De ultieme Finland-reis 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De ultieme Finland-reis 2015"

Transcriptie

1 De ultieme Finland-reis 2015 vatte aan in het zuiden, vanuit Helsinki om uiteindelijk Kuusamo als einddoel te hebben. Na een korte kennismaking met alle medereizigers uit Frankrijk - jawel EB5 voorziet ook Franstalige begeleiding - werd een korte verplaatsing gemaakt naar Mikkeli. Hier hadden we afgesproken met een lokale gids om op zoek te gaan naar een aantal uilensoorten en wie weet ook vliegende eekhoorn. Al snel hadden we succes met een oeraluil, die langsvloog. Op een druilerige namiddag was dat al mooi meegenomen! Eventjes later hielden we halt aan één van de duizenden meertjes in de streek. Dit leverde waarnemingen op van dwergmeeuw, visdieven, zwarte zee-eenden, kraanvogel, wilde zwaan en een overvliegende houtsnip; een voorbode van de vogelsoorten die de komende weken frequent aan bod zouden komen. De gids leidde ons naar een nestkast waar dwerguil al verschillende jaren na elkaar broedde. Ook vorig jaar konden we deze hier prachtig waarnemen, op het moment dat de jongen geringd werden. Dit jaar - ten gevolge van een strengere winter en beduidend later - broedseizoen zat het vrouwtje nog zat te broeden. Ook jammer waren de algemene, zeer lage dichtheden aan uilen dit jaar in het zuiden van Finland. Een aantal soorten zouden we verder naar het noorden nog tegenkomen; geen probleem dus. De rest van de avond leverde ons enkele frisse regenbuien op. We bezochten een stukje oud bos, dat eigendom was van onze gids. Hier werden sporen gevonden van vliegende eekhoorn, aan de voet van enkele grote ratelpopulieren. Ze werden evenwel niet gezien; het weer was hier helaas niet bevorderlijk voor.

2 De volgende dag werd een korte transfer gemaakt richting het Saimaa-meer. Dit gigantische meer herbergt nog enkele honderden Saimaa-ringelrobben: een ondersoort van de ringelrob, aangepast aan zoet water en uitsluitend in dit merencomplex voorkomend. De planning werd uitgezet en onze lokale bootsman zou ons enkele uren later rondvaren doorheen het labyrint van eilandjes, smalle passages en grote open watervlaktes. Een meevaller: na vrij veel regen in de voormiddag, werd het weer plots heel wat beter toen we het meer opvaarden. Al snel zagen we roodhalsfuten, parelduikers, grote zaagbekken en kwamen we een eerste nest van een koppel visarend tegen. Dit nest bevindt zich op een gigantische rotsblok midden in het meer, één van de weinige nesten van Finland die niet in een boom gebouwd worden. Visarenden zijn alomtegenwoordig in dit gebied en bereiken er hoge dichtheden. Ons voornaamste doel was natuurlijk de Saimaa-ringelrob. Nadat we eerst verschillende bevers opmerkten, werd een kopje van een zeehond opgemerkt. Maar even snel als hij verscheen, was hij terug onder water verdwenen. Door de kennis van onze lokale contacten wisten we dat we goede kans hadden als we het dier lieten verder vissen en op de terugweg hier terugkeerden. Na een tussenstop op één van de vele eilandjes voor een pic-nic in het veld, keerden we terug naar dezelfde locatie. En jawel, een prachtig getekende ringelrob lag te rusten op een rotsblok. In totaal werden er drie exemplaren opgemerkt en allemaal werden ze zeer goed waargenomen, zonder dat de dieren ook maar het minste verstoord waren, perfect! Op de terugweg zagen we een eerste korhoen, op een zeer klein eilandje, midden in het meer, opmerkelijke locatie voor die soort, maar in Finland kan je ze dus zowat overal verwachten.

3 De volgende dag ging het verder richting het oosten van Finland, waar we het Nationaal Park van Patvinsuo bezochten en een speciaal voorziene kijkhut voor grote carnivoren, voornamelijk gericht op veelvraat. Het was de eerste van vier geplande nachten ter observatie van grote carnivoren. Een zeearend en havik waren de eerste waarnemingen vanuit de kijkhut. Al snel doken er twee onvolwassen beren op, die geruime tijd in de vallei onder ons foerageerden. Midden in de nacht (eigenlijk al naar de ochtend toe) werd het wachten beloond met een veelvraat vlak voor de hut, waw! Iedereen meteen klaarwakker! Na een stevig ontbijt, bezochten we Patvinsuo waar we auerhoen, korhoen, hazelhoen en moerassneeuwhoen zagen. Alle groepsleden genoten van een enthousiast baltsend mannetje hazelhoen op één van de wandelingen. Midden in het hoogveen zagen we blauwe kiekendief en de talrijk broedende steltlopers. Ook een adder bevond zich op ons pad.

4 De dag nadien opnieuw richting kijkhut in de hoop grote carnivoren te kunnen observeren. Ook deze keer was het een groot succes. Al vrij vroeg op de avond, met de mooie avondzon, verscheen een eerste veelvraat; gevolgd door een tweede exemplaar later op de avond. Een snel wegspurtende veelvraat wat later, deed ons vermoeden dat er wellicht nog andere roofdieren aanwezig waren. En jawel, geen minuut later verscheen een gigantisch mannetje bruine beer, die de rest van de avond heen en weer patrouilleerde doorheen de vallei, nice! Na een nachtje met minder succes in een andere hut trokken we verder naar de regio ten oosten van Kuhmo! We bezochten er een natuurreservaat dat grensoverschrijdend ingesteld werd met Rusland, maar dan wel eentje van enorme oppervlakte. We hoorden er een blauwstaart zingen, maar een hagelbui verhinderde mooie waarnemingen. Verschillende bevers werden gezien, waarvan 1 zijn aanwezigheid uitdrukkelijk liet gelden door continu met zijn staart op het water te slaan. Pestvogels, baltsende goudplevieren en de algemeen aanwezige sneeuwhazen werden ook gesmaakt. In de namiddag konden we kort drie wilde bosrendieren zien, niet te verwarren met de gedomesticeerde dieren die in het noorden de wegen onveilig maken. Deze volledig wilde rendieren zijn erg schuw en leven teruggetrokken in de onmetelijke bossen van de taïgazone die vanaf hier 1000km ers verder doorloopt naar Siberië. s Avonds konden we er nog één zien aan een bosrand; niet slecht voor deze zeldzame en moeilijk waar te nemen soort.

5 Nog een laatste nacht probeerden we grote carnivoren te zien in deze regio. Wolven komen er ook geregeld langs, duimen dus. Al vrij snel na het betreden van de hut zagen we tussen de verschillende meeuwen een zwarte wouw verschijnen, er broeden slechts enkele tientallen koppels van deze soort in Finland. Ook dook er een jonge bruine beer op, die zich zeer schichtig gedroeg. De reden hiervoor bleek later twee andere volwassen beren te zijn. Maar eerst begon het veelvraten spektakel. Het gedrag van deze soort is schitterend, een echte marterachtige maar toch ook weer helemaal anders. Het dier kwam tot heel dicht bij de hut, iedereen muisstil waw, een prachtig moment was dat. Wolven zagen we die nacht helaas niet, maar de veelvraat kwam ons geregeld gezelschap houden, tussen de bezoeken van de beren door. Iedereen dik tevreden dus. Bij het verlaten van de kijkhut passeerden nog twee bosrendieren, we hadden toch wel succes met deze soort!!

6 Na een verkwikkend ontbijt en korte rust, maakten we de transfer naar Kuusamo, alwaar alles in het teken stond van de lokale specialiteiten onder de Scandinavische vogels. Onderweg vonden we een prachtige sperweruil. In de omgeving van Kuusamo bezochten we heel wat schitterende gebieden. Een schitterende waarneming van een dwerggors was meteen een goed begin. Verder die namiddag: nonnetje, grote zeeeend, bosgors, grauwe fitis, ruigpootuil, velduil, sperweruil en een korte waarneming van eland. Ook hadden we er opnieuw de vier soorten hoenders. Ook de beroemde Livaara heuvel werd aangedaan. Ondanks het mindere weer was er toch wat zang: een prachtige haakbek! Ook op een andere locatie konden we deze mooie soort zien zingen. Een veraf zingende blauwstaart werkte ook hier niet optimaal mee, een aantal regenbuien verhinderden ook optimale omstandigheden om de soort te zien. Een bezoek aan de regio van Kuusamo impliceert een bezoek aan het Nationaal Park van Oulanka. Een waterspreeuw was er een van de eerste vogels. Wat later een aantal grote kruisbekken en twee taïgagaaien die zich minutenlang van dicht lieten bewonderen. Landschappelijk is dit gebied natuurlijk ook top, de Oulanka rivier slingert hier rustig doorheen de beboste heuvels, Rusland is ook hier slechts enkele kilometers ver. Een koppel Steenarenden vervolledigde de sfeer die bij dit landschap past.

7 Zo eindigden we deze succesvolle reis naar Finland. Ultimate Finland: een goede mix met aandacht voor grote roofdieren (wolf, beer en veelvraat), typische noordelijke vogelsoorten en het bij momenten werkelijk uitzonderlijke Finse landschap met zijn duizenden meertjes en veengebieden. Kortom: natuurbeleving van de bovenste plank!

Natuurreis naar Finland. Op zoek naar Wolf, bruine beer en veelvraat! en vogels natuurlijk

Natuurreis naar Finland. Op zoek naar Wolf, bruine beer en veelvraat! en vogels natuurlijk Natuurreis naar Finland. Op zoek naar Wolf, bruine beer en veelvraat! en vogels natuurlijk Natuurreis voor de zoogdierenwerkgroep van Natuurpunt s Heerenbosch en NP Hamme, lokale groep van de Regionale

Nadere informatie

NATUURREIS OP MAAT NAAR FINLAND: VEELVRAAT, BRUINE BEER EN WOLF

NATUURREIS OP MAAT NAAR FINLAND: VEELVRAAT, BRUINE BEER EN WOLF NATUURREIS OP MAAT NAAR FINLAND: VEELVRAAT, BRUINE BEER EN WOLF juni - september Fotogra e Individuele reizen Natuur Wildlifereizen Zoogdierenreizen Belev Midzomer in Finland? Dat is één groot zoogdierenspektakel!

Nadere informatie

Natuurreis naar Estland

Natuurreis naar Estland Natuurreis naar Estland Estland is een heel interessant land door haar ongerepte natuur. Deze reis zal vooral de focus leggen op flora en broedvogels! Daarnaast zoeken we tijdens een boottocht naar Bevers

Nadere informatie

NATUURREIS NAAR FINLAND: VEELVRAAT, BRUINE BEER EN WOLF I

NATUURREIS NAAR FINLAND: VEELVRAAT, BRUINE BEER EN WOLF I NATUURREIS NAAR FINLAND: VEELVRAAT, BRUINE BEER EN WOLF I 12 dagen 06 jul 2019-17 jul 2019 Groepsreizen Natuur Zoogdierenreizen Belevingsreizen Wildlifereizen Sch Wie in de midzomer naar Finland reist,

Nadere informatie

NATUURREIS NAAR FINLAND: VEELVRAAT, BRUINE BEER EN WOLF II

NATUURREIS NAAR FINLAND: VEELVRAAT, BRUINE BEER EN WOLF II NATUURREIS NAAR FINLAND: VEELVRAAT, BRUINE BEER EN WOLF II 12 dagen 06 jul 2019-17 jul 2019 Groepsreizen Natuur Zoogdierenreizen Wildlifereizen Schuilhutreizen Wie in de midzomer naar Finland reist, maakt

Nadere informatie

Fotoreis Finland 2016. 22-28 april 2016

Fotoreis Finland 2016. 22-28 april 2016 Fotoreis Finland 2016 22-28 april 2016 Finland, bruine beren en andere dieren Op de grens van Finland en Rusland ligt een strook niemandsland van ongeveer 2 kilometer breed. In deze strook leven o.a.

Nadere informatie

INDIVIDUELE NATUURREIS NAAR FINLAND: VEELVRAAT, BRUINE BEER EN WOLF

INDIVIDUELE NATUURREIS NAAR FINLAND: VEELVRAAT, BRUINE BEER EN WOLF INDIVIDUELE NATUURREIS NAAR FINLAND: VEELVRAAT, BRUINE BEER EN WOLF juni - september Individuele reizen Natuur Wildlifereizen Zoogdierenreizen Belevingsreizen Midzomer in Finland: één groot zoogdierenspektakel!

Nadere informatie

Op de afgesproken plek langs de Knardijk te Lelystad ontmoette ik Jacobien en Annelies omstreeks uur.

Op de afgesproken plek langs de Knardijk te Lelystad ontmoette ik Jacobien en Annelies omstreeks uur. Avondexcursie Oostvaardersplassen, 23 mei 2017 Gids: Pim Op de afgesproken plek langs de Knardijk te Lelystad ontmoette ik Jacobien en Annelies omstreeks 18.00 uur. We maakten eerst een wandeling naar

Nadere informatie

Finland: Beren, wolven en korhoenders 7-daagse fotoreis

Finland: Beren, wolven en korhoenders 7-daagse fotoreis Finland: Beren, wolven en korhoenders 7-daagse fotoreis In samenwerking met natuurfotograaf en Finlandkenner Maas van de Ruitenbeek (www.maasvanderuitenbeek.nl) Het grensgebied tussen Finland en Rusland

Nadere informatie

Noorwegen 4/5-12/5/2011

Noorwegen 4/5-12/5/2011 Noorwegen 4/5-12/5/2011 Aanvliegende Zeearenden, Kleine jager, diverse soorten meeuwen, baltsende Korhoenders, baltsende Auerhoenders, eekhoorntjes en diverse soorten mezen (waaronder veel Kuifmezen) vanuit

Nadere informatie

Natuur- en fotografiereis: beren, wolven & veelvraten

Natuur- en fotografiereis: beren, wolven & veelvraten Fins Lapland: Natuur- en fotografiereis: beren, wolven & veelvraten Nederlandstalig begeleide groepsreis (7 dagen/6 nachten) 07 juni 13 juni 2016 Oost-Finland is een groot, ruig gebied dat zich uitstrekt

Nadere informatie

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2011

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2011 Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2011 Dit overzicht bevat bijzondere vogelwaarnemingen die gemaakt zijn op de Strabrechtse Heide. Hieronder vallen fenologische waarnemingen, opmerkelijke trekvogels,

Nadere informatie

BEREN, WOLVEN EN KORHOENDERS

BEREN, WOLVEN EN KORHOENDERS BEREN, WOLVEN EN KORHOENDERS een fotoreis naar Finland met Maas van de Ruitenbeek - WildlifePhotography BEREN, WOLVEN EN KORHOENDERS Het grensgebied tussen Rusland en Finland is jarenlang niet toegankelijk

Nadere informatie

Reisverslag voorbereidingsreis

Reisverslag voorbereidingsreis Reisverslag voorbereidingsreis Estland 2 t/m 6 april 2015 Georganiseerd door: Dag 1 (2 April) Aankomst Tallinn en transfer naar Saaremaa Bij aankomst op het overzichtelijke vliegveld van Tallinn werd ik

Nadere informatie

Datum: Vrijdag 14 juni Excursie: Middagexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Datum: Vrijdag 14 juni Excursie: Middagexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim Datum: Vrijdag 14 juni 2019 Excursie: Middagexcursie Oostvaardersplassen Gids: Pim De regen trok rond het middaguur weg en het klaarde niet alleen op, het leek opeens een zomerse middag. Gids Pim mocht

Nadere informatie

Datum: 13 april Excursie: Ochtendexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Datum: 13 april Excursie: Ochtendexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim Datum: 13 april 2019 Excursie: Ochtendexcursie Oostvaardersplassen Gids: Pim Om 8.00 uur ontmoette ik de deelnemers aan de ochtendexcursie in de Oostvaardersplassen, oude bekenden uit Bennekom die eerder

Nadere informatie

trokken regelmatig in groepen van tien tot twintig exemplaren korte afstand op voorbij. Er is hier ook een redelijke kans op Geelsnavelduikers,

trokken regelmatig in groepen van tien tot twintig exemplaren korte afstand op voorbij. Er is hier ook een redelijke kans op Geelsnavelduikers, Vogelen in Estland Op een bolderplaats troffen we diverse korhanen aan die de strijd met elkaar aanbonden. Chris van Rijswijk Van 13 tot en met 19 mei 2008 heb ik een vogelreis gemaakt door Estland. Samen

Nadere informatie

Welke uilen en roofvogels zijn dat?

Welke uilen en roofvogels zijn dat? . Welke uilen en roofvogels zijn dat? De vogels zijn volgens de kleurcode onderverdeeld in de volgende groepen: Uilen 10 Valken 30 Overige roofvogels 46 Extra: Vliegsilhouet van de belangrijkste soorten

Nadere informatie

Datum: 13 april Excursie: Middagexcursie Brabantse Biesbosch. Gids: Pim

Datum: 13 april Excursie: Middagexcursie Brabantse Biesbosch. Gids: Pim Datum: 13 april 2019 Excursie: Middagexcursie Brabantse Biesbosch Gids: Pim Rond de klok van 13.00 uur ontmoette ik Wil en zes andere deelnemers uit de regio Den Haag. Door omstandigheden zat Wil in een

Nadere informatie

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2013

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2013 Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2013 Dit overzicht bevat bijzondere vogelwaarnemingen die gemaakt zijn op de Strabrechtse Heide. Hieronder vallen fenologische waarnemingen, opmerkelijke trekvogels,

Nadere informatie

Reisverslag Noord Finland Eduard Opperman 1 t/m 9 juni Reisleiding: Eduard Opperman

Reisverslag Noord Finland Eduard Opperman 1 t/m 9 juni Reisleiding: Eduard Opperman Reisverslag Noord Finland Eduard Opperman 1 t/m 9 juni 2009 Reisleiding: Eduard Opperman Finland is met een bebost oppervlak van bijna 74% Europa s dichtst beboste land. Daarnaast staat Finland bekend

Nadere informatie

Vervolgens reden we via de Torenvalkweg naar de Oostvaardersplassen. We besloten van start te gaan met een wandeling over het Oostvaardersveld.

Vervolgens reden we via de Torenvalkweg naar de Oostvaardersplassen. We besloten van start te gaan met een wandeling over het Oostvaardersveld. Avondexcursie Oostvaardersplassen Datum: 19 mei 2018 Gids: Pim Rond half zes haalde ik Hans en drie, naar later bleek, enthousiaste dames op van het station van Lelystad. Ik kon het niet laten even een

Nadere informatie

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2016

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2016 Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2016 Dit overzicht bevat bijzondere vogelwaarnemingen die gemaakt zijn op de Strabrechtse Heide. Hieronder vallen fenologische waarnemingen, opmerkelijke trekvogels,

Nadere informatie

Lezingen Han Bouwmeester Natuurfotografie

Lezingen Han Bouwmeester Natuurfotografie Lezingen Han Bouwmeester Natuurfotografie Het delen van mijn belevenissen met belangstellenden is een van mijn grootste uitdagingen binnen de natuurfotografie. In mijn filmtijd maakte ik al een aantal

Nadere informatie

Datum: Vrijdag 21 juni Excursie: Nachtzwaluwenexcursie. Gids: Pim

Datum: Vrijdag 21 juni Excursie: Nachtzwaluwenexcursie. Gids: Pim Datum: Vrijdag 21 juni 2019 Excursie: Nachtzwaluwenexcursie Gids: Pim Rond 21.00 uur ontmoette gids Pim zijn gezelschap uit de driehoek: Amsterdam Amersfoort Barneveld. We gingen allereerst een wandeling

Nadere informatie

ULTIEM FINLAND MEI 2016

ULTIEM FINLAND MEI 2016 ULTIEM FINLAND MEI 2016 VERSLAG JEREMY DEMEY FOTO S / NICOLAS MANENTE Dag 1 Wegens stakingen in Frankrijk zijn de vluchten van onze Franse deelnemers vertraagd, daarom vertrekken we bij aankomst direct

Nadere informatie

VOGELREIS NAAR ESTLAND: STELLER S EIDER, SPECHTEN EN UILEN

VOGELREIS NAAR ESTLAND: STELLER S EIDER, SPECHTEN EN UILEN VOGELREIS NAAR ESTLAND: STELLER S EIDER, SPECHTEN EN UILEN 8 dagen 03 mrt 2019-10 mrt 2019 Groepsreizen Natuur IJzige reizen Vogelreizen Trek er een weekje tussenuit in de krokusvakantie of de voorjaarsvakantie

Nadere informatie

De bovenkruier is een windmolen waarbij alleen de kap met het wiekenkruis in het horizontale vlak kan draaien. Op deze manier kunnen de wieken steeds

De bovenkruier is een windmolen waarbij alleen de kap met het wiekenkruis in het horizontale vlak kan draaien. Op deze manier kunnen de wieken steeds De bovenkruier is een windmolen waarbij alleen de kap met het wiekenkruis in het horizontale vlak kan draaien. Op deze manier kunnen de wieken steeds de juiste windrichting volgen. Hier en daar kun je

Nadere informatie

Datum: Zaterdag 6 januari Gebied: Oostvaardersplassen Flevoland. Deelnemers: Cees, Raymon, Isabel & Michiel. Gids: Pim

Datum: Zaterdag 6 januari Gebied: Oostvaardersplassen Flevoland. Deelnemers: Cees, Raymon, Isabel & Michiel. Gids: Pim Datum: Zaterdag 6 januari 2018 Gebied: Oostvaardersplassen Flevoland. Deelnemers: Cees, Raymon, Isabel & Michiel. Gids: Pim Om 9.00 gingen we van start met de ochtendexcursie in de Oostvaardersplassen.

Nadere informatie

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2014

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2014 Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2014 Dit overzicht bevat bijzondere vogelwaarnemingen die gemaakt zijn op de Strabrechtse Heide. Hieronder vallen fenologische waarnemingen, opmerkelijke trekvogels,

Nadere informatie

Datum: 5 januari Gebied: Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Datum: 5 januari Gebied: Oostvaardersplassen. Gids: Pim Datum: 5 januari 2019 Gebied: Oostvaardersplassen Gids: Pim De kop is er weer vanaf! Vanmorgen begeleidde ik een excursie met acht deelnemers uit Houten, Utrecht en het Groningse Haren. We waren amper

Nadere informatie

WILD SHOTS NOORD-ZWEDEN. Harold van der Meer

WILD SHOTS NOORD-ZWEDEN. Harold van der Meer WILD SHOTS NOORD-ZWEDEN Harold van der Meer WILD SHOTS NOORD-ZWEDEN Harold van der Meer 2018 Harold van der Meer; niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt zonder voorafgaande

Nadere informatie

Datum: Woensdag 26 juni Excursie: Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Datum: Woensdag 26 juni Excursie: Oostvaardersplassen. Gids: Pim Datum: Woensdag 26 juni 2019 Excursie: Oostvaardersplassen Gids: Pim Rond de klok van 9.00 uur ontmoette ik de deelnemers aan een excursie in de Oostvaardersplassen langs de Knardijk te Lelystad. Het was

Nadere informatie

BEGELEIDE MEERDAAGSE TREKKING LANGS DE LAUGAVEGUR

BEGELEIDE MEERDAAGSE TREKKING LANGS DE LAUGAVEGUR BEGELEIDE MEERDAAGSE TREKKING LANGS DE LAUGAVEGUR Deze wandelreis in internationaal gezelschap focust volledig op de Laugavegur, de bekendste trekking van IJsland die in 7 dagen van het geothermisch gebied

Nadere informatie

Zondag 6 november 2016: Middagexcursie in de Oostvaardersplassen.

Zondag 6 november 2016: Middagexcursie in de Oostvaardersplassen. Zondag 6 november 2016: Middagexcursie in de Oostvaardersplassen. Gids: Pim Julsing In de ochtend viel de regen nog met bakken uit de lucht, maar toen ik om 11.45 uur Celine en haar vader ontmoette klaarde

Nadere informatie

Datum: Zondag 16 juni Excursie: Oostvaardersplassen middagexcursie. Gids: Pim

Datum: Zondag 16 juni Excursie: Oostvaardersplassen middagexcursie. Gids: Pim Datum: Zondag 16 juni 2019 Excursie: Oostvaardersplassen middagexcursie Gids: Pim Om 13.00 uur ontmoette ik Conchita, haar zus, twee dochters en nicht langs de Knardijk te Lelystad. Mijn vrouw had geadviseerd

Nadere informatie

Zoogdieren kijken in Finland, juni 2012

Zoogdieren kijken in Finland, juni 2012 Zoogdieren kijken in Finland, juni 2012 Een wolf kijkt argwanend in onze richting als hij voor onze hide langs loopt, foto Loes Hieronder volgt een samenvatting van onze reis door Finland op zoek naar

Nadere informatie

Excursie: De Brabantse Biesbosch Vanaf Werkendam ( )

Excursie: De Brabantse Biesbosch Vanaf Werkendam ( ) Excursie: De Brabantse Biesbosch Vanaf Werkendam (9.30-14.00) Gids: Pim Voor de tweede keer mocht ik als gids met Karlijn op stap. Ditmaal had ze deze excursie cadeau gedaan aan haar vader. Rond 9.30 uur

Nadere informatie

Polen - Bieszczady, februari Verstoppertje spelen met Euraziatische lynx

Polen - Bieszczady, februari Verstoppertje spelen met Euraziatische lynx Polen - Bieszczady, februari 2013 Verstoppertje spelen met Euraziatische lynx lynx dag 1 we beginnen met een avondwandeling in een verlaten vallei met z n vieren staan we naar een paar reeën te kijken

Nadere informatie

Mahlerlaan Amsterdam. Roofvogelonderzoek. Opdrachtgever: O.G.A. Tussentijdsverslag : 2 september 2015

Mahlerlaan Amsterdam. Roofvogelonderzoek. Opdrachtgever: O.G.A. Tussentijdsverslag : 2 september 2015 Roofvogelonderzoek Mahlerlaan Amsterdam Opdrachtgever: O.G.A Tussentijdsverslag : 2 september 2015 Onderzoek : drs. Lex van Groningen, dr. M. Kuiper Oostermeerkade 6 1184 TV Amstelveen Telefoon: 06-29523020

Nadere informatie

Datum: Zondag 3 maart Excursie: De Brabantse Biesbosch ochtendexcursie. Gids: Pim

Datum: Zondag 3 maart Excursie: De Brabantse Biesbosch ochtendexcursie. Gids: Pim Datum: Zondag 3 maart 2019 Excursie: De Brabantse Biesbosch ochtendexcursie Gids: Pim Vanmorgen mocht ik een dame en heer uit het Gelderse Bennekom rondleiden in het prachtige vogelgebied: De Brabantse

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

Datum: Zondag 30 juni Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gids: Pim

Datum: Zondag 30 juni Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gids: Pim Datum: Zondag 30 juni 2019 Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie Gids: Pim Gids Pim was vanmorgen in de gelukkige omstandigheid om op pad te gaan met vijf vrouwen uit Amersfoort. We wandelden eerst

Nadere informatie

Kruiswoordpuzzel Uilen van Nederland Wat weet jij over deze bijzondere dieren?

Kruiswoordpuzzel Uilen van Nederland Wat weet jij over deze bijzondere dieren? Kruiswoordpuzzel Uilen van Nederland Wat weet jij over deze bijzondere dieren? Groep Dit werkblad is geschikt voor kinderen uit de groepen 7 en 8. Introductie en instructie voor de leerkracht Middels deze

Nadere informatie

EXCLUSIEVE VOGELREIS OP MAAT NAAR ESTLAND

EXCLUSIEVE VOGELREIS OP MAAT NAAR ESTLAND EXCLUSIEVE VOGELREIS OP MAAT NAAR ESTLAND 8 dagen 20 mrt 2020-27 mrt 2020 Natuur IJzige reizen Belevingsreizen Vogelreizen Trek er een weekje tussenuit in het voorjaar en ga op zoek naar winterse vogelpracht

Nadere informatie

DAG 1: Start reis en vertrek van Tokio naar Jigokudani

DAG 1: Start reis en vertrek van Tokio naar Jigokudani 1 Ontdek de wonderen van het landschap en het wilde leven van Japan! Het winterperspectief in het land van de rijzende zon zorgt voor een prachtige fotoreis. Berglandschappen en ijzige kusten zorgen voor

Nadere informatie

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2015

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2015 Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2015 Dit overzicht bevat bijzondere vogelwaarnemingen die gemaakt zijn op de Strabrechtse Heide. Hieronder vallen fenologische waarnemingen, opmerkelijke trekvogels,

Nadere informatie

Datum: Zondag 4 augustus Excursie: Nachtzwaluwexcursie Leusderheide. Gids: Pim

Datum: Zondag 4 augustus Excursie: Nachtzwaluwexcursie Leusderheide. Gids: Pim Datum: Zondag 4 augustus 2019 Excursie: Nachtzwaluwexcursie Leusderheide Gids: Pim Rond 20.30 kwamen de twee deelnemers uit Utrecht in de verte naar beneden fietsen over de Utrechtse heuvelrug. We maakten

Nadere informatie

Wandelingen Casa Careel

Wandelingen Casa Careel Wandelingen Casa Careel Ervaar één dag bij de herder Om de boerderij te bereiken sla je rechtsaf en je gaat linksaf voor de brug als je het pad inslaat aan de zuid oostzijde van Casa Careel. De herder

Nadere informatie

We zagen in de 30 getelde gebieden vogels verdeeld over 87 soorten. De meest getelde was zoals gewoonlijk de smient met exemplaren.

We zagen in de 30 getelde gebieden vogels verdeeld over 87 soorten. De meest getelde was zoals gewoonlijk de smient met exemplaren. Moordrecht 9 februari 2013 Normaal beschrijf ik het weer in het telweekeinde en soms net ervoor, deze keer iets verder terugkijken. Vanaf onze telling in december 2012 tot de midwintertelling in januari

Nadere informatie

Vogelexcursie Maasplassen

Vogelexcursie Maasplassen Vogelexcursie Maasplassen WML plas Roermo nd Brandt VWG De Peel, 2015-01-31 Deelnemers Rob Boesten, Jan van Deursen, Jaap Halma, Peter Hikspoors, Mario Joosten, Cor Speek, Karel Verhees en Nel en Jo van

Nadere informatie

Datum: Vrijdag 5 april Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gidsen: Taco & Pim

Datum: Vrijdag 5 april Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gidsen: Taco & Pim Datum: Vrijdag 5 april 2019 Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie Gidsen: Taco & Pim Op deze fraaie vrijdagochtend waren de gidsen Taco & Pim in de gelukkige omstandigheid om een groep uit Ede

Nadere informatie

10 daagse Safari The Migration Special

10 daagse Safari The Migration Special 10 daagse Safari The Migration Special De Serengeti, het gebied waar zoveel natuurfilms worden gemaakt, is ongetwijfeld het beroemdste wildpark ter wereld en is op geen enkele manier te vergelijken met

Nadere informatie

Resultaten simultaantelling 28 juli 2018.

Resultaten simultaantelling 28 juli 2018. Nieuwsbrief 3: Wespendieven Leenderbos. Resultaten simultaantelling 28 juli 2018. Wespendief 23 juli 2018. Foto: Erik van Asten Leende. In deze Nieuwsbrief de resultaten van de simultaantelling op 28 juli

Nadere informatie

Reisverslag (Duitsland Slovenië Italië Frankrijk)

Reisverslag (Duitsland Slovenië Italië Frankrijk) Reisverslag (Duitsland Slovenië Italië Frankrijk) Onze reis werd gepland van 1 juli tot 31 juli. Voor aanvang van onze reis hebben we geprobeerd om zoveel mogelijk treinen te reserveren. Gedurende onze

Nadere informatie

Romantiek. in een sprookjeslandschap. Op een boogscheut van het. drukke Gent treffen we het. Park van Beervelde aan. Wanneer we het domein

Romantiek. in een sprookjeslandschap. Op een boogscheut van het. drukke Gent treffen we het. Park van Beervelde aan. Wanneer we het domein Romantiek in een sprookjeslandschap Tekst: Fanny Storms Fotografie: Park van Beervelde Op een boogscheut van het drukke Gent treffen we het Park van Beervelde aan. Wanneer we het domein betreden worden

Nadere informatie

De ronde volle maan. Alleen als de maan rond en vol is, wordt dit feest gevierd. En dat heeft een hele bijzondere reden.

De ronde volle maan. Alleen als de maan rond en vol is, wordt dit feest gevierd. En dat heeft een hele bijzondere reden. De ronde volle maan Al vele duizenden jaren is Kabouterland een bijzondere plek voor Kabouters uit de hele wereld. Dit verhaal vertelt hoe bijzonder de samenwerking tussen de dieren en de kabouters in

Nadere informatie

Saleghemse krekengebied Overview langs kreek met zijn prachtige rietkragen, weilanden en graanakkers langsheen oude dijken.

Saleghemse krekengebied Overview langs kreek met zijn prachtige rietkragen, weilanden en graanakkers langsheen oude dijken. Saleghemse krekengebied Overview langs kreek met zijn prachtige rietkragen, weilanden en graanakkers langsheen oude dijken. Hier zijn nog ontzettend mooie plekken die een sterke aantrekkingskracht hebben

Nadere informatie

VOGELRINGSTATION OUD NAARDEN 4 e KWARTAAL OVERZICHT 2012

VOGELRINGSTATION OUD NAARDEN 4 e KWARTAAL OVERZICHT 2012 VOGELRINGSTATION OUD NAARDEN 4 e KWARTAAL OVERZICHT 2012 Rudy Schippers Het afgelopen kwartaal werd gekenmerkt door veel regen en ook veel harde wind waardoor er minder geringd kon worden dan gebruikelijk.

Nadere informatie

Broedvogelinventarisatie Ecodorp Bergen Voorjaar 2014

Broedvogelinventarisatie Ecodorp Bergen Voorjaar 2014 Broedvogelinventarisatie Ecodorp Bergen Voorjaar 2014 inventarisatie en verslag : Dook Vlugt d.vlugt@quicknet.nl contactpersoon Ecodorp : Sjaak van der Woude 1. Inleiding 2. Havik 3. Resultaten inventarisatie

Nadere informatie

Opa Vogel in de Kalahari

Opa Vogel in de Kalahari Opa Vogel in de Kalahari Opa Vogel, wat hebben jullie in de Kalahari gedaan? We hebben weer lekker gekampeerd in ons tentje, soms gingen we in een tent-huisje, en we hebben een nieuwe auto, de Terios.

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Datum: Zondag 11 november Gebied: Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Datum: Zondag 11 november Gebied: Oostvaardersplassen. Gids: Pim Datum: Zondag 11 november 2018 Gebied: Oostvaardersplassen Gids: Pim In de auto onderweg naar de Knardijk te Lelystad viel de regen nog met bakken naar beneden. Echter Buienradar liet duidelijk zien dat

Nadere informatie

Plotseling was er grote paniek onder de aanwezige vogels, een fraaie Slechtvalk gaf act de presence.

Plotseling was er grote paniek onder de aanwezige vogels, een fraaie Slechtvalk gaf act de presence. Datum: Donderdag 27 september 2018 Excursie: Oostvaardersplassen middag Gids: Pim Om 13.00 uur ontmoette ik Jennie en Margreet langs de Knardijk ter hoogte van het bezoekerscentrum van de Oostvaardersplassen.

Nadere informatie

Excursie Dümmersee en kraanvogels, 25 oktober 2014

Excursie Dümmersee en kraanvogels, 25 oktober 2014 Excursie Dümmersee en kraanvogels, 25 oktober 2014 Het is nog donker als op zaterdag 25 oktober de deelnemers voor de excursie naar de Dümmersee en de kraanvogels zich verzamelen op het kerkplein aan de

Nadere informatie

Spreekbeurt de grote Toppereend

Spreekbeurt de grote Toppereend Ra,ra wie ben ik. Spreekbeurt de grote Toppereend Inleiding Ik doe mijn spreekbeurt over de grote toppereend. Omdat ik dit een hele mooie vogel vind. En omdat jullie misschien veel te weinig weten over

Nadere informatie

Donderdag 19 mei 2016: Avondexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Donderdag 19 mei 2016: Avondexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim Donderdag 19 mei 2016: Avondexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim Om 18.15 uur trof ik mijn enthousiaste excursiedeelnemers uit het Nood Hollandse Uitgeest. We reden allereerst naar de Grote praambult

Nadere informatie

Op het einde van de fotozoektocht moet je een klein stukje langs een vrij drukke straat stappen. Wees dus voorzichtig en hou uiterst links!

Op het einde van de fotozoektocht moet je een klein stukje langs een vrij drukke straat stappen. Wees dus voorzichtig en hou uiterst links! Startplaats We starten de fotozoektocht op de parking van de Hospicebossen te Nazareth. Deze parking bevindt zich aan de ingang vlakbij de brug over de autosnelweg. Wegbeschrijving: Vanaf de startplaats

Nadere informatie

Wandelweg nr. 8 : La grande Virée : Rendeux Merkteken:

Wandelweg nr. 8 : La grande Virée : Rendeux Merkteken: Wandelweg nr. 8 : La grande Virée : Rendeux Merkteken: La grande Virée biedt de buitengewone gelegenheid een nieuwe en oordeelkundige blik te werpen op de vele aantrekkelijke en betoverende aspecten van

Nadere informatie

Eifel. Vogels, Dagvlinders en Orchideeën 26 juni t/m 2 juli Georganiseerd door:

Eifel. Vogels, Dagvlinders en Orchideeën 26 juni t/m 2 juli Georganiseerd door: Eifel Vogels, Dagvlinders en Orchideeën 26 juni t/m 2 juli 2017 Georganiseerd door: www.birdingbreaks.nl Reisroute 2 29 Juni Vandaag vertrekken we richting de Eifel (Duitsland) om te zoeken naar vogels,

Nadere informatie

CARRABELLA NAAR MANATEE SPRINGS S.P., 2 FEBRUARI

CARRABELLA NAAR MANATEE SPRINGS S.P., 2 FEBRUARI CARRABELLA NAAR MANATEE SPRINGS S.P., 2 FEBRUARI CARRABELLA NAAR MANATEE SPRINGS S.P., 2 FEBRUARI De rit van Carrabella naar Manatee Springs State Park is erg mooi. Veel naaldbossen, grotendeels nieuw

Nadere informatie

WOLF. Huilend roofdier

WOLF. Huilend roofdier WOLF Huilend roofdier Wolven hebben vaak een hele slechte naam. Denk maar eens aan de wolf in het verhaal van Roodkapje, die haar oma heeft opgegeten. Of Midas de wolf, die tevergeefs op de drie biggetjes

Nadere informatie

Douwe's natuurnieuws 1 november 2015

Douwe's natuurnieuws 1 november 2015 Douwe's natuurnieuws 1 november 2015 Herfsttrek Trek tellen Nu de trek van vogels in volle gang is zijn vrijwilligers overal in touw om de overvliegende vogels te noteren. Alles wordt goed in de gaten

Nadere informatie

natuurpunt WAL Wase Linkerscheldeoever Schor Ouden Doel

natuurpunt WAL Wase Linkerscheldeoever Schor Ouden Doel natuurpunt WAL Wase Linkerscheldeoever Schor Ouden Doel Het Schor Ouden Doel Het Schor Ouden Doel is een natuurgebied op de linkerscheldeoever tegen de scheldedijk. Aan de grens met Nederland sluit het

Nadere informatie

Planten en dieren in de duinen. Interactief verhaal

Planten en dieren in de duinen. Interactief verhaal Interactief verhaal Doel: Leerlingen kennen na de les een aantal belangrijke eigenschappen van planten en dieren. Konijnen leven, hazen niet. Konijnen zijn sprinters, hazen zijn lange afstand renners.

Nadere informatie

ETHIOPIË... MAAR DAN ANDERS!

ETHIOPIË... MAAR DAN ANDERS! ETHIOPIË... MAAR DAN ANDERS! 16-daagse stammenreis Zuid- Ethiopië + Riftvallei DAG 1 ADDIS ABEBA-SODO In de ochtend maakt u een korte stadstour met een bezoek aan het national Museum (lucy) waarna u richting

Nadere informatie

14-daagse Avontuurlijk Suriname

14-daagse Avontuurlijk Suriname REIZEN - VOYAGES Tel.32-3-238.11.03 Fax.32-3-238.71.58 Bresstraat, 14 IATA : 08210381 2018 Antwerpen licentie : A 1275 BELGIUM www.coconuttravel.be/suriname/ info@coconuttravel.be www.coconuttravel.be

Nadere informatie

Zomeravondexcursie Oostvaardersplassen: 21 juni Gids: Pim

Zomeravondexcursie Oostvaardersplassen: 21 juni Gids: Pim Zomeravondexcursie Oostvaardersplassen: 21 juni 2017 Gids: Pim Er was geen beter moment denkbaar voor deze avondexcursie: de dag van de zonnewende of de langste dag van het jaar. De temperatuur deed eerder

Nadere informatie

Met vogels op trektocht

Met vogels op trektocht Met vogels op trektocht Leerdagboek van:... Een (on)bekend geluid Wat voor geluid hoor je? Waar komt het geluid vandaan? Dit wil ik opschrijven over de vogel: Denk aan vragen als: Hoe ziet de vogel eruit?

Nadere informatie

BROEDGEVALLEN VAN DE RAAF IN DE PROVINCIE UTRECHT IN 2009 EN 2010

BROEDGEVALLEN VAN DE RAAF IN DE PROVINCIE UTRECHT IN 2009 EN 2010 BROEDGEVALLEN VAN DE RAAF IN DE PROVINCIE UTRECHT IN 2009 EN 2010 André van Kleunen en Gert Ottens Een paar jaar geleden hebben we in de Provinciale Nieuwsbrief van SOVON en in de Kruisbek aangekondigd

Nadere informatie

Het bos, of wat daar van over was, was rijk aan vele vogelsoorten, maar de winterkoning en de gekraagde roodstaart spanden wel de kroon.

Het bos, of wat daar van over was, was rijk aan vele vogelsoorten, maar de winterkoning en de gekraagde roodstaart spanden wel de kroon. Ochtendexcursie Oostvaardersplassen: 26 mei 2017 Gids: Pim Julsing Om 8.00 uur ontmoette ik langs de Knardijk een, zo zou later blijken, vriendelijk stel uit Amsterdam. We besloten eerst de route te lopen

Nadere informatie

VLAANDEREN VAKANTIELAND Getest en goedgekeurd door wandelaars

VLAANDEREN VAKANTIELAND Getest en goedgekeurd door wandelaars PERSBERICHT 16 januari 2013 WANDELING LANGS DE BRONNEN VAN DE VOERSTREEK IS DE MOOISTE WANDELROUTE VAN VLAANDEREN VAKANTIELAND Getest en goedgekeurd door wandelaars De wandeling Ontdek de bronnen van de

Nadere informatie

Verslag 2017 Uilenwerkgroep de Oelenwappers

Verslag 2017 Uilenwerkgroep de Oelenwappers Verslag 2017 Uilenwerkgroep de Oelenwappers Het broedseizoen 2017 is voor de vier vogelsoorten waarvoor we nestkasten geplaatst hebben een succesvoljaar geweest. Het meest trots zijn we op het feit dat

Nadere informatie

Voorkomen van Bruine Kiekendief (Circus aeruginosus) in Het Verdronken Land Van Saeftinghe Walter Van Kerkhoven

Voorkomen van Bruine Kiekendief (Circus aeruginosus) in Het Verdronken Land Van Saeftinghe Walter Van Kerkhoven Voorkomen van Bruine Kiekendief (Circus aeruginosus) in Het Verdronken Land Van Saeftinghe. 2017 Walter Van Kerkhoven Tijdens het broedseizoen van 2017 werd onderzoek gedaan naar het voorkomen, broedgedrag

Nadere informatie

Hotel Alahuar Spanje Alicante Vall de Laguar

Hotel Alahuar Spanje Alicante Vall de Laguar Hotel Alahuar Spanje Alicante Vall de Laguar 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Hotel Alahuar - (Spanje Alicante Vall de Laguar) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie

Portugal Algarve; 3 tot 10 maart 2010

Portugal Algarve; 3 tot 10 maart 2010 Portugal Algarve; 3 tot 10 maart 2010 De hierna genoemde natuurgebieden werden bezocht vanuit onze standplaats Pedras d el Rei, een klein vakantiepark op steenworpafstand van Tavira. Vanaf het vakantiepark

Nadere informatie

Welmanstudio Fotoreizen. Schotland 5 daagse reis in het voorjaar

Welmanstudio Fotoreizen. Schotland 5 daagse reis in het voorjaar Welmanstudio Fotoreizen Schotland 5 daagse reis in het voorjaar Welmanstudio Fotoreizen Programma Schotland, voorjaarsreis 2018 Schotland 5 daagse reis in het voorjaar Glens, Beinns en Lochs in een ruig

Nadere informatie

broedwaarde. Wilde eend - 1 zeker broedgeval. 9.05 : 1 w. met 3 pulli - regelmatig worden ongepaarde ex.

broedwaarde. Wilde eend - 1 zeker broedgeval. 9.05 : 1 w. met 3 pulli - regelmatig worden ongepaarde ex. Kleiputten 't Hoge 1983 2013 (2014) In deze kolom krijgen sommige soorten een andere kleur en dus een andere Broedende of waarschijnlijk broedende soorten broedwaarde. Wilde eend - 1 zeker broedgeval.

Nadere informatie

VOGELREIS NAAR ESTLAND: STELLERS EIDER, SPECHTEN EN UILEN

VOGELREIS NAAR ESTLAND: STELLERS EIDER, SPECHTEN EN UILEN VOGELREIS NAAR ESTLAND: STELLERS EIDER, SPECHTEN EN UILEN 8 dagen 20 mrt 2020-27 mrt 2020 Groepsreizen Natuur IJzige reizen Belevingsreizen Vogelreizen Trek er een weekje tussenuit in het voorjaar en ga

Nadere informatie

Kenia. De magie van Kenia. Groepsreis in internationaal gezelschap. Masai Mara Lake Elementaita Amboseli National Park Tsavo Est Mombasa Zuid

Kenia. De magie van Kenia. Groepsreis in internationaal gezelschap. Masai Mara Lake Elementaita Amboseli National Park Tsavo Est Mombasa Zuid Kenia Groepsreis in internationaal gezelschap De magie van Kenia Masai Mara Lake Elementaita Amboseli National Park Tsavo Est Mombasa Zuid 13 dagen/10 nachten GROEPSREIS MET FRANSTALIGE GIDS IN KENIA Safari

Nadere informatie

Hé! De vliegende beertjes. 3 maart, in de middag 10 graden met een heerlijk zonnetje. En ja hoor, ik zag de eerste hommelkoningin

Hé! De vliegende beertjes. 3 maart, in de middag 10 graden met een heerlijk zonnetje. En ja hoor, ik zag de eerste hommelkoningin 2009-4 Hé! De vliegende beertjes zijn er weer! 3 maart, in de middag 10 graden met een heerlijk zonnetje. En ja hoor, ik zag de eerste hommelkoningin in mijn tuin foerageren in de nog steeds volop bloeiende

Nadere informatie

SPITSBERGEN FOTOREIS

SPITSBERGEN FOTOREIS SPITSBERGEN FOTOREIS 2 t/m 9 juni 2013 Georganiseerd door: www.birdingbreaks.nl Reisschema Dag 1 2 juni Amsterdam Op 2 juni verzamelde zich een gemêleerde groep van 6 fotografen en de reisleider op een

Nadere informatie

CHRISTIAN BIEMANS & MAAS VAN DE RUITENBEEK

CHRISTIAN BIEMANS & MAAS VAN DE RUITENBEEK CHRISTIAN BIEMANS & MAAS VAN DE RUITENBEEK WINTER FOTO-EXPEDITIE NAAR GRAND TETONS EN YELLOWSTONE 2021 23 JANUARI 2021 TOT EN MET 5 FEBRUARI 2021: 3,5 HALVE DAG FOTOGRAFIE IN DE GRAND TETONS; 3 DAGEN FOTOGRAFIE

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Apenheul Geschiedenis Apenheul ging voor het eerst open in 1971. Het eerste en enige park ter wereld waar apen vrij in het bos leefden en vrij tussen de bezoekers konden lopen. Het begon met wolapen, slingerapen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Vogelwerkgroep IVN Oisterwijk

Nieuwsbrief Vogelwerkgroep IVN Oisterwijk 4 e jaargang 2014 Editie steenuil Nieuwsbrief Vogelwerkgroep IVN Oisterwijk Inhoud: * Verslag broedseizoen 2014 * Broedresultaten steenuil 2014 * Terugmeldingen geringde vogels * Oorkonde vijf jaar broeden

Nadere informatie

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 Provided by Fanart Central. http://www.fanart-central.net/stories/user/fightgirl91/21803/rijm Chapter 1 - rijm 2 1 - rijm Gepaard

Nadere informatie

Piscine Mai. In een poging het lelijke effect van de grafitti te minimaliseren, heb ik deze reeks in zwart/wit bewerkt

Piscine Mai. In een poging het lelijke effect van de grafitti te minimaliseren, heb ik deze reeks in zwart/wit bewerkt Piscine Mai In de jaren 1970 vatte de Franse overheid het plan op om de zwemsport toegankelijk te maken voor alle Fransen. Het project, dat liep tot het begin van de jaren 1980, kreeg de naam 1000 piscines

Nadere informatie

Herbert. de Ouwe Chimpansee

Herbert. de Ouwe Chimpansee Herbert de Ouwe Chimpansee Hans Boeykens Eva Lamont El Mathematico Z e noemden hem El Mathematico. Niets wist hem uit zijn lood te slagen. Hij wist wat zijn doel was en ging er steevast zonder omwegen

Nadere informatie

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen 1 Gedichten, geïnspireerd door bomen Geheimen In het donker huizen bomen die overdag gewoner zijn. Wij slaan de bochten van een pad mee om en gaan, ontkomen aan het licht af op geheimen.kleine geluiden

Nadere informatie