Bank: Bank: ABN-AMRO Leveringen geschieden Jan Jan Tinbergenstraat NL73ABNA IBAN: IBAN: NL67FTSB

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bank: Bank: ABN-AMRO 24.35.24.439. Leveringen geschieden Jan Jan Tinbergenstraat 193 193 NL73ABNA0243524439 IBAN: IBAN: NL67FTSB0243524439"

Transcriptie

1 Signalering in explosie gevaarlijke gebieden Het gebruik van signaleringsappartuur op de werkplek neemt de laatste jaren sterk toe; dat is een goede zaak. Dit is met name belangrijk in de petrochemische industrie en olie- en gasinstallaties, waar de kans op ernstige ongevallen veel groter is dan de meeste industriële omgevingen. Vaak realiseert men zich dit pas na het meemaken van een ernstige explosie of een giftig gaslek, hoe belangrijk het gebruik van waarschuwingsapparatuur is. Een explosiegevaarlijk gebied wordt gedefinieerd als een gebied waar concentraties van explosieve gassen, dampen of stof, kunnen optreden. Hetzij voortdurend (Zone 0 en 20), onder normale bedrijfsomstandigheden (Zone 1 en 21) of ongewoon (Zone 2 en 22). Producten die zijn ontworpen voor gebruik in explosiegevaarlijke ruimten moeten aan strenge normen en eisen voldoen. De ATEX regelgeving is de richtlijn voor Europa, terwijl in Noord-Amerika de UL standaard van kracht is. In andere delen van de wereld, met name Australië, is de IECEx een steeds belangrijk wordende richtlijn. Naast de wereldwijd erkende normen, zijn er vaak ook nog lokale brandweer goedkeuringen waaraan voldaan moet worden. Ook gelden er soms aanvullende certificeringen waaraan een product moet voldoen, zoals de VNIIPO in Rusland, de BOMBA in Maleisië en de CCCF in China. Signaleringsapparatuur voor gebruik in een explosiegevaarlijk gebied kan globaal worden onderverdeeld in twee categorieën: ze voorkomen een explosie door het beperken van de hoeveelheid energie in het BIC: BIC:

2 toestel (intrinsiek veilig, Exi) of het bestaat uit een voldoende robuuste behuizing die een interne explosie kan weerstaan (explosieveilig, drukvast, Exd). Dit artikel is echter niet bedoeld om de verschillende normen in een explosiegevaarlijk gebied te bespreken, maar om praktische informatie te bieden over signaleringsapparatuur en haar toepassingen in deze gebieden. Intrinsiekveilig (Ex i) Intrinsiekveilige producten zijn ontworpen voor gebruik in Zone 0 (gas) en Zone 20 (stof) en kunnen dus ook gebruikt worden in de onderliggende zones; Zone 1, 2, 21 en 22. Over het algemeen wordt een standaard industriële behuizing gebruikt, en komt de bescherming van de elektronica, die speciaal is ontworpen om de hoeveelheid te beperken om zo een explosie te voorkomen. Tesamen met een zener barrière of een galvanische scheider wordt een veilige oplossing aangeboden. Echter door de beperkte energie zal IS-apparatuur nooit dezelfde prestatie kunnen leveren als apparatuur geïnstalleerd in een veilige omgeving. Intrinsiekveilige sirenes hebben over het algemeen een vermogen tussen de 90dB en 105 db en flitslichten zijn uitgevoerd met een LED i.p.v. een ultra heldere Xenon lamp. Deze beperking zorgt ervoor dat, hoewel de sirenes geschikt zijn om in de open lucht te gebruiken, het volume soms niet toereikend is om de achtergrondgeluiden te overstemmen. IS-apparatuur kan daarom het beste binnenshuis worden geïnstalleerd in opslagplaatsen, farmaceutische fabrieken, controlekamers en indoor brandmeldinstallaties. Drukvaste oplossingen (Ex d) De explosieveilige drukvaste producten bestaan uit standaard industiële elektronische componenten, maar worden in een robuuste behuizing gemonteerd, die een mogelijke explosie kan weerstaan, een drukvaste behuizing. Deze uitvoering is zwaarder en moeilijker te installeren dan de IS equivalent, maar ze zijn bestand tegen aanzienlijk hogere vermogens. Zo kan bijvoorbeeld het vermogen van de sirene oplopen tot 120dB en de flitslichten zijn uitgevoerd met de krachtige Xenon lamp die een lichtopbrengst geeft tot 500cd. Een voorbeeld: een intrinsiekveilig LED flitslicht zal mensen tot op een afstand van enkele meters waarschuwing, terwijl een 21 Joule explosieveilig Xenon flitslicht een bereik heeft tot ca. 35 meter. BIC: BIC:

3 Nog belangrijker is echter, dat het heldere licht van de Xenon lamp weerkaatst op elk oppervlak en zo het bereik aanzienlijk wordt vergroot en op deze manier medewerkers zal waarschuwing die bijv. met onderhoud bezig zijn. Deze producten zijn onmisbaar in geval van brandalarm, gasdetectie en in de process automation op grote (petro)chemische installaties over de hele wereld waar gas een primair gevaar vormt. Steeds vaker worden suikerfabrieken, graan opslagfaciliteiten en andere gebieden waar stof, in plaats van gas, een belangrijke bron van explosiegevaar is, uitgevoerd met alarmsystemen. Uiteraard moet alle apparatuur in deze gebieden geschikt zijn voor gebruik in Zone 20, 21 en 22. De juiste keuze maken Tegenwoordig zijn veel locaties geclassificeerd als Zone 2 en is het mogelijk alarmsystemen te installeren die speciaal voor deze gebieden zijn ontworpen. Dit betekent dat hoogwaardige producten worden gebruikt, die makkelijk te installeren zijn, maar voordeliger zijn dan bijv. Zone 1 apparatuur. Verrassend genoeg, wordt het meerendeel van de toepassingen uitgevoerd met Zone 1 producten i.p.v. met de voordeliger Zone 2 uitvoeringen; het lijkt erop dat ontwerpers onnodig voorzichtig zijn bij het specificeren van materialen, wat in veel gevallen resulteert in duurdere producten. De keuze voor een effectief alarm Lichtbakens en waarschuwingslampen Er zijn een aantal verschillende manieren voor het weergeven van noodverlichting signalering: het is belangrijk om de voor- en nadelen van elk type te weten alvorens de juiste keuze kan worden gemaakt. Roterende lichtbakens zijn veruit de meest effectieve waarschuwingslampen en, worden tot op de dag van vandaag, op grote schaal gebruikt, met name voor voertuigen en bewegende machines. De sterke lichtstraal wordt weerkaatst door de omgeving wat zorgt voor een grote zichtbaarheid. Echter het gebruik van halogeen lampen (met een levensduur van ca. 200 uur), en een mechanische aandrijving, betekent dat regelmatig onderhoud nodig is. Ook zijn de lichtbakens veelal niet geschikt voor explosiegevaarlijke gebieden, in het bijzonder in gebieden waar de regels voorschrijven dat tijdens onderhoud het geheel spanningsloos moet zijn. BIC: BIC:

4 Xenon lampen hebben een levensduur van ca uur en geven nagenoeg hetzelfde resultaat als de roterende lichtbakens. Daarom genieten Xenon lampen de voorkeur voor kritische alarmsystemen zoals brand-, gas- en process automation. Ook is er tegenwoordig veel belangstelling voor LED-technologie. Met name de lange levensduur, het geringe onderhoud en de relatief lage kosten die ze met zich meebrengen zijn interessant. Echter zelfs de helderste LED lampen kunnen niet tippen aan de krachtige Xenon lampen, waardoor de LED lampen met name geschikt blijken als indicatielampjes. Ze zijn bijzonder nuttig als indicatielampjes op een systeem, bijv. Groen bij systeem goed, door een constante lichtstraal, laag energieverbruik en lange levensduur. Deze lampjes moeten tenslotte ook 24/7 werken. Alarmgevers Alarmgevers vormen de ruggengraat voor de meeste alarmsystemen. Veel landen hebben wettelijk vastgestelde nationale waarschuwingstonen voor een brandalarm. Frankrijk heeft bijvoorbeeld de AFNOR toon, Duitsland de DIN toon en voor de offshore industrie geldt de PFEER tonen. De keuze van de toon is zeer belangrijk. Continue tonen gaan snel op in het achtergrond lawaai van bijv. motoren en compressoren en trekken niet voldoende aandacht. Daarom wordt gekozen voor een variërende toon. De Duitse DIN toon, die ook onderdeel uitmaakt van de PFEER tonen, werkt zeer effectief. De toon varieert tussen 1200Hz en 500Hz in 1 seconde en is hoorbaar op een zeer grote afstand. Elektronische alarmgevers kunnen vaak tot 45 alarmtonen genereren, en hebben per toon de keuze uit 3- of 4 toonsoorten. Dit betekent dat bij elk type alarm, brandalarm, gasalarm, etc. een unieke alarmtoon kan worden gekozen. Hierdoor zijn de elektronische alarmgevers multifunctioneel, waardoor geld kan worden bespaard op bekabeling en installatie. Alarmgevers die worden gebruikt in explosiegevaarlijke gebieden hebben over het algemeen een geluidsniveau tussen de 110dB en 120dB (@ 1mtr.). Voor een effectieve waarschuwing, moet het geluidsniveau ten minste 5dB boven het achtergrond geluid uitkomen. Bij het gebruik van meerdere verschillende waarschuwingstonen, is het belangrijk dat de twee of drie gekozen tonen aanmerkelijk van elkaar verschillen, zodat de tonen gemakkelijk te onderscheiden zijn door het personeel op het fabrieksterrein en zij snel daarop kunnen reageren. BIC: BIC:

5 Naast de elektronische alarmtonen bestaan ook nog de traditionele elektromechanische producten, zoals de bellen, zoemers en sirenes. Deze producten zijn gemakkelijk te herkennen en zeer effectief, echter de mechanische onderdelen vormen in dit geval het zwakke punt. Gelukkig zijn deze tonen tegenwoordig ook digitaal te reproduceren, vaak met een beter geluidsniveau dan het origineel en met de betrouwbaarheid van de electronica en, essentieel in deze markt, verkrijgbaar voor extreme weersomstandigheden en Explosieveilige uitvoeringen. Ramp sirenes Steeds vaker worden de waarschuwingssystemen bij grote industriële fabrieksterreinen verder uitgebreid naar bijv. de parkeerplaatsen/garages en opslagfaciliteiten met een ramp sirene voor ernstige noodsituaties van bijv. het vrijkomen van giftig gas. Niet alleen om de mensen op het fabrieksterrein te waarschuwen, maar ook om de omwonenden te waarschuwen en de mensen die in de aangrenzende gebieden werken. Afhankelijk van de voorschriften kan dit variëren tussen de meter oplopend tot zo n 2km. Tegenwoordig hebben waarschuwingssystemen steeds vaker een back-up systeem, een stille test en opties voor verschillende communicatiesystemen zoals TCP/IP, radio control, GSM en RS485, waardoor een sirene op afstand kan worden geïnstalleerd en beheerd vanuit de controle kamer zonder noemenswaardige kosten. Ramp sirenes benodigen over het algemeen een hoog vermogen, en worden daarom vaak in het veilige gebied, ook wel safe area genoemd, geïnstalleerd. Het is echter mogelijk om de electronica te instaleren in een Ex d (drukvaste) behuizing en de speakers te monteren op 15mtr. hoogte, hetgeen doorgaans als een safe area wordt beschouwd. Op deze manier wordt het beste van 2 werelden met elkaar gecombineerd. Tijdelijke alarmsystemen Naast de gebruikelijke toepassing van vaste waarschuwingssystemen op een reeds gerealiseerde installatie of fabrieksterrein, is het gebruik van tijdelijke waarschuwingssystemen sterk toegenomen. Denk bijv. aan tijdelijke waarschuwingssystemen bij een in aanbouw zijnde installatie/fabriek. BIC: BIC:

6 D.m.v. radiobesturing wordt een gebruikersvriendelijke oplossing aangeboden, die dankzij een kleine ACvoeding, of m.b.v. zonnepanelen, eenvoudig en snel geïmplementeerd kan worden. Indien de bouwfase voltooid is, kan het tijdelijke waarschuwingssysteem verplaatst worden naar een nieuwe locatie. Dit geeft de bouwkundig ingenieurs de mogelijkheid van een volledig brandalarm systeem of noodsysteem, dat kan worden geactiveerd vanuit elke willekeurige plek op het terrein, zonder enige bekabeling. Resultaat is een tijdelijke oplossing die net zo effectief is als een vaste installatie. De toekomst De laatste jaren is de vraag naar SIL2 producten steeds meer gegroeid. Hoewel signaleringsapparatuur niet op deze wijze gecertificeerd hoeft te worden (het heeft te maken met het veiligheidsniveau van een systeem), lijkt het erop dat fabrikanten toch steeds meer producten gaan ontwikkelen die aan deze vraag voldoen. Al is het alleen maar om het de systeem ontwerpers wat makkelijker te maken. Dit, in combinatie met een product dat fouten waarneemt, zal de plant- manager van de juiste informatie kunnen voorzien, of alle veiligheidsapparatuur correct werkt: een grote stap voorwaarts m.b.t. veiligheidsverbetering op de werkplek. Meer informatie kunt u vinden op: Marketing afdeling Electromach BIC: BIC:

SAFETY CLASS, Programma 2012-2013

SAFETY CLASS, Programma 2012-2013 SAFETY CLASS, Programma 2012-2013 Wilt u een - pert worden? In de markt van explosieveiligheid gaan de ontwikkelingen in een steeds sneller tempo. Denk bijvoorbeeld aan de zone 2 toepassingen en de opmars

Nadere informatie

Installatie van Elektrische apparatuur in ATEX zones. IECEx 05 Ex

Installatie van Elektrische apparatuur in ATEX zones. IECEx 05 Ex Installatie van Elektrische apparatuur in ATEX zones IECEx 05 Ex 003 + 006 Voorstellen Ir. Andries Brakke IAB Ingenieurs te Appingedam (NL) IECEX 05 gecertificeerd Opzetten en geven van trainingen op het

Nadere informatie

Beveiligen van uw stookruimte:

Beveiligen van uw stookruimte: Beveiligen van uw stookruimte: Doel is de stookruimte te beveiligen waar Aardgas wordt gebruikt. Aardgas / Methaan is lichter dan lucht en heeft wanneer het vrijkomt de neiging om te stijgen. Aardgas /

Nadere informatie

ATEX voor beginners ; explosiegevaar in vogelvlucht

ATEX voor beginners ; explosiegevaar in vogelvlucht ATEX voor beginners ; explosiegevaar in vogelvlucht Waarom doen we aan ATEX Het doel is mensen beschermen tegen de effecten van een explosie Wat is een explosie eigenlijk? Een momentane ontbranding van

Nadere informatie

Kwaliteit in de Explosieveiligheid

Kwaliteit in de Explosieveiligheid Kwaliteit in de Explosieveiligheid Even voorstellen Christian Cameron: Kwaliteitsmanager 16 jaar ervaring in kwaliteitsmanagement. Verantwoordelijk voor KAM, kennisborging mbt explosieveiligheid en deels

Nadere informatie

SAFETY CLASS, Programma 2012

SAFETY CLASS, Programma 2012 SAFETY CLASS, Programma 2012 Wilt u een - pert worden? In de markt van explosieveiligheid gaan de ontwikkelingen in een steeds sneller tempo. Denk bijvoorbeeld aan de zone 2 toepassingen en de opmars van

Nadere informatie

Harsh & Hazardous. Dé richtlijnen voor extreme omstandigheden EXPLOSIES

Harsh & Hazardous. Dé richtlijnen voor extreme omstandigheden EXPLOSIES Harsh & Hazardous Dé richtlijnen voor extreme omstandigheden EXPLOSIES Explosies Een explosie is het plotseling vergroten van het volume van een hoeveelheid materie waarna de energie op een heftige manier

Nadere informatie

SAFETY CLASS, Programma 2010

SAFETY CLASS, Programma 2010 SAFETY CLASS, Programma 2010 Wilt u een - pert worden? In de markt van explosieveiligheid gaan de ontwikkelingen in een steeds sneller tempo. Denk bijvoorbeeld aan de zone 2 toepassingen en de opmars van

Nadere informatie

ATEX Richtlijn 153 1

ATEX Richtlijn 153 1 ATEX Richtlijn 153 1 2 ATEX Richtlijn 153 (richtlijn 1999: 92/EG) Mechanische of elektrische vonken, hete oppervlakken en statische elektriciteit kunnen een explosie veroorzaken op arbeidsplaatsen waar

Nadere informatie

beschermen vereisten voldoen betrouwbare manier om uw werknemers te De meest en ervoor te zorgen dat al uw werkzaamheden aan bepaalde

beschermen vereisten voldoen betrouwbare manier om uw werknemers te De meest en ervoor te zorgen dat al uw werkzaamheden aan bepaalde De meest betrouwbare manier om uw werknemers te beschermen en ervoor te zorgen dat al uw werkzaamheden aan bepaalde vereisten voldoen Gemakkelijke gasidentificatie met labels met kleurencode en LCDaanduiding:

Nadere informatie

Explosieveilige Ribbenbuiskachels Type ERB (RVS)

Explosieveilige Ribbenbuiskachels Type ERB (RVS) Explosieveilige Ribbenbuiskachels Type ERB (RVS) Sinus Jevi explosieveilige Ribbenbuiskachels worden veelal toegepast in vochtige ruimten en plaatsen waar enige robuustheid vereist is. De kachels zijn

Nadere informatie

1. Weten dat er explosieveiligheid in normen beschreven staat en in Europa specifiek in de ATEX-richtlijn

1. Weten dat er explosieveiligheid in normen beschreven staat en in Europa specifiek in de ATEX-richtlijn Hoofdstuk 11 ATEX Doelstellingen 1. Weten dat er explosieveiligheid in normen beschreven staat en in Europa specifiek in de ATEX-richtlijn ATEX staat voor ATmosphéres EXplosives. Onder een explosieve atmosfeer

Nadere informatie

Orde in chaos. Eenduidigheid in aantoonbare ATEX competenties

Orde in chaos. Eenduidigheid in aantoonbare ATEX competenties Orde in chaos Eenduidigheid in aantoonbare ATEX competenties Agenda Korte terugblik op de chaos Nieuwe uitgangspunten ATEX opleidingen IECEx 05 Uitstroomprofielen Aanpak Elsevier Opleidingen Opleidingsstructuur:

Nadere informatie

ONAFHANKELIJKE PRAKTIJKINFORMATIE VOOR DE ELEKTROTECHNISCH INSTALLATEUR

ONAFHANKELIJKE PRAKTIJKINFORMATIE VOOR DE ELEKTROTECHNISCH INSTALLATEUR ONAFHANKELIJKE PRAKTIJKINFORMATIE VOOR DE ELEKTROTECHNISCH INSTALLATEUR derde argang juni 2008 # 5 Datacommunicatie Nieuwe norm komt voor datacommunicatie Spotlight Kasten- en panelenbouw Toekomstgericht

Nadere informatie

ATEX REGELGEVING Regels en voorschriften voor apparaten, arbeidsmiddelen en arbeidsplaatsen in explosieve omgevingen

ATEX REGELGEVING Regels en voorschriften voor apparaten, arbeidsmiddelen en arbeidsplaatsen in explosieve omgevingen ATEX REGELGEVING Regels en voorschriften voor apparaten, arbeidsmiddelen en arbeidsplaatsen in explosieve omgevingen Sinds 30 juni 2003 is er het één en ander veranderd voor apparaten en beveiligingssystemen

Nadere informatie

Installatie & Onderhouds Instructies WARNER-LT 03/11

Installatie & Onderhouds Instructies WARNER-LT 03/11 Installatie & Onderhouds Instructies WARNER-LT Condensaat management waarschuwingssysteem ALGEMENE WERKING 03/11 De WARNER-LT is een condensaat management waarschuwingssysteem. Condensaat management speelt

Nadere informatie

Elektronische sluitertijd 1/50 tot 1/100000 auto dubbel pyroelektrisch element

Elektronische sluitertijd 1/50 tot 1/100000 auto dubbel pyroelektrisch element Z/W CCD PIR CAMERA SPECIFICATIES Opneem element 1/3" SONY CCD beeldsensor Aantal pixels 500(H) x 582(V) Resolutie 400 TV lijnen Min. illuminantie 0.1 Lux / F2.0 S/R-verhouding meer dan 48dB Elektronische

Nadere informatie

Handleiding Explosieveilig timerrelais Type AR-023. II 3 D Ex tc IIIC T80ºC Dc

Handleiding Explosieveilig timerrelais Type AR-023. II 3 D Ex tc IIIC T80ºC Dc Handleiding Explosieveilig timerrelais Type AR-023 II 3 G Ex na mc IIC T6 Gc II 3 D Ex tc IIIC T80ºC Dc 1. Veiligheidsinstructies Het AR-023 timerrelais is een explosieveilig product dat geschikt is voor

Nadere informatie

Met IECEx 05 veiliger werken in explosiegevaarlijke zones. <NVVK congres 2013> 2012 Reed Business Opleidingen not for general distribution

Met IECEx 05 veiliger werken in explosiegevaarlijke zones. <NVVK congres 2013> 2012 Reed Business Opleidingen not for general distribution Met IECEx 05 veiliger werken in explosiegevaarlijke zones 1 2012 Reed Business Opleidingen not for general distribution Wetgeving en certificatie 1. Explosieveiligheidswetgeving in

Nadere informatie

DEKRA Certification B.V. Theo Pijpker Certification Manager Explosion & Process Safety SHAPING THE FUTURE

DEKRA Certification B.V. Theo Pijpker Certification Manager Explosion & Process Safety SHAPING THE FUTURE DEKRA Certification B.V. Theo Pijpker Certification Manager Explosion & Process Safety SHAPING THE FUTURE Inhoud presentatie 1. Enkele ongevallencijfers 2. Persoonscertificering: wat is het nut? 3. Competentie-eisen

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding TTV4500 HP Dryfast Kreekweg 22 NL - 3133 AZ - Vlaardingen Tel: +31-(0)10-4261410 Fax: + 31-(0)104730011 Website: www.dryfast.nl E-mail: info@dryfast.nl Dryfast Klein Siberiëstraat

Nadere informatie

Installatie instructies

Installatie instructies 1 Installatie instructies 04-2016 VEILIGHEID EN CORRECT GEBRUIK Om veiligheid en een lange levensduur van dit product te garanderen, zal u de bijgesloten instructies strikt in acht moeten nemen. Uw garantie

Nadere informatie

Brandmeldcentrale BMC-V

Brandmeldcentrale BMC-V Brandmeldcentrale BMC-V Beknopte gebruikers handleiding Gebruiksaanwijzing voor brandmeldcentrale Handleiding / gebruik Logboek Handleiding onderhoud Versie 0805-1 Beknopte gebruiksaanwijzing Brandmeldcentrale

Nadere informatie

ATEX. Wordt ATEX 137 de nieuwe standaard? Atmosphère. Explosible

ATEX. Wordt ATEX 137 de nieuwe standaard? Atmosphère. Explosible Wordt ATEX 137 de nieuwe standaard? ATEX Atmosphère Explosible Op grond van de Arbowet is iedere werkgever verantwoordelijk voor arbeidsplaatsen en -middelen waar mogelijk explosiegevaar kan voorkomen.

Nadere informatie

Verstaanbare Veiligheid. EvaQ ontruimings- en alarmeringssysteem

Verstaanbare Veiligheid. EvaQ ontruimings- en alarmeringssysteem Verstaanbare Veiligheid EvaQ ontruimings- en alarmeringssysteem VA Bij calamiteiten moet je mensen altijd kunnen aanspreken. Bezoekers, gasten en bewoners willen zeker weten dat ze zich veilig kunnen voelen.

Nadere informatie

Welkom ATEX: is het explosieveiligheidsdocument nog actueel? ATEX ATEX= Atmosphères Explosibles

Welkom ATEX: is het explosieveiligheidsdocument nog actueel? ATEX ATEX= Atmosphères Explosibles Welkom ATEX: is het explosieveiligheidsdocument nog actueel? 1 ATEX ATEX= Atmosphères Explosibles Programma en onderwerpen Inleiding / Kennismaking (ir. Andries Brakke) IAB Ingenieurs = opleidingsinstituut

Nadere informatie

AC-inductiemotoren en BLDC-motoren lijken erg op elkaar. Het grootste verschil ligt in de constructie van de rotor.

AC-inductiemotoren en BLDC-motoren lijken erg op elkaar. Het grootste verschil ligt in de constructie van de rotor. Pneumatische pompen vormen al vele jaren de steunpilaar van de verfcirculatiewereld en daar zijn goede redenen voor. Ze zijn eenvoudig, betrouwbaar en dankzij de langzame heenen-weer gaande beweging beschadigen

Nadere informatie

Stappenplan voor het explosieveiligheidsdocument. In een onderzoek kunnen de volgende stappen genomen worden:

Stappenplan voor het explosieveiligheidsdocument. In een onderzoek kunnen de volgende stappen genomen worden: ATEX introductie De Atex richtlijn is van toepassing op alle plaatsen waar ontploffingsgevaar kan heersen. De richtlijn heeft een breed werkingsgebied en omvat naast gasexplosiegevaar ook stofexplosiegevaar.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding TTV 4500 Dryfast BV Kreekweg 22 3133AZ Vlaardingen Tel: +31-(0)10-4261410 Fax: +31- (0)104730011 www.dryfast.nl E-mail: info@dryfast.nl Inhoudsopgave 1. Algemene informatie 2. Veiligheid

Nadere informatie

EXPLOSIEGEVAARLIJKE WERKOMGEVING? Maak kennis met onze standaard reinigingsoplossingen voor gebruik in ATEX werkomgevingen. PROFESSIONAL INDUSTRIAL

EXPLOSIEGEVAARLIJKE WERKOMGEVING? Maak kennis met onze standaard reinigingsoplossingen voor gebruik in ATEX werkomgevingen. PROFESSIONAL INDUSTRIAL EXPLOSIEGEVAARLIJKE WERKOMGEVING? Maak kennis met onze standaard reinigingsoplossingen voor gebruik in ATEX werkomgevingen. PROFESSIONAL INDUSTRIAL STANDAARD ATEX OPLOSSINGEN Kärcher weet als geen ander

Nadere informatie

De Nilfisk serie ATEX gecertificeerde stofzuigers

De Nilfisk serie ATEX gecertificeerde stofzuigers De Nilfisk serie ATEX gecertificeerde stofzuigers Nilfisk heeft ATEX gecertificeerde stofzuigers die voldoen aan de volgende ATEX richlijnen: Voorbeelden van zone 22 materialen Nilfisk A500 / 1000 De ATEX

Nadere informatie

Explosieveilige Ribbenbuiskachels Type ERB (RVS)

Explosieveilige Ribbenbuiskachels Type ERB (RVS) Explosieveilige Ribbenbuiskachels Type ERB (RVS) Explosieveilige Ribbenbuiskachels typ ERB zijn ontworpen om ruimten te verwarmen waar explosiegevaar kan ontstaan door gebruik van brandbare gassen, dampen

Nadere informatie

Deafgard Akoestisch. Wekker en brandwekker voor slechthorende en doven medemens. Nederlandse handleiding Gebruiker

Deafgard Akoestisch. Wekker en brandwekker voor slechthorende en doven medemens. Nederlandse handleiding Gebruiker Deafgard Akoestisch Wekker en brandwekker voor slechthorende en doven medemens Nederlandse handleiding Gebruiker Belangrijk: Lees deze handleiding goed door voordat met de werkzaamheden wordt aan gevangen

Nadere informatie

IAV alarmgevers Datasheet

IAV alarmgevers Datasheet IAV alarmgevers Datasheet Veelzijdig, snellere lokalisatie van fouten en gemakkelijkere installatie Produktoverzicht De Morley-IAS IAV (Audio Visual) alarmgevers werden ontworpen om de gebruikers van gebouwen

Nadere informatie

Infopagina ventilatie

Infopagina ventilatie Infopagina ventilatie Bij de opslag van gevaarlijke stoffen in veiligheidskasten speelt de mechanische ventilatie altijd een belangrijke rol. De geteste en gecertificeerde ventilatieopzetunits en -modules

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding TTV4500 Dryfast Kreekweg 22 NL - 3133 AZ - Vlaardingen Tel: +31-(0)10-4261410 Fax: + 31-(0)104730011 Website: www.dryfast.nl E-mail: info@dryfast.nl Dryfast Noorderlaan 111, bus 10

Nadere informatie

Handleiding. Explosieveilige SpotLED Type AR-040. II 3 G Ex na IIC T4 Gc II 3 D Ex tc IIIC T135ºC Dc

Handleiding. Explosieveilige SpotLED Type AR-040. II 3 G Ex na IIC T4 Gc II 3 D Ex tc IIIC T135ºC Dc Handleiding Explosieveilige SpotLED Type AR-040 II 3 G Ex na IIC T4 Gc II 3 D Ex tc IIIC T135ºC Dc 1. Veiligheidsinstructies De AR-040 SpotLED is een explosieveilig product dat geschikt is voor gebruik

Nadere informatie

DRAADLOZE ROOK EN HITTE DETECTOR MSD300_NL 03/12

DRAADLOZE ROOK EN HITTE DETECTOR MSD300_NL 03/12 MSD-300 DRAADLOZE ROOK EN HITTE DETECTOR MSD300_NL 03/12 De MSD-300 Multi sensor detector kan als er zichtbare rook en/of temperatuurstijging is, een vroeg stadium van brand detecteren. Deze kan standalone

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding TTV/DAF2500 Dryfast Kreekweg 22 NL - 3133 AZ - Vlaardingen Tel: +31-(0)10-4261410 Fax: + 31-(0)104730011 Website: www.dryfast.nl E-mail: info@dryfast.nl Dryfast Klein Siberiëstraat

Nadere informatie

Adapters en verloopmoeren van metaal

Adapters en verloopmoeren van metaal Adapters en verloopmoeren van metaal Bedieningshandleiding Extra talen www.stahl-ex.com Inhoudsopgave 1 Algemene gegevens...3 1.1 Fabrikant...3 1.2 Gegevens over de bedieningshandleiding...3 1.3 Andere

Nadere informatie

Data Sheet. Opal TM AV alarmgevers. Kenmerken. Voordelen. Algemeen. Kortere installatietijd

Data Sheet. Opal TM AV alarmgevers. Kenmerken. Voordelen. Algemeen. Kortere installatietijd Data Sheet Opal TM AV alarmgevers Kenmerken Voordelen Kortere installatietijd Minder installatiefouten Eenvoudige lokalisatie van storingen Flexibele installatie Lagere kosten tijdens levensduur Uitstekende

Nadere informatie

De nieuwe regel voor branddetectie DTD S21-100. Inhoudelijke verschillen

De nieuwe regel voor branddetectie DTD S21-100. Inhoudelijke verschillen De nieuwe regel voor branddetectie DTD S21-100 Inhoudelijke verschillen Inleiding De DTD S21-100 bestaat uit 2 delen: DTD S21-100 deel 1: Technische regels DTD S21-100 deel 2: Kwalificaties en competenties

Nadere informatie

CIAT installeert zijn HEE-technologie in Bluebox gebouw in Genève

CIAT installeert zijn HEE-technologie in Bluebox gebouw in Genève CIAT installeert zijn HEE-technologie in Bluebox gebouw in Genève De installatie van 230 COADIS 2 HEE (hoge energie-efficiëntie) cassettetype comfort-units hebben er aanzienlijk aan bijgedragen dat Bluebox

Nadere informatie

APT-200. Tweeweg handzender. Firmware versie 1.00 apt-200_nl 03/19

APT-200. Tweeweg handzender. Firmware versie 1.00 apt-200_nl 03/19 APT-200 Tweeweg handzender Firmware versie 1.00 apt-200_nl 03/19 SATEL sp. z o.o. ul. Budowlanych 66 80-298 Gdańsk POLAND tel. +48 58 320 94 00 www.satel.eu BELANGRIJK Uw rechten op garantie vervallen

Nadere informatie

1200 Serie Brandmeldcentrale van Bosch Beveiliging van het meest dierbare

1200 Serie Brandmeldcentrale van Bosch Beveiliging van het meest dierbare 1200 Serie Brandmeldcentrale van Bosch Beveiliging van het meest dierbare 2 1200 Serie Brandmeldcentrale Installatie van een veilig gevoel Volledige bescherming aangepast aan uw wensen De 1200 Serie Brandmeldcentrale

Nadere informatie

Duurzaam Nederlands kwaliteitsproduct. Robuust uitgevoerd! Eenvoudig te monteren zonder ingewikkelde aansluitschema s. Ook door ons in te bouwen over

Duurzaam Nederlands kwaliteitsproduct. Robuust uitgevoerd! Eenvoudig te monteren zonder ingewikkelde aansluitschema s. Ook door ons in te bouwen over Zero Tolerance Alarm Zero Tolerance Duurzaam Nederlands kwaliteitsproduct. Robuust uitgevoerd! Eenvoudig te monteren zonder ingewikkelde aansluitschema s. Ook door ons in te bouwen over heel Nederland.

Nadere informatie

COMPACT RCL-serie 2,2-15 kw

COMPACT RCL-serie 2,2-15 kw COMPACT RCL-serie 2,2-15 kw Eenvoudige en complete oplossing voor uw persluchtbehoefte. COMPACT RCL-serie De RCL combineert de eenvoud en het rendement van een zuigercompressor met de duurzaamheid, technologie

Nadere informatie

D-AHU Compact. Luchtbehandelingskast met warmteterugwinning en een hoog rendement

D-AHU Compact. Luchtbehandelingskast met warmteterugwinning en een hoog rendement D-AHU Compact Luchtbehandelingskast met warmteterugwinning en een hoog rendement Eenvoudig, efficiënt en goed uitgebalanceerd De Compact-serie Daikin heeft uitgebreide ervaring met het ontwerpen en produceren

Nadere informatie

ES-S7A. Buitensirene. www.etiger.com

ES-S7A. Buitensirene. www.etiger.com ES-S7A Buitensirene www.etiger.com NL Kenmerken - Draadloze verbinding voor een eenvoudige installatie - Radiofrequente beveiliging van de accessoires: meer dan een miljoen combinatiecodes - EEPROM-informatiebeveiliging,

Nadere informatie

SYSTEMEN EN ONDERDELEN

SYSTEMEN EN ONDERDELEN StuvEx International NV (Belux) Tel. +32 3 4582552 info@stuvex.eu www.stuvex.eu StuvEx International (NL) Tel. +31 654746801 info@stuvex.nl www.stuvex.eu AARDINGSCONTROLE UNIT: TES-01 Achtergrond Bij het

Nadere informatie

Draadloze buitensirene

Draadloze buitensirene Draadloze buitensirene Beschrijving Met de buitensirene (vermogen 104 db op 1 m) kan de aandacht getrokken worden van omstaanders wanneer een alarm afgaat. Dit gebeurt door het activeren van het geïntegreerde

Nadere informatie

Machines. Stampers 62 82 kilos ACR 60 / ACR 68 / ADS 70. www.ammann-group.com

Machines. Stampers 62 82 kilos ACR 60 / ACR 68 / ADS 70. www.ammann-group.com Machines Stampers 62 82 kilos ACR 60 / ACR 68 / ADS 70 www.ammann-group.com Maximaal vermogen met bedieningscomfort in gedachte Drie machines voor universele inzet Universele machines De stampers uit de

Nadere informatie

Ontwikkelingen binnen ATEX. ATEX 95 en ATEX 137: volop in beweging

Ontwikkelingen binnen ATEX. ATEX 95 en ATEX 137: volop in beweging Ontwikkelingen binnen ATEX ATEX 95 en ATEX 137: volop in beweging Inhoud Ontwikkelingen CE-wetgeving Ontwikkelingen binnen ATEX 95 en 137 Internationale ontwikkelingen: IECEx System Invloed hiervan op

Nadere informatie

Elektrotechnische inspecties

Elektrotechnische inspecties Quercus Technical Services UERCUS Elektrotechnische inspecties Laagspanning - Hoogspanning - ATEX Onze kijk op inspecteren Veiligheid Elke werkgever is volgens het Arbobesluit wettelijk verplicht om zijn

Nadere informatie

Rollair. Schroefcompressoren ROLLAIR

Rollair. Schroefcompressoren ROLLAIR Rollair Schroefcompressoren ROLLAIR 800 1900 Worthington Creyssensac s erfgoed Creyssensac werd opgericht in Nanterre (nabij Parijs), Frankrijk in 1934 door Elie Creyssensac en werd snel in de auto-industrie

Nadere informatie

Handleiding. Explosieveilige schemerschakelaar Type AR-022. II 3 G Ex nr IIC T6 Gc II 3 D Ex tc IIIC T80ºC Dc

Handleiding. Explosieveilige schemerschakelaar Type AR-022. II 3 G Ex nr IIC T6 Gc II 3 D Ex tc IIIC T80ºC Dc Handleiding Explosieveilige schemerschakelaar Type AR-022 II 3 G Ex nr IIC T6 Gc II 3 D Ex tc IIIC T80ºC Dc 1. Veiligheidsinstructies De AR-022 schemerschakelaar is een explosieveilig product dat geschikt

Nadere informatie

VEILIGHEID EN CORRECT GEBRUIK

VEILIGHEID EN CORRECT GEBRUIK INSTALLATIE INSTRUCTIES 12-2015 VEILIGHEID EN CORRECT GEBRUIK Om veiligheid en een lange levensduur van dit product te garanderen, zal u de bijgesloten instructies strikt in acht moeten nemen. Uw garantie

Nadere informatie

SCARE SOUND SYSTEM. Versie 6.4

SCARE SOUND SYSTEM. Versie 6.4 SCARE SOUND SYSTEM Versie 6.4 SCARE SOUND SYSTEM Het Scare sound systeem is op dit moment het meest effectieve systeem om grote groepen vogels definitief te verdrijven van ongewenste plaatsen. Het principe

Nadere informatie

Actief tegen harmonischen

Actief tegen harmonischen Fancoil-units 1/6 5 ebm-papst Benelux B.V. Polbeemd 7 5741 TP Beek en Donk, Nederland Internet: www.ebmpapst.nl E-mail: verkoop@nl.ebmpapst.com Editorial contact: Denise van Roosmalen, e-mail: denise.van.roosmalen@nl.ebmpapst.com

Nadere informatie

SCANGRIP EXPLOSIE VEILIGE WERKVERLICHTING Te gebruik voor GAS Zone 1 & 2 en STOF Zone 21 & 22. Scangrip EX proof een hoogwaardige serie LED werklampen

SCANGRIP EXPLOSIE VEILIGE WERKVERLICHTING Te gebruik voor GAS Zone 1 & 2 en STOF Zone 21 & 22. Scangrip EX proof een hoogwaardige serie LED werklampen SCANGRIP EXPLOSIE VEILIGE WERKVERLICHTING Te gebruik voor GAS Zone 1 & 2 en STOF Zone 21 & 22 Scangrip EX proof een hoogwaardige serie LED werklampen UNI-EX multifunctionele EX LED werklamp met laadstation

Nadere informatie

Reference case Atlas Copco. Atlas Copco gebruikt Vodafone M2M om wereldwijd de klantondersteuning te verbeteren. Vodafone Power to you

Reference case Atlas Copco. Atlas Copco gebruikt Vodafone M2M om wereldwijd de klantondersteuning te verbeteren. Vodafone Power to you Atlas Copco gebruikt Vodafone M2M om wereldwijd de klantondersteuning te verbeteren Vodafone Power to you Atlas Copco gebruikt Vodafone M2M om wereldwijd de klantondersteuning te verbeteren Atlas Copco

Nadere informatie

Smoke Alarm FERION 4000 O

Smoke Alarm FERION 4000 O Smoke Alarm FERION 4000 O nl Smoke Alarm Inhoudsopgave nl 3 Inhoudsopgave 1 Graphics 4 2 Inleiding 6 3 Montage 7 4 Onderhoud 9 5 Technische specificaties 10 6 Klantenservice 12 Bosch Sicherheitssysteme

Nadere informatie

Installatie & Onderhoudsinstructies AOS 2. Olie/water scheider

Installatie & Onderhoudsinstructies AOS 2. Olie/water scheider Installatie & Onderhoudsinstructies AOS 2 Olie/water scheider ALGEMENE WERKING De AOS olie/water scheiders zijn ontworpen om olie uit condensaat te scheiden, welke afkomstig is uit een perslucht installatie.

Nadere informatie

Applicatie zuurstofmonitor M1000

Applicatie zuurstofmonitor M1000 M1000 applicatie EX Applicatie zuurstofmonitor M1000 Door het combineren van beschermingswijzen is het mogelijk om tot praktische oplossingen te komen voor toepassingen in explosiegevaarlijke gebieden.

Nadere informatie

installatiehandleiding Rookmelder

installatiehandleiding Rookmelder installatiehandleiding Rookmelder INSTALLATIEHANDLEIDING ROOKMELDER Gefeliciteerd met de aankoop van de WoonVeilig rookmelder. Website WoonVeilig www.woonveilig.nl Klantenservice Meer informatie over de

Nadere informatie

Montagehandleiding. Dubbele antenne. Stand: V

Montagehandleiding. Dubbele antenne. Stand: V Montagehandleiding Dubbele antenne Stand: V1.20160504 3030248960-02-NL Lees en volg deze bedieningshandleiding op. Bewaar deze bedieningshandleiding voor gebruik in de toekomst. Impressum Document Copyright

Nadere informatie

FIRET ENERGY. BESCHERMING TEGEN BRAND, ZOWEL THUIS ALS OP HET WERK.

FIRET ENERGY. BESCHERMING TEGEN BRAND, ZOWEL THUIS ALS OP HET WERK. FIRET ENERGY. BESCHERMING TEGEN BRAND, ZOWEL THUIS ALS OP HET WERK. HET TIJDPERK VAN BRAND IS VOORBIJ. HET TIJDPERK VAN FIRET ENERGY IS AANGEBROKEN. De tijd van onverwachtse branden is voorgoed voorbij:

Nadere informatie

OPTISCHE-AKOESTISCHE BUITEN SIRENE/FLITSER SP-4002

OPTISCHE-AKOESTISCHE BUITEN SIRENE/FLITSER SP-4002 OPTISCHE-AKOESTISCHE BUITEN SIRENE/FLITSER SP-4002 sp4002_nl 12/09 De SP-4002 sirene voorziet in informatie bij alarm situaties door optische en akoestische signalering (rood is de SP-4002 R, blauw is

Nadere informatie

HANDLEIDING ATEX Explosionproof

HANDLEIDING ATEX Explosionproof Nederlands Versie10/2016 Blz. 1/16 393165.00 Inhoudsopgave 1. Fabrikant 3 2. Voorwoord 3 3. Beschrijving 4 4. Certificering en Markering 4 5. Voorwaarden voor veilig gebruik 4 6. Typesleutel 5 7. Omschrijving

Nadere informatie

Brandmeldsystemen. De hoogwaardige techniek die wij toepassen is voor ons als een stille kracht.

Brandmeldsystemen. De hoogwaardige techniek die wij toepassen is voor ons als een stille kracht. Brandmeldsystemen De hoogwaardige techniek die wij toepassen is voor ons als een stille kracht. Bij Aqua+ is uw brandbeveiliging in vertrouwde handen Aqua+ is een erkend branddetectiebedrijf met ruim 30

Nadere informatie

In zijn algemeenheid kan gesteld worden dat biogas bestaat uit de volgende componenten met de volgende bijbehorende variatie in volumepercentages:

In zijn algemeenheid kan gesteld worden dat biogas bestaat uit de volgende componenten met de volgende bijbehorende variatie in volumepercentages: Biogasinstallaties en explosiegevaar: toepassing van de ATEX 137 richtlijn Door de steeds verdere ontwikkeling van nieuwe technologieën wordt op steeds bredere schaal biogas gewonnen uit afvalstoffen.

Nadere informatie

PID sensoren DrägerSensoren

PID sensoren DrägerSensoren PID sensoren DrägerSensoren PID sensoren zijn de juiste keuze voor het detecteren van lage concentraties vluchtige organische verbindingen. Een PID (fotoionisatie detector) wordt gebruikt om groepen gevaarlijke

Nadere informatie

ES-S6A Binnensirene. www.etiger.com

ES-S6A Binnensirene. www.etiger.com ES-S6A Binnensirene www.etiger.com NL Kenmerken De ES-S6A kan als extra sirene worden verbonden met het alarmsysteem of kan als losse sirene worden verbonden met een afstandsbediening en/of draadloze detector.

Nadere informatie

Whitepaper. Vaste blusinstallaties: Invloed van geluid op harde schijven WP 2015-003 1

Whitepaper. Vaste blusinstallaties: Invloed van geluid op harde schijven WP 2015-003 1 Whitepaper Vaste blusinstallaties: Invloed van geluid op harde schijven WP 2015-003 1 VEBON 2015 Alle rechten voorbehouden. Alle auteursrechten en databankrechten ten aanzien van deze uitgave worden uitdrukkelijk

Nadere informatie

installatiehandleiding Rookmelder

installatiehandleiding Rookmelder installatiehandleiding Rookmelder INSTALLATIEHANDLEIDING ROOKMELDER Gefeliciteerd met de aankoop van de WoonVeilig rookmelder. Telefoonnummer WoonVeilig 0900-388 88 88 E-mail WoonVeilig klantenservice@woonveilig.nl

Nadere informatie

HPL FLOORBOX VOOR INTERCELL VLOEREN optimaal installatie- en gebruiksgemak

HPL FLOORBOX VOOR INTERCELL VLOEREN optimaal installatie- en gebruiksgemak ref. 12.401-09 HPL FLOORBOX VOOR INTERCELL VLOEREN optimaal installatie- en gebruiksgemak HPL Kwaliteit. Innovatie. Flexibiliteit. o.a. geschikt voor de renovatievloeren van slechts 40 of 60 millimeter

Nadere informatie

HVN Motorsloten NEN179

HVN Motorsloten NEN179 HVN Motorsloten NEN179 a D V i E S M o N t a g E S E r V i c E o N D E r H o U D HVN MotorSLotEN, MEErVoUDig in VErgrENDELiNg, toepassing EN aansturing De HVN motorsloten zijn ontwikkeld voor een betrouwbaar

Nadere informatie

Rub-Block RB100DN met PT100 sensor

Rub-Block RB100DN met PT100 sensor Rub-Block RB100DN met PT100 sensor Inhoudsopgave 1. Toepassing 3 2. Waarschuwingen en symbolen in deze gebruiksaanwijzing 3 3. Functie 3 3.1 Rub-Block met PT100 sensor 3 3.2 Meetomvormer optioneel 4 4.

Nadere informatie

ATEX 137. blad 1 van 5 ATEX 137

ATEX 137. blad 1 van 5 ATEX 137 Postbus 141 2040 AC Zandvoort telefoon : (023) 573 25 54 e-mail : info@vmtl.nl internet : www.vmtl.nl K.v.K nr. 53589211 BTW nr.: NL8509.38.880.B01 ATEX 137 Inleiding Sommige explosies zijn in staat om

Nadere informatie

E69F Elektro-pneumatische signaalomvormer en E69P Elektro-pneumatische klepstandsteller. Veiligheidsinformatie

E69F Elektro-pneumatische signaalomvormer en E69P Elektro-pneumatische klepstandsteller. Veiligheidsinformatie Voorschrift MI 018-429 Juni 2005 E69F Elektro-pneumatische signaalomvormer en E69P Elektro-pneumatische klepstandsteller Veiligheidsinformatie Ga naar het website-adres hieronder voor veiligheidsinformatie

Nadere informatie

Betrouwbaar, Technisch, Vriendelijk

Betrouwbaar, Technisch, Vriendelijk Betrouwbaar, Technisch, Vriendelijk Stofexplosiegevaar Thema avond PREBES Aquafin Harelbeke 08/06/2017 G. Cailliau, sectormanager BTV West Vlaanderen Inhoud Wanneer is er explosiegevaar? Wettelijk kader.

Nadere informatie

NEDERLANDS. Installatie & Onderhoudsinstructies

NEDERLANDS. Installatie & Onderhoudsinstructies NEDERLANDS Installatie & Onderhoudsinstructies VEILIGHEID EN CORRECT GEBRUIK Om veiligheid en een lange levensduur van dit product te garanderen, zal u de bijgesloten instructies strikt in acht moeten

Nadere informatie

Draadloze rookmelder RM-LES900. Gebruiksaanwijzing

Draadloze rookmelder RM-LES900. Gebruiksaanwijzing Gebruiksaanwijzing Draadloze 1 Gebruik, transport en opslag 1.1 Gebruik De radiomontagebasis is uitsluitend bedoeld voor gebruik in combinatie met het element voor optische detectie van rook die bij een

Nadere informatie

Jan Hartman (Rittal bv) (Product Manager Kastsystemen) Praktische EMC tips bij opbouw en installatie

Jan Hartman (Rittal bv) (Product Manager Kastsystemen) Praktische EMC tips bij opbouw en installatie 36 Jan Hartman (Rittal bv) (Product Manager Kastsystemen) Praktische EMC tips bij opbouw en installatie De elektromagnetische compatibiliteit (EMC) geeft aan in hoeverre een elektrisch systeem het vermogen

Nadere informatie

Datum laatste wijziging: 7 februari 2014. 1 Doel 2. 2 Toepassingsgebied 2. 3 Definities 2. 5 Voorschrift 3. 5.1 Aanduiding gemarkeerd gebied 3

Datum laatste wijziging: 7 februari 2014. 1 Doel 2. 2 Toepassingsgebied 2. 3 Definities 2. 5 Voorschrift 3. 5.1 Aanduiding gemarkeerd gebied 3 Aard van de laatste wijziging: versie 4 : aanpassing tabel 6.2 Datum laatste wijziging: 7 februari 2014 Inhoud 1 Doel 2 2 Toepassingsgebied 2 3 Definities 2 4 Inleiding 2 5 Voorschrift 3 5.1 Aanduiding

Nadere informatie

Het inspecteren van elektrische installaties in ATEX zones

Het inspecteren van elektrische installaties in ATEX zones Het inspecteren van elektrische installaties in ATEX zones Ex 007 Visuele en nauwkeurige inspectie van elektrische installaties in EX gebieden Ex 008 Nauwkeurige inspectie van elektrische installaties

Nadere informatie

Handleiding. Explosieveilige rooftop airconditioner Type serie AR-053

Handleiding. Explosieveilige rooftop airconditioner Type serie AR-053 Handleiding Explosieveilige rooftop airconditioner Type serie AR-053 II 3 G Ex ic na mc h IIC T3 Gc 1. Veiligheidsinstructies De explosieveilige rooftop airconditioner serie AR-053 is een explosieveilig

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 26 maart 2003 betreffende het welzijn van de werknemers die door explosieve atmosferen gevaar kunnen lopen (B.S. 05.05.

Koninklijk besluit van 26 maart 2003 betreffende het welzijn van de werknemers die door explosieve atmosferen gevaar kunnen lopen (B.S. 05.05. Koninklijk besluit van 26 maart 2003 betreffende het welzijn van de werknemers die door explosieve atmosferen gevaar kunnen lopen (B.S. 05.05.2003) Artikel 1.- 1. Dit besluit en zijn bijlagen zijn de omzetting

Nadere informatie

CO 2. De milieuvriendelijke koel- en vriesoplossingen van Smeva

CO 2. De milieuvriendelijke koel- en vriesoplossingen van Smeva De milieuvriendelijke koel- en vriesoplossingen van Smeva Waarom de koeltechnische markt verovert De opwarming van onze aarde staat steeds meer in de belangstelling. Ook de emissie van de traditionele

Nadere informatie

testo 330i Rookgas-meetinstrument Inbedrijfstelling en veiligheid

testo 330i Rookgas-meetinstrument Inbedrijfstelling en veiligheid testo 330i Rookgas-meetinstrument Inbedrijfstelling en veiligheid www.testo-international.com/330imanuals 2 1 Inbedrijfstelling 1 Inbedrijfstelling 1.1. App installeren Voor de bediening van het meetinstrument

Nadere informatie

Type V2AR07-09RIY. Type V2AR12-14-18RIY VERTICAAL OF LIEVER HORIZONTAAL? U KIEST!

Type V2AR07-09RIY. Type V2AR12-14-18RIY VERTICAAL OF LIEVER HORIZONTAAL? U KIEST! 24 tot 135 AIRSTAGE V2 INDOOR OUTDOOR controls techn. specs AIRCONDITIONING AIRCOHEATER WATERSTAGE AIRSTAGE V2 inverter warmtepomp 2pijps VLOER/ wand PLAFOND PLAFOND cassette inbouw VERTICAAL OF LIEVER

Nadere informatie

QUIETPRO QP100Ex. Communiceer en bescherm bij lawaai.

QUIETPRO QP100Ex. Communiceer en bescherm bij lawaai. QUIETPRO QP100Ex Intelligent systeem voor gehoorbescherming en communicatie Communiceer en bescherm bij lawaai. De duidelijkste communicatie en controleerbare bescherming om het gehoor aan te passen aan

Nadere informatie

Montagehandleiding. DUAL-Antenna. Stand: V

Montagehandleiding. DUAL-Antenna. Stand: V Montagehandleiding DUAL-Antenna Stand: V4.20180614 3030248960-02-NL Lees en volg deze bedieningshandleiding op. Bewaar deze bedieningshandleiding voor gebruik in de toekomst. Impressum Document Copyright

Nadere informatie

Gebruikershandleiding + Montagevoorschrift. GeoLocker Marine

Gebruikershandleiding + Montagevoorschrift. GeoLocker Marine Gebruikershandleiding + Montagevoorschrift GeoLocker Marine Belangrijke Informatie Voordat u begint met de installatie en het in bedrijf stellen van de GeoLocker is het raadzaam deze handleiding zorgvuldig

Nadere informatie