Jongverkenners Vielsalm

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jongverkenners Vielsalm"

Transcriptie

1 Kampboekje 2013 Jongverkenners Vielsalm

2 Beste Jong-verkenners en ouders, De winter zomer is begonnen en de jaarlijkse kampkoorts steekt weer de kop op. Ook dit jaar hebben de heren epidemiologen van het Nationaal Instituut van Tropische Ziekten nog geen sluitend vaccin gevonden om deze ziekte in te dammen. Wij, de Jong-verkennerleiding van de 8 e van Leuven, zijn dan ook overtuigd dat het enige mogelijke antidotum een 10- daags verblijf in de bossen van Vielsalm is. Inderdaad, dit jaar trekken we naar de prachtige streken van Vielsalm om onze tenten op te slagen. Of mag het een boerendorp, burcht of kasteel zijn? Juist ja, het kampthema is dit jaar Game Of Thrones. Haal jullie maliënkolder dus al maar van zolder, slijp jullie zwaard, vergeet je paard niet en wuif de buitenwereld vaarwel: van 20 tot 30 juli zal er gestreden worden om de 7 koninkrijken van Vielsalm! Dit boekje moet jullie maximaal helpen voorbereiden op het, nu al geweldige, kamp. Neem dus de tijd om het goed door te lezen! De belangrijkste data vind je hieronder al beknopt: Dinsdag 16 juli: Woensdag 17 juli: Vrijdag 19 juli: Zaterdag 20 juli: Dinsdag 30 juli: Woensdag 31 juli: PATROUILLEKOFFERS KLAARMAKEN CAMION INLADEN START KAMP 3 de JAARS START KAMP 1 ste & 2 de JAARS EINDE KAMP KAMP OPRUIM

3 Game of Thrones, wasda?! Game of Thrones is een Amerikaanse fantasy- televisieserie die sinds 17 april 2011 uitgezonden wordt op de televisiezender HBO. De serie is gebaseerd op de succesvolle boeken uit de serie Het Lied van Ijs en Vuur van de Amerikaanse schrijver George R.R. Martin. Het verhaal van Game of Thrones speelt zich af in een mythische, middeleeuwse wereld, vooral in de Zeven Koninkrijken op het westelijke continent Westeros. De Zeven Koninkrijken vormden ooit zeven aparte staten maar werden verenigd door de Targaryens. Zij regeerden bijna 300 jaar over de Zeven Koninkrijken totdat Aerys II Targaryen de gekke koning door een verbond van Baratheons, Starks en Lannisters werd afgezet en vermoord. Sinds dan strijden de families tegen elkaar om zo de troon van de Zeven Koninkrijken te kunnen bemachtigen! Jullie kampqueeste? Heer en meester van die stoel worden potverdekke! De families worden als volgt verdeeld: Huis Baratheon o.l.v. de patrouille van Josse Huis Baratheon is het eerste huis in de stormlanden. Hun stamplaats is Storm s End. Het wapen is een gekroond, zwart hert op een veld van goud. Hun motto luidt Ons is de woede Huis Stark o.l.v. de patrouille van Simon Huis Stark is het eerste huis uit het noorden van Westeros. Hun kasteel is Winterfel. Het wapen van het huis is een donkere schrikwolf op een ijswit veld. Hun motto luidt De winter komt.

4 Huis Lannister o.l.v. de patrouille van Axel De Lannisters zijn het voornaamste huis van de Westlanden, hun zetel bevindt zich op de Rots van Casterling. Als wapenteken hebben ze een gouden leeuw op een karmijnrood veld. Hun motto luidt Hoort mijn gebrul. Kampprijs Uiteraard kosten deze kampen ook geld. Zo moeten we een weide en tenten huren, moet er 3 keer per dag een uitgebreide maaltijd op tafel komen, en moeten vieruurtjes & extra versnaperingen voorzien worden. Maar er zijn voor een kamp ook veel kosten waar velen niet direct aan denken: verzekering foeriers, auto, materiaal, vrachtwagen, aankoop nieuw materiaal, vervoersonkosten en noem maar op. Het inschrijvingsgeld van dit kamp bedraagt dit jaar 140 euro voor de 3 de jaars en 135 euro voor de 1 ste en 2 de jaars. We verzoeken dit bedrag zo snel mogelijk te storten op de JVKrekening: BE met vermelding van kamp voornaam + naam. Een deel van dit bedrag is fiscaal aftrekbaar. We vragen aan alle ouders om te laten weten of hun zoon meegaat voor 1 juli. Ook als je zoon niet meekan laat je dit weten! Als je niet het hele kamp kan komen laat je ons dit ook uitdrukkelijk weten zodat de leiding zich hier op kan instellen. We gaan er wel automatisch van uit dat iedereen een volledig kamp aanwezig zal zijn. Als er vragen of opmerkingen over de kampprijs zijn, aarzel niet om ons te mailen. Het belangrijkste is voor ons dat iedereen meekan! Medische fiche Aan het einde van deze brief vinden jullie de individuele steekkaart. De informatie blijft strikt vertrouwelijk en wordt enkel ingekeken door de takleiding. Op de dag van vertrek geef je je identiteitskaart en SIS-kaart samen met de volledig ingevulde medische fiche af aan de leiding in een gesloten enveloppe.

5 Afspraak Dinsdag 16 juli: PATROUILLEKOFFERS We spreken af om 13 uur op de kleine jacht. Belangrijk is dat je hier met de fiets komt (of deze toch bij hebt). De fietsen moeten namelijk achtergelaten worden op de kleine jacht, zodat deze de dag nadien in de camion kunnen. Vandaag worden de patrouillekoffers voorbereid. Einde is voorzien om 17 uur op de kleine jacht. Woensdag 17 juli: CAMION INLADEN Iedereen wordt verwacht om 8:45 op de kleine jacht voor de camion in te laden. Nadat de camion is ingeladen vertrekt jullie leiding en hun foeriers al richting kampplaats om daar de camion terug uit te laden en verschillende constructies al op poten te zetten. Einde is voor alle leden voorzien om 13 uur op de kleine jacht. Vrijdag 19 juli: START KAMP 3 DE JAARS We verwachten onze voltallige twee 3 de jaars om 12 uur op de kamplocatie. Jullie krijgen het voorrecht om al een dagje eerder mee op kamp te mogen, joepie! Zaterdag 20 juli: START KAMP 1 ste & 2 de JAARS Vandaag verwelkomen we de 1 ste en 2 de jaars om 14 uur op onze kamplocatie. Zwaai de buitenwereld vaarwel want vanaf vandaag zal er gestreden worden om de troon van de Zeven Koninkrijken te kunnen bemachtigen! Dinsdag 30 juli: EINDE KAMP Einde van jullie queeste. Om 18 uur kunnen je ouders je komen ophalen op de kleine jacht. Tijd voor een warm baddeke en een goed bed! Woensdag 31 juli: KAMP OPRUIM We komen nog een laatste keer samen voor dit jaar op de kleine jacht. We kuisen alles op en zorgen dat alles weer proper opgeborgen wordt voor volgend jaar, dit met het alziend oog van materiaalmeester Loïc! We verwachten iedereen om 12 uur op de kleine jacht. Hoe lang de opruim zal duren hangt af van hoeveel we de vorige dag al hebben gedaan en hoe goed iedereen doorwerkt. Liefst met de fiets komen dus!

6 Fluitsignalen Houd steeds je oren gespitst voor eventuele informatie in de vorm van fluitsignalen: - Verwittiging. Dit wordt steeds voor een ander signaal gefloten. Taptoe. Wie de flauwe plezante wilt zijn en de nachtrust verstoort mag zich verwachten aan een nachtelijke BP Formatie. Dient om te luisteren naar de leiding, niet om bij te kletsen!..-. Foerage. Elk koninkrijk komt zijn proviand inslaan. Schouwing. Dit teken wordt tweemaal gefloten. Wanneer je het de eerste maal hoort, heb je nog een kwartiertje de tijd om alles in orde te brengen. Een kwartiertje later dan fluiten we nog een keer en begint de schouwing. Iedereen bevindt zich dan in de patrouillehoek. De eerste dag dat er een schouwing is, mag je de leiding een kwartiertje vooraf verwachten. We komen dan een zien hoe je ervoor staat en geven je nog enkele ultieme tips mee om heelhuids door de schouwing te geraken... EHBO. Tweemaal per dag: des middags en des avonds, voor het eten. --- Alarm (invasie van vijandige koninkrijken ofzo) Schouwing Iedereen siddert en beeft al bij het woord alleen. Nochtans hoeft dit helemaal niet zo te zijn. Jullie zijn nu eenmaal jongverkenners en de orde en het leefbaar houden van je patrouillehoek is nu eenmaal aan de orde. Er zal niet dagelijks geschouwd worden (omdat wij dat ook niet neig vinden) maar als het dan toch gebeurt moet alles wel tip top in orde zijn. Daarom hier nog eens even de formaliteiten die van doen zijn bij een schouwing: 1. Iedereen in perfect uniform 2. Als verwittiging wordt er eenmaal gefloten en een kwartier later nog eens. Dan worden de PA s (patrouilles) één voor één gefloten. 3. De PA staat op één lijn voor de leiding. 4. De PL zegt: Voor de leiding om te groeten, groet. Iedereen groet. 5. Een leider zegt: groet af, ter plaatse rust. 6. Dan volgt de PA kreet. 7. PL en HPL gaan elk met een leider mee en kijken alles na. 8. Op het einde van de schouwing komt eerst de PA kreet, dan groeten enkel de PL en de leiding. Als iedereen een beetje ziet dat alles properkes blijft dan zullen we jullie hier niet te veel mee moeten lastig vallen! 1 BP: fitheidsdrill, naar het voorbeeld van onze scoutsoprichter Baden Powell ( )

7 Wat meenemen? Slaapgerief Luchtmatras en/of matje (matje is handiger voor op 2-daagse) Slaapzak Pyjama Wasgerief Kledij Wasbakje & washandjes Shampoo & een stuk zeep Tandenborstel & tandpasta 3 badhanddoeken Niet te weinig, maar zeker ook niet te veel! Zorg er zeker voor dat elk kledingstuk voorzien is van je naam! Perfect uniform! = das, hemd met alle kentekens en een korte groene broek (aandoen bij vertrek!) Dikke pull T-shirts Onderbroeken Lange & korte broek Regenjas Kousen en stapkousen Sportschoenen en goeie stapschoenen Waterschoenen of sandalen Linnen zak voor de vuile was Zwembroek en badmuts Eetgerei & allerlei Gamel, bestek en beker 3 keukenhanddoeken! Drinkbus Zaklantaarn Pet of andere bescherming tegen de zon Zonnecréme Medische fiche (zie verder) Identiteitskaart & SIS kaart (+ een kopie hiervan!) Kampkleren Waterpistool (niets al te groots, neiging om snel stuk te gaan op kamp) Gezelschapsspelletjes voor de dode momenten Medicijnen indien nodig: verwittig je leiding hiervan! Fiets, valhelm en een degelijk slot! (zie verder) Een kleinere rugzak die je kan meenemen op 2 daagse.

8 Dit alles steek je in een grote, draagbare trekrugzak! Nogmaals, vergeet zeker niet om alles goed te voorzien van je naam. Thuis te laten Gsm s blijven thuis, de leiding is voorzien van telecommunicatie om de ouders te contacteren voor noodgevallen!! Mp3-spelers e.d. Dit is uiterst asociaal en kan alleen maar kapotgaan. Veel geld, met 10 euro moet je zeker toekomen. Nieuwe kledij Snoepgoed e.d. mag maar worden wel gemeenschappelijk goed. Op kamp zijn we één vriendengroep en alle zaken die er op gericht zijn de eenheid of de gezondheid van de groep aan te tasten zijn niet welkom. De leiding eigent zich het voorrecht toe om dit te interpreteren naar wat zij denk dat juist is. Fiets! Dit jaar nemen we terug onze stalen ros mee op kamp. Zorg ervoor dat hij in perfecte staat (remmen, lichten, banden opgepompt) is en vergeet zeker ook geen helm en een degelijk fietsslot mee te nemen! Iedereen zorgt ook dat hij een reserveband en een herstelkit meeneemt. Je fiets zal mee gaan met de vrachtwagen. Jullie fiets moet woensdag 17 juli op de Jacht staan, je kan hem altijd al meenemen dinsdag 16 juli als we de patrouillekoffers gaan klaarzetten. Indien het niet mogelijk is om je fiets 16 of 17 juli af te zetten, contacteer dan even de leiding. Ecover Aangezien wij als scouts vrienden van de natuur zijn, kiezen we dit jaar resoluut opnieuw voor het gebruik van Ecover Wasproducten (zowel zeep als afwasmiddel). Laat je milieuonvriendelijke zepen en shampoo s dus thuis en vervang deze door Ecoveralternatieven. Ook afwas- en schuurmiddel, dat jullie met je patrouille dienen aan te kopen, koop je van Ecover. De Ecoverproducten zijn namelijk volledig en snel afbreekbaar en belasten het waterleven slechts minimaal

9 Kookdag! Traditiegetrouw vindt er een grootse kookdag plaats op het kamp. Zorg dat jullie je hiervoor optimaal voor voorbereiden: stel al een menu samen, kook deze al eens voor de mama en papa thuis en zorg dat je je bereidingswijzen en ingrediëntenlijstjes mee hebt op kamp. Een goed begin is het halve werk! en zo vermijden we ineens ook rampen zoals op paasweekend Kampplaats Kampadres: Scouts Jong-Brabant + naam jong-verkenner Devant le Bois Arbrefontaine Bovenstaand kampadres is ook het postadres. Best schrijf je op voorhand al het thuisadres op je brief samen met een vastgeplakte postzegel. Bellen naar het thuisfront gebeurt enkel in uitzonderlijke noodgevallen. De leiding! Mochten er nog vragen zijn, jullie kunnen steeds bij ons terecht door te mailen naar Loïc Debergh (Hopman) Tervuursesteenweg Heverlee 0474/ Geoffrey Grymonprez L. De Vochtlaan Heverlee 0479/ Wout Vliers Vital Decosterstraat Leuven 0474/ Laurens De Volder Eburonenlaan Heverlee 0498/ De leiding heeft alvast ongelofelijk veel zin in het kamp, hopelijk mogen we ieder van jullie dan ook verwelkomen! De Jong Verkenner leiding

10 individuele steekkaart voornaam en naam van het kind/de jongere :. O jongen O meisje geboortedatum :../.. /.. lidnummer:... Met deze individuele steekkaart geven ouders jaarlijks aan de takleiding alle noodzakelijke inlichtingen over hun kind(eren) aangesloten bij een plaatselijke groep van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Deze informatie draagt bij aan een veilige en persoonlijke begeleiding van alle leden en wordt vertrouwelijk behandeld door de leidingsploeg. Wanneer er wijzigingen zijn in deze gegevens is het belangrijk om deze te allen tijde aan de leiding door te geven. Het is noodzakelijk om deze steekkaart op te maken voor iedereen actief in Scouts en Gidsen Vlaanderen binnen de drie eerste weken van het lidmaatschap en te laten handtekenen door de ouders of voogd van alle leden. Jaarlijks binnen de eerste drie maanden van elk nieuw werkjaar opnieuw na te kijken. Bij de overgang naar een oudere leeftijdstak wordt een nieuwe steekkaart opgemaakt. Het is raadzaam deze steekkaart voor elk kamp samen met de ouders na te kijken. Leid(st)ers kunnen hun eigen gegevens op deze steekkaart zelf invullen en ondertekenen indien meerderjarig jaarlijks invullen door ouders of voogd van leden vertrouwelijk bewaard door takleiding Adres en bereikbaarheid officieel adres van vader / moeder / voogd (schrappen wat niet past) straat, nr :. postcode :. gemeente: telefoon :. eventueel tweede adres wanneer het officieel adres niet de (enige) woonplaats is adres van vader / moeder / voogd (schrappen wat niet past) straat, nr : postcode :. gemeente :.... telefoon :.. eventueel naam van verblijfsinstelling:.. gsm van vader, moeder of voogd :.... gsm van vader, moeder of voogd :.... van vader, moeder of voogd :.. wie contacteren als de ouders niet bereikbaar zijn (zoals op kinderpas -12 jarigen) naam :

11 telefoon/gsm :. broers of zussen in dezelfde groep? naam :.. tak :. naam :.. tak :. naam :.. tak :. eventueel belangrijke afspraken vanuit de gezinssituatie (vb. regeling echtscheiding) :.. Deelname aan activiteiten zaken om rekening mee te houden bij organisatie van activiteiten onze zoon of dochter kan en mag deelnemen aan alle gewone scoutingactiviteiten op maat van de leeftijdstak (op tocht gaan, spelen, kamperen, ) : O ja deze activiteiten zijn onmogelijk of niet toegestaan : eventuele reden : is er bijzondere aandacht nodig OM RISICO s TE VOORKOMEN? O ja O bij sporten (vb. zwemmen, fietsen, hoogte, rust, ) :.. O bij hygiëne (vb. zelfstandigheid, allergie, bedwateren, ) : O bij sociale omgang (vb. pesten, heimwee, angsten, slaapwandelen, ) : O andere beperkingen of zorgen :

12 Medische informatie Het is verboden om als leid(st)er, behalve EHBO, op eigen initiatief medische handelingen uit te voeren. Ook het verstrekken van lichte pijnstillende en koortswerende medicatie zoals Perdolan, Dafalgan of Aspirine is, zonder toelating van de ouders, voorbehouden aan een arts. Daarom is het noodzakelijk om via het onderstaande kader op deze steekkaart vooraf toestemming van ouders te hebben voor het eventueel toedienen van dergelijke hulp. Wij geven toestemming aan de leiding om bij hoogdringendheid aan uw zoon of dochter een dosis via de apotheek vrij verkrijgbare pijnstillende en koortswerende medicatie toe te dienen : * O ja * gebaseerd op aanbeveling Kind&Gezin Aanpak van koorts / Toedienen van geneesmiddelen in de kinderopvang onze zoon of dochter moet specifieke medicatie krijgen : O ja : zeker bijlage doktersattest medicatie toevoegen! zijn er ziekten te melden? (vb. astma, suikerziekte, hooikoorts, epilepsie, hart, ) : O ja :. info over noodzakelijke aanpak bij deze aandoening : onze zoon of dochter moet een bepaald dieet volgen : O ja :. onze zoon of dochter werd ingeënt tegen klem (tetanus) : O ja - in welk jaar? :.. bloedgroep:.. onze huisarts : naam :. telefoon :

13 Aanvullende opmerkingen onze zoon of dochter mag tijdens de activiteiten worden gefotografeerd voor publicatie in het groepsblad, op een website van scouting, : O ja zijn er bepaalde aspecten waarmee leiding rekening kan houden als de omstandigheden dat toestaan binnen de visie van scouting : O ja O op vlak van voeding (vb. vegetariër, halal) :.. O andere aandachtspunten die belang kunnen hebben bij de omgang met ons kind: Als er iets verandert aan de gezondheidstoestand van uw zoon of dochter na de invuldatum van deze steekkaart, dan vragen wij uitdrukkelijk dit schriftelijk mee te delen en te vermelden bij de jaarlijkse herziening. vergeet niet de SIS-kaart mee te brengen bij vertrek op meerdaagse activiteiten Ondergetekende verklaart dat de ingevulde gegevens volledig en correct zijn voornaam en naam :.... ouder / voogd (schrappen wat niet past) van (voornaam + naam van het kind) :. datum :.. handtekening :. Akkoord voor jaarlijkse herziening van deze fiche het is raadzaam om deze steekkaart ook voor de aanvang van een kamp te laten nakijken datum en handtekening van ouder/voogd:. datum en handtekening van ouder/voogd: Leiding engageert er zich toe om samen zorg te dragen voor de veiligheid en het welzijn van alle leden. Bij twijfels of vragen hieromtrent is het absoluut wenselijk dat ouders en leiding contact met elkaar opnemen. Wij danken u voor het vertrouwen in Scouts en Gidsen Vlaanderen

SMAF. Groepskamp 2015. in de. Belangrijk bericht van professor Barabas!

SMAF. Groepskamp 2015. in de. Belangrijk bericht van professor Barabas! SMAF in de Groepskamp 2015 Belangrijk bericht van professor Barabas! Lieve jongens en meisjes van Scouts Sint-Michiel / Anne-Frank uit Hasselt, Tot jullie spreekt professor Barabas. Jullie weten wel, die

Nadere informatie

kamp - 2015 OGI Vikings

kamp - 2015 OGI Vikings kamp - 2015 Vikings te couvin 1-11 juli 2015 kamp - 2015 Dag Jonggidsen Zijn jullie klaar voor een ongelooflijk, megatof kamp? Hebben jullie zin in een groot avontuur? In de uitgestrekte bossen van Couvin

Nadere informatie

Chiro MIK MAK Sterrebeek. Kampboekje 2015. Beringen

Chiro MIK MAK Sterrebeek. Kampboekje 2015. Beringen Chiro MIK MAK Sterrebeek Kampboekje 2015 Beringen Beste leden, beste ouders, Het is weer zover, het kampboekje voor dit jaar! Van dinsdag 21 juli (of vrijdag 24 juli voor de speelclubjes) tot en met vrijdag

Nadere informatie

JONGGIVERKAMP 2015. Damiaanscouts Wilsele-Putkapel

JONGGIVERKAMP 2015. Damiaanscouts Wilsele-Putkapel JONGGIVERKAMP 2015 Damiaanscouts Wilsele-Putkapel Aankopen voor kamp: 1 adres Wie gaat er mee? De leiding JOLAN FEBE WILLEM JAPPE THOMAS ROBBE Wie gaat er mee? De foeriers ARJAAN LOTTE SEPPE Waar gaan

Nadere informatie

OP KAMP IN HET BUITENLAND

OP KAMP IN HET BUITENLAND OP KAMP IN HET BUITENLAND Trekken door de Alpen, zeilen op Zeelands water, vrijwilligerswerk in Roemenië, een culturele onderdompeling in Italië,... Het zijn maar enkele van de vele mogelijkheden die het

Nadere informatie

Uit elkaar... En de kinderen dan? Overweeg je te scheiden? En heb je kinderen? Dan heb je deze brochure nodig.

Uit elkaar... En de kinderen dan? Overweeg je te scheiden? En heb je kinderen? Dan heb je deze brochure nodig. Uit elkaar... En de kinderen dan? Overweeg je te scheiden? En heb je kinderen? Dan heb je deze brochure nodig. Uit elkaar... En de kinderen dan? Overweeg je te scheiden? En heb je kinderen? Dan heb je

Nadere informatie

Kampvisum. paspoort voor een goed kamp. Groep. Groepsnummer. Tak. van. tot. Kampperiode

Kampvisum. paspoort voor een goed kamp. Groep. Groepsnummer. Tak. van. tot. Kampperiode Kampvisum paspoort voor een goed kamp Groep Groepsnummer Tak Kampperiode Te van tot Foto: Goele De Beuckeleer We vragen je om dit Kampvisum zeker een maand voor het kamp aan je groepsleiding te bezorgen.

Nadere informatie

Veldhoflanden 92 7542 LX Enschede telefoon: 053 4771751 email: bomans-dir@skoe.nl Nr. 6 19-09-2013

Veldhoflanden 92 7542 LX Enschede telefoon: 053 4771751 email: bomans-dir@skoe.nl Nr. 6 19-09-2013 Veldhoflanden 92 7542 LX Enschede telefoon: 053 4771751 email: bomans-dir@skoe.nl Nr. 6 19-09-2013 Schoolkamp groep 8 Volgende week maandag, dinsdag en woensdag gaan de 40 kinderen van groep 8 naar Markelo.

Nadere informatie

Eens was er iets, een nieuw begin, vol beloften, vol verwachtingen. En van dat iets zag God dat het goed was.

Eens was er iets, een nieuw begin, vol beloften, vol verwachtingen. En van dat iets zag God dat het goed was. Datum: 9 januari 2015 Jaargang: 25 Nummer: 6 @pcbdebranding Let op: deze versie is voor de site. Dit betekent dat we alleen voornamen gebruiken en ervoor kiezen om sommige nieuwszaken niet te vermelden.

Nadere informatie

Krijg ik dat later ook? Praten met kinderen over ziekte en erfelijkheid

Krijg ik dat later ook? Praten met kinderen over ziekte en erfelijkheid Krijg ik dat later ook? Praten met kinderen over ziekte en erfelijkheid een handreiking voor risicodragers en hun partners Inhoudsopgave Voorwoord 3 Leeswijzer 4 Inleiding 5 1 Wat kan aanleiding zijn om

Nadere informatie

Hoe ga je om met het beroepsgeheim? 1

Hoe ga je om met het beroepsgeheim? 1 V&VN i.s.m. NU 91 Hoe ga je om met het beroepsgeheim? Handreiking voor verpleegkundigen en verzorgenden i.s.m. Hoe ga je om met het beroepsgeheim? 1 Inhoud Pagina Inleiding 2 Het beroepsgeheim 3 Wat houdt

Nadere informatie

ADMIBUNDEL VERZEKERINGEN

ADMIBUNDEL VERZEKERINGEN ADMIBUNDEL VERZEKERINGEN DE FOS-VERZEKERING IN EEN NOTENDOP Verzekeringen zijn soms wel eens een ver-van-je-bedshow maar als er iets misloopt wil je beslist weten wat er je te doen staat en waarvoor je

Nadere informatie

Kindergeneeskunde. Je meerdaagse opname zonder narcose (12-18 jaar)

Kindergeneeskunde. Je meerdaagse opname zonder narcose (12-18 jaar) Kindergeneeskunde Je meerdaagse opname zonder narcose (12-18 jaar) Inhoudsopgave Je meerdaagse opname 1 Wat vind je in dit boekje? 2 Deel 1: Belangrijke informatie over het ziekenhuis en de afdeling 4

Nadere informatie

Huisregels locatie Prisma open jeugdzorg Voor jongeren

Huisregels locatie Prisma open jeugdzorg Voor jongeren Huisregels locatie Prisma open jeugdzorg Voor jongeren Inhoudsopgave 1. Algemene inleiding 3 1.1. Omgangsvormen 3 2. Binnenkomst 3 3. Behandeling 4 3.1. Perspectiefplan 4 3.2. Drugs- en drankverbod 4 3.3.

Nadere informatie

Wij hopen dat uw contact met Scouting prettig zal zijn en wensen u, uw zoon(s)/dochter(s) een fijne tijd toe bij de Buys Ballotgroep.

Wij hopen dat uw contact met Scouting prettig zal zijn en wensen u, uw zoon(s)/dochter(s) een fijne tijd toe bij de Buys Ballotgroep. Juni 2015. Inhoudsopgave 1 Voorwoord... 3 2 Wat geschiedenis... 4 3 Organisatiestructuur... 5 4 Taken binnen de groep... 6 5 Proefperiode en lidmaatschap... 7 6 Speltakken en leeftijden... 8 7 Opkomsttijden...

Nadere informatie

Informatiebundel De 2 Meersen

Informatiebundel De 2 Meersen Informatiebundel De 2 Meersen Schooljaar 2014-2015 BS De Zonnebloem Leefschool Eureka Nerenweg 7 Kapellendries 85 9270 Kalken 9230 Wetteren Tel.: 09 / 367 56 88 Tel.: 09 / 365 79 13 Fax: 09 / 367 88 10

Nadere informatie

Learn and discover the world!

Learn and discover the world! SUMMER family experience usa boston los angeles new york san francisco oriëntatiehandleiding TVNNFS GBNJMZ FYQFSJFODF ŭ VTB Learn and discover the world! INHOUDSTAFEL INLEIDING HOOFDSTUK I : VOOR JE VERTREK

Nadere informatie

Behandelgroep Kaaplandstraat 57B

Behandelgroep Kaaplandstraat 57B Behandelgroep Kaaplandstraat 57B Lentehuis 2001 www.marliekeovermeer.nl 5 Informatie voor jongeren Welkom op Kaaplandstraat 57B Dit boekje is gemaakt om jou kennis te laten maken met de gang van zaken

Nadere informatie

Hoge bloeddruk is een stille doder. Wat is er van aan? En wat kunnen we zelf doen om de bloeddruk onder controle te houden?

Hoge bloeddruk is een stille doder. Wat is er van aan? En wat kunnen we zelf doen om de bloeddruk onder controle te houden? Elk jaar in maart wordt het eerste krantje van het jaar naar alle patiënten van het buurtgezondheidscentrum gestuurd. We zetten de gemaakte afspraken voor een goede werking nog eens op een rijtje, zodat

Nadere informatie

Alcohol & Andere Drugs

Alcohol & Andere Drugs Alcohol & Andere Drugs Hoe zorg ik voor een gezond kamp? Deze gids is een vernieuwde versie van de VAD brochure Drugs: een ramp op kamp? (1997), de update werd ontwikkeld door de CAD Limburg vzw preventiedienst.

Nadere informatie

JAARPLANNING. Deze bundel hoort thuis in het deel "Eigen haard "

JAARPLANNING. Deze bundel hoort thuis in het deel Eigen haard JAARPLANNING Deze bundel hoort thuis in het deel "Eigen haard " INLEIDING Voor het goed draaien en functioneren van een groep mensen is heel wat organisatie nodig. Hoe groter die groep of hoe meer die

Nadere informatie

Medischwetenschappelijk onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon

Medischwetenschappelijk onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon Medischwetenschappelijk onderzoek Algemene informatie voor de proefpersoon Inhoud Inleiding 3 Medisch-wetenschappelijk onderzoek 4 Wat is medisch-wetenschappelijk onderzoek? Wat zijn proefpersonen? Hoe

Nadere informatie

LAAT JE NIET ROLLEN Handleiding voor een goed kasbeheer

LAAT JE NIET ROLLEN Handleiding voor een goed kasbeheer LAAT JE NIET ROLLEN Handleiding voor een goed kasbeheer 1 Inhoud 1. INLEIDING... 3 2. AFSPRAKEN TUSSEN KASSIER EN BESTUUR... 4 2.1. ELKE MAAND EEN KASVERSLAG OP DE BESTUURSVERGADERING... 4 2.2. DUIDELIJKE

Nadere informatie

Word jong en vader. Borms en M. De Wilde, 2005, 50 p. 1 Dit is Fara-uitgave van mei 2012: een herwerking van de crz-uitgave Jong en Vader, R.

Word jong en vader. Borms en M. De Wilde, 2005, 50 p. 1 Dit is Fara-uitgave van mei 2012: een herwerking van de crz-uitgave Jong en Vader, R. Word jong en vader Ben je jong en (bijna) vader? Dan is deze brochure iets voor jou. Je vindt in deze brochure informatie over wat vader worden kan betekenen voor jou, antwoord op je rechten en plichten

Nadere informatie

HUISWERKBEGELEIDING: HOE KINDEREN ONDERSTEUNEN BIJ HET MAKEN VAN HUN HUISWERK?

HUISWERKBEGELEIDING: HOE KINDEREN ONDERSTEUNEN BIJ HET MAKEN VAN HUN HUISWERK? HUISWERKBEGELEIDING: HOE KINDEREN ONDERSTEUNEN BIJ HET MAKEN VAN HUN HUISWERK? Inleiding Huiswerk maken is voor kinderen niet altijd even prettig. Daarnaast zorgt het dikwijls ook voor heel wat spanningen,

Nadere informatie

Schoolbrochure met het opvoedingsproject, schoolreglement en algemene informatie

Schoolbrochure met het opvoedingsproject, schoolreglement en algemene informatie Vrije Basisschool t MOLENHOLLEKE Molenstraat 8 3550 Heusden-Zolder Tel. 011-536854 e-mail: info@molenholleke.be Schoolbrochure met het opvoedingsproject, schoolreglement en algemene informatie Vrije Basisschool

Nadere informatie

Samenwerkende PSO s Nederland & Vereniging van Openbare Bibliotheken. COMMUNICATIETOOLKIT GASTLENEN Bijlage 4 van Implementatieplan Gastlenen

Samenwerkende PSO s Nederland & Vereniging van Openbare Bibliotheken. COMMUNICATIETOOLKIT GASTLENEN Bijlage 4 van Implementatieplan Gastlenen Samenwerkende PSO s Nederland & Vereniging van Openbare Bibliotheken COMMUNICATIETOOLKIT GASTLENEN Bijlage 4 van Implementatieplan Gastlenen Inhoudsopgave Inleiding 2 1. Interne communicatie 3 1.1 Factsheet

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement

Huishoudelijk reglement Opgesteld op: 22-09-11 Geldig tot: 2015 Laatste wijziging: 25-07-12 Huishoudelijk reglement OOOC Luein Code: ALG Type: document Auteur: kwaliteit coördinator Huishoudelijk reglement OOOC Luein Dorp-Oost

Nadere informatie

Omniwize. Handleiding

Omniwize. Handleiding Omniwize Handleiding www.omniwize.net Handleiding Omniwize pag. 1 Handleiding Omniwize... 1 1. Omniwize... 5 1.1 De modules... 5 1.1.1 Agenda... 5 1.1.2 Rapport... 5 1.1.3 Leerlingen... 5 1.2 Het gebruik

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie