de maand november zijn geen presentaties mogelijk. Wilt u eens weten wie u voorgingen als klant? Kijk dan op de pagina Portfolio van de website. Ook voor Natuurpresentaties geldt dat per 1 oktober het BTW tarief op alle activiteiten verhoogd wordt van 19 naar 21 %. Graag wens ik u veel inspiratie met deze nieuwsbrief. Kees Boele Uit de agenda van Natuurpresentaties 15 juli 22 juli Hotel Alpina, Tschiertschen (CH), Alpenflora en alpenvlinders 29 juli 12 augustus Nachtvlinderestafette Stichting Natuurkampeerterreinen 25 september start collegeserie Biologie in Drents perspectief Seniorenacademie HOVO Inspirerende natuurfotografie Natuurpresentaties gebruikt zoveel mogelijk eigen natuurfoto s voor lezingen en illustraties. Dankzij verzoeken van allerlei organisaties kunnen er vaak verrassend andere onderwerpen gekozen worden dan de standaard natuurfotografie. Een kleine greep uit deze collectie wordt geregeld gepubliceerd in mijn natuurblog. Vanaf september zijn foto s tegen een vast tarief te bestellen.

2 P a gina 2 Nieuwsbrief Natuurpre sentaties Jaargang 2, a flevering 3 Excursierooster Natuurpresentaties Natuurpresentaties geeft niet alleen excursies voor anderen maar biedt sinds juni ook een eigen programma. Inmiddels zijn excursies aangeboden in de gemeente Haren maar ook op de Gasterse Duinen en in het dal van de Drentsche Aa. Eind augustus krijgt het nieuwe excursierooster een plaatsje op de website. Mist u een gebied en lijkt het u leuk hier eens met Natuurpresentaties naar toe te gaan? Stuur een mailtje en het gebied krijgt een plaats in de agenda. Uiteraard kunt u ook voor uw eigen familie of groep een excursie organiseren. Kosten 7,- per persoon en met een minimum van 8 personen. Helder zicht met een Eden XP 8x42 verrekijker een bijzonder helder beeld met een uitstekende randscherpte Op excursie zonder verrekijker is tegenwoordig bijna niet meer mogelijk. In april werd Natuurpresentaties gevraagd eens de nieuwe Eden XP8x42 verrekijker te testen. Wat meteen opviel is dat de Eden prettig in de hand ligt. Niet te zwaar maar ook niet te licht waardoor de kijker bij het minste zuchtje wind gaat trillen. Veel opvallender was dat de nieuwe kijker een bijzonder helder beeld met een uitstekende randscherpte geeft. Misschien nog wel belangrijker is de snelheid van instellen. Binnen een fractie van een seconde staat de pupilafstand goed en is ingezoomd op het object. De Eden XP8x42 is zeker een aanrader. Natuurpresentaties kan u meer informatie sturen. Excursie Friese Laagveengebieden Fryslân en laagveen, voor ge gebied. Natuurpresentties velen een verrassende ontdekking. Vanaf de Overijs- deze gebieden. Samen met biedt wandelingen aan in al selse Weerribben reikt een de beheerder van de Rottige venige vinger tot diep in Meenthe kan ook gekozen het Friese hart. De Deelen, worden voor een unieke verkenning vanaf het water. Alde Feanen en Rottige Meenthe zijn bekende groene parels in dit prachti-

3 Jaargang 2, a flevering 3 Nieuwsbrief Natuurpre sentaties P a gina 3 Excursie Bargerveen Weggestopt in de uiterste zuidoost hoek van Drenthe ligt nog een laatste snipper van het eens uitgestrekte Bargerveen. Decennia lang verwaarloosd en nu weer geheel tot leven gekomen. Het veen mag weer groeien. Zeldzame planten, veenmossen en libellen komen weer terug. De Grauwe Klauwier is nooit weggeweest maar lijkt elk jaar meer territoria te gaan bezetten. En overal in het veen zijn sporen van de vroegere veenarbeiders te vinden. Paden, verlaten percelen waar eens een veenwoning stond of kleine veenputjes voor persoonlijk gebruik. Een excursie Bargerveen is op elk moment spectaculair. Maar het mooist laat het veen zich van het voorjaar tot in de herfst beleven. Schiermonnikoog Vier seizoenen lang blijft Schiermonnikoog verrassend mooi. Plaatjes missen de geur, de wind en de geluiden van een dagje Schier. Of het nu naar de nieuwe vogelhut van de Westerplas gaat, een herfstwandeling naar het Willemsduin of een zoektocht naar zomer- se zeldzaamheden in het Kapeglop, altijd kom je thuis met een hutkoffer vol herinneringen. Schier is een levend eiland en daarom nooit hetzelfde. Wat het ene jaar nog een vlak stuk groen strand was met Bontbekpleviertjes is het volgend jaar een miniatuur duin geworden. Prielen en slenken veranderen met elke vloed. Bijzondere plantensoorten als Addertong reageren direct op het weer natter worden van duinvalleien. Schier is een levend eiland en nooit hetzelfde Excursie Havelterberg Waar eens machtige gletsjers het landschap mochten boetseren ligt nu de Havelterberg als een enorme plooi in het Drentse tafelkleed. Bekleed met heide en vleugeltjesbloem is het een geliefd oord voor Roodborsttapuit en Boompieper geworden. Boomvalken jagen in de zomer op duizenden heidelibellen. Als de wandelaars naar huis zijn neemt de Nachtzwaluw de zandpaden in bezit. De Havelterberg, een sprekend landschap in de winter, zingend in het voorjaar en bloeiend in augustus.

4 P a gina 4 Nieuwsbrief Natuurpre sentaties Jaargang 2, a flevering 3 Presentatie Slakken Slijmerig, vies en een pest voor de mooie Hosta in de tuin. Zo wordt meestal over slakken gesproken. Maar slakken zijn ook mooi. De meest fantastische gevormde en gekleurde huisjes kunnen overal gevonden worden. Schelpen op het strand behoren er natuurlijk ook bij. En naaktslakken hebben een laag knuffelgehalte maar kennen wel een bijzonder paringsritueel. Vanaf december kunt u met deze nieuwe presentatie kennismaken met de boeiende wereld van de slak. Kleine beestjes in huis en tuin We leven samen met honderden kleine beestjes We willen het vaak niet weten maar we leven echt samen met honderden kleine beestjes. Van minuscule stofmijten tot enorme huisspinnen die een hardloopwedstrijd onder tafel organiseren. Zodra de keukendeur opengaat komen er nog eens duizenden bij. Pissenbedden, mieren, kevers, vlinders, de tuin is er vol mee. Zoals Erik in het boek van Godfried Bomans op verkenning ging in Wollewei zo neemt ook deze presentatie u mee in deze kleine en bijzondere wereld. Overdag en s nachts blijkt u feitelijk gast te zijn in een complete leefgemeenschap. Geboorte, leven en dood op een paar vierkante meters. Presentatie Venige planten en dieren In oktober 2012 start een korte cursus Licht op het Veen voor IVN Zuidlaren. Maar ook in een avondvullend programma kunnen de bijzondere planten en dieren van deze natte wereld getoond worden. Van Veenmos tot Veenhooibeestje, van Veenmier tot Grauwe Klauwier. Altijd in het landschap geplaatst en met een directe relatie naar de Drentse hoogvenen en de Friese laagvenen.

5 Jaargang 2, a flevering 3 Nieuwsbrief Natuurpre sentaties P a gina 5 Presentatie Zilte rand van Nederland Stranden en dijken trekken. Om even uit te waaien of te bakken in de zon. Of schelpen zoeken langs het strand en krabben vangen in achtergebleven poeltjes tussen de basaltblokken. De zilte rand van Nederland wemelt van het leven. Hoewel wij geen rotskusten kennen en onze zandstranden minder rijk zijn dan de tropische lagunes is er altijd veel te vinden. Vanaf begin januari 2013 neemt deze presentatie u mee in deze bijzondere wereld. Bizarre groen en bruinwieren als vegetatie alikruiken als grazers, scholeksters als vleeseters en krabben als vuilnismannen. Deze presentatie is op een aantal locaties in Noord- Nederland ook als excursie mogelijk. Leven in de Alpen Elke bergtocht is een wereldreis. Vanaf warme dalen tot aan de ijzige pieken worden diverse klimaatzones doorkruist. Kalk of graniet bepalen direct wat er groeit, bloeit en leeft. Maar ook sneeuw, water en wind regeren hier. Samen bepalen ze welke soorten we tegenkomen op onze wandelingen. Vlinders en vogels reageren hier direct op. Alpenkauwen als vliegkunstenaars om de toppen, Alpenheggenmussen rond de almen en Zwarte roodstaarten beneden in het dal. Apollo vlinders en tientallen Blauwtjes en Parelmoervlinders zorgen voor afwisseling tijdens lange tochten. Deze presentatie is vanaf oktober 2012 beschikbaar. Elke bergtocht is een wereldreis Reisverhalen Op een gure winteravond is het goed luisteren naar verhalen. Terwijl reizen naar alle zes continenten steeds gemakkelijker wordt blijven reisverhalen ongekend populair. bië, Patagonië en Antarctica in de agenda. De maand november wordt gebruikt om een nieuw reisverhaal te fotograferen op de Afrikaanse Kaap en rond de Limpopo rivier. Voor komende herfst staan al presentaties over Nami-

6 P a gina 6 Nieuwsbrief Natuurpre sentaties Jaargang 2, a flevering 3 Terugblik Wilde planten cursus Van april tot juni hebben negen cursisten zich verdiept in het determineren van wilde planten. Niet alleen met de flora in de bovenzaal van de Harense Hortus maar ook in veld. Eén van de cursisten schreef: Erg genoten van de plantencursus, leren opzoeken in de flora heel nuttig, maar vooral veel plezier beleefd aan de excursies Niet alleen is besloten om een vervolg te geven op deze cursus maar ook om in het volgende seizoen opnieuw een beginnerscursus aan te bieden. Uiteraard is het ook mogelijk om deze cursus specifiek voor een organisatie aan te bieden. Biologie in Drents Perspectief Wetenschap met een koppeling aan de Drentse natuur. De Seniorenacademie Groningen, Friesland en Drentthe profiteert van de vergrijzing. Steeds meer ouderen kiezen er voor om door te leren. Traditioneel onderwerpen als Filosofie en Kunstgeschiedenis staan allang niet meer alleen op het programma. Ook biolo- gie en landschap mogen zich verheugen in een groeiende belangstelling. Natuurpresentaties zal in het najaar 2012 een vijftal colleges in Emmen aanbieden met als rode draad Biologie in Drents Perspectief. Toegepaste natuurwetenschapmet een steeds herkenbare koppeling aan de Drentse natuur. Meer informatie: IVN Natuurgidsencursus IVN Grootegast en IVN Leek/Nietap starten komende herfst weer met een tweejarige natuurgidsencursus. Doel is om een nieuwe groep, actieve en uiteindelijk gediplomeerde, natuurgidsen op te leiden. Cursisten krijgen een stevige biologisch fundament aangeboden in combinate met een complete gereedschapskist excursietechnieken. Natuurpresentaties zal het didactische blok voor de gehele cursus verzorgen.

7 Jaargang 2, a flevering 3 Nieuwsbrief Natuurpre sentaties P a gina 7 Column Groen Haren Naast presentaties, cursussen, excursies of organisatie van symposia levert Natuurpresentaties ook groene teksten. Of het nu gaat om een website, een artikel voor een verenigingsblad, de productie van een inventarisatieverslag of een aansprekend persbericht, bijna alles is mogelijk. Sinds mei 2012 verschijnt wekelijks een column Groen Haren in het digitale Harener Weekblad. Veel afleveringen hebben inmiddels hun weg gevonden naar de papieren editie. Soms actueel zoals de ontdekking van het vroegere Hackbosch van de tweede burgemeester van Haren (begin 19e eeuw). Maar vaak over alledaagse natuurverschijnselen in en rond het dorp. Gastenboek Met de nieuwe site van natuurpresentaties is het ook mogelijk geworden uw ervaringen met anderen te delen. Rudy Slager (Europees congres PowerTalk) schrijft: Het was voor de deelnemers een prachtige morgen, met uitstekend wandelweer en een bevlogen gids. Herman Woltjer (IVN Grootegast) schrijft: Wij hebben besloten Kees nog eens uit te nodigen met een ander onderwerp. een aanrader. Ineke Boland (IVN Zuidlaren) schrijft: Met 17 man en vrouw drentelden we onder begeleiding van Kees door het park van de Fraylemaborg. Maar behalve over de börgbloumkes heeft Kees ons veel verteld over de majestueuze bomen die er in het park staan. Een prachtige morgen met uitstekend weer en een bevlogen gids Vorige nieuwsbrieven In de vorige nieuwsbrieven werd o.a. aandacht gegeven aan de volgende onderwerpen: 1. Excursie of presentatie Drents-Friese Wold 2. Excursie Lauwersmeer 3. Excursie of presentatie Drentse rivierdalen 3. Presentatie paddenstoelen. 4. Presentatie Namibië. 5. Presentatie Patagonië en Antarctica.

8 Natuurpresentaties Remmingaweg VR Haren Telefoon: Natuurpresentaties op het web: Natuurpresentaties maakt deel uit van het activiteitenpakket van Cirsium Advies (KvK ). Eigenaar van Cirsium Advies is Kees Boele. Sinds 1982 actief als bioloog in groen Noord Nederland en werkzaam geweest als projectmanager / hoofd educatieve dienst Hortus Haren, directeur Botanische Tuin De Kruidhof (Buitenpost) en plaatsvervangend directeur Natuur en Milieufederatie Groningen Natuurpresentaties verzorgt lezingen, excursies, teksten en organisatie van symposia in Noord-Nederland. Groene draad in al deze activiteiten is de natuur van Noord-Nederland en ver daarbuiten. Data en tijd bepaalt de klant maar houdt voor excursies rekening met de seizoenen. In 2012 zijn geen presentaties mogelijk in de maand november. Natuurpresentaties werkt met standaardtarieven voor presentaties en excursies (zie de website voor actuele prijzen). Voor cursussen, symposia of teksten wordt in overleg een offerte opgesteld. Natuurreizen 2012 / 2013 Bijzondere bestemmingen: * Saba, tropische parel * Vogelreizen met Birding Africa * Vogelarrangement noordoosten Zuid-Afrika * Parels van Limpopo, Zuid-Afrika * Torres del Paine, Chili * Pantanal, Brazilië * Amazone / Cristallino, Brazilië * Queensland * West-Australische flora * Kirgizië en Oezbekistan Groepsreizen: * Vulkanenreis Java, vertrek 1 september * Vogelreis Gambia-Senegal, vertrek 1 december Hamba Kahle Natuurreizen neemt deel aan de Dutch Bird Fair (25 & 26 augustus, Lelystad) Voor informatie mail naar:

Natuurpresentaties. Inspirerend groen

Natuurpresentaties. Inspirerend groen Natuurpresentaties Jaargang 2, aflevering 3 Nieuwsbrief Natuurpresentaties Jaargang 2.4 Herfst 2012 1-10-2012 Inspirerend groen In dit nummer: Natuurkampeerterreinen, Natuurmonumenten, HOVO, IVN, Groei

Nadere informatie

Groen actief in 2013-2014

Groen actief in 2013-2014 Natuurpresentaties Jaargang 2, aflevering 3 Nieuwsbrief Jaargang 3.3 Zomer / herfst 2013 28-8-2013 Groen actief in 2013-2014 In dit nummer: Groen en Doen 2014, Natuurpresentaties Cadeau, Facebook Senioren

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Natuurpresentaties. Voorwoord. Laat u inspireren

Nieuwsbrief. Natuurpresentaties. Voorwoord. Laat u inspireren Natuurpresentaties Jaargang 2, aflevering 2 Nieuwsbrief Natuurpresentaties Jaargang 2.2 2-4-2012 Voorwoord In dit nummer: Lauwersmeer, Paterswoldse Meer, Drentse beken Mantingerzand, Alpenwandelingen,

Nadere informatie

Ook de wandelvereniging van Oldeberkoop zet ieder jaar een route uit van 10, 15, 30 en 40 km. Deze routes zijn gratis verkrijgbaar aan de receptie.

Ook de wandelvereniging van Oldeberkoop zet ieder jaar een route uit van 10, 15, 30 en 40 km. Deze routes zijn gratis verkrijgbaar aan de receptie. Zuid-Oost Friesland leent zich uitstekend voor diverse wandelactiviteiten! Het coulisselandschap, ook wel de Friese Wouden genoemd, waarvan Oldeberkoop onderdeel uitmaakt is een uitgestrekt gebied met

Nadere informatie

Aanbod NME voorjaar 2014

Aanbod NME voorjaar 2014 Aanbod NME voorjaar 2014 Natuur- en milieueducatie (NME) Heemtuin Muntendam biedt een aanvulling op het reguliere schoolprogramma. We richten ons in de lessen vooral op zaken die in de klas minder snel

Nadere informatie

De Veenvaart... Kanaal met een verhaal!

De Veenvaart... Kanaal met een verhaal! Nieuwe Vaarroute! Open vanaf juni 2013 De Veenvaart... Kanaal met een verhaal! Vanaf juni 2013 is Nederland een prachtige vaarverbinding rijker: De Veenvaart. Deze nieuwe route voert door de Drentse en

Nadere informatie

Uitslag en analyse Leden Enquête IVN Vries 2016

Uitslag en analyse Leden Enquête IVN Vries 2016 Uitslag en analyse Leden Enquête IVN Vries 2016 Het bestuur van IVN Vries hecht er belang aan op de hoogte te blijven van de wensen en interesses van haar leden en donateurs. Er is daarom een enquête opgesteld

Nadere informatie

Natuurreis naar Estland

Natuurreis naar Estland Natuurreis naar Estland Estland is een heel interessant land door haar ongerepte natuur. Deze reis zal vooral de focus leggen op flora en broedvogels! Daarnaast zoeken we tijdens een boottocht naar Bevers

Nadere informatie

Outback Australië. Je kunt een auto huren of kopen. Dat kan op veel plaatsen.

Outback Australië. Je kunt een auto huren of kopen. Dat kan op veel plaatsen. Outback Australië Voor mij is Australië een heel bijzondere plek. Waarom? Dat zal ik uitleggen. Het begon al toen ik voor het eerst in Australië kwam. Ik stapte uit het vliegtuig. Meteen merkte ik dat

Nadere informatie

Les met werkblad - biologie

Les met werkblad - biologie Les met werkblad - biologie Doel: Leerlingen hebben na de deze les een idee hoe het is om te wadlopen. Ze weten wat ze onderweg tegen kunnen komen. Materialen: - Werkblad 5: Wadlopen - Platte bak (minimaal

Nadere informatie

Bergen in het vlakke land

Bergen in het vlakke land Wandelnetwerk Noord-Holland Bergen in het vlakke land Openlucht skibaan Il Primo, waar het hele jaar kan worden geskied. Tekst en foto s: Joop Duijs E en van de mooiste stukjes natuur van Noord-Holland

Nadere informatie

Lezingen Han Bouwmeester Natuurfotografie

Lezingen Han Bouwmeester Natuurfotografie Lezingen Han Bouwmeester Natuurfotografie Het delen van mijn belevenissen met belangstellenden is een van mijn grootste uitdagingen binnen de natuurfotografie. In mijn filmtijd maakte ik al een aantal

Nadere informatie

Spot diesperweruil met je Swarovski kijker

Spot diesperweruil met je Swarovski kijker Spot diesperweruil met je Swarovski kijker Rob Gordijn (28) is een fanatieke vogelaar, op zijn lijst staan al 3.100 soorten. Vogels zijn niet aaibaar, het is liefde op afstand. Maar het geeft een enorme

Nadere informatie

10 daagse Safari The Migration Special

10 daagse Safari The Migration Special 10 daagse Safari The Migration Special De Serengeti, het gebied waar zoveel natuurfilms worden gemaakt, is ongetwijfeld het beroemdste wildpark ter wereld en is op geen enkele manier te vergelijken met

Nadere informatie

FOTO- OPDRACHT 6. NatGeoFoto

FOTO- OPDRACHT 6. NatGeoFoto NatGeoFoto MACROFOTOGRAFIE FOTO- OPDRACHT 6 MACROFOTOGRAFIE Veel artikelen in National Geographic Magazine hebben de natuur als onderwerp. Soms gaat het over grote dieren en enorme bomen, soms ook over

Nadere informatie

Vogels kijken. van de Vogelwerkgroep Amsterdam. met de vogelwerkgroep Amsterdan

Vogels kijken. van de Vogelwerkgroep Amsterdam. met de vogelwerkgroep Amsterdan Vogels kijken met de vogelwerkgroep Amsterdan Amsterdam en omstreken is een verrassend gevarieerd gebied voor wie er oog voor heeft. Ook vogels weten dat te waarderen. Overal komen vogels voor; in parken

Nadere informatie

Bibliotheek Inhoud per categorie

Bibliotheek Inhoud per categorie A1 Biologie Atlas bij de biologie Boek A1 Biologie De evolutie van het leven Boek A1 Biologie De ontwikkeling van het leven Artikel A1 Biologie Het ontstaan van het leven Artikel A1 Biologie Indeling van

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding Aardbevingen Bergen Bosbranden Koraal Lawines Meteorieten Onweer...

INHOUD. Inleiding Aardbevingen Bergen Bosbranden Koraal Lawines Meteorieten Onweer... INHOUD Inleiding...6 1 Aardbevingen...8 2 Bergen... 10 3 Bosbranden... 12 4 Koraal... 14 5 Lawines... 16 6 Meteorieten... 18 7 Onweer... 20 8 Opwarming van de aarde... 22 9 Orkanen... 24 10 Overstromingen...

Nadere informatie

Portfolio Natuurtalenten

Portfolio Natuurtalenten Portfolio Natuurtalenten Naschoolse Activiteiten van Natuur en Milieu Educatie Het NME heeft een breed aanbod van naschoolse cursussen waarbij Natuur en Milieu centraal staan, maar de werkvormen zeer divers

Nadere informatie

CRANBERRYFARM DE HOEVE

CRANBERRYFARM DE HOEVE CRANBERRYFARM DE HOEVE In het zuidoosten van Friesland stroomt de rivier de Linde (Lende). Voor mensen die van rust en ruimte, en een afwisselende omgeving houden is dit gebied een ware verrassing. Ook

Nadere informatie

De honden zijn ook helemaal gelukkig dat ze er weer is.

De honden zijn ook helemaal gelukkig dat ze er weer is. De opwarmende aarde 2010 begint heel anders dan gedacht. Ondanks onze erg gezellige tijd samen heeft Glenn bedacht dat de afstand te groot is en hij brengt het niet zo tactisch. Niet alles wat recht lijkt

Nadere informatie

Een educatief programma voor groep 7 en 8 Handleiding Deel 1 Algemeen

Een educatief programma voor groep 7 en 8 Handleiding Deel 1 Algemeen Een educatief programma voor groep 7 en 8 Handleiding Deel 1 Algemeen Inhoudsopgave Deel 1 Inleiding 1 Algemene informatie 1.1 Doelgroep 1.2 Doel van het programma Woordvoerders van de Natuur 1.3 Opzet

Nadere informatie

Leesboekje de seizoenen

Leesboekje de seizoenen Leesboekje de seizoenen Leesboekje De Seizoenen Pagina 1 Dit is de winter. Dit is de sneeuw. Dit is de hagel. Dit is de ijzel. Dit is het ijs. Dit is het donker. Dit is het licht. Dit is de kat. Dit is

Nadere informatie

WIE EET WAT OP HET WAD

WIE EET WAT OP HET WAD Waddenzee De prachtige kleuren, de zilte geuren en de geluiden van de vele vogels, maken de Waddenzee voor veel mensen tot een geliefd gebied. Maar niet alleen mensen vinden het fijn om daar te zijn, voor

Nadere informatie

Open dag. zaterdag 23 september. van tot uur

Open dag. zaterdag 23 september. van tot uur Open dag zaterdag 23 september van 10.00 tot 17.00 uur Welkom Van harte welkom op natuurbegraafplaats Schoorsveld, in de buurt van Strabrechtse Heide. Wij hopen dat u vandaag op een plezierige manier kennis

Nadere informatie

bijlage natuuractiviteiten

bijlage natuuractiviteiten DE NIEUWE WILDERNIS 1 bijlage natuuractiviteiten In deze bijlage vindt u diverse excursies en lesmaterialen die inhoudelijk aansluiten bij het lespakket De Nieuwe Wildernis. Via de zoekmachine in het docentendeel

Nadere informatie

Sinds 1 januari 2014 zijn ANBI s verplicht om op hun eigen internetsite bepaalde gegevens te publiceren.

Sinds 1 januari 2014 zijn ANBI s verplicht om op hun eigen internetsite bepaalde gegevens te publiceren. Sinds 1 januari 2014 zijn ANBI s verplicht om op hun eigen internetsite bepaalde gegevens te publiceren. In dit document staan de vereiste gegevens volgens onderstaande inhoudsopgave. Inhoudsopgave Naam

Nadere informatie

Een educatief programma voor groep 5 tot en met 8 Handleiding Deel 1 Algemeen

Een educatief programma voor groep 5 tot en met 8 Handleiding Deel 1 Algemeen Een educatief programma voor groep 5 tot en met 8 Handleiding Deel 1 Algemeen Inhoudsopgave Deel 1 Inleiding 1 Algemene informatie 1.1 Doelgroep 1.2 Doel van het programma Woordvoerders van de Natuur 1.3

Nadere informatie

Het oude Wedbroeken bij Tynaarlo Wandelroute 6 km circa 2,5 uur

Het oude Wedbroeken bij Tynaarlo Wandelroute 6 km circa 2,5 uur Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa WANDELROUTE Wedbroeken Het oude Wedbroeken bij Tynaarlo Wandelroute 6 km circa 2,5 uur Welkom in het Nationaal park Drentsche Aa, neem de tijd het te ontdekken...

Nadere informatie

16 Daagse Lodge Safari met Strandverlening op Zanzibar

16 Daagse Lodge Safari met Strandverlening op Zanzibar 16 Daagse Lodge Safari met Strandverlening op Zanzibar Bij een lodge safari brengt u de nacht door in huisjes of kleine hotels die van alle gemakken voorzien zijn. Veelal zijn deze lodges in typische afrikaanse

Nadere informatie

Schoolaanbod natuureducatie Staatsbosbeheer basisscholen Terschelling

Schoolaanbod natuureducatie Staatsbosbeheer basisscholen Terschelling Schoolaanbod natuureducatie Staatsbosbeheer basisscholen Terschelling Aan: de basisscholen van Terschelling Van: Staatsbosbeheer op Terschelling Datum: 17-8-2015 Betreft: natuurlessen Hallo, sinds een

Nadere informatie

PARK MAASHORST. Wonen op het mooiste plekje van Uden. Met natuurgebied De Maashorst als achtertuin. PARKMAASHORST.NL

PARK MAASHORST. Wonen op het mooiste plekje van Uden. Met natuurgebied De Maashorst als achtertuin. PARKMAASHORST.NL PARK MAASHORST Wonen op het mooiste plekje van Uden. Met natuurgebied De Maashorst als achtertuin. PARKMAASHORST.NL Een gebied met ongekende mogelijkheden In het Noorden van Uden, aan de rand van één van

Nadere informatie

Cursus Natuurgids Turnhout

Cursus Natuurgids Turnhout Cursus Natuurgids Turnhout Programma van de ochtend Voorstelling Natuurpunt CVN & cursus Kennismaking met elkaar Kennismaking met de locatie & andere betrokkenen Praktische afspraken Natuurpunt CVN vzw

Nadere informatie

Datum Startlocatie Tijd Thema Opmerking Januari

Datum Startlocatie Tijd Thema Opmerking Januari Wandelarrangement Maeszicht: Gratis flesje water en een knapzak voor onderweg Kom wandelen in Nationaal Park De Maasduinen. De Maasduinen vormen de langste rivierduinengordel van Nederland en zijn ontstaan

Nadere informatie

Oude bomen. Opdracht 1 - Bijzondere bomen. Opdracht 2 De leeftijd van een boom meten. Benodigdheden

Oude bomen. Opdracht 1 - Bijzondere bomen. Opdracht 2 De leeftijd van een boom meten. Benodigdheden Oude bomen meetlint In Amsterdam staan veel bomen. Sommige van die bomen zijn al heel oud en hebben veel meegemaakt. Bomen kunnen veel betekenen voor mensen. Denk bijvoorbeeld aan de kastanjeboom in de

Nadere informatie

TOP NATUUUR IN BEERZE

TOP NATUUUR IN BEERZE TOP NATUUUR IN BEERZE ROUTE 4,3 km 20 17 We zijn trots dat we acht gebieden beheren die zijn aangewezen als Natura2000. Gebieden die bij de top van de Europese natuur horen. Op deze route ontdek je Beerze.

Nadere informatie

foto s, verslagjes, waarnemingen

foto s, verslagjes, waarnemingen foto s, verslagjes, waarnemingen Houtzwammentocht Kort overleg op voorhand Houtzwammentocht Verschillende soorten en boeiende verhalen van echte kenners (Tonderzwam, Berkenzwam, ) Planten in en rond de

Nadere informatie

Beste Donateurs, Op zaterdag 10 september zullen in het kader van open monumentendag open huis houden tussen 10:00 17:00. Foto met dank aan Dhr Mars

Beste Donateurs, Op zaterdag 10 september zullen in het kader van open monumentendag open huis houden tussen 10:00 17:00. Foto met dank aan Dhr Mars Beste Donateurs, Voor u ligt de tweede nieuwsbrief van de Stichting Historie Stedum. Nog steeds worden we verrast door alle leuke en interessante zaken die ons worden aangeboden. Nu we ons gebouw prachtig

Nadere informatie

werkatelier Kansen Drents-Friese flank

werkatelier Kansen Drents-Friese flank werkatelier Kansen Drents-Friese flank 20 april 2011 Bron: Drents Friese Wold, Atelier Mooi Drenthe Inhoud Het concept werkatelier 3 Werkatelier Kansen Drents-Friese flank 3 Programma 3 Presentaties 4

Nadere informatie

16 Daagse Camp-Safari met Strandverlening op Zanzibar

16 Daagse Camp-Safari met Strandverlening op Zanzibar 16 Daagse Camp-Safari met Strandverlening op Zanzibar Een voordelige manier om de nationale parken in Tanzania te bezoeken is door tijdens de safari de nachten kamperend door te brengen. Tijdens de Safari

Nadere informatie

Nieuwsbrief - april 2012

Nieuwsbrief - april 2012 Nieuwsbrief - april 2012 WERKEN AAN GOEDE ZORG IN MOOIE GEBOUWEN Op de website hebben wij de rubriek Aan het woord geïntroduceerd. De mensen die werken aan de ontwikkeling van het landgoed vertellen over

Nadere informatie

routes Mooie natuur Nationale Parken Makkelijk fietsen via knooppunten NATIONALE PARKEN afstanden tussen 25 en 55 km FIETS LANGS EN DOOR 12

routes Mooie natuur Nationale Parken Makkelijk fietsen via knooppunten NATIONALE PARKEN afstanden tussen 25 en 55 km FIETS LANGS EN DOOR 12 NR. 03 / 2014 fiets routes afstanden tussen 25 en 55 km Makkelijk fietsen via knooppunten FIETS LANGS EN DOOR 12 Nationale Parken 12 NATIONALE PARKEN fietsroutes Mooie natuur Fietsen in Weerribben-Wieden,

Nadere informatie

Fotojaarverslag Communicatie en Educatie Nationaal Park Drents-Friese Wold 2014 De Nationale Parken vertellen het verhaal van de Nederlandse Natuur

Fotojaarverslag Communicatie en Educatie Nationaal Park Drents-Friese Wold 2014 De Nationale Parken vertellen het verhaal van de Nederlandse Natuur Fotojaarverslag Communicatie en Educatie Nationaal Park Drents-Friese Wold 2014 De Nationale Parken vertellen het verhaal van de Nederlandse Natuur Communicatie en Educatie Nico Driessen Guido Lek Werkgroep

Nadere informatie

Bontepietenpad. Bijenkorf

Bontepietenpad. Bijenkorf Bijenkorf Bontepietenpad Onderbouw De wereld om je heen verkennen met je zintuigen. Natuurpaden en ander lesmateriaal voor natuurbeleving in de klas of in de buurt van je school voor leerlingen van. Poppenkastspel

Nadere informatie

Jos Koster gefeliciteerd, door het bestuur en de leden

Jos Koster gefeliciteerd, door het bestuur en de leden Danio Rerio Del 69 2013 Jos Koster gefeliciteerd, door het bestuur en de leden Op zaterdagavond 23 maart was de uitslag van de Districtskeuring van het district Zuidholland Noord. Jos Koster verdedigde

Nadere informatie

OPDRACHT NEDERLAND: EEN LICHT LAND IN DE WERELD

OPDRACHT NEDERLAND: EEN LICHT LAND IN DE WERELD OPDRACHT In het kader van de vijfde Nacht van de Nacht op 24 oktober 2009, is een onderzoek uitgevoerd naar wat het donkerste gebied van Nederland en ook wat het donkerste gebied van elke provincie is.

Nadere informatie

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw.

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. De Specht Er zijn verschillende soorten spechten: de groene, de zwarte en

Nadere informatie

25 euro per cursus van elke schrijfcursus die je bij me doet.

25 euro per cursus van elke schrijfcursus die je bij me doet. Nieuwsbrief september. 2015 Vers nieuws Er wordt weer een boek van me uitgegeven bij uitgeverij united p.c. Alter Ego. Iedereen vraagt zich wel eens af wat er gebeurd zou zijn als je andere keuzes had

Nadere informatie

Bijenpad. groep 1 t/m 4. uitvoering door leerkracht m.b.v. (natuur)ouders. uitleentermijn 3 weken. periode voorjaar, zomer

Bijenpad. groep 1 t/m 4. uitvoering door leerkracht m.b.v. (natuur)ouders. uitleentermijn 3 weken. periode voorjaar, zomer Bijenpad Poppenspel 'Zoem de bij' is de startactiviteit bij het lesmateriaal dat verpakt zit in een echte bijenkorf. Met een bijenpad voor buiten en les ideeën met werkbladen voor het werken over bijen

Nadere informatie

De Muy, De Slufter en Eierland

De Muy, De Slufter en Eierland Staatsbosbeheer T 030 6926111 www.staatsbosbeheer.nl Wandelen Fietsen Paardrijden De Muy, De Slufter en Eierland Duinen van Texel, door zeestromen, wind en mensen ontstaan Duinen van Texel Het noordelijke

Nadere informatie

Het zal nog even duren maar ooit zullen de Albizia s zo gaan bloeien:

Het zal nog even duren maar ooit zullen de Albizia s zo gaan bloeien: De tijd vliegt De dagen zijn alweer een stuk korter. De nachten worden alweer koud. Begin september is het maar net 3 graden s nachts. Toch begint september met een aantal prachtige dagen. En de dag dat

Nadere informatie

Wandelroute Zwarte Berg, vlak bij Drunen

Wandelroute Zwarte Berg, vlak bij Drunen Wandelroute Zwarte Berg, vlak bij Drunen 4.3 km wandelen Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is een uniek stuifzandgebied in West-Europa. Op deze route zie je niet alleen zandheuvels, maar ook

Nadere informatie

Kruger National Park Safari

Kruger National Park Safari Kruger National Park Safari 4 dagen, accommodatiereis Deze reis is ook beschikbaar als kleine groepsreis (max 12 reizigers), zie voor de actuele prijzen de website. Maaltijden: Startpunt rondreis: Eindpunt

Nadere informatie

DNA Kust 7 kernwaarden

DNA Kust 7 kernwaarden DNA Kust 7 kernwaarden Ontmoeten De Kust is de plek om samen te komen met familie en vrienden. Het is de plaats voor toevallige en geplande ontmoetingen en samen te genieten aan Zee. Veelzijdig Een divers

Nadere informatie

ANDY LUBERTI NATUURFOTOGRAFIE NATUURFOTOGRAFIE ANDY LUBERTI NATUUR. Andy Luberti BELEVING. sfeer

ANDY LUBERTI NATUURFOTOGRAFIE NATUURFOTOGRAFIE ANDY LUBERTI NATUUR. Andy Luberti BELEVING. sfeer NATUUR Andy Luberti BELEVING & sfeer Al zijn hele werkzame leven is Andy Luberti bezig met beeld. En in de periode daarvoor werd hij gegrepen door de fotografie vanaf het moment dat hij als 12-jarige een

Nadere informatie

Steun Het Drentse Landschap

Steun Het Drentse Landschap Steun Het Drentse Landschap In Drenthe vind je nog échte stilte en kostbare natuur. Je vindt er plekjes om even weg te dromen, uitzichten om nooit te vergeten en alle ruimte voor stevige wandelingen met

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 december 2015. Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 december 2015. Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 december 2015 Beste natuurliefhebber/-ster, De dag begon mistig en op meerdere plaatsen bleef de mist de hele dag hangen. Gelukkig scheen in Beijum de zon. Doordat

Nadere informatie

Wandelroute Kolkven in de Oisterwijkse bossen

Wandelroute Kolkven in de Oisterwijkse bossen Wandelroute Kolkven in de Oisterwijkse bossen 3.5 km wandelen Maak een leuke korte wandeling door het Oisterwijkse bos langs enkele vennen, waaronder het Kolkven. Luister naar het geroffel van de spechten

Nadere informatie

Botswana met kinderen

Botswana met kinderen Botswana met kinderen Dag 1 Maun Jullie worden opgehaald van het vliegveld en naar een eenvoudig chalet gebracht, zo n 14 km buiten Maun. s Middags een korte introductie over het kamp waar jullie de komende

Nadere informatie

Land Art. Samenvatting: Leerdoel: Uitgewerkte activiteit:

Land Art. Samenvatting: Leerdoel: Uitgewerkte activiteit: Land Art Meeste mogelijkheden met kleur, maar in principe mogelijk in elk seizoen. Afhankelijk van het ontwerp Themawandeling Herfst Samenvatting: Voor kunstenaars en knutselaars biedt het bos een schat

Nadere informatie

VRAAGPRIJS ,= K.K.

VRAAGPRIJS ,= K.K. NOARDBURGUM, RIJKSSTRAATWEG 73 VRAAGPRIJS 550.000,= K.K. Inruil eigen woning bespreekbaar Telefoon: 0511 469 048 Telefoon: 0511 469 048 Hecht u veel waarde aan privacy en veel leefruimte? Hier kunt u royaal,

Nadere informatie

Wandelingen Casa Careel

Wandelingen Casa Careel Wandelingen Casa Careel Ervaar één dag bij de herder Om de boerderij te bereiken sla je rechtsaf en je gaat linksaf voor de brug als je het pad inslaat aan de zuid oostzijde van Casa Careel. De herder

Nadere informatie

Bijzonderheden : Aekingerzand, Kale Duinen, Canadameer en de ven Grenspoel --

Bijzonderheden : Aekingerzand, Kale Duinen, Canadameer en de ven Grenspoel -- Afstand : 13 km Provincie : Drenthe Plaats : Appelscha Vertrekpunt : Buitencentrum Drents- : : Friese Wold : Terwisscha 6a : 8426 SJ Appelscha Bijzonderheden : 80% onverhard : Heide, bos en vennen RA =

Nadere informatie

Comfortabel, ruim & duurzaam wonen in Vlaardingen. 30 huurwoningen in een groene woonomgeving

Comfortabel, ruim & duurzaam wonen in Vlaardingen. 30 huurwoningen in een groene woonomgeving Comfortabel, ruim & duurzaam wonen in Vlaardingen 30 huurwoningen in een groene woonomgeving 2 Veel wooncomfort op een levendige locatie Drie identieke blokken met ieder veertig woningen. Negentig huurappartementen

Nadere informatie

16 Daagse Reis, Beklimming Kilimanjaro met Safari verlenging

16 Daagse Reis, Beklimming Kilimanjaro met Safari verlenging 16 Daagse Reis, Beklimming Kilimanjaro met Safari verlenging We beklimmen de Kilimanjaro via de Marangu Route, dit is de oudste route en ook de enige route waar u verblijft in hutten. Er zijn verschillende

Nadere informatie

de lente het voorjaar de dag de nacht de wind

de lente het voorjaar de dag de nacht de wind Werkbladen bij thema de seizoenen: dag 1 Naam:................. 1. Lezen en overschrijven: de lente het voorjaar de dag de nacht. de wind LOWAN-vo startpakket NT2 Werkbladen thema 8 Pagina 1 2. Invullen:

Nadere informatie

Staatsbosbeheer T Eexterveld. Wandelen in het plantenparadijs - 7 km

Staatsbosbeheer T Eexterveld. Wandelen in het plantenparadijs - 7 km Staatsbosbeheer T 0592 248 984 www.staatsbosbeheer.nl Eexterveld Wandelen in het plantenparadijs - 7 km Ruimte voor bijzondere planten In de verte ziet u ze al staan: de Schotse Hooglanders die meehelpen

Nadere informatie

14-daagse Avontuurlijk Suriname

14-daagse Avontuurlijk Suriname REIZEN - VOYAGES Tel.32-3-238.11.03 Fax.32-3-238.71.58 Bresstraat, 14 IATA : 08210381 2018 Antwerpen licentie : A 1275 BELGIUM www.coconuttravel.be/suriname/ info@coconuttravel.be www.coconuttravel.be

Nadere informatie

Doe locaties 50-dingenlijst

Doe locaties 50-dingenlijst Doe locaties 50-dingenlijst De 50-dingenlijst Er zijn 50 dingen in de natuur die je eigenlijk gedaan moet hebben voor je twaalfde. Hieronder vind je wat leuke locaties zijn voor elke activiteit. De websites

Nadere informatie

1.2 landschap, natuur en recreatie. Landschap

1.2 landschap, natuur en recreatie. Landschap 1.2 landschap, natuur en recreatie Landschap Radio Kootwijk vormt een belangrijke schakel in een aaneengesloten open tot halfopen droog tot vochtig stuifzand- en heidegebied dat zich uitstrekt van het

Nadere informatie

DE ONTWIKKELINGSREIS NAAR ZUID-AFRIKA

DE ONTWIKKELINGSREIS NAAR ZUID-AFRIKA NATURE AT WORK Nature At Work stelt zich ten doel om het talent en potentieel van mensen te versterken. Dit doet zij onder andere via de relatie met de natuur. In de reis naar Zuid-Afrika speelt de kracht

Nadere informatie

Natuur en Cultuur. Dag 1 Maun

Natuur en Cultuur. Dag 1 Maun BOTSWANA SELF DRIVES Natuur en Cultuur Dag 1 Maun U haalt de 4x4 op bij het vliegveld en krijgt een uitgebreide 1-2 uur durende overdracht van de auto, de uitrusting en de route. Er is volop gelegenheid

Nadere informatie

BOX 53/54/55. Deze 3dvd-box verschijnt in juni en neemt de kijker mee op een treinreis door o.a. Zwitserland, Groot-Brittannië en Duitsland.

BOX 53/54/55. Deze 3dvd-box verschijnt in juni en neemt de kijker mee op een treinreis door o.a. Zwitserland, Groot-Brittannië en Duitsland. RAIL AWAY Al meer dan 20 jaar is de serie Rail Away een begrip onder treinliefhebbers. De eerste uitzending vond plaats op 6 januari 1996 en sindsdien zijn er 25 seizoenen met meer dan 180 afleveringen

Nadere informatie

Het konijnenpad van Lars en Lineke. docentenhandleiding

Het konijnenpad van Lars en Lineke. docentenhandleiding Het konijnenpad van Lars en Lineke docentenhandleiding Inhoudsopgave Omschrijving het konijnenpad van Lars en Lineke blz. 2 Lessuggesties bij het konijnenpad van Lars en Lineke blz. 4 Handleiding voor

Nadere informatie

DAG 1: Start reis en vertrek van Tokio naar Jigokudani

DAG 1: Start reis en vertrek van Tokio naar Jigokudani 1 Ontdek de wonderen van het landschap en het wilde leven van Japan! Het winterperspectief in het land van de rijzende zon zorgt voor een prachtige fotoreis. Berglandschappen en ijzige kusten zorgen voor

Nadere informatie

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 14 en woensdag 15 april 2015 vervolg. Dit is het vervolg op het eerste deel van mijn verslag.

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 14 en woensdag 15 april 2015 vervolg. Dit is het vervolg op het eerste deel van mijn verslag. De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 14 en woensdag 15 april 2015 vervolg Beste natuurliefhebber/- ster, Dit is het vervolg op het eerste deel van mijn verslag. Een week geleden zag ik alleen nog maar

Nadere informatie

Beste natuurliefhebbers,

Beste natuurliefhebbers, Nieuwsbrief 2 september 2015 Beste natuurliefhebbers, Zoals je weet zetten wij ons voortdurend in om de Bommelerwaard mooier te maken. Mede dankzij de financiële bijdrage als lid van de Natuurwacht Bommelerwaard

Nadere informatie

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen 1 Gedichten, geïnspireerd door bomen Geheimen In het donker huizen bomen die overdag gewoner zijn. Wij slaan de bochten van een pad mee om en gaan, ontkomen aan het licht af op geheimen.kleine geluiden

Nadere informatie

- NIEUWSBRIEF JANUARI 2016 - Welkom op onze activiteiten

- NIEUWSBRIEF JANUARI 2016 - Welkom op onze activiteiten - NIEUWSBRIEF JANUARI 2016 - Welkom op onze activiteiten Nieuwe Resterheidegidsen gezocht. Natuurpunt Hechtel-Eksel organiseert in maart 2016 een nieuwe opleiding voor Resterheidegidsen. Resterheide? Het

Nadere informatie

Welkom op onze activiteiten

Welkom op onze activiteiten - NIEUWSBRIEF APRIL 2015 - Welkom op onze activiteiten Vrijdag 17 april 2015 om 14.00 uur Geocachetocht Wil je op zoek naar schatten in de natuur? Kom dan zeker naar onze geocachezoektocht. Rond de Katershoeve

Nadere informatie

HET MOOIE DRENTSE LAND...

HET MOOIE DRENTSE LAND... Voor de rustzoekende 45+ VOOR WIE WIL GENIETEN VAN DE NATUUR, RUST EN RUIMTE VAN HET MOOIE DRENTSE LAND... Bent u op zoek naar natuur, rust, ruimte en een chalet? Kijk gewoon eens rond en geniet van ons

Nadere informatie

LESPAKKET ECOLOGIE. Naam. Dierenrijk is onderdeel van

LESPAKKET ECOLOGIE. Naam. Dierenrijk is onderdeel van LESPAKKET ECOLOGIE VMBO Naam Docent Klas LEKKER BEESTEN TUSSEN DE DIEREN Dierenrijk is onderdeel van WELKOM IN DIERENRIJK SPOREN Om ervoor te zorgen dat je een leuke en leerzame excursie hebt, volgen hier

Nadere informatie

5 Tips voor herfstfotografie 1. Kies het juiste licht

5 Tips voor herfstfotografie 1. Kies het juiste licht 5 Tips voor herfstfotografie 1. Kies het juiste licht Met zonsopkomst en zonsondergang heb je natuurlijk prachtig licht. Voordeel in de herfst is dat je niet meer zo extreem vroeg het bed uit moet om dit

Nadere informatie

Kaartenset ongewervelde dieren

Kaartenset ongewervelde dieren Kaartenset ongewervelde dieren Deze set met plaatjes is het eerste deel van de kaartjes met gewervelde- en ongewervelde dieren op. Ieder kaartje bevat een afbeelding van het dier in kwestie, met daarbij

Nadere informatie

Lesbrief Bodemdiertjes favoriete voedsel

Lesbrief Bodemdiertjes favoriete voedsel Lesbrief Bodemdiertjes favoriete voedsel Doelgroep: Groep 4 t/m 8 Leerstofgebied: Wereldoriëntatie Werkvorm: Groepjes Duur: ± 30 minuten Doel van de opdracht: Leerlingen leren wat het favoriete voedsel

Nadere informatie

Panoramapad, vlak bij Bergeijk

Panoramapad, vlak bij Bergeijk Panoramapad, vlak bij Bergeijk 7.3 km wandelen De 'gele' route loopt langs de meeste hoogtepunten van De Plateaux - Hageven. Voor een deel steek je zelfs de grens over en wandel je in België. Je wandelt

Nadere informatie

ENQUÊTE VAN IVN NIJKERK

ENQUÊTE VAN IVN NIJKERK December 2015 ENQUÊTE VAN IVN NIJKERK Deze enquête is gericht aan alle leden en donateurs van de natuurvereniging IVN Nijkerk. Het doel van de enquête is IVN Nijkerk inzicht te geven in welke richting

Nadere informatie

Toeristen in Nederland

Toeristen in Nederland Toeristen in Nederland Het is bijna zomer. Veel Nederlanders gaan lekker op vakantie naar het buitenland. Maar er komen ook heel veel buitenlandse toeristen naar Nederland. Hoeveel zijn dat er eigenlijk?

Nadere informatie

wildernistrails De 5 mooiste

wildernistrails De 5 mooiste Foto: Jeroen Bruil De 5 mooiste wildernistrails Een avontuurlijke trektocht door spectaculaire natuur is een goede manier om wildernis te ervaren. Al lopend dompelt u zich onder in het landschap, al dan

Nadere informatie

Het strand, kwallen en krabben

Het strand, kwallen en krabben Het strand, kwallen en krabben Eb en vloed Door de getijden en de invloed van wind en zee is het strand nooit even breed. Soms gebeurt het dat als je terugkomt van het zwemmen, het water wel heel dicht

Nadere informatie

Bezoekers van de site kiezen de publiekswinnaar. Dit loopt nog tot donderdag 21 juni, de dag waarop de zomer begint.

Bezoekers van de site kiezen de publiekswinnaar. Dit loopt nog tot donderdag 21 juni, de dag waarop de zomer begint. Uitreiking fotowedstrijd Ontdek MooiFlevoland.nl: natuurlijk doen! De afgelopen weken organiseerde MooiFlevoland.nl een fotowedstrijd om deze slogan te verbeelden. Deelnemers aan de fotowedstrijd legden

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Ik hoop voor u dat u ooit eens flink verliefd bent geweest. Niet zo n beetje van: die of die vind ik best aardig. Misschien wordt dat nog wel eens wat

Nadere informatie

Winterboek. Groep 3/4

Winterboek. Groep 3/4 Winterboek Groep 3/4 inhoud blz. Winter 3 1. Slaap 4 2. Glad 5 3. Geheime plekjes 6 4. Dikke jas 7 5. Dikke vacht 8 6. Vogels voeren 9 7. Broeden in de winter 10 8. Het land van de Eskimo 11 Werkblad winter

Nadere informatie

Kreeftachtigen hebben meestal kleine ogen, waar ze maar weinig mee zien. Ze kunnen wel bijzonder goed ruiken.

Kreeftachtigen hebben meestal kleine ogen, waar ze maar weinig mee zien. Ze kunnen wel bijzonder goed ruiken. Kreeftachtigen Er zijn veel verschillende soorten kreeftachtigen. Van ieder soort leven er vaak zeer grote aantallen in zee. Kreeftachtigen zijn bijvoorbeeld de roeipootkreeftjes, de zeepissebedden en

Nadere informatie

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 18 februari 2014. Beste natuurliefhebber/- ster,

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 18 februari 2014. Beste natuurliefhebber/- ster, De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 18 februari 2014 Beste natuurliefhebber/- ster, Het was afgelopen dinsdag beslist niet koud, de wind was ook niet echt hinderlijk, maar de zon liet helaas verstek

Nadere informatie

Struinen door De Stille Kern

Struinen door De Stille Kern 58 Horsterwold Struinen door De Stille Kern Een 900 hectare groot natuurgebied waar natuurlijke processen volop de ruimte krijgen. Het gebied wordt begraasd door een kudde konikpaarden, die zorgen voor

Nadere informatie

Bovenbouw. groep 5 t/m 8. uitvoering door leerkracht. uitleentermijn 3 weken. periode voorjaar, zomer kosten Vanwege een gemeentelijke bijdrage lenen

Bovenbouw. groep 5 t/m 8. uitvoering door leerkracht. uitleentermijn 3 weken. periode voorjaar, zomer kosten Vanwege een gemeentelijke bijdrage lenen Bovenbouw De natuur beleven doe je buiten, maar onderzoeken kun je ook binnen! Met dit veldwerkmateriaal kunnen de leerlingen zowel buiten als binnen aan de slag rond Deze leskist is een echte bijenkast.

Nadere informatie

Afd. MEPPEL en REGIO Activiteitenboekje

Afd. MEPPEL en REGIO Activiteitenboekje TNT Post Port betaald Afd. MEPPEL en REGIO Activiteitenboekje 2014-2015 Afzender 8035 RG 4 Oplage: 300 Pag.1 Pag.2 Geacht lid van Groei&Bloei Meppel en regio, Vandaag (het is juli als ik dit schrijf) ontving

Nadere informatie

Winterboek. Met filmpjes, werkblad en puzzels. Groep 3/4. uitgave januari 2013

Winterboek. Met filmpjes, werkblad en puzzels. Groep 3/4. uitgave januari 2013 Winterboek uitgave januari 2013 Met filmpjes, werkblad en puzzels Groep 3/4 inhoud blz. Winter 3 1. Slaap 4 2. Glad 5 3. Geheime plekjes 6 4. Dikke jas 7 5. Dikke vacht 8 6. Vogels voeren 9 7. Broeden

Nadere informatie