ELEKTRISCHE APPARATEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ELEKTRISCHE APPARATEN"

Transcriptie

1 ENERGIETIPS

2 ELEKTRISCHE APPARATEN LCD-TELEVISIE Plasmatelevisies of ouderwetse beeldschermen verbruiken veel meer energie dan LCD-schermen. Energieverspillende schermen zijn te herkennen door uw hand er even boven te houden. Voelt het scherm warm aan dan verspilt het energie. Met een LCD-scherm bespaart u jaarlijks 20 euro. Let op: hoe groter de televisie, hoe groter het energieverbruik! LAPTOP Een laptop is 30% energiezuiniger dan een vaste computer. Laptops werken zo lang mogelijk op batterijen en zijn dus laag in energieverbruik. Moderne laptops hebben ook nog eens allemaal een energiezuinig LCD-scherm. Laat uw laptop niet aan de oplader zitten als hij uitstaat, dat verspilt onnodig veel energie. STAND-BY KILLER Zet apparaten die u niet gebruikt uit en niet op stand-by. Dit scheelt 40 euro per jaar aan stroom. Voor de tv, dvd-speler en computer met bijbehorende apparaten zoals printers en scanners kunt u gebruik maken van een stekkerblok met schakelaar. Deze zogenaamde standby killer helpt u met één knop alle apparaten tegelijk uit te zetten.

3 WATER WATERBESPAARDER Een waterbespaarder (ook wel doorstroombegrenzer) ziet eruit als een muntje en plaatst u eenvoudig in een kraan. Uw waterverbruik vermindert sterk zonder dat de straal zijn kracht verliest. Bespaar 10 euro per kraan aan water en gas! WATERBESPARENDE DOUCHEKOP Een waterbesparende douchekop betekent veel voordeel! Jaarlijks scheelt het voor een gemiddeld huishouden liter drinkwater en de energie die nodig is om het water te verwarmen. Een winst van 50 euro per jaar aan water en gas. KRAAN UIT Zet de kraan uit tijdens het tandenpoetsen en scheren. Ongemerkt stroomt er namelijk veel water weg. Vooral als u warm water gebruikt, scheelt dit geld. Niet alleen de kosten van het water, maar ook de kosten van het verwarmen.

4 DOUCHEN NIET IN BAD, MAAR DOUCHEN Een bad nemen betekent dubbel zo veel waterverbruik als onder de douche! Dus ook dubbel zoveel gas om het water te verwarmen. DOUCHECOACH Met lang douchen verspilt u veel water en gas. Een douchecoach is een apparaatje dat tijdens het douchen aangeeft hoelang u er onder staat. Handig om te weten en meteen een uitdaging om korter te douchen. Want per keer één minuut korter douchen levert al 28 euro per jaar op.

5 LUCHT / VENTILEREN TOCHTSTRIPS Een warme kamer kan kil aanvoelen als er veel tocht is of als de luchtvochtigheid hoog is. Breng tochtstrips aan bij kieren van ramen en deuren en plaats een tochtborstel bij de brievenbus. Hiermee bespaart u jaarlijks 50 euro. VENTILEREN VAN WONING Vochtige lucht is moeilijker op te warmen. Ventileer daarom (ook in de winter) voordat je de verwarming aanzet. Niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook voor de portemonnee. GEEN AIRCO, MAAR EEN VENTILATOR Een airco is een enorme energieslurper. Een ventilator zorgt ook voor een frisser gevoel, maar verbruikt veel minder stroom. Kies dus zomers voor een ventilator en bespaar veel geld. Per jaar oplopend van 80 tot maar liefst 375 euro.

6

7 WASSEN / DROGEN WAS MET VOLLE TROMMEL Wassen met een halflege trommel verbruikt onnodig veel energie. Wacht tot er genoeg was is om een volle trommel te draaien. Dat geldt natuurlijk ook voor de vaatwasser. WAS OP 30 C Wassen op 60 C kost tweemaal zoveel stroom als wassen op 40 C. Wassen op 90 C kost zelfs driemaal zoveel stroom. Het beste kunt u op 30 C wassen. Dit tikkie terug kan tot maar liefst 40% energiebesparing opleveren per wasbeurt: zo n 30 euro per jaar. De meeste moderne wasmiddelen wassen ook stralend schoon op dertig graden. WAS BUITEN DROGEN Wasdrogers verbruiken veel elektriciteit, namelijk 0,80 per droogbeurt. Hang uw was te drogen en bespaar jaarlijks tot wel 100 euro. ENERGIEZUINIGE WASDROGER Als u toch een wasdroger wilt kopen, let dan goed op het energielabel. Met de nieuwe A-label drogers bespaart u veel energie. Het verschil in aanschafkosten is in vier jaar terugverdiend. Bekijk of de aanschaf van een zuinige wasdroger voordelig is voor u op

8 VERLICHTING SPAARLAMPEN Een spaarlamp gaat wel acht keer langer mee dan een gloeilamp. Tegenwoordig zijn er ook spaarlampen in verschillende warme lichttinten en zelfs dimbare spaarlampen. LED-LAMPEN LED-lampen zijn nog twee keer zuiniger dan spaarlampen. Voor verlichting die veel uren brandt, is het aanschaffen van een LED-lamp dus de meest voordelige keus. Met kerst zijn bijvoorbeeld overal lampjes en lichtslingers in tuinen en huizen. Kies voor LED-kerstverlichting en verbruik de helft minder energie.

9 VERLICHTING OPLAADBARE BATTERIJEN Oplaadbare batterijen zijn goedkoper in gebruik en minder schadelijk voor het milieu dan gewone batterijen. Een oplaadbare batterij kan wel 1000 keer opgeladen worden. Dit bespaart niet alleen geld, maar ook grond- en afvalstoffen. Vergeet niet om een batterij uiteindelijk wel in de batterijbox te doen. OPLADERS Haal opladers na gebruik uit het stopcontact. Ze blijven namelijk stroom gebruiken zolang ze in het stopcontact zitten. Denk hierbij aan de oplader van uw elektrische tandenborstel, kruimeldief, mobiele telefoon, laptop, MP3-speler etc.

10 KOELEN / VRIEZEN ENERGIEZUINIGE KOELKAST Koelkasten en vriezers verbruiken veel elektriciteit. Kies daarom voor een zuinige koelkast met een A++ label die past bij de grootte van uw gezin. Hoe groter de koelkast, hoe meer verbruik. RUBBERS VERVANGEN Oude koelkasten verbruiken vaak veel energie doordat ze niet goed meer sluiten. Controleer daarom de rubbers van de koelkast. Klem een vel papier tussen de deur en trek eraan. Als het papier eenvoudig los komt, wordt het tijd de rubbers te vervangen. Dit kan 20 euro elektriciteit per jaar schelen. PLAATS KOELKAST OF VRIEZER Plaats uw koelkast of vriezer niet in de volle zon of dicht naast een verwarming of fornuis. Dan verbruiken deze apparaten veel minder elektriciteit om te koelen.

11 VERWARMEN RADIATORKNOPPEN Met radiatorknoppen stelt u precies de goede temperatuur per kamer in. Stook niet in ruimten waar zelden iemand komt. Deze hoeven slechts vorstvrij te blijven. VERWARMING VRIJ Zorg dat radiatoren vrij staan, zodat de warmte zich optimaal kan verspreiden. Zet dus geen bankstel of kast voor de verwarming en hang er geen lange gordijnen voor. Zo verspilt u geen energie. SLAPEN EN WEGGAAN Zet de verwarming een uur voor het weggaan of slapen op 15 C. Het huis blijft lang genoeg warm voor dat laatste uur. Een programmeerbare thermostaat maakt het makkelijk tijdig de verwarming terug te zetten. Zet de thermostaat op de vorstvrijstand als u met vakantie gaat of langere tijd afwezig bent.

12 Warme trui Het verwarmen van uw woning kost veel energie. Dus zet uw thermostaat op maximaal 20 C. In plaats van de verwarming hoger te zetten kunt u ook een warme trui of vest aantrekken.

13 VERWARMEN HR-KETEL Een moderne hoogrendementsketel (HR-ketel) verbruikt maar liefst 25% procent minder dan een ketel van 12 jaar of ouder. U bespaart ruim 250 euro per jaar door een nieuwe ketel te plaatsen. Voor een advies op maat kijkt u op de site of u informeert bij een installateur. ONDERHOUD CV Laat uw cv-ketel eens per jaar controleren en schoonmaken door een professioneel bedrijf. Onderhoud is belangrijk voor uw gezondheid en uw veiligheid. Een schone ketel verbrandt beter en levert minder schadelijke gassen. Bovendien bespaart u 45 euro per jaar.

14 ISOLEREN ZOLDER ISOLEREN Warme lucht verdwijnt vaak het huis uit via de zolder. Als u de zolder niet als warme ruimte gebruikt, is het isoleren van de zoldervloer een goed idee. DUBBEL GLAS Vervang het enkel glas in uw huis door HR++ glas. Dit glas isoleert erg goed, is minder inbraakgevoelig en ook nog eens geluidisolerend. Uw wooncomfort verbetert en u kunt deze investering prima terugverdienen. VLOERISOLATIE Goede vloerisolatie zorgt niet alleen voor minder elektriciteitsverbruik, maar ook voor minder vocht in huis. Het is verstandig om advies te vragen bij een specialist als u de vloer wilt isoleren.

15 DUURZAME ENERGIE Duurzame energie is schone energie voor altijd en iedereen. Zon, wind, water, biomassa en aardwarmte leveren duurzame energie. Deze bronnen raken nooit op en leveren nauwelijks schade op voor het milieu. Duurzame energie kan geleverd worden via grote systemen, zoals windmolens of de opslag van warmte en koude in de grond, maar ook via kleinere systemen zoals zonnepanelen of zonneboilers. Een aantal van deze vormen zijn geschikt om in uw eigen woning toe te passen. Zelf uw eigen groene energie opwekken scheelt op uw energierekening. Bovendien is voor een aantal vormen rijkssubsidie mogelijk. Op staat meer informatie. Zie ook de brochure Duurzame Energie in uw woning met informatie over toepasbare technieken en subsidies en fiscale mogelijkheden. Deze brochure is verkrijgbaar via SenterNovem en Postbus 51 (tel.nr: ).

16

17 WATER WATERVASTHOUDENDE PLANTJES In de zomer kan de tuin uitdrogen. Kies voor watervasthoudende planten en planten die dieper wortelen. Dan hoeft u minder vaak te sproeien. Zo verspilt u minder kraanwater. REGENTON IN TUIN Regentonnen zijn er in alle soorten en maten, zelfs tot 500 liter. Een regenton kan jaarlijks vele duizenden liters water opvangen. Het regenwater is te gebruiken voor het bijvullen van de vijver of het besproeien van de tuin.

18 TUININRICHTING BEWEGINGSMELDER OP DE BUITENVERLICHTING Bewegingsmelders, schakelklokken, timers of lichtsensoren zorgen er allemaal voor dat het licht niet onnodig brandt. Alleen als het nodig is, brandt het licht even en verder is het uit. TUINMEUBELEN Hout is een goede keuze voor tuinmeubelen. Het levert weinig milieubelasting op en gaat lang mee. Kies bij tuinmeubelen, plankieren of vlonders voor hout met een milieukeurmerk. Onderhoud uw meubels goed, want hoe langer u ermee doet, des te beter voor het milieu. Dat scheelt nieuwe materialen en geeft minder afval. Breng oude, nog bruikbare meubels naar de kringloopwinkel. Dan heeft een ander er ook nog plezier van. BESTRATING Hergebruik tegels en stenen voor een goedkope en milieuvriendelijke bestrating. Let erop dat u niet de hele tuin bestraat. Bij heftige regen kan het water anders niet goed worden afgevoerd, met overstroming van het riool als gevolg. Waterdoorlatende bestrating is een goed alternatief.

19 AUTO MILIEUVRIENDELIJK RIJDEN Op aardgas rijden is veel minder milieubelastend. Dit geldt natuurlijk ook voor carpoolen. Bovendien is het goed voor de portemonnee en vermindert carpoolen het woon-werkverkeer. Op staan tips om efficiënter te rijden en zo veel brandstof te besparen. BANDENSPANNING Een goede bandenspanning zorgt voor meer grip op de weg, meer stabiliteit, minder slijtage en een lager brandstofverbruik! Zorg dus dat u de banden regelmatig controleert of laat controleren. AIRCO IN AUTO Schakel de airco van uw auto alleen in als het echt nodig is. Daarmee bespaart u brandstofkosten en de uitstoot van luchtvervuilde deeltjes. De besparing kan oplopen tot 100, per jaar. Rijd bij hoge temperaturen in de zomer eerst een paar minuten met de ramen open, sluit daarna de ramen en schakel dan pas de airco in. De gewenste binnentemperatuur wordt zo eerder bereikt.

20 FIETS / OPENBAAR VERVOER NEEM VAKER DE FIETS Neem voor korte ritten de fiets in plaats van de auto. Goed voor de conditie, maar ook bespaart u stevig op de kosten van brandstof en draagt u bij aan een schonere lucht. Bijna de helft van de autoritten in Nederland is korter dan 7,5 km. Deze korte ritten zijn juist extra vervuilend. Een koude motor stoot namelijk meer vervuilende stoffen uit dan een warme motor. Dit geldt zeker voor benzinemotoren. Door het vele optrekken en remmen tijdens korte (stads)ritten zijn het brandstofverbruik en de uitstoot per kilometer hoog. Deze luchtvervuiling is slecht voor de gezondheid en het milieu. Neem dus vaker de fiets of ga te voet. Kijk voor meer informatie op (zoekterm: fiets). OPENBAAR VERVOER Kies bijvoorbeeld voor de trein in plaats van voor de auto. Als u vijf dagen in de week 50 km of meer per dag reist, bespaart u ongeveer 1000 euro. Ook bus en tram zijn een milieuvriendelijk alternatief.

21 VOEDSEL EET STREEK- EN SEIZOENSPRODUCTEN Seizoensgroenten zijn afkomstig van de volle Hollandse grond en worden dus niet in verwarmde kassen geteeld. Kassen hebben een hoog energieverbruik. Door groenten van het seizoen te eten is die energieverspilling niet nodig. Streek- en seizoensproducten hebben minder kilometers afgelegd van de grond waarop ze groeiden tot op uw bord. Dit scheelt het verbruik van brandstof en de uitstoot van CO 2. EET MINDER VLEES Vervang twee dagen per week vlees door vis, noten of groenten. Dit zorgt voor een flinke besparing in de CO 2 -uitstoot. De intensieve veehouderij is een grote veroorzaker van broeikasgassen. Als iedereen in Nederland twee dagen per week geen vlees eet, levert dit een jaarlijkse besparing op die gelijk is aan het van de weg halen van 3 miljoen auto s.

22 VOEDSEL RESTJESDAG Door het invoeren van een restjesdag in uw wekelijkse menu kunt u jaarlijks zo n 180 euro besparen. Nederlanders gooien gezamenlijk per jaar voor 2,1 miljard euro aan eten weg. Vries restjes in of eet ze de volgende dag op. Laat ze niet langer dan 2 dagen in de koelkast liggen. KEURMERKEN Keurmerken vertellen onder welke omstandigheden producten zijn gemaakt. Biologische producten, herkenbaar aan het EKO-keurmerk, zijn milieuvriendelijk geteeld. Hierbij wordt uitgegaan van natuurlijke processen. Milieubelastende producten als kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen worden niet gebruikt. Het Fair trade of Max Havelaar keurmerk garandeert dat de producten zijn gemaakt onder goede omstandigheden (zonder uitbuiting) en tegen een redelijke betaling voor de producenten.

23 VAKANTIE COMPENSEREN VLIEGREIZEN Vliegen kost veel brandstof en dat veroorzaakt veel luchtvervuiling. Er zijn organisaties die de CO 2 -uitstoot van uw vliegreis compenseren door bijvoorbeeld bomen te planten. Als u geld overmaakt naar zo n organisatie, zorgen zij voor de klimaatcompensatie. Er zijn ook vliegmaatschappijen die zelf zorg dragen voor de compensatie. ECO-VAKANTIE Naast compenseren van (vlieg)kilometers is het ook mogelijk te kiezen voor een vakantie met aandacht voor duurzaamheid. Sommigen organisaties geven een deel van de reissom aan goede doelen. Andere organisaties bieden u de mogelijkheid op uw vakantiebestemming bij te dragen aan het behoud van de lokale natuur. Hoewel het vaak om maar kleine gebaren gaat, is het toch een bijdrage aan een schonere wereld.

24

93 tips voor een energiebewust huishouden. Tips om thuis honderden euro's te besparen

93 tips voor een energiebewust huishouden. Tips om thuis honderden euro's te besparen 93 tips voor een energiebewust huishouden Tips om thuis honderden euro's te besparen Kijk eens om je heen, bijna alle apparaten in je huis hebben energie nodig om te functioneren. Omdat het 's winters

Nadere informatie

101 Energiebespaartips

101 Energiebespaartips 101 Energiebespaartips (... om lekker en betaalbaar te wonen!) Geld besparen! Lekker wonen! BLG Wonen Jos Klijnenlaan 288 6164 AZ Geleen Goed voor het milieu! Geld besparen én lekker wonen Aan het eind

Nadere informatie

Stap over. lagere. naar een. energierekening! Tips voor energiebesparing

Stap over. lagere. naar een. energierekening! Tips voor energiebesparing Stap over naar een lagere energierekening! Tips voor energiebesparing Inhoudsopgave Versie 1.0 Elektriciteit 1. Verwarmen 2. Water 3. Apparaten 4. Wassen 5. Drogen 5. Koelen/Vriezen 5. Vaatwassen 6. Computer

Nadere informatie

Het groene boekje. Duurzaam is mooi. En nog mooier als het wat oplevert.

Het groene boekje. Duurzaam is mooi. En nog mooier als het wat oplevert. Het groene boekje Duurzaam is mooi. En nog mooier als het wat oplevert. Bespaartips in en rondom het huis Inleiding 5 Verwachte besparing gemiddelde eengezinswoning 6 A. BESPAREN IN EEN HANDOMDRAAI 9 Verwarmen

Nadere informatie

ENERGIEKRANT DUURZAME 3 BEWUST CADEAUBON. WE WILLEN MET DE HELE WIjK EEN 10 VOOR ENERGIE SCOREN! SUBSIDIE VOOR BESPARENDE MAATREGELEN

ENERGIEKRANT DUURZAME 3 BEWUST CADEAUBON. WE WILLEN MET DE HELE WIjK EEN 10 VOOR ENERGIE SCOREN! SUBSIDIE VOOR BESPARENDE MAATREGELEN ENERGIEKRANT WE WILLEN MET DE HELE WIjK EEN 10 VOOR ENERGIE SCOREN! 10 voor Energie is een initiatief van de aangesloten gemeenten van Milieu & Afval Regio Breda. INWONERS AAN HET WOORD 10 voor Energie!

Nadere informatie

Wat je zelf kunt doen tegen klimaatverandering. Maurits Groen Milieu & Communicatie

Wat je zelf kunt doen tegen klimaatverandering. Maurits Groen Milieu & Communicatie Wat je zelf kunt doen tegen klimaatverandering Maurits Groen Milieu & Communicatie COLOFON Deze brochure is een initiatief van Maurits Groen Milieu & Communicatie, 023-5424656, mg@mgmc.nl, www.mgmc.nl.

Nadere informatie

Thuis Slim Advies. Haal meer winst uit energie. Zon Wind Water. Gratis tips om energie te besparen

Thuis Slim Advies. Haal meer winst uit energie. Zon Wind Water. Gratis tips om energie te besparen Thuis Slim Advies Haal meer winst uit energie Zon Wind Water Gratis tips om energie te besparen Gratis tips om energie te besparen. Haal meer winst uit energie Voorwaarden van verspreiding Je mag dit E-book

Nadere informatie

EnergieBesparen. Alle tips in een overzicht. Pascal Wierckx

EnergieBesparen. Alle tips in een overzicht. Pascal Wierckx EnergieBesparen Alle tips in een overzicht Pascal Wierckx Inleiding De meeste huishoudens betalen teveel voor hun energierekening. Door eenvoudige tips op te volgen kan met weinig moeite veel geld bespaard

Nadere informatie

GRIP OP KLIMAAT GEMEENTE GAAT VOOR EEN PUUR HOORN. PAGINA 5 GROENER WONEN GOED VOOR MILIEU EN PORTEMONNEE. PAGINA 9

GRIP OP KLIMAAT GEMEENTE GAAT VOOR EEN PUUR HOORN. PAGINA 5 GROENER WONEN GOED VOOR MILIEU EN PORTEMONNEE. PAGINA 9 Klimaatkrant GRIP OP KLIMAAT GEMEENTE GAAT VOOR EEN PUUR HOORN. PAGINA 5 GROENER WONEN GOED VOOR MILIEU EN PORTEMONNEE. PAGINA 9 NATUURLIJK DEEN DUURZAAM ONDER- NEMEN IS KEUZES MAKEN. PAGINA 12 Klimaatkrant

Nadere informatie

EcoHuis Antwerpen. Slim Sparen. Minder energie? Een kleine moeite!

EcoHuis Antwerpen. Slim Sparen. Minder energie? Een kleine moeite! EcoHuis Antwerpen Slim Sparen Minder energie? Een kleine moeite! Inhoudsopgave Slim Sparen Minder energie? Een kleine moeite! Slim sparen 3 Minder energie? Een kleine moeite! Geld sparen, vraagt niet veel

Nadere informatie

Een schonere leefomgeving? Ook úw keuzes tellen mee

Een schonere leefomgeving? Ook úw keuzes tellen mee Een schonere leefomgeving? Ook úw keuzes tellen mee Een schonere leefomgeving? Ook úw keuzes tellen mee Inhoudsopgave 1. Een schonere omgeving 05 Schoner en zuiniger 05 Handige tips 05 2. Ook úw keuzes

Nadere informatie

Samen energie besparen

Samen energie besparen Samen energie besparen Samen energie besparen. Dat is hard nodig om stijgende energieprijzen het hoofd te bieden én het milieu een handje te helpen. Veel verhuurders gaan de komende jaren wooncomplexen

Nadere informatie

andere ruimtes bespaar E 150 Energie Wijzer bad- en wasruimte bespaar E 120 slaapkamer bespaar E 40 keuken bespaar E 100 woonkamer bespaar E 225

andere ruimtes bespaar E 150 Energie Wijzer bad- en wasruimte bespaar E 120 slaapkamer bespaar E 40 keuken bespaar E 100 woonkamer bespaar E 225 andere ruimtes bespaar E 150 Energie Wijzer slaapkamer bespaar E 40 bad- en wasruimte bespaar E 120 woonkamer bespaar E 225 keuken bespaar E 100 Woonkamer Graadje lager Zet uw verwarming eens een graadje

Nadere informatie

NOTA. Dia 2 Inhoud PP

NOTA. Dia 2 Inhoud PP NOTA Titel: Auteur: Achtergrond nota bij de PowerPoint Energietips voor thuis Ellen Baert Versie: 1 Datum wijziging: Opmerking: Dia 1 Minder energie verbruiken, tips voor thuis? Dia 2 Inhoud PP Gas, elektriciteit

Nadere informatie

Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid

Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid Leerkrachtinformatie Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid Lesduur: 30 minuten (zelfstandig) DOEL De leerlingen weten wat de gevolgen zijn van energie verbruik. De leerlingen weten wat duurzaamheid is. De leerlingen

Nadere informatie

Met gemak energie besparen. Mijn energieplan. Energieadvies op maat. plaats hier de foto van het huis

Met gemak energie besparen. Mijn energieplan. Energieadvies op maat. plaats hier de foto van het huis Met gemak energie besparen. Mijn energieplan Energieadvies op maat plaats hier de foto van het huis Energieadvies op maat met Meer Met Minder HR++-glas of een voorzetraam? Een HR-ketel of slimmer stoken

Nadere informatie

100 tips om energie. te besparen. 100 tips om energie te besparen

100 tips om energie. te besparen. 100 tips om energie te besparen 100 tips om energie te besparen Overzicht Verbruik minder energie en bescherm uw portemonnee, uw gezondheid én het milieu 3 Waarom op energie besparen? 4-5 Rationeel energie verbruiken zonder één euro

Nadere informatie

Energiebesparingswijzer. STIJLGIDS COMMUNICATIE VERSIE 01 _Oktober 2012. Geld besparen met handige energietips voor thuis

Energiebesparingswijzer. STIJLGIDS COMMUNICATIE VERSIE 01 _Oktober 2012. Geld besparen met handige energietips voor thuis Energiebesparingswijzer STIJLGIDS COMMUNICATIE VERSIE 01 _Oktober 2012 Geld besparen met handige energietips voor thuis Energie besparen, snel verdiend! Ieder jaar betaal je veel geld voor een warm huis,

Nadere informatie

Verjaren. Besparen. editie duurzaam wonen

Verjaren. Besparen. editie duurzaam wonen Verjaren en Besparen editie duurzaam wonen Milieu Centraal Wat kan ik doen om energie te besparen? Kan ik zonnepanelen op mijn dak plaatsen? Welke soorten verf zijn minder milieubelastend? Wie rekening

Nadere informatie

Energiekrant. Ruim baan voor woningisolatie! Maak kans op gratis zonnepanelen! Kom naar de Energiemarkt op 16 en 17 september.

Energiekrant. Ruim baan voor woningisolatie! Maak kans op gratis zonnepanelen! Kom naar de Energiemarkt op 16 en 17 september. Energiekrant Deze uitgave wordt u aangeboden door de gemeente Rheden september 2011 In deze krant: Isoleren; Juist nu! Uw woning isoleren levert vaak meer op dan u denkt. Maar wat is isoleren precies en

Nadere informatie

z a k e n k a n t o o r TRUYENS

z a k e n k a n t o o r TRUYENS Tips en Trucs om te besparen Voeding Vervang de kant-en-klare en te veel verpakte tussendoortjes door zelf klaargemaakte boterhammen. De kant-en-klare tussendoortjes verbruiken veel verpakking. Ze worden

Nadere informatie

Rationeel Energie Gebruik

Rationeel Energie Gebruik Rationeel Energie Gebruik HANDLEIDING Wie is Dialoog vzw? Missie: Hetonafhankelijk kennis- en adviescentrum DIALOOG vzw informeert rond volgende thema s: Water Energie Bouwen Doelgroep: huishoudens + bouwprofessionelen

Nadere informatie

CONCRETE ENERGIEBESPARINGEN VOOR JOU EN JE GEZIN

CONCRETE ENERGIEBESPARINGEN VOOR JOU EN JE GEZIN CONCRETE ENERGIEBESPARINGEN VOOR JOU EN JE GEZIN INHOUD ELEKTRICITEITSVERBRUIK 4 IDENTIFICEER DE ENERGIEVRETERS 5 De energiemeter 5 HUISHOUDTOESTELLEN 6 Wasmachine en droogkast 6 Koelkast en diepvriezer

Nadere informatie

Bewust Ondernemen. in de mode-, schoenen- en sportbranche

Bewust Ondernemen. in de mode-, schoenen- en sportbranche Bewust Ondernemen in de mode-, schoenen- en sportbranche Colofon Inhoudsopgave De brochure Bewust Ondernemen in de mode-, schoenen- en sportbranche is een uitgave van Mitex. Realisatie: Mitex Branche Service

Nadere informatie

Een beginners handleiding voor Electriciteit

Een beginners handleiding voor Electriciteit Een beginners handleiding voor Electriciteit Waarom leren over Elektriciteit? Omdat het weliswaar verborgen is in het stopcontact maar door ons allemaal iedere dag gebruikt. INHOUD 1. Introductie 2. Elektrische

Nadere informatie

Ideeën voor energiezuinig wonen

Ideeën voor energiezuinig wonen Ideeën voor energiezuinig wonen 1 Praktische tips voor een energiezuinig huishouden Deze brochure wil u wegwijs maken hoe u op een eenvoudige manier energie kunt besparen in de woning. Energie besparen

Nadere informatie

Snelle spaartips voor energie. Eenvoudig toe te passen! Verdien veel geld, zonder grote moeite

Snelle spaartips voor energie. Eenvoudig toe te passen! Verdien veel geld, zonder grote moeite Snelle spaartips voor energie. Eenvoudig toe te passen! Verdien veel geld, zonder grote moeite 2 Verdien veel geld, zonder grote moeite Verdien veel geld, zonder grote moeite In deze brochure zetten we

Nadere informatie

energiebesparing in een historische woning

energiebesparing in een historische woning energiebesparing in een historische woning Bespaar energie in uw historische woning. Behaal snel resultaat met eenvoudige maatregelen, zie de quick wins op pagina 6. dakisolatie pagina 8 duurzame energie

Nadere informatie

Rationeel energiegebruik op kot. www.kuleuven.be/studenten/milieu

Rationeel energiegebruik op kot. www.kuleuven.be/studenten/milieu Rationeel energiegebruik op kot www.kuleuven.be/studenten/milieu Beste verhuurder, De stijging van de energieprijzen doet ons meer dan ooit stilstaan bij ons verbruik. Als verhuurder (en grootverbruiker)

Nadere informatie

Energie besparen doe je samen met Brabantse Waard!

Energie besparen doe je samen met Brabantse Waard! Nummer 1 > 2015 Magazine van Brabantse Waard Energie besparen doe je samen met Brabantse Waard! In dit nummer o.a. Comfortabel wonen Duurzame keuzes bij woningrenovatie en nieuwbouw Energiek Moerdijk Betaalbare

Nadere informatie