Eindhoven, december 2010 AAN DE LEERLINGEN VAN KLAS 3 VWO EN HUN OUDERS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Eindhoven, december 2010 AAN DE LEERLINGEN VAN KLAS 3 VWO EN HUN OUDERS"

Transcriptie

1 RACHMANINOWLAAN gymnasium atheneum havo Rachmaninowlaan AT Eindhoven T : F : E: loc.rac@huygenscollege.nl Datum : december 2010 Ons kenmerk: I1b/v/profiel 3v 2010 Onderwerp : profielkeuze Eindhoven, december 2010 AAN DE LEERLINGEN VAN KLAS 3 VWO EN HUN OUDERS Inleiding Volgend jaar in 4 VWO begin je aan de Tweede Fase van je loopbaan in het voortgezet onderwijs. Met het oog hierop maak je in de komende periode een aantal keuzes. Zo kies je o.a. een profiel en een keuzevak. Welke vakken bij een bepaald profiel horen, welke vakken je in het keuzedeel kunt kiezen en wat er nog meer te kiezen valt, wordt hieronder uitgelegd. In een apart hoofdstuk wordt besproken waar je op moet letten bij het samenstellen van je definitieve examenpakket o.a. met het oog op de eisen die het vervolgonderwijs stelt. Een compleet overzicht van alle zgn. doorstroomeisen voor HBO en WO is te vinden op de website van Dedecaan.net. (Zie Handig, downloads). Drie soorten vakken In de Tweede Fase heb je drie soorten vakken: 1. de gemeenschappelijke vakken: dat zijn vakken zoals Nederlands en Engels, die alle leerlingen in de Tweede Fase volgen 2. de profielvakken: dat zijn de vakken die horen bij het profiel dat je gekozen hebt (CM, EM, NG, NT) 3. het vak in het vrije deel: deze examenvakken kun je min of meer vrij kiezen; de meeste leerlingen kiezen in het vrije deel één vak, sommige leerlingen kunnen twee vakken in het vrije deel kiezen (zie verder pag. 3) De bedoeling van het bovenbouwprogramma is om de overgang van VWO naar het Hoger Onderwijs (HBO & WO) zo soepel en succesvol mogelijk te maken. 1. De gemeenschappelijke vakken Nederlands Engels Frans of Duits of Latijn of Grieks (gymnasiumleerlingen kiezen i.p.v. Fa of Du hier een klassieke taal, zie voor de consequentie pag. 3) Culturele en Kunstzinnige Vorming (voor de atheneumleerlingen) Klassieke Culturele Vorming (voor de gymnasiumleerlingen) Maatschappijleer Algemene Natuurwetenschappen Lichamelijke Opvoeding Alle leerlingen volgen in klas 4 het vak godsdienst en hebben in klas vier t/m zes Oriëntatie op het vervolgonderwijs (OVO). Zie verder pagina 5.

2 2. De profielvakken Een profiel bestaat uit een combinatie van een aantal vakken, bedoeld om de leerlingen beter voor te bereiden op een bepaalde sector van het Hoger Onderwijs. Er zijn vier profielen: Cultuur en Maatschappij (CM) Dit profiel is bedoeld voor mensen die willen doorstromen naar vervolgstudies als sociale wetenschappen, geschiedenis, recht, taal en cultuur. Gedacht kan worden aan beroepen als uitgever, beleidsmedewerker bij de overheid, docent, cursusontwikkelaar, archeoloog, musicoloog, historicus, (ortho)pedagoog, bibliothecaris. Economie en Maatschappij (EM) Dit profiel zou je "de weg naar het zakenleven" kunnen noemen. Mensen die dit profiel kiezen, zullen meestal terechtkomen in banen die iets te maken hebben met economie, arbeid, recht en veiligheid, sociale wetenschappen enz. Gedacht kan worden aan beroepen als accountant, functies bij een bank, (juridisch) beleidsmedewerker bij de overheid, commercieel medewerker, marketingmanager, hoteldirecteur, belastingsadviseur, advocaat, organisatieadviseur, psycholoog, planoloog enz. Natuur en Gezondheid (NG) Dit profiel bereidt voor op studierichtingen die met gezondheidszorg en milieu te maken hebben, zoals geneeskunde, farmacie, (medische) biologie, milieukunde. Bij concrete beroepen kan gedacht worden aan apotheker, huisarts, bodemkundige, ingenieur plantenveredeling, landbouwconsulent, microbioloog, tandarts. Natuur en Techniek (NT) Het profiel Natuur en Techniek is een exact profiel, dat voorbereidt op technische studierichtingen. Beroepen waaraan gedacht kan worden zijn: architect, chemicus, technisch ingenieur, docent natuurkunde, meteoroloog, bosbouwkundig onderzoeker, informatica specialist. Bij ons op school bestaan de profielen in principe uit de volgende vakken: C&M Geschiedenis Aardrijkskunde Wiskunde A of C Tekenen N&G Natuurkunde Scheikunde Wiskunde B of A Biologie E&M Geschiedenis Economie Wiskunde A of B Management & Organisatie N&T Natuurkunde Scheikunde Wiskunde B Wiskunde D De profielen zijn zo samengesteld dat de leerlingen de beste combinatie hebben voor de vervolgopleidingen die in het verlengde liggen van die profielen. Voor een overzicht van het aantal uren per vak per leerjaar: zie Bijlage 1.

3 3. Het keuzevak / de keuzevakken In het vrije deel kies je nog een examenvak. Door een bepaald vak te kiezen, hebben leerlingen de mogelijkheid om twee profielen te combineren. Een NT-leerling bijvoorbeeld, die als keuzevak biologie kiest, heeft ook een NGprofiel. Gymnasiumleerlingen en goede leerlingen die nog een derde moderne vreemde taal (Frans of Duits) willen kiezen, kunnen in het vrije deel twee vakken kiezen. Hierdoor ontstaan vrijwel zeker roosterproblemen. Dit betekent dat een extra keuzevak vaak voor een deel op eigen kracht gedaan moet worden. Goed overleg hierover is dus van te voren zeer gewenst. In de praktijk blijkt overigens, dat deze groep leerlingen deze situatie goed aan kan en heel zelfstandig leert werken. Overzicht van de mogelijkheden van het keuzevak per profiel: (De studielast in uren is tussen haakjes vermeld) C&M Frans (480) Biologie (480) Duits (480) Management (440) Grieks (600) & Organisatie Latijn (600) Economie (480) E&M Frans (480) Scheikunde (440) Duits (480) Aardrijkskunde (440) Grieks (600) Wiskunde D (440) Latijn (600) Tekenen (480) Natuurkunde (480) Biologie (480) N&G Frans (480) Aardrijkskunde (440) Duits (480) Tekenen (480) Grieks (600) Wiskunde D (440) Latijn (600) Geschiedenis (480) Economie (480) Management (440) & Organisatie N&T Frans (480) Biologie (480) Duits (480) Management (440) Grieks (600) & Organisatie Latijn (600) Economie (480) N.B.: Je kunt alleen wiskunde D kiezen, als je in het profiel wiskunde B hebt. Gymnasium Gymnasiumleerlingen kiezen bij de gemeenschappelijke vakken i.p.v. Frans of Duits voor een klassieke taal. Als je in het vrije deel slechts één vak kiest, is de consequentie, dat je tot en met het examen gymnasiumleerling zult moeten blijven en niet in een later jaar nog kunt stoppen met je klassieke taal. Als je in het vrije deel als tweede vak Fa of Du kiest, is het mogelijk op een gegeven moment, als het onverhoopt echt niet anders kan, te stoppen met het gymnasium en een atheneumdiploma te halen.

4 Studielast Het is de bedoeling dat je 1600 uur per jaar besteedt aan je studie (studielast). Daarin zit alles: de lessen, de toetsen, praktische opdrachten, huis- en schoolwerk en de examens. Ook de uitwisseling, de reis naar Italië voor de leerlingen met tekenen, de Rome-reis voor de gymnasiasten horen hierbij. Bij een totaal van 40 schoolweken betekent dit per week 40 studielasturen (40 slu). Bij minder dan 40 schoolweken (de realiteit!) is de weekstudielast dus groter. Korte beschrijving van in de bovenbouw nieuwe vakken Wiskunde A Dit vak bereidt voor op een universitaire vervolgstudie in de sociale, economische en medische wetenschappen. De inhoud concentreert zich op toegepaste analyse, statistiek en kansrekening. De concepten worden opgebouwd vanuit concrete toepassingen. Wiskunde B Dit vak bereidt voor op universitaire vervolgstudies met een sterk kwantitatieve beschrijvende component, zoals bètawetenschappen, technische wetenschappen en econometrie. Inhoudelijk ligt de nadruk op analyse en meetkunde, met ruime aandacht voor algebraïsche vaardigheden, formulevaardigheden, redeneren, bewijzen en toepassen in authentieke situaties. De concepten worden opgebouwd vanuit de interne samenhang van wiskunde. Wiskunde C Wiskunde C bereidt niet voor op een specifieke vervolgopleiding, maar biedt een algemene wiskundige vorming, die zich richt op wiskundige en statistische gecijferdheid, statistisch redeneren en inzicht in de historische en culturele plaats van de wiskunde in wetenschap en maatschappij. Wiskunde D Wiskunde D biedt verdieping in de technische en wetenschappelijke context. Inhoudelijk concentreert wiskunde D zich op analyse en analytische meetkunde, op formeel redeneren en bewijzen. Complexe getallen is een typisch keuzeonderwerp. Een substantieel deel wordt ingevuld in samenwerking met het wo. Algemene Natuurwetenschappen Het gaat in dit vak om vragen als: welke verschijnselen op aarde en in het heelal worden door de natuurwetenschappen bestudeerd, met name verschijnselen die verband houden met het menselijk leven? Wat hebben de verschillende natuurwetenschappelijke theorieën in grote lijn te zeggen over de mens? Welke invloed hebben wetenschap en techniek op het leven op aarde? Culturele en Kunstzinnige Vorming Dit is een vak waarin verschillende kunsten (muziek, drama, dans, beeldende vorming en film) aan de orde komen. Daarbij gaat het ook om praktische activiteiten (maken van een werkstuk of productie), bezoek aan tentoonstellingen of voorstellingen en het samenstellen van een kunstdossier. Klassieke Culturele Vorming Voor gymnasiasten vervangt dit vak het vak Culturele en Kunstzinnige Vorming. KCV brengt je in aanraking met de verhalen uit de Griekse/Romeinse mythologie en geschiedenis, toneelstukken, beeldende kunst en bouwkunst. Klassieke literaire werken worden in vertaling gelezen. Daarnaast wordt aandacht besteed aan verbanden tussen antieke cultuuruitingen en de historisch/levensbeschouwelijke

5 achtergronden. De Rome-reis in 5 vwo (kosten 600 à 700 euro) is een vast onderdeel van KCV. Economie Centrale vraag hierbij is hoe mensen beschikbare middelen kunnen inzetten om zo goed mogelijk in hun behoeften te voorzien. Er zijn dan steeds verschillende keuzemogelijkheden op verschillende niveaus. Zoals thuis bij de besteding van het salaris, in een gemeente het bestemmen van een stuk grond voor een nieuw winkelcentrum of een ziekenhuis, in de Miljoenennota van de regering meer uitgeven aan onderwijs of aan wegen. Natuurlijk komen ook begrippen als geld, inflatie, koopkracht, belasting en inkomensverdeling aan de orde. Management en Organisatie Bij dit vak leer je hoe (keuze)vraagstukken binnen een organisatie benaderd worden vanuit het gezichtspunt van het management. Welke sturingsinformatie is nodig om de juiste beslissingen te nemen? Daarnaast komen bedrijfseconomische vragen en berekeningen aan de orde, gezien vanuit het management, het personeel en de aandeelhouders (binnen de organisatie), maar ook andere belanghebbenden zoals overheid, banken, klanten en leveranciers (buiten de organisatie). Maatschappijleer Waarom sluiten de cafés op het Stratumseind in het weekend om 4.00 uur? Moeten we meer of minder soldaten sturen naar Afghanistan? Krijg ik het juiste salaris op mijn werk? Moeten politieke partijen zoals de pedo-partij verboden worden? Dit zijn voorbeelden van (soms persoonlijke) vragen waar we bij het vak maatschappijleer aandacht aan besteden en waar we antwoorden op proberen te krijgen. Oriëntatie op het Vervolgonderwijs (OVO) Onderdeel van het programma van de Tweede Fase is de Oriëntatie op het Vervolgonderwijs. In klas 4, 5 en 6 moet je een bepaalde hoeveelheid tijd besteden aan het voorbereiden van je studie- en beroepskeuze. Van al deze activiteiten doe je verslag in je Toekomstdossier. De opdrachten moeten steeds voldoende gemaakt zijn. Wie zijn Toekomstdossier niet in orde heeft, kan niet deelnemen aan het Centraal Examen. OVO staat los van de vakken. Deze activiteiten worden georganiseerd vanuit het schooldecanaat. Waar je op moet letten bij het samenstellen van je definitieve examenpakket 1. Eisen Hoger Onderwijs profiel / vak De pakketkeuze heeft consequenties voor de toelating tot bepaalde studierichtingen in het Hoger Onderwijs. Veel studies eisen dat een leerling een bepaald profiel of bepaalde vakken in zijn pakket heeft. Op de site van Dedecaan.net vind je bij Handig / Downloads / Toelatingseisen de eisen per studierichting vermeld. N.B: Deze lijst moet met enige voorzichtigheid gebruikt worden. Zelfs in officiële publicaties blijken fouten en onvolledigheden te zitten. In de praktijk blijken veel leerlingen in 3 VWO nog niet te weten welke vervolgopleiding zij na de middelbare school willen gaan doen. Ook komt het voor dat leerlingen uiteindelijk in 6 VWO een heel andere richting op willen, dan zij dachten in de derde klas. Als uiteindelijk blijkt dat een leerling niet die vakken in zijn pakket heeft, die nodig zijn voor de gewenste studie, is het altijd mogelijk om deze vakken alsnog te doen. In Utrecht bestaat hiervoor het James Boswel Instituut. Als je meer dan één vak moet inhalen, kost dat een jaar. In sommige gevallen is het mogelijk om deze tekorten bij de opleiding zelf weg te

6 werken in de zomervakantie na het eindexamen. Ook is het in sommige gevallen mogelijk wel met de studie te beginnen onder de voorwaarde dat het vak dat ontbreekt, aan het eind van het eerste jaar is ingehaald. 2. Studies met een numerus fixus Voor bepaalde studies, bijvoorbeeld geneeskunde, zijn er meer liefhebbers dan plaatsen. Bij deze studies geldt een numerus fixus: er wordt geloot. Leerlingen met een deficiënt vakkenpakket mogen niet meer meeloten, zij moeten eerst deze deficiëntie weggewerkt hebben. Het systeem van loten is als volgt: a. Er is een systeem van gewogen loting: hoe hoger het gemiddelde van je examencijfers, hoe groter je kans. b. Wie bij het eindexamen gemiddeld 8 of hoger staat, hoeft niet te loten, maar wordt direct toegelaten. Het kan dus zin hebben vanaf klas vier zo hoog mogelijke cijfers te halen. c. Enkele universiteiten laten de helft van de studenten via een speciale selectieprocedure toe. Per universiteit verschilt het, welke criteria hierbij gehanteerd worden. Het hebben van een extra vak is een mogelijk criterium, terwijl de universiteit van Rotterdam probeert te selecteren op bijzonder motivatie, specifieke talenten en inzet. Bij de Vrije Universiteit van Amsterdam is aantoonbare affiniteit met de zorg een pre. Zie hiervoor de websites van de instellingen of informeer bij de decanen. De keuzes nog een keer op een rijtje Keuze 1: Frans of Duits of Latijn of Grieks (la en gr alleen gymnasiasten) Keuze 2: Eén van de 4 profielen Keuze 3: Binnen CM Wiskunde C of A Binnen EM Wiskunde A of B Binnen NG Wiskunde B of A Keuze 4: Eén keuzevak (in uitzonderingsgevallen twee) zie pag. 3 Hoe verloopt het keuzetraject 1. Zes lessen keuzebegeleiding van december tot en met januari. Hierin wordt deze brief besproken, maken de leerlingen een beroepeninteressetest en werken zij uit de methode Keuzeweb. Zij zijn bezig met vragen als: wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik, steeds met het oog op hun latere studie- en beroepskeuze. Verder bevat deze methode informatie over het Hoger Onderwijs. 2. Een dag naar de Technische Universiteit: kennismaking met het WO en opdrachten uitvoeren die te maken hebben met leren kiezen. 3. In januari heeft iedere leerling een gesprek met de decaan over zijn keuze en de consequenties. 4. Op 14 februari is er een ouderavond over de profiel- en vakkenkeuze. 5. Daarna vullen de leerlingen het profielkeuzeformulier in, te vinden op Dedecaan.net. Zie Kiezen / Profielkeuze. 6. Uiterlijk maandag 4 maart leveren de leerlingen hun uitgeprinte en door leerling en ouders ondertekende profielkeuzeformulier op school in. (doos decaanskamer). 7. Tijdens de rapportvergaderingen eind maart wordt deze keuze door de docentenvergadering besproken en in sommige gevallen worden adviezen tot wijziging gegeven. In dat geval volgt een tweede gesprek met de decaan. Leerlingen die hun keus van februari wijzigen, leveren uiterlijk woensdag 20 april hun definitieve keuze in. Na april kan er alleen in uitzonderingsgevallen van deze keus afgeweken worden, bijvoorbeeld omdat een leerling niet met een N-profiel over kan naar klas 4, maar wel met een M-profiel.

7 Bevordering naar klas 4 VWO bevorderen a. bij niet meer dan 3 tekorten en b. de som (ne,fa,du,en,gs,ak,wi,na,sk,sc,te) moet groter of gelijk zijn aan 65 Let op: de keuze van het NG- of het NT-profiel is alleen toegestaan als wiskunde, science en natuurkunde alle drie voldoende zijn! Voor de gymnasiumafdeling geldt: de som van la + gr moet groter of gelijk zijn aan 11. niet bevorderen a. bij tekorten in meer dan 3 vakken of b. bij meer dan 4 tekorten Ouderavond Op maandag 14 februari 2011 om uur wordt in de aula van de school (Rachmaninowlaan) een ouderavond georganiseerd over de profiel- en vakkenkeuze voor de ouders van alle leerlingen uit 3V. Wij hopen zo veel mogelijk ouders op deze avond te mogen begroeten. Dhr. J.S. Kuijper jaarlaagcoördinator 3 en 4 vwo Mevr. drs. C.K. van der Toorn decaan vwo

protestants christelijke school voor voortgezet onderwijs

protestants christelijke school voor voortgezet onderwijs protestants christelijke school voor voortgezet onderwijs RACHMANINOWLAAN gymnasium atheneum havo Rachmaninowlaan 2 5653 AT Eindhoven T : 040-251 62 21 F : 040-257 13 28 E: loc.rac@huygenscollege.nl Datum

Nadere informatie

Eindhoven, november 2016 AAN DE LEERLINGEN VAN KLAS 3 VWO EN HUN OUDERS

Eindhoven, november 2016 AAN DE LEERLINGEN VAN KLAS 3 VWO EN HUN OUDERS Datum : november 2016 Ons kenmerk : I1b/d/profiel 3v 2043 Onderwerp : profielkeuze Eindhoven, november 2016 AAN DE LEERLINGEN VAN KLAS 3 VWO EN HUN OUDERS Inleiding Volgend jaar in 4 VWO begin je aan de

Nadere informatie

AAN DE LEERLINGEN VAN KLAS 3 VWO EN HUN OUDERS

AAN DE LEERLINGEN VAN KLAS 3 VWO EN HUN OUDERS Datum : november 2017 Ons kenmerk : I1b/d/profiel 3v 2043 Onderwerp : profielkeuze AAN DE LEERLINGEN VAN KLAS 3 VWO EN HUN OUDERS Inleiding Volgend jaar in 4 vwo begin je aan de Tweede Fase van je loopbaan

Nadere informatie

Eindhoven, oktober 2018 AAN DE LEERLINGEN VAN KLAS 3 VWO EN HUN OUDERS

Eindhoven, oktober 2018 AAN DE LEERLINGEN VAN KLAS 3 VWO EN HUN OUDERS Datum : oktober 2018 Ons kenmerk : I1b/d/profiel 3v 2043 Onderwerp : profielkeuze Eindhoven, oktober 2018 AAN DE LEERLINGEN VAN KLAS 3 VWO EN HUN OUDERS Inleiding Volgend jaar in 4 vwo begin je aan de

Nadere informatie

Ouderavond Profielkeuze. Het kiezen van een profiel na 3 VWO

Ouderavond Profielkeuze. Het kiezen van een profiel na 3 VWO Ouderavond Profielkeuze Het kiezen van een profiel na 3 VWO Programma Welkom Informatie LOB-lessen Overgangsnormering Profielkeuze VWO (lokaal 11) Afsluiting LOB-lessen Wat voor profielen kun je kiezen?

Nadere informatie

DUS BEWAAR ELK KATERN GOED!

DUS BEWAAR ELK KATERN GOED! Voorwoord Hallo leerlingen van het VWO, Voor je ligt het eerste katern van jouw dossier voor Loopbaan Oriëntatie op studie en Beroep (LOB). Het dossier bestaat uit vier katernen. Aan het begin van elk

Nadere informatie

protestants christelijke school voor voortgezet onderwijs

protestants christelijke school voor voortgezet onderwijs protestants christelijke school voor voortgezet onderwijs RACHMANINOWLAAN gymnasium atheneum havo Rachmaninowlaan 2 565 AT Eindhoven T : 00-251 62 21 E: loc.rac@huygenscollege.nl Datum : november 2015

Nadere informatie

Ouderavond Profielkeuze 3 vwo

Ouderavond Profielkeuze 3 vwo Ouderavond Profielkeuze 3 vwo 2018-2019 Wiskundekeuzes VWO Wiskunde A (CM, EM, NG) - Algemene algebra en functies - Statistiek, kansverdelingen, hypothesetoetsen Wiskunde B (EM, NG, verplicht in NT) -

Nadere informatie

protestants christelijke school voor voortgezet onderwijs

protestants christelijke school voor voortgezet onderwijs protestants christelijke school voor voortgezet onderwijs RACHMANINOWLAAN gymnasium atheneum havo Datum : november 201 Ons kenmerk : I1b/v/profielbrief H Onderwerp : profielkeuze H Rachmaninowlaan 2 565

Nadere informatie

Informatieavond Klas 3 Welkom

Informatieavond Klas 3 Welkom Informatieavond Klas 3 Welkom Programma opening het 3 vwo team uw kind op 3 vwo communicatie LOB: Profielkeuzeproces in 3 vwo Pauze (kopje koffie in het dolninarium) kennismaking met de mentor Leerlingen

Nadere informatie

KEUZEBEGELEIDING & PROFIELKEUZE KLAS 3

KEUZEBEGELEIDING & PROFIELKEUZE KLAS 3 KEUZEBEGELEIDING & PROFIELKEUZE KLAS 3 2014-2015 Belangrijke data i.v.m. profielkeuze schooljaar 2014 2015 9 dec. Ouderavond 10 dec. Mentoravond 26-30 jan. Elke derde klas gaat één dag op keuzedag 2 feb

Nadere informatie

Ouderavond Profielkeuze 3 VWO

Ouderavond Profielkeuze 3 VWO Ouderavond Profielkeuze 3 VWO Donderdag 12 november 2015 Schooljaar 2015-2016 Informatie over Belang van juiste profiel Keuzebegeleiding Profielen Dominicuscollege.dedecaan.net Belang van juiste profiel

Nadere informatie

AAN DE LEERLINGEN VAN KLAS 3 HAVO EN HUN OUDERS

AAN DE LEERLINGEN VAN KLAS 3 HAVO EN HUN OUDERS Datum : november 2018 Ons kenmerk : I2b/d/profiel H Onderwerp : Profielkeuze AAN DE LEERLINGEN VAN KLAS HAVO EN HUN OUDERS Voordat je aan het einde van dit cursusjaar bevorderd wordt naar havo, maak je

Nadere informatie

Profielkeuze 3 VWO. 6 december 2017

Profielkeuze 3 VWO. 6 december 2017 Profielkeuze 3 VWO 6 december 2017 Loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) Doel: Op zoek gaan naar het meest geschikte profiel toekomst Hulpmiddelen: Opdrachtenboek Profielkiezer Advies van de mentor,

Nadere informatie

Informatieavond klas 3 Profielkeuze

Informatieavond klas 3 Profielkeuze Informatieavond klas 3 Profielkeuze Even voorstellen: Welkom Erik Hegge decaan / docent Aardrijkskunde hg@sgdb.nl Mentoren klas 3: - Mw. Ockenburg (3A) - Mw. Min (3B) - Mw. Korgerova (3C) - Mw. Van den

Nadere informatie

Aan de leerlingen van 3 havo, cursusjaar Gemeenschappelijk deel. Profielen. Beste leerling,

Aan de leerlingen van 3 havo, cursusjaar Gemeenschappelijk deel. Profielen. Beste leerling, Datum : november 2016 Ons kenmerk : I2b/d/profiel H Onderwerp : Profielkeuze Aan de leerlingen van havo, cursusjaar 2016 2017 Beste leerling, Voordat je aan het einde van dit cursusjaar bevorderd wordt

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND PROFIEL- EN PAKKETKEUZE LEERJAAR III WELKOM!!

INFORMATIEAVOND PROFIEL- EN PAKKETKEUZE LEERJAAR III WELKOM!! INFORMATIEAVOND PROFIEL- EN PAKKETKEUZE LEERJAAR III WELKOM!! PROGRAMMA Informatie over de 2e Fase De opbouw van de bovenbouw De profielen Nieuwe vakken Extra vak(ken) Slaag- / Zakregeling Dyslexie en

Nadere informatie

KEUZEBEGELEIDING KLAS 3

KEUZEBEGELEIDING KLAS 3 KEUZEBEGELEIDING KLAS 3 2013-2014 Afdelingsleiders Decanen dhr. drs. G.C. Zijlstra (vwo) en dhr. R de Boef (havo) mw. E. de Neef en mw. drs. A.C.R.I. Govaarts Mentoren 3A mw. E.A.M. van Veen 3GA dhr.

Nadere informatie

Decanenavond klas 3H/V/G

Decanenavond klas 3H/V/G Decanenavond klas 3H/V/G 28 januari 2019 De decanen B3L, B3P, B3Q, B3R en G3G Henriëtte van Hout B3E, B3F, B3J, en B3K Peter Grootveld Back to the future Sectoren vervolgopleidingen aan het HBO of de Universiteit

Nadere informatie

Tweede fase en profielkeuze. drs. J. van Wesel Decaan HAVO/Atheneum /Gymnasium

Tweede fase en profielkeuze. drs. J. van Wesel Decaan HAVO/Atheneum /Gymnasium Tweede fase en profielkeuze Door: drs. J. van Wesel Decaan HAVO/Atheneum /Gymnasium wej@veurslyceum.nl Programma 1) Uitleg over decanaat en Tweede Fase 2) Wat zijn profielen en welke profielen zijn er?

Nadere informatie

WOORD VOORAF. Leny Pet

WOORD VOORAF. Leny Pet WOORD VOORAF Voor de leerlingen uit de derde klassen en hun ouders of verzorgers is dit boekje gemaakt. Het eerste deel geeft informatie over de diverse keuzemogelijkheden en de belangrijkste veranderingen

Nadere informatie

KIESWIJZER 2015. Laar & Berg STROOMKEUZE VWO EN MYP PROFIELKEUZE HAVO PROFIELKEUZE VWO

KIESWIJZER 2015. Laar & Berg STROOMKEUZE VWO EN MYP PROFIELKEUZE HAVO PROFIELKEUZE VWO KIESWIJZER 2015 Laar & Berg STROOMKEUZE VWO EN MYP PROFIELKEUZE HAVO PROFIELKEUZE VWO INHOUD INLEIDING... 3 STROOMKEUZE V3 EN T3... 4 PROFIELKEUZE HAVO... 5 Maatschappijprofielen in havo 4 en 5... 6 Natuurprofielen

Nadere informatie

KIESWIJZER LAAR & BERG Stroomkeuze vwo en MYP Profielkeuze havo Profielkeuze vwo

KIESWIJZER LAAR & BERG Stroomkeuze vwo en MYP Profielkeuze havo Profielkeuze vwo KIESWIJZER LAAR & BERG 2016-2017 Stroomkeuze vwo en MYP Profielkeuze havo Profielkeuze vwo Inhoud Inleiding... 3 Stroomkeuze vwo 3 en MYP 3... 4 Profielkeuze havo... 5 Maatschappijprofielen in havo 4 en

Nadere informatie

Decanenavond klas 3H/V/G

Decanenavond klas 3H/V/G Decanenavond klas 3H/V/G 29 januari 2018 De decanen B3P, B3Q, B3R en G3G Henriëtte van Hout B3E, B3F, B3J, B3K en B3L Peter Grootveld Back to the future De toekomst komt naar ons toe Profielkeuze Studiekeuze

Nadere informatie

Informatieavond klas 3 Profielkeuze

Informatieavond klas 3 Profielkeuze Informatieavond klas 3 Profielkeuze Even voorstellen: Welkom Erik Hegge decaan / docent Aardrijkskunde hg@sgdb.nl Waarom een informatieavond over profielkeuze? Belangrijke inhoudelijke keuze Een keuze

Nadere informatie

Het programma. l.blankers@gerritvdveen.nl

Het programma. l.blankers@gerritvdveen.nl Het programma De profielkeuze in klas 3 Op weg naar de profielkeuze De vier profielen Qompas Tips voor leerlingen Tips voor ouders Regels profielkeuze en overgangsregels l.blankers@gerritvdveen.nl De profielkeuze

Nadere informatie

Welkom op de ouderavond over de profielkeuze. Klas 3 havo/vwo 21 januari 2016

Welkom op de ouderavond over de profielkeuze. Klas 3 havo/vwo 21 januari 2016 Welkom op de ouderavond over de profielkeuze Klas 3 havo/vwo 21 januari 2016 Mw. T. Heesterbeek Dhr. B. Stapel Mw. M. van der Heide Mw. E. Rademakers Mw. J. Schoemaker Mw. J. Pennings Mw. S. Ramaekers

Nadere informatie

Welkom. Werken aan je talent

Welkom. Werken aan je talent Welkom Help, ik moet kiezen De opbouw van de avond De organisatie van de Tweede Fase De profielen De begeleiding bij de profielkeuze Het tijdpad van de profielkeuze Welke wiskunde moet ik kiezen? Nieuwe

Nadere informatie

Profielkeuze / vakkenkeuze

Profielkeuze / vakkenkeuze OUDERAVOND 3 VWO Profielkeuze / vakkenkeuze Structuur onderwijs Tweede fase Welke keuzes moeten worden gemaakt? Hoe maken leerlingen keuzes? Globaal tijdpad Wat te doen bij zittenblijven? Uitleg site Nederlands

Nadere informatie

Ouderavond Profielkeuze 3 HAVO

Ouderavond Profielkeuze 3 HAVO Ouderavond Profielkeuze 3 HAVO Donderdag 12 november 2015 Schooljaar 2015-2016 Inhoud Belang van juiste profiel Keuzebegeleiding Profielen Dominicuscollege.dedecaan.net Belang van juiste profiel Veel vervolgopleidingen

Nadere informatie

Aan de leerlingen van 3 havo, cursusjaar Gemeenschappelijk deel. Profielen. Beste leerling,

Aan de leerlingen van 3 havo, cursusjaar Gemeenschappelijk deel. Profielen. Beste leerling, Datum : oktober 2017 Ons kenmerk : I2b/d/profiel H Onderwerp : Profielkeuze Aan de leerlingen van havo, cursusjaar 2017 2018 Beste leerling, Voordat je aan het einde van dit cursusjaar bevorderd wordt

Nadere informatie

Tweede fase en profielkeuze. drs. J. van Wesel Decaan HAVO/Atheneum /Gymnasium

Tweede fase en profielkeuze. drs. J. van Wesel Decaan HAVO/Atheneum /Gymnasium Tweede fase en profielkeuze Door: drs. J. van Wesel Decaan HAVO/Atheneum /Gymnasium wej@veurslyceum.nl Programma 1) Uitleg over decanaat en Tweede Fase 2) Wat zijn profielen en welke profielen zijn er?

Nadere informatie

Informatieboekje Profielkeuze klas 3

Informatieboekje Profielkeuze klas 3 Informatieboekje Profielkeuze klas 3 2014 2015 Voorwoord Aan het einde van de derde klas is het de bedoeling dat je een definitieve keuze maakt voor een bepaald profiel. Er zijn vier profielen: - Natuur

Nadere informatie

OUDERAVOND 3 HAVO. Dinsdag 7 januari 2014

OUDERAVOND 3 HAVO. Dinsdag 7 januari 2014 OUDERAVOND 3 HAVO Dinsdag 7 januari 2014 Agenda: Profielkeuze / vakkenkeuze Structuur onderwijs Tweede fase Welke keuzes moeten worden gemaakt? Hoe maken leerlingen keuzes? Globaal tijdpad Wat te doen

Nadere informatie

KIESWIJZER '17-'18. Voor leerlingen uit vwo 4

KIESWIJZER '17-'18. Voor leerlingen uit vwo 4 KIESWIJZER '17-'18 Voor leerlingen uit vwo 4 Inhoudsopgave Inleiding 3 VWO Kiezen van een profiel in vwo 4 4 Profielkeuzetabel vwo 5 en 6 5 Korte toelichting op nieuwe vakken in de Tweede Fase 6 Bijlage

Nadere informatie

Informatieavond 10 januari Profielkeuze VWO

Informatieavond 10 januari Profielkeuze VWO Informatieavond 10 januari 2017 Profielkeuze VWO PROGRAMMA Voorstellen Profielkeuzetraject derde klas vwo Informatie over de mogelijke keuzes in onze Tweede Fase Invullen voorlopige profielkeuze Belangrijke

Nadere informatie

Inleiding. Veel succes met het maken van jouw profielkeuze! S. Koningsveld, decaan Havo H. Lubberdink, decaan Vwo - 1 -

Inleiding. Veel succes met het maken van jouw profielkeuze! S. Koningsveld, decaan Havo H. Lubberdink, decaan Vwo - 1 - Inleiding Dit schooljaar sta je voor een belangrijke keuze: het kiezen van je profiel. De ervaring leert dat het maken van deze keuze niet altijd even gemakkelijk is. Het profiel en de eventuele extra

Nadere informatie

Profielkeuzevoorlichting 3 atheneum + 3 gymnasium 3 december 2015

Profielkeuzevoorlichting 3 atheneum + 3 gymnasium 3 december 2015 Profielkeuzevoorlichting 3 atheneum + 3 gymnasium 3 december 2015 Het profiel I II Het gemeenschappelijk deel Profielvakken III Keuzevakken in het vrije deel De samenstelling van het vakkenpakket. I: Het

Nadere informatie

Voorlichting Profielkeuze 3 VWO. 29 januari 2015

Voorlichting Profielkeuze 3 VWO. 29 januari 2015 2014 2015 Voorlichting Profielkeuze 3 VWO 29 januari 2015 1 Programma Welke profielen zijn er? Karakteristieken per profiel? Welke keuzes zijn er? Scheikunde & Wiskunde Hoe gaan de leerlingen kiezen? Belangrijke

Nadere informatie

Profielkeuzedag 2011. Ouderavond 8 maart

Profielkeuzedag 2011. Ouderavond 8 maart Profielkeuzedag 2011 Ouderavond 8 maart Tijdspad 7 maart profielkeuzedag HA3 8 maart ouderavond Week 10 en 11 vakadviezen vakdocenten Gesprekken decaan of mentor Definitieve profielkeuze voor 15 april

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Oud Beijerland, januari 2014.

Inhoudsopgave. Oud Beijerland, januari 2014. Oud Beijerland, januari 2014. Informatie over profielen in de Tweede Fase gymnasium bestemd voor ouders en leerlingen van CSG Willem van Oranje. Inhoudsopgave 1. Inleiding Tweede Fase 2. Programma 3. Toetsing

Nadere informatie

Ouderavond Profielkeuze 3 havo

Ouderavond Profielkeuze 3 havo Ouderavond Profielkeuze 3 havo 2017 2018 Programma Voortraject De keuzes Waar rekening mee houden? Hoe verder Vragen? 1 Voortraject: keuzelessen & oriëntatie Uitleg profielbrief (de keuzes) Opdrachten

Nadere informatie

Profielkeuze. 3 vwo. degoudsewaarden.nl

Profielkeuze. 3 vwo. degoudsewaarden.nl Profielkeuze 3 vwo Profielkeuze - Profielen - De totstandkoming van de profielkeuze - Tijdpad Profielen Vier profielen CULTUUR en MAATSCHAPPIJ ECONOMIE en MAATSCHAPPIJ NATUUR en GEZONDHEID NATUUR en TECHNIEK

Nadere informatie

Informatieavond over de profielkeuze in de 3 e klas

Informatieavond over de profielkeuze in de 3 e klas Informatieavond over de profielkeuze in de 3 e klas 24 november 2015 26-06-14 1 Na vanavond begrijpt en weet U: Wat profielen zijn. Welke profielen er op het Cosmicus College zijn. Hoe een profiel gekozen

Nadere informatie

Profielkeuze 3 (t) VWO. 22 november 2018

Profielkeuze 3 (t) VWO. 22 november 2018 Profielkeuze 3 (t) VWO 22 november 2018 Loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) Doel: Op zoek gaan naar het meest geschikte profiel toekomst Hulpmiddelen: Keuzebegeleidingsmethode: Profielkiezer Digitaal

Nadere informatie

PROFIELKEUZE LEERJAAR 3 TWEEDE FASE

PROFIELKEUZE LEERJAAR 3 TWEEDE FASE PROFIELKEUZE LEERJAAR 3 TWEEDE FASE 2014 2015 Versie februari 2015 In dit boekje zijn voorstellen opgenomen voor enkele kleine wijzigingen in de lessentabel onder voorbehoud van definitieve instemming

Nadere informatie

De studielast is voor de tweede fase vwo in totaal 4800 uur (drie maal 1600), voor het havo 3200 uur (twee maal 1600). Dit is als volgt verdeeld:

De studielast is voor de tweede fase vwo in totaal 4800 uur (drie maal 1600), voor het havo 3200 uur (twee maal 1600). Dit is als volgt verdeeld: (oud, maar hier en daar nuttig) Studielasttabellen Studielast is een nieuw begrip in de bovenbouw van havo en vwo. Het staat voor de gemiddelde tijd die de gemiddelde leerling aan schoolwerk besteedt.

Nadere informatie

Maakt systematisch tijdens LOB (loopbaanoriëntatie- en begeleiding) een zelfbeoordeling over:

Maakt systematisch tijdens LOB (loopbaanoriëntatie- en begeleiding) een zelfbeoordeling over: Inbreng leerling Maakt systematisch tijdens LOB (loopbaanoriëntatie- en begeleiding) een zelfbeoordeling over: Interesses Capaciteiten Werkhouding Eigenschappen en instelling Verkent de studie- en beroepsmogelijkheden.

Nadere informatie

Profielkeuzevoorlichting

Profielkeuzevoorlichting Profielkeuzevoorlichting 3 atheneum + 3 gymnasium 7 december 2016 Het profiel Het gemeenschappelijk deel Profielvakken Keuzevakken in het vrije deel Hulpmiddelen Profielkiezer (keuzebegeleidingsmethode)

Nadere informatie

Informatieboekje profielkeuze

Informatieboekje profielkeuze Informatieboekje profielkeuze Tweede fase en de keuze van een profiel Leerlingen die nu in de derde klas zitten, krijgen volgend jaar te maken met de Tweede Fase. In de tweede fase heeft elke leerling

Nadere informatie

Fons Vitae Lyceum. Profielkeuzevoorlichting 3 HAVO Oktober Afdelingsleider HAVO derde leerjaar: Peter van den Berg Decaan HAVO: Judith van t Hek

Fons Vitae Lyceum. Profielkeuzevoorlichting 3 HAVO Oktober Afdelingsleider HAVO derde leerjaar: Peter van den Berg Decaan HAVO: Judith van t Hek Fons Vitae Lyceum Profielkeuzevoorlichting 3 HAVO Oktober 2017 Afdelingsleider HAVO derde leerjaar: Peter van den Berg Decaan HAVO: Judith van t Hek Inhoud Inhoud profielen Verplichte vakken en keuzevakken

Nadere informatie

VWO 3. Profielkeuze. 9 januari 2018

VWO 3. Profielkeuze. 9 januari 2018 VWO 3 Profielkeuze 9 januari 2018 Onderwerpen van vwo 3 naar hoger onderwijs Nederlands onderwijsstelsel de Tweede Fase (bovenbouw) & de profielen profielkeuze tijdpad / procedure van vwo 4 naar hoger

Nadere informatie

Tweede fase. profielkeuze

Tweede fase. profielkeuze Tweede fase en profielkeuze Studiehuis Activerend onderwijs rol van de leerling: verantwoordelijkheid zelfstandigheid rol docent: van instructeur naar begeleider. Werkwijzers VWO Studielast: 1600 klokuren

Nadere informatie

PROFIELKEUZE LEERJAAR 3 TWEEDE FASE

PROFIELKEUZE LEERJAAR 3 TWEEDE FASE PROFIELKEUZE LEERJAAR 3 TWEEDE FASE 2014 2015 Voorwoord Voor je ligt het profielkeuze boekje. In dit boekje vind je alles wat belangrijk is om te weten over de organisatie van de bovenbouw op onze school.

Nadere informatie

Profielkeuze 3 Havo. 22 november 2018

Profielkeuze 3 Havo. 22 november 2018 Profielkeuze 3 Havo 22 november 2018 Loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) Doel: Op zoek gaan naar het meest geschikte profiel toekomst Hulpmiddelen: Opdrachtenboek Profielkiezer Digitaal portfolio vragenlijsten

Nadere informatie

Profielkeuzevoorlichting 3 Havo 3 december 2015

Profielkeuzevoorlichting 3 Havo 3 december 2015 Profielkeuzevoorlichting 3 Havo 3 december 2015 Het profiel I II Het gemeenschappelijk deel Profielvakken III Keuzevakken in het vrije deel De inrichting van de profielen 1 Het gemeenschappelijk deel Nederlands

Nadere informatie

Gemeenschappelijk deel (1920 slu, was 1960) Nederlands 480 Engels 400 2 e moderne vreemde taal *) 480

Gemeenschappelijk deel (1920 slu, was 1960) Nederlands 480 Engels 400 2 e moderne vreemde taal *) 480 BIJLAGE Tabel 1: profielen vwo Gemeenschappelijk deel (1920 slu, was 1960) Nederlands 480 Engels 400 2 e moderne vreemde taal *) 480 maatschappijleer 120 lich. opvoeding 1 160 ckv 1 óf kcv 160 anw 120

Nadere informatie

PROFIELKEUZE TWEEDE FASE

PROFIELKEUZE TWEEDE FASE PROFIELKEUZE TWEEDE FASE Informatieboekje voor klas 3 Het programma in de tweede fase In de tweede fase bestaat het vakkenpakket voor klas 4, 5 en 6 van het VWO uit 3 delen. 1. Een gemeenschappelijk deel

Nadere informatie

Wat te kiezen? De tweede fase Welke profielen en vakken zijn er?

Wat te kiezen? De tweede fase Welke profielen en vakken zijn er? Wat te kiezen? De tweede fase Welke profielen en vakken zijn er? De tweede fase Het 4 e leerjaar tm eindexamen havo of vwo Een brede algemene ontwikkeling Samenhang tussen de schoolvakken Klassen in wisselende

Nadere informatie

Profielkeuze-test (PKT)

Profielkeuze-test (PKT) Profielkeuze-test (PKT) Anoniem 2014 TalentFocus Inleiding Het kiezen van een profiel is voor veel leerlingen lastig. Want als je nog niet precies weet wat je later wilt studeren is het moeilijk om op

Nadere informatie

IVKO-school voorlichtingsavond keuzetraject maandag 10 februari 2014. Van 2 naar 3 Kiezen is een kunst

IVKO-school voorlichtingsavond keuzetraject maandag 10 februari 2014. Van 2 naar 3 Kiezen is een kunst IVKO-school voorlichtingsavond keuzetraject maandag 10 februari 2014 Van 2 naar 3 Kiezen is een kunst Kiezen in leerjaar 2 leerlingen in 2 MAVO èn 2 HAVO maken keuze voor vakken (taal en kunstvakken) ook

Nadere informatie

LESSENTABEL HAVO/VWO ALKMAAR

LESSENTABEL HAVO/VWO ALKMAAR Lessentabel havo /atheneum /gymnasium klas 1-2 havo 1 havo 1 technasium atheneum 1 gymnasium 1 havo 2 atheneum 2 gymnasium 2 aardrijkskunde 2 2 2 2 2 2 2 biologie 2 2 2 2 Duits 3 3 3 Engels 3 3 3 3 3 3

Nadere informatie

Voorlichtingsavond klas 3 14 februari tweede fase. nieuwe vakken in de bovenbouw

Voorlichtingsavond klas 3 14 februari tweede fase. nieuwe vakken in de bovenbouw Voorlichtingsavond klas 3 14 februari 2018 tweede fase en nieuwe vakken in de bovenbouw 19.00 uur 19.15 uur 19.30 uur 20.00 uur 20.15 uur 21.15 uur overzicht van de Tweede Fase aandachtspunten bij de keuzes

Nadere informatie

Profiel boekje gymnasium

Profiel boekje gymnasium Profiel boekje gymnasium 2018-2019 Informatie over profielen in de Tweede Fase gymnasium bestemd voor ouders en leerlingen van CSG Willem van Oranje. Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Tweede Fase en programma

Nadere informatie

Informatie Profielkeuze Vernieuwde Tweede Fase cohort

Informatie Profielkeuze Vernieuwde Tweede Fase cohort Informatie Profielkeuze 2015-2016 Vernieuwde Tweede Fase cohort 2016-2019 Informatieboekje profielkeuze Tweede fase en de keuze van een profiel Leerlingen die nu in de derde klas zitten, krijgen volgend

Nadere informatie

Profielkeuze 2014-2015. M. van den Bremer, decaan bovenbouw havo/vwo

Profielkeuze 2014-2015. M. van den Bremer, decaan bovenbouw havo/vwo Profielkeuze 2014-2015 M. van den Bremer, decaan bovenbouw havo/vwo Inrichting tweede fase 4 havo 4 vwo 5 havo 5 vwo 6 vwo Opbouw vakkenpakket havo en vwo algemeen deel profieldeel vrij deel Het algemene

Nadere informatie

WP 3 September 2015. Welkom

WP 3 September 2015. Welkom WP 3 September 2015 Welkom Even voorstellen: Liesbeth Arens Decaan VWO Medewerker team 6 ANW Wat in en na 3 VWO? Nu en Later (LOB) Worden wie je bent Wat ik wil bespreken De weg door het jaar daarheen

Nadere informatie

Profielkeuze Havo-3 2013-2015

Profielkeuze Havo-3 2013-2015 Profielkeuze Havo-3 2013-2015 Havo-4/5 Tweede Fase 2013-2015 Profiel- en vakkenkeuze 15 januari 2013 decaan Mavo/Havo: Anita Schutte Informatie Profielkeuze Informatie: Keuzebegeleiding inhoud profielen

Nadere informatie

Op de ouderavond profielkeuze

Op de ouderavond profielkeuze Op de ouderavond profielkeuze Voorstellen Loes Blankers, decaan onderbouw Gijs Bouwer, teamleider 3 t/m 5 havo Manon van der Garde, teamleider 3 t/m 6 vwo Het programma De profielkeuze in klas 3 Op weg

Nadere informatie

VWO 3. Profielkeuze. 8 januari 2019

VWO 3. Profielkeuze. 8 januari 2019 VWO 3 Profielkeuze 8 januari 2019 Onderwerpen van vwo 3 naar hoger onderwijs: het Nederlands onderwijsstelsel de Tweede Fase (bovenbouw) & de profielen profielkeuze tijdpad / procedure van vwo 4 naar hoger

Nadere informatie

Informatieboekje Profielkeuze klas 3

Informatieboekje Profielkeuze klas 3 Informatieboekje Profielkeuze klas 3 2016 2017 Voorwoord In de loop van de derde klas is het de bedoeling dat je een definitieve keuze maakt voor een bepaald profiel in de bovenbouw. Er zijn vier profielen:

Nadere informatie

VWO 3. Profielkeuze. 5 januari 2016

VWO 3. Profielkeuze. 5 januari 2016 VWO 3 Profielkeuze 5 januari 2016 Onderwerpen van vwo-3 naar hoger onderwijs Nederlands onderwijsstelsel de Tweede Fase (bovenbouw) & de profielen profielkeuze tijdpad / procedure Wat kan ik? Hoe slim

Nadere informatie

KIESWIJZER LAAR & BERG

KIESWIJZER LAAR & BERG KIESWIJZER LAAR & BERG 2018-2019 Versie: 9 april 2018 Stroomkeuze MYP Profielkeuze havo Profielkeuze vwo Laar & Berg - 2 - Kieswijzer 2018-2019 Inhoud Inleiding... 4 Profielkeuze havo... 5 Maatschappijprofielen

Nadere informatie

KIESWIJZER LAAR & BERG

KIESWIJZER LAAR & BERG KIESWIJZER LAAR & BERG 2019-2020 Versie: 26 maart 2019 Stroomkeuze MYP Profielkeuze havo Profielkeuze vwo Laar & Berg - 2 - Kieswijzer 2018-2019 Inhoud Inleiding... 4 Profielkeuze havo... 5 Maatschappijprofielen

Nadere informatie

Welk profiel past bij mij?

Welk profiel past bij mij? Welk profiel past bij mij? Informatie over de profielkeuze voor havoleerlingen op Lariks havo INHOudsopgave Bijna naar de bovenbouw 3 Wat verandert er? 4 Wat is een profiel? 5 Welk profiel kies jij? 6

Nadere informatie

Profielkeuze en. vakkenpakket vwo bovenbouw. Decaan: Marnix de Groote

Profielkeuze en. vakkenpakket vwo bovenbouw. Decaan: Marnix de Groote VWO 3 Profielkeuze en vakkenpakket vwo bovenbouw Decaan: Marnix de Groote programma Kiezen en keuzebegeleiding profielkeuze en vakkenpakket Decaan VWO 19.30 ca. 19.50 uur Presentaties (nieuwe) vakken bovenbouw

Nadere informatie

Onderzoeken Ontwerpen Logisch denken Be(rekenen) Bouwkundige Industrieel ontwerper Natuur- en sterrenkundige Aardwetenschapper. Natuur en Techniek

Onderzoeken Ontwerpen Logisch denken Be(rekenen) Bouwkundige Industrieel ontwerper Natuur- en sterrenkundige Aardwetenschapper. Natuur en Techniek PROFIELKEUZE Onderzoeken Ontwerpen Logisch denken Be(rekenen) Bouwkundige Industrieel ontwerper Natuur- en sterrenkundige Aardwetenschapper Natuur en Techniek Natuur en Gezondheid Onderzoeken Verzorgen

Nadere informatie

KEUZE PROCES. havo 3 en vwo november 2017

KEUZE PROCES. havo 3 en vwo november 2017 KEUZE PROCES havo 3 en vwo 3 22 november 2017 Even voorstellen Henk Middelhoven decaan havo-vwo Loek Zoon Afdelingsleider havo-vwo lj. 1 t/m 3 Meneer,... Ik vind het maar raar... Nu moet ik een profiel

Nadere informatie

voorlichtingsavond 3v

voorlichtingsavond 3v 20.30 Opening 20.35 1. korte toelichting op het studiehuis 2. korte toelichting op het LOB en de 2 e fase 21.20 Vragen 21.30 Einde Tweede Fase Toelichting op het studiehuis Studiehuis 2 e Fase Studiehuis

Nadere informatie

Het programma. l.blankers@gerritvdveen.nl

Het programma. l.blankers@gerritvdveen.nl Het programma De profielkeuze in klas 3 Op weg naar de profielkeuze De vier profielen Qompas Tips voor leerlingen Tips voor ouders Spelregels profielkeuze en overgangsregels l.blankers@gerritvdveen.nl

Nadere informatie

VWO 3. Profielkeuze. 10 januari 2017

VWO 3. Profielkeuze. 10 januari 2017 VWO 3 Profielkeuze 10 januari 2017 Onderwerpen van vwo-3 naar hoger onderwijs Nederlands onderwijsstelsel de Tweede Fase (bovenbouw) & de profielen profielkeuze tijdpad / procedure Wat kan ik? Hoe slim

Nadere informatie

PROFIELKEUZE IN KLAS 3

PROFIELKEUZE IN KLAS 3 Voorlichtingsavond: PROFIELKEUZE IN KLAS 3 decaan: Bas van Os b.vanos@sghaarlem.nl Inhoud van deze voorlichting: Hoe te kiezen? Het hoe en wat van de profielen Keuzebegeleidingstraject Vragen? Napraten

Nadere informatie

PROFIELKEUZEFORMULIER VWO 3

PROFIELKEUZEFORMULIER VWO 3 PROFIELKEUZEFORMULIER VWO 3 Toelichting: Je kiest één van de vier profielen die je in de tweede fase kunt volgen: Cultuur en Maatschappij, en Maatschappij, Natuur en Gezondheid of Natuur en Techniek. Elk

Nadere informatie

Christiaan Huygens College

Christiaan Huygens College Welkom op de informatieavond voor ouders en leerlingen Leerjaar 2 Programma - Toelichting KWT uren door mentor - Toelichting profielen en leerwegen door decaan - 20.00 uur: Kennismakingsronde profiel Kiezen

Nadere informatie

4-12-2015. Bedoeling infoavond. Welkom INFORMATIEAVOND 3 vwo de Tweede Fase. Historische achtergronden. Tweede fase. Merkbare veranderingen

4-12-2015. Bedoeling infoavond. Welkom INFORMATIEAVOND 3 vwo de Tweede Fase. Historische achtergronden. Tweede fase. Merkbare veranderingen Bedoeling infoavond Na afloop heeft u een beeld van: Welkom INFORMATIEAVOND 3 vwo de Tweede Fase de Tweede Fase als onderwijssysteem het keuzeproces van uw zoon/dochter Tweede fase Voortgezet Onderwijs

Nadere informatie

De kunst van het kiezen. Het juiste profiel

De kunst van het kiezen. Het juiste profiel De kunst van het kiezen Het juiste profiel Vier profielen Cultuur en Maatschappij Economie en Maatschappij Natuur en Gezondheid Natuur en Techniek (C&M) (E&M) (N&G) (N&T) Drie lagen Cultuur & Maatschappij

Nadere informatie

informatieavond profielkeuze 3 (T)VWO 31 januari 2019

informatieavond profielkeuze 3 (T)VWO 31 januari 2019 informatieavond profielkeuze 3 (T)VWO 31 januari 2019 Een stukje geschiedenis. Vóór 1968 Mammoetwet Tweede Fase Vernieuwde Tweede Fase A of B vakkenpakket vier profielen vier profielen (afschaffing deelvakken)

Nadere informatie

Van mavo-4 naar havo-4. 2014-2015 R. Schouten sectordirecteur havo

Van mavo-4 naar havo-4. 2014-2015 R. Schouten sectordirecteur havo Van mavo-4 naar havo-4 2014-2015 R. Schouten sectordirecteur havo Wat we vandaag bespreken: - Waarom naar havo-4? - Toelatingseisen en aanmelding - Profielen en vakken - Aansluiting sectoren - Vragen?

Nadere informatie

Profielkeuze Tweede Fase

Profielkeuze Tweede Fase Profielkeuze Tweede Fase 3e leerjaar havo/vwo 3 december 2015 Even voorstellen Loek Zoon - afdeling havo/vwo leerjaar 1 t/m 3 (ter vervanging van decaan) Maud Knook - afdeling havo/vwo leerjaar 4 t/m 6

Nadere informatie

Hier komt de titel van de presentatie

Hier komt de titel van de presentatie Wiskunde in de bovenbouw van het vwo Hier komt de titel van de presentatie H. Bronkhorst docent wiskunde Welke wiskunde ga ik kiezen? Welke wiskunde past bij mij? Wiskunde A, B of C? En wanneer is het

Nadere informatie

Profielkeuze. Beste leerlingen van vwo-3 en hun ouders/verzorgers,

Profielkeuze. Beste leerlingen van vwo-3 en hun ouders/verzorgers, Profielkeuze Beste leerlingen van vwo-3 en hun ouders/verzorgers, Als je in de derde klas van het vwo zit ga je al nadenken over wat je na het Corderius College wil gaan doen. Je moet namelijk een vakkenpakket

Nadere informatie

Welkom Profiel- en vakkenvoorlichting

Welkom Profiel- en vakkenvoorlichting Welkom Profiel- en vakkenvoorlichting R. Spuybroek, Decaan havo/vwo & Team Graaf Engelbrecht bovenbouw keuzevakken Doel van de avond Kennismaken met de havo profielen, de vakken in de bovenbouw havo en

Nadere informatie

Hartelijk welkom op de profielkeuzeouderavond van klas 3. Maandag 26 november 2018

Hartelijk welkom op de profielkeuzeouderavond van klas 3. Maandag 26 november 2018 Hartelijk welkom op de profielkeuzeouderavond van klas 3 Maandag 26 november 2018 Profielkeuze VWO 3 28-11-2018 Routes ná vwo 3 Vwo 4 => 5 => 6 => WO 3 jaar bachelor 1-2 jaar master HBO 4 jaar bachelor

Nadere informatie

Profielkeuze klas

Profielkeuze klas Profielkeuze klas 3 2013 2014 Voorwoord Aan het einde van de derde klas is het de bedoeling dat je een definitieve keuze maakt voor een bepaald profiel. Er zijn vier profielen: - Natuur en Techniek (N&T)

Nadere informatie

PROFIELKEUZEFORMULIER VWO 3

PROFIELKEUZEFORMULIER VWO 3 PROFIELKEUZEFORMULIER VWO 3 Toelichting: Je kiest één van de vier profielen die je in de tweede fase kunt volgen: Cultuur en Maatschappij, en Maatschappij, Natuur en Gezondheid of Natuur en Techniek. Elk

Nadere informatie

Welkom op de ouderavond over de profielkeuze. Klas 3 havo/vwo 19 januari 2017

Welkom op de ouderavond over de profielkeuze. Klas 3 havo/vwo 19 januari 2017 Welkom op de ouderavond over de profielkeuze Klas 3 havo/vwo 19 januari 2017 Mw. T. Heesterbeek Dhr. R. Kuyl Mw. M. van der Heide Mw. J. Pennings Dhr L. van Woerden Mw. M. Kagie Mw. J. van Wesel Mw. M.

Nadere informatie

Hartelijk welkom. Ouderavond profielkeuze klas 3 4 november 2015

Hartelijk welkom. Ouderavond profielkeuze klas 3 4 november 2015 Hartelijk welkom Ouderavond profielkeuze klas 3 4 november 2015 Programma van deze avond: Welkom door Daphne Profielkeuze door Renske Keuzebegeleiding door Renske Uiteen met de mentoren: Keuzeweb en vragen

Nadere informatie

Profielkeuzevoorlichting 3 Havo 7 December 2016

Profielkeuzevoorlichting 3 Havo 7 December 2016 Profielkeuzevoorlichting 3 Havo 7 December 2016 Het profiel I Het gemeenschappelijk deel II Profielvakken III Keuzevakken in het vrije deel Hulpmiddelen Profielkiezer (keuzebegeleidingsmethode) Internet

Nadere informatie

Profielkeuze in de tweede fase. 15 januari 2019

Profielkeuze in de tweede fase. 15 januari 2019 Profielkeuze in de tweede fase 15 januari 2019 Even Voorstellen Janneke Aitink: jaitink@hetstedelijklyceum.nl Marieke Lutjeboer: mlutjeboer@hetstedelijklyceum.nl Traject Qompas Profielen Algemene zaken

Nadere informatie

Ouderavond profielkeuze 3 havo 16 januari 2019 Op naar 4 havo!

Ouderavond profielkeuze 3 havo 16 januari 2019 Op naar 4 havo! Ouderavond profielkeuze 3 havo 16 januari 2019 Op naar 4 havo! Bert Warners decaan Twee stromen Natuur (wiskunde, natuurkunde, scheikunde, biologie, nlt) Maatschappij (wiskunde, geschiedenis, aardrijkskunde,

Nadere informatie