Reisverslag voorbereidingsreis

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Reisverslag voorbereidingsreis"

Transcriptie

1 Reisverslag voorbereidingsreis Estland 2 t/m 6 april 2015 Georganiseerd door:

2 Dag 1 (2 April) Aankomst Tallinn en transfer naar Saaremaa Bij aankomst op het overzichtelijke vliegveld van Tallinn werd ik hartelijk begroet door mijn okale agent Bert. Vervolgens reden we in circa 4 uur vanaf Tallinn naar het hotel in Saaremaa eiland, inclusief half uur ferry en wat wachttijd. De reis duurde wat langer omdat het ook in Estland Pasen is dus mensen trokken er gezellig op uit. Rond 2000h kwamen we aan in ons hotel in Loona, wat op een schitterende plek lag. Dag 2 ( 3 april) op zoek naar Steller s Eider in Saaremaa Na een prima ontbijt reden we s morgens als eerste naar de plek van de Stellers Eiders. Deze voerde ons over kleine zandweggetjes die uiteindelijk leiden naar de baaien waar de vogels zich bevinden. Erg veel Brilduikers, Middelste Zaagbekken maar vooral ook honderden IJseenden. Al snel zagen we een groepje Stellers Eiders invallen, c 20 vrouwtypen, heel compact bij elkaar. Een Klapekster bidde even boven ons en Kraanvogels zaten met regelmaat gepaard in de akkers. Stellers Eiders, een groep vrouwtjes in één van de vele baaien van Saaremaa (LS) Klapekster, Saaremaa (LS) We reden verder langs de kust met kiezelstranden en kleine baaien. Een Zeearend vloog over en ging op een rots in het water zitten. Even later vloog een eenzame Grote Kruisbek over. De volgende stop was een kleine haven genaamd Veere waar opnieuw veel IJseenden zaten, sommige ook heel dichtbij. Snel daarna zagen we fraai jong mannetje Stellers Eider in de haven de contouren van het adulte kleed begonnen al iets zichtbaar te worden.

3 Stellers Eider, jong mannetje, Saaremaa (LS) In de haven van Saaremaa zagen we vervolgens nog grotere groepen IJseenden en eindelijk een fraaie groep van c 70 Stellers Eiders, mannetjes en vrouwtjes. Hoewel de vogels ver zaten konden we toch wat record shots maken, en dat tijdens een heerlijk zonnetje want het begon zowaar op te klaren! IJseend vrouwtje, Saaremaa (LS)

4 IJseenden, Saaremaa (LS) Stellers Eiders, de grootste groep met c 70 vogels, Saaremaa (LS) Daarna was het met de boot terug naar vaste wal en door naar ons hotel bij Panga. Vlakbij het hotel wist Rein een plek voor Witrugspecht dus zo gezegd, zo gedaan. Op het moment dat we aankwamen vloog er al meteen een specht over die zich in vlucht al liet determineren als Witrug! Hij ging iets verderop in de boom zitten en liet zich in de skoop prachtig zien. De vogel kwam dichter- en dichterbij en kon zelfs prachtig gefotografeerd worden, buitenkansje! Witrugspecht, Panga (LS)

5 Na een heerlijk diner was er nog een avondprogramma in de omliggende bossen. We hadden de auto nog niet geparkeerd of er scharrelde een mooie mannetje Hazelhoen over de bemoste bosbodem. Even later hoorden we een Dwerguil roepen die zich ook nog eens mooi liet zien. Dwerguil, bossen in de buurt van Panga (LS) De avond werd afgesloten met een Oeraluil die over het bospad vloog terwijl we naar de Dwerguil aan het kijken waren.helaas konden we m niet meer terugvinden. Op andere plekken in de omgeving hoorden we nog twee verschillende Oeraluilen. Een bijzondere en ook wel intensieve dag kwam met een welverdiend biertje in het hotel op zijn einde. Dag 3 (4 april) Leidissoo NP en Matsalu Omdat de meeste specialiteiten van Estland in de bossen zitten begonnen we de dag op de bospaden van Leidissoo NP, een groot en moerasrijk bosgebied. De doelsoorten waren Auerhoen en Drieteenspecht maar bij alle 4 de territoria kwam er geen reactie. Wel zagen we steeds Grote Bonte Specht en eenmaal ook Kleine Bonte. Hazelhoenders riepen af en toe en lieten zich vluchtig zien tussen de takken. Misschien kwam het door het weer - het waaide stevig en regende ook af en toe maar ook geen spoor van het Auerhoen. De bossen waren sowieso best stil eigenlijk, op wat Raven en mezen na. We besloten daarom wat vroeger naar het hotel te gaan voor een paar uurtjes rust. Onderweg pakten we nog wel even een Grijskopspecht mee die zich even kort liet horen. Na het eten konden we dan nog even naar Matsalu NP gaan om de uitkijktoren te bezoeken die een prachtig zicht geeft op de baai en omliggende natte graslanden. Absoluut een goede plek in de trektijd! Maar de regen werd natte sneeuw en werd ook steeds heviger zodat we snel terug naar het hotel reden. Morgen is het weer vroeg dag want een nieuwe poging voor de hoenders en spechten. Dag 4 (5 april) Leidissoo NP en Spithami (trektelpunt N-kust) Vroeg vertrokken want we wilden een serieuze poging doen voor Auer- en Korhoen. Dus om 5.10 al gaan rijden naar Leidissoo NP, maar ditmaal startten we aan de oostkant. Het weer ging verder waar het gisteravond ophield, met natte sneeuw.en met een donkere en grauwe ochtend komt het vogelleven ook wat later op gang. Het betekende dat we goed op tijd (in de schemer) aankwamen in de bossen. En een eerste stop leverde ook meteen al een Auerhoen op! Met luid gefladder vloog een vogel zijn slaapboom uit, een later gevolgd door een 2e. Die zijn binnen, hoewel we ze graag nog even aan de grond willen zien. De volgend stop was voor Korhoen. Midden in de bossen lagen onbeheerde akkers waar we al snel meer dan 50 baltsende vogels telden!

6 Korhoen, Leidissoo NP (LS) Waanzinnig en prachtig geluid ook. Verder veel Geelgorzen hier, alsook een enkele Klapekster. We reden terug naar de plek van het Auerhoen en zagen daar al snel enkele mannetjes baltsen in het bos! Fantastisch zeg! Een vrouwtje vloog voor de auto op en de mannetjes liepen steeds verder het bos in tot ze niet meer zichtbaar waren, in totaal 4 stuks wauw! Die wilde ik al heel lang zien en dan ook nog baltsend We reden langzaam naar de plek van de Drieteenspecht van gisteren en kwamen opnieuw langs een veld met baltsende Korhoenders, nu nog eens 50! Op de akkers zaten ook 100-en Kraanvogels en enkele Kleine Zwanen. Kraanvogels, Leidissoo NP (LS)

7 Kraanvogel, Leidissoo NP (LS) Eenmaal aangekomen in de bossen kreeg Bert een telefoontje van de boswachter dat ie een Drieteenspecht in beeld had bij zijn huis, en dat was ongeveer 10 minuten rijden van waar we stonden. Snel erheen dus maar toen we aankwamen was de vogel natuurlijk al gevlogen een zoekactie in het bos leverde niet de gewenste specht op maar wel enkele fraaie Notenkrakers, en die hadden we nog niet gezien tijdens deze trip. Heel welkom dus. Notenkraker, Leidissoo NP (LS) We waren net aan het bespreken of we een andere plek voor de Drieteenspecht zouden bezoeken toen we opnieuw een telefoontje kregen van de boswachter: hij had er nu een in beeld! Binnen 30 seconden waren we ter plaatse en zagen we inderdaad een mooie vrouwtje in de boom zitten, te gek! De vogel liet zich uitgebreid bewonderen en kon ook nog gefotografeerd worden, hoewel niet al te dichtbij.

8 Drieteenspecht, Leidissoo NP (LS) Opnieuw zagen we Notenkrakers en riep een verre Grijskopspecht. Een Zwarte Specht liet zich even mooi zien. De boswachter wilde ons nog meenemen naar een mogelijke lokatie van een Oeraluil maar dat leverde alleen een veer op.het was tijd geworden voor een welverdiende lunch, Bert wist een mooie plek bij zee waar we een heerlijke lokale soep nuttigden. Toen was het tijd geworden voor een bezoek aan Spithami, dé vogeltreklokatie van Estland, gelegen aan de noordwestkust. We reden terug door het bos toen er plots een Oeraluil vlak voor de auto vloog, het bos in. WAUW ZEG!!! We zagen m ergens landen maar konden de vogel uiteindelijk niet meer terugvinden. Wat een waarneming! Het trektelpunt was mooi maar ook wat fris, de temperatuur was nog altijd rond 2 graden Celsius. Een Dwergmeeuw vloog boven het water, alsmede vele honderden IJseenden, Brilduikers, zaagbekken en meer. Onderweg naar het hotel zagen we nog een Parelduiker en een mooie adulte Zeearend. Zeearend, NW kust (LS) Een mooi einde van een enerverende dag! Dag 5 (6 april) Leidissoo NP Tallinn - Amsterdam De laatste ochtend in Estland dus wat te doen? Een laatste kans voor hoenders en spechten leek de beste optie, met daarbij wellicht nog kans op een uil. We stonden vroeg op zodat we met het eerste licht in het bos waren. De nacht was onbewolkt en koud, toen we vertrokken was het -2 graden Celsius en de velden wit van de rijp, prachtig!

9 Een frisse laatste ochtend! De afgelopen avond werd er door een andere groep een Laplanduil gehoord, een zeldzaamheid in Estland dus we begonnen op die plek, je weet maar nooit. Geen uil daar helaas maar de bossen waren wel levendiger dan vorige dagen met zingende Grote Lijsters en Barmsijzen, veel Goudvinken en Geelgorzen maar ook enkele Grote Kruisbekken. Helaas geen Hazelhoen. Op een open plek in het bos riepen Grijskopspechten die zich even later goed lieten zien. Grijskopspecht, Leidissoo NP (LS) Daarna was het tijd voor de Auerhoen plek van gisteren. We reden opnieuw langzaam langs de sparren waar Bert plotseling stopte en mij een adulte man op een tak aanwees, wauw! Erg goed gevonden! De vogel zat een beetje verscholen achter takken maar was op zich in zijn geheel te zien, het leek zelfs of ie aan het baltsen was.snel de andere groep gebeld maar helaas vloog de vogel net voordat ze aankwamen het bos is.

10 Recordshot van Auerhoen, Leidissoo NP (LS) Als troost gaaf een paartje Zwarte Spechten een mooie show weg. Het werd later en later om nog een kans te maken op baltsende Korhoenders moesten we er nu heen gaan. Aangekomen bij de uitgestrekte akkers bleken de meesten inderdaad al verdwenen. We zagen nog twee mannetjes en een vrouwtje vloog over. Met het opwarmen van de lucht leek het een goed idee om nog even te posten op een uitkijkpunt. Zwarte Specht, Leidissoo NP (LS) Bert wist een mooi uitgestrekt heideveld waar we al snel de eerste roofvogels zagen vliegen. In een kwartiertje zagen we maar liefst 2 Steenarenden (nieuw voor de trip), 2 Zeearenden, 5 Ruigpootbuizerden, 10 Buizerden, Havik, Blauwe Kiekendief en Torenvalk. En als slagroom op de cake kwam er een prachtig lang lint Kraanvogels al roepend over, alsof ze ons uitzwaaiden. Een mooi einde van een bijzondere trip!

11 Het heideveld waar een ware roofvogelshow plaatsvond op de laatste ochtend Laurens Steijn, 6 april 2015

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2011

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2011 Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2011 Dit overzicht bevat bijzondere vogelwaarnemingen die gemaakt zijn op de Strabrechtse Heide. Hieronder vallen fenologische waarnemingen, opmerkelijke trekvogels,

Nadere informatie

VOGELREIS NAAR ESTLAND: STELLER S EIDER, SPECHTEN EN UILEN

VOGELREIS NAAR ESTLAND: STELLER S EIDER, SPECHTEN EN UILEN VOGELREIS NAAR ESTLAND: STELLER S EIDER, SPECHTEN EN UILEN 8 dagen 03 mrt 2019-10 mrt 2019 Groepsreizen Natuur IJzige reizen Vogelreizen Trek er een weekje tussenuit in de krokusvakantie of de voorjaarsvakantie

Nadere informatie

EXCLUSIEVE VOGELREIS OP MAAT NAAR ESTLAND

EXCLUSIEVE VOGELREIS OP MAAT NAAR ESTLAND EXCLUSIEVE VOGELREIS OP MAAT NAAR ESTLAND 8 dagen 20 mrt 2020-27 mrt 2020 Natuur IJzige reizen Belevingsreizen Vogelreizen Trek er een weekje tussenuit in het voorjaar en ga op zoek naar winterse vogelpracht

Nadere informatie

VOGELREIS NAAR ESTLAND: STELLERS EIDER, SPECHTEN EN UILEN

VOGELREIS NAAR ESTLAND: STELLERS EIDER, SPECHTEN EN UILEN VOGELREIS NAAR ESTLAND: STELLERS EIDER, SPECHTEN EN UILEN 8 dagen 20 mrt 2020-27 mrt 2020 Groepsreizen Natuur IJzige reizen Belevingsreizen Vogelreizen Trek er een weekje tussenuit in het voorjaar en ga

Nadere informatie

Fotoreis Finland 2016. 22-28 april 2016

Fotoreis Finland 2016. 22-28 april 2016 Fotoreis Finland 2016 22-28 april 2016 Finland, bruine beren en andere dieren Op de grens van Finland en Rusland ligt een strook niemandsland van ongeveer 2 kilometer breed. In deze strook leven o.a.

Nadere informatie

Natuurreis naar Estland

Natuurreis naar Estland Natuurreis naar Estland Estland is een heel interessant land door haar ongerepte natuur. Deze reis zal vooral de focus leggen op flora en broedvogels! Daarnaast zoeken we tijdens een boottocht naar Bevers

Nadere informatie

trokken regelmatig in groepen van tien tot twintig exemplaren korte afstand op voorbij. Er is hier ook een redelijke kans op Geelsnavelduikers,

trokken regelmatig in groepen van tien tot twintig exemplaren korte afstand op voorbij. Er is hier ook een redelijke kans op Geelsnavelduikers, Vogelen in Estland Op een bolderplaats troffen we diverse korhanen aan die de strijd met elkaar aanbonden. Chris van Rijswijk Van 13 tot en met 19 mei 2008 heb ik een vogelreis gemaakt door Estland. Samen

Nadere informatie

WILD SHOTS NOORD-ZWEDEN. Harold van der Meer

WILD SHOTS NOORD-ZWEDEN. Harold van der Meer WILD SHOTS NOORD-ZWEDEN Harold van der Meer WILD SHOTS NOORD-ZWEDEN Harold van der Meer 2018 Harold van der Meer; niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt zonder voorafgaande

Nadere informatie

Zondag 6 november 2016: Middagexcursie in de Oostvaardersplassen.

Zondag 6 november 2016: Middagexcursie in de Oostvaardersplassen. Zondag 6 november 2016: Middagexcursie in de Oostvaardersplassen. Gids: Pim Julsing In de ochtend viel de regen nog met bakken uit de lucht, maar toen ik om 11.45 uur Celine en haar vader ontmoette klaarde

Nadere informatie

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2016

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2016 Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2016 Dit overzicht bevat bijzondere vogelwaarnemingen die gemaakt zijn op de Strabrechtse Heide. Hieronder vallen fenologische waarnemingen, opmerkelijke trekvogels,

Nadere informatie

Van 11 tot 18 mei waren mijn vrouw en ik op Kreta. Zij was hier 27 jaar geleden als eens geweest, maar voor mij was het de eerste keer.!

Van 11 tot 18 mei waren mijn vrouw en ik op Kreta. Zij was hier 27 jaar geleden als eens geweest, maar voor mij was het de eerste keer.! Reisverslag Kreta 2012 Van 11 tot 18 mei waren mijn vrouw en ik op Kreta. Zij was hier 27 jaar geleden als eens geweest, maar voor mij was het de eerste keer. We hadden een hotel geboekt in Ano Vouves,

Nadere informatie

Rootsweekend Texel 2016

Rootsweekend Texel 2016 Rootsweekend Texel 2016 23 tot en met 25 september 2016 Roze Spreeuw Georganiseerd door: (foto: Klaas de Jong) in samenwerking met Dag 1 vrijdag 23 september De enorme drukte bij de boot zorgde ervoor

Nadere informatie

Eifel. Vogels, Dagvlinders en Orchideeën 26 juni t/m 2 juli Georganiseerd door:

Eifel. Vogels, Dagvlinders en Orchideeën 26 juni t/m 2 juli Georganiseerd door: Eifel Vogels, Dagvlinders en Orchideeën 26 juni t/m 2 juli 2017 Georganiseerd door: www.birdingbreaks.nl Reisroute 2 29 Juni Vandaag vertrekken we richting de Eifel (Duitsland) om te zoeken naar vogels,

Nadere informatie

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg.

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Ik begon deze week met het gevoel ik heb er zin in en ik zie wel wat we allemaal gaat gebeuren, ik laat het wel op me afkomen. Na de eerste dag voor

Nadere informatie

Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm

Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm In 2011 gingen mijn man en ik 10 dagen op vakantie naar Cyprus. Toen we geland waren, stond er een taxi klaar, om ons naar ons vakantieverblijf, te brengen.

Nadere informatie

Vogelexcursie Maasplassen

Vogelexcursie Maasplassen Vogelexcursie Maasplassen WML plas Roermo nd Brandt VWG De Peel, 2015-01-31 Deelnemers Rob Boesten, Jan van Deursen, Jaap Halma, Peter Hikspoors, Mario Joosten, Cor Speek, Karel Verhees en Nel en Jo van

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 Provided by Fanart Central. http://www.fanart-central.net/stories/user/fightgirl91/21803/rijm Chapter 1 - rijm 2 1 - rijm Gepaard

Nadere informatie

JAN STEVENS. Voorjaarsdroom. De Wielewaal" Dordrecht 1945

JAN STEVENS. Voorjaarsdroom. De Wielewaal Dordrecht 1945 JAN STEVENS Voorjaarsdroom De Wielewaal" Dordrecht 1945 r JAN STEVENS 4 Voorjaarsdroom De Wielewaal" Dordrecht 1945 voor Minke « Die lentemorgen, vroeg - ben ik door de boomgaard gegaan en het was of

Nadere informatie

Diepholz, Duitsland Voorjaar met Kraanvogels! 9 t/m 11 maart 2018

Diepholz, Duitsland Voorjaar met Kraanvogels! 9 t/m 11 maart 2018 Diepholz, Duitsland Voorjaar met Kraanvogels! 9 t/m 11 maart 2018 Georganiseerd door: www.birdingbreaks.nl Vrijdagmiddag rond 13:00 uur verzamelden wij ons bij het gastvrije Golfhotel Wagenfeld. Na kennismaking

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw.

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. De Specht Er zijn verschillende soorten spechten: de groene, de zwarte en

Nadere informatie

Het Verloren Ei. Geschreven door. Judie McEwen www.rogueartistsspeak.blogspot.com. Illustraties van. Dick Rink www.blog.dickrink.

Het Verloren Ei. Geschreven door. Judie McEwen www.rogueartistsspeak.blogspot.com. Illustraties van. Dick Rink www.blog.dickrink. Het Verloren Ei Geschreven door Judie McEwen www.rogueartistsspeak.blogspot.com Illustraties van Dick Rink www.blog.dickrink.nl Copyright 2011 Uil was net wakker geworden uit zijn dagelijkse middag dutje,

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014

Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014 Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014 Zaterdag, 31 mei Na een aangename vlucht kwamen wij in Istanbul St. Gokcan aan en werden na een lange wachttijd bij de pascontrole van

Nadere informatie

SPITSBERGEN FOTOREIS

SPITSBERGEN FOTOREIS SPITSBERGEN FOTOREIS 2 t/m 9 juni 2013 Georganiseerd door: www.birdingbreaks.nl Reisschema Dag 1 2 juni Amsterdam Op 2 juni verzamelde zich een gemêleerde groep van 6 fotografen en de reisleider op een

Nadere informatie

Weilandberichten - Een vijfling!

Weilandberichten - Een vijfling! Weilandberichten - Een vijfling! Hans Simons, vanaf het begin lid van de agrarische natuurvereniging, heeft al sinds jaar en dag een paal in het weiland staan met een uilenkast. Niet dat er wel eens een

Nadere informatie

BMP Needse Achterveld 2007 Inventariseren van onder de paraplu

BMP Needse Achterveld 2007 Inventariseren van onder de paraplu BMP Needse Achterveld 2007 Inventariseren van onder de paraplu Op 25 februari was de eerste inventarisatie van het Achterveld gepland. In voorgaande jaren waren dat altijd koude ondernemingen, waarbij

Nadere informatie

Datum: Vrijdag 21 juni Excursie: Nachtzwaluwenexcursie. Gids: Pim

Datum: Vrijdag 21 juni Excursie: Nachtzwaluwenexcursie. Gids: Pim Datum: Vrijdag 21 juni 2019 Excursie: Nachtzwaluwenexcursie Gids: Pim Rond 21.00 uur ontmoette gids Pim zijn gezelschap uit de driehoek: Amsterdam Amersfoort Barneveld. We gingen allereerst een wandeling

Nadere informatie

Datum: Woensdag 26 juni Excursie: Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Datum: Woensdag 26 juni Excursie: Oostvaardersplassen. Gids: Pim Datum: Woensdag 26 juni 2019 Excursie: Oostvaardersplassen Gids: Pim Rond de klok van 9.00 uur ontmoette ik de deelnemers aan een excursie in de Oostvaardersplassen langs de Knardijk te Lelystad. Het was

Nadere informatie

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters.

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Over dit boek De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Dit boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over een man die vlucht naar Europa.

Nadere informatie

Wie zijn Pluck & Pien?

Wie zijn Pluck & Pien? Wie zijn Pluck & Pien? Pluck en Pien zijn twee kindervriendjes en hebben beiden een bijzondere gave. Ze staan beiden nog dichter bij de natuur dan gewone kinderen. Pluck en Pien zijn bedoeld voor de kinderen

Nadere informatie

Noorwegen 4/5-12/5/2011

Noorwegen 4/5-12/5/2011 Noorwegen 4/5-12/5/2011 Aanvliegende Zeearenden, Kleine jager, diverse soorten meeuwen, baltsende Korhoenders, baltsende Auerhoenders, eekhoorntjes en diverse soorten mezen (waaronder veel Kuifmezen) vanuit

Nadere informatie

Nieuwsbrief Roofvogelwerkgroep Fruitstreek. Februari 2014

Nieuwsbrief Roofvogelwerkgroep Fruitstreek. Februari 2014 Nieuwsbrief Roofvogelwerkgroep Fruitstreek Februari 2014 Het is begonnen. Misschien iets vroeger dan anders, maar de laatste zonnige dagen levert al baltsgedrag op van buizerds. Het is dan ook deze soort

Nadere informatie

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2014

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2014 Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2014 Dit overzicht bevat bijzondere vogelwaarnemingen die gemaakt zijn op de Strabrechtse Heide. Hieronder vallen fenologische waarnemingen, opmerkelijke trekvogels,

Nadere informatie

Excursie Dümmersee en kraanvogels, 25 oktober 2014

Excursie Dümmersee en kraanvogels, 25 oktober 2014 Excursie Dümmersee en kraanvogels, 25 oktober 2014 Het is nog donker als op zaterdag 25 oktober de deelnemers voor de excursie naar de Dümmersee en de kraanvogels zich verzamelen op het kerkplein aan de

Nadere informatie

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven.

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. De ober vraagt

Nadere informatie

Het restaurant in Otterlo.

Het restaurant in Otterlo. Het verslag van mijn spontane actie/uitdaging handbikend van Enschede naar Scherpenzeel en terug. Een totale afstand van 259,92 km en heb hier zowel de zaterdag als de zondag 12 uur over gedaan (inclusief

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, jongens en meisjes,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, jongens en meisjes, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, jongens en meisjes, Hé Joyce, ga je mee? Emma rent achter Joyce aan als ze van het schoolplein lopen. Joyce, wij gaan vanmiddag op bezoek bij mijn oom,

Nadere informatie

Reisverslag Helgoland

Reisverslag Helgoland Reisverslag Helgoland Op donderdagochtend om 4 uur ben ik met een goede vriend vertrokken naar Bremerhaven in Duitsland waar we om half tien de boot moesten hebben naar Helgoland. Doordat we door de Duitse

Nadere informatie

Datum: Zondag 30 juni Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gids: Pim

Datum: Zondag 30 juni Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gids: Pim Datum: Zondag 30 juni 2019 Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie Gids: Pim Gids Pim was vanmorgen in de gelukkige omstandigheid om op pad te gaan met vijf vrouwen uit Amersfoort. We wandelden eerst

Nadere informatie

Schotland reis MS Word Export To Multiple PDF Files Software - Please purchase license. 10 mei tot 15 mei

Schotland reis MS Word Export To Multiple PDF Files Software - Please purchase license. 10 mei tot 15 mei MS Word Export To Multiple PDF Files Software - Please purchase license. Schotland reis 2009 10 mei tot 15 mei De week rust pakte even anders uit voor de achter gebleven bemanning, het was zo n bar weer

Nadere informatie

Teksten van Wereldlichtjesdag 12 december 2015. Gedicht: Kaarsenlicht

Teksten van Wereldlichtjesdag 12 december 2015. Gedicht: Kaarsenlicht Teksten van Wereldlichtjesdag 12 december 2015 Gedicht: Kaarsenlicht Omdat ieder lichtje een verhaal is groter dan alle woorden van missen en dood van liefde levensgroot die we ooit spraken en hoorden

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Fiets vakantie Gran Canaria oktober 2013.

Fiets vakantie Gran Canaria oktober 2013. Fiets vakantie Gran Canaria oktober 2013. In de zomer van 2013 is het plan geboren om met de racefiets een weekje te fietsen op Gran Canaria. 11 oktober is na wat voorbereiding de vertrek datum gevonden.

Nadere informatie

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2013

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2013 Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2013 Dit overzicht bevat bijzondere vogelwaarnemingen die gemaakt zijn op de Strabrechtse Heide. Hieronder vallen fenologische waarnemingen, opmerkelijke trekvogels,

Nadere informatie

De ultieme Finland-reis 2015

De ultieme Finland-reis 2015 De ultieme Finland-reis 2015 vatte aan in het zuiden, vanuit Helsinki om uiteindelijk Kuusamo als einddoel te hebben. Na een korte kennismaking met alle medereizigers uit Frankrijk - jawel EB5 voorziet

Nadere informatie

London. klas 2B kompas. Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink

London. klas 2B kompas. Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink London klas 2B kompas Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink Dag 1 Klas 2b van het kompas moesten allemaal verzamelen op het station Breda. Daar werden de kinderen uitgezwaaid door hun ouders. De kinderen

Nadere informatie

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua Spreekbeurt Dag Oglaya Doua Ik werd wakker voordat m n wekker afging. Het was de dag van mijn spreekbeurt. Met m n ogen wijd open lag ik in bed, mezelf afvragend waarom ik in hemelsnaam bananen als onderwerp

Nadere informatie

Reisverslag vakantie Indonesie van Peter Latul

Reisverslag vakantie Indonesie van Peter Latul Reisverslag vakantie Indonesie van Peter Latul 16 juli 2014; Op vakantie naar Bali met mijn gezin, schoonzus en nichtje, zwager EN moeder. Na een relaxte vlucht (ondanks dat mijn schoonzus niet wist waar

Nadere informatie

Schoolkamp 2015, Jacco

Schoolkamp 2015, Jacco Schoolkamp 2015, Jacco We gingen om 10:30 weg met de bus, eigenlijk moesten we met de fiets maar het stormde hard. Met de bus reden we naar Basal, daar werd verteld wat ze deden en we gingen stenen zoeken.

Nadere informatie

Zondag, 18 oktober 2015.

Zondag, 18 oktober 2015. Zondag, 18 oktober 2015. Nadat we gisteren eerst nog de familiedag hadden gevierd, heel gezellig, met haast iedereen, Heeft Ria mij weggebracht naar het station van Hengelo. Vincent, Angelique, Bobbie

Nadere informatie

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde.

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. 1 In het begin GENESIS 1:1-25 In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. De aarde is nat en donker. God wil van de aarde iets heel moois maken.

Nadere informatie

Niet in slaap vallen hoor!

Niet in slaap vallen hoor! Niet in slaap vallen hoor! Marcus 13: 33-37: Dierenversie Geïllustreerd door: 30 november 2014 Maria Koninginkerk Baarn 2 De oude leeuw heeft vakantieplannen. Dat vertelde hij vanmorgen aan alle dieren:

Nadere informatie

Musical De Eendenclub verdwaalt

Musical De Eendenclub verdwaalt Pagina 1 van 9 Musical De Eendenclub verdwaalt Normale versie voor 3 typetjes (Otto/Elle/Izzi) Een eigen productie van Recrateam Zang: Leonie van Gent en Martijn Boer Stemmen op de cd-versie: Martijn Boer

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

KINDEREN VAN HET LICHT

KINDEREN VAN HET LICHT KINDEREN VAN HET LICHT Verteller: Het gebeurde in een donkere nacht, heel lang geleden, dat er herders in het veld waren, die de wacht hielden over hun schapen. Zij stonden net wat met elkaar te praten,

Nadere informatie

Planten en dieren in de duinen. Interactief verhaal

Planten en dieren in de duinen. Interactief verhaal Interactief verhaal Doel: Leerlingen kennen na de les een aantal belangrijke eigenschappen van planten en dieren. Konijnen leven, hazen niet. Konijnen zijn sprinters, hazen zijn lange afstand renners.

Nadere informatie

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden,

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden, September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst Hallo mede dierenvrienden, Na mijn indrukwekkende reis naar India, is mij gevraagd om een kort verhaaltje

Nadere informatie

S T U D I E R E I S Z U I D - A F R I K A

S T U D I E R E I S Z U I D - A F R I K A S T U D I E R E I S Z U I D - A F R I K A 2014 Als ik gebeld word dat ik mee mag op studiereis naar Zuid-Afrika spring ik een gat in de lucht, wat een unieke kans is dit! Op 5 februari is het eindelijk

Nadere informatie

LESMAP BIJ DE VOORSTELLING

LESMAP BIJ DE VOORSTELLING LESMAP BIJ DE VOORSTELLING Kinder- en poppentheater PROPOP Steenweg op Oosthoven 114-2300 Turnhout Tel: 014-42.33.22 - fax 014: - 42.43.55 website: www.propop.be email: info@propop.be 1. Over Ati Ati is

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Wolf waakt in de nacht door Jan Postma

Boekverslag Nederlands Wolf waakt in de nacht door Jan Postma Boekverslag Nederlands Wolf waakt in de nacht door Jan Postma Boekverslag door een scholier 1369 woorden 11 november 2004 5,4 30 keer beoordeeld Auteur Genre Jan Postma Jeugdboek Eerste uitgave 2000 Vak

Nadere informatie

Joachim en het Rode Paardenhoofd

Joachim en het Rode Paardenhoofd Joachim en het Rode Paardenhoofd Eerste druk, maart 2012 2012 Jurgen Heyn isbn: 978-90-484-2326-2 nur: 277 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming van deze

Nadere informatie

Dharma DE WARME CHARME VAN

Dharma DE WARME CHARME VAN REPORTAGE Dharma DE WARME CHARME VAN Het enthousiast kloppend hart van Kortrijk heeft er sinds kort een uniek adresje bij. Met Bed&Breakfast Dharma maakt gastvrouw Linda haar droom waar en garandeert ze

Nadere informatie

Verslag Vogelwerkgroep IVN Vijlen-Vaals en Gemeente Vaals 2014

Verslag Vogelwerkgroep IVN Vijlen-Vaals en Gemeente Vaals 2014 Verslag Vogelwerkgroep IVN Vijlen-Vaals en Gemeente Vaals 2014 Door de zachte winter en het mooie voorjaar zag het er rooskleurig uit voor onze vogels. Door het milde weer waren de planten 3 weken eerder

Nadere informatie

Reisverslag BirdingBreaks macro weekend Viroinval België

Reisverslag BirdingBreaks macro weekend Viroinval België Reisverslag BirdingBreaks macro weekend Viroinval België 10-13 juli 2014 Georganiseerd door: www.birdingbreaks.nl Reisschema Dag 1 10-07-2014 Amsterdam Nismes Na zo n 2,5 uur rijden vanuit Utrecht reden

Nadere informatie

WERKWEEK AMELAND 2015

WERKWEEK AMELAND 2015 De eerste dag van de werkweek Veel regen gehad, maar de meeste tijd zaten we droog in de bus. Op de Afsluitdijk werd nog even de topografische kennis getest en daarover waren de juffen en meesters tevreden.

Nadere informatie

CARRABELLA NAAR MANATEE SPRINGS S.P., 2 FEBRUARI

CARRABELLA NAAR MANATEE SPRINGS S.P., 2 FEBRUARI CARRABELLA NAAR MANATEE SPRINGS S.P., 2 FEBRUARI CARRABELLA NAAR MANATEE SPRINGS S.P., 2 FEBRUARI De rit van Carrabella naar Manatee Springs State Park is erg mooi. Veel naaldbossen, grotendeels nieuw

Nadere informatie

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen Neus correctie 2012 Aanleiding Al een tijdje heb ik last van mijn neus. Als kind van een jaar of 5 kreeg ik een schep tegen mijn neus, wat er waarschijnlijk voor heeft gezorgd dat mijn neus brak. Als kind

Nadere informatie

Het Rijksmuseum We gingen naar het rijksmuseum over de gouden eeuw. We vonden de nachtwacht heel erg mooi want hij is heel bijzonder omdat het van

Het Rijksmuseum We gingen naar het rijksmuseum over de gouden eeuw. We vonden de nachtwacht heel erg mooi want hij is heel bijzonder omdat het van Het Rijksmuseum We gingen naar het rijksmuseum over de gouden eeuw. We vonden de nachtwacht heel erg mooi want hij is heel bijzonder omdat het van donker naar licht is geverfd en dat vind ik heel speciaal

Nadere informatie

Datum: 13 april Excursie: Middagexcursie Brabantse Biesbosch. Gids: Pim

Datum: 13 april Excursie: Middagexcursie Brabantse Biesbosch. Gids: Pim Datum: 13 april 2019 Excursie: Middagexcursie Brabantse Biesbosch Gids: Pim Rond de klok van 13.00 uur ontmoette ik Wil en zes andere deelnemers uit de regio Den Haag. Door omstandigheden zat Wil in een

Nadere informatie

SV Baarn D1 pakt eerste prijs in Parijs!

SV Baarn D1 pakt eerste prijs in Parijs! SV Baarn D1 pakt eerste prijs in Parijs! De D1 van SV Baarn is met Pinksteren vier dagen naar Parijs geweest. Dit was een onvergetelijke ervaring voor de spelers uit het team. De ploeg van Jacco Engelsman,

Nadere informatie

Suzanne Peters. Blijf bij me! liefdesroman

Suzanne Peters. Blijf bij me! liefdesroman Suzanne Peters Blijf bij me! liefdesroman Hoofdstuk 1 Katja belde aan bij het huis. Ze vond het toch wel erg spannend. Het was de tweede keer dat ze op visite ging bij de hondenfokker en deze keer zou

Nadere informatie

Reisverslag Madeira augustus 2012.

Reisverslag Madeira augustus 2012. Reisverslag Madeira augustus 2012. Van 9-8 t/m 14-8 2012 zijn we met 6 personen naar Madeira geweest. Deze reis werd georganiseerd door Dennis en Raymond. De bedoeling is om er met een bootje de zee op

Nadere informatie

Schoolkamp groep 7 De Klonie, Ellertshaar 22 t/m 24 mei 2013

Schoolkamp groep 7 De Klonie, Ellertshaar 22 t/m 24 mei 2013 Schoolkamp groep 7 De Klonie, Ellertshaar 22 t/m 24 mei 2013 Woensdagochtend vertrokken we met 23 kinderen en 3 volwassenen, juf Karin, Arjan Wilting (vader van Kay) en meester Sander rond 9.00 uur richting

Nadere informatie

MundoRado reis naar Maleme, Kreta.

MundoRado reis naar Maleme, Kreta. MundoRado reis naar Maleme, Kreta. Op maandag 9 juni was het zover. We gingen op vakantie naar het mooie eiland Kreta en om precies te zijn, naar Maleme. Om 12.00 uur moesten wij ons verzamelen op Schiphol

Nadere informatie

Geschreven voor Ivy en Tess. met hun woordje Brompeltje

Geschreven voor Ivy en Tess. met hun woordje Brompeltje De wensfles Geschreven voor Ivy en Tess met hun woordje Brompeltje Ivy en Tess gingen graag naar het strand en waren er bijna elke dag te vinden. Maar deze dag zouden ze nooit meer vergeten. Die dag schitterde

Nadere informatie

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012 NOORWEGEN 09-05-2012 13-05-2012 Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden door onze ouders naar Schiphol gebracht. Ik zat bij Ilonka in de auto. Op Schiphol gaf meester Hendrie

Nadere informatie

Meer over onze slechtvalken. Even voorstellen. Echte natuur

Meer over onze slechtvalken. Even voorstellen. Echte natuur Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

KORT-WEG EXCURSIE LIMBURG 8, 9 & 10 MAART

KORT-WEG EXCURSIE LIMBURG 8, 9 & 10 MAART KORT-WEG EXCURSIE LIMBURG 8, 9 & 10 MAART SPEUREN NAAR SPECHTEN IN ZUID-LIMBURG Wie wordt niet blij van wanneer ergens in stad of land het gelach van de Groene Specht weerklinkt? Wie kijkt er niet op als

Nadere informatie

Wat is hij nou onhandig! Eindelijk krijgt hij een lucifer aan.

Wat is hij nou onhandig! Eindelijk krijgt hij een lucifer aan. Ogen in het bos Nick is bang. Maar hij weet niet goed waarom. Hij is nooit bang in het donker. Maar nu De takken kraken in de wind. Nick voelt dat er iets is. Een mens of een dier. Niet ver weg. Het kijkt

Nadere informatie

BEREN, WOLVEN EN KORHOENDERS

BEREN, WOLVEN EN KORHOENDERS BEREN, WOLVEN EN KORHOENDERS een fotoreis naar Finland met Maas van de Ruitenbeek - WildlifePhotography BEREN, WOLVEN EN KORHOENDERS Het grensgebied tussen Rusland en Finland is jarenlang niet toegankelijk

Nadere informatie

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak.

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak. Tik-tak - Lees het gedicht tik-tak voor. Doe dit in het strakke ritme van een langzaam tikkende klok: Tik - tak - tik - tak Ik tik - de tijd - op mijn - gemak. Enzovoort. - Laat de kinderen vrij op het

Nadere informatie

Het paaltje van Oosterlittens Er stond weer een pot met bonen! Elke avond kreeg de schoenmaker van Oosterlittens bonen te eten. Maar de schoenmaker

Het paaltje van Oosterlittens Er stond weer een pot met bonen! Elke avond kreeg de schoenmaker van Oosterlittens bonen te eten. Maar de schoenmaker Het paaltje van Oosterlittens Er stond weer een pot met bonen! Elke avond kreeg de schoenmaker van Oosterlittens bonen te eten. Maar de schoenmaker klaagde nooit. Hij was te arm om vlees te kopen. Elke

Nadere informatie

SCHUILHUTFOTOGRAFIE IN ZWEDEN: DE FENOMENALE HUTTEN VAN CONNY LUNDSTRÖM!

SCHUILHUTFOTOGRAFIE IN ZWEDEN: DE FENOMENALE HUTTEN VAN CONNY LUNDSTRÖM! SCHUILHUTFOTOGRAFIE IN ZWEDEN: DE FENOMENALE HUTTEN VAN CONNY LUNDSTRÖM! januari - december Fotogra e Individuele reizen Schuilhutreizen Wildlifereizen Steenarenden, de heersers en meesters van onherbergzame

Nadere informatie

Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn

Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn Oom Remus bron. Z.n., z.p. ca. 1950 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/remu001twee01_01/colofon.php 2010 dbnl / erven J.C. Harries 2 [Het

Nadere informatie

Sindbad. De Vier Windstreken

Sindbad. De Vier Windstreken Nieuwsgierig naar de wereld achter de horizon, vertrekt Sindbad op een schip naar Oost-Indië. Hij bevaart alle zeeën en oceanen waar de zon op schijnt en beleeft de meest fantastische avonturen. Hongerige

Nadere informatie

De brug van Adri. Rollen: Verteller Martje Adri Wim

De brug van Adri. Rollen: Verteller Martje Adri Wim De brug van Adri Rollen: Verteller Martje Adri Wim Daar loopt een meisje. Ze heet Martje. Ze kijkt boos en loopt langzaam. Ze weet niet waarheen. Martje kent Wim. Hij woont in dezelfde straat, maar Wim

Nadere informatie

We zagen in de 30 getelde gebieden vogels verdeeld over 87 soorten. De meest getelde was zoals gewoonlijk de smient met exemplaren.

We zagen in de 30 getelde gebieden vogels verdeeld over 87 soorten. De meest getelde was zoals gewoonlijk de smient met exemplaren. Moordrecht 9 februari 2013 Normaal beschrijf ik het weer in het telweekeinde en soms net ervoor, deze keer iets verder terugkijken. Vanaf onze telling in december 2012 tot de midwintertelling in januari

Nadere informatie

Douwe's natuurnieuws 15 december 2018

Douwe's natuurnieuws 15 december 2018 Douwe's natuurnieuws 15 december 2018 Winterkwartier Landelijke SOVON dag te Apeldoorn Zaterdag 24 november werd deze dag gehouden in het Omnisportcentrum omdat de aanloop van bezoekers groot kon worden.

Nadere informatie

Charles den Tex VERDWIJNING

Charles den Tex VERDWIJNING Charles den Tex VERDWIJNING 3 Klikketik-tik-tik Het is halftwaalf s ochtends. Marja vouwt een hemd. En kijkt om zich heen. Even staat ze op haar tenen. Zo kan ze over de kledingrekken kijken. Die rekken

Nadere informatie

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen 1 Gedichten, geïnspireerd door bomen Geheimen In het donker huizen bomen die overdag gewoner zijn. Wij slaan de bochten van een pad mee om en gaan, ontkomen aan het licht af op geheimen.kleine geluiden

Nadere informatie

Donderdag 19 mei 2016: Avondexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Donderdag 19 mei 2016: Avondexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim Donderdag 19 mei 2016: Avondexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim Om 18.15 uur trof ik mijn enthousiaste excursiedeelnemers uit het Nood Hollandse Uitgeest. We reden allereerst naar de Grote praambult

Nadere informatie

Hotel Alahuar Spanje Alicante Vall de Laguar

Hotel Alahuar Spanje Alicante Vall de Laguar Hotel Alahuar Spanje Alicante Vall de Laguar 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Hotel Alahuar - (Spanje Alicante Vall de Laguar) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie

1. Inleiding 3 2. Waarom heb ik voor deze verzameling gekozen? 3 3. Foto s verzameling 4

1. Inleiding 3 2. Waarom heb ik voor deze verzameling gekozen? 3 3. Foto s verzameling 4 Inhoudsopgave Pagina: 1. Inleiding 3 2. Waarom heb ik voor deze verzameling gekozen? 3 3. Foto s verzameling 4 3.1. 9 september: Huisduinen, Donkere Duinen 4 3.2. 20 september: Donkere Duinen 5 3.3. 27

Nadere informatie

Datum: 13 april Excursie: Ochtendexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Datum: 13 april Excursie: Ochtendexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim Datum: 13 april 2019 Excursie: Ochtendexcursie Oostvaardersplassen Gids: Pim Om 8.00 uur ontmoette ik de deelnemers aan de ochtendexcursie in de Oostvaardersplassen, oude bekenden uit Bennekom die eerder

Nadere informatie

Sevda en Rob Zijdenbos verbleven van 20 t/m 24 december 2015 in Mhofu

Sevda en Rob Zijdenbos verbleven van 20 t/m 24 december 2015 in Mhofu Sevda en Rob Zijdenbos verbleven van 20 t/m 24 december 2015 in Mhofu We genieten zo van de onbeschrijfelijke mooie natuur. Je ziet op een dag zoveel verschillende dingen en beleefd zoveel nieuwe indrukken

Nadere informatie

Dagje naar zee. Yosei

Dagje naar zee. Yosei Zandvoort We gingen met school een schoolreisje doen. We gingen naar Zandvoort met de bus. Het was een uur rijden. Kwart over tien eindelijk we zijn er. Toen ging ik met mijn groepje opdrachten doen. Het

Nadere informatie