Een animatiefilm maken met eenvoudige hulpmiddelen

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een animatiefilm maken met eenvoudige hulpmiddelen"

Transcriptie

1 Een animatiefilm maken met eenvoudige hulpmiddelen Een animatiefilm maken is een leuke en creatieve computer-activiteit die perfect kan aansluiten bij de taallessen. De technische benodigdheden zijn minimaal: een computer met minimaal Windows XP en het gratis programma Windows Movie Maker (wordt meestal mee geïnstalleerd met Windows XP) en een eenvoudige digitale camera of webcam. Het meest van allemaal heb je je creativiteit en een flinke portie geduld nodig. Het maken van de animatiefilm valt uiteen in 5 fases: 1. Schrijven van scenario / bedenken van een idee 2. Maken of samenzoeken van de decor en figuren 3. Foto s nemen voor de animatie 4. Foto s importeren en samenbrengen tot een filmpje 5. Nabewerking: toevoegen van geluid, muziek en titels Hoeveel tijd je er aan zal besteden zal grotendeels afhangen van je eigen ambities. Maar reken toch minstens 3 keer 50 minuten voor een eenvoudig filmpje van enkele seconden met bestaande poppetjes of lego-figuurtjes. De voorbereiding Wil je een filmpje met een verhaal (in verschillende scènes), met zelfgemaakte klei of plasticine-figuren, met decors, dan zal er al heel veel tijd kruipen in de voorbereiding. Hoe meer de leerlingen zelf doen, hoe authentieker het filmpje overkomt. Scenario Wil je de leerlingen zelf een verhaal laten bedenken dan helpt het om hen te beperken in hun keuzes. Geef ze een thema waarrond ze moeten werken, leg het aantal hoofdpersonages vast, Het zal het verhaal eenvoudiger van opzet en makkelijker realiseerbaar maken. Een leuke opdracht is bijvoorbeeld werken rond spreekwoorden met dieren. Toen kwam de aap uit de mouw. Oude koeien uit de gracht halen. Of kies een sprookje, maar doe ze er een ander einde aan verzinnen. Roodkapje en de boze wolf die samen een Italiaans restaurant starten met spaghetti met stukjes oma-gehakt. Hou het verhaal kort en met een grappige pointe. Moppenboeken zijn een prima bron van korte scenario s en in elke klas zitten er wel een aantal kinderen die er eentje thuis hebben liggen.

2 Figuren en decorstukken maken of verzamelen Het maken van figuurtjes met plasticine is bijzonder moeilijk en vraagt speciale, stevige plasticine. Wil je je er toch aan wagen volg dan de tips die je vindt in het boek Animatie technieken, Inspirerende handleiding voor het maken van animatiefilms van Mary Murphy uitgegeven door Libero. Je krijgt echter prima resultaten door figuurtjes uit zelfhardende klei te maken of met kosteloos materiaal. Met plasticine kan je tijdens het maken van het filmpje kleine bewegende details maken die de onbeweeglijke figuren toch levendig maken. Tip Zorg er voor dat alle figuurtjes en decorstukken die je gebruikt heel stevig blijven staan. Niks is erger dan een figuurtje dat midden in een reeks foto s omver valt en z n positie verliest. Ook voor decorstukken kan je perfect aan de slag met kosteloos materiaal. Gebruik acryl-verf om verpakkingsdozen van een dekkend laagje verf te voorzien. Deze verf is te koop bij zowat alle verkopers van kantoorbenodigdheden die aan scholen leveren. Om een mooie achtergrond te bekomen kan je de binnenkant van een grote kartonnen doos beschilderen. Mooier is nog een groot papier zonder plooien in een halve rond achter de figuren en decorstukken te zetten. Doordat er geen plooien zijn, geeft het een ruimtelijk effect. Bij het maken van decorstukken en figuurtjes in klei, kan je de verschillende talenten van de leerlingen aanspreken. Sommigen zijn beter in boetseren, anderen werken liever vlak, sommigen kunnen prima lettertjes uitknippen die je kan gebruiken voor een geanimeerde titel, Wil je weinig tijd spenderen aan knutselen kan je ook lego-figuurtjes gebruiken. Het maken van animatiefilmpjes met lego werd enkele jaren geleden erg populair. Je vindt massa s filmpjes op YouTube en daar kan je ook terecht voor een geestige handleiding: Bijkomend voordeel van het gebruiken van lego-figuurtjes en ondergrond is dat je kan afgaan op de noppen om telkens even grote stapjes te zetten in de animatie (meer daarover later). En zoals steeds: gebruik je creativiteit: het is prima mogelijk om zelfgemaakte figuren te combineren met bestaande speelgoedobjecten. Zo kan je kleifiguren laten rondrijden in speelgoedauto s of op bezoek gaan in een poppenhuisje.

3 Op deze manier maak ik mijn opstelling voor het maken van een stop-motion filmpje. Het klaarzetten van de opnamestudio Neem vooraf tijd om alles klaar te zetten. Misschien moet je de handleiding van je fototoestel er eens bij nemen om een paar instellingen op te zoeken. Plaatsing Denk goed aan de schikking van de klas. Niet alle leerlingen kunnen tegelijk meewerken, dus ben je aangewezen op werken in groepjes. Je kan tussen de scènes wisselen van animator. Toch is het goed om de animatie een duidelijk zichtbare plaats te geven zodat de leerlingen die niet actief animeren kunnen meekijken zonder de camera of het decor om te stoten. Zet je decor en de grondplaat waarop je zal animeren op een plaats waar je er makkelijk aankan van links, rechts en boven. Dat maakt de kans dat de camera beweegt weer kleiner. Een tafel waar je rond kan lopen is beter dan een tafel tegen de muur. Belichting Probeer direct daglicht te vermijden. De verschillen in lichtinval wanneer een wolk voor de zon schuift, of tussen verschillende tijden van de dag als je je werk onderbreekt kunnen storend zijn. Hoe meer je gebruik kan maken van kunstlicht als primaire lichtbron hoe beter.

4 TIP: Bureaulampen die je met een klem kan vastzetten op de tafel, kan je makkelijk net onder de camera manouveren. Zo blijven ze buiten beeld en geven ze toch een goede belichting. Nog beter is een combinatie van verschillende lichtjes die je net buiten beeld zet. Gecombineerd met de kunstlicht verlichting van de klas, zullen er weinig schaduwen zijn in je decor. Gebruik nooit de flits van de camera. Hierdoor is het contrast te groot tussen overbelichte delen en donkere schaduwen. Schakel de flits uit op je fototoestel (aangegeven met een bliksem). TIP: witbalans Deze tip lijkt voor gevorderden maar kan de kwaliteit opkrikken, het is echter geen must. Op de meeste fototoestellen kan je ook de witebalans instellen (White Balance). Wellicht zal je even moeten zoeken naar de instelling, maar het loont de moeite. De witbalans bepaalt welke kleurtonen zullen overheersen. Wanneer je in een ruimte met TL-lampen foto s schiet zullen de foto s er blauw-groenig uitzien. Je fototoestel zal dit zelf ontdekken en compenseren door de gele en rode tinten te benadrukken. Dit doet je fototoestel bij elke foto apart. Bij ons animatiefilmpje willen we echter dat de kleuren gedurende de hele reeks foto s zo gelijk mogelijk blijven. Door op het toestel in te stellen dat je werkt bij gloeilampen, TL-buis, direct zonlicht, zal het toestel die kleur-benadering vasthouden gedurende de hele reeks, waardoor de kleuren gelijk blijven. Fototoestel Je kan echt elk fototoestel gebruiken. Mijn eerste experimenten deed ik heel wat jaren geleden met een 0,3 megapixel webcam. De fototoestellen zijn nu véél beter. Bega echter niet de vergissing om aan hoge kwaliteit foto s te nemen. Foto s van 3 megapixel of meer maken de verwerking tot een filmpje heel traag en je hebt de kans dat je computer vast loopt. Kies dus op je camera voor een lage resolutie. 1 megapixel is voldoende en zelfs VGA voldoet. Zet je fototoestel op een statief dat je goed vastzet. Je kan de onderkant van de driepoot zelf vastkleven op de vloer van de klas om hem zeker niet om te stoten. Eenvoudiger is om het toestel met een opgerold plakbandje (of ducktape) vast te kleven op iets stevigs.

5 Extra benodigdheden Klusserstape In de grootwarenhuizen vind je heel stevige, brede (grijze of witte) plakband. De buitenkant van deze plakband is van plastic en de kleefkracht is erg groot. Doordat deze zo makkelijk afscheurt kan je er prima iets stevig vastkleven voor een korte tijd. Schilderstape Schilderstap hecht minder hard en is daarom prima geschikt om decorstukken op hun plaats te houden zonder de ondergrond te beschadigen. Kleefklei Van het merk Pritt is er een soort kleefklei die aan kauwgom doet denken genaamd Poster Buddies. Je kan er posters mee aan de muur hangen zonder die te beschadigen. Die kleefbolletjes zijn ook prima bruikbaar om poppetjes in verschillende stadia van hun animatie even vast te kleven aan een ander object Visdraad Doorzichtige visdraad gebruik je om objecten in de lucht te laten hangen. Zolang je niet gaat flitsen blijven deze nagenoeg onzichtbaar op de foto s.

6 Animeren Een stop-motion-filmpje bestaat zoals u weet uit een hele reeks foto s die snel achter elkaar getoond worden om een vloeiende beweging te simuleren. Het is nodig dat de stapjes tussen de foto s gelijkmatig zijn doorheen de hele film om de snelheid te bewaren. Een minimum van vijf foto s per seconde is nodig om van beweging te kunnen spreken. Dat betekent dus dat je voor één minuut bewegende animatiefilm driehonderd foto s nodig zijn. Leer de leerlingen dat ze de sluiterknop van het toestel eerst half moeten indrukken voor de scherpstelling en dan doordrukken voor het nemen van de foto. De animatie Laat de animatie van één figuur binnen één zelfde scene door één leerling uitvoeren. Zo kan die leerlingen de grootte van de stappen best inschatten. Laat andere figuren door een andere leerling uitvoeren. Let vooral op, dat ze tijdens het verzetten van de figuurtjes (de voet van) de camera niet aanraken. Wanneer de camera is verschoven is het meestal noodzakelijk om de scene opnieuw te beginnen. Bepaal een duidelijk signaal wanneer de handen uit het decor moeten zijn. Het is bijna onvermijdelijk dat er af en toe toch eens een hand achterblijft in een hoekje van een foto, maar goede afspraken kunnen dat voorkomen. Probeer de beweging niet lineair te maken, laat te figuurtjes in een boogje lopen, of laat hun lichaam wat heen en weer waggelen bij het stappen. Dit kan je door een stukje kleefklei onder de voet te plakken. Kunnen de armen van je figuurtje meebewegen (b.v. lego-mannetjes) gebruik dan ook die beweging. Varieer in perspectief maar let op met zoomen Wanneer je een filmpje de hele tijd van op dezelfde positie filmt, dan ziet het er snel saai uit. Door te variëren in kijkhoek en afstand tussen de figuur wordt het plots een stuk interessanter. Let op: verplaats de camera (en de voet) maar wees voorzichtig met de zoom-knop. De inzoombewegingen zijn niet alleen onnatuurlijk, ze zijn ook heel moeilijk te controleren. Plaats je camera dus eens boven, dichtbij, ver af, links, rechts, van de actie. Laat je figuurtjes eens uit je beeld lopen, Het is een prima moment om de leerlingen iets over het medium film te vertellen.

7 De foto s verwerken tot een filmpje Importeren van de foto s Het is het veiligst om je foto s eerst van je fototoestel naar je harde schijf. Daarna start je Microsoft Movie Maker. Het kan zijn dat er nog een collectie open staat met aanwezig foto s of video. Indien je die foto s niet nodig hebt, kan je ze aanduiden en verwijderen (druk op de delete-knop op je toetsenbord). Klik dan op Foto s importeren in het Filmtaken-menu dat je links ziet.

8 Het filmpje maken De foto s zitten nu in het project, onze collectie maar we moeten ze zeer snel achter elkaar plaatsen in een reeks, om de beweging te simuleren. Gelukkig kunnen we vooraf bepalen hoe lang elke foto mag getoond worden, zodat elke foto exact even snel te zien is. Het snelst dat je een foto kan tonen is 0,125 seconden of anders gezegd: 8 foto s per seconde. Dit zal nooit een heel vlotte en zachte beweging opleveren, daarvoor heb je minstens het dubbele nodig. Maar het zorgt er wel voor dat je makkelijker aan een echt filmpje kan werken. De standaardinstelling aanpassen doe je door in het menu te kiezen voor Extra opties Klik door naar het tabblad Geavanceerd en zet Speelduur op 0,125 of 0,250 seconden (4 beelden per seconde).

9 Nu we de standaard speelduur van de foto hebben ingesteld gaan we de foto s achter elkaar plaatsen op de tijdlijn. Misschien krijg jij nog het Storyboard te zien. Dat pas je beter aan naar het bekijken van de Tijdlijn. Nu kan je je filmpje voor het eerst bekijken. Druk daarom in het voorvertoningsvenster op de rechter kant op play om het filmpje te zien.

10 Dit is het magische moment dat je figuurtjes echt tot leven komen. En nu kan je al evalueren of je filmpje goed is, of dat je (een stuk) opnieuw moet doen. Wees kritisch, het toevoegen van geluid, dialoog, titels, gaat een gebrekkige animatie niet oplossen. Beter nu aanpassen dan later spijt te hebben dat je dat niet deed. Tijd om op te slaan Het is heel belangrijk om tijdig op te slaan. Windows movie maker is een programma dat wel eens vastloopt. Er zijn 2 manier waarop je je film kan opslaan: Opslaan als MovieMaker project: Wanneer je in het menu kiest voor Bestand project opslaan, dan sla je het filmpje op in de huidige toestand. Dit project zal je later kunnen openen en aan verder werken, alsof je de computer gewoon even verlaten had. Vergelijk het met een Word document dat op je computer staat: je kan het later openen en wijzigingen in aanbrengen. Maar dit soort bestand kan je niet delen op bv. YouTube. Opslaan als film (Film afwerken) Wanneer je deze optie kiest zal het programma pas echt de definitieve versie van de film maken. Het programma past alle effecten toe, plakt titels samen met je filmpje, en voegt alle audio samen. Dit kan je vergelijken met een afdruk van je Word bestand op papier. Het ziet er hetzelfde uit als het project, maar je kan er geen wijzigingen meer in aanbrengen. Dit bestand gebruik je om je filmpje te delen op het internet of via , maar je behoudt het project om later nog aanpassingen te doen.

11 Weg met de stomme film Het echte animatiewerk is nu achter de rug. Maar het filmpje blijft een beetje doods zonder geluiden, eventuele dialoog en muziek. Helaas zijn de mogelijkheden van Windows Movie maker op dat vlak erg beperkt. Je kan slechts één soort geluid per keer toevoegen, ofwel muziek, ofwel geluidseffecten, ofwel dialoog. Gelukkig is er een work around. We zullen na het toevoegen van de geluidseffecten het filmpje afwerken en vervolgens dit afgewerkte bestand opnieuw voorzien van dialoog Stap 1: Zoek de geluiden voor je animatie Een goede plek om geluiden voor je animatie te zoeken is freesounds.org. Daar moet je je registreren en je moet aan het eind van de filmpjes de auteurs van elk geluid vermelden. Maar de geluiden zijn gratis én van hoge kwaliteit. Geef de Engelse term in voor wat je zoekt, en dit resulteert gewoonlijk in een hele lijst van geluidsfragmenten die je kan downloaden (en opslaan in de map waar je je filmpje bewaart). Stap 2: Voeg de geluidseffecten toe Nu is het slechts een kwestie van de geluiden te importeren en ze op de juiste plaats op de tijdlijn te plaatsen. Klik daarvoor in de linkerkolom Filmtaken op audio importeren

12 Je ziet de geluiden nu in de collectie verschijnen. Je kiest het geluid dat je nodig hebt en sleept het op de tijdsbalk naar het juiste moment. Door op de playknop de klikken kan je horen of het geluid op een gepast moment start en stopt. Als een geluidsfragment te lang duurt, kan je het inkorten door de uiteinden van het fragment naar binnen te slepen.

13 Laat MovieMaker het filmpje een eerste keer afwerken zodat we een extra geluidslaag kunnen toevoegen We kunnen helaas maar één laag geluid toevoegen per keer. Dus maken we al een voorlopig afgewerkt product van ons filmpje. Dat filmpje zullen we vervolgens opnieuw importeren en voorzien van een extra geluidsband. Je kiest hiervoor in het linkermenu Filmtaken voor Opslaan op deze computer Geef een naam en locatie op. Wanneer het filmpje door de computer werd samengesteld, kan je het al eens bekijken in Windows Media Player. Wanneer je terug keert naar Windows Movie Maker kan je je project nogmaals opslaan als reserverkopie. Hierna kies je voor Bestand Nieuw project

14 Merk op dat de tijdlijn leeggemaakt werd, maar de foto s en afbeeldingen nog steeds in de collectie staan. We zullen nu het zonet afgewerkte filmpje importeren en op de tijdslijn plaatsen. Kies in het linker Filmtaken-menu voor Video importeren Kies het filmpje dat je in de vorige stap netjes hebt afgewerkt. Merk op dat de collectie nu leeggemaakt wordt en dat Windows Movie Maker je geïmporteerde film in stukjes (scènes) hakt. Voeg de scènes nu toe aan je tijdlijn (in de juiste volgorde) door ze allemaal te selecteren en naar de tijdlijn te slepen.

15 Dialoog inspreken Je kan rechtstreeks in het programma dialogen (laten) inspringen door op het micro-icoontje net boven de tijdslijn te klikken. Je kan onmiddellijk zien hoe luid de micro gaat. Het is niet goed als hij tot in het rood gaat bij spraak, maar het geluidsniveau mag ook niet té laag zijn. Wanneer er géén beweging is in het metertje kan dit liggen aan: - Defecte micro - Micro in verkeerde ingang - Geluidsniveau van opname (te regelen in audio-instellingen) staan op 0 - Geen microfoonversterking. De laatste 2 problemen los je op door: Klik in Windows op de start-knop alle programma s bureauaccesoires Entertainment Volumeregeling Kijk eens hoe ver het metertje staat bij Microfoon. Zorg dat dempen NIET aangevinkt staat en klik ook eens op Geavanceerd.

16 In dit volgende menu Microfoonversterking aanvinken kan een stil signaal opkrikken. Eens je het metertje ziet bewegen, kan je de leerlingen de dialogen live laten inspreken. Zet de cursor op de juiste plek op de tijdslijn en spreek in. Wanneer je op stoppen klikt, zal gevraagd worden hoe het ingesproken geluidsbestand moet bewaard worden. Als je een piepend geluid krijgt of met veel echo, kan je kiezen om de luidsprekers te dempen. Zo wordt het geluid van het afspelende filmpje niet nog eens mee opgenomen door de micro.

17 De ingesproken tekst zal nu onder je filmpje op de tijdlijn verschijnen. Beluister en bekijk het filmpje. Is de dialoog te stil en onverstaanbaar, dan kan je het volume van de dialoog verhogen. Dat doe je door met je rechtermuisknop te klikken op het geluidsfragment en te kiezen voor volume. Afwerken, importeren, soundtrack toevoegen Op de ondertussen gekende manier gaan we het filmpje dat ondertussen geluidseffecten en dialoog heeft afwerken en weer importeren in een nieuw project zodat er muziek aan toegevoegd kan worden. Op de website: dig.ccmixter.org kan je muziek downloaden die gedeeld wordt onder een creative commons licentie. Dit wil zeggen dat je die mag gebruiken onder de voorwaarden die je bij elke filmpje ziet. Meestal betekent dit naamsvermelding van de auteur en vermelding van de naam van het lied en de auteur +website in de aftiteling. Maak ook onderscheid tussen commercieel en niet-commercieel gebruik. Meer over creative commons op Sla het geluidsbestand op, importeren en plaats het onder je filmpje op de tijdslijn.

18 Titels aan het begin en eind Met behulp van stop-motion kan je heel leuke titels maken. Door de letters uit te knippen en één voor één te bewegen kan je hele creatieve titels maken. Dit proces is wel vrij tijdrovend. Sneller (maar minder leuk) zijn de standaardtitels die je kan maken met Movie Maker. Klik in het linkermenu Filmtaken voor Titels of verantwoording maken en in het volgende menu voor Titel aan het begin van de film toevoegen. Op de volgende pagina krijg je de mogelijkheid om een hoofd- en ondertitel in te geven. Daarnaast kan je de animatie waarmee de titel verschijnt, de lettertypes en de kleuren aanpassen naar eigen goeddunken. Heb je alle instellingen naar wens aangepast, kies je voor gereed, titel aan film toevoegen Herhaal hetzelfde voor een aftiteling met de medewerkers aan het einde van de film. Klaar! Nog één maal je film afwerken en je film is definitief klaar. Je bent nu klaar om het te delen met de wereld.

19 Je filmpje op YouTube plaatsen Maak een YouTube account aan of meld aan bij je bestaande YouTube account. Surf naar YouTube.com en klik bovenaan op aanmelden en volg de stappen die gevraagd worden. De deelnemers van deze sessie kunnen aanmelden met en paswoord: stopmotion Uiteraard is het niet de bedoeling dat u deze account later nog gebruikt om filmpjes te uploaden!! Eens je aangemeld bent klik je op uploaden

20 Klik op de knop Uploaden en zoek het afgewerkte bestand op je harde schijf. Terwijl je filmpje naar YouTube geüpload wordt, heb je tijd om de andere velden in te vullen. Op een bepaald moment krijg je dan de bevestiging dat je filmpje goed en wel op YouTube is geplaatst en zie je de link waarmee je het filmpje kan delen.

Els Wydaeghe Muzische dag 23 november 2011

Els Wydaeghe Muzische dag 23 november 2011 STOP MOTION FILM 1. WAT? Stop motion zit al een tijdje in de lift. Het werd vroeger vaak gebruikt in animatiefilms waarbij de acteurs en het decor vervangen werden door plasticine (bv. Wallace en Gromit)

Nadere informatie

Stroomlijn van handelingen binnen Windows movie maker

Stroomlijn van handelingen binnen Windows movie maker . Voorbereiding: 1. Je kunt op meerdere manieren beelden overzetten: a. Sluit je video- of fotocamera aan op de pc (eventueel via een laadstation) b. Sluit een kaartlezer met de geheugenkaart van je camera

Nadere informatie

Werken met movie maker

Werken met movie maker Werken met movie maker Inleiding Zelf met je klas een animatiefilmpje maken is helemaal niet zo moeilijk als je denkt. Zoals je weet bestaat film eigenlijk uit allemaal losse plaatjes die zo snel in elkaar

Nadere informatie

Initiatie Movie Maker

Initiatie Movie Maker Initiatie Movie Maker Wat is Movie Maker? Windows Movie Maker is een computerprogramma dat toelaat video-bestanden te bewerken. Het wordt standaard bij de besturingssystemen Windows XP, Windows ME en Windows

Nadere informatie

Handleiding videobewerking met Windows Moviemaker

Handleiding videobewerking met Windows Moviemaker Handleiding videobewerking met Windows Moviemaker 1 Inleiding 2 2 Vereiste apparatuur 2 3 Stappenplan videobewerking 2 4 Windows Moviemaker 3 4.1 Indeling van het programma 3 4.2 Mogelijkheden op de tabbladen

Nadere informatie

HANDLEIDING WINDOWS MOVIE MAKER

HANDLEIDING WINDOWS MOVIE MAKER Handboek Handleiding CinekidStudio Windows Movie Maker HANDLEIDING WINDOWS MOVIE MAKER VERSIE 2.1 VOOR WINDOWS XP COLOFON Auteurs: Karlijn Naaijkens, Vanessa Pattipeilohy Illustraties: Karlijn Naaijkens,

Nadere informatie

Handleiding Windows Movie Maker

Handleiding Windows Movie Maker Handleiding Windows Movie Maker Bent u van plan om een animatiefilmpje te maken in Windows Movie Maker? Maar u weet niet meer precies hoe dit moet? In deze handleiding staat het nog eens stap voor stap

Nadere informatie

#01: #02: #03: Clips maken van video bestanden #04: Importeren #05: #06: Plusje

#01: #02: #03: Clips maken van video bestanden #04: Importeren #05: #06: Plusje XP...Workshop Movie Maker Deel 2 Geimporteeerde video s bewerken met Moviemaker dat is een gratis programma van MS en zit in elke computer bij de programma s... Alle studie materieaal zit bij de CCBS in

Nadere informatie

Stop-motion Animatie

Stop-motion Animatie Stop-motion Animatie inhoudsopgave * stop-motion animatie stappenplan * script * storyboard * stop-motion variaties * camera-opstelling * decor * monteren stop-motion animatie Bij het maken van een stop-motion

Nadere informatie

Windows Movie maker. Inhoud. 1. Installeren van Windows Movie Maker. FILM http://goo.gl/hto21t

Windows Movie maker. Inhoud. 1. Installeren van Windows Movie Maker. FILM http://goo.gl/hto21t Windows Movie maker. Inhoud 1. Installeren van Windows Movie Maker... 1 2. Vooraf rekening mee houden... 3 3. Aan de slag... 3 3.1 De werkruimte... 3 3.2 Een nieuw project starten... 4 3.3 Aanpassen van

Nadere informatie

DIGITALE VIDEO MET WINDOWS MOVIE MAKER. H. Foole

DIGITALE VIDEO MET WINDOWS MOVIE MAKER. H. Foole DIGITALE VIDEO MET WINDOWS MOVIE MAKER H. Foole 1. INHOUDELIJK Een film moet kort en helder laten zien waar het om gaat. De filmopnamen kun je meestal maar één keer maken, bijvoorbeeld als je praktijksituaties

Nadere informatie

Film monteren met Windows Live Moviemaker

Film monteren met Windows Live Moviemaker Film monteren met Windows Live Moviemaker Als je losse stukjes film (shots) hebt opgenomen is het nog niet klaar. Je moet die losse stukjes nog aan elkaar plakken tot één geheel: monteren. Hoe je dat doet

Nadere informatie

Stappenplan Movie Maker

Stappenplan Movie Maker Start Movie Maker op Stappenplan Movie Maker Foto s, filmpjes of muziek importeren Voor je aan de slag kan moet je eerst je filmpje of je foto s importeren naar Movie Maker. Daarvoor klik je op een van

Nadere informatie

Korte Film Individueel

Korte Film Individueel Korte Film Individueel Opdracht 2, Filmen en Monteren Maak een korte film van maximaal 60 seconden met twee personen met je smartphone of camera waarin je informatie geeft over het Koning Willem I College.

Nadere informatie

Pinnacle video bewerking

Pinnacle video bewerking Pinnacle video bewerking Klik op dit icoontje op het bureaublad Klik daarna hier op Selecteer je gemaakte filmpje. Nu zie jouw film in verschillende scènes verschijnen. Sleep nu de scène die jij wil gebruiken

Nadere informatie

Opzet en uitvoering. Inhoudsopgave. 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3. 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4. 3 Stap voor Stap...5. 4 Technische kant...

Opzet en uitvoering. Inhoudsopgave. 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3. 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4. 3 Stap voor Stap...5. 4 Technische kant... Inhoudsopgave 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4 3 Stap voor Stap...5 4 Technische kant....7 5 Werkblad Mijn Digi-tale...9 6 Werkblad Mijn storyboard 10 Digi-Tales Opzet en

Nadere informatie

ANIMATIE S MAKEN Les 1 Les 2 Les 3 Les 4

ANIMATIE S MAKEN Les 1 Les 2 Les 3 Les 4 ANIMATIE S MAKEN Les 1: uitleg animatie maken, verhaal maken en storyboard Les 2: foto s maken voor de animatie Les 3: foto s aanpassen en een gif bestand maken Les 4: filmpje bewerken met MovieMaker en

Nadere informatie

Windows Media Player:

Windows Media Player: Windows Media Player: Afspelen: 1) Map openen van wat je wil afspelen (USB, harde schijf, SD-kaart, ) 2) Dubbelklik op gekozen film (als WMP als standaard staat ingesteld start dit automatisch op). OF

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

MINDSTORM LEGO ROBOTS

MINDSTORM LEGO ROBOTS MINDSTORM LEGO ROBOTS Les 1: Robot basis, en programma aanpassen Les 2 & 3 & 4 : Eigen robot bouwen Les 5 & 6 : Robot programmeren Les 7: Geschiedenis opzoeken robots Les 8 & 9 & 10 : Film maken en op

Nadere informatie

26/3/2012 ICLON UNIVERSITEIT LEIDEN WORKSHOP WEBCAST. Van PowerPoint naar Movie Maker Tara van Helden

26/3/2012 ICLON UNIVERSITEIT LEIDEN WORKSHOP WEBCAST. Van PowerPoint naar Movie Maker Tara van Helden 26/3/2012 ICLON UNIVERSITEIT LEIDEN WORKSHOP WEBCAST Van PowerPoint naar Movie Maker Tara van Helden In deze handleiding wordt stap voor stap uitgelegd hoe je van een PowerPoint een webcast, oftewel filmpje

Nadere informatie

Advies- en BegeleidingsCentrum voor het onderwijs in Amsterdam. Beeld en geluid. Onderdelen uit de workshop Werken met multimedia

Advies- en BegeleidingsCentrum voor het onderwijs in Amsterdam. Beeld en geluid. Onderdelen uit de workshop Werken met multimedia Advies- en BegeleidingsCentrum voor het onderwijs in Amsterdam Beeld en geluid Onderdelen uit de workshop Werken met multimedia ABC Amsterdam OCA onderwijscomputercentrum maart 2002 Deze cursus is eigendom

Nadere informatie

ThemaFilm Individueel,, citymarketing

ThemaFilm Individueel,, citymarketing ThemaFilm Individueel,, citymarketing Opdracht themafilm over Helsinki, Den Bosch, Maastricht, Eindhoven Maak een themafilm met smartphone of fotocamera Probeer niet alles te laten zien maar maak een keuze,

Nadere informatie

Handleiding bij de workshop Animatie in Microsoft PowerPoint Hoe maak je een animatie in Microsoft PowerPoint 2010? Handleiding voor kinderen

Handleiding bij de workshop Animatie in Microsoft PowerPoint Hoe maak je een animatie in Microsoft PowerPoint 2010? Handleiding voor kinderen Vorige keer hebben wij gesproken over het maken van een PowerPoint presentatie. Deze keer beginnen wij met de herhaling van de basis handelingen op de computer zoals: iets op je scherm aanwijzen iets op

Nadere informatie

Bestanden bewaren met SkyDrive

Bestanden bewaren met SkyDrive Bestanden bewaren met SkyDrive Wat is SkyDrive? Met SkyDrive (www.skydrive.live.com) kun je bestanden opslaan op een beveiligde, gratis website. De bestanden kun je overal ter wereld weer downloaden. De

Nadere informatie

Basisles 4: Windows Movie Maker

Basisles 4: Windows Movie Maker Basisles 4: Windows Movie Maker Onderwerp Het hanteren van het programma Windows Live Movie Maker: foto s toevoegen, overgangen selecteren, muziek toevoegen, film opslaan Leeftijd/Doelgroep Alle leerjaren

Nadere informatie

#04: Klik met rechter muisknop in het wit tussen de bestanden en kies met linker Alles selecteren

#04: Klik met rechter muisknop in het wit tussen de bestanden en kies met linker Alles selecteren XP...Workshop Movie Maker Deel 1 Filmpje maken van foto s: Moviemaker is een gratis programma van MS en zit in elke computer bij de programma s... Alle studie materieaal zit bij het CCBS in de map Mijn

Nadere informatie

Stappenplan Moviemaker

Stappenplan Moviemaker Stappenplan Moviemaker 1. Benodigde bestanden: (download via netwerk) Dierengeluiden.mp4 Schattige hondjes.mp4 Speciaal talent.mp4 Coldplay.mp3 Einde.jpg 2 Bestanden openen in Moviemaker Open Windows Live

Nadere informatie

HANDLEIDING Live Movie Maker

HANDLEIDING Live Movie Maker HANDLEIDING Live Movie Maker Inhoudsopgave Movie Maker downloaden. 4 Aan de slag 6 3 Video bewerking 7 3. Video s besnijden 7 3. Overgangen toevoegen 8 3.3 Titels toevoegen 0 3.4 Aftiteling toevoegen 3.5

Nadere informatie

Indien het programma niet geïnstalleerd staat kun je het hier downloaden: http://windows.microsoft.com/nl-be/windows-live/essentials

Indien het programma niet geïnstalleerd staat kun je het hier downloaden: http://windows.microsoft.com/nl-be/windows-live/essentials 1 Inleiding Windows Live Movie Maker is een gratis programma waarmee je eenvoudig zelf filmpjes kunt monteren. Die filmpjes kunnen samengesteld worden uit foto s, video- en geluidsfragmenten. Je zelfgemaakte

Nadere informatie

Werken met Movie Maker

Werken met Movie Maker Werken met Movie Maker Auteur: Bart van Turnhout Versie: 3.1 2012-2014, Kenniscenter de Kempel Inhoudsopgave 1. Vooraf... 3 2. Stappenplan... 4 3. Voorbereiding... 5 4. Opnemen en Importeren... 6 5. Bewerken...

Nadere informatie

Vastleggen en monteren in Windows Moviemaker KENNISNET 2006

Vastleggen en monteren in Windows Moviemaker KENNISNET 2006 Vastleggen en monteren in Windows Moviemaker KENNISNET 2006 Inleiding... 3 Camera aansluiten... 5 Video vastleggen... 7 Video importeren... 14 Video bewerken... 15 Overgang maken tussen 2 clips... 17 Video-effecten...

Nadere informatie

Animation. Info-animation Explanimation MARKETING & COMMUNICATIE - DIGITALE VORMGEVING JANUARI 2013

Animation. Info-animation Explanimation MARKETING & COMMUNICATIE - DIGITALE VORMGEVING JANUARI 2013 Animation Info-animation Explanimation 1 Promo Opdracht Animatie Promo In de vorige periode heb je voor Promo.nl 2 x een banner gemaakt. Verwerk de twee banners in een animatie in Photoshop. De animatie

Nadere informatie

Kies [Een nieuw verhaal beginnen] en klik op [Volgende >]

Kies [Een nieuw verhaal beginnen] en klik op [Volgende >] Handleiding Photostory 3 Voor je begint: Photo Story 3 is een programma waarmee je een diashow of fotoverslag kunt maken. Je moet dus eerst foto s hebben voordat je met het programma kunt beginnen. Het

Nadere informatie

Fontys Hogescholen - KLC Sittard

Fontys Hogescholen - KLC Sittard LET OP! Als je je bestanden wilt verzekeren tegen verlies, dan dien je zelf back-ups te maken. Het kan namelijk altijd gebeuren dat een harde schijf crasht of andere onvoorziene gebeurtenissen zich voordoen.

Nadere informatie

Cupsong Videoclip. Handleiding. Link in de Kabel vzw. Doelstelling

Cupsong Videoclip. Handleiding. Link in de Kabel vzw. Doelstelling Handleiding Cupsong Videoclip 1 Leeftijd +10 Duur Auteur Doelstelling Onderwerp Benodigd materiaal Minstens 1u30 à 2u per onderdeel Tessa Goossens De jongeren bedenken en voeren zelf een idee uit. Ze leren

Nadere informatie

Werkatelier: eenvoudige animatie maken met pivot animator

Werkatelier: eenvoudige animatie maken met pivot animator Werkatelier: eenvoudige animatie maken met pivot animator Pivot stickfigure animator is een animatieprogramma om eenvoudige animaties met stokmannetjes te maken. Het voordeel van Pivot is dat je niet moet

Nadere informatie

ANIMATIE EIGEN NAAM. F Fo Fon Fons FonsG FonsGo FonsGoo FonsGoos FonsGoose FonsGoosen. Achtergrond Ontwerp een passende achtergrond bij je eigen naam.

ANIMATIE EIGEN NAAM. F Fo Fon Fons FonsG FonsGo FonsGoo FonsGoos FonsGoose FonsGoosen. Achtergrond Ontwerp een passende achtergrond bij je eigen naam. ANIMATIE EIGEN NAAM Opdracht 1 Ontwerp een animatie met je eigen naam op een achtergrond en plaats er passende muziek bij. Probeer de muziek en de animatie op elkaar af te stemmen. Tekstlagen - Formaat

Nadere informatie

3. Diavoorstelling maken met Windows Live Movie Maker

3. Diavoorstelling maken met Windows Live Movie Maker 37 3. Diavoorstelling maken met Windows Live Movie Maker Met het programma Windows Live Movie Maker kunt u mooie diavoorstellingen maken van uw foto s. Het programma is eigenlijk een videobewerkingsprogramma

Nadere informatie

Windows Movie Maker opstarten: Start het programma op via Start > Alle programma s > Applicaties > Audio en video > Movie Maker.

Windows Movie Maker opstarten: Start het programma op via Start > Alle programma s > Applicaties > Audio en video > Movie Maker. Handleiding Movie Maker Maak een map aan op je G-schijf en zet daarin de bestanden die je gaat gebruiken. Let op: Filmbestanden zijn meestal erg groot. Als je niet genoeg ruimte hebt op je G-schijf (totaal

Nadere informatie

Handleiding teksteditor

Handleiding teksteditor In deze handleiding leggen we de werking van de teksteditor uit. De teksteditor wordt gebruikt voor het bewerken van tekst. Uw tekstpagina s bewerkt u met deze editor, maar u vindt m op vele plekken terug.

Nadere informatie

Filmen met een digitaal fototoestel

Filmen met een digitaal fototoestel Filmen met een digitaal fototoestel 1 Op http://makeinternettv.org/ vind je heldere instructies over alle stappen in het filmen met een digitaal fototoestel, van aankoop van materiaal tot het publiceren

Nadere informatie

Handleiding Op Maat Wizard.

Handleiding Op Maat Wizard. Handleiding Op Maat Wizard. Met de Op Maat Wizard kun je zelf vullingen maken voor de verschillende werkvormen in het Op Maat programma. Wanneer je de software (Speler en Wizard) niet in je bezit hebt,

Nadere informatie

Leer- en Doegids: Een nieuwe presentatie in Power Point 2007 DEEL III: VAN GEANIMEERDE PRESENTATIE tot

Leer- en Doegids: Een nieuwe presentatie in Power Point 2007 DEEL III: VAN GEANIMEERDE PRESENTATIE tot Leer- en Doegids: Een nieuwe presentatie in Power Point 2007 DEEL III: VAN GEANIMEERDE PRESENTATIE tot DIAVOORSTELLING Prof. W.Leirman We openen opnieuw Power Point, ofwel via Start > ofwel via Start >

Nadere informatie

Workshop. Videobewerking met Moviemaker 2

Workshop. Videobewerking met Moviemaker 2 Workshop Videobewerking met Moviemaker 2 Inleiding Er zijn erg veel programma's die digitale video bestanden kunnen bewerken en comprimeren. Standaard wordt Windows Moviemaker meegeleverd met windows XP.

Nadere informatie

Cursus Onderwijs en ICT. Video in de les

Cursus Onderwijs en ICT. Video in de les Cursus Onderwijs en ICT Jaargang 1, deel 5 (versie 1.0 po/vo/bve NL 14-12-2009) Video in de les door Serge de Beer Inleiding Niet zo lang geleden had ik een discussie met iemand over hoeveel je nou eigenlijk

Nadere informatie

Animatie. Korte opdrachten. Tekst Geluid Beeld

Animatie. Korte opdrachten. Tekst Geluid Beeld Animatie Korte opdrachten Tekst Geluid Beeld 1 Tekstanimatie Tekstlagen - Maak een Nieuw bestand: 800 px breed 200 px hoog 72 dpi kleur RGB. - Geef de achtergrond een kleur of verloop die je leuk vindt.

Nadere informatie

Inhoudsopgave VOORBEREIDING... 3 HANDELINGEN OM DE CAMERA FILMKLAAR TE MAKEN:... 5 OPNAMETECHNIEK... 9 CAMERAVIEW... 11

Inhoudsopgave VOORBEREIDING... 3 HANDELINGEN OM DE CAMERA FILMKLAAR TE MAKEN:... 5 OPNAMETECHNIEK... 9 CAMERAVIEW... 11 1 Inhoudsopgave VOORBEREIDING... 3 HANDELINGEN OM DE CAMERA FILMKLAAR TE MAKEN:... 5 OPNAMETECHNIEK... 9 CAMERAVIEW... 11 2 Voorbereiding Voordat je begint met filmen moet er een aantal zaken geregeld

Nadere informatie

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab 1 Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab In dit aanvullende PDF-bestand staat een overzicht van wijzigingen van het boek in combinatie met een Samsung Galaxy tablet met Android 5 1 Foto

Nadere informatie

Maak een fotoverhaal

Maak een fotoverhaal Maak een fotoverhaal Uw foto s aaneensmeden tot een leuk filmpje. U doet het met Photo Story 3, een gratis programma van Microsoft. Hiermee maakt u in een handomdraai een prachtige multimediapresentatie

Nadere informatie

Uitleg van het bovenmenu:

Uitleg van het bovenmenu: Windows Media Player Open de media player via alle programma s of via een pictogram op het bureaublad Dit is een voorbeeld hoe het er ongeveer kan zien. Uitleg van het bovenmenu: Nu afspelen Mediabibliotheek

Nadere informatie

3. Videofilm monteren en bewerken

3. Videofilm monteren en bewerken 43 3. Videofilm monteren en bewerken De eerste stap na het importeren van uw videomateriaal is het rangschikken van de opnamen tot een goed lopend verhaal. Wat u als eerst heeft opgenomen, hoeft immers

Nadere informatie

Maak gebruik van dyslexiesoftware gemakkelijk: centraliseer je bestanden

Maak gebruik van dyslexiesoftware gemakkelijk: centraliseer je bestanden Maak gebruik van dyslexiesoftware gemakkelijk: centraliseer je bestanden Een hindernis in het succesvol gebruik van voorleesssoftware is het aanleveren van de digitale bestanden bij de leerlingen die het

Nadere informatie

Handleiding Op Maat Wizard

Handleiding Op Maat Wizard Handleiding Op Maat Wizard Met de Op Maat Wizard kun je zelf vullingen maken voor de verschillende werkvormen (formats) in het Op Maat programma. Op Maat bestaat uit 2 programma s: De Library: dit is de

Nadere informatie

MINDSTORM LEGO ROBOTS

MINDSTORM LEGO ROBOTS MINDSTORM LEGO ROBOTS Les 1: Robot basis, en programma aanpassen Les 2: Eigen robot maken & programmeren Les 3: Eigen robot maken & geschiedenis robot opzoeken Les 4: Eigen robot maken & start film maken

Nadere informatie

4. Video s maken met Windows Movie Maker 1

4. Video s maken met Windows Movie Maker 1 101 4. Video s maken met Windows Movie Maker 1 Het bewerken van video s op de computer wordt steeds populairder. Het probleem is dat u daar vaak een duur, speciaal videobewerkingsprogramma voor nodig heeft.

Nadere informatie

Online videobewerking: 1. Offline vs. Online

Online videobewerking: 1. Offline vs. Online Online videobewerking: 1. Offline vs. Online... 1 2. WeVideo... 2 2.1. Inloggen... 2 2.2. Een nieuw project starten... 3 2.3. Media Importeren... 5 2.4. OPDRACHT... 7 2.5. Publiceren... 8 BIJLAGE: Videobestanden

Nadere informatie

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Inhoudsopgave 'Welkom bij de handleiding van de CrisisConnect app' 1. Start 1.1. Vereisten gebruik 1.2. Inloggen 1.3. Wachtwoord wijzigen 2. Vullen 2.1 Dossiers

Nadere informatie

Documenten overdragen naar de nieuwe account

Documenten overdragen naar de nieuwe account Documenten overdragen naar de nieuwe account (we raden aan om google Chrome te gebruiken bij deze instructies) STAP 1: Via de oude account (over te dragen documenten) 1. Surf naar http://www.google.be

Nadere informatie

imovie handleiding Open app imovie.

imovie handleiding Open app imovie. imovie handleiding Waarom imovie? Om films te bewerken. Om films te van je ipad te krijgen. Die zijn meestal te groot en als je dan ipad op pc aansluit, zie je film niet. Middels imovie zie je de films

Nadere informatie

Screencast-O-Matic HANDLEIDING

Screencast-O-Matic HANDLEIDING Screencast-O-Matic HANDLEIDING Inhoud 1 Inleiding 3 2 Stap voor stap 3 3 Conclusie 9 4 Meer info 10 4.1 Hulp nodig? 10 4.2 Vragen en opmerkingen 10 4.3 Trefwoordenlijst 10 4.4 Lijst met afbeeldingen 10

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website... 9 Toets uw kennis... 9 Voor docenten... 9

Nadere informatie

Verschillen met PowerPoint 2007

Verschillen met PowerPoint 2007 1 Verschillen met PowerPoint 2007 In dit bestand krijg je een overzicht van de verschillen met versie 2007 van PowerPoint. Zie je in het boek iets wat op jouw computer niet kan, kijk dan hier om te zien

Nadere informatie

maak zelf een filmpje

maak zelf een filmpje maak zelf een filmpje 1 Zelf een filmpje maken is nog nooit zo makkelijk geweest. Iedereen kan een IPAD met camera oppakken en aan de slag gaan. Maar bij het maken van een goed filmpje (dat veel kijkers

Nadere informatie

Handleiding videobewerking voor DiViDU met Windows Moviemaker Willem Verberk Anne-Martine Gielis. 12 maart 2007

Handleiding videobewerking voor DiViDU met Windows Moviemaker Willem Verberk Anne-Martine Gielis. 12 maart 2007 Handleiding videobewerking voor DiViDU met Windows Moviemaker Willem Verberk Anne-Martine Gielis 12 maart 2007 Colofon Handleiding videobewerking voor DiViDU met Windows Moviemaker Auteurs Willem Verberk

Nadere informatie

Animaties maken. Je krijgt een zoëtroop te zien. Het was in de negentiende eeuw populair speelgoed. 1 Leg uit waardoor een bewegend beeld ontstaat.

Animaties maken. Je krijgt een zoëtroop te zien. Het was in de negentiende eeuw populair speelgoed. 1 Leg uit waardoor een bewegend beeld ontstaat. Animaties maken bewegende beelden De afgelopen tijd hebben we foto s gemaakt. We gaan ons deze middag ons bezig houden met het maken van bewegende beelden. Eerst een proefje om duidelijk te maken hoe je

Nadere informatie

Hoofdstuk 21: Diaovergangen en animaties

Hoofdstuk 21: Diaovergangen en animaties Hoofdstuk 21: Diaovergangen en animaties 21.0 Inleiding Als ze op de juiste manier gebruikt worden, kunnen animaties je presentaties duidelijker, interessanter en, waar dat aangewezen is, plezieriger maken.

Nadere informatie

Geluidsbewerking met AUDACITY. Deze elektrische puls wordt op ons computerscherm voorgesteld als een geluidsgolf.

Geluidsbewerking met AUDACITY. Deze elektrische puls wordt op ons computerscherm voorgesteld als een geluidsgolf. Geluidsbewerking met AUDACITY 1. Wat is geluid Van gierende banden tot trillende snaren. Alles wat geluid maakt, beweegt en verplaatst daardoor kleine beetjes lucht. Geluidsgolven kan je niet zien, maar

Nadere informatie

De wereld om je heen. Project met een green screen

De wereld om je heen. Project met een green screen De wereld om je heen. Project met een green screen De wereld om je heen is een leuk project om kinderen kennis te laten maken met het green screen. Dit is een leuke activiteit voor zowel de jongste kinderen

Nadere informatie

Windows 8, Windows 8.1, deel II

Windows 8, Windows 8.1, deel II Windows 8, Windows 8.1, deel II Opstarten op bureaublad Daar we toch de gewoonte hebben om via het bureaublad te werken, is het misschien handig om de PC te laten opstarten op het bureaublad in plaats

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Trucs om mooie foto s te maken 2. Macrostand 3 Licht 7 Compositie 8 Foto liggend of staand 9 Lensopening zelf bepalen 12

Hoofdstuk 1: Trucs om mooie foto s te maken 2. Macrostand 3 Licht 7 Compositie 8 Foto liggend of staand 9 Lensopening zelf bepalen 12 Inhoud Hoofdstuk 1: Trucs om mooie foto s te maken 2 Macrostand 3 Licht 7 Compositie 8 Foto liggend of staand 9 Lensopening zelf bepalen 12 Hoofdstuk 2: Leren kijken 14 Alles in één kleur 15 Letters fotograferen

Nadere informatie

AAN DE SLAG SYMWRITER INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate Symwriter. www.leerhulpmiddelen.nl

AAN DE SLAG SYMWRITER INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate Symwriter. www.leerhulpmiddelen.nl AAN DE SLAG AAN DE SLAG Aan de slag met Communicate Symwriter Symwriter, schrijven met symbolen, is een eenvoudige tekstverwerker, voor kinderen die beginnen met leren lezen en schrijven. De symbolen verschijnen

Nadere informatie

Let op! In Movie Maker 2.6 worden de volgende bestanden ondersteund:.avi,.mpg,.m1v,.mp2,.mp2v,.mpeg,.mpe,.mpv2,.wm,.wmv,.asf.

Let op! In Movie Maker 2.6 worden de volgende bestanden ondersteund:.avi,.mpg,.m1v,.mp2,.mp2v,.mpeg,.mpe,.mpv2,.wm,.wmv,.asf. 1 Aangepaste paragraaf 3.7 Video importeren met Windows Movie Maker 2.6 Bij Windows Vista wordt een zeer gebruiksvriendelijk programma meegeleverd waarmee u video s kunt bewerken: Windows Movie Maker versie

Nadere informatie

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Inhoudsopgave 1. Start 1.1. Vereisten gebruik 1.2. Inloggen 1.3. Wachtwoord wijzigen 2. Vullen 2.1. Dossiers 2.2. Processen 2.2.1. Tekst toevoegen 2.2.2. Bijlagen

Nadere informatie

3. Diavoorstelling maken met Windows Live Movie Maker

3. Diavoorstelling maken met Windows Live Movie Maker 37 3. Diavoorstelling maken met Windows Live Movie Maker Met het programma Windows Live Movie Maker kunt u mooie diavoorstellingen maken van uw foto s. Het programma is eigenlijk een videobewerkingsprogramma

Nadere informatie

Creatief met digitale foto's

Creatief met digitale foto's juli 2009 1 Creatief met digitale foto's Les 4 Deel 1: Webalbum maken met Picasa Deel 2: Diapresentatie maken met Photo Story 3 voor Windows 2 Deel 2: Photo Story 3 voor Windows 1. Photo Story is een gratis

Nadere informatie

Cursus Powerpoint 2003

Cursus Powerpoint 2003 1a. Een presentatie opzetten Cursus Powerpoint 2003 Open Powerpoint en klik linksboven op Bestand en vervolgens op Nieuw. Rechts opent zich het menuscherm Nieuwe presentatie met daarin diverse opties om

Nadere informatie

Handleiding Pivot docent Wendy Bruins www.wisemice.nl versie 1.2 december 2008

Handleiding Pivot docent Wendy Bruins www.wisemice.nl versie 1.2 december 2008 1 Handleiding Pivot Stickfigure Animator Maak je eigen animated gifjes en laat je poppetje bewegen zoals jij wilt. Je kunt je Pivot invoegen in een mailtje, je website of laten verschijnen op je desktop.

Nadere informatie

PowerPoint Instructie. Een presentatie maken met gesproken commentaar

PowerPoint Instructie. Een presentatie maken met gesproken commentaar PowerPoint Instructie Een presentatie maken met gesproken commentaar Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 2. Geluidsinstellingen m.b.t. microfoon in Windows 7... 1 3. Stap voor stap: gesproken commentaar toevoegen...

Nadere informatie

3. Video, DVD en radio ... ... ... ...... ... ... ...... 4. Video s maken met Movie Maker 2 101 ... ... ... ... ... ... ... ... ......

3. Video, DVD en radio ... ... ... ...... ... ... ...... 4. Video s maken met Movie Maker 2 101 ... ... ... ... ... ... ... ... ...... Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 De volgorde van lezen... 17 De website bij het boek... 17 Uw voorkennis... 18 Hoe werkt u met dit

Nadere informatie

Je website is het centrum van al je online activiteiten. Dat werkt allerlei kanten op.

Je website is het centrum van al je online activiteiten. Dat werkt allerlei kanten op. Kathleenferrier.nl: het KF centrum online Handleiding voor de Blog & Nieuwssectie Je website is het centrum van al je online activiteiten. Dat werkt allerlei kanten op. Het is de plek waarvandaan mensen

Nadere informatie

Een eerste kennismaking

Een eerste kennismaking 27-2-2006 1 W erkstukken m a ken m et Po w erpo int Een eerste kennismaking PowerPoint is het presentatieprogramma van Microsoft waarmee we informatie, d.m.v. dia s, op een duidelijke manier kunnen presenteren.

Nadere informatie

3. De film monteren. In dit hoofdstuk leert u:

3. De film monteren. In dit hoofdstuk leert u: 55 3. De film monteren De eerste stap na het importeren van uw videomateriaal is het rangschikken van de opnamen tot een goed lopend verhaal. Wat u het eerst heeft opgenomen, hoeft immers niet het begin

Nadere informatie

Head Pilot v Gebruikershandleiding

Head Pilot v Gebruikershandleiding Head Pilot v1.1.3 Gebruikershandleiding Inhoud 1 Installatie... 4 2 Head Pilot Gebruiken... 7 2.2 Werkbalk presentatie... 7 2.3 Profielen beheren... 13 2.3.1 Maak een profiel... 13 2.3.2 Verwijder een

Nadere informatie

Maak met Alinea een foto van je tekstdocument of importeer foto s om direct voor te lezen. Een boek, een cursus of een artikel. Het kan allemaal!

Maak met Alinea een foto van je tekstdocument of importeer foto s om direct voor te lezen. Een boek, een cursus of een artikel. Het kan allemaal! Fotografeer en lees Maak met Alinea een foto van je tekstdocument of importeer foto s om direct voor te lezen. Een boek, een cursus of een artikel. Het kan allemaal! De app herkent de tekst en maakt er

Nadere informatie

Handleiding Windows Movie Maker

Handleiding Windows Movie Maker Handleiding Windows Movie Maker Video of foto toevoegen 1 Open Windows Movie Maker 2 Kies in het lint voor start 3 Klik op Video of foto toevoegen 4 Selecteer de bestanden die je wilt toevoegen. 5 Klik

Nadere informatie

Filmpjes downloaden van YouTube. Filmpjes downloaden van YouTube

Filmpjes downloaden van YouTube. Filmpjes downloaden van YouTube Filmpjes downloaden van YouTube Op videosites als YouTube staan veel filmpjes die de moeite waard zijn om later nog eens terug te zien. Je kunt deze bookmarken in je browser of via de embedoptie vertonen

Nadere informatie

7. Muziek-cd s branden met Windows Media Player 10

7. Muziek-cd s branden met Windows Media Player 10 205 7. Muziek-cd s branden met Windows Media Player 10 De laatste jaren wordt de computer steeds vaker gebruikt voor het verzamelen van geluidsbestanden. Ook het downloaden van muziekbestanden vanaf internet

Nadere informatie

Handleiding MOBICROSS actie banners

Handleiding MOBICROSS actie banners Handleiding MOBICROSS actie banners Met de kant & klare MOBICROSS actie banners vergroot jij je kans om sneller je netwerk te bouwen. Je kunt je eigen campagne maken door de banners op je website te plaatsen,

Nadere informatie

Handleiding voor bloemenboek (open boek)- PP 2007

Handleiding voor bloemenboek (open boek)- PP 2007 Handleiding voor bloemenboek (open boek)- PP 2007 1. Raster en hulplijnen Klik met rechter muisknop in een lege dia Klik in het afrolmenu op Raster en hulplijnen en stel onderstaande eigenschappen in 2.

Nadere informatie

Filmpje maken in Picasa

Filmpje maken in Picasa Filmpje maken in Picasa De veranderingen in Picasa 3.6 en 3.8 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Intro Picasa 3.6NL en Intro Picasa

Nadere informatie

1. Kennismaken met Impress

1. Kennismaken met Impress 1. Kennismaken met Impress In deze module leert u: 1 Wat Impress is; 2 Impress starten; 3 Een nieuwe presentatie maken; 4 Instellingen van Impress wijzigen; 5 Opslaan en openen. 1 Wat is Impress? OpenOffice.org

Nadere informatie

Een Time- Lapse, wat is het en hoe begin je er aan?

Een Time- Lapse, wat is het en hoe begin je er aan? Een Time Lapse, wat is het en hoe begin je er aan? Wie heeft nog nooit zo n filmpje gezien waarbij bv. de wolken ongewoon snel over een landschap glijden, of waarbij de personen in beeld als mini mensjes

Nadere informatie

Monteren van een STOP MOTION filmpje ADOBE PREMIER Stap 1: Hoe start je een nieuw project.

Monteren van een STOP MOTION filmpje ADOBE PREMIER Stap 1: Hoe start je een nieuw project. Monteren van een STOP MOTION filmpje ADOBE PREMIER Stap 1: Hoe start je een nieuw project. Vooraleer we beginnen met de software te gebruiken is het beter om alle programma s die we niet nodig hebben af

Nadere informatie

Totaalshot Medium shot Close-up Establishing shot

Totaalshot Medium shot Close-up  Establishing shot Analyse Commercial Totaalshot Bij een totaalshot zien we het onderwerp helemaal in beeld, van verder weg gefilmd. Dit shot werkt goed als introductie van een scène, omdat de kijker op deze manier een idee

Nadere informatie

Handleiding. voor Casablanca 3 en 4 evenals Windows PCs

Handleiding. voor Casablanca 3 en 4 evenals Windows PCs Handleiding voor Casablanca 3 en 4 evenals Windows PCs Index Arabesk Hoofdmenu : 3 Omgeving 4 Assistent 4 Schijfprojecten 7 Instellingen 7 Verscheidene 8 Voorbereiden 8 Films 8 Hoofdstukken 9 Vormgeving

Nadere informatie

Geluid opnemen De eerste stappen Een beetje hulp en enkele tips

Geluid opnemen De eerste stappen Een beetje hulp en enkele tips Geluid opnemen De eerste stappen Een beetje hulp en enkele tips ICT- geluid auteur: Geert Kraeye pagina 1 1. Staat mijn geluid aan? We zien een icoontje staan in de hoek rechts onderaan. Enkel klikken

Nadere informatie

Uw HorecaPro : handleiding

Uw HorecaPro : handleiding Uw HorecaPro : handleiding Als klant van Resto.be, hebt u de mogelijkheid om te reageren op de commentaren van uw klanten. Ook kunt u de informatie en gegevens wijzigen die verschijnen op uw Resto.be pagina

Nadere informatie

1 Inleiding 1 / 24. DATUM UITGIFTE : 24-1-2014 DATUM HERZIENING : 18-7-2014 Gebruikershandleiding ivms-4200-client 2.0 HIKVISION

1 Inleiding 1 / 24. DATUM UITGIFTE : 24-1-2014 DATUM HERZIENING : 18-7-2014 Gebruikershandleiding ivms-4200-client 2.0 HIKVISION 1 / 24 1 Inleiding Deze verkorte handleiding beschrijft de meest gebruikte mogelijkheden voor het live bekijken van beelden, evenals het opvragen van opgenomen beelden. Mochten er vragen, opmerkingen of

Nadere informatie

Deel 3: Impress. Klikoefeningen

Deel 3: Impress. Klikoefeningen Deel 3: Impress Klikoefeningen De mogelijkheden van Impress als ondersteunend middel voor een gedifferentieerde begeleiding van leerlingen met beperkingen. CNO Universiteit Antwerpen 1 Deel 3 Impress Klikoefeningen

Nadere informatie