HET REESTDAL OP Z'N SMALST

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HET REESTDAL OP Z'N SMALST"

Transcriptie

1 HET REESTDAL OP Z'N SMALST ROUTE 3,8 km 'Het Reestdal op z'n smalst' - een korte, gemarkeerde familieroute door Het Reestdal. Een mooie wandeling door het Stapelerveld en de lager gelegen, moerassige hooilanden. De route van Het Drentse Landschap start bij 't Ende, een oude herenboerderij. De staart is in gebruik als informatiecentrum. Groep Reestdal Mystiek: Hennie de Jong en Tineke Poortman in samenwerking met Harald de Graaff van Het Drentse Landschap

2 Het Reestdal op z'n smalst P

3 Het Reestdal op z'n smalst Hoe kom ik bij het startpunt? Startpunt: Informatiecentrum 't Ende, Stapelerweg 20, 7957 NB De Stapel. Routebeschrijving: vanaf Stapelerweg, tegenover huisnr. 43a, toegangspad inrijden tot voor het infobord bij de parkeerplaats 't Ende. Wilt u het Beeldenatelier bezoeken? Dit ligt, vanaf keuzepunt 12, 400 m buiten de route richting 14. Er is geen OV mogelijk naar deze locatie. 1 Informatiecentrum 't Ende Afstand tot volgende punt: 150 m 12 Wandelkeuzepunt 12 Afstand tot volgende punt: 400 m 2 Beeldenatelier Wildschutserve Afstand tot volgende punt: 400 m 9 Grootvorstin Drentse stromen Afstand tot volgende punt: 150 m 10 Herenboerderij 't Ende Afstand tot volgende punt: 130 m Einde van de route 3 Het Stapelerveld Afstand tot volgende punt: 300 m 4 Een 'OER' belevingsbos Afstand tot volgende punt: 900 m 5 Houtsingel en mostapijt Afstand tot volgende punt: 450 m 11 Wandelkeuzepunt 11 Afstand tot volgende punt: 50 m 6 Uitloper zandopduiking Afstand tot volgende punt: 400 m 7 Hooilanden 't Ende Afstand tot volgende punt: 600 m 8 Steilrand van het beekdal Afstand tot volgende punt: 180 m 13 Wandelkeuzepunt 13 Afstand tot volgende punt: 140 m

4 Het Reestdal op z'n smalst 3,8 km 1 Informatiecentrum 't Ende Informatiecentrum 't Ende Deze oude hoeve - genaamd 't Ende - bevindt zich aan de rand van het gehucht De Stapel en is sinds 1997 in bezit van Het Drentse Landschap. De boerderij is eind jaren '90 in oude luister hersteld. Het voorhuis is in erfpacht, het achterste deel van de 'staart' is ingericht als informatiecentrum. Ende) atiecentrum-t-ende (Natuurinfocentrum 't Het verleden De oudste vermelding van een boerderij 't Ende op deze plek is uit In 1569 wordt 't Ende als één van de vier boerderijen van buurtschap De Stapel genoemd. In de 17e en 18e eeuw ontwikkelt de hoeve zich tot een succesvol boerenbedrijf. Eikengaard 't Ende is altijd een behoorlijk erf geweest. Rond 1792 had de boer hier 100 schapen, 30 koeien, 9 varkens en 5 paarden op stal. Dat was voor die tijd een flinke boerderij. De boer had ook z'n eigen Eikengaard voor de houtkap en verkoop. Deze is nu nog te zien tegenover de ingang van 't Ende. Jaarlijks wisselende expositie In Informatiecentrum 't Ende wordt een jaarlijks wisselende expositie ingericht. Dit jaar een kunsttentoonstelling waarbij deeltijdkunstenaars zich lieten inspireren door het magische riviertje de Reest. Speciale openingstijden: zaterdag en zondag 9-10, 16-17, september Rondleidingen 12, 14, 16 uur. Toegang: 2,50.

5 2 Beeldenatelier Wildschutserve Historie Wildschutsarve 'Wildschutserve' kent een rijk verleden. De oudste vermelding van een boerderij op deze plek is in de 16e eeuw. Het heette toen 'Wildschutsarve' en werd door Scholtes Albert van Kuick (ca ) bewoond. In 1933 werd de boerderij verplaatst vanaf overkant van de weg naar huidige locatie. Beeldenatelier Wildschutserve Beeldend kunstenaar Bert Denneman en Olga de Lange hebben hun atelier in de voormalige boerderij Wildschutserve. Bij mooi weer is, naast het atelier, ook de theetuin open. Klik op link voor de actuele openingstijden. (Beeldenatelier & Theetuin) Schaapskooi De Stapel De Stapel was het enige buurtschap langs het grensriviertje de Reest dat een eigen schaapskudde had. Een deel van de veestal stond toen op het tracé van wat nu de Stapelerweg is. Blijkbaar een mooie reden om de boerderij, toen nog aan de overkant, af te breken en 50 meter te verplaatsen.

6 Hergebruik De verplaatste boerderij (steenlegging 1933) werd een flinke maat groter, want het ging de familie voor de wind. Het waren succesvolle rundveefokkers. Vele materialen zijn hergebruikt tot een modern jasje: o.a. gebinten (17e eeuw), plankendeuren (18e eeuw), ramen/deuren (19e eeuw). 3 Het Stapelerveld Het Stapelerveld Eeuwenlang was het Stapelerveld het domein van de schaapskudde van de boeren van De Stapel. Aan 't eind van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw werd het grootse deel van het Stapelerveld ontgonnen tot landbouwgrond. Bewaard 'oerstukje' Niet alleen door het gemis aan vruchtbare grond, maar ook vanwege de toenmalige eigendomsverhoudingen is dit smalle, langgerekte 'oerstukje' in het Stapelerveld gelukkig bewaard gebleven en min of meer onaangetast. Kijk bij zomers weer eens of je actieve zandwespen ziet. Volg de gemarkeerde route.

7 4 Een 'OER' belevingsbos Verscholen poelen Op enkele plekken in het Stapelerveld zijn diep verscholen poelen aangelegd, een heerlijke plek voor de kleinere diersoorten. Een poel dient, behalve voor het drenken van vee, ook als kraamkamer voor salamanders en kikkers. Leven er nog meer dieren in de poel, voor wie 'rust' belangrijk is? Ratelpopulier Als je goed kijkt, zie je in dit bos verschillende boomsoorten. Je vindt hier niet alleen eiken en berken, maar ook dennen en hulstbomen. Hoor je wat ritselen? Dat is misschien het geluid van de ratelpopulier. Karaktervol 'OER'-bos Het grootste deel van dit bos bestaat uit heideveld dat nooit ontgonnen is. Maar toen de schaapskudde verdween, kon dit terrein volgroeien met opschot van bomen. Dit type 'OER'-bos herken je aan bomen die aan de onderkant breed vertakt zijn, ontstaan door afgezaagde stammen.

8 Weidebeheer en bosbewoners Vanwege de toenmalige eigendomsverhoudingen is een deel van het Stapelerveld bewaard gebleven als een complex smalle graslandjes. Een groot deel van het jaar worden de weilandjes begraasd door Limousinrunderen. En in het bijzondere bos huizen vele vogels, eentje daarvan is de Buizerd. Luister... Bij deze locatie hoort een audiofragment. Luister dit af via de website of de mobiele app. 5 Houtsingel en mostapijt Houtsingel en mossen Vanuit het bos loop je, tussen het boerenland en de houtsingel, over een smal paadje. Je ziet aan weerszijden veel mos. Dit heet een mostapijt. Aan de blaadjes kun je zien welk soort het is. Herken je ook de vogelgeluiden in het bos? Een daarvan is de Goudvink, luister.. Bij deze locatie hoort een audiofragment. Luister dit af via de website of de mobiele app. tijdens deze wandeling het verschil. Houtsingel of wal? Van oorsprong is een houtsingel een met bomen beplante strook grond tussen twee weilanden, die functioneert als veekering en eigendomgrens. Houtsingels lijken op houtwallen, alleen bij houtsingels is er geen sprake van een opgeworpen wal. Ontdek

9 6 Uitloper zandopduiking Vroegere dalrand Reestdal Als je hier rechts richting de houtsingel met greppeloversteek kijkt, zie je een stuk grasland. Misschien moeilijk om voor te stellen, maar aan het begin van de 20e eeuw werden hier honderden karrenvrachten zand afgevoerd van de toen nog aanwezige dalrand langs het grensriviertje de Reest. Zand voor Wilhelminapark De toenmalige eigenaar van 't Ende verkocht dit Reesterzand aan de gemeente Meppel, die het gebruikte voor de aanleg van het Wilhelminapark aan de Reest. Wie nu een kijkje neemt in dit fraai aangelegde park, begrijpt misschien waarvoor die grote hoeveelheden zand nodig waren. Grensriviertje de Reest De Reest vormt de circa 35 km lange, natuurlijke grens tussen Drenthe en Overijssel, van De Tippe, ten noorden van Dedemsvaart, tot Meppel. De beek ontspringt als nietszeggend slootje (bovenloop) in de weilanden om in Meppel, de benedenloop, te eindigen als een brede vaart. Roestwater of toch niet? Ontdekken waarom het water in de Reest roodbruin kleurt? Na de eerste twee houten loopplanken (brug) kun je molshopen tegenkomen. Speur in de opgeworpen zandbulten naar stukjes ijzeroer. In combinatie met de veengrond, kleurt ijzeroer het water in de Reest roodbruin.

10 7 Hooilanden 't Ende Hooiland Hooiland is grasland dat vrijwel uitsluitend wordt gebruikt om hooi te winnen. De armste hooilanden (met de rijkste vegetatie) worden wel aangeduid met de vakterm 'blauwgrasland'. Het beste hooiland ligt in de beekdalen bij Meppel. Deze dalen worden regelmatig door slibrijk water overstroomd. Ontwikkeling hooiland 't Ende Ondiepe sleuven op regelmatige afstanden van elkaar, verborgen in de grond (zie foto) voeren het oppervlaktewater af naar de beek. Een systeem dat boeren honderden jaren geleden ontwikkelden en dat ook nu nog zorgt voor optimale hooiopbrengst. Het hooi vormde de basis van de rijkdom van 't Reestdal. Dotterbloem Door jaarlijks te hooien, blijft de grond hier voedselarm. Daarom wordt dit oude boerengrasland ook 'schraalland' genoemd. In het voorjaar staat het vol bloeiende dotterbloemen. Hier tegenover links, bij de verhoogde bosstrook, hoor je zomers de vele zoemende en fladderende insecten. Bosbeheer Landschap Overijssel Volg na de eerste oversteek het gemarkeerde pad rechts voor het bos. Ontdek het verschil in hoogte aan weerszijden van het graspad. Landschap Overijssel past in het langgerekte bos beurtelings houtkap toe. Dat resulteert hier en daar in kale stukken, die vrij snel herstellen.

11 8 Steilrand van het beekdal Rand van het beekdal Na het laatste bos kom je over een smal pad langs het beekdal. Op deze zogeheten 'steilrand' zie je rechts de dieper gelegen natte hooilanden met zicht op de 'stadse' boerderij 't Ende. Ook in deze hooilanden, het eigenlijke beekdal, liggen talrijke onzichtbare sleuven (gegraven watergangen). Houtwal en Akkers Wanneer je verderop vanaf de houtwal over het veld kijkt, zie je de boerderijen aan de Overijsselse kant min of meer verstopt liggen tussen hoog opgaand hout. Vergelijk dat eens met 't Ende aan de overkant van de Reest dat zich in volle luister aan de buitenwereld toont (rood blokje op de kaart). 9 Grootvorstin Drentse stromen Grensriviertje de Reest U steekt nu voor de tweede maal de Reest over en bevindt zich weer in Drenthe. Neem vanaf deze grensbrug rustig de tijd om het roodbruine water traag voorbij te zien stromen. Vanaf de oorsprong 'De Tippe' in Dedemsvaart tot aan de monding in Meppel, kent de meanderende Reest een verval van 5 meter.

12 Grootvorstin Drenthe's stromen De Reest: niet zomaar een riviertje maar de 'Grootvorstin van Drenthe's stroomen dichtte Willem Koops al in de 19e eeuw. Het Drentse Landschap deed in begin jaren '60 haar eerste aankopen. En nu? Zo n 85% van het beekdal, aan weerszijden van het riviertje, valt nu onder het natuurbeheer. Het Reestfonds Het Reestdal valt met haar 35 km lange, meanderende Reest, onder het beheer van twee natuurorganisaties. Voor het aankopen van aangrenzende gronden aan de Reest, richtten Landschap Overijssel en Het Drentse Landschap in het jaar 2013 het Reestfonds op. Zo behouden we samen het Reestdal. Afwisselend landschap Het pad over de houtwal daalt af naar de brug over de beek. In het voorjaar staan de schraallanden (hooilanden) in bloei en kleurt het landschap geel. Door de aanwezigheid van het ooievaars buitenstation 'De Lokkerij' in De Wijk, kun je hier in het voorjaar foeragerende ooievaars spotten. Begrip 'houtwal' Een houtwal is een geheel of gedeeltelijk aan de natuur overgelaten erfafscheiding. Aan het pad zie je vaak bomen en/of struiken. Boeren gebruikten zo'n natuurlijke houtwal vroeger als verbindingspad om zich te verplaatsen naar hun gronden. Vaak zie je een greppel aan weerszijden van een houtwal. 10 Herenboerderij 't Ende 't Voorname karakter boerenerf Hoe dichter je bij 't Ende komt, des te meer valt het voorname karakter van het erf op. In vroegere tijden woonde hier geen gewone boer, maar een herenboer. Het ging op 't Ende rond de vorige eeuwwisseling zo goed, dat de eigenaar voor zijn boerderij een 'stads' voorhuis kon bouwen.

13 Bouwstijl 't Ende Aan de achterkant van 't Ende werd een staart gebouwd in de de vorm van een houten schuur. Het aantal ramen en deuren illustreert, net als het imposante voorhuis, de rijkdom van het erf. Aan de zijkant van de boerderij heb je het beste zicht op de bijzondere bouwstijl van deze 16e eeuwse boerderij. Tuinarchitectuur De tuin van 't Ende werd ingericht volgens de laatste mode in de tuinarchitectuur. De monumentale rode beuk was in die tijd een teken van welvaart. Gemaakt met routemaker.nl

Een eindje om met Het Drentse Landschap. t Ende aan de Reest. Tekst: Bertus Boivin / Eric van der Bilt foto: Joop van den Merbel

Een eindje om met Het Drentse Landschap. t Ende aan de Reest. Tekst: Bertus Boivin / Eric van der Bilt foto: Joop van den Merbel Een eindje om met Het Drentse Landschap Wandelroute t Ende aan de Reest Tekst: Bertus Boivin / Eric van der Bilt foto: Joop van den Merbel Terwijl bijna alle Drentse beken in de vorige eeuw werden rechtgetrokken,

Nadere informatie

WIJNWANDELING REESTDAL

WIJNWANDELING REESTDAL WIJNWANDELING REESTDAL ROUTE 10 km Sinds de ontginning in het Westerhuizingerveld, begin 20e eeuw, is in dit gebied veel veranderd. Van de oergronden in het Reestdal tot de wijngaard anno nu. Deze wijngaard-wandeling

Nadere informatie

REESTDAL: RONTIEN SCHRAPVEEN

REESTDAL: RONTIEN SCHRAPVEEN REESTDAL: RONTIEN SCHRAPVEEN ROUTE 3,8 km De erosiedalen verloren hun aansluiting met de 'oer-vecht' en het Reestdal ontstond. Ontdek tijdens dit 'Rontien' (streeknaam voor 'rondje') de karakteristieke

Nadere informatie

Het oude Wedbroeken bij Tynaarlo Wandelroute 6 km circa 2,5 uur

Het oude Wedbroeken bij Tynaarlo Wandelroute 6 km circa 2,5 uur Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa WANDELROUTE Wedbroeken Het oude Wedbroeken bij Tynaarlo Wandelroute 6 km circa 2,5 uur Welkom in het Nationaal park Drentsche Aa, neem de tijd het te ontdekken...

Nadere informatie

ATELIERS IN BEDRIJF REESTDAL

ATELIERS IN BEDRIJF REESTDAL ATELIERS IN BEDRIJF REESTDAL ROUTE 22 km 20 17 Een fietsroute door het mooie Reestdal op de grens van Drente en Overijssel met onderweg kunst en natuur. U komt langs de ateliers van tien kunstenaars uit

Nadere informatie

SPEURTOCHT LEMELERBERG

SPEURTOCHT LEMELERBERG SPEURTOCHT LEMELERBERG ROUTE 3,1 km Dit is een speurtocht voor kinderen vanaf een jaar of 8. De route is ongeveer 3 km en onderweg moet je allerlei leuke vragen over de natuur beantwoorden. (Loop je met

Nadere informatie

Steun Het Drentse Landschap

Steun Het Drentse Landschap Steun Het Drentse Landschap In Drenthe vind je nog échte stilte en kostbare natuur. Je vindt er plekjes om even weg te dromen, uitzichten om nooit te vergeten en alle ruimte voor stevige wandelingen met

Nadere informatie

LANDGOED BEERZE. ROUTE 4,2 km

LANDGOED BEERZE. ROUTE 4,2 km LANDGOED BEERZE ROUTE 4,2 km Een heerlijke wandeling voor de hele familie door de bossen bij Beerze, vlak bij Ommen. Lekker lopen langs heide, stuifduinen en ook via het oude huis Beerze. Route gemaakt

Nadere informatie

Staatsbosbeheer T Anloërdiep. Wandelen tussen de houtwallen - 11 km

Staatsbosbeheer T Anloërdiep. Wandelen tussen de houtwallen - 11 km Staatsbosbeheer T 0592 248 984 www.staatsbosbeheer.nl Anloërdiep Wandelen tussen de houtwallen - 11 km Beekdal met groene kamers Voor een beleving van de intieme sfeer van het Drentse Beek- en esdorpenlandschap

Nadere informatie

KUNSTROUTE OUD-AVEREEST

KUNSTROUTE OUD-AVEREEST KUNSTROUTE OUD-AVEREEST ROUTE 6 km Het Reestdal, een levend decor. Deze route neemt je mee naar de favoriete plekken van kunstenaar Jan Jager. Hij legde ze vast op schildersdoek en via zeefdruk. In het

Nadere informatie

Wandelroutes op Hagen Lengte 5, 2,5 km en een rolstoelroute

Wandelroutes op Hagen Lengte 5, 2,5 km en een rolstoelroute Wandelroute door de natuur Hagen Wandelroutes op Hagen Lengte 5, 2,5 km en een rolstoelroute Op Hagen is het fantastisch wandelen. Bossen, lanen, akkers, weilanden, boerderijen, vennen en poelen wisselen

Nadere informatie

FIETS MEE & PROEF 'T REESTDAL!

FIETS MEE & PROEF 'T REESTDAL! FIETS MEE & PROEF 'T REESTDAL! ROUTE 27 km Een prachtige fietsroute door het Reestdal, waarin je ingrediënten kunt verzamelen voor het maken van Tansy pancakes! Landschap Overijssel wil mensen inspireren

Nadere informatie

BOOMING BOMENROUTE - OUD AVEREEST

BOOMING BOMENROUTE - OUD AVEREEST BOOMING BOMENROUTE - OUD AVEREEST ROUTE 3,5 km 20 17 Booming bomen : is een leuke wandeling langs en met aandacht voor verschillende bomen, speciaal gemaakt bij de bomenexpositie in bezoekerscentrum de

Nadere informatie

Wandelroute Zwarte Berg, vlak bij Drunen

Wandelroute Zwarte Berg, vlak bij Drunen Wandelroute Zwarte Berg, vlak bij Drunen 4.3 km wandelen Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is een uniek stuifzandgebied in West-Europa. Op deze route zie je niet alleen zandheuvels, maar ook

Nadere informatie

27-12-2013 Wandelroute Twente Hezingen. www.wandelwiki.be

27-12-2013 Wandelroute Twente Hezingen. www.wandelwiki.be 27-12-2013 Wandelroute Twente Hezingen Galgenberg en Paardenslenkte. We maken een prachtige wandeling in het buitengewoon stille en glooiende grensgebied van Nederland en Duitsland ten noorden van Ootmarsum.

Nadere informatie

Wildenberg in het Reestdal

Wildenberg in het Reestdal Een eindje om met Het Drentse Landschap Wandelroute Wildenberg in het Reestdal Tekst: Bertus Boivin / Eric van der Bilt/ Jo Mulder Foto: Joop van den Merbel Dit wordt een van de allermooiste wandelingen

Nadere informatie

Struinen door De Stille Kern

Struinen door De Stille Kern 58 Horsterwold Struinen door De Stille Kern Een 900 hectare groot natuurgebied waar natuurlijke processen volop de ruimte krijgen. Het gebied wordt begraasd door een kudde konikpaarden, die zorgen voor

Nadere informatie

Cultuurhistorisch natuurbeheer kan!

Cultuurhistorisch natuurbeheer kan! Cultuurhistorisch natuurbeheer kan! Verslag veldwerkplaats Beekdallandschap Drentsche Aa, 22 oktober 2008 Inleiders: stafmedewerker Jori Wolf, ecoloog Willem Molenaar en beheerder Pieter Jan Wolf (allen

Nadere informatie

FIETSEN ROND VOLLENHOVE

FIETSEN ROND VOLLENHOVE FIETSEN ROND VOLLENHOVE ROUTE 24 km Mooie vergezichten en een afwisselende route door Waterreijk, de Kop van Overijssel. De route gaat ook door de stadjes Vollenhove en Sint Jansklooster. Landschap Overijssel

Nadere informatie

Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85%

Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85% Trage Tocht Voorstonden Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85% Duur : 4 uur Toegankelijkheid : Graspad langs de Oekense beek kan op sommige stukken begroeidzijn of flink nat

Nadere informatie

Praktische informatie

Praktische informatie Wandelen Boswandeling landgoed De Slotplaats in Bakkeveen (Friesland) 5.84 km De Slotplaats is een natuurgebied met een grote variatie, wat het een aantrekkelijk wandelgebied maakt. Je maakt hier kennis

Nadere informatie

Wandelroute De Diepen, Sint-Jansberg

Wandelroute De Diepen, Sint-Jansberg Wandelroute De Diepen, Sint-Jansberg 4 km wandelen Deze stevige wandeling gaat grotendeels door het bos. Beklim de steile berg en kijk uit over drie provincies en het Duitse Reichswald op deze mooie wandelroute

Nadere informatie

Staatsbosbeheer Trompsingel 1, 9724 CX Groningen T Landgoed Mensinge. Drenthe in een notendop.

Staatsbosbeheer Trompsingel 1, 9724 CX Groningen T Landgoed Mensinge. Drenthe in een notendop. Staatsbosbeheer Trompsingel 1, 9724 CX Groningen T 050 707 44 44 www.staatsbosbeheer.nl Wandelen Landgoed Mensinge Drenthe in een notendop Mensinge Drenthe in een notendop In een wedstrijd om de titel

Nadere informatie

www.wandelwiki.be Landgoederen Klarenbeek en De Haere. 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk

www.wandelwiki.be Landgoederen Klarenbeek en De Haere. 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk Landgoederen Klarenbeek en De Haere. We wandelen met Lupus in het overgangsgebied tussen de voormalige Zuiderzee en de Veluwe. Doornspijk is een overwegend agrarische

Nadere informatie

Omdat het dorp wat hoger ligt dan de beken eromheen, was de grond goed voor boeren om zich er te vestigen en akkers te bewerken.

Omdat het dorp wat hoger ligt dan de beken eromheen, was de grond goed voor boeren om zich er te vestigen en akkers te bewerken. Laarzenpad bij Chaam 4.9 km wandelen Je wandeling start ten noorden van Chaam, maar je kunt ook vertrekken vanuit het centrum vanaf bijvoorbeeld café Bellevue, de route wordt dan 2 km langer en is vanaf

Nadere informatie

Het Ballooërveld bij Rolde Wandelroute 5 km circa 1,5 uur

Het Ballooërveld bij Rolde Wandelroute 5 km circa 1,5 uur Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa WANDELROUTE Ballooërveld Het Ballooërveld bij Rolde Wandelroute 5 km circa 1,5 uur Welkom in het Nationaal Park Drentsche Aa, neem de tijd het te ontdekken...

Nadere informatie

Algemeen. Voorwoord

Algemeen. Voorwoord Voorwoord Het voorjaar is het begin van al het nieuwe leven: De bomen lopen weer uit, de vogels beginnen met het maken van hun nesten, de egels ontwaken uit hun winterslaap en de eerste bolgewassen staan

Nadere informatie

Staatsbosbeheer Regio Noord Trompsingel 1 9724 CX Groningen T 050-7074444 www.staatsbosbeheer.nl. Oer 't veld-route. Wandelroute Orvelte

Staatsbosbeheer Regio Noord Trompsingel 1 9724 CX Groningen T 050-7074444 www.staatsbosbeheer.nl. Oer 't veld-route. Wandelroute Orvelte Staatsbosbeheer Regio Noord Trompsingel 1 9724 CX Groningen T 050-7074444 www.staatsbosbeheer.nl Oer 't veld-route Wandelroute Orvelte Het oude landschap van Drenthe Een bezoek aan Orvelte is niet compleet

Nadere informatie

Gierzwaluw. Boomleeuwerik. Witte kwikstaart. Nachtzwaluw

Gierzwaluw. Boomleeuwerik. Witte kwikstaart. Nachtzwaluw Boomleeuwerik Leeft in droge, schrale heidevelden met losse boompjes en boomgroepen. Broedt ook in jonge aanplant van naaldbos (spar of den). Gierzwaluw Broedt onder daken van oudere gebouwen in Roermond.

Nadere informatie

Wandelen Wandelroute Leuvenumse Bos, bij Ermelo

Wandelen Wandelroute Leuvenumse Bos, bij Ermelo Wandelen Wandelroute Leuvenumse Bos, bij Ermelo 5 km Waar Leuvenumse bossen Vertrekpunt Parkeerplaats Poolseweg [https://maps.google.com/? q=52.3032,5.71531] Gevarieerde wandelroute langs de Leuvenumse

Nadere informatie

Samen houden we het landschap in de gemeente Dalfsen mooi!

Samen houden we het landschap in de gemeente Dalfsen mooi! De Stichting Groene en lauwe Diensten Overijssel De stichting Groene en lauwe Diensten Overijssel is opgericht door Landschap Overijssel en Natuurlijk Platteland Oost (de koepelorganisatie van Agrarische

Nadere informatie

Beleef een foodwalk in Zeegse

Beleef een foodwalk in Zeegse Foodwalk Zeegse Beleef een foodwalk in Zeegse Door Theo Spek Wandelroute: 5 km circa 2 uur Recept: zomerse natuursalade ROUTE RECEPT INFO Zo lopend in de natuur rondom Zeegse is het genieten van de rijkdom

Nadere informatie

6. Ontwerp. N 20m. Visualisatie bovenaanzicht

6. Ontwerp. N 20m. Visualisatie bovenaanzicht 6. Ontwerp Visualisatie bovenaanzicht Het concept is vervolgens vertaald naar deze visualisatie. De voorgestelde beplantingen en materialen zijn uitgewerkt op pagina 20 en 21, aan de hand van enkele referenties.

Nadere informatie

KERSTWANDELING KM

KERSTWANDELING KM KERSTWANDELING 2017 8 KM ROUTE 8 km 20 17 Welkom bij de kerstwandeling 2017 op een bijzondere locatie, dit jaar. We starten in de weidse nieuwe natuur bij vliegveld Twente en wandelen via Hof Espelo, waar

Nadere informatie

Andersche Diep. Het Andersche Diep bij Rolde Wandelroute 4 km circa 1,5 uur

Andersche Diep. Het Andersche Diep bij Rolde Wandelroute 4 km circa 1,5 uur Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa WANDELROUTE Andersche Diep Het Andersche Diep bij Rolde Wandelroute 4 km circa 1,5 uur Welkom in het Nationaal Park Drentsche Aa, neem de tijd het te ontdekken...

Nadere informatie

Panoramapad, vlak bij Bergeijk

Panoramapad, vlak bij Bergeijk Panoramapad, vlak bij Bergeijk 7.3 km wandelen De 'gele' route loopt langs de meeste hoogtepunten van De Plateaux - Hageven. Voor een deel steek je zelfs de grens over en wandel je in België. Je wandelt

Nadere informatie

OMMEN (ARRIEN) ROUTE 7 km

OMMEN (ARRIEN) ROUTE 7 km OMMEN (ARRIEN) ROUTE 7 km Deze wandeling gaat door het esdorp Arriën, coulissen-landschap en door bos. Ook heerlijk genieten van de stilte langs de rivier de Vecht. Volg de oranje pijltjesroute langs de

Nadere informatie

SPEURTOCHT BAS DE DAS

SPEURTOCHT BAS DE DAS SPEURTOCHT BAS DE DAS ROUTE 0,8 km Beestenboel in het Reestdal. Dit is een speurtocht voor kinderen van 4 jaar tot een jaar of 10. Als je de speurtocht downloadt ben je zelf het blauwe bolletje. Zodra

Nadere informatie

9Sommige stukken van beken en rivieren bieden nog extra charme, Prachtige oorspronkelijke stukken van beken

9Sommige stukken van beken en rivieren bieden nog extra charme, Prachtige oorspronkelijke stukken van beken Prachtige oorspronkelijke stukken van beken 9Sommige stukken van beken en rivieren bieden nog extra charme, doordat daar de werking van de elementen goed zichtbaar is, of omdat de sfeer er gewoonweg sprookjesachtig

Nadere informatie

OMMETJE VEENSCHAP:GESCHIEDENIS

OMMETJE VEENSCHAP:GESCHIEDENIS OMMETJE VEENSCHAP:GESCHIEDENIS ROUTE 6 km 20 18 Wandeling door het unieke Veenschap met haar typische Vriezenveense verkavelingspatroon: lange smalle akkers. Dit ommetje voert o.a. over het mooie knuppelpad

Nadere informatie

Praktische informatie. Bereikbaarheid. Waar. Vertrekpunt. Startpunt km. Kampina. Parkeerplaats Logtsebaan [

Praktische informatie. Bereikbaarheid. Waar. Vertrekpunt. Startpunt km. Kampina. Parkeerplaats Logtsebaan [ Wandelen Wandelroute Logtsevelden aan de rand van de Kampina 6.35 km Waar Kampina Vertrekpunt Parkeerplaats Logtsebaan [https://maps.google.com/? q=51.5432,5.26891] Maak een wandeling over velden, langs

Nadere informatie

De Worp. Wandelen. De Worp en omgeving; natte natuur en historie rondom Drimmelen

De Worp. Wandelen. De Worp en omgeving; natte natuur en historie rondom Drimmelen Wandelen De Worp en omgeving; natte natuur en historie rondom Drimmelen De Worp Staatsbosbeheer Regio Zuid Spoorlaan CH Tilburg T - www.staatsbosbeheer.nl Ongerepte natuur met een historische naam In de

Nadere informatie

LANDGOED VILSTEREN - GRANDTOUR

LANDGOED VILSTEREN - GRANDTOUR LANDGOED VILSTEREN - GRANDTOUR ROUTE 14 km Flinke wandeling op landgoed Vilsteren, met onderweg o.a. het graf van de kluizenaar, een fraai uitzichtpunt en een kijkje achter de schermen van het beleid en

Nadere informatie

DE WIJK: REEST & LANDGOEDEREN

DE WIJK: REEST & LANDGOEDEREN DE WIJK: REEST & LANDGOEDEREN ROUTE 11 km 20 17 Deze prachtige cultuurhistorische wandeling rond De Wijk voert over de oude landgoederen Dickninge & Havixhorst en De Lokkerij. Open oud cultuurlandschap,

Nadere informatie

Aantal 2014 Opp. Luchtfoto 2014

Aantal 2014 Opp. Luchtfoto 2014 Noordvoort - Monitoring ontwikkeling geomorfologie Verandering overstuivingszones 2014-2015 Ter verbetering van de dynamiek in de zeereep tussen Zandvoort en Noordwijk zijn een aantal stuifkuilen aangelegd.

Nadere informatie

LANDGOED VILSTEREN - WATER

LANDGOED VILSTEREN - WATER LANDGOED VILSTEREN - WATER ROUTE 4,5 km Welkom op het ca. 1.051 hectare grote particuliere landgoed Vilsteren, eigendom van de familie Cremers, waar naast bos, heide en cultuurland ook veel water te vinden

Nadere informatie

Drie aardkundige monumenten

Drie aardkundige monumenten 10 Drie aardkundige monumenten Aardkundige monumenten geven iets weer van de ontstaansgeschiedenis van ons landschap. Een geschiedenis die ons honderden, duizenden of zelfs miljoenen jaren terugvoert in

Nadere informatie

Wandelroute over landgoed Huis te Eerbeek. Lengte: 5 km

Wandelroute over landgoed Huis te Eerbeek. Lengte: 5 km Welkom op Huis te Eerbeek Wandelroute over landgoed Huis te Eerbeek. Lengte: 5 km Landgoed Huis te Eerbeek ligt aan de rand van het Veluwse dorp Eerbeek. Centraal op het landgoed ligt het Huis te Eerbeek.

Nadere informatie

De Kasteelseloop. Geachte Heer/Mevrouw,

De Kasteelseloop. Geachte Heer/Mevrouw, De Kasteelseloop Geachte Heer/Mevrouw, In het kader van het ontwikkelen van een reconstructieplan voor de Peel biedt het Projectbureau van de Reconstructie Commissie de mogelijkheid om een z.g. Projectplan

Nadere informatie

Wandeling Landgoed Wouwse Plantage ca. 9km.

Wandeling Landgoed Wouwse Plantage ca. 9km. Wandeling Landgoed Wouwse Plantage ca. 9km. De wandeling gaat door een afwisselend landschap, gedeeltelijk open gebied maar voornamelijk loofbos. De paden kunnen op sommige plaatsen modderig zijn in natte

Nadere informatie

Deurzerdiep en omgeving

Deurzerdiep en omgeving Staatsbosbeheer T 030 6926111 www.staatsbosbeheer.nl Wandelen Deurzerdiep en omgeving te voet langs heringerichte beekdalen Opnieuw kronkelende beken De beekdalen van het Deurzer- en het Anreeperdiep zijn

Nadere informatie

KUIEREN ROND YWEHORST: DEEL 2

KUIEREN ROND YWEHORST: DEEL 2 KUIEREN ROND YWEHORST: DEEL 2 ROUTE 18 km Deel 2 van de Kuierroute Ywehorst: een prachtige cultuurhistorische rondwandeling door drie heel verschillende (natuur)gebieden in Overijssel en Drenthe. Beleef

Nadere informatie

NATUURSCHOONWET LANDGOED HET WITBREUK

NATUURSCHOONWET LANDGOED HET WITBREUK NATUURSCHOONWET LANDGOED HET WITBREUK Geachte commissie, Natuurschoonwet Landgoed Het Witbreuk draagt zorg voor natuur, landschap en cultuurhistorie. De bewoners de familie Witbreuk zijn rechtstreekse

Nadere informatie

Berg en kroute reub 6,6 km

Berg en kroute reub 6,6 km Berg en Breukroute 6,6 km Een wandelroute die Berg en Breukroute heet en niet in Zuid- Limburg of de Ardennen ligt? Dat klinkt u wellicht vreemd in de oren. Tenminste, als u nog niet bekend bent met de

Nadere informatie

Fietsen in Overijssel BEKIJK DEZE ROUTE OOK IN ONZE GRATIS APP landschapoverijssel.nl/wandeleninoverijssel

Fietsen in Overijssel BEKIJK DEZE ROUTE OOK IN ONZE GRATIS APP landschapoverijssel.nl/wandeleninoverijssel Fietsen in Overijssel BEKIJK DEZE ROUTE OOK IN ONZE GRATIS APP landschapoverijssel.nl/wandeleninoverijssel Fietsen langs de Doorbraak (Zuid Twente) Hoe kom ik bij het startpunt? Start- en eindpunt: Restaurant

Nadere informatie

Wandeling Landgoed Wouwse Plantage Zurenhoek ca. 12,5 km.

Wandeling Landgoed Wouwse Plantage Zurenhoek ca. 12,5 km. Wandeling Landgoed Wouwse Plantage Zurenhoek ca. 12,5 km. De wandeling gaat door een afwisselend landschap, gedeeltelijk open gebied maar voornamelijk bos (naaldbos en loofbos). De paden kunnen op sommige

Nadere informatie

WANDELEN LANGS DE DOORBRAAK 10KM

WANDELEN LANGS DE DOORBRAAK 10KM WANDELEN LANGS DE DOORBRAAK 10KM ROUTE 11 km 20 18 Aan de zuidkant van Almelo stroomt de Doorbraak; een beek van 13 kilometer, van de instroom bij de Lolee naar Ypelo. Ontdek de Doorbraak en haar omgeving!

Nadere informatie

Het Heetveld en de Treek

Het Heetveld en de Treek Het Heetveld en de Treek Algemene karakteristiek. Het is een afwisselende wandeling van ongeveer negen kilometer over verharde wegen maar hoofdzakelijk over mulle bos- en heide- en ruiterpaden. Dus goede

Nadere informatie

BOETELERVELD. ROUTE 4,3 km

BOETELERVELD. ROUTE 4,3 km BOETELERVELD ROUTE 4,3 km 20 17 Weten hoe een groot deel van Salland er tot eind 19e eeuw uitzag? Wandel dan eens door het Boetelerveld bij Raalte. Ervaar rust, ruimte en openheid in dit enig overgebleven

Nadere informatie

KUIEREN ROND YWEHORST: DEEL 1

KUIEREN ROND YWEHORST: DEEL 1 KUIEREN ROND YWEHORST: DEEL 1 ROUTE 6 km 20 18 Deel 1: Deze route slingert door de geschiedenis van Ywehorst, natuurgebied De Witte Bergen, het huidige IJhorst met de monumentale kerk en klokkenstoel en

Nadere informatie

TOP NATUUUR IN BEERZE

TOP NATUUUR IN BEERZE TOP NATUUUR IN BEERZE ROUTE 4,3 km 20 17 We zijn trots dat we acht gebieden beheren die zijn aangewezen als Natura2000. Gebieden die bij de top van de Europese natuur horen. Op deze route ontdek je Beerze.

Nadere informatie

De Gooren en Krochten

De Gooren en Krochten Staatsbosbeheer Regio Zuid Spoorlaan 444 5038 CH Tilburg T 013-7074800 www.staatsbosbeheer.nl Wandelen De Gooren en Krochten Afwisselende natuur langs de grens bij Zundert Grenzenloze natuur aan de grens

Nadere informatie

LUTTENBERG BELEVINGSROUTE

LUTTENBERG BELEVINGSROUTE LUTTENBERG BELEVINGSROUTE ROUTE 2,8 km 20 18 Leuke familieroute door bos en heide in natuurgebied de Luttenberg. Met onderweg speeltoestellen, zoals een touwbrug en klauterkeien, en informatie over planten

Nadere informatie

Erfbeplanting en landschappelijke inpassing wijziging bouwblok Meerdink, Hoeninkdijk Aalten

Erfbeplanting en landschappelijke inpassing wijziging bouwblok Meerdink, Hoeninkdijk Aalten Erfbeplanting en landschappelijke inpassing wijziging bouwblok Meerdink, Hoeninkdijk Aalten Colofon Erfbeplanting en landschappelijke inpassing wijziging bouwblok Meerdink, Hoeninkdijk, Aalten Opdrachtgever:

Nadere informatie

Wandelroute De Klencke, vlakbij Emmen

Wandelroute De Klencke, vlakbij Emmen Wandelroute De Klencke, vlakbij Emmen 8 km wandelen De wandelroute op landgoed De Klencke loopt door bossen, heide en weilanden. Een zeer afwisselende route in de buurt van Emmen die ieder jaargetijde

Nadere informatie

Index Natuurbeheer Landschapselementen

Index Natuurbeheer Landschapselementen Index Natuurbeheer Landschapselementen Houtwal en houtsingel Houtwallen en houtsingels komen in heel Nederland voor. Deze lijnvormige landschapselementen kennen een sterke samenhang met het omringende

Nadere informatie

LEMELERBERG: TOPNATUUR

LEMELERBERG: TOPNATUUR LEMELERBERG: TOPNATUUR ROUTE 4,0 km Mooie, stille route langs zandvlaktes, jeneverbessen, eenzame dennen en met mooie vergezichten. Stuifzand en droge heide zijn schaars in Europa, daarom is de Lemelerberg

Nadere informatie

Wandelroutes over landgoed Hernen Lengte: ieder 2 km

Wandelroutes over landgoed Hernen Lengte: ieder 2 km Welkom op Landgoed Hernen Wandelroutes over landgoed Hernen Lengte: ieder 2 km Kasteel Hernen is een middeleeuwse burcht met unieke overdekte weergangen. In de directe omgeving is het heerlijk wandelen

Nadere informatie

FIETSEN LANGS DE DOORBRAAK

FIETSEN LANGS DE DOORBRAAK FIETSEN LANGS DE DOORBRAAK ROUTE 14 km 20 18 Aan de zuidkant van Almelo stroomt de Doorbraak; een beek van 13 kilometer, van de instroom bij de Lolee naar Ypelo. Ontdek de Doorbraak en haar omgeving! Een

Nadere informatie

Strubben Kniphorstbosch

Strubben Kniphorstbosch Staatsbosbeheer T 0592 248984 www.staatsbosbeheer.nl Strubben Kniphorstbosch Wandelen in de prehistorie - 9 km Terug naar toen Bij iedere stap die u in Strubben Kniphorstbosch zet, past een verhaal uit

Nadere informatie

Landgoed Rheebruggen

Landgoed Rheebruggen Een eindje om met Het Drentse Landschap Wandelroute Landgoed Rheebruggen Tekst: Bertus Boivin / Eric van der Bilt Foto: Hans Dekker Veel mensen hebben wel eens van Rheebruggen gehoord, weinig mensen zijn

Nadere informatie

Beleef de natuur en cultuur van Elsloo

Beleef de natuur en cultuur van Elsloo Beleef de natuur en cultuur van Elsloo Start- en eindpunt: parkeerplaats bij kasteel Elsloo Duur van de wandeling: ca 2 uur Lengte: ca 6 km Vanaf de parkeerplaats gaan we in zuidelijke richting naar de

Nadere informatie

Wandelroute Empese en Tondense Heide, bij Zutphen

Wandelroute Empese en Tondense Heide, bij Zutphen Wandelroute Empese en Tondense Heide, bij Zutphen Praktische informatie Deze route kan erg drassig zijn. Trek daarom laarzen of waterdichte schoenen aan. 5 km wandelen Een natuurgebied dat in tegenstelling

Nadere informatie

LANGENHOLTE: TOPNATUUR

LANGENHOLTE: TOPNATUUR LANGENHOLTE: TOPNATUUR ROUTE 18 km 20 19 Een prachtige fietstocht langs de uiterwaarden van de Vecht en 'Buitenlanden Langenholten', een nat en ruig natuurgebied waar in het voorjaar wilde kievietsbloemen

Nadere informatie

Open dag. zaterdag 23 september. van tot uur

Open dag. zaterdag 23 september. van tot uur Open dag zaterdag 23 september van 10.00 tot 17.00 uur Welkom Van harte welkom op natuurbegraafplaats Schoorsveld, in de buurt van Strabrechtse Heide. Wij hopen dat u vandaag op een plezierige manier kennis

Nadere informatie

De Karstenhoeve. Wandelroute Ruinerwold. Ontdek het authentieke Drenthe in Ruinerwold, het dorp met meer dan duizend perenbomen

De Karstenhoeve. Wandelroute Ruinerwold. Ontdek het authentieke Drenthe in Ruinerwold, het dorp met meer dan duizend perenbomen Wandelroute Ruinerwold De Karstenhoeve Wandeling van ongeveer 3,5 uur. Circa 13 km. Ontdek het authentieke Drenthe in Ruinerwold, het dorp met meer dan duizend perenbomen Ruinerwold, het dorp met meer

Nadere informatie

Wandeling door de Velhorst en naar de Staringkoepel

Wandeling door de Velhorst en naar de Staringkoepel Wandeling door de Velhorst en naar de Staringkoepel Afstand: 8 km Start: Hotel Landgoed Ehzerwold Ehzerallee 14-7218 BS Almen Parkeren voor het hotel, in de driehoek van wegen. Positie van het hotel op

Nadere informatie

Wandelroute café du Midi (9,5 km)

Wandelroute café du Midi (9,5 km) Wandelroute café du Midi (9,5 km) 7 Wandelroute Café du Midi (9,5 km) Stempelplaats Café du Midi, Noordeindseweg 70, Delfgauw. wwwdumididelfgauw.nl Openingstijden: maandag t/m vrijdag vanaf 10.00 uur zaterdag

Nadere informatie

Wandelroutes over het Wekeromse Zand. Lengtes: 2,5 tot 7,5 km

Wandelroutes over het Wekeromse Zand. Lengtes: 2,5 tot 7,5 km Welkom op het Wekeromse Zand Wandelroutes over het Wekeromse Zand. Lengtes: 2,5 tot 7,5 km Het Wekeromse Zand is een van de laatste grote stuifzandgebieden van Nederland. Het landschap is zeer afwisselend

Nadere informatie

Opnieuw kronkelende beken bij Deurze Wandelroutes: 1,5, 5,5 en 8 km

Opnieuw kronkelende beken bij Deurze Wandelroutes: 1,5, 5,5 en 8 km Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa WANDELROUTES Deurzerdiep Opnieuw kronkelende beken bij Deurze Wandelroutes: 1,5, 5,5 en 8 km Welkom in het Nationaal park Drentsche Aa, neem de tijd het

Nadere informatie

OHP 3: NIJVERDAL - OMMEN

OHP 3: NIJVERDAL - OMMEN OHP 3: NIJVERDAL OMMEN ROUTE 28 km 20 19 De wandeling is onderdeel van het Overijssels Havezatenpad en voert van station Nijverdal langs de Regge en via enkele mooie landgoederen naar station Ommen. Het

Nadere informatie

ARENDPAD 1 en 2 WANDELINGEN ROND S-HEER ARENDSKERKE

ARENDPAD 1 en 2 WANDELINGEN ROND S-HEER ARENDSKERKE Het start- en eindpunt van de wandeling is bij het Heer Arendhuis, Torenring 46 in s-heer Arendskerke, vlak bij de kerk. Er zijn 2 routes, Arendpad 1: 6,8 kilometer en Arendpad 2: 9,3 kilometer. Arendpad

Nadere informatie

Wandeling De Kleine Kievit ruim 4 uren (in te korten tot 3 uren).

Wandeling De Kleine Kievit ruim 4 uren (in te korten tot 3 uren). Wandeling De Kleine Kievit ruim 4 uren (in te korten tot 3 uren). Start bij dorpshuis de Spil; U verlaat het dorpshuis en steekt over bij de oversteekplaats; Ga het fiets-/voetpad op (Zoomweg), langs de

Nadere informatie

: Rondom Bakkeveen. : Bakkeveenseweg 15 : 9343 YB Een West. : 80% onverhard

: Rondom Bakkeveen. : Bakkeveenseweg 15 : 9343 YB Een West. : 80% onverhard Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 17.5 KM : Friesland : Rondom Bakkeveen : De Drie Provinciën : Bakkeveenseweg 15 : 9343 YB Een West Bijzonderheden : Hei, bos mooie vennen : 80% onverhard RA = Rechtsaf

Nadere informatie

ONTRAFEL HAARDENS MYSTERIE

ONTRAFEL HAARDENS MYSTERIE ONTRAFEL HAARDENS MYSTERIE ROUTE 3,3 km Ben je 10 jaar of ouder, stoer gekleed en houd je van AVONTUREN? Laat je uitdagen in deze Speur-App en ontrafel QUEESTE Haardens Mysterie! Je (S)tart met 50 punten:

Nadere informatie

LUZENKAMPROUTE. Beschrijving van deze wandeling.

LUZENKAMPROUTE. Beschrijving van deze wandeling. LUZENKAMPROUTE Deze route voert door het Bremmersbos, de Luzenkamp en een gedeelte van de Melickerheide. Houdt u bij het volgen van de route ook het bijgevoegde kaartje bij de hand. Beschrijving van deze

Nadere informatie

Landschapselementen; hoe zien ze eruit? 2017

Landschapselementen; hoe zien ze eruit? 2017 Landschapselementen; hoe zien ze eruit? 2017 Landschapselementen die in aanmerking komen voor de regeling Vouchers voor Landschapselementen bestaan uit inheemse bomen en struiken. Rondom het erf gaat het

Nadere informatie

P Parkeerplaats. Natuurwandelpad Halfmijl. Halfmijl. Wandelroute. Bebouwing. Informatiebord. Bos. Verharde weg. Weiland. Onverharde weg.

P Parkeerplaats. Natuurwandelpad Halfmijl. Halfmijl. Wandelroute. Bebouwing. Informatiebord. Bos. Verharde weg. Weiland. Onverharde weg. prijs ƒ 2,50 e 1,25 VESSEMSEDIJK Wintelre Oerle Groote Vliet KLEINE VLIET Papegaaiencentrum KLEIN E Kleine Vliet VLIET Hoogeloon-Vessem Vessem Halfmijl Postelsche Weijer WEIJERSEWEG VESSEMSE DIJK HOOGELOONSE

Nadere informatie

Het Diemerbos. Onder de rook van Amsterdam

Het Diemerbos. Onder de rook van Amsterdam Staatsbosbeheer Naritaweg 221, 1043 CB Amsterdam T 020-7073700 www.staatsbosbeheer.nl Welkom buiten. Buiten is voor iedereen en er is elke dag wat te beleven. Daarom willen we zoveel mogelijk mensen uitnodigen

Nadere informatie