patiënteninformatie algemene heelkunde Borstoperatie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "patiënteninformatie algemene heelkunde Borstoperatie"

Transcriptie

1 patiënteninformatie algemene heelkunde Borstoperatie ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan Malle tel fax azsintjozef@emmaus.be - Dit ziekenhuis maakt deel uit van de groep Emmaüs

2 1. Inleiding Met deze brochure willen we u zoveel mogelijk schriftelijke informatie geven over de ingreep die u zult ondergaan. De arts en de verpleegkundige zullen u ook mondeling informeren. Mocht daarna toch nog niet alles duidelijk zijn, aarzel dan niet om hen bijkomende vragen te stellen. Tijdens de dagelijkse verzorging en de zaalronde van de arts, krijgt u uitleg over het verdere verloop van uw verblijf in het ziekenhuis. Gelieve deze brochure mee te brengen naar het ziekenhuis bij opname. U hebt ze nodig om uw pijn goed op te volgen. 2. Wat is een borstnodule (borstgezwel)? De ontdekking van een knobbel in de borst is voor veel vrouwen een onthutsende ervaring. Na de eerste schrik volgt de angst. Angst voor kanker, angst voor de mogelijke narigheid van onderzoek en behandeling. Zo n reactie is heel normaal. We kunnen uw angst niet wegnemen, al is het grootste deel van de knobbels goedaardig. Slechts in een minderheid van de gevallen hebben we te maken met een kwaadaardig gezwel. En zelfs als we hiermee te maken hebben, komen tegenwoordig veel vrouwen de ziekte weer te boven, al is daarvoor soms een tamelijk ingrijpende behandeling nodig. 3. Hoe wordt de diagnose gesteld? 3.1. Zelfonderzoek Tijdens een zelfonderzoek van uw borst hebt u een verandering in uw borst gevoeld, dit kan een verdikking zijn die zacht of hard aanvoelt, die een ronde vorm heeft of niet. In de meeste gevallen doet een knobbeltje geen pijn. Zelfonderzoek doet u best maandelijks NA de menstruatie door onder de douche of in bad alle kwadranten van de borst af te tasten met de vlakke hand.

3 Vergeet tijdens het zelfonderzoek niet in de spiegel te kijken met opgeheven armen om de vorm van uw borst te bekijken. Een verandering in vorm of een borst die wat hoger is gekomen, kan ook wijzen op een gezwel. Behalve een knobbeltje in de borst kunnen er nog andere afwijkingen zijn: deukjes of kuiltjes in de huid; een tepel die sinds kort naar binnentrekt; een verandering van de tepel waarbij verschijnselen optreden als roodheid, schilfertjes en een soort eczeem; vocht uit de tepel (duidt zelden op borstkanker); pijn in de borst op een plek waar ook het klierweefsel anders aanvoelt. Alleen medisch onderzoek kan uitwijzen of een verandering in en/of aan de borst goed- of kwaadaardig is Klinisch onderzoek Dit onderzoek bestaat uit inspectie en palpatie, dit wil zeggen dat de arts uw borsten zorgvuldig zal bekijken en betasten. Ook zal hij de oksels en de hals bevoelen om na te gaan of er opgezette lymfeklieren zijn Aanvullende onderzoeken Mammografie Dit is een röntgenonderzoek van de borsten. Tijdens het maken van de foto s wordt de borst platgedrukt. Hierdoor kunnen kleine nog niet voelbare letsels ontdekt worden. Echografie Aanvullend op een mammografie wordt een afbeelding van de borsten gemaakt met behulp van geluidsgolven. Op deze manier kan een arts een cyste onderscheiden van een knobbel.

4 4. De behandeling 4.1. Aanpak van een cyste Een cyste is eigenlijk geen gezwel, maar een met vocht gevulde holte. Een cyste kan onstaan door een verstopping van een uitvoergangetje van de melkklieren. Dit vergt geen behandeling tenzij in geval van ongemak; dan wordt de cyste leeggeprikt en wordt het vocht eenmaal microscopisch onderzocht Aanpak vaste borstnodule Cytologie-punctie (eventueel): aanprikken van de knobbel en afzuigen van enkele cellen. Naaldbiopsie: met een speciale naald wordt een klein vast deeltje van de nodule weggenomen voor onderzoek. Dit gebeurt best onder echogeleide. Chirurgische biopsie: tijdens een operatieve ingreep wordt een stukje weefsel weggenomen voor onderzoek, eventueel nadat de nodule met een naald is gemarkeerd op de dienst medische beeldvorming. Dit noemen we harpoenering. Het weefselonderzoek kan gebeuren met een vriescoupe tijdens de ingreep of op het laboratorium voor een definitief microscopisch onderzoek. Chirurgische ingreep: afhankelijk van de uitslag van de biopsie zal de arts overgaan tot een heelkundig ingrijpen. Het doel van de ingreep is het gezwel wegnemen en eventueel ook de omliggende klieren ter hoogte van de oksel. Er bestaan verschillende technieken voor deze ingreep. De ontwikkeling van de laatste jaren bestaat erin om de borst zoveel mogelijk te sparen en alleen het noodzakelijke deel van de borst weg te nemen. Het wegnemen van de okselklieren wordt okseluitruiming of ook okselcurage genoemd.

5 In sommige gevallen is het nog steeds aangewezen dat de volledige borst wordt weggenomen; dit noemen we een borstamputatie of mastectomie. De operatie gebeurt onder volledige verdoving. De chirurg maakt een insnede op de borst om het gezwel te kunnen verwijderen. Bij een okseluitruiming loopt de insnede tot de oksel of is er een tweede insnede ter hoogte van de oksel. Tijdens de operatie plaatst de chirurg meestal twee wonddrains om het wondvocht ter hoogte van de operatieplaats te verwijderen. Na de operatie wordt meestal ook een drukverband aangebracht. Pijnmeting Op de afdeling wordt pijn gemeten aan de hand van de VAS-score. Dit is een score waarbij u aan uw pijnervaring een cijfer geeft. VAS staat voor visueel-analoge schaal en is een aanduiding van de schaal die loopt van 0 tot Geen weinig matige hevige zeer hevige pijn pijn pijn pijn pijn De VAS-score geeft de verpleegkundigen en artsen beter inzicht in de mate waarin u pijn ervaart. Op die manier kunnen zij uw pijn zo veel mogelijk verminderen zodat u zo comfortabel mogelijk in bed kunt liggen. Dit is belangrijk, want een goede pijnstilling is bevorderlijk voor het doorademen, ophoesten en bewegen: activiteiten die van wezenlijk belang zijn voor een spoedig herstel. Pijnscore Om een duidelijk beeld te krijgen hoe uw pijn verloopt en of de pijnbehandeling voldoende is, zal een verpleegkundige regelmatig naar uw pijn vragen.

6 Het is belangrijk dat u zelf aangeeft hoeveel pijn u ervaart. U kunt uw pijn aangeven met een cijfer of de pijn benoemen. Dit noemen wij de pijnscore. Hierbij wil het cijfer 0 zeggen dat u helemaal geen pijn hebt en geeft het cijfer 10 aan dat u de ergste pijn hebt die u zich kunt voorstellen. 0 = geen pijn 3 = weinig pijn 4 = matige pijn 7 = hevige pijn 10 = zeer hevige pijn U kunt nooit een verkeerd cijfer geven; het gaat immers om de pijn die u ervaart en pijn is een persoonlijke ervaring. Aan de hand van dit cijfer wordt uw pijnmedicatie eventueel aangepast. Na toediening van pijnmedicatie vraagt de verpleegkundige nog een aantal keren naar uw pijn. Het is daarbij van belang dat u duidelijk aangeeft wanneer de pijn meer of minder wordt. 5. Mogelijke verwikkelingen Geen enkele ingreep is vrij van de kans op verwikkelingen. Zo zijn er ook bij deze operatie de normale risico s op verwikkelingen zoals nabloeding, wondinfectie, flebitis (aderontsteking), trombose (klontervorming in een ader) en longontsteking. Als preventie tegen flebitis en trombose krijgen de patiënten boven de 40 jaar dagelijks een inspuiting in de bovenarm en indien nodig steunkousen. Een mogelijke verwikkeling na een okseluitruiming is het ontstaan van lymfeoedeem (geeft een zwelling van de arm). Dit kan ook nog laattijdig optreden, nadat u al uit het ziekenhuis bent ontslagen. Om deze moeilijk te behandelen verwikkeling te voorkomen, geven we u enkele aandachtspunten: 1) niet wringen, 2) nooit lang boven de schoudergordel werken, 3) elke kwetsuur goed verzorgen, 4) geen inspuitingen of bloednames aan de geopereerde zijde.

7 Gelukkig komt tegenwoordig lymfeoedeem minder voor dankzij betere heelkunde. 6. Na de operatie Na de operatie zullen uw bloeddruk en pols gecontroleerd worden. De eerste dagen na de operatie kunnen pijnlijk zijn, vraag in dit geval de verpleegkundige om een pijnstiller. De operatie en de narcose hebben soms tot gevolg dat u zich misselijk voelt; hiervoor kunt u eveneens medicatie krijgen. Indien er bij u geen misselijkheid optreedt, krijgt u 4 uur na de operatie wat te drinken. Tot de eerste dag na de operatie hebt u een infuus in de arm om voldoende vocht te krijgen. De dag na de operatie mag u opnieuw eten. De diëtiste komt dagelijks bij u langs om de maaltijden met u te bespreken. De eerste keer uit bed komen na de ingreep is steeds een moeilijk moment. Dit moet gebeuren in het bijzijn en met hulp van een verpleegkundige. Vanaf het moment dat u zich ertoe in staat acht om alleen op te staan, mag u dat ook doen. De dag na de operatie kunt u met de verpleegkundige bespreken of u zich in staat voelt om uzelf gedeeltelijk te wassen; zoniet zal de verpleegkundige u verzorgen. De wonde wordt daags na de operatie volledig verschoond, later gebeurt dat enkel wanneer het verband bevuild is. De wonddrains blijven ongeveer een achttal dagen ter plaatse. Op advies van de chirurg zal de verpleegkundige ze verwijderen. Indien er een drukverband werd aangebracht, zal dit elke dag opnieuw aangelegd worden. Na advies van de arts zal de kinesitherapeut dagelijks langskomen, meestal vanaf de derde dag na de operatie, om oefeningen aan te leren die uw schouder mobiliseren. Tijdens uw verblijf in het ziekenhuis zullen meestal nog een aantal bijkomende onderzoeken gebeuren, mogelijk al vóór de ingreep. Het gaat om een radiografie van de longen, een echografie of CT-scan van de lever en een botscan (foto van het skelet).

8 Eén week na de ingreep is de uitslag van het onderzoek op het verwijderde weefsel bekend en zal de arts u hierover informeren. In geval van een kwaadaardig gezwel wordt overleg gepleegd met de gezwellenspecialist. Indien nodig zal hij een bijkomende arts contacteren om een eventuele noodzakelijke nabehandeling met u te bespreken. Indien u het wenst, kunt u ook met iemand van de sociale dienst spreken, over de mogelijkheden van thuishulp na de ingreep, of over uw operatie. Zij kan u helpen met informatie over zelfhulpgroepen, prothesematerialen, enzovoort. 7. Ontslag Na een borstoperatie met okseluitruiming zult u het ziekenhuis na een tiental dagen mogen verlaten. Indien de ingreep beperkt is gebleven tot het wegnemen van de borstnodule zult u slechts een tot twee dagen in het ziekenhuis verblijven. De vermoeidheid die u thuis ondervindt, wordt vaak onderschat. Wanneer u het rustig aan doet, zult u merken dat u geleidelijk meer kunt. De oefeningen voor de schouder die de kinesitherapeut u aanleerde, blijft u best ook thuis nog doen. De wonde behoeft geen speciale verzorging, tenzij de arts dit voorschrijft. Indien de hechtingen niet verwijderd zijn wanneer u het ziekenhuis verlaat, zal uw huisarts dit doen. Het verband, dat na het verwijderen van de hechtingen wordt aangebracht, laat u best nog een drietal dagen ter plaatse. Nadien mag de wonde onbedekt blijven. U kunt zich gewoon wassen of douchen. Een bad nemen is pas toegelaten een week nadat de hechtingen verwijderd zijn. Indien een nabehandeling noodzakelijk is, zult u uw bij ontslag de nodige afspraken meekrijgen.

9 8. Nabehandeling Er zijn drie types van nabehandeling, namelijk hormonentherapie, radiotherapie en chemotherapie. Soms zal een combinatie van de verschillende nabehandelingen noodzakelijk zijn. Hormonentherapie bestaat erin dat u dagelijks een dosis antihormonen neemt gedurende een periode van vijf jaar. Radiotherapie bestaat erin dat u gedurende een vijftal weken dagelijks een bestraling krijgt op de vooraf aangeduide plaats. Tijdens de behandeling kunt u zich vermoeid voelen; tijdig rusten is belangrijk. Deze vermoeidheid verdwijnt vrij vlug na het beëindigen van de behandeling. Er kan ook wat roodheid van de bestraalde huid optreden. Chemotherapie is de medicamenteuze behandeling om de groei van de kwaadaardige cellen tegen te gaan. Er bestaan verschillende soorten chemotherapie. Meestal wordt een goed verdragen type gebruikt; soms zullen echter ook misselijkheid en haaruitval optreden. De arts die u de nabehandeling geeft, zal u samen met de verpleegkundige meer informatie geven. Aarzel niet om bijkomende vragen te stellen. 9. Na de nabehandeling Ook na de nabehandeling zult u jaarlijks op controle dienen te komen bij uw arts. Hij zal dan telkens een follow-up maken worden en er zullen onderzoeken gebeuren zoals bloedonderzoek, echo van de lever of CT-scan, botscan, radiografie van de longen en een mammografie. Opdrachtgever: Lucienne Van Akeren Verantwoordelijke uitgever: algemeen directeur g/az/patinfofolders/borstoperatie.doc

Sacro-coccygeale fistel

Sacro-coccygeale fistel patiënteninformatie algemene heelkunde Sacro-coccygeale fistel ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be - www.azsintjozef-malle.be

Nadere informatie

patiënteninformatie algemene heelkunde Blindedarmoperatie

patiënteninformatie algemene heelkunde Blindedarmoperatie patiënteninformatie algemene heelkunde Blindedarmoperatie ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be - www.azsintjozef-malle.be

Nadere informatie

patiënteninformatie neus-keel-oor Schildklieroperatie

patiënteninformatie neus-keel-oor Schildklieroperatie patiënteninformatie neus-keel-oor Schildklieroperatie ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be - www.azsintjozef-malle.be Dit

Nadere informatie

patiënteninformatie algemene heelkunde Abdominale breuk

patiënteninformatie algemene heelkunde Abdominale breuk patiënteninformatie algemene heelkunde Abdominale breuk ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be - www.azsintjozef-malle.be

Nadere informatie

patiënteninformatie algemene heelkunde Altemeier

patiënteninformatie algemene heelkunde Altemeier patiënteninformatie algemene heelkunde Altemeier ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be - www.azsintjozef-malle.be Dit ziekenhuis

Nadere informatie

patiënteninformatie algemene heelkunde Aambeien

patiënteninformatie algemene heelkunde Aambeien patiënteninformatie algemene heelkunde Aambeien ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be - www.azsintjozef-malle.be Dit ziekenhuis

Nadere informatie

abdominale heelkunde informatiebrochure Blindedarmoperatie (appendectomie)

abdominale heelkunde informatiebrochure Blindedarmoperatie (appendectomie) abdominale heelkunde informatiebrochure Blindedarmoperatie (appendectomie) Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wat is een blindedarmoperatie of appendectomie 4 3. Voorbereiding 5 4. De operatie 5 5. Mogelijke

Nadere informatie

Sacro-coccygeale fistel

Sacro-coccygeale fistel patiënteninformatie algemene heelkunde Sacro-coccygeale fistel ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be - www.azsintjozef-malle.be

Nadere informatie

Antireflux ingreep Nissen (laparoscopisch)

Antireflux ingreep Nissen (laparoscopisch) patiënteninformatie algemene heelkunde Antireflux ingreep Nissen (laparoscopisch) ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be

Nadere informatie

patiënteninformatie algemene heelkunde Abdominale breuk

patiënteninformatie algemene heelkunde Abdominale breuk patiënteninformatie algemene heelkunde Abdominale breuk ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be - www.azsintjozef-malle.be

Nadere informatie

Knobbeltje in de borst

Knobbeltje in de borst Knobbeltje in de borst Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht over de gebruikelijke gang van zaken bij een knobbeltje in de borst. Het is goed u te realiseren dat bij het vaststellen van een

Nadere informatie

urologie informatiebrochure Radicale prostatectomie

urologie informatiebrochure Radicale prostatectomie urologie informatiebrochure Radicale prostatectomie Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Anatomie en functie van de prostaat 4 3. Voorbereiding voor de operatie 5 4. Ingreep 5 5. Mogelijke verwikkelingen 7

Nadere informatie

patiënteninformatie neus-keel-oor Schildklieroperatie

patiënteninformatie neus-keel-oor Schildklieroperatie patiënteninformatie neus-keel-oor Schildklieroperatie ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be - www.azsintjozef-malle.be Dit

Nadere informatie

Galblaasoperatie (cholecystectomie)

Galblaasoperatie (cholecystectomie) patiënteninformatie algemene heelkunde Galblaasoperatie (cholecystectomie) ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be - www.azsintjozef-malle.be

Nadere informatie

Gastric bypass (laparoscopisch)

Gastric bypass (laparoscopisch) patiënteninformatie algemene heelkunde Gastric bypass (laparoscopisch) ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be - www.azsintjozef-malle.be

Nadere informatie

heelkunde 2 informatiebrochure Sacro-coccygeale fistel

heelkunde 2 informatiebrochure Sacro-coccygeale fistel heelkunde 2 informatiebrochure Sacro-coccygeale fistel Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wat is een sacro-coccygeale fistel? 4 3. Voorbereiding 5 4. De operatie 5 5. Mogelijke verwikkelingen 6 6. Na de operatie

Nadere informatie

neus-keel-oor informatiebrochure Schildklieroperatie

neus-keel-oor informatiebrochure Schildklieroperatie neus-keel-oor informatiebrochure Schildklieroperatie Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Schildklier 4 3. Waarom een operatie? 4 4. De voorbereiding 5 5. De operatie 5 6. Pijnmedicatie 6 7. Na de operatie

Nadere informatie

heelkunde 2 informatiebrochure Abdominale breuk

heelkunde 2 informatiebrochure Abdominale breuk heelkunde 2 informatiebrochure Abdominale breuk Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wat is een abdominale hernia of breuk 4 3. Voorbereiding 5 4. De operatie 5 5. Pijnmeting 6 6. Mogelijke verwikkelingen 7

Nadere informatie

Gastric bypass (laparoscopisch)

Gastric bypass (laparoscopisch) patiënteninformatie algemene heelkunde Gastric bypass (laparoscopisch) ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be - www.azsintjozef-malle.be

Nadere informatie

urologie informatiebrochure Hydrocoelespermatocoele

urologie informatiebrochure Hydrocoelespermatocoele urologie informatiebrochure Hydrocoelespermatocoele Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wat is een hydrocoele-spermatocoele? 4 3. Voorbereiding op de operatie 5 4. De operatie 5 5. Mogelijke verwikkelingen

Nadere informatie

patiënteninformatie algemene heelkunde Aambeien

patiënteninformatie algemene heelkunde Aambeien patiënteninformatie algemene heelkunde Aambeien ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be - www.azsintjozef-malle.be Dit ziekenhuis

Nadere informatie

abdominale heelkunde informatiebrochure Peri-anaal abces

abdominale heelkunde informatiebrochure Peri-anaal abces abdominale heelkunde informatiebrochure Peri-anaal abces Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wat is een peri-anaal abces? 4 3. Voorbereiding 5 4. De operatie 5 5. Mogelijke verwikkelingen 6 6. Na de operatie

Nadere informatie

Knobbeltje in de borst

Knobbeltje in de borst Knobbeltje in de borst Vooraf Borstafwijkingen bij vrouwen komen veel voor. Vaak zijn dit onschuldige afwijkingen, slechts in een minderheid van de gevallen hebben we met kwaadaardige gezwellen te maken.

Nadere informatie

De Mammapolikliniek (polikliniek voor borstafwijkingen)

De Mammapolikliniek (polikliniek voor borstafwijkingen) De Mammapolikliniek (polikliniek voor borstafwijkingen) Inleiding Deze brochure informeert u over de gang van zaken op de mammapoli (mamma is de medische term voor borst ). U bent hier naar verwezen omdat

Nadere informatie

Knobbeltje in de borst

Knobbeltje in de borst Knobbeltje in de borst Deze brochure informeert u over de gang van zaken bij een afwijking (knobbeltje) in de borst. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Nadere informatie

heelkunde 2 informatiebrochure Antireflux ingreep Nissen (laparoscopisch)

heelkunde 2 informatiebrochure Antireflux ingreep Nissen (laparoscopisch) heelkunde 2 informatiebrochure Antireflux ingreep Nissen (laparoscopisch) Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. De maag en haar werking 4 3. Voorbereiding 5 4. De ingreep 5 5. Pijnmedicatie 6 6. Verwikkelingen

Nadere informatie

Knobbeltje in de borst

Knobbeltje in de borst Knobbeltje in de borst 2 Uw behandelend arts heeft u voor een knobbeltje in de borst naar de mammapoli of chirurg van het CWZ verwezen. Deze folder geeft u informatie over goedaardige knobbeltjes in de

Nadere informatie

patiënteninformatie neus-keel-oor Neusoperatie

patiënteninformatie neus-keel-oor Neusoperatie patiënteninformatie neus-keel-oor Neusoperatie ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be - www.azsintjozef-malle.be Dit ziekenhuis

Nadere informatie

heelkunde 2 informatiebrochure Altemeier

heelkunde 2 informatiebrochure Altemeier heelkunde 2 informatiebrochure Altemeier Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wat is een rectale prolaps? 4 3. Voorbereiding 5 4. De operatie 5 5. Mogelijke verwikkelingen 6 6. Na de operatie 6 7. Ontslag 7

Nadere informatie

P A T I Ë N T E N I N F O R M A T I E

P A T I Ë N T E N I N F O R M A T I E Onderzoek naar een borstafwijking P A T I Ë N T E N I N F O R M A T I E Verwijzing door huisarts of via het bevolkingsonderzoek Uw huisarts heeft u verwezen naar de locatie Delfzicht van de Ommelander

Nadere informatie

KNOBBELTJE IN DE BORST

KNOBBELTJE IN DE BORST KNOBBELTJE IN DE BORST Inleiding Deze folder informeert u over de gang van zaken bij een afwijking (knobbeltje) in de borst. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn

Nadere informatie

Borstchirurgie: mastectomie met okselklieruitruiming

Borstchirurgie: mastectomie met okselklieruitruiming AZ Monica, campus Antwerpen Harmoniestraat 68 2018 Antwerpen T 03 240 20 20 F 03 240 20 40 AZ Monica, campus Deurne Florent Pauwelslei 1 2100 Deurne T 03 320 50 00 F 03 320 56 00 Borstchirurgie: mastectomie

Nadere informatie

Behandeling van borstkanker

Behandeling van borstkanker Behandeling van borstkanker De behandeling van borstkanker Deze folder geeft u algemene informatie over de behandeling van borstkanker. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders

Nadere informatie

abdominale heelkunde informatiebrochure Laparotomie

abdominale heelkunde informatiebrochure Laparotomie abdominale heelkunde informatiebrochure Laparotomie Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wat is een laparotomie? 4 3. Uitleg over de ingreep 5 4. Onderzoeken pre- en postoperatief (voor en na de ingreep) 5

Nadere informatie

Onderzoek naar een borstafwijking

Onderzoek naar een borstafwijking Onderzoek naar een borstafwijking Inleiding Uw huisarts heeft u verwezen naar de Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG) in verband met een afwijking in uw borst. Het kan ook zijn dat u via het bevolkingsonderzoek

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Borstamputatie. Informatie over een borstamputatie (ook wel ablatio of mastectomie genoemd)

Patiënteninformatie. Borstamputatie. Informatie over een borstamputatie (ook wel ablatio of mastectomie genoemd) Patiënteninformatie Borstamputatie Informatie over een borstamputatie (ook wel ablatio of mastectomie genoemd) Borstamputatie Informatie over een borstamputatie (ook wel ablatio of mastectomie genoemd)

Nadere informatie

heelkunde 2 heelkunde 2 informatiebrochure AV Fistel informatiebrochure Sluiten laterale stoma

heelkunde 2 heelkunde 2 informatiebrochure AV Fistel informatiebrochure Sluiten laterale stoma heelkunde 2 heelkunde 2 informatiebrochure informatiebrochure AV Fistel Sluiten laterale stoma Inhoudstafel 1. Inleiding 2. Voorstelling van de dienst 3. Ingreep: AV fistel 4. Preoperatieve onderzoeken

Nadere informatie

AZ Monica, campus Antwerpen Harmoniestraat 68 2018 Antwerpen T 03 240 20 20 F 03 240 20 40

AZ Monica, campus Antwerpen Harmoniestraat 68 2018 Antwerpen T 03 240 20 20 F 03 240 20 40 AZ Monica, campus Antwerpen Harmoniestraat 68 2018 Antwerpen T 03 240 20 20 F 03 240 20 40 AZ Monica, campus Deurne Florent Pauwelslei 1 2100 Deurne T 03 320 50 00 F 03 320 56 00 Borstchirurgie: segmentectomie

Nadere informatie

Een afwijking in de borst

Een afwijking in de borst Een afwijking in de borst Een afwijking in de borst Borstafwijkingen komen veel voor bij vrouwen. Vaak gaat het om een onschuldige afwijking. Bij een minderheid van de vrouwen blijkt de afwijking kwaadaardig

Nadere informatie

neus-keel-oor informatiebrochure Neusoperatie

neus-keel-oor informatiebrochure Neusoperatie neus-keel-oor informatiebrochure Neusoperatie Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. De neus 4 3. Waarom een operatie? 5 4. Voorbereiding 5 5. De operatie 5 6. Pijnmedicatie 6 7. Na de operatie 7 8. Mogelijke

Nadere informatie

heelkunde 2 informatiebrochure Laparatomie

heelkunde 2 informatiebrochure Laparatomie heelkunde 2 informatiebrochure Laparatomie 2 Inhoudstafel 1. Inleiding 2. Uitleg over de ingreep 3. Onderzoeken pre- en postoperatief (voor en na de ingreep) + uitleg 4. Voorbereiding voor de operatie

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Borstamputatie. Informatie over een borstamputatie (ook wel ablatio of mastectomie genoemd) terTER_

Patiënteninformatie. Borstamputatie. Informatie over een borstamputatie (ook wel ablatio of mastectomie genoemd) terTER_ Patiënteninformatie Borstamputatie Informatie over een borstamputatie (ook wel ablatio of mastectomie genoemd). 1234567890-terTER_ Borstamputatie Informatie over een borstamputatie (ook wel ablatio of

Nadere informatie

Borstoperaties. Informatiefolder voor de patiënte. OLV Ziekenhuis. Inleiding

Borstoperaties. Informatiefolder voor de patiënte. OLV Ziekenhuis. Inleiding OLV Ziekenhuis GYNAECOLOGIE - VERLOSKUNDE Dr. Van Den Haute J. Dr. Meganck G. Dr. Vandeginste S. Dr. Seynhave B. Dr. Traen K. T. 053 72 49 50 F. 053 72 45 47 Secretariaat.gynaeco@olvzaalst.be Informatiefolder

Nadere informatie

patiënteninformatie bloedvatenheelkunde Mediastinoscopie (Kijkoperatie in de borstholte)

patiënteninformatie bloedvatenheelkunde Mediastinoscopie (Kijkoperatie in de borstholte) patiënteninformatie bloedvatenheelkunde Mediastinoscopie (Kijkoperatie in de borstholte) ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be

Nadere informatie

Een afwijking in de borst

Een afwijking in de borst Een afwijking in de borst EEN AFWIJKING IN DE BORST Borstafwijkingen komen veel voor bij vrouwen. Vaak gaat het om een onschuldige afwijking. Bij een minderheid van de vrouwen blijkt de afwijking kwaadaardig

Nadere informatie

Bo r s t i n g r e p e n. Gy n a e c o l o g i e

Bo r s t i n g r e p e n. Gy n a e c o l o g i e Bo r s t i n g r e p e n met sentinel-procedure Gy n a e c o l o g i e Campus Rooienberg Mevrouw, U wordt in het ziekenhuis opgenomen voor een borstoperatie. In deze brochure willen wij u hierover meer

Nadere informatie

urologie informatiebrochure Nefrectomie - lumbotomie

urologie informatiebrochure Nefrectomie - lumbotomie urologie informatiebrochure Nefrectomie - lumbotomie Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wat is een nefrectomie - lumbotomie? 4 3. Voorbereiding op de operatie 5 4. De ingreep 6 5. Mogelijke verwikkelingen

Nadere informatie

Okselklierdissectie. Mammapoli

Okselklierdissectie. Mammapoli 00 Okselklierdissectie Mammapoli U wordt binnenkort opgenomen voor een okselklierdissectie, al dan niet in combinatie met een operatie aan de borst. De opname vindt plaats op afdeling Heelkunde, (4e etage).

Nadere informatie

abdominale heelkunde informatiebrochure Liesbreuk

abdominale heelkunde informatiebrochure Liesbreuk abdominale heelkunde informatiebrochure Liesbreuk Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wat is een liesbreuk 4 3. Voorbereiding 5 4. De operatie bij een liesbreuk 5 5. De operatie bij een buikwandbreuk 6 6.

Nadere informatie

Borstchirurgie: tumorectomie

Borstchirurgie: tumorectomie AZ Monica, campus Antwerpen Harmoniestraat 68 2018 Antwerpen T 03 240 20 20 F 03 240 20 40 AZ Monica, campus Deurne Florent Pauwelslei 1 2100 Deurne T 03 320 50 00 F 03 320 56 00 Borstchirurgie: tumorectomie

Nadere informatie

EEN OKSELKLIERUITRUIMING

EEN OKSELKLIERUITRUIMING EEN OKSELKLIERUITRUIMING KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_seno_048 INHOUDSTAFEL 01 Inleiding 3 02 De operatie 3 03 Mijn opname in het ziekenhuis 4 04 Wat moet ik weten bij het verlaten van het ziekenhuis? 6

Nadere informatie

Borstsparende operatie bij borstkanker (lumpectomie)

Borstsparende operatie bij borstkanker (lumpectomie) Borstsparende operatie bij borstkanker (lumpectomie) Uw chirurg heeft met u besproken dat u in aanmerking komt voor een borstbesparende behandeling bij borstkanker. Deze behandeling bestaat altijd uit

Nadere informatie

Endoscopische operaties aan de bijholten van de neus

Endoscopische operaties aan de bijholten van de neus patiënteninformatie neus-keel-oor Endoscopische operaties aan de bijholten van de neus ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be

Nadere informatie

heelkunde 2 informatiebrochure Gastric bypass (laparoscopisch)

heelkunde 2 informatiebrochure Gastric bypass (laparoscopisch) heelkunde 2 informatiebrochure Gastric bypass (laparoscopisch) Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wie komt in aanmerking voor de operatie? 4 3. Voorbereiding 5 4. Wat is een gastric bypass? 5 5. Pijnmedicatie

Nadere informatie

Duur van de operatie De operatie duurt ongeveer een tot twee uur. Informatie over de operatie heeft u van de chirurg gekregen.

Duur van de operatie De operatie duurt ongeveer een tot twee uur. Informatie over de operatie heeft u van de chirurg gekregen. Opname borstoperatie Operatie aan de borst Binnenkort wordt u opgenomen op de chirurgische afdeling van VU medisch centrum (VUmc) om een operatie aan uw borst te ondergaan. In deze folder vindt u informatie

Nadere informatie

Een borstamputatie. Uw operatie vindt plaats op: Uw opname is gepland op:... Aantal verwachte dagen opname:..

Een borstamputatie. Uw operatie vindt plaats op: Uw opname is gepland op:... Aantal verwachte dagen opname:.. 1 Uw operatie vindt plaats op: Uw opname is gepland op:... Aantal verwachte dagen opname:.. U meldt zich aan bij opname: aan kassa K1 K2, gelijkvloers NUCHTER (niet eten en drinken vanaf 24u, de dag voor

Nadere informatie

H.327185.0214. Het verwijderen van uw borst (Borstamputatie)

H.327185.0214. Het verwijderen van uw borst (Borstamputatie) H.327185.0214 Het verwijderen van uw borst (Borstamputatie) Inleiding Uw specialist heeft u verteld dat u geopereerd moet worden aan een kwaadaardige tumor in uw borst. Meestal is een kwaadaardige tumor

Nadere informatie

Tonsillectomie (wegnemen van de amandelen)

Tonsillectomie (wegnemen van de amandelen) patiënteninformatie neus-keel-oor Tonsillectomie (wegnemen van de amandelen) ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be - www.azsintjozef-malle.be

Nadere informatie

Maagband (laparoscopische plaatsing)

Maagband (laparoscopische plaatsing) patiënteninformatie algemene heelkunde Maagband (laparoscopische plaatsing) ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be - www.azsintjozef-malle.be

Nadere informatie

Het verwijderen van lymfeklieren in de oksel

Het verwijderen van lymfeklieren in de oksel Patiënteninformatie Het verwijderen van lymfeklieren in de oksel Het verwijderen van lymfeklieren in de oksel 899985 Lymfeklieren in de oksel.indd 1 1 17-02-17 15:50 Het verwijderen van de lymfeklieren

Nadere informatie

Borstkanker. Borstcentrum Máxima is gevestigd op locatie Eindhoven

Borstkanker. Borstcentrum Máxima is gevestigd op locatie Eindhoven Borstkanker Borstcentrum Máxima is gevestigd op locatie Eindhoven Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Vóór het dertigste jaar is borstkanker zeldzaam, maar met het stijgen

Nadere informatie

Soms vindt de patholoog, die het weefsel onderzoekt, dat niet al het tumorweefsel is verwijderd. Er volgt dan een tweede operatie.

Soms vindt de patholoog, die het weefsel onderzoekt, dat niet al het tumorweefsel is verwijderd. Er volgt dan een tweede operatie. Borstsparende operatie In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een borstsparende operatie te ondergaan ter behandeling van een tumor in uw borst. Het doel van de operatie is om het tumorweefsel

Nadere informatie

Heelkunde van de borstklier

Heelkunde van de borstklier Dit Patienten Informatie Formulier kan U ook bekomen op de KBGH-website : www.belsurg.org 21 Heelkunde van de borstklier Eenvoudige tumorectomie Recent werd bij u een massa in de borst ontdekt door middel

Nadere informatie

EEN BORSTAMPUTATIE KANKERCENTRUM UZ GENT. Onco_seno_011

EEN BORSTAMPUTATIE KANKERCENTRUM UZ GENT. Onco_seno_011 EEN BORSTAMPUTATIE KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_seno_011 INHOUDSTAFEL 01 Inleiding 3 02 De operatie 3 03 Mijn opname in het ziekenhuis 5 04 Wat moet ik weten bij het verlaten van het ziekenhuis? 7 05 Wanneer

Nadere informatie

OPERATIE VOOR BORSTKANKER

OPERATIE VOOR BORSTKANKER OPERATIE VOOR BORSTKANKER OPERATIE VOOR BORSTKANKER Algemeen Elke vrouw die te maken krijgt met borstkanker heeft haar eigen vragen en problemen. Deze informatie is bedoeld als algemene voorlichting; een

Nadere informatie

Okselklierdissectie. Borstcentrum Máxima is gevestigd op locatie Eindhoven

Okselklierdissectie. Borstcentrum Máxima is gevestigd op locatie Eindhoven Okselklierdissectie Borstcentrum Máxima is gevestigd op locatie Eindhoven Vooraf U heeft met uw specialist besproken dat u binnenkort een operatie ondergaat in verband met borstkanker. Hierbij worden de

Nadere informatie

Voorbereiding op de operatie Wij vragen u om uw oksel niet meer te ontharen vanaf het moment van bericht van opname tot aan de operatie.

Voorbereiding op de operatie Wij vragen u om uw oksel niet meer te ontharen vanaf het moment van bericht van opname tot aan de operatie. BORSTAMPUTATIE Inleiding Uw chirurg heeft met u gesproken over een borstamputatie. Bij een dergelijke operatie verwijdert de chirurg de gehele borst met tepel. In deze folder vindt u meer informatie over

Nadere informatie

Perianaal abces. Centrum voor Algemene Heelkunde. Dr. Tom Feryn. www.dokterferyn.be

Perianaal abces. Centrum voor Algemene Heelkunde. Dr. Tom Feryn. www.dokterferyn.be Centrum voor Algemene Heelkunde Dr. Tom Feryn www.dokterferyn.be Perianaal abces www.proctologiekliniek.be www.facebook.com/doktertomferyn www.youtube.com/doktertomferyn Wat is een perianaal abces? Een

Nadere informatie

Voorbereiding op de operatie Wij vragen u om uw oksel niet meer te ontharen vanaf het moment van bericht van opname tot aan de operatie.

Voorbereiding op de operatie Wij vragen u om uw oksel niet meer te ontharen vanaf het moment van bericht van opname tot aan de operatie. BORSTAMPUTATIE Inleiding Uw chirurg heeft met u gesproken over een borstamputatie. Bij een dergelijke operatie verwijdert de chirurg de gehele borst met tepel. In deze folder vindt u meer informatie over

Nadere informatie

Borstverwijdering Ablatio mamma

Borstverwijdering Ablatio mamma Borstverwijdering Ablatio mamma Borstcentrum Máxima is gevestigd op locatie Eindhoven De arts heeft met u besproken dat u voor een borstverwijdering in aanmerking komt. Wanneer wordt voor een borstverwijdering

Nadere informatie

Borstsparende operatie bij borstkanker

Borstsparende operatie bij borstkanker Chirurgie Borstsparende operatie bij borstkanker www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Hoe ontstaat kanker?... 3 Voorbereiding op de operatie... 4 De opname... 4 De operatie... 4 Na de operatie... 5 Mogelijke

Nadere informatie

Endarterectomie (liesendarterectomie)

Endarterectomie (liesendarterectomie) patiënteninformatie bloedvatenheelkunde Endarterectomie (liesendarterectomie) ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be - www.azsintjozef-malle.be

Nadere informatie

Leverbiopsie. Patiënteninformatie. h.-hartziekenhuis vzw Mechelsestraat 24 2500 Lier tel. 03-491 23 45 fax 03-491 23 46 www.hhzhlier.

Leverbiopsie. Patiënteninformatie. h.-hartziekenhuis vzw Mechelsestraat 24 2500 Lier tel. 03-491 23 45 fax 03-491 23 46 www.hhzhlier. HHZH_INF_125.01 (0715) h.-hartziekenhuis vzw Mechelsestraat 24 2500 Lier tel. 03-491 23 45 fax 03-491 23 46 www.hhzhlier.be Patiënteninformatie Leverbiopsie Voorwoord U heeft met uw behandelend arts afgesproken

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Een afwijking in de borst

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Een afwijking in de borst Refaja Ziekenhuis Stadskanaal Een afwijking in de borst EEN AFWIJKING IN DE BORST INLEIDING U heeft van uw huisarts of via het bevolkingsonderzoek het advies gekregen om u verder te laten onderzoeken op

Nadere informatie

H.327185.0416. Het verwijderen van uw borst (Borstamputatie)

H.327185.0416. Het verwijderen van uw borst (Borstamputatie) H.327185.0416 Het verwijderen van uw borst (Borstamputatie) Inleiding Uw specialist heeft u verteld dat u geopereerd moet worden aan een kwaadaardige tumor in uw borst. Meestal is een kwaadaardige tumor

Nadere informatie

Borstamputatie met of zonder poortwachtersklier

Borstamputatie met of zonder poortwachtersklier Borstamputatie met of zonder poortwachtersklier 2 Inleiding Als u deze folder krijgt heeft u zojuist een gesprek met uw chirurg gehad. Uit het onderzoek is gebleken dat u borstkanker heeft. U staat inmiddels

Nadere informatie

Okselklierverwijdering (-dissectie) bij borstkanker

Okselklierverwijdering (-dissectie) bij borstkanker Okselklierverwijdering (-dissectie) bij borstkanker Uw chirurg heeft met u besproken dat binnenkort bij u een okselklierverwijdering plaatsvindt (ook wel okselklierdissectie of okselkliertoilet genoemd).

Nadere informatie

Borstverwijdering bij borstkanker (ablatio mamma)

Borstverwijdering bij borstkanker (ablatio mamma) Borstverwijdering bij borstkanker (ablatio mamma) Uw chirurg heeft met u besproken, dat u in aanmerking komt voor een gehele verwijdering van de borst. In deze folder leest u hier meer over. Wanneer wordt

Nadere informatie

bloedvatenheelkunde informatiebrochure Mediastinoscopie (Kijkoperatie in de borstholte)

bloedvatenheelkunde informatiebrochure Mediastinoscopie (Kijkoperatie in de borstholte) bloedvatenheelkunde informatiebrochure Mediastinoscopie (Kijkoperatie in de borstholte) Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Voorstelling van de dienst 4 3. Wat is een mediastinoscopie? 5 4. Pre- en postoperatieve

Nadere informatie

urologie informatiebrochure Sachse/otis-urethrotomie (het opheffen van vernauwingen in de plasbuis)

urologie informatiebrochure Sachse/otis-urethrotomie (het opheffen van vernauwingen in de plasbuis) urologie informatiebrochure Sachse/otis-urethrotomie (het opheffen van vernauwingen in de plasbuis) Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Anatomie 4 3. Voorbereiding van de operatie 5 4. Uitleg over de ingreep

Nadere informatie

verwijderen van de oksellymfeklier

verwijderen van de oksellymfeklier patiënteninformatie verwijderen van de oksellymfeklier U wordt opgenomen voor een oksellymfeklierverwijdering. Dit heet ook wel okselklierdissectie. Hoe verloopt deze operatie? Wat kunt u verwachten na

Nadere informatie

Het okselkliertoilet

Het okselkliertoilet Afdeling: Onderwerp: Chirurgie 1 Inleiding Borstkanker verspreidt zich doorgaans het eerst naar de lymfeklieren in de oksel (okselklieren). Vanuit deze klieren kan borstkanker zich verder in het lichaam

Nadere informatie

abdominale heelkunde informatiebrochure Aambeien

abdominale heelkunde informatiebrochure Aambeien abdominale heelkunde informatiebrochure Aambeien Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wat zijn aambeien? 4 3. Voorbereiding 5 4. Hoe wordt de diagnose gesteld? 5 5. De operatie 6 6. Mogelijke verwikkelingen

Nadere informatie

Borstkanker. Borstcentrum Máxima locatie Eindhoven

Borstkanker. Borstcentrum Máxima locatie Eindhoven Borstkanker Borstcentrum Máxima locatie Eindhoven Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Vóór het dertigste jaar is borstkanker zeldzaam, maar met het stijgen van de leeftijd

Nadere informatie

heelkunde 2 informatiebrochure AV fistel

heelkunde 2 informatiebrochure AV fistel heelkunde 2 informatiebrochure AV fistel Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Voorstelling van de dienst 4 3. Ingreep: AV fistel 5 4. Preoperatieve onderzoeken 5 5. Voorbereiding op de operatie 5 6. De operatie

Nadere informatie

Operatie aan de endeldarm Transanale Endoscopische Microchirurgie

Operatie aan de endeldarm Transanale Endoscopische Microchirurgie Operatie aan de endeldarm Transanale Endoscopische Microchirurgie Ziekenhuis Gelderse Vallei U wordt binnenkort opgenomen voor een operatie aan uw endeldarm. De totale zorg rondom de operatie is erop gericht

Nadere informatie

AZ Monica, campus Antwerpen Harmoniestraat 68 2018 Antwerpen T 03 240 20 20 F 03 240 20 40

AZ Monica, campus Antwerpen Harmoniestraat 68 2018 Antwerpen T 03 240 20 20 F 03 240 20 40 AZ Monica, campus Antwerpen Harmoniestraat 68 2018 Antwerpen T 03 240 20 20 F 03 240 20 40 AZ Monica, campus Deurne Florent Pauwelslei 1 2100 Deurne T 03 320 50 00 F 03 320 56 00 Borstchirurgie: sentinelklierprocedure

Nadere informatie

Okselklierdissectie. Borstcentrum Máxima is gevestigd op locatie Eindhoven

Okselklierdissectie. Borstcentrum Máxima is gevestigd op locatie Eindhoven Okselklierdissectie Borstcentrum Máxima is gevestigd op locatie Eindhoven U heeft met uw specialist besproken dat u binnenkort een operatie ondergaat in verband met borstkanker. Hierbij worden de lymfeklieren

Nadere informatie

Schildwachtklieronderzoek en -verwijdering bij borstkanker

Schildwachtklieronderzoek en -verwijdering bij borstkanker Schildwachtklieronderzoek en -verwijdering bij borstkanker Uw chirurg heeft met u besproken, dat binnenkort bij u een schildwachtklieronderzoek en -verwijdering plaatsvindt. In deze folder leest u hier

Nadere informatie

kindergeneeskunde informatiebrochure Blindedarmontsteking (appendicitis) op de afdeling kindergeneeskunde

kindergeneeskunde informatiebrochure Blindedarmontsteking (appendicitis) op de afdeling kindergeneeskunde kindergeneeskunde informatiebrochure Blindedarmontsteking (appendicitis) op de afdeling kindergeneeskunde Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wat is een blindedarmoperatie of appendectomie? 4 3. Voorbereiding

Nadere informatie

Borstamputatie. De opname. Voorbereiding op de operatie

Borstamputatie. De opname. Voorbereiding op de operatie Borstamputatie Uw chirurg heeft met u gesproken over een borstamputatie. Bij een dergelijke operatie verwijdert de chirurg de gehele borst met tepel. In deze folder vindt u meer informatie over de opname,

Nadere informatie

EEN BORSTSPARENDE OPERATIE MET EEN OKSELKLIERUITRUIMING

EEN BORSTSPARENDE OPERATIE MET EEN OKSELKLIERUITRUIMING EEN BORSTSPARENDE OPERATIE MET EEN OKSELKLIERUITRUIMING KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_seno_013 INHOUDSTAFEL 01 Inleiding 3 02 De operatie 3 03 Mijn opname in het ziekenhuis 5 04 Wanneer moet ik mijn arts

Nadere informatie

Afwijking in de borst

Afwijking in de borst 1/7 Chirurgie / mammacare Afwijking in de borst Inhoudsopgave pagina Inleiding 2 Mammasneldiagnostiek 2 Procedure mammasneldiagnostiek 3 Achtergrond informatie 4 Onderzoeken 5 Adviezen voor thuis 6 Adressen

Nadere informatie

Verwijderen van de zaadbal

Verwijderen van de zaadbal De uroloog heeft met u besproken dat er bij u een zaadbal verwijderd moet worden, in verband met verdenking op een tumor. U wordt hiervoor 1 á 2 dagen opgenomen in het ziekenhuis. U kunt deze brochure

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Borstamputatie. Deze informatie maakt deel uit van de Behandewijzer Borstkanker terTER_

Patiënteninformatie. Borstamputatie. Deze informatie maakt deel uit van de Behandewijzer Borstkanker terTER_ Patiënteninformatie Borstamputatie Deze informatie maakt deel uit van de Behandewijzer Borstkanker 1234567890-terTER_ Borstamputatie Informatie over een borstamputatie Deze informatie maakt deel uit van

Nadere informatie

Chirurgie. Okselkliertoilet.

Chirurgie. Okselkliertoilet. Chirurgie Okselkliertoilet www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Voorbereiding... 3 De operatie... 3 Na de operatie... 4 Drains... 4 Mogelijke complicaties... 4 Het ontslag... 5 Wanneer moet u contact opnemen?...

Nadere informatie

TVT-TOT-AMS (Tension-free Vaginal Tape) (Trans Obturatorius Tape) (vaginaal netje)

TVT-TOT-AMS (Tension-free Vaginal Tape) (Trans Obturatorius Tape) (vaginaal netje) urologie informatiebrochure TVT-TOT-AMS (Tension-free Vaginal Tape) (Trans Obturatorius Tape) (vaginaal netje) Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Stressincontinentie en de behandeling 4 3. De operatie 4 4.

Nadere informatie

Een borstsparende operatie met een okselklieruitruiming

Een borstsparende operatie met een okselklieruitruiming Een borstsparende operatie met een okselklieruitruiming 1 Uw operatie vindt plaats op: Uw opname is gepland op:... Aantal verwachte dagen opname:.. U meldt zich aan bij opname: aan kassa K1 K2, gelijkvloers

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Okselklierdissectie (OKD) Informatie over verwijdering van lymfeklieren in de oksel

Patiënteninformatie. Okselklierdissectie (OKD) Informatie over verwijdering van lymfeklieren in de oksel Patiënteninformatie Okselklierdissectie (OKD) Informatie over verwijdering van lymfeklieren in de oksel Okselklierdissectie (OKD) Informatie over verwijdering van lymfeklieren in de oksel Naast het systeem

Nadere informatie