Gebrek aan. Geïllustreerde gids. Gebrekverschijnselen in de belangrijkste landbouwgewassen. De competentie in Kalium en Magnesium

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gebrek aan. Geïllustreerde gids. Gebrekverschijnselen in de belangrijkste landbouwgewassen. De competentie in Kalium en Magnesium"

Transcriptie

1 10 Gebrek aan N P K Mg S Mn B Zn Geïllustreerde gids Gebrekverschijnselen in de belangrijkste landbouwgewassen De competentie in Kalium en Magnesium

2 2 Index Hoofdstuk 1 Inleiding 3 Hoofdstuk 2 Hoe gebruik ik deze gids 7 Hoofdstuk 3 Nutriënten 8 Hoofdstuk 4 Vaststellen gebrek aan nutriënten 18 Granen 20 Koolzaad 34 Maïs 46 Erwten en bonen (Peulvruchten) 56 Aardappelen 60 Suikerbieten 64 Hoofdstuk 5 Productaanbevelingen 76

3 3 Introductie Voeding voor het gewas Er zijn 13 minerale nutriënten (voedingsstoffen) die essentieel zijn voor de groei van planten. Deze zijn gekenmerkt als onmisbaar omdat zonder één van deze, planten eenvoudig niet zullen groeien. Samen met de niet-minerale nutriënten koolstof, waterstof en zuurstof vormen zij de basis van de productie van alle gewassen waarop de wereldbevolking vertrouwt als het om de voedselvoorziening gaat. Grote vooruitgang in het veredelen van planten heeft onze moderne gewassen een enorme verbetering in kwaliteit opgeleverd, maar er mag nooit vergeten worden dat gewassen van voldoende nutriënten moeten worden voorzien om dit potentieel te benutten. Het gezegde Je bent wat je eet geldt immers zowel voor gewassen als voor dieren.

4 4 Een gebrek aan nutriënten in gewassen Van zodra er een tekort ontstaat aan één of meer nutriënten, wordt deze nutriënt de storende factor in het succes van het gewas en geen enkele andere aanvulling zal de opbrengst verbeteren, tenzij er wat gedaan wordt aan het ontbrekende nutriënt. Deze simpele wet van beperkende factoren is hieronder duidelijk beschreven in Liebig s vat analogie. Door de tekorten in de gewassen te identificeren, kunnen herstellende maatregelen worden genomen om de effecten te verzachten en misschien wel belangrijker, preventieve acties kunnen worden ondernomen om in de toekomst ervoor te zorgen dat gewassen in dezelfde situaties niet opnieuw onvoldoende bemest raken.

5 5 Het belang van een gebalanceerde benadering Het centrale concept van ieder bemestingsprogramma moet dat van een gebalanceerde benadering volgen. Stikstof is de belangrijkste motor in de directe opbrengst voor de meeste gewassen, maar de aanvullende nutriënten, in het bijzonder kalium, zwavel en magnesium zijn evenzo belangrijk voor het zorgen voor een gezonde bodem. Op die manier wordt het effect van de stikstofbemesting gemaximaliseerd en kan milieuvervuiling tot een minimum worden beperkt. Secundaire nutriënten worden alleen zo genoemd omdat zij in kleinere hoeveelheden nodig zijn dan de N, P of K, ze zijn daarom niet secundair in belangrijkheid voor het gewas. Zo ook micronutriënten, of sporenelementen zijn maar in kleine hoeveelheden nodig. Het effect van een tekort kan echter desastreus zijn. Een gebalanceerde benadering houdt immers rekening met deze bijkomende nutriënten die de werking van de NPK meststof kunnen optimaliseren.

6 6 Preventie is het sleutelwoord Deze gids probeert te beschrijven hoe acute gebrekverschijnselen kunnen worden opgespoord en geeft aanbeveling hoe het beste kan worden omgegaan met een dergelijk tekort. Het moet echter met nadruk worden onderstreept dat op de eerste plaats goede landbouwpraktijken bij voorkeur een optredend tekort kunnen vermijden. Op het moment dat er in het veld een tekort wordt geconstateerd, heeft het gewas al aan een hoge mate van stress blootgestaan en onder zulke condities is de productie meestal al (negatief) beïnvloed. Bij het geven van adviezen m.b.t. risicofactoren en situaties waar een tekort zeer waarschijnlijk is, kan preventie veel onheil vermijden. Technische Helpdesk Mocht u vragen hebben m.b.t. tekorten in het gewas of het gebruik van één van onze minerale meststoffen, contacteer ons via info@kalibenelux.com of bel ons op nummer om met een gekwalificeerde adviseur te spreken.

7 7 Hoofdstuk 2 Hoe gebruik ik deze gids Hoe gebruik ik deze gids 1. Zoek in eerste instantie het gewas in kwestie op in de algemene index. 2. Controleer de foto s in hoofdstuk 4 en de omschrijving om te verifiëren of er enige overeenkomst is met de observatie in het veld. 3. Na het vaststellen van een mogelijk tekort, gaat u naar hoofdstuk 3 en leest u het betreffende hoofdstuk over het nutriënt als startinformatie en advies m.b.t. de risicofactoren en het voorkomen van tekorten. 4. Als u ervan overtuigd bent het juiste tekort te hebben gevonden, gaat u naar hoofdstuk 5 voor advies en productaanbevelingen om u te helpen de acute effecten van het tekort voor uw gewassen te verlichten. NB: Deze gids geeft u alleen een visuele ondersteuning en individuele symptomen in het gewas kunnen significant variëren. Het is daarom aan te bevelen gebrekverschijnselen altijd te verifiëren door middel van een bladanalyse.

8 8 Hoofdstuk 3 Nutriënten Stikstof (N) De stikstofbemesting (N) is wellicht de meest belangrijkste factor in het bepalen van de opbrengst van het gewas. Stikstof in de bodem kan o.a. worden bepaald door breed spectrum grondanalyses, N sensor type systemen en meer specifiek door een aantal standaard evaluaties van de bodem op basis van een aantal factoren zoals bodemtype, regenval in de winter, vorige teelt, enz. Hoge risicosituaties Zandgrond, een laag gehalte aan organische stof, veel neerslag in de winter, bij baktarwe. Preventie: Nauwgezet onderzoek naar de N-voorraad in de grond, gevolgd door een robuust meststoffenprogramma, goed gepland voor aanvang van de groei. Het geven van een adequate bemesting van alle andere nutriënten, vooral zwavel (S), kalium (K) en magnesium (Mg) is cruciaal.

9 9 Gebrek Leidt tot onvolgroeide planten en chlorose (verbleken door het geheel of gedeeltelijk ontbreken van bladgroen/chlorofyl) vooreerst op de oudere bladeren (zie ook S tekort bij jong blad). Behandeling Spuit vloeibare N om het acute tekort te bestrijden (Ureum, UAN Urea Ammonium Nitrate) Fosfaat (P) Fosfaat is vooral belangrijk tijdens de aanvang van de groei (voor een goede start) en om sterke wortels te krijgen. Een fosfaatbemesting speelt ook een cruciale rol in de interne energieprocessen van de plant. Het vaststellen van de fosfaattoestand gebeurt d.m.v. een bodemanalyse. Hoge risicosituaties Zware gronden, zure bodems en gronden met een hoge ph, begin groeifase bij gewassen met een beperkte wortelstructuur.

10 10 Preventie Bodemanalyse iedere 3-4 jaar om het fosfaatgehalte te controleren. Gebrek Typische roodverkleuring van de stengels, vertraagde groei en slechte wortelvorming. Behandeling Achteraf moeilijk te behandelen, een bladbemesting met o.a. P kan efficiënt zijn, maar een gedegen preventie door voor een adequate P bodem te zorgen is fundamenteel. Kalium (K) Kalium is voor de meeste gewassen in grotere hoeveelheden nodig dan stikstof of fosfaat. De belangrijkste functies van kalium zijn een optimaal watermanagement, stress resistentie en het verkrijgen van een robuuste en sterke plant. Voldoende K is ook van vitaal belang voor een efficiënte stikstofbenutting. Een bodemanalyse is over het algemeen voldoende, hoewel een onderzoek op de aanwezigheid van overmatige gehaltes

11 11 aan calcium (Ca), magnesium (Mg) of natrium (Na), die de beschikbaarheid van K kunnen maskeren, zeker op zijn plaats is. Hoge risicosituaties Zand- en veengronden, bodems met een hoog gehalte aan magnesium en calcium, kaliumfixerende gronden. Preventie De bodem dient om de 3-4 jaar onderzocht te worden op kaliumgehaltes. Gebrek Typische necrose (afsterven) aan het begin en het uiteinde van het blad; beginnend bij de oude bladeren. Gevoelig voor droogte en een verhoogd risico op platliggen (legering) en ziektes. Behandeling Bladbemesting met kalium (b.v. SOLUMOP of HORTISUL) is het meest aangewezen tijdens een hoge behoefte en ter voorkoming van een tijdelijk tekort, maar is geen alternatief voor het zekerstellen van een adequaat kaliumgehalte in de bodem dat moet dienen voor de productie van akkerbouwgewassen.

12 12 Magnesium (Mg) Magnesium komt voor in chlorofyl, een essentiële molecule voor fotosynthese. Magnesium is bovendien verantwoordelijk voor het activeren van méér plantaardige enzymen dan welke voedingsstof ook. Evaluatie van de bodemanalyse is over het algemeen voldoende, hoewel een onderzoek op de aanwezigheid van overmatig K, Ca of Na, nutriënten die de biobeschikbaarheid van Mg maskeren, zeker op zijn plaats kan zijn. Hoge risicosituaties Hoge en lage ph waarden, hoge kaliumof calciumgehaltes in de bodem, zandgronden en een slechte wortelstructuur. Preventie Behoud van voldoende Mg gehaltes in de bodem door de onttrekking te compenseren en vermijd overbekalking. Gebruik alleen wateroplosbare vormen van magnesium, zoals ESTA Kieserit Gebrek Typische chlorose, bladeren verliezen gezonde groene kleur, tussen de nerven

13 13 wordt het blad geel terwijl de nerven groen blijven, met een marmerachtig effect op breedbladige gewassen en een gespikkeld effect bij graangewassen. Verschijnt altijd als eerste op oud blad en resulteert vervolgens tot het afvallen van het blad. Behandeling Magnesium bladbemesting met Bittersalz (EPSO Top, EPSO Microtop en EPSO Combitop) is uitermate geschikt voor het beschikbaar stellen van Mg als de behoefte het grootst is en ter voorkoming van een tijdelijk tekort, maar is geen alternatief om het magnesiumgehalte in de bodem op peil te brengen. Daarvoor kan men ESTA Kieserit toepassen. Zwavel (S) Zwavel is van vitaal belang voor enkele essentiële plantaardige proteïnen en is daarom zeer belangrijk voor eiwithoudende gewassen, baktarwe en ook voor oliehoudende gewassen. Een beoordeling kan worden gedaan door een bodemanalyse (diep profiel), hoewel een bladanalyse ook indicaties kan geven.

14 14 Hoge risicosituaties Zandgronden, lage organische stof, veel neerslag in de winter, baktarwe, plattelandsgebieden. Preventie Zorg ervoor dat de vraag naar zwavel wordt beantwoord door tijdig te bemesten op basis van wateroplosbare zwavel uit meststoffen (organische en/of minerale meststoffen). Gebrek Gewoonlijk treedt een vergeling op, eerst van het jonge blad (vergelijk: N tekort als eerste zichtbaar op het oudere blad). Behandeling Bladbemesting met EPSO producten verhoogt op doeltreffende wijze het zwavelgehalte in de gewassen en kan helpen een tijdelijke behoefte / tekort aan zwavel te verlichten.

15 15 Mangaan (Mn) Dit sporenelement is belangrijk voor de activering van enzymen, de stikstofbenutting en de energie cyclus. Een mangaantekort is wijdverspreid. Een bladanalyse is het meest betrouwbaar. Hoge risicosituaties Na een droge periode, een sterk verlucht zaaibed, bodems met een hoog organisch gehalte en hoge ph waarden. Preventie Gewasonderzoek laten uitvoeren, toepassen Mn bladbemesting op risicovolle gronden, voorkom overbekalking. Gebrek Typisch voorkomen van aanvankelijk gespikkelde vlekken op de bladeren, die overgaan in necrose. Behandeling Bladbemesting met EPSO Combitop of EPSO Microtop heft direct het mangaantekort op.

16 16 Borium (B) Borium is een sporenelement dat van bijzonder belang is voor de celwand en de celdeling en tijdens de bloei. Oliehoudende zaden en knol- en wortelgewassen hebben een hoge behoefte. Een bodemanalyse is onder normale omstandigheden voldoende. Hoge risicosituaties Zandgronden, hoge ph waarden, regenrijke winter en droge omstandigheden in de zomer. Preventie Gebruik van meststoffen met borium om het boriumgehalte op te voeren, samen met een regelmatige, preventieve bladbemesting met EPSO Microtop. Tekort Afsterven van de jonge plant, rotten en uithollen van de wortels, misvormd blad. Behandeling Bladbemesting met EPSO Microtop

17 17 Zink (Zn) Neemt toe in belang. Zink is belangrijk voor de zaadproductie, de wortelgroei en resistentie aan ziekten. Hoge risicosituaties Hoge ph waarden, schrale zandgronden, bodems met een hoog gehalte aan Mg, K of Ca of een laag organisch gehalte. Preventie Een preventieve bladbemesting met EPSO Combitop. Tekort Een nijging tot een ontoereikende plantengroei en chlorose in de oude(re) bladeren (vergelijk S tekort bij jonge bladeren). Behandeling Bladbemesting met EPSO Combitop

18 18 Hoofdstuk 4 Vaststellen gebrek aan nutriënten

19 19

20 20 Granen

21 21 Een gebrek aan kalium (K) Necrose (afsterven) ter hoogte van de bladaanhechtingen en in het bijzonder aan de top van het blad. Planten raken gemakkelijk uitgedroogd en zijn aanzienlijk meer geneigd om te vallen (legering). Behandeling: Een K tekort is moeilijk direct te behandelen en het doel moet zijn er voor te zorgen dat er voldoende kalium in de bodem voorhanden is. Enkele bladmeststoffen op basis van kalium kunnen helpen de tijdelijke piekvraag en of het tekort te verlichten. Granen Een gebrek aan kalium

22 22 Granen

23 23 Een gebrek aan stikstof (N) Een algemeen voorkomend verschijnsel is een geel/oranje verkleuring van het hele blad, eerst beginnend bij het oude blad. Planten groeien niet volledig uit en het effect op de opbrengst kan drastisch zijn. Behandeling: Bladbemesting met vloeibare N meststoffen (b.v. UAN Urea Ammonium Nitrate) Granen Een gebrek aan stikstof

24 24 Granen

25 25 Een gebrek aan fosfaat (P) Rode en paarse verkleuringen aan de basis van de graanstengels samen met dunne bladeren en onvolgroeide planten zijn een klassiek beeld van een fosfaattekort. Symptomen worden al vroeg geconstateerd en planten met een slechte wortelstructuur worden het meest getroffen. Behandeling: Een gebrek aan fosfaat is moeilijk direct te behandelen en de remedie is er voor te zorgen dat voldoende P in de bodem aanwezig is. Bladbemesting op basis van fosfaat kan een tijdelijke oplossing zijn. Granen Een gebrek aan fosfaat

26 26 Granen

27 27 Een gebrek aan magnesium (Mg) Chlorotische spikkels als eerste op het oude blad, neigend tot necrosis. Vaak geconstateerd als planten worden blootgesteld aan vorst (koude), droge condities of bij slechte wortelvorming. Behandeling: Bladbemesting met EPSO Top of EPSO Combitop - zie hoofdstuk 5 voor gegevens. Granen Een gebrek aan magnesium

28 28 Granen

29 29 Een gebrek aan zwavel (S) Diffuse vergeling van het jonge blad (vergelijk N tekort beginnend bij de oude bladeren). Behandeling: Bladbemesting met EPSO Combitop zie hoofdstuk 5 voor gegevens. Granen Een gebrek aan zwavel

30 30 Granen

31 31 Een gebrek aan mangaan (Mn) Tussen de nerven onderbroken chlorotische strepen (niet langs het hele blad). Planten zien er bleek en slap uit. De bandensporen blijven vaak groen als gevolg van verdichting van de bodem (zie foto). Bij haver zijn de symptomen gelijk maar de bladeren vertonen grijze strepen en of spikkels met een necrotische neiging. Behandeling: Bladbemesting met EPSO Combitop zie hoofdstuk 5 voor gegevens. Granen Een gebrek aan mangaan

32 32 Granen

33 33 Een gebrek aan zink (Zn) Symptomen komen als eerste bij jonge bladeren voor. Chlorotische en necrotische strepen ontwikkelen zich aan beide zijden in het midden van het blad, terwijl de uiteinden groen blijven. Bladeren kunnen bovenaan knakken. Een tekort aan zink komt pleksgewijze voor in het veld. Behandeling: Bladbemesting met EPSO Combitop zie hoofdstuk 5 voor gegevens. Granen Een gebrek aan zink

34 34 Oliehoudende zaden (koolzaad)

35 35 Een gebrek aan kalium (K) Een paarse verkleuring en later afsterven Koolzaad van vooral de bladuiteinden. Planten zijn meer gevoelig voor legering en worden vroeger oud. Behandeling: Een kaliumtekort is moeilijk onmiddellijk te behandelen en de nadruk moet worden gelegd op het bereiken en handhaven van een adequate aanvoer uit de bodem. NB: Al is de kaliumonttrekking relatief gering met kg K 2 O/ha, het gewas kan tot meer dan 200kg/ha opnemen en dient aanwezig te zijn. Koolzaad Een gebrek aan kalium

36 36 Koolzaad Photos: Dr. W. Zorn

37 37 Een gebrek aan stikstof (N) Algemene geel/oranje verkleuring van het gehele blad beginnend bij de oudere bladeren in de vroege lente. Het aantal bladeren is beperkt en de planten zijn onvolgroeid. In een later stadium manifesteert zich een stikstoftekort in kleine peulen. Behandeling: Bladbemesting met vloeibare N meststoffen (b.v. UAN Urea Ammonium Nitrate oplossingen). Koolzaad Een gebrek aan stikstof

38 38 Koolzaad

39 39 Een gebrek aan fosfaat (P) Rode en paarse tinten aan de basis van de plant in combinatie met een onvoldoende groei zijn klassieke verschijnselen van een fosfaattekort. De symptomen zijn al in een vroeg stadium zichtbaar en vooral bij de gewassen met een slechte wortelstructuur. Bloei en afrijping worden vertraagd. Behandeling: Indien op tijd is vastgesteld kan een wateroplosbare P meststof achteraf worden ingezet. Echter het op peil houden van adequate bodemreserves biedt meer zekerheid. Koolzaad Een gebrek aan fosfaat

40 40 Koolzaad

41 41 Een gebrek aan magnesium (Mg) De oude, meestal lager gelegen bladeren vertonen chlorose met een patrooneffect (bladnerven blijven groen). In een later stadium: totale verkleuring van het blad, gevolgd door het afsterven ervan. Recente variëteiten met hogere opbrengsten blijken steeds een hogere behoefte aan Mg te hebben. Behandeling: Bladbemesting met EPSO Top of EPSO Microtop zie hoofdstuk 5 voor meer gegevens. Een gebrek aan magnesium Koolzaad

42 42 Koolzaad

43 43 Een gebrek aan zwavel (S) Diffuse vergeling bij de jongste bladeren, soms met een patrooneffect. Het blad neemt de vorm aan van een lepel, krult naar boven en wordt broos. In een later stadium reduceren de bloemen en worden opmerkelijk bleek. Behandeling: Bladbemesting met EPSO Top of EPSO Microtop zie hoofdstuk 5 voor meer gegevens Koolzaad Een gebrek aan zwavel

44 44 Koolzaad

45 45 Een gebrek aan borium (B) Afsterven van groeipunten en stamverbindingen (waar het blad aan de stam vastzit). Bladeren kunnen lepelvormig gaan groeien en onderaan kan de stam zwart verkleuren en hol worden. In een later stadium kunnen de peulen bleek of wit worden. Behandeling: Bladbemesting met EPSO Microtop zie hoofdstuk 5 voor gegevens. Koolzaad Een gebrek aan borium

46 46 Maïs -K

47 47 Een gebrek aan kalium (K) Slappe bladeren met een milde chlorose op de bladuiteinden. In een later stadium: verstoring van de bladeren en het verspreiden van necrosis vanuit de bladuiteinden naar binnen. (vergelijk: Zn tekort van binnen naar buiten zie foto). Oude bladeren komen het eerst aan de beurt. Behandeling: Nadruk dient te liggen op het bereiken en in stand houden van een adequaat kaliumgehalte in de bodem ofschoon een bladbemesting met Hortisul effectief en aanvullend kalium beschikbaar kan stellen voor de directe vraag en/of het tekort. Maïs Een gebrek aan kalium

48 48 Maïs

49 49 Een gebrek aan fosfaat (P) Onvolgroeide donkere bladeren met paars/rode gloed en vooral een paarse verkleuring van de stambasis in de eerste groeistadia duidt op een fosfaattekort. Symptomen kunnen ook ontstaan bij koud weer. Behandeling: Indien tijdig geconstateerd kan een wateroplosbare fosfaatmeststof achteraf worden toegediend. Maïs Een gebrek aan fosfaat

50 50 Maïs

51 51 Een gebrek aan mangaan (Mn) Mangaangebrek kan zeer snel optreden. Vooral op gronden met een hoge ph (>6,2) en/of een hoog organische stofgehalte, bij een slechte bodemstructuur, bij snelle groei van het gewas en tijdens koude of droge periodes. Gebrek leidt tot chlorose (bleekgroen tot geel kleurend blad). De plant is gevoelig voor tekortkomingen in het 4e bladstadium. De symptomen verschijnen eerst op de jongere bladeren, als gevolg door intraveneuze gele verkleuring. In een later stadium zullen de symptomen zich generaliseren over de bladeren. Dit evolueert tot necrose in de lengterichting van de middelste bladeren, die neigen tot krullen. Behandeling: Bladbemesting met EPSO Combitop of EPSO Microtop zie hoofdstuk 5 voor meer gegevens Maïs Een Carence gebrek en aan Manganèse mangaan

52 52 Maïs

53 53 Een gebrek aan magnesium (Mg) Een typisch vroeg symptoom van magnesium tekort is een wijdverspreide chlorose tussen de bladnerven (vergelijk: een gebrek aan zink waar de strepen meer geordend zijn). Dit komt als eerste voor bij oudere bladeren, in een later stadium wordt de hele plant beïnvloed door het opkrullen van het blad, een ergere vorm van chlorose (necrosis beginnend aan de bladuiteinden) en uiteindelijk afsterven van het blad. Behandeling: Bladbemesting met EPSO Top, EPSO Microtop of EPSO Combitop zie hoofdstuk 5 voor meer gegevens. Een gebrek aan magnesium Maïs

54 54 Maïs

55 55 Een gebrek aan zink (Zn) Symptomen van een gebrek aan zink bij Maïs maïs manifesteren zich als specifieke gele strepen op de bladeren. Bladgedeeltes in de buurt van de stam kunnen een complete witte tot gele verkleuring ontwikkelen. In geval van extreme tekorten: de planten zijn onvolgroeid door ingekorte stengelleden Behandeling: Bladbemesting met EPSO Combitop zie hoofdstuk 5 voor meer gegevens. Maïs Een gebrek aan zink

56 56 Peulvruchten (erwten en bonen)

57 57 Een gebrek aan kalium (K) Ernstig tekort aan kalium resulteert in een vergeling of zogenaamde verbranding van de bladuiteinden, binnenwaarts krullen en bij bonen ingekorte stengellid. De mogelijkheid tot stikstoffixatie door een tekort aan kalium wordt eveneens negatief beïnvloed en daarom zijn de symptomen voor een stikstoftekort mogelijks ook een indicatie voor een K tekort. Behandeling: De nadruk dient te liggen op het behoud van adequate kaliumreserves in de bodem. Peulvruchten Een gebrek aan kalium

58 58 Peulvruchten (erwten en bonen)

59 59 Een gebrek aan magnesium (Mg) Typische symptomen voor een magnesium tekort in erwten treden vroegtijdig op: wijdverspreide chlorose in het midden van de oudere bladeren samen met enkele roze spikkels/vlekken en bladeren die naar binnen opkrullen. Bij bonen treden de symptomen op de bladeren ongeacht de leeftijd ervan. Een zeer vroeg symptoom is het oprollen van de jongste bladeren, gevolgd door een parapluachtige vorming van de bladeren en het opkomen van meestal gevlekte chlorose. Behandeling: Bladbemesting met EPSO producten is zeer efficiënt (zie hoofdstuk 5) maar kan de magnesiumtoestand van de bodem niet herstellen wat wel mogelijk is door bemesting met ESTA Kieserit. Een gebrek aan magnesium Peulvruchten

60 60 Aardappelen

61 61 Een gebrek aan kalium (K) Bronsverkleuring van de bladeren en necrose van de bladranden en bladuiteinden. Onvoldoende groei met kleine bladeren en vroegtijdig afsterven van het loof en knolvorming. Een verhoogd voorkomen van zwarte vlekken in de knollen duidt ook op een kaliumtekort. Behandeling: Nadruk dient te liggen op het beschikbaar stellen van adequate kaliumgehaltes in de bodem ofschoon een bladbemesting met kaliumsulfaat (HORTISUL) een effectieve K impuls kan geven en in het bijzonder effectief is bij gewassen op lichte gronden. Aardappelen Een gebrek aan kalium

62 62 Aardappelen -Mg +Mg

63 63 Een gebrek aan magnesium (Mg) Chlorose tussen de nerven bij de oudere, meestal lagere bladeren met een zogenaamd marmereffect (bladnerven blijven groen). Later kunnen verschillende tinten rood/paars naar voren komen als het bladgroen ( chlorofyl) uiteen valt wat eventueel leidt tot bladnecrose. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben op de opbrengst en dit voor bepaalde aardappelrassen. Behandeling: Bladbemesting met EPSO Top, EPSO Microtop of EPSO Combitop zie hoofdstuk 5 voor meer gegevens. Gebruik van basisbemesting met Patentkali of eventueel ESTA Kieserit is een efficiënte manier om er zeker van te zijn dat een tekort wordt vermeden. Een gebrek aan magnesium Aardappelen

64 64 Suikerbieten

65 65 Een gebrek aan kalium (K) Doffe bladeren met een lichte chlorose aan de uiteinden van de bladeren. Later verstoring van de bladeren en een verspreide necrosis beginnend vanuit de bladuiteinden (binnenwaarts). De oudste bladeren sterven eerst af. Behandeling: Nadruk dient te liggen op een gepaste kalitoestand in de bodem en deze trachten te behouden voor een maximale opbrengst. Suikerbieten Een gebrek aan kalium

66 66 Suikerbieten

67 67 Een gebrek aan stikstof (N) Oude bladeren verkleuren als eerste en worden bleekgeel en sterven af terwijl het nieuwe blad dunner en langer wordt. Planten laten een opgaande groeiwijze zien en verzaken in het bereiken van een adequate opbrengst. Behandeling: Een gebrek aan stikstof kan gecorrigeerd worden door een gepaste hoeveelheid aan nitrische stikstof. Suikerbieten Een gebrek aan stikstof

68 68 Suikerbieten supplied courtesy of Brooms barn

69 69 Een gebrek aan fosfaat (P) Onvolgroeide donkere bladeren met paars/rode verkleuring in het allereerste stadium geven een fosfaattekort aan. Behandeling: Indien tijdig geconstateerd kan een wateroplosbare fosfaatmeststof achteraf worden toegepast, echter de nadruk dient te liggen op het zekerstellen en handhaven van een adequate fosfaattoestand in de bodem Suikerbieten Een gebrek aan fosfaat

70 70 Suikerbieten

71 71 Een gebrek aan magnesium (Mg) Oude bladeren laten als eerste chlorose tussen de nerven zien, gevolgd door een rode verkleuring van de bladeren en afsterven van het blad vanuit de bladuiteinden. Behandeling: Bladbemesting met EPSO Top of EPSO Microtop zie hoofdstuk 5 voor meer gegevens. Een bladbemesting vervangt echter niet de werking van een bodembemesting met ESTA Kieserit die op een zeer efficiënte manier het magnesium overbrengt in de bodem. Een gebrek aan magnesium Suikerbieten

72 72 Suikerbieten

73 73 Een gebrek aan borium (B) Afsterven van de groeipunten t.h.v. het hart van de plant. Bruine vezelachtige plekken op de bladstengels, ernstig verspreide bladvergeling, vaak erg fragmentarisch in het veld. Wortel vaak bruin/zwart aan de bovenkant met kurkachtige groei. Behandeling: Bladbemesting met EPSO Microtop zie hoofdstuk 5 voor meer gegevens. Suikerbieten Een gebrek aan borium

74 74 Suikerbieten

75 75 Een gebrek aan mangaan (Mn) Fragmentarische chlorotische vlekken verschijnen in het begin van de lente die later overgaan in spikkels, vandaar de term gele spikkels. Blad kan naar binnen krullen en een opgaande groeiwijze laten zien. Vlekken kunnen doorschijnend worden en in ernstige gevallen vormen zich gaten in de bladeren. Behandeling: Bladbemesting met EPSO Combitop of EPSO Microtop zie hoofdstuk 5 voor meer gegevens. Suikerbieten Een gebrek aan mangaan

76 76 Hoofdstuk 5 Dosering en tijdstip van toepassingen Gewas Dosering Stadium toepassingen (algemeen 5 7kg/100 l water) EPSO Microtop Aardappelen 5 x 10 kg/ha - met de fungicidenbehandeling (phytopthora) Bieten 1 x 25 kg/ha - vanaf 6 8 bladstadium 1 x 25 kg/ha - bij sluiten van de rijen Maïs 0 50 kg/ha - 6 tot 10-bladstadium in twee of drie bespuitingen Koolzaad kg/ha - vanaf knopstadium tot aan bloei in twee of drie bespuitingen Fruitteelt kg/ha - direct na de bloeiperi- (3 x 15 kg/ha) ode en voor de Ca-bespuiting, in het spuitschema voor schurftbe strijding meerdere malen herhalen (periode half mei tot half juni) Druiven kg/ha - wanneer scheuten (2/3 x 12,5 kg/ha) (bloesemknoppen) zichtbaar zijn tot einde bloei Bloembollen kg/ha - in de groeifase (2% (3 x 15 kg/ha) oplossing) Zonnebloemen 2 x 15 kg/ha Vollegronds kg/ha groenten (uitgezonderd slasoorten) - vanaf 8-bladstadium tot bloei - na bladaanleg bij herhaling met fungiciden- en insecticidenbehandelingen

77 77 Gewas Dosering Stadium toepassingen (algemeen 5 7kg/100 l water) Bloemkool 2 x 25 kg/ha - vanaf 8 bladstadium tot 2 weken voor het begin van de oogst Bonen/erwten kg/ha - begin bloei tot einde bloei in één of twee bespuitingen Koolsoorten Prei Spinazie Selderij Ui 3 x 10 kg/ha - vanaf 6 8 bladstadium met een interval van van 10 dagen 1 x 10 kg/ha - bij 6 8 bladstadium 2 x 15 kg/ha - bij meer bladaanleg 3 x 15 kg/ha - omstreeks 4 6 bladstadium met een interval van 8 dagen 2 x 15 kg/ha - bij 8 10 bladstadium met een interval van 10/14 dagen 2 x 25 kg/ha - 1 x medio juni met een interval van ca. 3 weken Wortelen/Peen 4 x 10 kg/ha - bij voldoende bladaanleg Asperges kg/ha - vanaf eind juli, twee tot drie bespuitingen afhankelijk van waterhoeveelheid 2 5% oplossing EPSO Combitop Granen 1 x 15 kg/ha - in de herfst (EC 15 stadium) 1 x 15 kg/ha - begin uitstoeling (EC 21 25) 1 x 15 kg/ha - eind uitstoeling (EC 32 35) EPSO Top voornamelijk gebruikt voor samenstellingen van voedingsstoffen in de glastuinbouw (5 7% oplossing)

78 78 Een breed spectrum van K+S KALI producten Bodemmeststoffen: Kaliumchloride bevat ca. 36% chloride Kaliumchloride bevat ca 47,5% chloride 40% K 2 O 6% MgO 12% SO 3 4% Na 2 O 60% K 2 O Ruw kalizout bevat ca. 44% chloride * Kaliumsulfaat chloridearm * 11% K 2 O 5% MgO 10% SO 3 27% Na 2 O 30% K 2 O 10% MgO 42% SO 3 Kaliumsulfaat chloridearm * 50% K 2 O 45% SO 3 Kieserit, gran. chloridearm * 25% MgO 50% SO 3 P 2 O 5 K 2 O CaO MgO SO 3

79 79 Oplosmeststoffen: Magnesiumsulfaat met zwavel, kristalvorm * 16% MgO 32% SO 3 Magnesiumsulfaat met zwavel, borium en mangaan, kristalvorm * Magnesiumsulfaat met zwavel, mangaan en zink, kristalvorm * 15% MgO 31% SO 3 1% B 1% Mn 13% MgO 34% SO 3 4% Mn 1% Zn Kaliumsulfaat chloridearm * 52% K 2 O 45% SO 3 Kaliumchloride bevat ca. 47% chloride 60% K 2 O * toegestaan in de biologische land- en tuinbouw (verordeningen 834/2007 en 889/2008)

80 K+S Benelux bv Stationsweg 5A 4811 AX Breda Tel +31 (0) Fax +31 (0) /L/0709 =Geregistreerd handelsmerk K+S KALI GmbH Een onderneming van de K+S Gruppe

Bladbemesting. Informatie over bladbemesting Kalium Magnesium - Zwavel - Borium - Mangaan - Zink. De competentie in Kalium en Magnesium

Bladbemesting. Informatie over bladbemesting Kalium Magnesium - Zwavel - Borium - Mangaan - Zink. De competentie in Kalium en Magnesium Bladbemesting Bladbemesting Informatie over bladbemesting Kalium Magnesium - Zwavel - Borium - Mangaan - Zink De competentie in Kalium en Magnesium 2 Bladbemesting in de plantenteelt 3 Bladbemesting speelt

Nadere informatie

Teelthandleiding. 4.7 magnesiumbemesting

Teelthandleiding. 4.7 magnesiumbemesting Teelthandleiding 4.7 magnesiumbemesting 4.7 Magnesiumbemesting... 1 4.7 Magnesiumbemesting Versie: mei 018 Op zand-, dal- en lössgronden kan men magnesiumgebrek voorkomen door te zorgen voor een voldoend

Nadere informatie

BLADMESTSTOFFEN. Biodiversiteit is een essentieel productiemiddel voor de land- en tuinbouw voor een natuurlijke bodemvruchtbaarheid.

BLADMESTSTOFFEN. Biodiversiteit is een essentieel productiemiddel voor de land- en tuinbouw voor een natuurlijke bodemvruchtbaarheid. BLADMESTSTOFFEN Conditieverbetering van de bodem door biodiversiteit om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren, dit om mindere gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. Biodiversiteit is een essentieel productiemiddel

Nadere informatie

MAGNESIUM Een gebrek aan voedingsstoffen tast eerst de wortels aan!

MAGNESIUM Een gebrek aan voedingsstoffen tast eerst de wortels aan! MAGNESIUM Een gebrek aan voedingsstoffen tast eerst de wortels aan! De competentie in Kalium en Magnesium Een gebrek aan voedingsstoffen tast eerst de wortels aan! 2 De voedingsstof magnesium (Mg) is een

Nadere informatie

Teelthandleiding. 4.7 magnesiumbemesting

Teelthandleiding. 4.7 magnesiumbemesting Teelthandleiding 4.7 magnesiumbemesting 4.7 Magnesiumbemesting... 1 4.7 Magnesiumbemesting Versie: april 016 Op zand-, dal- en lössgronden kan men magnesiumgebrek voorkomen door te zorgen voor een voldoend

Nadere informatie

Bemesting kool en relatie tot trips.

Bemesting kool en relatie tot trips. Bemesting kool en relatie tot trips. Programma Nutri Growing concept Trips tabaci Bemesting kool Beheersing van trips in de teelt van kool. Bodemvruchtbaarheid Het vermogen van een bodem een gewas van

Nadere informatie

K+S KALI MINERALE MESTSTOFFEN. Kalium-, magnesium-, natrium- en zwavelproducten

K+S KALI MINERALE MESTSTOFFEN. Kalium-, magnesium-, natrium- en zwavelproducten K+S KALI MINERALE MESTSTOFFEN Kalium, magnesium, natrium en zwavelproducten Kwaliteit door de natuur Unieke K+S KALI ruwe grondstoffen K+S KALI uit Duitsland verwerkt uit mijnbouw gewonnen ruwe zouten,

Nadere informatie

DUURZAME BEMESTING EN DUURZAAM BODEMBEHEER. 16 mei 2019

DUURZAME BEMESTING EN DUURZAAM BODEMBEHEER. 16 mei 2019 DUURZAME BEMESTING EN DUURZAAM BODEMBEHEER 16 mei 2019 Banken van een druivenserre met Krilium. De man rechts is Pieter Michiels, serrist uit Eizer Overijze (januari 1957) (Foto uit het archief BDB) Bodemstaalname

Nadere informatie

sumptieaardappelen KW 406, KW 407 Door: ing H.W.G.Floot

sumptieaardappelen KW 406, KW 407 Door: ing H.W.G.Floot opbrengst en sortering van con- Invloed van bladbemesters ( vooral Mg en Mn) op de sumptieaardappelen KW 406, KW 407 Door: ing H.W.G.Floot Inleiding Vele mineralen, anorganische stoffen en sporenelementen

Nadere informatie

K+S KALI MINERALE MESTSTOFFEN. Kalium-, magnesium-, natrium- en zwavelproducten

K+S KALI MINERALE MESTSTOFFEN. Kalium-, magnesium-, natrium- en zwavelproducten K+S KALI MINERALE MESTSTOFFEN Kalium, magnesium, natrium en zwavelproducten Kwaliteit door de natuur Unieke K+S KALI ruwe grondstoffen K+S KALI uit Duitsland verwerkt uit mijnbouw gewonnen ruwe zouten,

Nadere informatie

Bijeenkomst PN DA. Hans Smeets. Adviseur DLV plant BV

Bijeenkomst PN DA. Hans Smeets. Adviseur DLV plant BV Bijeenkomst PN DA Jongenelen oktober 2013 Hans Smeets. Adviseur DLV plant BV Waarom een grondanalyse? Inzicht krijgen in de beschikbare voeding voor de plant; Hoofdelementen; Sporenelementen; ph van de

Nadere informatie

Kennismiddagen 2017

Kennismiddagen 2017 Kennismiddagen 2017 1 Licentieverlenging voor competentie - teelt - Let bij wisselen van pasje op uw inloggegevens (oude pasnr. is inlog!!) ALGEMEEN 2 Brengplicht veiligheidsbladen Leveranciers zijn volgens

Nadere informatie

Voor een efficiënte waterbenutting

Voor een efficiënte waterbenutting Voor een efficiënte waterbenutting Voor meer zekerheid Kalium met magnesium vermindert droogtestress www.kalibenelux.com De competentie in Kalium en Magnesium 1 2 Risicobeperking Droogtestress Risicobeperking

Nadere informatie

EEN SUCCESVOLLE BLADBEMESTING Kwaliteit met kalium, magnesium en zwavel

EEN SUCCESVOLLE BLADBEMESTING Kwaliteit met kalium, magnesium en zwavel EEN SUCCESVOLLE BLADBEMESTING Kwaliteit met kalium, magnesium en zwavel 2 De impact van magnesium en zwavel op opbrengst en kwaliteit Startend bij de bloei, wordt magnesium verplaatst van de groene plantorganen

Nadere informatie

1 Voedingselementen Voedingselementen Zuurgraad Elektrische geleidbaarheid (EC) Afsluiting 14

1 Voedingselementen Voedingselementen Zuurgraad Elektrische geleidbaarheid (EC) Afsluiting 14 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Voedingselementen 9 1.1 Voedingselementen 9 1.2 Zuurgraad 12 1.3 Elektrische geleidbaarheid (EC) 13 1.4 Afsluiting 14 2 Kunstmeststoffen 15 2.1 Indeling kunstmeststoffen

Nadere informatie

Belang van nutriënten om gezonde potchrysanten te telen

Belang van nutriënten om gezonde potchrysanten te telen Belang van nutriënten om gezonde potchrysanten te telen 07.12.2016 Wet van het minimum Justus von Liebig De plant richt zijn groei naar voedingselement dat in minimum aanwezig is 2 Verhoudingen/ Opname

Nadere informatie

Kop Bemesting maïs 2015

Kop Bemesting maïs 2015 Kop Lopende tekst Bemesting maïs 2015 Lopende RE: 72 tekst P: 2 Behoefte gewas: Onttrekking mineralen Gr/kg ds Gemiddelde maïskuilanalyses BLGG 2010 t/m 2014 Gr/kg ds K: 10,8 Gr/kg ds S: 1 Gr/kg ds Mg:

Nadere informatie

Maiszaden. Samen naar een optimaal rendement. www.cavdenham.nl

Maiszaden. Samen naar een optimaal rendement. www.cavdenham.nl Samen naar een optimaal rendement www.cavdenham.nl Maisteelt 2015 Ook voor het maisjaar 2015 hebben de rundveespecialisten van CAV Den Ham weer een keus gemaakt uit het grote aanbod van maisrassen in Nederland.

Nadere informatie

TIPS & TRICKS. TIP 6: Wat is de oorzaak van een voedingsgebrek of -overschot?

TIPS & TRICKS. TIP 6: Wat is de oorzaak van een voedingsgebrek of -overschot? TIP 6: Wat is de oorzaak van een voedingsgebrek of -overschot? Een plant die niet goed verzorgd wordt, laat dit meestal zien in een kleurverandering van met name het blad. Dit komt omdat de voedingsopname

Nadere informatie

FOSFAAT NATUURLIJK FOSFAAT NATUURLIJKE MAÏSMESTSTOF NATUURLIJK FOSFAAT

FOSFAAT NATUURLIJK FOSFAAT NATUURLIJKE MAÏSMESTSTOF NATUURLIJK FOSFAAT GROEN FOSFAAT NATUURLIJKE MAÏSMESTSTOF NATUURLIJK FOSFAAT NATUURLIJK FOSFAAT FOSFAATMESTSTOF VOOR MAIS Maïs telen zonder fosfaatkunstmest zorgt bij een laag fosfaatgehalte voor een lagere opbrengst en

Nadere informatie

Meststoffen en. Niet genoeg of een overschot aan voedingsstoffen. De ideale situatie is er

Meststoffen en. Niet genoeg of een overschot aan voedingsstoffen. De ideale situatie is er Meststoffen en gebrekverschijnselen Deze bladzijde gaat over het ontbreken van de juiste verhouding aan voedingsstoffen die de plant uit het medium- grond of substraat - opneemt. Ook planten kunnen (net

Nadere informatie

CCBT-project: Optimalisatie bemesting in de biologische kleinfruitteelt

CCBT-project: Optimalisatie bemesting in de biologische kleinfruitteelt CCBT-project: Optimalisatie bemesting in de biologische kleinfruitteelt Doelstelling: Inzicht in nutriëntenbehoefte en analyses (bodem, blad, plantsap, nitraatresidu) bij de biologische teelt van kleinfruit

Nadere informatie

meststoffen vloeibare bladmeststoffen groei door kennis

meststoffen vloeibare bladmeststoffen groei door kennis meststoffen 2013 vloeibare bladmeststoffen groei door kennis Foliplus Foliplus bladmeststoffen is een complete range van vloeibare meststoffen voor toepassing op het blad. CropSolutions heeft de beste

Nadere informatie

FOSFAAT NATUURLIJK FOSFAAT NATUURLIJKE MAÏSMESTSTOF NATUURLIJK FOSFAAT. verrijkt met borium organische meststof toepasbaar in derogatiebedrijf

FOSFAAT NATUURLIJK FOSFAAT NATUURLIJKE MAÏSMESTSTOF NATUURLIJK FOSFAAT. verrijkt met borium organische meststof toepasbaar in derogatiebedrijf GROEN FOSFAAT NATUURLIJKE MAÏSMESTSTOF NATUURLIJK FOSFAAT NATUURLIJK FOSFAAT verrijkt met borium organische meststof toepasbaar in derogatiebedrijf FOSFAATMESTSTOF VOOR MAÏS Maïs telen zonder fosfaatkunstmest

Nadere informatie

Vragen. Groeien en bloeien

Vragen. Groeien en bloeien Groeien en bloeien Kamerplanten staan langer in de huiskamer dan een boeket of bloemstuk. Een plant heeft bepaalde zaken nodig om goed te kunnen groeien en bloeien. Om een goed advies te kunnen geven moet

Nadere informatie

(Ver)ken je tuinbodem. Annemie Elsen Stan Deckers

(Ver)ken je tuinbodem. Annemie Elsen Stan Deckers (Ver)ken je tuinbodem Annemie Elsen Stan Deckers Tuinbodems in Vlaanderen ZUURTEGRAAD (ph) 2/3 tuinen = overbekalkt 3/4 gazons = overbekalkt voedingselementen minder beschikbaar voor planten nooit blindelings

Nadere informatie

Maiszaden. Samen naar een optimaal rendement.

Maiszaden. Samen naar een optimaal rendement. Maiszaden Samen naar een optimaal rendement www.cavdenham.nl Maisteelt 2016 Mais seizoen 2015 was een bijzonder teeltjaar. Een jaar waarin u als veehouder te maken had met zeer wisselende weersomstandigheden

Nadere informatie

Goede bemesting geeft gezonde planten

Goede bemesting geeft gezonde planten Goede bemesting geeft gezonde planten Door: HortiNova Opbouw van presentatie: Doel van gezonde bodem & plant Hoe groeit een plant? Hoe kan een plant ziek worden? Waarom moeten we bladgroen en wortels promoten

Nadere informatie

Effluenten van de biologische mestverwerking

Effluenten van de biologische mestverwerking Effluenten van de biologische mestverwerking Bemestingswaarde Gebruik Economisch aspect Bemestingswaarde Samenstelling effluent: kg / 1000 l DS 13,0 Organische stof 3,1 Totale Stikstof 0,21 Ammoniakale

Nadere informatie

Module Plantenvoeding

Module Plantenvoeding Module Plantenvoeding Colofon Auteur Jan van den Langenberg, Helicon, Boxtel Redactie Marga Winnubst, Kristal Tekst- en communicatiebureau Beeld ARKA media BV, Beeldverwerving en beeldcreatie Resonans

Nadere informatie

BIOSTIMULANT. Het begint bij de wortel

BIOSTIMULANT. Het begint bij de wortel BIOSTIMULANT Het begint bij de wortel - Stimuleert de wortelgroei en -activiteit Verhoogt stresstolerantie onder ongunstige groeiomstandigheden Vergroot wortellengte en biomassa Verbetert opname van water

Nadere informatie

Speciale oplossingen in wateroplosbare meststoffen. Nieuw

Speciale oplossingen in wateroplosbare meststoffen. Nieuw Speciale oplossingen in wateroplosbare meststoffen Nieuw Wat kunt u van Osmosol verwachten? Speciale oplossingen. En dat letterlijk en figuurlijk! Meststoffen die bijdragen aan een probleemloze teelt van

Nadere informatie

TOLALG14SPZ_BM07: (Blad)bemestingsproef in najaarsspinazie voor industriële verwerking met voorteelt erwt.

TOLALG14SPZ_BM07: (Blad)bemestingsproef in najaarsspinazie voor industriële verwerking met voorteelt erwt. TOLALG14SPZ_BM07: (Blad)bemestingsproef in najaarsspinazie voor industriële verwerking met voorteelt erwt. Doel Rekening houdende met N-vrijstelling/immobilisatie uit oogstresten van de voorteelt gedeeltelijk

Nadere informatie

Plantenvoeding Waarom is dat nodig? En waar dienen de elementen voor?

Plantenvoeding Waarom is dat nodig? En waar dienen de elementen voor? Plantenvoeding Waarom is dat nodig? En waar dienen de elementen voor? uinbouwkundig Ingenieur Hans van der Staak Bronnen: VG Weser Ems, Bad Zwischenahn (D) PPO Boskoop (NL) Scotts International (NL) Basis

Nadere informatie

Kwaliteitsgroenten. Informatie over het bemesten van groentegewassen met kalium, magnesium, zwavel en micronutriënten

Kwaliteitsgroenten. Informatie over het bemesten van groentegewassen met kalium, magnesium, zwavel en micronutriënten Kwaliteitsgroenten Kwaliteitsgroenten Informatie over het bemesten van groentegewassen met kalium, magnesium, zwavel en micronutriënten De competentie in Kalium en Magnesium Kwaliteitsgroenten 3 Groenten

Nadere informatie

TOLALG14SPZ_BM08 (Blad)bemestingsproef in najaarsspinazie voor industriële verwerking met voorteelt Tarwe.

TOLALG14SPZ_BM08 (Blad)bemestingsproef in najaarsspinazie voor industriële verwerking met voorteelt Tarwe. TOLALG14SPZ_BM08 (Blad)bemestingsproef in najaarsspinazie voor industriële verwerking met voorteelt Tarwe. Doel Rekening houdende met N-vrijstelling/immobilisatie uit oogstresten van de voorteelt gedeeltelijk

Nadere informatie

YaraVita. Gewasspecifieke bladmeststoffen voor akkerbouw, maïs en grasland. Voor een geslaagde en rendabele teelt.

YaraVita. Gewasspecifieke bladmeststoffen voor akkerbouw, maïs en grasland. Voor een geslaagde en rendabele teelt. YaraVita Gewasspecifieke bladmeststoffen voor akkerbouw, maïs en grasland. Voor een geslaagde en rendabele teelt. Samenstelling van YaraVita gewasspecifieke bladmeststoffen, optimaal afgestemd op de teeltbehoeften.

Nadere informatie

Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen

Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen Behoefte gewas Verloop in seizoen Sporenelementen Invloed van ph Breedwerpig, fertigatie of controlled release meststoffen? Problemen in de praktijk Nieuw perceel: Grondanalyse voor bepaling P, K, Mg,

Nadere informatie

Bruine bladpunten in Longiflorum White Heaven

Bruine bladpunten in Longiflorum White Heaven Bruine bladpunten in Longiflorum White Heaven Inventarisatie bladproblemen in de praktijk Hans Kok Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector Bloembollen PPO nr. 32 360 560 00 Maart 2008 2008 Wageningen,

Nadere informatie

Effecten van zwavel, borium en mangaan bij de teelt van zetmeelaardappelen

Effecten van zwavel, borium en mangaan bij de teelt van zetmeelaardappelen Effecten van zwavel, borium en mangaan bij de teelt van zetmeelaardappelen Inleiding In opdracht van het Productschap Akkerbouw (PA) voerden HLB B.V., BLGG AgroXpertus en NMI een tweejarig onderzoeksproject

Nadere informatie

Overvloedige neerslag tijdens het groeiseisoen

Overvloedige neerslag tijdens het groeiseisoen Overvloedige neerslag tijdens groeiseizoen - Bemesting en verslemping - Wortelrot Peter Wilting en Bram Hanse SID Heerenveen en Tilburg, 7/8 december 2016 Overvloedige neerslag tijdens het groeiseisoen

Nadere informatie

WEERBAAR Telen = Veerkracht in de plant brengen. Mijn naam: Eddo de Veer

WEERBAAR Telen = Veerkracht in de plant brengen. Mijn naam: Eddo de Veer WEERBAAR Telen = Veerkracht in de plant brengen Mijn naam: Eddo de Veer HOE? Begin met een goede bodem analyse Ik werk met de Bodem Balans Analyse Het gaat om de verhoudingen van de mineralen aan het complex

Nadere informatie

YaraVita gewasspecifieke bladmeststoffen

YaraVita gewasspecifieke bladmeststoffen YaraVita gewasspecifieke bladmeststoffen Uw verzekering voor opbrengst en kwaliteit Brecht Stock +32 (0) 474 41 02 75 brecht.stock@yara.com Inhoud Gamma enkelvoudige producten Teeltspecifieke behoeften

Nadere informatie

1 Gewassen en hun afwijkingen Kennismaking met de plant Afwijkingen in de teelt Afsluiting 24

1 Gewassen en hun afwijkingen Kennismaking met de plant Afwijkingen in de teelt Afsluiting 24 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Gewassen en hun afwijkingen 9 1.1 Kennismaking met de plant 10 1.2 Afwijkingen in de teelt 17 1.3 Afsluiting 24 2 Afwijkingen voorkomen en bestrijdingsmethoden 25 2.1 Niet-parasitaire

Nadere informatie

Laat je gras glimlachen

Laat je gras glimlachen Laat je gras glimlachen UREAN 30 % Samenstelling Voordelen Urean 30% N is een mengsel van: o 43% ammoniumnitraat : (NH4NO3) o 32% ureum : (NH2)2CO o 25% water : (H2O) Stikstofverdeling: o 50% afkomstig

Nadere informatie

Bemesting. Fosfaatgebruiksnormen. Mestwetgeving Wettelijk op maisland: 112 kg N/ha/jaar en bij hoge PW 50 kg P205/ha/jaar 1-2-2016.

Bemesting. Fosfaatgebruiksnormen. Mestwetgeving Wettelijk op maisland: 112 kg N/ha/jaar en bij hoge PW 50 kg P205/ha/jaar 1-2-2016. Even Voorstellen Pascal Kleeven Akkerbouw/vollegrondgroentebedrijf Sinds1999 in dienst bij Vitelia-Agrocultuur Bemesting Wie teelt er maïs? Vragen Wie heeft er een mestmonster? Wie heeft er actuele grondmonsters?

Nadere informatie

Bemesting Gras Hogere ruwvoeropbrengst

Bemesting Gras Hogere ruwvoeropbrengst Bemesting Gras 2017 Hogere ruwvoeropbrengst oktober 2016 Top Flow entec fl voor in drijfmest Top Flow entec fl: hogere benutting stikstof uit drijfmest Plant N 2 O lachgas Organische stikstof Mineralisatie

Nadere informatie

Het gebruik van gips in de fruitteelt

Het gebruik van gips in de fruitteelt Het gebruik van gips in de fruitteelt Inleiding Als voedingselement zorgt calcium voor stevige, lang houdbare vruchten. Calcium speelt daarnaast ook een belangrijke rol bij bodemstructuur en -vruchtbaarheid.

Nadere informatie

Naaldwijk, juni Intern rapport nr. 24.

Naaldwijk, juni Intern rapport nr. 24. / H 7 S f- 2-1 ƒ ^ ô PROEFSTATION VOOR TUINBOUW ONDER GLAS TE NAALDWIJK i-tux.-l/t-i/"", 2. S" 0 y Onderzoek naar de kopervoorziening van komkommers geteelt in steenwol (1977). door : S.J. Voogt en C.

Nadere informatie

België. Graangewassen

België. Graangewassen België Graangewassen Koper op graangewassen: Technische argumentatie Om hun teeltcyclus volledig te doorlopen, hebben planten alle essentiële voedingselementen nodig. Zonder deze laatste, kunnen cellen

Nadere informatie

meststoffen vloeibare basismeststof groei door kennis

meststoffen vloeibare basismeststof groei door kennis meststoffen 2013 vloeibare basismeststof groei door kennis Growsol Growsol meststoffen is een range van vloeibare meststoffen voor de basisbemesting voorafgaand aan een teelt. Een aantal producten kunnen

Nadere informatie

De positieve kant van onkruid Boomkwekerij Hans Puijk - Vlamings

De positieve kant van onkruid Boomkwekerij Hans Puijk - Vlamings De positieve kant van onkruid Boomkwekerij 13-02-2016 Hans Puijk - Vlamings Inhoud Bodem, balans en elementen (herh) Bewerkingen en bodem management Wat zeggen onkruiden op het perceel Uitbreiding, nieuw

Nadere informatie

Toestand en evolutie van de bodemvruchtbaarheid in België en noordelijk Frankrijk 2012-2015

Toestand en evolutie van de bodemvruchtbaarheid in België en noordelijk Frankrijk 2012-2015 Toestand en evolutie van de bodemvruchtbaarheid in België en noordelijk Frankrijk 212-215 Toestand en evolutie van de bodemvruchtbaarheid in België en noordelijk Frankrijk (212-215) Overzicht presentatie

Nadere informatie

K o p e r. Op graangewassen. Technische argumentatie. Chelal Cu en Landamine Cu. Meer informatie >>>

K o p e r. Op graangewassen. Technische argumentatie. Chelal Cu en Landamine Cu. Meer informatie >>> Op graangewassen K o p e r Technische argumentatie Om hun teeltcyclus volledig te doorlopen, hebben planten alle essentiële voedingselementen nodig. Zonder deze laatste, kunnen cellen en weefsels zich

Nadere informatie

De toegevoegde waarde van Ammonium in Kalksalpeter

De toegevoegde waarde van Ammonium in Kalksalpeter De toegevoegde waarde van Ammonium in Kalksalpeter Water en kooldioxide zijn qua hoeveelheid de belangrijkste bouwstoffen voor planten. Van andere voedingsstoffen hebben ze minder nodig, al zijn die wel

Nadere informatie

Invloed Magnesium-(bij)bemesting bij de teelt van pootaardappelen KW 0313 Door: ing. H.W.G. Floot

Invloed Magnesium-(bij)bemesting bij de teelt van pootaardappelen KW 0313 Door: ing. H.W.G. Floot Invloed Magnesium-(bij)bemesting bij de teelt van pootaardappelen KW 0313 Door: ing. H.W.G. Floot Inleiding In de praktijk komt regelmatig Magnesiumgebrek voor. Dit tekort kan veelal opgelost worden met

Nadere informatie

Programma: Studiemiddag Klein- en Steenfruit

Programma: Studiemiddag Klein- en Steenfruit Programma: Studiemiddag Klein- en Steenfruit 1) Geïntegreerde gewasbescherming 2014 2) Selectieve gewasbescherming d.m.v. foggen 3) Mogelijkheden biologische bestrijding 4) Waarschuwings- en adviessystemen

Nadere informatie

Bodem en bemesting Basis voor plantgezondheid Wilma Windhorst, VHG docentendag

Bodem en bemesting Basis voor plantgezondheid Wilma Windhorst, VHG docentendag Bodem en bemesting Basis voor plantgezondheid Wilma Windhorst, VHG docentendag 5-10-2017 Groeifactoren Klimaat Gewasbesch. biologisch Plantversterkers Gewasbesch. chemisch Bemesting Plantmateriaal Klimaat

Nadere informatie

Workshop Najaarsproblemen bieten en cichorei

Workshop Najaarsproblemen bieten en cichorei Workshop Najaarsproblemen bieten en cichorei Hoe stel ik de juiste diagnose? Elma Raaijmakers, Peter Wilting, Ellen van Oorschot, Bram Hanse en Marco Bom Rolde, 2 september 2014 Workshop Korte uitleg:

Nadere informatie

Kansrijke teelt van vlas voor een gezonde bodem

Kansrijke teelt van vlas voor een gezonde bodem Kansrijke teelt van vlas voor een gezonde bodem www.vandebiltzadenvlas.com Langeweg 26 4541 PC Sluiskil info@vandebiltzadenvlas.com The Netherlands Tel. +31 115 471922 Fax. +31 115 472229 1. Introductie

Nadere informatie

Opdrachten. Organische bemesting opdrachten 1

Opdrachten. Organische bemesting opdrachten 1 Opdrachten Organische bemesting opdrachten 1 Inleiding Je weet dat je melk moet drinken om voldoende calcium binnen te krijgen voor de opbouw van je botten. Calcium is dus een belangrijk element voor de

Nadere informatie

Praktijkproef Super FK in Paprika 2010 bij de start van de teelt.

Praktijkproef Super FK in Paprika 2010 bij de start van de teelt. Praktijkproef Super FK in Paprika 20 bij de start van de teelt. Inleiding: Het doseren van Super FK zorgt primair voor een actiever/vegetatiever gewas, een betere en vollere gewasstand, met een betere

Nadere informatie

Invloed Magnesium-(bij)bemesting bij de teelt van pootaardappelen KW 0409 Door: ing. H.W.G. Floot

Invloed Magnesium-(bij)bemesting bij de teelt van pootaardappelen KW 0409 Door: ing. H.W.G. Floot Invloed Magnesium-(bij)bemesting bij de teelt van pootaardappelen KW 0409 Door: ing. H.W.G. Floot Inleiding In de praktijk komt regelmatig Magnesiumgebrek voor. Dit tekort kan veelal opgelost worden met

Nadere informatie

Grip op voeding Plantsapme*ngen vs wateranalyses

Grip op voeding Plantsapme*ngen vs wateranalyses Grip op voeding Plantsapme*ngen vs wateranalyses Landelijke Glasgroente dag De toekomst van de tuinbouw Sjoerd Smits, HortiNova Joan Timmermans NovaCropControl Even voorstellen Sinds 003 bezig met plantsapmengen

Nadere informatie

PHC Meststoffen. 100% plantaardig. Organic Plant Feed. We Grow Soil. De beste prestaties, natuurlijk.

PHC Meststoffen. 100% plantaardig. Organic Plant Feed. We Grow Soil. De beste prestaties, natuurlijk. PHC Meststoffen De beste prestaties, natuurlijk. 100% plantaardig Organic Plant Feed We Grow Soil. PHC Meststoffen PHC produceert en levert uitgekiende middelen om gezonde planten te kweken. Onze meststoffen

Nadere informatie

Ideale grond. Bodemleven. Bodemstructuur

Ideale grond. Bodemleven. Bodemstructuur Ideale grond Bodemleven Bodemstructuur Ideale grond Bodemleven Ideale grond Bodemleven KRINGLOOP Ideale grond Bodemleven Ideale grond Bodemleven Ideale grond Bodemleven Ideale grond Bodemleven Ideale grond

Nadere informatie

Werken aan bodem is werken aan:

Werken aan bodem is werken aan: DE BODEM ONDER EEN VRUCHTBARE KRINGLOOP Van knelpunten naar maatregelen Sjoerd Roelofs DLV 06-20131200 Werken aan bodem is werken aan: 1. Organische stof 2. Bodemchemie 3. Waterhuishouding 4. Beworteling

Nadere informatie

Herkennen van ziekten en plagen in tomaat. Productschap Tuinbouw

Herkennen van ziekten en plagen in tomaat. Productschap Tuinbouw Herkennen van ziekten en plagen in tomaat Wageningen UR Glastuinbouw Wageningen UR Glastuinbouw Productschap Tuinbouw Virussen Pepinomozaïekvirus (PepMV) Tomatenbronsvlekkenvirus (TSWV) Tomatengeelkrulbladvirus

Nadere informatie

Bemesting Hypericum. Wilma Windhorst 22 april 2015

Bemesting Hypericum. Wilma Windhorst 22 april 2015 Bemesting Hypericum Wilma Windhorst 22 april 2015 Opbouw lezing Snijheesters: goede voorbereiding zowel in perceel Snijheesters: aard van de teelt geeft problemen Bemesting algemeen Oplossingsrichtingen

Nadere informatie

Voeding in relatie tot ziekten en plagen Maikel van de Ven 17-02-2016 Even voorstellen Sinds 2003 bezig met plantsapmetingen in aardbei en vollegrondsgroente Brix, Ec, ph, Nitraat, Kalium Na 5 jaar ervaring:

Nadere informatie

De bodem is de basis voor gewasbescherming!

De bodem is de basis voor gewasbescherming! De bodem is de basis voor gewasbescherming! www.tenbrinkebv.nl Agenda Bemestingsproeven bloembollen. Bodemvruchtbaarheid Flevoland in gevaar. Verschillen tussen kavels binnen de Noordoostpolder. Grond

Nadere informatie

Verhoog uw. maïs productie. bespaar op uw krachtvoer. Profiteer van het. N-xt Maïs Bemestingsprogramma

Verhoog uw. maïs productie. bespaar op uw krachtvoer. Profiteer van het. N-xt Maïs Bemestingsprogramma Verhoog uw maïs productie en bespaar op uw krachtvoer Profiteer van het N-xt Maïs Bemestingsprogramma Aanpassing aan EU wetgeving Wij zijn genoodzaakt om enkele formules van meststoffen aan te passen aan

Nadere informatie

Suikerbieten. België

Suikerbieten. België Suikerbieten België Chelal B op suikerbieten: Om de vegetatieve cyclus vlot te kunnen doorlopen heeft de suikerbiet behoefte aan sporenelementen (koper, mangaan, zink, ijzer, molybdeen, boor) die evenmin

Nadere informatie

Optimale groei met medewerking van bodem, bodembiologie en bemesting. Wilma Windhorst Boomteeltcursus Vlamings BV

Optimale groei met medewerking van bodem, bodembiologie en bemesting. Wilma Windhorst Boomteeltcursus Vlamings BV Optimale groei met medewerking van bodem, bodembiologie en bemesting Wilma Windhorst Boomteeltcursus Vlamings BV 130116 Schimmelziekten algemeen Chemisch systeem: brandjes blussen Ziekte vinden middel

Nadere informatie

ZWAVEL (= S) : STEEDS BELANGRIJKER IN DE BEMESTING

ZWAVEL (= S) : STEEDS BELANGRIJKER IN DE BEMESTING ZWAVEL (= S) : STEEDS BELANGRIJKER IN DE BEMESTING Door het terugdringen van zwavelhoudende brandstoffen en de verbeterde zuivering van rookgassen, is de zwaveldepositie uit de atmosfeer sterk verminderd.

Nadere informatie

Het belang van magnesium-, mangaanen zwavelbemesting In de akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt J.G.M. Paauw

Het belang van magnesium-, mangaanen zwavelbemesting In de akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt J.G.M. Paauw Het belang van magnesium-, mangaanen zwavelbemesting In de akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt J.G.M. Paauw Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector AGV Januari 2002 Projectrapport nr. 1125238 2002

Nadere informatie

Biostimulerend middel voor de rhizosfeer Haal het maximale uit de wortel. explorer 21

Biostimulerend middel voor de rhizosfeer Haal het maximale uit de wortel. explorer 21 Biostimulerend middel voor de rhizosfeer Haal het maximale uit de wortel 21 Begin bij het inzaaien Een succesvolle maïsteelt wordt voorbereid vanaf het vroegste stadium. Daarbij gaat het erom vroegtijdig

Nadere informatie

ca«. PROEFSTATION VOOR TUINBOUW ONDER GLAS 223 '2^2- hm/pap/csstikst Stikstofvormen bij intensieve bemestingssystemen voor kasteelten C.

ca«. PROEFSTATION VOOR TUINBOUW ONDER GLAS 223 '2^2- hm/pap/csstikst Stikstofvormen bij intensieve bemestingssystemen voor kasteelten C. Bibliotheek Proefstation Naaldwijk dciiuwijrv.. a hm/pap/csstikst 3 C ca«. 74 o^0 P GL^ t PROEFSTATION VOOR TUINBOUW ONDER GLAS Stikstofvormen bij intensieve bemestingssystemen voor kasteelten C. Sonneveld

Nadere informatie

Precisievoeding met bladmeststoffen.

Precisievoeding met bladmeststoffen. Precisievoeding met bladmeststoffen www.icl-sf.nl Een unieke wateroplosbare bladmeststof Agroleaf Power levert bewezen resultaten tijdens kritieke fasen van het gewas. Agroleaf Power heeft een uitstekende

Nadere informatie

Waarom plantsapmetingen?

Waarom plantsapmetingen? Waarom plantsapmetingen? Geeft zeer snel een resultaat van het totaal van opgenomen voedingsstoffen door de plant Toont verschillen in voedingsopname tussen rassen aan Maakt gericht bijsturen mogelijk

Nadere informatie

MAISTEELT 2019: DE SUCCESFACTOREN!

MAISTEELT 2019: DE SUCCESFACTOREN! MAISTEELT 2019: DE SUCCESFACTOREN! In deze editie aandacht voor: Vernietigen en verkleinen vanggewas ph Organische stof: compost Kali bemesting Onderzaai Raskeuze Organisatie maisteelt Een plant groeit

Nadere informatie

Voortgang veldproefen Klei naar de Veenkoloniën

Voortgang veldproefen Klei naar de Veenkoloniën Praktijknetwerk Klei voor de Veenkoloniën Doel en start. Het praktijknetwerk heeft tot doel: Kennis te ontwikkelen over de mogelijkheid nutriëntarme zandgronden op een rendabele manier te verrijken met

Nadere informatie

Aardappelen. Toepassing van spuiwater in aardappelen: wat is het en wat is het waard? Wendy Odeurs, Jan Bries Bodemkundige Dienst van België vzw

Aardappelen. Toepassing van spuiwater in aardappelen: wat is het en wat is het waard? Wendy Odeurs, Jan Bries Bodemkundige Dienst van België vzw Aardappelen Toepassing van spuiwater in aardappelen: wat is het en wat is het waard? Wendy Odeurs, Jan Bries Bodemkundige Dienst van België vzw W. de Croylaan 48-3001 Heverlee Tel 016/310922 Fax 016/224206

Nadere informatie

Brochure en poster bemesting

Brochure en poster bemesting Brochure en poster bemesting Lore Schoeters 1 Bemesting Wat gebeurt er met meststoffen in de bodem? Hoe kan ik de nutriënten die in de bodem zitten optimaal gebruiken? Hoe kan ik ervoor zorgen dat de uitspoeling

Nadere informatie

Bemestingsplan. Hans Smeets Adviseur DLV team boomteelt. DLV Plant

Bemestingsplan. Hans Smeets Adviseur DLV team boomteelt. DLV Plant Bemestingsplan Hans Smeets Adviseur DLV team boomteelt Waarom een grondanalyse? Inzicht krijgen in de beschikbare voeding voor de plant; Hoofdelementen; Sporenelementen; ph van de grond; Organische stof

Nadere informatie

Vidi Parva. Wie een topprestatie wil leveren, moet bij de basis beginnen.

Vidi Parva. Wie een topprestatie wil leveren, moet bij de basis beginnen. Vidi Parva Wie een topprestatie wil leveren, moet bij de basis beginnen www.koppert.nl Als teler bent u voortdurend bezig om uw gewas in topconditie te brengen en te houden. De basis van een topconditie

Nadere informatie

OVER ONS Hortiplantcare (HPC) is een vooruitstrevende onderneming gebaseerd op de ontwikkeling van nieuwe oplossingen en prducten die gewassen hogere

OVER ONS Hortiplantcare (HPC) is een vooruitstrevende onderneming gebaseerd op de ontwikkeling van nieuwe oplossingen en prducten die gewassen hogere PLANT CARE IN ITS ESSENCE WAAROM HORTIPLANTCARE GEBRUIKEN? Sterk geconcentreerde producten, en goedkoop in gebruik Alleen de beste natuurlijke grondstoffen Een uitgebalanceerd product programma voor de

Nadere informatie

Workshop Voorjaarsproblemen

Workshop Voorjaarsproblemen Workshop Voorjaarsproblemen Hoe stel ik de juiste diagnose? Bram Hanse, Peter Wilting, Ellen van Oorschot en Marco Bom Valthermond, 24 juni 2015 Workshop Korte uitleg: hoe stel ik de juiste diagnose? Aan

Nadere informatie

Basiscursus Ecologisch tuinieren

Basiscursus Ecologisch tuinieren Basiscursus Ecologisch tuinieren Uw aangeboden door : OVAT Gegeven door Vincent de Wolff Wat gaan we vanavond doen? De UITNODING! Onderwerpen: Voedsel of eten? De bodem Vruchtwisseling Het teeltplan Grondbewerking

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Onderscheidende product(ie) kenmerken van Bio-Trio 2

Inhoudsopgave. 1. Onderscheidende product(ie) kenmerken van Bio-Trio 2 Inhoudsopgave Document: Pagina: 1. Onderscheidende product(ie) kenmerken van Bio-Trio 2 2. Bio Spring NSE 18-0-3(+2)+12 4 3. Bio Allround NSE 10-4-6(+3)+12 6 4. Bio Pre-Seed NSE 10-10-0(+HF)+12 8 5. Bio

Nadere informatie

Wat missen mijn waterplanten?

Wat missen mijn waterplanten? Wat missen mijn waterplanten? Categorie: Aquarium planten en bemesting Aquariumplanten kunnen alleen overleven als de omstandigheden optimaal zijn. In het artikel over CO 2 bemesting hebben wij het uitgebreid

Nadere informatie

Maisteelt Samen naar een optimaal rendement.

Maisteelt Samen naar een optimaal rendement. Samen naar een optimaal rendement www.cavdenham.nl Ruwvoer als basis Op melkvee en vleesvee bedrijven wordt veel aandacht besteed aan fokkerij om genetische vooruitgang te kunnen realiseren. Samen met

Nadere informatie

Hoe maak je een bemestingsplan binnen de gebruiksnormen

Hoe maak je een bemestingsplan binnen de gebruiksnormen Hoe maak je een bemestingsplan binnen de gebruiksnormen Natuur en Landschap Pleasure green Milieu Tonnis van Dijk Nutriënten Management Instituut NMI 3 november 2011 Beperkingen in bemesting Europese regelgeving:

Nadere informatie

Kwaliteitsaardappelen. Aanbevelingen voor bodem- en bladbemesting

Kwaliteitsaardappelen. Aanbevelingen voor bodem- en bladbemesting Kwaliteitsaardappelen Kwaliteitsaardappelen Aanbevelingen voor bodem- en bladbemesting Opbrengst en kwaliteit: op de bemesting komt het aan! 3 Opbrengst en kwaliteit bepalen het rendement van de aardappelteelt.

Nadere informatie

Wie een topprestatie wil leveren, moet bij de basis beginnen

Wie een topprestatie wil leveren, moet bij de basis beginnen Wie een topprestatie wil leveren, moet bij de basis beginnen Als teler bent u voortdurend bezig om uw gewas in topconditie te brengen en te houden. De basis van een topconditie begint bij de wortels. Een

Nadere informatie

Veel leesplezier! Bertus Stip, Hoveniersbedrijf Stip

Veel leesplezier! Bertus Stip, Hoveniersbedrijf Stip Het bodemboek aanleg en onderhoud van de tuin Voorwoord De grond in de tuin, wat moeten we daar nu weer mee? Misschien heeft u zichzelf deze vraag wel eens gesteld. Wij van Hoveniersbedrijf Stip stellen

Nadere informatie

biostimulant voor professionele land- en tuinbouw

biostimulant voor professionele land- en tuinbouw biostimulant voor professionele land- en tuinbouw www.hollandfarming.com Cropmax CROPMAX wordt al 20 jaar door telers in inmiddels meer dan 35 landen gebruikt om het maximale uit de teelt te halen. CROPMAX

Nadere informatie

meststoffen Kiemvoeding voor een vlotte start groei door kennis

meststoffen Kiemvoeding voor een vlotte start groei door kennis meststoffen Kiemvoeding voor een vlotte start groei door kennis quickstart Quickstart meststoffen zijn speciaal ontwikkeld voor de kiemvoeding van fijnzadige gewassen. Fijnzadige gewassen hebben weinig

Nadere informatie

ADLO Studiedag 03/06/2014 Resultaten demonstratieprojecten 2012 en Proefplatform. test. test. Proefplatform. Probleem. test

ADLO Studiedag 03/06/2014 Resultaten demonstratieprojecten 2012 en Proefplatform. test. test. Proefplatform. Probleem. test ADLO Studiedag 3/6/214 Resultaten demonstratieprojecten 212 en 213 Proefplatform Deze demonstratie wordt financieel gesteund door: 3 praktijkcentra: Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling

Nadere informatie

meststoffen rijenbemesting in mais groei door kennis

meststoffen rijenbemesting in mais groei door kennis meststoffen 2013 rijenbemesting in mais groei door kennis Maismaster Mais is een gewas wat van oudsher heel goed reageert op een rijenbemesting. Al decennia worden NP meststoffen toegepast in de rij bij

Nadere informatie