Verslag debat Beter een goede buur dan een verre vriend!? op 6 juni 2015 in de dorpskerk Schipluiden #TKMST #MD

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag debat Beter een goede buur dan een verre vriend!? op 6 juni 2015 in de dorpskerk Schipluiden #TKMST #MD"

Transcriptie

1 Verslag debat Beter een goede buur dan een verre vriend!? op 6 juni 2015 in de dorpskerk Schipluiden

2 Op 6 juni 2015 vond een debat plaats met de burgemeesters Aboutaleb van Rotterdam en Van Aartsen van Den Haag over de relatie Stad & Land plaats. Klik hier voor een sfeerimpressie van het debat Marja van Bijsterveldt, voorzitter van de Midden-Delfland Vereniging en debatleider heet iedereen van harte welkom in de prachtige dorpskerk van Schipluiden, hart van de Metropoolregio: Midden-Delfland een gebied dat onze aandacht, zorg en liefde verdient.

3 Marja licht toe dat er een breed besef is dat Midden-Delfland veel waard is. De vraag is wel hoeveel. Het debat zal niet over stellingen of tegenstellingen gaan, maar over of het lukt om van woorden tot daden te komen en of we daadwerkelijk voor Midden-Delfland gaan staan. Na een korte introductie worden burgemeester Ahmed Aboutaleb en burgemeester Jozias van Aartsen met applaus verwelkomd en aan de gesprekstafel genood.

4 Vertelt u ons, wat heeft u met het Midden-Delflandgebied? vraagt Marja van Bijsterveldt aan beide burgemeesters. Aboutaleb geeft aan dat hij een hardloper is. Een van de plekken waar ik dat graag doe is s ochtends vroeg in Vlaardingen. Dan loop ik langs de Vaart richting Midden-Delfland, een kilometer of 10. Dat is prachtig, je ziet de damp uit het gras opstijgen. Rechts de koeien en links het water.

5 Van Aartsen is vertrouwd met Midden- Delfland als oud-minister van LNV. Hij citeert uit een beleidsdocument uit 1995 genaamd Visie Stadslandschappen dat een bijdrage leverde aan de discussie over groen en verstedelijking: De kwaliteit van verstedelijkte gebieden wordt in hoge mate bepaald door de kwaliteit van het groen in en rond deze gebieden. Een noodzakelijke voorwaarde is dat de groene elementen van stad en land met elkaar een samenhangende groenstructuur vormen.

6 Het eerste thema van het debat is: Bescherming van het gebied: wat kan de stad betekenen voor Midden-Delfland? Hiervoor worden aan tafel uitgenodigd: Marc van der Tweel, directeur Natuurmonumenten Stephan Brandligt, wethouder Delft Arnoud Rodenburg, burgemeester van Midden-Delfland Klik hier voor een videoverslag van het eerste thema

7 Adriaan Geuze (bureau West8 Landscape Architects) geeft ter introductie van dit thema een korte pitch waarin hij twee grensverleggende ideeën voorlegt: Wat wij in deze metropool zouden moeten willen is een haarnet van fietspaden met een paar superfietspaden van 7 à 8 meter breed, waar je van je huis naar de weilanden kunt fietsen. De eigentijdse stedeling is ook een sporter met een enorme actieradius. Je moet je neus achterna kunnen fietsen, bijvoorbeeld van Maassluis naar Pijnacker.

8 Adriaan Geuze pleit ook voor het koppelen van Schieveen en de polders die daarboven liggen aan Midden-Delfland. Dit gebied, dat mogelijk aangeduid kan worden als Central Park, is zo bijzonder met het originele Nederlandse landschap, dat moet gekoesterd worden. We hebben hier een gebied waar meer dan 2,5 miljoen mensen omheen wonen. Misschien moet een van de oude landgoederen aan de Schie eigentijds herbouwd worden, zodat daar een knooppunt ontstaat waar je op een terras kunt zitten en waar je kunt genieten van de koeien, de seizoenen en de vogels.

9 Het verhaal van Adriaan Geuze spreekt de gasten aan tafel bijzonder aan. Bij Natuurmonumenten zeggen ze altijd beschermen begint bij beleven. Als je er niet in kunt en je kunt het gebied niet ervaren, dan ga je het ook niet beschermen. Dit betekent dat het essentieel is voor Midden-Delfland dat mensen er in kunnen en zien dat het de moeite waard is. Wethouder Brandligt geeft aan dat er nog één landgoed is, namelijk De Tempel in Overschie. Dit landgoed is nu een beetje vervallen maar er gaat daar wat nieuws komen.

10 Burgemeester Aboutaleb geeft aan dat als je het gebied wilt beschermen je er een status aan moet geven. En vervolgens handen af van Midden-Delfland! Marc van den Tweel confronteert Aboutaleb met de Blankenburgtunnel, door Aboutaleb wordt aangegeven dat het budget de harde grens voor de mate van inpassing. Er wordt, met steun vanuit de zaal, verzocht om nogmaals met zorg en aandacht naar de mogelijkheden voor inpassing van de tunnel te kijken.

11 Burgemeester Rodenburg heeft de laatste tijd gelobbyd om de bescherming van waardevolle landschappen op te laten nemen in de nieuwe Natuurwet. Dit wordt van harte gesteund door de burgemeesters Van Aartsen en Aboutaleb. Ook roepen zij de provincie op om haar bevoegdheden op het gebied van groen in te zetten. Na de afronding van het eerste gedeelte van het debat zingt Marloes Arkesteijn het Midden-Delfland-lied.

12 Het tweede thema van het debat is: De economische waarde van het gebied voor de Metropoolregio: wat kan Midden-Delfland betekenen voor de stad? Hiervoor wordt aan tafel uitgenodigd: Govert van Oord, wethouder Midden-Delfland Arie van de Berg, stadsboer in Midden-Delfland Leendert Bikker, oprichter en aanvoerder BIKKER & Company. Initiatiefnemer World Expo Rotterdam Klik hier voor een videoverslag van het tweede thema

13 Leendert Bikker geeft ter introductie van dit thema een korte pitch. Midden-Delfland is de moestuin van de Metropool. Als de stad niet kan eten, gaat de stad dood. Vanwege dat en vanwege de recreatiemogelijkheden kan de stad niet zonder Midden-Delfland! Om internationale bedrijven te trekken is een aantal elementen van belang. De meeste daarvan hebben wij goed op orde. We onderschatten echter het belang van groen als internationale vestigingsvoorwaarde. Midden-Delfland is wat dat betreft een troef, razend dichtbij en dat moeten we goed houden.

14 Midden-Delfland is n postzegel in het grotere geheel. Aan tafel wordt gediscussieerd over de toename van economische groei in andere landen en de grote gevolgen die dit heeft voor de consumptie. Zo gaan in India mensen tweemaal zoveel eten. Het is belangrijk om na te denken over een nieuwe duurzame economie, die groot genoeg is om werkgelegenheid te creëren. Die veel minder energie en water kost en waarbij afval geen afval meer is maar een halffabricaat voor nieuwe producten en waar consumenten geld verdienen aan hun afval. Aboutaleb geeft aan dat we op moeten houden te denken dat we onderling in de Metropoolregio kunnen concurreren.

15 Govert van Oord zegt dat Midden-Delfland een gebied moet zijn dat kwaliteit levert. Slow maar niet sloom! Leendert Bikker beaamt dat veel van de dynamiek in de stad zit. Ondanks het Cittaslow concept verloopt de marketing wel volgens de high-speed world spelregels. Het stedelijk gebied ontwikkelt zich ongelofelijk snel en wij moeten zorgen dat we dat tempo bij kunnen houden in ons ondernemerschap in dit gebied, op basis van de kwaliteiten hier. Arie van den Berg ziet kansen door agrariërs met andere bedrijven te laten samenwerken en zo de landbouw en veehouderij meer met andere concepten te kunnen integreren. Hier kunnen nieuwe verdienmodellen uit ontstaan.

16 Vanuit de binnenkring geeft wethouder Pleijsier van Maassluis aan dat hij als bestuurder ziet dat recreatie en de economische waarde belangrijk zijn, maar de beleving door de inwoner moet ook heel hoog gehouden worden en dat wringt soms. Wethouder Borsboom uit Rijswijk benadrukt nogmaals dat niet groei, maar groen en de nieuwe economie als uitgangswaarde moet gelden voor toekomstige ontwikkeling. De Ondernemersfederatie Midden-Delfland geeft aan dat ze wakker moet worden. Ondernemers moeten de handen ineenslaan en zich sterker maken voor een goede vermarkting.

17 Arnold van Adrichem is één van de 34 kringloopboeren in Midden-Delfland en vertelt over duurzaam boer zijn en blijven in Midden- Delfland. In Midden-Delfland zijn de agrariërs ook met andere initiatieven voor het verbinden van stad en land bezig, zoals een coöperatie waarin boeren hun dak verhuren aan burgers om zonne-energie op te wekken en het oprichten van Delflandshof: een lokale melkfabriek. Van Aartsen geeft aan dat dit het type boeren is, dat nodig is om de innovatieve denkkracht te versterken. Dit kan bijvoorbeeld ook door boeren te betrekken bij het beheer van natuur, daar is hij een groot voorstander van.

18 Burgemeester Rodenburg pitcht het nieuwe streekproduct: een Stoere Boeren Boterham van allemaal producten uit Midden-Delfland. Voor het eerst te proeven na afloop van het debat. Vanaf 20 juni op meerdere plekken in Midden- Delfland verkrijgbaar.

19 Marja van Bijsterveldt herinnert eraan dat beide burgemeesters leiderschap en positie hebben. Het appèl hier uit de zaal is dan ook: benut die positie, toon leiderschap en durf, ook als het moeilijk is, te gaan stáán voor Midden-Delfland. Dit is van wezenlijk belang. Maak duidelijk dat dit gebied ook van de stad is en dat we het samen overeind willen houden. Marja overhandigt ten slotte de special Stad & Land van Midden-Delfland - die daarmee officieel gelanceerd wordt - aan de burgemeesters. Een volle kerk bedankt beide burgemeesters met applaus hartelijk voor hun betrokkenheid bij Midden-Delfland.

20 Dit verslag is mede mogelijk gemaakt door: Albert en Guido Tieken Hendrik Harm Zuid De Jongens van de Tekening Pia van Oord Veronique van t Westeinde

Feitenrelaas: beanwoording aanvraag Midden-Delfland aan de criteria

Feitenrelaas: beanwoording aanvraag Midden-Delfland aan de criteria Feitenrelaas: beanwoording aanvraag Midden-Delfland aan de criteria Bij de aanvraag van Midden-Delfland voor aanwijzing als Bijzonder Provinciaal Landshap is aanvullend aan de Gebiedsbeschrijving een Bidbook

Nadere informatie

Krachtig door kwaliteit van natuur en verrassend voor wie wat beleven wil

Krachtig door kwaliteit van natuur en verrassend voor wie wat beleven wil Krachtig door kwaliteit van natuur en verrassend voor wie wat beleven wil Nationaal Park Hollandse Duinen ligt in Zuid-Holland langs de Noordzee, tussen strand en binnenland, midden tussen de grote steden.

Nadere informatie

Introductie Metropoolregio Rotterdam Den Haag

Introductie Metropoolregio Rotterdam Den Haag Introductie Metropoolregio Rotterdam Den Haag Aanleiding voor Metropoolregio RDH [1] Randstad 2040 (Structuurvisie Rijk, 2008/09) Herwaardering belang steden voor economie Randstad geen samenhangende metropool

Nadere informatie

Cittaslow Midden-Delfland. Ondernemen in Midden-Delfland. Govert van Oord Bestuurder Midden-Delfland

Cittaslow Midden-Delfland. Ondernemen in Midden-Delfland. Govert van Oord Bestuurder Midden-Delfland Cittaslow Midden-Delfland Ondernemen in Midden-Delfland Govert van Oord Bestuurder Midden-Delfland 1 De ontwikkeling in historisch Benoem je kwaliteiten en perspectief draag uit! - Midden-Delfland ontstaat

Nadere informatie

Maaike Rodenburg. maaikerodenburg@hotmail.com. 1. Resultaten blz. 2 2. Conclusie blz. 3 3. Antwoorden blz. 4

Maaike Rodenburg. maaikerodenburg@hotmail.com. 1. Resultaten blz. 2 2. Conclusie blz. 3 3. Antwoorden blz. 4 Maaike Rodenburg maaikerodenburg@hotmail.com 1. Resultaten blz. 2 2. Conclusie blz. 3 3. Antwoorden blz. 4 1 In totaal zijn alle 38 supporters van Cittaslow Midden-Delfland uitgenodigd om deel te nemen

Nadere informatie

Toespraak van Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid- Holland, tijdens het congres van Cittaslow, Midden-Delfland, 21 juni 2014

Toespraak van Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid- Holland, tijdens het congres van Cittaslow, Midden-Delfland, 21 juni 2014 Toespraak van Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid- Holland, tijdens het congres van Cittaslow, Midden-Delfland, 21 juni 2014 Dames en heren, Dit is de langste dag van het jaar. Vandaag begint

Nadere informatie

Verbinding Stad-Land Midden-Delfland gebied

Verbinding Stad-Land Midden-Delfland gebied Verbinding Stad-Land Midden-Delfland gebied Analyse van de behoefte om de relatie tussen stad en land te verstevigen voor het Midden-Delfland gebied inclusief uitvoeringsagenda met begroting en dekkingsvoorstel

Nadere informatie

Verdienen met ZLTO. De stad als kans!

Verdienen met ZLTO. De stad als kans! Verdienen met ZLTO De stad als kans! Verdienen met ZLTO De stad als kans! Twitter: @MariskavKoulil #purehubs #stadslandbouw De stad als kans! Programma workshop Inleiding Korte kennismaking Introductie

Nadere informatie

Bezoekersenquête boerenmarkten in Den Haag, Delft en Schiedam

Bezoekersenquête boerenmarkten in Den Haag, Delft en Schiedam Bezoekersenquête boerenmarkten in Den Haag, Delft en Schiedam Martijn Epskamp Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) januari 2010 In opdracht van ds+v (gemeente Rotterdam) en provincie Zuid-Holland

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van burgemeester en wethouders op dinsdag 9 december Arnoud Rodenburg burgemeester

Besluitenlijst van de vergadering van burgemeester en wethouders op dinsdag 9 december Arnoud Rodenburg burgemeester Besluitenlijst van de vergadering van burgemeester en wethouders op dinsdag 9 december 2014. Aanwezig: Arnoud Rodenburg (burgemeester) Hans Horlings (wethouder) Govert van Oord (wethouder) Annemiek de

Nadere informatie

Maken dat natuur tegen een stootje kan Natuur combineren met

Maken dat natuur tegen een stootje kan Natuur combineren met Vooruit met natuur Stelt u zich voor een sterke, fitte, sprankelende natuur, waarvan je volop kunt genieten. Natuur dichtbij, die ontspant en die maakt dat je je prettig voelt op de plek waar je woont.

Nadere informatie

Cultuur in het Groen. Jaarverslag Inleiding. Activiteiten 2016

Cultuur in het Groen. Jaarverslag Inleiding. Activiteiten 2016 Cultuur in het Groen Stichting Promotie Groen Midden-Delfland Jaarverslag 2016 Inleiding De stichting Promotie Groen Midden-Delfland is in 2010 opgericht en beschikt sinds 2011 over een ANBI-status. Doel

Nadere informatie

V e r s l a g A r e n a b i j e e n k o m s t V i s i e l a n d e l i j k g e b i e d I J s s e l s t e i n

V e r s l a g A r e n a b i j e e n k o m s t V i s i e l a n d e l i j k g e b i e d I J s s e l s t e i n V e r s l a g A r e n a b i j e e n k o m s t V i s i e l a n d e l i j k g e b i e d I J s s e l s t e i n Datum: 04-09-2018 A a n w e z i g e n Er is een gevarieerd gezelschap van circa 80 personen.

Nadere informatie

Groene verbindingen tussen stad en land. Maurice Kruk. Presentatie symposium Meer natuur in de Stad. 24 november 2016

Groene verbindingen tussen stad en land. Maurice Kruk. Presentatie symposium Meer natuur in de Stad. 24 november 2016 Groene verbindingen tussen stad en land Maurice Kruk Presentatie symposium Meer natuur in de Stad 24 november 2016 Even voorstellen Bioloog Gewerkt voor (o.a.) Landschapsbeheer Zuid-Holland (groenparticipatie)

Nadere informatie

Omgevingsgericht ondernemen met natuur en landschap. Boeren met Natuur 23 maart 2016 Midden Limburg

Omgevingsgericht ondernemen met natuur en landschap. Boeren met Natuur 23 maart 2016 Midden Limburg Omgevingsgericht ondernemen met natuur en landschap Boeren met Natuur 23 maart 2016 Midden Limburg Maarten Vrolijk Livestock Research Earth overshoot day Earth Overshoot Day = dag waarop we alle bronnen

Nadere informatie

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord 2018-2022 Gemeente Emmen betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend S S Samen investeren! De partijen Wakker Emmen, PvdA en CDA gaan opnieuw

Nadere informatie

NOTITIE REGIONALE SPEERPUNTEN GROENE HART AGENDA NIEUWKOOP

NOTITIE REGIONALE SPEERPUNTEN GROENE HART AGENDA NIEUWKOOP NOTITIE REGIONALE SPEERPUNTEN GROENE HART AGENDA NIEUWKOOP A. Inleiding en doelstelling In de regiocommissie van 24 oktober jl. is toegezegd dat het college de raad een voorstel doet ten aanzien van de

Nadere informatie

Natuurbeleid in Zuid-Holland

Natuurbeleid in Zuid-Holland Natuurbeleid in Zuid-Holland Wat staat de natuur de komende jaren te wachten? Achterbanbijeenkomst Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland 13 december 2011 20.00 Opening en welkom voorzitter Susanne Kuijpers

Nadere informatie

Gemeente Midden-Delfland

Gemeente Midden-Delfland Midden-Delfland Anna van Raesfeltstraat 37, Postbus 1,2636 ZG Schipluiden E gemeente@middendelfland.nl, I www.middendelfland.nl atfaslm) college van dijkgraaf en hoogheemraden van Delfland Postbus 3061

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van burgemeester en wethouders gehouden op dinsdag 4 oktober 2016.

Besluitenlijst van de vergadering van burgemeester en wethouders gehouden op dinsdag 4 oktober 2016. Besluitenlijst van de vergadering van burgemeester en wethouders gehouden op dinsdag 4 oktober 2016. Aanwezig: Hans Horlings (locoburgemeester) Govert van Oord (wethouder) Annemiek de Goede-van Tiel (wethouder)

Nadere informatie

Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme

Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme Datum bijeenkomst: 22 oktober 2012 Auteur: Els Holsappel Locatie: Landal GreenParks Coldenhove in Eerbeek (met dank aan gastheer Martin Bes) Aanwezig: 60

Nadere informatie

Ruimte voor Limburg. Limburg in VORm: Ruimtelijke ontwikkelingen in balans

Ruimte voor Limburg. Limburg in VORm: Ruimtelijke ontwikkelingen in balans Ruimte voor Limburg Limburg in VORm: Ruimtelijke ontwikkelingen in balans Colofon Uitgave: Provincie Limburg Postbus 5700 6202 MA Maastricht Tel.: +31 (0)43 389 99 99 Fax: +31 (0)43 361 80 99 E-mail: postbus@prvlimburg.nl

Nadere informatie

Doe mee aan de prijsvraag ondernemen aan de Groene Corridor en

Doe mee aan de prijsvraag ondernemen aan de Groene Corridor  en Doe mee aan de prijsvraag ondernemen aan de Groene Corridor Kijk voor meer informatie op www.facebook.com/degroenecorridor en www.groenecorridor.nl Volop kansen voor nieuw ondernemerschap Laveren langs

Nadere informatie

Het Hart van Holland. Omgevingsvisie 2040

Het Hart van Holland. Omgevingsvisie 2040 Het Hart van Holland Regionale Agenda Omgevingsvisie 2040 GEMEENTERAAD KAAG & BRAASSEM 7 DECEMBER 2016 JEROEN TRAUDES kaag en braassem katwijk leiden leiderdorp noordwijk oegstgeest teylingen voorschoten

Nadere informatie

1. CULTUURHISTORISCH HUYGENS HET WEEKEND VAN DE GROENE METROPOOL. wandelen, landgoederen, hightea, etc. vlietland

1. CULTUURHISTORISCH HUYGENS HET WEEKEND VAN DE GROENE METROPOOL. wandelen, landgoederen, hightea, etc. vlietland HET WEEKEND VAN DE GROENE METROPOOL (werktitel) Een slinger van 12 arrangementen 1. CULTUURHISTORISCH HUYGENS ALTIJD GOED wandelen, landgoederen, hightea, etc. vlietland Wandelen in de natuur Bijzondere

Nadere informatie

Stadslandbouw. Jan Willem van der Schans. Jan-willem.vanderschans@wur.nl Kampen, 8 April 2012

Stadslandbouw. Jan Willem van der Schans. Jan-willem.vanderschans@wur.nl Kampen, 8 April 2012 Stadslandbouw Jan Willem van der Schans Jan-willem.vanderschans@wur.nl Kampen, 8 April 2012 Introductie Onderzoeker LEI-WUR Supply chain research Onderzoeker RSO-WUR Regional food systems Medeoprichter

Nadere informatie

samenwerking Gooise Meren - Weesp?

samenwerking Gooise Meren - Weesp? Wat vinden inwoners van de samenwerking Gooise Meren - Weesp? Verslag inwonersbijeenkomst 13 september Bussum, 15 september 2017 Inhoudsopgave Inhoud 1 Inleiding 3 2 Inwoners van Gooise Meren over de samenwerking

Nadere informatie

Welkom in Beekdaelen. de gemeente van u, van mij, van ons!

Welkom in Beekdaelen. de gemeente van u, van mij, van ons! Welkom in de gemeente van u, van mij, van ons! Welkom in de gemeente van u, van mij, van ons! In 2019 woont of werkt u in. De nieuwe gemeente voor de inwoners van Onderbanken, Nuth en Schinnen. Een nieuwe

Nadere informatie

NOVEMBER 18, 2015 RELATIE BOEREN-STEDEN ONDERZOEK VAN LTO NOORD SHARONA DE KLERK STAGIAIR

NOVEMBER 18, 2015 RELATIE BOEREN-STEDEN ONDERZOEK VAN LTO NOORD SHARONA DE KLERK STAGIAIR NOVEMBER 18, 2015 RELATIE BOEREN-STEDEN ONDERZOEK VAN LTO NOORD SHARONA DE KLERK STAGIAIR Samenvatting Dit is een onderzoek vanuit LTO Noord naar de relatie tussen boeren en steden, dus in welke opzichten

Nadere informatie

Dichterbij. Melk uit ZUID-HOLLAND MIDDEN »10. Bank denkt mee met kerkbestuur»14. Vijftigers waagden de stap»28. 'De economie trekt weer aan'»18

Dichterbij. Melk uit ZUID-HOLLAND MIDDEN »10. Bank denkt mee met kerkbestuur»14. Vijftigers waagden de stap»28. 'De economie trekt weer aan'»18 Dichterbij ZUID-HOLLAND MIDDEN MAGAZINE VOOR LEDEN VAN RABOBANK ZUID-HOLLAND MIDDEN ZOMER 2017 Melk uit Midden-Delfland: lekker!!»10 FINANCIËN JAARVERSLAG 2016 ZELFSTANDIG ONDERNEMEN Bank denkt mee met

Nadere informatie

PAL-lunchlezing. Groene verdienmodellen. 25 oktober 2013 Pieter Baars

PAL-lunchlezing. Groene verdienmodellen. 25 oktober 2013 Pieter Baars PAL-lunchlezing Groene verdienmodellen 25 oktober 2013 Pieter Baars Verdienenaangroen Groene verdienmodellen Hoe groenprojecten te financieren? Wat is de rol van ondernemers, overheden en maatschappelijke

Nadere informatie

Regionale Adaptatie Strategie vanwege klimaatverandering. MT 22 maart 2012 Arno Lammers

Regionale Adaptatie Strategie vanwege klimaatverandering. MT 22 maart 2012 Arno Lammers Regionale Adaptatie Strategie vanwege klimaatverandering MT 22 maart 2012 Arno Lammers Voorgeschiedenis RAS - Proces Waterkader Haaglanden gestart febr. 2003 na opdracht AB - Regionaal Bestuursakkoord

Nadere informatie

Verslag publieksdebat Eerbeek

Verslag publieksdebat Eerbeek Verslag publieksdebat Eerbeek Datum bijeenkomst: 8 april 2013 Auteur: Els Holsappel Aanwezig: 16 deelnemers Doel van de bijeenkomst: Verzamelen reacties op de conceptvisie; Input leveren voor de definitieve

Nadere informatie

Niet iedereen is een buitenmens, maar niemand is een binnenmens. Sijas Akkerman 10 januari 2018

Niet iedereen is een buitenmens, maar niemand is een binnenmens. Sijas Akkerman 10 januari 2018 Niet iedereen is een buitenmens, maar niemand is een binnenmens. Sijas Akkerman 10 januari 2018 Niet iedereen is een buitenmens, maar niemand is een binnenmens. Kent u de reclamecampagne van Bever. De

Nadere informatie

Lokaal economisch beleid

Lokaal economisch beleid Lokaal economisch beleid Op weg naar een dynamische agenda voor de toekomst Eerste ondernemerstafel 29 september 2014 Programma Opening 19:30 Doel van de avond 19:35 Terugblik ondernemersavond, uitdagingen

Nadere informatie

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Inleiding Weststellingwerf heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan een omgevingsvisie. De omgevingsvisie gaat over de toekomst van onze gemeente en is daarom

Nadere informatie

Projectplan Fruitrijk Fase 2

Projectplan Fruitrijk Fase 2 Projectplan Fruitrijk Fase 2 Ontwikkeling van een gebiedseigen attractie voor Rivierenland 1) Inleiding Uit de Monitor Vrijetijdseconomie, in opdracht van het RBT Rivierenland, is gebleken dat de economische

Nadere informatie

Etten-Leur. (Bron: www. nederland-in-beeld.nl)

Etten-Leur. (Bron: www. nederland-in-beeld.nl) Etten-Leur (Bron: www. nederland-in-beeld.nl) Introductie Etten-Leur is een middelgrote gemeente in Brabant, gelegen ten westen van Breda. De gemeente bestaat uit één kern van ruim 40.000 inwoners. Door

Nadere informatie

Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Marion Stein secretaris/algemeen directeur Stadsgewest Haaglanden m.stein@haaglanden.nl

Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Marion Stein secretaris/algemeen directeur Stadsgewest Haaglanden m.stein@haaglanden.nl Metropoolregio Rotterdam Den Haag Marion Stein secretaris/algemeen directeur Stadsgewest Haaglanden m.stein@haaglanden.nl 2 3 Metropoolregio by night feb 2012 4 Aanleiding voor Metropoolregio RDH [1] Randstad

Nadere informatie

UITGEROEPEN TOT EEN VAN DE MEEST OPWINDENDE STEDEN IN DE WERELD

UITGEROEPEN TOT EEN VAN DE MEEST OPWINDENDE STEDEN IN DE WERELD UITGEROEPEN TOT EEN VAN DE MEEST OPWINDENDE STEDEN IN DE WERELD Presentatie plan gebiedsmarketing Rottemeren gebied DE ROTTE VERDIENT/ STICHTING PLEZIERRIVIER DE ROTTE Bezuinigen of meer verdienen HET

Nadere informatie

Enquête Provinciale Statenverkiezingen Zuid-Holland 2019

Enquête Provinciale Statenverkiezingen Zuid-Holland 2019 Q1 Graag willen we van u weten wat u, als lid van Natuurmonumenten, vindt van zaken waarvoor de provincie Zuid-Holland verantwoordelijk is en waar de komende ren de prioriteiten moeten liggen. Wij vragen

Nadere informatie

Het Rechthuis: van herberg tot gastvrij Bed & Breakfast

Het Rechthuis: van herberg tot gastvrij Bed & Breakfast Het Rechthuis: van herberg tot gastvrij Bed & Breakfast Donderdag 8 juli 2011 door Gemma van Winden-Tetteroo Jakob en Marja voor hun prachtig verbouwde Rechthuis. Schipluiden De zon kruipt bijna weg achter

Nadere informatie

Geachte heer Van Aartsen en heer Aboutaleb

Geachte heer Van Aartsen en heer Aboutaleb Aan de voorzitter van de stadsregio Rotterdam en de voorzitter van het stadsgewest Haaglanden Potsbus 12600 2500 DJ DEN HAAG Datum: Ons kenmerk: Afdeling: Contactpersoon: Uw brief van: Onderwerp: 4-09-2012

Nadere informatie

Komen overeen zich in te spannen dat de volgende stappen genomen worden: 1. standpunt Bevoegd Gezag (ministers van VROM en VenW) 2009

Komen overeen zich in te spannen dat de volgende stappen genomen worden: 1. standpunt Bevoegd Gezag (ministers van VROM en VenW) 2009 1. A4 Delft-Schiedam doel Doel van het project A4 Delft-Schiedam is de problemen rond bereikbaarheid, leefbaarheid (inclusief externe veiligheid) en verkeersveiligheid tussen Rotterdam en Den Haag zo veel

Nadere informatie

Verstedelijking en groen in de Metropoolregio

Verstedelijking en groen in de Metropoolregio Verstedelijking en groen in de Metropoolregio Metropoollab Delft 15 maart 2012 Rienk Kuiper 1 Omkering stad land: 1960 2 Omkering stad land: 1970 3 Omkering stad land: 1980 4 Omkering stad land: 1990 5

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van burgemeester en wethouders op dinsdag 3 juni 2014 om uur.

Besluitenlijst van de vergadering van burgemeester en wethouders op dinsdag 3 juni 2014 om uur. Besluitenlijst van de vergadering van burgemeester en wethouders op dinsdag 3 juni 2014 om 09.30 uur. Aanwezig: Arnoud Rodenburg (burgemeester) Annemiek de Goede van Tiel (wethouder) Hans Horlings (wethouder)

Nadere informatie

Excellenties, Dames en heren,

Excellenties, Dames en heren, Alleen de uitgesproken tekst geldt. Welkomstwoord van drs. Ank Bijleveld-Schouten, Commissaris van de Koningin in de provincie Overijssel, bij de opening van de relatiebijeenkomst Lente in Overijssel,

Nadere informatie

Midden-Delfland. advies m.b.t. aanvraag status Provinciaal Landschap. provinciaal adviseur ruimtelijke kwaliteit in zuid-holland

Midden-Delfland. advies m.b.t. aanvraag status Provinciaal Landschap. provinciaal adviseur ruimtelijke kwaliteit in zuid-holland Midden-Delfland advies m.b.t. aanvraag status Provinciaal Landschap provinciaal adviseur ruimtelijke kwaliteit in zuid-holland Midden-Delfland advies m.b.t. aanvraag status Provinciaal Landschap HV-PAZH-01

Nadere informatie

STADSLANDBOUW VANUIT STEDENBOUWKUNDIG PERSPECTIEF debatavond 06.11.13

STADSLANDBOUW VANUIT STEDENBOUWKUNDIG PERSPECTIEF debatavond 06.11.13 STADSLANDBOUW VANUIT STEDENBOUWKUNDIG PERSPECTIEF debatavond 06.11.13 BELANG VAN LANDBOUW IN VERSTEDELIJKTE RUIMTE BEDREIGINGEN KANSEN VORMEN STADSLANDBOUW AANBEVELINGEN VOORBEELD EETBAAR ROTTERDAM VOORBEELD

Nadere informatie

V O O R W O O R D. Jacob Fokkema, voorzitter

V O O R W O O R D. Jacob Fokkema, voorzitter V O O R W O O R D Waarde moet je koesteren en vraagt om blijvende aandacht. Massale erkenning is niet de bron van waaruit waarde ontspruit. Het is de dynamiek van het verschil dat haar bestaansrecht geeft.

Nadere informatie

Dames en heren, beste familie Hagedoorn en medewerkers van de Beerze Bulten,

Dames en heren, beste familie Hagedoorn en medewerkers van de Beerze Bulten, Toespraak bij de opening van de Youpi! Lodges en de overhandiging van een cheque aan de Stichting De Upside van Down, door commissaris van de Koningin, drs. Ank Bijleveld-Schouten op vrijdag 15 april 2011

Nadere informatie

Alfons Oldeloohuis, Huisarts. Betrekken jongeren. Verbinden stad & land en consument & producent. Stimuleren innovatie. Procesbegeleiding partijen.

Alfons Oldeloohuis, Huisarts. Betrekken jongeren. Verbinden stad & land en consument & producent. Stimuleren innovatie. Procesbegeleiding partijen. Netwerk de Peelhorst Alfons Oldeloohuis, Huisarts Geïnteresseerd in het animatiefilmpje over het Netwerk de Peelhorst of direct naar de website? Scan het plaatje hierboven via de (gratis) layar-app "De

Nadere informatie

#WVN2030. Omgevingsvisie Westvoorne maart 2015, 1 e discussiebijeenkomst team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle

#WVN2030. Omgevingsvisie Westvoorne maart 2015, 1 e discussiebijeenkomst team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030 Omgevingsvisie Westvoorne 2030 19 maart 2015, 1 e discussiebijeenkomst team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle Welkom en opening wethouder Bert van der Meij Inhoud

Nadere informatie

Voorbereiding Beleid Zonnevelden Gesprek met inwoners & bedrijven 28 mei 2019

Voorbereiding Beleid Zonnevelden Gesprek met inwoners & bedrijven 28 mei 2019 Voorbereiding Beleid Zonnevelden Gesprek met inwoners & bedrijven 28 mei 2019 1 Op weg naar beleid Zonnevelden Wijk bij Duurstede Waarom zonnevelden Waar wel en waar (liever) niet Onder welke voorwaarden

Nadere informatie

Visie op Zuid-Holland Ontwikkelen met schaarse ruimte

Visie op Zuid-Holland Ontwikkelen met schaarse ruimte Visie op Zuid-Holland Ontwikkelen met schaarse ruimte Provinciale Structuurvisie Zuid-Holland is de meest dichtbevolkte provincie van Nederland, met 3,5 miljoen mensen en veel economische bedrijvigheid.

Nadere informatie

Ik ben als bestuurder in deze provincie bijzonder geïnteresseerd in de kansen van nieuwe energie voor onze kenniseconomie.

Ik ben als bestuurder in deze provincie bijzonder geïnteresseerd in de kansen van nieuwe energie voor onze kenniseconomie. Welkomstwoord van Jan Franssen, Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, bij het Lustrumcongres 'Geothermal Heat is Cool' van het Platform Geothermie, Den Haag, 24 oktober 2012 ---------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013

Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013 Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013 Versie 20 mei 2013 Alleen het gesproken woord geldt 1 Dames en heren,

Nadere informatie

Cittaslow Midden-Delfland. Cittaslow. Presentatie gemeente Oudewater. Hans Verlinde 13 april 2015

Cittaslow Midden-Delfland. Cittaslow. Presentatie gemeente Oudewater. Hans Verlinde 13 april 2015 Cittaslow Midden-Delfland Cittaslow Presentatie gemeente Oudewater Hans Verlinde 13 april 2015 Inhoud presentatie 1. Cittaslow Midden-Delfland 2. Wat is Cittaslow? 3. Criteria 4. Cittaslow in praktijk

Nadere informatie

Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland. Ben Brink, wethouder Dennis Kramer, adviseur Ruimte

Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland. Ben Brink, wethouder Dennis Kramer, adviseur Ruimte Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland Ben Brink, wethouder Dennis Kramer, adviseur Ruimte Inleiding Doel vanavond: beeldvorming eerste reacties Reactiebrief Inleiding: ambitiedocument 3 speerpunten:

Nadere informatie

DE UTRECHTSE LANDSCHAPPEN TOT 2015: WAT ZET JIJ OP DE AGENDA?

DE UTRECHTSE LANDSCHAPPEN TOT 2015: WAT ZET JIJ OP DE AGENDA? Verslag Hengeveldstraat 29 3572 KH Utrecht 030 2567 350 Info@nmu.nl www.nmu.nl DE UTRECHTSE LANDSCHAPPEN TOT 2015: WAT ZET JIJ OP DE AGENDA? Regiobijeenkomst Utrecht Oost Gebiedsprogramma Agenda Vitaal

Nadere informatie

VOORAANKONDIGING. Najaarsconferentie. Europese Eemland Conferentie EUROPESE EEMLAND CONFERENTIE VEELZIJDIG PLATTELAND! Het platteland leeft!

VOORAANKONDIGING. Najaarsconferentie. Europese Eemland Conferentie EUROPESE EEMLAND CONFERENTIE VEELZIJDIG PLATTELAND! Het platteland leeft! VOORAANKONDIGING Het platteland leeft! De Europese Eemland Conferentie en het Netwerk Platteland hebben de handen ineengeslagen om in het najaar een bruisende driedaagse plattelandsconferentie te organiseren.

Nadere informatie

KRIMP INLEIDING. voor de welvaart. Bevolking -1,2% Banen -4% In 2012 hebben het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Zuid-Holland

KRIMP INLEIDING. voor de welvaart. Bevolking -1,2% Banen -4% In 2012 hebben het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Zuid-Holland SMART WATER INLEIDING In 2012 hebben het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Zuid-Holland - nieuw te ontwikkelen) projecten en activiteiten aan worden verbonden en worden KRIMP voor de welvaart

Nadere informatie

Betrokken partijen Zonnepark Overbetuwe

Betrokken partijen Zonnepark Overbetuwe Betrokken partijen Zonnepark Overbetuwe Green Giraffe is een adviesbureau dat zich richt op de duurzame energiesector en is met name gespecialiseerd in de financiering van wind- en zonne-energieprojecten.

Nadere informatie

Uitnodiging Babel. Op 13 mei organiseert Stichting Babel een bezoek aan het sluizencomplex van Leidschendam, zie bijgaande uitnodiging.

Uitnodiging Babel. Op 13 mei organiseert Stichting Babel een bezoek aan het sluizencomplex van Leidschendam, zie bijgaande uitnodiging. gemeente Zaanstad Uitnodiging AAN Raad DATUM 11 maart 2016 ONDERWERP Uitnodiging Babel Geachte leden van de raad c.s, Op 13 mei organiseert Stichting Babel een bezoek aan het sluizencomplex van Leidschendam,

Nadere informatie

aanbiedingsnota raad invullen organisatie beeldvorming op 5 oktober 2017 oordeelvorming op n.v.t. besluitvorming op 26 oktober 2017

aanbiedingsnota raad invullen organisatie beeldvorming op 5 oktober 2017 oordeelvorming op n.v.t. besluitvorming op 26 oktober 2017 beeldvorming op 5 oktober 2017 oordeelvorming op n.v.t. besluitvorming op 26 oktober 2017 invullen organisatie registratienr. 17INT09157 casenr. BBV17.0501 voorstel over vaststellen Nota Zonne-energie

Nadere informatie

Verslag themabijeenkomst Lokale Economie

Verslag themabijeenkomst Lokale Economie Verslag themabijeenkomst Lokale Economie Datum bijeenkomst: 20 november 2012 Auteur: Els Holsappel Locatie: Tjark Riks Centrum Eerbeek Aanwezig: ca 50 deelnemers Doel bijeenkomst Verdiepingsslag op het

Nadere informatie

routes Mooie natuur Nationale Parken Makkelijk fietsen via knooppunten NATIONALE PARKEN afstanden tussen 25 en 55 km FIETS LANGS EN DOOR 12

routes Mooie natuur Nationale Parken Makkelijk fietsen via knooppunten NATIONALE PARKEN afstanden tussen 25 en 55 km FIETS LANGS EN DOOR 12 NR. 03 / 2014 fiets routes afstanden tussen 25 en 55 km Makkelijk fietsen via knooppunten FIETS LANGS EN DOOR 12 Nationale Parken 12 NATIONALE PARKEN fietsroutes Mooie natuur Fietsen in Weerribben-Wieden,

Nadere informatie

Goedemiddag, mijn naam is Peter van Steensel

Goedemiddag, mijn naam is Peter van Steensel Goedemiddag, mijn naam is Peter van Steensel Ik ben directeur van het Programmabureau Groene Hart, de werkorganisatie van de Stuurgroep Nationaal Landschap Groene Hart Ik ga u iets laten zien over de ontwikkelingen

Nadere informatie

Actiecomité Behoud Woudweg e.o. E-Informatiekrant

Actiecomité Behoud Woudweg e.o. E-Informatiekrant Actiecomité Behoud Woudweg e.o. E-Informatiekrant April 2006 Actiecomité Behoud Woudweg e.o. zet zich in voor behoud van de huidige waarden van deze mooiste weg van het Midden-Delfland gebied. De veranderingen

Nadere informatie

Natuur- en recreatieplan Westfriesland

Natuur- en recreatieplan Westfriesland Natuur- en recreatieplan Westfriesland Ondertitel Regionale Projectgroep 10 september 2015 Waar staan we in het proces? 2 Vijf werkblokken Blok 1: Het leggen van de basis Blok 2: Evaluatie Blok 3: Actualisatie

Nadere informatie

Drempels. droom. werkelijkheid

Drempels. droom. werkelijkheid Drempels tussen droom en werkelijkheid Een dynamisch groen kennissysteem, midden in de praktijk In de groene sector spelen vraagstukken waar direct en gerichte antwoorden voor nodig zijn. Goede oplossingen

Nadere informatie

Gebiedsprogramma 2016-2020. Dit document geeft schematisch de hoofdlijnen weer van het Gebiedsprogramma 2016 2020.

Gebiedsprogramma 2016-2020. Dit document geeft schematisch de hoofdlijnen weer van het Gebiedsprogramma 2016 2020. Gebiedsprogramma 2016-2020 Dit document geeft schematisch de hoofdlijnen weer van het Gebiedsprogramma 2016 2020. 1 Integrale gebiedsopgaven Initiëren, faciliteren en uitvoeren van integrale gebiedsopgaven

Nadere informatie

Actualisatie toerisme en recreatie. Natuur- en recreatieplan Westfriesland

Actualisatie toerisme en recreatie. Natuur- en recreatieplan Westfriesland Actualisatie toerisme en recreatie Natuur- en recreatieplan Westfriesland Programma Doel: (Toekomstige) kracht van het gebied in beeld krijgen Start (13.00) Welkom en toelichting natuur- en recreatieplan

Nadere informatie

stadslandbouw in en rond Rotterdam Kees van Oorschot 2 februari 2015

stadslandbouw in en rond Rotterdam Kees van Oorschot 2 februari 2015 stadslandbouw in en rond Rotterdam Kees van Oorschot 2 februari 2015 Stadslandbouw in Rotterdam Inspiratiebron Will Allen Stadslandbouw omvat veel soorten initiatieven van burgers, boeren en ondernemers

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 33 576 Natuurbeleid Nr. 165 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Lijst van uitnodigingen te behandelen in de vergadering van burgemeester en wethouders van dinsdag 25 september 2018

Lijst van uitnodigingen te behandelen in de vergadering van burgemeester en wethouders van dinsdag 25 september 2018 Lijst van uitnodigingen te behandelen in de vergadering van burgemeester en wethouders van dinsdag 25 september 2018 Ingekomen van en activiteit: Afgevaardigde: VNG Smart Society meets Design samen organiseren

Nadere informatie

Inspiratie voor Nieuwe Business Modellen

Inspiratie voor Nieuwe Business Modellen Inspiratie voor Nieuwe Business Modellen Bijeenkomst bij Eneco in kader van onderzoek naar Nieuwe Business Modellen De noodzaak om te veranderen is onmiskenbaar. Burgers, bedrijven en overheid zoeken naar

Nadere informatie

Deel I. LOP Midden-Delfland 2025: Inleiding

Deel I. LOP Midden-Delfland 2025: Inleiding Deel I LOP Midden-Delfland 2025: Inleiding 22 - MIDDEN-DELFLAND 2025 Na bijna 30 jaar is de reconstructie van het Midden-Delflandgebied voltooid. Dit betekent echter niet dat het gebied af is. Midden-Delfland

Nadere informatie

Story-concept. Via Belgica. Een beknopte weergave van de plannen voor 2017 en 2018.

Story-concept. Via Belgica. Een beknopte weergave van de plannen voor 2017 en 2018. Story-concept Via Belgica Een beknopte weergave van de plannen voor 2017 en 2018. Toos Hofstede toos@viastory.com Versie 2.0, 1 augustus 2017 Over het project Via Belgica Een naam die tot de verbeelding

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK. Samenvatting

GEMEENTE OLDEBROEK. Samenvatting GEMEENTE OLDEBROEK Voorstel van het college aan de raad Raadsvergadering d.d. 31 januari 2013 Agendapunt 06-03 Onderwerp: subsidie Veluws Bureau voor Toerisme, 2013 en 2014. Portefeuillehouder: C. van

Nadere informatie

Project A4 Delft- Schiedam

Project A4 Delft- Schiedam Project A4 Delft- Schiedam Plannen voor verbeteren bereikbaarheid Den Haag Rotterdam Handout 16 februari 2009 Vanavond Informeren over de onderzoekstrajecten van RWS Presenteren van de voorlopige uitkomsten

Nadere informatie

HOUT EXPO CNTRM. Airport Garden City Lelystad

HOUT EXPO CNTRM. Airport Garden City Lelystad Airport Garden City Lelystad ennis delen flexplekken branche expositie etrokken cluster exposure ontmoeting pla radle to cradle kantoor loofhoutbos ontwi D e i n i t i a t i e f n e m e r s Het Hout Expo

Nadere informatie

BEST EINDHOVEN GELDROP-MIERLO HELMOND NUENEN OIRSCHOT SON EN BREUGEL VELDHOVEN WAALRE STEDELIJK GEBIED! VISIE OP WONEN 27 FEBRUARI 2019

BEST EINDHOVEN GELDROP-MIERLO HELMOND NUENEN OIRSCHOT SON EN BREUGEL VELDHOVEN WAALRE STEDELIJK GEBIED! VISIE OP WONEN 27 FEBRUARI 2019 STEDELIJK GEBIED! VISIE OP WONEN 27 FEBRUARI 2019 PROGRAMMA Opening Welkomstwoord Presentatie gezonde verstedelijking Ad de Bont Presentatie concept Visie op Wonen door bestuurlijk trekkers Paneldiscussie

Nadere informatie

DE TOEKOMST VAN KATWIJK. Verslag Meet-up #4. Burgt Rijnsburg. detoekomstvankatwijk.nl

DE TOEKOMST VAN KATWIJK. Verslag Meet-up #4. Burgt Rijnsburg. detoekomstvankatwijk.nl Verslag Meet-up #4 19-februari 2019 @de Burgt Rijnsburg detoekomstvankatwijk.nl Meet-up #4 Dit was alweer de vierde meet-up van de Toekomst van Katwijk! Deze keer waren alle inwoners, ondernemers en organisaties

Nadere informatie

EEN LANDSCHAP VAN STAND

EEN LANDSCHAP VAN STAND MIDDEN-DELFLAND: EEN LANDSCHAP VAN STAND VAN STAND Een pleidooi voor de status groen beschermd landschap Een pleidooi voor de status groen beschermd landschap MIDDEN-DELFLAND: EEN LANDSCHAP VAN STAND Een

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum. Geachte Voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum. Geachte Voorzitter, > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

WERELDCAFÉ OMGEVINGSVISIE KRIMPENERWAARD

WERELDCAFÉ OMGEVINGSVISIE KRIMPENERWAARD WERELDCAFÉ Programma: 19.00 u: Inloop 19.30 u: Welkom door wethouder Leon de Wit 19.35 u: Bevindingen uit voorgaande traject en uitleg programma 19.50 u: Pitches thema s (2 minuten per pitch) 20.00 u:

Nadere informatie

De positieve aanpak. Ruud Hanou - MHHNH Vereniging tot Behoud van het OpenLandschap van Kaag en Braassem e.o 5 maart 2015

De positieve aanpak. Ruud Hanou - MHHNH Vereniging tot Behoud van het OpenLandschap van Kaag en Braassem e.o 5 maart 2015 De positieve aanpak Ruud Hanou - MHHNH Vereniging tot Behoud van het OpenLandschap van Kaag en Braassem e.o 5 maart 2015 It starts with a Why : het juiste beheer van milieu, natuur en het openlandschap

Nadere informatie

uitnodiging Opening 25 november 2010 14.00 uur

uitnodiging Opening 25 november 2010 14.00 uur uitnodiging Opening 25 november 2010 14.00 uur Opening van Het House of Food Geachte heer, mevrouw, Op 25 november 2010 opent het House of Food, centrum voor de voedingsindustrie in Zaandam, haar deuren.

Nadere informatie

In deze presentatie: algemeen beeld uit startbijeenkomst, online enquête en alle gesprekken op locatie overeenkomsten en aanvullingen op het Tourteam

In deze presentatie: algemeen beeld uit startbijeenkomst, online enquête en alle gesprekken op locatie overeenkomsten en aanvullingen op het Tourteam LEESWIJZER In deze presentatie: algemeen beeld uit startbijeenkomst, online enquête en alle gesprekken op locatie overeenkomsten en aanvullingen op het Tourteam 29/5/18 1 INTEGRAAL KOERSDEBAT LANGETERMIJNVISIE

Nadere informatie

Terugblik gebiedsbijeenkomst Berkel Almen-Borculo

Terugblik gebiedsbijeenkomst Berkel Almen-Borculo Terugblik gebiedsbijeenkomst Berkel Almen-Borculo Hoe leggen we samen de puzzel? Op 1 februari was de gebiedsbijeenkomst Berkel Almen-Borculo bij Camping De Heksenlaak in Barchem. Ruim 140 belangstellenden

Nadere informatie

Dag van het Slagenland

Dag van het Slagenland Zaterdag 16 juni 2012 10.00-17.00 uur Kom het buitengebied beleven! Deelnemers ompoenenkwekerij Sanders Bloemenboerderij De Langendam Melkveehouderij Biemans & Ooievaarkenner Donks Dorpsboerderij Waspik

Nadere informatie

Financiering verduurzaming bedrijventerreinen GebiedsESCo, hoe pak je dat aan? 12 juni 2014

Financiering verduurzaming bedrijventerreinen GebiedsESCo, hoe pak je dat aan? 12 juni 2014 #gebiedsesco Financiering verduurzaming bedrijventerreinen GebiedsESCo, hoe pak je dat aan? 12 juni 2014 #gebiedsesco Programma Gijs Schuurhuis (De Urbanisator Plaspoelpolder) Welkomstwoord Hans Korbee

Nadere informatie

RAADSBESLUIT 19R.00183

RAADSBESLUIT 19R.00183 RAADSBESIT 19R.00183 Agendapunt: nderwerp: mgevingsagenda Woerden De raad van de gemeente W oerden; gelezen het voorstel d.d. 12 maart 2019 van: - burgemeester en wethouders gelet op het bepaalde in de

Nadere informatie

Welkom. Jaarlijkse bijeenkomst Lokale Fondsen Nederland. 12 juni 2015 symposium Lokale Fondsen Nederland

Welkom. Jaarlijkse bijeenkomst Lokale Fondsen Nederland. 12 juni 2015 symposium Lokale Fondsen Nederland Welkom Jaarlijkse bijeenkomst Lokale Fondsen Nederland 12 juni 2015 symposium Lokale Fondsen Nederland Uw dagvoorzitter Jan Paternotte 12 juni 2015 symposium Lokale Fondsen Nederland De rol van lokale

Nadere informatie

DuurzaamAlmere.nl. Actief Groen. Landgoed Almere. Combineer stad en natuur. Verbind plaats en context. Themanummer februari 2011

DuurzaamAlmere.nl. Actief Groen. Landgoed Almere. Combineer stad en natuur. Verbind plaats en context. Themanummer februari 2011 Actief Groen Landgoed Almere Landgoed Almere Themanummer 02 What s in a name? Hoe je de stad ook wilt noemen, het is duidelijk dat Almere een stad is, waarin Themanummer februari 2011 zowel het groen als

Nadere informatie

Opzet. Streefbeelden Graslanden. Fasen van ontwikkeling. Hooilanden. Tussenfase 0: Raaigras-weide KNNV afdeling Delfland. Tussenfase 1: Grassen-mix

Opzet. Streefbeelden Graslanden. Fasen van ontwikkeling. Hooilanden. Tussenfase 0: Raaigras-weide KNNV afdeling Delfland. Tussenfase 1: Grassen-mix Opzet Streefbeelden Graslanden Wat is de doelstelling; Wat willen we er mee? Hooilanden Fasen van ontwikkeling Botanisch waardevolle graslanden De dominantfase als bottleneck Doelstelling bloemrijk: verschralen

Nadere informatie

Bewonersvereniging Noordwest

Bewonersvereniging Noordwest Bewonersvereniging Noordwest Centrum Publieksparticipatie Natura 2000 T.a.v. 65 Postbus 30316 2500 GH Den Haag Betreft: Zienswijze van de Bewonersvereniging Noordwest (Wageningen) op aanwijzing van Het

Nadere informatie

Weidevogelpact Midden-Delfland

Weidevogelpact Midden-Delfland Weidevogelpact Midden-Delfland Midden-Delfland is van oudsher een goed weidevogelgebied. Maar ook in dit open veenweidegebied is het aantal weidevogels fors afgenomen: de populaties grutto, kievit en tureluur

Nadere informatie

Voordelen van samenwerking binnen een vervoerregio

Voordelen van samenwerking binnen een vervoerregio Voordelen van samenwerking binnen een vervoerregio Willem Benschop Oud-directeur Vervoersautoriteit van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag Seminar Vervoerregio Brussel 12 november 2018 Inhoud Korte introductie

Nadere informatie