Tentoonstellingen 2011

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Tentoonstellingen 2011"

Transcriptie

1 Tentoonstellingen 2011 M presenteert een dynamisch tentoonstellingsprogramma. Naast de vaste collectie, waarvan de opstelling regelmatig gewijzigd of op een frisse manier aangevuld wordt, brengt M jaarlijks een reeks tijdelijke tentoonstellingen waarbij zowel oude als hedendaagse kunst aan bod komen. Daarnaast wil M zich profileren als een creatief centrum voor beeldkunst in de meest brede zin. Reflectie, vernieuwing en onderzoek staan hierbij voorop, inclusief samenwerking met andere disciplines en organisaties. In de rand van de tentoonstellingen brengt M een breed omkaderend programma telkens op donderdagavond. Lezingen, debatten, filmvertoningen of boekvoorstellingen belichten zowel aspecten van de eigen werking, als van de brede kunstactualiteit. Ten slotte start M in de loop van 2011 ook met een atelierproject, een plaats waar jonge kunstenaars zich kunnen ontwikkelen. Het jaarprogramma 2011 is een doorgroei in de ambities van M, complementair aan andere beeldende kunstencentra of musea in België. M beoogt een platform uit te bouwen voor zowel Belgische als buitenlandse kunstenaars, voor jong talent en voor gevestigde namen en dit in diverse groottes, formats en ritmes.

2 OUDE KUNST Pieter-Jozef Verhaghen In het spoor van Rubens 7 april >< 25 september 2011 Pierre Joseph Verhaghen ( ) wordt beschouwd als een lokale navolger van de Vlaamse school uit de 17 de eeuw. Hij zet de artistieke traditie van Rubens en diens tijdgenoten voort tot in de 19 de eeuw. In zijn tijd is Verhaghen één van de weinige Vlaamse schilders die internationaal op bijval kan rekenen. Hij wordt eerste schilder van Keizerin Maria-Thérésia en krijgt zo de mogelijkheid om naar Italië en Wenen te reizen. Ook in Brabant geniet hij een groot prestige waardoor hij veel opdrachten krijgt van burgerlijke en kerkelijke overheden. In 2011 is het 200 jaar geleden dat Verhagen stierf: een uitgelezen moment om deze schilder terug in de kijker te plaatsen. M, het Stedelijk Museum Aarschot en Museum Parkabdij bundelen hun krachten in een tentoonstellingsproject dat verschillende aspecten van Verhaghens leven en werk belicht.. Stedelijk Museum Aarschot >< Museum Parkabdij >< M >< Gebonden Beelden Vanaf 24 februari 2011 Het prentenkabinet van M kent een dynamische invulling die regelmatig wisselt. M laat de bezoeker kennismaken met een selectie uit haar verzameling kostbare boeken, een relatief ongekende collectie die toch heel wat topstukken bevat. De selectie bestaat uit titels van de 16 e tot de 18 e eeuw waarin beeld en tekst samengaan. Rijkelijk geïllustreerde boeken zoals het Cruydt-Boek van Dodoens, De koninglycke hovenier van Causé of de Der Rupsen Begin van M.S. Merian zijn visuele pareltjes waar de schitterende afbeeldingen een noodzakelijke ondersteuning zijn bij de tekst. Ook het visuele belang van een uitgelezen collectie embleemboeken door Jacob Cats, Otto Venius en Houbraken is niet te onderschatten, wat hun invloed op kunstproductie van hun tijd duidelijk illustreert. De heerlijke verluchtingen en beelden in de boeken van Guicciardini of Bellori tonen onomstotelijk aan dat zeer veel zorg werd besteed aan het degelijk illustreren van een gedrukt boek. Deze boeken zijn dus niet alleen een bundeling van tekst, maar evenzeer gebonden beelden.

3 Een Romantische Kijk 23 juni >< 4 september 2011 detail uit Dorpsfeest, Basile de Loose Rademakers-collectie M presenteert een ensemble van een 70-tal schilderijen dat een uniek overzicht biedt van de 19 de -eeuwse Nederlandse en Belgische romantische schilderkunst. De kunstenaars van de weinig gekende Romantische schilderschool muntten uit in techniek en vervaardigden pittoreske en sublieme pareltjes: Barend Cornelis Koekkoek, Andreas Schelfhout, David de Noter, Fredrik Marinus Kruseman, Jacob Abels, Basile de Loose, Petrus van Schendel. De thematisch opgebouwde tentoonstelling leidt de bezoeker langs vijf specifieke onderwerpen: het genrestuk, het architectuurstuk, het landschap, de marine en de nocturne. De werken behoren tot de privé-collectie van de Belgisch- Nederlandse kunstliefhebber Jef Rademakers. De gewezen televisiemaker schrijver bouwde de voorbije decennia een uitgelezen collectie van Romantische schilderkunst uit de Nederlanden op. Goddelijke Klanken. Muziekhandschriften in Vlaanderen (werktitel) 8 september >< 27 november 2011 De Alamire Foundation maakt in opdracht van de Vlaamse Gemeenschap een inventaris van de antifonaria en andere muziekhandschriften die bewaard zijn in Vlaanderen en die dateren van de periode 1100 tot De tentoonstelling in M presenteert een beperkte selectie van die handschriften en maakt meteen duidelijk hoe een muziekhandschrift door de eeuwen heen veranderde op het vlak van productie, van verluchting, van de notatie van muziek en tekst en van de keuze van het repertoire. Bovendien zal (een deel van) de muziek die genoteerd staat, door middel van een soundscape te beluisteren zijn in de tentoonstellingsruimte zelf. Isala & Louise. Twee Vrouwen I Twee verhalen 8 september >< 27 november 2011 M bezit een reeks van vier portretten van de Leuvense familie Van Diest. Op één daarvan is Isala Van Diest ( ) afgebeeld. Zij was de eerste vrouwelijke arts in België, maar het had heel wat voeten in de aarde eer zij als vrouw haar diploma kon behalen en beroep kon uitoefenen. Nadien zette zij zich in voor het feminisme. M neemt deze figuur als uitgangspunt voor een tentoonstelling waarin de positie van de vrouw in de 19 e -eeuwse burgermaatschappij onder de loep wordt genomen. Daarnaast wordt de kunstenares Louise Héger geplaatst. Beide vrouwen kenden nl. een vergelijkbare levensloop wat betreft het realiseren van hun professionele droom. Aan de hand van portretten en kunstwerken (van Louise Héger en ook van andere kunstenaars) krijgt de bezoeker zicht op het ontluikend feminisme en krijgt men een antwoord op verschillende vragen: Wat was de positie van de vrouw in de 19 e -eeuwse burgerij? Hoe bewogen vrouwelijke kunstenaressen zich in de artistieke wereld van die tijd?

4 HEDENDAAGSE KUNST Pedro Cabrita Reis One after another, a few silent steps 24 februari >< 22 mei 2011 Pedro Cabrita Reis (Lissabon, 1956) is één van de meest toonaangevende Portugese kunstenaars van zijn generatie. Hij behandelt thema s als huisvesting, woonruimte, constructie en territorium door middel van ruimtelijke, architecturale installaties. Inspiratie haalt hij uit het dagelijks leven. Hij maakt dan ook gebruik van alledaagse voorwerpen zoals deuren, stoelen, tafels. Deze combineert hij met industriële materialen als bakstenen, stalen balken of neonlampen wat resulteert in nieuwe abstracte composities. Het werk van Cabrita Reis was reeds te zien in talrijke internationale tentoonstellingen, waaronder Documenta IX (1992) en de Biënnale van Lyon (2009). In 2003 vertegenwoordigde hij Portugal op de Biënnale van Venetië. De tentoonstelling in M presenteert het meest omvattende overzicht van zijn werk tot op heden. Reis presenteert ook nieuw werk op maat van de M-ruimtes. i.s.m. Hamburger Kunsthalle, Carré d Art Nîmes & Museo Berrardo, Lissabon Freek Wambacq 24 februari >< 15 mei 2011 Het werk van Freek Wambacq (België, 1978) ontstaat vaak uit toevallige ontmoetingen en eigenzinnige ontdekkingen. Hij onderzoekt de banden tussen sculptuur, installatie en architectuur. Daarbij maakt de kunstenaar gebruik van alledaagse, soms belachelijk uitziende objecten en ambachtelijke materialen en technieken. Onder het oppervlak van die bedrieglijk eenvoudige objecten schuilt echter een warboel van verschillende verhalen, sociologische commentaren en terugkerende architecturale of kunsthistorische referenties die meerdere dimensies toevoegen aan de esthetische kwaliteiten van het werk. Wambacqs kunstpraktijk is tegelijk materieel en conceptueel en creëert dus een kritische link tussen de wereld van de kunst en de wereld op zich.

5 Tomas Saraceno 23 juni >< 11 september 2011 Banniers Kunsthall Tomás Saraceno (1973, Argentinië; leeft en werkt in Frankfurt) kwam onder de aandacht door zijn architecturale voorstellen en constructies die onze opvattingen over onze natuurlijke omgeving uitdagen. In zijn installaties, sculpturen en fotografisch werk onderzoekt de kunstenaar de organische condities en structuren van onze wereld. Geïnspireerd door architecten onderzoekt hij hoe wetenschappelijke en technologische vernieuwingen nieuwe ideeën voor de maatschappij kunnen ontwikkelen. Saraceno s werk brengt concepten over hoe kunst dromen voor de toekomst kan bouwen in harmonie met architectuur en wetenschap. M toont zijn zeer ambitieuze werk 14 Billions, een exacte vergroting van het complexe web van een zwarte weduwe, naast andere werken die zijn visionair wereldbeeld illustreren. Dirk Braeckman 6 oktober 2011 >< 8 januari 2012 Dirk Braeckman is één van de vooraanstaande kunstfotografen in België. Tot op vandaag heeft hij een groot internationaal palmares aan tentoonstellingen en prijzen opgebouwd. In elk van zijn monumentale fotowerken creëert hij een besloten, geïsoleerde wereld die in zijn tactiliteit eindeloos lijkt en in één beweging komaf maakt met de illusies van het medium. Deze beelden willen niets vertellen, toch suggereren ze hele verhalen. De foto s van Dirk Braeckman laten het moment van de opname een eind achter zich en reiken onvermoed verder dan hun kader. M toont zowel bestaand als nieuw werk, inclusief werk op maat van de ruimtes in het museum. Parallel verschijnt een omvangrijk boek over Braeckmans werk. Hans Demeulenaere & Marc Nagtzaam 6 oktober 2010 >< 14 januari 2012 Terwijl Hans Demeulenaere vooral ruimtelijke sculpturale installaties brengt, maakt Marc Nagtzaam tekeningen, soms rechtstreeks in ruimtes. De tekeningen zijn vaak abstract, geometrisch maar zoeken ook om een representatie van een concrete werkelijkheid of ruimte te zijn. Beide kunstenaars werken in M samen in een duotentoonstelling waarin de ruimte en ruimtebeleving centraal staat. Specifieke elementen in foto's, zoals vertekening door perspectief, architecturale verhoudingen, lichtinval en textuur kunnen als uitgangspunt dienen voor een nieuwe reeks tekeningen en ruimtelijke structuren.

6 Playground begin november 2011 Playground is het speelterrein waar podiumkunsten en beeldende kunst elkaar ontmoeten. De zwarte doos van het theater en de witte ruimte van een tentoonstelling inspireren elkaar. Vanaf 2011 is Playground een evenwaardige samenwerking tussen M en kunstencentrum STUK. In de zalen van M zal er een tentoonstelling te zien zijn, naast een reeks performances in M en STUK. Charles Burns 8 december 2011 >< 11 maart 2012 De Amerikaan Charles Burns is vooral gekend als stripmaker die popart en popcultuur integreert in zijn comics. De sfeer van zijn strips varieert van kitscherige nostalgie naar troosteloze horror. Thema s als adolescentie en seksuele bewustwording vermengen zich met steeds terugkerende beelden van mutatie, pest, vervreemding en geweld. Tien jaar lang werkte de graphic novelist aan zijn magnum opus Black Hole. Zijn nieuwste boek X is het eerste deel van een trilogie, een eerbetoon aan Hergé. Burns werk als illustrator is minder bekend. Hij maakt o.m. illustraties (covers voor Time, The New Yorker, The New York Times Magazine), platenhoezen (Iggy Pop), foto s en films of bvb. de set voor Mark Morris versie van de Notenkraker. De veelzijdigheid van Burns kan je ontdekken in de tentoonstelling in M. organisatie: Beeld Beeld Leuven i.s.m. M

7 Kalender 2011 Pedro Cabrita Reis 24 februari >< 22 mei 2011 Freek Wambacq 24 februari >< 15 mei 2011 Gebonden Beelden vanaf 24 februari 2010 Pierre Joseph Verhaghen. In het spoor van Rubens 7 april >< 28 augustus 2011 Een Romantische Kijk 23 juni >< 4 september 2011 Tomas Saraceno 23 juni >< 11 september 2011 Isala & Louise 8 september >< 27 november 2011 Muziekhandschriften in Vlaanderen 8 september >< 27 november 2011 Dirk Braeckman 6 oktober 2011 >< 7 januari 2012 Hans Demeulenaere & Marc Nagtzaam 6 oktober 2010 >< 14 januari 2012 Playground begin november 2011 Charles Burns 8 december 2011 >< 11 maart 2012

8 Praktische Info M - Museum Leuven L. Vanderkelenstraat Leuven tel bezoekm@leuven.be OPEN van dinsdag tot zondag, van 11u00 tot 18u00 donderdag tot 22u00 TICKETS individuele bezoeker: 9 reductietarief / M-Buspas: 7 < 26j: 5 13j > 18j: 3 < 13j: gratis gezinnen: 22 Perscontact M Annik Altruy Denise Vandevoort Communicatie & Pers Voorzitter M M - Museum Leuven Schepen van Cultuur Stad Leuven tel tel annik.altruy@leuven.be denise.vandevoort@leuven.be Mediapartner M: Met de steun van:

Surrealisme ( )

Surrealisme ( ) Surrealisme (1924 - ) Magritte; Laat je vooral nadenken en je op het verkeerde been zetten. Denk aan beeldmanipulatie. Dali; Vage dromen en beelden. Oppenheim; Vervreemding Nieuwe zakelijkheid (1920 1950)

Nadere informatie

Erwin Clauws "The Conscious Quintessence of the Abstract"

Erwin Clauws The Conscious Quintessence of the Abstract Het ROGERRAVEELMUSEUM tentoonstellingspartner bij het artistiek onderzoek The Conscious Quintessence of the Abstract van ERWIN CLAUWS Onderzoek geaccrediteerd door Onderzoeksraad Sint Lucas Beeldende Kunst

Nadere informatie

Rembrandt vanaf 9 september te zien in Museum Boijmans Van Beuningen. Virtuositeit en verbeeldingskracht: Rembrandt-etsen uit eigen collectie

Rembrandt vanaf 9 september te zien in Museum Boijmans Van Beuningen. Virtuositeit en verbeeldingskracht: Rembrandt-etsen uit eigen collectie Rembrandt vanaf 9 september te zien in Museum Boijmans Van Beuningen Virtuositeit en verbeeldingskracht: Rembrandt-etsen uit eigen collectie 07 SEPTEMBER 2017 SAMENVATTING Museum Boijmans Van Beuningen

Nadere informatie

PERSBERICHT. BLACK CUBE CINZENTO Stan Van Steendam. Expositie: 23 Februari > 17 Maart 2018 Vernissage: Donderdag 22 Februari - van 18u tot 21u

PERSBERICHT. BLACK CUBE CINZENTO Stan Van Steendam. Expositie: 23 Februari > 17 Maart 2018 Vernissage: Donderdag 22 Februari - van 18u tot 21u PERSBERICHT BLACK CUBE CINZENTO Stan Van Steendam Expositie: 23 Februari > 17 Maart 2018 Vernissage: Donderdag 22 Februari - van 18u tot 21u OVER DE EXPOSITIE Cinzento, Portugees voor grijs, is een reeks

Nadere informatie

De 17de eeuw door de ogen van Jacques Callot Een selectie uit het Prentenkabinet van het Groeningemuseum

De 17de eeuw door de ogen van Jacques Callot Een selectie uit het Prentenkabinet van het Groeningemuseum persinfo De 17de eeuw door de ogen van Jacques Callot Een selectie uit het Prentenkabinet van het Groeningemuseum p. 2 De 17 de eeuw door de ogen van Jacques Callot. Een selectie uit het Prentenkabinet

Nadere informatie

Biënnale van de Schilderkunst: De mens in beeld

Biënnale van de Schilderkunst: De mens in beeld Biënnale van de Schilderkunst: De mens in beeld De Biënnale van de Schilderkunst is dit jaar aan haar derde editie toe Dit tentoonstellingsproject ontstond uit de museale ambitie van zowel het Roger Raveelmuseum

Nadere informatie

Tentoonstellingskalender 2009-2010

Tentoonstellingskalender 2009-2010 PRESS 1 Tentoonstellingskalender 2009-2010 Het Design museum Gent heeft een druk tentoonstellingsprogramma. Het accent ligt ook hier op 20ste-eeuwse vormgeving. Aansluitend bij de collecties varieert het

Nadere informatie

sponsordossier ithaka 25

sponsordossier ithaka 25 ithaka sponsordossier ithaka 25 bedankt voor het doornemen van dit dossier. hieronder stellen wij ithaka, het beeldende kunstenfestival van LOKO - de leuvense studentenkoepel, voor & bieden we u de kans

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2008 tijdvak 2 dinsdag 17 juni 9.00-11.00 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 34 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 64 punten

Nadere informatie

Jules De Bruycker te gast bij Frank Brangwyn

Jules De Bruycker te gast bij Frank Brangwyn persinfo TENTOONSTELLING 11/10/ 13 > 12/01/ 14 Arentshuis, Dijver 16 I B- 8000 Brugge Jules De Bruycker liet zich in zijn etsen met sterke lichtcontrasten inspireren door het werk van Frank Brangwyn. Deze

Nadere informatie

Kunst van formaat - De collectie XL vanaf de jaren vijftig

Kunst van formaat - De collectie XL vanaf de jaren vijftig Kunst van formaat - De collectie XL vanaf de jaren vijftig Gastconservator Carel Blotkamp selecteert de allergrootste werken uit de collectie Van 10 februari tot en met 29 april 2018 worden in Museum Boijmans

Nadere informatie

R O G E R R A V E E L M U S E U M. Albisola. Roger Raveel in dialoog met: Lucio Fontana, Asger Jorn, Wifredo Lam, Eva Sørensen & Serge Vandercam

R O G E R R A V E E L M U S E U M. Albisola. Roger Raveel in dialoog met: Lucio Fontana, Asger Jorn, Wifredo Lam, Eva Sørensen & Serge Vandercam Albisola Roger Raveel in dialoog met: Lucio Fontana, Asger Jorn, Wifredo Lam, Eva Sørensen & Serge Vandercam 3 juli 30 oktober 2011 Al eeuwenlang is het Italiaanse stadje Albisola aan de Ligurische kust

Nadere informatie

Benoît Maire The Object of Criticism

Benoît Maire The Object of Criticism PERSMAP Benoît Maire The Object of Criticism 16.01 06.03.2011 1 Index Over de tentoonstelling 3 Beeldmateriaal 4 Andere tentoonstellingen 5 Verwacht 5 Algemene informatie 5-6 2 Over de tentoonstelling

Nadere informatie

Factsheet over het educatieve aanbod

Factsheet over het educatieve aanbod De tentoonstelling in het Solomon R. Guggenheim Museum in New York, in 2012 Photo: David Heald Factsheet over het educatieve aanbod De tentoonstelling in het Cobra Museum Het Cobra Museum brengt van 5

Nadere informatie

NIEUWE TOPSTUKKEN UIT HET BRUGSE PRENTENKABINET

NIEUWE TOPSTUKKEN UIT HET BRUGSE PRENTENKABINET museabrugge.be MUSEA BRUGGE PERSDOSSIER indrukwekkend NIEUWE TOPSTUKKEN UIT HET BRUGSE PRENTENKABINET OUDE MEESTERS ARENTSHUIS MODERNE GRAFIEK GROENINGEMUSEUM 31.10.2015-14.02.2016 SELECTIE 1 05.03.2016-19.06.2016

Nadere informatie

Plat- Vorm, Hoofdstuk 5, Toetsvragen

Plat- Vorm, Hoofdstuk 5, Toetsvragen 1 Jan Hinkel, Basketballer 1. Bekijk de afbeelding Basketballer van Jan Hinkel. Van de foto gaat een vervreemde werking uit. Waardoor wordt die vervreemdende sfeer opgeroepen? Noem één reden. 2. Bekijk

Nadere informatie

conceptnota ithaka 25

conceptnota ithaka 25 ithaka conceptnota ithaka 25 wat is ithaka? ithaka is een beeldend kunstenfestival voor jong artistiek talent georganiseerd door LOKO cultuur. haar vijfentwintigste editie gaat door van 6 tot 12 maart

Nadere informatie

HET VERHAAL VAN DE TOTEMPAAL

HET VERHAAL VAN DE TOTEMPAAL HET VERHAAL VAN DE TOTEMPAAL ARC 13 - INTERIEUR De Ruyterkade 107 1011 AB Amsterdam info@kossmanndejong.nl Speciaal voor de tentoonstelling is een acht meter lange totempaal gemaakt door een groep Indiaanse

Nadere informatie

De tentoonstelling «Bernard van Orley. Brussel en de renaissance» loopt tot 26 mei Aantal deelnemers Maximum 15 Duur 1:30

De tentoonstelling «Bernard van Orley. Brussel en de renaissance» loopt tot 26 mei Aantal deelnemers Maximum 15 Duur 1:30 Maak kennis met de 16de-eeuwse Brusselse meester Bernard van Orley. Hij schilderde voor het hof van de Habsburgers, maar ontwierp ook wandtapijten en glasramen. De cursisten verkennen de expo samen met

Nadere informatie

NADINE STIJNS EDUCATION EXHIBITIONS THE HAGUE ARTISTS. haagsekunstenaars.nl is an initiative by Stroom The Hague

NADINE STIJNS EDUCATION EXHIBITIONS THE HAGUE ARTISTS. haagsekunstenaars.nl is an initiative by Stroom The Hague haagsekunstenaars.nl is an initiative by Stroom The Hague NADINE STIJNS THE HAGUE ARTISTS Ik werk aan langlopende fotografische projecten die voortkomen uit mijn nieuwsgierigheid naar sociaal economische

Nadere informatie

Provinciale Prijs Beeldende Kunst

Provinciale Prijs Beeldende Kunst De Provincie Oost-Vlaanderen heeft een zeer lange traditie in het uitschrijven en toekennen van cultuurprijzen, voor uiteenlopende disciplines als geschiedenis, erfgoed, literatuur, muziek, design, beeldende

Nadere informatie

Roberto Santo 11 december 2010 t/m 16 januari 2011

Roberto Santo 11 december 2010 t/m 16 januari 2011 Roberto Santo 11 december 2010 t/m 16 januari 2011 Opening expositie Spring Load zaterdag 11 december 2010 12.00-16.00 uur Geopend: woensdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Gesloten: 25 & 26 december

Nadere informatie

Vooruitzicht tentoonstellingen in 2019

Vooruitzicht tentoonstellingen in 2019 Persbericht Breda, 18 december 2018 Vooruitzicht tentoonstellingen in 2019 Van vroeg tot laat De voorstellingen van Teun Hocks: 16 februari - 10 juni 2019 Breedbeeld (werktitel) 20 jaar beeldende kunst

Nadere informatie

kunstworkouts voortgezet

kunstworkouts voortgezet 2013 2015 kunstworkouts voortgezet kunst gaat over nu over jou en over mij Het Stedelijk Museum s-hertogenbosch richt zich op de actualiteit, op wat mensen nu beweegt en hoe ze hun leven actief kunnen

Nadere informatie

Sectormoment Architectuurcultuur. Dinsdag 11 december 2018

Sectormoment Architectuurcultuur. Dinsdag 11 december 2018 Sectormoment Architectuurcultuur Dinsdag 11 december 2018 Foto: Jasper Gregory Léonard van Toor Een substantieel sterkere architectuurcultuursector kan de noodzakelijke vernieuwing brengen bij de ontwikkeling

Nadere informatie

Persdocumentatie. 3 t/m 6 September Prins Hendrikkade 33 te Amsterdam

Persdocumentatie. 3 t/m 6 September Prins Hendrikkade 33 te Amsterdam Persdocumentatie 3 t/m 6 September 2009 1 Prins Hendrikkade 33 te Amsterdam 2 Persbericht aug 2009 Jong talent... eenmaal, andermaal Uitzonderlijke kunstveiling met beginnende kunstenaars Op 6 september

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2017 tijdvak 1 dinsdag 23 mei 9.00-11.00 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 37 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 65 punten

Nadere informatie

Autonomie & Abstractie

Autonomie & Abstractie Kunstgeschiedenis Autonomie & Abstractie in de 20ste eeuw In de twintigste eeuw wordt het streven naar autonomie in de kunst steeds belangrijker: een kunstwerk moet helemaal op zichzelf staan, los van

Nadere informatie

TENTOONSTELLINGSPROGRAMMA Rembrandt observeert mensen Etsen uit de collectie van Het Rembrandthuis

TENTOONSTELLINGSPROGRAMMA Rembrandt observeert mensen Etsen uit de collectie van Het Rembrandthuis TENTOONSTELLINGSPROGRAMMA 2018-2019 Museum Het Rembrandthuis presenteert de komende twee jaar een gevarieerd programma aan tentoonstellingen. Zo ontmoeten we in 2018 Rembrandt als observator van de mens

Nadere informatie

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam Museum. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het

Nadere informatie

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO ANTWOORDMODEL VERSIE A + B Visuele analyse van schilderkunst in de 17DE, 19DE en 20STE eeuw 1/5

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO ANTWOORDMODEL VERSIE A + B Visuele analyse van schilderkunst in de 17DE, 19DE en 20STE eeuw 1/5 1/5 VERSIE A Vraag 1 A Gebruik van licht om de dramatiek te uiten. Het subtiele licht (vs. clair-obscur in de barok) geeft diepte aan het schilderij en accentueert het hoofdmotief. Het zorgt er dus voor

Nadere informatie

Kunst zien zoals kunst bedoeld is

Kunst zien zoals kunst bedoeld is Lighting Case study Kunst zien zoals kunst bedoeld is Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam Genieten van kleuren als bij daglicht Veel kunstwerken worden vervaardigd bij daglicht. Dan verdienen ze het

Nadere informatie

Leonardo da Vinci, de uitvindingen van een Genie. Het genie in Da Vinci. Andere facetten van een genie

Leonardo da Vinci, de uitvindingen van een Genie. Het genie in Da Vinci. Andere facetten van een genie Leonardo da Vinci, de uitvindingen van een Genie Ter gelegenheid van de 500ste verjaardag van de dood van Leonardo da Vinci, wordt een uitzonderlijke tentoonstelling over deze Renaissance-genie gepresenteerd

Nadere informatie

A-tekst. De aquarel. Mesdag Israëls Mauve Breitner Mondriaan

A-tekst. De aquarel. Mesdag Israëls Mauve Breitner Mondriaan A-tekst De aquarel Mesdag Israëls Mauve Breitner Mondriaan In de 19de eeuw maakte de Nederlandse aquarel een ongekende bloeiperiode door. De artistieke idealen van die tijd vonden in dit medium een perfecte

Nadere informatie

Reglement OPEN M 2019

Reglement OPEN M 2019 Reglement OPEN M 2019 De tentoonstelling OPEN M nodigt kunstenaars uit om hun werk te presenteren aan een jury en te tonen in M Museum Leuven. De tentoonstelling OPEN M loopt van 24 mei 2019 tot en met

Nadere informatie

Liefde voor Rubens brengt België naar Rotterdam: Vlaamse dame e bezoeker Pure Rubens

Liefde voor Rubens brengt België naar Rotterdam: Vlaamse dame e bezoeker Pure Rubens 20 december 2018, 15:07 (CET) Liefde voor Rubens brengt België naar Rotterdam: Vlaamse dame 100.000e bezoeker Pure Rubens Beeldmateriaal Voor de tentoonstelling Pure Rubens in Museum Boijmans Van Beuningen

Nadere informatie

Letterenhuis. Inspiratie OVERAL! MET ISH AIT HAMOU ALS AMBASSADEUR INSPIRATIE. Workshop voor 3de graad TSO/BSO. Info voor de leerkracht

Letterenhuis. Inspiratie OVERAL! MET ISH AIT HAMOU ALS AMBASSADEUR INSPIRATIE. Workshop voor 3de graad TSO/BSO. Info voor de leerkracht Letterenhuis Inspiratie OVERAL! MET ISH AIT HAMOU ALS AMBASSADEUR INSPIRATIE Workshop voor 3de graad TSO/BSO Info voor de leerkracht Het Letterenhuis Het Letterenhuis bewaart de archieven van schrijvers

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2018 tijdvak 2 dinsdag 19 juni 13.30-15.30 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 37 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 61 punten

Nadere informatie

SCHATTEN VAN VRIENDEN. 60 JAAR AANWINSTEN

SCHATTEN VAN VRIENDEN. 60 JAAR AANWINSTEN MUSEA BRUGGE SCHATTEN VAN VRIENDEN. 60 JAAR AANWINSTEN SCHATTEN VAN VRIENDEN. 60 JAAR AANWINSTEN VAN 22 SEPTEMBER 18 TOT 27 JANUARI 19 / COLLECTIEPRESENTATIE / ARENTSHUIS INTRO Dit jaar is het zestig jaar

Nadere informatie

Kijkwijzer VMBO (Foto s details: Piet Vos tenzij anders vermeld)

Kijkwijzer VMBO (Foto s details: Piet Vos tenzij anders vermeld) (Foto s details: Piet Vos tenzij anders vermeld) Deze kijkwijzer is in de vorm van een speurtocht: Vorm groepjes van drie en ga verschillende wegen uit op het beeldenpark. Zoek de beelden waarvan de details

Nadere informatie

14-18 Brussel tijdens de Duitse bezetting. Presentatie van de tentoonstelling

14-18 Brussel tijdens de Duitse bezetting. Presentatie van de tentoonstelling 14-18 Brussel tijdens de Duitse bezetting Presentatie van de tentoonstelling 21.08.2014 03.05.2015 Museum van de Stad Brussel www.museumvandestadbrussel.be De reservisten op 29 juli BRUSSEL TIJDENS DE

Nadere informatie

Opening van de retrospectieve tentoonstelling Constantin Meunier

Opening van de retrospectieve tentoonstelling Constantin Meunier Persbericht 9 september 2014 Opening van de retrospectieve tentoonstelling Constantin Meunier Op 20 september 2014 opent, in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, de retrospectieve tentoonstelling

Nadere informatie

Kunstbeschouwen met Jacob

Kunstbeschouwen met Jacob Kunstbeschouwen met Jacob Opdrachten bij de tentoonstelling Bovenbouw havo/vwo Stedelijk Museum Alkmaar Late Middeleeuwen vs. Vroege Renaissance Kenmerken late Middeleeuwen: Kenmerken vroege Renaissance:

Nadere informatie

Late Middeleeuwen vs. Vroege Renaissance

Late Middeleeuwen vs. Vroege Renaissance Kunstbeschouwen met Jacob Opdrachten bij de tentoonstelling Bovenbouw havo/vwo Stedelijk Museum Alkmaar Late Middeleeuwen vs. Vroege Renaissance Kenmerken late Middeleeuwen: Hoog-gotiek Spitsbogen, Verticaal

Nadere informatie

ONLINE LESSUGGESTIE PHILIPPE VAN SNICK

ONLINE LESSUGGESTIE PHILIPPE VAN SNICK ONLINE LESSUGGESTIE PHILIPPE VAN SNICK Informatie over de kunstenaar De Belgische kunstenaar Philippe Van Snick (geb. 1946) onderzoekt met minimale middelen de ruimtelijke mogelijkheden van schilderkunst.

Nadere informatie

museabrugge.be MUSEA BRUGGE Collectiepresentatie georges vantongerloo groeningemuseum I I persdossier

museabrugge.be MUSEA BRUGGE Collectiepresentatie georges vantongerloo groeningemuseum I I persdossier museabrugge.be MUSEA BRUGGE Collectiepresentatie georges vantongerloo groeningemuseum I 26.09. 15-07.02. 16 I persdossier collectiepresentatie Georges Van Tongerloo 2 KORT MEER INFO Het Groeningemuseum

Nadere informatie

programma 2013 >< 2014 individuele bezoekers volwassenen, kids & families

programma 2013 >< 2014 individuele bezoekers volwassenen, kids & families programma 2013 >< 2014 individuele bezoekers volwassenen, kids & families Rondleidingen, ateliers, stages, voordrachten, familie-activiteiten... Hoe maak je van een museumbezoek een inspirerende ervaring?

Nadere informatie

Examenopgaven VBO-MAVO-D 2004

Examenopgaven VBO-MAVO-D 2004 Examenopgaven VBO-MAVO-D 2004 TEKENEN, HANDENARBEID, TEXTIELE WERKVORMEN D tijdvak 1 donderdag 27 mei 9.00 11.00 uur Bij dit examen hoort een kleurenbijlage. Dit examen bestaat uit 43 vragen. Voor dit

Nadere informatie

De anatomische les @ Gemeentemuseum

De anatomische les @ Gemeentemuseum De anatomische les @ Gemeentemuseum Beeldverslag zaterdag 28 september 2013 Den Haag De anatomische les is een apart genre in de Nederlandse schilderkunst uit de zeventiende eeuw. Het Gemeentemuseum heeft

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2014 tijdvak 2 dinsdag 17 juni 13.30-15.30 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een kleurenbijlage. Dit examen bestaat uit 42 vragen. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Moeder en zoon schenken portret door Gentse kunstenaar Jos Verdegem aan het MSK Gent

Moeder en zoon schenken portret door Gentse kunstenaar Jos Verdegem aan het MSK Gent Moeder en zoon schenken portret door Gentse kunstenaar Jos Verdegem aan het MSK Gent In 1950 tekende de Gentse kunstenaar Jos Verdegem (1897-1957) een portret van Simonne Marijnissen. Het was een geschenk

Nadere informatie

X P O A R T. Een educatief kunstenproject

X P O A R T. Een educatief kunstenproject X Een educatief kunstenproject Het educatief kunstenproject X ART wordt jaarlijks georganiseerd door de VZW Razor Reel in het kader van het Razor Reel Fantastic Film Festival (RRFFF) en heeft als doel

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2011 tijdvak 2 dinsdag 21 juni 9.00-11.00 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 31 vragen. Voor dit examen zijn maximaal punten

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Voorwoord. 2. Onze activiteiten in beeld. 3. Financiële verslaglegging. 4. Doelstelling vrienden van museum Jan van der Togt

Inhoudsopgave. 1. Voorwoord. 2. Onze activiteiten in beeld. 3. Financiële verslaglegging. 4. Doelstelling vrienden van museum Jan van der Togt v 2014 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2. Onze activiteiten in beeld 3. Financiële verslaglegging 4. Doelstelling vrienden van museum Jan van der Togt Voorwoord Beste vrienden, 2014 was een jaar waarin er veel

Nadere informatie

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis. Kijkwijzer HAVO / VWO Joep Nicolas 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015 Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.nl Welkom in het Cuypershuis Het museumgebouw is een uniek complex

Nadere informatie

Informatiebrief voor docenten uit het voortgezet onderwijs

Informatiebrief voor docenten uit het voortgezet onderwijs Informatiebrief voor docenten uit het voortgezet onderwijs Gebakken Lucht Piero Manzoni Merda d artista no. 58, 1961 blikje, etiket 4,8 x 64 cm Fondazione Piero Manzoni, Milaan Museumles bij de tentoonstelling

Nadere informatie

Gratis cultuuronderwijs voor Haagse basisscholen: een digitale ladekast met 128 projecten voor de groepen 1-8

Gratis cultuuronderwijs voor Haagse basisscholen: een digitale ladekast met 128 projecten voor de groepen 1-8 Gratis cultuuronderwijs voor Haagse basisscholen: een digitale ladekast met 128 projecten voor de groepen 1-8 Cultuuronderwijs op zijn Haags Met het project Cultuuronderwijs op zijn Haags (COH) zorgen

Nadere informatie

17 december 2018, 08:45 (CET) Opstelling De collectie als tijdmachine in Van der Steur gebouw

17 december 2018, 08:45 (CET) Opstelling De collectie als tijdmachine in Van der Steur gebouw 17 december 2018, 08:45 (CET) Laatste kans Opstelling De collectie als tijdmachine in Van der Steur gebouw (collectiezalen open t/m 13 januari) (tentoonstellingsvleugel open t/m 26 mei) Bezoekers die nog

Nadere informatie

Bij dit examen hoort een bijlage. Achter het correctievoorschrift zijn twee aanvullingen op het correctievoorschrift opgenomen.

Bij dit examen hoort een bijlage. Achter het correctievoorschrift zijn twee aanvullingen op het correctievoorschrift opgenomen. Examen VMBO-GL en TL 2015 tijdvak 1 woensdag 13 mei 9.00-11.00 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Achter het correctievoorschrift zijn twee aanvullingen op het correctievoorschrift

Nadere informatie

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Groep 5 Thema- overzicht Thema- overzicht Kijken is een kunst Groep 5 Museum De Buitenplaats Kern van het thema Mensen laten graag iets van zichzelf aan anderen

Nadere informatie

De werkplaats van Jacob

De werkplaats van Jacob De werkplaats van Jacob Opdrachten bij de tentoonstelling VMBO 4, onderbouw havo / vwo Stedelijk Museum Alkmaar Jacob Cornelisz van Oostsanen In deze tentoonstelling ga je kennis maken met Jacob Cornelisz

Nadere informatie

One More Take Photographs by John G. Zimmerman. Abtenhuis Abdijstraat Geraardsbergen

One More Take Photographs by John G. Zimmerman. Abtenhuis Abdijstraat Geraardsbergen Photographs by John G. Zimmerman One More Take 20.10.2016 08.01.2017 Abdijstraat 10 John G. Zimmerman (1927 2002) is een icoon van de Amerikaanse fotografie. Decennialang prijkten zijn foto s op covers

Nadere informatie

Cursusaanbod en workshops 2012-2013

Cursusaanbod en workshops 2012-2013 Cursusaanbod en workshops 2012-2013 Marc Kuyper Hans van der Pas Atelier: Wateringweg 155 email : art@marckuyper.com en hvdp@telfort.nl 2031EG Haarlem telefoon 06-11204994 (inspreken) Volop gratis parkeergelegenheid

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma

Docentenhandleiding Educatieprogramma Docentenhandleiding Educatieprogramma Hoe, wat & waar Primair Onderwijs groep 3 t/m 6 Inhoud Het Dordrechts Museum..p.3 Algemene doelstelling programma...p.3 Aansluiting bij kerndoelen. p.3,4 Programma:Hoe,

Nadere informatie

1. Voorwoord. 2. Terugblik

1. Voorwoord. 2. Terugblik v 2012 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2. Terugblik 3. Bijdrage aan het museum 4. Financiële verslaglegging 5. Doelstelling vrienden van museum Jan van der Togt Voorwoord 1. Voorwoord Het afgelopen jaar trok

Nadere informatie

Meetkunst Les 4 Spelen met perspectief

Meetkunst Les 4 Spelen met perspectief Meetkunst Les 4 Spelen met perspectief Vervreemding door optische illusies Niet alle kunstenaars houden zich aan de regels van perspectief, standpunt, onderlinge verhoudingen etc. Zij overtreden moedwillig

Nadere informatie

Onyx Trio in Museum Gouda

Onyx Trio in Museum Gouda Onyx Trio in Museum Gouda Op de laatste dag van de tentoonstelling Uitgelezen, zondag 17 mei 2015, speelt het Onyx trio om 15.30 uur in de Gasthuiskapel van Museum Gouda. Zij spelen deze middag beroemde

Nadere informatie

Thema 1: De Moderne, de eerste helft van de twintigste eeuw

Thema 1: De Moderne, de eerste helft van de twintigste eeuw beeldende vorming Naam:... Thema 1: De Moderne, de eerste helft van de twintigste eeuw. 1900-1945 inleiding De twintigste eeuw is een tijd waarin stijlen en stromingen elkaar snel opvolgen om plaats te

Nadere informatie

Fridericianum 2007, Foto: Werner Maschmann, documenta GmbH

Fridericianum 2007, Foto: Werner Maschmann, documenta GmbH Fridericianum 2007, Foto: Werner Maschmann, documenta GmbH RETOURTJE CULTUUR EDITIE 2007 DOCUMENTA 12 Van 16 juni t/m 23 september 2007 vindt in Kassel (Hessen, BRD) de DOCUMENTA 12 plaats, een van de

Nadere informatie

PERSTEKST HUIS VAN ALIJN MUSEUM VAN HET DAGELIJKS LEVEN

PERSTEKST HUIS VAN ALIJN MUSEUM VAN HET DAGELIJKS LEVEN ROOK PERSTEKST HUIS VAN ALIJN MUSEUM VAN HET DAGELIJKS LEVEN EXPO ROOK Roken in veranderende tijden in beeld. Een historisch kader voor de actualiteit. In unieke voorwerpen, archiefbeelden, foto s en bewegend

Nadere informatie

TEKENEN. beeldende vorming. hoofdstuk 15:Yellow Submarine. 3de klas

TEKENEN. beeldende vorming. hoofdstuk 15:Yellow Submarine. 3de klas Yellow Submarine is een animatiefilm uit 1968. Deze film is gebaseerd op de muziek van The Beatles. Toen deze film uit kwam was deze erg vernieuwend. De beelden in de film zijn psychedelisch. Ze zijn vol

Nadere informatie

GOSSE DE KORT TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag

GOSSE DE KORT TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag GOSSE DE KORT HAAGSE KUNSTENAARS Gosse de Kort: "Ik studeerde architectuur aan de TU delft en behaalde in mijn master aan de interfaculteit Artscience

Nadere informatie

STAD EN TAAL ONTMOET KUNST HANDLEIDING VOOR DE DOCENT

STAD EN TAAL ONTMOET KUNST HANDLEIDING VOOR DE DOCENT STAD EN TAAL ONTMOET KUNST HANDLEIDING VOOR DE DOCENT 1 Voorwoord Het programma Ontmoet kunst van het Stedelijk Museum is onderdeel van Stad en Taal. Binnen Stad en Taal hebben verschillende musea met

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2009 tijdvak 2 dinsdag 23 juni 9.00-11.00 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 32 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 65 punten

Nadere informatie

Spiekkaart Kunst. Pagina 1 van 5. 1. Over kunst en kunstenaars. U t o p i a r t 2 7 S p i e k k a a r t K u n s t. www.utopiart27.

Spiekkaart Kunst. Pagina 1 van 5. 1. Over kunst en kunstenaars. U t o p i a r t 2 7 S p i e k k a a r t K u n s t. www.utopiart27. Pagina 1 van 5 Spiekkaart Kunst 1. Over kunst en kunstenaars 1.1. Wat is kunst? Wat zijn kunstwerken? Wat is een kunstenaar? Als mensen creatief aan de slag gaan maken ze kunstwerken. Mensen die kunst

Nadere informatie

Mathilde Hatzenberger Gallery. Stelt voor: DESSEINS 23.02 > 16.03.2013

Mathilde Hatzenberger Gallery. Stelt voor: DESSEINS 23.02 > 16.03.2013 Stelt voor: DESSEINS 23.02 > 16.03.2013 Met: Pierre DESSONS Jean-Michel HANNECART Yoshifumi HAYASHI Richard MEITNER Philippe SEGERAL Andrew SEXTON Yoshie SUGITO Mai TABAKIAN Marc VAN CAUWENBERGH Gérald

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF FEBRUARI

NIEUWSBRIEF FEBRUARI NIEUWSBRIEF FEBRUARI 1 1 IN DE KIJKER: Filiaal Eine 2 NIEUWS FILMVERTONING Jef Cornelis maakte tussen 1963 en 1997 voor de BRT tientallen films, kunstenaarsdocumentaires, en kunstprogramma's. Zijn werk

Nadere informatie

Persbericht: 22 mei 2017

Persbericht: 22 mei 2017 Persbericht: 22 mei 2017 JEFF, Playa Mi Cayito, 1996, olieverf op doek, 90 x 117 cm, particuliere collectie CUBAN ART NOW: CUBAANSE TOP KUNSTENAARS IN NEDERLAND In Cuban Art Now toont Singer Laren een

Nadere informatie

De essentie van schoonheid voor Margareth Adama

De essentie van schoonheid voor Margareth Adama De essentie van schoonheid voor Margareth Adama Author : Paul De Blot Date : 30 augustus 2016 Een gesprek van de schilderes Margareth Adama met Paul de Blot SJ Margareth, ik werd geboeid door het interview

Nadere informatie

Gauguin, Bonnard, Denis. Dit werkboekje is van:

Gauguin, Bonnard, Denis. Dit werkboekje is van: Gauguin, Bonnard, Denis Dit werkboekje is van: Hallo! Je gaat binnenkort op bezoek in het museum Hermitage Amsterdam. Het woord Hermitage spreek je uit als hermitaasje. Een museum is een gebouw waarin

Nadere informatie

MAKING A DIFFERENCE / A DIFFERENCE IN MAKING

MAKING A DIFFERENCE / A DIFFERENCE IN MAKING MAKING A DIFFERENCE / A DIFFERENCE IN MAKING De tentoonstelling onderzoekt de toegevoegde waarde van 3D-printing een baanbrekende productietechnologie die de volgende decennia een grote impact zal hebben

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

LANDELIJK & KLASSIEK KUS COLLECTIE KEUZE VAN UW STYLIST

LANDELIJK & KLASSIEK KUS COLLECTIE KEUZE VAN UW STYLIST LANDELIJK & KLASSIEK KUS COLLECTIE KEUZE VAN UW STYLIST Interieur, het zit in mijn bloed. Ik ben er letterlijk mee opgegroeid en vergroeid. Mijn creativiteit en grote inlevingsvermogen komen op een bijzondere

Nadere informatie

Op reis door de hedendaagse kunst

Op reis door de hedendaagse kunst Op reis door de hedendaagse kunst Bijna iedereen gaat graag op reis; je ziet eens wat anders, ontmoet nieuwe mensen, beleeft avonturen en hebt plezier. Eigenlijk hoef je helemaal niet zo ver weg om die

Nadere informatie

BELA SILVA. Carnets de voyages

BELA SILVA. Carnets de voyages BELA SILVA Carnets de voyages BELA SILVA De Portugese kunstenares Bela Silva laat zich haar leven lang al niet tegenhouden door grenzen. Haar voorliefde voor geschiedenis en architectuur doen zelfs de

Nadere informatie

Beeldende kunst archieven RKD / Nederlands instituut voor Kunstgeschiedenis

Beeldende kunst archieven RKD / Nederlands instituut voor Kunstgeschiedenis Beeldende kunst archieven RKD / Nederlands instituut voor Kunstgeschiedenis Rijksmuseum Amsterdam Najaarsbijeenkomst SNAAI 25 november 2013 Ramses van Bragt, archivaris RKD Inhoud Korte introductie RKD

Nadere informatie

Sterksel Sterk in Kunst 15 juni 13 17 uur en 16 juni 11 17 uur

Sterksel Sterk in Kunst 15 juni 13 17 uur en 16 juni 11 17 uur Beste Kunstliefhebbers, Wij stellen u graag op de hoogte van ons prille initiatief om kunst te exposeren in de tuinen van het mooie Sterksel. De opening vindt plaats op het kerkplein bij de Os op zaterdag

Nadere informatie

Ook voor de basisschool zijn nieuwe er kerndoelen gemaakt die duidelijk aansluiten bij de kerndoelen van de onderbouw VO.

Ook voor de basisschool zijn nieuwe er kerndoelen gemaakt die duidelijk aansluiten bij de kerndoelen van de onderbouw VO. CKV kerndoelen en eindtermen Er zijn duidelijke doorlopende leerlijnen van het basisonderwijs naar de onderbouw en het onderbouw naar de bovenbouw. De betreffende, ook wettelijk verplichte kerndoelen en

Nadere informatie

museabrugge.be MUSEA BRUGGE PERSDOSSIER PASSÉ COMPOSÉ HET ONTSTAAN VAN DE GRUUTHUSECOLLECTIE

museabrugge.be MUSEA BRUGGE PERSDOSSIER PASSÉ COMPOSÉ HET ONTSTAAN VAN DE GRUUTHUSECOLLECTIE museabrugge.be MUSEA BRUGGE PERSDOSSIER PASSÉ COMPOSÉ HET ONTSTAAN VAN DE GRUUTHUSECOLLECTIE Gezellemuseum, Rolweg 64, 8000 Brugge Tentoonstelling van 6 juni 2015 tot 3 januari 2016 Passé composé. Het

Nadere informatie

Wereldvluchtelingendag strijkt een week lang neer in Gent

Wereldvluchtelingendag strijkt een week lang neer in Gent Wereldvluchtelingendag strijkt een week lang neer in Gent Wereldvluchtelingendag zal in Gent niet ongezien voorbij gaan. Zowel IN-Gent, het S.M.A.K. als verschillende middenveldorganisaties pakken uit

Nadere informatie

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx x x x x xx x xx xx x xx xxx xx xx xx xxx x xx x xxxx x EEN KNOTSGEKKE xxx x xxxx HICHAM BENOHOUD xxx xxxxx xxxx xxxxx xx Salle de Classe, série 2 KLASFOTO! xxxx xxxxxx xx xxxxx xx xxxxxx x xxxxx xx x xxxxxx

Nadere informatie

museabrugge.be MUSEA BRUGGE PERSDOSSIER NIEUW TOPSTUK VOOR GROENINGEMUSEUM

museabrugge.be MUSEA BRUGGE PERSDOSSIER NIEUW TOPSTUK VOOR GROENINGEMUSEUM museabrugge.be MUSEA BRUGGE PERSDOSSIER NIEUW TOPSTUK VOOR GROENINGEMUSEUM HET GROENINGEMUSEUM PAKT UIT MET EEN TOT NOG GROENINGEMUSEUM Het Brugse Groeningemuseum staat wereldwijd bekend omwille van zijn

Nadere informatie

Snapshot 9: Kantje boord. Kant vroeger en nu door de lens van Karin Borghouts

Snapshot 9: Kantje boord. Kant vroeger en nu door de lens van Karin Borghouts persdossier Snapshot 9: Kantje boord. Kant vroeger en nu door de lens van Karin Borghouts p. 2 Tentoonstelling Snapshot 9: Kantje boord. Kant vroeger en nu door de lens van Karin Borghouts Korte inhoud

Nadere informatie

Snapshot 8: In harmonie. Fotograaf Titus Simoens op stap met Brugse muziekkorpsen

Snapshot 8: In harmonie. Fotograaf Titus Simoens op stap met Brugse muziekkorpsen persdossier Snapshot 8: In harmonie. Fotograaf Titus Simoens op stap met Brugse muziekkorpsen p. 2 Tentoonstelling Snapshot 8: In harmonie. Fotograaf Titus Simoens op stap met Brugse muziekkorpsen Wat?

Nadere informatie

GROEP 85. Even voorstellen

GROEP 85. Even voorstellen Even voorstellen Wat is GROEP 85? GROEP 85 is een beeldhouwerscollectief uit Nijmegen en bestaat uit 15 mensen. De meeste leden zijn omstreeks 1985 begonnen met een cursus beeldhouwen in steen bij beeldhouwer

Nadere informatie

Een eigenzinnig instituut in Nederland

Een eigenzinnig instituut in Nederland Een eigenzinnig instituut in Nederland Van hoge kunst tot populaire onderwerpen Het iconische gebouw is in 1992 ontworpen door Nederlands beroemdste architect Rem Koolhaas als een Palais des Festivals

Nadere informatie

Graduation Project: Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond te Amsterdam

Graduation Project: Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond te Amsterdam Graduation Project: Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond te Amsterdam. Main tutors: Christoph Grafe, Heike Löhmann. Technical tutor: Maarten Meijs. Student Rob Wesselink, b1212362. P5 . Geschiedenis. Het

Nadere informatie

Rubens wordt getatoeëerd

Rubens wordt getatoeëerd 10 december 2018, 09:15 (CET) Rubens wordt getatoeëerd Drie nimfen met de hoorn des overvloeds van Peter Paul Rubens wordt getatoeeërd op de huid, tussen zijn olieverfschetsen in de succesvolle tentoonstelling

Nadere informatie

MFA aan Malmö Art Academy Door: Alexandra Hunts. Malmö

MFA aan Malmö Art Academy Door: Alexandra Hunts. Malmö MFA aan Malmö Art Academy 2016-2018 Door: Alexandra Hunts Malmö Voordat ik had besloten om een Master opleiding in Zweden te gaan doen, ben ik zelf nog nooit in het land geweest, en dus ook niet in Malmö.

Nadere informatie

Sprekende Portretten

Sprekende Portretten Docentenhandleiding Sprekende Portretten Sprekende Portretten Jacob Cuyp, Michiel Pompe van Slingelandt, 1649 Primair Onderwijs Groep 4 t/m 8 Inhoud Het Dordrechts Museum...p. 3 Algemene doelstelling programma..

Nadere informatie