Copyright by Muerkoester - Verlag

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Copyright by Muerkoester - Verlag"

Transcriptie

1 Geachte lezer, deze stadsgids is gratis, maar deze stadsgids is alleen voor privé doeleinden toegestann. Alle teksten en foto s zijn beschermd door het auteursrecht en andere wetten ter bescherming van het geestelijk eigendom.

2 Inhoudsopgave: Sint Servaasbasiliek Sint Jans Kerk Hoofdwacht Kruisherenhotel Dominicanerkerk Dinghuis Stadhuis Johannes Minckelers Bassin Sint Servaasbrug Onze Lieve Vrouwe Kerk Eerste Stadsmuur Helpoort Pesthuis t`waterpoortje Maaspunttoren Bonnefantenmuseum Derde Stadsmuur Feilzusterklooster Bisshopsmolen Tweede Stadsmuur Jeker Huis Waldeck Bastion Fort St. Pieter Chateau Neercanne

3 Voorwoord Al rond 500 jaar voor Christus waren er in de omgeving van Maastricht Keltische nederzettingen. Dit blijkt uit de voor Nederland bijzondere vondst van munten van de Eburonenstam die dit gebied bewoonde. Maastricht behoort zo tot de drie oudste steden van Nederland. Mosae Trajectum noemden de Romeinen de plaats het huidige Maastricht waar ze een brug bouwden om de Maas te kunnen oversteken. Later werd deze eerst een handelscentrum- uitgebouwd tot een castellum. Rond het jaar 380 (n.chr.) koos Servatius, bisschop van Tongeren, Maastricht als nieuwe bisschopsstad. Het christelijk diocees verloor de stad pas in 722 aan de nabij gelegen stad Luik; daardoor werd de heerschappij over de stad verdeeld tussen de bisschop van Luik en de Hertog van Brabant. De middeleeuwen brachten de stad een zekere mate van welvaart door de handel, leerbewerking en stoffen fabricage. In 1229 kreeg de stad stadsrechten van Hendrik I, hertog van Brabant. In die tijd werd ook de eerste stadsmuur gebouwd ( ). Verdere stadsuitbreidingen in samenhang met de bouw van nieuwe stadspoorten een nieuwe delen van de stadmuur- vonden rond 1350 vooral plaats in het noorden en het westen, en rond 1516 in het zuiden. De godsdienstoorlog tussen het protestantse Oranje en het katholieke Spanje leidde in 1579 tot oorlog en verwoestingen in Maastricht; Spanje won uiteindelijk deze strijd. Tot 1632 bleef Maastricht onder de heerschappij van de Spanjaarden. Na de herovering (1632) door Frederik Hendrik werd Maastricht weer een garnizoensstad. Bij de belegering van de stad door Ludwig XIV tijdens de Frans-Nederlandse oorlogsneuvelde op 25 juni in 1673 rond het middaguur D Artagnan ( Charles d Artagnan de Batz-Castelmore ), een musketier van de koning; hij werd voor de stadsmuur in de buurt van de Tongersepoort in de keel getroffen door een schot. In 2003 werd op die plaats een monument opgericht. Na de aftocht van de Franse bezetting werd in het Fort Sint-Pieter gebouwd op de Sint-Pietersberg. De stad kwam in 1795 opnieuw onder Franse heerschappij na een herovering, maar werd wel de hoofdstad van het Département de la Meuse Inférieure. De kerkelijke bezittingen werden onteigend en de bisschop-vorst van Luik verloor zijn gezag over de stad. Na de tijd van Napoleon ging Maastricht in 1815 deel uitmaken van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Maastricht is heeft altijd onder vuur gelegen: iedere heerser wilde de stad in zijn bezit hebben. Maar liefst 22 keer werd de stad belegerd! Sinds de oprichting van de universiteit in 1976 heeft de stad een internationale uitstraling, o.a. door de veelal- buitenlandse studenten. In 1992 werd in het Gouvernement (Provinciehuis, zetel van het provinciaal bestuur) het Verdrag van Maastricht ondertekend dat leidde tot de oprichting van de Europese Unie.

4 Vrijthof Bij opgravingen heeft men restanten gevonden van een kerkhof; deze dateren uit de 3 e eeuw. Het Vrijthof is een centrale plaats in de binnenstad van Maastricht. Het woord Vrijthof kwam al voor in de middeleeuwen en het is de hof vóór een kerk. Op dit plein staat de Sint-Janskerk en de Sint-Servaasbasiliek, evenals de voormalige Hoofdwacht, het Theater en het Spaans Gouvernement. Door de talloze cafés en restaurants met hun terrassen nodigt het Vrijthof uit om er heerlijk te ontspannen.

5 1. Sint Servaasbasiliek De in Romaanse stijl gebouwde basiliek is gebouwd boven het graf van Sint-Servaas (bisschop van Tongeren). Kort na diens dood in 384 bouwde men een kleine houten kapel boven zijn graf om hem te herdenken. In 549 werd die vervangen door een stenen kerk ( Magnum Templum genoemd). Rond 750 werd weer een nieuwe kerk gebouwd die in 881 door de Noormannen werd verwoest. Door de grote toerloop van pelgrims werd in het jaar 1000 begonnen met de bouw van een grote -huidige- kerk die later door een aanpassing meer het karakter kreeg van een Romeinse basilica.

6 2. Sint Jans Kerk De Sint-Janskerk werd in 1218 gebouwd als doopkapel voor de Sint-Servaaskerk. De toren (79 meter hoog) werd in de 15e eeuw aangebouwd, nadat de oude toren het bij een storm had begeven. Sinds 1633 is het een protestantse kerk; prins Frederik Hendrik behaalde toen een overwinning op de Spanjaarden en veroverde Maastricht. Bij de laatste renovatie in 1984 kreeg de toren zijn rode kleur die al op grote afstand te zien is.

7 3. Hoofdwacht Het gebouw is gebouwd in 1736; er werden o.a. s nachts de sleutels van alle stadspoorten bewaard. Het was later ook het zenuwcentrum van het militaire garnizoen dat ooit militairen telde.

8 4. Kruisherenhotel Het klooster van de Orde van het Heilig Kruis dateert uit de 15 e eeuw.met de bouw werd gestart in1440, het koor van de kerk was in 1459 klaar en het verdere complex werd in de decennia erna verder uitgebreid. Het huidige complex zou rond 1520 voltooid zijn. Tijdens de Franse revolutie werden de Kruisheren uit hun klooster verjaagd (1796) en diende het klooster als munitiedepot en kazerne. Architect Kuypers restaureerde het klooster in 1897 (en in 1905 de kerk); het werd vervolgens gebruikt als Rijkslandbouwproefstation. Na een restauratie in 2005 is er nu een luxueus en eigentijds hotel in gevestigd.

9 5 Dominicanerkerk Tussen het Vrijthof en de Grote Markt ligt aan een pleintje de Dominicanerkerk, midden in het oude centrum. Voor napoleon Maastricht binnenviel en de monniken verdreef, was het de kloosterkerk van de Orde der Dominicanen. In die Franse tijd werd de kerk gebruikt als kazerne en paardenstal. Sinds 2006 is er de boekhandel Selexyz gevestigd: een van de mooiste boekhandels van Nederland.

10 6. Dinghuis Het Dinghuis uit de 15e eeuw geldt als het oudste huis van Maastricht. Oorspronkelijk was het een gemeentehuis, later een rechtbank met een eigen folterkamer. Het hoge dak van de toren werd vroeger als uitkijktoren gebruikt. Momenteel is er het VVV gehuisvest.

11 7. Stadhuis Het opvallende Maastrichtse stadhuis (Hollands Classicisme) werd gebouwd tussen 1659 en 1664 en het is een van de opvallendste bouwwerken van de bekende Nederlandse architect Pieter Post. Voor de beide heren van de stad (de hertog van Brabant en de prins-bisschop van Luik) werd de majestueuze dubbele trap gebouwd (rechts voor de prins-bisschop die meer macht had), zodat niemand zich benadeeld voelde. De toren werd pas in 1684 voltooid na oponthoud door de inname van de stad door de Fransen. In het gebouw is mooi stucwerk te zien en er zijn mooie plafondschilderingen.

12 8. Johannes Minckelers Op de markt staat sinds 1904 een beeld van Johannnes Petrus Minckelers met in zijn hand een altijd brandende gaspijp. Deze wetenschapper werd op 12 december 1748 in Maastricht geboren; hij is de ontdekker van het lichtgas (1783) en wordt gezien als de uitvinder van de gaslamp. Hij stierf op 4 juli 1824 in zijn geboortestad. Het beeld is het eerste bronzen beeld van Maastricht.

13 9. Bassin Het Bassin is een oude binnenhaven; die werd gebouwd van 1824 tot 1826 en diende als verbinding tussen twee kanalen (Zuid-Willemsvaart en het nu gedempte Kanaal LuikMaastricht). Tussen 1840 en 1869 kwamen er veel fabrieken en pakhuizen. In 1980 werd de haven geheel gerenoveerd en in de voormalige pakhuizen zijn nu studentenwoningen, kantoren en restaurants. De haven is nu in gebruik voor de pleziervaart.

14 10. Sint - Servaasbrug De Sint-Servaasbrug werd gebouwd van 1280 tot 1298 (ter vervanging van de oude brug die in 1275 instortte toen er een processie over trok); hij verbindt de beide stadsdelen links en rechts van de maas. Waar nu de brug ligt, bouwden de Romeinen in de eerste eeuw een houten brug; deze sloot aan op de Via Belgica, de weg/ heirbaan van Keulen via Tongeren naar Bavay in Noord Frankrijk. Deze brug leidde er ook toe dat er zich veel mensen vestigden in de omgeving van de stad. Het stadsdeel Wijck had zelf ook een ommuring waarvan nog resten te zien zijn aan de Maasoever (Het Waterpoortje en de Maaspunttoren). De brug wordt beschouwd als de oudste brug van Nederland.

15 11. Onze Lieve Vrouwe Kerk Vóór de Onze Lieve Vrouwe kerk ligt het Onze Lieve Vrouwe Plein, dat tot de 19 e eeuw een kerkhof was. De openingen (schietgaten) in de westgevel maken duidelijk dat de kerk aangebouwd werd aan de buitenmuur van een voormalige Romeinse versterking en dat die deel uitmaakte van de vesting. De fundamenten van het westelijk deel van de kerk zijn uit het jaar De laat-gotische kruisweg werd aangebouwd rond :

16 12. Eerste Stadsmuur De eerste stadsmuur werd gebouwd in de 13 eeuw ( ) nadat hertog Hendrik I van Brabant Maastricht stadsrechten had verleend. De Onze-Lieve-Vrouwewal, de stadspoort Helpoort, de stegen Lang Grachtje en Klein Grachtje, de watertoren, de oude wachttoren en de straat Preekherengang zijn delen van die muur.

17 13. Helpoort De Helpoort uit 1229 is dé stadspoort van Maastricht en hij is een deel van de eerste ommuring van de stad. Tot de 16e eeuw bleef deze indrukwekkende poort deel uitmaken van de verdedigingswerken. Het is de oudste stadpoort van Nederland en bovendien de enig overgebleven poort van de 12 poorten die Maastricht vroeger had. Hij staat tussen de Jekerpoort en de Pater Vinktoren. De laatste is een verdedigingsbouwwerk en hij maakte deel uit van de 2e stadsmuur. Deze Pater Vinktoren werd gebouwd in 1350 en is genoemd naar de Franciscaner pater Vink die hoogverraad gepleegd zou hebben en om die reden in 1638 werd terechtgesteld.

18 14. Pesthuis Het Pesthuis (1775) was oorspronkelijk een door waterkracht aangedreven papiermolen met de naam De Ancker. Het kreeg de naam Pesthuis vanwege de in de nabijheid gelegen barakken voor pestlijders.

19 15. t Waterpoortje Rond 1318 liet Hertog Jan van Brabant een muur bouwen om de voorstad Wijck. Deze van kolenzandsteen gebouwde muur had een lengte van 1550 meter en had 2 stadspoorten, 3 Maaspoorten en 12 kleinere poorten. Deze Maaspoort werd in 1714 vergroot om het laden en lossen van schepen mogelijk te maken. In 1890 werd het Waterpoortje op bevel van het gemeentebestuur gesloten en werd de stadmuur langs de oeverwal en de stenenwal afgebroken.

20 16. Maaspunttoren Deze dateert uit de middeleeuwen en maakte deel uit van de stadsmuur.

21 17. Bonnefantenmuseum De Italiaanse architect Aldo Rossi (Milaan) bouwde in het stadsdeel Wijck op een voormalig industrieterrein het Bonnefantenmuseum, direct aan de Maas; het werd geopend in Het toont moderne en oude kunst.

22 18. Derde Stadsmuur In 1516 werd de muur opnieuw vergroot; De Vijf Koppen en Haet en Nijt, de Hoofdwacht 1773, het Generaalshuis (Vrijthof), Hoge Fronten, Bastion Waldeck en Fort Sint-Pieter maken deel uit van de derde muur.

23 19. Feilzusterklooster Dit klooster (gebouwd ) werd gebouwd op de plaats van het vroegere SintCatharinaklooster uit 1350 dat door een brand werd verwoest. Het werd toen al snel genoemd naar de kloosterdracht van de zuster die een sluier of falie droegen.

24 20. Bisshopsmolen In het steegje Bisschopsmolengang ligt de Bisschopsmolen: een watermolen uit de 11 eeuw, één van de acht die er vroeger waren binnen de stadsmuur. Door omstandigheden werd de bisschop van Luik eigenaar rond 1200, vandaar de naam. Hij wordt aangedreven door het water van de noordelijke zijtak van de Jeker. In de molen is een bakkerij gevestigd waar Limburgs gebak en brood wordt gebakken zoals dat vroeger gebeurde.

25 21. Tweede Stadsmuur De stadsmuur werd uitgebouwd in 1350; de Pater Vinktoren tussen de St.-Pieterstraat en de Tongersestraat, met de watertoren De Reek hoorden bij de tweede muur.

26 22. Huis op de Jeker Dit huis werd in het midden van de 17e eeuw gebouwd op een tongewelf over de Jeker in de typische Maaslandse Renaissancestijl. Deze werd veel toegepast in Maastricht en omgeving en wordt gekenmerkt door een harmonische toepassing van hardsteen, mergel en gevelornamenten.

27 23. Waldeck Bastion Het Waldeck Bastion werd gebouwd in 1690 en het maakte deel uit van de derde stadsmuur. In de directe omgeving bevindt zich op een hoger gelegen gedeelte een stenen zerk: het graf van Baron des Tombe, een luitenant die van 1839 tot 1845 bevelhebber was op het bastion.

28 24. Fort St.Pieter Fort Sint-Pieter ligt op de 120 hoge Sint-Pietersberg; van daaruit heeft men een mooi zicht op de stad en zijn omgeving. Het voormalige fort (gebouwd ) maakt deel uit van de derde stadsmuur.

29 25. Chateau Neercanne Het huidige chateau werd gebouwd in 1698 door Baron Daniel Wolf van Dopff, de militaire gouverneur van Maastricht. Hij gebruikte het als buitengoed en als gastenverblijf. Een van de beroemdste gasten was in 1717 Tsaar Peter de Grote. De baron stierf in Tussen 1747 en 1947 wisselde het meermalen van eigenaar. In 1947 kocht de Stichting Het Limburgs Landschap het van de laatste adellijke eigenares Louise Euphrasine Poswick, achterkleindochter van Baron de Thier. Na de restauratie in 1955 werd het, het enige Nederlandse terrassenkasteel, gehuurd door een brouwerij (Brand) die er een restaurant in vestigde. De terrastuinen staan onder de bescherming van Unesco.

STADRALLY MAASTRICHT. Stadswandelingen door de binnenstad van Maastricht. René Teige

STADRALLY MAASTRICHT. Stadswandelingen door de binnenstad van Maastricht. René Teige STADRALLY MAASTRICHT Stadswandelingen door de binnenstad van Maastricht Dit document bevat twee uitdagende stadswandelingen door de historische binnenstad van Maastricht. De stadsrally is gericht op Duitse

Nadere informatie

L ang geleden zag de Achterhoek er. De geschiedenis van Doetinchem, Wehl en Gaanderen

L ang geleden zag de Achterhoek er. De geschiedenis van Doetinchem, Wehl en Gaanderen Vuurstenen werktuigen steentijd [Stadsmuseum] L ang geleden zag de Achterhoek er heel anders uit dan tegenwoordig. Er waren uitgestrekte heidevelden, moerassen en veel bossen. Kortom, een ruig en onherbergzaam

Nadere informatie

Met de PVGA een dagje naar Maastricht op vrijdag 23 september 2011

Met de PVGA een dagje naar Maastricht op vrijdag 23 september 2011 Met de PVGA een dagje naar Maastricht op vrijdag 23 september 2011 Maastricht verkennen? Winkelen / Shoppen? Het kan allemaal. We vertrekken om 09.30 uur met de bus vanaf de Rijnhal en vertrekken weer

Nadere informatie

Proefverzending 1Maastrichtpanel.nl 19 mei 2016

Proefverzending 1Maastrichtpanel.nl 19 mei 2016 Proefverzending 1Maastrichtpanel.nl 19 mei 2016 Bezienswaardigheden... 1 Bezienswaardigheden U raakt in gesprek met een toerist, die op zoek is naar een bezienswaardigheid binnen de gemeente Maastricht.

Nadere informatie

Gulpen-Wittem, Auteur IDTG Portefeuillehouder R. Verhoeven Bijlagen 3 Afdeling ID Ons Kenmerk

Gulpen-Wittem, Auteur IDTG Portefeuillehouder R. Verhoeven Bijlagen 3 Afdeling ID Ons Kenmerk RAADSVOORSTEL Nr. ID /037 Aan de Raad van de gemeente Gulpen-Wittem Gulpen-Wittem, 30-07-2007 Auteur IDTG Portefeuillehouder R. Verhoeven Bijlagen 3 Afdeling ID Ons Kenmerk ONDERWERP: Straatnaamgeving

Nadere informatie

Tongeren - Historische wandeling 9.55 km

Tongeren - Historische wandeling 9.55 km Tongeren - Historische wandeling 9.55 km 41 1 0 34 2 3 4 5 15 16 11 9 10 7 8 6 12 14 13 0 m 0 Station Tongeren 242 m 1 Antiekmarkt Iedere zondag kan men op deze plaats van in de vroege uurtjes tot 's middags

Nadere informatie

23 oktober 2011 Daguitstap regio Oudenaarde

23 oktober 2011 Daguitstap regio Oudenaarde 23 oktober 2011 Daguitstap regio Oudenaarde Na één jaartje afwezigheid knoopt de VDK Vriendenkring terug aan bij de traditie om haar leden jaarlijks een daguitstap aan te bieden. Onze ondervoorzitter,

Nadere informatie

2000 jaar Tongeren verkennen in enkele uren

2000 jaar Tongeren verkennen in enkele uren 2000 jaar Tongeren verkennen in enkele uren Naam:. schooljaar 2013-2014 2000 jaar Tongeren in enkele uren Een leerzoektocht voor fijnproevers Beste leerling Vandaag is het meer dan een schooldag. Het is

Nadere informatie

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren Geschiedenis kwartet jagers en boeren jagers en boeren jagers en boeren Reusachtige stenen die door mensen op elkaar gelegd zijn. Zo maakten ze een begraafplaats. * Hunebedden * Drenthe * Trechterbekers

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5

Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5 De Kerk Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5 2 1. Geschiedenis De grote bevolkingsgroei in de tweede helft van de 14de eeuw maakte het noodzakelijk nieuwe kerken

Nadere informatie

Korte geschiedenis van de parochie

Korte geschiedenis van de parochie Korte geschiedenis van de parochie Het dorp Schin op Geul is zeer oud. Onder de naam Schina komt het reeds voor in het oudste gedenkboek der abdij van de H.Remigius te Reims, dat omstreeks 847 werd opgesteld.

Nadere informatie

ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT

ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT Een van de mooiste marktpleinen van Brabant ligt in Oirschot. Dit marktplein is beschermd dorpsgezicht en de kastanje- en lindebomen, de gaaf bewaarde oude huizen,

Nadere informatie

Brielle Peter van der Sluijs Nummer: 41 kijk op voor digitale boeken

Brielle Peter van der Sluijs Nummer: 41 kijk op   voor digitale boeken Brielle Peter van der Sluijs Nummer: 41 kijk op www.absolutefigures.nl voor digitale boeken Brielle www.absolutefigures.nl DOOR PETER VAN DER SLUIJS Colofon Dit is een uitgave van: Absolute Figures Margrietstraat

Nadere informatie

S C.F.

S C.F. Ref. 3413 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Assisi Fantastisch mooi pand te koop in Assisi BESCHRIJVING

Nadere informatie

Nationale tocht Aangepast Roeien

Nationale tocht Aangepast Roeien 9 juni 2012 Nationale tocht Aangepast Roeien De beschrijvingen van bezienswaardigheden langs de route zijn ontleent aan het boekje Voetsporen uit een ver verleden; stadswandeling door Zwolle, een uitgave

Nadere informatie

BERLIJN. Vlak daarbij is er het Europa-Center waarvan de bouw in 1963 begon en veel winkels en restaurants bevat.

BERLIJN. Vlak daarbij is er het Europa-Center waarvan de bouw in 1963 begon en veel winkels en restaurants bevat. BERLIJN Toen ik student was ben ik in 1963 voor het eerst in Berlijn geweest. Er was nog geen muur maar om naar Oost-Berlijn te gaan moest je langs de Vopo s die het geweer op de mensen hielden. Geen prettig

Nadere informatie

De Kapelle van Haskerdijken

De Kapelle van Haskerdijken De Kapelle van Haskerdijken van kapel tot De Kapelle Volgens de schaarse middeleeuwse bronnen zou op de plek van het huidige kerkje van Haskerdijken rond 1200 al een kleine kapel hebben gestaan met daarin

Nadere informatie

STADSWANDELING ZUTPHEN

STADSWANDELING ZUTPHEN STADSWANDELING ZUTPHEN ROUTE 5 km 20 17 Deze route laat u de hoogtepunten van de oude Hanzestad Zutphen zien. Zutphen is een van de oudste steden van Nederland, en is al 1700 jaar bewoond. In Zutphen is

Nadere informatie

NEDERLAND IN DE 16e EEUW

NEDERLAND IN DE 16e EEUW NEDERLAND IN DE 16e EEUW In de 16e eeuw vielen de Nederlanden onder de Spaanse overheersing. Er bestonden grote verschillen tussen de gewesten (= provincies), bv: - dialect - zelfstandigheid van de gewesten

Nadere informatie

6Plekjes met voelbare historie

6Plekjes met voelbare historie 6Plekjes met voelbare historie Waterwegen hebben in heel veel belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis een rol gespeeld. Voor aanval en verdediging tijdens oorlogen, voor het vervoer van goederen

Nadere informatie

en DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSHUISVESTING EN RUIMTELIJKE ORDENING,

en DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSHUISVESTING EN RUIMTELIJKE ORDENING, Afdeling en nummer M.M.A./Mo.-164.304. RIJSWIJK (ZH) i a i I Li '-J.- ^. ro O o o> o C-J in o DE STAATSSECRETARIS VAN CULTUUR, RECREATIE EN MAATSCHAPPELIJK WERK en DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSHUISVESTING

Nadere informatie

Cultuurhistorische verkenning Zandwijksingel Woerden. Datum 2 mei 2011

Cultuurhistorische verkenning Zandwijksingel Woerden. Datum 2 mei 2011 Cultuurhistorische verkenning Zandwijksingel Woerden Datum 2 mei 2011 Colofon Projectnaam Cultuurhistorische verkenning Zandwijksingel Woerden Auteur Willem de Bruin Datum 2 mei 2011 1. Inleiding 1.1

Nadere informatie

Dag van het Kasteel 2012

Dag van het Kasteel 2012 Dag van het Kasteel 2012 wandelen rond Zeeuwse kastelen en buitenplaatsen Schouwen-Duiveland Slot Moermond, Renesse Zuid-Beveland De Hellenburg, Baarland Walcheren Westhove, Oostkapelle Zeeuws-Vlaanderen

Nadere informatie

HANZESTADSWANDELING ZWOLLE

HANZESTADSWANDELING ZWOLLE HANZESTADSWANDELING ZWOLLE ROUTE 2,4 km Zwolle is één van de grotere Hanzesteden in Nederland. Met deze stadswandeling kunt u een uurtje cultuursnuiven. Ontdek de vele sporen die de Hanze heeft achtergelaten

Nadere informatie

Dagboek Sebastiaan Matte

Dagboek Sebastiaan Matte Vraag 1 van 12 Dagboek Sebastiaan Matte Uit het dagboek van Sebastiaan Matte: "Ik ben vandaag bij een hagenpreek geweest, in de duinen bij Overveen. Wel duizend mensen uit de stad waren bij elkaar gekomen

Nadere informatie

Waar verleden en heden elkaar ontmoeten

Waar verleden en heden elkaar ontmoeten Waar verleden en heden elkaar ontmoeten Introductie Graafs Museum Het Graafs Museum is gevestigd in de Hampoort, de laatste overgebleven stadspoort van de vestingstad Grave. Een locatie die mede het verhaal

Nadere informatie

Hoe Maartensdijks is de heilige St. Maarten?

Hoe Maartensdijks is de heilige St. Maarten? Hoe Maartensdijks is de heilige St. Maarten? Een kort beeldverhaal Door Anne Doedens Op 11 november gaan de kinderen in Maartensdijk langs de deuren, bij de vering van Sint Maarten. Zij zingen fbeelding

Nadere informatie

Werkgroep Bouwhistorie Zutphen. Informatiekaart St. Janskerk. St. Janskerk

Werkgroep Bouwhistorie Zutphen. Informatiekaart St. Janskerk. St. Janskerk Informatiekaart St. Janskerk St. Janskerk De spits van deze lange slanke toren staat al eeuwen scheef. Hoe dat komt weten we niet, maar het zal tot in lengte van dagen wel zo blijven. De toren heeft niet

Nadere informatie

Maastricht. 2015 2theworld

Maastricht. 2015 2theworld Maastricht 2015 2theworld Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en / of openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotokopie, microfilm, internet of op welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande

Nadere informatie

Excursie ijzerzandsteen Diest 19 september 2014

Excursie ijzerzandsteen Diest 19 september 2014 Excursie ijzerzandsteen Diest 19 september 2014 Marleen De Ceukelaire & Michiel Dusar KBIN - BGD Wandeling Diest met aanduiding van de belangrijkste gebouwen met ijzerzandsteen Inhoud 1. Begijnhofkerk

Nadere informatie

Speurtocht door Utrecht

Speurtocht door Utrecht Speurtocht door Utrecht De speurtocht start in de oude kloostertuin aan de Mariaplaats. Hier stond vroeger de Maria Maior, de Mariakerk. 1. Mariakerk De kloostergangen van de Mariakerk anno 2010. Mariakerk.

Nadere informatie

Dag van de Trage Wegen 2015 - Route 2 - Limburgs landschap Tösch route - 13 Km

Dag van de Trage Wegen 2015 - Route 2 - Limburgs landschap Tösch route - 13 Km Dag van de Trage Wegen 2015 - Route 2 - Limburgs landschap Tösch route - 13 Km Het Lemke Bergerkampstraat 18 A 3650 Dilsen-Stokkem - 089/562646 VZW Trage Wegen - www.tragewegen.be www.hetlemke.be www.tragewegen.be

Nadere informatie

Speurtocht door Utrecht

Speurtocht door Utrecht Speurtocht door Utrecht De speurtocht start in de oude kloostertuin aan de Mariaplaats. Hier stond vroeger de Maria Maior, de Mariakerk. Tip! Bij sommige gebouwen vind je handige bruine bordjes met informatie.

Nadere informatie

Mede Mogelijk gemaakt door: Regionaal Historisch Centrum Limburg. Les 6: Speurtocht door Maastricht

Mede Mogelijk gemaakt door: Regionaal Historisch Centrum Limburg. Les 6: Speurtocht door Maastricht Mede Mogelijk gemaakt door: Regionaal Historisch Centrum Limburg Les 6: Speurtocht door Maastricht Les 6:Speurtocht door Maastricht Opdrachten Deze speurtocht is speciaal voor jullie uitgezet. Ze voert

Nadere informatie

De Vecht fortenfietsroute

De Vecht fortenfietsroute De Vecht fortenfietsroute Fietsen langs de Bezienswaardigheden Forten Fietsknooppunt Fietsknooppunten op deze route 44 45 49 48 47 47 37 38 39 1 41 42 44 pagina 1 / 5 Omschrijving De Vecht fortenfietsroute

Nadere informatie

Interview met de Spaanse arts Betty Cerda de Palou, 63 jaar oud en sinds 32 jaar in Maastricht

Interview met de Spaanse arts Betty Cerda de Palou, 63 jaar oud en sinds 32 jaar in Maastricht 1 Interview met de Spaanse arts Betty Cerda de Palou, 63 jaar oud en sinds 32 jaar in Maastricht Betty: Ik ben Betty Cerda de Palou. Ik woon in Maastricht al 32 jaar. Ik ben 63 jaar. Ik ben arts, maar

Nadere informatie

114. MAASTRICHT 10km www.wandelgidszuidlimburg.com

114. MAASTRICHT 10km www.wandelgidszuidlimburg.com 114. MAASTRICHT 10km www.wandelgidszuidlimburg.com Een leuke stadswandeling door intieme straatjes, mooie parken, langs monumenten en oude gebouwen en over de stadswallen. Startpunt: Cannerplein bij het

Nadere informatie

CULTUURHISTORISCHE GEGEVENS SINT AGATHAPLEIN-PRINSENHOFTUIN

CULTUURHISTORISCHE GEGEVENS SINT AGATHAPLEIN-PRINSENHOFTUIN CULTUURHISTORISCHE GEGEVENS SINT AGATHAPLEIN-PRINSENHOFTUIN OVERZICHT GEBIED 2014 Luchtfoto HISTORISCHE KAARTEN 1536 Kaart stadsbrand 1557 Kaart Jacob van Deventer 1581 Kaart Braun en Hogenberg 1654 Kaart

Nadere informatie

Eduard III van Engeland: Windsor Castle, 13 november 1312 Richmond upon Thames, 21 juni 1377

Eduard III van Engeland: Windsor Castle, 13 november 1312 Richmond upon Thames, 21 juni 1377 Eduard III van Engeland: Windsor Castle, 13 november 1312 Richmond upon Thames, 21 juni 1377 Eduard III (Engels: Edward) was koning van Engeland van 1327 tot 1377. Hij was de oudste zoon van Eduard II

Nadere informatie

en nog andere straten moest nog worden aangelegd.

en nog andere straten moest nog worden aangelegd. In de Belle Epoque had de Brabantstraat en de Brabantdam. De Brabantstraat liep van de Vogelmarkt tot aan het François Laurentplein. Deze straat is een van de oudste van Gent want werd reeds vermeld in

Nadere informatie

Naam: De Romeinen. Vraag 1. De Romeinen hebben veel gebouwd. Noem vijf verschillende toepassingen. pagina 1 van 6

Naam: De Romeinen. Vraag 1. De Romeinen hebben veel gebouwd. Noem vijf verschillende toepassingen. pagina 1 van 6 Naam: De Romeinen De Romeinse bouwkunst. De Romeinen behoren tot de beste bouwers uit de geschiedenis. Ze bouwden tempels, riolen, waterleidingen, wegen, kanalen, huizen, aquaducten, havens, bruggen en

Nadere informatie

Kastelen in Nederland

Kastelen in Nederland Kastelen in Nederland J In ons land staan veel kastelen. Meer dan honderd. De meeste van die kastelen staan in het water. Bijvoorbeeld midden in een meer of een heel grote vijver. Als er geen water was,

Nadere informatie

AFSTUDEERPROJECT R SCHOLS. VOORONDERZOEK JUN-AUG 2011 HALTE BOSSCHERVELD DE GASFABRIEK

AFSTUDEERPROJECT R SCHOLS. VOORONDERZOEK JUN-AUG 2011 HALTE BOSSCHERVELD DE GASFABRIEK AFSTUDEERPROJECT R SCHOLS. VOORONDERZOEK JUN-AUG 2011 HALTE BOSSCHERVELD DE GASFABRIEK FOTOS. MAASTRICHT FOTOS. MAASTRICHT MAASTRICHT NOORDWEST BOSSCHERVELD REGIO BELVÉDÈRE Uittreksel Kadastrale Kaart

Nadere informatie

Werkgroep Bouwhistorie Zutphen. Informatiekaart Muurtorens. Muurtorens

Werkgroep Bouwhistorie Zutphen. Informatiekaart Muurtorens. Muurtorens Informatiekaart Muurtorens Muurtorens Zutphen is een bijzondere stad omdat er nog grote delen van de middeleeuwse stadsmuur overeind staan. In deze muur waren zware verdedigingstorens opgenomen. De torens

Nadere informatie

VRAAG 2 In welke plaats landde Willem Frederik, Prins van Oranje, de latere koning Willem I na terugkeer van de Oranjes uit ballingschap?

VRAAG 2 In welke plaats landde Willem Frederik, Prins van Oranje, de latere koning Willem I na terugkeer van de Oranjes uit ballingschap? VRAAG 1 Charles Morgan diende evenals zijn oom Thomas Morgan de zaak van de Republiek. Tussen 1632 en zijn dood in 1642 was hij gouverneur van de vesting Bergen op Zoom. Uit welk deel van het Verenigd

Nadere informatie

WANDELING LANGS DE OUDE VESTING

WANDELING LANGS DE OUDE VESTING WANDELING LANGS DE OUDE VESTING Volg de sporen van de vestingwerken van de stad Stenay, tussen de stad en het citadel. De mooie wandeling van ongeveer 1 uur 15 minuten langs paden en wegen van weleer laat

Nadere informatie

De Open Monumentendag 2009 heeft dit jaar het motto Maastricht op de kaart gezet. Het thema zal gaan over stedelijke structuren en over de samenhang

De Open Monumentendag 2009 heeft dit jaar het motto Maastricht op de kaart gezet. Het thema zal gaan over stedelijke structuren en over de samenhang De Open Monumentendag 2009 heeft dit jaar het motto Maastricht op de kaart gezet. Het thema zal gaan over stedelijke structuren en over de samenhang tussen het monument en zijn omgeving en over de groei

Nadere informatie

Bouwstijlen van kerken in Nederland. De volgende bouwstijlen worden kort toegelicht met tekst en beeldmateriaal:

Bouwstijlen van kerken in Nederland. De volgende bouwstijlen worden kort toegelicht met tekst en beeldmateriaal: Bouwstijlen Bouwstijlen van kerken in Nederland De volgende bouwstijlen worden kort toegelicht met tekst en beeldmateriaal: Oudste stenen gebouw Romaans Gotiek Neogotiek Renaissance Neorenaissance Classicisme

Nadere informatie

Wandel / fietsroute van Barmhartigheid in Zwolle 18 Juni 2016

Wandel / fietsroute van Barmhartigheid in Zwolle 18 Juni 2016 Wandel / fietsroute van Barmhartigheid in Zwolle 18 Juni 2016 Op 18 juni zijn de volgende locaties tussen 11.00 uur en 16.00 uur geopend ; A. Gift City met Twinkel Winkel armen en kwetsbaren B. VEZ Centrum

Nadere informatie

Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten

Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten Van de oogst van hun land en van hun dieren Jagers & boeren Wat

Nadere informatie

Wandeling n 2 : Montaigu : Rendeux Bewegwijzering :

Wandeling n 2 : Montaigu : Rendeux Bewegwijzering : Wandeling n 2 : Montaigu : Rendeux Bewegwijzering : De kapel en de kluizenaarswoniing van Saint-Thibaut. Deze grandioze plek die reeds vanaf de prehistorie in gebruik is, laat je van op haar rotsachtige

Nadere informatie

Twee onbekende kerken in vroegmiddeleeuws Maastricht

Twee onbekende kerken in vroegmiddeleeuws Maastricht Twee onbekende kerken in vroegmiddeleeuws Maastricht In de oudste levensbeschrijving van bisschop Lambertus wordt melding gemaakt van de overbrenging van het stoffelijke overschot van deze bisschop naar

Nadere informatie

Cataloniëenstraat St Niklaasstraat, Bennesteeg. Gent 22a. afgebroken. De verdwenen Kromsteeg

Cataloniëenstraat St Niklaasstraat, Bennesteeg. Gent 22a. afgebroken. De verdwenen Kromsteeg Cataloniëenstraat St Niklaasstraat, Bennesteeg Gent 22a afgebroken De verdwenen Kromsteeg Hoek Cataloniestraat met de Veldstraat heden en verleden www.sint-pietersdorp.be Kaart van 1825 rond de St Niklaaskerk

Nadere informatie

Tijdwijzer. Het begin. Voor en na Christus

Tijdwijzer. Het begin. Voor en na Christus 138 Tijdwijzer Het begin Op deze tijdbalk past niet de hele geschiedenis van de mens. Er lopen namelijk al zo n 100.000 jaar mensen rond op aarde. Eigenlijk zou er dus nog 95.000 jaar bij moeten op de

Nadere informatie

De Geschiedenis Op 28 Oktober in 1237 werd een nederzetting gesticht met de naam Berlijn in het toen genaamde Pruisen. Op dezelfde datum werd ook in de buurt Cölin opgericht. In 1307 werden deze nederzettingen

Nadere informatie

RING 10 OUWERKERK BROCHURE

RING 10 OUWERKERK BROCHURE RING 10 OUWERKERK BROCHURE Op de ring van het prachtige dorpje Ouwerkerk staat deze vergrote eindwoning met vrij uitzicht over het polderlandschap aan de achterzijde van de woning. Op loop en fietsafstand

Nadere informatie

8 & 9 SEPTEMBER 2012 OPEN MONUMENTEN WEEKEND MAASTRICHT

8 & 9 SEPTEMBER 2012 OPEN MONUMENTEN WEEKEND MAASTRICHT 8 & 9 SEPTEMBER 2012 OPEN MONUMENTEN WEEKEND MAASTRICHT Groen van Toen Dit jaar is het landelijke thema van de Open Monumentendag gewijd aan monumenten in een groene setting. Aanleiding om juist in 2012

Nadere informatie

Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt

Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt De Gouden Eeuw duurde niet precies honderd jaar. Hij begon aan het eind van de 16de eeuw, beleefde zijn hoogtepunt rond 1675 en was in de 18de eeuw voorbij. De Gouden

Nadere informatie

Sinterklaas. Lees het verhaal en beantwoord de vragen.

Sinterklaas. Lees het verhaal en beantwoord de vragen. Sinterklaas Lees het verhaal en beantwoord de vragen. Sinterklaas is geboren aan het begin van de vierde eeuw. Hij is dus ongeveer 1700 jaar oud. Hij komt uit Myra, dat is een plaats in wat tegenwoordig

Nadere informatie

Barcelona. Barcelona. Montjuïc

Barcelona. Barcelona. Montjuïc Montjuïc De Montjuïc is een heuvel gelegen in de buurt van het centrum van. De heuvel, waarop zowel een wereldtentoonstelling als de Olympische Spelen gehouden werden, heeft een heel aantal bezienswaardigheden

Nadere informatie

Broederenkerk. Ω Bouwjaar: 1772

Broederenkerk. Ω Bouwjaar: 1772 Informatiekaart Broederenkerk Broederenkerk De Broederenkerk is een van de drie grote kerken in de binnenstad van Zutphen. De toren van de kerk bevat een klok die elke avond om tien voor tien wordt geluid

Nadere informatie

Robert van Thorote: Thourotte, begin 13e eeuw Fosses, 16 oktober 1246

Robert van Thorote: Thourotte, begin 13e eeuw Fosses, 16 oktober 1246 Robert van Thorote: Thourotte, begin 13e eeuw Fosses, 16 oktober 1246 Robert van Thorote, ook wel Robert van Langres genoemd was een Frans kanunnik, die achtereenvolgens bisschop van Langres (1232-1240)

Nadere informatie

D5 Het begijnhof tot het eind van de Lange Violettestraat en en het Oud Scheldeken

D5 Het begijnhof tot het eind van de Lange Violettestraat en en het Oud Scheldeken D5 Het begijnhof tot het eind van de Lange Violettestraat en en het Oud Scheldeken Klein Begijnhof st Pietersabdijkerk de verdwenen OLVkerk St Baafs Belfort st Niklaaskerk St Salvatorkerk In het Begijnhof

Nadere informatie

Gent 24b. De Predikherenlei anno 1820 door de Hollandse soldaat Wynantz. Onderbergen. Het pand van de Dominicanen. Predikherenlei

Gent 24b. De Predikherenlei anno 1820 door de Hollandse soldaat Wynantz. Onderbergen. Het pand van de Dominicanen. Predikherenlei De Predikherenlei anno 1820 door de Hollandse soldaat Wynantz Gent 24b Onderbergen. Het pand van de Dominicanen Predikherenlei Rue de la Valléé nr 40 /Onderbergen Onderbergen nr 57 in 1940 Tweede gedeelte

Nadere informatie

Middeleeuwen. door: Joshua Murray Vogelenzang groep 6 2013

Middeleeuwen. door: Joshua Murray Vogelenzang groep 6 2013 Middeleeuwen door: Joshua Murray Vogelenzang groep 6 2013 Inhoud blz 1. Voorpagina blz 2. Inhoud blz 7. Sint Willibrord blz 8. De Landheer blz 3. De Middeleeuwen blz 9. Munten blz 4. Carcassonne blz 10.

Nadere informatie

Daguitstapje. Vóór 1 juni a.s. Wie zich te laat aanmeldt, loopt het risico dat de auto s volgeboekt zijn.

Daguitstapje. Vóór 1 juni a.s. Wie zich te laat aanmeldt, loopt het risico dat de auto s volgeboekt zijn. op zondag 07 juni 2015 Daguitstapje Aan: alle juniorleden en seniormedewerkers. Het daguitstapje voor 2015 brengt ons dit jaar naar Zuid-Limburg en België, waar we na een prachtige wandeling een bezoek

Nadere informatie

B i j l a g e 1 : O n t w i k k e l i n g s g e s c h i e d e n i s G r o e n l o

B i j l a g e 1 : O n t w i k k e l i n g s g e s c h i e d e n i s G r o e n l o B i j l a g e 1 : O n t w i k k e l i n g s g e s c h i e d e n i s G r o e n l o In de vroege middeleeuwen werd het gebied rondom Groenlo al bewoond, maar de locaties werden aanvankelijk vaak niet langer

Nadere informatie

B1 Hoofddorp pagina 1

B1 Hoofddorp pagina 1 B1 Hoofddorp pagina 1 Inhoud 1. Inleiding 2. Geschiedenis 3. Ontwikkeling 4. Bezienswaardigheden 1. Inleiding Hoofddorp is een stad in de provincie Noord-Holland en de hoofdplaats van de gemeente Haarlemmermeer.

Nadere informatie

ARCHITECTUUR DOOR PIET SWIMBERGHE. In de Sint-Jakobuskerk in Utrecht plantten Zecc Architecten een loftwoning.

ARCHITECTUUR DOOR PIET SWIMBERGHE. In de Sint-Jakobuskerk in Utrecht plantten Zecc Architecten een loftwoning. DOOR PIET SWIMBERGHE In de Sint-Jakobuskerk in Utrecht plantten Zecc Architecten een loftwoning. DE KERK HERLEEFT Kerken, kastelen, fabrieken, brouwerijen of silo s een nieuwe bestemming geven. Waarom

Nadere informatie

Vestingstad Hulst. De omwalling en de poorten

Vestingstad Hulst. De omwalling en de poorten WSV Zelden Rust ( Aktivia nr 261) organiseert: Zaterdag mei 20?? Omloop Vestingstad Hulst Start: Reynaertcollege Gildenstraat 1 Hulst ( Zeeuws-Vlaanderen) Afstanden: 7,15,21 en 28 km. Starturen: 07.30

Nadere informatie

Wereldsteden ontdekken met Ben en Binkie

Wereldsteden ontdekken met Ben en Binkie Wereldsteden ontdekken met Ben en Binkie AMSTERDAM Praag Parijs Sydney Ben Kom met ons mee! Binkie Juwelen van steden de mooiste steden van de wereld 3 e verdieping Schiet op, Binkie! Parijs Bewaar het

Nadere informatie

PINKSTEREN DRIE: Bokkie kopen!

PINKSTEREN DRIE: Bokkie kopen! PINKSTEREN DRIE: Bokkie kopen! Met PINKSTEREN hebben we in Nederland altijd vrij! Er is een 1 e Pinksterdag, een 2 e Pinksterdag. En in Purmerend (en omgeving) hebben we zelfs een 3 e Pinksterdag. Op deze

Nadere informatie

De gebouwen en stijlen in chronologische volgorde

De gebouwen en stijlen in chronologische volgorde De gebouwen en stijlen in chronologische volgorde STIJL GEBOUW LOCATIE Romaans Oude Kerk (toren) Naaldwijk Gotisch Oude Kerk (kerkgebouw) Naaldwijk Renaissance Oude Raadhuis Naaldwijk Classicisme Nederhof

Nadere informatie

Caernarfon Ruud van Capelleveen Nummer: 30 kijk op voor digitale boeken

Caernarfon Ruud van Capelleveen Nummer: 30 kijk op  voor digitale boeken Caernarfon Ruud van Capelleveen Nummer: 30 kijk op www.absolutefigures.nl voor digitale boeken Caernarfon DOOR RUUD VAN CAPELLEVEEN Colofon Dit is een uitgave van: Absolute Figures Margrietstraat 4, 6921

Nadere informatie

Londen ipad. Londen. Tower of Londen. Tower of London. Samengesteld door: BusTic.nl

Londen ipad. Londen. Tower of Londen. Tower of London. Samengesteld door: BusTic.nl Londen ipad Londen Tower of Londen Tower of London 1 Londen ipad De Tower of London werd aan het begin van de 11e eeuw gebouwd door Willem de Veroveraar. In de 13e eeuw werd het sterk uitgebreid tot de

Nadere informatie

Het verhaal van de 80 jarige oorlog!

Het verhaal van de 80 jarige oorlog! Het verhaal van de 80 jarige oorlog! Filips II erft het grote "Europese Rijk" van zijn vader Karel V. Om te beginnen gaat hij strenge belastingen heffen. 1 Na een aantal jaar vertrekt hij naar Spanje,

Nadere informatie

Stadswandeling. Kruispoort

Stadswandeling. Kruispoort Brugge Brugge is de hoofdstad van de provincie West-Vlaanderen. De gemeente telt bijna 117.000 inwoners. Ongeveer 20.000 daarvan wonen in het historisch centrum. In 2002 was Brugge Culturele hoofdstad

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme

Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme Werkstuk door een scholier 1970 woorden 12 oktober 2005 6,7 72 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdvraag: Hoe beschrijven en verklaren we

Nadere informatie

Reisverslag Heidelberg 2016 Deel 7 (2 augustus 2016) [1]

Reisverslag Heidelberg 2016 Deel 7 (2 augustus 2016) [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Heidelberg 2016 Deel 7 (2 augustus 2016) Reisverslag Heidelberg 2016 Deel 7 (2 augustus 2016) [1] Door wjvanderzanden[2]op

Nadere informatie

2000 jaar Tongeren verkennen in enkele uren

2000 jaar Tongeren verkennen in enkele uren 2000 jaar Tongeren verkennen in enkele uren Naam:. schooljaar 2010-2011 2000 jaar Tongeren in enkele uren Een leerzoektocht voor fijnproevers Beste leerling Vandaag is het meer dan een schooldag. Het is

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 4

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 4 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 4 Samenvatting door een scholier 990 woorden 24 februari 2018 4,2 7 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks Geschiedenis samenvatting hoofdstuk 3 + kenmerkende

Nadere informatie

St Niklaaskerk, Klein Turkije en Cata. Rond 1822

St Niklaaskerk, Klein Turkije en Cata. Rond 1822 St Niklaaskerk, Klein Turkije en Cata A5 Rond 1822 Monteryfort/Kortrijksepoort Kaart van 1708 Brugse Vaart Brugse Poort St Niklaaskerk Vrijdagsmarkt St Pietersabdij /Kouter/ Reep /St Baafs/ Belfort /St

Nadere informatie

Vallis ❿ 61. Prachtige gebouwen en panorama's

Vallis ❿ 61. Prachtige gebouwen en panorama's Route 6 60 Vallis 61 Prachtige gebouwen en panorama's In Vaals en Lemiers getuigen monumentale gebouwen van een bewogen verleden. De groene heuvels in de omgeving bieden allerlei fascinerende vergezichten.

Nadere informatie

Voorprogramma Heiligdomsvaart 2011

Voorprogramma Heiligdomsvaart 2011 Voorprogramma Heiligdomsvaart 2011 13 maart/10 juli Diverse locaties Expositie 'Religies en Rituelen' Maandag 4 april 2010 20.00 Sint Janskerk Lezing door prof Fr Jespers Zaterdag 16 april 2010 Sint Servaasbasiliek

Nadere informatie

Tijd van regenten en vorsten 1600 1700. 6.2 Wie heeft de macht? Deel 2. Wie hadden in de Republiek, in Frankrijk en in Engeland de politieke macht?

Tijd van regenten en vorsten 1600 1700. 6.2 Wie heeft de macht? Deel 2. Wie hadden in de Republiek, in Frankrijk en in Engeland de politieke macht? Onderzoeksvraag: Wie hadden in de Republiek, in Frankrijk en in Engeland de politieke macht? Kenmerkende aspect: Het streven van vorsten naar absolute macht. De bijzondere plaats in staatskundig opzicht

Nadere informatie

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes 1 van 6 Nederland Utrecht Baarn 31.6 (ongeveer 1:49 u.) Fietsroute 129307 900m 2015 Falkplan BV 2 van 6 Nederland Utrecht Baarn 31.6 (ongeveer 1:49 u.) Fietsroute

Nadere informatie

Hendrik I van Brabant: Leuven, ca Keulen, 5 september 1235

Hendrik I van Brabant: Leuven, ca Keulen, 5 september 1235 Hendrik I van Brabant: Leuven, ca. 1165 - Keulen, 5 september 1235 Hendrik I was hertog van Brabant vanaf 1183 en hertog van Neder-Lotharingen vanaf 1190. Hij wordt ook Hendrik de Krijgshaftige genoemd.

Nadere informatie

Het Wijnkasteel Genoels-Elderen in Genoelselderen, een deelgemeente van de Belgische gemeente Riemst, is het enige wijnkasteel in België.

Het Wijnkasteel Genoels-Elderen in Genoelselderen, een deelgemeente van de Belgische gemeente Riemst, is het enige wijnkasteel in België. Wijnkasteel Genoels-Elderen Het Wijnkasteel Genoels-Elderen in Genoelselderen, een deelgemeente van de Belgische gemeente Riemst, is het enige wijnkasteel in België. Het kasteel ligt aan de oude heerweg

Nadere informatie

V4 cp3 Romaans Gotiek

V4 cp3 Romaans Gotiek ART HISTORY De middeleeuwen 500-1400 V4 cp3 Romaans 1000-1200 Gotiek 1200-1400 Tijdlijn Vroege middeleeuwen Gotiek RomaRoans Romaans Christendom als bindende factor Doordat het centrale gezag in Europa

Nadere informatie

Brugge. culturele hoofdstad 2002 van Europa. leeruitstap Kwadrant 2de fase donderdag 6 juni 2002

Brugge. culturele hoofdstad 2002 van Europa. leeruitstap Kwadrant 2de fase donderdag 6 juni 2002 Brugge culturele hoofdstad 2002 van Europa leeruitstap Kwadrant 2de fase donderdag 6 juni 2002 1. geschiedenis Brugge is een heel oude stad. Heel lang geleden bouwden de Romeinen er een versterkt kasteel.

Nadere informatie

De Middeleeuwen het leven in de middeleeuwen

De Middeleeuwen het leven in de middeleeuwen De Middeleeuwen het leven in de middeleeuwen Na de val van het Romeinse rijk begonnen de Middeleeuwen. Ze noemde deze periode de Middeleeuwen, omdat het de periode was van 1000 jaren tussen het beschaafde

Nadere informatie

Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon. les 1: Wie waren de graven van Loon

Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon. les 1: Wie waren de graven van Loon Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon les 1: Wie waren de graven van Loon Na deze les kan je de geschiedenis van het graafschap Loon aanduiden op je tijdbalk; kan je informatie opzoeken

Nadere informatie

Stegenwandeling zie ook nieuwsbief maart 2016

Stegenwandeling zie ook nieuwsbief maart 2016 Op 19 maart 2016 heeft de zeer geslaagde stegenwandeling plaatsgevonden. De deelnemers aan deze wandeling georganiseerd door de Tielse Binnenstad Vereniging werden rondgeleid door de historische, merendeels

Nadere informatie

Nederlandse brochure voor gebruik bij een rondleiding in het. Fort Sint Pieter. maastrichtunderground.nl

Nederlandse brochure voor gebruik bij een rondleiding in het. Fort Sint Pieter. maastrichtunderground.nl Nederlandse brochure voor gebruik bij een rondleiding in het Fort Sint Pieter maastrichtunderground.nl Menu WELKOM & VEILIGHEID IntroductiE HOOFDINGANG WaterPUT KANON- GALERIJ SCHIETGATEN VOOR MUSKETTEN

Nadere informatie

Oud-Rekem. Natuurtuinen Jekerdal. Oud-Rekem.

Oud-Rekem. Natuurtuinen Jekerdal. Oud-Rekem. St. Pietersberg. 19-08-2012. Wandeling St. Pietersberg. Via een bliksembezoek aan Oud-Rekem (een heel mooi stadje) rijden we naar de Natuurtuinen Jekerdal bij Maastricht, waar we om 10.30 aankomen. Directeur

Nadere informatie

Pièrre Michèl de Lovinfosse Slaapkamer gedecoreerd met chinoiserieën, Private collection

Pièrre Michèl de Lovinfosse Slaapkamer gedecoreerd met chinoiserieën, Private collection Pièrre Michèl de Lovinfosse Slaapkamer gedecoreerd met chinoiserieën, 1779-1788 Christus aan het kruis, gekleed in koningsmantel, verschijnt aan Peter van Amiens / Paus Urbanus II op het Concilie van Clermont,

Nadere informatie

Waarderend Archeologisch Onderzoek te Oudenburg, kantine voetbalplein (Bekestraat)

Waarderend Archeologisch Onderzoek te Oudenburg, kantine voetbalplein (Bekestraat) Waarderend Archeologisch Onderzoek te Oudenburg, kantine voetbalplein (Bekestraat) (28 en 29 oktober 2009) Oudenburg, 2009 Colofon Archeologisch Rapport Oudenburg 4 Waarderend archeologisch Onderzoek te

Nadere informatie

TWEEDE RONDE. VRAAG 4 In 1930 kreeg deze straat een nieuwe naam. Sindsdien heet ze officieel Hovenierssteeg. Hoe heette deze straat tot 1930?

TWEEDE RONDE. VRAAG 4 In 1930 kreeg deze straat een nieuwe naam. Sindsdien heet ze officieel Hovenierssteeg. Hoe heette deze straat tot 1930? VRAAG 1 De fortenlinie tussen Bergen op Zoom en Steenbergen speelde een belangrijke rol tijdens de belegering door Franse troepen in 1747. Welk fort werd als enige rechtstreeks door Franse troepen aangevallen.

Nadere informatie

Archeologen vinden bijzondere geldschat bij zuidelijke muur in Jeruzalem

Archeologen vinden bijzondere geldschat bij zuidelijke muur in Jeruzalem Archeologen vinden bijzondere geldschat bij zuidelijke muur in Jeruzalem Munten uit de Byzantijnse tijd. Een archeologisch team onder leiding van dr. Eilat Mazar heeft in de buurt van de Tempelberg een

Nadere informatie

Den Haag Scheveningen Delft

Den Haag Scheveningen Delft Den Haag Scheveningen Delft Zaterdag en zondag 21 en 22 juni 2008 met bezoek aan Mauritshuis Museum Beelden aan zee Vermeercentrum V.V.A. afdeling Brussel G. Gilsonstraat 55, 1090 Brussel tel. 02-479.32.32

Nadere informatie