Kennisgroep Vleeskuikens. Datum: 25 mei Welkom en opening. 2 Verslag vorige bijeenkomst. 3 Actualiteiten DEP / BMC

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kennisgroep Vleeskuikens. Datum: 25 mei 2010. 1 Welkom en opening. 2 Verslag vorige bijeenkomst. 3 Actualiteiten DEP / BMC"

Transcriptie

1 Notulen: Kennisgroep Vleeskuikens Datum: 25 mei 2010 Plaats: Veldhoven 1 Welkom en opening 2 Verslag vorige bijeenkomst De vragen en actiepunten worden doorgenomen: Bij gebruik van het strooisel Soft Cell wordt geen verschil in mestkwaliteit waargenomen. Het product is een stuk duurder dan houtkrullen. Betreffende verantwoordelijkheid voor de lading van de vrachtwagen: de verlader is mede verantwoordelijk voor de lading. In de praktijk zijn de chauffeur en de pluimveehouder beide verantwoordelijk voor de lading. De DEP mestmonsters worden momenteel door middel van een sticker met barcode geïdentificeerd. De pluimveehouder kan het bonnummer koppelen aan het stalnummer. Vanaf 1 april 2010 is een aangepaste bonus/malus regeling van kracht. DEP maakt zich sterk voor een consequent beloningssysteem. Het is mogelijk om andere brandstoffen dan pluimveemest te verbranden op BMC Moerdijk. Het uitgangspunt blijft echter pluimveemest. Pluimveemest is de goedkoopste energiebron en aan biobrandstoffen ontstaat een tekort wegens de opmars van biomassa verbrandingscentrales. Het verslag van de vorige bijeenkomst wordt goedgekeurd. 3 Actualiteiten DEP / BMC In november 2009 heeft BMC Moerdijk het beheer van de fabriek over genomen. De centrale loopt momenteel zeer goed, zowel procestechnisch als financieel. In januari en februari is nog een beetje bijgestookt, maar daarna is dit niet meer nodig geweest. Er is een groot aanbod van geschikte mest voor verbranding en er wordt weinig mest afgekeurd. DEP onderzoekt of het mogelijk is om voor de leden die alle mest aan DEP leveren, de DEP monsters te laten vervallen en de uitslagen voor de Minas te laten gelden Proeven mestkwaliteit Er zijn een aantal proeven met betrekking tot mestkwaliteit uitgevoerd: 1. Ontwikkeling mestkwaliteit van mestopslag in de vorm van een mestbult Doel van deze proef is het onderzoeken wat het effect van mestopslag in de vorm van een mestbult is, op de mestkwaliteit.

2 Omschrijving stallen: Afmetingen Voer- en waterlijnen Ventilatie Verwarming Strooiselmanagement Overige 15 bij 50 meter 3 voerlijnen, 4 waterlijnen Mechanische lengte- en nok ventilatie CV verwarmingsbuizen over de lengte Opstart laagje houtkrullen ca. 2 cm. In de winter worden 3-4 pakken (á 25 kg) in de stal gelegd, de dieren verspreiden het zelf. Geen vloerverwarming / isolatie aanwezig Proef uitvoering en gegevens: De proef is uitgevoerd in februari Tijdens de uitvoer vroor het licht en was er lichte neerslag. De uitgebreide gegevens en de uitvoering zijn in onderstaande tabel weergegeven. Datum Actie Gegevens weersomstandigheden*: Nacht 8 op 9 Kuikens afgeleverd februari 9 februari, uur Mestmonsters genomen in de 3 stallen. Meting 4 uur Buitentemperatuur: Min.: -4,9 C, Max.: - 1,6 C, Gem.: -3,2 C Neerslag: 0 mm Relatieve luchtvochtigheid: 75 % 9 februari, Mest op mestbult gereden. Geplaatst op uur 10 februari, uur 11 februari, uur betonplaten, mestbult niet afgedekt. Mestmonsters genomen van boven, midden en onderlaag van de mestbult. Meting: 22 uur Mestmonsters genomen van boven, midden en onderlaag van de mestbult. Meting 44 uur. *Bron: Klimaat gegevens KNMI station Gilze Buitentemperatuur: Min.: -1,1 C, Max.: - 5,4 C, Gem.: -3,3 C Neerslag: 3 mm Relatieve luchtvochtigheid: 83 % Buitentemperatuur: Min.: -6,3 C, Max.: - 1,2 C, Gem.: -2,9 C Neerslag: 1,1 mm Relatieve luchtvochtigheid: 81 % Resultaten: In onderstaande grafieken is eerst het gemiddelde resultaat van de drie stallen weergegeven (meting -4 uur). Vervolgens zijn de resultaten weergegeven van de verschillende lagen in de mestbult ,8 50,4 53,9 49,0 47,5 44,9 52, ,6 12,7 13,4 12,2 13,9 12,2 12,5-4 uur 22 uur 44 uur 22 uur 44 uur 22 uur 44 uur DS % (gew %) AS % (gew % DS) Gem. stallen Boven Midden Onder Grafiek 1: Droge stof (DS) en Anorganische stof (AS) gehalte

3 ,8 8,0 7,8 7,3 7,1 6,7 5,9-4 uur 22 uur 44 uur 22 uur 44 uur 22 uur 44 uur NCW (MJ / kg) Gem. stallen Boven Midden Onder Grafiek 2: Verbrandingswaarde (NCW). Uit deze grafieken blijkt dat het droge stof gehalte eerst licht daalt en vervolgens iets stijgt. De beginwaarde wordt echter niet overstegen. Het is onwaarschijnlijk dat dit het gevolg is van broei, gezien de korte duur. Dezelfde lijn is te zien in de NCW waarde. Onder koude winterse omstandigheden heeft het de voorkeur om mest zo snel mogelijk vanuit de stal af te voeren. In de zomer is mogelijk een positief effect te zien door het nadrogende effect wat optreedt. 2a. Invloed van bewerking strooisellaag op de mestkwaliteit Indien natte plekken ontstaan, ontstaat hier koude luchtval en zitten de kuikens hier niet meer graag. Een natte mestlaag werkt negatief op het stalklimaat en diergezondheid (voetzoollaesies). Het idee om de strooisellaag te bewerken is ontstaan vanuit de Kalkoenhouderij. Doel van het onderzoek is het vaststellen of het bewerken van de strooisellaag gedurende de ronde een positief effect heeft op de mestkwaliteit. Voor de cultivator is een scootmobiel omgebouwd naar een praktisch werktuig. De voorkant is verlaagd zodat de kuikens niet onder het apparaat kunnen komen, de stoel kan draaien en de cultivator is inklapbaar. Iedere stal heeft een eigen cultivator en set banden om zodoende de hygiëne te kunnen waarborgen. Bedrijfsgegevens: Ras: Cobb Lengte ventilatie en luchtinlaatventielen. Stal 1 en 2 zijn 100 meter lang en 18 meter breed en zijn voorzien van vloerisolatie. Stal 3 en 4 zijn 95 meter lang en 16 meter breed en hebben geen vloerisolatie. Bezetting: winter 24 dieren per m 2, zomer 20 dieren per m 2 (proefuitvoer 24 dieren / m²) Verwarming middels heteluchtkanonnen. Temperatuurschema: Dag 0: 35 C Dag 7: 28,5 C Dag 14: 25 C Dag 21: 23,5 C Daarna wordt niet meer gestookt. Aan het einde van de ronde is de staltemperatuur ca. 17 C. Drinkvoorziening: 6 rijen drinknippels per stal. Deze worden gedurende de ronde in hoogte versteld zodanig dat de dieren moeten reiken naar de nippel. Onbeperkt water voorziening. Voer voorziening: 3 rijen voerpannen per stal. Op de leeftijd van 21 dagen worden de kippen geënt tegen Gumboro. Dit heeft een aanslag op de vertering en dus op de mestkwaliteit. Het heeft de voorkeur tot 2 dagen na deze enting de mestlaag te bewerken met de cultivator.

4 Proefopzet: In de leeftijd van 7 tot ca. 23 dagen is de strooisellaag (houtkrullen) om de twee dagen met de cultivator bewerkt. De gangpaden zijn bewerkt, maar niet onder de drink- en voerlijnen. In onderstaande tabel zijn de resultaten van de ronde weergegeven waar de strooisellaag niet is bewerkt (februari) en bij bewerking (april). Resultaat Resultaat Februari 2010 (geen bewerking) DS (gew %) As (gew % DS) OS (gew %) NCW (MJ / kg) 54,1 16,4 45,3 7,3 Gemiddelde in deze periode 51,9 14,9 44,2 7,1 Resultaat April 2010 (om de 2 dagen gecultivatord) 58,1 17,3 48,1 8,0 Gemiddelde in deze periode 54,9 16,8 45,7 7,4 Het droge stof gehalte stijgt met 4 %, de verbrandingswaarde stijgt met 0,7 punt NCW. De strooisellaag is droger en dat brengt de volgende voordelen: geen gebruik van antibiotica, geen voetzoollaesies, lagere stookkosten en minder uitstoot van ammoniak. Wel kan meer stof vrijkomen. Het bewerken kost één uur per stal (1.800 m²). Uit deze proef blijkt dat het bewerken van de strooisellaag gedurende de ronde een positieve invloed heeft op (kosten voor) diergezondheid en mestkwaliteit. Foto s zijn te vinden via: 2b. Invloed van bewerken strooisellaag en gebruik verschillende soorten strooisels op mestkwaliteit In onderstaande tabel is per stal aangegeven welke strooisels zijn gebruikt en welke bewerking is toegepast. Er wordt in de gangpaden gecultivatord en niet onder drink- en voerlijnen. Stal Stal 1 Stal 2 Strooisel Eerst een laagje zaagsel, daarna een laagje gewone krul Eerst een laagje grove krul, daarna een laagje gewone krul Bewerking Om de 2 dagen gecultivatord, leeftijd van 7 23 dagen Stal 3 Grove krul (Plospan) Stal 4 Grove krul Geen Opmerkingen: De grove krul slaat sneller dicht. Zaagsel is meer massa en heeft meer vochtopnemend vermogen. Om zaagsel los te houden moet het bewerkt worden. Na 3 weken zijn de kuikens actief genoeg om het zaagsel zelfstandig los te houden. Zaagsel is een duurder product. Zaagsel kost 100,- per ton, grove krul kost 18,- per kuub. Deze week worden monsters genomen en zal de invloed op de mestkwaliteit duidelijk worden. De volgende ronde gaat de ondernemer alleen zaagsel gebruiken. 5 Informatieproduct De volgende opmerkingen worden gemaakt over het informatieproduct: De folder bevat veel theoretische informatie die vaak wordt herhaald door bijvoorbeeld de voerindustrie en dierenartsen. Een aantal punten zijn voor de handliggend waardoor de lezer de aandacht verliest.

5 Het is een zoekproces om de folder een slag dieper te maken en duidelijk te krijgen waar concrete winstpunten voor pluimveehouders te halen zijn. De voorkeur gaat uit naar een praktische checklist met aandachtspunten. De huidige folder kan daarbij dienen als achtergrondinformatie. Inhoudelijke opmerkingen en vragen die nog opgepakt dienen te worden: Aanvullingen: Ervaringen: In de folder wordt gesteld de drinklijnen enkele uren voor het laden van de kuikens af te tappen (pagina 3). De kuikens moeten nuchter op de slachterij verschijnen. Daarvoor moeten de kuikens de laatste uren zo veel mogelijk drinken. Hier ontstaat de kans op morsen. Wat doen de kuikenhouders met droge mest? De waterdruk is o.a. afhankelijk van het stalsysteem, het licht- voer- en drinkschema. Hoe kan de pluimveehouder onderzoeken wat voor zijn systeem de beste waterdruk is? Is er een relatie tussen voer- en waterschema s en mestkwaliteit? Is er een relatie tussen lichtschema s en lichtsterkte op de mestkwaliteit? Anti coccidiose werkt positief op de vertering en resulteert zodoende in droge mest. Wees kritisch op voer. Indien structureel natte mest voorkomt overleg met de voeradviseur of voeding en vertering de mogelijke oorzaken zijn. Kijk bij natte mest naar de totale wateropname, de water/voer verhouding. Test hoe lang het duurt dat het water achter in de leidingen is. Begin met kleine stapjes en durf te veranderen: het lichtschema aanpassen, de waterdruk omlaag. Begin met kleine stapjes en durf iets te veranderen. Het is belangrijk om nieuwsgierig te blijven en durf te veranderen. Een pluimveehouder geeft aan dat over 5 weken de mestkwaliteit daalt. Het idee is dat dit probleem al eerder in de ronde wordt veroorzaakt. Dode kuikens kunnen worden opengeknipt. Uit de krop en het verteringsstelsel kan veel informatie worden gehaald. Dit biedt aanknopingspunten voor mogelijke oorzaken van problemen waarmee de pluimveehouder vervolgens aan de slag kan. Ieder bedrijf is uniek. De pluimveehouder moet geprikkeld worden om zelf zijn optimum te vinden. Bij problemen dient de pluimveehouder geprikkeld te worden om de mogelijke oorzaak te onderzoeken om zo problemen in de toekomst te voorkomen. Daarbij moet duidelijk zijn dat hij ondersteunt kan worden door de relatiemanager mest. Daarnaast kunnen problemen worden besproken met de voeradviseur, klimaatdeskundige, dierenarts etc. Eén pluimveehouder geeft aan met drie blokken van 8 uur te werken. Ieder blok heeft 4 uur licht en 4 uur donker. 10 minuten voor dat het licht aan gaat, wordt gestart met voeren. Na ca. 3 uur zijn de voerpannen leeg. Dan duurt het 5 uur voor de volgende voerbeurt. De dieren hebben onbeperkt toegang tot water waardoor de waterdruk gedurende de hele ronde op 10 cm. waterkolom gehouden kan worden. Hij bewerkt de strooisellaag om de twee dagen met de cultivator (zie punt 4. Proeven mestkwaliteit). De mestkwaliteit is zeer goed. 6 Rondvraag De uitbraak van milde vogelgriep heeft geen invloed gehad op de mestleveranties van DEP. DEP zou een statement moeten maken betreffende zekerheid van mestafzet door juist bij een bedrijf in het vogelgriep gebied mest op te halen.

6 Er wordt gevraagd of het mogelijk is de vrijkomende warmte van BMC te gebruiken voor het nadrogen van mest. De fabriek werkt zeer efficiënt en benut, waar mogelijk, alle vrijkomende energie. Het deel vrijkomende restwarmte is zeer klein. Daarnaast moet voor het gebruiken van deze restwarmte voor anderen initiatieven een lastige procedure worden doorlopen in verband met de milieuvergunning. 7 Sluiting DEP past de folder verder aan. Er wordt nader bekeken of een volgende bijeenkomst wenselijk is, of dat telefonisch contact voldoende blijkt. De aanwezigen worden bedankt voor hun inzet.

1. Resultaten mestkwaliteit van de deelsector over 2009 Datum - NCW

1. Resultaten mestkwaliteit van de deelsector over 2009 Datum - NCW 1. Resultaten mestkwaliteit van de deelsector over 2009 Datum - NCW 1 Relatie Datum NCW 2 (Opmerking: de figuren verschillen enigszins van de figuren die zijn geplaatst in het vorige verslag. Dit heeft

Nadere informatie

Het verslag van de vorige bijeenkomst wordt goedgekeurd.

Het verslag van de vorige bijeenkomst wordt goedgekeurd. Notulen: Kennisgroep Opfok Datum: 29 juni 2010 Plaats: Aanwezig: Afwezig: Notulist: Veldhoven Peter Jacobs, Peter Vermeeren, Jos Wijnen, Bart Jan Wulfse en Suzanne Klein Schiphorst Martien van Heeswijk,

Nadere informatie

Opstarten van ééndagskuikens

Opstarten van ééndagskuikens Discussienamiddag Opstarten van ééndagskuikens Dinsdag 25 mei 2010 Broeierij Van Hulst Antibioticagebruik in pluimveesector te hoog Kracht v pluimveehouder INDIVIDUELE RESULTATEN CRUCIAAL Managementcapaciteiten

Nadere informatie

Sturen op voetzoollaesies: niet eenvoudig, maar betaalt zich terug

Sturen op voetzoollaesies: niet eenvoudig, maar betaalt zich terug Sturen op voetzoollaesies: niet eenvoudig, maar betaalt zich terug Pluimvee relatiedag, 13 juni 2013, Barneveld Jan van Harn Afsprakenkader In oktober 2009 is er overeenstemming bereikt tussen de pluimveesector

Nadere informatie

Voetzoollaesies bij vleeskuikens

Voetzoollaesies bij vleeskuikens Voetzoollaesies bij vleeskuikens Praktische tips om voetzoollaesies te herkennen en te voorkomen Gebruik van de waaier Voetzoollaesies bij vleeskuikens worden veroorzaakt door nat en plakkerig strooisel.

Nadere informatie

Investeren in warme vleeskuikens.

Investeren in warme vleeskuikens. Persbericht 28. Mai 2010 Tekst: Judith Waninge Foto s: Bert Jansen Sebastian (31) en Josef (61) Holland houden in het Duitse Kevelaer 60.000 vleeskuikens. Het bedrijf staat net over de grens in Duitsland,

Nadere informatie

Stalklimaat op dierniveau. Kris De Baere juni 2015

Stalklimaat op dierniveau. Kris De Baere juni 2015 Stalklimaat op dierniveau Kris De Baere juni 2015 1-7/08/2015 Studiemiddag Hoe klimaatregeling bij vleeskuikens optimaliseren i.s.m. Praktijkcentrum pluimvee i.k.v. lopend demonstratieproject duurzame

Nadere informatie

Proefbedrijf voor de Veehouderij

Proefbedrijf voor de Veehouderij Strooiselmateriaal in pluimveestallen Pluimvee nr. 40 Kris De Baere Johan Zoons INLEIDING Bij de huisvesting van pluimvee op de grond is goed strooisel van belang. Een goed strooiselmateriaal kan omschreven

Nadere informatie

Verwarming vleeskuikenstallen

Verwarming vleeskuikenstallen Verwarming vleeskuikenstallen Kris De Baere, Jenny Löffel 15 juni 2011 1 Verwarmingssystemen Directe systemen: verbrandingsproces in stal zelf Warmtekanon => meest gebruikte verwarmingssysteem - zonder

Nadere informatie

Vleeskuikenonderzoek Proefbedrijf Pluimveehouderij. trefdag pluimveehouderij 6 november 2018

Vleeskuikenonderzoek Proefbedrijf Pluimveehouderij. trefdag pluimveehouderij 6 november 2018 Vleeskuikenonderzoek Proefbedrijf Pluimveehouderij trefdag pluimveehouderij 6 november 2018 1-19/11/2018 Vleeskuikenonderzoek - Proefbedrijf Pluimveehouderij Watermanagement gebruik van wateradditieven

Nadere informatie

Ventilatie en verwarming: de sleutel tot een optimaal stalklimaat

Ventilatie en verwarming: de sleutel tot een optimaal stalklimaat Ventilatie en verwarming: de sleutel tot een optimaal stalklimaat Proefbedrijf Pluimveehouderij Sofie Cardinaels 1-22/11/2017 Ventilatie en verwarming: de sleutel tot een optimaal stalklimaat Klimaatinstellingen

Nadere informatie

Enquête Bedrijfsmanagement

Enquête Bedrijfsmanagement Project Evalueren van de mestuitscheidings- en mestsamenstellingscijfers voor de pluimvee Volièrehuisvesting Proefbedrijf voor de Veehouderij Bodemkundige Dienst van België Poïel 77 W. de Croylaan 48 2440

Nadere informatie

Protocol pluimveetransport bij hoge / lage omgevingstemperaturen Vastgesteld door het bestuur van Stichting AVINED op 15 mei 2018.

Protocol pluimveetransport bij hoge / lage omgevingstemperaturen Vastgesteld door het bestuur van Stichting AVINED op 15 mei 2018. Protocol pluimveetransport bij hoge / lage omgevingstemperaturen Vastgesteld door het bestuur van Stichting AVINED op 15 mei 2018. Inleiding Transport van dieren dient altijd plaats te vinden met aandacht

Nadere informatie

Effect van uitkomen in de stal op dierenwelzijn en diergezondheid

Effect van uitkomen in de stal op dierenwelzijn en diergezondheid Effect van uitkomen in de stal op dierenwelzijn en diergezondheid Onderzoek aan het X-treck systeem Ingrid de Jong, Theo van Hattum, Ilse Poolen, Henk Gunnink Inleiding Uitkomen in de stal wordt in toenemende

Nadere informatie

Protocol pluimveetransport bij hoge / lage omgevingstemperaturen Vastgesteld door het bestuur van Stichting AVINED op 16 mei 2017.

Protocol pluimveetransport bij hoge / lage omgevingstemperaturen Vastgesteld door het bestuur van Stichting AVINED op 16 mei 2017. Protocol pluimveetransport bij hoge / lage omgevingstemperaturen Vastgesteld door het bestuur van Stichting AVINED op 16 mei 2017. Inleiding Transport van dieren dient altijd plaats te vinden met aandacht

Nadere informatie

Dorset Droogsysteem. biomassa en pluimveemest

Dorset Droogsysteem. biomassa en pluimveemest Dorset Droogsysteem voor biomassa en pluimveemest n Drogen van Biomassa Biogasdigistaat Houtsnippers Zuiveringsslib Pluimveemest Veevoeders n Compact en flexibel n Korrelfabriek n Hygiënisatie n Wegen

Nadere informatie

Proefbedrijf voor de Veehouderij

Proefbedrijf voor de Veehouderij Pluimvee nr. 36 Strooiselkwaliteit bij vleeskuikens: een belangrijk aandachtspunt Kris De Baere Johan Zoons INLEIDING Na de dioxinecrisis werd het gebruik van dierlijke producten in veevoeders sterk in

Nadere informatie

Vergelijking van vloersystemen bij eenden

Vergelijking van vloersystemen bij eenden Vergelijking van vloersystemen bij eenden F. E. de Buisonjé, onderzoeker eendenhouderij In dit artikel worden resultaten gepresenteerd van twee ronden onderzoek van een volledig roostervloer, een half

Nadere informatie

2 Huisvestingsvorm Volledig strooiselvloer 3 Drinkwater Drinkwatervoorziening voorzien van antimorssysteem Verwarmings- en luchtcirculatiesysteem

2 Huisvestingsvorm Volledig strooiselvloer 3 Drinkwater Drinkwatervoorziening voorzien van antimorssysteem Verwarmings- en luchtcirculatiesysteem Nummer systeem Naam systeem Diercategorie BWL 2010.13.V6 Systeembeschrijving van November 2017 Vervangt BWL 2010.13.V5 van Juli 2015 Stal met luchtmengsysteem voor droging strooisellaag in combinatie met

Nadere informatie

2 Huisvestingsvorm Volledig strooiselvloer 3 Drinkwater Drinkwatervoorziening voorzien van antimorssysteem 4a Verwarmings- en luchtcirculatiesysteem

2 Huisvestingsvorm Volledig strooiselvloer 3 Drinkwater Drinkwatervoorziening voorzien van antimorssysteem 4a Verwarmings- en luchtcirculatiesysteem Nummer systeem Naam systeem Diercategorie BWL 2010.13.V2 Systeembeschrijving van oktober 2011 Stal met luchtmengsysteem voor droging strooisellaag in combinatie met een warmtewisselaar Vleeskuikens, (groot-)

Nadere informatie

H. 3 Schoonmaken H. 3 Schoonmaken H. 4 Bedrijfsinrichting. Leerdoelen:

H. 3 Schoonmaken H. 3 Schoonmaken H. 4 Bedrijfsinrichting. Leerdoelen: H. 3 Schoonmaken H. 4 Bedrijfsinrichting Leerdoelen: H. 3 Schoonmaken - Ergonomisch verantwoord en hygiënisch schoonmaken van verschillende dierverblijven - Milieubewust zijn tijdens dit schoonmaken -

Nadere informatie

2 Huisvestingsvorm Volledig strooiselvloer 3 Drinkwater Drinkwatervoorziening voorzien van antimorssysteem Verwarmings- en luchtcirculatiesysteem

2 Huisvestingsvorm Volledig strooiselvloer 3 Drinkwater Drinkwatervoorziening voorzien van antimorssysteem Verwarmings- en luchtcirculatiesysteem Nummer systeem Naam systeem Diercategorie BWL 2010.13.V5 Systeembeschrijving van Juli 2015 Stal met luchtmengsysteem voor droging strooisellaag in combinatie met een warmtewisselaar Vleeskuikens, (groot-)

Nadere informatie

Deze stalbeschrijving is gebaseerd op een uitbroed-/opfokfase en een vervolghuisvestingfase binnen hetzelfde bedrijf.

Deze stalbeschrijving is gebaseerd op een uitbroed-/opfokfase en een vervolghuisvestingfase binnen hetzelfde bedrijf. Nummer systeem WL 2009.16 Naam systeem Diercategorie Systeembeschrijving van Uitbroeden eieren en opfokken vleeskuikens tot 19 dagen in stal met etages en vervolghuisvesting in E 5.10 (vleeskuikenstal

Nadere informatie

Veel beter klimaat bij halve stookkosten.

Veel beter klimaat bij halve stookkosten. Veel beter klimaat bij halve stookkosten. Persbericht 16. Maart 2010 Text: Robert Bodde Foto s: Jan Sibon Heinrich (30), Elisabeth (56) en Heinrich (59) Mödden houden in Aschendorf (D.) 80.000 vleeskuikens.

Nadere informatie

Studieavond 8 en 9 februari 2012. Ross ouderdieren tot 30 weken. Genetische ontwikkelingen

Studieavond 8 en 9 februari 2012. Ross ouderdieren tot 30 weken. Genetische ontwikkelingen Studieavond 8 en 9 februari 2012 Otto van Tuijl Aviagen EPI Ross ouderdieren tot 30 weken Genetische ontwikkelingen Alle begin is moeilijk goede start Conditioneren in de opfok Entingen, hoe, wat, waar

Nadere informatie

Puzzelen met darmgezondheid

Puzzelen met darmgezondheid Puzzelen met darmgezondheid Puzzelen met darmgezondheid Bijdrage van voeding aan een gezonde pluimveehouderij Kan voeding bijdragen aan de verbetering van de gezondheid op uw bedrijf? Patrick van Vugt

Nadere informatie

2 Huisvestingsvorm Volledig strooiselvloer 3 Drinkwater Drinkwatervoorziening voorzien van antimorssysteem Verwarmings- en luchtcirculatiesysteem

2 Huisvestingsvorm Volledig strooiselvloer 3 Drinkwater Drinkwatervoorziening voorzien van antimorssysteem Verwarmings- en luchtcirculatiesysteem Rav-nummer Naam systeem Diercategorie BWL 2011.13.V5 Systeembeschrijving van November 2017 Stal met warmteheaters met luchtmengsysteem voor droging strooisellaag Vleeskuikens (E 5.14), (groot-)ouderdieren

Nadere informatie

WarmteTerugWinning voor optimale diergezondheid en een beter bedrijfsresultaat. Ir. Maurice Ortmans

WarmteTerugWinning voor optimale diergezondheid en een beter bedrijfsresultaat. Ir. Maurice Ortmans WarmteTerugWinning voor optimale diergezondheid en een beter bedrijfsresultaat Ir. Maurice Ortmans Waarom WarmteTerugWinning? 1. WarmteTerugWinning verhoogt het rendement van de intensieve veehouderij:

Nadere informatie

Mest snel weg uit de stal: via goede roosters en frequent aflaten

Mest snel weg uit de stal: via goede roosters en frequent aflaten Mest snel weg uit de stal: via goede roosters en frequent aflaten Rik Verheijen, VIC Sterksel Nico Verdoes, Wageningen UR Livestock Research Op Varkens Innovatie Centrum (VIC) Sterksel heeft eind 2012

Nadere informatie

Het Varken als kachel. I r. M a u r i c e O r t m a n s

Het Varken als kachel. I r. M a u r i c e O r t m a n s Het Varken als kachel I r. M a u r i c e O r t m a n s Hoeveel warmte produceren varkens? Vo e lbare w a rmteproductie: B ig 23 kg: 4 2 Wa t t Vleesva rken 11 0 k g: 1 2 7 Wa t t K raamzeug: 3 7 5 Wa t

Nadere informatie

Proefbedrijf voor de Veehouderij

Proefbedrijf voor de Veehouderij Gebruik van strooisel en voeders met lager eiwitgehalte bij vleeskuikens Pluimvee nr. 43 Kris De Baere INLEIDING Op 27 september jl. organiseerde het Proefbedrijf voor de Veehouderij van de Provincie Antwerpen

Nadere informatie

Versie: 12-11-2012. Norm Welzijnsaspect / voorziening Normen kenmerk met 2 sterren Opmerking Interpretatie Sanctie Algemeen BLKA01 BLKA01A

Versie: 12-11-2012. Norm Welzijnsaspect / voorziening Normen kenmerk met 2 sterren Opmerking Interpretatie Sanctie Algemeen BLKA01 BLKA01A VLEESKUIKENS Dierenwelzijnsnormen voor vleeskuikens met 2 sterren: Scharrelkip met uitloop De specifieke normen voor het kenmerk en de benodigde controle voor zover IKB daarin al niet voorziet, staan ook

Nadere informatie

KLASSIEKE HUISVESTING VOOR KONIJNEN

KLASSIEKE HUISVESTING VOOR KONIJNEN KLASSIEKE HUISVESTING VOOR KONIJNEN LUC BUYENS buyensluc@telenet.be = KOOI VROEGER : EEN INGESTROOID HOUTEN HOK NU : HOKKEN IN GEGALVANISEERDE GAASDRAAD VOORZIEN MET DRINKNIPPEL VOERBAK NESTKASTJE NESTBAKJE

Nadere informatie

Project demo-project duurzame landbouw: Gezonde kuikens door een optimale ventilatie. sectordagen 2016

Project demo-project duurzame landbouw: Gezonde kuikens door een optimale ventilatie. sectordagen 2016 Project demo-project duurzame landbouw: Gezonde kuikens door een optimale ventilatie sectordagen 2016 1-25/03/2016 Demonstratieproject: Gezonde vleeskuikens door een optimale ventilatie Looptijd: 2 jaar

Nadere informatie

Uitslag KringloopWijzer

Uitslag KringloopWijzer Uitslag KringloopWijzer Bedrijfspecifieke excretie melkvee Bedrijfs-kringloopscore Jaaropgave : 2014 Omschrijving : plomp 2014 feb15 Naam veehouder : Plomp Agro Vof Straat + huisnummer : Geerkade 10 Postcode

Nadere informatie

14 & 19 november 2013 Kalverhouderij Beekzicht

14 & 19 november 2013 Kalverhouderij Beekzicht 14 & 19 november 2013 Kalverhouderij Beekzicht I. Opening II. III. IV. Willem-J. Last Aandachtspunten bij een verminderd Ab-gebruik Carola Timmer Uitleg UDD-regeling en nieuwe IKB overeenkomsten Carola

Nadere informatie

Symposium Kiplekker Topklimaat LUCHTWASSEN IN DE PLUIMVEEHOUDERIJ FICTIE OF WERKELIJKHEID? I r. M a u r i c e O r t m a n s

Symposium Kiplekker Topklimaat LUCHTWASSEN IN DE PLUIMVEEHOUDERIJ FICTIE OF WERKELIJKHEID? I r. M a u r i c e O r t m a n s Symposium Kiplekker Topklimaat LUCHTWASSEN IN DE PLUIMVEEHOUDERIJ FICTIE OF WERKELIJKHEID? I r. M a u r i c e O r t m a n s Schone lucht Duurzame energie Gezond klimaat Wie is Inno+: Actief op 3 kerngebieden:

Nadere informatie

Deze stalbeschrijving is gebaseerd op een uitbroed-/opfokfase en een vervolghuisvestingfase binnen hetzelfde bedrijf.

Deze stalbeschrijving is gebaseerd op een uitbroed-/opfokfase en een vervolghuisvestingfase binnen hetzelfde bedrijf. Nummer systeem WL 2009.05 Naam systeem Diercategorie Systeembeschrijving van Uitbroeden eieren en opfokken vleeskuikens tot 19 dagen in stal met etages en vervolghuisvesting in E 5.5 (grondhuisvesting

Nadere informatie

BODEMBEWERKING BIJ SUIKERBIETEN WELKE KIEZEN?

BODEMBEWERKING BIJ SUIKERBIETEN WELKE KIEZEN? BODEMBEWERKING BIJ SUIKERBIETEN WELKE KIEZEN? Ronald Euben Wat vraagt de biet? 2 Bij de zaai Enkele (kleine) kluiten bovenaan (dichtslaan, erosie) Verkruimelde, aangedrukte laag (contact zaad bodem) Vaste,

Nadere informatie

Compost maken in 3 weken. Compost maken duurt toch altijd heel lang? Minimaal een jaar of langer?

Compost maken in 3 weken. Compost maken duurt toch altijd heel lang? Minimaal een jaar of langer? Compost maken in 3 weken Compost maken duurt toch altijd heel lang? Minimaal een jaar of langer? Al je tuin- en keukenafval verzamel je op een grote hoop. Dat kan. En werkt. Maar er is een veel snellere

Nadere informatie

Norm Welzijnsaspect / voorziening Normen kenmerk met 1 ster Opmerking Interpretatie Sanctie Algemeen. LB 1, IKB en KAT. IKB, KAT (geen uitzonderingen)

Norm Welzijnsaspect / voorziening Normen kenmerk met 1 ster Opmerking Interpretatie Sanctie Algemeen. LB 1, IKB en KAT. IKB, KAT (geen uitzonderingen) LEGHENNEN Dierenwelzijnsnormen voor leghennen met 1 ster De specifieke normen voor het kenmerk en de benodigde controle voor zover IKB daarin al niet voorziet, staan ook opgenomen. Niet voor verspreiding.

Nadere informatie

Deze stalbeschrijving is gebaseerd op een uitbroed-/opfokfase en een vervolghuisvestingfase binnen hetzelfde bedrijf.

Deze stalbeschrijving is gebaseerd op een uitbroed-/opfokfase en een vervolghuisvestingfase binnen hetzelfde bedrijf. Nummer systeem Naam systeem BWL 2009.05.V1 Diercategorie Vleeskuikens (E 5.9.1.2.1) Systeembeschrijving van November 2017 Uitbroeden eieren en opfokken vleeskuikens tot 19 dagen in stal met en vervolghuisvesting

Nadere informatie

Meten van voerefficiëntie voor betere benutting eigen ruwvoer. Meten van voerefficiëntie voor betere benutting eigen ruwvoer

Meten van voerefficiëntie voor betere benutting eigen ruwvoer. Meten van voerefficiëntie voor betere benutting eigen ruwvoer Meten van voerefficiëntie voor betere benutting eigen ruwvoer Januari 2013 Meten van voerefficiëntie voor betere benutting eigen ruwvoer Herman van Schooten (WUR-LR) Hans Dirksen (DMS) Januari 2013 Inleiding

Nadere informatie

A A A Uitbroed/opfok IV I II IV I II IV I

A A A Uitbroed/opfok IV I II IV I II IV I Nummer systeem BWL 2017.10 Naam systeem Uitbroeden eieren en opfokken vleeskuikens tot 19 dagen in stal met grondhuisvesting (volledige strooiselvloer) of met etages en vervolghuisvesting in E 5.11 (vleeskuikenstal

Nadere informatie

Protocol leghennen productieperiode

Protocol leghennen productieperiode Protocol monitoring leg-productie Instructies Protocol leghennen productieperiode Materialen nodig voor monitoring: Klembord Pen / potlood Fototoestel Luxmeter Rolmaat (voor evt. opmeten diverse oppervlaktes)

Nadere informatie

Welkom WWW Themadag Verwarmen zonder gas

Welkom WWW Themadag Verwarmen zonder gas Welkom WWW Themadag Verwarmen zonder gas 26-08-2017 Waarom deze themadag? Rijk, provincies en gemeenten sturen aan op energieneutraal wonen. Als het aan de overheid ligt is in 2050 geen woning meer aan

Nadere informatie

waarin de kippen permanente beschikking hebben over drinkwater en voer en de toegang tot drinkwatervoorziening en voervoorziening niet is beperkt.

waarin de kippen permanente beschikking hebben over drinkwater en voer en de toegang tot drinkwatervoorziening en voervoorziening niet is beperkt. Traaggroeiende vleeskuikens Het welzijn van vleeskuikens staat al geruime tijd ter discussie. Een onderdeel van de kritiek is de groeisnelheid van de kuikens, omdat een te hoge groeisnelheid gepaard kan

Nadere informatie

Bewonersinformatie Rosmalen. Aandachtspunten voor uw vernieuwde woning

Bewonersinformatie Rosmalen. Aandachtspunten voor uw vernieuwde woning Bewonersinformatie Rosmalen Aandachtspunten voor uw vernieuwde woning 2 Voorwoord Afgelopen periode heeft BAM Woningbouw in opdracht van de eigenaar van uw woning, a.s.r., uw woning verbeterd. Bij de woningverbetering

Nadere informatie

Spinfeeder laat veel stof opwaaien

Spinfeeder laat veel stof opwaaien Spinfeeder laat veel stof opwaaien Ing. H.H. Ellen, onderzoeker bedrijfsuitrusting en klimaat Tijdens de opfok van vleeskuikenouderdieren heeft het Praktijkonderzoek Pluimveehouderij (PP) Het Spelderholt

Nadere informatie

Aanbieden van ruwvoer: effect op dier en gezondheid bij opfok- en leghennen. Jan-Paul Wagenaar Cynthia Verwer

Aanbieden van ruwvoer: effect op dier en gezondheid bij opfok- en leghennen. Jan-Paul Wagenaar Cynthia Verwer Aanbieden van ruwvoer: effect op dier en gezondheid bij opfok- en leghennen Jan-Paul Wagenaar Cynthia Verwer Wat is een goede leghen? vermeerdering genetische pool Pluimveehouder Entingen Gezondheid VOER

Nadere informatie

Varkenshouderij. Winst uit water

Varkenshouderij. Winst uit water waterwijzer_varkens:waterwijzer_varkens 15-09-2006 11:12 Pagina 1 Winst uit water Varkenshouderij Het belang van water Kosten besparen Werken met drinknippels Hokken reinigen Gebruik water volgens de normen

Nadere informatie

Uitbroeden eieren en opfokken vleeskuikens tot 19 dagen in stal met etages en vervolghuisvesting in E 5.6 (vleeskuikenstal met mixluchtventilatie)

Uitbroeden eieren en opfokken vleeskuikens tot 19 dagen in stal met etages en vervolghuisvesting in E 5.6 (vleeskuikenstal met mixluchtventilatie) Nummer systeem WL 2009.06 Naam systeem Diercategorie Systeembeschrijving van Uitbroeden eieren en opfokken vleeskuikens tot 19 dagen in stal met etages en vervolghuisvesting in E 5.6 (vleeskuikenstal met

Nadere informatie

Komt er een oplossing?

Komt er een oplossing? Komt er een oplossing? Onderzoek ammoniak en fijn stof Hilko Ellen Hoe ammoniak reduceren? Hoe ammoniak reduceren? Via voer: toevoegingen lager eiwitgehalte controle / handhaving? Geen vorming in mest/

Nadere informatie

Bijlage 11 Model Bedrijfsgezondheids- en Bedrijfsbehandelplan Pluimveebedrijven IKB Kip

Bijlage 11 Model Bedrijfsgezondheids- en Bedrijfsbehandelplan Pluimveebedrijven IKB Kip MODEL BEDRIJFSGEZONDHEIDS- EN BEHANDELPLAN PLUIMVEEBEDRIJVEN IKB KIP Bedrijfsgezondheidsplan Artikel 1 Het bedrijfsgezondheidsplan (bgp) bestaat uit een analyse van de hygiëne- en diergezondheidsstatus

Nadere informatie

pluimveemest Nieuw Pollo Drie extra breed 320 cm!

pluimveemest Nieuw Pollo Drie extra breed 320 cm! DORSET pollo droger voor pluimveemest Nieuw Pollo Drie extra breed 320 cm! Drogen van pluimveemest met stallucht met externe warmte Compact en flexibel Onderhoudsarm Zonder voordroging Hoge fijnstof reductie

Nadere informatie

Thermoplus EC. Thermoplus. Slanke warmtestraler voor bescherming tegen koude tocht

Thermoplus EC. Thermoplus. Slanke warmtestraler voor bescherming tegen koude tocht 300-900 W Elektrische verwarming 8 modellen Thermoplus EC Slanke warmtestraler voor bescherming tegen koude tocht Toepassing Thermoplus wordt gemonteerd boven ramen en zorgt daar voor een efficiënte bescherming

Nadere informatie

Magnesium in drinkwater voor weidende droge koeien

Magnesium in drinkwater voor weidende droge koeien Magnesium in drinkwater voor weidende droge koeien J. Zonderland (ROC Bosma Zathe) K. Kalis (Gezondheidsdienst voor Dieren in Noord-Nederland) Als weidende koeien krachtvoer krijgen of als koeien op stal

Nadere informatie

Strooisel: alternatieve materialen en toevoegingen aan het strooisel

Strooisel: alternatieve materialen en toevoegingen aan het strooisel 64 Strooisel: alternatieve materialen en toevoegingen aan het strooisel Kris De Baere Houtkrullen en gehakseld tarwestro zijn traditioneel de meest gebruikte strooiselmaterialen. Door het toenemend gebruik

Nadere informatie

Vragen. Groeien en bloeien

Vragen. Groeien en bloeien Groeien en bloeien Kamerplanten staan langer in de huiskamer dan een boeket of bloemstuk. Een plant heeft bepaalde zaken nodig om goed te kunnen groeien en bloeien. Om een goed advies te kunnen geven moet

Nadere informatie

Toelichting op aanvraag om omgevingsvergunning activiteit milieu. Locatie: Beitelweg 7 en 7a 3882 MT PUTTEN

Toelichting op aanvraag om omgevingsvergunning activiteit milieu. Locatie: Beitelweg 7 en 7a 3882 MT PUTTEN Toelichting op aanvraag om omgevingsvergunning activiteit milieu Locatie: Beitelweg 7 en 7a 3882 MT PUTTEN 1. Omschrijving inrichting, activiteiten en procesbeschrijving De inrichting betreft een gemengde

Nadere informatie

Kalvermest scheiden op bedrijfsniveau. Edze Westra Msc Stroe/Wekerom

Kalvermest scheiden op bedrijfsniveau. Edze Westra Msc Stroe/Wekerom Kalvermest scheiden op bedrijfsniveau Edze Westra Msc. 8-2-2018 Stroe/Wekerom Aanleiding Mestwet Verwachtingen Wettelijke maatregelen Mestscheiding Wat is mestscheiden? Producten Voorbeeld resultaten Mestafzet

Nadere informatie

Motor- en voertuigprestatie (3)

Motor- en voertuigprestatie (3) Motor- en voertuigprestatie (3) E. Gernaat, ISBN 978-90-79302-01-7 1 Brandstofverbruik 1.1 Specifiek brandstofverbruik Meestal wordt het brandstofverbruik uitgedrukt in het aantal gereden kilometers per

Nadere informatie

Bij de andere diercategorieën: Volledig strooiselvloer 3 Drinkwater Drinkwatervoorziening voorzien van antimorssysteem

Bij de andere diercategorieën: Volledig strooiselvloer 3 Drinkwater Drinkwatervoorziening voorzien van antimorssysteem Nummer systeem Naam systeem Diercategorie BWL 2009.14.V6 Systeembeschrijving van November 2017 Stal met verwarmingssysteem met (indirect gestookte) warmteheaters en ventilatoren Opfokhennen en hanen van

Nadere informatie

Belang van goed water

Belang van goed water Belang van goed water Dr Guillaume Counotte Wat is goed water? Smakelijk Beschikbaar Niet schadelijk voor dieren Niet schadelijk voor producten (ei, vlees) 1 Waterbehoefte Normale omstandigheden: 1,6-2

Nadere informatie

Warmte of vochtproblemen? Kom voor een warme, droge winter naar Workx Materieelverhuur

Warmte of vochtproblemen? Kom voor een warme, droge winter naar Workx Materieelverhuur Warmte of vochtproblemen? Kom voor een warme, droge winter naar Workx Materieelverhuur Doorwerken tijdens de koude, vochtige maanden Indirect gestookte heaters Omschrijving 40.000 kcal/u 80.000 kcal/u

Nadere informatie

KringloopWijzer. BEC de koolstofkringloop bedrijfsspecifiek in beeld Michel de Haan & Roselinde Goselink

KringloopWijzer. BEC de koolstofkringloop bedrijfsspecifiek in beeld Michel de Haan & Roselinde Goselink KringloopWijzer BEC de koolstofkringloop bedrijfsspecifiek in beeld Michel de Haan & Roselinde Goselink de KringloopWijzer Overeenkomst KringloopWijzer: bedrijf scoren 1. - voeding/excretie N, P 2. -

Nadere informatie

Deze stalbeschrijving is gebaseerd op een uitbroed-/opfokfase en een vervolghuisvestingfase binnen hetzelfde bedrijf.

Deze stalbeschrijving is gebaseerd op een uitbroed-/opfokfase en een vervolghuisvestingfase binnen hetzelfde bedrijf. Nummer systeem Naam systeem BWL 2009.09.V1 Uitbroeden eieren en opfokken vleeskuikens tot 19 dagen in stal en vervolghuisvesting in E 5.100 (overige huisvestingsystemen) Diercategorie Vleeskuikens (E 5.9.1.2.100)

Nadere informatie

Thermoplus EC. Thermoplus. Slanke warmtestraler voor bescherming tegen koude tocht

Thermoplus EC. Thermoplus. Slanke warmtestraler voor bescherming tegen koude tocht 8 modellen 00 900 W Thermoplus EC Slanke warmtestraler voor bescherming tegen koude tocht Toepassing Thermoplus wordt gemonteerd boven ramen en zorgt daar voor een efficiënte bescherming tegen koude tocht.

Nadere informatie

AANVULLENDE VOORSCHRIFTEN IKB EI VOOR LEGEINDBEDRIJVEN SCHARRELHUISVESTING (VOORSCHRIFT 5C)

AANVULLENDE VOORSCHRIFTEN IKB EI VOOR LEGEINDBEDRIJVEN SCHARRELHUISVESTING (VOORSCHRIFT 5C) AANVULLENDE VOORSCHRIFTEN IKB EI VOOR LEGEINDBEDRIJVEN SCHARRELHUISVESTING (VOORSCHRIFT 5C) INHOUDSOPGAVE TOELICHTING WEGING BIJ AFWIJKINGEN 2 G1. ALGEMEEN 3 G2. VOEDSELVEILIGHEID 3 G3. INRICHTING / DIERENWELZIJN

Nadere informatie

Comfortabel én milieuvriendelijk wonen. Met Nuon Stadswarmte en ComfortKoeling

Comfortabel én milieuvriendelijk wonen. Met Nuon Stadswarmte en ComfortKoeling Comfortabel én milieuvriendelijk wonen Met Nuon Stadswarmte en ComfortKoeling Comfortabel koel of warm met oog voor het milieu Gefeliciteerd! Uw nieuwe woning kunt u zeer eenvoudig en comfortabel verwarmen

Nadere informatie

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door een warmtepomp. voltalimburg.nl/warmtepomp

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door een warmtepomp. voltalimburg.nl/warmtepomp Meer wooncomfort en minder energieverbruik door een warmtepomp voltalimburg.nl/warmtepomp Tip! Vraag subsidie aan bij de aanschaf van een warmtepomp. Het subsidiebedrag voor een warmtepomp van 5 kw is

Nadere informatie

VERTERINGS- STOORNISSEN BIJ VLEESKUIKENS

VERTERINGS- STOORNISSEN BIJ VLEESKUIKENS VERTERINGS- STOORNISSEN BIJ VLEESKUIKENS GERWIN BOUWHUIS GEZONDHEIDSCENTRUM VOOR PLUIMVEE PLUIMVEE RELATIEDAG 29 APRIL 2014 EVEN VOORSTELLEN Gerwin Bouwhuis, dierenarts Landbouwuniversiteit -> Diergeneeskunde

Nadere informatie

Onderhoud aan accu's. Algemene informatie over onderhoud aan accu's WAARSCHUWING!

Onderhoud aan accu's. Algemene informatie over onderhoud aan accu's WAARSCHUWING! Algemene informatie over onderhoud aan accu's Algemene informatie over onderhoud aan accu's WAARSCHUWING! De accu's vevatten bijtend zuur. De werkzaamheden moeten daarom met de grootste zorg en met geschikte

Nadere informatie

LEGHENNEN. Dierenwelzijnsnormen voor leghennen met 3 sterren: Rondeel. Versie: 25-10-2012

LEGHENNEN. Dierenwelzijnsnormen voor leghennen met 3 sterren: Rondeel. Versie: 25-10-2012 LEGHENNEN Dierenwelzijnsnormen voor leghennen met 3 sterren: Rondeel De specifieke normen voor het kenmerk en de benodigde controle voor zover IKB daarin al niet voorziet, staan ook opgenomen. Niet voor

Nadere informatie

Proefbedrijf voor de Veehouderij

Proefbedrijf voor de Veehouderij Bezetting bij vleeskuikens: hoe omgaan met de bezettingsnorm uit de EU-richtlijn? Pluimvee nr. 5 Kris De Baere AANLEIDING Vanuit economisch standpunt is het in West- Europa gebruikelijk om een hoge bezettingsgraad

Nadere informatie

Praktijkproef Super FK in Paprika 2010 bij de start van de teelt.

Praktijkproef Super FK in Paprika 2010 bij de start van de teelt. Praktijkproef Super FK in Paprika 20 bij de start van de teelt. Inleiding: Het doseren van Super FK zorgt primair voor een actiever/vegetatiever gewas, een betere en vollere gewasstand, met een betere

Nadere informatie

Lage temperatuur verwarming. Low-H2O DBE t.o.v. Vloerverwarming

Lage temperatuur verwarming. Low-H2O DBE t.o.v. Vloerverwarming Lage temperatuur verwarming Live test 13-03-2007 Vloerverwarming Low-H2O DBE t.o.v. Live test Lage temperatuur verwarming - Visualisatie van de energieprestatie van Low-H2O - Vergelijking met vloerverwarming.

Nadere informatie

BIJLAGE IIIb: VOORSCHRIFTEN LEGEINDBEDRIJVEN, KOOIHUISVESTING (BEHORENDE BIJ BIJLAGE 1 VOORSCHRIFTEN IKB EI)

BIJLAGE IIIb: VOORSCHRIFTEN LEGEINDBEDRIJVEN, KOOIHUISVESTING (BEHORENDE BIJ BIJLAGE 1 VOORSCHRIFTEN IKB EI) BIJLAGE IIIb: VOORSCHRIFTEN LEGEINBERIJVEN, KOOIHUISVESTING (BEHORENE BIJ BIJLAGE 1 VOORSCHRIFTEN IKB EI) Geldend voor bedrijven met kooihuisvesting Inhoud Wilt u direct naar een bepaald onderdeel van

Nadere informatie

Welzijnsaspect / voorziening Normen kenmerk met 1 ster Opmerking Interpretatie Sanctie Norm Algemeen

Welzijnsaspect / voorziening Normen kenmerk met 1 ster Opmerking Interpretatie Sanctie Norm Algemeen VLEESKUIKENS Dierenwelzijnsnormen voor vleeskuikens met 1 ster: Scharrelkip binnengehouden De specifieke normen voor het kenmerk en de benodigde controle voor zover IKB daarin al niet voorziet, staan ook

Nadere informatie

MODEL BEDRIJFSGEZONDHEIDS- EN BEDRIJFSBEHANDELPLAN FOK-, OPFOK- EN VERMEERDERINGSBEDRIJVEN VLEESKUIKENSECTOR

MODEL BEDRIJFSGEZONDHEIDS- EN BEDRIJFSBEHANDELPLAN FOK-, OPFOK- EN VERMEERDERINGSBEDRIJVEN VLEESKUIKENSECTOR BIJLAGE 1 BIJ HET BESLUIT VASTSTELLING MODELLEN BEDRIJFSGEZONDHEIDSPLAN EN BEDRIJFSBEHANDELPLAN VERORDENING REGISTRATIE EN VERANTWOORDING ANTIBIOTICAGEBRUIK PLUIMVEESECTOR (PPE) 2011 MODEL BEDRIJFSGEZONDHEIDS-

Nadere informatie

Systeembeschrijving van Juli Vervangt BWL V4 van april Werkingsprincipe

Systeembeschrijving van Juli Vervangt BWL V4 van april Werkingsprincipe Nummer systeem Naam systeem Diercategorie BWL 2009.14.V5 Systeembeschrijving van Juli 2015 Stal met verwarmingssysteem met (indirect gestookte) warmteheaters en ventilatoren Opfokhennen en hanen van legrassen,

Nadere informatie

Studiedag Vitale hennen Verbod op snavelbehandeling

Studiedag Vitale hennen Verbod op snavelbehandeling Studiedag Vitale hennen Verbod op snavelbehandeling Praktijkmaatregelen opfok- en leghennen Wilco van de Kuilen 11-3-2015 Inhoud Inleiding Preventieve maatregelen opfok Preventieve maatregelen leg Reactieve

Nadere informatie

Bijlage 11 Omgevingsdialoog

Bijlage 11 Omgevingsdialoog Bijlage 11 Omgevingsdialoog INHOUDSOPGAVE 1 ALGEMENE INFORMATIE 1 2 VOORBEREIDING 1 3 OMGEVINGSDIALOOG 2 4 VRAGEN VANUIT DE BUREN 3 1 ALGEMENE INFORMATIE Overzicht Locatie Gespreksverslag omgevingsdialoog

Nadere informatie

Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid

Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid Leerkrachtinformatie Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid Lesduur: 30 minuten (zelfstandig) DOEL De leerlingen weten wat de gevolgen zijn van energie verbruik. De leerlingen weten wat duurzaamheid is. De leerlingen

Nadere informatie

1.Interactie op-niveau x. 2.Dosis respons proef. MMM-4 Verminderen fosforverliezen bij vleeskuikens. Twee fosforexperimenten vleeskuikens 27/11/2013

1.Interactie op-niveau x. 2.Dosis respons proef. MMM-4 Verminderen fosforverliezen bij vleeskuikens. Twee fosforexperimenten vleeskuikens 27/11/2013 MMM-4 Verminderen fosforverliezen bij vleeskuikens 26 november, 2013 Marinus van Krimpen, Paul Bikker, Age Jongbloed Twee fosforexperimenten vleeskuikens 1.Interactie op-niveau x Ca/oP-verhouding x groeisnelheid

Nadere informatie

Rapportage Temperatuur- en RV-metingen

Rapportage Temperatuur- en RV-metingen Rapportage Temperatuur- en RV-metingen Meetadres Jamuflor B.V. Hoofdweg 141 1424 PE De Kwakel Uitgevoerd door: Hoofdweg 1236 2153 LR Nieuw-Vennep 24 februari 2015 5 x 6,4 m = 32 meter 5 x 6,4 m = 32 meter

Nadere informatie

A. Persoonlijke gegevens. B. Bedrijfsgegevens

A. Persoonlijke gegevens. B. Bedrijfsgegevens A. Persoonlijke gegevens 1. Naam 2. Adres 3. Postcode 4. Stad 5. Land 6. Telefoonnummer B. Bedrijfsgegevens 7. Hoeveel jaar relevante ervaring in het houden van pluimvee heeft de bedrijfsverantwoordelijke?

Nadere informatie

Luchtkwaliteit: ammoniak en broeikasgassen. VK Loonwerkers Najaar 2018

Luchtkwaliteit: ammoniak en broeikasgassen. VK Loonwerkers Najaar 2018 Luchtkwaliteit: ammoniak en broeikasgassen VK Loonwerkers Najaar 2018 Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: Methaan Lachgas Kooldioxide Ammoniak Nitraat Fosfaat Milieuopgave melkveehouderij 1 Ammoniak

Nadere informatie

BIJLAGE 9 - MODEL BEDRIJFSGEZONDHEIDSPLAN EN BEDRIJFSBEHANDELPLAN PLUIMVEEBEDRIJVEN IKB EI

BIJLAGE 9 - MODEL BEDRIJFSGEZONDHEIDSPLAN EN BEDRIJFSBEHANDELPLAN PLUIMVEEBEDRIJVEN IKB EI BIJLAGE 9 - MODEL BEDRIJFSGEZONDHEIDSPLAN EN BEDRIJFSBEHANDELPLAN PLUIMVEEBEDRIJVEN IKB EI Gegevens opstellers bedrijfsgezondheidsplan Datum:. -..-... Kipnummer: UBN nummer: Naam pluimveehouder Paraaf

Nadere informatie

Water op het pluimveebedrijf

Water op het pluimveebedrijf Water op het pluimveebedrijf Water is zeer belangrijk voor het pluimveebedrijf. In de eerste plaats als drinkwater voor de kippen, maar ook om de stallen te reinigen en eventueel af te koelen. Water heeft

Nadere informatie

Presentatie Isolatie en ventilatie van woningen 11 oktober 2018

Presentatie Isolatie en ventilatie van woningen 11 oktober 2018 Presentatie Isolatie en ventilatie van woningen 11 oktober 2018 agenda 19:00 Algemene intro Veldhoven Duurzaam 19:10 stappenplan gasreductie/uitleg energie profiel 19:30 Intro isolatie en ventilatie 19:45

Nadere informatie

Wandverwarming in de Noordoostpolder.

Wandverwarming in de Noordoostpolder. Wandverwarming in de Noordoostpolder. Na dat we de tekeningen klaar hadden voor onze aanbouw, kwamen we tot de conclusie dat we te weinig ruimte haddeen voor het plaatsen van radiatoren, zonder dat ze

Nadere informatie

Ronde Eerste ronde in nieuwe leghennenstal Opzet: 11 juni 2014 Laden: 25 juni 2015 op 70 weken leeftijd

Ronde Eerste ronde in nieuwe leghennenstal Opzet: 11 juni 2014 Laden: 25 juni 2015 op 70 weken leeftijd Ronde 2014-2015 Eerste ronde in nieuwe leghennenstal Opzet: 11 juni 2014 Laden: 25 juni 2015 op 70 weken leeftijd 5-29/10/2015 Verrijkte kooi - 4 behandelingen per ras Snel lichtschema standaardvoer Snel

Nadere informatie

Werkblad: Kans op pensverzuring

Werkblad: Kans op pensverzuring Werkblad: Kans op pensverzuring 1) Bekijk zowel de ruwvoeranalyse als het voedermiddel en vul de onderstaande tabel in. Beoordeling graskuil JA NEE Het droge stof gehalte is lager dan 40%. Het suikergehalte

Nadere informatie

Milieu. Waterkwaliteit: Denk aan: nitraat uitspoeling / erfwater / gewasbeschermingsmiddelen / alles wat oppervlakte- en grondwater kan vervuilen

Milieu. Waterkwaliteit: Denk aan: nitraat uitspoeling / erfwater / gewasbeschermingsmiddelen / alles wat oppervlakte- en grondwater kan vervuilen Naam: Milieu Waterkwaliteit: Denk aan: nitraat uitspoeling / erfwater / gewasbeschermingsmiddelen / alles wat oppervlakte- en grondwater kan vervuilen Slootrandenbeheer Baggeren Krabbescheer bevorderen

Nadere informatie

Het belang van transporthygiëne

Het belang van transporthygiëne Het belang van transporthygiëne Inhoud presentatie Introductie netwerkgroep 2 Literatuur studie 3 Ervaringen biggentransport Doel presentatie Transport van dieren niet van ziektekiemen Mogelijkheden voor

Nadere informatie

Onderhoud aan accu's. Algemene informatie over onderhoud aan accu's WAARSCHUWING!

Onderhoud aan accu's. Algemene informatie over onderhoud aan accu's WAARSCHUWING! Algemene informatie over onderhoud aan accu's Algemene informatie over onderhoud aan accu's WAARSCHUWING! De accu's bevatten bijtend zuur. De werkzaamheden moeten daarom met de grootste zorg en met geschikte

Nadere informatie

the total feed business Lammerenopfok ForFarmers Hans Kolk

the total feed business Lammerenopfok ForFarmers Hans Kolk the total feed business Lammerenopfok ForFarmers Hans Kolk Agenda Voorstellen Geboorte en belang van biest Lammeren opfok en management Belang van goede voeding Ziektes; diagnose en preventie Rondvraag

Nadere informatie

Hygiëne Algemeen. Nemen van Hygiënische maatregelen

Hygiëne Algemeen. Nemen van Hygiënische maatregelen Hygiëne Algemeen Nemen van Hygiënische maatregelen Dieren in het wild houden nest, vacht enz schoon Dieren die gehouden worden op veehouderijbedrijven of voor gezelschap Door dieren in huizen en/of hokken

Nadere informatie

Bemesting in maïs. Oktober 2011

Bemesting in maïs. Oktober 2011 Bemesting in maïs uitgevoerd in opdracht van: Agriton BV Oktober 2011 Proefnummer: 11647 Oktober 2011 H. de Vries Proeftuin Zwaagdijk Tolweg 13 1681 ND Zwaagdijk-Oost Telefoon +31 (228) 56 31 64 Fax +31

Nadere informatie