Audi A6 Limousine A6 Avant A6 hybrid A6 allroad quattro Audi S6 Limousine S6 Avant. Voorsprong door techniek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Audi A6 Limousine A6 Avant A6 hybrid A6 allroad quattro Audi S6 Limousine S6 Avant. Voorsprong door techniek"

Transcriptie

1 A6 Audi A6 Limousine A6 Avant A6 hybrid A6 allroad quattro Audi S6 Limousine S6 Avant Audi Voorsprong door techniek

2

3 Fascinatie 4 Audi A6 Limousine en A6 Avant 22 Audi A6 allroad quattro 18 Audi A6 hybrid 30 Audi S6 Limousine en S6 Avant Techniek 40 Audi efficiency 58 adaptive air suspension 42 Audi ultra 60 Audi connect 44 FSI /TFSI 62 MMI Multi Media Interface 46 TDI 64 Assistentiesystemen 48 hybrid 66 Audi pre sense 52 S tronic 68 Nachtzichtassistent/head-up display 54 quattro /quattro met sportdifferentieel 70 LED-koplampen 56 Audi drive select Uitrusting Extra informatie via Audi QR-codes Kom nog meer te weten over interessante onderwerpen door met uw smartphone de QR-codes te scannen die in deze brochure staan. Overig 74 Audi exclusive 100 Verlichting en spiegels 76 S line 101 Exterieur 80 Styleguides 103 Interieur 84 Lakkleuren 107 Infotainment 87 Velgen/banden 111 Assistentiesystemen 90 Stoelen/stoelbekledingen 113 Techniek 97 Hemelbekledingen 115 Audi Car Plus Assurance 98 Decoratielijsten 116 Audi Originele Accessoires 130 Index 120 Technische gegevens 138 Fascinatie voor Audi 127 Afmetingen De uitrusting van de in het Fascinatie-deel afgebeelde auto s vindt u op pagina 137. Het brandstofverbruik en de CO₂-emissies vindt u vanaf pagina 120.

4

5 Audi A6 Limousine/A6 Avant 5 Fascinatie uit zich op vele manieren. Of een auto de perfectie benadert, hangt af van de som der delen. Zult u elke dag opnieuw onder de indruk zijn van alles wat hij te bieden heeft? De Audi A6 Limousine en de Audi A6 Avant beschikken over vooruitstrevende technologieën, blinken uit door hun rijeigenschappen en combineren sportiviteit met elegantie. A6 Audi A6 Limousine A6 Avant

6

7 Audi A6 Limousine/A6 Avant 7 Een sterk staaltje design, zichtbaar in elke lijn. Elke hoek en elke lijn zorgt ervoor dat de Audi A6 Limousine vanuit elk standpunt indruk maakt. Een goed voorbeeld van de kracht van dit design is de tornadolijn die onder de zijramen loopt. Het is één ferme streep van de koplampen naar de achterkant. Een elegant ontwerpdetail waarmee de A6 Limousine tegelijk daadkracht uitstraalt. Het brandstofverbruik en de CO₂-emissies vindt u vanaf pagina 120.

8 8 Audi A6 Limousine/A6 Avant Sportief en elegant. Praktisch en comfortabel. De A6 Avant bewijst dat je met uiteenlopende karaktereigenschappen evengoed in balans kunt zijn. U ziet elegante proporties en strakke lijnen. Het is een aangenaam design met naar verhouding hoog opgetrokken plaatwerk, relatief lage zijramen en een coupé-achtige daklijn. Op slag herkenbaar. Het brandstofverbruik en de CO₂-emissies vindt u vanaf pagina 120.

9

10

11 Audi A6 Limousine/A6 Avant 11 Tijdens de ontwikkeling van de Audi A6 is scherp op alle details gelet. Neem bijvoorbeeld de nieuwe, geometrische lijnen van de beroemde Audi singleframe grille. Deze versterken de indruk dat de auto letterlijk vooruit wil. De horizontale spijlen zijn in hoogglans zwart uitgevoerd. De optionele LED-koplampen passen naadloos in het totaalbeeld en zijn van veraf herkenbaar. Het brandstofverbruik en de CO₂-emissies vindt u vanaf pagina 120. Ook de antracietkleurige en deels gepolijste gesmede lichtmetalen velgen in 10-spaak V-design maken indruk. Dit is een krachtige bolide, ook als hij stilstaat.

12

13 Audi A6 Limousine/A6 Avant 13 In deze toonaangevende auto draait alles om de bestuurder. Met de Audi A6 Limousine en A6 Avant bent u als het ware gearriveerd, voordat de reis is begonnen. U en uw medepassagiers nemen plaats in een ruim en comfortabel interieur. Buitengewone extra s voegen naar wens exclusiviteit toe, zoals de uitvoerig elektrisch verstelbare comfortstoelen met ventilatie en massagefunctie. Met het Bang & Olufsen Advanced Sound System geniet u op elke zitplaats van een indrukwekkende sound. 15 luidsprekers inclusief subwoofer en centerspeaker zijn samen goed voor watt. En met de akoestische lenzen kunt u muziekgenot niet alleen horen, maar ook zien: deze komen automatisch uit het dashboard omhoog en verdelen het geluid gelijkmatig over het interieur.

14

15 Audi A6 Limousine/A6 Avant 15 Genereus, ook als het om comfort gaat. In het uitermate ruime en comfortabele interieur is het ontspannen reizen tijdens korte trips en lange tochten. De vele opbergvakken en praktische opbergmogelijkheden dragen daaraan bij. Creëer achterin een privébioscoop en muzieklounge met behulp van een hogeresolutie kleurenscherm, geschikt voor diverse mediabronnen. Wat uw plannen ook zijn, de Audi A6 Avant weet er raad mee. Door vanuit de bagageruimte de achterbankleuning te ontgrendelen, komt deze heel handig plat te liggen. Voor extra gebruiksgemak is de leuning in twee helften 40 : 60 gedeeld. De bagageruimte-inhoud bedraagt 565 liter en met neergeklapte bank liter. Handigheden zoals de geïntegreerde rails met verschuifbare bagageogen plus telescopische dwarsstang en de vastzetriem aan de linkerkant helpen om uw bagage goed vast te zetten. De elektrische bagageruimteafdekking schuift bij het sluiten van de elektrisch bedienbare achterklep automatisch over uw bagage. Niemand kan uw spullen zien liggen. En ja, bij het openen van de klep schuift de afdekking automatisch weer weg, zodat u zonder extra handeling kunt beginnen met uitladen. Het brandstofverbruik en de CO₂-emissies vindt u vanaf pagina 120.

16 QR-Code 16 Audi A6 Limousine/A6 Avant Een nieuw licht op efficiënt presteren. De vooruitstrevende eigenschappen van de Audi A6 zijn niet alleen te zien, maar ook te voelen. Dat komt door de gewichtsbesparende aluminium-hybride constructie en de krachtige, efficiënte FSI-, TFSI- en TDI-motoren. Met deze krachtbronnen accelereert de auto schijnbaar moeiteloos en bij elk toerental is op afroep vermogen beschikbaar. Het optionele quattro met sportdifferentieel brengt de aandrijfkracht over op de weg. Op uitvoeringen met voorwielaandrijving zorgt ESC met elektronische sperfunctie met gerichte remingrepen voor een betere tractie, meer dynamiek en verhoogde rijveiligheid. Dit werkt afhankelijk van de rijomstandigheden. De naar wens leverbare volledige LED-koplampen dragen eveneens bij aan de efficiency. Deze lampen verbruiken immers minder stroom dan andere lichtbronnen. Dankzij de LEDs zijn diverse lichtconfiguraties mogelijk en is de verschijningsvorm uniek. De 7-traps S tronic met dubbele koppeling draagt bij aan veel rijplezier. Dankzij minder wrijvingsverliezen en vroeg schakelen bij lagere toerentallen werkt de aandrijflijn efficiënter. Ter vermindering van het brandstofverbruik maakt een efficiencyprogramma deel uit van het bestuurdersinformatiesysteem. Verder zijn er nog het start-stopsysteem, dat in stilstand de motor tijdelijk uitschakelt en het innovatieve thermomanagement dat de opwarmfase van de motor bekort. Allemaal zaken die het milieu ten goede komen. De Audi A6 Avant in actie zien? Scan de QR-code met uw smartphone of ga naar: Het brandstofverbruik en de CO₂-emissies vindt u vanaf pagina 120.

17

18 18 Audi A6 hybrid

19 Op de stroom vooruit. De aandrijving van de Audi A6 hybrid: de innovatieve combinatie van de 2.0 TFSImotor en hybridetechnologie. De motivatie van zijn engineers: efficiency. Het hart van de auto, de hybride-aandrijving, overtuigt door te presteren. Dankzij de combinatie van een verbrandings- en elektromotor is de performance van topniveau. Daarnaast beschikt de Audi A6 hybrid over voorwielaandrijving en de veelvuldig bekroonde TFSI-technologie. Het resultaat is een Limousine die met innovatieve hybridetechniek en een progressieve lichte bouwwijze richting een toekomst met gereduceerde emissies rijdt. Het brandstofverbruik en de CO₂-emissies vindt u op pagina 123. A6 Audi A6 hybrid

20 20 Audi A6 hybrid Een progressief karakter. Ook het design. De eerste herkenningstekens van het vooruitstrevende karakter van deze uitvoering zijn de elegante hybrid-logo s op de achterklep en voorspatborden. Verder zijn deze logo s terug te vinden op de instaplijsten op de dorpels, op het instrumentenpaneel en op de motorafdekplaat onder de motorkap. De Audi A6 hybrid is er naar wens in arcticzilver metallic, een lakkleur die binnen het A6-gamma exclusief aan deze uitvoering is voorbehouden. Ook de velgen zijn exclusief: gegoten lichtmetalen velgen in 10-arm turbine design. Het brandstofverbruik en de CO₂-emissies vindt u op pagina 123.

21

22

23 Audi A6 allroad quattro 23 De aantrekkelijkste manier om een eigen weg in te slaan. Waarom een geëffend pad kiezen? Met de Audi A6 allroad quattro heeft u een auto gevonden waarmee u uw eigen weg inslaat. Kies uit de TFSI- en TDI-motoren de krachtbron die het beste bij u past. Val voor het buitengewoon fraaie, karakteristieke design. Geniet van alle ruimte in het interieur en van de grote bagageruimte. En niet te vergeten: ervaar de A6 allroad quattro op uw eigen manier. Op vertrouwde routes en onbekende trajecten. Welke doelen u ook stelt, de A6 allroad quattro helpt om deze te bereiken. Het brandstofverbruik en de CO₂-emissies vindt u op pagina 124. A6 Audi A6 allroad quattro

24 24 Audi A6 allroad quattro De leukste manier van eigen keuzes maken. Het is onmiskenbaar een A6 Avant, maar ook overduidelijk een A6 allroad quattro. Deze auto oogt gespierd dankzij de strakke lijnen, bredere spatborden, de singleframe grille met verticale spijlen en de bodembescherming over de volle bumperbreedte. De roestvrijstalen strips op de dorpels verfraaien het zijaanzicht. Een dakspoiler en de dakreling met hogere pootjes accentueren het markante silhouet. Wie grootse plannen heeft, heeft ruimte nodig om die te verwezenlijken. De A6 allroad quattro is daar op voorbereid. Zijn bagageruimte is 565 liter groot en met neergeklapte achterbank zelfs liter. De achterbank is 40 : 60 gedeeld neerklapbaar, handmatig bij de bank of comfortabel met de leuningontgrendeling in de bagageruimte. De nieuwe lakkleur javabruin is bijzonder fraai en exclusief beschikbaar voor de A6 allroad quattro. De kenmerkende allroad quattro singleframe grille is in aluminiumoptiek uitgevoerd met verticale spijlen in platinagrijs. Ook de spatborden zijn het aanzien waard: de verbrede randen en de afwerking in contrastkleur of naar wens in carrosseriekleur benadrukken dat dit model stevig op zijn wielen staat. Optionele LED-koplampen maken met hun design een onuitwisbare indruk. Het brandstofverbruik en de CO₂-emissies vindt u op pagina 124.

25

26

27 Audi A6 allroad quattro 27 Als u instapt in de Audi A6 allroad quattro ervaart u de bijzondere ambiance. De ruimte is rustgevend. De aluminium decoratielijsten bepalen mede de sfeer, zeker als u kiest voor de exclusief aan de A6 allroad quattro voorbehouden lijsten in aluminium Delta. Ook de interieurtint santosbruin en de stoffen bekleding Sierra/mono.pur 350 zijn alleen in de A6 allroad quattro mogelijk. Naar wens zijn voorin met leder beklede sportstoelen gemonteerd, voorzien van exclusieve contraststiksels. Deze stoelen ondersteunen het lichaam zeer goed. Op de vloer van uw A6 allroad quattro liggen hoogwaardige jacquard voetmatten. De kleur daarvan past bij de interieurtint ter versterking van het premium karakter. Dankzij de standaard hellingshoekweergave ziet u direct in welke positie uw Audi A6 allroad quattro zich bevindt, wat vooral van pas komt op onverharde ondergrond. De afdaalassistent houdt op weg naar het dal naar wens uw voorkeurssnelheid vast, terwijl ESC de koersvastheid van de auto verbetert, zowel op vlakke stukken als bergafwaarts. Kunt u de uitdagingen van avontuurlijke gebieden weerstaan? Het brandstofverbruik en de CO₂-emissies vindt u op pagina 124.

28 QR-Code 28 Audi A6 allroad quattro De krachtigste manier om een eigen weg in te slaan. Voor welke motor u ook kiest in uw Audi A6 allroad quattro, het is altijd een zescilinder. De koppelrijke en soepele krachtbronnen, naar keuze met TFSI- of TDI-technologie, accelereren snel en zijn toch efficiënt. Dankzij recuperatie gebruiken ze hun power zinvol en intelligent. Ze trekken moeiteloos een 2,5 ton zware caravan of aanhanger voort. Dat versterkt uw onafhankelijkheid en flexibiliteit. Net zo vooruitstrevend is de aluminium-hybride bouwwijze van de A6 allroad quattro. Dit aspect van Audi ultra scheelt brandstof en maakt de auto nog agieler. De permanente vierwielaandrijving is de kers op de taart, want quattro draagt bij aan het sportieve rijgevoel. De auto ontleent zelfs zijn naam aan deze aandrijftechniek. Naar wens is er quattro met sportdifferentieel, dat de aandrijfkracht variabel over de achterwielen verdeelt en de auto op indrukwekkende wijze uit bochten laat versnellen. Dat geldt op vrijwel elk traject en ook bij slecht weer. De Audi A6 allroad quattro in actie zien? Scan de QR-code met uw smartphone of ga naar: Het brandstofverbruik en de CO₂-emissies vindt u op pagina 124.

29

30

31 Audi S6 Limousine/S6 Avant 31 Sportiviteit als kernwaarde. De Audi S6 heeft veel gezichten. Het is een representatieve zakenauto, een ruime gezinswagen en een snelle sportauto. Kies voor de Limousine of Avant en ontdek welke krachten er in de S6 schuilgaan. Deze Audi heeft een V8 TFSI-motor met cylinder on demand, quattro permanente vierwielaandrijving en het individueel instelbare Audi drive select. De elegante lijnen zijn geboetseerd met staal en aluminium. Audi houdt goed rekening met wat er leeft in de wereld en probeert bewust om te gaan met grondstoffen en het milieu. Dan is het des te fraaier dat het merk met de S6 bewijst dat een dynamische bolide nog steeds in het plaatje past. Wij laten u met genoegen kennismaken met de Audi S6 Limousine en Audi S6 Avant. Het brandstofverbruik en de CO₂-emissies vindt u op pagina 125. S6 Audi S6 Limousine S6 Avant

32

33 Audi S6 Limousine/S6 Avant 33 Leiderschap tonen betekent ook één lijn trekken. Het elegante carrosserie-ontwerp is neergezet met enkele verfijnde, maar scherpe lijnen. De krachtige tornadolijn onder de zijramen bevestigt de sportieve inborst. De Audi S6 lijkt altijd klaar voor de actie. De platinagrijze singleframe grille met dubbele horizontale chroomlamellen en de gespierde voorbumper scheppen eveneens hoge verwachtingen over het prestatiepotentieel. Ook de achterzijde ademt sportiviteit. Net zoals voorop zegt het S6-logo waar het op staat. Dorpelverbredingen en verchroomde dubbele uitlaatsierstukken links en rechts verwijzen duidelijk naar de power van de S6. Opvallend element is het platinagrijze diffusorgedeelte met een metaalkleurige strip. De achterspoiler maakt het beeld compleet. Het brandstofverbruik en de CO₂-emissies vindt u op pagina 125.

34

35 Vooruitstrevend en dat is van dichtbij en veraf te zien. De Xenon verlichting met kenmerkende LED-dagrijverlichting is een voorbeeld van efficiënte technologie met een fraai design. Adaptive light zorgt ervoor dat bochten beter worden uitgelicht. Naar wens heeft de Audi S6 innovatieve koplampen die volledig met LEDverlichting werken. Dat is bijna net zo helder als daglicht, wat voor extra goed zicht zorgt. 19 inch gegoten lichtmetalen velgen zijn standaard, maar 20 inch is ook mogelijk.

36

37 Audi S6 Limousine/S6 Avant 37 Een pittig karakter vraagt om een sterke hand en een kalme pols. U bepaalt wat er gebeurt. Vanaf het multifunctionele lederen sportstuurwiel bedient u de radio, het bestuurdersinformatiesysteem, de telefoon en navigatie. In plaats daarvan kunt u ook het touchpad van MMI navigatie plus gebruiken, dat uw wensen bliksemsnel doorheeft. Geniet van de heldere klanken van het Bang & Olufsen Advanced Sound System en bewonder het sportieve interieur. De met alcantara en leder beklede sportstoelen ondersteunen uw lichaam zeer goed, ook als u de uitdagingen van de S6 aanneemt. Deze stoelen zijn 12-voudig elektrisch verstelbaar en bovenaan de rugleuningen prijkt trots het S6-logo. Naar wens zit u voorin op S-sportstoelen. Deze hebben nog forsere zijwangen en geïntegreerde hoofdsteunen.

38

39 Audi S6 Limousine/S6 Avant 39 Efficiency staat voor reduceren zonder iets in te leveren. Wij vatten de Audi S6 even samen. Een 4.0 V8 TFSI. Een vermogen van maar liefst 309 kw en een flink koppel van 550 Nm. In de Audi S6 Limousine in 4,6 seconden naar de 100 sprinten en in de Audi S6 Avant in 4,7 seconden. De slimme cilinderregeling, een start-stopsysteem en doordachte warmtehuishouding voegen efficiency toe aan de kerncompetenties van deze topsporter op wielen. De Audi S6 gebruikt zijn enorme krachten buitengewoon slim. Dit bewijst dat toonaangevende sportiviteit en een vanzelfsprekende dynamiek uitstekend in het huidige tijdsgewricht passen. Het brandstofverbruik en de CO₂-emissies vindt u op pagina 125.

40 Ook uw Audi heeft ons teken voor hoge efficiency: Onze auto s zijn sportief en vooruitstrevend en bevatten veel technische innovaties. Bovendien gaan ze slim om met grondstoffen. Een goed voorbeeld is de aluminium-hybride carrosserie. Deze innovatieve manier om lichtere auto s te bouwen werd tot nu toe vooral voor sportauto s gebruikt. Het verbruik daalt erdoor, de agiliteit verbetert en de efficiency gaat er ook op vooruit. Een ander voorbeeld zijn de TDI-motoren met commonrailtechnologie. Dankzij de combinatie van directe inspuiting en turbokracht ontbrandt de dieselbrandstof uiterst efficiënt. De TFSI-motoren maken eveneens indruk met een hoog vermogen en koppel en een gunstig verbruik. Sinds jaar en dag worden Audi motoren consequent verder ontwikkeld. Dit betekent dat ze tegenwoordig krachtiger zijn dan ooit, minder wegen en minder verbruiken. Een indrukwekkend bewijs dat onze strategie werkt om uit een kleinere motorinhoud meer vermogen te halen. Het start-stopsysteem en energierecuperatie zorgen voor extra efficiency De S tronic transmissie met dubbele koppeling benut optimaal de voordelen van de soepele en krachtige Audi motoren. Dankzij de brede spatiëring presteert de auto ook goed bij lage toerentallen. Dat verlaagt het brandstofverbruik. Het thermomanagement, dat warmte gericht verdeelt over motor, transmissie en interieur, bekort de warmloopfase en vermindert daardoor inwendige wrijving in motor en transmissie. De efficiencystand van Audi drive select helpt u om nog meer te besparen. Met de vooruitstrevende hybridetechnologie en de slimme cylinder-ondemand-technologie bewijzen de Audi A6 hybrid resp. Audi S6 wat uitdagende progressiviteit is. U ziet het: de Audi A6 en S6 zitten vol technologieën die uw rit comfortabeler, dynamischer en efficiënter maken. Meer informatie hierover staat op de volgende pagina s.

41 Audi efficiency 41

42 42 Audi ultra Met Audi ultra op het podium: de Audi R18 TDI Audi ultra: elke gram minder vergroot de voorsprong. Audi ultra, de vernieuwende Audi technologie om lichtere auto s te bouwen, is meer dan de som der delen. In dit totaalconcept draait het om innovatieve materialen, slimme constructiemethodes en grondstofbesparende productieprocessen. Veel Audi ultra maatregelen ter gewichtsbesparing zijn nu al in de Audi A6- en S6-modellen te vinden. Dat begint al bij de carrosserie. De aluminiumhybride body paart een laag gewicht aan een hoge stijfheid. De carrosserie is samengesteld uit een mix van staal en aluminium. Deze constructie is uiterst veilig en zorgt er ook voor dat de auto extra wendbaar aanvoelt. Bovendien is er een gunstig effect op het verbruik. Dankzij technologieën zoals directe inspuiting en turbopower zijn de Audi motoren steeds sterker geworden. De moderne TDI- en TFSI-krachtbronnen in de Audi A6- en S6-modellen halen meer vermogen uit een kleinere inhoud en zijn daardoor duidelijk lichter dan motoren uit vroegere modellen. De bekroning van dit principe is de combinatie van een viercilinder motor met een hybridemotor. Elke lichte component leidt tot een kettingreactie, omdat andere delen dan ook lichter zijn uit te voeren. Het resultaat is een voortgaande ontwikkeling die zorgt voor steeds minder kilo s en een steeds hogere efficiency. In cijfers: een 100 kg lichtere auto vraagt zo n 0,3 liter minder brandstof per 100 kilometer.

43 Gewichtsbesparing Moderne auto s moeten aan eisen voldoen die niet met elkaar in overeenstemming lijken. Enerzijds moeten ze uitblinken wat betreft prestaties en comfort en anderzijds op het vlak van zuinigheid en efficiency. Audi ultra brengt deze uitersten bij elkaar. Wij nemen elk onderdeel onder de loep. De eis: het moet zeer goed aan de taak voldoen en zo weinig mogelijk wegen. Het resultaat: een doordachte materiaalmix die zelfs de inzet van kleinere motoren toelaat. Die kunnen een lichtere auto immers net zo vlot maken als voorheen grotere motoren. In 2011 won op Le Mans de R18 TDI met V6-motor. Zijn eveneens succesvolle voorganger R15 TDI had nog een V10 onder de kap. Aluminium plaatwerk Aluminium gietwerk Aluminium profiel Warmgevormd staal Koudgevormd staal

44 44 FSI /TFSI distributieketting hogedrukpomp geïntegreerde druklader vraaggestuurde waterpomp Vele uren ontwikkelingstijd. Duizenden testkilometers. En waarom? 3.0 TFSI (A6-motor)

45 inlaattraject met regelkleppen lucht-water-intercooler twin-scroll biturbo Audi cylinder on demand regelklep in koelcircuit voor thermomanagement dynamo met terugwinfunctie Audi cylinder on demand in de TFSImotor. Als de V8 4.0 TFSI-motor in de Audi S6 bij deellast niet de volledige kracht van de 8 cilinders nodig heeft, sluit Audi cylinder on demand de in- en uitlaatkleppen van vier cilinders, dat wil zeggen twee per cilinderrij. Voor die cilinders stoppen ook de ontsteking en brandstofinspuiting. Er wordt geen lucht aangezogen en geen benzine ingespoten. De betreffende cilinders produceren dus ook geen uitlaatgassen. Cilinderuitschakeling werkt als aan de volgende eisen is voldaan: het toerental ligt tussen de 960 en min ¹, de snelheid bedraagt minstens 25 km/h en de 7-traps S tronic staat in III of hoger. 4.0 TFSI (S6-motor) Dat merkt u na enkele seconden. De Audi A6- en S6-modellen beschikken onder andere over TFSI-technologie. Het bijzondere daaraan is dat de voordelen van FSI zijn gecombineerd met druklading, voor een nog betere krachtsontplooiing. De 3.0 TFSI quattro levert 228 kw. Dat is mede te danken aan de innovatieve mechanische compressor en koeling van de inlaatlucht, waardoor de zescilindermotor kracht paart aan een bescheiden verbruik. Ook het koppel van 440 Nm maakt indruk, net zoals de beschikbaarheid ervan. Tussen en min ¹ is minstens 90 % van het volledige koppel beschikbaar. De zescilinder reageert alert en werkt zeer soepel bij elk toerental, wat ideaal is bij een dynamische rijstijl. De Audi A6 Limousine kan in 5,5 seconden van 0 naar 100 km/h accelereren en de A6 Avant in 5,6 seconden. De 4.0 V8 TFSI-motor in de Audi S6 heeft iets nieuws en slims: Audi cylinder on demand. Bij deellast doen slechts vier van de acht cilinders mee en daar merkt u helemaal niets van. De motor draait mooi rond en levert altijd power, maar onder de streep is hij navenant zuiniger en stoot hij minder CO₂ uit. Door de directe gaspedaalrespons en de fenomenale elasticiteit van het blok is deze achtcilinder uw beste kompaan op de weg. Het vermogen bedraagt 309 kw en het koppel komt uit op 550 Nm. De S6 Limousine kan in 4,6 seconden van 0 naar 100 km/h en de S6 Avant in 4,7 seconden. De top is elektronisch begrensd op 250 km/h. De 2.8 FSI (150 kw) met Audi valvelift system (AVS) vult het motorenaanbod in de Audi A6 aan. De variabele kleppenbediening van het AVS zorgt voor een lager verbruik. In combinatie met de 7-traps S tronic met dubbele koppeling en quattro permanente vierwielaandrijving brengt de 2.8 FSI de A6 Limousine in 8,1 seconden en de A6 Avant in 8,3 seconden van 0 naar 100 km/h. De 2.8 FSI is er ook als voorwielaandrijver met multitronic. Alle FSI- en TFSI-motoren in de A6- en S6-modellen voldoen aan de Euro 5-emissienorm. Het brandstofverbruik en de CO₂-emissies vindt u vanaf pagina 120.

46 46 TDI De piëzo-injectoren openen en sluiten in milliseconden en spuiten meerdere malen brandstof in de cilinders. Dit gebeurt met een druk tot wel bar. Tijdens een inspuitcyclus worden gefaseerd zeer kleine hoeveelheden ingespoten van minder dan eenduizendste gram. De voorinspuiting draagt bij aan een geleidelijke ontbranding. Dit levert een stillere en rustiger werkende motor op. TDI Met andere woorden: waar is de tank? De helft van alle Audi s die vandaag de dag wereldwijd wordt gekocht, heeft een dieselmotor onder de kap. Wat nu vanzelfsprekend is, was twintig jaar geleden zeer bijzonder. Met de eerste 2.5 TDI-motor zorgde Audi voor een revolutie. Inmiddels is TDI nog efficiënter geworden, bijvoorbeeld met commonrail-inspuiting. De piëzoinjectoren verdelen de brandstof zeer nauwkeurig. Sinds de eerste TDI zijn de motoren zuiniger geworden, terwijl het specifiek vermogen meer dan verdubbeld is. Het is dan ook niet vreemd dat dieselmotoren hun weg naar de autosport hebben gevonden. Met succes, want in 2006 won de Audi R10 TDI als eerste diesel de 24 Uren van Le Mans. Ook erna zegevierde Audi regelmatig, voor het laatst in Voor de Audi A6 heeft u keuze uit vier soepele TDI-versies. Deze werken vanzelfsprekend met de slimme commonrail-technologie. De efficiëntste motor in de Audi A6 is de 2.0 TDI met 130 kw en een koppel van 380 Nm. De A6 Limousine verbruikt met deze motorisering slechts 4,9 l bij een CO₂-emis sie van 129 g. Ook de zescilinder motoren bewijzen: rijplezier sluit efficiency niet uit. De 3.0 TDI met 150 kw verbruikt slechts 5,3 l bij een CO₂-uitstoot van 139 g. De 3.0 TDI quattro met 180 kw versnelt uw A6 Limousine dankzij het forse koppel van 580 Nm in 6,1 seconden van 0 naar 100 km/h en de A6 Avant in 6,3 seconden. Als clean diesel-variant beschikt hij over een nieuwe technologie die gericht stikstofoxide reduceert. In deze uitvoering voldoet hij a an de emissienorm Euro 6. De top qua prestaties is de als biturbo geconcipieerde 3.0 TDI quattro met 230 kw. Het brandstofverbruik en de CO₂-emissies vindt u vanaf pagina 121.

47 turbo met verbeterde schoepenverstelling hogedrukinspuiting van bar lagere interne wrijving drukgestuurde oliepomp innovatief thermomanagement met gescheiden koeling van de cilinderwanden en cilinderkoppen 3.0 TDI (180 kw)

48 48 hybrid e-airconditioning: werkt via een elektrische aircocompressor en is daardoor onafhankelijk van de verbrandingsmotor. Dit betekent dat de airconditioning constant beschikbaar is, ook als de auto puur elektrisch rijdt en als de verbrandingsmotor in stilstand is uitgeschakeld. Hybride-elektronica: regelt autonoom de energiestromen tussen de hoogvoltage accu en de elektromotor. Zorgt ervoor dat het boordnet energie krijgt. De nieuwste technologieën dragen bij aan een goede werking. Bovendien zijn deze componenten compact. 2.0 TFSI-motor: vijf keer bekroond als Engine of the Year*. Het Audi valvelift system (variabele kleppenbediening) maakt deze krachtbron zuiniger en krachtiger. Ook de elektromotor levert een fors koppel, waardoor ze samen voor dynamische acceleraties zorgen. Opgeladen met vooruitstrevende ideeën. Aangedreven door hybridetechnologie. De Audi A6 hybrid is een full hybrid, wat betekent dat hij fasegewijs puur elektrisch en emissievrij kan rijden. Dit is mogelijk dankzij de zeer krachtige lithium-ion accu, die voor het eerst in een Audi uit dit segment is te vinden. De lichte en compacte accu levert in de EV-modus energie voor puur elektrisch rijden. Daarmee rijdt de Audi A6 hybrid vrijwel geluidloos; met een constante snelheid van 60 km/h maximaal 3 kilometer ver. Net zo indrukwekkend is de combinatie van elektro- en verbrandings motor. Een volgende stap naar een toekomst met minder emissies. En opnieuw een bewijs voor de vooruitstrevendheid van de Audi hybridetechnologie. Elektromotor: is efficiënt en dynamisch. Afhankelijk van de rijomstandigheden zorgt hij voor de aandrijving of werkt hij als dynamo of startmotor. Hij levert 40 kw en 210 Nm. De compacte en lichte elektromotor is via een koppeling met de krukas verbonden. De parallelhybridetechniek brengt het aandrijfkoppel op directe wijze over. Onder vrijwel alle omstandigheden is de auto in staat om snel vaart te maken en vlotte tussensprints uit te voeren. Het brandstofverbruik en de CO₂-emissies vindt u op pagina 123.

49 Lithium-ion accu: bepaalt de kracht en actieradius van de hybride-aandrijving. Ten opzichte van de conventionele nikkel-metaal-hydride accu s zijn er twee grote voordelen. Op de eerste plaats is het vermogen hoger dankzij een hogere energiedichtheid. Op de tweede plaats scheelt de compacte constructie gewicht. Bovendien hebben die maten gunstige gevolgen voor de bagageruimte, die een inhoud heeft van 375 liter boven de bagagevloer. Actieve koeling van de accu zorg ervoor dat de voordelen van het hybridesysteem vaker benut kunnen worden en dat de accu langer meegaat. De Audi A6 hybrid is een van de eerste auto s in het hogere segment die fasegewijs puur elektrisch kan rijden met behulp van een lithium-ion accu. 8-traps tiptronic: hierin is de elektromotor ondergebracht, zodat deze geen extra inbouwruimte vergt. Is via een koppeling aan de verbrandingsmotor verbonden. Biedt schakelgemak, werkt sportief en is efficiënt. Het dynamische schakelprogramma DSP bepaalt autonoom het ideale schakelmoment en past zich aan uw rijstijl aan. Elektromechanische stuurbekrachtiging: verhoogt de efficiency, omdat deze geen kracht van de verbrandingsmotor nodig heeft, maar indien nodig gebruikmaakt van stroom. * De International Engine of the Year Awards worden toebedeeld door gerenommeerde autojournalisten uit meer dan 30 landen. UKIP Media & Events Ltd.

50 50 hybrid Twee staafdiagrammen tonen per 5 minuten het gemiddeld verbruik van de verbrandingsmotor (oranje) en hoeveel energie de elektromotor heeft teruggewonnen (groen). De elektromotor ondersteunt de verbrandingsmotor Verbrandingsmotor 100 % Limiet voor bijschakelen verbrandingsmotor in EV-stand Bereik waarin puur elektrisch rijden mogelijk is Auto gebruiksklaar Laadniveau van de lithium-ion accu Accu bijladen door energieterugwinning tijdens uitrollen en remmen Krachtig remmen Ontsteking uit

51 Recuperatie Elektrisch rijden Boost Gecombineerd rijden in de hybridestand Elke auto heeft een karakter. Deze heeft er drie. Zeer efficiënt rijden of er een dynamische rijstijl op nahouden is een kwestie van uit de drie rijprogramma s kiezen. Het hybridesysteem past zich dan aan uw persoonlijke wensen aan. Selecteer met een druk op de knop bijvoorbeeld de EV-stand. De auto rijdt dan puur elektrisch, tot 100 km/h, vrijwel geluidloos en met gereduceerde emissies. In de S-stand ligt het accent op dynamiek dankzij een sportieve afstemming van motor en transmissie, inclusief ondersteuning met de boostfunctie van de elektromotor. Of kies voor de D-stand, met zowel oog voor het verbruik als voor de prestaties. Welke keuze u ook maakt, de powermeter in het instrumentenpaneel toont de actuele werking van de hybrideaandrijving. Het brandstofverbruik en de CO₂-emissies vindt u op pagina 123.

52 52 S tronic S tronic: twee lamellenkoppelingen zorgen voor een sportieve dynamiek en een efficiënte werking.

53 Waarom twee koppelingen? Om dubbel te besparen: tijd en energie. De 7-traps versnellingsbak met dubbele koppeling schakelt snel en vrijwel zonder onderbreking van de trekkracht. Dat is nog eens efficiënt. Al in 1985 testte Walter Röhrl deze techniek in de Sport quattro S1. Hij was er direct enthousiast over. Inmiddels kunnen heel wat Audi rijders zich dat enthousiasme voorstellen. De moderne S tronic schakelt bliksemsnel. Twee lamellenkoppelingen bedienen elk een eigen rijtje versnellingen. Een grote koppeling brengt de kracht over van de oneven versnellingen en een tweede koppeling staat via een holle as in contact met de even verzetten. Beide deeltransmissies zijn permanent actief, maar er is er altijd maar één met de motor verbonden. Accelereert de auto in III, dan is de eerste deeltransmissie aan zet. In de tweede deeltransmissie is IV dan alvast ingelegd. Tijdens het schakelen ontkoppelt de eerste koppeling en maakt de tweede juist contact. Schakelen kost slechts enkele honderdste seconden en gebeurt vrijwel zonder onderbreking van de trekkracht. Zo snel en vloeiend, dat u het amper merkt. Het maakt niet uit of de bestuurder kiest voor de volautomatische werking met de standen D (Drive) en S (Sport) of via de optionele schakelpaddels handmatig van verzet wisselt: het schakelgevoel is exact en zeer sportief. Behalve dynamisch is de S tronic ook uiterst efficiënt. Dankzij het hoge rendement draagt deze versnellingsbak bij aan een lager verbruik en minder schadelijke emissies. Het brandstofverbruik en de CO₂-emissies vindt u vanaf pagina 120.

54 54 quattro /quattro met sportdifferentieel Waarom slechts twee wielen benutten, als een auto er vier heeft? quattro permanente vierwielaandrijving. quattro is een permanente vierwielaandrijving. Als de wielen van een as grip verliezen en dreigen door te slippen, gaat de aandrijfkracht naar de andere as. Het middendifferentieel regelt dit automatisch en permanent. De basisverdeling is dat 40 % van de aandrijving naar voren gaat en 60 % naar achteren. De voordelen zijn een betere tractie tijdens accelereren en een verhoogde veiligheid dankzij de goede grip. Tot zover de techniek, want het is het gevoel dat rijden met quattro zo bijzonder maakt. Alsof de auto aan de weg kleeft, zeggen veel klanten. Wij formuleren het als volgt: quattro zorgt voor een zo goed mogelijk wegcontact en is veiliger. Het optionele quattro met sportdifferentieel versterkt dit onnavolgbare quattro-gevoel. Auto s vertonen in bochten onderstuurneigingen. Hierop is de eerste wet van Newton van toepassing, de wet van de traagheid: Een voorwerp waarop geen resulterende kracht inwerkt, is in rust of beweegt zich rechtlijnig met constante snelheid voort. De banden en beweegbare delen van het onderstel verzetten zich, totdat de auto de nieuwe richting volgt. Tijdens versnellen uit bochten drukt er minder kracht op de vooras, waardoor deze minder dwarskrachten op de banden kan overbrengen. De auto onderstuurt. Met het sportdifferentieel in de achteras wordt dit grotendeels tegengegaan. Aan het quattro-differentieel in de achteras zijn links en rechts tweetraps overbrengingsunits toegevoegd. Deze zorgen ervoor dat de afzonderlijke wielen een verschillende hoeveelheid koppel ontvangen. Een elektrohydraulische actuator bedient de koppelingen. De regelunit bepaalt de koppelverdeling aan de hand van onder meer de stuurhoek, dwarsversnelling, gierhoek en snelheid. Tijdens insturen of uit een bocht accelereren gaat er extra kracht naar het buitenste achterwiel. Het effect is dat de aandrijfkracht de auto als het ware de bocht induwt, waardoor deze de richting van de voorwielen volgt. Het koppelverschil links en rechts stuurt mee en de tot nu toe gebruikelijke stuurcorrecties zijn bijna niet meer nodig.

55 quattro met sportdifferentieel verdeelt de aandrijfkrachten traploos variabel tussen de achterwielen. Dit zorgt in bochten voor extra wendbaarheid en een uitstekende rijdynamiek.

56 56 Audi drive select Waarom de Audi A6 en de S6 zo goed bij u passen? Omdat zij zich aan u aanpassen. Audi drive select. comfort dynamic auto efficiency individual

57 motor adaptive air suspension versnellingsbak stuurinrichting quattro met sportdifferentieel reversibele gordelspanners MMI Multi Media Interface bochtverlichting Over rijdynamiek heeft iedereen een eigen mening. Wij denken er zo over: het rijkarakter moet bij uw stemming passen. Dankzij het standaard Audi drive select kan dit. Met een druk op de knop verandert u de instellingen van componenten die het karakter van uw Audi beïnvloeden. Er zijn vijf standen: efficiency, comfort, dynamic, auto en individual, waarmee u zelf alle afzonderlijke instellingen bepaalt. Comfort is vooral geschikt om lange afstanden ontspannen af te leggen. De stand auto levert een comfortabel en toch sportief rijgevoel op. Voor extra sportiviteit, bijvoorbeeld op een bochtenrijk traject, is er dynamic. De stand efficiency voor de TFSI- en TDI-motoren draagt bij aan het optimaliseren van het verbruik. Als integraal onderdeel van Audi drive select wijzigt het schakelprogramma en gaat de auto zuiniger met energie om. De auto-eigenschappen in elke stand zijn afhankelijk van de uitrusting. Standaard beïnvloedt Audi drive select de motor, versnellingsbak en besturing. Indien aanwezig reageert het systeem ook op de adaptive air suspension met demperregeling, quattro met sportdifferentieel, de reversibele gordelspanners en de bochtverlichting. Motor en versnellingsbak reageren per stand spontaner of soepeler op het gaspedaal. Ook verandert het toerental waarbij de bak schakelt: hoog in dynamic en laag in comfort. Verder is de besturing aan de rijsituatie aan te passen, van sportief-zwaar tot comfortabel. Het aanspreekmoment van de reversibele gordelspanners (onderdeel van Audi pre sense basic) wordt in dynamic aangepast. Via adaptive air suspension zijn de onderstelhoogte en de hardheid van de dempers te variëren. Het sportdifferentieel verdeelt de aandrijfkrachten variabel over de achterwielen, om agiel door bochten te rijden en er goed uit te kunnen accelereren. Tot slot past ook de bochtverlichting de verdraaiing van de lichtbundel aan de rijmodus aan. Het brandstofverbruik en de CO₂-emissies vindt u vanaf pagina 120.

58 58 adaptive air suspension Dynamiek en comfort waren tegenstellingen. Bij Audi is dat nu van de lucht. Volledige luchtvering voor en achter zorgt voor een sportief en comfortabel weggedrag. Elke weg is anders. Het zou mooi zijn als dit gegeven niet van invloed is op het rijcomfort. Audi bewijst dat dit mogelijk is. In de Audi A6 en A6 Avant past de optionele adaptive air suspension het onderstel aan de rijomstandigheden en de wegconditie aan. De elektronisch geregelde luchtvering werkt hiervoor samen met de traploos adaptieve demping. Carrosserie- en assensoren geven voortdurend informatie door over de actuele rijsituatie. Bovendien zorgt de luchtvering ervoor dat het gewicht van personen en bagage in de auto amper invloed heeft op de rijeigenschappen. In de Audi A6 allroad quattro regelt de standaard adaptive air suspension automatisch de wagenhoogte en demping. Via het optionele Audi drive select kunt u uit vijf instellingen (dynamic, auto, comfort, allroad, lift) kiezen, die de A6 allroad quattro tot 18,5 cm bodemspeling geven dat is 5 centimeter meer dan met de A6 Avant. De Audi S6 en S6 Avant hebben standaard de nieuwe adaptive air suspension sport die specifiek op deze auto s is afgestemd. De luchtvering met variabele demperregeling voelt steviger aan en de carrosserie ligt dichterbij het asfalt. De aansturing van adaptive air suspension sport ver loopt via Audi drive select. Wendbaarheid staat voorop, zonder het comfort te vergeten. De S6 en S6 Avant beschikken over krachtig aangrijpende high-performance remmen met rondom geventileerde remschijven. De schijven zijn zwevend gelagerd: een gegoten buitenste ring en aluminium binnenring zijn met metaalstiften aan elkaar verbonden. Hierdoor komt de gegoten schijf minder onder spanning te staan, waardoor deze onder zware omstandigheden beter zijn werk blijft doen. Wie nog hogere eisen stelt, kan voor de optionele 19-inch keramische remschijven* gaan. Die zijn er voor de S6 en S6 Avant en in combinatie met bepaalde motoren ook voor de Audi A6. De remschijven zijn gemaakt van keramiek dat met koolstofvezel is versterkt. Als basis dient het harde en slijtvaste siliciumcarbide. Dat materiaal zorgt voor een enorme slijtbestendigheid, een lange gebruiksduur en ongevoeligheid voor thermische belasting. *Lees meer over keramische remmen op of vraag uw Audi dealer om meer informatie. Het brandstofverbruik en de CO₂-emissies vindt u vanaf pagina 120.

59 De vrijwel traploze demping past zich automatisch en in een fractie van een seconde aan elke situatie aan. Zelfs als de belasting asymmetrisch over de auto verdeeld is, blijft deze dankzij de permanente niveauregeling mooi vlak liggen.

60 60 Audi connect Onderzoeksproject Audi Urban Mobility Eenzaam naar de top. Hoe zinvol het is om een netwerk te maken van de auto en zijn omgeving, bewijst het onderzoeksproject Audi Urban Mobility. Als onderdeel hiervan beklom in september 2010 een Audi TTS zonder bestuurder de 20 kilometer lange pasroute over de Pikes Peak in de Rocky Mountains. Dit was mogelijk dankzij elektronica die in auto s met wel iemand achter het stuur helpt om gevaarlijke situaties te vermijden. Met behulp van dergelijke kennis en ervaringen ontwikkelen wij Audi connect voortdurend verder. Zo bent u steeds beter connected en daardoor veiliger onderweg. Audi connect: de slimme koppeling tussen internet, de auto en uzelf. Het draait in de wereld steeds meer om connectivity en dat geldt ook voor uw Audi. Audi connect brengt niet alleen internet naar de auto, maar gebruikt ook de mogelijkheden die uw smartphone, tablet of laptop bieden. Ook data-uitwisseling tussen auto s en tussen auto en infrastructuur is in de toekomst mogelijk met Audi connect. Voor nog meer rijplezier en comfort. Via Audi connect en MMI kunt u op internet naar POI s zoeken, het laatste nieuws ontvangen en de actuele weersvoorspelling zien voor de navigatiebestemming. Het dataverkeer gaat via de UMTSmodule van telefoonvoorbereiding online (Bluetooth), waarmee MMI navigatie plus is uit te breiden. Audi connect zorgt ook voor draadloos internet via een WLAN-hotspot. Passagiers kunnen onderweg hun lezen en internetten. Voor sommige smartphones is er een app voor Audi music stream¹. Kijk voor gedetailleerde informatie over beschikbaarheid, dataverkeer en -kosten in het brochuredeel over de uitrusting of raadpleeg uw Audi dealer. ¹ Uw Audi dealer vertelt u graag vanaf wanneer deze app beschikbaar is. ² Google en het Google-logo zijn geregistreerde handelsmerken van Google Inc.

61 QR-Code POI-search Inclusief spraakbediening Bestemmingsinvoer via myaudi of Google Maps Audi music stream¹ Met een smartphone-app en de WLAN-verbinding toegang tot radiostations wereldwijd Navigatie met Google Earth beeld² Google Street View² 360 graden zicht op de bestemming Online verkeersinformatie Gedetailleerde informatie over verkeersstromen, bijvoorbeeld op afzonderlijke weggedeeltes. Sneller op de hoogte van nieuwe en opgeloste files Online nieuws Actueel nieuws in woord en beeld Weer Voorspellingen en kaarten van elke plaats Reisinformatie Actuele reistips en graphics van internet, over de ingevoerde route WLAN-hotspot De vele mogelijkheden zien van Audi connect? Scan de QR-code met uw smartphone of ga naar audiconnecta6

62 62 MMI Multi Media Interface Telefoon: aan de optionele telefoonvoorbereiding en telefoonvoorbereiding online (Bluetooth) is een menuscherm gekoppeld met onder andere oproepinfo, contacten en nummerkeuze. MMI touch: op dit touchpad schrijft u met uw vinger. Het systeem herkent cijfers en letters. Dit werkt voor het navigatiesysteem en de telefoon. Met veegbewegingen bladert u in de jukebox door uw muziekalbums. Navigatiesysteem: het harddisk-navigatiesysteem MMI navigatie plus met MMI touch werkt met 3D-kaarten, inclusief 3D-weergave van bekende gebouwen en bezienswaardigheden. Media: overzicht van beschikbare mediabronnen zoals de jukebox, SDHC-kaarten, Audi music interface, CD s en DVD s en de eventueel aanwezige TV-tuner. Volg uw intuïtie. Dan komt u overal. Aan onze belofte Voorsprong door techniek willen wij op alle mogelijke manieren voldoen. Een goed voorbeeld is de doorontwikkelde versie van MMI (Multi Media Interface). Met MMI bedient u veel mediasystemen in de auto, de navigatie en andere comfortfuncties. De bediening van MMI was al eenvoudig en toch hebben wij kans gezien er een schepje bovenop te doen. Het geringere aantal bedieningsknoppen zorgt voor overzicht. De toetsen voor radio, media en volume zitten bij elkaar. De andere zes hardkeys, onder andere voor telefoon en navigatie, zijn bij de centrale draai-drukknop geplaatst. Die kunt u blindelings vinden. Ook nieuw is de cirkelweergave op het MMI-display. Zeer overzichtelijk, zodat u snel in het juiste menu komt. Bij de optionele MMI navigatie plus is de unieke MMI touch inbegrepen. Deze bevindt zich links van het centrale bedieningsdeel en werkt zeer gemakkelijk. De nieuwe transmissiehendel helpt daarbij. Met de MMI touch bedient u op een nieuwe, slimme manier onder andere het navigatiesysteem, namelijk door letters en getallen met uw vinger op het touchpad te schrijven. U hoort na elk teken een bevestiging van het systeem. Verder bladert u in de jukebox met handige veegbewegingen door uw muziekalbums.

63 Audi connect: online verkeersinformatie Niet alleen de juiste, maar ook de snelste route naar uw bestemming. Met online verkeersinformatie werkt de dynamische routebegeleiding nog beter. Er is een betere dekking van het wegennet, informatie over het ontstaan en oplossen van files komt sneller binnen en u ziet op welke weggedeeltes stremmingen zijn. Audi connect: reisinformatie/weer Weersvoorspellingen en het actuele weer, bijvoorbeeld infographics en weerkaarten van de navigatiebestemming. Audi connect: online nieuws met berichten over de actuele toestand in de wereld. Audi connect: navigeren met Google Earth en Street View door middel van hogeresolutie luchten satellietfoto s, situatiefoto s, terreininformatie, straten, straatnamen en bedrijfsvermeldingen. Met Street View weet u onder het rijden al hoe uw bestemming eruitziet. Met POI search achterhaalt u gedetailleerde informatie over een bestemming. Dit werkt via spraakherkenning. Verder kunt u een bestemming invoeren via myaudi of Google Maps. Werk thuis of op kantoor een route uit en verstuur deze naar uw auto. Aan het begin van de rit haalt MMI navigatie plus deze route binnen.

64 64 Assistentiesystemen U bepaalt de koers. De techniek kijkt met u mee. Een groot deel van de verkeersongevallen is te wijten aan menselijke fouten. Moderne assistentiesystemen kunnen helpen de ernst van de gevolgen te beperken. Audi ondersteunt u met diverse technologieën, zodat u veilig uw bestemming bereikt. De assistentiesystemen werken in een netwerk, waardoor ze op slimme, doordachte en daadkrachtige wijze kunnen ingrijpen. Dankzij deze elektronica rijdt u ontspannen en veiliger. A B adaptive cruise control met stop & go-functie inclusief Audi pre sense front* is het hart van de assistentiesystemen. Op een lege rijstrook houdt dit systeem de ingestelde snelheid aan en regelt de afstand tot de voertuigen voor u. In stroperig verkeer en in de file zorgt Audi adaptive cruise control ervoor dat uw auto afremt, optrekt en stapvoets rijdt. Radarsensoren, een videocamera en de parkeersensoren houden de omgeving om uw auto in de gaten. Zodra er een mogelijk probleem opdoemt, klinkt een waarschuwingsgeluid en ziet u een waarschuwing in het bestuurdersinformatiesysteem. Audi active lane assist* ondersteunt u vanaf een snelheid van circa 60 km/h als u uw rijstrook onbedoeld verlaat, bijvoorbeeld wegens onoplettendheid. Voordat u over de wegbelijning rijdt die wordt gezien door de camera achter de voorruit, voelt u een milde, corrigerende stuuringreep. Als de richtingaanwijzer aanstaat, blijft deze correctie achterwege. U kunt via MMI kiezen uit een vroeg [A] of laat [B] reagerend systeem. Als uw auto het optionele head-up display heeft, is ook daarop een melding te zien. Welke rijbaanmarkeringen de sensor ziet, hangt af van het weer, de verlichting en de helderheid van de strepen en lijnen zelf. Audi lane assist kan u ondersteunen, maar u begrijpt dat zelf opletten onvervangbaar is. Het brandstofverbruik en de CO₂-emissies vindt u vanaf pagina 120.

65 Audi side assist inclusief Audi pre sense rear*: in de buitenspiegels zijn indicatoren geïntegreerd. Boven de 30 km/h meten twee radarsensoren met een bereik van circa 70 meter de afstand tot andere auto s en het snelheidsverschil tussen u en die auto s. Als Audi side assist op basis van het snelheidsverschil en de onderlinge afstand concludeert dat een inhaalmanoeuvre niet verstandig is, verschijnt een informatieve aanduiding in de linker of rechter buitenspiegel. Die ziet u alleen als u net op dat moment in de spiegels kijkt. Gebeurt het voorgaande als u de richtingaanwijzer gebruikt, dan denkt Audi side assist dat u daadwerkelijk van rijstrook gaat veranderen. De waarschuwing wordt daarom feller van kleur en gaat knipperen. De felheid is via MMI in vijf niveaus in te stellen. Goed om te weten: de systemen kennen hun technische beperkingen. Zij ondersteunen de bestuurder, maar zelf opletten blijft het belangrijkste. * Optionele uitrusting.

66

67 Audi pre sense 67 Omdat een seconde in een noodgeval 0,9 seconde te lang duurt: Audi pre sense. De Audi A6- en S6-modellen zijn van veel technische innovaties voorzien. Eén daarvan, Audi pre sense, zou je een soort zevende zintuig kunnen noemen. Diverse systemen werken daarin samen om rijsituaties te beoordelen en indien nodig preventieve beschermingsmaatregelen te nemen, bijvoorbeeld om de impact van een botsing te verkleinen. Radarsensoren aan de voor- en achterkant (afhankelijk van de uitrusting) bewaken de ruimte voor en achter uw auto. Ook een videocamera registreert wat er voor de auto gebeurt. Deze zit bij de binnenspiegel, ofwel het hoogste punt binnenin de auto, en maakt 25 opnames per seconde. De hoge kwaliteit daarvan is nog niet eerder vertoond in de autobranche. Ook de ESCregelunit geeft informatie door. Aan de hand van deze bronnen krijgt Audi pre sense een zeer realistische indruk van de omgeving. Het optionele Audi pre sense basic bestaat uit systemen voor de preventieve bescherming van de inzittenden. In een noodsituatie worden de gordelspanners voorin aangespannen, gaan de waarschuwingsknipperlichten aan, sluit het eventueel aanwezige schuifdak en gaan ook de zijramen dicht. Audi pre sense front let ook op het verkeer voor de auto. Dit werkt via de radarsensoren van de optionele Audi adaptive cruise control met stop & go-functie. In kritieke omstandigheden waarschuwt Audi braking guard de bestuurder en bouwt alvast de benodigde remdruk op. In het uiterste geval treden ook de preventieve beschermingssystemen in werking. Audi pre sense rear let met de sensoren van Audi side assist (optie) op achteropkomend verkeer. Audi pre sense plus gaat samen met Audi adaptive cruise control met stop & go-functie en Audi side assist. Als aanvulling op Audi pre sense front grijpt Audi braking guard in als een aanrijding onvermijdelijk is. Dan wordt uit alle kracht geremd om de botssnelheid te verlagen. De snelheidsafname kan wel 40 km/h bedragen. Het brandstofverbruik en de CO₂-emissies vindt u vanaf pagina 120.

Audi A7 Sportback Audi S7 Sportback. Voorsprong door techniek

Audi A7 Sportback Audi S7 Sportback. Voorsprong door techniek A7 Audi A7 Sportback Audi S7 Sportback Audi Voorsprong door techniek Pagina Fascinatie 4 Audi A7 Sportback 24 Audi S7 Sportback Techniek 38 Audi efficiency 52 adaptive air suspension 40 Audi ultra 54

Nadere informatie

DE NIEUWE PRIUS. De meest innovatieve Toyota overtreft zichzelf

DE NIEUWE PRIUS. De meest innovatieve Toyota overtreft zichzelf DE NIEUWE PRIUS De meest innovatieve Toyota overtreft zichzelf DE NIEUWE PRIUS DYNAMISCH, EIGENTIJDS, EFFICIENT De oorspronkelijke Prius was bij zijn introductie in 1997 een regelrechte sensatie. Met de

Nadere informatie

Audi Q5 Q5 hybrid quattro. Audi Voorsprong door techniek

Audi Q5 Q5 hybrid quattro. Audi Voorsprong door techniek Q5 Audi Q5 Q5 hybrid quattro Audi Voorsprong door techniek Pagina Fascinatie 4 Audi Q5 32 Audi Q5 hybrid quattro Techniek 36 Audi efficiency 50 Onderstel, ESC 38 Audi ultra 52 Audi drive select 40 TFSI

Nadere informatie

De nieuwe Audi Q2. #untaggable. Audi Voorsprong door techniek

De nieuwe Audi Q2. #untaggable. Audi Voorsprong door techniek De nieuwe Audi Q2 #untaggable Audi Voorsprong door techniek #allroad? #noroad? #untaggable #untaggable De nieuwe Audi Q2: sportief en hightech. Compact, maar toch ruim en praktisch als een SUV. Door de

Nadere informatie

Audi S Avant Quattro 354pk Pro Line Plus. Algemene informatie

Audi S Avant Quattro 354pk Pro Line Plus. Algemene informatie NIEUW TE BESTELLEN Audi S4 Avant Quattro 354pk Pro Line Plus 77.200 U BESPAART: 11.012 Algemene informatie Bouwjaar: NIEUW Merk: Audi Model: S4 Kilometerstand: 1 km Kleur: zwart Bekleding: Leder Vermogen

Nadere informatie

Audi S Coupe Quattro 354pk Pro Line Plus -15% NIEUW. Algemene informatie

Audi S Coupe Quattro 354pk Pro Line Plus -15% NIEUW. Algemene informatie NIEUW TE BESTELLEN Audi S5 Coupe Quattro 354pk Pro Line Plus -15% NIEUW 79.800 U BESPAART: 11.542 Algemene informatie Bouwjaar: NIEUW Merk: Audi Model: S5 Kilometerstand: 1 km Kleur: zwart Bekleding: Zwart

Nadere informatie

Audi S Sportback Quattro 354pk Pro Line Plus -15% NIEUW. Algemene informatie

Audi S Sportback Quattro 354pk Pro Line Plus -15% NIEUW. Algemene informatie NIEUW TE BESTELLEN Audi S5 Sportback Quattro 354pk Pro Line Plus -15% NIEUW 79.490 U BESPAART: 11.473 Algemene informatie Bouwjaar: NIEUW Merk: Audi Model: S5 Kilometerstand: 1 km Kleur: zwart Bekleding:

Nadere informatie

De E-Klasse Edition Sport. In topvorm.

De E-Klasse Edition Sport. In topvorm. Gecombineerd verbruik: 4,1-9,5 l/100 km, 24,3-10,5 km/l. CO 2 -uitstoot: 110-222 g/km. Dit aanbod is geldig bij aanschaf van een E-Klasse Limousine, Estate, Coupé of Cabriolet t/m 31 maart 2014. De E-Klasse

Nadere informatie

DE NIEUWE RAV4 NU OOK ALS HYBRIDE

DE NIEUWE RAV4 NU OOK ALS HYBRIDE DE NIEUWE RAV4 NU OOK ALS HYBRIDE 2 INLEIDING & DESIGN Als allereerste compacte SUV is de Toyota RAV4 al meer dan 20 jaar een ware avonturier. In de nieuwe, elegant vormgegeven RAV4 beschikt u over Toyota's

Nadere informatie

Twee nieuwe Autobiography-uitvoeringen van de Range Rover Evoque versterken luxe en prestaties

Twee nieuwe Autobiography-uitvoeringen van de Range Rover Evoque versterken luxe en prestaties Twee nieuwe Autobiography-uitvoeringen van de Range Rover Evoque versterken luxe en prestaties Info Gepubliceerd op: 18 februari 2014 Samenvatting Met twee nieuwe premium uitvoeringen introduceert Land

Nadere informatie

De Full Hybrid Auris

De Full Hybrid Auris De Full Hybrid Auris Het beste van twee werelden De Full Hybrid Auris met Synergy Drive is de allereerste Full Hybrid in zijn klasse. Hybride rijden is kiezen voor een even unieke als hoogstaande rijervaring:

Nadere informatie

Audi A Coupe 2.0TDI 190pk S tronic Pro Line S. Algemene informatie

Audi A Coupe 2.0TDI 190pk S tronic Pro Line S. Algemene informatie NIEUW TE BESTELLEN Audi A5 Coupe 2.0TDI 190pk S tronic Pro Line S 53.220 U BESPAART: 6.820 Algemene informatie Bouwjaar: NIEUW Merk: Audi Model: A5 Kilometerstand: 1 km Kleur: zwart Bekleding: Antraciet

Nadere informatie

Opel Insignia Sports Tourer

Opel Insignia Sports Tourer Opel Insignia Sports Tourer Opel met inhoud Autotest De succesformule van Opel is eenvoudig: maak de meest geavanceerde techniek bereikbaar voor het grote publiek. De voordelige modellen van Opel bieden

Nadere informatie

De E-Klasse: verfijning krijgt een vervolg

De E-Klasse: verfijning krijgt een vervolg Succesvolle E-Klasse nog attractiever met nieuwe motoren De E-Klasse: verfijning krijgt een vervolg Nog efficiëntere motoren over de gehele breedte van het gamma Interieur nog verder verfijnd Nieuwe 7G-TRONIC

Nadere informatie

Audi Q TFSI Quattro Sport Pro Line S -14% NIEUW. Algemene informatie

Audi Q TFSI Quattro Sport Pro Line S -14% NIEUW. Algemene informatie NIEUW TE BESTELLEN Audi Q2 2.0 TFSI Quattro Sport Pro Line S -14% NIEUW 47.895 U BESPAART: 6.234 Algemene informatie Bouwjaar: NIEUW Merk: Audi Model: Q2 Kilometerstand: 1 km Kleur: zwart Bekleding: Half

Nadere informatie

Audi S5 Cabriolet Quattro S-tronic Pro Line 245kW

Audi S5 Cabriolet Quattro S-tronic Pro Line 245kW Audi S5 Cabriolet Quattro S-tronic Pro Line 245kW http://www.autozaak.nl/images/aanbod/5881993-audi-s5-cabriolet-quattro-s-tronic-pro-line-245kw-1.jpg Uitrusting 4-wiel aandrijving permanent ingeschakeld

Nadere informatie

Volkswagen Polo ( )

Volkswagen Polo ( ) Volkswagen Polo (2009-2017) Zo goed als nieuw Autotest Vol trots kondigt Volkswagen de nieuwe Polo aan. Maar is dit wel een nieuwe auto? Volkswagen is namelijk niet met een schoon blad papier begonnen

Nadere informatie

Volkswagen Golf 1.0 BlueMotion

Volkswagen Golf 1.0 BlueMotion Volkswagen Golf 1.0 BlueMotion Verder met een liter Autotest Verder met een liter. Hoe doe je dat? Een eenvoudige manier om brandstof te besparen is om een auto kleiner en dus lichter te maken. Maar dat

Nadere informatie

Audi A4 Limousine A4 Avant A4 allroad quattro Audi S4 Limousine S4 Avant Audi Voorsprong door techniek

Audi A4 Limousine A4 Avant A4 allroad quattro Audi S4 Limousine S4 Avant Audi Voorsprong door techniek A4 Audi A4 Limousine A4 Avant A4 allroad quattro Audi S4 Limousine S4 Avant Audi Voorsprong door techniek Pagina Fascinatie 4 Audi A4 Limousine en A4 Avant 26 Audi A4 allroad quattro 36 Audi S4 Limousine

Nadere informatie

Opel Grandland X. Groots en meeslepend. Ruimte

Opel Grandland X. Groots en meeslepend. Ruimte Opel Grandland X Groots en meeslepend Autotest Wereldwijd is de Sports Utility Vehicle (SUV) het meest verkochte type auto. Opel speelt daar slim op in door niet één, maar meerdere SUVs aan te bieden.

Nadere informatie

Groot. Krachtig. Mooi.

Groot. Krachtig. Mooi. De nieuwe Touareg Groot. Krachtig. Mooi. Extreme offroad kwaliteit en geavanceerde onroad technologie. De kracht van een SUV en het comfort van een limousine. Het is duidelijk. Met de Touareg hoeft u geen

Nadere informatie

STYLE DESIGN EN STIJL KOMEN SAMEN

STYLE DESIGN EN STIJL KOMEN SAMEN Hybrid DESIGN EN STIJL KOMEN SAMEN STYLE DE NIEUWE RAV4 IS GEMAAKT VOOR DIEGENEN DIE ZICH GRAAG ONDERSCHEIDEN. HIJ COMBINEERT ROBUUSTE, EIGENTIJDSE STYLING MET PUUR VAKMANSCHAP EN SLIM RIJCOMFORT. DE

Nadere informatie

Toyota Prius ( )

Toyota Prius ( ) Toyota Prius (2009-2015) Japans vernuft Autotest "Prius" betekent voorloper. En die naam heeft Toyota's eco-icoon de afgelopen jaren zeker waargemaakt. Terwijl andere fabrikanten lacherig deden over hybridetechniek

Nadere informatie

BMW X1 ( ) Nog 1x. Facelift

BMW X1 ( ) Nog 1x. Facelift BMW X1 (2009-2015) Nog 1x Rij-impressie Wel de lusten, niet de lasten. Dat is in grote lijnen het idee achter de BMW X1. Want de X1 biedt veel meer ruimte dan de doorsnee BMW, maar tegelijkertijd dezelfde

Nadere informatie

Smart ForTwo Electric Drive

Smart ForTwo Electric Drive Smart ForTwo Electric Drive Rijdt als een trein Autotest De Smart ForTwo is van nature kampioen zuinig rijden. Dat is te danken aan de geringe omvang van de auto. Bij een geringe omvang hoort ook een gering

Nadere informatie

Mercedes-Benz GLC 350e

Mercedes-Benz GLC 350e Mercedes-Benz GLC 350e Schijnbare tegenstrijdigheden Rij-impressie Een SUV (Sports Utility Vehicle) dient groot, stoer en sterk te zijn. Maar Mercedes-Benz introduceert nu een SUV die juist compact, elegant

Nadere informatie

Keuzevak Automotive Design

Keuzevak Automotive Design Keuzevak Automotive Design Roeland Wielaard 0914800 Automotive Engineering 11-04-16 1 Inhoudsopgave Opdracht 1 blz 3 Opdracht 2 blz 4 Opdracht 3 blz 7 Opdracht 4 blz 10 Opdracht 5 blz 15 Opdracht 6 blz

Nadere informatie

Afbeelding toont interieur CX-5 Skycruise

Afbeelding toont interieur CX-5 Skycruise MAzda cx-5 Afbeelding toont interieur CX-5 Skycruise LUXUEUZE SUV MET EEN HOOGSTAAND INTERIEURDESIGN Onze designers en ingenieurs hebben hun krachten gebundeld om een interieur te ontwikkelen dat perfect

Nadere informatie

Renault Clio RS. De leukste thuis. "soms lijkt de elektronica te weten wat de bestuurder wil voordat deze dat zelf weet"

Renault Clio RS. De leukste thuis. soms lijkt de elektronica te weten wat de bestuurder wil voordat deze dat zelf weet Renault Clio RS De leukste thuis Autotest De nieuwe Renault Clio is een auto van deze tijd. Achter een braaf gezichtje gaan zuinige motoren en moderne techniek schuil. Met lichtgewicht bouw, een optimale

Nadere informatie

Seat Arona. Seat zoekt het hoger op. Vormgeving

Seat Arona. Seat zoekt het hoger op. Vormgeving Seat Arona Seat zoekt het hoger op Autotest Seat heeft een succesformule gevonden. De nieuwste modellen van het Spaanse merk combineren vorm met functie, dynamiek met comfort, prijs met kwaliteit en plezier

Nadere informatie

Renault Megane Estate

Renault Megane Estate Renault Megane Estate Geen half werk Autotest Het lijkt nauwelijks nieuws. De Renault Megane is er nu ook als stationcar. Een andere daklijn, iets meer bagageruime en klaar. Maar... ruim tachtig procent

Nadere informatie

Nieuwe. Renault CLIO

Nieuwe. Renault CLIO Nieuwe Renault CLIO De nieuwe Renault CLIO, een onweerstaanbaar verleidelijke look Sensuele vormen, een dynamisch profiel en scherp gesneden flanken - de nieuwe Clio is nu nog onweerstaanbaarder. De nieuwe

Nadere informatie

Toyota Yaris Hybrid. Welkom bij de familie. Theorie en praktijk

Toyota Yaris Hybrid. Welkom bij de familie. Theorie en praktijk Toyota Yaris Hybrid Welkom bij de familie Autotest Waarom worden er alleen hybride-versies van grote auto's gemaakt? Juist mensen die voor kleine auto's kiezen, willen graag zo zuinig mogelijk rijden.

Nadere informatie

Audi A4 Avant. Loon naar werken. Virtual Cockpit

Audi A4 Avant. Loon naar werken. Virtual Cockpit Audi A4 Avant Loon naar werken Autotest Hard werken mag beloond worden. Een bijzondere auto kan het werk en het privé-leven immers een stuk aangenamer maken. Een product van hoge kwaliteit ziet er beter

Nadere informatie

Audi A6 Berline A6 Avant A6 hybrid A6 allroad quattro Audi S6 Berline S6 Avant Audi Vorsprung durch Technik

Audi A6 Berline A6 Avant A6 hybrid A6 allroad quattro Audi S6 Berline S6 Avant Audi Vorsprung durch Technik A6 Audi A6 Berline A6 Avant A6 hybrid A6 allroad quattro Audi S6 Berline S6 Avant Audi Vorsprung durch Technik Fascinatie 4 Audi A6 Berline en A6 Avant 22 Audi A6 allroad quattro 18 Audi A6 hybrid 30

Nadere informatie

S 500 PLUG-IN HYBRID.

S 500 PLUG-IN HYBRID. S 500 PLUG-IN HYBRID. Z n sterkste kracht: efficiëntie. Met de S 500 PLUG-IN HYBRID legt Mercedes-Benz wederom nieuwe maatstaven aan op technologiegebied. Daarbij zijn onovertroffen comfort, voortreffe

Nadere informatie

Volvo S60 ( )

Volvo S60 ( ) Volvo S60 (1999-2010) Kilometervreter Autotest De Volvo S60 is in het jaar 2000 geïntroduceerd als de rijdersauto van Volvo. Dit zou een auto zijn die behalve veiligheid, meer rijplezier biedt dan menig

Nadere informatie

De Audi A3 Sportback e-tron. ARS Brochure Audi e-tron V4.indd 1

De Audi A3 Sportback e-tron. ARS Brochure Audi e-tron V4.indd 1 De Audi A3 Sportback e-tron ARS3632-03 Brochure Audi e-tron V4.indd 1 28-07-14 13:56 Verandert de wereld. Niet het dagelijks leven. Toekomstige mobiliteit brengt veel uitdagingen met zich mee. Wij hebben

Nadere informatie

Peugeot 3008 HYbrid4. Een mooi vooruitzicht. HYbrid4. "Dit is geen auto om ongezien te kopen, een uitgebreide proefrit strekt tot de aanbeveling"

Peugeot 3008 HYbrid4. Een mooi vooruitzicht. HYbrid4. Dit is geen auto om ongezien te kopen, een uitgebreide proefrit strekt tot de aanbeveling Peugeot 3008 HYbrid4 Een mooi vooruitzicht Autotest Eigenlijk is het vreemd. Alle hybride-auto's combineren een benzinemotor en een elektrische motor. Het doel van hybride-aandrijving is het verbruik van

Nadere informatie

Toyota Yaris Hybrid. Welkom bij de familie. terug te verdienen"

Toyota Yaris Hybrid. Welkom bij de familie. terug te verdienen Toyota Yaris Hybrid Welkom bij de familie Autotest Waarom worden er alleen hybride-versies van grote auto's gemaakt? Juist mensen die voor kleine auto's kiezen, willen graag zo zuinig mogelijk rijden.

Nadere informatie

PEUGEOT 308 GT Berline & SW

PEUGEOT 308 GT Berline & SW PEUGEOT 308 GT Berline & SW ROOFDIER ZONDER POESPAS Het gamma van de 308 is opnieuw uitgebreid: de 308 en 308 SW zijn er voor de verwende autoliefhebbers vanaf nu ook in een dynamische GT-uitvoering. De

Nadere informatie

14%, geen MRB, vanaf 18.650 euro én strak design, dynamiek en royale uitrusting De nieuwe Toyota Auris: voor het hoofd én het hart

14%, geen MRB, vanaf 18.650 euro én strak design, dynamiek en royale uitrusting De nieuwe Toyota Auris: voor het hoofd én het hart Persinformatie 14%, geen MRB, vanaf 18.650 euro én strak design, dynamiek en royale uitrusting De nieuwe Toyota Auris: voor het hoofd én het hart De volledig nieuwe Toyota Auris is sterker dan ooit een

Nadere informatie

Volvo S60. Verantwoordelijkheid nemen. Sport sedan. "De nadruk ligt op zaken die daadwerkelijk zinvol zijn, niet op zaken die indruk maken op anderen"

Volvo S60. Verantwoordelijkheid nemen. Sport sedan. De nadruk ligt op zaken die daadwerkelijk zinvol zijn, niet op zaken die indruk maken op anderen Volvo S60 Verantwoordelijkheid nemen Autotest Sedans? Die zijn moeilijk te verkopen in West-Europa. Op één uitzondering na: als er een pretentieus logo op de neus staat, dan zijn ze juist heel geliefd.

Nadere informatie

Mercedes-Benz CLS Shooting Brake

Mercedes-Benz CLS Shooting Brake Mercedes-Benz CLS Shooting Brake Gat in de markt? Autotest Geen enkel automerk verkoopt zo veel modellen als Mercedes-Benz. Van groot tot klein, supersnel tot uiterst economisch; Mercedes-Benz biedt het

Nadere informatie

Audi Q8. Onderscheidend vermogen

Audi Q8. Onderscheidend vermogen Audi Q8 Onderscheidend vermogen Autotest Wat is de belangrijkste reden om voor een SUV te kiezen? Is dat om de praktische mogelijkheden? Of is het om de onderscheidende factor? Voor wie op zoek is naar

Nadere informatie

Lexus IS. Goed voorelkaar. Hybride. "Deze Lexus verwent alle zintuigen, en zo hoort het bij een premium-product"

Lexus IS. Goed voorelkaar. Hybride. Deze Lexus verwent alle zintuigen, en zo hoort het bij een premium-product Lexus IS Goed voorelkaar Autotest Er is een verschil tussen zomaar een zakenauto en een "premium" zakenauto. De gewone auto biedt alle gangbare luxe, volop ruimte, en prima prestaties tegen een nette prijs.

Nadere informatie

BMW 4 Serie Gran Coupé 430iA High Executive M Sport. Algemene informatie

BMW 4 Serie Gran Coupé 430iA High Executive M Sport. Algemene informatie NIEUW TE BESTELLEN BMW 4 Serie Gran Coupé 430iA High Executive M Sport 52.695 U BESPAART: 7.410 Algemene informatie Bouwjaar: NIEUW Merk: BMW Model: 4 Serie Kilometerstand: 1 km Kleur: zwart Bekleding:

Nadere informatie

Nissan Note. De Note aan de man brengen. Ruimte. "Met de dieselmotor is de Note niet alleen in theorie, maar ook in de praktijk zeer zuinig"

Nissan Note. De Note aan de man brengen. Ruimte. Met de dieselmotor is de Note niet alleen in theorie, maar ook in de praktijk zeer zuinig Nissan Note De Note aan de man brengen Autotest De eerste generatie van de Nissan Note was een prima MPV die er keurig uitzag en keurig reed. Maar... Nissan wil meer dan dat! Met een onderscheidend uiterlijk,

Nadere informatie

Honda Insight. Meer inzicht. "De Insight dankt de overvloedige binnenruimte aan de relatief eenvoudige constructie van de aandrijving"

Honda Insight. Meer inzicht. De Insight dankt de overvloedige binnenruimte aan de relatief eenvoudige constructie van de aandrijving Honda Insight Meer inzicht Rij-impressie Tijdens het leven van een auto wordt een model continu aangepast. Gaandeweg krijgt de fabrikant nieuwe inzichten, werkt de fabriek efficiënter of ontwikkelt een

Nadere informatie

Duurzaam rijden, samen met ECOdrive

Duurzaam rijden, samen met ECOdrive Duurzaam rijden, samen met ECOdrive Beknopte gebruiksaanwijzing Algemene versie 07-2014 Introductie Het duurzaam ondernemen wordt steeds belangrijker. Veel bedrijven zijn verplicht CO 2 -doelstellingen

Nadere informatie

De C-Klasse Lease Edition vanaf 38.995,-. Bijtelling vanaf 252,-* per maand. Prijslijst geldig per 15 april 2016.

De C-Klasse Lease Edition vanaf 38.995,-. Bijtelling vanaf 252,-* per maand. Prijslijst geldig per 15 april 2016. Leverbaar als Limousine, Estate én Coupé. De C-Klasse vanaf 38.995,-. Standaard al zeer rijk uitgerust, met een voordeel van ruim 5.000,-! Bijtelling vanaf 252,-* per maand. v.a. 15% bijtelling Prijslijst

Nadere informatie

Mazda CX-3. Het braafste jongetje van de klas. Uitrusting

Mazda CX-3. Het braafste jongetje van de klas. Uitrusting Mazda CX-3 Het braafste jongetje van de klas Autotest Herinnert u zich het braafste jongetje van de klas? Zou u een auto van hem kopen? Hij doet alles volgens de regeltjes, dus zijn auto zou veilig en

Nadere informatie

De nieuwe Audi A4 Limousine en Avant

De nieuwe Audi A4 Limousine en Avant A4 De nieuwe Audi A4 Limousine en Avant Modellen Model Type Motor Transmissie Ex. BTW / BPM BPM Ex. BTW / incl. BPM incl. BTW / BPM Bijtelling 2015 A4 Limousine 1.4 TFSI 110 kw/150 pk S tronic 7 27.796,-

Nadere informatie

DREAM DAYS NIEUW SEPTEMBER 2015. Kom de nieuwe HR-V en Jazz ontdekken bij uw Honda dealer.

DREAM DAYS NIEUW SEPTEMBER 2015. Kom de nieuwe HR-V en Jazz ontdekken bij uw Honda dealer. DREAM DAYS SEPTEMBER 2015 NIEUW Kom de nieuwe HR-V en Jazz ontdekken bij uw Honda dealer. Met zijn robuuste verschijning en sportief profiel is de nieuwe HR-V prachtig om te zien en een genot om in gezien

Nadere informatie

BMW 4 Serie Gran Coupé 440iA High Executive M Sport. Algemene informatie

BMW 4 Serie Gran Coupé 440iA High Executive M Sport. Algemene informatie NIEUW TE BESTELLEN BMW 4 Serie Gran Coupé 440iA High Executive M Sport 66.550 U BESPAART: 9.738 Algemene informatie Bouwjaar: NIEUW Merk: BMW Model: 4 Serie Kilometerstand: 1 km Kleur: zwart Bekleding:

Nadere informatie

De Kia. onze nieuwste ride

De Kia. onze nieuwste ride De Kia onze nieuwste ride Het beste van twee werelden. Kia heeft een primeur: de eerste hybride crossover. De Kia Niro is een ride die - door de rijbeleving en het uiterlijk - meer doet denken aan een

Nadere informatie

Hyundai i30 Wagon. De verstandigste. Ruimte

Hyundai i30 Wagon. De verstandigste. Ruimte Hyundai i30 Wagon De verstandigste Autotest Met de i30 wil Hyundai een zo breed mogelijke doelgroep aanspreken. De i30 zoekt daarom de optimale balans tussen rijplezier, functionaliteit en prijs. Bovendien

Nadere informatie

Mercedes-Benz GLC. Hoogstaand

Mercedes-Benz GLC. Hoogstaand Mercedes-Benz GLC Hoogstaand Autotest Er zijn vele redenen om te kiezen voor een SUV. Dankzij de extra ruimte biedt een SUV meer praktische mogelijkheden dan een gewone personenauto. De hoogte zorgt voor

Nadere informatie

Kia Niro. Het moet wel leuk blijven. Ruimte

Kia Niro. Het moet wel leuk blijven. Ruimte Kia Niro Het moet wel leuk blijven Autotest Verbeteren is prima, maar het moet wel leuk blijven. Een ruime auto is prettig, maar het moet er niet uitzien als een busje. Een bijzondere auto rijden is leuk,

Nadere informatie

De Golf GTI Clubsport

De Golf GTI Clubsport De Golf GTI Clubsport 01 Standaard uitrusting S Meeruitvoering MU 1) Brandstofverbruik in l/100 km: tussen 9,1 en 8,5 (stadscyclus)/tussen 6,0 en 5,9 (buitenwegcyclus)/tussen 7,0 en 6,9 (gecombineerd),

Nadere informatie

Jaguar XF Sportbrake ( )

Jaguar XF Sportbrake ( ) Jaguar XF Sportbrake (2012-2015) Hart voor de zaak Autotest Er zijn van die mensen die iedere dag met tegenzin naar hun werk gaan. Dat geldt zeker niet voor de ontwerpers van de Jaguar XF Sportbrake. Zij

Nadere informatie

VOLT DE NIEUWE CHEVROLET

VOLT DE NIEUWE CHEVROLET VOLT DE NIEUWE CHEVROLET Chevrolet Volt De elektrische droom De nieuwe Chevrolet Volt is een unieke, multi-award winnende auto. Door het combineren van de voordelen van een elektrische auto met de actieradius

Nadere informatie

Ford Fiesta 1.6 Sport

Ford Fiesta 1.6 Sport Harold Rolloos 7 augustus 2009 Partytime Sinds zijn introductie vorig jaar is de nieuwe Ford Fiesta een succesnummer. In de eerste plaats wordt hij vooral geroemd om zijn rijgedrag. En laten we zijn vlotte,

Nadere informatie

Volkswagen Golf Plus. Nieuw en toch vertrouwd. Facelift

Volkswagen Golf Plus. Nieuw en toch vertrouwd. Facelift Volkswagen Golf Plus Nieuw en toch vertrouwd Autotest Het is geen MPV, maar ook geen gewone Volkswagen Golf. De Golf Plus houdt het midden tussen een gewone personenauto en een familiebusje. En met dat

Nadere informatie

Volkswagen Golf Plus. Nieuw en toch vertrouwd. Facelift

Volkswagen Golf Plus. Nieuw en toch vertrouwd. Facelift Volkswagen Golf Plus Nieuw en toch vertrouwd Autotest Het is geen MPV, maar ook geen gewone Volkswagen Golf. De Golf Plus houdt het midden tussen een gewone personenauto en een familiebusje. En met dat

Nadere informatie

Efficiëntie ontmoet performance. MAN TGX met nieuwe D38-motoren.

Efficiëntie ontmoet performance. MAN TGX met nieuwe D38-motoren. Efficiëntie ontmoet performance. MAN TGX met nieuwe D38-motoren. Performance in een nieuwe dimensie. In deze brochure zijn deels uitvoeringen afgebeeld die niet tot de standaarduitvoering behoren. 2. Fahrerhaus

Nadere informatie

Audi A3 Sportback e-tron

Audi A3 Sportback e-tron Audi A3 Sportback e-tron Bijgaand het overzicht aan beschikbare Audi A3 Sportback E-Tron met 7% bijtelling. Een aantal auto s is uit voorraad op kenteken te leveren en dus per direct beschikbaar. Het overzicht

Nadere informatie

Opel Ampera-e. De laatste druppel. Ruimte. "De Opel Ampera-e neemt de laatste bezwaren tegen elektrisch rijden weg"

Opel Ampera-e. De laatste druppel. Ruimte. De Opel Ampera-e neemt de laatste bezwaren tegen elektrisch rijden weg Opel Ampera-e De laatste druppel Autotest Elektrische auto's zijn voor milieuactivisten en vrekken. Tenminste, dat is de gangbare opinie. Door de techniek te verbeteren en daarmee de laatste praktische

Nadere informatie

De nieuwe Toyota PROACE

De nieuwe Toyota PROACE De nieuwe Toyota PROACE 2 Goede zaak Dankzij een even rijke als veelzijdige standaarduitrusting verenigt de nieuwe Toyota PROACE het nuttige met het aangename. Zoals maximaal rijcomfort en een laadvolume

Nadere informatie

Volkswagen Jetta Hybrid Comfortline

Volkswagen Jetta Hybrid Comfortline Bjorn Blokzijl 18 mei 2013 Groene peper Als er één klasse is waar de afgelopen jaren om de gunst van de zakelijke rijder is gestreden, dan is het wel de compacte middenklasse. Waren het eerst enkel de

Nadere informatie

Audi A6 2.0 TDI Ultra S Tronic S Edition

Audi A6 2.0 TDI Ultra S Tronic S Edition Bjorn Blokzijl 24 april 2015 Back in business Behoor je tot de 'premium-merken', dan wil je ook de grootste hiervan zijn. BMW, Mercedes-Benz en Audi strijden al jaren om de meeste auto's te verkopen in

Nadere informatie

DE MEEST HYBRIDE VERFIJNDE

DE MEEST HYBRIDE VERFIJNDE THE NEW DE MEEST HYBRIDE VERFIJNDE HYBRIDE De nieuwe Camry combineert de verfijnde elegantie van een topsedan met de voortreffelijke prestaties van een hybride aandrijflijn van de nieuwste generatie. Met

Nadere informatie

Audi A Cabriolet S5 3.0TFSI Quattro 354pk Pro Line Plus NIEUW. Algemene informatie

Audi A Cabriolet S5 3.0TFSI Quattro 354pk Pro Line Plus NIEUW. Algemene informatie VOORRAAD NIEUW Audi A5 Cabriolet S5 3.0TFSI Quattro 354pk Pro Line Plus NIEUW 99.950 U BESPAART: 18.537 Algemene informatie Bouwjaar: NIEUW Merk: Audi Model: A5 Kilometerstand: 151 km Kleur: grijs Bekleding:

Nadere informatie

Toyota Auris 1.8 Full Hybrid Executive

Toyota Auris 1.8 Full Hybrid Executive Jarno van Maanen 20 juli 2010 Schoon geweten Met het succes van de Prius in het achterhoofd zet Toyota volledig in op hybride-techniek. Uiteindelijk wil de Japanse autofabrikant al haar modellen aanbieden

Nadere informatie

BMW 5 Serie Touring 520d High Executive

BMW 5 Serie Touring 520d High Executive Jarno van Maanen 3 december 2010 Groter en groener Ondanks de verschillende modellen die BMW de laatste jaren in allerlei segmenten heeft geïntroduceerd, kan de 5 Serie nog steeds worden beschouwd als

Nadere informatie

Persbericht. STILL presenteert nieuwe krachtpatsers. RX 70 modellen leggen de lat weer hoger

Persbericht. STILL presenteert nieuwe krachtpatsers. RX 70 modellen leggen de lat weer hoger RX 70 modellen leggen de lat weer hoger Wijnegem, januari 2013 - STILL, toonaangevende leverancier van intralogistieke oplossingen op maat, breidt haar RX 70-familie uit. Met de RX 70-60/80 en de RX 70-40/50

Nadere informatie

Schakel zo vroeg mogelijk op naar een hogere versnelling, tussen 2000 en 2500 toeren.

Schakel zo vroeg mogelijk op naar een hogere versnelling, tussen 2000 en 2500 toeren. Tip 1 Schakelen Schakel zo vroeg mogelijk op naar een hogere versnelling, tussen 2000 en 2500 toeren. Een toerenteller is hierbij een handig hulpmiddel. Een deel van het vermogen dat een automotor levert

Nadere informatie

Audi A8. De wet van de remmende voorsprong. Uitrusting

Audi A8. De wet van de remmende voorsprong. Uitrusting Audi A8 De wet van de remmende voorsprong Autotest Audi heeft als slogan: "voorsprong door techniek". Juist nu elektrische auto's en zelfrijdende auto's in het middelpunt van de belangstelling staan, heeft

Nadere informatie

Lexus CT 200h. Onmogelijk goed. Prius in een net pak, maar die bewering wordt al na enkele meters rijden ontkracht"

Lexus CT 200h. Onmogelijk goed. Prius in een net pak, maar die bewering wordt al na enkele meters rijden ontkracht Lexus CT 200h Onmogelijk goed Autotest "Belasting betalen zou fiscaal aftrekbaar moeten zijn", sprak een grappenmaker ooit. Mensen hebben vaak de meest onmogelijke wensen. Zo zou een auto zeer snel en

Nadere informatie

Publicatiedatum: 16 december Mazda 2. Hazumi

Publicatiedatum: 16 december Mazda 2. Hazumi Mazda 2 Hazumi Autotest Wat is de beste plek om de nieuwe Mazda2 te testen? Natuurlijk, de auto zal de meeste kilometers maken in Nederland. Maar om de auto beter te begrijpen is het beter om kennis te

Nadere informatie

Toyota Prius 1.8 HSD Dynamic

Toyota Prius 1.8 HSD Dynamic Jarno van Maanen 15 juli 2009 Zijn tijd vooruit Terwijl veel fabrikanten nog druk bezig zijn met het ontwikkelen van alternatief aangedreven concept cars die in de verre toekomst in productie worden genomen,

Nadere informatie

De nieuwe Toyota Prius Wagon Nu al te koop!

De nieuwe Toyota Prius Wagon Nu al te koop! De nieuwe Toyota Prius Wagon Nu al te koop! pagina 04-05 pagina 06-09 pagina 10-15 - 1.8 Hybride aandrijving met CVT-automaat - 1.8 Hybride aandrijving - Gecombineerd met CVT-automaat - vermogen Gecombineerd

Nadere informatie

Toyota Prius Wagon. Geen smoesjes meer. Ruimte. "Ondanks de extra ruimte is de Prius Wagon (veel) zuiniger dan een traditionele auto"

Toyota Prius Wagon. Geen smoesjes meer. Ruimte. Ondanks de extra ruimte is de Prius Wagon (veel) zuiniger dan een traditionele auto Toyota Prius Wagon Geen smoesjes meer Autotest Ik wil wel, maar ik kan niet. Dat was een veel gehoorde "smoes" van leaserijders die omwille van het milieu, het imago of de financiën eigenlijk een hybride-auto

Nadere informatie

BMW 5-Serie ( )

BMW 5-Serie ( ) BMW 5-Serie (2010-2016) Vijf voor drie Autotest "Het is vijf voor twaalf, er moet nu echt iets gebeuren", roepen de politiek en milieuorganisaties. De autobranche gehoorzaamt en bouwt steeds zuinigere

Nadere informatie

ALLES DRAAIT OM DE LOOKS VINDEN WIJ

ALLES DRAAIT OM DE LOOKS VINDEN WIJ LEON ENJOYNEERING DE NIEUWE SEAT LEON De nieuwe SEAT Leon zit boordevol nieuwe technologie om van te genieten. Over elk onderdeel en elk detail is nagedacht. Zo creëren we het ultieme rijplezier, ieder

Nadere informatie

Audi A ,- Specificaties. Omschrijving. Avant 2.0 TDI Quattro 190PK S-Tronic Aut. Climate, Led, Cruise-control, Trekhaak, Parkeersensoren

Audi A ,- Specificaties. Omschrijving. Avant 2.0 TDI Quattro 190PK S-Tronic Aut. Climate, Led, Cruise-control, Trekhaak, Parkeersensoren B.V. 5626AG Eindhoven Audi A4 Avant 2.0 TDI Quattro 190PK S-Tronic Aut. Climate, Led, Cruise-control, Trekhaak, Parkeersensoren Specificaties Datum: 28-10-2016 Tellerstand: 11.400 km Brandstof: Diesel

Nadere informatie

De nieuwe ŠKODA Fabia

De nieuwe ŠKODA Fabia De nieuwe ŠKODA Fabia Herkenbaar ŠKODA Wanneer we kijken naar de vormgeving van de nieuwe Fabia springen direct de scherpe lijnen die het design van de nieuwe Fabia kenmerken in het oog. Bovendien valt

Nadere informatie

S 500 PLUG-IN HYBRID. 14% bijtelling

S 500 PLUG-IN HYBRID. 14% bijtelling S 500 PLUG-IN HYBRID. 4% bijtelling Z n sterkste kracht: efficiëntie. Met de S 500 PLUG-IN HYBRID legt Mercedes-Benz wederom nieuwe maatstaven aan op technologiegebied. Daarbij zijn onovertroffen comfort,

Nadere informatie

Audi A5 Cabriolet 2.0 TFSI Pro Line

Audi A5 Cabriolet 2.0 TFSI Pro Line Harold Rolloos 31 juli 2009 De show stelen De Audi A4 Cabriolet heeft jarenlang dienst gedaan als de open vierzitter van het Duitse merk. Hoewel dat model nog steeds zijn mannetje stond, vond Audi het

Nadere informatie

Audi A ,- Specificaties. Omschrijving. Sportback 1.4 TFSI S-Tronic Sport 150pk, Navi, Xenon, Sportstoelen, Climate

Audi A ,- Specificaties. Omschrijving. Sportback 1.4 TFSI S-Tronic Sport 150pk, Navi, Xenon, Sportstoelen, Climate Audi A3 Sportback 1.4 TFSI S-Tronic Sport 150pk, Navi, Xenon, Sportstoelen, Climate Specificaties Datum: 28-02-2017 Tellerstand: 11.961 km Brandstof: Benzine Transmissie: Automaat / 7 Vermogen: 150 PK

Nadere informatie

Toyota RAV4. Meer spanning. "De besturing geeft een vertrouwenwekkend gevoel en dat vertrouwen wordt nooit geschonden"

Toyota RAV4. Meer spanning. De besturing geeft een vertrouwenwekkend gevoel en dat vertrouwen wordt nooit geschonden Toyota RAV4 Meer spanning Autotest Waarom een RAV4? Omdat de Sports Utility Vehcile (SUV) van Toyota een verstandige keuze is. De RAV4 is ruim, veilig, comfortabel en relatief zuinig. Met de komst van

Nadere informatie

DE NIEUWE SEAT LEON ST STIJLVOL GENIETEN

DE NIEUWE SEAT LEON ST STIJLVOL GENIETEN LEON ST DE NIEUWE SEAT LEON ST STIJLVOL GENIETEN De hele SEAT Leon familie is vernieuwd, waarbij Technology to enjoy centraal staat. Hiermee brengt SEAT het plezier in autorijden naar de modellen. De 5-deurs

Nadere informatie

Opel Ampera. Nooit meer bang. Range Extender. tussen elektrische kilometers en kilometers op de benzinemotor"

Opel Ampera. Nooit meer bang. Range Extender. tussen elektrische kilometers en kilometers op de benzinemotor Opel Ampera Nooit meer bang Autotest Klamme handen en zweet op het voorhoofd. Alle eigenaren van elektrische auto's delen dezelfde angst: hebben de accu's nog stroom genoeg om de bestemming te halen? De

Nadere informatie

Kia cee'd 1.0 T-GDI GT-Line

Kia cee'd 1.0 T-GDI GT-Line Bjorn Blokzijl 18 januari 2016 Goede voortekenen Elke keer als je je bedenkt hoe het merk Kia zich heeft ontwikkeld in een korte tijd, kun je niets anders dan respect hiervoor hebben. Het modellengamma

Nadere informatie

Renault Twingo ( )

Renault Twingo ( ) Renault Twingo (2007-2014) Fase 2 Rij-impressie Wat is de meest verkochte auto van Nederland? Nee, het is niet de Renault Twingo. Dat is "slechts" de nummer twee. Om daar verandering in te brengen heeft

Nadere informatie

STIJL EN ER IS ER IS DESIGN

STIJL EN ER IS ER IS DESIGN NEW ER IS DESIGN STIJL EN ER IS DE NIEUWE RAV4 IS GEMAAKT VOOR MENSEN DIE ZICH GRAAG ONDERSCHEIDEN. HIJ COMBINEERT EEN ROBUUSTE, EIGENTIJDSE STYLING MET PUUR VAKMANSCHAP EN UITMUNTEND RIJCOMFORT. DE RAV4

Nadere informatie

Audi A3 Sportback. Meerwaarde. Rijeigenschappen. "Wanneer het gaspedaal wordt losgelaten rolt de A3 Sportback uit alsof de auto vederlicht is"

Audi A3 Sportback. Meerwaarde. Rijeigenschappen. Wanneer het gaspedaal wordt losgelaten rolt de A3 Sportback uit alsof de auto vederlicht is Audi A3 Sportback Meerwaarde Autotest Wanneer een bestaande auto leverbaar is als drie en vijfdeurs is dat geen nieuws. Audi denkt daar anders over. De vijfdeurs Audi A3 heet "Sportback" en wordt gepresenteerd

Nadere informatie

De gloednieuwe. volvo V40. it s you

De gloednieuwe. volvo V40. it s you De gloednieuwe volvo V40 it s you volvocars.be ontmoet de gloednieuwe V40 KLEINE VOLVO, GROOTS KARAKTER Bij Volvo draait bij elk ontwerp van een nieuwe wagen alles om mensen. U, als uitgangspunt dus een

Nadere informatie

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake Mercedes-Benz CLA Shooting Brake Je bent jong en je wilt wat Autotest Je bent jong en je wilt wat. Een mooie auto rijden bijvoorbeeld! En die auto moet niet alleen mooi zijn, maar ook nog eens heel praktisch.

Nadere informatie

Volvo FH met I-Save BRANDSTOF BESPAREN VOELDE NOG NOOIT ZO GOED

Volvo FH met I-Save BRANDSTOF BESPAREN VOELDE NOG NOOIT ZO GOED Volvo FH met I-Save BRANDSTOF BESPAREN VOELDE NOG NOOIT ZO GOED De ultieme truck voor lange afstanden Als we het over brandstof hebben, denken we niet alleen aan hoeveel u kunt besparen, maar ook hoe ver

Nadere informatie