Energie weetjes. Stand-by functie is sluipverbruiker:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Energie weetjes. Stand-by functie is sluipverbruiker:"

Transcriptie

1 Energie weetjes Het stroomverbruik is tussen 1950 en 2004 vervijfvoudigd. Dit komt vooral door een toename van het aantal wasdrogers, magnetrons, vaatwassers en computers in huis. In de Nederlandse huishoudens staan bij elkaar meer dan 9 miljoen televisies. Dit is goed voor een energieverbruik van 1,2 miljard kilowattuur jaar. Het verschil in energieverbruik tussen de meest energie-efficiënte en een gemiddelde televisie bedraagt minstens 20 procent. Apparaten met een stand-by functie zijn sluipverbruikers. Pas als je de aan-uitknop van het apparaat zelf gebruikt in plaats van de afstandsbediening, staat het apparaat echt uit en verbruikt geen elektriciteit meer. Stand-by functie is sluipverbruiker: Apparaten met een stand-by functie zijn sluipverbruikers. Sommige apparaten zoals een magnetron of dvd-recorder staan altijd in de stand-by stand, omdat er bijvoorbeeld een geheugen of klok actief is. Alleen door de stekker uit het stopcontact te trekken kan je de stand-by functie uitschakelen, maar dan gaat ook vaak de inhoud van het geheugen verloren. Een mogelijkheid om hier paal en perk aan te stellen is het gebruik van de zogenoemde stand-by killer. Dit apparaat wordt tussen de stekkerdoos en het apparaat geplaatst. Daarmee schakelt de stand-by functie alsnog uit. Er zijn verschillende standby killers in de handel omdat elk apparaat op weer een andere manier aan- of uitschakelt en meestal andersoortige stekkers heeft. Informeer dus vooraf goed welke stand-by killer geschikt is voor welk apparaat. Hoeveel energie verbruikt huishoudelijke apparatuur? In elk huishouden zijn ongeveer 20 elektrische apparaten aanwezig: 2 apparaten die op gas werken, 6 tot 10 apparaten die op batterijen werken en 15 tot 20 gloeilampen van 40 tot 100 watt. Het koel houden van levensmiddelen kost ongeveer 18% van het totale elektriciteitsverbruik in een huishouden. Voor verlichten verbruikt u circa 16% en het gebruik van de wasmachine komt op zo'n 12%. De lijst van grootverbruikers wordt aangevoerd door de elektrische oven. Want deze is met 1200 watt de krachtigste. Dan volgen de wasmachine, de wasdroger, de vaatwasser, het fornuis, de magnetron en de koelkast. De wasmachine met 600 watt, wordt 4 tot 6 keer per week gedurende gemiddeld een uur per wasbeurt gebruikt. Laat de tv en video niet stand-by staan, maar zet ze uit. Dit zijn sluipverbruikers. Als uw video altijd stand-by staat verbruikt hij zo'n 69 kwh per jaar. Een computer verbruikt 100 tot 125 watt. Een stereotoren van 80 watt verbruikt stand-by bijvoorbeeld 22 watt.

2 Staat een dvd-recorder op de stand-by stand dan gebruikt hij 6 watt, maar als de power aanstaat stijgt dat ineens naar 37 watt. Dimmers zijn ook van die stille energieverbruikers. Zelfs als u de lamp niet aan heeft verbruiken ze energie. De computer een stille verbruiker: HCC, de vereniging van computergebruikers, heeft onderzoek laten doen naar het gedrag van computeraars. Daaruit bleek dat de meeste mensen de computer gewoon de hele dag aan laten staan, of ze hem nu gebruiken of niet. Maar weinig mensen gebruiken de slaapstand en de standbystand van de computer. Er wordt dus onnodig veel energie verbruikt. De meerderheid van de mensen (bijna zestig procent) zet de computer helemaal nooit op stand-by. In de stand-bystand verbruikt de computer altijd nog gemiddeld 40 watt. Ook de slaapstand, waarbij je toch ook veel kunt besparen, is weinig geliefd: driekwart van de mensen gebruikt deze zelden tot nooit. Het gemiddelde verbruik van een computer, afhankelijk hoe intensief je hem gebruikt en weke (rand)apparatuur er wordt gebruikt is 180 kwh (ongeveer 45 euro) per jaar. Wanneer de computer 24 uur per dag online is, bijvoorbeeld bij ADSL, kost dat al snel euro per jaar. Gaat de computer helemaal niet op stand-by en blijft hij dag en nacht aanstaan, dan kost dat zo n 350 euro per jaar. Ook al zet je de PC uit, de randapparatuur zoals het beeldscherm, scanner, printer, externe harddisk, etc. blijft stroom verbruiken. Het is een fabeltje dat je de computer beter aan kunt laten staan omdat opstarten extra energie zou kosten. Al na twintig minuten heeft u dat verbruik weer terugverdiend. Overigens is het ook een fabel dat screensavers energie zouden besparen; bewegende screensavers kosten zelfs méér energie. Energiezuinig computeren: Een plat LCD scherm verbruikt de helft va de energie van een gewoon beeldscherm. Zet alle randapparatuur uit, waardoor er ook geen lampjes meer branden. Een lap-top is zuiniger met energie. De stand-bykiller wordt aangesloten op de USB-poort. Op het moment dat de computer aanstaat staat op de USB een spanning van 5 volt.

3 De sluipverbruikers per jaar: per jaar sluipverbruik* kosten** Waterbed 500 kwh 77 euro Computer + monitor 94 kwh 16 euro Satellietontvanger 72 kwh 12 euro Videorecorder 69 kwh 12 euro Televisie 64 kwh 11 euro Router 55 kwh 9 euro Modem 50 kwh 8 euro Scanner/printer 28 kwh 5 euro Combimagnetron 27 kwh 5 euro Stereotoren 22 kwh 4 euro Satellietontvanger 22 kwh 4 euro Decoder 18 kwh 3 euro Kruimelzuiger 10 kwh 2 euro Keramische kookplaat 8 kwh 2 euro DVD-recorder 6 kwh 1 euro Bron Consumentengids 2006 * indicatief: exacte verbruik verschilt per merk, type en duur gebruik ** afgerond en gebaseerd op de gemiddelde prijs van 0.15 kwh Hoeveel watt? Zet uw PC uit als u hem niet gebruikt. Dit geldt ook voor alle randapparatuur van uw computer zoals printer scanner etc.. Een screensaver bespaart geen energie. Als u een nieuw beeldscherm aanschaft, overweeg dan een LCD scherm, deze verbruikt veel minder energie. Ter vergelijking: als u 12 uur per dag uw PC aan heeft kost dit gemiddeld 900 kwh per jaar. Tv's met een beeldscherm van 40 á 42 inch gebruiken gemiddeld twee keer zo veel elektriciteit als een kleinere televisie met een beeldscherm van 26 inch. Een gemiddeld huishouden verbruikt 3500 kwh per jaar. Per wasbeurt verbruikt een wasmachine gemiddeld 1 kwh aan elektriciteit. Een energiezuinige wasdroger met luchtafvoer verbruikt gemiddeld 375 kwh per jaar. Een energiezuinige condensdroger is een stuk minder energiezuinig met een verbruik van 770 kwh. Voor een stofzuiger is een vermogen van 800 tot 1000 watt meestal ruim voldoende. Het zuigrendement is zo'n 20%, de rest wordt omgezet in warmte. Een strijkijzer moet zijn werk heet doen en dat lukt prima met een vermogen van watt. Er zijn ook apparaten met supervermogens van watt en meer. Ze sparen wellicht strijktijd, maar vreten energie.

4 Energielabels: De ene vaatwasser gebruikt per afwasbeurt meer energie en water dan de andere. Dit is in de winkel eenvoudig te zien aan het Energielabel. Een apparaat met een A-label gebruikt de minste energie en water. De meeste vaatwassers vallen in de categorie A, B of C. A-label vaatwassers zijn in aanschaf vaak wat duurder, maar in gebruik goedkoper. Daardoor zijn de kosten per jaar lager dan bij een C-label vaatwasser. Energie- en waterverbruik van A-label en C-label Elektriciteitverbruik per afwasbeurt Waterverbruik per afwasbeurt Elektriciteitverbruik per jaar *) Waterverbruik per jaar *) Afwasmachine A-label Afwasmachine C-label 1 kwh 18,5 liter 200 kwh 3700 liter 1,5 kwh 25 liter 300 kwh 5000 liter *)Bij de berekening is uitgegaan van een gemiddeld huishouden van 2,3 personen en een gemiddeld gebruik van 200 keer per jaar. Stroomverbruik apparaten: Wat verbruikt een bepaald apparaat aan stroom en hoeveel kost dit stroomverbruik u gemiddeld per jaar? Onderstaande gegevens zijn gebaseerd op een kwh-prijs van 0,25 eurocent voor stroom en 0,65 eurocent voor gas. Apparaat Gem. jaarverbruik (kwh) Gem. jaarkosten ( ) Audioapparatuur 52 10,- Computer ,- CV-pomp ,- Diepvrieskist ,- DVD-speler 10 3,- Elektrische boiler ( liter) ,- Elektrische deken 29 9,- Gasfornuis ,- HR-ketel ,- Koelkast met vriesvak ,- Koelkast zonder vriesvak ,- Koffiezetapparaat (senseo) 40 10,- Koffiezetapparaat 80 20,- Koken (gas) 65 42,- Kookplaat (keramische/ inductie) ,-/138,- Magnetron 40 8,- Stofzuiger 54 10,- Strijkijzer 25 5,- Televisietoestel (beeldbuis) ,- Televisietoestel (LCD-scherm) ,-

5 Televisietoestel (plasmascherm) ,- Vaatwasser ,- Verlichting ,- Video ,- Waslijn 0 0 Wasdroger (lucht) Wasdroger (condens) ,- Wasmachine ,- Waterbed ,- Waterkoker 35 7,- Copyright, Milieucentraal Klimaatneutraal consumeren is lastig: Klimaatneutraal consumeren is niet eenvoudig. Natuurlijk, een spaarlamp is beter dan een gloeilamp en overstappen op groene stroom scheelt direct een hoop CO 2 uitstoot. Bij de aanschaf van nieuwe apparaten kijk dan op de energielabels waarop staat hoe zuinig een apparaat is. Plasmatelevisies zijn bijvoorbeeld enorme energieslurpers. Een spaarlamp van 15 watt kost ongeveer 7,-. Vervangt de spaarlamp een gloeilamp van 60 watt, dan is de investering binnen een jaar terugverdiend. Tips voor minder uitstoot CO 2 : koop spaarlampen, isoleer het huis van onder tot boven, neem groene stroom, neem deurveren zodat de deuren automatisch sluiten, gebruik radiatorfolie, plaats een brievenbusafsluiter, neem een waterbesparende douchekop, CO 2 neutraal op reis? Kijk op de websites van en De tien zuinigste televisies, auto s, koelkasten en vriezers in een handomdraai op Een stand-by killer schakelt apparaten uit Op zijn alle stroomaanbieders op prijs en milieuprestaties te vergelijken.

Stap over. lagere. naar een. energierekening! Tips voor energiebesparing

Stap over. lagere. naar een. energierekening! Tips voor energiebesparing Stap over naar een lagere energierekening! Tips voor energiebesparing Inhoudsopgave Versie 1.0 Elektriciteit 1. Verwarmen 2. Water 3. Apparaten 4. Wassen 5. Drogen 5. Koelen/Vriezen 5. Vaatwassen 6. Computer

Nadere informatie

Het groene boekje. Duurzaam is mooi. En nog mooier als het wat oplevert.

Het groene boekje. Duurzaam is mooi. En nog mooier als het wat oplevert. Het groene boekje Duurzaam is mooi. En nog mooier als het wat oplevert. Bespaartips in en rondom het huis Inleiding 5 Verwachte besparing gemiddelde eengezinswoning 6 A. BESPAREN IN EEN HANDOMDRAAI 9 Verwarmen

Nadere informatie

93 tips voor een energiebewust huishouden. Tips om thuis honderden euro's te besparen

93 tips voor een energiebewust huishouden. Tips om thuis honderden euro's te besparen 93 tips voor een energiebewust huishouden Tips om thuis honderden euro's te besparen Kijk eens om je heen, bijna alle apparaten in je huis hebben energie nodig om te functioneren. Omdat het 's winters

Nadere informatie

EnergieBesparen. Alle tips in een overzicht. Pascal Wierckx

EnergieBesparen. Alle tips in een overzicht. Pascal Wierckx EnergieBesparen Alle tips in een overzicht Pascal Wierckx Inleiding De meeste huishoudens betalen teveel voor hun energierekening. Door eenvoudige tips op te volgen kan met weinig moeite veel geld bespaard

Nadere informatie

Thuis Slim Advies. Haal meer winst uit energie. Zon Wind Water. Gratis tips om energie te besparen

Thuis Slim Advies. Haal meer winst uit energie. Zon Wind Water. Gratis tips om energie te besparen Thuis Slim Advies Haal meer winst uit energie Zon Wind Water Gratis tips om energie te besparen Gratis tips om energie te besparen. Haal meer winst uit energie Voorwaarden van verspreiding Je mag dit E-book

Nadere informatie

EcoHuis Antwerpen. Slim Sparen. Minder energie? Een kleine moeite!

EcoHuis Antwerpen. Slim Sparen. Minder energie? Een kleine moeite! EcoHuis Antwerpen Slim Sparen Minder energie? Een kleine moeite! Inhoudsopgave Slim Sparen Minder energie? Een kleine moeite! Slim sparen 3 Minder energie? Een kleine moeite! Geld sparen, vraagt niet veel

Nadere informatie

101 Energiebespaartips

101 Energiebespaartips 101 Energiebespaartips (... om lekker en betaalbaar te wonen!) Geld besparen! Lekker wonen! BLG Wonen Jos Klijnenlaan 288 6164 AZ Geleen Goed voor het milieu! Geld besparen én lekker wonen Aan het eind

Nadere informatie

Wonen in een energieneutrale woning

Wonen in een energieneutrale woning Wonen in een energieneutrale woning Als u kiest voor een huurwoning aan de Eltenseweg in Stokkum, kiest u voor een energieneutrale woning. Dat betekent dat uw energielasten een stuk lager zullen zijn dan

Nadere informatie

ENERGIEKRANT DUURZAME 3 BEWUST CADEAUBON. WE WILLEN MET DE HELE WIjK EEN 10 VOOR ENERGIE SCOREN! SUBSIDIE VOOR BESPARENDE MAATREGELEN

ENERGIEKRANT DUURZAME 3 BEWUST CADEAUBON. WE WILLEN MET DE HELE WIjK EEN 10 VOOR ENERGIE SCOREN! SUBSIDIE VOOR BESPARENDE MAATREGELEN ENERGIEKRANT WE WILLEN MET DE HELE WIjK EEN 10 VOOR ENERGIE SCOREN! 10 voor Energie is een initiatief van de aangesloten gemeenten van Milieu & Afval Regio Breda. INWONERS AAN HET WOORD 10 voor Energie!

Nadere informatie

Ideeën voor energiezuinig wonen

Ideeën voor energiezuinig wonen Ideeën voor energiezuinig wonen 1 Praktische tips voor een energiezuinig huishouden Deze brochure wil u wegwijs maken hoe u op een eenvoudige manier energie kunt besparen in de woning. Energie besparen

Nadere informatie

NOTA. Dia 2 Inhoud PP

NOTA. Dia 2 Inhoud PP NOTA Titel: Auteur: Achtergrond nota bij de PowerPoint Energietips voor thuis Ellen Baert Versie: 1 Datum wijziging: Opmerking: Dia 1 Minder energie verbruiken, tips voor thuis? Dia 2 Inhoud PP Gas, elektriciteit

Nadere informatie

Hoe een zuinig huishoudtoestel kiezen?

Hoe een zuinig huishoudtoestel kiezen? Hoe een zuinig huishoudtoestel kiezen? met koop- en gebruiktips Inhoud Woord vooraf... 3 Zuinig met energie... 4 Het energielabel... 5 Wasmachines... 7 Droogkasten... 9 Koelkasten... 11 Diepvriezers...

Nadere informatie

Een beginners handleiding voor Electriciteit

Een beginners handleiding voor Electriciteit Een beginners handleiding voor Electriciteit Waarom leren over Elektriciteit? Omdat het weliswaar verborgen is in het stopcontact maar door ons allemaal iedere dag gebruikt. INHOUD 1. Introductie 2. Elektrische

Nadere informatie

Samen energie besparen

Samen energie besparen Samen energie besparen Samen energie besparen. Dat is hard nodig om stijgende energieprijzen het hoofd te bieden én het milieu een handje te helpen. Veel verhuurders gaan de komende jaren wooncomplexen

Nadere informatie

Koop slim en bespaar. Tips om minder uit te geven van winkelkar tot vliegticket

Koop slim en bespaar. Tips om minder uit te geven van winkelkar tot vliegticket Koop slim en bespaar Tips om minder uit te geven van winkelkar tot vliegticket INHOUD 5 Uw winkelkarretje 7 Uw auto 9 Uw telefoon 10 Uw computer 12 Uw energieverbruik 20 Uw vakantie 22 Uw geld Test-Aankoop

Nadere informatie

energiemonitoring Wat kan inzicht betekenen voor je energieverbruik.

energiemonitoring Wat kan inzicht betekenen voor je energieverbruik. energiemonitoring Wat kan inzicht betekenen voor je energieverbruik. energiecontroller iungo Wat kost een wasbeurt? Of hoeveel energie verbruikt je vriezer? Energie is een belangrijke, maar vaak onzichtbare

Nadere informatie

Thema In en om het huis

Thema In en om het huis http://www.edusom.nl Thema In en om het huis Les 22. De rekening. Wat leert u in deze les? Advies vragen. Advies geven. Waarom-vragen beantwoorden met omdat. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht

Nadere informatie

Rationeel energiegebruik op kot. www.kuleuven.be/studenten/milieu

Rationeel energiegebruik op kot. www.kuleuven.be/studenten/milieu Rationeel energiegebruik op kot www.kuleuven.be/studenten/milieu Beste verhuurder, De stijging van de energieprijzen doet ons meer dan ooit stilstaan bij ons verbruik. Als verhuurder (en grootverbruiker)

Nadere informatie

andere ruimtes bespaar E 150 Energie Wijzer bad- en wasruimte bespaar E 120 slaapkamer bespaar E 40 keuken bespaar E 100 woonkamer bespaar E 225

andere ruimtes bespaar E 150 Energie Wijzer bad- en wasruimte bespaar E 120 slaapkamer bespaar E 40 keuken bespaar E 100 woonkamer bespaar E 225 andere ruimtes bespaar E 150 Energie Wijzer slaapkamer bespaar E 40 bad- en wasruimte bespaar E 120 woonkamer bespaar E 225 keuken bespaar E 100 Woonkamer Graadje lager Zet uw verwarming eens een graadje

Nadere informatie

Snelle spaartips voor energie. Eenvoudig toe te passen! Verdien veel geld, zonder grote moeite

Snelle spaartips voor energie. Eenvoudig toe te passen! Verdien veel geld, zonder grote moeite Snelle spaartips voor energie. Eenvoudig toe te passen! Verdien veel geld, zonder grote moeite 2 Verdien veel geld, zonder grote moeite Verdien veel geld, zonder grote moeite In deze brochure zetten we

Nadere informatie

Verantwoordelijke uitgever. De Dycker Lucia blz 1

Verantwoordelijke uitgever. De Dycker Lucia blz 1 Verantwoordelijke uitgever. De Dycker Lucia blz 1 Uitleg over DE VRIJMAKING van de elektriciteit- en gasmarkt in Vlaanderen De energiemarkt is volledig vrij! Op 1 juli 2003 werd de volledige elektriciteit-

Nadere informatie

CONCRETE ENERGIEBESPARINGEN VOOR JOU EN JE GEZIN

CONCRETE ENERGIEBESPARINGEN VOOR JOU EN JE GEZIN CONCRETE ENERGIEBESPARINGEN VOOR JOU EN JE GEZIN INHOUD ELEKTRICITEITSVERBRUIK 4 IDENTIFICEER DE ENERGIEVRETERS 5 De energiemeter 5 HUISHOUDTOESTELLEN 6 Wasmachine en droogkast 6 Koelkast en diepvriezer

Nadere informatie

Deventer Digipanel Energiebesparend gedrag Juni 2013

Deventer Digipanel Energiebesparend gedrag Juni 2013 Deventer Digipanel Energiebesparend gedrag Juni 2013 Uitgave : Team Kennis en Verkenning Naam : Jaap Barink Telefoonnummer : (0570) 693369 Mail : j.barink@deventer.nl 2 Introductie Team Kennis en Verkenning

Nadere informatie

DEH Energie platform. gebruikershandleiding

DEH Energie platform. gebruikershandleiding DEH Energie platform gebruikershandleiding Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1. Wat is energie eigenlijk? 3 2. Hoe zie ik in één oogopslag hoeveel energie mijn huishouden verbruikt? 4 3. Hoeveel energie verbuikte

Nadere informatie

Energiebesparingswijzer. STIJLGIDS COMMUNICATIE VERSIE 01 _Oktober 2012. Geld besparen met handige energietips voor thuis

Energiebesparingswijzer. STIJLGIDS COMMUNICATIE VERSIE 01 _Oktober 2012. Geld besparen met handige energietips voor thuis Energiebesparingswijzer STIJLGIDS COMMUNICATIE VERSIE 01 _Oktober 2012 Geld besparen met handige energietips voor thuis Energie besparen, snel verdiend! Ieder jaar betaal je veel geld voor een warm huis,

Nadere informatie

Elektrische energie. energie01 (1 min, 47 sec)

Elektrische energie. energie01 (1 min, 47 sec) Elektrische energie In huishoudens is elektrische energie de meest gebruikte vorm van energie. In Nederland zijn bijna alle huizen aangesloten op het netwerk van elektriciteitskabels. Achter elk stopcontact

Nadere informatie

Permacultuur in het huis

Permacultuur in het huis Permacultuur in het huis Van energieverbruikende naar energieproducerende huizen 1 Permacultuur cursus over het huis... 3 Inleiding... 3 Energie en elektriciteit... 3 De watt... 3 De joule... 3 De kilowattuur

Nadere informatie

Rationeel Energie Gebruik

Rationeel Energie Gebruik Rationeel Energie Gebruik HANDLEIDING Wie is Dialoog vzw? Missie: Hetonafhankelijk kennis- en adviescentrum DIALOOG vzw informeert rond volgende thema s: Water Energie Bouwen Doelgroep: huishoudens + bouwprofessionelen

Nadere informatie

Spaar energie! Wat is energie? Zelf aan de slag. Waarom energie besparen? Sommige centrales die elektriciteit. Stijn Dekelver

Spaar energie! Wat is energie? Zelf aan de slag. Waarom energie besparen? Sommige centrales die elektriciteit. Stijn Dekelver Stijn Dekelver De maand oktober is al enkele jaren de maand van de energiebesparing. De overheid roept dan alle mensen in Vlaanderen op om zuinig om te gaan met energie. Sommige centrales die elektriciteit

Nadere informatie

Eerste hulp bij energie besparen!

Eerste hulp bij energie besparen! Eerste hulp bij energie besparen! Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) wordt steeds belangrijker: zowel voor ondernemers als voor hun klanten, blijkt uit onderzoek van MVO Nederland. Een van de

Nadere informatie