Groen actief in

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Groen actief in 2013-2014"

Transcriptie

1 Natuurpresentaties Jaargang 2, aflevering 3 Nieuwsbrief Jaargang 3.3 Zomer / herfst Groen actief in In dit nummer: Groen en Doen 2014, Natuurpresentaties Cadeau, Facebook Senioren Groen,, Presentaties in de zorg, Drentsche Aa Knagers, Kraanvogels, Excursiekalender Natuurfotografie / Tekst, Bedrijven en arrangementen, Maatwerk Informatie, Natuurreizen 6 Uit de agenda van Natuurpresentaties 1 10 september Septemberpracht Hotel Alpina, Tschiertschen 11 september Kraanvogels IVN Zuidlaren 14 september Bomenexcursie Wijknatuurgidsen 17 september Publiekswandeling Amerdiep 28 september Blauwe Bos, Haulerwijk, 50ste verjaardagsexcursie Terwijl de laatste dagen van augustus zomers warm zijn klopt september al weer aan de deur. Hotel Alpina (Tschiertschen, CH) sluit daar met Natuurpresentaties en Septemberpracht naadloos op aan. Een goed moment om even vooruit te kijken. Ook voor 2014 komt er weer Groen & Doen subsidie voor particuliere, natuur-educatieve initiatieven. De eerste voorstellen liggen inmiddels op de plank maar er is nog ruimte voor enkele andere cursussen. Ook voor het winterprogramma of zelfs het totale Natuurportret plaatje 2014 is het nu tijd om groen actief te worden. Mits op tijd aangevraagd kan uw idee één op één overgezet worden in een presentatie of activiteit. Zorginstelling Hendrik Kok heeft inmiddels een datum gereserveerd, Groei&Bloei Emmen laat een totaal nieuwe presentatie maken. Landgoed Old Putten (Elburg) pakt het nog groter aan. Een Hemelvaart weekend vol met activiteiten rond landschap, cultuur en natuur. Van Middeleeuwse sporen tot vlinders, van volksmuziek tot een landschapswandeling. Naast al deze activiteiten blijft er zeker ruimte over voor het leveren van groene teksten en natuurfotografie voor bijvoorbeeld een groen inspirerende Facebook bedrijfspagina. Kees Boele De Nachtvlinderestafette 2013 is weer achter de rug. In totaal werden 39 natuurkampeerterreinen bezocht, vaak met bijzondere ontmoetingen. Zoals met deze Witte Tijger. Schijnbaar geconcentreerd kijkend naar de fotograaf, de voelsprieten hoog geheven om te proeven van die vreemde geur.

2 P a gina 2 Jaargang 2, a flevering 3 Groen en Doen 2014 In het vorige nummer van deze nieuwsbrief hebt u uitgebreid kunnen lezen over de subsidieregeling Groen en Doen en de Harense cursussen die daarmee gefinancierd zijn in Ook voor het seizoen 2014 komen weer vouchers van beschikbaar. Heeft u een idee voor een groene cursus in Noord-Nederland en zoekt u een docent? Bel dan eens met Natuurpresentaties. Gezamenlijk werken we uw idee uit tot een aanvraag. Let op: 1 oktober start de aanvraagperiode. Sinds dit jaar beschikt Natuurpresentaties over een eigen lokaal in Zorgboerderij De Mikkelhorst (Haren). Parkeren is er altijd mogelijk en de uitloop voor excursies altijd subliem. Geef Natuurpresentaties eens cadeau Groene cadeaubonnen, nu te krijgen U weet dat uw familie of vrienden graag genieten van de natuur. Uw collega neemt afscheid na 40 jaar trouwe dienst en heeft nu alle tijd om naar vlinders te kijken. Vanaf nu hoeft het dan geen probleem meer te zijn om een bijzonder cadeau te vinden. Bel eens met Natuurpresentaties en kijk wat er mogelijk is. Bijna elke groene activiteit is als cadeaubon te geven. Inmiddels is de eerste bon al aangeboden en zal binnenkort Natuurpresentaties ergens aankloppen voor een excursie Noordlaarderbos. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Jo Cadeau is een internet service waar u een ZZP-er kunt bestellen. In de loop van 2013 wordt de noordelijke regio toegevoegd, dan is Natuurpresentaties ook te boeken via jocadeau.nl. Groene bedrijfspagina op Facebook Natuurpresentaties heeft in de afgelopen maanden voor vier natuurkampeerterreinen Facebook bedrijfspagina s mogen ontwikkelen. Korte teksten als sfeerbeeld met beelden als ondersteuning. Soms vanuit bestaand materiaal maar steeds vaker aangevuld met fotografie van Natuurpresentaties. Met deze nieuwe profilering maken deze organisaties zich vindbaar op de plek waar ook hun gasten zich bevinden. Duidelijk herkenbaar en motiverend uitnodigend.

3 Jaargang 2, a flevering 3 P a gina 3 Senioren verder met Groene Aarde en Evolutie De Seniorenacademie HOVO biedt hoger onderwijs voor ouderen in Groningen, Fryslân en Drenthe. Voor het komende herfstprogramma gaat de bestaande college serie Evolutie naar de vestiging Leeuwarden. Hoogeveen en Groningen krijgen een nieuwe productie: de Groene Aarde. Planten staan aan de basis van ons leven. Zonder planten geen brood op de plank en geen zuurstof om te ademen. Hoe is dit mogelijk? Hoe functioneren planten en in een complexe leefomgeving? Vragen die in een korte cursus plantenanatomie, - fysiologie en ecologie beantwoord worden. Presentaties in de zorgsector Vijftig, deels visueel gehandicapte ouderen, luisteren, ruiken en kijken voor zover mogelijk bijna ademloos naar het Groningse landschap. Maanden later rolt het Namibische landschap naar binnen bij de Interzorg vestiging Hendrik Kok (Rolde). De zorgcombinatie Vecht en IJssel (vestiging Transwijk, Utrecht) koos voor een duik in de sloot. Zonder nat te worden ontmoeten de cliënten de meest bizarre creaturen. Van bloedzuiger tot microscopische kleine pantoffeldiertjes. Maar waarom niet eens naar buiten? Een rustige wandeling en heerlijk genieten. Of een fietstocht met tandems op Schiermonnikoog? Bijna alles is mogelijk. Visueel gehandicapte ouderen, ademloos genieten Genieten van de Drentsche Aa Van zwemvereniging tot vriendensociëteit, steeds meer gasten kiezen voor het Drentsche Aa gebied als excursie bestemming. Niet alleen als de orchideeën bloeien maar ook in herfst en winter. Juist dan laat het landschap zich in al zijn woeste schoonheid zien. Steeds vaker wordt gekozen voor een heerlijke uitspanning als startplaats. Theeschenkerij De Homanshof (Anloo) bijvoorbeeld, Café de Drentsche Aa (Schipborg) of De Fazant (Oudemolen). Gastronomie en natuur blijken uitstekend samen te gaan.

4 P a gina 4 Jaargang 2, a flevering 3 Presentatie groene knagers Groei&Bloei Emmen kiest voor maatwerk met een presentatie Wat knaagt er aan mijn plant?. Elke kweker weet het, de strijd tegen min of meer fraaie knagers is letterlijk eindeloos. Vroeger grepen we direct naar de gifspuit, tegenwoordig proberen we met minder drastische maatregelen duidelijk te maken dat er ook andere plaatsen zijn waar deze planteneters hun gang kunnen gaan. In deze presentatie komt een lange parade van insecten en mijten zich even voorstellen. Groot en klein, gecamoufleerd groen of juist extravagant bont. Soms als alleseter maar vaak ook kieskeurig en gespecialiseerd op een enkele plant of boom. Kraanvogels Twaalf jaar Nederlandse kraanvogels Op (circa) 8 mei 2001 werd Tsuru geboren. De eerste Kraanvogel die sinds de Middeleeuwen uit een Nederlands ei kroop. Twaalf jaar later waren er in augustus meer dan veertig Nederlandse kraanvogels te zien. De familie Spronk kon er op hun Natuurpresentaties wandeling in het Fochteloërveen meer dan acht noteren. Kraanvogels spreken tot de verbeelding. In 2012 werd voor de Beleefbibliotheek in Drachten een presentatie ontwikkeld over kraanvogels wereldwijd. Alle dertien soorten komen met beeld en geluid even langs. Na de pauze wordt ingezoomd op het wel en wee van onze Nederlandse kraanvogels. Excursiekalender 2013 Voor de laatste vier maanden van 2013 staan nog even zoveel publiekswandelingen op de Natuurpresentaties agenda. In september en november vervolgen we de verkenning van de Drentsche Aa, op 21 september richting Amerdiep en op 2 november naar de bron van de Drentsche Aa bij het Halkenveen. De traditionele paddenstoelen excursie Mensinge (Roden) wordt opnieuw aangeboden op 5 oktober. En op 7 december wordt het excursiejaar afgesloten met een wandeling Kniphorstbos (Anloo).

5 Jaargang 2, a flevering 3 P a gina 5 Natuurfotografie en Tekst Elke groene lezing begint met natuurfotografie. De gehele zomer is door de twee fotografen van Natuurpresentaties gewerkt aan een verdere uitbreiding van onze gespecialiseerde stock voorraad natuurfoto s. Haarscherpe macrofoto s van insecten, gallen en spinnen zijn nu beschikbaar voor publicaties op papier of digitaal. Het Vakblad Bos en Landschap, de nieuwe publieksfolder van de KNNV, de wandelroute Landmerken (Termunten Termunterzijl), Dutch Birding en de Stichting Natuurkampeerterreinen hebben in 2013 gebruik gemaakt van onze foto s. Eens kennismaken met tekst en fotografie? Lees dan elke zaterdag de column Groen Haren op Bedrijfsactiviteiten en feestjes Van ANWB tot Aegon, van verjaardagsfeestje tot familiereünie. Zij allen kozen voor een groen accent en beleefden een ontspannen activiteit waar nog lang over gepraat zal worden. Samen met u wordt een onderwerp en een locatie besproken. Daarbij kan gebruik gemaakt worden van mooie locaties als de Waterjuffers bij Vos in Noordlaren, de Homanshof in Anloo, de Herberg van Anderen of de Fazant (Oudemolen). Maar ook uw eigen keus is mogelijk. Daarna wordt het programma verder ingevuld. Van een geanimeerde Power- Point presentatie tot een excursie door bos en veld, u bepaalt het onderwerp. U bepaalt het onderwerp Maatwerk en prijzen Bij voorkeur wordt samen met u een onderwerp voor een presentatie of excursie gekozen. Passend bij uw organisatie of publiek. Voor maatwerk betaalt u geen meerprijs. Natuurpresentaties werkt met standaardtarieven die op de website gepubliceerd worden. Helaas was een prijsverhoging met 10% per 1 september onvermijdelijk. Houdt er wel rekening mee dat voor activiteiten buiten de drie noordelijke provincies een meerprijs van 50 % wordt gerekend.

6 Natuurpresentaties Remmingaweg VR Haren Telefoon: Natuurpresentaties op het web: Natuurpresentaties maakt deel uit van het activiteitenpakket van Cirsium Advies (KvK ). Eigenaar van Cirsium Advies is Kees Boele. Sinds 1982 actief als bioloog in groen Noord Nederland en werkzaam geweest als projectmanager / hoofd educatieve dienst Hortus Haren, directeur Botanische Tuin De Kruidhof (Buitenpost) en plaatsvervangend directeur Natuur en Milieufederatie Groningen Natuurpresentaties verzorgt groene lezingen, excursies en cursussen in Noord-Nederland. Data, tijd en onderwerp bepaalt de klant maar houdt voor excursies rekening met de seizoenen. Daarnaast biedt Natuurpresentaties tekst en beeld voor elke groene publicatie. Natuurpresentaties werkt met standaardtarieven voor presentaties, excursies en natuurfotografie (zie de website voor actuele prijzen). Voor cursussen of teksten wordt in overleg een offerte opgesteld. Natuurreizen 2013 / 2014 Bijzondere bestemmingen: * Saba, tropische parel * Vogelreizen noordoosten Zuid- Afrika * Parels van Limpopo, Zuid-Afrika * Torres del Paine, Chili * Pantanal, Brazilië * Amazone / Cristallino, Brazilië * Vulkanen van Java * Orang-Oetangs, Kalimantan * West-Australische flora Voor informatie mail naar: info@hambakahlenatuurreizen.nl Hamba Kahle Natuurreizen zal samen met Kololo Game Reserve aanwezig zijn op de Dutch Bird Fair, 24 en 25 augustus 2013 (Lelystad)

Natuurpresentaties. Inspirerend groen

Natuurpresentaties. Inspirerend groen Natuurpresentaties Jaargang 2, aflevering 3 Nieuwsbrief Natuurpresentaties Jaargang 2.4 Herfst 2012 1-10-2012 Inspirerend groen In dit nummer: Natuurkampeerterreinen, Natuurmonumenten, HOVO, IVN, Groei

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Natuurpresentaties. 40 jaar presentaties, 1 jaar Natuurpresentaties. Inspirerende natuurfotografie

Nieuwsbrief. Natuurpresentaties. 40 jaar presentaties, 1 jaar Natuurpresentaties. Inspirerende natuurfotografie Natuurpresentaties Jaargang 2, aflevering 3 Nieuwsbrief Natuurpresentaties Jaargang 2.3 Zomer 2012 6-7-2012 40 jaar presentaties, 1 jaar Natuurpresentaties In dit nummer: Excursierroster, Verrekijker,

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Natuurpresentaties. Voorwoord. Laat u inspireren

Nieuwsbrief. Natuurpresentaties. Voorwoord. Laat u inspireren Natuurpresentaties Jaargang 2, aflevering 2 Nieuwsbrief Natuurpresentaties Jaargang 2.2 2-4-2012 Voorwoord In dit nummer: Lauwersmeer, Paterswoldse Meer, Drentse beken Mantingerzand, Alpenwandelingen,

Nadere informatie

Jaarverslag IVN-Apeldoorn Jaarverslag 2017 samenvatting - Pagina 1 -

Jaarverslag IVN-Apeldoorn Jaarverslag 2017 samenvatting - Pagina 1 - Jaarverslag 217 IVN-Apeldoorn Jaarverslag 217 samenvatting - Pagina 1 - IVN Apeldoorn - Jaarverslag 217 - Samenvatting IVN-afdeling Apeldoorn wil bijdragen aan een duurzame samenleving door uitvoering

Nadere informatie

Nieuwsbrief December 2014

Nieuwsbrief December 2014 Nieuwsbrief December 2014 Rectificatie!! In de Kruusbèze van december zijn toch twee foutjes geslopen. 1. De data voor de Vogelherkenningscursus van Peter Klomp zijn: 17-2, 3-3, 17-3, gevolgd door een

Nadere informatie

Gerda van Ekris Fotografie Een jaar in thema's

Gerda van Ekris Fotografie Een jaar in thema's Gerda van Ekris Fotografie Een jaar in thema's Tien lessen kijken met je camera in een veelzijdig foto-programma: binnen, buiten, in de studio, op straat, in het bos. Aandacht voor verschillende specialismen

Nadere informatie

Uitslag en analyse Leden Enquête IVN Vries 2016

Uitslag en analyse Leden Enquête IVN Vries 2016 Uitslag en analyse Leden Enquête IVN Vries 2016 Het bestuur van IVN Vries hecht er belang aan op de hoogte te blijven van de wensen en interesses van haar leden en donateurs. Er is daarom een enquête opgesteld

Nadere informatie

CRANBERRYFARM DE HOEVE

CRANBERRYFARM DE HOEVE CRANBERRYFARM DE HOEVE In het zuidoosten van Friesland stroomt de rivier de Linde (Lende). Voor mensen die van rust en ruimte, en een afwisselende omgeving houden is dit gebied een ware verrassing. Ook

Nadere informatie

De Veenvaart... Kanaal met een verhaal!

De Veenvaart... Kanaal met een verhaal! Nieuwe Vaarroute! Open vanaf juni 2013 De Veenvaart... Kanaal met een verhaal! Vanaf juni 2013 is Nederland een prachtige vaarverbinding rijker: De Veenvaart. Deze nieuwe route voert door de Drentse en

Nadere informatie

Winternieuwsbrief 2017

Winternieuwsbrief 2017 Geachte belangstellende, Winternieuwsbrief 2017 De zachte winter maakt Weverslo vroeg rijp voor het voorjaar. Vroege sneeuwklokjes steken al hun kopjes boven het maaiveld uit. Wandelaars ervaren in de

Nadere informatie

Een smakelijk loopbaanverhaal. Een uniek cadeau voor een jubilaris of een medewerker die afscheid neemt

Een smakelijk loopbaanverhaal. Een uniek cadeau voor een jubilaris of een medewerker die afscheid neemt Een smakelijk loopbaanverhaal Een uniek cadeau voor een jubilaris of een medewerker die afscheid neemt 1 30 jaar Jan bij Jansen & Co Het was even de kat uit de boom kijken, maar toen Jan in 1984 bij Jansen

Nadere informatie

ENQUÊTE VAN IVN NIJKERK

ENQUÊTE VAN IVN NIJKERK December 2015 ENQUÊTE VAN IVN NIJKERK Deze enquête is gericht aan alle leden en donateurs van de natuurvereniging IVN Nijkerk. Het doel van de enquête is IVN Nijkerk inzicht te geven in welke richting

Nadere informatie

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw.

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. De Specht Er zijn verschillende soorten spechten: de groene, de zwarte en

Nadere informatie

Aanbod NME voorjaar 2014

Aanbod NME voorjaar 2014 Aanbod NME voorjaar 2014 Natuur- en milieueducatie (NME) Heemtuin Muntendam biedt een aanvulling op het reguliere schoolprogramma. We richten ons in de lessen vooral op zaken die in de klas minder snel

Nadere informatie

De Pluim, een cadeaubon vol belevenissen

De Pluim, een cadeaubon vol belevenissen De Pluim, een cadeaubon vol belevenissen 76 Restaurants 112 Hotels 13 Dierentuinen De leukste dingen in het leven zijn geen dingen 39 Wijnen 192 Beauty salons Bedankt, goed gedaan, we gaan ervoor! Wat

Nadere informatie

Mariënhof. Groepswonen. Wonen Welzijn Zorg en behandeling

Mariënhof. Groepswonen. Wonen Welzijn Zorg en behandeling Mariënhof Groepswonen Wonen Welzijn Zorg en behandeling Welkom in Mariënhof Mariënhof ligt aan de Lievelderweg in Lichtenvoorde. Naast Mariënhof staan woningen en in de buurt zijn bedrijven gevestigd.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Princenhaags museum nr. 6

Nieuwsbrief Princenhaags museum nr. 6 Nieuwsbrief Princenhaags museum nr. 6 Onze nieuwsbrief heeft een ander uiterlijk gekregen. We gaan onze vrienden op een andere manier informeren over zaken die in het Princenhaags museum spelen. Vrienden

Nadere informatie

Nieuwsbrief nummer 36 d.d. 30 augustus 2018

Nieuwsbrief nummer 36 d.d. 30 augustus 2018 ! Nieuwsbrief nummer 36 d.d. 30 augustus 2018 Duurzaamheidsweekend verplaatst naar voorjaar In de vorige Nieuwsbrief, van 30 juli, stond de aankondiging van het IVN duurzaamheidsweekend eind september.

Nadere informatie

Als u naar aanleiding van deze berichten vragen of opmerkingen hebt, bel of mail ons dan. We zullen u graag te woord staan.

Als u naar aanleiding van deze berichten vragen of opmerkingen hebt, bel of mail ons dan. We zullen u graag te woord staan. Geachte belangstellende, Allereerst bieden wij u bij het begin van dit nieuwe jaar onze beste wensen voor 2015 aan. Graag brengen wij u ook nu weer op de hoogte van het laatste nieuws over de activiteiten

Nadere informatie

e-tip Workshops/bijeenkomst organiseren

e-tip Workshops/bijeenkomst organiseren e-tip Workshops/bijeenkomst organiseren Een workshop organiseren? Veel werk, maar ook erg leuk! Hieronder vindt je wat tips en aandachtspunten die je vast en zeker van pas zullen komen. De lijst is natuurlijk

Nadere informatie

www.inmemoriamboekje.nl

www.inmemoriamboekje.nl www.inmemoriamboekje.nl Bundel nu uitvaarttoespraken in een uniek boekje: een In memoriam in woord en beeld Introductie Heeft u naar aanleiding van deze brochure vragen, neem dan contact op met: Jannie

Nadere informatie

Drenthe Drenthe is de provincie waar de minste mensen op een vierkante kilometer wonen. In heel Drenthe wonen ongeveer mensen.

Drenthe Drenthe is de provincie waar de minste mensen op een vierkante kilometer wonen. In heel Drenthe wonen ongeveer mensen. Meander Samenvatting groep 6 Thema 3 De aarde beweegt Samenvatting Dag en nacht De aarde draait om haar as. De zon kan dus maar een helft van de aarde verlichten. Daardoor is het licht en donker, dag en

Nadere informatie

ALFA A ANTWOORDEN STER IN LEZEN

ALFA A ANTWOORDEN STER IN LEZEN STER IN LEZEN ALFA A LES 1: NAAR SCHOOL 1 Ziek 1 b 2 3 b 4 a a B maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag zondag C Dit is een vraag Hoe gaat het? Het gaat wel. En met jou? Waarom kom je niet?

Nadere informatie

Donderdag 16 juli 1998 Avondwandeling bij Quatre-Bras

Donderdag 16 juli 1998 Avondwandeling bij Quatre-Bras 2 KNNV-programma zomer 1998 (juli-september) Donderdag 16 juli 1998 Avondwandeling bij Quatre-Bras Onder leiding van Mary van Saane wandelen we deze avond bij Quatre-Bras bij Eefde. We verzamelen op de

Nadere informatie

Nieuwsbrief - april 2012

Nieuwsbrief - april 2012 Nieuwsbrief - april 2012 WERKEN AAN GOEDE ZORG IN MOOIE GEBOUWEN Op de website hebben wij de rubriek Aan het woord geïntroduceerd. De mensen die werken aan de ontwikkeling van het landgoed vertellen over

Nadere informatie

1. Terugblik. Zoek buiten een rustig plekje op, liefst ergens middenin de natuur.

1. Terugblik. Zoek buiten een rustig plekje op, liefst ergens middenin de natuur. LAB30 Lente. Het seizoen waarin de zaadjes ontkiemen die gedurende de winter in de grond hebben liggen wachten. Een periode van groei en bloei. De lente is een goed moment om persoonlijke initiatieven

Nadere informatie

ECO Oostermoer in oprichting

ECO Oostermoer in oprichting Samen sterk voor een leefbaar en duurzaam platteland ECO Oostermoer in oprichting Nieuwsbrief 18 juni 2012 Voor u ligt de eerste nieuwsbrief van ECO Oostermoer, waarin wij u nader informeren over de stand

Nadere informatie

Stamgroepnieuws van de Hasselbramen

Stamgroepnieuws van de Hasselbramen Stamgroepnieuws van de Hasselbramen Beste kinderen en ouders van de Hasselbramen. Ik stuur jullie een stamgroepnieuws om de agenda van de komende weken te verduidelijken en daarnaast enkele belevenissen

Nadere informatie

Cursus Klantgericht denken en handelen NUMMER 93, 20 MAART 2015

Cursus Klantgericht denken en handelen NUMMER 93, 20 MAART 2015 NUMMER 93, 20 MAART 2015 IN DIT NUMMER Cursus Klantgericht denken en handelen lees verder Molen zoekt molenaar (m/v) lees verder Maand van de geschiedenis 2015 lees verder Officiële aftrap Knoal! lees

Nadere informatie

Inleiding: De Stichting Vrienden van OTwee is bij notariële akte opgericht op 3 december 2010.

Inleiding: De Stichting Vrienden van OTwee is bij notariële akte opgericht op 3 december 2010. Inleiding: Geacht Bestuur, De Stichting Vrienden van OTwee is bij notariële akte opgericht op 3 december 2010. De Stichting heeft ten doel: 1. Het verwerven, aanwenden en beheren van financiële middelen

Nadere informatie

1. Luisteren. 2. Luisteren

1. Luisteren. 2. Luisteren 1. Luisteren Lees eerst de zinnen 1 t/m 5. 1. Maria komt uit het zuiden van Brazilië. 2. Maria heeft twee zussen en een broer. 3. De vriendin van Maria heet Jaap. 4. Den Haag ligt in de provincie Zuid-Holland.

Nadere informatie

Consumentenonderzoek Toerisme

Consumentenonderzoek Toerisme Consumentenonderzoek Toerisme 2009 Toerdata Noord is een samenwerkingsverband van de provincies Groningen, Fryslân en Drenthe. De uitvoering is in handen van het Stenden Instituut Service Management onderdeel

Nadere informatie

IVN - Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid

IVN - Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid IVN - Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid Afdeling Alphen aan den Rijn en omstreken 5-10-2013 ivn alphen aan den rijn 1 Over IVN Landelijke Organisatie Doelstelling Organisatie IVN Alphen aan

Nadere informatie

Drenthe Drenthe is de provincie waar de minste mensen op een vierkante kilometer wonen. In heel Drenthe wonen ongeveer mensen.

Drenthe Drenthe is de provincie waar de minste mensen op een vierkante kilometer wonen. In heel Drenthe wonen ongeveer mensen. Meander Samenvatting groep 6 Thema 3 De aarde beweegt Samenvatting Dag en nacht De aarde draait om haar as. De zon kan dus maar een helft van de aarde verlichten. Daardoor is het licht en donker, dag en

Nadere informatie

Nieuwsbrief Augustus 2014

Nieuwsbrief Augustus 2014 Nieuwsbrief Augustus 2014 Lieve Mensen, Wat een zomer hebben we hè? Ik hoor nu af en toe mensen puffen dat het wel wat minder mag.toch is het wel genieten hoor. De wens die ik koesterde om eindelijk weer

Nadere informatie

Herfstige. ontdekkingstocht. 102 tuin in beeld

Herfstige. ontdekkingstocht. 102 tuin in beeld 102 tuin in beeld 103 Herfstige ontdekkingstocht BENT U OP ZOEK NAAR INSPIRATIE VOOR UW TUIN? OF WILT U GEWOON EVEN GENIETEN VAN EEN MOOIE WANDELING OF EEN RUSTIG MOMENT OP EEN MOOIE PLEK? DAN ZOU U ZEKER

Nadere informatie

Werkstuk ANW Milieugroepen

Werkstuk ANW Milieugroepen Werkstuk ANW Milieugroepen Werkstuk door een scholier 1558 woorden 28 april 2005 4,7 10 keer beoordeeld Vak ANW 1. Welke Milieugroepen zijn rondom en in jou woonplaats aanwezig? - It Fryske Gea: www.fryskegea.nl

Nadere informatie

BEELDHOUWEN EN SCHILDEREN IN NOORD FRANKRIJK ATELIER MOOI WERK. Na lang voorbereiden gaat in deze zomer mijn eerste cursus in Frankrijk van start.

BEELDHOUWEN EN SCHILDEREN IN NOORD FRANKRIJK ATELIER MOOI WERK. Na lang voorbereiden gaat in deze zomer mijn eerste cursus in Frankrijk van start. BEELDHOUWEN EN SCHILDEREN IN NOORD FRANKRIJK ATELIER MOOI WERK Na lang voorbereiden gaat in deze zomer mijn eerste cursus in Frankrijk van start. In Noord Frankrijk, 385 km van Den Haag, net onder de Franse

Nadere informatie

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Welzijn Ouderen Thuisadministratie Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Zorgt u voor een naaste

Nadere informatie

Nieuwsbrief forensische zorg Nr 4, oktober 2012

Nieuwsbrief forensische zorg Nr 4, oktober 2012 Nr 4, oktober 2012 Nieuwsbrief forensische zorg Nr 4, oktober 2012 Inhoud Voorwoord Convenant Ambulant fpt tussen GGZ Nederland en 3RO Festival Forensische Zorg Inkoop 2013 Voorwoord In deze editie van

Nadere informatie

Geheel verzorgde week met excursies en koken

Geheel verzorgde week met excursies en koken Toe aan vakantie? Bijtanken in Salzburgerland! Herfstweek: zaterdag 18-25 oktober (in overleg kunnen we voor een groep de data verschuiven) Geheel verzorgde week met excursies en koken Excursies en koken:

Nadere informatie

JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN. Werk voor mensen met een (arbeids)handicap

JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN. Werk voor mensen met een (arbeids)handicap JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN Werk voor mensen met een (arbeids)handicap JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN Koffiehuis & branderij Coffyn is al jaren een geliefde plek in Nijmegen. Gasten komen bij Coffyn genieten

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst 10 april 2014. Drie initiatieven om samen mee aan de gang te gaan.

Verslag bijeenkomst 10 april 2014. Drie initiatieven om samen mee aan de gang te gaan. Inspiratie- en samenwerkingsbijeenkomst Aan de slag met Gebiedspromotie Gastheren en Ambassadeurs Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug & Kromme Rijnstreek Verslag bijeenkomst 10 april 2014. Drie initiatieven

Nadere informatie

Kop van Drenthe Cursus Gastheer van het landschap Cursusinformatie: Cursuskorting voor Raboklanten Doelen cursus Gastheer van het Landschap

Kop van Drenthe Cursus Gastheer van het landschap Cursusinformatie: Cursuskorting voor Raboklanten Doelen cursus Gastheer van het Landschap Kop van Drenthe Cursus Gastheer van het landschap Gemeente Noordenveld en IVN Drenthe werken samen om bezoekers en ondernemers van de kop van Drenthe het landschap in al haar facetten laten beleven en

Nadere informatie

Activiteiten o.l.v. Gidsen van Gidsenbureau vanuit het vakantiehuis A l'abri in Brisy

Activiteiten o.l.v. Gidsen van Gidsenbureau vanuit het vakantiehuis A l'abri in Brisy Activiteiten o.l.v. Gidsen van Gidsenbureau vanuit het vakantiehuis A l'abri in Brisy 1 Inhoudstafel I. Fauna II. Habitats III. Wildcraft & Oriëntatie IV. Kunstenaarshoek V. Outdoor Bijlage I: Activiteiten

Nadere informatie

Nieuwsbrief Maart 2014

Nieuwsbrief Maart 2014 Nieuwsbrief Maart 2014 Waarneming! In hun tuin in het centrum van Assen kregen Kathelijn de Maeijer en Erik de Vries bij hun aangelegde verblijf voor amfibiën een watersnip op bezoek in januari j.l. Foto

Nadere informatie

Lengua y Paisaje. Kom de herfst beleven in de Pyreneeën

Lengua y Paisaje. Kom de herfst beleven in de Pyreneeën Lengua y Paisaje Kom de herfst beleven in de Pyreneeën Reizen op maat met optie conversatie Spaans of Catalaans Tussen 28 sept en 15 nov 2017 Onze reisfilosofie Herfstbeleving in de Pyreneeën is een reisproject

Nadere informatie

Doet uw gemeente mee?

Doet uw gemeente mee? Doet uw gemeente mee? Stichting Steenbreek wil samen met deelnemende gemeenten, waterschappen en provincies iedereen in Nederland enthousiasmeren om onze leefomgeving te vergroenen. Samen kunnen we het

Nadere informatie

Padloper Nieuwsbrief

Padloper Nieuwsbrief Padloper Nieuwsbrief 02.04.2013 afdeling Groningen. Eindelijk, in de zon en uit de wind lijkt het al lente. Maar vooral de leeuweriken, die zingen boven de Waddendijk, de Onlanden en het Grunneger Laand

Nadere informatie

Excursies 2015 in de Goudse groengebieden

Excursies 2015 in de Goudse groengebieden Excursies 2015 in de Goudse groengebieden Uit de serie Groenwandelingen in Gouda 4 Heempad in het voorjaar Broedende eend 2 Bloesem peer Grasland Kievitsbloemen Excursies 2015 in de Goudse groengebieden

Nadere informatie

Vragenlijst (stedelijke) stille gebieden

Vragenlijst (stedelijke) stille gebieden Vragenlijst (stedelijke) stille gebieden Algemeen 0. Kies uit de hieronder gegeven foto in welk gebied u het meest bezoekt. Spinozapark Zuiderpark Gebruik van het gebied (park) U.1. Waarom bezoekt u dit

Nadere informatie

Nieuwsbrief Maart 2015

Nieuwsbrief Maart 2015 Nieuwsbrief Maart 2015 Tekst en opmaak: Ilse Smits Hallo lieve vrienden, Wat een prachtig weer al! Vandaar ook dat we al vanaf vorige week ÓPEN zijn :) Het was even doorwerken maar alles is er weer helemaal

Nadere informatie

Groenbeheer Westeinde. Presentatie: Nico Kelderhuis 12 november 2015

Groenbeheer Westeinde. Presentatie: Nico Kelderhuis 12 november 2015 Groenbeheer Westeinde Presentatie: Nico Kelderhuis 12 november 2015 Programma De waarde van Groen Nieuwe groenbeleidsplan Ontwikkelingen Leeuwarden Beheer Leeuwarden Het groen in Westeinde Tips voor de

Nadere informatie

Geopark Safari s 2014 Drenthe excursies 2014

Geopark Safari s 2014 Drenthe excursies 2014 Geopark Safari s 2014 Drenthe excursies 2014 Voor wandelexcursies geldt een minimum 10 personen en maximum van 20 personen. Geopark Safari s vanuit Bij Aquamarijn: minimaal 15 personen, maximum 25 personen.

Nadere informatie

Op locatie bij Hendrick de Keyser Unieke historische locaties voor bijzondere gelegenheden Velsen-Zuid Beeckestijn Een inspirerende buitenplaats

Op locatie bij Hendrick de Keyser Unieke historische locaties voor bijzondere gelegenheden Velsen-Zuid Beeckestijn Een inspirerende buitenplaats Op locatie bij Hendrick de Keyser Unieke historische locaties voor bijzondere gelegenheden Velsen-Zuid Beeckestijn Een inspirerende buitenplaats Beeckestijn te Velsen-Zuid Amsterdamse regenten vertoefden

Nadere informatie

HAL HARDENBERG GORINCHEM VENRAY

HAL HARDENBERG GORINCHEM VENRAY Directe verkoop noordoost- Kennis en trends beslissingsbevoegd Divers aanbod 21, 22 en 23 mei 2016 Hardenberg Netwerken in 78% bezoekers Naamsbekendheid vergroten Dé inspirerende inkoopbeurs van noordoost-

Nadere informatie

KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie

KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie 2 2017-1 KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie BESTUUR Voorzitter Kees Nieuwerth Hoofdstraat 26 k.nieuwerth@wxs.nl 9514 BE Gasselternijveen 0599-512901 Penningmeester/ ledenadministratie

Nadere informatie

HET GROOTSTE UIT EN TICKETING PLATFORM VAN HET NOORDEN

HET GROOTSTE UIT EN TICKETING PLATFORM VAN HET NOORDEN DIT IS VANPLAN! HET GROOTSTE UIT EN TICKETING PLATFORM VAN HET NOORDEN Ticketverkoop en promotie van alle evenementen in Noord-Nederland DIT IS VANPLAN! Met VanPlan biedt NDC mediagroep de evenementenwereld

Nadere informatie

Andersche Diep. Het Andersche Diep bij Rolde Wandelroute 4 km circa 1,5 uur

Andersche Diep. Het Andersche Diep bij Rolde Wandelroute 4 km circa 1,5 uur Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa WANDELROUTE Andersche Diep Het Andersche Diep bij Rolde Wandelroute 4 km circa 1,5 uur Welkom in het Nationaal Park Drentsche Aa, neem de tijd het te ontdekken...

Nadere informatie

Inspraak- en overlegnotitie crematorium Ter Borch

Inspraak- en overlegnotitie crematorium Ter Borch Inspraak- en overlegnotitie crematorium Ter Borch Aanleiding De gemeenteraad besloot op 3 maart 2015 mee te willen werken aan de komst van een crematorium op de plek waar tot dat moment nog de Bungalowbuurt

Nadere informatie

Jaarverslag 2012. Districtscommissie Fryslân

Jaarverslag 2012. Districtscommissie Fryslân Jaarverslag 2012 Districtscommissie Fryslân Inhoudsopgave 1 Inleiding...2 2 Activiteiten 2012...2 2.1.1. Vereniging Natuurmonumenten 2 2.1.2. DC-Fryslân 2 2.1.3. Wat willen we? 2 2.1.4. Wat doen we? 2

Nadere informatie

Kijkje in de keuken NUMMER 114, 11 MAART 2016. Leeg depot, opgeruimd gevoel?

Kijkje in de keuken NUMMER 114, 11 MAART 2016. Leeg depot, opgeruimd gevoel? NUMMER 114, 11 MAART 2016 IN DIT NUMMER Kijkje in de keuken - lees verder Cursus Adlib voor beginners - lees verder Cursus Objecten beschrijven - lees verder Openbare lezing cultuuronderwijs - lees verder

Nadere informatie

Foto Avontuur Zuid Afrika

Foto Avontuur Zuid Afrika Foto Avontuur Zuid Afrika 2 Zuid Afrika You don't take a photograph, you make it. Ansel Adams Inhoud 3. Programma 4. Foto Avonturen 5. Locaties 7. Groepen 10. Workshops 12. Thema s 13. Vaardigheden 14.

Nadere informatie

Cursus Natuurgids Turnhout

Cursus Natuurgids Turnhout Cursus Natuurgids Turnhout Programma van de ochtend Voorstelling Natuurpunt CVN & cursus Kennismaking met elkaar Kennismaking met de locatie & andere betrokkenen Praktische afspraken Natuurpunt CVN vzw

Nadere informatie

INFORMATIE VRAGEN OVER CURSUSSEN

INFORMATIE VRAGEN OVER CURSUSSEN INFORMATIE VRAGEN OVER CURSUSSEN Je wil een cursus volgen, maar je wil eerst meer informatie krijgen. Welke vragen moet je stellen? Wat moet je doen? 1 Lees de tekst op blad 2 en maak de oefening op blad

Nadere informatie

Zien, bewogen worden en in beweging komen. Training compassie in de zorg

Zien, bewogen worden en in beweging komen. Training compassie in de zorg Zien, bewogen worden en in beweging komen Training compassie in de zorg Zin in Werk biedt medewerkers in de zorg een inspirerende meerdaagse training rondom compassie. Waarom compassie? Compassie is het

Nadere informatie

Beleidsplan Harense Historische Kring Old Go

Beleidsplan Harense Historische Kring Old Go Beleidsplan Harense Historische Kring Old Go 2018-2020 Inhoud Algemeen 1 Bestuur 2 Huisvesting 3 Digitalisering 4 Website 5 Social Media 6 Tentoonstellingen/activiteiten 7 Tijdschrift 8 Commissies / Werkgroepen

Nadere informatie

{Bruiloft & Foto s} Foto s zijn herinneringen die blijven

{Bruiloft & Foto s} Foto s zijn herinneringen die blijven {Bruiloft & Foto s} Foto s zijn herinneringen die blijven 1 2 Je Bruiloft Vandaag begint de rest van ons leven Al maanden draait alles om je trouwkaart, speeches, van je vader of goede vrienden. De Jurk,

Nadere informatie

Nieuwsbrief 18 30 april 2015

Nieuwsbrief 18 30 april 2015 Westervalge 5 9989 EB Warffum Telefoon: 42 2330 email: obsjanseniusdevries@lauwerseneems.nl http://www.janseniusdevries.nl Nieuwsbrief 18 30 april 2015 Agenda. 2 t/m 17 mei Meivakantie 4 mei Dodenherdenking

Nadere informatie

stichting Kastelen Buitenplaatsen Landgoederen Het nationale podium voor kastelen, historische buitenplaatsen & landgoederen

stichting Kastelen Buitenplaatsen Landgoederen Het nationale podium voor kastelen, historische buitenplaatsen & landgoederen stichting Kastelen Buitenplaatsen Landgoederen Het nationale podium voor kastelen, historische buitenplaatsen & landgoederen www.skbl.nl Nederland is ongekend mooi. Overal zijn plekken waar je onder de

Nadere informatie

8 & 9 APRIL TT HALL ASSEN INFORMATIEBROCHURE

8 & 9 APRIL TT HALL ASSEN INFORMATIEBROCHURE 8 & 9 APRIL 2014 TT HALL ASSEN INFORMATIEBROCHURE 2014 Netwerken in een sterke regio! Samenwerken, netwerken en op de hoogte zijn van elkaars kennis en kunde is belangrijker dan ooit. Dit besef leeft sterk

Nadere informatie

Nieuwsbrief Wijkkamer de Dommer En omgeving 30 september 2016

Nieuwsbrief Wijkkamer de Dommer En omgeving 30 september 2016 Nieuwsbrief Wijkkamer de Dommer En omgeving 30 september 2016 Wijkkamer.de.Dommer@ribw-nr.nl Dommer van Poldersveldtweg 73 Nijmegen Mail ons als je een bijdrage hebt! Nieuwe kunst in Wijkkamer de Dommer!

Nadere informatie

Activiteitenagenda KNNV afd. Groningen 1 sept. tot 31 dec

Activiteitenagenda KNNV afd. Groningen 1 sept. tot 31 dec Afdeling Groningen Natuurhistorisch secretaris Marijke Drees Steenhouwerskade 80 9718 DH Groningen Activiteitenagenda KNNV afd. Groningen 1 sept. tot 31 dec. 2018. Let op : Het is voor de organisatoren

Nadere informatie

De woensdagen betreffen studie/werkdagen voor het team. 2 e Pinksterdag 2016 ma 16-05-2016 Zomervakantie 2016 ma 25-07 t/m vr 02-09

De woensdagen betreffen studie/werkdagen voor het team. 2 e Pinksterdag 2016 ma 16-05-2016 Zomervakantie 2016 ma 25-07 t/m vr 02-09 Ouderblad De Heksenketel van Nutsbasisschool Burgst. Locaties: Groene Hil 20 en Moeraszegge 73 Mailadressen: MR: mrburgst@gmail.com Heksenketel: p.duijvelaar@nbsburgst.nl OCgr.hil: oudercommissie.gh@nbsburgst.nl

Nadere informatie

schoonmaakhulp klussendienst hulp bij borstvoeding extra kraamzorg en meer! www.puntextra.nl info@puntextra.nl

schoonmaakhulp klussendienst hulp bij borstvoeding extra kraamzorg en meer! www.puntextra.nl info@puntextra.nl in één keer fris geknipt gemakkelijk met een kapper aan huis schoonmaakhulp klussendienst tuinonderhoud glazenwasser was- en strijkservice verhuisservice kinderoppas honden uitlaatservice kapper aan huis

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2018

Nieuwsbrief september 2018 Nieuwsbrief september 2018 Nieuws van de projectmanager en bestuurssecretaris: Na een lange zomer is de agenda de afgelopen dagen weer in no time vol gestroomd met afspraken. Het organiseren/vernieuwen

Nadere informatie

reservations.nl HOTELS MEETINGS CONGRESSEN

reservations.nl HOTELS MEETINGS CONGRESSEN reservations.nl HOTELS MEETINGS CONGRESSEN Laat de juiste locatie snel en gratis voor u vinden. Op zoek naar het juiste hotel, een geschikte vergaderlocatie of optimale congresfaciliteiten? Wij zetten

Nadere informatie

Stichting Vrienden van de Oude Hortus en het Universiteitsmuseum

Stichting Vrienden van de Oude Hortus en het Universiteitsmuseum Stichting Vrienden van de Oude Hortus en het Universiteitsmuseum Beleidsplan 2015-2018 Definitieve versie v 0.3 Vastgesteld door het bestuur op 23-12-2016 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Historie... 3 3.

Nadere informatie

U leert in deze les "om raad vragen". Als u niet weet wat u moet doen, kunt u iemand om raad vragen. U vraagt of iemand u kan helpen met advies.

U leert in deze les om raad vragen. Als u niet weet wat u moet doen, kunt u iemand om raad vragen. U vraagt of iemand u kan helpen met advies. OM RAAD VRAGEN les 3 spreken inleiding en doel U leert in deze les "om raad vragen". Als u niet weet wat u moet doen, kunt u iemand om raad vragen. U vraagt of iemand u kan helpen met advies. Het is belangrijk

Nadere informatie

Natuurgidscursus: inleiding

Natuurgidscursus: inleiding Natuurgidscursus: inleiding Programma vandaag -Voorstelling van de cursus -Kennismaking -Pauze -Uitdelen handboeken 13u:Lunch 14u: Kennismaking met het Leen met Filip Van Den Bosche Einde om 16u Natuurgidcursus

Nadere informatie

Personen in de langdurige zorg, opzoek naar kennis

Personen in de langdurige zorg, opzoek naar kennis Personen in de langdurige zorg, opzoek naar kennis Graag willen we kennis in de langdurige zorg optimaal laten stromen. Toegankelijk, op de plek en in de vorm die past bij de gebruiker. Zodat de zorg daar

Nadere informatie

Inspirerende loopbaanweek aan het Comomeer

Inspirerende loopbaanweek aan het Comomeer Inspirerende loopbaanweek aan het Comomeer inspiratie en concrete stappen voor je carrière of nieuwe loopbaan! www.villatrivalent.org De setting heeft veel weg van Villa Felderhof, maar een verblijf in

Nadere informatie

Staatsbosbeheer T Eexterveld. Wandelen in het plantenparadijs - 7 km

Staatsbosbeheer T Eexterveld. Wandelen in het plantenparadijs - 7 km Staatsbosbeheer T 0592 248 984 www.staatsbosbeheer.nl Eexterveld Wandelen in het plantenparadijs - 7 km Ruimte voor bijzondere planten In de verte ziet u ze al staan: de Schotse Hooglanders die meehelpen

Nadere informatie

Lezingen Han Bouwmeester Natuurfotografie

Lezingen Han Bouwmeester Natuurfotografie Lezingen Han Bouwmeester Natuurfotografie Het delen van mijn belevenissen met belangstellenden is een van mijn grootste uitdagingen binnen de natuurfotografie. In mijn filmtijd maakte ik al een aantal

Nadere informatie

Actie en plezier verzekerd op uw Duinrell-dag! Groepen en bedrijven. www.duinrell.nl/groepen NIEUW

Actie en plezier verzekerd op uw Duinrell-dag! Groepen en bedrijven. www.duinrell.nl/groepen NIEUW Groepen en bedrijven Actie en plezier verzekerd op uw Duinrell-dag! NIEUW Beleef samen met collega s, relaties, vrienden of familie een onvergetelijke dag op het veelzijdige landgoed van Duinrell. Jong

Nadere informatie

Nieuwsbrief Juni 2015

Nieuwsbrief Juni 2015 Nieuwsbrief Juni 2015 Nieuwsbrief Juni 2015 Jaargang 22, nummer 6 In dit nummer: Van het bestuur 3 Cursus samen sterk 4 Van alles wat 5 Interactieve avond: Ik zie ik zie. 6 Congres autminds 7 Deelname

Nadere informatie

Voor een magische familiedag of een spetterend feest

Voor een magische familiedag of een spetterend feest Voor een magische familiedag of een spetterend feest Welkom in Attractiepark Toverland U heeft vast wel eens met vrienden of familie Toverland bezocht. Maar wist u al dat Toverland ook diverse aantrekkelijke

Nadere informatie

Nieuwsbrief Energietransitie. Week van de Duurzaamheid. Kooistra, Josina

Nieuwsbrief Energietransitie. Week van de Duurzaamheid. Kooistra, Josina Het Energietransitie Energietransitie Kooistra, Josina Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Provincie Fryslân - namens Provincie Fryslân -

Nadere informatie

Denk je te weten wat je wilt, blijkt het een idee van anderen te zijn. Wat doe je dan?

Denk je te weten wat je wilt, blijkt het een idee van anderen te zijn. Wat doe je dan? Denk je te weten wat je wilt, blijkt het een idee van anderen te zijn. Wat doe je dan? Jolanda gaat op pad met onze Wandelcoach Tineke Franssen Jolanda (33) werkt als hypotheekadviseur in het bankwezen.

Nadere informatie

Auditieve oefeningen - lente. Hakken en plakken

Auditieve oefeningen - lente. Hakken en plakken Auditieve oefeningen - lente Hakken en plakken (hak de woorden in stukken, laat de kinderen het hele woord zeggen) len-te kro-kus tul-pen lam-me-tje bloe-men zaai-en tuin-tje ro-zen vo-gel tuin-man bij-en

Nadere informatie

overigens niet ongewoon; uit recent onderzoek van Nyenrode blijkt dat 69 % van de bedrijven in Nederland een familiebedrijf is.

overigens niet ongewoon; uit recent onderzoek van Nyenrode blijkt dat 69 % van de bedrijven in Nederland een familiebedrijf is. Beste heer De Haan, Bij deze ga ik graag alsnog in op uw verzoek om nadere informatie. Ik kan en wil niet alles delen omdat een deel nog voorligt bij de rechtbank. Toch hecht ik er aan om met u mijn kant

Nadere informatie

Charles den Tex VERDWIJNING

Charles den Tex VERDWIJNING Charles den Tex VERDWIJNING 3 Klikketik-tik-tik Het is halftwaalf s ochtends. Marja vouwt een hemd. En kijkt om zich heen. Even staat ze op haar tenen. Zo kan ze over de kledingrekken kijken. Die rekken

Nadere informatie

Succesvol Netwerken BCLR

Succesvol Netwerken BCLR Welkom bij Succesvol Netwerken voor de BCLR Double Winner! Waar kan je Netwerken? Formele netwerk bijeenkomsten Algemene zakelijke evenementen Sociale, familie, vrije tijd evenementen Ad hoc bijeenkomsten

Nadere informatie

KENNISNETWERK KRIMP NOORD NEDERLAND (KKNN)

KENNISNETWERK KRIMP NOORD NEDERLAND (KKNN) KENNISNETWERK KRIMP NOORD NEDERLAND (KKNN) één loket, van en voor het Noorden Kennis netwerk Kennis delen Kennis ontwikkelen 01_0264 Kennisnetwerk Krimp Noord-Nederland (KKNN) Eén loket Het Kennisnetwerk

Nadere informatie

Resultaten Wie zoekt Wie op het internet onderzoek April 2016 www.mijnonlineidentiteit.nl

Resultaten Wie zoekt Wie op het internet onderzoek April 2016 www.mijnonlineidentiteit.nl Resultaten Wie zoekt Wie op het internet onderzoek April 2016 www.mijnonlineidentiteit.nl Enkele resultaten uit het onderzoek 98% heeft wel eens informatie over anderen op het internet gezocht We zoeken

Nadere informatie

ongerept zijn gang mag gaan.

ongerept zijn gang mag gaan. Jaargang 2018 Editie december Onderscheiden met het Zandjmenke voor het toeristisch promoten van Roermond Zuid Ardilla Een korte terugblik op de activiteiten in 2018 in woord en beeld Het jaar is weer

Nadere informatie

WELKOM. op de NVN Themadag (Pre) dialyse en je sociale leven. 14 september 2013

WELKOM. op de NVN Themadag (Pre) dialyse en je sociale leven. 14 september 2013 1 WELKOM op de NVN Themadag (Pre) dialyse en je sociale leven 14 september 2013 2 Mededelingen Gelieve uw mobiele telefoon uit te schakelen 3 Ochtendprogramma 10.30 10.45 Welkom 10.45 10.50 Ludiek filmpje

Nadere informatie

Lerarentekort po, vo en mbo. Voorlichtingsbijeenkomst regionale aanpak op

Lerarentekort po, vo en mbo. Voorlichtingsbijeenkomst regionale aanpak op Lerarentekort po, vo en mbo Voorlichtingsbijeenkomst regionale aanpak op 11-12-2018 Van overschotten naar tekorten Voor alle sectoren geldt: Verouderd lerarenbestand: veel leraren gaan komende jaren met

Nadere informatie